Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Heroji Srbije

Natašu Kandić sam upoznao 1991, a već tada mi se činilo da sam je poznavao oduvek.

Emira (Nemanju) Kusturicu nisam nikada upoznao, ali sam takve poznavao oduvek.

Šta je zajedničko ovim dvema ličnostima da se nađu u istom blogu?

One su heroji Srbije.

Magazin Time je objavio u evropskom izdanju 13. novembra listu ličnosti koje ovaj list smatra herojima. Time je, povodom 60. godišnjice atlantskog izdanja (za Evropu, Bliski istok i Afriku), sastavio listu od „izvanrednih pojedinaca i javnih ličnosti“ koje su u tom području obeležile proteklih 60 godina. „Oni su se“, obrazlaže Time, „ borili protiv tirana i izborivši se sa sopstvenim strahovima, uspinjali se na planine i dostizali vrhunce perfekcije“ ... „čineći svet boljim“.

Među ličnostima poput članova Beatlesa, Jurija Gagarina, Nelsona Mandele, Princeze Diane, Sophie Loren, Marie Callas, Mihaila Gorbačova, Coco Chanel, Charlesa de Gaullea, Václava Havela, Samuela Becketta našla se jedna ličnost iz Srbije.

Ako ste možda pomislili da je to ona druga ličnost iz uvoda odustanite od daljeg čitanja da se bez potrebe ne nervirate.

Još samo malo uvoda za one koji možda ne znaju: Time nije ni najtiražnija ni najuticajnija novina. Ali je jedna od najuglednijih. A naslovne strane su neka vrsta institucije. Mogu razni lumeni planetarne popularnosti činiti šta hoće, ali tek kada se ne nađu na Timeovoj naslovnici mogu da budu sigurni da su zaista face – bilo da su pozitivni, bilo da su negativni likovi. Jedan sa ovih prostora se tamo našao čak tri puta 1944, pa 1946, pa 1955, a jedna od loših imitacija dva puta – oba puta ne zbog sebe samog nego zbog događaja koje je isprovocirao – jednom aprila 1999, a drugi put oktobra 2000. Poslednja naslovna strana Timea je ona na kojoj se našla, među 60 Ličnosti, Nataša Kandić.

Sada bi trebalo da napišem nešto naravno pozitivno o Nataši Kandić. Trebalo bi da to učinim, a ne mogu. Novinar sam, živim čitav život od pisanja, a o Nataši prosto ne znam šta da napišem. Ona je u mojim očima jedinstvena da mi se čini da bilo šta što bih sada natipkao uopšte ne bi imalo smisla, da bi svaka rečenica, koliko god je prepravljao, doterivao i kitio bila siromašna, da ne bi bila dovoljna i da ne bi uspela da opiše ono što jeste Nataša Kandić.

Kojim rečima i kako opisati neverovatnu, zaprepašćujuću upornost i predanost kojom ona radi? Kako predstaviti mržnju, neprirodnu, strašnu, nemerljivu mržnju i zlo pod kojima ta žena godinama živi i kojima biva bombardovana i zasipana iz raznih umova bilo bolesnih bilo samo praktičnih i od strane njihovih medijskih lakeja? Je li moguće dovoljno verno opisati dane, mesece, godine lomatanja po stratištima u blatu do kolena utvrđujući činjenice o zločinima koji „se nisu dogodili“? Postoje li te reči kojima bi bilo moguće opisati naboj u emisijama u koje Nataša biva pozivana da se nosi sa tumačima zvanične istine, servilnim medijskim kvaziveličinama i njihovom publikom koji se svi zajedno nadglasavaju i takmiče ko će žešće siktati na tu ženu zato što radi to što radi odnosno samo zato što to radi onako kako radi?

Ja jednostavno ne umem da napišem o Nataši Kandić ništa što bi po mom mišljenju bilo dovoljno dobro odnosno što bi bilo makar blizu onoga što o njoj mislim. Zato ću opisati samo dva događaja – jedan davni kojem sam svedok iz prve ruke, i jedan skorašnji opisan nedavno u štampi.

Natašu Kandić sam upoznao 1991. na onim raznim antiratnim aktivnostima kojima smo činili jedino što smo mogli – pokazivali i Srbiji i svetu da i te kako ima i onih koji za ono što će misliti ne moraju da sačekaju pola osam uveče.

Tezgario sam za jednu stranu televiziju. Bližili su se Božić i Nova godina, trebalo je pokušati smisliti nešto što bi bilo primereno pustiti tipičnom TV gledaocu zapadnog news kanala u novogodišnjoj noći. Frontovi, pogibije, leševi i slično, naravno nije dolazilo u obzir. Mozgali smo nekoliko dana dok jednom mom sjajnom kolegi nije palo na pamet da pokušamo da ljude koji su svake večeri u 19:30 palili sveće na onom travnjaku pored sedišta predsednika Srbije okupimo 31. decembra u ponoć, da simbolika tog antiratnog paljenja sveća bude još jača. Ali kako okupiti ljude koji se međusobno nisu poznavali nego su dolazili tamo spontano nakon što je o prvih nekoliko okupljanja izvestio Radio B92. Već je bio 30. decembar kasno uveče. Imali smo jedan dan. Više nije bilo šanse da ideju naširoko obznanimo. Telefonirao sam okolo. Džaba. Svi koje sam pozvao bili su zauzeti svojim prasetinama i sarmama. Pozvao sam Natašu i izneo joj ideju. Oduševila se i rekla da će svakako doći. Pozvao sam, moram to ovde da napišem, i Vuka Draškovića, tada neprikosnovenog lidera opozicije. Šta god ko mislio o njemu, istina je sledeća: i on je rekao da će doći i došao je. U ponoć nas je u parku bilo nekoliko desetina, kao i u ostalim takvim prilikama u mesecima koji su tome prethodili. „Okupila“ ih je naravno Nataša. Kako – ne znam ni danas. Bilo je nešto novinara i 5-6 televizijskih ekipa. Televizijski snimatelji i foto-reporteri su se sjatili oko Vuka, polomili se da uzmu od njega izjavu. Nataša je zapalila svoju sveću i izgubila se. Nisam joj nikada zahvalio što je tada „dovela“ te sve ljude. Uvek sam mislio da za to zahvaljivanje nema potrebe jer je Nataša Kandić ličnost sa kojom sam se, kada god smo razgovarali, razumeo potpuno bez ikakvih dodatnih objašnjenja i poštapalica. Tako se i to, tada 1991, nekako podrazumevalo.

Druga, skorašnja, priča o Nataši je iz Dnevnika Zorana Janića objavljenog u Danasu.

Zoran je sedeo negde sa Natašom i još nekim prijateljima. Kada su naručili tri taksija da se razvezu, jedan taksista je kada je video da mu je zapalo da vozi Natašu Kandić dobacio kroz poluotvoren prozor: A ne, ne! Ja vâs neću voziti! Zatim je, piše Zoran Janić, taksista dao gas i odmaglio. Nataša se od srca smejala.

Takva je Nataša Kandić. Takva kakvom sam je opisao u ova dva događaja.

Da nabrajam priznanja koja je Nataša podobijala po svetu? Ne pada mi na pamet. Jer ako krenem da objašnjavam da te nagrade Nataši uopšte nisu bitne osim kao priznanja poslu koji odrađuje njen čitav tim, oni koji ne poznaju Natašu neće verovati. A onima koji je poznaju to ne treba posebno naglašavati.

Da pišem o tome kako ova i ovakva Srbija ovu i ovakvu Natašu Kandić godinama stavlja na stub srama, pljuje, vređa, omalovažava, mrzi, iskreno mrzi (jer mrzi Haški tribunal)? Kao da to nije poznato. Uostalom, kada su to vlasti nalik trenutnima u Srbiji cenile ličnosti koje su išle ispred vremena? Eto primera koliko hoćete – od Vuka Karadžića do Zorana Đinđića.

Heroj ovakve Srbije je, Emir (Немања) Kusturica, državni reditelj koji je, čujem jutros na Radiju Slobodna Evropa, počeo da naplaćuje nekakav harač ljudima koji putuju iz Užica ka Višegradu magistralnim dakle javnim putem, dobrom svih građana.

Da se razumemo, nemam apsolutno ništa protiv Kusturičine (niti bilo čije) odluke kojom je na početku rata u Bosni (zapravo i malo pre toga) odabrao stranu koja mu je bila bliža bilo po svetonazorima bilo po interesima. Štaviše, uvek bih branio njegovo (i bilo čije pravo) na izbor šta god ja o tom izboru mislio. Nemam ništa ni protiv toga da on (ili bilo ko drugi) bude „državni“ odnosno privilegovani umetnik, slavljen po „javnim servisima“, priman i tapšan po ramenu od političara, uzdizan u nebesa. Toga je bilo „od kad je sveta i veka“ i biće. Uvek su vlastodršci gledali da se dodvore umetnicima nadajući se valjda da će umetnik nekako već uspeti da sačuva makar nešto od njihovog prolaznog, vlastodržačkog. Ne pada mi na pamet ni da osporavam Kusturičin umetnički opus. Naprotiv. Njegova prva dva filma (oba iz „sarajevske faze“, što govori samo o sebi) spadaju, po mom laičkom mišljenju, u sam vrh jugoslovenske kinematografije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ali imam protiv toga da država (koja bilo) plaća iz budžeta, dakle od novca svih građana, nebuloze ocvalih umetnika. Čitao sam da će u tom Nemanjinom „drvengradu“ (šta god to značilo) biti (ili možda već to ima, čitao sam kada je tek „projektovano“) jedna kuća u kojoj će kao da se pravi džem, pa druga u kojoj će da spravljaju kajmak pa šta ti ja znam. Pa onda kako je sve rađeno „starinski“. Ali nigde ni slova ko je to platio? I zašto? Je li bilo bolje uložiti u obrazovanje mladih reditelja, slati talentovane i već dokazane mlade reditelje po svetu da predstavljaju zemlju u najboljem svetlu (a ne da trpe poniženja poput ovog) ili je bolje ulagati u ovakvo isterivanje besova.

Sada čitam da je već u Službenom listu obznanjeno još 18. septembra da se ima plaćati onaj harač na prolaz putem kroz Nemanjin zabran. Piše još i da će ostalim filmadžijama naplaćivati dodatne harače ako li im padne slučajno na um da tu, u ekskluzivnom Nemanjinom zabranu, nešto snimaju. Zna se valjda ko ima na to pravo. Seljaci se bune, kažu uveo Nemanja neke svoje kabadahije koje zove „rendžerima“. Voze se, kažu seljaci, bez tablica, maltretiraju narod. Džaba. Heroj je heroj.


Srdjane,

vrediss ko dva G. Svilanovicha i ccetiri S. Trifunovicha :)

http://urbanozeleno.blogspot.com


slazem se : )

....sve bolje srdjanje - cestitam! jos jedan odlican tekst


Babe i žabe

I ko je sad bolji režiser, Kusturica ili Kandićka?

And in the end, the love you take is equal to the love you make.


Babe i zzabe (Ko je bolji rezziser?)

U pitanju je kiccma! Imass li ili nemass kiccmu?

Inacce, i babe i zzabe su kiccmenjaci, tj. imaju kiccmu :)

http://urbanozeleno.blogspot.com


Srdjane, prosto je

Srdjane,
prosto je neverovatno koliko ste ovo dobro napisali! Savršeno! Nemam sta da dodam, rekli ste sve! Hvala Vam na fenomenalnom tekstu kakav odavno nisam imala prilike da pročitam!


Jedan od neprijatelja

Na toj listi su se ionako našli sve sami neprijatelji srpstva i svega što je Srpsko. Pogledajte samo: Papa JP2, Helmut Kol, Vaclav Havel... A svojim srbomrštvom se ipak posebno ističu Bitlsi, Majka Tereza, Princeza Dajana i Linus Torvalds.


Neprijatelj do neprijatelja!!!

A tek ova lezbača Martina Navratilova... Ta je vršila ratne zločine po Bosni... Ona je srpskim glavama igrala tenis... Što to ne kaže Kandićka... To prećutkuje!!!

Predrag M. Azdejković
www.queeria.com


Keve ti?

Tenis?


Srđane,

ovaj tvoj blog je nešto što je, po meni, najneophodnije - osnova ili možda još bolje rečeno - pokazna vežba za pravljenje sistema vrednosti u situaciji kada nam nameću priču da tobož samo ne smemo da dozvolimo radikalima da pobede, a ostalo je kao sve manje važno, ostalo, kao, lako ćemo. Uz to jedini danas braniš novinarsku profesiju ne povlađujući spinovima, lažnim državnim interesima i sličnim glupostima. Svaka ti čast i hvala, blog me je okrepio i nadahnuo. Potpisujem. Pozdravljam. Javno.


...

Citajte i ucite Nune, citajte i ucite...

---
humbert.mojblog.co.yu


Ahaaaaa....

Caki Delija Mb
Pa ardu sloodnoj evropi, kolevci slobodnog i profesionalnog informisanja koja je i zamišljena da nas informiše o slobodi i dovoti i "demokratiji" zapadnih sistema i odsustva lažiprevare i podmićivanja i kređe i prekrađe na istom, e bre ljudi dosta glorifikovanja laži i svega što dolazi sa zapada, ako ćeš da misliš slobodno ne treba ti nikakav uzor tipa modernih političara i evropskihparlamentaraca, meni je birokratije preko glave i njihove lažne tolerancije i razumevanja...


Nemam ja pojma

ko je tu heroj a ko nije, nit verujem u heroje, (u antiheroje mozda malo vise) ali ti da znas da pises, znas. Aferim.


Svaka čast Srđane...

Veoma, veoma, znakovit tekst i zadire u samu srž društvenih odnosa u Srbiji. Govori zapravo o dve Srbije.
Dva puta sam iz blizine video koliko je Nataša Kandić hrabra žena. Jednom, mislim da je to bilo, 19. marta 2004. godine, kad sam se slučajno našao u prostorijama Fonda u Avalskoj ulici(nedaleko od crkve sv. Save), a demonstranti predvođeni već znanim facama, verovatno ista ekipa koja je divljala po gradu i prethodnih noći od džamije, do stranih ambasada, u lovu na "neprijatelje" došla da disciplinuje Natašu Kandić i Fond. Razlegao se strahovit urlik pod prozorima, sa ulice, uz najgroznije psovke i pretnje.Jedna grupa je već ustrčala uza stepenice i našla se pred dobro utvrđenim vratima Fonda.
Nastala je pometnja unutra i pravo da kažem, taj čas bih voleo da sam bio na nekom drugom mestu.
Da bi izbegli eventualno rizik od ubačenih predmeta sa ulice, svi koji su se zatekli u Fondu ušli su u srednju prostoriju. Nataša je telefonom razgovarala sa nekim, i ja sam shvatio da se radi o tadašnjem šefu policije Miroslavu Miloševiću. Sabrano,uz potpuno prisustvo duha,neverovatno hladno mu je rekla da se ne plaši, da zna odakle vetar duva i da bi bilo najpametnije da to društvo sa ulice rastera.
U roku od nekoliko minuta, otišli su.
Druga situacija...Tribina "Nomokanona" na Pravnom Fakultetu. Tribina o Srebrenici, ona za koju je Boris Tadić rekao da se ne slaže sa onim što je govoreno, ali da treba braniti pravo da se kaže. NVO sektor se okuplja pred Metroplom da ode na tribinu i pokaže neslaganje. Kreće nas oko 50, ali, bogami u salu ulazi možda dvadesetak. Ulazim zajedno sa Natašom Kandić i Draganom Piletić. Kakav je urlik nastupio, kakvo neprijateljsko urlanje i psovke. Sve je bilo usmereno na nju. Hladno je došla do trećeg reda i sela, kao da se ništa ne događa. Još hladnije je istrpela uvrede i maltretiranja prilikom izlaska. Stajao sam sa Nebojšom Bugarinovićem iz "Slobodne Evrope" i komentarisao taj trenutak. Ta žena sitne građe zaslužila je divljenje za hrabrost i upornost.


Ispravak..

U priči sam spomenuo da sam stajao sa Nebojšom Bugarinovićem...Greška...Bio je to Neboja Grabež iz "Slobodne Evrope"..Izvinjavam se obojici...


da se

pridruzim radosti u vezi price o natasi
kad pisem o sudjenjima koje ona vodi
ja bih uglavnom o njoj pisala
zocinci prosto izblede kad ona pocne da ih dekonstruise


za kurir

Ova tema sigurno izlazi u kuriru. Bando jedna antisrpska!
Zao mi je sto nisam imala prilike da vidim kako to natasa dekonstruise zlocince, s izuzetkom one divne svescice o Tijanicu, no mene se ona, mislim njena argumentacija kad god je vidim na Tv-u, apsolutno ne dojmi...


Za Mirjanan,

Najnezznije saosecham sa tobom :)

http://urbanozeleno.blogspot.com


Mirjanan,

želeli ste pošto-poto da omalovažite NK pa ste nešto malo ste pobrkali. Tu sveščicu (iako nije baš sveščica nego podeblji dokumnet) izdao je Jukom a ne Fond. Kad biste hteli, znali biste šta rade i Fond i Helsinški i Inicijativa i ŽUC i Jukom. Ali vi nećete da znate. Bolje se osećate ako se pravite da se ništa nije dogodilo.

Ali jeste, dogodili su se stravični zločini. Dogodio se genocid u Bosni i Hercegovini.

I vi biste mogli da pogledate neko suđenje. Pa ako vam je to deranžman da idete u sudnicu, a vi kliknite www.domovina.net i imaćete šest suđenja dnevno pet radnih dana.

I brinite o sebi - ne uzbuđujte se previše. Utiče na ten.


kako ste strasni

Uopste nisam iskazala omalovazavanje vec neznanje sto,slazem se, jeste za svaku osudu. Samo, sad nesto razmisljam, ako ste meni koja cak sa simpatijama gleda na to sto natasa nastoji da realizuje ali mozda ne i na nacin na koji to cini tako odbrusili, sa nekim drugim biste se verovatno.......Jer vi smatrate da se spoznaji srbi uce tako sto ih se uhvati za vrat pa okrene glava kuda treba da gledaju - kao macka ili kuce kad se uci gde bi trebalo da siski. ja se ne slazem. ipak, papir trpi sve. A ja cu svakako kliknuti na domovinu. A znam dobro da se ne radi o svescici, ja sam je od milja(sad ni meni nije jasno kakvog-valjda sto sam tako uzivala u cross referencu koji je tamo napravljen) tako nazvala. I naravno da znam ko ju je izdao ali isto tako znam i sta je bila motivacija, i znam da ima veze sa natasom, otud sam se tu i upisala.....


valjda je bilo jasno da su

prve dve recenice su ironija,


Mirjanan: "valjda je bilo

Mirjanan: "valjda je bilo jasno da su prve dve recenice ironija"

Bojim se da nije bilo jasno. Evo te prve dve recenice:

"Ova tema sigurno izlazi u kuriru. Bando jedna antisrpska!"

A evo odmah zatim i trece: "Zao mi je sto nisam imala prilike da vidim kako to natasa dekonstruise zlocince, s izuzetkom one divne svescice o Tijanicu, no mene se ona, mislim njena argumentacija kad god je vidim na Tv-u, apsolutno ne dojmi..."

Je li i ovo bilo napisano ironicno: "no mene se ona, mislim njena argumentacija kad god je vidim na Tv-u, apsolutno ne dojmi..."


ok, nije bilo jasno

Nova sam ovde, i nisam do sada primetila da se neko ko misli da "Ova tema sigurno izlazi u kuriru. Bando jedna antisrpska!" to ovde i pise. No, zamka pisane reci a nedopisane misli.
Hvala


ok, nije bilo jasno

Nova sam ovde, i nisam do sada primetila da neko ko misli da "Ova tema sigurno izlazi u kuriru. Bando jedna antisrpska!" to ovde i pise. No, zamka pisane reci a nedopisane misli.
Hvala


Ako je ironija,

onda najnezznije suosecham sa samim sobom :)

http://urbanozeleno.blogspot.com


Ironicna ironija

Mirjanan, naravno da je jasno da je bila ironija, ali uvek ima onih kojima je smisao iste nedostupan, kao sto uvek ima onih koji posle ispricanog vica ostanu zbunjeni, otvorenih usta i mutnog pogleda dok se drugi oko njih smeju.

Malo vise na temu nedostatka osecaja za ironiju kod nas:

http://blog.b92.net/node/2095

---
humbert.mojblog.co.yu


tri puta na naslovnoj strani

Cobane, vrati se....


Jedna je Natasa

Moja licna velika privilegija je poznanstvo sa Natasom.
Mislim da bi to isto i moj stric, da je ziv, rekao za prijateljstvo sa Kustinim ocem, za koga je cesto govorio da je on "najbolja sarajevska raja".
A o mladjem Emiru (ne znam zasto Nemanja, molim nekog da mi javi sta sam propustila)sta reci...
Mozda Time zna nesto sto ne znam ja? Ili ima istancaniji filmski ukus?


Nemanja Kusturica

Za Đurđevdan 2005, Emir se krstio u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i primio ime Nemanja Kusturica. Krštenje je održano u manastiru Savina u blizini Herceg Novog.


Sacuvaj boze!

Ja bas htela da dodam da je mozda Emir Kusturica Supermen a mi to ne znamo kad sad ovo!


Ni Superman nije bez greške


Srdjane,

perfektno. I više nego potrebno.

Sad kad se razbude ovi "čuvari lika i dela" Немањиног, ima da leti perje. Ali nećemo im dati. Nataša je naš Vizental. Ukapiraće se jednom i ovde.

A Немањa k'o svaki veliki Srbin i pravi Srbin sa svojim plagijatorskim "No smoking orkestra” može u sred Buenos Ajresa da peva "Ko ne voli Radovana, ne video Đurđevdana".

Pa ga onda, iako to znaju, pohode svi ovi sa fotke u onom drvenom gradu koji ima i finu drvenu crkvicu. Da se pomole za zdravlje brata Radovana.

Ko tu koga podržava? Kusturica Radovana ili Boris & Koštunica Kusturicu a preko njega i Radovana (sići ćemo u gradove da pobijemo gadove)? I šta tu radi Matija? I ko je još bio a ne vidi se na slici? Da li je bio Krstić? Da im nešto otpeva.


Kandić vs. Kusturica

Srđane, ako mislite da ću biti pozitivan na račun Vašeg bloga, odustanite od daljeg čitanja da se bez potrebe ne nervirate.

Svoj tekst počinjete sa konstrukcijom da su gospođa Kandić i gospodin Kusturica heroji Srbije i na toj premisi gradite opravdanje da o njima pišete u istom blogu. Osim te konstrukcije, ne vidim ni jedan drugi razlog da poredite ove dve javne ličnosti. Gospođu Kandić znate lično, dok gospodina Kusturicu niste nikada upoznali, ona je borac za ljudska prava, on je režiser, o njoj mislite sve najbolje, a o njemu i ako ga lično ne poznajete, ali takve kao što je on ste poznavali oduvek, mislite sve najgore. Zaista ne vidim ni jedan razlog da ste jedan lep i pozitivan tekst o Nataši Kandić morali da začinite sa delom o Emiru Kusturici koji je pun konstrukcija baziranih na nepotpinim informacijama.



Piše da sam jutros čuo da

Piše da sam jutros čuo da je Nemanja zaveo harač i to je sasvim dovoljan povod.

A to da je on nažalost heroj ovakve Srbije - valjda je jasno. Ako ništa vidite fotografiju.

Evo da iskoristim da zahvalim svima na komplimentima. Što reče jedan moj kolega kad sam ga jednom nahvalio - ostaje mi još samo da postanem visok i plav.


Povod

Nesumnjivo da je uvođenje putarine dovoljan razlog za blog, ali ne vidim kakve veze ima Nataša Kandić sa uvedenom putarinom i zašto su te dve priče našle mesto u istom blogu.


pise ti u naslovu

pise ti u naslovu


Onakva Srbija

Sonja, Vi mora da ste iz Onakve Srbije pa uspevate da na osnovu fotografija identifikujete ko je heroj Ovakve Srbije, ako Vam to već nije jasno samo po sebi i bez fotografija. Nažalost nisam ni iz Ovakve ni iz Onakve Srbije pa je verovatno to razlog da nemam tu moć zapažanja.


meni je sve jasno

Vama nije jasno...pa da poguram malo.


Dobro za Vas.

Hvala na trudu.


"novac" kao energija i " mentalna shtaka" srbije

"novac" i simbolicno i realno , koji ste verovatno dobili ili se nadate da cete dobiti ili se nadate da ce te realizovati donaciju, dopisno mesto iz Haga, preporuku za dobro zaposlenje ili bilo kakve usluge uslovili su ovaj otuzan , servilan , ali profesionalno napisan text .

No, nismo saznali zasto je Natasha heroj (!)
U gomili tugaljivih recenica - glavno nije receno- tema je promasena - sedi, 2 .

evo nudimo citav jedan tim da pisemo o natasi sve najbolje na svetu : da je gradjanin planete, da je malo i oskar/sta god za Human Rights , da je pametna , hrabra , istrajna , sjajna , da Ona treba da bude predsednica UN - istrazivacki biografski podkrepljeno .

i obrzuto da je drzavni neprijatelj br. 1. da je ....fabrikovala lazi, da je losh istrazivac, da je napunpavala cinjenice itd. ( da ne razigravam pricu ... )
sve istrazivacki , sa info , uporedno i komparativno , sa dnevnicima zrtava zena koje su silovane , srpkinje , u okupiranom Sarajevu; i sa esejom u stilu "Ane Frank" .

ovo je "meta poruka" o nama Srbima !

MI SMO NAROD BEZ HEROJA ! "TIME" NAM JE "UKAZAO" DA JE NATASA NASH HEROJ !
da bi se ishvalila Natasa , uvodi se u pricu Kusturica .
gosp. Kusovac je dobro uradio hororani domaci zadatak , savesno , benevolntno , profitabilno vrlo profesionalno . Bravo .

zasita ne znam kakve veze ima Kusturica sa Natasom ?
ma sta mislili , o jednom i o drugom .

kakav harach ? sta pricate ? shto ne prijavite to policiji , nego nam servirate lokal seoskim tracevima .
to je kao da poredite Vuka Bojovica kako je izvestavao o bezuspesnom uzjahivanju slona i slonice (ne moze , kako kaze , "da je opase" ) .
tako i mi dozivljavamo txt. o natasi .
josh , malo pa otuzno .

evo , na sceni novinarski liberalni kapitalizam !
Upravno ga gledate !

Sledeci txt . ce biti :
I posle Tita- Natasa !

inace , zasita treba ostaviti tu zenu na miru .
Ona radi svoj posao . Radi ga dobro . Bolje no sto drzavni vrh vodi ovu zemlju . Bolje no sto Vi nudite kroz Vas literarni prikaz .

Umesto da pisete o gladnim ljudima koji umiru zaboravljeni po svojim stanovima sirom Bgd. naselja (Labudovo brdo, Ovca , Borca ) i to citave porodice , Vi pisete o Natasi ...

nece valjda niko da Vam plati , za socijalne price, a i kakava korist o socijal slucajevima .

Ocito da je vash moralni reper "Novac" kao energija slave, propagande, head line',izalaz u veliki svet (pa preko natashe ) !
A time i duhovna , mentalna, estetska i svaka druga vertikala !

Josh jedan dokaz da nismo izasli iz komunizma .
Vi ste dobra paradigma idolopoklonstva i submisivnosti i degradacije , licno i profesionalno .
Dobro za analizu danasnjeg trena na Balkanu .

Najzad = zar ste mislili da ce svi da Vas hvale ?

Kako ne znate odakle Kusturici kapital ? Vi ste na izvoristu podataka .

Ja znam da je Slobodna EU pokrenuta od strane CIA, 30% i druge sluzbe imperijalnih kultura (UK, Francuska , BND islicne , MI6


Manitu, koji ti je? Sta

Manitu, koji ti je? Sta manitas?

" to je kao da poredite Vuka Bojovica kako je izvestavao o bezuspesnom uzjahivanju slona i slonice (ne moze , kako kaze , "da je opase" )"

Otkud Vuk Bojovic i "uzjahivanje slona i slonice?". Sta ne moze, kako kazes, "da je opase"?

Ti si opasan, ali u klinickom smislu.


pazite, virus!

Manitu,

zapatio Vam se izgleda neki virus ili trojanac koji vam je skroz zbrkao poruku. Ne znam jeste li primetili pošto vidim da toga nema u ostalim Vašim porukama.

Čini mi se da je virus napravio nešto od sledećeg:
- uzeo u tekst delove nekih drugih tekstova i to one izgleda sa suprotnim značenjima ("profesionalno napisan text" - "tema je promasena", "da bi se ishvalila Natasa, uvodi se u pricu Kusturica" - "zasita ne znam kakve veze ima Kusturica sa Natasom" itd);
- onda pomešao redove nasumce;
- menjao lične zamenice ("tako i mi dozivljavamo txt. o natasi") itd.

Ja koristim Symantecov Norton antivirus. Dosta je dobar. Nisu loši ni Kaspersky ili Grisoftov AVG. Ima još masa programa, možda neko ko pročita ovo zna kakav je to tačno virus koji je napao Vaš računar pa preporuči neki specifičan program protiv toga.

Ako ste sačuvali nezbrkanu, originalnu poruku od pre napada postirajte je slobodno, a ja ću onda ovu obrisati da ne pomisli neko da je ovakva poruka ono što ste želeli da postirate. Znate, svakakvih ljudi ima.


Virus! Da, da!

CCuo sam da se pojavio virus trojanac-srbijanac :)

http://urbanozeleno.blogspot.com


izgleda imamo isti virus

natasa i kusturica .

i umetanje 'bojovica', evo priznajem .
hoche da se zbrka .
ponekad .
niko nije savrsen .
i to je dobro.


tata nemoj da me bijesh , molim te

i reci drugim "svakakvim ljudima ,

da imamo isti virus .
hvala na savetima .
pokusacu sa naznacenim antivirus programe .

W.


MilosP: Kandić vs. Kusturica

E ovo ja POTPISUJEM!

---

humbert.mojblog.co.yu


Nemam baš ništa dodati

Nemam baš ništa dodati ovom tekstu, samo želim da dam doprinos brojnosti komentara. Mislim da je vrlo bitno da Nataša zna da ima dosta nas koji svim srcem podržavamo njen rad.
Ovog drugog "heroja" i "heroje" sa donje slike ne želim da komentarišem.


Nemam baš ništa dodati

Quote:
aš ništa dodati ovom tekstu, samo želim da dam doprinos brojnosti komentara. Mislim da je vrlo bitno da Nataša zna da ima dosta nas koji svim srcem podržavamo njen rad.
Ovog drugog "heroja" i "heroje" sa donje slike ne želim da komentarišem.

Takodje.
Osim neceg sto sam vec negde rekao(tice se Kusturice)
talenat za neku vrstu umetnosti cesto nema nikakvu drugu tezinu osim talenta za tu vrstu umetnosti(dobar reditelj? i nista vise)


shta ce te neko mora da bude i to

pa je dosta za tu reinkarnaciju .

dobar , hmmm, najbolji , na nivou glob-a .

Karajan je , koliko se secam bio 'dokazano' za naciste , ali je do kraja bio Karajan, najveci dirigent na svetu . A Pikaso je bio clan Komunisticke parije Francuske , u vreme njene maoisticke faze , shto mu nije smetalo da se druzi sa Dalijem osvedocenim fashistom , frankovcem , zar ne ? !

Zasto Kusturicu uospte komentarisete u politickoj konstrukciji .
Pa josh u poredjenju sa Natashom Kandic - cista blasfemija .
Covek stvaraoc, kreator , filmazdija i zena , cinovnica , sakupljac info . o zrtvama ratova za ICTY . ne vidim tacku dodira .
Osim "ljubavi" za Natasu


Don't turn holy water into wine

Ne volim ni "vasu", ni "njihovu" Srbiju. Ne volim ni Natasu, ni Nemanju. Ne volim njihovo delo, ne volim njihova lica. Ne volim, bre, sto gubite vreme na tipove sa mamilarno-sfinkterskim sindromom. Ne volim tipove na granici fizioloske tuposti, sto u ovo NEVREME postase tema vasih razgovora.

Lepo je biti prijatelj nekome, lepo je imati lepo misljenje, lepo je lepo pisati ali daj neku LEPSU temu za razmisljanje od teme: "izaberi frajera po svojoj meri".

Nemam idole, ali i kada bih bio primoran da ih imam, to svakako ne bi bili NATASA i EMIR. Jednaki su mi.

Do not waste time and paper.

i.n


eyeswithoutaface,

ovde nije reč o ljubavi, nego šta je ko radio ili uradio.

Kusturica je bio miljenik i one i ove vlasti. Miloševiću je bio dobar kao Emir i lagodno je primao lovu od njega za svoje filmove. Recimo, Podzemlje je finansirano iz RTS-a. Ceo grad se k'o tepih pružio pod Kusturicom. Dobio je on od Miloševićeve vlasti i neke nagrade.

Kad je došao Koštunica, postalo je jasno da je trebalo dokazati svoj patriotizam i dokazao ga je tako što se prekrstio u Nemanju a za uzvrat je dobio visoravan na kojoj je napravio taj drveni grad. I lovu da to napravi. I evo, sad čujemo i da ubira harač.

Iako mu je rodni grad Sarajevo, nikada nije rekao reč protiv granatiranja grada.

Kada je pala granata sa srpskih položaja na Tuzlu i ubila 78 mladih u centru grada (čak i jednog dečaka od tri godine)on je tada primao nagradu u Kanu i igralo se na stolovima. Tada mu je bila poslednja šansa da se oglasi ptotiv ubijanja Bosne.

Za razliku od njega, Nataša Kandić je od početka ratnih sukoba počela sa prikupljannjem podataka i dokaza o ratnim zločinima. To radi i danas. I za taj rad je više puta nagrađivana svuda po svetu, samo ne ovde.

Dakle, nije reč o ljubavi, nego šta je ko radio od 90, do današnjih dana.


nije sve u ljubavi...

ali je zato u novcu...a novac ne smrdi, kako kazu...

zar natasa nema neku platu za sve to sto radi? mislim, mora da prezivi, da plati telefon i sekretaricu u svom centru, zar ne? (da mi se ne odmece ovo kao da je ona 'strani placenik', pliz! to Nisam rekla!) uopste necu da kazem da ne valja to sto radi ili da nema rezultata ili da je pogresno. naprotiv, ali niko nista ne radi bez finansijke potpore, da se razumemo - ni ona, a ni kusta.

mislim, ljudi smo, moramo da jedemo, platimo struju i to...

mislim da je kusta upravo ono sto je jednom (opet s pravom) rekao o bregovicu, pokazavsi tada da ima problem sa sopstvenom projekcijom ('...Emir Kusturica, rekavši da njegov venčani kum ima moral morskog krastavca. No i tu je Bregović našao krajnje nonšalantan odgovor: "Umetnici nemaju obavezu da budu dobri ljudi."...')

so?

to je ono sto se uvek ocekuje od nekoga kao sto je kusturica, da prica protiv rata, da prica Za narod i slicno...da ne citiram Bregovica (za koga nemam mnogo lepog da kazem, u stvari, nista lepo). e pa sad, kakva ocekivanja, takav i rezultat. nikada ne treba ocekivati previse od ljudi.

a postoji i druga stvar: ako je kusta igrao po stolovima posle dodeljivanja zlatne palme, da li sad ja treba da ne proslavljam neku svoju nagradu ako se u isto vreme razmislja o bombardovanju irana ili zato sto deca u africi umiru od gladi? slazem se da je trebao da prozbori koju, ali svaki covek ima svoje prioritete. ne branim ga, da se ne shvatimo pogresno, ali mislim da se uvek nekako gleda samo jedan ugao stvari.
zivot ide dalje iako je mala milica ubijena na noshi, akomerazumesstahocudakazem.


Ma..ok...

....ok Bebo...ali kako ti gledaš na harač...ono, dam ti neki proplanak i donesem zakon da oprezuješ svakoga ko se tuda proveze...Kad neće da plati..hop..landover pun rendžera...
Mislim, kako gledaš na taj ugao..


htedoh reci

da ima vise uglova gledanja. ne volim jednostranost. a tvoje tumacenje mojih misli je malo odvuklo na drugu stranu.
a mislis da bi u nedge drugde, u nekoj Pravnoj zemlji, bilo mozda mnogo drugacije? ne bih rekla i tu se svi uvek pozivamo na te Druge, Bolje zemlje kao kod njih to tako ne moze. mislim da nismo sasvim informisani o tome ali umemo da pricamo vrlo glasno.
tu ima ona stara, once you don't know what to do follow the money line. ko sta zaradjuje, ko sta tu dobija...dec ol. sve je u novcu, na zalost.
natasi cestitke, ona radi to jer oni koji trebaju nece, a volela bih da ona Nema ovakav posao kakav ima...akoserazumemo.


Hajde...

Hajde...recimo da se razumemo...
S tim, što za mene harač ostaje harač, bez obzira na tvoju relativizaciju...
Vidi, ovlasti te država na između Subotice i Novog Sada naplaćuješ putarinu...i kaže,nije ovo putarina, ovo je za zaštitu ptica na Palićkom jezeru.i dade ti deset rendžera..Bi li smatrala da si privilegovana, odnosno da ti je država dala da kupiš harač, ili bi rekla, dobro, ovo je samo obaveza, evo ja ću to ustupiti nekom drugom...a ja ću praviti filmove...


niko ne kaze da taj harach

niko ne kaze da taj harach nije harach.
ne znam sta bih rekla jer covek nikada ne moze sa sigurnoscu da tvrdi sta bi radio ako ti ponude toliki novac i moc ;-) mislim da ne bih to radila, ali ko sto rekoh, bicu postena i necu reci da ne bih jer ne znam, nikada nisam dobila takvu 'nepristojnu' ponudu. na tom topiku su pukli i najtvrdji, gledamo sve ove godine u nas...ali i shreder!
...a filmovi? mnogo kostaju. s tim u vezi razumem njegovu zelju&potrebu za novcem, ne kazem da odobravam. ono sa cim ja imam problem ovde je da ce on taj neki novac da ulaze u filmove kao sto mu je poslednji, e To me vec mnogo ljuti!

ko sto rekoh, on jeste veliki reditelj ali niko ne kaze da je 'dobar covek'.


Bebo..

Uzimanje harača nije pitanje toga ko je kakav reditelj ni ko je kakav čovek..Baš me briga za Kusturicu.
Ali,vlast se ponaša kao da smo mi svi njen plen, a opšta dobra partijska svojima...
Mene ne brine što je to dato Kusturici, nego kako je uopšte moguće uspostaviti takav mehanizam otimanja...


pa zato sam i rekla once you

pa zato sam i rekla once you dont know what to do follow the money line, ko sta ovde dobija od svega?...ta recenica moze dvojako da se shvati. ako pratimo novac ovde, videcemo tacno u cije ce dzepove i onda dolazimo do toga sto si rekao na kraju.

nije kusta problem, on je posledica (u je sad zvucim ko Urosheva omiljena parola!) a takvih je, sto rece Srdjan, bilo i bice...zato ja i nemam problem sa kusturicom, on svoje ime i polozaj koristi na najbolji moguci nacin Po Sebe Lichno i zato nemam s tim problem. mogu da komentarisem sad o moralu Velikog Umetnika, ali cemu?! imam problem, kao i ti, sa onima koji mu to dozvoljavaju i omogucavaju...
eto...valjda smo se sad sve skapirali :-)


Uhhh....konačno...

...jesmo Bebo, skapirali smo se...zahvaljujući predzanjoj rečenici...
Pozdrav,


i da zakljucim... :-)

nisam to pominjala jer je diskusija krenula (moj koment na Hag) ko od njih sta radi i zasto? zato sam isla na njega licno, sta radi i zasto, i sve nekako oko novca...uvek mislim da zbog mog staza na blogu ne moram da govorim sve te 'ova vlast je ovakva i ovakva' itsl.
poz
beba


Quote:zar natasa nema neku

Quote:
zar natasa nema neku platu za sve to sto radi? mislim, mora da prezivi, da plati telefon i sekretaricu u svom centru, zar ne?

Jedino je, da ja znam, u skorašnja vremena komunizam zagovarao nešto tipa neće biti novca nego "svakome po potrebama". A imao je i Gadafi nekih sličnih ideja.

Ti Bebo, koliko sam shvatio iz nekih poruka, živiš u Nemačkoj. A to nije, da ja znam, ni komunizam ni Libija. Dakle i tamo se radi za novac kao i u Srbiji pa pretpostavljam da smatraš normalnim da svako za posao koji radi dobija nekakav novac.

Dakle ne shvatam baš najbolje poentu.

Ili misliš da bi vlast sa mržnje trebalo da pređe i na blokadu računa Fonda za humanitarno pravo?

Bez ljutnje, samo pitam. :)


ma ne!

uh... :-)

bilo je reci o Ljubavi, kao nije o Ljubavi rec vec Ko sta i koliko radi (vidi komentar Hag oko toga)...te ja kazem da je manje-vise o novcu rec a ne o ljubavi, da oboje ne rade za lepe oci, samo sto nam se mozda svidja sta radi jedan od dva aktera koja si sukobio na neki nacin u svoj postu, a ne svidja sta radi drugi (strane neka odabere svako po svom afinitetu).

i nemoj da mi stavljas da sam rekla nesto sto nije bilo ni u naznaci ;-)

...samo da svi mi radimo za novac i sve sta to podrazumeva. i obe strane imaju svoj interes u tome sto rade, zato kod mene nema previse mistifikacije nevladinog sektora, koji postoji samo i jedino sto taj Vladin sektor ne radi svoj posao.
takodje mislim da je pravljenje filmova jako tesko, veliki je novac u igri tako da ne zelim da kazem sta je sad tu teze, ako pomenes mozda kako je N.K. suocena sa opasnostima (jeste, niko ne kaze da nije), ali svaki posao sa sobom nosi rizik.
eto.
ne ljutim se, sto bih? :-)
sve ultra kul!


"zato kod mene nema previse

"zato kod mene nema previse mistifikacije nevladinog sektora, koji postoji samo i jedino sto taj Vladin sektor ne radi svoj posao."
Da li ovo što ste napisali znači da Vi mislite da "nevladin sektor" u idealnom društvenom uredjenju ne bi trebalo da postoji (kada bi taj "Vladin sektor" radio svoj posao)? Takvo državno uredjenje bi onda jedino mogao biti komunizam jer je jedino tu ideja da je sve u rukama države. Nisam sigurna da li su u SFRJ bar neka udruženja gradjana (makar tipa klubovi obožavalaca neke estradne ličnosti, ljubitelja ptica, isl.) funkcionisala nezavisno, ali je to valjda najbliže tome što ste Vi naveli.
.


opet ne

ja ko da govorim japanski...
ne mislim za Sve nevladine organizacije, mislim da bi bilo Idealno da natasa kandic radi ono sto je radila pre ratova a da se zlocinima bavi Vlada/parlamet/drzavne institucije. to bi nekako bilo logicno i jedino ispravno.


Ne sporim da Vlada i

Ne sporim da Vlada i parlament treba da ucine neke znacajne korake kada su u pitanju teski zlocini prema medjunarodnom pravu (pre svega mislim na saradnju sa MKSJ, neki vid lustracije, te reparacije i vracanje dostojanstva zrtvama, suocavanje itd. Naravno, Vlada treba i da obezbedi dovoljno sredstva institucijama koje se bave direktno tim problemima), ali u sustini, u nekim normalnim okolnostima - zlocinima se bave policija, tuzilastvo i sud. Nije dobro ako se zlocinima bave Vlada i parlament (ni da ih izvrsavaju niti da ih kaznjavaju).
Naravno kada prestane potreba za otvaranjem pitanja koja se odnose na humanitarno pravo ili tranizicionu pravud uopste prestace i potreba da se organizacije gradjanskog drustva bave takvim projektima, ali nece prestati potreba za radom organizacija gradjanskog drustva koje se bave zastitom i unapredjivanjem ljudskih prava. Ja ne znam ni za jednu, razvijeniju ili manje razvijenu zemlju u svetu u kojoj ne postoje i ne deluju takve organizacije. (osim u slucajevima ekstremno represivnih rezima) Porblemi kojima se bave, zavise naravno od potreba samog drustva u kome deluju.


u pravu si

samo kad sam rekla vlada/parlament mislila sam u stvari na drzavu kroz drzavne institucije, koje su kod nas nekako uvek vrlo 'usko' povezan sa vladom, otuda i ta veza :-) naravno, tako ne treba da bude.
mislim da drzavne institucije, bas kao sto i navodis, policija i tuzilastvo, treba da rade posao NK, a NK da se bavi ljudskim pravima, kao sto se mnoge njene kolege i koleginice bave i u najrazvijenijim zemljama.


Dragi Srdjane, poenta je da

Dragi Srdjane,
poenta je da Bebi smeta sto se, je l'te, zaradjuje novac na nesrecama pojedinaca i naroda. To se moze pripisati NK dok navodno ne moze Nemanji. Pa onda Bebi smeta po malo i sto je NK navodno konfuzna, a pametni i obrazovani ljudi nisu konfuzni. Kad iskombinujete te dve stvari vidite da stizemo na onu staru tezu o NK kao "antiratnoj profiterki"....Evo sad uvidjate razliku - Natasa prica o miru, a zaradjuje na ratu, a Nemanja kad terevenci on peva o Mladicu i Karadzicu, dakle o ratu, ali zato zaradjuje na sasvim drugaciji nacin.
Srdacan pozdrav i puno hvala za text.


Uvek ste tamo gde treba dragi Corn,

dobro došli i laku noć

pozdrav

Jasna


Draga Jasna,

kao da ste se nasalili, noc na blogu nije bila ni malo laka. Doslo je do ofanzive ninsinuatora sa ciljem da odbrane Svetog Nemanju od ne znam samo cijeg napada. Valjda da ga odbrane od njega samog.
Poz.
L.


dear corn

cudno je da nekako tvoj zakljucak sta Bebi smeta ne stoji ni najmanje a jos cudnije na osnovu cega i kako donosis svoje zakljucke. meni nista ne smeta ovde sem toga sto drzava ne radi svoj posao te nemanja moze da uzima harach a natasa da radi posao koji treba vlada da radi.
to je jedino sto mi smeta. oboje od toga sto rade zaradjuju. to mi ne smeta ni najmanje, svako treba da zaradji ko radi, slazes se? ni najmanje mi ne smeta To. smeta mi Zasto?!
s tim u vezi procitaj jos jednom sve sto sam ovde napisala na ovom postu pa onda izvedi zakljucak jer sam govorila o vise stvari na razlicitim mestima.

jednoumlje ne postoji samo na jednoj strani, ima ih na svim. kao i radikalizam i extremizam. upadas u tu zamku i nazalost, nisi sam...


oh... moja poenta je da niko

oh...
moja poenta je da niko ne radi dzabe i da je izbor posla stvar licne prirode, a svaki posao nosi korist i rizik, neki veci, neki manji a to opet zavisi od karaktera osobe koja radi ili bira posao kojim ce da se bavi. u tom smislu, NK radi Svoj Posao as best she can! ali Posao.
zao mi je sto natasa kandic radi posao koji radi ne zato sto ga radi lose ili dobro nec zato sto bi bilo mnogo bolje po sve nas i po buducnost zemlje da to radi Vladin Sektor.
takodje, cm, pojednostavljivanje stvari zarad razumevanja je vec stvar intelekta.
pozdrav svima :-)


zashto to radite, mogu ozbiljno da shvate

i da "revidraju" svoje stavove .
zar ne shvatate da im idete na ruku ?

kao malo, buntovno dete .

imam utisak da me uopshte ne razumete .
ni iz ranijih postova.
ucitavate neko drugo znachenje .

nemam vremena da vam se pojasnjavam i objasnjavam , a i ne bi bilo plodonosno , verujem .

jedno je sigurno :
ne slazem se u ovoj temi .


Sve su one imale svoje

Sve su one imale svoje poslove i karijere, pa i Nataša, pre nego što je počeo rasapad zemlje i pre nego sto su počele da rade posao koji bi trebalo da radi država, odnosno tužilastvo. Ima mala razlika - neki nisu hteli da rade za režim, neki jesu i to je to.

Ne bih nikada poredila Natašu i Nemanju. Prosto nema smisla. Čovek živi na jaslama ove Srbijice zbog zasluga koje je stekao za vreme Miloševića a pošto su Kusturica i Milošević braća (po materi)to se nastavlja obilato. I malo se razlikuje, u nijansama, od Handkea, Šifera, onog kandidata za poslanika, beše Kenedi i inih obožavalaca Srba i režima onog i ovog.

Ne očekuje se od svakoga da priča protiv rata, ali se očekuje od njega i te kako da prozbori koju o opsadi njegovog rodnog grada. Opsada je trajala 44 meseca, ako se ne sećate. Poginulo je oko 12.000 ljudi. Poginulo je 1.600 dece. Ranjeno je preko 55.000 ljudi.

44 meseca znači tri zime bez struje, grejanja, vode, hrane, lekova...

Tamo se rodio, završio školu, imao rođake i prijatelje. Ne igra se na stolu kad ti se vrši genocid u zemlji iz koje si. Tuzla je granatirana 25. maja 1995. godine, dva meseca pre Srebrenice.

Nerazumemštastehtelidakažete - uvek ste nejasni - može i ovako i onako, ako ste se uopšte meni obraćali ali kao što kažete svako ima svoj ugao gledanja. Vaš ugao - vaša stvar.


jesu

imale su neke svoje karijere pre, sad imaju ove druge, takodje po svom izboru, a taj izbor nosi rizik.
ko sto rekoh, o kusturici/nemanji/whoever ne bih vise kao i coveku, mozda na drugom postu kao o reditelju, jer sam gore sve rekla, kome nije jasno sta sad ja tu mogu? to sto je veliki reditelj ne znaci da je veliki covek.
sve stoji za sarajevo, sve znam ali ne znaci da i On na to tako gleda i ne znaci da treba da se slozimo sa njim ili sa bilo kim. to je njegov izbor. sad vi ste ga osudili, ja necu, sto opet ne znaci da mislim kao on.
ko sto rekoh, jos jednom, ima/postoji vise uglova gledanja, ne kazem da je moj Jedan od svih tih. ako hocete da date validnu analizu, morate da problem posmatrate sa vise strana. samo cete tako biti objektivni.

(malo me ovo sad vec smorilo, nastavak sutra, ako bude potrebe. poz)


Exsactly the point Bebo

Hvala ti. Mene samo interesuje jel Nataša Kandić raskrinkava zločince koji su ubijali Srbe? Možda one koji su poubijali onu decu na reci na Kosovu ili one koji su zatvarali Srbe u logorima u Hrvatskoj? Ali zaista ovo pitam pošto nisam upoznata s njenim radom? Mislim pa bilo je i zločina prema Srbima zar ne?


Naravno da jeste. Zločin

Naravno da jeste.

Zločin nema nacionalnost osim za hulje. Ali Nataša ne sedi recimo u Gospiću ili u Klini. Nego sedi u Beogradu. Postoje druge organizacije slične Fondu za humanitarno pravo koje rade u BiH, Hrvatskoj itd. Ali Fond je najveća i jedina je regionalna itd.

Korisno


da bladerunner

natasa zastupa sve zrtve, nacionalnost nije bitna


da, bas tako

secam se da su oni jadni ljudio sa kosova (srbi u ovom slucaju) obijali Vladine pragove u nadi da ce im ovi pomoci da pronadju nestale a u isto vreme su pljuvali natasu kandic da je izdajnik i sta vec ne. onda su na kraju otisli konacno kod nje i ona je pocela da se bavi tim slucajem takodje, nestalim srbima na kosovu posle 'pobede politike sm'. ko sto rekoh, zena dobro radi svoj posao. jel tako bilo jasmina, mozda slicno ali na tom sam tragu, a?


raskrinkava .

zaista i to dobro.


miljenica

Cija je miljenica gospodja Natasha Kandic?

Nemam reci kojim bih opisao osecaj dok sam na B92 gledao prilog vezan za gospodju.

Mislim da je ekstrem, dijametralno suprotan drugim ekstremima. Preterano je agresivna za moj ukus.

Odlicno radi svoj posao, cak mi se cini da joj ne placaju prekovremeni rad. Ona to radi sa zadovoljstvom.


Nataša ekstremista

Ne morate naravno napisati, ali red bi bio obrazložiti taj "ekstremizam".

Do tada:

"Problem" što u poslu koji ona radi nema "ekstrema", "srednjih" i "blagih". Ona istražuje zločine. To je binarno stanje - zločin je ili počinjen ili nije počinjen. Nema trećeg. Otprilike kao ono sa devojkom - ne može da bude "malo trudna".

To je po meni i objašnjenje zašto je ne voli vlast. Ne zato što ona istražuje zločine. I vlast zna da to mora (a ne bi želela, ali pritiskaju spolja i to žestoko). Ali vlast bi svugde ako može da gura nešto što zovu "srednjim rešenjem" odnosno nešto što podrazumeva da učine nešto jer ih pritiskaju spolja, a oni sami to najradije ne bi "jer im je muka" od Haga, "zadnje rupe na svirali". Zato postoje "obrazloženja": Jeste, bilo je zločina, ali su isto toliko napravili i drugi. Jeste, Šešelj je ekstremista, ali je ekstremista i Čeda. Jeste, nisu u redu ratni zločini, ali nije u redu ni da nam stalno o njima govorite. Njihov problem je što u oblasti kojom se Nataša Kandić bavi nema "srednjeg rešenja". Onda je najlakše svrstati u ekstremiste čitavu jednu grupu onih koji imaju hrabrosti da kažu i čine ne plašeći se pada popularnosti.


nije tacno , niste u pravu

bavite se relativizovanjem onoga shto se zove
polarizovano ili rcno/belo misljenje .

naravno da u smrti/smrtima /zlocinu / raTnom , pogotovu nema sredine i srednjeg resenja .
razumljivo.

ali i te kako ima u nachinu kako se iznosi istina o tome, cinjenice , optuzbe i citave ljudke sudbine koje JESU u tome(upotrebljene/smopenute/nechu reci kad-kad i zloupotrebljene). to je finiji nivo , supltilniji.
nelinerani .

tu ima mnogo gresaka .
to je ono shto iritira ljude (najblaze receno)!

natasha to tako loshe radi , da i kad je pravu , javnost (dakle , obicni ljudi, mediokriteti , sa srednjom,osnovnom skolom , zanatima kojih je najvishe ima jel' 2/3) imaju zelju da se Ne Sloze(najblaze receno) !

To je kod Natashe problem .
I ona to ZNA (rech je o inteligentnoj osobi) .

nachin, stil, aspekt , pozicija , persepektiva , samozaborav, koji joj se cesto dogadja . ponese se.


Kako bi to Vama bilo prihvatljivo..

Koji način, koji stil, koja pozicija i koja perspektiva...
Mislim da se to može raditi samo na jedan način..
Da kažete ono što jeste i do čega ste došli svojim istraživanjima...
Sve drugo je relativizacija..


dakle Vi istrazujete natashu

ja za to nemam vremena.
poznajem gospodju licno i to par decenija .
i to kad je bila anonimna.

ovde svi govore o N. a niko je ne zna .
iritira to sto onako srpki "svi sve o njoj znaju " i podanichki nadgradjuju njen lik i delo !

Tako i Vi . Tvrdite da se bavite Proucavanjem i Studikom godpodje K. a nemate pojama :
kakva je ona kao radnik?
kakava je kao profesionalac?
koliko zna zapravo pravo ?
koliko zna o Etici?
koliko jeste / nije Humanista i koliko zna o Humanizmau , a bavi se njime ?
i josh mnogo toga ...
ali nastavite da je "studirate" i "istrazujete" mozda dobijete i katedru za "lik i delo" .


kakva su to pitanja???

da li to znaci da nemam prava da komentarisem, razmisljam, pisem o Georg-u Bush-u zato sto ga ne poznajem licno, ili zato sto sam ga mozda upoznala ali vraga pre tri godine, a ne dok je bio (polu)anonimna beba u jaslicama??
Vi verovatno znate odgovore - kakav je radnik Natasa Kandic (sta to pitanje uopste znaci, ne razumem - da li je marljiv radnik? da li kasni na posao? da li cesto ide na bolovanje? zabusava, vredna, precisna, odana - sta je pitanje? gde radnik, ciji radnik?), koliko zna o pravu/etici i humanizmu??? - vi verovatno imate tu "katedru" pa kazite koliko Natasa Kandic poznaje pravu (mozete nam usput reci i kod kog frizera se sisa i koju muziku slusa), otkrijte nam i da li je humanista i da li voli salatu od hobotnice.
Ja cu do tada, do totalnog raskrinkavanja licnosti natasde kandic ipak nastaviti da studiram/posmatram/razmisljam/analiziram sve ono sto je do sada uradila i da joj se divim.


Ona je svojim postupcima,

Ona je svojim postupcima, svojim radom i to pod kakvim okolnostima i konačno priznanjima pokazala koliko zna o svemu tome.

Još da Vi pokažete...


Ne znam šta radite, ali znam da ne čitate postove...

....jer da čitate videli bi na samom početku bloga opisana neka moja iskustva vezana za gospođu Kandić.
E sad, svako vrednuje na svoj način, u skladu svojim etičkim principima i svojim spoznajama. Ja mislim da gospođa Kandić svoj posao radi u skladu sa najvišim etičkim standardima, da je izuzetno posvećena, hrabra i da je u oblasti kojom se bavi postavila standarde..
Vi mislite što vas je volja....ali valjda smem kazati da nije moguće postići nikakve rezultate u oblasti humanitarnog prava na način na koji vi g. Manitu, to preporučujete. Tako je moguće samo relativizovati, a to je najgora usluga istnini.


manitu,

po cemu zakljucujete da se Natasa bavi humanizmom? Ukoliko svoj zakljucak izvlacite iz upotrebe termina "humanitarno pravo" u nazivu njene organizacije "Fond za humanitarno pravo" - radi se (kao sto sam vec objasnila Virtuelnom Vasiliju) o tzv. "pravu oruzanih sukoba" - dakle, to znaci da se Natasa bavi ratnim zlocinima a ne humanizmom uopste!


manitu,

ima nas još koji Natašu poznajemo dugo. I koji znamo kakav je radnik, kakva je kao profesionalac etc. tako da možemo da kažemo sve najbolje o Nataši. Da li poznaje pravo? Pa nije pravnik ali se pravnim pitanjima u Fondu bave pravnici.

Ne znam šta ste tačno hteli da kažete ono humanizam, humanista ... Baviti se Humanitarnim pravom i baviti se humanitarnim radom su sasvim različite stvati. Ja verujem da vi to znate ali ne znaju svi i zato ne podvaljujte.


MANITU,

ne drzite nas u neznanju, please!!!!Podelite sa nama makar i mrvice Vasih (sa)znanja!!!Evo ja, recimo, nemam pojma i spreman sam da to priznam!!!Pretvorio sam se u usi...NAVALITE!!!!


Verovatno mu je Milosevic

Verovatno mu je Milosevic obezbedio i one zlatne palme u Kanu, i prijateljstvo sa svim najprogresivnijim borcima za ljduska prava u svetu i clanstvo u zirijima najvecih filmskih festivala... Ma, cudo je taj Milosevic bio!


Mia, procitajte prvo priloge

Mia, procitajte prvo priloge na blogu, pa ako mislite da imate da kazete nesto sto vec nije receno, tek onda, u tom slucaju, i recite.


...sa svim najprogresivnijim borcima

...

Quote:
sa svim najprogresivnijim borcima za ljduska prava u svetu

Oprostite na zlonamernosti i neznanju ali koji su to "najprogresivniji borci za ljudska prava u svetu"...mozda goran bregovic...??? ili oni vise nisu u ljubavi????


i agree

i agree .

pa ipak ,
nedostojno , pa i nelogicno poredjenje .

Babe i zabe .
Dan i Noc .
Braman i Shiva .
Stvaraoc i administrator !

o nagradama : kad je Jaser Arafat dobio Nobela , o kojoj Natasa verovatno sanja svako vece .
Mozda je i ona dobije , sto joj od srca zelim .


manitu,

ja bih rekla SRAM TE BILO za rečenicu "o kojoj Natasa verovatno sanja svako vece".

Ali onda sam ukapirala da u stvari ti misliš da svi funkcionišu po obrascu po kome ti funkcionišeš. Srećom, ljudi nisu isti.

Što je neko ovde već rekao - jesi li se tako zloban rodio ili vežbaš svaki dan. Uživaj u svojoj zlobi.

JB.


zlobno manitu...

Mislim da si sada definitivno pokazao da ne poznaješ Natašu.

P.S.
Pozdrav Jasna, morao sam da vam se priključim


Svaka cast - 100% se

Svaka cast - 100% se slazem.

Negde gore je napisano da cinjenica da si dobar reziser ne znaci automatski da si i dobar u necemu drugom. Pitanje je sistema da li ce dozvoliti odlicnom reziseru da se glupira sa ne-reziserskim projektima i koliki ce mu publicitet dati u tom slucaju.
Slicno je i za Natasu Kandic - svaka joj cast, pogotovo na hrabrosti, ali, cini mi se da Natasa Kandic daje, nenamerno, legitimitet ovim skotovima na vlasti. Kako? Pa da je nema onda bi bilo sve jednoobrazno, a ovako vlast pusta N. K. da prica sta hoce znajuci da u ce ovakvom sistemu to izazvati sasvim suprotnu reakciju od ocekivane. Suvise je rano za Natasu Kandic. Mislim da ne bi ni trebalo da izlazi na TV duele sa radikalima, ne jos uvek. Trebalo bi da iznese cinjenice onoga trenutka kada (nadam se) radikali, socijalisti, jul-ovci, beretke i ostali kriminalci izadju na sud, ili malo pre toga. A za to je potrebna izmena postojeceg sistema - sve se na to svodi. Ne moze Natasa Kandic da menja ovu vlast, ona bi trebalo da da ogroman doprinos u promeni misljenja ljudi nakon promene sistema, kao u Nemackoj posle WW-II. U medjuvremenu cini mi se da svako pominjanje N K u bilo kom kontekstu (ma kako on bio tacan i apsolutno moralno ispravan) samo cini da prosecna Srbenda jos vise (iracionalno) gotivi Kostunicu na isti nacin na koji je obozavao Slobu.

A, da, inace sam ubedjen da u Srbiji kakva je danas, biti na celu neke institucije ne znaci da si najbolji - ovde vlada negativna selekcija na svim nivoima, i u poziciji i u opoziciji. Ima nas mnogo koji mislimo kao N K ali ne pravimo stetu otvoreno se konfrontirajuci portparolima vecinske Srbije (radikali i nacionalsisti) na rezimskim ili pro-rezimskim medijima (a skoro svi mediji su danas takvi, ukljucujuci B92, na zalost) vec to radimo lokalno, u svom okruzenju, porodici, na poslu. Ne moze se vlast promeniti na temi koju forsira N K - i Sloba je pao, ali zbog nestasice benzina, loseg standarda, porusenih mostova, a ne zbog katarzicnog osvescenja Srba.

Da apsurd bude veci, cini mi se da bi veci efekat u Srba imao neki dobar Kusturicin film koji bi ovom plebsu na jedan popularniji, prizemniji i prihvatljiviji nacion kritikovao zlocine iz proslosti i njihovo prikrivanje u sadasnjosti nego sve tribine N K (nesto kao Lepa Sela Lepo Gore ili Rane). Na zalost, zbog zabave koju im Veliki Brat, 48-sati svadba i sl. mas-hipnotizujuce gluposti nude, narodu vise ne trebaju nikakvi filmovi, a kamoli oni socijalno angazovani.


Opet?

Bila je ona heroj i pre tri godine. Ipak, svaka cast!


Eto, otpratim postavljeni link, a ono - ima i glasanje.

Do we need a hero?

Yes
62.2%
No
29.3%
Don't Know
8.4%

Total Votes Cast: 2095

NOTE: This is an unscientific, informal survey for the interest and enjoyment of TIME.com users and may not be indicative of popular opinion.

http://urbanozeleno.blogspot.com


danasnja vlast ima svoju

danasnja vlast ima svoju estradu, kao i miloseviceva nekada. razlika izmedju njihovih estrada odslikava razlike izmedju njih samih, njihovih svetonazora i senzibiliteta.
natase kandic su uvek na onoj drugoj strani!
priznajem da me hvata ocaj, jer sam konacno dokonala da sam uvek u nepopravljivoj, prokletoj manjini. dobicu kompleks:(
jako me brine citirani sl. list u kome je, ipak prvi put, ozvaniceno orgijanje. to ni milosevic, koliko mi je poznato, nije radio.
sve je to zajedno tragedija jednog naroda i njegove drzave.
ps:nisam znala da se covek zove nemanja.


svaka vlast

ima SVOJU estradu (svake vrste) .
svuda u svetu .
(i klinton je imao barbru stejsend.)


Aha, Nemanja nije heroj...

Aha, Nemanja nije heroj... ne, čekaj, nije više državni neprijatelj, ovaj, reditelj.. NIje mi jasno
Aleksandar Ristic


Mislim da je Kusturica genijalan režiser !

Nisam gledao filmove Nataše Kandić, tako da o njima ne mogu da pišem !


"Nisam gledao filmove

"Nisam gledao filmove Nataše Kandić, tako da o njima ne mogu da pišem !

Javio se i Milivoje kao samozvani filmski kriticar.


Zoxtere, ovaj je tvoj!

Ponavljam Molbu: Zoxtere ovaj je tvoj!

http://urbanozeleno.blogspot.com


Zbog performansa ide copy a ne link :

TIME's Man of the Year
Since 1927, TIME Magazine has chosen a man, woman, or idea that "for better or worse, has most influenced events in the preceding year." Though TIME's list is not an academic or objective study of the past, the list gives a contemporary viewpoint of what was important during each year. There are many interesting facts about the list:

Charles Lindbergh (1927) was the first, and the youngest, person to receive the distinction. He was 25 years old.
Mrs. Wallis Warfield Simpson, the woman whom English King Edward VIII abdicated in order to marry, was the first woman to receive the honor - 1936.
Though a number of people have received the honor twice, U.S. President Franklin Delano Roosevelt is the only person to have been named three times: 1932, 1934, and 1941.
Adolf Hitler, the murderous leader of Nazi Germany, received the honor in 1938.
A whole generation was named in 1966 - "Twenty-five and Under."
In 1982, the computer became the first object ever to receive the distinction.
There are several years where large groups of people were nominated: the American Fighting-Man (1950), the Hungarian Freedom Fighter (1956), U.S. Scientists (1960), Twenty-Five and Under (1966), the Middle Americans (1968), and American Women (1975).

The Man of the Year Winners
1927 Charles Augustus Lindbergh
1928 Walter P. Chrysler
1929 Owen D. Young
1930 Mohandas Karamchand Gandhi
1931 Pierre Laval
1932 Franklin Delano Roosevelt
1933 Hugh Samuel Johnson
1934 Franklin Delano Roosevelt
1935 Haile Selassie
1936 Mrs. Wallis Warfield Simpson
1937 Generalissimo & Mme Chiang Kai-Shek
1938 Adolf Hitler
1939 Joseph Stalin
1940 Winston Leonard Spencer Churchill
1941 Franklin Delano Roosevelt
1942 Joseph Stalin
1943 George Catlett Marshall
1944 Dwight David Eisenhower
1945 Harry Truman
1946 James F. Byrnes
1947 George Catlett Marshall
1948 Harry Truman
1949 Winston Leonard Spencer Churchill
1950 American Fighting-Man
1951 Mohammed Mossadegh
1952 Elizabeth II
1953 Konrad Adenauer
1954 John Foster Dulles
1955 Harlow Herbert Curtice
1956 Hungarian Freedom Fighter
1957 Nikita Krushchev
1958 Charles De Gaulle
1959 Dwight David Eisenhower
1960 U.S. Scientists
1961 John Fitzgerald Kennedy
1962 Pope John XXIII
1963 Martin Luther King Jr.
1964 Lyndon B. Johnson
1965 General William Childs Westmoreland
1966 Twenty-Five and Under
1967 Lyndon B. Johnson
1968 Astronauts Anders, Borman and Lovell
1969 The Middle Americans
1970 Willy Brandt
1971 Richard Milhous Nixon
1972 Nixon and Kissinger
1973 John J. Sirica
1974 King Faisal
1975 American Women
1976 Jimmy Carter
1977 Anwar Sadat
1978 Teng Hsiao-P'ing
1979 Ayatullah Khomeini
1980 Ronald Reagan
1981 Lech Walesa
1982 The Computer
1983 Ronald Regan & Yuri Andropov
1984 Peter Ueberroth
1985 Deng Xiaoping
1986 Corazon Aquino
1987 Mikhail Sergeyevich Gorbachev
1988 Endangered Earth
1989 Mikhail Sergeyevich Gorbachev
1990 The Two George Bushes
1991 Ted Turner
1992 Bill Clinton
1993 The Peacemakers
1994 Pope John Paul II
1995 Newt Gingrich
1996 Dr. David Ho
1997 Andy Grove
1998 Bill Clinton and Kenneth Starr
1999 Jeff Bezos
2000 George W. Bush
2001 Rudolph Giuliani
2002 The Whistleblowers
2003 The American Soldier
2004 George W. Bush
2005 Bill Gates, Melinda Gates, & Bono

http://urbanozeleno.blogspot.com


Carevo novo odelo

Hvalospevi Nataši Kandić, Sonji Biserko i sličnima me podsećaju na priču o carevom novom odelu. Istina, svako ima pravo da bude neprincipijelan i ciničan, da svesno laže, prećutkuje i obmanjuje, ali bi bilo dobro da se tzv. kritička javnost suočava i sa samom sobom, a ne samo sa Drugom Srbijom. Mislim, ljudska prava, zločini, Hag? A onda kao, pa nemamo dokaze za Nasera Orića, kao, šteta što smo tek sad dobili snimak Rasima Delića. I kao, objašnjava nam se da je to u redu. Ako ne progutamo, onda smo klerofašisti, srbomanijaci, radikali, koštunacisti. Čekajte bre, ljudi! Ja nisam ni jedno od toga, protivnik sam rata od samog početka, podržavam hapšenje i izručivanje zločinaca, ali mi strašno smeta kada se svi prave ludi.


Retorika odbrane...

..."A sta su oni nama uradili?" je duboko nemoralna.


Kakvi hvalospevi. Biserko i

Kakvi hvalospevi. Biserko i Kandić su radile i neko je primetio njnihov rad. Kakve veze one imaju sa Orićem ili Delićem.
Ali malo zaboravljate da da Sbija nije sarađivala sa Tribunalom i nije imao ko ni da dostavi dokaze. Čak je kancelarija Tribunla bila proterana jedno vreme iz Srbije ili SRJ, kako li se zvala.
A kao što znate Tribunal sudi na osnovu dokaza. Pa su neki i oslobođeni, ne zato što nisu krivi, nego zato što nema dokaza, kao na primer jedan od braće Banović (a drugi je priznao krivicu po optužnici).

Dobro je za vas što ste protiv rata i što ste za hapšenje ratnih zločinaca. Pa to radi i Nataša Kandić. U čemu je onda problem?


Carevo novo odelo 2

Quote:
Kakvi hvalospevi. Biserko i
Hag (14 Novembar, 2006 - 20:05)

Kakvi hvalospevi. Biserko i Kandić su radile i neko je primetio njnihov rad. Kakve veze one imaju sa Orićem ili Delićem.
Ali malo zaboravljate da da Sbija nije sarađivala sa Tribunalom i nije imao ko ni da dostavi dokaze. Čak je kancelarija Tribunla bila proterana jedno vreme iz Srbije ili SRJ, kako li se zvala.
A kao što znate Tribunal sudi na osnovu dokaza. Pa su neki i oslobođeni, ne zato što nisu krivi, nego zato što nema dokaza, kao na primer jedan od braće Banović (a drugi je priznao krivicu po optužnici).

Dobro je za vas što ste protiv rata i što ste za hapšenje ratnih zločinaca. Pa to radi i Nataša Kandić. U čemu je onda problem?


Problem je u tome sto mnogi ljudi koji se bave istim poslom, i slobodno mogu da kazem, sa mnogo strasti i hrabrosti, sami kazu da nacin delovanja i nastupi Kandic i Biserko samo podrivaju srpski fergangehajtbeveltigung.

Ako vam treba primer, setite se kako je Natasa Kandic
nasla za shodno da familijama kidnapovanih i ubijenih Srba sa Kosova objasnjava kako su izmanipulsiani.

Neko je pitao o kakvom cinizmu sam govorio. Cinizam je tako nesto uopste pitati. Ako je Srbija presla duzi put od ostalih u prihvatanju odgovornosti za ratove u kojima je ucestvovala, to je UPRKOS Natasi Kandic.

Nazalost debate o tome nema. Jer ko bi se usudio da kritikuje g-dje Kandic i Biserko, prosao bi ko bos po trnju, ko klerofasista, ko kostunacista.

A sto se tice Hermioninog popovanja o nemoralnosti retorike "A sta su oni nama uradili", to samnom nema veze. To je najobicnija glupost kojom mislite da mozete da zapusite drugima usta. Raspitivati se o razlozima za postojanje tako izrazite nesrazmere u gonjenju i osudjiovanju zlocinaca, nije nemoralno, nego je nemoralno kada pokusavate da me diskreditujete zato sto postavljam to pitanje. I tih nekoliko komentara samo potvrdjuje da je ovde rec o carevom novom odelu.


Turnesol

Vi naravno pričate napamet. Nemate pojma s čim se sreću NK, SB ili BKV. Ljudi ih nazivaju najpogrdijim imenima na ulici, neće taksisti da ih voze, neče prodavci da im prodaju namirnice a sve zbog klime koje mediji stvaraju o njima a naročito tabloidi. Neki su objavili biografije, adrese gde stanuju.

I onda vi kažete "Nazalost debate o tome nema. Jer ko bi se usudio da kritikuje g-dje Kandic i Biserko, prosao bi ko bos po trnju, ko klerofasista, ko kostunacista."

Da li možda treba da prođu kao Slavko Ćuruvija ili Pantić?

Vidim da bi mnogima ovde odgovaralo da ih nema. Nadam se da im se neće ispuniti želje (izrečene i neizrečene).


Carevo novo odelo

Haže,

Man'te patetiku i prestanite da insinuirate i da mi prisivate stvari koje nisam ni pomislio, a kamoli napisao.

Kad kazem kritika, svakako ne mislim lupetanje po tabloidima. Ali vi ocigledno bas tako zamisljate kritiku, kao napad na ljude. Odakle vam uopste pravo da tvrdite kako se ja zalazem za "nestajanje" Natase Kandic? Sta je vama???

Zato sam i rekao da retko koji razuman covek i pomislja da se u kritiku uopste upusta. Niko ne zeli da se na njega strovali "pravedni" gnev izvesnog broja aktivista. Ili vi mozda stvarno mislite da je recimo, Zoran Cirjakovic zasluzio gadosti koje je o njemu napisao Lukovic?

Drugo, ja ne pricam na pamet, nego iz iskustva i kao osoba koja ima izvesnog interesa da se u Srbiji stvori civilizovano drustvo. A to nadam se, nije privilegija koju pripisujete samo sebi.


Za Turnesola.

"Problem je u tome sto mnogi ljudi koji se bave istim poslom, i slobodno mogu da kazem, sa mnogo strasti i hrabrosti, sami kazu da nacin delovanja i nastupi Kandic i Biserko samo podrivaju srpski fergangehajtbeveltigung".

Koji mnogi ljudi? Imena molim vas, što bi rekao Srđan Kusovac? Jer ovako kako kazete - neki ljudi ... pa nekih ljudi ima na hiljade koji kažu i ovo i ono. Kažite nam, molim vas, ako znate koji su to ljudi koji se sa mnogo strasti i hrabrosti bave istim poslom?

JB.

A zar vi ne vidite da pištete vrlo slično Ćirjakoviću? Ja kao dugogodišnji (anonimni) poznanik NK znam ovo i ono - zar to nije isto kao što je Ćirjaković pisao o gospođi Latinki Perović - bivši šrijatelj, bliski saradnik, sadašnji saradnik ali u strahu za svoju porodicu/egzistenciju želi da ostane anoniman, kolega koleginicinog muža, svastikine zaove ćerka...

Sve što je dobio taj Ćirjaković, zaslužio je, jer onaj naručeni tekst o gospođi Latinki Perović je više nego odvratan a bazira se na neimenovanim ali vrlo pouzdanim izvorima. Zar vi mislite drugačije?


U svakom zlu ima i nečeg dobrog...

...pa je tako Ćirjaković u tome tekstu mnogim relativizatorima i zbunjenim ljudima pokazao da zapravo postoje dve Srbije, mnogo uverljivije nego bi to učinio neko sa "ove" strane. Naravno, da on to nije hteo, ali je to bio efekat, pored ostalih "postignuća"..
Jer,ono je tekst koliko protiv Latinke Perović i još nekih ljudi, toliko više protiv modernizacije Srbije, njenog izvlačenja iz palanačkih i parohijalnih okvira.
I pokazao je još nešto, bar meni...a tiče se toga da sam potpuno razbio iluzije glede izvesnih osoba za koje sam držao da rade na građanskom progresu u Srbiji, a sada vode Izvesne fondove za političku izuzetnost ili moderne političke veštine, ili neke stranke...ili čak državu...


Imena na sunce

Ma sta vam pada napamet? Mozete da se raspitate sami u drugim NGOovima. Uostalom, imena nisu bitna. Evo ja tvrdim da Natasa Kandic i Sonja Biserko zapravo sprecavaju uspesnije suocavanje sa prosloscu. I bas me zanima da li cete sad da pitate ko sam pa ja da ista tvrdim. Postoji i jedan magistarski rad odbranjen na CEU koji takodje postavlja to pitanje. I nije moj. Ali to je zatureno na nekakvim policama i to nikoga ne zanima. Dobro vam je ovako. Vedrite i oblacite, gospodari morala.

Drugo, u vezi sa Cirjakovicem. Naravno, on je covek izabrao neobazrivo i po mom misljenju zaista veoma pogresno da tekst o Latinki Perovic uoblici kao argumentum ad hominem (to jest, ad feminam). Medjutim, u tom tekstu postoji jedna druga mnogo vaznija stvar, a to je dovodjenje u pitanje autoriteta te osobe kao predvodnika stihije licemerih moralizatora koji su apsolutno nesposobni za sustinski dijalog sa drugacijim misljenjima, sto ovi blogovi sasvim lepo ilustruju. Time je zapravo ona smetnja na putu modernizacije. Osim ako ne mislite da je autoritarna modernizacija kao deo doktrine komunistickog (naravno i mladoturskog i jos nekih slicnih diktatorskih) rezima jedini nacin da se drustvo modernizuje. Ali u tome cete doci u sudar sa vecim delom teoretisanja o "modernizaciji".

Dok se kao covek ne slazem sa nacinom na koji je tekst o Latinki napisan, kao neko ko misli, slazem se sa njegovom tezom, a to je da Latinka Perovic, kao nepokajani komunisticki aparatcik tokom cije su vladavine suzbijane politicke i ljudske slobode, nema moralno pravo da drzi moralne propovedi srpskom drustvu cijem je jadnom stanju sama takodje doprinela.

Naravno, ko drukcije kaze, klevece i laze i osjetit nasu ce pest.

Neverovatno je koliko ovoj tzv. Drugoj Srbiji nedostaje ogledalo. Mozda bi onda shvatila koliko lici na onu prvu. Na primer, po primitivizmu (za ilustraciju citajte Zamislisrbiju i Lukovica), po provincijalizmu (polemika Guca vs Exit), po iskljucivosti (citajte ove blogove i komentare).

Bivsi pravobranioci samoupravljanja koji danas brane ljudska prava, strahovito podsecaju na nekadasnje ateiste koji danas sve redom uteruju u pravoslavni fundamentalizam. Ja bih ipak da sacuvam svoju zdravu meru pristojnosti, s obzirom da ne moram da kompenzujem zablude, komplekse ili kompromise iz proslosti. Niti sam bio ateista, niti sam verovao u komunizam. I muka mi je od tog vaseg jezuitizma. Nedostaje vam refleksija da biste bili civilizovani ljudi.


Vi ste baš ljuti...

....a niste bili kako kažete ni "ateista" niti ste "verovali u komunizam"...A opet, grize Vas "jezuitizam"...i nalazite nedostatak "refleksije", pa pitam...kakve refleksije...
I šta kažate, Latinka Perović "nepokajani komunistički aparatčik", Sonja i Nataša sprečavaju suočavanje sa prošlošću, a magistarski rad se zaturio...
Mnogo, konfuzije dragi Turnesole, čak i oko toga slažete li se sa Ćirjakovićem ili ne...oko čega ne, oko čega da...mislim...ne znam...


jednoumlje

Gospodine ili gospođo Turnesol,

dve molbe:

1. Molim za naziv magistarskog rada i autora (CEu) o kojem pišete (ili bilo koje informacije o tome koja Vam je poznata). Rado bih to pročitao.

2. Izneli ste dva puta tvrdnju da "ovi blogovi" pokazuju da pripadnici grupe nazivane "drugom Srbijom" nemaju sposobnost da čuju drugačije mišljenje i da nisu civilizovani da su isključivi itd.

Pošto vidim da Vam proces argumentovanja neke teze i civilizovan ton nisu strani pretpostavljam da neće biti problem da, ako nađete vremena, iznesete neki dokaz teze tj. teza navedenih pod 2.

Posebno me naravno zanima na osnovu kojih autora na "ovim blogovima" zaključujete ovo navedeno pod 2.


Jednoumlje

Srdjane,
Naslov rada sam zaboravio, ali autrkino ime je Margaret Hagen. Iako je pitanje celishodnosti nastupa Natase Kandic i Sonje Biserko tek usput dotaknuto, to je ipak jedan od veoma retkih tekstova koji su tu temu uopste uzeli u obzir.

Da sad ostavim po strani sopstveni utisak o neprincipijelnosti, nepravicnosti, cinicnosti i eventualnim neobznanjenim motivima ovih dveju dama, mislim da je za prihvatanje odgovornosti kljucno povesti debatu o toj odgovornosti na nacin koji je realistican, objektivan koliko god je to moguce, i koji prevazilazi ideologizovan jednostrani stav da su "Srbi" vise odgovorni od drugih, i da su manje vise sami krivi za sve sto im se desilo, zbog cega odgovornost drugih i nije tako bitna. Ja u tom slucaju ne bih imao problem da prihvatim cak i to da je odgovornost "Srba" veca. U suprotnom, ne pristajem da mi takav zakljucak bude nametnut zato sto je to politicki oportuno. Odbacujem ideje o "endemskom" nacionalizmu Srba sve dok se umesto dokaza za takvu tezu nude kvazinaucne kvalifikacije.

Sto se tice iskljucivosti na „ovim blogovima”, priznajem da mozda nisam bio dovoljno precizan. Mislio sam pre svega na autore komentara. Kao ilustraciju, uzmite samo komentare na moje postove. Odmah mi je ocitana bukvica iz morala, jer ta lekcija dolazi automatski. Kasnije je insinuirano da ne bih imao nista protiv toga da Natasa Kandic prodje kao Curuvija. Cak dvoje komentatora je reklo da je Cirjakovic od Lukovica dobio ono sto je zasluzio. Ako to nije iskljucivost, nije vala ni civilizovanost. A primetite da sam civilizovanost doveo u vezu sa sposobnoscu da se sopstveni stavovi vide sa strane.

Medjutim, nije rec samo o pojedinacnim postovima, vec o diskursu kojim dominira ideologizovana predstava o „Prvoj Srbiji”. Podela na dve Srbije, napravljena prema uzoru koji je predstavljao jedan od nacina da se posle rata ponovo legitimise nemacka drzava, nece pomoci da se Srbija popravi. Jedino sto moze, to je da pruza utehu frustriranima i nemocnima. Meni to nije dovoljno.

I ta, kao i sve druge paralele izmedju Srbije pod Milosevicem i Nemacke u doba Hitlera su apsolutno neopravdane. Pa ipak, principi i metodi "denacifikacije" Nemacke i dalje se snazno preporucuju Srbiji. Mislim da bas u tome i treba traziti jedan od kljucnih uzroka neuspeha Natase Kandic i Sonje Biserko da postanu pravi heroji Srbije.

Naravno, ukoliko ne zelimo da pricamo o neprincipijelnosti, nepravicnosti, cinicnosti itd.


Ne razumem kakve veze imaju

Ne razumem kakve veze imaju Nataša i Sonja sa Vašim nezadovoljstvom presudom koja je izrečena Naseru Oriću? Pa kakva i čija ljudska prava? Kakve su i čije neprincipijelnosti, cinizam, laži, obmane, itd. i ko se pravi lud i zašto?


sjashi da uzjashem

prvi put cujem ovo o "rendzerima" ..??

jel oni svracaju i u obliznju Kremnu da posete Tarabice ?

A Kusturica... to je onaj "francuski" djak..iz Kana?

od njih Srbi dobijaju nagrade po narudzbini ako nas budu predstavljali konstruktivno... kao "Skupljace perija"..ako se secate tog nagradjenom filma...


Pa ništa Šumar...

Uputi se tom cestom i probaj da ne platiš "cestarinu", odnosno porez na Kustu...
Dolaze landroverom bez registarskih tablica momci zvani "rendžeri" i uteruju harač...Javna cesta,, ne nikakav privatni posed...
Nali gorivo u kola i proveri.Kreni cestom Užice - Višegrad..Imaćeš prilike ne samo da vidiš, nego i da osetiš...


X

jel se jos uvek vrshe radovi na tunelu " Shargan " ?

nisam bio vec neko vreme..odkada je ta obilaznica..

al ova informacija o Kusti je cool...videcu sta mogu ..

a i ona brvnara..muzej Tarabica u Kremni sto je "izgorela"..nju su vec obnovili...


dobra opservacija drago

na blogu ateljea.
ako ovo...
"Na osnovu svega izrečenog mogao bih se kladiti da će G. Svilanović biti kandidat DS-a za neku važnu ministarsku funkciju."
onda...ne znam...sta


To je više nego očigledno...

...pa sam spreman da prihvatam opklade, a tebi nudim partnerstvo. Da nešto i zaradimo, ovako kuckajući..
Pozdrav...


prihvatam

ja cu da cepam ulaznice.


Dopuna. TIME naslovnice.

Osim J.B. Tita i S.M. Slobe Slobode tu su:

King Alexander (11.02.1929)

Dussan Simovich (21.04.1941)

Drazza Mihailovich (25.05.1942)

Hm! Jedanaest dana pre Beograda.

http://urbanozeleno.blogspot.com


I knez Pavle. Samo sam to

I knez Pavle. Samo sam to izostavio da ne gušim.


инфилтрирана четникаја!

пазите када се тајму инфилтрирао четникаја на слајбу иза маршала (први са десне стране, иза маршалових леђа!)!

и ово није прави маршал! прави маршал је погинуо у десанту на дрвар, ово је маршалов двојник, амерички човек, зато је победио у светском шампионату тајма у слави!


Drvengrad

Da li je neko od prisutnih bio u drvengradu?

To sto se harac naplacuje to je nesto sto je u USA sasvim normalna stvar i tu niko ne pravi pitanje. Naravno strogo se vodi racuna u sta se ulaze taj novac (odrzavanje parka, postavljane obavjestenja....), i zato im parkovi izgledaju odlicno (nacionalni parkovi). Drvengrad svakim danom sve vise privlaci turista i doprinosi razvoju tog kraja, koliko
je nas prije nego je Kuturica uopste nesto uradio, cuo ili otisao u te krajeve ?
Porediti i mjesati Kusturicu i Natasu je van svake logike.
Svako od njih radi svoj posao najbolje sto moze i potome su i poznati. Sad ko je od njih dvoje vise doprineo za Srbiju to je druga stvar.

Dragan.


glede Немање

Niko ne spori da država ima pravo da naplaćuje ulaznice recimo za nacionalne parkove. To je normalno i to se u mnogim državama radi. Ali to tamo "Nemanjino" nije nacionalni park. A dok ne bude proglašeno nacionalnim parkom ili rezervatom prirode ili bilo čim nalik tome nema apsolutno nikakvog pravnog osnova da tu bude naplaćivan ulazak.

Nema da ja znam nigde u svetu da se naplaćuje nekome prolaz običnim, magistralnim putem koji vodi preko državnog zemljišta, a nije ni most, ni tunel, ni auto-put, ni nacionalni park?

Ovde uopšte nije reč o tome koliko tamo turista dolazi ili ne dolazi iako je blisko logici da ih verovatno više dolazi da vidi Šargansku osmicu nego tzv. "drvengrad".

Izgleda ću ipak morati da stavim fajl ovde da čujete kako seljaci pričaju šta im rade ti tzv. "rendžeri". Ne daju im na imanja svoja da prođu, a da ne plate.

Pošto izgleda poznajete situaciju tamo možda možete da nam date neke detalje poput:

1. Je li to tamo čime gazduje Nemanja njegovo?
2. Je li to kupio? Ako da od koga i za koliko?
3. Ako nije kupio nego je to i dalje državno ima li nekakvog papira na osnovu kojeg ga je država postavila da gazduje državnim dobrom? Je li bilo konkursa kako valja da bude kada se neko postavlja na državni posao?
4. Ima li neke inspekcije koja nadgleda i kontroliše kako i ušta se arče državne pare tj novac poreskih obveznika?

Kao što vidite mnogo je pitanja, a odgovora nema. A nema jer, kako sam napisao, heroj je heroj.

Treba samo strpljenja. Doakala je demokratija i većim lumenima od Nemanje. Moraće kad-tad da izađe na videlo ko je i na osnovu kojih propisa, kako i zašto dao jednom čoveku, kojem bilo, državnu imovinu da na njoj radi šta hoće.

Kad smo već kod toga interesantno bi bilo saznati i to da li osoba o kojoj je reč uopšte ima uredno državljanstvo države koja mu je sve to dala ili je reč o strancu, što bi bilo još ozbiljnije kršenje propisa.

Naravno da njemu, obzirom na druženje sa onima sa ove fotografije, a i sa onima pre njih na tim mestima, uopšte nije bio problem da papire isposluje. Ali je interesantno znati je li to uradio ili su mu pasoš dali na lepe oči (na šta naravno imaju pravo jer je reč o renomiranom umetniku čiji prijem u državljanstvo Srbije može da bude obrazložen interesom Srbije). Imajući u vidu da je reč o prilično svojeglavoj osobi nešto sumnjam da je čekao u redu u opštini Čajetina (ili kojoj već to pripada) da mu izdaju potvrdu.

Obzirom da se "rendžeri" vozaju okolo u autima bez tablica, nekako sumnjam da je sve bilo po propisima.


Quote:nema apsolutno

Quote:
nema apsolutno nikakvog pravnog osnova

stvarno mi je neverovatni da se ljudi raspravljaju oko svacega,a da se pri tome ne pitaju da li je nemanjina akcija po zakonu.
tvoj komentar je potpuno na mestu.cak i za pitanje drzavljanstva.
jel' mi to zivimo u srbiji drzavi srba i svih njenih gradjana ili u vakufu nekih neodgovornih politicara, koji mogu sve, pa i da drzavno vlasnistvo ustupaju siledzijama?


"naknada ili harač"

"Prema obrazloženju u Službenom glasniku Srbije od 18. septembra ove godine, Skupština Prirodnog parka Šargan - Mokra gora, kojom predsedava pisac Siniša Kovačević, odluka o tome doneta je na osnovu Zakona o zaštiti životne sredine, a objavljena je po pribavljenoj saglasnosti Ministarstva za finansije i Ministarstva za nauku i zaštitu životne sredine.
Osim pomenutih kategorija, ovu naknadu plaćaće i vlasnici turističkih agencija, preduzeća, biroa i to 7.544 dinara godišnje, hoteli i moteli 2.105, a odmarališta 1.351 dinar godišnje po ležaju, pa i sam Kusturica koji u Drvengradu gradi motel sa šezdeset ležajeva.

Direktor parka Emir Kusturica ističe da je odluka o naknadama doneta po zakonu i da će prikupljeni novac biti iskorišćen za očuvanje samog parka, ali i za finansiranje komunalne infrastrukture na ovom području.
Najava uvođenja ove naknade izazvala je burne reakcije u delu javnosti, a kako Kusturica ističe nije reč "ni o kakvom haraču, već samo o naknadi".

- U Službenom glasniku izvršena je kategorizacija tih naknada. To nisu harači niti takse, jer takse naplaćuje država, a naknade naplaćuju parkovi prirode ili nacionalni parkovi - uzvratio je na optužbe Kusturica. - Park prirode Šargan - Mokra gora predeo je sa izuzetnim odlikama i to je mali deo onoga što Evropa traži da se u Srbiji zaštiti, da bi praktično Evropa sačuvala svoje nebo i da bi vegetacija bila u balansu sa svim onim što se u našoj i drugim sredinama zagađuje - kaže on.
On je objasnio da se ova naknada naplaćuje zbog zagađenja životne sredine ugljen-monoksidom, te da se, za razliku od Srbije, ona primenjuje u razvijenim evropskim zemljama u kojima je na snazi stroga primena vozila s motorima čiji su standardi evro tri i evro četiri.

- Pokušaćemo da od zagađivača životne sredine nevelikom naknadom vratimo lokalnoj samoupravi materijalna sredstva za infrastrukturu, od vodovoda, preko asfaltnih drumova, do elektrifikacije i drugog, što bi inače država trebalo da radi, a ne radi. To postoji u Austriji, Švajcarskoj i ostalim evropskim državama koje žele da sačuvaju životnu sredinu i to je normalna stvar - poručio je Kusturica i obećao da neće biti klasičnih naplatnih rampi, već nekoliko informativnih centara u kojima će vozači moći da plate tu naknadu."

dnevni list danas, 14.XI 2006.
(deo članka; detaljnije)


ovo zvuci idilicno. s

ovo zvuci idilicno. s obzirom da zivim u srbiji i da imam iskustvo u radu sa uplitanjem politicara, koji su takvi licemeri da zeludac to jedva izdrzava, mislim da od ove idile u stvarnosti nema gotovo nicega.
hvala, na linku.


Kusturica: "Park prirode

Kusturica: "Park prirode Šargan - Mokra gora predeo je sa izuzetnim odlikama i to je mali deo onoga što Evropa traži da se u Srbiji zaštiti, da bi praktično Evropa sačuvala svoje nebo i da bi vegetacija bila u balansu sa svim onim što se u našoj i drugim sredinama zagađuje - kaže on."

Drugim recima, Evropa trazi da Kusturica naplacuje harac po Mokroj Gori da bi zastitila svoje nebo i vegetaciju.


grešiš sinko/za dobro evrope

ne.
nego zahvaljujući haraču
koji se naplaćuje u mokroj gori
stiti se evropsko nebo & vegetacija.
;)


harach

Quote:
Direktor parka Emir Kusturica ističe da je odluka o naknadama doneta po zakonu i da će prikupljeni novac biti iskorišćen za očuvanje samog parka, ali i za finansiranje komunalne infrastrukture na ovom području.

jos bolje bi se Mokraja Gora sachuvala da na njoj nije nista sgradjeno.


Odg. atom. mravu koji vreba ponavljače istorije

Ako sam potrefio moj odgovor će biti tačno iznad njegovog gonzo izvini za ovaj svojevrsni upad no odgovor na njegov post bi bio kilometar niže i niko ne bi shvatio.

A ja pamtim Mesića po onom vicu “Koja je razlika između Slobe i Tuđmana? Nikakva ni jedan ne može van zemlje” (napomena sloba je još uvek bio živ i na vlasti) posle tog su osuli po njemu sve patrijote hrvatske te se na kraju čak i izvinuo.
To što je učestvovao u “rasturanju” SFRJ ga ne čini Dželatom i začetnikom rata (da je to slučaj sumnjam da bi davao orden Kandićkoj, pre bi je proglasio državnim neprijateljem ko ovi naši). Čovek je uradio nešto što je bilo logično u datim okolnostima, a rts (rtb) je po starom običaju objektivno informisao i stvorio takvu sliku o njemu. Nemoj zaboraviti da smo svi mi bili nato plaćenici željni da uništimo sveto srpstvo zbog droge iz Coca Cole.
Ukratko o Mesiću mislim sve najbolje.


u prilog mesicu

Kada je 10. jula bila obelezena 150ogodisnjica rodjenja NT u Smiljanu, bili su prisutni Mesic, Tadic i hrvatski premijer Sanader. Dok je premijer govorio, kamera je zumirala Mesica, Tadica i jos nekoga koje sedeo pored njih.
U trenutku kada je premijer u svom govoru rekao za sebe da je predsednik Hrvatske, Mesic je poceo da se smeje. I ja sa njim! Jedini je reagovao, jer je jedini slusao!
Predsednik koji ne sedi samo reda radi, vec i slusa??? Covece, pa to je neverovatno!
Kada cemo mi imati takvog predsednika?
Nas glumi velikog pacenika i dusebriznika. Kakav promasaj!


Odgovor nije bio ispod mog

Odgovor nije bio ispod mog komentara, sad sam ga slučajno primetio. Jedan vic ne čini Mesića ni demokratom ni borcem za mir. A to da je uradio nešto što je u tom trenutku bilo logično, pa verovatno jeste, po njegovoj i Tuđmanovoj logici. Na funkciji člana Predsedništva SFRJ je zamenio Stipe Šuvara koji verovatno nije bio od potrebnog materijala za učešće u krvavom raspadu te države. Dakle, imao je misiju koju je obavio. Ako ga zbog toga ceniš, u redu. Verovatno ga i Nataša Kandić ceni, pa joj zato daje orden. Jer ga ne spominje kao odgovornog za krvoprolića na teritoriji bivše SFRJ.

**Take your place in history and pray you don't repeat it**


Neobavesten

U vreme kada ste pisali ovu poruku bili ste "neobavesteni"...

Bice da ste se malo obavestavali kako je diskusija napredovala... (pa onda izvodi iz Sl. listova i sl.)

U svom Blogu pišete da se na sporite sa Nemanjinim politickim opredeljenjem, njegovim profesionalnim (filmskim) opusom itd. No, kao sto to obicno biva, to mi liči na češanje tamo gde svrbi, tj. da je upravo to UZROK vaseg takvog stava spram Nemanje, a povod...

Povod je, ko sto to onomad bese - Al Kaponea uhapsise zbog poreza ili je to samo legenda?, naplata takse...

Proglasavate to taksom na prolaz kroz Nemanjino vlasništvo...

Bice da nije bas tako, tj. koliko je meni poznato, postoje dve firme - jedna, zove se Lotika, gazduje sa Drvengradom i svime sto je sa njim u vezi, a druga osnovana od države, zove se Park prirode i njen direktor je E. Kustrica.

Mecavnik (Drvengrad) je izgradjen ličnim sredstvima (uključujući i kupovinu zemljišta na kome se nalazi), a Park prirode - Predeo izuzetnih odlika - Sargan - Mokra Gora, je osnovan od države i dobio je za svoje poslovanje novac od države.

Mećavnik se nalazi na prostoru u sastavu Parka Prirode (oko 3700ha ukupno)- što nije slučaj sa planiranim skijalištem (sada već pri zavrsetku) na obroncima Tare a koje je, takodje, sastavni deo Lotike (tj. finansirano u celosti sredstvima E. N. Kusturice).

Država je svojim aktom (uredba?) dala tumačenje da je moguće naplaćivati taksu za korišćenje resursa Parka prirode. Uprava Parka prirode (Upravni odbor?) je rešila da to pravo iskoristi i da na taj način prikupljena sredstva reinvestira u održavanje Parka prirode (tako prikupljena sredstva se ne mogu koristiti za plate zaposlenih).

Dakle, Park prirode je možda i formiran uticajem E. N. Kusturice ali je njegov prevashodni zadatak zaštita prirodnih resursa na toj teritoriji.

Pošto E. N. Kusturica ima određenog uticaja (kako kod nas tako i mnogo šire) on je kao direktor Parka prirode u mogućnosti da sprovede u delo ono što je zakonom i definisano.

Nekim meštanima ne odgovara što Park prirode ima mogućnosti da spreči bespravnu gradnju npr. (samo na Tari u okvirima Nacionalnog parka ima cca 600 bespravno izgrađenih objekata sa sa sve odlukama o rušenju - treba li spominjati da nije srušen nijedan!

Drugima ne odgovara što službenici Parka Prirode sprečavaju krivolov, Trećima ne odgovara što...

Dakle, po mojim saznanjima, SVE OKO OSNIVANJA PARKA PRIRODE je urađeno striktno po zakonu a najviše smeta što direktor parka prirode IMA volju i moć da zakon i primeni.

Elem, da ne dužim, duvate na hladno... E. N. Kusturici se svašta može prebaciti ali njegov napor da izgradi Mećavnik (Drvengrad) i da u tom kraju SPROVEDE brigu o okolini mi ne liči na nešto što je za osudu.


Mozda ce seljaci

Quote:
Izgleda ću ipak morati da stavim fajl ovde da čujete kako seljaci pričaju šta im rade ti tzv. "rendžeri". Ne daju im na imanja svoja da prođu, a da ne plate.

Mozda ce seljaci morati da pregovaraju o olaksanju viznog rezima???A mozda ce se Feudalac smilovati i poceti da im izdaje sestomesecne vize za odlazak na imanja???

ps - Sto ih nazvase rendzeri kad postoje mnogo lepse srpske reci? Na primer, drumski razbojnici!


Jednom sam putovao avionom

Jednom sam putovao avionom zajedno sa Emirom Kusturicom. Slažem se da je sjajan režiser, ali je ujedno i seljačina... to mogu da kažem iz ličnog iskustva. Da li se slizao sa Koštunicom, ne znam - verovaću gospodinu Kusovcu na reč. Natašu Kandić ne znam lično, ali pošto je svi ovde toliko hvale, mora da je super :) Napokon, dobila je i orden od Predsednika Hrvatske (?!), Stjepana Mesića (?!?!)... koga takođe ne znam lično ali ću ga uvek pamtiti kao jednog od dželata bivše Jugoslavije i začetnika krvoprolića na njenoj teritoriji.

**Take your place in history and pray you don't repeat it**


a sto je seljacina?

.


Zato što je jednom putovao avionom !

Lepo ti je rekao čovek !


Koliko sam ja shvatila...

...Mokra gora i JESTE proglasena za nacionalni park, prema tome, ja ne vidim sta je problem da se izdvoje 50 din za ulazak u isti. Prvo, sto to nije neka znacajna svota, mnogo vise para drzavni paraziti isisavaju od nas, a posto sam shvatila da autor ovog bloga nije nijednom posetio Mokru goru i ni priblizno ne zna koji je njen znacaj, mislim da bi drugacije pisao o tome. Zaista ne shvatam cemu ovoliko buke za nesto sto je u najmanju ruku pozitivno i korisno uradjeno za promociju propalog srpskog turizma.


np

a prema mojim saznajima
srbija ima 5 nacionalnih parkova
(fruška gora, đerdap, tara, kopaonik i šar-planina).
u parku prirode mokra gora se vec naplaćuje, i to papreno, vožnja "osmicom" kao i ulazak u tzv. drvengrad.
a 50 din (ovo je samo jedna od tarifa)
nije za ulazak u park,
već "za prolazak magistralnim putem Užice - Višegrad kroz ovaj park na granici između Bosne i Srbije".


već "za prolazak

već "za prolazak magistralnim putem Užice - Višegrad kroz ovaj park na granici između Bosne i Srbije".

A posto nema drugog puta ni zaobilaznice, putnici su duzni da izdvoje izvesnu sumu novca da bi odrzavali evropsko nebo i vegetaciju.

Kusturica je evropski ekoloski aktivist. Od Emira do Nemanje, tj. Imanje.


ma to je

ustvari strategija za brži ulazak u eu!
sve smo pogrešno shvatili..
sorry, kusta.


samo da odam

mecavnik
12 casova,
preko 20 stepeni
lep dan za oktobar
ulaz 180 dinara
ispija se domaca kafa, kabeza i slicno
sve vrvi od turista i domacih majstora
daske, beton, gvozdje
prave se nove kuce
sin se setka okolo
na izlazu brojim pristigle autobuse
10 busa po 50 ljudi x 180 ...oko 1000 eura
milim se ja ...1000 e , a tek je 12 sati...


Vladine & Nemanjine svinjarije

Uh koliko netačnosti u samo jednoj poruci da je to strašno.

Evo potroših više od pola sata tražeći podatke koji će pokazati barem deo toga što je netačno.

1. Nemanjin “Drvengrad” nije nikakav nacionalni park.

Nacionalni parkovi u Srbiji su:
Kopaonik
Tara
Fruška Gora
Đerdap
Šara

O tome je dosta podataka, dovoljno je pogledati zvaničnu internet stranicu.

Proglašenje nečega nacionalnim parkom je ozbiljna stvar i u Srbiji je već na svu sreću pod nekom vrstom paske Evropske unije. Naime donet je 2004. Zakon o zaštiti životne sredine koji je usklađen sa evropskim propisima.

„Drvengrada“ nema ni na Internet stranici Federacije nacionalnih parkova Evrope.

Vlada Srbije je donela 17.05.2005. Uredbu o zaštiti predela izuzetnih odlika "Šargan - Mokra Gora".

I pravni laici znaju šta su uredbe i koliko i kakvo im je dejstvo pa ne bih to ovde naširoko razglabao.

17.11.2005. je Na sednici Vlade Srbije doneta Odluka o osnivanju Društva sa ograničenom odgovornošću za upravljanje predelom izuzetnih odlika "Šargan - Mokra Gora".

24.11.2005. je Vlada Srbije donela, kako navodi, „UREDBU
O IZMENI UREDBE O ZAŠTITI PREDELA IZUZETNIH ODLIKA 'ŠARGAN-MOKRA GORA'“

Uredba ima samo dva člana:

Član 1.

U Uredbi o zaštiti Predela izuzetnih odlika "Šargan-Mokra Gora" ("Službeni glasnik RS", broj 52/05) u članu 6. stav 1. reči: "Turističko udruženje "Mokra Gora" iz Mokre Gore" zamenjuju se rečima: "Društvo s ograničenom odgovornošću "Park prirode Mokra Gora" iz Mokre Gore, opština Užice".

Član 2.

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

E sad – nema, da ja znam (nisam pravnik), u Zakonu o zaštiti životne sredine ni reči ni o kakvim „parkovima prirode“. Ima o „zaštićenom prirodnom dobru“ i još dosta toga, ali ovoga što je vlada usvojila nema.

Sve u svemu – u pola godine tri vladine odluke na istu temu pri čemu jedna odluka menja ili poništava prethodnu u svakom slučaju bi bila tema koja bi u svakoj normalnoj državi zavredila pažnju.

Na stranu što nigde nema (da ja znam, a evo ću pitati ujutro one koji bi po službenoj dužnosti to trebalo da znaju) nikakvog javnosti dostupnog pisanog traga o tome kako je i zašto dato na raspolaganje Emiru/Nemanji Kusturici da raspolaže tim bilo „Parkom prirode“ bilo „zaštićenim prirodnim dobrom“.

Drugo, iako nisam pravnik nisam siguran da Vlada može ovakve odluke donositi uredbama.

Treće – Zakon o zaštiti životne sredine jasno razgraničava ulogu lokalne samouprave/zajednice i države, tj kako se navodi Republike, u upravljanju zaštićenim područjima. Po medijima piše, i Kusturica izjavljuje, da je dobio nekakav novac od države za to, a da deo toga plaća iz svog džepa.
Ako je njegova imovina – neka plaća, to je njegovo pravo. Ali onda nema tu država šta da traži. A ako je državno, onda nisam baš siguran da je u redu da bilo ko tek tako plaća iz svog džepa nekakve stvari tipa ski liftova od kojih će valjda skupljati zaradu. Opet mnogo pitanja.

Četvrto, Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima decidno navodi i to već u članu 2 ono što je sasvim logično i što postoji u svakoj zemlji: „Na delu magistralnog i regionalnog puta koji prolazi kroz naseljena mesta može se zabraniti saobraćaj motornim vozilima samo ako postoji drugi odgovarajući deo puta na kome se može normalno odvijati saobraćaj tih vozila.“ Koliko znam to ovde nije slučaj i zato se seljaci bune jer im „rendžeri“ ne daju da prolaze.

Umorih se od dokazivanja, i sve to za džaba. Državni tj zvanični heroj je heroj bez obzira na zakone.


Ma strašno...

Ali, pogledaj kakav je to odnos prema javnom dobru, prema državnoj imovini, prema poreskim obveznicima, prema stanovništvu na Mokroj Gori, prema Zakonima koje su sami donosoli...I još "rendžeri", pa još takva obrazloženja, pa onda Siniša Kovačević potpiše takav akt....( DSS kadar), pa sve to svojim odlaskom tamo blagosove Koštunica i Tadić zajedno...još jedino nije patrijarha doveo da mu da blagoslov...


ma ipak

ova kategorija "park prirode" postoji na
spisku zaštićenih prirodnih baština.

e sad, šta je mokra gora..
oprečnih informacija ima na web-u.
a nema pretplate na službeni glasnik..


Da, video sam ovaj fajl kada

Da, video sam ovaj fajl kada sam preturao po arhivama. Ali me to malo zbunilo pošto je novi zakon, tj jedini važeći zakon, donet 2004, a Vlada je ovo proglašavala 2005, dakle kada je taj zakon već bio na snazi. Tako da tu nešto ne štima.

Valjalo bi još pretabiriti kada je donošen zakon je li bilo nekih ograničenja u vezi sa primenom. Ali da ih je bilo morala bi, po mom laičkom mišljenju, da se odnose samo na ono što je već postojeće tj zatečeno, a sve što sledi od donošenja tj stupanja zakona na snagu mora da bude u skladu sa tim, donetim zakonom. To je valjda i smisao zakona.

U svakom slučaju dosta toga ima što je nejasno.


I peto) ko je njega imenovao

I peto) ko je njega imenovao za direktora? Velja Ilić? Jer ovo je od kapitalnog značaja, kako sam ja razumela.


Kakvo imenovanje...

Najpre izradiš i daš...onda se setiš da tome treba dati neku pravnu formu, odnosno privid legalnosti..pa pozoveš lepo partijske ljude i imenuješ neki upravni odbor...koji onda kao donese neki pravilnik. I to kad...kad je trebalo naplaćivati harač od svakog rajetina koji tuda prođe. Mesta za pitanja je bilo i ranije, kako je to uopšte dodeljeno Kusturici, kojim aktom...po kom zakonu...na čije traženje..
Inače, malo sam istraživao to sa "Mokrom gorom" i naišao na zanimljive podatke od ranije.
Nekadašnji savezni Sekretar i general armije Nikola Ljubičić, a bogami i predsednik predsedništva Srbije u jednom mandatu, je optužen za neku aferu tamo, osamdesetih godina, kao neka građa i te stvari, u vreme dok se Slobo penjao na vlast. Branio se branio, ali izgleda da se konačno odbranio tek kad je3 na osmoj sednici pristao uz Slobu.
Ovo nema veze sa temom, ali kad smo već u priči....


naplata putarine

samo na brzaka, nisam stigla dalje s iscitavanjem komentara, pa se izvinjavam ako je pomenuto negde kasnije:
nisam primetila da se placa upad na frusku goru. za ostale nacionalne parkove ne znam, dugo nisam bila ni u jednom od pomenutih. u fruskoj gori sam najmanje jednom godisnje, i nikada nigde nisam morala da platim - nista. ako je tako i sa kopaonikom, tarom itd. onda sta drugo zakljuciti nego da mokra gora nije nacionalni park. a dalje logicke konsekvence se nizu ko biseri na poduzem djerdanu...


Nacionalni park

Fruska gora naplacuje ulaz izletnicima za 1. maj. Nisam cuo da se iko protiv toga bunio, jer jednostavno to sluzi da se izfinansira vanredno ciscenje izletista nakon praznika. Mozda sada neko dodje na ideju da naplati i prelaz preko Iriskog venca. Mada, mozda bi to i trebalo uraditi za slepere i kamione sa prikolicama?


znaci,

na mokroj gori svaki dan 1. maj. aha.
a to sa sleperima i kamionima na fruskoj gori - to je druga tema. kad se to izglasa za frusku goru, pa i za ostale nacionalne parkove, pa kad mokra gora postane nacionalni park... e onda cemo praviti i te paralele.


Mokra Gora

Pa za Mokru Goru je već izglasano. I koji bi bio razlog da se Mokra Gora proglasi za nacionalni park?


Po tome kako se ponašao i

Po tome kako se ponašao i po tome kako je izgledao.

**Take your place in history and pray you don't repeat it**


seljacina?

sorry, ali ti si upravo Njega nazvao 'seljacina' bez da je on ovde prisutan, pa sad vidi ko je od vas dvojice veca (za kustu ne znam, nesto me ne zanima preterano). da li shvatas sta si zapravo rekao i dokle ides? malo vise prostacki sve ovo, znas?


aman bebo

kako ces drugacije da zoves coveka seljacinom nego iza ledja?


hehe!

pa naturlich!!! :-)))))


Sorry, bebo, omaklo mi se.

Sorry, bebo, omaklo mi se. Neće se ponoviti nikad više. Ali ja sam makar imao prilike da putujem sa Kusturicom a Srđan Kusovac ga nikad nije video u životu pa opet...

**Take your place in history and pray you don't repeat it**


pa nikada

ne znaas sta nosi dan a sta noc! tako sam ja putovala jednom sa bogoljubom karicem za londru samo ja u ekonomskoj a on u biznis klasi :-)
mozda srdjan upozna Nemanju Kakovec.


Evo obećanog linka na

Evo obećanog linka na reportažu saradnice Radija Slobodna Evropa iz Užica.

Link


Heroj slobode, u trenucima raspuštenosti

Priča iz prve ruke:

Heroj Slobode NK u taksiju, leto 2006: "Vi Srbi ste obična g****".

Pošto je taksista zamolio Heroja Slobode da iziđe iz kola, Heroj je taksisti poslao specijalce da mu zakucaju na vrata.

Toliko o šampionima demokratije i herojima slobode.


Pinagard: "Heroj je taksisti

Pinagard: "Heroj je taksisti poslao specijalce da mu zakucaju na vrata."

Posto je Heroj sef tajne ili javne policije. Logicno.

------------
izvini zox,
ovde si se malo predomislio:)


Čemu uvrede?

Kažem, iz prve ruke... Ali dežurni branioci "urbanog načina života" ne biraju sredstva.

Ovo o budali više govori o Vama, nego o meni. A Heroji Srbije, Slobode, i ostali Heroji imaju i svoju netrpeljivu i mračnu stranu.

No, kako već želite. Ovo je prvi i verovatno poslednji put da se oglašavam na blogu B92, jer mi je muka od etiketiranja, bilo od establišmenta ili od "manje i bolje" Srbije.

Jel Vi to ono titovsko... "Ko drukčije kaže, kleveće i laže?"

Eto, smatrajte da ste pobedili u polemici. Neću više odgovarati ni na šta.


Pinegard: "Ovo je prvi i

Pinegard: "Ovo je prvi i verovatno poslednji put da se oglašavam na blogu B92, jer mi je muka od etiketiranja,"

Steta... A tek sto ste poceli. Bio je to obecavajuci pocetak.


Zox,

Pojasni mi ,ti si iskusniji. Ja razumela da je ovaj NK iz ove price o taksisti Nemanja Kusturica. Sramota me da kazem zasto.Ti izgleda drugacije shvatio? Ak te nije sramota da ti meni kazes zasto?


Ops, ja shvatio da je Natasa

Ops, ja shvatio da je Natasa Kandic? Iz cega dalje sledi sledi direktna paralela sa pricom iz Danasa, gde taksist nije hteo da poveze gdju Kandic, a sto bi se ovom pricom pokusalo osporiti?

Najbolje da to objasni sam autor posta, ko je taj njegov Neznani heroj pod inicijalima NK, kome na raspolaganju stoji takva moc da moze pozvati specijalce da maltretiraju neduzne taksiste po njihovim kucama.


hmmm

hmmm
Kusturica je presao preko malih ljudi (i Sidran je bio od tih lol) da bi dosao do velikih SrBova...
Natasa se pak hrabro drzala, i drzi, ljudi i ljudskog, ne obaziruci se na nacionalnosti, vjere, velicine...
To su razliciti putevi. Nema cijene za putarinu na njenom putu. Platiti se ne moze...

...sve mi se cini da ce se autor "Sjecas li se Bebi Dol" jednom ponovo ga gledajuci zapitati - "ko li snimi ovo?"...
Ili se to mozda vec desilo?


Nataša Kandić naređuje policiji

Quote:
Priča iz prve ruke:

Heroj Slobode NK u taksiju, leto 2006: "Vi Srbi ste obična g****".

Pošto je taksista zamolio Heroja Slobode da iziđe iz kola, Heroj je taksisti poslao specijalce da mu zakucaju na vrata.

Poruku bi, po nekim mojim merilima, trebalo obrisati jer sadrži ničim dokazanu klevetu uz to još izrečenu skrivanjem iza anonimnosti korisničkog imena.

Ali od brisanja sam odustao jer je poruka toliko glupa po svojoj sadržini da je jasno da nema šanse da bude tačna. Policajci, pogotovo specijalne jedinice, poznato je, rado i često izvršavaju naređenja Nataše Kandić.

Svašta čovek može da lupi i da ostane živ.

Najbolje je ipak da je "priča iz prve ruke". :)


Stvarno glupo...ali ima ciljnu grupu...

...da, ni ja nečuh veće besmislice na ovome blogu, ali zna ta ekipa da je laž što je god veća za njihovu ciljnu grupu prijemčivija..i samo zato se pojave jednim postom i odmah nestanu uz opravdanje da ne mogu trpeti šikanu "jednoumnika"...
Liči na "Elektrodistribuciju"...što bi rekao zokster...


Dok sam čitao originalnu

Dok sam čitao originalnu poruku bio sam ubeđen da je NK = Nemanja Kusturica i nekako mi se sve uklapalo. Kako si ti zaključio da je reč o Nataši Kandić?


procitajte

u tekstu sk ponudjen link
"Druga, skorašnja, priča o Nataši je iz Dnevnika Zorana Janića objavljenog u Danasu".


Pročitao sam

Quote:
u tekstu sk ponudjen link
"Druga, skorašnja, priča o Nataši je iz Dnevnika Zorana Janića objavljenog u Danasu".

Da, ali taj događaj se odnosi na 29. oktobar 2006. (treba posetiti taj link) a u poruci koju je pinagard napisao pominje se leto 2006.

Quote:
Heroj Slobode NK u taksiju, leto 2006: "Vi Srbi ste obična g****".

I dalje ne vidim nikakav lanac zaključivanja koji bi nedvosmisleno pokazao da NK u pinagardovoj poruci nije Nemanja Kusturica.


Nazvao ju je 'herojem

Nazvao ju je 'herojem slobode' i 'sampionom demokratije'... Tesko da to ide uz Kusturicu.


Dupli arsin ili patronizacija

Cenim sto ste se suzdrzali od brisanja, "protivno nekim vasim merilima". Medjutim ako to treba brisati zbog klevete, onda bi ste si morali dati puno vise truda i obrisati jos po nesto na ovom blogu. A i u vlastitom tekstu. Oklevetaste vi "Nemanju" poprilicno, sve po "merilima". Umetnicka/novinarska licenca, bice. U nedostatku boljega...

Prica iz taxija, po mojim merilima, ne doprinosi ovoj temi. Ali je jasno da je u pitanju trac, tako je i najavljena. Ima na ovom blogu (kao i na ostalima) dosta toga sto ne doprinosi temi, ali je deo ljudske komunikacije. Ako cete brisati ili opominjati (uz uvredu "lupi i ostane ziv" - sta je ovo? Osnovna skola?) bilo bi dobro da budete konsistentni. Prica iz aviona vam, vidim, nije zasmetala. Jasno je kakva su to "merila".

---
humbert.mojblog.co.yu


Verovatno niste uočili

Verovatno niste uočili razliku, ali ja naravno jesam. Ako odbacite sve manje-više nebitno suština je (po meni) sledeća:

U jednoj poruci je rečeno da je osoba X "seljačina" (podrazumeva se da govornik tj autor poruke iznosi svoj stav, tj uverenje, mišljenje, ocenu...).
U drugoj poruci je rečeno da je osoba Y učinila to i to (pri čemu je ovo "to i to" - izrekla uvredu na račun čitavog naroda, ali princip je u pitanju pa ne bi bilo drugačije ni da je rečeno da je ta osoba učinila bilo šta drugo).

U prvom slučaju reč je o nečijem uverenju ili o nečemu napisanom na način da je reč o uverenju. Ubeđen sam da uverenja ne treba sankcionisati. Štaviše duboko verujem da uverenja ne smeju biti sankcionisana.

U drugom slučaju je reč o tvrdnji da je neko drugi nešto učinio (a ovde još i čistoj kleveti, ali to ne mora u principu biti tako, iako ovde jeste). Rečeno je (u drugom slučaju) da je neka osoba rekla to i to pri čemu za tvrdnju nije ponuđen nikakav dokaz. Ubeđen sam da za svaka tvrdnja te vrste mora biti argumentovana.

Ako neko napiše da misli da je taj i taj (ko god to bio) primitivan - ja to mogu smatrati više ili manje umesnim, ali to nije uvreda. Ako neko napiše da misli da je taj i taj lopov ili narkoman to je uvreda. Iako je reč o "uverenju" tj mišljenju, reč je i o teškoj optužbi.

Ne znam osećate li sada razliku. Pokušao sam zaista da pojednostavim. Time ne želim da nanesem nikakvu uvredu (kao pojednostavljujem da neko shvati) nego prosto pišem o nečemu što je dvadeset i kusur godina deo mog posla i što prepoznajem što se kaže na prvi pogled. Ljudi kojima to nije posao verovatno ne mogu baš lako da prepoznaju takve stvari.

Stvar je otprilike ovakva: ja na prvi pogled (i malo više nego na prvi pogled) uopšte ne mogu da prepoznam da li je neki fudbaler odbrambeni igrač ili napadač (osim u trivijalnim slučajevima), a čak ne mogu da ni posle čitave fudbalske utakmice da kažem meritorno da je taj i taj dobro igrao, a taj i taj nije. Mogu samo da kažem da se meni čini da je X igrao dobro, a Y ne. Ali ja jednostavno nemam ni dovoljno znanja ni dovoljno iskustva ni na kraju dovoljno interesovanja za tu vrstu loptanja da bih mogao sebi da uzmem pravo da donosim nekakve meritorne stavove. A fudbal je takva pojava da se mnogo kome čini da se se u nju jako razume. Kako li je onda sa onim pojavama koje nisu baš tako opšte.

Ako mislite da sam ja oklevetao Emira/Nemanju - bio bi red i bilo bi u skladu sa ovim što sam napisao da to i argumentujete. Znači: ili "meni se čini" da je S.K. oklevetao Emira Kusturicu. Ili S.K. je oklevetao Emira Kusturicu napisavši to i to što nije tačno nego je tačno neko drugo to i to za šta su dokazi ti i ti... Tako nekako bi to trebalo da ide. Inače nije ozbiljno.


Razlika

Razlika postoji - kad god nesto nije identicno, razlika postoji. Ali mi se cini da razlika bas nije takva kakvom ste je predstavili.

Kao prvo, u ovom primeru govorimo o kleveti, a ne o uvredi. Osim ako ne mislite na "uvredu casti", sto je, valjda, kleveta drugim recima. Kleveta je pravna, a "obicna" uvreda, da tako kazem, moralna kategorija. Samo sud moze da oceni da li je nesto kleveta ili ne. Postoji niz merila koje treba zadovoljiti da bi nesto bilo dokazano kao kleveta. I kao sto znate, u razlicitim zemljama postoje razlicita merila. Sto je dozvoljeno u jednoj zemlji, mozda nije u drugoj. Ne postoji univerzalni princip.

Ja ovde (retoricki) postavljam pitanje o limitima govora. Sta je prihvatljivo, a sta nije. Cini mi se da i vi, u stvari, govorite o tim merilima, a ne o pravnoj kategoriji u smislu zakona Republike Srbije.

Po vama prica iz taxija je prica o trecoj osobi, stetna je za ugled te osobe i, bez dodatnih dokaza o istinitosti price, nije prihvatljiva. Prica iz aviona nije prica o trecoj osobi vec licni stav pisca o trecoj osobi i time ne moze da steti trecoj osobi. Ne govori se "osoba Y je uradila to i to, rekla to i to" vec "ja mislim da je osoba Y to i to".

Ali! U primeru iz aviona se IMPLICIRA kako su ponasanje i/ili reci Kusturice, po uvrezenim drustvenim merilima, nekulturni ("seljacina!"). Za nekog ko je delatnik bas u segmentu kulture i koji se takodje javno zalaze za ekologiju, znaci izdaje se za nekog ko ima visoku moralnu i drustvenu svest, navodi o upravo nekulturnom licnom ponasanju stete ugledu te osobe. Istina, pisac price je izrazio svoje misljenje, ali nam je tim misljenjem rekao "Kusturica se nedolicno ponasao". Kao sto je pisac price iz taksja rekao "Kandic se nedolicno ponasala".

Ako su za pricu iz taxija, da bi bila prihvatljiva, potrebni dodani argumenti, zasigurno su takvi argumenti potrebni i za pricu iz aviona. U stvari, prica iz aviona je problematicnija. Mi smo prinudjeni da piscu verujemo u njegovu ocenu, bez da nam je omogucio da saznamo cime je Kusturica zasluzio epitet "seljacina". Dok je prica iz taksija jasno oznacena kao prica iz trece ruke; pisac ne tvrdi da je svedok. Ostavlja nama da:
1) Poverujemo ili ne njemu
2) Poverujemo ili ne njegovom izvoru ("prva ruka")
3) Da sami odlucimo sta ta prica, ako smo poverovali u 1) i 2), govori o N Kandic

Takodje, koliko znam, prica iz taksija je u javnom domenu. Ljudi su mogli iz medija saznati i o optuzbi i o demantima. O prici iz aviona ne znamo apsolutno nista, osim da je Kusturica "seljacina". Ako debati dodamo vas komentar kako prica o N Kandic "sadrži ničim dokazanu klevetu", svaki citalac ima jako puno informacija na osnovu kojih moze doneti vlastito misljenje. Prica iz aviona to ne nudi.

To sto pisac price iz aviona tvrdi da je bio svedokom, ne moze biti dovoljno. Ja npr. mogu napisati "bio sam sa Srdjanom Kusovcem u avionu, izvrstan je novinar, ali je velika pijanica". Biti pijanica nije ilegalno, ali moze stetiti ugledu javnog radnika.

Vi ste, kako kazete, razlucili na "prvi pogled" sta ko kaze (time valjda i sta ko misli kad nesto kaze), zato sto ste "u tome strucni". Posedujete tu suptilnost da ocenite gde su granice. Meni je takav stav vrlo problematican, ali dobrim delom objasnjava ovaj vas blog. No o tome bih, ako mi dozvolite, pisao posebno. Kao i o tome cime ste "oklevetali" Kusturicu.

---
humbert.mojblog.co.yu


U pravu ste da se to

U pravu ste da se to "seljačina" može protumačiti i kako navodite. Nisam razmišljao na način da to "seljačina" može implicirati neuljudno ponašanje tj da može na taj način naštetiti ugledu ličnosti o kojoj je reč. Dakle i to je onda dosta teže tj može se shvatiti ozbiljnije nego što sam ja naveo u poruci.

Ali slučaj avion može implicirati neuljudno ponašanje, van uobičajenih uzusa, normi itd. A u drugom slučaju (taxi) stvar je daleko ozbiljnija jer praktično nema mogućnosti da bude drugačije shvaćena pogotovo imajući u vidu politički kontekst.

Dodatni argument da je u drugom slučaju ipak reč o nečemu ozbiljnijem predstavlja činjenica da stav taj i taj je seljačina predstavlja nešto što treba "tumačiti" tj mozgati "šta je pisac hteo da kaže" (pa se dakle može i doći do različitih zaključaka kao što smo nas dvojica došli). U drugom slučaju je zaključak ipak samo jedan.

U svakom slučaju bilo bi bolje i bez jednog i bez drugog. Slažem se da ni ono prvo ne mora biti onakvo tumačeno kako sam naveo u prethodnoj poruci, ali ono drugo može biti samo tumačeno onako kako je navedeno. To je ipak razlika.


"Kleveta je pravna, a

"Kleveta je pravna, a "obicna" uvreda, da tako kazem, moralna kategorija."

A zašto onda KZ Srbije sankcioniše i "pravnu" i "moralnu" kategoriju, odnosno i klevedu i uvredu kao posebna dela? Zakonodavac je napravio razliku izmedju ove dve kategorije i odvojeno ih sankcionisao - obe.


Anna: "A zašto onda KZ

Anna: "A zašto onda KZ Srbije sankcioniše i "pravnu" i "moralnu" kategoriju, odnosno i klevedu i uvredu kao posebna dela? Zakonodavac je napravio razliku izmedju ove dve kategorije i odvojeno ih sankcionisao - obe."

Zato sto nije konsultovao Alberta. Humberta.


...

Anna, mislite kada uvreda nanosi tzv "dusevne boli"? Jer valjda nije dovoljno samo uvrediti nekoga pa da padnete pod saku zakona; uvreda valjada mora biti odredjene tezine da bi bila kaznjiva? A kleveta je kleveta - po definiciji je stetna?

Medjutim, izvukli ste moje reci iz konteksta. Ja nisam imao nameru da tumacim zakon Srbije i mislim da ni gospodin Kusovac nije mislio na dopusteno/ne dopusteno u smislu KZ Srbije. Samo sam napravio distinkciju izmedju necega sto samo sud moze da oceni kao neprihvatljivo i necega sto je moralno neprihvatljivo. Ako sam se lose izrazio, ispricavam se.

Kao sto sam napisao, mene zanimaju limiti slobode govora. Moj komentar je isprovociran izjavom autora bloga kako bi odredjeni post, po njegovim merilima, trebalo brisati. Hteo sam da ispitam ta merila, jer mi se njihova primena cini neuravnotezena.

Razlika izmedju dva primera postoji, to je svakom jasno, ali sam pokusao pokazati da su obe price stetne ugledu pomenutih osoba i obe imaju nedostatke u smislu dokaza. Svaka na svoj nacin, naravno. Moje je misljenje da je prica iz taxija, u stvari, manje stetna jer se citaocu daje na raspolaganje puno vise informacija, ukljucujuci sve sto je poznato iz medija te cvrst demant autora bloga. Dok prica iz aviona ne dopusta da sami donesemo svoj sud, osim da poverujemo autoru ili ne.

Je ne pokusavam da merim koja je prica bolja, koja je optuzba teza. Samo postavljam pitanje sta je u dijalogu prihvatljivo, a sta nije. Meni se obe price cine podjednako uvredljive i podjednako beskorisne za ovu raspravu. Ali ne prihvatam da jednu treba, a drugu ne treba brisati. Svojom odlukom da ne brise, autor bloga je po meni dobro postupio.

S.K:

Quote:
Nisam razmišljao na način da to "seljačina" može implicirati neuljudno ponašanje...
...ali ono drugo može biti samo tumačeno onako kako je navedeno.

Ovo upravo dokazuje da je dozivljavanje tudjih reci vrlo individualna stvar. Vi dozivljavate na jedan, ja na drugi nacin. Mislim da je odgovorno sto ste intervenisali i napisali da je prica o N Kandic neistina. Isto tako mislim da odlucivati o pravu drugih da govore nosi veliku odgovornost.

---
humbert.mojblog.co.yu


Srdjan je sasvim ok

Srdjan je sasvim ok protumacio razliku izmedju njih.


Musko...

"Heroj je taksisti poslao specijalce da mu zakucaju na vrata."

Ajd ono Heroj da prodje umesto Herojka jer zivimo u patrijarhalnom svetu, ali bas me interesuje da li se onda i dalje nastavlja u muskom rodu iako mislimo na zenskog heroja?

Ja mislim da ne i da je u pitanju biLA zenski heroj recenica bi glasila "Heroj je taksisti poslala specijalce da mu..."

Znaci ili je mislio na Nemanju ili je malo nepismen. Ili sam ja nepismen... jedno od ta tri resenja :)


pinagarde,

jesi li se ti pre sat ulogovao samo da nam se poveriš (iz prve ruke) šta Nataša misli o nama.

Kakav heroj! Žena nas mrzi i sve radi iz čiste mržnje i zlobe. Sve je izmislila, i onaj video gde Škorpioni streljaju Bošnjake i Suvu reku i ubistvo 48 članova jedne porodice, Gaši i Ovčaru i streljanje oko 200 Hrvata. Sve je izmislila samo da nama Srbima naudi. Sram je bilo.

A najpouzdaniji su neimenovani izvori. Ne sumnjam!


Eto, ode čovek a ko zna

Eto, ode čovek a ko zna šta smo sve još mogli da naučimo od njega!? Kada bi, molim te, saznala da Nataša komanduje specijalcima!?!


a za to vreme,dok nemanja harači

Daliborka kaže da je zadovoljna svojim poslom i da ima veliki broj planova za uređenje bašte. Jedan od njih je da stavi cveće u saksije koje se nalaze kraj bazena.

Za razliku od njih, Aleksandra razgovara sa Ivanom i Sanjom o plakanju. Ona kaže da ima trenutaka kada može da zaplače za kratko vreme, ali joj se ponekad desi da ne može da zaplače bez obzira koliko je nešto tužno.

Za to vreme, dok ukućani razgovaraju, Jadranka je u ispovedaonici i njoj je Veliki Brat pustio isečak iz emisije "Menjam ženu" u kojoj se vide njena deca. Jadranki je samo toliko bilo dovoljno da bi zaplakala


Pa, da i Daliborka kupi harač...

...bašta po bašta i okrpljena ozonska rupa...


sjajan predlozak za scenario

a la 'short cut'
'pachwork' bi bio odlichan .


Natasa carica,

zena koja je pokazala da u Srbiji postoje oni kojima je ljudski zivot na prvom mestu, a nacija na poslednja rupa na svirali.
Osoba koja je osvetlala obraz ovoj zemlji i njenim gradjankama i gradjanima borbom za ljudska prava,suocavanje sa prosloscu i demokratiju, a protiv ratova.
Nadam se da ce u srbijanskom drustvu biti vise Natasa, Sonja i BKV, kako bi Srbija usla u EU usvojivsi evropske vrednosti, kako bi usla bez tragova krvi na rukama.
Stop fasizmu, smrt naciji, sloboda pojedincu, bravo za Natasu!
A na Nemanju Kusturicu i njemu slicnima ne zelim da trosim reci.

..................
bez parola uroshe. vidi email. (M.)
OK, nema vise parola, al' gde se dede mail?;)
...................................
ne radi ti email adresa. 2xprobala...kontaktiraj bizija oko toga.


Iz poverljivih izvora

Posle narednih izbora, na kojima će pobediti, naravno, Narodnjački blok (Tadić, Koštunica, Velja, Palma, Raka i Bidža), glavni grad Srbije biće Užice. Premijer i predsednik ostaju isti, dok će ministar kulture biti Sergej Trifunović a ministar ekologije Emir Kusturica.


A Srbija...

...dom za vesanje?


Kusovac Srđane, a

sećaš li se Doli Bel ili si bio na službenom putu.


Mislio sam naravno na ta dva

Mislio sam naravno na ta dva filma iz '81. i '85.


I na Sidrana kao scenraistu.

I na Sidrana kao scenraistu.


Pa, Srđane

nije li Vam se tada i Kusturica, bar na trenutak, učinio kao heoroj, bez obzira na scenaristu Sidrana, kao što Vam se danas g-đa Kandić čini heroinom? Heroji, pa i heroine, se ponekad i umore, zar ne?


v. stojkovic: "Heroji, pa i

v. stojkovic: "Heroji, pa i heroine, se ponekad i umore, zar ne?"

Pa onda umorni heroj uzme da naplacuje putarinu.


... пренео неки

... пренео неки овдашњи културни програм интервју са емиром, чини ми се са french-tongue канадском тв. емир прича тамо о завери моћника против малих држава и народа, о томе како њему (емиру) бели анђео седи на рамену и теши га, као и сваког малог и немоћног човека против кога се уроте светски моћници... какав дебакл од човека... хјех, када се сетим да сам плакао као мало дете уз његове ране филмове (уз "оца на сл. путу", највише).


uf, srki, ja sam se

uf, srki, ja sam se smejala.
secas se scene u kojoj dvojica klinaca razgovarju o predstojecem sunecenju. jedan pita sta je to, a drugi odgovara ne znam, al' znam da smo njbl:)


kakve to veze ima s kustom,

to je sidranovo

mislim sve sto valja to je on pisao


Ne, nije mi se činio kao

Ne, nije mi se činio kao heroj.

Bio mi je, priznajem, jako simpatičan. Njegovu Zlatnu palmu prima nekakav nemušti šef produkcije (čini mi se da se zvao Mirza Pašić) koji je uspeo tek da prozbori "Merci beaucoup" i da to ponovi tri puta kada je video da prisutni u sali očekuju nešto više. A Kusturica postavlja parket sa rajom. Ma genijalno.

A film - vrhunski.

Otac na službenom putu mi se još više svideo.

Ali to nema nikakve veze sa onim što se dešavalo kasnije. Čak ni Kusturičina politička opredeljenja, i to sam napisao u blogu, nisu mi problematična koliko god se ja sa njima slagao ili ne slagao i šta god mislio o nekim moralnim pitanjima o čoveku koji se tako opredeljuje u takvom momentu. To je njegov izbor - molim lepo. Štaviše, napisao sam, i mislim, da svako treba da ima pravo na izbor. Dodajem da uopšte ne bi bilo dobro kada bi izbor svih nas bio isti.

Dakle, Emir Kusturica, reditelj pomenuta dva filma - apsolutno je pozitivan lik, vrhunski umetnik. To je moj stav bio i ostao.
Emir Kustirica, koji se opredelio politički kako se opredelio - slobodan je čovek koji je to učinio jer je tako želeo ili morao ili šta ja znam. To je njegovo pravo.
Emir Kusturica koji se slizao sa vlastima svoje nove domovine. I to mi je čak na neki način prihvatljivo. Njegov i njihov izbor. Molim lepo. Što da ne.
Emir Kusturica, kabadahija i primitivac koji se mlati sa ljudima po gradu (pa makar to bio meni nesimpatični Nebojša Pajkić) - to je nešto što takve umetničke veličine ne bi trebalo da rade.
Emir/Nemanja Kusturica - čovek koji radi u zapadnoj Srbiji to što radi. To je nedopustivo za jednu državu. Za njega je očito profitabilno.

Kada se podvuče crta - ispada da dok je pravio vrhunske filmove (komada dva) - radio je stvari koje su možda bile pomalo čudne, ali su bile prihvatljive, ako ništa kao deo ličnosti ekscentričnog umetnika. Posle ta dva pomenuta filma bacio se na druge delatnosti.

Kasnije radove, recimo to tako one "srednje" gledao sam pomalo i umiro od dosade. One najnovije uopšte ne gledam. Nemam vremena.


mala ispravka

Quote:
Njegovu Zlatnu palmu prima nekakav nemušti šef produkcije (čini mi se da se zvao Mirza Pašić) koji je uspeo tek da prozbori "Merci beaucoup" i da to ponovi tri puta kada je video da prisutni u sali očekuju nešto više. A Kusturica postavlja parket sa rajom. Ma genijalno.

A film - vrhunski.

Otac na službenom putu mi se još više svideo.


Opisano se odnosi upravo na "Oca..." za koji je dobio Zlatnu palmu.

Za "Bebi Dol" je dobio Zlatnog lava u Veneciji...i jos se svjeze sjecam svog odusevljenja (bilo je iznenadjenje) kada se licitacija sa njegovim imenom zavrsila na "Kusturika"...

Kada je Sarajevo konacno otislo iz njega on se evo par decenija vec tetura kao pokisli pijanac.


"Ne, nije mi se činio kao heroj."

срке К
сори али мислим да ниси искрен: био је херој у овом моменту који описује негрос.
"када је сарајево отишло из њега...",
како лепо, и тужно речено.


Jesenjin, Miljković, Ajnštajn i mnogi

pre njih i posle njih, vruhanac su postigli do tridesete. Neki su se odmah potom obesili što o gredu, što o drvo u parku, neki ostali da žive i naplaćuju putarinu. Takav je život umetnika i naučnika, težak, ali moramo ih razumeti.


Anštajn naplaćivao putarinu...?

...ovo je vrhunac relativizacije,olakog besedenja i neozbiljnosti, rekao bih...


Putarinu Ajnštajn, naplaćivao nije,

ali se rugao sam sebi, i to javno, što u kasnijim godinama, ništa ni približno teoriji relativiteta nije otkrio. A kad je već reč o relativitetu ili vrhuncu relativizacije, kako Vi kažete,biću slobodan da Vas potsetim da se u većini umetničkih (poezija...) i naučnih (fizika, matematika..,) grana vrhunac postiže u mladosti,tj. do dvadesete ili najkasnije tridesete godine života. To svakako ne važi za novinarstvo. Novinari što su stariji to su bolji, kao vino. Možda zato što novinari nisu umetnici, a pogotovo nisu naučnici. Ali baš zato misle da sve znaju i da o svemu mogu da pišu... rekao bih...


laik

"ali se rugao sam sebi, i to javno, što u kasnijim godinama, ništa ni približno teoriji relativiteta nije otkrio. A kad je već reč o relativitetu ili vrhuncu relativizacije, kako Vi kažete,biću slobodan da Vas potsetim da se u većini umetničkih (poezija...) i naučnih (fizika, matematika..,) grana vrhunac postiže u mladosti,tj. do dvadesete ili najkasnije tridesete godine života."

Iz Vaseg komentara se vidi da o nauci nemate pojma (pogotovo oko godina i naucnih ostvarenja). Cisto da upozorim ostale blogere da Vase komentare ne uzimaju za ozbiljno.


nauka i umetnost

"Cisto da upozorim ostale blogere da Vase komentare ne uzimaju za ozbiljno."
Nema opasnosti, pa nismo klinci! :)


Quote:Takav je život

Quote:
Takav je život umetnika i naučnika, težak, ali moramo ih razumeti.

Razumjeti?!
Ovdje je sve jasno.
I razumljivo.
I izaziva tugu i gadjenje...


S

....


Zapravo je problem u

Zapravo je problem u političkoj opredeljenosit Emira Kusturice. Da je kojim slučajem drugačija, ne biste ni pisali o "haraču".

**Take your place in history and pray you don't repeat it**


Ne znam kakvo je (trenutno)

Ne znam kakvo je (trenutno) političko opredeljenje Emira Kusturice, niti me, iskreno rečeno, to naročito zanima.

Pomnije sam pratio njegova politička opredeljenja dok je hvalio Slobodana Miloševića i podržavao njegovu politiku, a onda mi je, kada sam počeo Kusturicu nakon 2000. da viđam često sa najvišim zvaničnicima nove vlasti, i to praćenje Kusturičinog političkog angažmana postalo dosadno.

Možda niste primetili - ali pisao sam o pojavi osobe koja je stavljena iznad zakona. To nema nikakve veze sa političkim opredeljenjima. Nema što se mene tiče. Ima što se tiče osobe o kojoj je reč.


A sliku Kusturice pored

A sliku Kusturice pored Bećkovića, Tadića i Koštunice ste stavili onako, slučajno? :) Anyway, možda ste trebali objaviti dva bloga odvojeno, jedan o Nataši Kandić a drugi o Emiru Kusturici i njegovom "drvengradu". Što se zakona tiče, možda jeste ta njegova "zabran" i zakonita, ali to ne znači da je poštena (uh, kako sam ovo samo smislio). Hoću da kažem, kad imaš zaleđinu, onda ni zakoni nisu problem... ima i nekih drugih primera, ali neću o njima, navukao bih opšti gnev blogera na sebe...

**Take your place in history and pray you don't repeat it**


fotografija

Quote:
A sliku Kusturice pored Bećkovića, Tadića i Koštunice ste stavili onako, slučajno?

Svašta. Kako mislite da fotografija može slučajno da bude tu stavljena.

Stavio sam je namerno, štaviše malo sam je duže tražio po disku, ali sam hteo baš nju jer je fantastična fotografija da mi se kad sam je prvi put video urezala u memoriju.

A šta tu imamo: Koštunica ko na sahrani, Genije u donjem delu radničkog kombinezona i u gornjem delu trenerke, jedan od viđenijih zvaničnih mudraca nešto objašnjava predsedniku države, ono sve gestikulirajući sastavljanjem vrha palca i vrhova ostalih prstiju (suštinu objašnjava, takvi su inače ubeđeni da su toliko mudri da uvek govore o suštini (nisam siguran da ni sagovornici misle drugačije)), i konačno predsednik države koji se uneo i uz to još pognuo da ne propusti neku od mudrosti mudraca, jednog od onih što su sve od '91. promašili i što su uvek podržavali opcije koje su posle gubile.

I sve to u "drvengradu" u koji su došli na poklonjenje Veličini. Fantastično.

I po čemu je uopšte fotografija sporna da bi trebalo da je izostavim?


Jasno mi je da ste sliku

Jasno mi je da ste sliku stavili namerno a komentar je bio u konekstu političkih afiniteta Emira Kusturice... što se Koštunice tiče, on je UVEK k'o na sahrani, a što se radničkog kombinezona i trenerke tiče, ne bih da ponavljam svoj prvi komentar koji je ipak bio nepromišljen... tako je to kad ne ispečeš a napišeš...

Dakle, da zaključim, fotografija nije sporna. Nismo se najbolje razumeli. Možda je ipak bolje da ste razdvojili blogove o Kusturici i Kandićevoj, onda bi makar bilo jasno ko je fan Kusturice/drvengrada a ko mrzi Natašu Kandić...

**Take your place in history and pray you don't repeat it**


rec je o nama, ne o njima

"Anyway, možda ste trebali objaviti dva bloga odvojeno"

ATOMSKI,
KAKO SE USUDJUJES DA UTRCAVAS U KONVERZACIJU BEZ
OSNOVNOG ZNANJA JEZIKA I GRAMATIKE?


Kucanje na brzinu,

Kucanje na brzinu, mikeloti... i nisam jedini, mnogi greše kad kucaju ovde a ti si baš mene našao? Biće da ti smeta nešto drugo u mom komentaru a ne gramatika...

**Take your place in history and pray you don't repeat it**


Kako drugčije mrav...

...harač je harač i zna se ko ga može uvesti..
I ko može angažovati "rendžere"....


I na kraju, posle svega

I na kraju, posle svega recenog, i posle objasnjenja o pravnoj pozadini naplacivanja putarine, glavni problem ispada sto je prebio Pajkica koji ga je pred prijateljima uporno vredjao? Mislim, stvarno ste se navukli na moralisanje.


pa

zajednicko im je da su zgrnuli kes, teskim radom mada kao ljubitelj filma drazi mi kusturica, ne gledam politicku orijentaciju a tu mi se ni jedno ni drugo bas ne svidjaju...


Freak, treba da se stidite

Freak, treba da se stidite svoje maliciozne, jeftine insinuacije. Dajte dokaze o tome:
i) koliko casha i na koji nacin je "zgrnula" Natasha a koliko Nemanja?
ii) na sta je taj cash (ako je uopste "zgrnut") potrosen?

Gotovo da sam siguran da vi te dokaze nemate, da se radi o rekla-kazala. Doprinosite tome da se u nedostatku bilo kakvih argumenata, ili jos bolje, u lenjosti ili nesposobnosti da se koristi razum, neko posluzi cinjenicom da ima mnogo gladnih kako bi uperio prstom na nekog ko nosi koricu hleba i time skrenuo paznju sa svoje krivice. Zapravo, vi stvarate plodno tlo za ovu i slicne demagogije, a i sami ste ocigledno lak plen onih politicara koji traze podrsku pozivajuci se na popularne zelje i predrasude radije nego na racionalni argument.

U Srbiji je mnogo vaznije od toga ko nosi koricu hleba odgovoriti na pitanje kome su ruke krvave. Time se bavi Natasa Kandic.

Na kraju, ja ne znam na osnovu ovog vaseg kratkog komentara da li vi uopste pojmite sta je to validan dokaz, bilo u pravnom smislu, bilo na apstraktnijem nivou u matematici. Zato nemojte pomisliti da vam je sloboda govora ugrozena, vec shvatite da ja branim odredjene standarde u govoru koji nam omogucavaju da nesmetano uzivamo u slobodi. Ili ako hocete branim Razum. Ako me i dalje ne razumete ne mrzi me da pomognem, koliko god to moje mogucnosti dozvoljavaju, kako bih vam objasnio sta je to sustinski neprimereno u vasoj primedbi o "zgrtanju casha".


a vi druze gospodine

.... skapirajte malo, prvo meni kusturicina politicka orjentacija nije bliska, a sam sam daleko od nekog radikalnog misljenja.vi se zapitajte da li je licemerno napadati tako zestoko a pritom ja za natasu nisam nista rekao a t kusturicu nazivas "nemanjom" sto je nekorektno totalno.Covek je osvajao nagrade, can... bio predsednik zirija u istom , doveo jednoga maradonu u srbiju i za to postovanje. za natasu meni neki njenji stavovi cak se i dopadaju, ali ko' sto neko rece ne i metod, ne bih sada elaborirao moju tezu...
samo ne znam odakle tebi takva agresivnost cak i da si me pogresno razumeo. da moje misljenje logicki da ima kesa jel' kako bi inace radila svwe te akcije a da li se vozi autobusom ne znam. iscooliraj malo.!


jaaaaaaoooooooooo

i ja bas bila mnogo dirnuta sto je maradona dosao! bice glavni glumac u novom kustinom filmu, je l' da? steta samo sto nikad nece biti visok i plav............


Nemojte sada da sapunjate

Nemojte sada da sapunjate ovo usko grlo u koje ste sami sebe doveli, jer ne mozete se glatko izmigoljiti. Rekli ste "zgrnuli su cash" a sad kazete "logicki je da ima casha je l' kako bi inace radila sve te akcije".


No, no

Obrisao sam dve poruke (samim tim su obrisani i lanci replika koji su iz tih poruka sledili).

U jedmom slučaju je bilo reči o nazivanju jedne javne ličnosti narkomanom. Najpre sam zamolio autora da sam izmeni sadržaj poruke, ali kako to nije učinjeno poruka je obrisana.

U drugom slučaju je počelo sitnim začikivanjem, nastavljeno grubim vređanjem, a završilo kočijaškim rečnikom.

Ne pada mi na pamet da na ovom blogu dopuštam takav nivo, i takve izlive primitivizma ću ubuduće brisati bez upozorenja i bilo kakvih obzira.


od sitnog začikavanja do kočijaškog rečnika

Quote:
U drugom slučaju je počelo sitnim začikivanjem, nastavljeno grubim vređanjem, a završilo kočijaškim rečnikom.

Pretpostavljam da se inkriminisani "drugi slučaj" odnosi na moj reply komentaru u kom se ćirilica koristi posprdno (ceo tekst na latinici, samo "Nemanja" ćirilicom) a Emir Kusturica (takođe posprdno) naziva "velikim Srbinom"?
Eh, šta da radi čovek, poštovani gospodine Kusovče, sa nama iz "druge Srbije, one krezube, neobrijane, netuširane, od jagnjetine masne i alkoholisane"? Ne znamo, siromasi, lepo i književno da se izražavamo i tu samo, možda, nova tura osiromašenog uranijuma obavi posao prosvećivanja. Ne znaju svi na finjaka da proturaju šovinizam i govor mržnje. Znate kako kažu: "nisko čelo i nizak IQ".
Da Toma Nikolić zna kakav posao radite za njega i njegovu stranku (pogotovo sada, u susret predizbornoj kampanji) mislim da bi Vas proglasio za počasnok člana stranke. A NK za počasnog predsednika. Pa sad skontajte na koga sam mislio. Čaos.

*There he goes. One of God's own prototypes. Some kind of high powered mutant never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.*


Manje egoiznma više

Manje egoiznma više logike!

Nije se odnosilo na Vas. To što pišete je neinteresantno i netačno, ali nije to kočijaški rečnik.

A glede logike - poruka u kojoj sam pisao o takvom rečniku postavljena je PRE Vaše poruke.


Zanimljivo g Kusovče...

...pošto post na koji sam stavio reply još uvek stoji. Ja sam mislio da to ide po principu "obrišeš poruku, automatski se brišu odgovori".

OK, nezanimljivo može da bude. Ali netačno? Gospođa Hag nije, u više navrata, posprdno koristila ćirilicu i ijekavicu? Nije davala šovinističke kvalifikacije ("zatucani, primitivni, ksenofobni, seljački narod" a nije pričala o imaginarnim Liliputancima ili Jututuancima)?

Glede logike- to nije govor mržnje?

Prejaki ste, ma car jedan megasvjetski.

*There he goes. One of God's own prototypes. Some kind of high powered mutant never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.*


Trinidade (mada mislim da bi

Trinidade (mada mislim da bi pre bilo Kubo),

nisam mislio kada sam napisao netačno ni na šta konkrtno što ste napisali da je netačno pa tako ni na to što navodite nego sam mislio generalno na Vaše stavove (o svetskim zaverama, drogama, halucinacijama isl)

A u vezi logike sam mislio sledeće:

Vi ste napisali da mislite da se ono što sam ja napisao odnosi na nešto što ste Vi napisali. Ja samo kažem da sam ja napisao PRE nego što ste Vi to nešto napisali pa nije moglo da se odnosi jer ja nisam mogao da znam šta ćete Vi napisati.


pa kud se onda dede moj "kočijaški" reply???

Btw- "svetska zavera"??? Gde sam ja to spomenuo, ako nije tajna čak i za mene, navodnog autora priče o "svetskoj zaveri"?

Glede "halucinogenih gasova": sarkazam nije dozvoljen kod Vas, ili nije dozvoljen samo predstavnicima "druge Srbije" (neobrijane, neokupane, sa tri zuba u glavi...)?

Još uvek mislim da ste megacar. I najbolji novinar sa ovih prostora pride.

PS Zašto "Kubo" umesto "Trinidade"?
a) zato što me svrstavate u isti koš sa neprijateljem svetskog mira i demokratije Fidelom?
b) zato što mislite da sam ja NK glavom i bradom, sa te Vaše slike?

*There he goes. One of God's own prototypes. Some kind of high powered mutant never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.*


Kubo jer se šalim. I Vaše

Kubo jer se šalim. I Vaše poruke su prepune cinizma osim kada preterate.

Nemojte me tako hvaliti pošto sam napisao da ste cinični. :)

A Megacar je jedan jedini - zna se koji.


:)

Quote:
Obiš'o sam nedelju, srijedu, januar, avgust, genitiv, dativ, selo i juga
Sudba kleta jednaka je bio gospodin il' druga
Na televiziju sam triput vidio kompjuter
Striko mi na selo ima moderni pluga
Sudba kleta jednaka je bio gospodin il' druga

*There he goes. One of God's own prototypes. Some kind of high powered mutant never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.*


Emir the Great vs the rest..........

Prosto je smesno kako odredjene grupe i pojedinci vodjeni slicnim ideoloskim idejama pokusavaju na svaki nacin da diskredituju coveka koji je dobio 2 zlatne palme u Kanu.
Kazes da ta njegova ostvarenja iz sarajevskih dana spadaju u sam vrh ex-Yu kinematografije, pa sine on je jedini covek koji je uz Francisa Forda Copolu i Jim Jarmusch-a uzeo dve Palme D'Ore, a ovo je samo jedan primer nipodastavanja coveka i reditelja velicine Emira Kusturice.

Emir ne samo da prevazilazi granice bivse Ju, on je uopste svetski fenomen i najveci ambasador Srbije u svetu. Pa ja zivim u inostranstvu i kad god sretnem Italijane,Grke,Francuze.. i kazem da sam iz Srbije prvo sto mi odgovore je aaaa Kusturica. Ako drzava ikom treba da daje povlastice to je ON!! Covek je jednostavno brend po kome se Srbija prepoznaje u svetu. Mislim meni je sve ovo smesno i svi ti likovi koji pljuju po Emiru a zna se ko su, pa ljudi za 50 ili 100 godina niko nece pamtiti nekakve Petra Lukovica, Andreja Nikolaidisa pa i tebe (pisce ovog bloga). Emirovi filmovi ce ostati kao kao kulturna bastina ove planete zemlje, sto jesu i danas (s obzirom da ih svaka biblioteka u AU ima i da ih koriste studenti rezije).
Ne vidim uopste koja je paralela izmedju njega i Natase Kandic o kojoj necu da polemisem (kad vec nemam lepih reci bolje nista da ne kazem).


I jos da dodam.....................................

Taj Emir Kusturica je sto se stavljanja na stranu slabijih tice mnogo veci heroj. Pa covek je blacen od strane raznoraznih intelektualaca tipe Levy-ja, udruzenja, novinara cenzurisan po medijima i sl. samo zato sto je Srbin i sto nije hteo da prihvati crno belu sliku o dogadjajima u bivsoj jugoslaviji koju su zapadni mediji nudili svetu.

Morate da priznate da mu je mnogo laski put bio da se stavi na stranu "ugrozenih" da pljune po svom narodu i dobije po kog Oskara za to..

Izvini pisce bloga ali ko si ti da tako blatis osobu koja je obelezila poslednjih 30ak godina svetske kinematografije (druzio se sa ljudima koji su obelezili poslednji vek.. Brandom, Deppom,Maradonom, Kastrom, Jerry Luisem, Mihalkovim, Putinom..), sta si ti uradio, koja su tvoja dostignuca ??

Izgleda da se potvrdjuje moja teorija da mnogi u Srbiji krijuci se iza fanaticne borbe za demokratiju i ljudska prava, daju sebi za pravo da sude (staljinisticki) i sebe stavljaju iznad svakog ko im nije po volji pa makar to bile i velicine Emira The Great Kusturice.


Pitanje je da li bilo ko

Pitanje je da li bilo ko zbog svojih dostignuća može da bude izvan tj. iznad zakona.

Pominjete staljinizam. Upravo je to arhetip sistema u kojem je stepen poštovanja zakona zavisio od dostignuća.

A što se dostignuća tiče - valja malo sačekati za ocenu. Savremenici nisu baš najpodesniji da cene nečija dela. Setite se samo koliko ih je recimo u poslednjih stotinak godina npr. samo na području bivše Jugoslavije bilo za svoga vakta "nezamenjivo", "jedinstveno", "neprevaziđeno", koliko ih je čija su "dostignuća" opevana u pesmama i o kojima su knjige na metar prodavali, da bi se posle samo nekoliko decenija ispostavilo da je bila reč o ćorcima. Nekada nije bilo potrebno ni da prođe tih nekoliko decenija nego da se samo promeni režim.

Dakle, upravo je suprotno od onoga što Vi tvrdite. Vi staljinističkim metodama pokušavate mene da diskvalifikujete pitanjem šta sam to pa ja uradio da blatim Veličinu. Ja sebe uopšte ne poredim sa njim niti sam konkurisao da ja dobijem "drvengrad" pa da treba da budemo poređeni. Izneo sam argumente zbog kojih smatram da bez obzira na nečija "dostignuća" niko ne sme da bude iznad zakona. To je osnovni postulat demokratije, konačno to piše u Ustavu Srbije i to je ono u šta se političari zaklinju.

Inače o "dostignućima" bi se dalo raspravljati. Državni, dakle privilegovani umetnik je dobio prilike kakve niko drugi nije. Uopšte ne znamo da li bi neko drugi u takvim okolnostima bio bolji. Ja sam uveren da bi jer su, po meni, mnogi bolji i bez toliko novca i beneficija.

Inače, ako niste znali, Emir se nije stavio na stranu slabijih nego jačih. I to baš zato što su bili jači. Tu su, ja mislim, i počele njegove muke.


Ya volt messieur

Tacno, mala Srbijica je jaca od Amerike, ocigledno da vam geo-politika nije jaca strana.
Nije Kusturica izvan zakona, i covek je u taj drvengrad ulozio sav svoj kapital stecen kroz rediteljski posao drzava mu nista nije dala osim mozda dobre volje...
Hvala bogu da je samo vreme merilo kvaliteta to se kod filmova vec pokazalo Lepa Sela Lepo Gore (iako nema veze sa Kusturicom) ce verovatno ostati najgledaniji film 90-tih a bili su maltene zabranjene u svetu dok onaj Tanovicev film koji je dobio oskara niko ne moze dvaput da pogleda...
Kan je kategorija za sebe i filmovi koji tamo pobede ostaju za sva vremena (sto se Kustinih filmova tice).

Staljinizam (demokratija to sam ja) je kad neko sebe proglasi za demokratu i zastitnika ljudskih prava a svakog ko je protiv njega licno proglasi protivnikom istih. I to vi gospodine Kusovac (i Kandicka,tetka Biserka, Vuco, LDP..) radite.

Kusturicu su svetu blatili zato sto je bio na strani Srba, u Sarajevu zato sto je Srbin a u Beogradu su mu zavideli predstavnici tkz urbane intelektualne elite liberalne provenijencije...

To je covek koji se usudio da se drzne protiv kreatora javnog mnjenja sa zapada a nisu mogli da zabrane njegove politicki nekorektne filmove jer je vec imao ime i prezime u svetu filma. Zato je pokretana sva ta haranga na njega od strane tkz nezavisnih intelekutalaca kako na zapadu tako i ovde.

Svi ti likovi koji ga ne vole i koji su se na zapadu probili sa svojim politicki korektnim delima (bata Paskvale - Paskaljevic, Srbljanovicka..) gde su predstavljali svoj narod onako kako je zapad hteo da ih vidi ( i prikazivao preko svojih medija) mogu samo da mu zavide :P.


Sale25, ne znam da li ste

Sale25,
ne znam da li ste dobro procitali Srdjanov text. Moj utisak je bio cak i suprotan od vaseg, nedostajala mi je ostrija kritika Kusturice i njegovog dela. Mozda niste zadovoljni odsustvom hvalospeva Kusturici? Pa to je nepotrebno. Na primer, ja se potpuno slazem sa onim sto je rekao Srdjan da su mu prva dva filma najbolja. I Underground je u velikom delu dobar. Ali ipak je na kraju dosadan kada se bavi raspadom ex-Yu na suvise apstraktan nacin, razvodnjavajuci sustinu i gubeci bilo kakvu konkretnu poruku i smisao. Nekome ko nije svedok film moze biti intrigantan, a meni deluje pretenciozan. Da je hteo ili smeo Kusturica da bude malo konkretniji, prizemniji, da uspostavi nekakvu etiku, film bi mu bio masterpiece.

Nekako se desava kao po pravilu da na tom istom zapadu gde se vi i ja nalazimo, oni koji koji su uzivali gledajuci Gorke suze Petre von Kant, Querelle, Scenes from marriage, Jubileee, Teoremu, Being John Malkovich, Pi etc (samo da ilustrujem) na Kustine filmove gledaju vecinom kao na laku zabavu. Po mom misljenju niceg izuzetno znacajnog nema u Kustinim filmovima - ne bih mnogo izgubio da ih nisam video. To je svakako moj ukus i ne namecem ga nikome, samo hocu da kazem da mi date pravo na to da Kusturicin rediteljski dar ne vrednujem visoko cak i da je dobio 20 zlatnih palmi u Cannesu. Nagrade na festivalima nisu neprikosnoveni kriterijum koji bi svi morali uvazavati, narocito ako poznajemo film. Kao sto se ne slazem, na primer, sa dodelom zlatne palme Moore-ovom F9/11 (2004).

Primetite zatim da dela Natase Kandic ne mogu biti svetski poznata na isti onaj nacin na koji to mogu Kusturicina, buduci da se filmovi prikazuju po festivalima, bioskopima i imate ih u dvd clubovima, pa su veoma sirokoj i sarolikoj publici sirom sveta dostupna u svako vreme. Zato je nemoguce porediti dela Kandiceve i Kusturice po kriterijumu ko vise doprinosi popularnosti Srbije u svetu, do cega je vama ocigledno vrlo stalo. Vi ste i sami rekli "Ne vidim uopste koja je paralela izmedju njega i Natase Kandic o kojoj necu da polemisem". To sigurno nije ni bila poenta Srdjanovog bloga. Ako pogledate pazljivije postoje dve vesti - jedna je o naplati putarine na magistralnom putu Uzice-Visegrad, a druga je izbor Natase Kandic medju 60 najuticajnih licnosti u magazinu Time. Te dve licnosti povezuje samo cinjenica da su poznate van granica Srbije. Sledilo je nekoliko misli podstaknutih tim vestima - sasvim nepretenciozno. Sve ostalo su vase predrasude.

Ovim komentarom ne branim g. Kusovca nego reagujem na sve ono sto ste izneli u svom postu. Zakljucujem da postoji velika disproporcija u vasem poznavanju dela Kusturice i Kandiceve. Kusturicine filmove ste videli i u njima uzivali, culi pohvale od poznanika koji nisu iz Srbije. O Natasi Kandic, na protiv, znate vrlo malo. Evo prilike da se raspitate kod g. Kusovca, umesto da olako zakljucujete i onda se distancirate.


Srbijica i Amerika?!

Quote:
Tacno, mala Srbijica je jaca od Amerike, ocigledno da vam geo-politika nije jaca strana.

Sale23: zaboravili ste da je Kusturica najpre birao izmedju Srba i Bosnjaka, cime se jeste stavio na stranu "jacih" (u tom trenutku)? Ili to nije vazno? Pravo (njegovog) licnog izbora - necu sada u to da ulazim - ali besmisleno je da se bavimo zamenom teza. Je li bilo mozda nesto pre tog njegovog "herojskog izbora" (Srbijica ili Amerika?!)? Tamo neki rat, neki Bosanski Srbi i Muslimani, neki zlocini ...?
On je prvo birao tada i mislim da je ovde o tom izboru bilo reci.

U vezi sa jednom opaskom autora bloga: sto se Kusturice kao reditelja tice, nisam ljubitelj njegovog dela (osim "Sjecas li se...?"), ali ne mislim da ce biti u toj grupi umetnika ciji ce znacaj biti izbrisan promenom rezima. Zlatnu Palmu mu nije ni dodelio taj rezim, niti ga je rezim povezao sa drugim znacajnim umetnicima koji ga postuju - privatno ili profesionalno (Jarmusch et al.). Nebitno je moje misljenje o tome, koje se zasniva iskljucivo na licnom ukusu koji Kusturichinim filmovima prosto nije naklonjen.

A o Nemanji Kusturici i njegovom novom biznisu sa putarinom (u sta se moj prijatelj licno uverio), kao i o njegovom pajtashkom odnosu sa ovima i onima iz vlasti - ne zelim nista ni da kazem. Lepo jutro, bolje da se ne kvari. =P


sale25: "Staljinizam

sale25: "Staljinizam (demokratija to sam ja) je kad neko sebe proglasi za demokratu i zastitnika ljudskih prava a svakog ko je protiv"

Kakva definicija staljinizma, takav i diskutant.

Zaobilaziti u sirokom luku.


U pravu si. Meni je zabavno

U pravu si. Meni je zabavno sto ne ume da odgovori kako integrisati Kosovo u Srbiju, a protivi se nezavisnosti Kosova.


Nista takvi ne umeju da

Nista takvi ne umeju da odgovore osim da ponavljaju neke nabacane fraze iz novina i stampe... Jesi li video ono njegovo "kreatori javnog mnenja sa Zapada"?


da je to o Nemanji ...

Srdjane, sine, stariji sam pa zato ovako ...
Natasa Kandic i Emir (deminutiv od Nemanja),
nisu nepoznati SANU.
Dete moje, doklegod budemo imali Harolda Pintera
kao pridoslog clana akademije (nemam manje "a" na tastaturi), OGROMNOM VECINOM GLASOVA IZABRANOG, HEJ ... ostavi se i Natase i hiljade naucnika razasutih po svetu. I svetaca. Pada mi na pamet nedavni GOST svog rodnog grada, pesnik Charles Simic. On je za Srbiju uradio daleeeeeko vise
od Emirata (pardon Emira) i njihovih (njegovih)
klozeta iz Crno-Belo-Sivih macaka.
Srbija nije i nikada NECE BITI mentalni cucavac
EK i GM i AS i ... ko ih jebe.


Ne vredjaj mi Bitlse 3. put

Nije u redu da nakon viceva o Muji i Hasi solis pamet ostalima sta je pristojno i politicki korektno. Koliko znam, u Britaniji i SAD niko ne sme da pravi viceve na racun Iraca.

Zalosno je da likovi poput tebe, koji mentalno na Zapad nisu dalje otisli od Kumrovca, Srbiji sole pamet. Nadam se da ce te tabloidi ignorisati.

Onomad kada si se salio na racun Muje i Hase, bas je papa napravio skandal citiranjem vizantijskog imperatora. Molim te da preko Foxa siris svoje predrasude prema Muslimanima u Srbiji i sire, a ne na sajtu B92. Ne znam da li si na prozaku, ali na Brozaku, Srdjane sigurno jesi.

Saljem po treci put poruku koju si izbrisao. Zelim ti besanu noc. Bednik kao ti naravno da se boji istine, o sebi narocito, zato mora da bdi i da vreba sta mu ko na blog salje.

Natasa Kandic kao neko ko samara starce koji su izbegli sa Kosova i zgresili su samo zato sto su rodjenjem Srbi, ne moze da bude srpski heroj. Srdjane, hrvatski uljezu, dosta si rovario po Srbiji. Kandicka kandi do neba i mozda je hrvatski i albanski heroj, srpski nikako. Za Tajm me boli...

Netalentovani isfrustrirani bedniče, pusti Emira na miru... On je uz Brenu dokaz da muslimani sa Srbima mogu da zive zajedno i da prosperiraju.. Srbi i muslimani su naucili da zive u klinchu, kao i svi pravoslavci uostalom, tokom proteklih 700 godina. Vi katolici to tek trebate da naucite.

Nemoj svoje katolicke frustracije, da prebijas preko srpskog, ipak po duhu ljubavi, otvorenosti i tolerancije, iskonskog pravoslavnog sajta.

'Ajd odatle bre!


poturice i pravoslavci

zaboraviste da pomenete i Bregovica i Zdravka Colica :))

ali ,naravno o "ukusima ne treba raspravljati" ...

ceo problem je kako se meni cini u tzv "PRECENJENOSTI" koji cini debalans...

nadam se da ne zelite da ove ljude nametnete kao nekakve "vrednosti" kao sto ni ja (ili "mi") ne zelimo vama da namecemo nashe "vrednosti",iako smo rodjeni Beogradjani.

duh tolerancije je osnov demokratskog drushtva.

pa bio on u Sarajevu ili Beogradu.

mi smo spremni da trpimo u nashem dvoristu...ali da li su "Mujo i Haso" spremni da trpe u svom ?

kada to bude bilo uzajamno..onda cemo biti spremni za ulazak u EU... (nadam se )


Ko ovde prodaje *uda za bubrege

Da je Natasa Kandic organizovala protest povodom napada Amerike na Irak (nijedna NVO-ja nije napisala ni protestnu notu a kamoli se pobunila protiv!!) pa jos i da poverujem u herojstvo te dame koju s pravom nazivaju Jahacicom Srpske Apokalipse. Jako herojstvo kad te stite Amerika i chika Djerdj Sorosh. Evo skoro je izjavila (bilo u Ninu-izjava nedelje)
"„Neću da glasam za Ustav jer on podrazumeva teritorijalnu pretenziju Srbije prema drugima. Tu pre svega mislim na Kosovo.” Nataša Kandić, direktorka Fonda za humanitarno pravo".

What the fuck?! Kosovo je znaci tudja teritorija, voleo bih da bude dosledna i izrazi nadu da ce se postovati zelja vecine gradjana Republike Srpske za samostalnoscu. Neznam sta znaci to "drugima", mozda Srbija ima pretenzije i prema Vojvodini ko zna svasta moze da se cuje od ovih gospodja. Znam da je Sonja Biserko ranije izjavila da "Srbiju treba okupirati i svesti na pravu meru", sa ovakvim stavovima tesko da Srpski narod mogu da ubede u svoju dobronamernost.
A izmedju ostalog ako je to fondacija za humanitarno pravo ( a nije samo to) zasto uporno propagira jedno izuzetno po Srbe nepovoljno vidjenje dogadjaja u ex-yu i zasto trazi da se Srbija osudi za genocid protiv BIH (stvarno prijateljski nema sta !!).
Cak je i onaj predsednik Hrvatskog Helsinskog Odbora - Zarko Puhovski rekao da su neke NVO-je u Srbiji toliko osilile zbog tog statusa nedodirljivih da su izgubile smisao a i poverenje naroda.

To je sve Human Rights Business, nema tu pravde koga su pare toga je i muzika sve se plasim da oni sami kreiraju svoju politiku.


Ovim ste se komentarom

Ovim ste se komentarom otkrili u potpunosti. Ceo vas recnik:
"*uda za bubrege"
"herojstvo te dame"
"Jahacicom Srpske Apokalipse"
"kad te stite Amerika i chika Djerdj Sorosh"
"bilo u Ninu-izjava nedelje"
"Neznam" (zajedno)
"Srpski narod" (sa velikim s)
"onaj predsednik HHO"
"Human Rights Business"
"koga su pare tu je i muzika"
"sve se plasim"

Izgleda da ste redovni citalac NIN-a i Kurira. Brainwashed. Probajte da se izvadite na sledecim pitanjima.

Kako vi mislite da integrisete albansko stanovnistvo na Kosovu u Srbiju? Imate li neki konkretan predlog? Kako bi izgledala "sustinska autonomija"?
Zatim, da li su Albanci dobrodosli da se naseljavaju u Beogradu i Novom Sadu. Da li bi ste izasli u bar u Beogradu u kome bi bilo i dosta Albanaca? Da li bi pristali da vase dete uci albanski u skoli, pored recimo engleskog? Dajte malo pojedinosti.


Sve vidite samo ne argumente

To da je Srdjan nasao veoma ruzan i neprimeran nacin tj povod da diskredituje dvostrukog dobitnika Zlatne Palme u Kanu, ambasdora Unicefa...smo vec utvrdili.

Meni samo nije jasna ta fascinacija sa likom i delom zene koja je profitirala na nesreci svog naroda.

Znaci gore pomenuta gospodja se zalaze za :

1. Nezavisno Kosovo
2. Ukidanje RS
3. Presudu protiv Srbije za genocid u BIH
** Podrzala je (i trazila) bombardovanje Srbije
** Zalagala se za nezavisnu Crnu Goru
** Brani "Oluju"

stvarno bre kad malo bolje razmislim stvarno je u rangu osoba kao sto su bili Vuk Karadzic, Dositej...mada meni te ideje malo vise lice na nedosanjani san Franje Tudjmana ili Alije Izetbegovica.

Lepo je rekao jedan moj ortak kakva nam je zemlja takvi su nam i borci za ljudska prava. Sramota je da takvi ljudi dobijaju prostor u javnom zivotu Srbije jer upravom takvim idejama okrecu narod protiv evropskih integracija i daju krila radikalima.


Sale25, ne odgovoriste mi na

Sale25, ne odgovoriste mi na moja pitanja u vezi Kosova.

Zalazem se za nezavisno Kosovo. Probajte da me ubedite u mogucnost reintegracije Kosova u Srbiju (ono je vec nezavisno od Srbije, iako nije u nezavisno u opstem smislu). Posle apartheida koji je Srbija tamo uvela promenom ustava SFRJ iz '74, tesko da ce neko moci da ubedi albansko stanovnistvo u dobre namere Srbije. I kazite mi da vidim koje su to dobre namere. Ostavite se proslosti i gledajte u buducnost - kako zamisljate Kosovo u Srbiji? Sta vi predlazete da treba uraditi kako bi se uspostavilo prijateljstvo i poverenje dve etnicke grupe (ne samo u granicama Kosova nego u granicama Srbije!)

Zalazem se za unitarnu BiH. Zato sto smatram da veroispovest ne treba da bude kriterijum koji odredjuje granice. Stanovnici Bosne govore istim jezikom. Da nije bilo planova o podeli Bosne od spolja, koji su pokusani da se realizuju, ne bi tamo bilo ni rata. Nadam se da imate vise od 25 godina jer ako nemate onda se ne secate kako je rat tamo poceo. Ja se dobro secam i znam da su ga zapoceli Srbi i JNA. Zato se zalazem za to da Srbija placa reparacije BiH. Zato sto je finansirala VRS tokom kljucnog perioda. Mozda i Hrvatska moze da plati stetu koju je izazvala. Ne treba dopustiti ni jednoj drzavi da takve stvari radi nekaznjeno, ako je to moguce. Sad to sto nema ko da prisili npr USA na isto, ne vidim da treba da posluzi kao opravdanje. Znam i da tada Srbija kao drzava nije postojala, pa je malo nezgodno traziti da danas kad postoji placa. Ali sta god tad bilo u Srbiji, kontrolisana anarhija, naci-diktatura, jogurt-revolucija, kako god hocete to da nazovete, neko za rusenje Sarajeva i drugih gradova po BiH treba da plati. Nije tesko, za nijansu veci porez, pa da se taj novac uplacuje BiH. Ja sam spreman da mi se uveca porez za par %.

E sad ova moja stanovista ne verujem da u potpunosti delim sa Natasom Kandic. Mislim da ono za bombardovanje kao i za Crnu Goru, da ste tu mao preterali ili karikirali. Nije bas to tako nerazumno. Treba pratiti malo bolje sta Fond kaze.

Inace ,posto ja ne poznajem Natashu predlazem da vam g.Kusovac odgovori.
A vas bih molio da mi odgovorite na ona pitanja. Cisto da vidim sta to pametno predlazete kada tvrdite da Kosovo treba da ostane u sastavu Srbije.


Ne sećam se da sam igde

Ne sećam se da sam igde pročitao ili čuo da se Nataša Kandić zalagala za nezavisnu Crnu Goru ili za bombardovanje Srbije.

Što se prvog tiče to je jedno političko opredeljenje, sasvim legitimno i normalno. Ja sam se od 1991. zalagao za nezavisnost svih država nastalih od Jugoslavije i u tome ne vidim ništa sporno. Naprotiv, da je bilo tako ne bi bilo ratova. Ako je i Nataša bila za to, eto nečega u čemu smo takođe bliski.

Za drugo ne verujem da je to rekla. Mislim da je to u rangu onoga da "u Sarajevu hrane u ZOO lavove srpskom decom" i nedavno da se "sprema vatromet u Prištini ako referendum ne uspe". Ne verujte svemu što čujete/pročitate po medijima.


Naravno, Vaša politička

Naravno, Vaša politička opredeljenja su legitimna i normalna a ona druga nisu.

**Take your place in history and pray you don't repeat it**


A na osnovu čega ste izveli

A na osnovu čega ste izveli taj predmudri zaključak?


Zanimljiv je taj aparthejd

Zanimljiv je taj aparthejd prema Albancima, a samo se Srbi odande iselise. Ovo vec ode predaleko. Od Kustinog navodnog haraca, od heroja nasega doba koji su veliki zato sto pljuju po sebi i nama, zavrsismo da je ocuvanje dela sopstvene drzave pretenzija na tudju teritoriju, aparthejd vrse oni koji su raseljeni, obespravljeni, kojima je sve oteto, a svi pobijeni...
Stvarno treba imati stomak za ovu vrstu razgovora.


Pardon, narod u Bosni i

Pardon, narod u Bosni i Hercegovini ne govori istim jezikom. Srbi govore srpskim, Hrvati hrvatskim a Bošnjaci bošnjačkim jezikom.

Što se Albanaca tiče, zalaganje za nezavisno Kosovo je po Vama zapravo dobro kako se Albanci ne bi širili po Srbiji? Pa to je u najmanju ruku čist šovinizam, da ne idemo dalje...

**Take your place in history and pray you don't repeat it**


Ne postoji "bošnjački"

Ne postoji "bošnjački" jezik.

Lingvistički, šta god ko trućao, jezik kojim govori većina stanovništva Hr, BiH, CG i Sr je jedan jezik.
Politički se zove:
u Hrvatskoj - hrvatski
u Srbiji - srpski
u Crnoj Gori - crnogorski
u BiH - srpski, hrvatski i bosanski (ne bošnjački)

Postoji doduše klimava teza da se taj jezik "na srpskom zove bošnjački", a "na bosanskom - bosanski". Argument je da se i slovenački i slovački jezik u originalu zovu "slovenski", a da su na srpskom slovenački i slovački pa dakle, po toj tezi, svaki narod ima pravo da na svom jeziku naziva neki drugi jezik onako kako hoće. Ali ti isti zagovaraju da je jezik jedan (što je tačno) pa prema tome to nije moguće.

Eto, valjda ste nešto naučili.


Quote:Lingvistički, šta

Quote:
Lingvistički, šta god ko trućao, jezik kojim govori većina stanovništva Hr, BiH, CG i Sr je jedan jezik.

Kao lingvista, sa sopstvenim pogledom na jezicku politiku, slazem se sa vama, ali kao lingvista koji, iz profesionalnih razloga, prati tokove u savremenoj lingvistickoj klasifikaciji, ne bih se usudila na gorenavedenu tvrdnju. Pitanje je daleko slozenije.
Ranko Bugarski jeste autoritet, ali ne jedini. ;)
Distinkcija izmedju "politickog" i "lingvistickog", koju ste istakli, ovde je svakako od primarnog znacaja, i drago mi je videti da neko toliko drzi do nje.
Uglavnom, kao sto rekoh, pitanje je slozeno i u onoj "stagod ko trucao"-grupi ima i relevantnih studija znacajnih svetskih lingvista (dakle, ne lokalnih lingvista-nacionalista) koji se ovom problematikom bave ozbiljno i predano, sluzeci se metodima komparativne lingvistike. Mada se ne slazemo s tim, vredi uzeti u obzir i njihove zakljucke.


Pa po lojtrici gor

Uvažavam naravno i to mišljenje tim pre što nisam za to stručan. Ali imam u široj porodici dosta lingvista (tj to je dominantna struka u mom okruženju) i svi nekako misle isto.

A što se prof. Bugarskog tiče baš mi je u jednom intrvjuu rekao da je pitanje da li će razlike u budućnosti bivati povećavane, ako da u kolikoj meri. Rekao je da dopušta da za nekoliko decenija (čini mi se da je taj period uzeo) to zaista budu različiti jezici. Dakle nije on da kažem tako tvrd zagovornik te teze. Ja bih rekao da je realan i naravno jako stručan.

Za kraj ću, verujući da će Vam kao lingvisti biti interesantno, ispričati jedan događaj od pre dve godine. Mesto je Hrvatska, Jadransko more. Akteri tri bliske osobe recimo to tako šira porodica: Osoba X - odrasla i živi u Zagrebu (lingvista), osoba Y - odrasla i živi na hrvatskoj obali Jadrana (inženjer), osoba Z - odrasla u Beogradu (lingvista).

X (obraća se sa drveta na kojem bere mandarine ili beše limunove osobi Y): Dodaj mi lojtre!
Y: Molim?
X: Lojtre mi daj!
Y: Što da ti dam?
Z: Traži ti merdevine (lojtre, skale).

Ja se tek posle setio da je trebalo da im oboma (X-u i Y-u, dakle onoj iz Zagreba i onoj iz Dalmacije) kažem da "pričaju srpski da ih ceo svet razume". :)


Dobar primer

Simpaticna pricica =), znam tacno o cemu govorite!

Primeri iz dijalektologije, kao sto je ovaj koji ste naveli, ponekad posluze kao odlicna podrska strani koja zastupa tezu da je ovakva jezicka podela besmislena, jer bi se - prema njenim kriterijumima - svaki od ovih "novih jezika" doziveo novu podelu (na nove jezike, umesto dijalekata) unutar samog sebe.
Moram priznati da i sama ponekad posezem za takvim argumentima. =)

Kao sto rekoh, sa vasim stavom se slazem, i profesionalno, i licno, kao dete cija su oba roditelja bilingvalna, ali ne na onaj nacin na koji bi neki lingvisti sve nas (govornike jezika o kojem govorimo... izbegavam nazive) proglasili.
Problem je u tome sto ima jezika koji su (najpre leksicki) blizi jedni drugima nego standardni/standardizovani srpski i standardni/standardizovani hrvatski, a vec dugo imaju status posebnih (mada usko-srodnih) jezika (pr. norveski i danski). To je cinjenica koju, opet, "oni drugi" lingvisti rado koriste kao protiv-argument.
And so on, and so forth...

Bugarski je, nazalost, sve manje shvacen medju svojim kolegama, kako medju ovdasnjim samozvanim lingvistima iz redova salonskih nacionalista, tako i medju najglasnijim kolegama iz susednih zemalja o cijem jeziku (jezicima? :roll:) ovde govorimo. Jasno, stranci se ovim pitanjem, bez obzira na to koje misljenje zastupaju, bave znatno objektivnije, ali je i medju njima sve vise onih koji podrzavaju zvanicnu podelu.

Nego - da ne kradem prostor na blogu koji se bavi drugom temom - hvala Vam za anegdotu! =)


Jezik?

E kad si tako pametan, ajde mi reci, matere ti, kojim ja sad jezikom govorim? Iz Bosne sam. Hocu da me prosvijetlis.


Jako primitivnim i

Jako primitivnim i bezobraznim. Uličnim.


Re:Jezik?

Od koga trazite prosvetljenje?
Izvinite sto nisam razumela, ali ja se nisam predstavila kao neko ko je ovde da bi procenjivao ko kojim jezikom govori, a ni g. Kusovac nije sebe proglasio za lingvistu-istrazivaca, pa nije jasno od koga trazite uslugu "prosvetljenja".

Meni je svejedno da li kazete "majke ti" ili "matere ti" - u oba slucaja Vas dobro razumem, a i u oba slucaja je nagovesteno nepostovanje (najblaze receno).
Tu vec nikako ne mogu da Vam pomognem!


Od mene slijedi jedno izvinjenje

jet jr doslo do potpunog nesporazuma oko toga kome je uopste upucena poruka. Biti ce da sam u zelji da naglasim porijeklo upotrebio ulicarski izraz, ali cisto zbog iznerviranosti porukom koja je sugerirala nekakva tri jezika u BiH. Sticajem okolnosti komentar je postavljen prilicno udaljeno od originalne poruke. Ta poruka mi je zasmetala. "Matere ti" je nesto bosanskiji izraz od "majke ti", i priznajem, nije bas narocit. Cak nije ni bitno kome je upucena poruka, zaista nisam trebao reagovati nervozno. Sto mi se desilo.

Jos jednom izvinjenje za sve kojima je moj komentar zasmrdio. Desi se... Sorry


Sve OK! Sto se mene tice,

Sve OK! Sto se mene tice, izvinjenje je prihvaceno. =)


Prihvaćeno i sve ok i što

Prihvaćeno i sve ok i što se mene tiče.

Jezik kojim nas troje u ovim replikama komuniciramo je (po meni) jedan, nekada zvan srpskohrvatski ili hrvatskosrpski, danas onako kako sam naveo, dakle politički su to srpski, hrvatski, bosanski i crnogorski.

Mislim da Vi govorite varijantom koja je u BiH.

Inače jezički problem BiH je daleko veći od problema Sr, Hr i CG. U BiH nema još standarda (moje kolege iz BiH zovu neki "Savjet bezbjednosti", neki "Vijeće sigurnosti", a neki "Savjet sigurnosti"). Dalke, Srbi u BiH nastoje da jezik kojim govore što više približe istočnoj varijanti, Hrvati još više nego Srbi zapadnoj, Bošnjaci uvode neke turcizme i arhaizme i gde treba i gde ne treba itd.

Ali kako se vidi u svakom slučaju je reč o politici pa je dakle još rano da pričamo o tome nepolitički.


Hvala za prihvaceno izvinjenje!

Drago mi je zbog toga. Hvala oya i hvala i Vama gosp. Kusovce!
Znam da je sad malo offtopic, ali smo naceli temu, pa bih volio da sad ozbiljno kazem, ono sto sam malo neozbiljno formulisao prosle noci. Radovao bih se jednom blogu, koji bi pokusao i ovo jezicko pitanje malo da tematizira.
Cesto se osjecam sludjen. Tamo gdje je ranije bio moj jezik postoje tri, koji su oduvijek bili za mene vise narjecja, mozda cak i dijalekti, ali sigurno ne samostalni jezici, nezavisni jedan od drugih. Nisam filolog, ali je u pitanju nas zajednicki maternji jezik i zbog toga se osjecam kompetentnim da nesto i kazem na tu temu. U pravu ste gosp. Kusovce, sa izjavom da je to trenutno zesci politikum. Na zalost. Ja se protiv politikuma borim na sledeci nacin: koristim iskljucivo termin "nas jezik" kada komuniciram sa ljudima iz Ex-Yu. Na taj nacin ostavljam njima na izbor, da li me razumiju ili ne. Ja njih razumijem, ma kojom varijantom govorili. Ova metoda je izvrsna za rano dijagnosticiranje mentalnog sklopa vaseg sugovornika. Ukoliko ostane kul i nastavi normalno da prica sa vama, sve je jasno. Sa njim se moze. Ali oni sitnicari koji odmah pocnu sa starim: "Ne, ne, ja ne znam sta/sto je to, nas jezik... ja govorim srpski/hrvatski/bosanski i nista drugo", i tu je sve jasno. Mijenjam sagovornika. Ne razumijemo se, verdammt!


Ko ovde prodaje *uda za

Ko ovde prodaje *uda za bubrege
sale25 (15 Novembar, 2006 - 07:06)

Da je Natasa Kandic organizovala protest povodom napada Amerike na Irak (nijedna NVO-ja nije napisala ni protestnu notu a kamoli se pobunila protiv!!) pa jos i da poverujem u herojstvo te dame koju s pravom nazivaju Jahacicom Srpske Apokalipse.

Namate pojma o čemu govorite. Žene u crnom su organizovale stajanje zbog napada na Irak. I sve nevladine organizacije su se priključile. Kad kažem sve, mislim na ovu koaliciju osam NGO koje se bave srodnim poslovima.

Ali vi ništa ne pratiteosim NIN-a i Kurura. Umrećete u svom neznanju. Ali šta se tu može, sami ste izabrali.


a to li mu je vrednost?

znači, kusta je okej zato što možete da ga poturate s brenom u paketu i da kažete kako su srbi super-okej sa muslimanima... zanimljiv vam rečnik, pun, tako, iskonske pravoslavne ljubavi, gavrane sa gazimestana: "siso, boli me ... za tebe, isfrustrirani moronu"...


Quote:Srdjane, hrvatski

Quote:
Srdjane, hrvatski uljezu, dosta si rovario po Srbiji. Kandicka kandi do neba i mozda je hrvatski i albanski heroj, srpski nikako...

Nemoj svoje katolicke frustracije, da prebijas preko srpskog, ipak po duhu ljubavi, otvorenosti i tolerancije, iskonskog pravoslavnog sajta.

'Ajd odatle bre!

Srdjane, molim vas nemojte ovo da brisete kako bi svi mogli da vide kako izgleda demon klerofasizma kad je ovako ogoljen i kad bljuje na blogu. To je Kurir i to je NIN kad svuce bele rukavice. Neka svi imaju priliku da vide. Inace bi moglo da se pomisli da toga nema i da nikad nije ni postojalo. I da se onda pitaju koja je svrha posla Natase Kandic, kad su samo drugi krivi.


Dragi Corn,

liči li ovo na ono što smo već prošli. Ali uvek će biti ovih fenomenalnih likova koji nekako nekim moderatorima ne smetaju ali im zato smetamo vi i ja ili Zox.
Naravski da ne mislim na mog druga Srđana.
Ama nisam znala da je katolik, drugačije bih ja s njim:)))

Jasna B.


Molba Uredništvu B92

Quote:
Ne vredjaj mi Bitlse 3. put
Gavran sa Gazim... (15 Novembar, 2006 - 04:32)

Netalentovani isfrustrirani bedniče, pusti Emira na miru...

Molim vas da više ne brišete ovog idiota.

Tupsone, nisam obrisao tvoje idiotluke niti ću to raditi. Nego sam ih ostavio i još napisao da neću da grešim dušu prema mentalno hendikepiranima.

Inače si malo pobrkao ločniće, ali to nije bitno pošto ti je očito mnogo toga zbrkano u toj tikvi.


Au, Srđane, stvarno si pogodio metu...

...ubolo ih je, pa se digla i ala i vrana.I gavran.
I vidiš, kako to kune, preti i bogoradi.
Jedan blog, a ovoliko uznemirenje.


Mujo, majka ti šeta po krovu

Što jes-jes. :)

A i ja baš navalio, em hvalim državnog neprijatelja br. 1, em sam dirnuo u The Državnog Genija. Lepo reče jedan od tih - da si ih bar razdvojio u dve priče. :)


Hipoteticki

Srdjo,

Da je slicna (harac) akcija pokrenuta od strane tebi bliskih "mocnika" nasao bi ti nacina da to podrzis.
Ovaj tekst se sveo na klasicno blacenje Kusturicinog lika i dela.
Naravno da mozes sve to da uvijas i prepakujes kako god zelis ali mrznja izbija iz tvog teksta.

"Ne pada mi na pamet da na ovom blogu dopuštam takav nivo, i takve izlive primitivizma ću ubuduće brisati bez upozorenja i bilo kakvih obzira".

Kakvo licemerije =]

Natasu cenim i voleo bih jednog dana da je vidim kao premijera ili ministra inostranih. Naravno link izmedju Natase i "Nemanje" ostaje tvoj licni nacin da se Kusta jos vise izblati (kao fleka od borovnise na beloj majci) =].
Nisi ni ti mutav znas kako da udaris.


Spiridon,

Da ste videli sta je obrisano sigurno ne bi rekli -
'kakvo licemerje'

Bah, smucilo mi se vise od ovolikog broja neobavestenih koji sebi daju za pravo da moralisu.

Koji neotesan i sirov stav, "hajde ortak, procito sam te, priznaj sada da si samo hteo da blatis Kustu..."

Shvatite da je sasvim normalno kritikovati nekoga pa makar to bio i Kusturica. A ta rec "BLATITI" sta ona znaci? Jel to neki zargon, ili vulgarni jezik kojim se gubi na jasnosti. Ili sam mozda nesto propustio da naucim? Objasnite mi molim vas.

Dalje, ne vidim sta je sporno u prenosenju jedne vesti koja se tice Drvengrada ili kako se vec taj vasar zove. Kusturica nije sveta krava pa da su jegove delatnosti tabu tema.


corn mouth - ideoloska metla

"Koji neotesan i sirov stav, "hajde ortak, procito sam te, priznaj sada da si samo hteo da blatis Kustu..."

Pa komentari koji su neotesani i sirovi se valjda brisu. Ovaj ti je ocigledno bio dobra podloga za davanje cuvene "blogerske packe".

Dosta od mene za danas (i suvise).
(moram i ja hleb da zaradim)=]


Nesrecom po vas odgovor,

Nesrecom po vas odgovor, nikakva ideologija nije u mom komentaru upucenoom vama pretpostavljena, pa tako nema ni ideoloske metle. Sad podmecete meni nesto cega nije bilo.


corn mouth

Pa nije u komentaru ali jeste u nekom generalnom obracanju. Pa necemo valjda na blogu b92 da se pravimo englezi.

Uostalom, inicialno obracanje je bilo upuceno Srdjanu.


vidim, umesto da zaradite

vidim, umesto da zaradite hleb odlucili ste se za igru :)))


corn mouth - veoma iskusno

Moj sledeci (pripremljeni komentar) bio je:"Stvarno prestajem evo sef mi usao u kancelariju."

Preduhitrili ste me =]

Ali on nije (zasada).


Ni jedan moćnik mi nije

Ni jedan moćnik mi nije blizak. Ni konkretno, a ni što se kaže "po definiciji".

Štaviše, pošto čitav život slobodno govorim i pišem što mi padne na pamet i što mislim (to što tako radim smatram inače svojim najvećim kapitalom) mnogi koje sam dobro znao bivali su mi (svojom voljom) sve manje bliski kako su postajali sve moćniji. Tako da je odstojanje između mene i vlasti po definiciji uvek veoma veliko.

Jeste to detinjasto i čak glupo sa materijalnog stanovišta, ali je zato izvrsno sa duhovnog.

Dakle pogrešna je pretpostavka.

Bilo bi lepo kada biste ponudili dokaz, makar jedan, toga kako sam ja i čime "blatio" Emira Kusturicu.

Nisam Bogu hvala, mutav. Radim na radiju. :)


prepricavanje

Mislim da bih mogao da progutam vaše divljenje gospođi Kandić, tu ništa nije sporno, demokratija se i zasniva na pluralizmu mišljenja. Međutim, fascinira me činjenjica da niste u stanju da odolite a da ne napadnete onu stranu sa kojom se ne slažete. Toliko o liberalizmu boraca za ljudska prava. Smeta vam žaštita nacionalnih bogatstava, i nečiji uspeh. Da, u korenu vaše frustracije nalazi se nedovoljna profesionalna afirmacija, to je potpuno jasno. Kakav je to evropejac koji je protiv zaštite prirode, paradoks koji je moguć samo u Srbiji.
Ja se ne slažem sa ponašanjem gospođe Kandić, i najblaže rečeno mi je smešno vaše poredjenje pomenute gospođe sa Zoranom Đinđićem i Vukom Karadžićem. Da ne ulazimo u raspravu o intelektualnim domenima njihovog delovanja, i o načinu na koji su se oni borili za svoju domovinu, najočiglednija i najupadljivija razlika je govor mržnje. Kandić se bori protiv mržnje mržnjom, a Đinđić je to radio primerom i radom. No niste vi ni prvi ni poslednji od onih koji žele da ugrabe deo kolača slave pokojnog premijera. A ista ta gospođa je i njega i Demokratsku stranku napadala više puta. No, dosta o tome.
Ne mogu da odolim a da ne primetim veliki broj autora b92 bloga koji vam daju podrsku u vašem spisateljskom poduhvatu. Simpatično, pogotovo stav onog qqq koji u svakom postu mora da iskoristi priliku da nabaci po malo pederastije, ko o čemu baba o uštipcima. Martina je bila genijalni igrač, možda najbolja teniserka svih vremena, ali kakve to veze ima sa temom...


Quote:No niste vi ni prvi ni

Quote:
No niste vi ni prvi ni poslednji od onih koji žele da ugrabe deo kolača slave pokojnog premijera.

Neverovatno. Imate li ikakvog dokaza a ovo ili je to "ko o cemu baba o ustipcima".


Ya, Ya

To da je Srdjan nasao veoma ruzan i neprimeran nacin tj povod da diskredituje dvostrukog dobitnika Zlatne Palme u Kanu, ambasdora Unicefa...smo vec utvrdili.

Meni samo nije jasna ta fascinacija sa likom i delom zene koja je profitirala na nesreci svog naroda.

Znaci gore pomenuta gospodja se zalaze za :

1. Nezavisno Kosovo
2. Ukidanje RS
3. Presudu protiv Srbije za genocid u BIH
** Podrzala je (i trazila) bombardovanje Srbije
** Zalagala se za nezavisnu Crnu Goru
** Brani "Oluju"

stvarno bre kad malo bolje razmislim stvarno je u rangu osoba kao sto su bili Vuk Karadzic, Dositej...mada meni te ideje malo vise lice na nedosanjani san Franje Tudjmana ili Alije Izetbegovica.

Lepo je rekao jedan moj ortak kakva nam je zemlja takvi su nam i borci za ljudska prava. Sramota je da takvi ljudi dobijaju prostor u javnom zivotu Srbije jer upravom takvim idejama okrecu narod protiv evropskih integracija i daju krila radikalima.


e pa evo i uštipaka... "

e pa evo i uštipaka...
" Uostalom, kada su to vlasti nalik trenutnima u Srbiji cenile ličnosti koje su išle ispred vremena? Eto primera koliko hoćete – od Vuka Karadžića do Zorana Đinđića. "

Ako pisac bloga ("koza") kaže da je Kandićka kao i Đinđić, ličnost koja ide ispred svog vremena onda citat("rog") , " ne laže ".


Quote:Meni samo nije jasna

Quote:
Meni samo nije jasna ta fascinacija sa likom i delom zene koja je profitirala na nesreci svog naroda.

Vidite ja sam fasciniran time kako vi otkrivate svoj sistem vrednosti i imputirate ga drugima. Dakle, da stavimo vasu malenkost u ulogu Natase Kandic. Vi biste se bavili njenim poslom sa ciljem da dospete na naslovnu stranu Time magazina ili da bi dobili Nobelovu nagradu, a uz to bi halapljivo trazili finansijsku podrsku iz inostranstva. To bi bio vas ultimativni cilj.
Da zakljucimo, vase odbijanje da prihvatite postojanje ljudskog bica koje etiku pretpostavlja profitu, govori o vama samima vise nego bilo koja druga ilustracija koju dobijamo iz otrcanih fraza milosevicevske propagande koje koristite.


Vuk, Dositej i ... sale25,

ili:
fascinacija SA likom i delom zene (itd.).
Molim da se ovo zamisli: levo fascinacija, a desno lik i delo zene. Prave jedni drugima drustvo.
Moze i varijanta: fascinacija sa likom i delom zene - recimo, u ruci.
Tako se postaje intelektualac i neguju tekovine Vuka i Dositeja. Dosetljivo, nema sta, podseca na renesansne ilustracije npr. alegorije - alegorija predstavljena kao zena, na jednom ramenu joj filozofija, a na drugom istorija.
Gde, bre, moze ta bombarderka Kandicka u ovo obrazovano drustvo, sta vam je?!


jamesbond007: "Smeta vam

jamesbond007: "Smeta vam žaštita nacionalnih bogatstava, i nečiji uspeh. Da, u korenu vaše frustracije nalazi se nedovoljna profesionalna afirmacija, to je potpuno jasno."

JamesBond kao branitelj Kusturice i zastitnik nacionalnih bogatstava (i Kusturica je nacionalno bogatstvo Srbije?), i povrh svega jos volonterski uposlen kao besplatni blogerski psiholog: jamesbond007 tvrdi da autoru teksta "smeta neciji uspeh", a u korenu autorovih frustracija nalazi se "nedovoljna profesionalna afirmacija" - i to je "potpuno jasno".

Kao sto je inace sve "potpuno jasno" ovom tajnom agentu i parapsihologu, ali na njegovu zalost i nama, koji nismo tajni agenti i psiholozi, pa nas malo zabole dugme kad je rec o ovakvim psiholoskim detektivima i gnjavataorima i onome sto tvrde.


e moj Zoaster-u

Prijatelju zoksteru, ne žesti se (Varicella Zoaster), mada više podsećaš na virus,moram da priznam, promeniću nadimak, potpuno si me razotrkrio. Jer jamesb007 više ne odgovara ulozi za koju sam plaćen(nisam volonter kao pojedini, i ne mrzim, izvini zbog toga...)...


jamesbond007: "e moj

jamesbond007: "e moj Zoaster-u"

Ostavi moj.


e mOOOj,

Zoksteru:)))))))



Quote:Smeta vam žaštita

Quote:
Smeta vam žaštita nacionalnih bogatstava, i nečiji uspeh.

Netačno i netačno (mislim na obe teze). I nema nigde ni reči o tome da sam ja protiv ekologije. Štaviše po "političkom" opredeljenju sam zeleni (mislim na ekologiju, a ne na ono na šta možda žargonski to može da Vas asocira).
Što se uspeha tiče napisao sam da deo opusa E.K. smatram veoma dobrim.

Quote:
i najblaže rečeno mi je smešno vaše poredjenje pomenute gospođe sa Zoranom Đinđićem i Vukom Karadžićem. Da ne ulazimo u raspravu o intelektualnim domenima njihovog delovanja, i o načinu na koji su se oni borili za svoju domovinu

Pokušajte sebi da odgovorite na sledeće pitanje: Da li se (po Vama) recimo Žarko Puhovski ili Vesna Teršelić kako kažete "bore za svoju domovinu" time što otkrivaju zločine, među kojima i one ili uglavnom one (da ne ulazimo u to) koje su počinili pripadnici oružanih snaga Hrvatske nad Srbima (bilo civilima, bilo borcima, da ne ulazimo sada u to)?

Dakle suština je, kako ja shvatam, šta je ta Vaša "borba za domovinu"?.

Je li to otkrivanje zločina koje koje su počinili pripadnici tvog naroda, tvoje države, koje je insipirisala, naredila, logistički podržavala itd tvoja država ili je to prikrivanje svega navedenog? Ili možda nešto treće, neki "srednji put"?

Eto jednostavnog pitanja za Vas pa da nastavimo da ćaskamo.


odgovor gospodinu Kusovcu

Nisam govorio o radu gospođe Kandić, njen rad na otkrivanju zločina koje su počinili pripadnici srpskog naroda jeste sizifovski posao i ne nailazi na nerazumevanje kod mene. Ja sam govorio o nepotrebnoj paraleli izmedju Kusturice i Kandićke.
Slažem se sa Vama o radu E.Kusturice.
Borba za domovinu jeste priznanje da su neki činili zločine u naše ime, ali i da su nad nama činili zločine.
Borba za domovinu je kada se trudiš da popraviš stanje na koje nailaziš u svome okruženju,i da uvek kada pričaš o jednoj pomeneš i drugu stanu medalje. Da se ne zaboravi. Jer svaka misija ima i svoje svetlo i svoju tamu, i svoj dan i svoju noć. Ne slažem se sa roditeljima koji tuku svoju decu, pa ni sa anglosaksonskim vaspitnim i pedagoškim merama u međudržavnim odnosima.
...


Upravo to radim - popravljam

Upravo to radim - popravljam stanje, tj pokušavam da popravim stanje na način na koji to najbolje umem. Dakle pišem o onome što smatram dobrim i što smatram lošim. Pišem o barabama da su barabe i o čestitim ljudima da su čestiti ljudi. Najgore što baš o barabama ne mogu da napišem baš skroz ono što mislim da ne tuže B92.


BRAVO! i treba da se obrišu

BRAVO! i treba da se obrišu svi koji ne poštuju pravila a samim tim i ljudski život. Tekst je zadivljujući. Čestitam. Ja ovako vidim razliku izmedju dvoje ljudi:
NATAŠA KANDIĆ- čovek kao ljudsko biće - pokazuje civilizaciji (tu ne računam veći deo srbije) da u srbiji postoje civilizacijske vrednosti

KUSTURICA: srbiju i srbe prikazuje uglavnom kao bića ostala na nivou prvobitne zajednice ili možda malo više u plemenskom načinu života. A za sve to baš lepo šiša ovce kojih ovde ima mnogo.
pozdrav


G. Kandic i Zan Klod Kili ?

G. Kandic i Zan Klod Kili ?

G. Natasa se nije hvalila da zna tako dobro da skija. U tom slucaju, sve vam je oprosteno.


Sto rece J.T.: "Zanimljivo

Sto rece J.T.:

"Zanimljivo kako se mnogi znamenitosti na nasem
blogu nisu ukljucili povodom Natase da cestitaju ili sta vec, a kad su se pojavili Sergej Trifunovic ili Bojana Maljevic, dobrodoslica je bilo sve u sesnaest..."