Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Fakultet i kako ga preživeti

Kada je završio oktobarski ispitni rok ove godine, rekao sam sebi da ću se lepo odmoriti do 01. novembra, a onda se baciti na učenje i priprmanje januarskih ispita. Divan plan sam napravio. Petnaest dana za svaki ispit, savršenstvo bez mane, do 31. decembra spremiću bez previše glavobolje četiri ispita - dva preneta i dva jednosemestralna. Usput ću ja i koji kolokvijum da sredim - kod mene Bolonja još nije stigla, već treću godinu će iduće godine sigurno, ali ima tu i tamo neki kolokvijum, tek da profesori mogu da kažu na ispitu Znate kolega, to je za desetku, ali onaj neobavezni kolokvijum u decembru, za koji smo rekli da uopšte neće uticati na ocenu, niste, znate, baš sjajno odradilli... Blablabla... Manje-više. Skrati priču i upiši ocenu. Neće ti se da mi daš deset i gotovo. Ko te šiša, i ovako ne jurim prosek...

Naravno, od 15. oktobra do 01. novembra nisam se baš mnogo odmarao. Malo u urednik, malo novinar, malo promoter... Sve je nekako bilo veoma interesantno, ceo dan se popouni poslom koji se za vreme jesenjih ispitnih rokova gomilao, a posle, kada radni dan završi, pa neću sada valjda kući, onda sledi veče sa društvom, pa se sutra jedva izbauljaš iz kreveta i odvučeš na neki poslovni sastanak... I tako u krug, petnaest dana...

Lagano se dovukao i taj novembar. Uskladio ja poslovne obaveze, svima lepo najavio Znate, ja od 01. učim svako jutro, nemojte me zvati pre 10 sati.

Navio telefon za 5 ujutru 01.11., kao sada ću ja to levom rukom, ali završilo se pritiskanjem snooze 1 hour kada je prvi put zvonilo, pa snooze 1 hour kada je drugi put zvonilo, pa treći put... Digao sam se u 8, istuširao i otišao u redakciju. Od sutra ću da učim. Jedan dan vamo-tamo.

Sutradan sam navio sat za 4:55. Kao daću sebi posle toga psiholoških pet minuta spavanja, a onda ću tačno u 5 ustati i baciti se na Diplomatiju svom snagom. Aha. Kada je telefon zazvonio pritisnuo sam off (samo još pet minuta mama) i probudio se idući put u 7 sati. Neobavezno se obukao i otišao sa najboljom drugaricom na kafu. Nek ide život. Ako mi je ovaj jedan dan presudan za polaganje, onda bolje da i ne položim.

Treći dan smo već ostavrili napredak. Ustao sam, seo za knjigu i krenuo da podvlačim prvu lekciju. Reč diplomatija potiče od grčke reči diploma... A koja je ono knjiga na polici? Bila je ona i juče tu, i znam ja dobro koja je je, ja je lično kupio nekoliko dana ranije... ali, sada deluje nekako interesantnije nego ranije, primamljivo, skoro da me zove... Uzmi me Marine... Čitaj me... Ja sam zanimljiva, diplomatija nije... Nije predugo prošlo i moj dan je počeo kako se samo poželeti može - bade-mantil, šolja nesa i dobar roman u rukama. Skoro kao 01. januara ujutru. Samo bez mamurluka.

I ustajao sam ja narednih nekoliko dana tako da bih sedeo nad knjigom. Mislim, nad tom knjigom. Onu veliku, plavu, koju je napisao moj profesor, nisam previše hvatao u ruke. Sva sreća, relativno brzo čitam pa je roman za šest dana bio gotov.

E tu sam sebe lepo stavio pred ogledalo i održao si predavanje o tome kako Nećeš valjda sada da zezneš stavar, pa treća si godina, još samo malo strpljenja... I počeh ja od sutra da učim. Zaista. Ipak, malo sam se prenuo kada sam napravio novu podelu strana. Sada je to veća količina gradiva dnevno. Stigli me gresi mladosti. Upiši fakultet, kažu ti svi nakon srednje škole. Samo da osetiš čari studentskog života. Čari? Juhu..! Ima li nekoga normalnog? Kakve crne čari..? Sve što ću ja osetiti jeste pogoršanje budžeta kada zaglavim senasu kod šrinkića za koji mesec... Već se vidim oko 13. januara, kada završe sva velika srpska slavlja, kako podrhtavam i shvatam šta sve nisam dovoljno dobro spremio... Lezite tu i recite mi kada su počeli vaši problemi? Znate, još prvog novembra...

Novembar je zašao u drugu polovinu, drage kolege zaposleni i nezaposleni studenti. Vreme je da se uredinicima, direktorima i ostalim nadređenima kaže no-no, da se ispijanje kafa ostavi za neki drugi put, žurke petkom naveče ostave za neki drugi petak i sve snage usmere ka uživanju u onim basic čarima studentskog života - besomučnom bubanju, sa i bez razumevanja, ujutru i naveče, pre i posle jela... Zaboravite prijatelje, partnere, poslovne saradnike, devojku iz knjižare i momka iz video kluba, tatu, mamu, rodbinu...

Sećam se jedne stare igrice za PC, kada vas zubati, izopačeni klovn u najavi pozdravi jezivim osmehom i rečenicom Welcome to Twisted Matal!

E pa, zimski rokovi se bliže. Dobro došli ;) 


Јао...

већ други блог о испитима... шта рећи...

Драги Марине, јеси баш морао сада... Готово, сада ни ја не смем више да околишем:) А баш ми је некако лепо...
Ти си бар листао стручну литературу од почетка дивног новембра... Ја, ево већ 17 дана притискам snooze и off... и прочитах већ 3-4 необавезне књиге. Има и горих од тебе, don't worry:)


ko li bre izmisli samo taj f...ing "SNOOZE"?

E hvala ti za ovo sto si napisao, sada bar znam da nisam jedini...


Sluzim narodu ;) Marin

Sluzim narodu ;)

Marin Milosavljevic
novinar, urednik & svakom loncu poklopac


Jbt, tebi ispiti od tolikih obaveza dođu zausput !

Daleko ćeš ti u svojoj karijeri dogurati kada diplomiraš u 34-toj !
Hm -- da. Ovo ima samo u ovoj našoj stradiji, da se student ponaša komotno kao akademik, raspoređujući ovo i ono !


Ja bih pre rekla

da se samo u ovoj našoj stradiji dešava da student koji studira književnost ne sme da piše, ili bar ne sme da priča o tome. A da se ponaša kao akademik ne sme niko dok ne napuni jedno 86 godinica.


Vi to u pauzi izmedju kafe

Vi to u pauzi izmedju kafe sa Klunijem i aerobika sa Madonom svratili i kod mene? ;)
Hvala :)

Marin Milosavljevic
novinar, urednik & svakom loncu poklopac


Veoma cu vam biti zahvalan

Veoma cu vam biti zahvalan ako mi otkrijete ko je izvor te vase informacije da cu diplomirati u 34. godini. Moji planovi su malo drugaciji. Ipak, ako je u pitanju neki pouzdani izvor, mogu i da se zamislim nad tim.

Btw., i ja se slazem da ovo ima samo kod nas. Sve bre moram sam da rasporedjujem. Hitno treba da trazim fakultetu da mi plati jednog poslovnog asistenta. Ovako vise ne ide...

Zahvalan na svakom komentaru,

Marin Milosavljevic
novinar, urednik & svakom loncu poklopac


Ti, dečko, ne znaš...

...kao je Rokfeler glancao jabuku po jabuku, kupovao ih u sirotinjskoj četvrti Njujorka, a tako izglancane prodavao u bogataškoj. Od profita je kupovao nove i nove jabuke, okretao biznis, sve dok mu jednog dana nije umrla bogata ujna i ostavila brdo love.

Elem, Jovilim ti prisoli, pa reko' da se prisetim anegdote.

A tu je, posebno za Jovu, anegdota o tome kako su studenti u Beogradu, nekad a verujem i sad, imali rasporede predavanja koji kod normalnog čoveka unište ili normalan život, ili svaku radnu naviku, a o svakoj mogućnosti da se nešto i radi i zaradi da i ne govorimo. Svojedobno je raspored na ETF-u izgledao ovako:

08-11 nastava
13-15 vežbe
18-21 nastava

Sankcije, rat, nema benzina, nema autobusa, nema struje, nema tramvaja, plata 2 marke, nema ni za kiflu i jogurt, da se vraćaš peške do kuće u pauzama da bi jeo, odmorio ili učio - nema šanse (a i pokupiće te VP i završićeš na frontu - opet), a o tome da imaš i neki posao sa nekim standardnim radnim vremenom (osim 22-06 kao portir ili vampir, pa pravac na faks) da i ne pričamo.

I onda mene tada pita moj sin: "Ćale, pa kako da postignem? Mrem...", a majka mu odgovori (vole one u sve da se mešaju): "A kako je mama sve stizala: i da te rodi, i da skokne do Trsta da se obuče, i do Milana i Rima i Venecije, i do Madrida i Barselone, u parizu smo bili - sećaš se Badžo?, u Rusiji... ih, koliko puta smo išli u Rusiju... Pa Čehoslovačka, Poljska, jedna i druga Nemačka, Mađarska, Egipat, Tunis, Afrika... Jedino nismo bili u Severnoj Americi i u ... gde ono? Bili smo u Kini... Ah, da: nismo bili u Australiji. Daleko, a kažu i da je vrućina... I SVE TO DOK SAM TE DOJILA I DOK SAM STUDIRALA!"

Ja je gledam, mislim se žena poludela. Sinu izbijaju ospice, ne zna jadan šta da kaže, a ja mu kažem biće bolje i samo neka uči a sve drugo će doći vremenom.

Došlo je. 15 godina kasnije on je vani, dođe kad stigne, ima posao koji se odlično plaća (što je lokalnim tetkama veoma bitno da znaju), a iz njegove generacije 0.1% je isto to ostvarilo (napustilo zemlju i sad žive tamo negde), a ostale njegove drugare srećem ponekad...
Neko se oženio i živi kod svojih, neko kod njenih. Rade, sastavljaju kraj s krajem. Pitaju me za Mišu: je li se snašao, kako mu je, javlja li se, kad dolazi?

A Miša, kada dođe, priča im kako je tamo uređen sistem, kako je malo teže deci koja dođu sa gotovo nikakvim predznanjem iz škole objasniti elementarne stvari iz nauke, ali dobro, nekako se diplomira sa 22-23, nekako se doktorira sa 26-7, mada ih ima dosta - kaže mi moj sin - koji doktoriraju i ranije, sa 18, 19, 21-2. Kaže, to je tamo praksa, kad vide da neko ima dara ne zamaraju ga ostalim trivijalnostima. Uostalom, kaže, ko se još seća kako je nastala Tanzanija i kome je to bitno???

Od Tanganjike i Zanzibara, pomislim ja, ali prećutim...

Samo neka deca rastu...

Marine, lepo pišeš, vidi se da imaš šlifa i duha. Razvijaj to i ... hmmm ... Rim, Pariz, Tokio ... čekaju na neke nove Marine. I pokušaj sa leganjem između 21 i 22 časa, a ustajanje između 03 i 04. Kod mene je to davalo najbolje rezultate, dan nikad duži, iako sam uglavnom bio noćna ptica pre (a i posle) toga.


I sada je sistem vrlo slican

I sada je sistem vrlo slican kao za vreme sankcijske SRJ - tesko da se moze biti potpuno redovan na predavanjima i vezbama, a uz to raditi puno radno vreme. Ovako, novinarsko-uredncki angazmani, bez radnog vremena i uopste bilo kakvog reda i poretka jos nekako i funkcionisu...
Ali dobro. Igramo sa podeljenim kartama najbolje sto umemo. Mozda su bas to te "cari studentskog zovota".
Btw. Hvala na lepim recima i savetima. ;)

Marin Milosavljevic
novinar, urednik & svakom loncu poklopac