Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Svi smo mi Cigani i siročići ili Jevandjelje po Janezu D.

Kod nas su dežurni protesti. Romi državljani sede u Centru za strance. Niko ih neće. Domoroci transparentima, parolama i barikadama komuniciraju.Jedni za, drugi protiv Roma. Svako na svom kraju noći. A Oca nacije nema, prevazišao naše prizemne probleme u troskoku, ne možemo da ga stignemo...Jel' smo mi sad siročići?

Naš Predsednik države se sebi već neko vreme javno obraća u trećem licu jednine. Dok ne pređe u množinu nije strašno, jel'da? Njegovu želju poštuje i vlada, u saopštenjima ga tretira kao dve odvojene osobe. Nego mi ne znamo kako da ga savatamo...evo baš sad nam je nešto malo bio potreban, ništa posebno...preselilo Rome sa njihove zemlje i sad nemaju kud s njima. Sede Romi na krevetima zatrpanim krpama i zavežljajima,među loncima i štencima, u četiri zida. Samo deca skaču kao raščupani vrapci. Mater familiae otišla i sa napuštenog placa pokupila guske, kokoške i još malo preostale sirotinje i...čekaju...podupiru glave rukama, gledaju u pod, usiveli.Dosta im je i kamera i novinara i političara...oni bi išli kući, a kuće nema...

K'o velim, e sad će da uleti Predsednik i da razgrne, pa će da stane pred te državljane iz marginalizovane društvene grupe i da kaže "Dosta! Ja sam Predsednik! Ko dira državljane mi moje!? Ljudska bića moje mi države?!" Al' njega ga nema.Ni jednog ni drugog... Da malo objasnim, van naše države je teže razumljivo to stanje stvari...Naime naš Predsednik države dr. Janez Drnovšek je odlučio da bude i predsednik Pokreta za pravednost i razvoj, ali onda on nije onaj Predsednik, nego se predstavlja kao Janez D. i kad piše o sebi kao Predsedniku, piše u trećem, pomenutom licu...jel' me pratite?

Daklem ispostavi se da, dok jedni državljani čuče u Centru za strance, a ostali iskazuju socijalno nejedinstvo organizujući proteste za i protiv iste teme, Predsednik promoviše svoju novu knjigu "Suština sveta", u Beču, tokom zvanične državničke posete.Fino baš. Čovek je napisao već drugu knjigu za pola godine...prva je bila "Misli o životu i svesnosti"...tad ju je, kako kaže, iznedrio za nekoliko nedelja, za koje vreme je ponekad svratio i do grada i posla.Još bolje.A ovu drugu je prvo napisao na nemačkom, posle će je prevesti na slovenački. Jedva čekam.

Odem ja na portal Pokreta za pravednost i razvoj, da vidim šta kaže Janez D., kad će ta pravednost... možda je on u češćoj komunikaciji sa Predsednikom...kad biće da ne razgovaraju...Janez D. objavio misao br.32, o predstojećim mogućim ekološkim i terorističkim katastrofama ove zime, uz preporuku da napravimo zimnicu i kupimo sveće i šibice. Ja, kao lojalni državljanin sam već napravila cepkane paprike, a kupiću i poviše sveća i šibica (dal' da kupim i upaljače?), pa ćemo i taj pogrom valjda da preguramo. Nego šta ćemo sa onim državljanima samoproteranima, to ne piše...

Proburičkam ja malo i pređašnje misli i imam šta videti, Janez D. kanda piše Jevanjdelje si svoje, svaka misao numerisata, ko psalm.Nema Roma nigde, al' ima svega drugog...nakupilo se tu mnogo dubokog...tu su i Al Gor i Dostojevski i Braća Karamazovi, Isus Hrist...

U psalmu 8 piše Janez D. svako među nama ima svoje poslanstvo i da je sve važno i potrebno,svaka malenkost, svaka iskrica dobre volje, svaka pomoć živim bićima u stisci.Uz to da je na kraju tunela svetlo, a iza bolji svet...pa ako budemo imali višu svesnost i veću energiju, izaći ćemo iz mraka na svetlo.

Psalm 16 kaže da želimo da poboljšavamo zajednički život u opštinama u kojima živimo i da ćemo širiti svesnost o krivicama...

Psalmom 3 Janez D objavljuje da nas ništa neće zaustaviti, pa ni negativne reakcije, koje dolaze sa niskih nivoa svesnosti, neće nas ni zbuniti, ni uplašiti...

Pa to ja onda džaba dižem paniku...problema u stvari nema...samo moram (Janez D. psalm 8) da ne dozvolim da me neko naljuti i da izbegavam negativnosti i ljude na na nižem nivou svesti.Pa dabome...i da ne trošim svoju pozitivnu energiju.Šta ako je sasvim nestane, pa neko uvede restrikciju i upali mrak?!

Nego me zbunilo na tom portalu kad sam našla spis o Socijalnoj pravednosti. Spis počinje rečima:"Pravde na ovom svetu nema. Možda će je biti na drugom", a potpisao se dr.Janez Drnovšek. Sad dal' je to Predsednik ili je Janez D.? Ili je neko treći...što bi bilo i logično, taman treći deo za Sveto Trojstvo.

Nego, meni mi ta svesnost još niska, pa gubim vreme i energiju misleći o sinoćnjim demostracijama protiv pogroma i deportacija Roma, u Ljubljani. Bio tamo čovek demonstrant i na leđima nosio transparent "Da jednom ne kažem da nisam znao"...a Predsednik, Janez D. i dr. Janez Drnovšek nisu došli.Možda nisu uspeli da se nađu i dogovore...možda je otežana komunikacija i na višim nivoima svesnosti, poskupeli impulsi...ko zna dal' oni znaju i šta li će posle da kažu?...

 

 


od višine

se zvrti....


ja...

...verjetno, kar precej.


Mi i oni

Mora biti da smo svi mi pomalo nekada bili u Jugoslaviji i da nam je zatvaranje ociju po "rodbinskoj" liniji. Slovenci su jedino malo odmakli (taman, valjda onoliko koliko nama ostalima treba da uskocimo u EU), pa ima i onih koji kazu "da ne kazem posle kako nisam znao". I protestuju protiv diskriminacije iako ih se (na srpskom receno), to ne tice. A ako se gradjani vec oglase, onda im se cini da ce i predsednik mozda da skupi hrabrost (ovde u Srbiji, cini mi se, to ide malo drugacije - kako nam kaze "vlast, takav cemo stav imati.


dokon pop jarice krsti

dokon pop jarice krsti ali gde je vlada? premijer? ministar policije? rada, zdravstva & socijalne politike ili kako god da se to u sloveniji zove? ili sva trojica rad + zdravstvo + socijalna politika


seveda...

huda sem!


a...

...huda mravljica?


hm

kako ste ga opisali, covek je sasvim odlepio. znam da je ozbiljno bolestan, ali sto je mnogo mnogo je. narocito je iritantan taj mesijanski, filantropski ton "jevandjelja", a bez pravih gestova. obicno blebetanje.


I

...


Ništa novo od Slovenaca !

Malo po malo i oni će ostvariti svoju apsolutno čistu deželicu !
Diće se malo prašine, Romi se neće vratiti svojim kućama, tzv. međunarodna zajednica će i tim povodom iskritikovati Srbiju zbog ksenofobije itd.
Uvek su Slovenci znali kako se to radi --- još od kada su lovci u po dana i po sela "ulovili", mislim da se zvao Kramberger --- ko se toga još seća !?


Milivoje, ti ne ideš u

Milivoje, ti ne ideš u Sloveniju?


Nisam lud, ja sam Rom !

Jedino u Srbiji živim koliko - toliko kao čovek !


Odlazak zbog bolesti?

Pretpostavljam da neko razmišlja o smeni predsednika, koji izgleda više ne može da obavlja svoj posao. Ako je to, međutim, nemoguće, iz ustavnih ili nekih sličnih razloga, ne treba li onda da deo predsednikov funkcija, berem humanitarnih, neformalno i tiho preuzme vlade. Ako na tu pretpostavku damo pozitivan odgovor, nije li onda vlada ta koju u ovom konkretnom slučaju treba kriviti pre svih drugih?


eee...

...sad vidiš koliko čučova grmi u zecu...


dobronamerna kritika!

je l' i da l' se ne pisu zajedno, jer je u pitanju je li i da li, pa zato ne ide- jel' i dal', vec je l' i da l' !
pozz :)


ne mogu da verujem...

...upravo sam na blogu o email(ne)kulturi se povukla da mi se ne bi "desilo" ovo sada...:)))