Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Protest

Protest protiv rasizmaProtest protiv rasizmaDanas je u Antverpenu bio protest protiv rasizma. Po kisi i vetru skupilo se dvadeset hiljada ljudi. Povod je bilo incident koji se dogodio pre dve nedelje, kada je neki klinac pucao na troje ljudi. Klinac je najpre ranio stariju zenu poreklom iz Turske, a zatim ubio bejbisiterku iz Malija i dvogodisnju devojcicu u kolicima. Da nije bilo pandura koji ga je ranio u stomak ko zna sta bi bilo. Klinac ima 18 godina, deda mu je bio SS-ovac, a otac jedan od osnivaca ultranacionalistickog Vlaams Bloka.

Medjutim, koliko vidim, problem je mnogo dublji. Ultranacionalisti, koji su u medjuvremenu promenili ime u Vlaams Belang (Flamanski Interes), dobijaju trecinu glasova, te sve demokratske snage moraju da se udruze da bi ih sprecile da dodju na vlast. Tetka ovog klinca je inace poslanik te partije u parlamentu Belgije.

Ovaj nije bio na protestuOvaj nije bio na protestuInteresantno je da se danasnji rasizam u Flandriji razlikuje od onog od pre pedesetak godina. Danasnji flamanski rasisti se trude da imaju dobre odnose sa lokalnom jevrejskom zajednicom u Antverpenu. Svoju mrznju usmeravaju prema imigrantima, uglavnom muslimanima. Konzervativne Jevreje iz Antverpena, prepoznatljive po svom oblacenju, nisam video na protestu.

 

...

Doslo je do anihilacije komentara (to je ono kad se sretnu materija i antimaterija), a ja mislim da se to desilo upravo ovde, jer je ovde bila jedna sveobuhvatna diskusija o rasizmu u Srbiji koja je zauvek izgubljena. Sta da se radi, ostaje samo legenda.