Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Heroji Srbije

Natašu Kandić sam upoznao 1991, a već tada mi se činilo da sam je poznavao oduvek.

Emira (Nemanju) Kusturicu nisam nikada upoznao, ali sam takve poznavao oduvek.

Šta je zajedničko ovim dvema ličnostima da se nađu u istom blogu?

One su heroji Srbije.

Magazin Time je objavio u evropskom izdanju 13. novembra listu ličnosti koje ovaj list smatra herojima. Time je, povodom 60. godišnjice atlantskog izdanja (za Evropu, Bliski istok i Afriku), sastavio listu od „izvanrednih pojedinaca i javnih ličnosti“ koje su u tom području obeležile proteklih 60 godina. „Oni su se“, obrazlaže Time, „ borili protiv tirana i izborivši se sa sopstvenim strahovima, uspinjali se na planine i dostizali vrhunce perfekcije“ ... „čineći svet boljim“.

Među ličnostima poput članova Beatlesa, Jurija Gagarina, Nelsona Mandele, Princeze Diane, Sophie Loren, Marie Callas, Mihaila Gorbačova, Coco Chanel, Charlesa de Gaullea, Václava Havela, Samuela Becketta našla se jedna ličnost iz Srbije.

Ako ste možda pomislili da je to ona druga ličnost iz uvoda odustanite od daljeg čitanja da se bez potrebe ne nervirate.

Još samo malo uvoda za one koji možda ne znaju: Time nije ni najtiražnija ni najuticajnija novina. Ali je jedna od najuglednijih. A naslovne strane su neka vrsta institucije. Mogu razni lumeni planetarne popularnosti činiti šta hoće, ali tek kada se ne nađu na Timeovoj naslovnici mogu da budu sigurni da su zaista face – bilo da su pozitivni, bilo da su negativni likovi. Jedan sa ovih prostora se tamo našao čak tri puta 1944, pa 1946, pa 1955, a jedna od loših imitacija dva puta – oba puta ne zbog sebe samog nego zbog događaja koje je isprovocirao – jednom aprila 1999, a drugi put oktobra 2000. Poslednja naslovna strana Timea je ona na kojoj se našla, među 60 Ličnosti, Nataša Kandić.

Sada bi trebalo da napišem nešto naravno pozitivno o Nataši Kandić. Trebalo bi da to učinim, a ne mogu. Novinar sam, živim čitav život od pisanja, a o Nataši prosto ne znam šta da napišem. Ona je u mojim očima jedinstvena da mi se čini da bilo šta što bih sada natipkao uopšte ne bi imalo smisla, da bi svaka rečenica, koliko god je prepravljao, doterivao i kitio bila siromašna, da ne bi bila dovoljna i da ne bi uspela da opiše ono što jeste Nataša Kandić.

Kojim rečima i kako opisati neverovatnu, zaprepašćujuću upornost i predanost kojom ona radi? Kako predstaviti mržnju, neprirodnu, strašnu, nemerljivu mržnju i zlo pod kojima ta žena godinama živi i kojima biva bombardovana i zasipana iz raznih umova bilo bolesnih bilo samo praktičnih i od strane njihovih medijskih lakeja? Je li moguće dovoljno verno opisati dane, mesece, godine lomatanja po stratištima u blatu do kolena utvrđujući činjenice o zločinima koji „se nisu dogodili“? Postoje li te reči kojima bi bilo moguće opisati naboj u emisijama u koje Nataša biva pozivana da se nosi sa tumačima zvanične istine, servilnim medijskim kvaziveličinama i njihovom publikom koji se svi zajedno nadglasavaju i takmiče ko će žešće siktati na tu ženu zato što radi to što radi odnosno samo zato što to radi onako kako radi?

Ja jednostavno ne umem da napišem o Nataši Kandić ništa što bi po mom mišljenju bilo dovoljno dobro odnosno što bi bilo makar blizu onoga što o njoj mislim. Zato ću opisati samo dva događaja – jedan davni kojem sam svedok iz prve ruke, i jedan skorašnji opisan nedavno u štampi.

Natašu Kandić sam upoznao 1991. na onim raznim antiratnim aktivnostima kojima smo činili jedino što smo mogli – pokazivali i Srbiji i svetu da i te kako ima i onih koji za ono što će misliti ne moraju da sačekaju pola osam uveče.

Tezgario sam za jednu stranu televiziju. Bližili su se Božić i Nova godina, trebalo je pokušati smisliti nešto što bi bilo primereno pustiti tipičnom TV gledaocu zapadnog news kanala u novogodišnjoj noći. Frontovi, pogibije, leševi i slično, naravno nije dolazilo u obzir. Mozgali smo nekoliko dana dok jednom mom sjajnom kolegi nije palo na pamet da pokušamo da ljude koji su svake večeri u 19:30 palili sveće na onom travnjaku pored sedišta predsednika Srbije okupimo 31. decembra u ponoć, da simbolika tog antiratnog paljenja sveća bude još jača. Ali kako okupiti ljude koji se međusobno nisu poznavali nego su dolazili tamo spontano nakon što je o prvih nekoliko okupljanja izvestio Radio B92. Već je bio 30. decembar kasno uveče. Imali smo jedan dan. Više nije bilo šanse da ideju naširoko obznanimo. Telefonirao sam okolo. Džaba. Svi koje sam pozvao bili su zauzeti svojim prasetinama i sarmama. Pozvao sam Natašu i izneo joj ideju. Oduševila se i rekla da će svakako doći. Pozvao sam, moram to ovde da napišem, i Vuka Draškovića, tada neprikosnovenog lidera opozicije. Šta god ko mislio o njemu, istina je sledeća: i on je rekao da će doći i došao je. U ponoć nas je u parku bilo nekoliko desetina, kao i u ostalim takvim prilikama u mesecima koji su tome prethodili. „Okupila“ ih je naravno Nataša. Kako – ne znam ni danas. Bilo je nešto novinara i 5-6 televizijskih ekipa. Televizijski snimatelji i foto-reporteri su se sjatili oko Vuka, polomili se da uzmu od njega izjavu. Nataša je zapalila svoju sveću i izgubila se. Nisam joj nikada zahvalio što je tada „dovela“ te sve ljude. Uvek sam mislio da za to zahvaljivanje nema potrebe jer je Nataša Kandić ličnost sa kojom sam se, kada god smo razgovarali, razumeo potpuno bez ikakvih dodatnih objašnjenja i poštapalica. Tako se i to, tada 1991, nekako podrazumevalo.

Druga, skorašnja, priča o Nataši je iz Dnevnika Zorana Janića objavljenog u Danasu.

Zoran je sedeo negde sa Natašom i još nekim prijateljima. Kada su naručili tri taksija da se razvezu, jedan taksista je kada je video da mu je zapalo da vozi Natašu Kandić dobacio kroz poluotvoren prozor: A ne, ne! Ja vâs neću voziti! Zatim je, piše Zoran Janić, taksista dao gas i odmaglio. Nataša se od srca smejala.

Takva je Nataša Kandić. Takva kakvom sam je opisao u ova dva događaja.

Da nabrajam priznanja koja je Nataša podobijala po svetu? Ne pada mi na pamet. Jer ako krenem da objašnjavam da te nagrade Nataši uopšte nisu bitne osim kao priznanja poslu koji odrađuje njen čitav tim, oni koji ne poznaju Natašu neće verovati. A onima koji je poznaju to ne treba posebno naglašavati.

Da pišem o tome kako ova i ovakva Srbija ovu i ovakvu Natašu Kandić godinama stavlja na stub srama, pljuje, vređa, omalovažava, mrzi, iskreno mrzi (jer mrzi Haški tribunal)? Kao da to nije poznato. Uostalom, kada su to vlasti nalik trenutnima u Srbiji cenile ličnosti koje su išle ispred vremena? Eto primera koliko hoćete – od Vuka Karadžića do Zorana Đinđića.

Heroj ovakve Srbije je, Emir (Немања) Kusturica, državni reditelj koji je, čujem jutros na Radiju Slobodna Evropa, počeo da naplaćuje nekakav harač ljudima koji putuju iz Užica ka Višegradu magistralnim dakle javnim putem, dobrom svih građana.

Da se razumemo, nemam apsolutno ništa protiv Kusturičine (niti bilo čije) odluke kojom je na početku rata u Bosni (zapravo i malo pre toga) odabrao stranu koja mu je bila bliža bilo po svetonazorima bilo po interesima. Štaviše, uvek bih branio njegovo (i bilo čije pravo) na izbor šta god ja o tom izboru mislio. Nemam ništa ni protiv toga da on (ili bilo ko drugi) bude „državni“ odnosno privilegovani umetnik, slavljen po „javnim servisima“, priman i tapšan po ramenu od političara, uzdizan u nebesa. Toga je bilo „od kad je sveta i veka“ i biće. Uvek su vlastodršci gledali da se dodvore umetnicima nadajući se valjda da će umetnik nekako već uspeti da sačuva makar nešto od njihovog prolaznog, vlastodržačkog. Ne pada mi na pamet ni da osporavam Kusturičin umetnički opus. Naprotiv. Njegova prva dva filma (oba iz „sarajevske faze“, što govori samo o sebi) spadaju, po mom laičkom mišljenju, u sam vrh jugoslovenske kinematografije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ali imam protiv toga da država (koja bilo) plaća iz budžeta, dakle od novca svih građana, nebuloze ocvalih umetnika. Čitao sam da će u tom Nemanjinom „drvengradu“ (šta god to značilo) biti (ili možda već to ima, čitao sam kada je tek „projektovano“) jedna kuća u kojoj će kao da se pravi džem, pa druga u kojoj će da spravljaju kajmak pa šta ti ja znam. Pa onda kako je sve rađeno „starinski“. Ali nigde ni slova ko je to platio? I zašto? Je li bilo bolje uložiti u obrazovanje mladih reditelja, slati talentovane i već dokazane mlade reditelje po svetu da predstavljaju zemlju u najboljem svetlu (a ne da trpe poniženja poput ovog) ili je bolje ulagati u ovakvo isterivanje besova.

Sada čitam da je već u Službenom listu obznanjeno još 18. septembra da se ima plaćati onaj harač na prolaz putem kroz Nemanjin zabran. Piše još i da će ostalim filmadžijama naplaćivati dodatne harače ako li im padne slučajno na um da tu, u ekskluzivnom Nemanjinom zabranu, nešto snimaju. Zna se valjda ko ima na to pravo. Seljaci se bune, kažu uveo Nemanja neke svoje kabadahije koje zove „rendžerima“. Voze se, kažu seljaci, bez tablica, maltretiraju narod. Džaba. Heroj je heroj.


No me gusta Ayyyyyyyyyyyy

Corn Mouth prijatelju moj informisi se prvo pre nego sto pocnes da pises kojestarije po internetu. Kao prvo Kosovo je proglasilo nezavisnost pre nego sto je Sloba promenio ustav i ukinuo autonomiju Kosovu, posle toga Albancima je nudjeno sve osim te Kosovo Republike ali je njih zapad ohrabrivao da ne pregovaraju vec da cekaju pravu priliku.

Kako to da podrzavas unitarnu BIH a decentralizovanu Srbiju?? Malo si nedosledan prijatelju da se ne drzis one komunisticke logike "slaba Srbija jaka Jugoslavija" ?
Ako narod na Kosovu ima pravo na samo-opredeljenje onda ima u narod u RS mora da postoji neko univerzalno pravo.

Natasa Kandic je podrzavala i bombardovanje Srbije i nezavisnost CG (pa stalno je gostovala na Milovoj TV kao predstavnik Srbije koji je za nezavisnu CG).

U BIH se desio gradjanski rat, ratovali su Srbi protiv Muslimana, Srbi protiv Hrvata, Hrvati protiv Muslimana i Muslimani protiv Muslimana i sad je samo Srbija kriva zato sto je pomagala RS ????? Pa i zapad je pomagao muslimane, Hrvatska Hrvate, Bliski Istok muslimane itd da ne treba i oni da placaju odstetu nekome ??

Ja sam licno za podelu Kosova jer bi Albanci preplavili Srbiju ali imas i stranke koje su spremne da Albancima daju cak i mesto premijera (Radikali) sto je po mom misljenju suludo. Uglavnom teritorijalni integritet se ili postuje ili ne postuje, ako se ne postuje ja sad potpisujem da menjam Kosovo za RS. Koja se ozbiljna zemlja odrice dela svoje teritorije i cak i da se odrekne sta bi sprecilo dalje komadanje te zemlje, to je jako opasan presedan.

I da zavrsim Natasa Kandic "Oluju" naziva oslobodilackom akcijom pri kojoj je Hrvatska povratila suvernitet na svojoj teritoriji. Kako to da je onda Srbija bila agresor na Kosovu i da li bi se isto izrazila da je Srbija ucinila na Kosovu isto sto i Hrv u Krajina.

Pazite ovde ne raspravljamo o tome da li Natasa Kandic ima anti-Srpsku pozadinu vec o nekim cinjenicama iz proslosti. Kod mene ne postoji ni trunka sumnje o tome ko je doticna gospodja sta joj je cilj i ko stoji iza nje i budite uvereni u normalnim zemljama (sto Srbija nije jer je pod cizmom Amerike) organizacije takve vrste bi bile zabranjene.


podelite vase sumnje sa nama

i otkrijte nam "ko je doticna gospodja sta joj je cilj i ko stoji iza nje...."
i naravno, ako moze, volela bih izuzetno interesantnu listu "normalnih" zemalja


Quote:Kao prvo Kosovo je

Quote:
Kao prvo Kosovo je proglasilo nezavisnost pre nego sto je Sloba promenio ustav i ukinuo autonomiju Kosovu,

Netačno. Autonomija je ukinuta 1989, a tzv. Kačanički ustav je donet 1990.

Quote:
posle toga Albancima je nudjeno sve osim te Kosovo Republike

Netačno. Nije im nuđeno ništa. Dokaza je masa ali je za ovu priliku dovoljno je prosuditi da li je S.M. ikada ikome nudio/davao dobrovoljno ono što nije morao tj na šta nije bio prisiljen.

Quote:
ali je njih zapad ohrabrivao da ne pregovaraju vec da cekaju pravu priliku.

Netačno i na nivou čak ispod Kurira. Otprilike Nedeljni telegraf. Osim ako nemate neki dokaz.

Quote:
Ako narod na Kosovu ima pravo na samo-opredeljenje onda ima u narod u RS mora da postoji neko univerzalno pravo.

Netačno. Kosovo je postojalo kao samoupravna jedinica u SFRJ. Republika Šumska što bi rekao P.Luković je nastala tek nakon rata u BiH (i to je nastala zahvaljujući genocidu).

Možete Vi to i bolje. Valjda.

P.S. Da li ćete izneti makar neki dokaz da je Nataša Kandić izjavljivala to što tvrdite da je izjavljivala.
Dva puta sam zamolio za dokaz. Takav je red. Inače biste mogli ispasti opasan lažov. Ne u mojim očima, naravno. Po neznanju pokazanom samo u ovome što sam na brzinu ovde citirao vi spadate u onu treću grupu o kojoj sam pisao Vučku.


Prinuđen sam da odgovorim,

Prinuđen sam da odgovorim, jer kada se govori o istorijskim činjenicama vrlo je problematično odabrati datum od kog istorija počinje.
To što vi navodite 1989. kao godinu ukidanja autonomije, a deklarišete se kao osoba liberalnog opredeljenja, dakle apriori antikomunistista, i ne pominjete period od 1941 do 1945, kao godine genocida na Kosovu, slučajno pretpostavljam, ne pominjete komunistički posleratni dekret o zabrani povratka iseljenog srpskog življa na Kosovo, što menja demografsku sliku u potpunosti, opet sasvim slučajno, navodi me da pomislim da ili iz neznanja ili namerno želite da kosovski problem predstavite onakvim kakav nije. I da imam više vremena i da verujem da želite da čujete i drugačije mišljenje od sopstvenog, naveo bih vam još mnogo detalja koji pre te famozne 1989. godine, čine sliku o kosovu znatno drugačijom.
I naravno da ne poričem postojanje druge strane medalje. Da, pomenuti SM, jeste zločinac. Da, sasvim je jasno da je možda i nerešiv problem integracija šiptara, odnosno albanaca sa Kosova u srpski politički život.
Podela Kosova se čini razumnim rešenjem.
To što tvrdite da je Republika Srpska genocidna država, i što je nazivate šumska republika, ruši sliku o vama kao o evropski orijentisanoj osobi.
I moram da priznam da mi je ogavniji vaš evropski neoliberalni ekstremizam(srećom samo po rečniku), od kvaziprosrpskog radikalizma. Jer ako vi nešto ne učinite za Srbiju, radikali sigurno neće...


Nisam birao nikakve datume

Nisam birao nikakve datume za početak istorije niti sam "vlastan" da to činim. Samo sam na Vašu tvrdnju da je X bilo pre Y naveo da to nije tačno.

O tome šta mislim da li Srbima treba da bude dopušten tj omogućen povratak na Kosovo pisao sam i govorio proteklih godina u više navrata, među ostalima i za kosovske medije i to one sa najvećim auditorijumom. A to što mislim i što sam rekao je da naravno mora biti omogućen povratak i da, kako sam jednom rekao Televiziji Kosova, čak svakom čoveku na Kosovu, Albancu pogotovo kao pripadniku većinskog naroda tamo, jeste strateški interes ne da Srbi ne budu tu nego da se što više Srba vrati, da budu što je moguće bolje zaštićeni. To sam obrazložio stavom da pre svega na taj način Kosovo može i mora da dokaže da je zrelo i demokratsko društvo. Na stranu što bi zbog humanosti, dakle ljudskosti, a i još mnogih razloga koje ne navodim svakome trebalo odnosno moralo biti omogućeno ja dodajem čak i garantovano da živi u svom domu.

Ne želeći da amnestiram druge smatram da politika sadašnje vlasti u Srbiji u priličnoj meri obesmišljava ili čak sprečava povratak ljudi u one delove Kosova koji nisu tzv. srpske enklave. Neprestanim stvaranjem iluzije u mogućnost podele Kosova na "albanski" i "srpski" deo onemogućen je povratak Srba u delove van "srpskih enklava" kao što za vreme postojanja tzv rsk nije bilo mnogo priče o povratku Srba u one delove Hrvatske koji su van te tadašnje teritorije.

To što mislim o Kosovu i o povratku Srba ne važi naravno samo za Kosovo i ne važi samo za Srbe. Taj problem je u Bosni i Hercegovini još ozbiljniji (pogotovo u Republici Srpskoj) nažalost čak 11 godina nakon rata.

Na tvrdim da je "Republika Srpska genocidna država" kako navodite. Prvo zato što ne mislim da država može biti "genocidna", drugo zato što Republika Srpska nije država.

Ono što sam napisao je da je nastala "zahvaljujući genocidu". Šta ja o tome mislim je manje bitno. Bitno je da je to što sam napisao nepobitno utvrđeno u više procesa na Haškom tribunalu. Mislim se to što zovete "evropskom orijentacijom" ogleda baš u tome što ne prećutkujem i izvrćem opštepoznate činjenice.

Podsećam Vas da još niste ponudili nikakve dokaze tvrdnji navodnih izjava Nataše Kandić.


malo više koncentracije...

1. Poštovani, nisam ja'jamesbond007' tvrdio da je x bilo pre y (btw to je radio sale25), već da postoje i 'x' i 'z' i 'y' i 'q'... i da se istorijski sudovi ne donose, ovo je bilo pre toga i na slične načine. Proguglajte malo, nenadano će vam se proširiti vidici.
2. Izvinjavam se za netačnu interpretaciju vaših reči, a to što je nešto utvrđeno u Hagu, a pitanje je i da li je utvrđeno,i ako je utvrđeno kako je utvrđeno, ne govori ništa o Republici Srpskoj, nego o Vama i vašoj političkoj orijentaciji. I jasno mi je da se svaki iskreni komunista kune u Avnojevske granice, i u njihovu pravednost. Druga stvar je nemogućnost pravičnog rešenja problema raspada SFRJ. Ali budimo svesni istorijskih činjenica.
3. Još jedna permutacija kao posledica nepažnje. Tvrdnje oko izjava gospođe K. pripadaju saletu25, a ne meni.


Ok Bonde, James Bonde,

Ok Bonde, James Bonde, izvinjavam se sto sam pomislio da ste Vi autor. Nadovezali ste se na njegovu priču, a ja prosto ne stižem da sve pregledam. Osećam se odgovornim da odgovorim ljudima, ali toliko je mnogo poruka, replika itd da moram to činiti na brzinu ili ne činiti.

Inače, čisto da znate: nikada nisam bio član SKJ/KPJ niti bilo šta slično. Niko u mojoj užoj čak i nešto široj porodici nije bio, nego je štaviše i očeva i majčina porodica poprilično pretrpela od komunista uključujući i likvidacije. Dakle ne da nisam bio nego nemam ni razloga da ih volim. Ali kad vidim ove danas...

Nema "pravičnog" i "nepravičnog" rešenja granica Ex Yu jer će kakve god da su za nekoga biti nepravične. Zato je Badinterova komisija odličila kako je odlučila - granice republika su granice država i tačka. Rad komisije prihvatila je i Srbija, a posle su kukali kad je objavljen rezultat.


Ako su granice republika

Ako su granice republika granice država, kako onda Kosovo može da bude nezavisno?

**Take your place in history and pray you don't repeat it**


Odgovorio je Karl Bilt

Odgovorio je Karl Bilt juče u Beogradu rečenicom da je "S.M. predao 1991. Kosovo Ujedinjenim nacijama i da će one odlučiti o statusu".

Dakle priča o Kosovu nema veze sa nalazom Badinterove komisije. To je potpuno drugi par rukava. Uostalom od 1991. do 1999. niko u svetu nije ni pričao o nezavisnosti Kosova. Ta opcija je u svetu aktuelna od 1999.

Kosovo je nezavisnim učinio S.M. i to je cena rata sa NATO-m koji mu je bio potreban iz unutrašnje-političkih razloga.

Inače ne mislim da je loše da Kosovo bude nezavisno i formalno, a ne samo praktično kao što je to sada. Još od 1991. mislim da bi to bilo najbolje rešenje pre svega za Srbiju.


e ako je on rekao, onda neka bude kosovo nezavisno...

U balkanskom mulju se ne nazire lako rešenje problema. I oni koji su aktivno učestvovali u kreiranju tog istog problema, danas se postavljaju kao jedini pozvani da taj problem reše.
Kao što sam vam ranije prijateljski poručio, proučite malo istoriju, i vidici spoznaje će vas poprilično iznenaditi. Simptomatično je što su izuzeci mogući samo ako idu na štetu Srba (Kosovo će biti nezavisno iako nije bilo republika u SFRJ, Republika Srpska neće biti nezavisna po istom ključu, Jedino će Albanci imati dve matične države, itd ...). Ovolika upornost u kažnjavanju jednog naroda zbog zločinca Miloševića nije zabeležena. Čak ni kod Nemaca koji su 80% podržavali Hitlera.Milošević je pre svega zločinac prema srpskom narodu, kome je najveću štetu naneo. I za sve godine vlasti, u sopstvenoj državi je imao snažan otpor u demokratskim partijama i nvo. Ali Evropljani su toliko ubeđeni u demokratičnost istih, da ih zajedno sa Cobijem bacaju niz vodu. Izuzetak su Europejci, tj nvo'vci koji podržavaju mazohistički pristup rešavanju međunarodnih problema...Oni nailaze na podršku.
Sasvim drugi problem je što niko nema ideju o tome šta bi radio sa 2 miliona Šiptara u zemlji, kojima bi sasvim razumljivo pripadalo mesto podpredsednika vlade...


Promašaj

Dragi Srđane,

Razumem Vašu želju da napravite kontrast, ali se plašim da Vam to ovaj put nije bila dobra ideja.

Ako mi dozvolite da prigovorim: ja jako malo znam o gospođi Kandić. Ako ignorišem ogavne komentare onih čije komentare i onako ignorišem, shvatam da je žena bila angažovana u nizu aktivnosti koje su bile izuzetno humane u nehumanim vremenima. I da je za to dobila niz priznanja i Vaše iskreno divljenje.

O jednom priznanju ste nam omogućili da pročitamo. O nekima (hrvatsko odlikovanje i zvanja počasnog građanina Sarajeva) sam saznao iz ovih komentara. Priznanje u smislu Vašeg velikog poštovanja i divljenja ste nam takođe preneli. Ali, oprostite mi, da li biste mogli da dodate u post malo više linkova u vezi sa njom?

Ako je ona skromna, to ne znači da Vi morate biti skromni sa informacijama o njoj, ako Vam je cilj da je mi bolje upoznamo i više cenimo.

Moram da priznam da je stavljanje Kusturice u ovaj kontekst donelo upravo obrnut efekat. U tom smislu ste, izvinićete me, ispali gori od Kurira. Ogrešili ste se i o Natašu, što Vam sigurno nije bio cilj. Otežali ste nam da je upoznamo i steknemo malo i svog mišljenja o njoj (iako cenim sva priznanja, odlikovanja i Vaše divljenje), time što nas komentatori priče o Emiru i ovde klistiraju fekalijama devedesetih (a i Vi pomalo).

Ima toliko stvari o kojima treba da (više) saznamo. Sjajnih ljudi koje treba da upoznamo u svom njihovom sjaju. Molim Vas nemojte nam taj proces začinjavati g**nima (ne mislim na Emira nego na ovo što moram da pročitam da bih saznao više o Nataši). Izvinite što to ovako kažem, ali to je najpribližnije onome što osećam.

Pozdrav,

Vučko


knjigu u ruke,

novine, tv prijenmnik, pa saznajte. Dragi Vucko, manite se Kusovca, i poredjenja sa Kurirom i o tome sta bi i kako bi on trebao da pise. On je napisao tekst o dva heroja (slozicete se da su heroji), napisao je sta misli i sta zna, napisite Vi nesto sta mislite i znate o tim sjajnim ljudima, zacinite kako god hocete, ako ne, rekoh......knjigu u ruke.


O herojima

Ma čitam Sonja, evo sad čitam onu knjigu oko čijeg poslednjeg poglavlja smo ratovali pre par nedelja, ali vidi šta piše na vikipediji!

Moj TV nema te programe, papirne novine ne kupujem, a i da kupujem, ovde nema onih u kojima bih mogao nešto da saznam o ovome, osim ovog članka iz Time koji sam upravo pročitao.

Zoran je pun divljenja, koliko vidim ti je poznaješ i lično, pretpostavljam da imaš slično mišljenje, super, ali nemojte me trovati glupostima, ako već želim da saznam nešto više o Nataši, i nisam kao ovaj nesrećnik ispod, da pravim sebi od nje tabu. Rekao sam ti već na šta moj motor ne radi.

Ovo sam napisao Zoranu najprijateljskije što sam mogao, jer ja svoje prijatelje i ljude koje cenim ne bih ovako tretirao. Mislim da je ovo malo arogantno od njega, možda nisam u pravu, možda je to tako sad moderno da se radi.

Inače ne slažem se sa vama dvoma oko ove titule heroja ovde. I to je, po meni, iskonstruisano. Po meni je heroj neko ko učini nešto hrabro, a dobro ne samo za sebe, izlažući sebe opasnosti.

Zokster je heroj, bez obzira na sve svoje mane, koje nam pokazuje i ovde. Nataša je, koliko vidim, heroj, i zato želim da saznam o njoj više nego one bljuvotine koje mi se plasiraju iz dela medija koji meri njene poteze samo po korisnosti za "pleme", bez obzira na okruženje. I molim za više informacija. Ali objasni mi, molim te, u kom kontekstu je Emir heroj? Emir je stručan čovek, koji je u trenucima nadahnuća uradio neke dobre poslove, u smislu svog zanata, profesije - stvari koje nas oplemenjuju, da tako kažem. Ali ne vidim da ga to kvalifikuje da bude heroj.

I, molim te, nemoj me vozati sa Vi na ti i nazad u svakom drugom postu. Takođe, kao što meni Jasna B. reče na jednom drugom mestu - ako sam ti ja najveći problem, onda si srećan čovek (tj. žena).

Pozdrav,

Vučko


Vucko,

nisi mi ni najmanji problem. evo ti per tu.

dobronamerno sam ti napisla da se manes komentara i dovodjenja u vezu autora ovog teksta i kurira, jer namaju ama bas nikakve veze.

dobronamerno sam napisala nadajuci se da ces shvatiti da nije u redu da od svih mogucih ponudjenih bljuvotina u vidu komentara - "srdjane, hrvatski uljezu", koji ti za divno cudo uvek promaknu, reagujes i ovaj put, potpuno bezrazlozno na ove i one stilove.... srdjana, zorana....

Isto kao i onda u vezi knjige koju si ispljuvao najruznije, posle revidirao svoje pljuvanje, htela sam da ti skrenem paznju da opet gresis.

Necui ti nista objasnjavati, ni kakav je heroj emir ni ko je kome heroj - nastavi sa tvojim tamovamo saranjem, opravdavaj to isto svojim neznanjem, nastavi da citas tu knjigu, procitaj jos jednom sta je napisao srdjan i pokusaj da od momenta kada nesto smislis do konacnog zapisivanja te misli prodje najmanje nedelju dana.

muka mi je od tih koji kao nista ne znaju i zato sebi uzimaju za pravo da vredjaju i lupaju do mile volje, a kada im i to lupanje dosadi onda ...gde svi tu i mali perica.


Referentni sistem

Ćao Sonja,

Jesi li nekad pomislila da ja vozim pravolinijski, a ti šaraš? :)

Što se tiče znanja i neznanja - pogledaj opet onu Burijanovu pesmicu.

Što se tiče malog Muja... u to se baš ne bih kladio, da sam na tvom mestu. I nemoj da smetaš razumevanju političkom korektnošću :)

Vučko

P.S: Uzdrži se da mi odgovoriš na ovo par sati, bolje ćeš se osećati, obećavam :)


sve si u pravu vucko

samo vozi


Otkud zajedno

Vučko,

Vaše poruke ovde doživljavam zaista vrednim i sa uživanjem ih čitam. Zato sam deo o Kuriru prevideo. Želim da o Vama zadržim mišljenje na osnovu kvalitetnih poruka kao ploda dubokih i čistih misli.

U vezi sa informacijama o Nataši. Postoji masa pretraživača, o Nataši Kandić je barem pisano ima toga ohoho. Informacije nije problem naći. Ovo sam shvatio kao blog, a ne kao pokušaj sastavljanja leksikona.

A sad bitno:

Nekoliko prijatelja koji su pročitali tekst javilo mi se sa stavom sličnim Vašem: Deo o Nataši - OK, deo o Kusturici - e to nije trebalo. Uostalom i ovde, u komentarima bloga, ima poprilično meni nepoznatih ljudi koji su zamerili što sam Kusturicu stavio "u isti koš". Ja ne prelazim preko tih stavova olako po sistemu "svetu se ne može ugoditi". Naprotiv. Volim da čitam kritike jer se iz njih nešto nauči ili makar služe za preispitivanje.

Drugo, iz poštovanja prema ljudima koji su mi dali priliku da ovde pišem i prema ljudima koji čitaju to što pišem i traže odgovore smatram korektnim odgovoriti na postavljena pitanja.

Kako su se ove dve ličnosti uopšte našle zajedno?

Kada sam počeo da pišem o Nataši uopšte nisam mislio da pišem na istom mestu i o Kusturici (čak mi Kusturica nije ni bio u glavi). Ali kada sam tokom pisanja čuo na radiju reportažu iz Užica toliko mi je taj kontrast bio jak da sam pomislio da te dve priče baš treba da idu zajedno. Jedna priča o ličnosti uglednoj i priznatoj vani, a osporavanoj kod kuće i jedna o tome kako neku drugu ličnost ti isti kod kuće priznaju i dižu u nebesa i na (po meni) neprimeren (pitanje da li i sasvim zakonit) način, a da pri tome ta ličnost radi stvari koje uopšte nisu uobičajene, da ne kažem nešto teže.

Kada sam rešio da pišem o Nataši, imao sam od početka u glavi kostur teksta: uvod, nekoliko događaja koji će je opisati i kraj, neki zaključak zašto je osporavana. Dok još nije postojala informacija dakle ni ideja o "rendžerima" i bahanalijama po Mokroj Gori razmišljao sam o tome da na kraju priče o Nataši, počnem da iznosim neke informacije o ovoj, ovakvoj Srbiji, koju vode ovi koji je vode, i da zaključim da takva Srbije ne može onakvu Natašu da smatra herojem. To mi je bilo u glavi. Onda se pojavio događaj koji je bolji od milion reči: evo heroja, evo čoveka kojem je sve dopušteno, evo kakvi su sada potrebni kao heroji. Tako sam dakle odlučio da se u istom blogu nađu oni koji nemaju mnogo toga zajedničkog osim što su heroji. Tako uostalom tamo i piše. Bilo je još nekoliko rečenica "objašnjenja" da svako vreme ima svoje heroje, da su heroji onakvi kakvo je vreme, tj da to ko su heroji pokazuje kakvo je vreme... To sam obrisao i ostavio samo deo o Vuku Karadžiću i Zoranu Đinđiću. Možda je trebalo da ostavim, možda bi onda bilo jasnije.

Najinteresantnije je da suština tog drugog dela bloga, da ga nazovemo "O Kustirici", uopšte nije sam Kusturica. I to je ono što je malo ko od zaštitnika lika i dela želeo da primeti. Dobro sam se na samom početku tog, drugog dela teksta ogradio napisavši da početak njegovog opusa i te kako smatram vrednim, da njegovo pravo na politički izbor ne dovodim u pitanje itd. A onda sam kritikovao državu, tj vlast, a ne Emira Kusturicu. Štaviše o njemu samome osim što sam taj "drvengrad" nazvao nebulozom zapravo nema ni reči.

Još niko mi nije konkretno rekao čime sam ja navodno uvredio Emira Kusturicu i/ili šta sam pogrešno tj. netačno napisao. Ja sam spreman da uvek povučem reč, da se javno izvinim, da se što se kaže pospem pepelom ako sam pogrešio. Pa zaboga ne mislim da sam nepogrešiv. Ali nigde nema činjenice. A ja sam takav da ne padam na opšte priče da nešto "nije u redu", da ne treba da tako pišem o Emiru Kusturici (ili bilo kome). Nema zaštićenih vrsta. Naprotiv. Javne ličnosti moraju da prednjače u odgovornosti i moraju da prihvate da su podložne kritikama više nego obični ljudi.

Na kraju: razmišljam zašto je to što sam ja napisao shvaćeno kao uvreda Kusturice, a da pri tome, kako sam maločas već napisao, o njemu nema što se kaže ni reči? Nemam drugog odgovora do toga da mi to izgleda kao da je neko postavio recimo 1965. ili 1973. pitanje da li je baš umesno da predsednik Jugoslavije, države koja u nazivu nosi socijalistička i koji sam važi za komunistu nosi dijamantsko prstenje, živi kao kakav šeik, ima letnjikovac u svakom kutku zemlje itd. Toga koji bi to tada pitao strpali bi u zatvor bez dileme. Ali je to za ovu priču manje bitno. Bitnije je da bi se dobar deo sablažnjavao "uvredama lika i dela". I malo ko bi pri tome postavio bitno pitanje: pa čekajte, je li stvarno u redu da predsednik socijalističke države živi na način na koji živi. A do još bitnijeg pitanja: kakvi smo mi to ljudi kada se protiv toga ne bunimo malo bi ko uopšte stigao.


Malo preterao :(

Srđane,

Hvala za ovaj zaista opširan odogovor. I zbog mene i zbog ostalih, kojima ste uneli malo svetla u ovaj neobičan slučaj, i (sa pravom) nam (ili bar meni) malo skresali očekivanja u vezi kvaliteta. Ja sam po pitanju tih očekivanja baš bezobrazan inače - može da Vam posvedoči Vaš imenjak Srđan Fuchs, od koga sam "očekivao" da piše kao Efraim Kišon ;)

Interesantno je ovo što ste rekli za Emira. Čitam sad ponovo i zaista ne vidim da ste ga direktno negde potkresali, ni približno ovome kako sam ja Vas :(

Mislim da je utisak u stvari zbog ovih slika, i nešto iz rečnika. Plus naravno čitanje komentara, među kojima ni moj nije zaradio par krila...

Izvinite zbog poređenja. Vidim da je i Sonja reagovala. To je očigledno mnogo bolnija tema nego što meni odavde izgleda. Trenutna slabost. Potcenjen efekat. Hvala Vam još jednom za ovo što ste podelili sa nama o Nataši.

Ja ću guglovati o njoj još. Ono što sam video na Vikipediji mi se baš i ne sviđa puno. Ne očekujem naravno da je iko bez mana, ali ne izgleda usaglašeno sa Vašom slikom, verovatno zbog pristrasnosti kontributora.

Pozdrav,

Vučko


Vučko, ružne stvari su za

Vučko,

ružne stvari su za nama, život ide napred.

Uvek cenim ljude koji žele da nešto novo nauče, saznaju. Evo poslao sam Vam e-mailom neke agencijske vesti o Nataši Kandić onako baš na brzu brzinu grubo probrano. Nisam pomno birao nego sam samo gledao da ne budu trivijalne stvari. A računam vesti su za prvo saznavanje bolje od komentara i intervjua jer su "ogoljenije".

Ima tu kako decidno govori da je ono 17. marta na Kosovu bilo etn. čišćenje, kako pomaže žrtvama zločina počinjenih u Hrvatskoj, kako joj se obraćaju Srbi sa Kosova pa kako traži da Koštunica oslobodi u samoj Srbiji nezakonito utamničene itd itd. dakle tek delić onoga za šta je optužuje pa i na ovom blogu bagra sastavljena od zlikovaca i njihovih slugu, salonskih šovinista i konačno one najjadnije kategorije - običnih neznalica koje se priklanjaju zovu stada.

I imajte u vidu da sam ja ovde ipak jedna strana. Možda pristrasna. Poslušajte i nekoga od grupe iz prethodnog pasusa. Ako vam se posreći pa naletite na nekog od njih koji budе umeо da sroči tri prostoproširene. :)


Quote:bagra sastavljena od

Quote:
bagra sastavljena od zlikovaca i njihovih slugu, salonskih šovinista i konačno one najjadnije kategorije - običnih neznalica koje se priklanjaju zovu stada.

Dragi Srdjane,
ovu gradaciju ne mogu nego da usvojim i primenjujem.
Pozdrav. LS.


Hvala

Srđane, hvala puno za info. Naravno da shvatam pristrasnost. Niko nije mašina.

Ostalo - da ne ponavljam email koji sam Vam poslao.

Vučko


Sto rece jedan, sve je ovo

Sto rece jedan, sve je ovo demokratija! Nemam nista protiv Natase, Biljane, Sonje i inih, cak stavise - neka ih! Zgodan su balans, da tako kazem, onoj "drugoj" Srbiji, kako je neki ovdje nazivaju... Mogao bih ih cak nazvati i cistacicama naseg dvorista, ne mozemo sa prljavim dvoristem u Evropu, apsolutno se slazem! Ali, moram se ovdje ponijeti kao pravi Srbin, pa pogledati u (uslovno receno) komsijsko dvoriste i pitati: Koliko Natasa, Biljana, Sonja i inih ima s druge strane plota? Ko ce platiti stetu za razaranje moga grada tokom rata u Bosni, jer na moju zgradu, kada je poginula baka-Rada, nisam ispalio granatu ja, nego moj dojucerasnji komsija, a pravo da vam kazem, Legiju i ostale iz te galerije nisam nesto vidjao oko mog rova, pa da uprem prstom na njih kao na tipuse koji su to isprovocirali? Mada sam vidio neke druge, nesto tamnije puti, sa cudnim pantalonama, jos cudnijim bradama i krajnje traljavim srpskim/bosanskim/hrvatskim... Evo vec sedam godina cekam na neku Rezartu, Fatime, Linditu i sl. da kaze da su na Kosovu ubijani i Srbi, i to u prisustvu vojnih i policijskih snaga UN, NATO i EU... To je moj odgovor onom ko je trazio nadoknadu stete od Srbije i Hrvatske zbog razaranja u Bosni. Valjda ce sad traziti da stetu plate i Iran, Egipat, Jemen i jos nekoliko zemalja iz kojih su dosli ovi zlikovci (sasvim pouzdani podaci, vidio sam ih licno sticajem okolnosti...)...
Hocu da kazem: Pustite ljude da rade ono sto najbolje znaju! Ne vidim nikakvu paralelu izmedju NK i NK, osim kada je rijec o inicijalima, mozda... Njegov politicki stav je takav kakav je, ko je Srdjan Kusovac da o tome daje konacan sud, ko sam ja da kazem da Srdjan jeste ili nije u pravu? Vrijeme ce sve reci, a bogami i svijet, mada se o Kusturici vec izjasnio u mnogo navrata, a evo sada i o Natasi (iako sam bio iznenadjen da tamo vidim i skijasa Kilija, teniserku Navratilovu i, pazi cuda, Bernara Kusnera!)... I nemojte mi, molim vas, tog komunistickog BS, "javno/opste dobro Mokra Gora"! Po toj logici, oni koji se zalazu protiv potapanja kanjona Tare, rade to iz sebicnih interesa, jer zaradjuju dobro na splavarenju...


Vas grad je u BiH koliko sam

Vas grad je u BiH koliko sam shvatio pa cete od ratne odstete, ako je Srbija bude placala, imati i vi neke koristi.
Poz.CM.


To se zove sarkazam...

... jer ne vidim razloga da Srbija placa stetu koju su napravili onomad bosanski Muslimani (sad Bosnjaci) i koji su u mom gradu granatiranjem ubili vise od 100 civila (sto i nije malo za grad od 25000 stanovnika...). Al' nema veze, nemam zelju da vam mijenjam stavove ili cak da to pokusavam, nekima ne vrijedi govoriti...


U zabludi ste starkravingmad

...mora da ste udisali "srpske halucinogene gasove" pa su Vam se pričinjavale stvari. Hoćete da kažete da Vi, kojima su padale granate oko kuće, znate nešto više o tome od nepobedivih boraca za univerzalnu pravdu, opremljenih laserskim vidom koji probija kroz vreme i prostor kao nemilosrdni mač pravde? Sacre bleu!

*There he goes. One of God's own prototypes. Some kind of high powered mutant never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.*


Paa, bice da sam bio napusen...

... otprilike tri ipo godine, pa sam vjerovatno u ludilu uzrokovanom halucinogenim gasovima ratovao sa sopstvenim iluzijama, koristeci pri tome nedozvoljena sredstva, dok su me moji sokirani komsije pokusavali prizvati pameti bacajuci na mene karamele i skakucuci oko mene u "Hare Krisna" ritmu, obuceni u prekrasne nijansirane velove od kojih se meni, opet pod uticajem plinova raznijeh, ukljucujuci i tamjan, ucinilo da su maskirne uniforme...


Eto vidite da nije teško...

...potrebno je samo malo mašte i dobre volje, zar ne? Ima nade za nas!

*There he goes. One of God's own prototypes. Some kind of high powered mutant never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.*


Osjecam se oslobodjeno...

... gotovo liberalno-demokratican. Zahvalan do groba, Vas

Starkravingmad.


Trinidad Tobagovic i

Trinidad Tobagovic i starkravingmad: "vjerovatno u ludilu uzrokovanom halucinogenim gasovima"

Sva je prilika da ste sami pustali te 'halucinogene gasove'.


Nemam rechi

Ne znam,mislim stvarno nemam rechi za nekog ko je otvoreni Anti-Srbin......ili za Kusturicu koji snima mnogo velike krseve od filmova.Svako ko ovde kaze neshto pozitivno vezano za NK ....otvoreno se izjasnio kao Anti-Srbin.Zashto niko ne spomene....kada su svima puna usta Srebrenice,masakre i pokolje koji su doveli do slucaja Srebrenica.
Live and let others die !!!!


u pravu ste,

stvarno Vam nedostaju reci


A zasto da spomene?

Užasan je takav protivargument. Grozim se i da započnem bilo kakvu raspravu sa čovekom koji ima takav stav.
Jel bi onda bilo lakše prihvatiti Srebrenicu? Da li bi smrt svih tih nedužnih ljudi bila opravdanija ako bi se pričalo o zločinima s druge strane?
Prestanite da čitate Kurir i Press i razmislite malo o svemu tome.


Ganjabanshee

Quote:
Ne znam,mislim stvarno nemam rechi za nekog ko je otvoreni Anti-Srbin......ili za Kusturicu koji snima mnogo velike krseve od filmova.Svako ko ovde kaze neshto pozitivno vezano za NK ....otvoreno se izjasnio kao Anti-Srbin

Dva pitanja:
1-што ето такое Anti-Srbin?
2-kako to izgledaju veliki krsevi od filmova?
Quote:
Live and let others die !!!!

!!!-???!!!???
samo mi nemoj reci da imas neke veze sa Ganjom!


:))

"srbima na kosovu je divno"

n. kandic u nekom tv duelu s onom pjandurom marshicaninom,, nekad davno


Ima veze!

Svaka čast za text. Apsolutno prosvetljujuć za ljude koji su dovoljno otvoreni da prihvate činjenice. Nažalost, takvi su malobrojni na ovim prostorima.
Malo mi je bezveze što se ponovo pojavljuje ta podela na dve Srbije, nervira me to "il' si sa nama, il' si protiv nas".
Što se Kusturice tiče, i ja sam od onih koji je voleo njegove filmove. Pa sam onda prestao da ih volim i da ga cenim. Džaba mu i Džoni Dep i Džim Džarmuš... on je sad za mene odvratni nacionalista, na istoj lestvici kao Bora Đorđević na primer. Bljak! A sad još i rendžeri. Što je mnogo, mnogo je.
A setio sam se da postoji veza između NK i E(N)K, tj. ona je indirektno povezana sa njegovom profesijom. Ako se ne varam, Nataša Kandić je bivša supruga Lazara Stojanovića, čoveka koji je snimio čuveni zabranjeni film iz 1971. godine "Plastični Isus". I to govori dosta o njoj. Eto u kakvom društvu se ona kretala, još od onda je podrivala državu i vlast!


To je onaj Lazar Stojanovic...

... sto je rekao da Srbi ne mogu da traze nesto sto su okupirali i oteli 1912. godine (misleci na Kosovo), valjda zato sto nista o Kosovu prije balkanskih ratova nije ni procitao ili nije htio da procita. Kada sam mu rekao da su, vodeci se istom analogijom, Bec, Budim i Pesta neotudjivi dio Turske, poceo je da govori o Ratku Mladicu i Radovanu Karadzicu, ocekujuci valjda da se ja brecnem i stanem u odbranu istih... Toliko o anarhisti Stojanovicu... I nije vam neka veza, dakle.


Prvi

Први са ових простора који се појавио на главној страници Тајма је био Драгољуб Михаиловић, као вођа првог покрета отпора у Европи. Наташа Кандић се није појавила на насловници нажалост, свеједно јој опет честитамо, заслужила је, то јест одрадила је свој посао, њом се поносим таман колико и оном двојицом који су били по три и два пута респективно на насловници, својом заслугом или не.


“Kao prvo Kosovo je

“Kao prvo Kosovo je proglasilo nezavisnost pre nego sto je Sloba promenio ustav i ukinuo autonomiju Kosovu, posle toga Albancima je nudjeno sve osim te Kosovo Republike ali je njih zapad ohrabrivao da ne pregovaraju vec da cekaju pravu priliku.”

Vi ne pravite razliku izmedju autonomije i nezavisnosti.

“U BIH se desio gradjanski rat, ratovali su Srbi protiv Muslimana, Srbi protiv Hrvata, Hrvati protiv Muslimana i Muslimani protiv Muslimana i sad je samo Srbija kriva zato sto je pomagala RS ????? Pa i zapad je pomagao muslimane, Hrvatska Hrvate, Bliski Istok muslimane itd da ne treba i oni da placaju odstetu nekome ??”

Odšteta koju traži BiH u postupku pred Medjunarodnim sudom pravde, se ne zahtea na osnovu optužbe da je SRJ/SCG pomagala RS u vodjenju rata već u izvršenju genocida.


Zanimljivo je kako ljudi

Zanimljivo je kako ljudi (zahvaljujuci ideologijama i "ideologijama") izgube svaki kriterijum. I, naravno, mogucnost da rasudjuju. Valjda ih indoktrinacija cini inertnim, pa nece da misle (ili: ne mogu) svojom glavom (kako bi se to, vec, reklo.) Neke stvari su mi se bas smucile iz ovih komentara, pa sam nekoliko puta gubio volju da kazem ovo (ipak cu reci):
Iz Bosne su me najurili Srbi (ziveo sam u 100% muslimanskom selu - Ovde nema sta da bude nejasno. Nista nisam pogresno rekao.)iako sam SRBIN DELUXE (otac Crnogorac, majka Macvanka, rodjen i odrastao u Nisu...)Kad sam shvatio na koju je stranu otisao Kusturica (jos sam bio u Bosni), smucilo mi se. Pa onda njegovi javni (i nejavni) istupi posle toga...
I kako njega onda (u ovim - nekim - komentarima)porediti sa Bregovicem i Zdravkom Colicem. Pa, ljudi, kako je lepo bilo biti i Srbin, i Bosanac i... sta god hocete kada je Brega ovde (u Montrealu)sa svojim orkestrom zatvarao Dez-festival. Pa sve TV i radio-stanice govorile o tome... Pa kao o Bosancu, pa kao o Srbinu... Pa on je (Brega) pravi nas ambasador: da MI nismo ni divlji ni krvolocni.
I gde su to Brega, i Cola opljuvali Bosnu (ili Srbiju)? Sto Kusta ne ode u Bosnu? A i Brega i Cola drze tamo koncerte. I kakav je Kusta? Stoji javno iza onoga cega svi treba da se STIDIMO. Pa se jos prihvatio i jahanja -harac koji je zaveo.
Eh, da je vise Natasa Kandic! I Colica i Bregovica!
I jos ovo: kad sam polazio ovamo (u Kanadu - u emigraciju), bilo mi je receno (od onog od koga to ama bas nikako nisam mogao ocekivati) da sam PRODANA DUSA(Floskula koja se jedno vreme bila pritajila u Srbiji, ali je sad, vidim, opet vrlo moderna.)
Gospodjo Kandic, primate li me medju svoje STRANE PLACENIKE?


Da ste hteli da citate

Da ste hteli da citate tekst, shvatili biste da je naslov bio tendenciozan, tacno takav - Kusta uvodi harac, a zapravo putarinu naplacuje drzava ili lokalna samouprava, kao sto ce naplacivati i snimanje filmova, dokumentarnih filmova i spotova, pa se u tekstu cak napominje kako ce i sam Kusturica morati da placa takvu taksu.
On je legalno od drzave uzeo u zakup to zemljiste na 99 godina i radi ono sto najbolje ume - bavi se umetnoscu i podrzava umetnike. Od njega je dosta.
Ako ste kao veliki borac za ljudska prava spremni da branite pravo muslimana na to da postanu nacija - Bosnjaci i da zive mirno u svojoj zemlji, zasto Kusturici osporavate, ili bar ironicno spominjete pravo da znajuci svoje korene i poreklo, kao sto su njegovi preci jednom odlucili da promene veru i sam to ucini i vrati se svojim jos dubljim korenima. Ne kazem da me to fascinira, ni da bih ja to radila ili ne bih, samo mislim da covek ima apsolutno pravo na to. Nigde time ne mase, cak se i ne potpisuje kao Nemanja, tako da je citav tekst o njemu maliciozan.

Sto se tice Natase Kandic, ne poznajem je licno, ali meni je dovoljno da znam o kakvoj se osobi radi kad izadje na Trg Republike gde nevoljnici sa Kosova (da li je potrebno reci da su to Nealbanci, mahom Srbi) protestvuju sto godinama ne znaju sudbinu svojih najblizih, zele samo istinu da li su im braca, sinovi, ocevi zivi i zarobljeni ili ubijeni, ako su ubijeni gde su sahranjeni, a ona izjavi da su to "Starci koji sire zlo". Meni je nekako od svih njenih aktivnosti ta ostala najupecatljivija. Ne smatram da je njihova nesreca veca od nesrece mnogih albanskih porodica, mislim da svi zivimo u jednom ruznom vremenu u kome se desilo mnogo zla i smatram da treba da se suocimo sa istinom o onome sta smo i sami ucinili, ali ne mislim da to sto Srbin trazi pravo na pravdu, na jednostavnu istinu o svom detetu, da je to zlo koje on demonstrira. Tu se Natasa i ja razlikujemo, i drago mi je zbog toga.
Sto se tice nagrada i heroja, bila bih tu oprezna. Zivimo u vremenu u kome se sve upravlja iz jakih ekonomskih ili politickih centara, bez vecih provera i pogotovu bez suda vremena, tako da o njenom herojstvu mozemo da pustimo neke druge ljude koji dolaze da sude. Ja bih samo rekla da svako doba ima heroje kakve zasluzuje, a mi, eto, imamo Natasu Kandic.
Jos jednom bih rekla da ne mogu da se otmem utisku da je tekst jako maliciozan i ne razumem potrebu da se neko velica tako sto cemo nekog drugog komparativno da uvaljamo u blato. Ne zasluzuju ni g-dja Kandic, ni E. Kusturica taj nivo vrednovanja onoga cime se bave, pa ni svog drustvenog angazmana.


"On je legalno od drzave

"On je legalno od drzave uzeo u zakup to zemljiste na 99 godina i radi ono sto najbolje ume - bavi se umetnoscu i podrzava umetnike. Od njega je dosta."

I naplacuje putarinu magistralnim putem, jedinom vezom za Visegrad, kao moderni Robin Hud koga je za to ovlastila vlada, i to uredbom.


To su te specijalne veze sa Republikom Srpskom..

Setih se...pa to se te specijalne veze..granični harač na sto godina....kongenijalno...


kO JE REKAO DA ON NAPLACUJE?

kO JE REKAO DA ON NAPLACUJE? NASLOV U KURIRU.


Sve je receno

"kakva nam je zemlja takvi su nam i borci za ljudska prava. Sramota je da takvi ljudi dobijaju prostor u javnom zivotu Srbije jer upravom takvim idejama okrecu narod protiv evropskih integracija i daju krila radikalima."

Upravo tako. I to rade sasvim svesno, jer Natasha Kandich i slicni profesionalni "borci za ljudska prava" ostache bez posla onoga trenutka kada Srbija postane bilo sto sto lici na modernu evropsku drzavu.


harač je ipak univerzalni

Nisam stigao ranije, a evo sada.

Pojurio info o tim Nacionalnim parkovima pošto se ovde valja priča kako je sve legalno i normalno da se naplaćuje ljudima prolaz kroz teritoriju koja je zaštićena ili šta već. Priča mi maločas jedan što je još u Jugoslaviji proveo čitav život u tom poslu vezanom za nac. parkove. Kad sam mu ispričao slučaj ispali ko iz topa - Plitvice. Kaže da on ne zna za slučaj da se plaća prolaz kroz park.

Ne znam ko je od čitalaca bio na Plitvicama, a ko nije, ali put Zagreb-Split ide kroz samo srce Nacionalnog parka. Išao sam tuda ko zna koliko puta (do gradnje auto-puta svake godine nekoliko puta). I nikada nikome nije palo na pamet da bilo šta naplaćuje. Plaća se tek kad ideš (peške) na slapove. Isto kroz hrvatski Nacionalni park Slapovi Krke ide sada i auto put. Naravno ni govora od naplaćivanja. Isto u Crnoj Gori - Durmitor. Slovenija - Triglavska jezera.... Onda počeo da vrtim po glavi. Bio pre desetak godina na jugu Francuske. Camargue, delta Rhone. Ogroman nacionalni park. Ideš de oćeš naravno bez frke. Proše zime bazao Švajcarskom. Isto.

Eto to samo prebiram po glavi ono kuda sam prolazio u proteklih desetak godina. Nikakva plaćanja prolaska kroz teritoriju koja je Nacionalni park. A onaj "drvengrad" ni to nije.


"Eto to samo prebiram po

"Eto to samo prebiram po glavi ono kuda sam prolazio u proteklih desetak godina. Nikakva plaćanja prolaska kroz teritoriju koja je Nacionalni park. A onaj "drvengrad" ni to nije."

Ama, Srdjane, Kusta Hood i njegovi rendzeri naplacuju harac na JEDINOM MAGISTRALNOM putu za Visegrad! Zbog "evropskog neba i vegetacije", kako duhovito kaze i intervjuu taj moderni Nemanja Hud (citaj: "zbog sira i vojne muzike").


Ima i izuzetaka

U Ontariu ulaz u provincijske parkove se naplaćuje a sakupljena sredstva se koriste za održavanje istih.


ovde se ne radi

ovde se ne radi o
naplaćivanju ulaznica.
svako ko hoće motornim vozilom da prođe tim pravcem,
moraće to i da plati! (osim, čini mi se, vozila
sa užičkim tablicama; e da, i građana republike
srpske sa prebivalištem u višegradu)


Ni u Ontariu se ne radi o naplaćivanju ulaznica

Svako ko hoće da prodje motornim vozilom putem koji vodi kroz park mora to i da plati. Ako ulaziš u park peške ne naplaćuje se ništa.


Dragoj Natasi sve

Dragoj Natasi sve cestitke.
Ponosim se sto sam je upoznala i sa njom postala prijatelj,ali je zalosno sto u ovoj zemlji ima malo NATASA.
Pozdrav Zas


ja sam heroj srbije!

ne vidim da je dovoljan licni afinitet nipodastavati jednog a hvalisati drugog...

obratite malo paznju na TV gostovanja natase kandic - ok, nije lako biti na njenom mestu (uglavnom je svi napadaju, neki su vrlo drski i neprijatni), ali cini mi se da bi "nasu stvar" mogla da vodi na drugi nacin...podrzavam njene ideje, ali mi je zao sto posle gostovanja koje gledam na TV-u imam redovno osecaj da joj ne ide za rukom da prenese ono za sta se zalaze na odgovarajuci nacin.

valjda uopste nisam u toku sa time kako i kada je emir postao "nemanja", ali nema razloga da se rugamo tome...covek je u svom fazonu, ostavimo ga na miru, ako nam se ne dopadaju njegovi filmovi zasto se rugati francuzima koji ga obozavaju? meni je to sasvim ok, ako ce neko od njih to povezati sa srbijom i sa nekim lepim emocijama.

a to sto je sagradio etno selo na sarganskoj osmici, ako ce to navuci neke ljude da posete zlatibor, ako ce se turizam tog kraja vise razviti, ja sam za! i tome se uopste ne treba rugati...

u stvari, da natasu kandic svi vole, valjda bi se neki predomislili, jer cim je svi vole, nesto ne valja...nepoverenje duboko u nama...

U borbi protiv nitkova iz svemira


Gigant svetskog novinarstva S.Kusovac...

...ocrnio trećerazrednog palanačkog reditelja Emira Kusturicu. Heroj "treće" Srbije, još jedan Nemanja:

*There he goes. One of God's own prototypes. Some kind of high powered mutant never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.*


Tobogan za Trinidada

Tobogan za Trinidada Tobagovica:


hint za zoxtera


Samo hrabro, ne odustaj, kad tad ugledaćeš svetlost dana

*There he goes. One of God's own prototypes. Some kind of high powered mutant never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.*



zoxteru, mrak ti je bike

Kladim se da je custom-made za tebe, pravo iz radionice starih majstora:

*There he goes. One of God's own prototypes. Some kind of high powered mutant never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.*



Zoxter dao, Zoxter uzeo

Ja sam ovaj tobogan već dobio od Vas na poklon, i prirastao mi je srcu, a Vi ga poklanjate drugome. Nadam se da ćete za TT-a pronaći neki drugi, makar bio i lepši.
Pozdrav


Znam Refile, ali morao sam

Znam Refile, ali morao sam ga dati i Tobagu, zbog zvucne asocijacije sa njegovim prezimenom. Naci cu neki jos bolji za vas.


Srđan (Немања) Kusovac

Upravo sam imao nameru da napisem kometar na sam blog (nasuprot komentarima na komentare) kad sam primetio da je "Немања" sa pocetka bloga postao "Nemanja"!

Stoga bih bio jako zahvalan autoru da odgovori na ova tri pitanja:

1) Zasto Kusturicino ime pise "Emir (Немања) Kusturica" kad je ime koje taj covek koristi i pod kojim je poznat Emir Kusturica?
2) Zasto "Nemanja" pise cirilicom kad je ceo tekst (i ostatak imena) na latinici?
3) Zasto "Немања" naknadno menja u "Nemanja"?

Meni se cini da je u pitanju grubo zadiranje u privatnost i ismejavanje necijeg religioznog opredeljenja. Mislim da cak granici i sa govorom mrznje. U civilizovanom drustvu, kome navodno tezimo, ovakvo prozivanje ne bi bilo prihvatljivo.

Kad je Cat Stevens (rodjen Steven Demetre Georgiou) presao u islam, uzeo je po pravilima te regligije muslimansko ime. On se sada zove Yusuf Islam. Ali da recimo nije (hteo/morao/trebao) promeniti ime; da je ostao Cat Stevens (a ime Yusuf Islam mu je samo nesto vezano iskljucivo za njegovu religiju) da li se moze zamisliti da ga neki novinar, kome se npr. ne svidja njegova muzika ili neka druga aktivnost, u tekstu u kome ga ostro kritizira i osporava, Stevensa naziva "Cat (Islam) Stevens"? Ili cak da "Islam" napise na arapskom - cisto da ne bude zabune o cemu se radi?

I samo da predupredim dezurne nipodastavace tudje inteligencije: Rezultat Google pretraga i pregled referentnih publikacija je nedvosmislen:

1) Kusturica se zove "Emir Kusturica"
2) Nigde osim na ovom blogu ne pominje se "Emir (Немања) Kusturica" (latinicno-cirilicno-latinicna verzija)
3) Pretraga za "Emir Nemanja Kusturica" pokazuje da, ako izuzmemo ovaj i druge blogove te forume, Kusturicu tako zovu samo u cetri novinarska clanka i u svima se Kusturica kritizira, osporava ili ismejava.

link 1
link 2
link 3
link 4

Sve te publikacije su na jezicima juznoslavena - "Emir Nemanja Kusturica" ne pominje se ni na jednom sajtu na stranom jeziku, iako se radi o medjunarodno poznatoj licnosti.

Postoji i jos jedan reszultat pretrage:

link 5

gde Slavko Stimac ima nesto da kaze bas o ovom pitanju:

Quote:
Emir je verovatno najveći emotivac kojeg znam i uvek bi me odbranio u bilo kojoj prilici. Stalno ga prikazuju kao nacionalistu, ali verujte mi da on to nije. Čak su ovde u katalogu festivala napisali Emir (Nemanja) Kusturica, što je potpuno pretenciozno. Čovek je želeo da bude hrišćanin i to je njegovo intimno, privatno pravo u koje se niko nema pravo mešati. Verujte mi da je jako dobar čovek snažnog temperamenta.

Na osnovu rezultata pretrage, ja ne mogu a da ne zakljucim kako "Emir (Nemanja) Kusturica" iskljucivo sluzi za isprdavanje Kusturicinoj odluci da se krsti u SPC, sto mi se cini apsolutno neprihvatljivim za ovakav nivo rasprave.

Jedva cekam da procitam objasnjenje gospodina Kusovca, na cemu sam mu unapred zahvalan.

---
humbert.mojblog.co.yu


Nisam menjao ćirilicu u

Nisam menjao ćirilicu u latinicu i ne znam ko je to učinio i zašto.

Slažem se da je svačije versko (i svako drugo) opredeljenje privatna stvar te osobe. Za javne ličnosti međutim mnoga pravila ne važe. Verujem da su Vam brojni razlozi zašto je to tako poznati zato ću navesti samo ono što mi se ovde čini bitnim.

Kada bilo koja javna ličnost izjavi da je recimo homosesualac/homoseksualka (recimo da to izjavi predsednik neke države) to svakako zavređuje pažnju i medija (naravno ne samo tabloidnih) i političkih analitičara itd. jer to sobom nosi neke druge konsekvence. Mnogo je primera glumaca, pevača itd. o čijim seksualnim opredeljenjima mediji pišu čak decenijama nakon smrti tih osoba (Cary Grant, Marilyn Monroe itd). I naravno nikome ne pada na pamet da piše, barem nisam čuo da je iko ikada napisao, da milioni stranica ispisanih o afinitetima, ponašanju itd eto smo ovo dvoje pomenutih, da ne idem dalje, predstavlja zadiranje u njihovu privatnost. Ne. Oni su javne osobe što znači da su se, zarad beneficija koje time sebi omogućavaju, odrekli dela privatnosti. Te dve pojave – popularnost i privatnost su po meni nekako obrnuto srazmerne.

Bitan momenat je da postoje osobe i u tom svetu javnih ličnosti koje se trude da dobro čuvaju neki deo svog bića šta god da je to. Poprilično ih u tome uspe bez obzira na to o kakvim je načinima da to učine reč (videćemo kasnije zašto je to bitni).

Navešću među milionima primera jedan kojimi se čini jako podoban za ukazivanje na ono što mi je cilj.

Čitava planeta tresla se skoro dve godine zbog toga što je predsednik SAD Bill Clinton vodio ljubav (ili šta god da je radio) sa izvesnom svojom službenicom Monicom Lewinsky. To je valjda opštepoznato. Čak je bio pokrenut i zakonski proces koji prethodi smenjivanju (impeachment) doduše ne zbog samog čina nego krivokletstva, ali ovime pokazujem da čak i tako privatne stvari poput odnosa, što je možda za stepen više od opredeljenja kakvih bilo, jeste u nekim slučajevima ono što nije privatno nego jeste javno upravo zato što interes javnosti jeste da o tome zna.

Kada imamo sve navedeno u vidu možemo da se vratimo na slučaj gospodina Kusturice.

Njegovo versko i svako drugo opredeljenje nije samo njegova stvar jer je on javna ličnost.

G. Kusturica nikada nije javno rekao nikome (a da je to zabeleženo, da ja znam) da ne želi da govori o svom verskom opredeljenju ili da to smatra privatnim. Naprotiv. U nekoliko intervjua, najmanje nekoliko, govorio je tj ponavljao stavove o tome da su Bošnjaci zapravo Srbi koji su promenili veru i sl.

Da je g. Kusturica postao mormon, ili jehovin svedok ili šta ti ja znam, da je u Srbiji, zemlji u kojoj se nastanio, na vlasti recimo Građanski savez ili NKPJ, da on nije toliko poznat, da nije toliko blizu vlasti itd itd – tada njegovo versko opredeljenje ne bi u tolikoj meri verovatno bila stvar javnosti. Pošto je njegova veroispovest identična veroispovesti većine u državi u kojoj živi, pošto je Crkva u velikoj meri politički faktor, pošto vlasti u velikoj meri dopuštaju da Crkva to bude, pošto je g. Kusturica poprilično blizu vlasti uključujući i neke značajne položaje itd itd – sve to ukazuje da je ovakvo versko opredeljenje i te kako javna stvar tj. postoji interes javnosti da zna (ovde se na blogu pokazalo da je bilo onih koji nisu znali) da je versko opredeljenje g. Kusturice takvo i takvo.

Svaki od navedenih razloga sam po sebi bio bi dovoljan. Svi zajedno su više nego dovoljni. Uzimanje imena Nemanja a ne nekog mogućeg da tako kažem „manje srpskog“ dodatni je razlog da čitav slučaj bude interesantan javnosti.

Dalje, g. Kusturica nikada nije rekao da ne želi da se pominje njegova veroispovest.

I na kraju: G. Kusturica jeste reditelj, ali je i te kako i politička ličnost. Njegovi interjui, izjave, nastupi itd više su politika nego umetnost. I zato što je to tako on zavređuje onoliku pažnju verovatno i onoliki tretman u vlasti kolike ima.

Neki dan čitam govor Vuka Draškovića u Jad Vašemu i vidim da je među znamenite Jevreje u Srbiji uvrstio i jednu odličnu i široj javnosti poznatu glumicu za koju nisam znao da je Jevrejka. Ali pošto ona da ja znam nikada nije davala nikakve političke izjave niti se u to mešala to uopšte nije interesantno. Da je to činila ili da je na vlasti Vojislav Šešelj verovatno to ne bi bilo tako.

P.S. Pronašao sam za 0.46 sekundi znatno više od 4 članka (tačno 631) na temu Nemanja ili Emir. I nisu svi negativni tj. kritični. Naprotiv.

P.P.S. Ovo sam napisao u velikoj žurbi, nemam vremena da doterujem ni da ponovo čitam pa se molim nemojte hvatati za sitnice


Podsecanje.

Bez zelje da se ukljucujem u osnovnu diskusiju, mozda je korisno i ovo podsecanje.
Kada je pre mnogo godina odgovarao svojim polemicarima, javna licnost Mesa Selimovic je rekao i ovo: "ne znam iz kojih razloga se ovaj sagovornik meni obraca sa 'Mehmed Selimovic', ali slutim da nisu dobronamerni".


Najpametniji

komentar do sada...
Najzad...
Kulturni nivo aktuelne srpske inteligencije je izuzetno primitivan i bez perspektive.


Nije se tresla planeta

sto Monika sexualno iskoriscava predsednika, vec zato sto je javno obavestena svetska javnost da je BIL CLINTON Lazov.

Natasi Kandic Svaka chast za ono sto radi. Jedino joj upucujem najiskreniju cestitku sa zeljom da pokrene i lavinu procesa koji osudjuju one koji su chinili bezdushna zlodela prema Srbima. Tako ce sigurno zacepiti usta mnogima i bice shvacena u kontekstu onoga sto radi.
Kad se radi o nagradam u svetskoj javnosti, naivno je pomisliti da se u svetu nagrada dodeljuju nagrade uz koje idu novcani prilozi, samo radi nagrada.
Poznato je (a to je model koji propagira americka obavestajna sluzba)da se nejkada nagradjuju ljudi da bi bili isplaceni za ono sto rade, da bi na dodeli nagrada dobili nove kontakte i tako dalje. To ovde ne mora da znachi da jeste sluchaj ali u sushtini nije.

Sto se Kusturice tiche, on i jeste u pravu da je velika vecina Srba uzela drugu veru pa su presli u muslimansku veropispovest i sada se pozivaju da su Boshnjaci. Obzirom da je Turska bila velika carevina sa jako definisanim uredjenjem u njihovim bibliotekama postoje zapisi o tome kada i ko je prelazio u Islam i kao takav je zabelezen u knjigama. Kako Srbi iz Bosne, tako i Srbi iz Sandzaka.
Sto se njegovih filmova tice, covek je u svetu uradio i priznat je od velike vecine svetskih kinematografa kriticara i bespotrebno je polemisati o tome. Lepota je u oku posmatracha. Kome se svidja svidja. Meni je Noc na zemlji Dzima Dzarmusha fenomenalan film, a jedan od njegovih novijih koji se zove nesto kao kafa cigarete i sl. je teska glupost i bachena para. Ali to je moje lichno misljenje.

Sto se Drven Grada tiche, moram da pohvalim Emira, Nemanju ili kako god ga vi zvali. A zasto!

Kao prvo chovek je kupio zemlju od svojih para, kao drugo pocheo je da pravi gradic svojim parama, a onda posto je ambasador uneskoa doveo ljude iz UNa i preko njih obezbedio podrsku sto i pise na kapiji kad se ulazi u to zdanje. Ko je bio zna. Onda je dobio nagradu od Francuza i to dobru u novchanom smislu i opet je te pare ulozio u ono sto je napravio.

Najiskreniji da budem HVALA mu sto je probudio neke likove da razmisljaju da zemlja Srbija moze da ponudi nesto sto je u domenu ruralnog turizma trend i sto se razvija brzom brzinom a kod nas se ne poshtuje ni malo. Hvala mu sto je u Istochnoj Srbiji jedna grupa ljudi pouchena njegovim iskustvom pochela da razradjuje slichan etno projekat u cilju razvoja celoga kraja. Hvala mu sto je zaposlio preko 50 ljudi kojima daje platu. Hvala mu sto je obogatio jedan kraj i sto ne da da se seku shume sto kreira nove turisticke ponude. Hvala mu sto je napravio chitav jedan set suvenira iz Drven grada i sto promovise ovu napacenu zemlju kao svetski poznata javna lichnost.
Za sve sto radi maksimalno mu Hvala. Probudio je neke ljude primerom sta od jednostavne stvari moze da se napravi. Pare koje vas zuljaju nije dobio ni od koga.
Taksu koju naplacuje je u skladu sa opstinom na kojoj je dobio ne on nego opstina na kojoj se nalazi Drven grad tzv. Mecavnnik i posto je to biser prirode na obroncima Tare, taksa je ekoloska i naplacuju je od strane onih koji prolaze. Oni koji zive su oslobodjeni takse. Potpuno se slazem da treba da naplate zastitu i od necega zive. Samo ljubomorni napadaju i to u ne znanju. Zasto nikada niste osudili Bogdanovica koji beskrupulozno naplacuje Parking u Beogradu i to bez ikakvog zakona. Ne postoji zakon kojim je obaveza da placate i to samo na sat vremena i da morate da pomerite vozilo. Kao da je ulica njegova. Kaze da je to uradio u ime ekologije i zagadjenja da se manje vozi u centru grada. Pa koliko je to para grad Beograd ulozio u ekologiju pitam ga javno. Nista 000000000 dinara. Sramota.

"Without dreaming there would be no learning, nor would there be memory. "


Duki, Kralju

"Natasi Kandic Svaka chast za ono sto radi. Jedino joj upucujem najiskreniju cestitku sa zeljom da pokrene i lavinu procesa koji osudjuju one koji su chinili bezdushna zlodela prema Srbima."

U tom "sitnom diskursu" u ponasanju Natashe Kandich i lezi tajna njenog uspeha: osudjivate zlodela prema Srbima nije "in" i ne uklapa se u vizionarsku projekciju "prve, moderne, civilizovane, pro-evropske, itd.. Srbije" u kojoj ima mesta samo za one obicne smrtnike koji se svakog jutra pre umivanja pospu pepelom i "heroje" koji su previse dobri za sopstvenu rasu. Koji su "spitting image" svojih ultra-nacionalistickih kvazi-neprijatelja, bez kojih ne bi mogli da postoje.
I sto je najvaznije, osudjivanje takvih zlodela nemiovno bi Natashu i sve njoj slicne dovelo u sukob sa svojim izdasnim gazdama i mentorima. Koji opet, ne trpe nikakvo "komplikovanje" tipa "kako to sad Srbi nisi jedini negativci u celoj prici".
Evropska i moderna Srbija je nocna mora a ne san takvih "boraca za ljudska prava", jer bi u istoj bili niko i nista. Pozdrav.


Potrefi ga djavole, evo

Potrefi ga djavole, evo cekam da krenu odgovori dezurnih.


Evo Djole,

Nisi dugo cekao.
Sto se tice Kusovcevog lupetanja na moj racun, u inostranstvu sam sigurno proveo vise vremena nego on a verovatno i video mnogo vise zemalja.
Uzgred, stovani g-din Kusovac je eklatantan primer dvostrukih standarda glede govora mrznje: ovamo se sablaznjava nad svakom psovkom svojih kriticara a nalazi za shodno da mene, bez obzira sto me ne poznaje, etiketira vrlo uvredljivim insinuacijama.
Dzaba laje, posto me nece svojom skupom demagogijom za koju je dobro plachen naterati da guslam u istu tikvu sa njim i njemu slicnima koji smatraju da postoji samo jedna i to njihova istina, koji nam sada "prosvecheni" fasizam prodaju kao evropska nacela. Neche mochi Kusovce.


Tipično "razmišljanje"

Tipično "razmišljanje" nekoga ko nema blage veze sa tim kako te stvari odnosi nekoga na Zapadu i nekoga u ovakvim NGO-ovima funkcionišu.

Verovatno nikada niste prošli pored neke NGO. A pitanje da li ste bili negde na Zapadu (ne računajući Schillerstraße).

Uopšte ne mislim da ste Vi za to krivi.

P.S. Za Vašu informaciju, rečeno je ovde masu puta ali uvek valja ponavljati:

1. Nataša Kandić živi i radi u Beogradu i nadležnost joj je Srbija
2. Oni koji su činili zločine nad Srbima NE ŽIVE U SRBIJI (reč je ovde ratnim zločinima, masa zločinaca živi, neki su i poslanici itd).
3. U Hrvatskoj i BiH postoje slične organizacije. U Hrvatskoj npr su im "pacijenti" uglavnom Hrvati. U nekoj meri i Srbi jer se tamo vodio rat. U najtežoj situaciji je od svih tih u regionu Nataša Kandić jer vodi organizaciju u zemlji na čijoj teritoriji nije vođen ni jedan od ratova za raspad Yu, a istoveremeno u zemlji u koju su se sklonili mnogi što su žarili i palili.

I pored svega ovoga Nataša Kandić JESTE i to u mnogo navrata govorila i delovala u vezi sa zločinima počinjenim nad Srbima. Nataša Kandić je ta koja je obezbedila svedočenje u obnovljenom slučaju Lora i u još masi slučajeva.

Sve ovo pišem pošto ste posetili sajt B92 pa računam možda ima nade. Prema poruci ste ko oni što su laprdali o "Svetskoj revoluciji" i pevali "Amerika i Engleska". Jao li ga Vama kad dođe 1989. Neće Vam verovatno ništa faliti, ne mislim na to, nego ćete morati svaki dan kad se brijete da gledate magareće uši.


A albanski zločini i

A albanski zločini i represija nad Srbima? To ni Natašu Kandić ni Vas ne interesuje. Jer su u pitanju Albanci, a ne Srbi? I zato što Kosovo još malo pa i formalno-pravno nije Srbija?

**Take your place in history and pray you don't repeat it**


Gospodine Kusovac

Zestina vasih uvreda na moj racun samo govori koliko sam u pravu.


I to je sve što imate da

I to je sve što imate da kažete?

Piše Vam lepo gde živi Nataša Kandić i gde može da obavlja svoju delatnost. U Hrvatsku ili BiH može da ode kao turista. To su strane zemlje...

Ima tamo argumenata i to poprilično. Za onoga ko ne okreće glavu da ih ne bi video.


Ne radi se o tome

gde Natasha Kandich moze ili ne moze da obavlja svoju delatnost. Jasno je da ona u Hrvatsku ili Bosnu moze da ide samo kao turista.
Radi se o nacinu na koji ona i FHP obavljaju svoju delatnost. Radi se o tome da gospodja Kandic i FHP do besmisla relativizuju odgovornost drugih eks-jugoslovenskih republika (i podvlacim republika tj. njihovih politckih elita, a ne naroda) za tragediju koja se desila na ovim prostorima, besramno potencirajuchi "genocidnu prirodu" srpskog naroda kao jedini uzrok, sasvim u skladu sa onim sto slusamo od raznim medjunarodnih "dobrotvora" ciji je stav otprilike "eto, jebi ga, ceo ovaj cirkus morache da se resi na vasu stetu ali sta da se radi, to je jedini nacin." Verovatno da jeste, jer proces potpune dezintegracije na ovom delu Balkana je ireverzibilan i taj tocak ne moze (niti u krajnjoj liniji treba) da se pokrene u kontra smeru, jer bi to donelo samo nove nevolje. Ali ovo sto sada dozivljava Srbija nije pravda niti je to posledica "genocidne naravi" Srba kao sto to prica Natasha Kandich. To se zove konflikt interesa u kojem je Srbija nadjacana jer nije imala saveznike, a nije ih imala zbog toga sto je i pred-Milosevicevska komunisticka "elita" u Srbiji izabrala pogresnu stranu a sam Milosevich neprihvatljive argumente i metode ("a sada malo mi ognjem i macem") u zastupanju srpskih interesa. I sve je to, gospodine Kusovac, Srbima servirano kao gotov paket bez mogucnosti da se odbije, a "dogadjanje naroda" bio je samo zavrsni cin jedne dugo uvezbavane pozorisne predstave. Kao politicki analiticar od imena i ugleda, to bi morali da znate. Ne smeta mi Natashino zalaganje za rasvetljavanje ratnih zlocina jer i sam smatram da je svim ratnim zlocincima mesto u Hagu. Smeta mi njeno licemerje.
Eto, i to imam da kazem. I jos jedna stvar: nemojte me etiketirati i vredjati me uz beslovesne insinuacije tipa "da verovatno nikada nisam bio u inostranstvu sem u Schillerstrasseu" jer to je proizvoljan zakljucak daleko od istine koliko i nebo od zemlje. Jednostavno drugacije vidimo neke stvari pa neka na tome i ostane.
Pozdrav.


Mesaj Ruzo!

Samo za Domacina i veselo drustvo od Emira Немање Jeлeнe i Fahrete:
Traktotrakototraktorce
vozi Mile motorce
vozi Mile kola fina
okolo vratina


Cat Islam Stevens

Quote:
Kad je Cat Stevens (rodjen Steven Demetre Georgiou) presao u islam, uzeo je po pravilima te regligije muslimansko ime. On se sada zove Yusuf Islam. Ali da recimo nije (hteo/morao/trebao) promeniti ime; da je ostao Cat Stevens (a ime Yusuf Islam mu je samo nesto vezano iskljucivo za njegovu religiju) da li se moze zamisliti da ga neki novinar, kome se npr. ne svidja njegova muzika ili neka druga aktivnost, u tekstu u kome ga ostro kritizira i osporava, Stevensa naziva "Cat (Islam) Stevens"?

Baš maločas gledao na BBC-u World Serviceu. Bila priča Catu Stevensu i baš su ga tako nazvali Cat Islam Stevens.

Odem na sajt BBC-a, nema (još) ništa. Zaključio sam da ste u UK, pa pogledajte. Ima tamo raznih BBC-eva možda naletite na prilog.

Ali ja ne budi lenj pa krenem da pogledam kako je drugde. Ma Google daje nekih 19.000 rezultata raznih varijanti Cat Islam Stevens, Cat Stevens (Islam)... pa sa zagradama pa bez pa navodnici pa menjanje redosleda. Dakle možemo reći da je šire predstavljen upravo onako kako Vi navodite da nije valjda da bi neko tako nešto napisao.


Albert,

Nisam imala nameru da se bavim sustinom Vase tvrdnje, vec sam samo reagovala na pogresnu pravnu interpretaciju sto nameravam opet da ucinim (izvinjavam se svima kojima ovo izgleda veoma dosadno jer su u pravu - jeste dosadno).
Naime, Vi kazete:

“mislite kada uvreda nanosi tzv "dusevne boli"? Jer valjda nije dovoljno samo uvrediti nekoga pa da padnete pod saku zakona; uvreda valjada mora biti odredjene tezine da bi bila kaznjiva? A kleveta je kleveta - po definiciji je stetna?”

Medjutim, situacija je upravo obrnuta. Zakon ne zahteva nanosenje “dusevne boli” kao uslov dokazivanja uvrede, vec samo kaze “ko uvredi drugoga …”. Dakle, dovoljno je izreci nesto uvredljivo nekome bez obzira da li je to nanelo dusevni bol ili ne (a verovatno mu/joj je smetalo cim ste stigli pred sud) a sud cer ceniti da li je nesto sto je izreceno uvreda ili ne, i tu je u sustini presudni faktor namera ucinioca a ne karakter same reci. Ali ponavljam – bez posebnih zahteva u vidu “dusevnog bola” isl.

Kada je u pitanju kleveta, zakon je tu precizniji i imate mnogo vise da dokazujete. Dakle, da bi dokazali da vas je neko oklevetao neophodno je dokazati 1) da je to sto je receno neistinito i istovremeno 2) da to moze skoditi vasoj casti i ugledu.

Upravo zbog tezeg dokazivanja klevete ja sam i reagovala jer ste Vi iznosenje tvrdnje da je neko “seljacina” olako okarakterisali kao klevetu, ali bi pravno to bilo relativno lako okarakterisati kao uvredu, dok bi za klevetu trebalo dokazati 1) da ta osoba nije “seljacina” a da bi ti to izveli morali bi da definisete sta je to “seljacina”, ne znam da li bi doveli nekog vestaka da protumaci tacne karakteristike i model ponasanja itd. Zatim sledi dovodjenje svedoka koji bi potvrdili da doticna osoba to nije itd. Sledece sto bi trebalo dokazati jeste da to moze da skodi casti i ugledu. Ni tu ne bi bilo lako dokazivanje, pogotov imajuci u vidu da se u primeru o kome je bilo reci radi o umetnik koji je donekle gradio svoj imidz predstavljajuci se kao “covek iz naroda”, „raja“, “obican”, “sirov” isl.

Ali to sve sad nije bitno, kao sto rekoh, samo sam reagovala na pogresno tumacenje pravnih kategorija.


Odličan tekst!

Tekst je odličan. Velika je stvar imati u državi nekoga kao što je gospođa Kandić. To je veliki plus i za Srbiju. Što se tiče Kusturice, ne bih želio trošiti riječi na njega. Njegova izjava u vezi s nagradom koju je dobila Jasmila Žbanić za "Grbavicu" govori sve o njemu.


Kurir

Potrazila sam na netu tu njegovu izjavu o "Grbavici". Nasla prvo bezbroj neutralnih, tj. jednu manje-vise istovetno prenesenu u bar desetak medija (mislim na onu da taj film jos nije gledao, ali da je dobro sto film dolazi na Fest). Pretpostavljam da niste na te reci mislili u svom komentaru. Drzala me je, dakle, zbunjenost, sve dok me Google nije doveo do jednog foruma, u kojem se citira Kurir, u kojem se citira Kusturica, kog boli k**** za rediteljku... Sad sam jos zbunjenija, upravo zato sto sustinski delim vase misljenje i o Kandicki i (donekle) o Kusturici. Ali Kurir ne uzimam za merilo stvari, nikada, cak ni kada treba popljuvati Kusturicu.
Ako gresim, ispravite me.


Pa, kakvo pitanje...

... takav i odgovor! Onaj ko ga je pitao, sigurno nije polazio sa artistickih, nego dnevno-politickih i carsijskih pozicija... I onda ga ovde Kusovac optuzuje da se bavi politikom! Sto bi rekli u mom kraju: "Daj, ba, mojne meni suplje price!"


hajde ti lepo da pises o

nasim lepim odbojkasicama i fenomenalnom uspehu nego nekakve price i tako to...
OKeyyyyy?


NATASA KANDIC

Reci cu samo ovo:
-koliko je sveca Natasa zapalila za srpske zrtve
-da li bi u Hrvatskoj(ili bilo gde drugde) mogla da pali svece za Srbe koje su zverski pobili Hrvati ( posto ovde pali svece za zrtve ''srpskog genocida'' kako je sama izjavila)
-U jednom gradu je trazila od rezervnog oficira( ucesnika rata)da optuzi svoje saborce pretnjom da ce ga u suprotnom poslati u Hag
-Pitaj te je u kakvim je odnosima sa rodjacima i komsijama iz Opornice


mislis da ce ti ultra-mega-giga bard srpskog novinarstva

Kusovac odgovoriti na neko pitanje?
Svi pljuju Srbiju, a gde je neka Kandicka u Hrvatskoj ili Sloveniji? A ona je bas moralna licnost, samo tako... Srbiju su uvek vishe ubijali "evropejci" nego seljaci ili sta vec, dokaz su i ova vremena sada. Kada bi mi bili po zamisli Nuneta, ovog novinarcica, M&M i ostalih prosperitetnih blogera, def. bi nas tek tada Evropa spalila sa zemljom, ali oni to ne znaju!!!
OKeyyyyyy?


Mnogo mi je drago čitati

Mnogo mi je drago čitati ovakve komentare. Shvatim da nisu samo Hrvati budale, mislim onako općenito. Hvala Vam lijepa Andrya i, dakako, ULTRASRBINE!


ok

ko se bavi ovde tobom?
idi pa ti prosvetljavaj hrvate i budi srecan jos vishe...
OKeyyyy?
ovde svako ima svoje misljenje i iznosi ga, niko nece nikog da ubije, samo to da ti objasnim... sta je bilo - bilo je.


Andrya: "samo to da ti

Andrya: "samo to da ti objasnim... sta je bilo - bilo je."

Upravo to. Zahvaljujuci Haskom tribunalu i, izmedju ostalih, Natasi Kandic. Nece vise seseljevci, arkonovci i JNA-ovci da cine zlocine u ime 'patriotizma', Srbije i Srba.


Quote:Svi pljuju Srbiju, a

Quote:
Svi pljuju Srbiju, a gde je neka Kandicka u Hrvatskoj ili Sloveniji?

Zbog ovakve neobavestenosti (ako je to u pitanju) i stojimo u mestu.
Niste nikada culi za Zarka Puhovskog, recimo?
Nemam nameru da pravim ozbiljnije poredjenje izmedju Puhovskog i Natase Kandic, samo bih da skrenem Vasu paznju na to da se ovde ne radi o "pljuvanju" Srbije (ili Hrvatske) i da i u toj Hrvatskoj ima ljudi koji se izlazu rizicima u svom okruzenju, radeci posao koji ovde radi Natasa Kandic. Tako oni, najcesce, imaju posla sa onima koji su izvrsili zlocine nad Srbima u Hrvatskoj i, isto kao i N.K., dozivljavaju da ih deo gradjana Hrvatske optuzuje za "pljuvanje" Hrvatske.

Nisam razumela da li je ova cinjenica u Vasem vidjenju stvari nepoznata ili nepriznata... Kakogod, promasena meta... tema... etam...atem...mtea... =P


Heroji

Natasa Kandic je osoba vredna divljenja, ona je eticki gorostas. Slazem se sa Srdjanom da je za nju tesko naci dovoljno dobrih reci - visak hvalospeva uvek smrdi na kic. Zato, zapravo, ni rec "heroj" ne volim, mada mogu da prihvatim da se ova zena nazove herojem.
Vidim ono sto joj se spocitava: ekstremnu energiju, povremenu iziritiranost i gubljenje nerava, povremenu nesposobnost da se "kratko i jasno" verbalnim putem rasplete neko zlocinacko klupko. Divim joj se i zbog toga sto je ovih svojih medijskih nedostataka sigurno svesna, ali se zbog njih ne zavlaci u misju rupu, tj. ne odustaje od bitnog.
Grozim se svih ovih pozera, bogomdanih "stilista" i takozvanih branitelja Srpstva, udobno zavaljenih, evo kao sada ja, u svoje stolice pred kompjuterom, kojima je ekstremizam, nervoza i "nejasan govor" Natase Kandic vece zlo od ekstremizma, nervoze i (ne)verbalno zapletenih zlocina koji su tolike ljude kostali zivota. Plasi me njihova spremnost da ponavljaju i izmisljaju traceve, komentarisu neke izjavice izvucene iz svakog konteksta, raspredaju o Kandickinom ovakvom ili onakvom ne/ulazenju u taksi... Plasi me sopstveni narastajuci bes zbog njihove bezobrazne upornosti kojom pokusavaju da nam kazu: to sto Kandicka radi & narocito KAKO to Kandicka radi, pa to je daleko strasnije od svega sto su radili oni koje ona sada juri k'o Erinija...
Dragi branitelji Srbije, nemojte me braniti od Natase Kandic, branite me samo od svih, svih, SVIH bivsih i buducih ubica. Nemojte o njenim nastupima na TV-u, zeni koja skoro pa bukvalno zivi s glavom u torbi, nego za promenu zamislite onako malo naturalisticki neku scenu ubistva. Sirovo. Znate ono, noz... Ili recimo, porodica vezanih ruku i nogu u sobi, kuca se pali, njih jos zive pocinje da hvata plamen... Eto, tako nesto, recimo. Po mogucstvu bez specijalnih efekata, moze i u crno-beloj tehnici, uz autenticnu akustiku... Pa neka vam je nazdravlje ako je to bolje, i ako pocinioce ne treba kazniti.

Kusturica je div ex-jugoslovenske kinematografije, utoliko mozda heroj, mada umetnici nikad nisu heroji - i tu se prica komplikuje na jednom drugom nivou.
Evo, ja cu priznati da po svim statistickim pravilima moram biti ubrojana u njegove fanove (sad smo kod dela, ne kod lika!): jedini film koji me uopste nije dotakao i koji sam manje-vise zaboravila bio je "Arizona Dream". Ostale sam volela ili bez ostatka (pominjana prva dva), ili se u filmu uvek nasao poveci segment, ili neki nivo filma, dovoljno velik da sasvim pristojno istrpim ono sto mi se ne svidja. "Dom za vesanje"? Plitka, providna socijalna drama, da, ali onolika masta! I onoliko vesto baratanje filmskim citatima i autocitatima! To samo izuzetan talenat ume da napravi. Itd.
A onda - prvi rez. Kusturica proslog-pretproslog leta (valjda) daje intervju NIN-u u kom... ah, da kazem, palamudi o nacionalizmima, o odluci da dodje u Srbiju... Ne sastavlja kraj s krajem, on nije cak ni solidno obavesten, on s nekog svog Marsa posmatra tzv. realnost u koju je odjednom resio da se vrati i na momente mi zvuci kao nostalgicni gastarbajter. Da mi nije dosadno i da ne znam da ima dovoljno para bilo bi mi ga mozda i zao.
Drugi rez: No Smoking Orchestra, ili kako se vec sada zovu. Ne pratim, ne slusam, ne gledam, zaboravljam i ignorisem, ne trebaju mi sada kao sto mi ni onda nije trebalo Zabranjeno pusenje. Dakle, otvaram pretinac u glavi za Kusturicine filmove, a ovo ostalo u podrum.
Treci rez: Mokra gora i predstavnici vlasti. Lakrdija, ne znas ko je kome dosao u audijenciju, ko je tu lazna princeza a ko ubedjeni vitez... Bilo bi smesno da svi oni zajedno nemaju moc, bilo bi smesno kad ne bi bilo ocigledno da su nezajazljivi.
Cetvrti rez: Ovaj Srdjanov tekst iz kog saznajem o haracu. Moc je novac, i sad kao i uvek do sad.
Kusturica, dakle, nije heroj. Hajde da ga psiholoski "opravdam" pa da kazem da odavno vise i ne zna da bude obican i mali - mora i u Srbiji da bude veliki. Nekako, ikako. Medjutim, pravom heroju, romanticnom borcu spremnom da umre za ideale, to "ikako" bilo bi ispod casti.
Da bi neko bio heroj, moraju se nadopunjavati lik i delo. Natasa Kandic taj test prolazi odmah. Kusturica odmah na testu pada. I Mokra gora i sve finansijske igre oko nje su njegovo delo. U istoj meri u kojoj i filmovi (ni njih nije pravio bas sasvim sam). Kusturica zato ostaje jedan od najtalentovanijih rezisera naseg vremena, ali je heroj kol'ko i ... pa recimo, pas moje komsinice.


Mnoge bi maske (herojske)

Mnoge bi maske (herojske) pale kad bi finansijske igre izašle na videlo... šta rade neki ljudi koji su bliski sa vlastima (republičkim, pokrajinskim, lokalnim), to nije normalno. A sve se napravi da bude "po slovu zakona". Dok se Vlasi ne dosete... naravno, herojima i u heroje se veruje slepo, što daje odličan milje u kome se herojska titula da lepo unovčiti...

**Take your place in history and pray you don't repeat it**


Zabranjeno pusenje

Nije to tako lose,znate new primitives,kasnije dolazi Bure i sikter band.Iz njih je crpio inspiraciju i Edo majka,a Kusturica je uvijek bio dio tog" filma".I ova slika u kombinezonu medju establishmentu,prava montipajtonovska:),a sto se tice naknade za prolaz(odobravam je)"1. materijalna baza,pa onda duhovna nadgradnja"


ma da

Ovo sto je prezivelo rat..uzelo centar..a pravim herojima,g****.


OK, nisam branio

OK, nisam branio "Немању" niti sam napadao gospođu Natašu Kandić. Kusturica je sjajan režiser i veliki umetnik i to niko ne dovodi u pitanje. Gospođa Kandić je veliki entuzijasta, borac za pravdu i heroj našeg vremena. Pre svega, ona sjajno radi svoj posao. A potvrda tome su sledeće činjenice:

1) podrška radikalima i ostalim nacionalističkim opcijama u Srbiji nikada nije bila na nižem nivou, svakim danom sve je manja. Znači da se narod Srbije budi iz nacionalističkog košmara, a sve zaslugom gospođe Kandić.

2) mreža jataka i pomagača haških optuženika- na čelu sa Miloševićevim kadrovima iz KOS-a i DB-a, a pod patronatom bivšeg premijera Koštunice- raskrinkana je, zahvaljujući predanom radu, entuzijazmu, upornosti, a pre svega hrabrosti gospođe Kandić. Cela Srbija ostala je šokirana njenim fantastičnim otkrićem.

Pa stvarno su oboje super (i NK i HK) sad mi je jasno zašto je TIME izabrao među 60 velikana, a reči gospođe Del Ponte (još jednog moralnog giganta) nisu dovoljne da se opiše takav velikan i heroj naših dana.

*There he goes. One of God's own prototypes. Some kind of high powered mutant never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.*


Uh, bre...

Ne znam Trinidade kako si povezao porast nacionalizma sa radom gospođe Kandić. Dobro ti nije palo na pamet da ima nekih koji imaju malo veći uticaj na javno mnjenje, koji kontrolišu medije, kreiraju školski sistem, utiču na formiranje vrednosti u društvu... Samo da podsetim: ljude optužene za genocid primaju premijer i ministri u audijenciju, generala Lazarevića prima patrijarh, relativizuju se zločini Nedića, Ljotića, četničkog pokreta, na televizijama se daje podjednak prostor zločincima i žrtvama... Da ne idemo dalje! I sad je kriva Nataša? Ma neće biti.


Nisam ja rekao da je kriva NK

Samo sam istakao rezultate koji govore o tome kako sjajan posao žena radi. Mislim, kad joj se već pevaju hvalospevi, red je da se podvuče i crta. Koliko ja vidim, sve se svelo na onaj snimak iz Potočara, na optužnicu protiv nekih nebitnih likova i neke nagrade i priznanja, među kojima i ova priča iz TIME-a.

Kad čovek to pogleda, opet se sve svodi na snimak. Ja lično čuo sam barem nekoliko priča iz Srebrenice, u odnosu na koje snimak iz Potočara deluje humano. Za deset godina bavljenja samo Srebrenicom i ničim drugim, krunski rezultat je snimak koji je napravio neki pandur?

Riba smrdi od glave, ne od jataka i sitnih dželata. Da je Svet stvarno šareno carstvo ljubavi i pravde, mi bi odavno bili pod nekim novim sankcijama a Koštunica ne bi smeo nos da pomoli preko granice. Ali ne, ipak im je on draži sagovornik od Tome grobara. Kao što je i SM bio faktor mira i stabilnosti, da bi se u roku od par godina pretvorio u poslednjeg evropskog diktatora.

Ukratko, ako je sve tako sjajno čisto i bez politiziranja: gospođa Kandić prikupi dokaze, pošalje ih gde treba, čitava ekipa (Koštuničići, antihaški lobi, ratni zločinci etc) pada. A to se možda i desilo u nekom paralelnom univerzumu?

*There he goes. One of God's own prototypes. Some kind of high powered mutant never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.*


Cinjenice

Ovo se kod nas u Sarajevu zvalo minderpuza.
Sta je MINDERPUZA?
Neko ko ide sa ``kahfe``,na ``kahfu``,pa onom sljedecem traca sve ono sto je vidio i cuo kod onog predhodnog.Pun(a) predrasuda i uvijek spremni uzdici nekoga do nebesa ili ga tresnuti o pod ,ako nije zadovoljio neki njihov sitni interes.Koji je Vas interes Kusi Srdjane,da napisete ovako nesto i kakve veze ima E.K.sa doticnom N.K dobitnikom `Nagrade grada Sarajeva``
(najmanje 3000 ubijenih nemuslimana i postojanjena 10-15 logora)Vi niste,kao i doticna gdja.N.K. culi za Cacu Topalovica,Juku Prazinu i slicne `branioce grada``

Pitajte vasu cijenjenu damu ,zasto njen vrli prijatelj(a mozda i Vas) Rusmir Mahmutcehajic (inace je iz Sarajeva)nije dobio vizu za ulazak u SAD.


interes

Quote:
Koji je Vas interes Kusi Srdjane,da napisete ovako nesto

Verujte, ima ljudi koji neke stvari rade iz ubeđenja, zadovoljstva, jer ih to čini srećnim itd. Nije sve u interesu tj u onoj novobizMismenskoj "a gde sam tu ja".


heroj Natasa Kandic

I meni su Natasa i Emir dve potpuno razlicite teme, tako da cu Kusturicu ostaviti za neki drugi put.

Mislim da je Natasa Kandic sa svojim dosadasnjim radom bila korisna za Srbiju zato sto je doprinela da ona znatno odmakne ispred zemalja/sredina u okruzenju kad je u pitanju obracun sa "svojim" zlocincima i oda pocast njihovim zrtvama (i, koliko je to moguce, ucini korake ka pomirenju). Pod ovim "u okruzenju" pre svega mislim na Hrvatsku i BiH - Kosovo, prakticno etnicki cisto od ne-albanaca i sa predsednikom osumnjicenim za ratne zlocine, nema smisla ni uzimati u obzir kad su u pitanju ovakva poredjenja.

Istovremeno mislim da je Natasa Kandic jako daleko od toga da bude heroj za ogromnu vecinu gradjana Srbije a i za bilo koga drugog ko je obejktivno informisan o dogadjajima na prostorima bivse Jugoslavije, ko sebe smatra humanistom i nije opterecen i/ili zaslepljen politicikim interesima (ne samo lokalnih politickih grupa, i ne samo zemalja u okruzenju nego i NATO zemalja).

I prosto je neverovatno da bi neko ko se zbilja i ISKLJUCIVO bavi humanitranim pravom mogao uopste da dodje na ideju da se bavi SAMO zlocincima jedne("moje") nacionalnosti! Takve stvari se rade samo iz (ili po diktatu) razlicitih politickih i/ili licnih interesa. Da nije tuzno i tragicno bilo bi SMESNO - da bih se odlucio da li cu da pomognem nekoj zrtvi ili da osudim nekog zlocinca trebalo bi valjda prvo da se raspitam za nacionalnu pripadnost jedong i/ili drugog pa na osnovu toga da reagujem ili SVE IGNORISEM!!! Takvo pravo i pravda su SELEKTIVNI i ogromna vecina ljudi bilo gde u svetu ce to smatrati NEPRAVDOM. Naravno da ne moze i ne treba da se Natasa Kandic bavi zrtvama (i zlocincima) recimo iz Makedonije ili Iraka posto joj oni nisu dostupni. Ali najveci humanitarni problem u Srbiji(a verovatno i u Evropi) su stotine hiljada izbeglica iz Hrvatske, Bosne i posebno Kosova. Stotine hiljada zrtava (i svedoka) etnickog progona i drugih ratnih zlocina bi morali da budu JEDNA od glavnih preokupacija svakog ko za sebe tvrdi da se bavi humanitarnim pravom i humanitranim radom u Srbiji. Znaci da razjasnjavanju zlocina nad Srbima (u Hrvatskoj, Bosni, Kosovu) moze i MORAO bi da se bavi bas neko ko zivi i radi u Srbiji(kao Natasa Kandic) posto se tu jos uvek nalaze i svedoci i zrtve. I to ne moze biti sporedni zadatak za jednu humanitarnu organizaciju nego jedan od GLAVNIH.

Da, dobro je za Srbiju sto je Natasa ulozila toliko hrabrosti i energije u borbi protiv zlocinaca srpskog porekla i sto je vrsila pritisak na vlasti Srbije da se obracunaju sa tim zlocincima. Ali da bi bila heroj morala bi, po meni, sa isto toliko energije i elana da se bori za povratak izbeglica iz Srbije u njihove maticne sredine i da radi na otkrivanju zlocinaca za zlocine izvrsene nad njima (u saradnji naravno sa tamosnjim slicnim organizacijama). I da vrsi pritisak na tamosnje vlasti da to isto rade. Da je recimo kroz svoje istupe na zapadu vrsila pritisak na hrvatsku vladu u tom smislu(recimo da se ne primi u EU dok ne OSTVARI povracaj izbeglica), cisto sumnjam da bi joj Stipe Mesic dao odlikovanje. A ovako izgleda da ce Natasa uskoro dobiti i orden od ratnog zlocinca Ramusa Haradinaja, umesto da se zalaze da on kao i mnogi drugi njegovi saborci iz UCK zavrse pred licem pravde.

Da se razumemo, mogao bi covek kao demokrata i da prihvati kao legitiman politicki stav da Kosovo treba da dobije nezavisnost (naravno da bi bilo logicno i pravedno slicno dozvoliti i drugima iz okruzenja). Ali u ovom trenutku Kosovo moze biti samo PROTEKTORAT. Zato sto su sadasnje vlasti (na celu sa njihovim predsednikom) odgovorne za humanitarnu katastrofu i zlocine koji su nastali proterivanjem vecine ne-albanaca. I za svakodnevno krsenje ljudskih prava koje se jos uvek desava na Kosovu. Znaci priznati bezuslovnu nezavisnost Kosovu SADA znaci sloziti se i podrzati ratne i humanitarne zlocine pocinjene nad nealbancima na Kosovu do sada. I podrzati novu humanitarnu katastrofu nad preostalim nealbancima do koje bi verovatno doslo. I to bas radi osoba kojoj je posao "humanitarno pravo"?!

Meni se ipak cini da Natasa Kandic radi pre svega na upotrebi humanitarnog prava u POLITICKE SVRHE. Pa je do sada njen rad uglavnom bio potreban za politicke pritiske na Srbiju. U jednom trenutku verovatno i na Hrvatsku (pa je pomagala u slucaju Lore). Zlocini nad nealbancima na Kosovu se (bar za sad) precutkuju ... trenutni politicki zadatak je nezavisnost Kosova. A nezgodno bi bilo mnogo i pominjati ove zlocine posto su se (najvecim delom) desili kad je odgovornost za stanje na Kosovu preuzeo NATO a glavna odgovornost za zlocine lezi na tzv. Zastitnom korpusu/UCK, savezniku NATO ...

PS. Cak ni obrazlozenje u Tajmu povodom proglasenja Natase za heroja koje je napisala Karla del Ponte nije mi bilo dovoljno ubedljivo(ili bolje reci, bilo mi je jednostrano). Osim onog dela gde Karla kaze da su njih dve slicne po "karakteru i stavovima" ... Meni izgledaju posebno slicne po jednostranosti i selektivnosti u tumacenju onoga sto one zovu "pravo".


Rak

Dragi Virtuelni Vasilije,

Izvinite što Vam ja pišem ovaj odgovor, a ne neko ko Natašu zna malo bolje od mene. Ja sam ovde rekao da ne znam puno o Nataši i Srđan je bio zlatan i poslao mi gomilicu agencijskih vesti, iz kojih sam mogao da sastavim neku kakvu-takvu sliku da "pokrijem svoju prostotu".

Možda će Vam biti interesantno moje mišljenje o Nataši sada, posle čitanja vesti i uklapanja istih u "moju sliku stvarnosti". Preneti možda malo drugačiju sliku od ove koju trenutno imate, ako ga pažljivo saslušate.

Znate, ljudi nekad počnu da kašlju, misle nešto na plućima, prehlada, i odu kod doktora, i onda saznaju da će živeti još samo par meseci. U njima se nešto zlo dešavalo, čega nisu bili svesni. A kad je izbilo na površinu, više nije bilo pomoći.

Na žalost, nama se nešto isto tako zlo dešavalo. Nešto što nas je iščupalo iz Evrope i stavilo u sred Bliskog istoka (izvinjenje za Srđana Fuchsa). I sad i nas i naše nesrećne komšije košta decenija da se vratimo na mesto na kome sve vreme stojimo.

Jedna nastrana elita je pokušala, a dobrim delom i uspela da, izvlačeći iz nas neke iskonske strahove i "porodične traume", pretvori sve nas, ili bar većinu nas - u Borgove, koji ne osećaju ni kada ubijaju, ni kada sa njih odleću komadi mesa i kostiju. Da se borimo za neke virtuelne svetove, uništavajući tkivo koje nas spaja sa našim okruženjem. Uništavajući našu imovinu i nas same.

Nataša je, izgleda, umela da vidi kako se kancer stvara i širi. I pokušavala da mobiliše ljude i sredstva (ne bih rekao da se obogatila od ovog finansijskog dela svog angažmana) da bar prenese deo te svoje slike. I očigledno je ostala među nama, živima, samo zato što je smatrana dovoljno marginalizovanom. Ostala je živa zato što je Vi i ja i mnogi drugi nismo razumeli.

Ali ona nije radila za vladu u Sarajevu ili Zagrebu, ni za vladu USA. Ona je radila za nas, Borgove. Ko toga nije svestan - neka primi moje saučešće.

I nemojte mi samo reći da nije heroj. Osim ako mi ne objasnite šta Vama ta reč znači.

Pozdrav,

Vučko


Vucko,

drago mi je da citam ovakav vas komentar.
Pozdrav,
J.


Vasilije, Vidite šta ste

Vasilije,

Vidite šta ste napisali:

Quote:
Istovremeno mislim da je Natasa Kandic jako daleko od toga da bude heroj za ogromnu vecinu gradjana Srbije a i za bilo koga drugog ko je obejktivno informisan o dogadjajima na prostorima bivse Jugoslavije, ...

Zaključujem da Vi mislite da ste dobro tj "objektivno" kako kažete informisani.

A vidite šta dalje pišete:

1. navodite da je "predsdenik Kosova osumnjičen za ratne zločine". Netačno. Premijera Agima Çekua (a ne predsdenika) vlasti Srbije kao nešto terete, ali je to smešno jer je Çeku dva puta hapšen 2003. i 2004. u Ljubljani i Budimpešti po međunarodnoj poternici Srbije da bi odmah bio oslobođen jer su navodi tj pravne kvalifikacije ocenjene nedovoljnim za bilo kakav postupak (inače svaka zemlja kad uhapsi nekoga po interpolovoj poternici procenjuje valjanost zahteva).

Dalje tvrdite da se Nataša Kandić bavi isključivo "nesrpskim" žrtvama i Srbima-počiniocima. Takođe netačno. Ona je obezbedila, tj. FHP je obezbedio, evo pominjem samo nekoliko stvari, svedočenje za slučaj Lora (gde su mučeni Srbi), u nekoliko suđenja vezanim sa Kosovo (takođe žrtve Srbi) itd.

Dalje Nataša je u Srbiji, ona nije nadležna da juri npr nekog oficira Armije BiH po Zenici ili Hrvatske vojske po Slavoniji. Ima u tim zemljama koji to rade i to rade odlično.

Ima u Vašoj poruci još netačnih tvrdnji.

Ja Vama uopšte na tome što neke stvari ne znate ne zameram jer ste pokazali da ste normalan čovek sa kojim se može razgovarati. Ako nam je cilj da zajedno dođemo do nekakve istine onda morate biti spremni da prihvatite da neke stvari prosto ne znate. Niko ne zna sve.

Ako želite rado ću Vam poslati šire podatke o ovome što sam napisao tj o tome što Vi ne znate odnosno o čemu nemate prave informacije.


Vasilije,

ceo post je dugačak i zamoran i netačan i neprecizan. A vidi se da o nekim stvarima pojma nemate.

Kometarisaću samo ovo: "Izgleda da ce Natasa uskoro dobiti i orden od ratnog zlocinca Ramusa Haradinaja"

Neće, ne trebate da se plašite. Nije Nataša ta koja bi od ratnih zločinaca primala nagrade ili odlikovanja. Ali to uveliko rade naši "istaknuti" razni.

Evo da se ne mučite.

Koga je sve odlikovao Radovan Karadžić

180 najviđenijih Prve ordene Radovan Karadžić je podijelio 9. januara 1994. godine na dvogodišnjici Republike Srpske. Ukazom predsjednika RS-a Radovana Karadžića, koji je pročitao tadašnji predsjednik Komisije za odlikovanje prof. dr Vojislav Maksimović na svečanoj sjednici Narodne skupštine RS-a održanoj 9. januara 1994. godine, odlikovano je 180 najviđenijih boraca za ideale Radovana Karadžića. Azbučnim redom čitana su imena državnika, sveštenika, političara, generala, književnika... Sve ih je krasila ista osobina - na politici krvi i tla gradili su Republiku Srpsku.

Zakon o odlikovanjima i priznanjima Republike Srpske, nakon što ga je usvojila Narodna Skupština RS-a, potpisao je, 27. aprila 1993. godine, Radovan Karadžić. Važi i danas. Tako i pored činjenice da Republika Srpska nije država, na službenom sajtu predsjednika RS-a doslovce piše da je "najviši državni orden Orden Republike Srpske i može biti dodijeljen na ogrlici ili na lenti". Orden na ogrlici dodjeljuje se šefovima stranih država, najistaknutijim ličnostima za izvanredan rad i zasluge i ličnostima i institucijama za značajan doprinos u stvaranju Republike Srpske. Orden na lenti dodjeljuje se istaknutim pojedincima za naročite zasluge u razvoju međudržavne saradnje, te za doprinos prema državi.

Ukazom dr. Radovana Karadžića, predsjednika Republike Srpske, povodom drugog rođendana Republike Srpske, 9. januara 1994. godine, odlikovani su Ordenom Republike Srpske sa ogrlicom patrijarh Srpske pravoslavne crkve Pavle i Slobodan Milošević, predsjednik Srbije (preminuo u Scheveneningenu od posljedica srčanog udara).

Ordenom Republike Srpske sa lentom odlikovani su Biljana Plavšić (osuđena za ratni zločin, nalazi se na izdržavanju zatvorske kazne u Švedskoj), Nikola Koljević (izvršio samoubistvo na Palama 1995. godine), Momčilo Krajišnik (optužen za ratne zločine, u toku je haško suđenje), Vojislav Maksimović (živi u Beogradu) i posmrtno Jovan Rašković.

Na prijedlog Momčila Krajišnika i poslanika, Narodna skupština Republike Srpske odlikovala je i Radovana Karadžića sa Ordenom Republike Srpske sa lentom.

Sljedeći orden je Orden Nemanjića. Osnovan je, piše u Zakonu, u jednom redu, nosi se oko vrata i ima svoju ordensku zvijezdu. Orden se dodjeljuje jedinicama i pripadnicima oružanih snaga Republike Srpske za istaknute vojničke podvige u oružanoj borbi. Izuzetno se može dodijeliti i građanskim licima zbog posebnog doprinosa u organizovanju i vođenju odbrane srpskog naroda i države.

Ordenom Nemanjića odlikovani su: Momir Bulatović (bivši predsjednik Republike Crne Gore), Gavro Bogić (bivši direktor Carina RS-a, nastanjen u Banjoj Luci), Aleksa Buha (bivši ministar inostranih poslova Republike Srpske i jedan od osnivača Srpske demokratske stranke, živi u Beogradu sa porodicom, a u Banjoj Luci je redovni profesor na Filozofskom fakultetu), Slobodan Bjelić, Milovan Bjelošević posmrtno, Ljubo Bosiljčić (živi u Danilov-Gradu), Radoslav Brđanin (osuđen za ratne zločine u Haagu),Vojin Bubalo, Mladenko Vasiljević, Miroslav Vještica (čeka suđenje za ratne zločine pred Sudom BiH), Nenad Veselinović, Milenko Vojinović, Anđelko Grahovac (aktivista SDS-a za područje Krajine tokom rata, danas direktor državnog preduzeća Petrol), Momir Gaković, Neđo Gavrić, Slavko Glamočić, Momčilo Golijan, Branko Grbić, Milorad Dodik (aktuelni premijer Republike Srpske, predsjednik Nezavisnih socijaldemokrata RS-a), Dragan Kalenić (živi u Beogradu, gdje posjeduje četiri stana i više apoteka), Grujo Lalović, Miloš Lero, Pantelija Milovanović, Dragan Đurić, Nedeljko Đekanović (na "crnoj listi" Evropske unije, živi u Prijedoru), Nikola Erceg, Duško Zeljković, Goran Zekić posmrtno, Miodrag Joldić, Jovo Kuprešanin, Rajko Kasagić, Milorad Kuzmanović, Savo Knežević (u zapadnom dijelu RS-a poznatiji kao Pop Savo), Nikola Kisin, Rajko Kalabić, Zlatko Kelečević, Dragomir Perović, Marinko Kontić, Vlado Kovačević (poslanik u Narodnoj skupštini RS-a), Dušan Kozić (bivši premijer, bavi se biznisom na relaciji RS - Crna Gora), Milovan Milovanović, Mitar Miljanović (profesor Ekonomskog fakulteta na Palama, jedno vrijeme bio i dekan), Jovo Mijatović, Mirko Mijatović, Milan Malidža, Stevan Medić (jedan od najbogatijih privatnika u Šipovu), Momčilo Mičić, Dragoljub Mičić, Dragan Milanović, Dobrisav Milinković, Boško Mišić, Prva specijalna brigada IBK-a, Specijalna brigada - garda Panteri, Božidar Vučurović (bivši gradonačelnik Trebinja, na "crnoj listi" EU-a i SAD-a), Jovan Tintor (poslije rata postao "beogradski biznismen"), Radomir Nešković (nekadašnji član Glavnog odbora SDS-a, nekadašnji direktor RTRS-a, gdje je zaposlen i danas), Rajko Dukić (direktor Boksita iz Milića), Velibor Ostojić (pobjegao u Srbiju, krije se u Crnoj Gori), Milutin Najdanović posmrtno, Milan Nadić, Ilija Nečić, Milan Ninković (osumnjičen za ratne zločine, bavi se biznisom u Doboju), Ostoja Oljača, Duško Pejović, Nikola Perić, Trifko Radić, Nedeljko Rašula, Srđo Srdić, Petar Subašić, Veljko Stupar, Branko Simić, Marko Simić, Radovan Spremo, Svetozar Timarac, Milan Trbojević (advokat, bivši ministar pravde u vladi Milorada Dodika), Milan Tešić, Momir Tošić (nalazi se na "crnoj listi" EU-a i SAD-a), Petko Čančar (nakon rata se bavio advokaturom u Foči, pobjegao u Beograd nakon dojave da je na tajnoj listi Haškog tribunala), Savo Ćorda, Goran Popović (bivši direktor Carina RS-a, profesor na Ekonomskom falultetu u Banjoj Luci).

S Njegošem na prsima Orden Njegoša ima tri reda i njime se odlikuju pojedinci, preduzeća, ustanove i druge organizacije za izvanredne radne podvige i zasluge u privredi, nauci, kulturi i duhovnom razvitku i opštem napretku Republike Srpske.

Ordenom Njegoša prvog reda odlikovani su: List Glas srpski, Miro Mlađenović (bivši direktor privatne televizije Sveti Đorđe, čiji je rad zabranjen nakon napada na Bošnjake okupljene prilikom polaganja kamena temeljca za obnovu džamije Ferhadije u Banjoj Luci), Nikola Guzijan (nekadašnji član Glavnog odbora SDS-a, preminuo prije tri godine, jedan od osnivača banjalučkih Nezavisnih novina, po njemu je nazvana novinarska nagrada koju dodjeljuju Nezavisne novine), Borivoje Sendić, Predrag Radić (gradonačelnik Banje Luke u vrijeme protjerivanja Bošnjaka i Hrvata, doskorašnji direktor Banjalučke pivare), Miroslav Toholj (lider Odbora za zaštitu Radovana Karadžića i glavni promotor Karadžićevog književnog stvaralaštva otkako se nalazi u bjekstvu, živi u centru Beograda u uzurpiranim prostorima sarajevskog Oslobođenja, koje je pretvorio u stan od nekoliko stotina kvadratnih metara), Slobodanka Hrvaćanin (nekadašnja aktivistkinja SDS-a u Zenici, još uvijek dekanesa Stomatološkog fakulteta u Banjoj Luci i pored medijskih tvrdnji da nema fakultetsku diplomu), Ratko Adžić, Srpsko kulturno društvo Prosveta, Milovan Bjelica (nekadašnji načelnik Srpskog Sarajeva, u zatvoru, optužen za milionski kriminal u Privrednoj banci Sarajevo), Drago Gavrilović, Miroslav Deronjić (u Haagu, optužen za ratne zločine), Milovan Žugić (zaposlen u Srpskim šumama), Gojko Kličković (krije se u Crnoj Gori, na potjernici Interpola zbog kriminala), Sveto Kovačević (bivši ministar, direktor preduzeća Metal Banja Luka), Miloš Milinčić, Miroslav Stanić, Ratko Radić (bivši načelnik Ilijaša, umro u Beogradu), Luka Ćupić, Jovan Šarac (zaposlen u zajedničkim institucijama BiH), Rajko Novaković posmrtno, mitropolit Nikolaj, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, Irinej Bulatović, Vladislav Mitrović posmrtno, Vasilije Kačavenda (tuzlansko-zvornički vladika SPC-a), Jefrem Milutinović, Pahomije Gačić, Anastasije Jeftić, Hrizotom Jević, Marko Milanović posmrtno, Udruženja Srba u Beogradu Dobrotvor, Udruženje srpsko-grčkog prijateljstva, episkop Stefan, Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva, Crveni krst Republike Srpske, Srpska radio-televizija, Agencija Srna, Televizija Novi Sad, Radio Novi Sad, Televizija Srbije, Radio Beograd, list Javnost, Milić od Mačve, Veselin Đuretić, Duško Kornjača (bivši direktor bolnice u Čajniču i gradonačelnik, na crnoj listi EU-a i SAD-a), Budimir Košutić, Novak Kilibarda (diplomatski predstavnik SCG-a u BiH), šumadijski episkop Sava, Rajko Koprivica, Branimir Savović, Miodrag Vujović, Mitar Lažetić, Brano Grujić, Milorad Lukić, Milorad Vasilić, Nebojša Ivaštanin, Milan Tupajić, Bogdan Todorović, Budimir Obradović, Milorad Katić, Blagoje Simić, Nedeljko Vidić, Radoslav Starčević.

Ordenom Njegoša drugoga reda odlikovani su: Tomislav Šipovac, Anđelko Bjelica (posmrtno), Branko Đerić (profesor Ekonomskog fakulteta u Banjoj Luci), Bogdan Subotić (bivši ministar odbrane, živi u Laktašima), Petra Marković, Nedeljko Lajić, Nedeljko Lakić, Ljubomir Zuković (bivši ambasador BiH u Grčkoj), Momo Pejić, Dušan Kovačević.

Ordenom Njegoša trećeg reda odlikovani su: Vladimir Lukić (profesor Ekonomskog fakulteta u Banjoj Luci), Branko Ostojić (živi u Beogradu, vlasnik ogromne vile na Dedinju), Vitomir Popović (ombudsman za ljudska prava BiH), Boro Bosić (optužen za milionski kriminal u Termoelektrani Ugljevik), Dragan Davidović (bivši ministar za vjere u ratnoj vladi RS-a, danas direktor RTV-a RS-a).

Sve Karađorđeve zvijezde Orden Karađorđeve zvijezde Republike Srpske vojno je odlikovanje, koje ima tri reda. Orden se dodjeljuje za izvanredne uspjehe u komandovanju i rukovođenju jedinicama oružanih snaga Republike Srpske u oružanoj borbi. Može se izuzetno dodijeliti u miru za izvanredne zasluge u rukovođenju i organizovanju oružanih snaga.

Karađorđevom zvijezdom prvoga reda odlikovani su: Ratko Mladić (u bjekstvu, optužen za ratne zločine od Haškog tribunala), Manojlo Milovanović, Đorđe Đukić (optužen za ratne zločine, umro prije sedam godina), Stanislav Galić (osuđen u Haagu za ratne zločine), Novica Simić, Grujo Borić, Boško Kelečević, Dragomir Milošević (u Haagu čeka suđenje za ratne zločine), Dragan Josipović, Milenko Živanović.

Orden Miloša Obilića ima jedan red, koji se dodjeljuje svim pripadnicima oružanih snaga Republike Srpske bez obzira na čin i rang, za osvjedočenu hrabrost u borbi i za junački podvig. Taj orden se u miru dodjeljuje samo u izuzetnim prilikama.

Ordenom Miloša Obilića odlikovani su: Krstina Mirčeta, Momir Talić (optužen u Haagu za ratne zločine, umro prije tri godine), Miloš Kozlina (posmrtno), Milan Gvero, Radovan Grubač i Živorad Ninković.


Vau!

Ekipa za izbegavanje.

http://urbanozeleno.blogspot.com


ipak nije Natasa heroj

Dragi Vucko,

odgovorih Vam evo vec u naslovu i to posto VRLO PAZLJIVO procitah Vas post. Cijih 99 posto bih i ja mogao da potpisem i sa cim se slazem. Jedino bih dodao da su, po meni, za to sto je Natasa ostala ziva zasluzni pre svega njeni izuzetno mocni zastitnici.

Ali vi izgleda niste procitali pazljivo moj post. Meni je nebitno da li i za koga Natasa radi. Vazno je sta RADI i sta NE RADI. Za ono sto je Natasa radila imam i ja samo pohvale - i slazem se, radila je ZA NAS. Ali za ono sto Natasa nije radila (a po meni, morala je da bi bila heroj) ne vidim nikakvo opravdanje - posebno u zadnjih sest godina kad vise ni njen zivot nije u opasnosti. Ali nema smisla da opet ponavljam ono sto sam vec napisao i vrlo detaljno obrazlozio u prethodnom postu.

E sad ako sam ja pogresno/nedovoljno informisan i Vi (ili neko drugi) mi dokazete da je ona to RADILA (naravno u odgovarajucoj meri, onih par primera od Srdjana je suvise malo da bi bilo dovoljno) bicu spreman da je proglasim i za mog licnog heroja.

A mozda mi ovde neko dokaze i da Natasa nije ne trebala da radi ono sta sam ja od nje (i od svakog u Srbiji ko za sebe tvrdi da se bavi humnitarnim radom i humanitarnim pravom) ocekivao i u prethodnom postu opisao? Mada iskreno sumnjam da se to sa humanitarno-pravne i humanisticke tacke gledista moze dokazati.

Pozdrav,
Vasilije


Vasilije,

Zelim samo da upozorim na, cini mi se pogresnu upotrebu odredjenih termina:

Humanitarno pravo: je tzv. “pravo oruzanih sukoba” i odnosi se na zlocine pocinjenje u ratu. (dakle to su Zenevske konvencije itd) i to je rec koja je sadrzana u nazivu nevladine organizacije “Fond za humanitarno pravo”. Dakle oni se ne bave nikakvim humanitarnim radom vec ratnim zlocinima.

Humanitrani rad: je rad u dobrotvorne svrhe i tu imate veoma sirk spektar aktivnosti koje naravno nekada mogu biti povezane sa ratom, ali to je samo mali deo onoga sto ovaj termin oznacava i nema veze sa humanitarnim pravom.

Dakle, meni nije poznato (mada ne iskljucujem tu mogucnost) da se neki ljudi ili organizacije istovremeno aktivno bave humanitarnim pravom i humanitarnim radom (znaci da neko na primer organizuje akcije prikupoljanja novca i kupovine lekova za decu obolelu od AIDS-a i istovremeno istrazuje ratne zlocine).


Vama nije, meni jeste - pošteno

Dragi Vasilije,

Izvinite što moj post nije odgovarao po tačkama na Vaš prethodni. Pročitao sam ga još jednom sada.

Izvinite i za ono za pažljivo čitanje - bojao sam se da ćete odustati na pola, nije mi bila namera da Vas vređam. Arogancija ne pripada osećanjima koje sam hteo da uključim u moj prethodni post, žao mi je ako je nešto procurelo.

Razumem Vašu želju za balansiranim pristupom. Razumem i poziciju sa koje Vi vidite taj balans. Nataša je verovatno napravila drugačiji balans - prema svojim uverenjima, koja polaze od nekih drugačijih pretpostavki.

Ali ne bih mogao da zaključim da je radila po nečijem diktatu - ja jednostavno verujem u njen slobodan izbor, stvar koju, kao što znate, svi imamo. Ona baš ne izgleda kao neko bez svog mišljenja i rasuđivanja, koga bi neko mogao da ubedi u nešto što ona ne želi. A sigurno je bilo i drugih načina da zaradi "svoje parče hleba", koji bi je učinili i popularnijom i bili manje opasni za nju lično.

A inače da - siguran sam da se politika iza odlikovanja koje je Nataša dobila u Hrvatskoj ne može sakriti. Ali ja tu politiku shvatam i ovako: "mi želimo i moramo da uspostavimo ponovo kontakt sa vama, ali želimo da znate šta kod vas cenimo; pogodite sami šta ne cenimo".

Pozdrav,

Vučko


heroj Emir Kusturica

slazem se sa onima koji kazu da Kusturica nema sta da trazi sa Natasom Kandic na istoj temi ... mogao je eventualno da dobije "svoju" posebnu temu. Jedino sto je njima dvojma zajednicko je sto polarizuju ljude na isti nacin (ali u suprotnim smerovima), naravno one ljude koji dozvoljavaju da se/ih svrstavaju u politicke tabore. To se vidi i ovde na blogu - oni koji hvale Natasu, kritikuju Emira (naravno ne toliko u umetnickom smislu posto on tu ima suvise jaku reputaciju) ... i obrnuto.

Licno mi se ne svidja da koristim termin "heroj" za Kusturicu (a i druge umetnike) osim ako u ovom slucaju za znacenje te reci ne usvojimo recimo "neko ko je doprineo svojoj zemlji i pomogao da se za nju u svetu cuje/kaze i nesto LEPO". U tom slucaju bih ga mogao nazvati herojem ... kao naprimer i Biljanu Srbljanovic.

O Drvengradu ne znam mnogo ali sve sto znam je JAKO POZITIVNO. O "haracu" sam saznao na ovom blogu. Pa kad procitam ono sto si ti napisao Srdjane i sta su ti odgovorili oni koji se ne slazu sa tobom, mislim da je karakterisanje Kusturice "haraclijom" VRLO GRUBA uvreda. Naime, i dalje mislim da je sa celom pricom o Drvengradu Kusturica uradio nesto vrlo pozitivno za svoju zemlju i svoje kolege umetnike i da iza svega toga stoje Emirove jako LEPE i POZITIVNE namere. Pa za koga onda na njegovom mestu to ne bi bila uvreda?

Sto se tice "Nemanje" nije problem da li ljudi treba da znaju da se Kusturica priklonio veri svojih predaka (pre svega svoje majke) ... pretpostavljam da je i on, kao i vecina nas rodjenih i odraslih u socijalizmu pre toga i nije bas imao neke veze sa crkvom i religijom.

Ali sasvim je jedno takvu informaciju objaviti a drugo sa time se ovako podrugljivo i uvredljivo koristiti u diskreditaciji jednog coveka (ime koje se koristi prilikom krstenja, koliko ja znam, je razlicito od onog "svetovnog" i prvi put imam priliku da cujem da se to "krsteno/crkeveno" ime koristi u javnosti). Naravno ne mislim da je to nesto sto je tajna i da bi bilo nesto lose de je objavljeno u jednoj "obicnoj neutralnoj inforamciji". Ali ovde se radi o RUGANJU.

Sve u svemu Srdjane, iako ovaj deo tvog bloga koji se odnosi na Kusturicu nije bas spao na nivo Kurira, sto se mene tice, radi se ipak o vrlo "niskim udarcima" da se diskredituje jedan covek. Otprilike slicnog nivoa na kome je NIN u svom "blogovskom komentaru" izvredjao Biljanu Srbljanovic posle njenog intervjua. Biljana je doduse prethodno uvredila NIN - sto uopste nije opravadnje za NIN.A iz svega sto si ti ovde napisao nije mi bas najjasnije sta ti imas protiv Kusturice? Valjda sto se on (izgleda) nalazi u suprotnom politickom "taboru" (mada ja licno ne znam da se on nesto posebno politicki angazuje na JEDNOJ politickoj platformi)? Pa su onda, po (nazalost) uobicajonoj nasoj "praksi", sva sredstva dozvoljena...


Prihvatam deo kritike koji

Prihvatam deo kritike koji mi je više ljudi uputilo da Nataši Kandić i Emiru Kusturici nije mesto na istom blogu.

Zašto sam to učinio objasnio sam u jednoj poruci Vučku (nema svrhe da postiram link na nju jer je na drugoj strani poruka pa ne "skače" direktno tamo, ali ćete je lako naći).

Iskren da budem - sada da pišem blog to ne bih učinio.

"Marketinški" gledano to svrstavanje dveju ličniosti koje polarizuju Srbiju bio je odličan potez. Pominjanje obeju ličnosti već u "glavi" teksta doprinelo je čitanosti (ovaj konkretni blog je negde u rangu sa Biljaninim koji su van konkurencije ovde). Ali meni ta vrsta popularnosti zaista nije bila niti mi je cilj (inače bih pisao o pevaljkama). Nije mi čak padalo na pamet da na taj način "koristim" Kusturicu da "popularizujem" svoj blog. Objasnio sam zašto sam to učinio.

A zašto sada to ne bih učinio? Zato da otklonim "šum". Mala digresija: Kada je u vreme rata počeo program medija na kojem radim ljudi su kad čuju narečje/varinjantu jezika "neprijateljske" strane ludovali u svim sredinama (najmanje u Srbiji istinu za reći, a u Crnoj Gori nimalo). Pisali su pisma, protestovali, tražili da nas maknu. Mene su masu puta optuživali da sam velikosrbin. Ja velikosrbin - da čovek ne poveruje (evo baš mi je neka budala poslala e-mail sa tim istim tvrdnjama prekjuče jer nisam u svakoj rečenici ponavljao "genocid" "genocid" pa taj piše evo ovo
"Vi ste, g. Kusovac, nepopravljiv primjer srpskog zadrtog nacionaliste koji prasta barbarizam jer presucuje njegove aktere" i ovo "providni ste kao dzam i prosti kao srpski grah (tur/srp.- pasulj.)").

Zašto sam ovo napisao? Zato što je budala kada je čula srpski tj istočnu varijantu srpskohrvatskog počela da traži dlaku u jajetu. Da je po mom imenu zaključio da sam pripadnik njegovog naroda ne bi to tako gledao. Isto su prolazile ostale kolege u sredinama koje nisu "njihove".

Dakle ovde zbog forme nije viđena suština. To je ono što hoću da kažem. U vreme rata, kada je to bili najizraženije (zato to posebno naglašavam), kada je nestalo svega sa strane nego je bio ostao samo nagon za održanjem života sve je bilo lakše primetiti. Recimo 1992. u Splitu ili još gore Zadru mogli ste da vičete 10 puta da npr. mrzite Srbe. Džaba ako ste to govorili na srpskom. Slično se ovde ne primećuje da ja ne govorim ništa loše o Emiru Kusturici. Nema ni reči osim onoga "ocvali" umetnik i nazivanja "drvengrada" nebulozom. Ja mislim da ni jedno ni drugo nisu uvreda.

Ono što se ovde dogodilo je gore opisani primer. Mnogi kukaju što sam kao dirnuo The Velikog Umetnika. A niko ne pominje suštinu:
1. ja o njemu uopšte nisam pisao
2. on je privilegovana osoba
3. on je javna ličnost i politička osoba

To niko od kritičara ugrožavanja lika i dela jednostavno ne želi da primeti. A to je suština. I kada ja kažem, a to sam valjda u reakcijama učinio 20-ak puta: Recite zaboga šta sam pogrešno/uvredljivo itd napisao - muk, tajac.

Vrhunski argument koji je došao od strane jednog inače (po porukama zaključujem) jako načitanog učesnika ovdašnjih diskusija je citat Meše Selimovića u kojem je da "sluti" da to nije dobro.

Zato, da otklonim takve nuspojave, a nuspojave su tumačenja da ja vređam E.K - sada da pišem blog to bih izostavio. Inače mislim da je ovako bolje.

Još jedan razlog zašto - objasniću u narednom blogu. :)


Meni se učinilo da je

Meni se učinilo da je Kusturica tu kako bi se opet pisalo o dve Srbije... onoj mračnoj, srednjovekovnoj i onoj pravovernoj...

**Take your place in history and pray you don't repeat it**


Ne, sigurno ne. To mi

Ne, sigurno ne. To mi uopšte nije bio cilj. Štaviše ja uopšte ne mislim da je ta nekakva tema "dveju Srbija" nešto što treba eksploatisati na taj način. Naprotiv, smatram potpuno normalnim i uobičajenim da ljudi različito misle i smatram da u borbi argumenata treba da pobede najjači. Uostalom evo tu sam napisao da prihvatam argumente da nije trebalo da stavim Kusturicu tu i napisao sam da ga ne bih stavio da sam znao kakve će reakcije biti.

Ta priča o "dvema Srbijama" je, dokle god se forsira na taj način da se ističu podele, takva da će još više doprinositi podelama tj da će podelu produbljivati. Treba naći tačke zbližavanja (ako ih ima), a ne tačke podela kojih ima i te kako.

Za početak mogli biste Vi ne gledati sve "kroz negativnu prizmu" nego prosto prihvatiti da neko može da napiše ili izgovori nešto bez intencija koje se Vama čine logičnim i verovatnim.

Konačno, tezu o "dvema Srbijama" nije lansirala "druga Srbija" nego je to učinila "prva Srbija" i to jednim tekstom pisanim "ozbiljno" tj sa namerom da liči na nekakav ozbiljan esej, ali je ispao smešan pamflet i ismejan je.


Smešni pamflet - gde toga ima?

Srđane, možete opet da budete moja dobra vila? Ja sam propustio mnogo u obrazovanju očigledno...

Pozdrav,

Vučko


Ma nije to na sreću

Ma nije to na sreću obrazovanje nego dnevna politika i to ona najprljavija.

Stiže e-mailom noćas ili sutra dok nađem na backup dvd-ovima pošto još nisam sredio potpuno arhivu sa diska koji je crkao pre mesec i nešto.


Hvala puno

Srđane, hvala puno. Zvuči kao da ima neki "istorijski značaj", pa čisto da zakrpim rupu.

Ovde sam "ušao u društvo" sa par gafova upravo zato što nisam razumeo kontekst - krelac kome, da se izrazim u kontekstu današnjeg tužnog praznika, "Dunav sedef odranja". Pa pokušavam da svedem tu vrstu nesporazuma na razumnu meru.

Pozdrav,

Vučko


Natassi Kandich i Nemanji Kusturici jeste mesto na istom blogu.

CCisto da se vidi razlika izmedju intelektualca (Natasse Kandich) i poluintelektualca (Nemanje Kusturice). U toj polovini koja nedostaje Kusturici, "kulturno i moralno vaspitanje", prepoznaju se mnogi blogeri.

Srdjane, rastess... a i kosa ti je sve svetlija :)

http://urbanozeleno.blogspot.com


Manitu,

Manitu,

Jedan Vaš komentar je obrisan i to ne zbog toga što ste mene bez ikakvih argumenata uporedili sa Hitlerom i Gebelsom (to bih bez problema ostavio da pokaže dokle se može ići kada nema argumenata) nego je obrisan zato što ste objavili nešto što može biti tretirano kao kleveta (reč je o onom kako kažete "momku koji je odradio Batajnicu").

Ako znate takve stvari, koje predstavljaju teške optužbe, onda ih morate potkrepiti činjenicama.

Pošto ne primate e-mail poruke ne mogu Vam poslati Vašu poruku da je sami sredite. Ali je sačuvana kod mene pa ako Vam volja javite mi se.


``Natašu Kandić sam

``Natašu Kandić sam upoznao 1991, a već tada mi se činilo da sam je poznavao oduvek.

Emira (Nemanju) Kusturicu nisam nikada upoznao, ali sam takve poznavao oduvek.``

Samo glup covjek ovdje, u ova dva pasusa ne vidi pakost(malice)ili malicieusement-pakosno,zlobno.

Vi ste neki novinar,nesto ne spominjete puno, ubistvo Duska Jovanovica iz Podgorice.Proslo je vez 3 godine i niko ni rijeci- zaboravi.
Malo se informisite ko je i sta je prijatelj vase N.K.,a vec sam Vam napomenuo njegovo ime (R.M.)i niste mi odgovorili zasto doticni nije dobio vizu za SAD.
Dobila je nagradu od ratne Vlade u Sarajevu za
Humani rad,a sta mislite kako su se osjecali oni, ciji su bliski clanovi porodice ubijeni ili su nestali u tom istom Sarajevu.(oko 3000)Sta je sa logorima u tom istom SA.
Ja kad bi dobio nagradu od `Dnevnog Avaza``ì sl.
ja bih se stidio,a Vi i N.K?
Nego,zivila Engleska kraljica!!
Uzdravlje!


NK nije dobila nagradu ratne

NK nije dobila nagradu ratne vlade u Sarajevu, nego je postala počasna građanka Sarajeva 2005. godine. Dobila je i milion drugih nagrada i priznanja.

U čemu je vaš problem? Mislite da su svi pogrešili?

Srbija ne zna da ceni svoje građane. Biljana Srbljanović je je vrlo priznata dramska spisateljka u Evropi. Izvode joj se komadi u 68 gradova Evrope. Na ne znam koliko jezika. Na premijeri "Supermarketa" u Beču bili su svi koji nešto znače u tom gradu, pa i ceo diplomatski kor, osim, naravno, našeg ambasadora, sadašnjeg voditelja na jednoj televiziji.

Isti je slučaj sa još nekim ljudima koje bi svaki narod ili zemlja želela da ima. Samo mi ne.


Kevin Costner & Emir Kusturica

Videh ovo danas pa reko' da pitam:
Zna li neko da je negde objavljeno za "drvengrad" ovako detaljno sa sve detaljima uključujući i troškove?

Kevin Costner seeks to annex land in Deadwood to build housing development

DEADWOOD, South Dakota (AP) - Actor Kevin Costner has asked the city of Deadwood to annex eight acres (3.2 hectares) so he can build a housing development.

The project lies on 160 acres (64 hectares) along Highway 14A, and preliminary plans call for 88 single family houses and 72 town house units. The homes will be middle- to
higher-end and the owners will have to abide by certain restrictions, said Costner's attorney, Mike Reynolds of Rapid City.

City managers said the city's water and sewer infrastructure would support the new subdivision. A tax district would help pay for some of the added costs.

"It's a very big deal, it really is," said Deadwood City Planner Bernie Williams.

Costner can also apply for commercial and gambling permits on the land, if he chooses.

The project is not part of Costner's Dunbar resort previously planned in Deadwood.

A decision on annexing the land will come at a public hearing scheduled for Nov. 27.

Costner owns the Midnight Star casino in Deadwood and recently won a South Dakota Supreme Court ruling allowing him to buy out the minority investors to become the sole owner. He filmed much of his movie "Dances With Wolves" in South Dakota. It won the Academy Award for best picture in 1990.


nema balansa kod Natase Kandic

Dragi Vucko,

Vi razumete dobro mene, razumem i ja Vas, pa opet mislimo suprotno kad je u pitaju Natasa Kandic :-)

Evo naprimer, ja sve lepo razumem i slazem se (opet) sa ovim sto ste napisali. Osim sto se pitam kako je moguce reci da je Natasa "napravila drugaciji balans" ... ili ste to vi upotrebili pogresnu rec? Posto je moja glavna primedba da kod nje nema ni trunke BALANSA.
Kad se kaze "pravo" onda se obicno doda "bez obzira na rasnu, versku ili nacinalnu pripadnost". A ako se ne doda, onda se PODRAZUMEVA, posto je to sustina svakog PRAVA I PRAVDE. A ovo sto Natasa radi bi moglo da se nazove "humanitarno pravo s obzirom na nacionalnu pripadnost (zlocinaca i/ili zrtva)". I gde se tu uklapa rec balans?

Pozdrav,
Vasilije


Balans

Dragi Vasilije,

Ne znam koliko je bio reprezentativan bio izbor agencijskih vesti koje mi je Srđan poslao - rekao je da je radio na brzinu, do duše (brzo sam i dobio) - ali iz onoga što ja vidim Nataša nije uopšte nalepljena na "anti-srpstvo", da se izrazim banalno.

Po meni je taj balans bio prvenstveno teritorijalni, tj. ona je gledala svoje društvo, svoju državu, koje truli, i koncentrisala se na njega/nju. Nije pokušavala da balansira po nacionalnom ključu, nego prvenstveno po teritorijalnom, u smislu mesta odakle dolaze počinioci. Što meni uopšte nije nelogično. Žena se bavi crnom stranom "svog dvorišta", tj., da tako kažem, bori se protiv nje.

Ostalo sam uglavnom rekao ranije, da ne ponavljam.

Pozdrav,

Vučko


Srdjane, ono moje ...

... "svako ko je objektivno informisan" ste pogresno shvatili MOJOM GRESKOM. To sam ja pisao sa stanovista nekoga ko zivi na zapadu i vise se odnosilo na recimo prosecnog citaoca Time-a, CNN-a i slicnih "mainstream" medija ... Ogromna vecina njih nije objektivno informisana za razliku od ljudi u Srbiji(po mom misljenju). Pa i ne znaju da se povratkom albanskih izbeglica i dolaskom NATO-a desila neka druga humantiarna katastorfa (i jos uvek traje) i desili neki drugi zlocini ... Da bi to znali moraju malo vise da "ceprkaju" sto vecina naravno ne radi ... Ali to je vec druga tema za neki drugi put ...

Inace nema smisla da poredimo moje i Vase poznavanje detalja u vezi Natase, Kosova isl... ja i ne mislim da iznosim ovde neke nove cinjenice vec samo poglede/argumetne/stavove (za koje je irelevantno ko je na tacno na kojoj funciji) koje sam spreman i da korigujem kad mi neko pruzi relevantne/dokazive cinjenice. Posto sam ja samo obican citalac nase i zapadne stampe(radim nesto sasvim "sesto") a Vama je to poziv ...

Medjutim poenta onoga sto sam ja hteo da kazem je da su glavni politicari/vodje (posebno oni iz UCK/Zastitnog korpusa) na Kosovu oni koji su ODGOVORNI za razne zlocine, od napr klasicnog teroristickog akta bombom u kaficu gde je nastradala srpska mladez (sa akcentom na "mladez" a ne na "srpska"), preko takoreci kompletnog etnickog ciscenja Kosova od nealbanca, do raznih zlocina koji su se desavali na kosovu svih ovih sest gofina (sve cinjenice u vezi toga znate i tako bolje od mene). I ni vidim ni trunke moralnog opravadanja za Natasu sto nije radila i ne radi na razjasnjavanju/kaznjavanju tih zlocina. Ako vec ide na Kosovo da pronalazi i ubedjuje svedoke Albance da svedoce u Hagu (po prici Karle de Ponte u Tajmu) i to ne smatra "mesanjem u unutrasnja pitanja Kosova" sto to isto ne radi sa srpskim svedocima/zrtvama koji su i tako (uglavnom i nazalost) u Srbiji?

A to sto se protiv Cekua ne vodi proces (a valjda ni protiv Tacija i mnogih drugih) je razlog sto ja ovde kritikujem "selektivno pravo" Natase Kandic i Karle del Ponte. Protiv njih bi MORAO da se vodi proces po istom principu po kom se vodi proces i protiv srpskog rukovodstva iz vremena Milosevica (vojnog i civilnog)... znaci po principu odgovornosti.

Ne tvrdim "da se Natasa bavi iskljucivo" srpskim zlocincima nego da se ne bavi NI PRIBLIZNO isto ostalim ... i to na osnovu onoga sto ste i Vi ovde izneli - posto je to ISUVISE MALO.

I ne mislim da ona treba da ide u Bosnu ili Hrvatsku i hapsi zlocince (pa valjda i nije njen posao da hapsi???) ... nego da skuplja DOKAZE i obezbedjuje svedoke za kaznjavanje tih zlocinaca i da to radi u Srbiji zato sto su i svedoci i zrtve (njih nekoliko stotina hiljada) tu, u Srbiji.


Dobro Vasilije...

šta ti tačno znači taj BALANS? Zašto bi neko morao da vodi računa o svim zločinima podjednako. Šta je ona, član modnog ili književnog žirija?!? Svaki zločin na koji je FHP ukazao je dobro dokumentovan i najčešće je završio osuđujućim presudama za počinioce, u Hagu ili nekom od sudova u bivšoj SFRJ. I šta tu ima sporno? Ja lično bih voleo da svaki zločinac iz Srbije što pre završi u zatvoru, kao i da Srbija prizna svoju odgovornost za ratove u devedesetim. Verujem da NK radi najviše od svih kako bi se taj cilj ostvario. Da li je kod tebe sporan sam cilj? Ako jeste, diskutujemo o pogrešnoj temi. Pitanje je jednostavno, da li zločince treba kazniti ili ne!


E pa Dragane,

a ja bih voleo da se svaki zlocinac iz bivse Jugoslavije zavrsi u zatvoru sto pre. A kad su u pitanju zlocini kao sto je etnicko ciscenje onda je samo jedan deo posla zavrsen kaznjavanjem zlocinaca, drugi, isto tako vazan (i mozda jos vazniji) je raznim pravnim (i politickim) akcijama i sredstvima omoguciti povratak ljudi na svoja ognjista. Po mom (priznajem, laickom) shvatanju je i to deo humanitranog prava. I tih zrtava ima najvise BAS u Srbiji i za njihova prava se malo ko brine.
Meni se cini da je najveci deo zlocinaca iz Srbije ili kaznjen ili je postupak u toku(osim naravno jednog poznatog izuzetka). I da recimo najveci deo zlocinaca nad nealbanaca sa Kosova nije ni kaznjen ni privedan pravdi. Ili ja mozda gresim?

I tvoje jednostavno pitanje, sto se mene tice, ima jos jednostavniji odgovor: ZLOCINCI SE MORAJU KAZNITI.

A zar ti ne mislis da se zlocinci nad nealbancima sa Kosova trebaju kazniti? I sta je tu sporno? I posto su vecina srpskih osumnjecinh za zlocine na Kosovu vec pred licem pravde, zar pravi BALANS za delovanje NK ne bi bio da se trenutno bavi PRETEZNO tim preostalim zlocincima. I tako je provodila i provodi deo svog radnog vremena na Kosovu.


heroji Amanpour&Kouchner

priznajem, malo su me iritirali Srdjanovi neumerni izlivi idolopoklonstva prema Natasi Kandic , posebno ono uporedjivanje sa Djindjicem i Vukom Karadzicem i stavljanje u drustvo sa Nelsonom Mendelom, De Golom i mnogim drugim zbilja besmrtnim licnostima. Pa bacih pogled na Time-ovu listu ... i nadjoh jos dva intersantna, "herojska" imena: Christiane Amanpour i Bernard Kouchner. Tesko da se mogu bas nazvati herojima Srbije ali, iako se to mnogo ne pominje u obrazlozenjima, ipak mislim da su svoje "herojstvo" zasluzili na ovim prostorima. A nekako mi vise i odgovaraju kao drustvo za Natasu ... zajedno sa "laudatorima", Karlom del Ponte i Ricardom Holbrukom ...
Christiane sam redovno slusao/gledao tokom devedesetih. I ona je jedna od onih za koje zrtve na srpskoj strani nisu zasluzivale da budu primecene. Samo zlocinci.
Zadnji put mi je "zapala za oko" reportazom, ustvari kratkom retrospektivom o zadnjih petnaestak godina na Balkanu i posebno, Kosovu(povodom Miloseviceve smrti). Ta "pricica" (sa slikama) se zavrsava povratkom albanskih izbeglica na Kosovo i dolaskom NATO snaga. I NI JEDNOM RECJU se ne pominje da istovremeno pocinje humanitarna katastrofa nealbanaca i da traje do sada.
Heeeej bre!!! Ona to "izvestava" 2006 godine!!! Pa tako nije istinom manipulisala ni TV-Bastilja na vrhuncu svoje moci. Odnosno, i ako jeste, ogromna vecina njenih gledalaca, ukljucujici i najokorelije SPS-ovce je znala da im se servira samo deo istine. A ogromnoj vecini CNN gledalaca to nije ni na kraj pameti!


Toliko

Heroji asfalta

We starve-look at one another
Short of breath
Walking
proudly in our winter coats
Wearing smells from
laboratories
Facing a dying nation
Of moving paper
fantasy
Listening for the new told lies
With supreme
visions of lonely tunes

++++++

Ovaj čovek je nekada umeo časnije da zaradi za život. Najbolje je da ga se takvog sećamo.

Vučko


hvala, refile

tekst je istinski ogavan! kada natasa kandic ne bi imala pametnijeg posla mogla bi novinara (kojem verbalno mnoooooooooooooooogo smrdi iz usta!) naravno da tuzi...
ca-cao, treba znati sta misli i kako prica "prva srbija", da


Za Virtuelnog Vasilija i istomišljenike!

Iako Virtuelni Vasilije voli da piše postove od nekoliko kilometara, obično nabijene neistinama, retko čita odgovore na svoje pisanje.

Mene iskreno čudi da niko nije reagovao na post gde Vasilije kaže, između ostalog: "Izgleda da ce Natasa uskoro dobiti i orden od ratnog zlocinca Ramusa Haradinaja"

Kad kažem niko, mislim niko sem mene. A ja sam poslala post, koji po dužini može da konkuriše Vasilijevim (strana dva ovog bloga), ali šta se tu može, jer je spisak imena onih likova koje je odlikovao Karadžić Radovan, ako se još neko seće ko to beše, prilično dugačak.

Verujem je da je spisak dugačak (i bolan) za čitanje. Kako i nije, 180 lumena je čovek odlikovao (čak i sebe na predlog M. Krajišnika) a sve draga i bliska imena, tako reći rođaci, pa prorade emocije, suze kaplju po tastaturi...

Orednja ima raznog: s lentom ili ogrlicom i to kao najviši orden tzv. RS, pa orden Njegoša, pa Nemanjića (tri reda), pa Milošta Obilića...

Ali za nas su zanimljivi dobitnici tog "cenjenog" ordenja. Nisu to neki ljudi ili institucije bez značaja.

Odlikovane su: RTS, TV Novi Sad. Baš me čudi zašto.

Odlikovan je patrijarh Pavle, Amfilohije, Kačavenda, Irinej Bulović, episkop Sava šumadijski...

Odlikovan je Dodik, taj lik s kojim kampanju počinje Dinkić.

Pa je, uz brojne profesore, Buhu, Maksimovića etc, odlikovan, ko ga se još seća, Budimir Košutić.

Uz ratne zločince, osuđene i neosuđene, odlikovani su Milošević, Ratko Mladić, Deronjić, Galić, Plavšićka, Krajišnik...

Niko nije zaboravljen ko je bio važan za "našu stvar" pa i razni umjetnici i pisci: Kilibarda, Milić od Mačve, Toholj...

Odlikovan je i Jovan Rašković - ne znam gde da ga svrstam.

Dakle, nije Nataša Kandić ta koje će primiti orden od ratnog zločinca, nego je to čitava ova plejada živih i mrtvih koje je odlikovao Radovan(93.-94.) a koji nam se i dan-danas motaju po životima.

Naročito nije bez značaja da se niko nije odrekao ordena ili je nedajbože vratio isti (sa ili bez obrazloženja).


za ``ìntelektualce``

Istina,N.K. je dobila nagradu kao`Zasluzni gradjanin Grada Sarajeva``.
Zelio bi samo da iznesem neke cinjenice o liku i djelu intelektualca iz Sarajeva(Rusmir Mahmutcehajic),inace ideoloski bliskog prijatelja doticne N.K.(Zajedno su potpisivali neke deklaracije po Beogradu 2004-5 o `jedinstvenoj i bratskoj``Bosni i Hercegovini.
R.M.je poznat po tome sto je bio u ekipi(60-ti godina)koja je otjerala Mesu Selimovica iz Sarajeva,zato sto nije bio veliki musliman,kao on i njegovi tadasnji mentori,Tunjo i Fuad Muhic(prof.na Pravnom ,koji je Vec '90
pristupio``Hrvatskoj stranci prava``poznatoj po istom programu koji je imao i ``Dr``.Ante Pavelic.
Isti gospodin (R.M.)je bio jedan od osnivaca `Patriotske lige`` jos 1988.god. u Sarajevu,kad se za S.Milosevica nije ni culo van Beograda i istom gospodinu nije izdata viza za SAD poslije 11.septembra 2001.

Ima jos,ali posto su i N.K. i R.M. intelektualci,a mi diskutanti polu-intelektualci,ovo je dosta.


i dalje za intelektualce

"Ima jos, ali posto su i N.K. i R.M. intelektualci, a mi diskutanti polu-intelektualci, ovo je dosta."

Da Vam ne nedostaje "polovina" poredjenje koje ste ponudili ne bi Vam bilo dosta :)

Znacci, zakljuccak koji ste izveli treba da glasi: "Ima jos, ali posto su i N.K. i R.M. intelektualci, a ja diskutant polu-intelektualac, ovo je dosta."

http://urbanozeleno.blogspot.com


za inteligentne

``Da Vam ne nedostaje "polovina" poredjenje koje ste ponudili ne bi Vam bilo dosta :)``

Sta ovo znaci ``ne nedostaje``,dupla negacija ,valjda znaci plus.Previse konfuzno.
Zasto se ne osvrnes(te) na prvi dio clanka i zasto ga ne komentarises,nego na onaj kao, ko je
``intelektualac`` kao R.M i N.K.
Ima masa bistrih ljudi(pogotovu na selu ili Drvengradu))koji znaju sta Oni rade i zasto.
Za tebe (Vas)ocito je intelektualac,samo neko ko je zavrsio fakultet.Hm.


Cindy

I zaboravih pitati Vas Nandore,a posebno Srdjana,da li je na Listi `Time`` i miss Cindy(zaboravio sam prezime,posto je malo ima u medijima)ciji je sin poginuo u Iraku i koja je protestovala svaki dan ispred Bijele kuce,ali sad je nesto nikako ne spominju,mozda je `dozivila saobracajnu nesrecu``.Sta Vi mislite?


gospodjo Hag

izvinite sto nisam video Vas prethodni post. A da bih bih stigao da napisem neki "kilometarski post" treba mi slobodno vreme ... i da sam u "donkihotskom" raposlozenju.

Prihvatam vasu kritiku u vezi sa duzinom postova i divim se Vasem citalackom strpljenu. I razumem sto se Vi ogranicili na kritiku samo jedne moje "lazne" recenice - da ste ih izabrali vise i potrosili na svaku toliko prostora kao na ovu, ko zna koliko bi tek to "blogovskog" prostora zauzelo. Sto se tice te "inkriminisane" recenice, da Vam objasnim: nisam ja njom hteo da sirim neke (dez)informacije. Nego da budem malo ironican (ocigledno bezuspesno) i kritican na racun Natase Kandic (kad sam se vec drznuo da kazem nesto kriticno na racun vrle nam heroine). Priznajem, "slagao" sam i kad sam rekao "zlocinac Ramus Haradinaj", covek je samo optuzen. A optuzbe valjda i nisu teske ili bar nisu (mnogo) osnovane posto je ne samo pusten na slobodu nego mu je jos dozvoljeno da se bavi politikom (onom istom koju Natasa podrzava - "nezavisno Kosovo").

Da budem iskren, ne verujem da ce on biti uopste optuzen. Mozda dobije samo "javni ukor" a mozda i ne. A nije covek ni nacionalno-politicki podoban za kaznjavanje. Pa posto se vec bavi politikom a vec je bio premijer, nekako mu prirodno sleduje da bude predsednik buduce nezavisne drzave Kosovo. A ako onda vec nije zlocinac onda nema razloga da Natasa od njega ne dobije orden (opet ja ironican).

Mogao bih da Vam pisem jos "par kilometara" ali racunam da je dosta - da se vidi da sam nesto naucio od Vas i da mogu da "skratim" (koliko-toliko).

PS. Sto se tice najveceg dela vaseg "odgovora", nekako mi izgleda da ste "promasili tamu". Ne vidim kakve to veze ima sa Natasom (ili Emirom) niti sa onim sto sam ja ovde (i bilo gde na blogu) pisao ... osim da ste vi izgelda resili da me negde svrstate. Tako da o "Vasoj temi" necu nista ni pisati. Ali nadajmo se da Vas trud nece biti uzaludan i da ce se, kad vec nisam ja, oni "istomisljenici" iz naslova naci pogodjeni...


Ma ne dragi Vasilije,

nije sporno da li će Haradinaj biti osuđen - treba da bude ako se dokaže. Svako treba. I moj tata.

Ja sam uzela samo tu rečenicu, jer ste napisali da će Nataša Kandić primiti i od njega orden ili šta već.

A ja kažem da neće. I znam sigurno da neće. Ali zato, kao što ste videli u oba posta, ima ko hoće od Radovana Karadžića. I niko nije vratio. Primio je i ovaj Bulatović. Njega zaboravih. Primio i Voja Maksimović koji je u svoju rodnu Foču ušao prvi na tenku.

Bilo bi zanimljivo videti koga je sve odlikovao Milošević. Što bi to bio spisak:)))

Što se tiče nezavisnog Kosova, da li mislite da bi Kosovo ostalo u Srbiji da nije nas ne-znam-koliko koji govore da će biti nezavisno? Jer će biti, jer to govore činjenice a ne mi, kao što i vi znate i činjenice i da će biti nezavisno od Srbije što jeste već šest godina. Dakle ne mislite valjda da smo mi ti koji smo "izgubili" Kosovo? To je prilično naivno. Kao što je naivno verovati da će Kosovo ostati sastavni deo Srbije samo zbog toga što su ga ubacili u preambulu.

Ništa lično. Pozdrav

Jasna B.


Kusturica

Ja Kusturicu pamtim po dva dogadjaja: Prilikom primanja Nagrade AVNOJ-a je ostro kritikovao tadasnju politiku sa upozorenjem da to vodi ka ratu! Izuzetna senzibilnost koja nije imala sanse preziveti u ratnom Sarajevu.

Drugi dogadjaj je odlazak u USA u bahatom Balkanskom stilu. Brzo je odreagovao, popravio zube i poceo nositi leptir masnu.

Filmske nagrade u Cannes-u se ipak ne dele po drzavnom kljucu?

Uloga zena u ratu je vecinom pozitivna. Sa izuzetkom Mile Stule, Mirjane Markovic i jos nekoliko pravih "vestica"...

LP MMM