Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

ili BIA ili SRBIJA

Nakon poslednjih burnih dana Bagzijevog svedočenja, ozbiljnih indicija o falsifikovanju službene beleške o susretu ministra policije demokratske države sa jednim od najopasnijih kriminalaca u regionu, a prilikom njegove predaje vlasti "u koju ima poverenja", nakon informacije o prisustvu direktora javnog servisa u zgradi MUP-a, a u noći Legijine predaje, e da bi eventualno uzeo intervju od pomenutog, (za šta nije sa sobom poveo ni ekipu, niti poneo tehniku), nakon informacija o toj burnoj noći o kojoj je, sada je jasno, službeni dokument naknadno falsifikovan, nakon nemušte ali zato agresivne odbrane bivšeg vice-premijera Vlade Srbije Nebojše Čovića na tvrdnje svedoka saradnika da je znao za planirani atentat na premijera Djindjića, ono što srpski pravosudni sistem, ustavna država u vlasti legalista, nama, svojim gradjanima, poreskim obveznicima, referendumskoj stoci poručuje, je da jedina stvar koja izgleda sasvim izvesno je - da ništa nije izvesno. I da putevi gospodnji, osim što su čudni, vode preko Bezbednosno Informativne Agencije, gde se, istog časa i bez ikakvog traga i završavaju.Pa dobro, da li sam to ja luda, a svi drugi normalni ili ovde ima još neko ko smatra da ili ce Srbija konačno rasformirati tu crnu zlikovacku rupu ili će BIA rasformirati Srbiju.

Da li ovde ima još nekoga ko misli da, dok god BIA, DB, šta god da je ime te aždaje, bude bila netaknuta, iz Srbije treba bežati glavom bez obzira i bez osvrtanja, ne žaleci ništa, osim vremena potrošenog na vucaranja po ulicama, kevtanja na kordone i drugog sramnog glupiranja u maloumnoj iluziji da se tako postize sloboda.

Zemlja sa tako mračnom tajnom organizacijom, finansiranom od državnih i paradržavnih institucija, a u sluzbi državnih i paradržavnih pojedinaca, ne zaslužuje ništa više ni od jednog njenog gradjanina, osim da se svako od nas okrene i pljune, stid pretvori u bes, a bes u odluku da se na dolazećim izborima glasa isključivo prema jednom jedinom kriterijumu: samo za onu stranku ili koaliciju koja u svom izbornom programu bude ponudila odgovoran i ozbiljan plan o kompletnom rasformiravanju ove užasne organizacije, svih njenih frakcija i derivata, stavljanja pod apsolutnu i transparentnu civilnu kontrolu te sramne institucije koja udružuje i državnom platom nagradjuje opasne zlotvore, deli im činove, stanove, oružje, novac, informacije, benzin, penzije i počast, a da bi nas sve zajedno držali u strahu i neznanju, jer strah i neznanje je najjače oružje.

Čoveka se može ubiti samo jednom, a zastrašivati ga se može do kraja života, pa ga tako uplašenog, usranog, korumpiranog sopstvenim strahom i stuporom pred nespoznatljivom i velikom organizacijom, čovekom se može okoristiti svaki bednik, posebno onaj u uniformi, posebno onaj ko zna tajnu ili se barem pravi da je zna. Shvatate li da je u ovoj zemlji svaka istina postala nesaznatljiva, pa i ona najprostija - da li si video ubicu ili nisi i kada je to bilo, da li si sa njim razgovarao i zašto i šta?

Na pitanje o višesatnom čavrljanju ministra Jočića sa Ulemekom, državni funkcioner je odgovorio lapidarnom beleškom, koju je ubrzo zatim drugi državni funkcioner proglasio falsifikatom, a nadležni organi odlučili da ne treba da se bave ni jednim ni drugim, jer to su bijina posla od BIA poteklo, u BIA ce i završiti i ko smo tu mi, obični gradjani, da se suvišnim pitanjima mešamo u to? Da li shvatate da je bivsi vice-premijer, na jednostavno pitanje da li je vidjao Legiju nakon njegovog otpuštanja iz službe, nekoliko desetina puta u samo sat vremena dao potpuno kontradiktorne odgovore (ko je propustio ovaj Čovićev "Idem tetki da dam lek" intervju, nek pogleda prilog*), sve ukupno odajući utisak da je bolje ništa ni ne pitati i ne mešati se u bijina posla, jer to su ona opasna i mogu imati nesagledivih posledica. I istina je da je lakše ne mešati se. I da su posledice nesagledive: mešanje se u BIA plaća glavom, smrću se kažnjava svako protivljenje, a poverljivim razgovorom bez službene beleške, svaki, posebno najpodmukliji zločin.

Ali, zar nije to posao i odgovornost onih koji su izabrani da vrše vlast zemlje u svim, posebno u teškim tranzicionim okolnostima, baš to, da rizikuju i da se umešaju? Da zemlju privedu zakonu. Da dekriminalizuju policiju. Da povrate poverenje u pravosudni sistem.Da istražne sudije koji namiguju optuženima pohapse uprkos svemu, da proces za ubistvo premijera ne razvlače do tačke kada sve postaje relativno, pa i sama činjenica da je Djindjić uopšte mrtav, a i ako je mrtav, da li je ubijen, ili je sam naleteo glavom na treći metak? Vlast je teret i rizik, ona je i počast, zato što je rizik. Vlast obavezuje i vlast je odgovorna. Gradjani imaju pravo da pitaju i da traže, njihovo je da nam jasno i efikasno odgovaraju. Ja zato pitam: ko će i kako zaustaviti BIA? Pitam i pitam se, da li sam jedina?


DodatakVeličina
covic.doc325 KB

"...da se svako od nas

"...da se svako od nas okrene i pljune, stid pretvori u bes, a bes u odluku da se na dolazećim izborima glasa isključivo prema jednom jedinom kriterijumu: samo za onu stranku ili koaliciju koja u svom izbornom programu bude ponudila odgovoran i ozbiljan plan o kompletnom rasformiravanju ove užasne organizacije, svih njenih frakcija i derivata..."
Napomenuo bih samo da svaka stranka mesec dana pred izbore obecava dekriminalizaciju policije, agresivno protiv korupcije, nastavak pregovora sa EU, bla, bla, truc, truc... (znamo, uostalom, sta sve obecavaju) i kada se nakon izbora dokopaju fotelje rade sve ne bi li ostali u istoj ili se premestili u bolju, komforniju, tako da je bezanje odavde glavom bez obzira i bez osvrtanja za sobom po meni jedino resenje.
P.S. Q: Kako pametni Srbi zovu glupe Srbe?
A: Telefonom iz inostranstva.
With compliments, D. -Bukowski- Jevtovic


tacno je da svi obecavaju

ali mene zanima konkretan plan.
sigurno postoji neki metod, rasformirane su i mnogo opasnije i vece parapolicijske organizacije. nek pitaju. nek plate. nek zamole. nek dovedu nekog.
bas me briga.
necu obecanje, hocu konkretan plan i metod.

inace, ne mislim da sam ista pametnija od ljudi tamo, samo zato sto nisam u zemlji. mada verujem da si to napisao stosa radi.

pozdravljam te.


ma taj me deo,

najvise nervira, sto ni jedna stranka nema neku opciju sa osmisljenim resenjem i konkretan plan i konstrukciju, kako to posle da izvede.Sada je glavo prepucavanje, ko je Djindjicev naslednik-pa nema naslednika, jer mu niko nije dorastao, sto ne znaci da nema resenja-sto su pokazali primeri drugih zemalja u slicnoj situaciji.
Kad politicarima postavis to pitanje, oni su u fazonu, pa tranzicija, pa sta ste vi uradili...Toliko toga je do sada moglo-moralo da bude uradjeno i sve je izmanipulisano, pa mi obicni gradjani smo ucestvovali u svemu da se zloba skine i posle glasali-sto je nas jedini mehanizam, ....i sta je
ispalo, da je Legija kljucna licnost posle 5. oktobra....

Izvinjavam se na naivnom pitanu, ali zar sada nije normalno da covic bude pod nekim istraznim postupkom, priveden kao osumnjiceni za saradnju ili sta god...

ps. glavno da policajci legitimisu, pretresaju i maltretraju klince, kada se iz grada vracaju kuci, dok ih pajtosi krimosi
cekaju u obliznjem bifeu.


Covic bi (po mom misljenju)

Covic bi (po mom misljenju) trebalo da bude predmet nekog istraznog postupka vec dugo, dugo, dugo... jer me bas interesuje odakle mu pare za FMP, za onakvu halu u Zelezniku, stranacke prostorije na uglu Beogradske i Krunske ulice (i to kakve prostorije!!)... a sto se tice Bagzijevog svedocenja, ne uzimam ga kao relevantno jer mi je vrlo sumnjivo to sto je jedino Bagzijevo svedocenje otvoreno za javnost i to bas dva meseca pred izbore i u tom svedocenju on opljuje i kriminalizuje lidere najvecih politickih stranaka (pa i stranke), a ne spomene ni jednog "gospodina" iz DSS (sve legalista do legaliste), a onda jedan "gospodin" iz DSS izjavi kako b92 vodi prljavu kampanju protiv njih jer im je postavljeno pitanje zasto je ministar (znamo koji) falsifikovao sluzbenu belesku (a ministar je inace na odmorima izmedju skolskih casova obijao trafike, verovatno da prekrati vreme).
With compliments, D. -Bukowski- Jevtovic


Protektorat

why, not!?


stalno mi

se vrti ta ideja, da nam treba neki tutor,
kao i svima, koji ne mogu sami da savladaju gradivo.


Protektorat, DA!

U pravu si Glavonja. Pre bih rekao okupacija a ne protektorat. Diktatura, neko sa strane da dodje i da se svima najebe keve.

Biljana, mislim da ne vredi traziti civilizovano resenje za jedan primitivan i anarhican narod kao sto smo mi srbi. Korbac i nista drugo.

Good luck!


I, šta kažete gospodžo Bil jana !

Reko gospodin Bagzi ! Eeeeeee, onda niš !


pa gde si ti meni, mudrace

trazim te danima po knjigama.
a ti se krijes.


Naravno da postoje metodi i

Naravno da postoje metodi i nacini da se to uradi. Ali ne postoji politicka volja. Nije je bilo ni ranije.

Medjutim razmisljam o necemu drugom. Mi o DB-u jos ponesto i znamo, procuri informacija, ime, ko je ubio, krao, svercovao.

Za razliku od njih o vojnim sluzbama ne znamo ama bas nista. Imam osecaj da je to jos veci mrak....


Slazem se, rasformirane su i

Slazem se, rasformirane su i mnogo opasnije i vece parapolicijske organizacije, ali je bilo politicke volje i odlucnosti da se to uradi, a na trenutnoj politickoj sceni ne vidim nikoga kome bi do toga stalo, vidim samo gomilu hohstaplera koji hoce da unovce to sto su devedesetih (vise ili manje) setali po ulicama i (opet, vise ili manje) dobili batina. Sama cinjenica da je Vuk Draskovic u vladi koju podrzava SPS, a vlast na celu sa SPS-om je dva puta pokusala atentat na njega, dovoljno govori o tom "coveku"; imamo premijera koga ne treba ni komentarisati... tako da nakon par godina (dok zavrsim fakultet ili makar dodjem do pete godine) pozdravljam se sa prijateljima, porodicom... i odoh negde gde mogu da hodam uspravno (najverovatnije u Australiju).
With compliments, D. -Bukowski- Jevtovic


optička varka

znam da nije originalno, ali ne mogu da odolim. U glavi mi samo Harms...

Semjon Semjonovič stavlja naočare, posmatra bor i vidi: na grani bora sedi jedan seljak i preti mu pesnicom.

Semjon Semjonovič skida naočare, posmatra bor i vidi da na grani bora niko ne sedi.

Semjon Semjonovič stavlja naočare, posmatra bor i opet vidi kako na grani bora sedi jedan seljak i preti mu pesnicom.

Semjon Semjonovič skida naočare, opet vidi na grani bora niko ne sedi.

Semjon Semjonovič opet stavlja naočare, posmatra bor i opet vidi kako na grani bora sedi jedan seljak i preti mu pesnicom.

Semjon Semjonovič ne želi da veruje u ovu pojavu i smatra je optičkom varkom.

1934.


ah, Daniil H.

Samo da dodam Biljaninoj analizi: "spoljasnji faktor" ili paranoja kao najpopularnija racionalizacija za postojanje bezbednosnih agencija. Zasto ne mozemo/ne smemo da rasformiramo BIA-u? Jer skoro 6 milijardi ljudi na ovoj planeti nema druga posla nego gledaju kako da nas urnisu. Kad i ako se pomuce da nas nadju na mapi, prvo.
Zahtevam da me vise svi ti para(-drzavni/-vojni/-noicni/-normalni) ne brane ni od koga. A za sve sto su me do sada cuvali i branili, da lepo pljunem.
***edit: procitah dodatak sada. ovo je mnogo ludje nego sto sam ikada da zamislim, pogotovo ako ovakvo Covicevo lose vrdanje ne moze da se objasni sizofrenom split personality ili amnezijom. A sto puta sam sebi rekla da ne smem logicki da razmisljam o srpskoj politickoj sceni.


da Daniil

Došli su jednog dana i odveli ga u crnim kolima u nepoznatom pravcu.
Umro je u zatvoru od gladi, bolestan. Nisu imali toliko hrabrosti da izvrše egzekuciju. Dali su mu pravo da umre sam.
Za vreme njegovog života ništa, što nije ušlo u opus književnosti kao zamaskirana dečija priča, nije objavljeno.
Znači, dejstvo društva kao celine neodvojivo je od individue. Svi mi imamo opciju da se samo-zarobimo ili da ostanemo slučaj.
Hvala Umbra na naslanjanje na moj post.
poz


Plava sveska br.10! Danil Harms!!!!!

"Bio jedan ridji covek koji nije imao ni oci ni usi. Nije imao ni kosu, tako da su ga uslovno zvali ridjim. On nije mogao da govori jer nije imao usta. Nos takodje nije imao. Stavise, nije imao ni ruke ni noge. Nije imao ni stomak, nije imao ni ledja, nije imao ni kicmu, nije imao nijedan unutrasnji organ. Nije imao nista! Tako da nije jasno o kome je rec.
Bolje da o njemu vise ne govorimo."

Nisam mogao da izdrzim, a da ne dodam jos malo Harmsa - moju omiljenu pricu!


samo još jednom Harms

da ga ne zloupotrebim.
Ali ide mi uz temu.
Jedan sam od zagovornika da za operativnom primenom osvešćavanja. Radim sa decom. Predajem engleski.
Trudim se da časovi budu zanimljivi, i da podbadam decu da misle.
Pre dve nedelje smo radili "Pismo". Nakon čitanja, dobila sam upitne poglede, "Šta je bre ovo?!"
Nisam htela da objašnjavam.
Čitali mi ponovo.
Ponovo "Šta bre ti 'oćeš"
'Ajmo i treći put, samo 'ajd prvo da vidimo ko je taj Harms. Znači, sad već nova informacija.
Nisam im ništa objašnjavala. Bio je dovoljan tek podsticaj.
Inertnost mozga je opasnija od neznanja.


mnogo puta harms

da, ponovo, i ponovo, i ponovo, i ponovo, i...
inertnost mozga je cesto i uzrok neznanja.
oooooodlican primer gore,
poz, j.


ups nisam videla ovaj komentar kad sam

pisala prethodni. da, da imamo slicni pristup, rekla bih. I ja predajem engleski, ustvari gender studies, ustvari sve po malo. sta mi kad dodele. Poz. s.


A ja moju

Jednom je jedan veoma pametan chovek otishao u shumu i tamo se izgubio
:)


hvala Snezana

sto ste me podsetili na Harmsa. Sad stizem sa tribine, drzala sam neki kratki govor o nasilju u porodici, a sve vreme razmisljam kako cu kad stignem kuci da sednem i prevedem ovu kratku pricu za cas u sredu. Dobar primer counter-discours(a) protiv diskursivnih konstrukcija "neprijatelja" (to je tema casa): u porodici, na poslu, drzavi, war on terror etc. Ne dam svojim mladim studentima da se udave u fatalizmu i beznadju.
Posebno mi je zanimljivo kad im pripremim primere otpora iz zemalja istocne evrope. Uvek nekako zamisljaju taj region kao zemlju ljudi ispranih mozgova. Hvala jos jednom. Pozdrav. s.


Čović

Mogao je isto tako i da kaže: "Čoveče božji, zar ne vidiš da jebem tebe i ovaj glupi, jebeni (jebani), narod u zdrav mozak! Mogao je i to da kaže, zar ne? I šta? Ništa. Može mu se!

www.blogoye.org/spadalo
***Trava upotrebljena za ljubavnu igru!
Najbolje upotrebljena trava!***


:)

G. Spadalo, neki od nas su izgleda zalutali na ovaj blog. Brisem ja odavde.


Quote:G. Spadalo, neki od

Quote:
G. Spadalo, neki od nas su izgleda zalutali na ovaj blog. Brisem ja odavde.

Kad neko zaluta, tada ne stoji na sred raskrsnice i ne viče: "Ja sam zalutao! Brišem ja odavde!" Već jednostavno ode. U suprotno, želi samo da skrene pažnju na sebe. E, pa eto, skrenuo si pažnju na sebe. Zadovoljan?

www.blogoye.org/spadalo
***Trava upotrebljena za ljubavnu igru!
Najbolje upotrebljena trava!***


Kako to mislite "skrenuo

Kako to mislite "skrenuo paznju na sebe". Moj komentar je izazvan drugim komentarom na vas komentar, i nicim drugim.


Đole!

Nema ljutiš! Ja govorim o principu. Kada, na primer, vidim na nekom trgu veliku grupu ljudi koji o nečemu raspravljaju, ja priđem da poslušam o čemu se radi (spadala su, po definiciji, radoznala bića). I kada se uverim da je tema, bar za mene, do zla boga dosadna, ja se okrenem i odem. Prethodno, ne izvikujem okolo kako sam ja tu zalutao i kako imam nameru da brišem odatle.

www.blogoye.org/spadalo
***Trava upotrebljena za ljubavnu igru!
Najbolje upotrebljena trava!***


Ne ljutim se Spadalo. Sto bi

Ne ljutim se Spadalo. Sto bi se ljutio, kada si 100% u pravu.


O odlascima...:-)

Vladimir: Well, shall we go?
Estragon: Yes, let's go.
They do not move.

Nista licno, samo sam se setio Godoa, a posto srpski tekst nisam nasao....:-)


O promeni (BIA-e, vlasti, bilo cega....)

Vladimir: Ja ovako vise ne mogu.
Estragon: To se tebi samo cini.


Znate li da je Leon

Bernštajn, a.k.a. Lav Trocki, inače jedan od ustanovitelja ČeKe, bio novinar? Njemu se pripisuje doktrina streljačkog voda iza prvog reda 'jurišnika' koja je, kažu, odlučila sudbinu građanskog rata u Rusiji 1918. godine.


Tračarenje i smisao za istoriju

Jeste li čuli da je Trocki odlučio sudbinu građanskog rata u Rusiji 1918. tako što je smislio da drugi ešalon strelja vojnike koji ne bi bodro jurišali? - pita dr. Wu.

Pita i druge stvari, s jednakim smislom za realnost, i za tumačenje istorije.

To što su vam rekli, doktore, ili što ste našli u nekoj kupusari, nije tačno.

Trocki nije bio "jedan od ustanovitelja Čeke". Ne znam gde ste to mogli pročitati. Iako je kratko pisao za rusku štampu sa Balkana, on nije bio ni novinar, nego profesionalni revolucionar, tačnije rebel, zar ne?

"Trockom se", javljate nam vi, "pripisuje doktrina streljačkog voda iza prvog reda 'jurišnika' koja je, kažu, odlučila sudbinu građanskog rata u Rusiji 1918. godine."

Praksa davanje podrške jurišnicima o kojoj govorite bila je vrlo široko korišćena u prvom svetskom ratu, sem toga to nije nikakva "doktrina", i nije je, dakle, smislio Trocki.

Sve je to, međutim, relativno nevažno u odnosu na vašu ideju da bi takva jedna "doktrina" mogla odlučiti sudbinu dugogodišnjeg građanskog rata u jednoj ogromnoj zemlji. Da li vi zaista verujete da je tako nešto moguće? Da je ishod oktobarske revolucije i građanskog rata u Rusiji odlučen vatrenim jurišima?


Hej, Spadalo,

kad vec koristis drogu, drzi to za sebe i ne reklamiraj je kroz Internet.

panonian


Hej, unonianpanje,

ovo je neka aluzija, iluzija, vizija, infuzija, konkluzija... 'bem li ga, kako li se to već zove? Priznajem da ništa nisam razumeo.

www.blogoye.org/spadalo
***Trava upotrebljena za ljubavnu igru!
Najbolje upotrebljena trava!***


Welcome back Biljana

Svojevremeno sam dobro upoznao potpuno privatno jednog lika koji je ohoho pre toga bio šef jedne od The Službi, i to one tada najjače.

Jugoslavija se već bila raspala, ratovi vođeni i završili, a njemu su predstavnici raznih strana dolazili na noge i to malte ne ko na hadžiluk. Imao je taj na raznim mestima pohranjeno papira i papira - o svakome po nešto. I znao je da dok to ima da je siguran i da mu ni jedna strana neće ništa. I bio je u pravu.

Hoću da kažem da je što se Udbe tiče po meni jedina šansa sve to razbucati, staviti sve na uvid javnosti i krenuti od nule. Češka je jedina zemlja na svetu gde je otprilike tako urađeno. A ono malo što je ostalo van domašaja javnosti i danas izaziva skandale.

Sve ostalo je krpljenje jer su razni već sklonili u privatne arhive dokumenta koja nekoga kompromituju. Setite se da je onomad kad je Hag jurio Stanišića slata ekipa kod njega kući da uzmu neki zvanični papir. Bila rešila vlast da preda taj papir ili kažu da su bili rešili ali ga nije bilo ili kažu da ga nije bilo u arhivama države i tih špijunskih službi. Onda pošto je The Mrska Karla bila uporna poslaše ekipu kod ovoga kući i on im to dao.

E sada se postavlja pitanje KAKO razbucati BIA/UDB ili šta već? I ko to da uradi? I da li je to moguće sada pošto svakoj stranci odgovara to muljanje i pošto su ti iz BIA napravili duplikate papira koji kompromituju političare i odneli ih na sigurno?


pa da. bas si to dobro

pa da. bas si to dobro pomenuo. gde ce Buduci Premijer (koji god) da offira BIA-u kad ce ona da mu izvadi neku 'trafiku' iz arhive. meni sve ovo mirise, na zalost, da srbija nije dovoljno natopljena krvlju. jos ce glave padati zbog BIA-e.
ko na tvom postu okolo muda :-) nema niko ovde muda da presece i kaze, jeste imam to i to, vidjao sam se sa tim i tim, tako sam i kupio sve to ali to nije u redu, obracunacu se sa njima jer ne zelim da i moja deca tako dolaze do stanova&novca, zelim da moja deca zive kao ona iz EU.

nema takvog. mislim da cheda nije taj sa mudima. sorry ldp...


Ovo je posebna prica. Steta

Ovo je posebna prica. Steta sto nisu kao u Istocnoj Nemackoj otvorene arhive: pa da vidimo ko je radio, ko je cinkario, jeste nezgodno da se sazna ali je to i vazno.

Cak i posle 5 oktobra skoro je bio konzenzus da se to ne dira.


Ceska

Srdjane, kako su to Cesi uradili? Mislim konkretno, kako su se organizovali, koje institucije su bile u igri, ko je sproveo "razbucavanje"? Da li mislis da bi se "ceski model" u Srbiji dao oponasati?


BIA je Srbija

Jedini način da rasformiraš BIA je da rasformiraš Srbiju. Naravno, svima je jasno da su Šešelj i Grobar znali da se sprema atentat jer su ga najavili. Ilić se plašio hapšenja, Čović je direktno prozvan, zapadne diplomate su se silno zalagale da Koštunica ne bude uhapšen jer je istraga išla u njegovom pravcu...

Dakle, svi su oni na ovaj ili onaj način umešani u ubistvo Đinđića. Danas su svi oni zajedno teški više od 2 miliona glasova. Protiv njih ako se skupi milion biće super.

Zaključak - Srbija je BIA. Mi smo genetski izrodi.


jedno je sasvim sigurno ...

REVOLUCIJA NECE BITI EMITOVANA


"Zaključak - Srbija je BIA.

"Zaključak - Srbija je BIA. Mi smo genetski izrodi."

Bravo, ovo je nazalost najtacnija dijagnoza.
Mayflower


I ja sam gledao isti intervju

i nisam stekao utisak da je Covic bio nemust.

Voditelj ga pita "da li ste bili upoznati sa pismom Legije koje je poslao Velji Ilicu", Covic kaze deset puta ne, a Jugoslav ga opet pita jeste li.

Pritom se ne objasnjava zasto je bitno da li je bio upoznat sa sadrzinom pisma, kada Ilic jeste.

Pita da li se video sa Legijom, Covic kaze jeste, ali se ne seca datuma.

Ni tu nije jasno zasto je to bitno, posto su sa Legijom vidjali svi zivi. Onda Jugoslav kaze "pa to je covek koji je optuzen da je ubio premijera", a Covic mu kaze "pa i sam premijer se posecivao sa Legijom, bio sa suprugom na rodjendanu", a onda Jugoslav sam sebi skace u usta i kaze "da, ali to nista ne znaci".

Nista ne znaci!?

Sve u svemu, nije mi jasno zbog cega su nagazili Covica samo na osnovu izjave jednog od mafijasa zemunskog klana koji je "cuo od Spasojevica da je Covic znao i odobravao ubistvo."

Ja ne branim Covica, nego smatram da je ta cela prica tanka i skloniji sam da poverujem u njen drugi deo - da je sa Spasojevicem i ekipom mutio Seselj i Radikali.

Isto tako, ako cemo da poverujemo Bagziju, sta je onda sa pricama o Cedi:

Juce - Ceda trazio od zemunaca da obrisu brojke sa pusaka da ih ne provale kada kokaju.

Ceda trazio ubistvo Sljuke (za koga se u to vreme pricalo da je obezbedjivao mitinge DSS-a).

Spasojevic rekao Bagziju da je "napravioi kombinaciju sa Cedom da ga vadi iz zatvora posle Miskoviceve otmice". To i vrapci znaju.

itd, itd.

Pa sta sad? Kada Bagzi optuzuje Covica, ti mu Biljana verujes, ali ostatak price, posebno vezano za Cedu, ne pominjes?

To mozda nije vazno?

U Srbiji je ocigledno sve taljenje.

Mnogi kazu da je Ceda garantovano cist, jer da nije, Kostunicina ekipa bi mu nesto nasla - tj. poslala bi mu poreznike na gajbu da provere odakle finansira tri dzipa i pet telohranitelja, a ima tri godine radnog staza na drzavnoj funkciji.

Ali ne lezi vraze, Kostunicinoj ekipi to ne odgovara, jer bi tako ojacali Tadica i DS. Dakle, trulo taljenje, kao sto ga je koristila ekipa pre njih i nijednog Slobinog nije poslala u tvorza.

Lepo je rekao Dejan Anastasijevic iz Vremena, ono sto Bagzi prica je klimavo i svodice se na njegovu rec protiv Coviceve, odnosno Cedine....


niti verujem niti ne verujem bagziju

ali mislim da covicevo agresivno izbegavanje da, na prosto pitanje da li se ili nije vidjao sa legijom nakon njegovog penzionisanja, da jasan odgovor, nesto sto mora da iritira javnost.
on se ili vidjao ili se nije vidjao.
i nema pravo da laze.

evo ponovo delova odgovora na jedno te isto ponovljeno pitanje

Čović:Ja se s Legijom nikada nisam viđao, a da sam bilo šta krio.
B92: Kako? Pa, ko je bio Legija u to vreme?
Čović: Pukovnik policije.
B92: Ne, nije tačno, gospodine Čoviću, u to vreme on je bio penzionisani pukovnik.
Čović: Nije tačno, nemate veze. Vidite kako vi podmećete, da li vidite vi kako podmećete?
B92: Dakle, videli ste se sa njim nakon što je smenjen?
Čović: Molim vas.
B92: Samo mi odgovorite na pitanje, jeste ili niste, maločas ste rekli da niste.
Čović: Nije tačno, zašto lažete? Evo, to vam kažem u lice, zašto lažete,
B92: Ne, ne, ja Vas pitam da li ste se videli s Miloradom Ulemekom nakon što je penzionisan? Pitanje je stvarno jednostavno.

Čović: Ne znam ni kad je penzionisan, to me ne interesuje.

B92:  Pa, ja ću Vam reći, u junu 2001.

Čović:S Legijom sam se video u kancelariji Duška Mihajlovića onih dana neposredno pred hapšenje Slobodana Miloševića. Naravno, morate druge da pitate koji su se mnogo češće i više viđali s Legijom, ja to nikada nisam krio niti sada krijem.
B92: Vi se jeste videli s Legijom nakon što je penzionisan?
Čović: Naravno, i to sam rekao i u 2003. godini.
Ja Spasojevića nisam znao, Lukovića nisam znao, niti sam radio s njim, niti sam ga video, niti sam ga čuo i tog Bagzija koga vi pominjete isto tako.

B92: Dobro, i Vi ste se viđali s Legijom.

Čović: Ko je imao kontakte s Legijom? Pa, i vi ste se viđali verovatno s Legijom, mislim, po tom sistemu.

B92: Ne, nisam se viđao s Legijom.

Čović: Ja sam ga video u Vladi kada je dolazio kod premijera Đinđića.

B92: Gospodine Čoviću, koliko puta ste se videli s Legijom od trenutka kad je penzionisan do ubistva Zorana Đinđića?

Čović: Ne znam ni kad je penzionian.

B92: Čekajte, morate se sećati svih ovih detalja.
Ja Vas sad pitam koliko ste se puta videli s Legijom od kad je penzionisan?

Čović: Ne znam, čoveče božiji, ni kad je penzionisan, niti me to interesuje, znam da se dogodio slučaj tu u nekom kafiću, restoranu i da je posle toga otišao u penziju.

B92: Dakle, ne možete da se setite da li ste se s njim videli nakon što je penzionisan u junu 2001.?

Čović: Da, video sam se...

pa dobro, ili zna ko je legija ili ne zna ko je legija, ili zna da je penzionisan ili ne zna da je penzionisan, ili ga je vidjao ili ga nije vidjao.
as simple as that

inace, posto iz nekog razloga mislis da ja drzim neku cedinu stranu, obavestavam te da i on kaze da bagzi laze.


- vi ste muzicar?- ne,

- vi ste muzicar?
- ne, nisam muzicar.
- a znaci niste muzicar?
- a, jesam, muzicar sam.
- a znaci jeste?
- ne, nisam...
(balkan expres)

:-)
da nije tuzno, bilo bi smesno...


da nije tuzno, bilo bi smesno...

Quote:
- vi ste muzicar?
- ne, nisam muzicar.
- a znaci niste muzicar?
- a, jesam, muzicar sam.
- a znaci jeste?
- ne, nisam...

Zaboravila si: "Samo da odnesem tetki lek...", hehe!

www.blogoye.org/spadalo
***Trava upotrebljena za ljubavnu igru!
Najbolje upotrebljena trava!***


pa covek se

zadrzao samo na prikazanoj konstrukciji,
ocigledno je i on zaboravio spasonosni deo sa tetkom i lekom


Budjavi

Quote:
"Samo da odnesem tetki lek...", hehe!

Nemojte ljudi pitati njega, on je rekovalescent...


I ono, "ti, ti buđavi!"

I ono, "ti, ti buđavi!" :)

**Take your place in history and pray you don't repeat it**


e, to, bebi

bas


al' svi tako

i govore na odgovornim funkcijama i nikom nista, kao i ona fora, sto kod nas svako-malo bude objavljena vest o nekom skandalu ili kriminalu, svi auuuuuuuuu, i opet nikom nista.
Nema sakcionisanja, odgovornosti, nista.
Pa u Burundiju vladaju barem plemenski zakoni-primitivni, ali funkcionisu.


pa da li, sad ja nisam

pa da li, sad ja nisam pravnica, ali zar sve to kad neko nesto lane naglas ne treba neko tuzilastvo da preuzme? meni su tuzilastvo/pravosudje/utomsmislu prvi za 'odstrel' pre nego BIA, u stvari jer oni pored svih afera sede i nikom nista. tu malo da se procacka, to bi bilo uzivanje gledati!


znas sta je sankcija? pamcenje.

pa se seti ko je od ministara u ostavci vlade u ne-ostavci otkrio najveci broj afera - od stecajne mafije i kofera sa sto soma evra u kesu, pa na dalje, a zatim i sta je dalje bilo s tim?
pojela maca?
pojeo mladja?

pa onda, na izborima, budi budala pa glasaj za one koji te otvoreno lazu. koji proglasavaju afere, za lokalnu i trenutnu upotrebu.

pa kad glasas, a ti reci - e mladjane, sladjane, preci ces cenzus, al kad nadjes kofer.

sve drugo je ponizenje za gradjane.


kada sam ja

izlozila slicnu tezu na jednom drugom blogu,
dobila sam sledeci odgovor:

" sve moze otici nizbrdo, kao sto se sve moze i popraviti...jedno, hiljadu razocaranja, nisu nikakav izgovor....poenta je da razmislite o kvalitetu vaseg revolta i akcije, kad se toliko razocaravate..."

(A razgovor uopste nije bio afektivan, barem ne sa moje strane, i kranje mi je doticna osoba simpaticna)


ne kapiram

sve moze nizbrdo, to je tacno.
ali ne moze se SVE popraviti

razocarenje nije izgovor, ono je motiv za akciju
mada, ocigledno da je kvalitet mog revolta nula, a bogami i akcije.

inace, ne bih po stoti put o istoj stvari.


ne kazem da

sam ja ukapirala, al' mislim da se odnosilo na to sto je moj stav bio, da hocu da glasam za konkretan program i akcije i da sam razocarana rezultatima posle 5. okt.(a da sam ucestvovala u svemu da do njega i dodje), i da oni koji su se prihvatili funkcije treba valjda i to sto su obecali izvrse, da mi je glupo da glasam za parole.
Mene licno je bas briga kako ce neko tamo gora da se zove, ako je meni ovde dole normalno, a on to omogucava.


Bilja na, po stoti put --- kao Švabo tra-la-la !

Lako je tebi da se revoltuješ sa kvalitetom nula !
Šta ću ja !?


pa, da se revoltujes

ili revoltiras, s kvalitetom 0,0001 za pocetak? ili mislis nesto drugo?


Bagzi laze? Bagzi ne laze?

Vera P.
Bas dobra pitanja postavio je prethodni komentar,jer ako Bagzi laze,onda laze i za Covica i za Cedu.
Ako ne laze,onda ne laze ni za Covica ni za Cedu.
Meni se nekako cini da nama Bagzi upravo bira buducu Vladu po strogim instrukcijama.Imao je vremena da nauci ulogu.Od toga mu zavisi zivot,pa lagala bih i ja da sam radila sve ono sto je on radio.pa sad mu se smesi sloboda umesto stotinak godina robije.Sto da ne laze? Znate li kako je u zatvorima? Ne znate? Ne znam ni ja ali je lepse na slobodi sa sve placenim hotelom i maznutim parama od ubijenih kompanjona.
Srbija jeste BIA i imali su sansu da je dovedu u red i Ceda i Djindjic i Covic i Kostunica i Tadic. Pa zasto nisu?
Zato sto su prljave ruke nekoga sasvim dobar razlog da tom osobom manipulises,da mu uzimas pare kad god ti zatreba,pardon to se zove finansiranje stranaka. Najzalosnije je sto su sa tom bandom saradjivali svi koji su ikad i samo na pet minuta bili neka vlast.
I svi oni sad idu na izbore i obecavaju svasta,stvarno SVASTA.A mi,ko mala deca,dal Bagzi laze ili ne laze?HA HA HA.
A BIA ? Pa kao da oni koji su na vlasti saznaju sta sve kradu oni koji su do juce bili na vlasti pa da ih time ucenjuju.Njih ce da sacuva svaka vlast {pa vidite da se svi otimaju ko ce biti sef BIA } jer ce tako znati sve sto im treba o mogucim protivnicima.SVE ZA VLAST, SVE ZA PARE. Jer sve je to zbog para na kraju krajeva. Pozdrav


Laž ili istina

za pikanterije, koje je Bagzi izneo u svom svedocenju, je nepostojeća dilema. Reč je o tvrdnjama čiju verodostojnost nije moguće dokazati. Kako utvrditi istinu u tvrdnji tipa ... je čuo od Spasojevica da mu je Legija rekao...? Spasojević mrtav, a Legija, kao optuženi ima pravo i da laže. Tu postoje svi uslovi za krupne manipulacije koje su možda nerelevantne za sam sudski proces, ali vrlo relevantne za "civilni život". Bojim se, da je otvoren prostor za najkrupnije politićke manipulacije, u koliko se iskazi sa sudskog procesa budu koristili u političkoj borbi. Čudno je i vrlo "glasno" i Bagzijevo ćutanje o strukturama DSS. O njima ništa nije čuo? Njih nikada, niko u Zemunskom klanu nije spominjao, ni po dobru, ni po zlu? Jednostavno nemoguće. Možda to za sudski proces nije važno, ali nije ni ovo sto je rekao. Zato je, utvrđivanje istinitosti ovih delova Bagzijevog iskaza, udica na koju smo se upecali.


Ја мислим

да се ипак могу доказати... Рецимо оно за Шешеља. Он је апострофиран као човек који је, између осталог, тражио и ликвидацију Гаше Кнежевића. Они који мало дуже прате све то, сетиће се да се тај податак појавио још одмах након атентата, али је појављивање Кнежевића на листи за одстрел мафије било свима налогично и многи су то олако одбацили. Али сада се коцке слажу... полако али сигурно.

Са овим се слажем - врло је чудно Миленковићево ћутање о ДСС-у. Ту си у праву кад кажеш да је отворен простор за најкрупније политичке манипулације. Али, ипак мислим да ће ту бити још много изненађења за многе који се куну у једног финог и поштеног господина који је познат по необавештености и фасцинацијом тајним службама и полицијама... које су дебело умешане у смрт првог демократског премијера у Србији.


Uz to...

... što su zaista opasne,mislim da su tajne službe i veoma precenjene.Setite se kakav su strah izazivali Cema ,pokojni Šiptar i ekipa pre no što je protiv njih primenjena gola sila.Tek u sudnici,kada je Cema progovorio jezikom najsitnije secikese,videli smo čega smo se mi zapravo plašili.S tim što je tada ,na žalost,bilo potrebno da ubiju premijera da bi se to najzad učinilo.Pre no što još ljudi bude ubijeno,potrebno je,recimo,navesti neke ljude da denunciraju druge u službi,jer je opšte poznato da je potkazivanje njihov omiljeni zanat.Trebalo bi pokrenuti lavinu,načeti to što je naizgled monolitno i sve će se to urušiti.Da na kraju vidimo i ko nas je od komšija ili rođaka cinkario.Nema drugog načina.Zvuči šašavo,ali sa službama mi moglo da deluje.


sloboda

"Da li ovde ima još nekoga ko misli da, dok god BIA, DB, šta god da je ime te aždaje, bude bila netaknuta, iz Srbije treba bežati glavom bez obzira i bez osvrtanja, ne žaleci ništa, osim vremena potrošenog na vucaranja po ulicama, kevtanja na kordone i drugog sramnog glupiranja u maloumnoj iluziji da se tako postize sloboda."

svako slovo na mestu. osobito deo sa kevtanjima i ostalim maloumnim glupostima. pozdrav iz hamburga.

pardon, glupiranje je bilo sramno, a iluzija je bila maloumna. kako rekoh vec, potpuno se slazem.


bilo kuda, bia svuda

ti je sigurno neces zaustaviti a ja imam utisak (mozda sa ove distance geografske) da ce oni pojesti sami sebe. problem je najveci sto se sve vrti u krug:

1. predizborna kampanja - rekonstrukcija BIA-e i policije, kaznjavanje saradnika mafije, blabla...
2. dosli su na vlast - kako sad da ih poodpustaju, Ko ce da ih 'stiti'?
3. narod pita oko toga - 'pa ne mozemo da ih sve razjurimo, ko ce onda raditi taj Tako Odgovoran Posao? koga da zaposlimo za tako kratko vreme, kako oni da nauce taj posao?'...

e tako to ide. neko mora da presece, samo i taj koji ce (mozda) preseci, i on ce da uposli na odredjena mesta svoje ljude. da li sam pesimista? jesam, ali gledam to na to sa vedrije strane :-) sto? pa da ne poludim!

meni je najzabavnije bilo da slusam Insajder (samo ga slusam, na zalost). taj nivo komunikacije gde brankica postavi toliko konkretno pitanje tipa jel mleko belo a ovaj krene od kulina bana da pozdravlja gledaoce pa o istorijatu mlecne industrije, sastavu mleka, mlechnim proizvodima...! jeee!!! meni je samo zao sto brankica ne insistira malo vise nego prekine tipa 'ne moram vise da vas pitam, sve nam je jasno'...ma ne bre, cekaj da prizna skot! ja bih celu emisiju potrosila da izmamim necije priznanje!
e sad je pitanje da li bi to nesto pomerilo...? sta bi kasnije bilo sa tim njegovim priznanjem.
nego biljana, da li se secas kerteza? sta je bilo s njim? :-)


Quote:...ti je sigurno neces

Quote:
...ti je sigurno neces zaustaviti a ja imam utisak (mozda sa ove distance geografske) da ce oni pojesti sami sebe.

Bebo, ni po jada što će oni pojesti sami sebe. Nego što će sa sobom pojesti i još mnogo nas jadnih i bednih i ni za šta krivih!

www.blogoye.org/spadalo
***Trava upotrebljena za ljubavnu igru!
Najbolje upotrebljena trava!***


pa sve ima svoju cenu a

pa sve ima svoju cenu a njihova je najvsha jer idemo u paketu sa njima....i znas sta? mozda nije lose :-)
verovatno smo ih zasluzili. kapiram da stvarno jesmo.


Danicu Draskovic za sefa BIA

Realno, jedino je od nje za ocekivati da nece niko moci da je potkupi u nameri da ocisti to osinje gnezdo!


mora

da se salite!


Quote:Danicu Draskovic za

Quote:
Danicu Draskovic za sefa BIA... Realno, jedino je od nje za ocekivati da nece niko moci da je potkupi u nameri da ocisti to osinje gnezdo!

Buuuaaahaaahaaa!!!

www.blogoye.org/spadalo
***Trava upotrebljena za ljubavnu igru!
Najbolje upotrebljena trava!***


ovaj komentar je u skladu sa tvojim nickom?

dusan kovacevic - crni humor?


?!?!?!?!

salis se, ovo sala, jel? malo cudna ali sala, a? m?


Smešno...

Seti se dok je imala moć i vlast u Beogradu i delila kolač sa SPS-om.
Sve je imalo svoju cenu. Stanovi, lokali, pijačne tezge, dozvole za kioske, zemljište, tavani, potkrovlja...sve..
To bi tek bilo primitivno i bahato nasilje..


2 Beba i Drago-

Ja se slazem s tim da Danica Draskovic treba da bude sefica BIA-e.
Uz Bebu Popovica kao premijera i Nenada Milica/Gorana Petrovica kao ministra unutrasnjih poslova ponovo bi bilo uvedeno vanredno stanje i bila bi sprovedena Sablja 2.
Posao nije dovrsen za vreme vanrednog stanja.
Sada ga treba dovrsiti.
A da li ce biti dovrsen, od nas zavisi.


Bebu

Popovica za premijera?!?! uroshe, alo, uroshe! pliizzzz!!! pa kako si, molimtemireci, dosao do tog tako fenomenalnog zakljucka?!
beba za premijera, superkul fazon!
(samo polako objasni, Svojim recima. znas Zasto te toliko molim da bude Svojim recima!)


Bingo!

Odlican predlog, ona je i ranije pominjana kao solucija.

Eto jedne od opcija ... samo fali jos 200.000 glasova 21-og :)


Jesi se ti najeo

bunike??? To ti je isto, kao da stavis koze u supu da ti cuvaju kupus.

panonian


ne kapiram

zasto su svi pohrlili da demantuju optuzbe Bagzija. To sto Covic & company tvrde je sasvim irelevantno, dok se ne sprovede istraga, tj. zasto bih verovao Covicu, kao uostalom i Bagziju? Mada, ono sto Bagzi kaze je vrlo zanimljivo, i definitivno bi trebalo proveriti. Neke stvari je cak i trivijalno proveriti, kao ono da je izvesni doktor u Urgentnom centru dobio stan na poklon za svoje 'usluge'...

Ne znam zasto se dize tolika prasina oko svega, i to na tako vulgaran nacin, tj. ljudi se 'brane na poverenje', pri cemu su jedni (politicari) osvedoceni lopovi i lazovi, a ovaj drugi (Bagzi) kriminalac. Mislim, stvarno smesno. Kad ce neki tuzilac nesto da preduzme po pitanju navoda, pa da se stvar tera na cistac, mic-po-mic...

A uostalom, zasto Bagzi ne bi sve ponovio na detektoru lazi, mislim, slucaj je dovoljno zapetljan, tako da bi detektor jako mnogo pomogao (i ne vidim sto to ne bi moglo da bude cak i obavezno? ukljucujuci i druge svedoke u procesu...)


nije bas irelevantno

svedok saradnik, za razliku od obicnog svedoka, mora da govori istinu. ako se pokaze da lazno svedoci, prekida se dogovor o saradnji i on postaje obicni optuzenik.

slazem se da pravosudni organi moraju da provere navode i postupe prema tome. ili bagzi laze ili covic laze ili obojica lazu (sic!)
ako je bagzi lazov, automatski vise nije svedok-saradnik. ovo sudjenje ima vec dovoljno dokaza i bez njegovog svedocenja i on mora na optuzenicku klupu.


ok

ja sam pre mislio na to da su 'vulgarne' odbrane Covica i ostalih ireleventne, i svode se na to da im verujemo na rec, a to mi smeta...

Sa druge strane 'optuzbe' svedoka su vrlo relevantne, jer svedok *mora* da govori istinu (cak i obican... inace trpi ozbiljne posledice)

A i nesto mi se ne cini da se dovoljno cini da bi se saznala istina. Stvarno ne vidim nista lose u detektoru lazi, tj. ako zanemarimo filozofiranje o tome kako to ne moze biti 'obavezna' stvar itd... Uostalom, ceo sud i proces su specijalni, zasto onda i metodi ne bi bili 'specijalni'? Pogotovu kad vidimo ko su 'igraci' na 'sceni'...

(Voleo Cedu ili ne, jedini je on javno pristao na detektor!)


biljana

obrati paznju - tamo gde je sve jasno i dokazano - svedok saradnik nije lagao - a to su cinjenice o neposrednim izvrsiocima atentata i nacinu kako je atentat izvrsen. I tu je svedok saradnik cist nece mu biti oduzet status. Jedino nije jasno ZASTO je dobio status - kada nista novo nije rekao?
Sve ostalo je bacanje maglice, dimna zavesa, rekla-kazala, cuo sam od ovoga i od onoga... neproverljivo da li je laz ili ne i dobrodoslo da se prica iskoristi za izbore i da nestanu svi tragovi koji vode do V.K. i njegovih ljudi.
"Organi" se VEC proveravali i Covica i Seselja. Od Covica su odustali zbog nedostatka dokaza, a sa Seseljem se prestalo jer je otisao u Hag.
Nije tacna prica da su svi isti... jer naprosto nije tacno da je Djindjiceva vlada, ili da budem jos precizniji - Djindjic zeleo da vlada uz pomoc obavestajnih struktura. Naprosto je kad je bio u poziciji i moci da rasturi celu tu pricu bio odstreljen.
Moramo jasno identifikovati one koji zele da po svaku cenu, pa i cenu ubistva Premijera ocuvaju taj tajkunsko-udbasko-nacionalisticko-tiranski sistem, a ne da se i to ponasamo isto kad su Srebrenica ili drugi zlocini u pitanju / tj. da zavlacimo glavu u pesak.


ne mislim da su svi isti, naprotiv

to je ista vrsta defetizma koji i odrzava tajnu policiju nespoznatljivom.

slazem se da je djindjic izgubio glavu u pokusaju obracuna sa zlom samim, ali to ne znaci da se moze stati.

osim toga, mozda postoji i neki efikasan metod?

a ta prica da tragovi vode do vk me malo nervira. jer, da vode, zar ne bi do sada i doveli.

molim te da razumes da ja ne govorim o putevima metafizike, vec o tragovima i krivicnim delima.

posebno me nervira prica kako su diplomate zaustavile taj proces. a sto bi one to radile? je l im vk iz oka ispao?

mislim da to ssve takodje doprinosi prici - cuti, pusti ne znas ti.

pa ako ne znam, znaci da nema sta da se sazna.

inace bi se, u ovoj guzici gde se sve sazna, i to odavno saznalo.


Quote:slazem se da je

Quote:
slazem se da je djindjic izgubio glavu u pokusaju obracuna sa zlom samim, ali to ne znaci da se moze stati.

Posle ovih redova počinjem ponovo da se budim. Hvala ti!

www.blogoye.org/spadalo
***Trava upotrebljena za ljubavnu igru!
Najbolje upotrebljena trava!***


no alarms and no surprises

Quote:
a ta prica da tragovi vode do vk me malo nervira. jer, da vode, zar ne bi do sada i doveli.

koga bi doveli?
javnog tuzioca?

hajmo ovako:

zanima me sta ce javni tuzilac da preduzme povodom "tragova" u formi iskaza ovog nikogovica o seselju i covicu.

1. ili nikogovic laze - pa treba da izgubi status svedoka saradnika,
2. ili je nikogovic kredibilan, u kom slucaju treba da se vidi sta cemo sa tim neprijavljivanjem, a moguce (pu, pu, daleko bilo) i podstrekavanjem na krivicno delo?


A malo ozbiljnije?

"a ta prica da tragovi vode do vk me malo nervira. jer, da vode, zar ne bi do sada i doveli."

A kako bi to doveli - tako sto bi Jocic i Bulatovic ispitali te tragove!?
Mislim da si neverovatno pausalna, a i malo licna kad ovako pises, jer ja bi sada mogao da napisem 100 tragova koje su morali da se isprate a nisu ispraceni.
A sto se stranih diplomata tice, ti to sigurno znas bolje od mene ali ne bi smeo da bude razlog da ne se na razmislja i STVARNO istrazi uloga VK u celoj prici.


pa nisu jocic i bulatovic vodili sablju?

don't get me wrong, ja sam veliki postovalac sablje.

hocu reci, slazem se da sam pausalna. ali nisam licna, jer vk neobicno licno ne mogu da podnesem ni na koji zakonski dozvoljen nacin.

samo mislim da je to jedna od onih prica "svi su oni isti".


Ali ne

upravo suprotno - ovo je prica o tome da bas nisu svi isti - odnosno da ima nekih koji su spremni i da ubiju ili da podrze ubistvo. Sto se ti ce Sablje ona je bila pre svega POLICIJSKA akcija a na pravosudnim organima je bilo da to sprovedu dalje. Ja kazem da nisu i pitam se zasto. Tebe ta prica "licno" moze da nervira ali te molim da budes malo manje licna - stvarno me ne interesuje u tom kontekstu uloga diplomatije


znas sta, ja imam veze s diplomatijom

koliko i moj muz sa srpskom dramaturgijom.

tako da ne znam sto bih nesto bila licna.

moja keva kaze da joj komsinice ljubaznije skripe zubima u lice, od kako je tasta pocasnog konzula nikarague. eto ti i diplomatija i dramaturgija.

hocu reci, ako su se sada svi izredjali na zadatu temu, je l moze jednom da se zajebe ovaj diskurs i zaobidje pominjanje moga muza?
bilo bi, ja verujem, vrlo ok.


Paranoja

"posebno me nervira prica kako su diplomate zaustavile taj proces. a sto bi one to radile? je l im vk iz oka ispao?"
Ja sam samo reagovao na ovaj deo TVOG posta.


...

Quote:
A sto se stranih diplomata tice, ti to sigurno znas bolje od mene ali ne bi smeo da bude razlog da ne se na razmislja i STVARNO istrazi uloga VK u celoj prici.

dziberi su prvi problem ove zemlje.
mafija tek na drugom mestu.


Bojim se da ce tesko biti da

Bojim se da ce tesko biti da se provere Bagzijeve tvrdnje i da nema nista od toga da ce neko biti uhvacen u lazi.

Pitanje je koliko je za verovati jednom olosu kao sto je Bagzi. Opet sa druge strane nema dileme da su mnogi od politicara bili u vezi sa sivom zonom. Meni je jednom jedan funkcioner DS-a ladno rekao kako mora da postoji i siva zona i mora neko da odgovara za nju.

Sama situacija u kojoj se ne zna ko poseduje koji dosije, gde je mnogo njih bilo na nekoj vezi sa "sluzbom", praksa da se nesto pusti protiv nekoga ne sa ciljem da se primeni zakon nego ljudi diskredituju je idealna za Bagzija. On, krimos spreman na sve ce da peva i sto jeste i sto nije. Cim ne postoje pravila igre ona se odredjuju od strane onih koji trenutno imaju poluge u rukama. I to jos pred izbore. Kud ces bolje!


Bravo!!!

Svemu tome nedostaje samo jedna sitnica: Sudjenje nikako da pocne. A sve je tako "kristalno jasno", ima "dovoljno dokaza", sve " je razjasnjeno"!!!!! Znas, Biljna, ima u Srbiji jedna poslovica, nesto o ribi i ciscenju. Milsim da je i ti znas. Pa, onda vidi.....

panonian


Quote:A uostalom, zasto

Quote:
A uostalom, zasto Bagzi ne bi sve ponovio na detektoru lazi, mislim, slucaj je dovoljno zapetljan, tako da bi detektor jako mnogo pomogao (i ne vidim sto to ne bi moglo da bude cak i obavezno? ukljucujuci i druge svedoke u procesu...)

Detektor laži se može posle izvesnog treninga lako prevariti. Bagzi je tu školu sigurno prošao zajedno sa pripremama za ovo svedočenje.

www.blogoye.org/spadalo
***Trava upotrebljena za ljubavnu igru!
Najbolje upotrebljena trava!***


pa ne verujem bas

da se moze tako 'lako' prevariti.
Osim ako se covek ne trenira bas na detektoru. A da su Bagzi i ostali kupili detektor, i vezbali laganje na njemu, to mi ne deluje vrlo verovatno. Pa cak i da je tako, pretpostavljam da se moze 'varati' samo kad su pitanja koja se postavljaju poznata, tj. kada je priprema radjena za bas konkretnu situaciju.

Ja mislim da detektor lazi radi na principu merenja pulsa, frekvencije disanja, temperature i takvih stvari, a to kontrolise vegetativni nervni sistem koji bas i nije pod nasom direktnom kontrolom... :o)

Nisam neki strucnjak, ali stvarno sumnjam da je neko vece laganje tu moguce...


Quote:Osim ako se covek ne

Quote:
Osim ako se covek ne trenira bas na detektoru. A da su Bagzi i ostali kupili detektor, i vezbali laganje na njemu, to mi ne deluje vrlo verovatno. Pa cak i da je tako, pretpostavljam da se moze 'varati' samo kad su pitanja koja se postavljaju poznata, tj. kada je priprema radjena za bas konkretnu situaciju.

A zašto Bagziju ne bi bio dostupan detektor? I zašto mu ne bi bila dostupna u napred pitanja koja će mu biti postavljena? Pored BIA-e, pored ovakve policije, pored ovakvog sudstva... He! Pored ovakve vlasti, uostalom!

www.blogoye.org/spadalo
***Trava upotrebljena za ljubavnu igru!
Najbolje upotrebljena trava!***


e ako je dotle doslo

onda Bagzi, Legija & company ustvari nisu u zatvoru nego u hotelu, i samo cekaju kad ce da izadju... Dobro, mora malo da se glumi i to sudjenje, cisto za medije i javnost, a i da se situacija iskoristi u propagandne svrhe BIA... :o)

Mislim, ako je to fakticko stanje stvari, onda to treba tako i reci, pa da znamo na cemu smo...
(doduse, s obzirom da iza procesa ne stoji nikakva institucija, a pogotovu ne drzava (ma sta to znacilo), mozda ovo gore i nije tako daleko od istine...)


Quote:Mislim, ako je to

Quote:
Mislim, ako je to fakticko stanje stvari, onda to treba tako i reci, pa da znamo na cemu smo...

A ko to treba da kaže? Mnogo si, bre, naivan!

www.blogoye.org/spadalo
***Trava upotrebljena za ljubavnu igru!
Najbolje upotrebljena trava!***


pa kako ko??!!

Dnevnik 2 Nacionalne Televizije!!

:o))

---
u potpisu:
Gradjanin Pokorni,
uredni platisa obavezne TV pretplate


Quote:pa kako ko??!!...

Quote:
pa kako ko??!!... Dnevnik 2 Nacionalne Televizije!!

Hihi! Ova ti valja!

www.blogoye.org/spadalo
***Trava upotrebljena za ljubavnu igru!
Najbolje upotrebljena trava!***


muka

nisi jedina, naravno.
ali pazi na glavu, dodjavola!
muka mi je od svega sto "i vrapci znaju", meni su ove teme recept za dobijanje glavobolje. nema boljeg.
trazis pravu stvar, a... dodjavola.
svojevremeno sam, pred rat, htela da svi ti "sto nece u rat", sto "nece milosevica", zajedno, lepo organizovano, odu sa mnom za pocetak u madjarsku (tad se jos moglo, jel). napuste zemlju, bar na jedan dan, demonstrativno, da ih svet vidi, da ih rodjena zemlja vidi.
ne zezam se, stvarno sam to htela, i pricala svima zivima koje sam znala.
nisu hteli, gledali me kao da sam luda, smejali se, odmahivali rukom. "nece biti tako strasno, preterujes, videces."
ovo sto ti trazis je jos opasnije. jer je sve, sve, sveeeee mutno.
cuvaj se, zenska glavo! :))


Izgleda da smo svi mi pomalo BIA, sta li?

Ako ste sami transkribovali emisiju, pa propustili deo koji objavljujem dole, ubuduce ne morate to da radite posto je urednistvo ovde na sajtu veoma ekspeditivno, evo ja vam postiram deo koji je objavljen ovde na sajtu u rubrici emisije, iz koga se jasno da zakljuciti da se covek video sa Legijom i nakon sto je doticni penzionisan.

"B92: Vi se jeste videli s Legijom nakon što je penzionisan?

Čović: Naravno, i to sam rekao i u 2003. godini."

Ovo je bila jedna od najgorih emisija ovakvog tipa koju sam dosada imao prilike da gledam, a definitivno najgori poligraf do sada. Nacin na koji je novinar razgovarao sa gostom, njegove stalne upadice, ne dozvoljavajuci gostu da odgovori, postavljanje istog pitanja nekoliko puta, cak posto je gost na to pitanje vec odgovorio. Novinar coveka vec osudio, sad samo jos da ga ispita tj. pre isledi. Na momente je voditelj licio na one komunisticke islednike iz filmova, pa se samo cekalo da uzme neku lampu i gostu je gurne direktno u lice. Ovo je zaista pre licilo na linc nego na intervju, a sa pristojnim intervjuom nema apsolutno nikakve veze.

Ovako se sa ljudima ne razgovara, pa cak da vam preko puta sedi i ubica premijera, ili serijski ubica ili zlocinac najgore vrste. Katastrofa!

A Vi me sad brisite, banujte, cerecite, radite sta hocete...


da ne bude kasno

Palmer
Poligraf i ostale političke emisije pod "uredništvom" Jugoslava u principu pate od pitanja tipa " Da li vaši roditelji znaju da ste idiot? - molim odgovorite sa da ili ne". Pa onaj cirkus sa decom nekog tamo policajca, jednu porodičnu dramu sa lešinarskom strašću koristi u političke svrhe - sa sve onim ozbiljnim, kvazi analitičnim izrazom lica .... Potpuno neprofesionalno, a u maniru vrhunskog profesionalizma - očaj.
A sada jedno zapažanje - Zemunski klan je imao svoju ekspozituru u Novom Sadu (Firmu) u čiju je delatnost kao jedan od "glavešina" bio uključen izvesni Opačić, veliki prijatelj Nenada Čanka. Opačić dopade robije, višegodišnje, a Čanak, umesto da osudi dilovanje droge deci, izjavi da se svog velikog prilatelja (pajtosa Đinđićevih ubica) ne odriče. Da je to rekao biračima pred izbore pitanje je kako bi prošao, ovako je izgledalo kao bahato ruganje "biračkoj masi", "izabrali ste me i šta mi sada možete".
U poslednje vreme ga viđam kao člana jedne predizborne koalicije, ono što nam krije verovatno će isplivati kasnije i opet će nas nedodirljiv, likujući gledati i odmahivati. A krimosi svoja prijateljstva sa političarima dobro naplaćuju, našim novcem. Razmislite i sami o tome. Možda za "prijatelje i kumove" treba da ih upitamo na vreme, posle će biti kasno.


Palmer: "Poligraf i ostale

Palmer: "Poligraf i ostale političke emisije pod "uredništvom" Jugoslava u principu pate od pitanja tipa " Da li vaši roditelji znaju da ste idiot? - molim odgovorite sa da ili ne"."

Steta sto vas Jugoslav Cosic nije pozvao da gostujete u "Poligrafu".


možda bi ipak vas trebalo pozvati

Nisam ja neko ko bi bio vredan te časti, za razliku od vas. Verujem da bi ste dali oduška svom afektivnom dahtanju i pustili maha zdravorazumskom, naizgled pomirljivom i svegrlećem, u suštini banalnom rezonu.


Palmer: "Verujem da bi ste

Palmer: "Verujem da bi ste dali oduška svom afektivnom dahtanju"

Nemoj mi dihat za ovratnik.


ZOX

Zox, ti si taj koji dahće, svima nama. Ovde je malo podnošljivije, bilo je mučno imati i sliku.


Palmerov paradoks

Palmer: "Ti si taj koji dahće, svima nama."

Baš svima vama, i dahće.


to care

Carlo, lafe, konačno neko bistar. Ajd se češće oglašavaj. Uživam u tvojim doskočicama i pronicljivostima.


Palmer;'Ovde je malo

Palmer;'Ovde je malo podnošljivije, bilo je mučno imati i sliku.'


belo

Imaš nešto......

-------------
vas dvojica spustite loptu
i vodite racuna, gde prestaje dijalog,
a pocinje vredjanje.


Izvinjenje

Malo me je zabavila Zoxterova ničim obrazložena potreba da po svaku cenu brani ono što se ne da braniti. Još na taj ličan, opet ničim izazvan način. U svakom slučaju, izvinjavam se, bilo je malo ispod granice lepog ukusa.


Nicim izazvan nacin braniti

Nicim izazvan nacin braniti ono sto se ne da braniti, a ja nicim neprosvetljen nista licno, priznajem, ne razumem o cemu ovaj Palmer prica.


Zoxter, ovo sa tobom mi

Zoxter, ovo sa tobom mi postaje smaranje. Ako imaš problem sa razumevanjem pročitanog, jbg.
1. U komentaru doslovno piše da imaš "ničim obrazloženu potrebu da braniš ono što se ne da braniti " - mislim na krajnje problematičnu metodologiju kojom Jugoslav pokušava doći do istine - upadanje u reč, postavljanje pitanja na koje je već dobio odgovor, izvlačenjem činjenica iz konteksta, politizacijom intimnih činjenica ... Upravo o tome je i Baner pisao u komentaru iznad mog.
2. Pomenuh da si mi se obratio na "ličan, ničim izazvan način" - tvoja opaska o pozivanju mene u Poligraf je uvredljiva, lično uvredljiva i dokaz je tvoje arogancije, "govora ljubavi", nepotrebnog cinizma. Mada o meni ne znaš ništa, nalaziš za shodno da mi se obraćaš na takav način.
Ma koliko se tebi to ne sviđalo, Jugoslav je izuzetno ostrašćen novinar što je osnovna kontraindikacija za bavljenje istraživačkim novinarstvom.
Nadam se da ćeš ovaj put biti u stanju da razumeš šta pišem. Nisam sposoban da dodatno uprostim.
.........................
(vas dvojica ste vec jednom bili upozoreni da spustite loptu! idealno bi bilo da prestanete da se nastavljate ko deca. u protivnom, brisacu sve.)


Ćosić, suprotnost Dobrici

Dragi Palmeru,

Činjenica radi, na početku ove male polemike stajala je tvoja uvreda Jugoslava Ćosića. Zoxter je samo primenio na tebe samog figuru o idiotu, tvoj pronalazak kojim si želeo da se narugaš Ćosiću. Pokazalo se da ti se nije svidela vlastita dosetka kad si je osetio na svojoj cenjenoj koži.

Ti pogrešno tvrdiš da se Ćosićev pristup intervjuu kao novinarskoj formi ne može braniti.

Čitav arsenal o kojem govoriš ("upadanje u reč, postavljanje pitanja na koja je već dobijen odgovor, izvlačenje činjenica iz konteksta, politizacija intimnih činjenica"), sve su to legitimne i relativno bezazlene novinarske tehnike u okolnostima kad vam sa druge strane sedi notorni lažov, kriminalac ili besramni političar, dakle sagovornici sa kakvima Ćosić vrlo često ima posla. On pritom daje sve od sebe da iz njih izvuče ono što može, da ih uhvati u laži, satera u škripac, i to čini sa strašću čoveka koji se ne miri sa zlom. To je vrlo težak, i častan, posao.

Strast da se porazi zlo inače je jedna od osnovnih pretpostavki aktivizma kao životnog stava, i neophodni sastojak dobrog novinara. Otuda, dragi Palmeru, ne stoji vaša tvrdnja da je "Ćosić izuzetno ostrašćen novinar što je osnovna kontraindikacija za bavljenje istraživačkim novinarstvom."


Moderator: "vas dvojica ste

Moderator: "vas dvojica ste vec jednom bili upozoreni da spustite loptu! idealno bi bilo da prestanete da se nastavljate ko deca. u protivnom, brisacu sve.)"

Zamolio bih vas da prestanete govoriti u mnozini jer od samog pocetka ne radim nista drugo nego citiram Palmerove reci (dva puta), nijednog casa ne vredjajuci ni njega niti bilo koga drugog.


Pa pitaj Palmer...

...pitaj, ko ti brani.
Evo, baš će i Beba Popović imati neka pitanja za Stojkovićevo tužilaštvo, glede nastojanja advokata Milivojevića i advokatice Biljane Kajganića da Bagziju obećaju slobodu ako optuži Bebu i Čedu.
Pa onda, recimo, možeš se raspitati detaljno oko službene beleške i celonoćne sedeljke sa Legijom. Pa možeš pitati razne stvari vezane za "koferče" i gde se zaturi cela ta priča, pa šta bi sa Nacionalnom štedionicom, vagonima, Knjazom, Komisijom za hartije od vrednosti...
Ma do sutra bi ti mogao postavljati pitanja i ne bi iscrpio listu, da ti je do pitanja.


Drago, u tvojim rečima nema

Drago, u tvojim rečima nema ničega spornog. Suludo je opravdavati bilo čije krađe, prevare, manipulacije. One u svakom slučaju pucaju po leđima svih nas. Voleo bih da budemo jednoglasni u tome da je krađa-krađa, bez obzira na to ko je lopov. Koštuničin legalizam je u mojim očima pao upravo na odsustvu insistiranja da se činjenice koje navodiš isteraju do kraja. Mislim da bi svi mi, potencijalni glasači, trebalo svima njima da postavimo baš ta pitanja (i o šinobusima, i o Miletu Dragiću, i o Davinićevom satelitu ...). Čankovo javno svojatanje Opačića i to u trenutku dok ovaj pred zakonom odgovara za dilovanje droge mi je izgledalo nekako posebno bahato. Pomenuo sam baš njega samo iz tog razloga.


SerBIA

kao obican gradjanin sam imao(i imam jos uvek) utisak da je Sablja ipak dala neke rezultate. Do tada nisam smeo da ostavim auto na parkingu u Bgd, od tada ostavljam.

Uglavnom sam optimista i mislim bice bolje (i JESTE bolje). A ponekad opet mislim (kao sada posle citanja ovoga sto si ti napisala Biljana): nikad to nece biti TOLIKO bolje da bi bilo sasvim (obicno) normalno. Tako mislim i onda kad cujem razne price o umesanosti SVIH mogucih partija u razne korupcionaske afere/poslove(na SVIM nivoima, od najvisih pa do onih lokalnih). I kad vidim da je partijska pripadnost ISKLJUCIVO MERILO sto se neko nalazi na nekom mestu ... i cini mi se da "moralno-politicka podobnost" u vreme socijalizma u pre SPS-vremenima ni priblizno nije bila toliko iskljuciva. Uvek je bilo lazova, lopova i kriminalaca na vlasti (i ne zapadu ne samo kod nas). Ali mi nesto pada na pamet u zadnje vreme: kad bi mi neko da biram iz koje skupstine (na bilo kom nivou ... ili nekog slicnog tela) da izvucem nasumce/zmureci jednog politicara i poverim mu svoju sudbinu (i sudbinu moje familije) da bih se pre odlucio na neku iz 70-ih ... nego ovu danasnju. Cini mi se jednostavno da bi verovatnoca bila veca da izvucem neku MORALNO cistu osobu.

I nije samo to BIA nego celo drustvo(mada se slazem sa tobom da je BIA jedan od najproblematicnijih tacaka). Covek vise ne zna kome i sta da veruje. Iza koje izjave stoji iskrenost a iza koje neki interes ili bar politicka zaslepljenost(to je iskreno ali nije uvek mnogo bolje). Evo neki dan pratim pomalo ovde jedan blog i svaki cas mislim nesto drugo kako procitam jedan post i pre nego sto stigne sledeci (posto je onaj prethodni vec obrisan).

Jedno je jasno: NEMA VISE NOVIH LJUDI na politickoj sceni(bar ne uskoro). Mora se birati izmdju onih koji su ili na vlasti ili su u njoj vec bili. I ako procene da ce im to doneti glasove svi ce biti za to da se BIA rasformira, ukine korupcija itd ... bar dok ne dodju na vlast.

I sta onda da se radi? Pa ljudi koji imaju uticaja na javno mnjenje mogu da ISTUPE, kazu/napisu nesto ovako kao ti Biljana (mada je malo onih koji znaju ovako lepo da pisu).

A mi "obicni" mozemo takve stvari da procitamo i podrzimo (napr kao sto ja to sad radim). I da se uzdamo u zdrav razum da cemo izabrati one bolje (ako uopste budemo birali). Pritisak javnosti i izbori su jedini nacin. I da ce izabrani naci nacina da usmere stvari u pravom smeru. Otkud ja mogu znati kako rasformirati/ocistiti BIU?

Pozdrav,
Vasilije

PS. Ah da, znam da ce razni dezurni aktivisti da me mozda pljuju ... ili hvale (vec prema "zadatku"). Ali bas me briga, ako me neko "optuzi" da sam "aktivista" ... njegov problem. Ne vredi ni pricati samo uopsteno. Ima nekoliko ljudi kojima ipak nekako vise verujem nego ostalima(iz raznih razloga): Boris Tadic, Micunovic, Ruzica Djindjic, Vesna Pesic, Goran Svilanovic ...


Nemam pojma, sta je Sablja postigla

jer nisam tamo u Srbiji, ali sto se tice poerenja, pa, ja najvise verujem cuvaru WC-a na beogradskoj zeleznickoj stanici. A da moram da se rukujem sa bilo kime od onih gore, posle bih obavezno prebrojao prste da vidim da li su na broju. A to isto vazi i za sve ove politicare ovde u Becu. I veliki deo po svetu.

panonian


Quote:ja najvise verujem

Quote:
ja najvise verujem cuvaru WC-a na beogradskoj zeleznickoj stanici.

Na Beogradskoj železničkoj stanici ne postoji čuvar WC-a. Niti igde u Srbiji. Postoje baba sere ali to je nešta drugo. Još uvek (hvala bogu!) nismo stigli dotle da moramo da čuvamo i govna.
Btw. čime te je zadužio taj koji se predstavio kao čuvar WC-a da mu najviše veruješ?

www.blogoye.org/spadalo
***Trava upotrebljena za ljubavnu igru!
Najbolje upotrebljena trava!***


Da, Bagzijevo svedočenje je

Da, Bagzijevo svedočenje je izazavalo očekivanu buru. Ponovo su potegnuta imena (određenih) političara, do detalja smo se upoznali sa funkcionisanjem jedne kriminalne grupe i njihovim najgnusnijim planovima i donekle o sprezi mafije i političara i drugih državnih službenika. Posle svega ja samo ne znam šta je od svega toga istina, mogu samo da naslutim. Ono što mi je sa druge strane jasno je da je Jočić i cela DSS ekipa učinila nezakonito delo, od tajnih razgovora sa kriminalcem, preko fasifikovanja državnih dokumenata, obmanjivanja javnosti, a zbog toga po svemu sudeći neće biti kažnjeni, odnosno neće odgovarati. Ja zaista verujem da je razlog tome što i BIA i vojna bezbednost još uvek nisu pod civilnom kontrolom, mogu da skrivaju šta god im odgovara os svih bez sankcija. Rešenje jeste u dekriminalizaciji BIE i njenom stavljanju pod civilnu kontrolu, a kako, jedino izborom ljudi za koje verujemo da imaju snage i želje da taj zadatak ispune. A koji su to ljudi?


revolucija

Danas sam satima sa mužem raspravljala pitanje "kako očistiti kriminalno-policijske strukture u Srbiji" i nismo došli ni do jednog smislenog predloga.
Ubeđena sam da je smisao izbora 2000. i rušenja režima bilo i menjanje institucija, ali se to nije desilo. Isto tako mislim da je od svih vlada od onda jedino ona pod Đinđićem zaista pokušala, ozbiljno poverovala da bi to mogla da izvede, i cena je bila ta koja je bila. Svi ostali političari su najbednije kukavice i profiteri i neće nikada, nikada ni zagrebati po crnoj rupi, naprotiv, kohabitiraju u najlepšoj harmoniji.

Moj muž misli da je lustracija moguća i dolaskom neke strane sile (koje?) koja bi pohapsila odgovorne, budući da se domaći političari toga boje, ali to je sigurno još gora varijanta i slobodarskom duhu naše nacije uostalom sasvim neprimerena.

Samo mi je žao njega, koji je verovao i uhvatio se u koštac, za sve nas i u naše ime, a sam.


Nema nista od toga...

... nikakva strana sila (a samo je jedna) ne pomaze. Preporucujem "America's Role in Nation-Building: From Germany to Iraq" od RAND korporacije, pisala ekipa sa ambasadorom Dobbinsom na celu. Ostaje da sami nadjemo resenja.


daj reader's digest

knjige. ko ce da cita. vidis da blogujemo. :)


Ajd da probam...

... idem redom:

Nemacka - denacifikacija: bilo 3,623,112 osumnjicenih, Velike sile optuzile 24, osudile 21, lokalni Spruchkammern optuzili 887,252, a osudili 117,523 osoba. Lustrirano oko 167,000 ljudi (oko 2.5% populacije) Cela operacija je u to vreme ocenjena kao nemoguca za izvesti pa je i napustena. Posle nekog vremena su rekli da je dobro sto je ispalo tako, jer je to omogucilo samim Nemcima da se izbore sa duhovima proslosti tokom sezdesetih.

Japan - osudjeno oko 4,200, od cega 25 kao class A criminals, od 5.700 optuzenih. Lustrirano oko 210,000 (0.29% populacije). Znaci prema Japanu, Nemacka je uspeh.

Sve kasnije okupacije - vese su bavili da odrze kakav takav red, sto je znacilo da se ulazi u razne dilove, dakle nista od cistki.


just

agree

ascultare et altera pars


znam, ali pogledaj brojeve

pa tamo je rec o milionima, a po politickoj i moralnoj odgovornosti - devedeset posto gradjana.

ovde je stvar ipak manjih razmera. brojcano, naravno.

i u stavri ne verujem da prelazi 2.5 posto populacije koje treba lustrirati.

pa koliko ta bia ima zaposlenih? ko je radio u sudstvu u privredi? pa kakav je to posao utvrditi cinjenice? govorim o cistom kriminalu, ne o osecanjima.


Ivan je pogrešno upisao

167.000 je 0,25%, a ne 2,5. 2,5% je jako mnogo (štaviše: paranoično!) i za Nemačku, a kamoli za Srbiju.


2.5 posto

populacije ide u pozoriste.

to je i nista i mnogo, zavisi kako gledas.

0.25 populacije lustrirano - mislim da bi i to bilo dovoljno.


16 250 ljudi

z


16 250 ljudi

je 0.25 posto srbije, ako sam umela da izracunam, u sta uopste nisam sigurna, ne znam ni kakvu je matematicku operacuju trebalo primeniti. ali mislim da bi petnaest hiljada lustriranih pandura, oficira bez casti, sudija bez obraza, direktora firmi u stecaju i slicnih ljudi bilo sasvim dovoljno.


denacifikacija Nemačke

Kao što znamo, bila je podeljena u zone, i svaka sila pobednica je u svojoj zoni PREUZELA VOĐENJE INSTITUCIJA. U Nemačkoj 5 ili 7 godina posle rata NISU IZLAZILE NIKAKVE NOVINE, jer se nije verovalo da prisutni novinari mogu da prave demokratske novine. Kad su se ponovo formirali državni radio i TV i novine, posao su dobili samo oni koji su imali potvrdu o denacifikaciji. Ovaj proces, mnogo kritikovan, mogao je i relativno lako da se falšira, ali je taj papir ipak bio neophodan ako ste hteli bilo gde da se zaposlite. Saveznici su organizovali i svojevrsne "kampove" za denacifikaciju, u kojima bi dotični kandidat za viši položaj, recimo na radiju, proveo duži vikend u intenzivom ideološkom obrazovanju, nakon čega je morao da reši upitnik sa prilično providnim pitanjima tipa "da li mrzite Jevreje". Koliko god ovo sve izgedalo neefikasno, saveznička diretna kontrola medija je promenila javni diskurs.
U Srbiji bi sasvim dovoljno bilo promeniti sudije, policiju, direktore javnih preduzeća i sl., novine i TV bi se već prilagodili.


tacno tako

odnosno u tom pocetnom procesu denacifikacije nemacke nije postojalo nikakvo odustajanje od strane saveznika, naprotiv, i zato je veoma interesantno to sto je marovic procitao u knjizi ...americas role.... (nakon 49 ne mozemo vise govoriti o denacifikaciji pod potkriljem saveznika jer su osnovane ddr i brd). Imali su grupu 47 (ingeborg bachmann, guenter grass, reich ranicki...oko casopisa der ruf) i to je sve.
to sto su saveznici uradili u nemackoj, ukljucujuci i uvodjenje zakona o denacifikaciji, odmah nakon zavrsetka rata, to je trebalo da bude neka sablja ili sta god, kod nas.


Quote:U Nemačkoj 5 ili 7

Quote:
U Nemačkoj 5 ili 7 godina posle rata NISU IZLAZILE NIKAKVE NOVINE, jer se nije verovalo da prisutni novinari mogu da prave demokratske novine.

Kada je u vreme S.M. Nova demokratija preveslala ponovo na stranu opozicije (pošto je prethodno bila otišla kod Diktatora i podržala mu vladu), jedan lik, funkcioner te stranke, sedi mrtav ladan i priča nama tada na B92 o opoziciji i sve u prvom licu množine.

Posle nekoliko minuta pita ga jedan kolega: pa od kada ste to vi opozicija. Kaže: Oduvek.

Eto. Ako tako bezobzirno lažu nas nekoliko novinara koji smo bili svedoci beščašća kako tek lažu one kojima nije posao da pamte. Posle se ispostavilo da taj nije izuzetak nego da je njegova stranka samo to napravila prva.

Jedan od nekadašnjih opozicionih političara definisao je nama tada na B92 još neke '91. ili '92. ovako faze kroz koje će proći opozicija:

1. konfrontacija
2. infiltracija
3. kolaboracija

Danas su SPS i SRS "sistemske" stranke "u poretku" kažu mudrolozi. A opozicija je u trećoj fazi. I onaj što je definisao je.

A onaj prvi ("mi u opoziciji") drma veliku lovu, drži neku firmu nedavno sam čitao u novinama da je nešto muljao oko poreza. (Tj. svi muljaju, a njemu su našli.)

Ta kolaboracija je dodatni razlog zašto nažalost nema ništa od rasformiranja UDBA/BIA ili šta već i zašto će novine izlaziti.


Pet komada-puna kapa

U vaspitanju dece je doslednost presudna. Isto važi i za životinje. Zato verujem da bi mogla delovati vaspitno i za Miloševićeve i radikalske oblike života.
Zato bi i komada 5 najodgovornijih bilo nešto. Bar da se iskaže princip. Čak i ako ne bi bio uključen u tih 5 kom., Vučelič nam više ne bi svako malo na TV-ekranima paradirao pred nosom sa svojim hapšenjem u Sablji kao mačka sa oprljenom šapom. Naš problem nisu cifre, nego gubitak principa, doslednosti, reda i pravila, a pre svega samopouzdanja da bilo šta možemo da sprovedemo u delo. Zato principe lustracije treba pažljivo definisati i to ne prema željama, nego tačno prema svojim snagama. Da bar jednom u životu vidimo da se u Srbiji jedna stvar sprovede u delo.

Dracena


Pogresio jesam...

... ali u prvom broju. Dakle nije 167,000 nego nema broja, samo pise 2.5% populacije. Mozda izgleda mnogo, ali pise 2.5% populacije.


greska manje vise

ali sta nije u redu sa ekspresnim sprovodjenjem "denacifikacije" od strane saveznickih sila?


Pa kazu da su...

... morali da odustanu jer je bilo neizvodljivo. Napisao sam gore, tako bar tvrdi James Dobbins.


nisu odustali zbog neizvodljivosti

zapoceli su proces "politickog kaznjavanja" , rekla bih veoma uspesno i efikasno, nakon cega je ddr i brd svaka za sebe i na svoj nacin nastavile. bez tog pocetnog imputa sve bi teklo puno sporije.


Dobro ako ti tako kazes...

... al' mozda da procitas knjigu, ili bar moj digest, jer upravo to i pise - da oni nisu uspeli, al' su posle Nemci sami. Dobbins doduse tvrdi da je upravo neuspeh omogucio Nemcima da se kasnije sami suoce. Ipak nije bilo denacifikacije u DDR-u, moramo da budemo posteni.


kako si ti napisao digest

izgleda da su saveznici "odustali" od procesa, zato sto su uvideli da je nemoguce. A sta je to bilo nemoguce? preobimno?
to nemoguce sto ti navodis u digest-u, nije jasno, tacno je ako se odnosi na hladni rat. u tom smislu su "odustali", digli ruke, nije im vise odgovaralo. Bez obzira vezano za ovu temu mislim da su takva rasciscavanja u startu veoma pozitivna.
ddr je na svoj nacin "denacifikovao".... a sto se lustracije ns clanova tice ipak je bio neuporedivo efikasniji od brd...

edit
....nisam procitala knjigu....zato i pitanja


Ukratko...

... i u originalu:

All told, the Spruchkammern convicted 117,523 people as offenders of some degree during two years of trials, although most were in lower categories. These results have led some to question the thoroughness of denazification, but most analysts contend that scaling back U.S. and allied denazification efforts resulted from the recognition of what was attainable (Ziemke 1975 pp.445-446 and Peterson 1977 pp340-341)


da Ivane,

to je nesto drugo i na to sam i mislila. ne radi se o odustajanju zato sto je bilo nemoguce u smislu tehnicki neizvodljivo ili je nesto bilo pogresno u nacinu denacifikacije.
Amerikanci odustaju zbog realne politike, odnosno zbog hladnog rata - nemaju vise interesa da traze zlocince u zapadnoj nemackoj koju moraju da transformisu u prijateljsku zemlju.

ed.
jedan od rezultata ovakvog preokreta u saveznickoj, pre svega americkoj politici u odnosu na denacifikaciju nemacke rezultira erom adenauera koja na neki nacin rehabilituje (stari ?) drzavni aparat na racun gradjanskog drustva.


Svejedno...

... poenta mog prvog komentara je da nam strana okupacija ne bi ocistila institucije, nego da moramo sami. Zasto diskusija mora uvek da odluta u nekom sporednom smeru?


valjda neko hoce da ti kaze

da tvoja poenta iz prvog komentara ne mora da bude tacna. posle si vec poceo da sabiras/oduzimas, pa su drugi sabirali i oduzimali....uostalom sta fali


U "Stupici"

se igra "Pred penzijom" Tomasa Bernharta, na temu uspešnosti denacifikacije. Lečić igra esesovca koji eto dečekuje penziju kao ugledan građanin i cenjeni sudija.

P.S. Ono što je meni bilo upadljivo kod ove predstave je njen učinak na publiku: niko, ali baš niko, a pokušao sam sa dosta njih koji su gledali, nije uopšte povezao da bi tu moglo biti neke relevantnosti za nas.


ima i trg heroja u ateljeu

i to ljudi gledaju tri cuke i "malo im dosadno". "nema tu akcije", "kakve to veze ima s nama".

bernhard je srbin. pa je umro u neznanju, a na vreme, laka mu zemlja.

bernhard je najveci, bernhard je bog.


Necu se mesati

Ja se ovaj put necu mesati Frau Sonja. Mozete da odahnete!


e bas vam hvala

e bas vam hvala


zato cu ja da se mesam

obecavam, mada tek od ponedeljka zaistinski. :)


dobila, cekam ponedeljak

i pisem
pp


Lustracija

--pa tamo je rec o milionima, a po politickoj i moralnoj >odgovornosti - devedeset posto gradjana.

--ovde je stvar ipak manjih razmera. brojcano, naravno.

--i u stvari ne verujem da prelazi 2.5 posto populacije >koje treba lustrirati.

Mozda bi lustracija 2.5% stanovnistva nesto promenilo - verujam da ne bi. Verujem da je ovde problem mnogo dublji. Verujem da niko nece javno da prizna da je 90% Srba (ili Srbijanaca, svejedno) potpuno nenormalno, da iskreno mrzi (skoro) sve druge nacije, da ne zale ni za jednim zlocinom koji je uradjen u njihovo ime, da ne zele u Evropu, da su lenji, nepismeni, nekulturni... Mozda je lustracija dobar pocetak - pitanje je ko bi to uradio? Ova vlast, sledeca... ne. U pitanju je klasicna kvaka 22. Narod ne zeli da menja vlast (jer je 90% naroda obakav kakvim sam ga ranije opisao), a vlast nece da uradi nista da bi taj narod opismenila urazumila jer joj to savrseno odgovara. Iskreno, ne vidim nacin, tj. vidim ga ali je drastican. A nacin je (na zalost, proveren u praksi) da se uvedu sankcije, da se opet ode na dno i da se sa dna krene gore (kao 5-og oktobra). Treba B92 da se vrati vrednostima koje su ga stvorile (a ne Velikom Bratu i sl. baljezgarijama), treba neki novi Otpor, studenti, serpe i lonci, pistaljke, rudari, protesti, bojkoti... kako red nalaze.

Fight The Power


Nesto ne mogu da se setim

Nesto ne mogu da se setim kako se resavalo pitanje u bivsim komununistickim zemljama. Ono cega se secam je da je Zapadna Nemacka otvorila sve arhive STAZI u trenutku kada je apsorbovala DDR. Svasta se tada naslo ukljucujuci i situacije da je komsija prijavljivao komsiju, pa cak su se i rodjaci medjusobno.

Ali to su bile specificne okolnosti posto Nemci nisu imali nikakav poseban interes da cuvaju ikoga u DDR-u.


Dosijei STASI

Nemacke STASI arhive jesu otvorene, ali kako. Ima nekih dosijea koji nisu dospeli u javnost. Kao npr. dosije bivseg kancelara Kohla. On je tuzio tzv. Birthler-Behörde (nadlestvo za stasi dosijee), kad je ova nameravala da delove njegovog dosijea (bez privatnih detalja), stavi na uvid javnosti, pre svega za istorijsku analizu. I naravno dobio na sudu. Njegov dosije nije objavljen. Inace u toku je rasprava o predlogu novog zakona o stasi-dosijeima, kojim se predlaze zatvaranje arhiva, tj. da ne mora vise da se proverava stasi-proslost, kad neko hoce da se zaposli u drzavnim ustanovama, sem kad su u pitanju neke veoma visoke funkcije. Od vladajucih partija je jedna za a jedna protiv novog predloga zakona, a javnost i intelektualci su podeljeni po tom pitanju.


Hajdemo

da malo razmisljamo, koga je Bagzijevo svedocenje dokacilo a koga nije? Koja stranka/e su apsolutno ciste izasle iz svega?

A da se bagzijevo svedocenje uoblici do ovog nivoa BIA je imala i suvise dovoljno vremena, uostalom da li iko od blogera veruje da Bagzi nije u CZu bio van njihovog uticaja?

Teorije zavere!


Smesno ljudi,

sve ovo sta je napricao Bagzi juce i danas zna pola Beograda i to jos od leta 2003 godine,

Stotinak ljudi u samom centru grada mi je to sve pricalo u raznim drustvima,

I cemu onda sluzi ovo svedocenje,kad to svi znaju,


Pravo pitanje

Cini mi se da to i nije pravo pitanje. Pravo pitanje je ovde koji je to intelektualni kapacitet odlucio da treba da napravi stranku, pa onda i koaliciju, koja bi trebalo da bude "jedina prava alternativa", a na celo svega toga stavio licnost koja je do te mere politicki iskompromitovana da to ne moze da se meri skoro ni sa jednim aktuelnim protivkandidatom. A kad se to jednom na “televiziji zavrti” onda je to pecat za ceo zivot. Ne mozes da se narazjasnjavas i operes za sto zivota, ni sa Covicem ni bez Covica.

Pa da li se neko jos seca zasto je bas Kostunica izabran 2000. da bude protivkandidat Milosevicu?

Najtuznije mi je u svemu tome da gledam g-dju Vesnu Pesic. Ona ceo svoj dosadasnji politicki zivot prozivi bez ikakve mrlje, bez skandala (ja ne znam ni za jedan). I sad treba da se bakce sa Legijama, Silerovom, Bagzijem, prljavim rukama, zebrama, dzipovima i ko zna cime jos. Toj listi jednostavno nema kraja. A ona je o Cedi koji je sada valjda vodi, sta li, svojevremeno izjavila i sledece: „... ali nisam ni za one radi kojih se, kada dolaze u restoran, izvodi omanja vojno-takticka vezba !!!“. Kako je „izvagala“? Sta je sve to njoj trebalo i treba?


Tako je Biljana, samo hrabro napred...

rasformirati BIA, razmontirati Vojsku, raspustiti parlament i policiju, a apsolutnu vlast, vlast nad zivotom i smrcu svakog bednog podanika, predati u ruke trijumvirata Ceda Jovanovic-Natasa Kandic-Pera Lukovic, uz nesebicnu logisticku i informativnu podrsku Bebe Popovica!
To je svakako Srbija u kojoj bi vecina blogera sa b92 volela ziveti ali na svu srecu, te aspiracije i afiniteti ce se zaustaviti ispod cenzusa od 5 % podrske na januarskim izborima.
Od vas nista ne zavisi!


ne znam odakle si ti izvukao ove zakljucke

ali je tebi svakako jasno.

verujem da si se zbog toga i registrovao pre samo sat i po i ovo napisao kao svoj prvi komentar.

molim te samo da ovu temu ne pretvoris u prepucavanje sloganima izmedju politickih stranaka, uopste me ne zanima iz koje si, niti da mi ovde dovuces ekipu koja ce da povadi clanske karte.

a da, ne bi bilo lose da se u medjuvremenu informises da li sam ja uopste u toj stranci.


Pa Fantome, iako je jasno da

Pa Fantome, iako je jasno da se glupirash, najtuznije je shto tvoj predlog koji si ironichno izneo u stvari i nije loshe reshenje.
Vojska, policija i BIA ( narochito BIA ) su trule i iskompromitovane institucije, koje bi terbalo najmanje lustrirati, a BIA i raspustiti posle lustracije.


O ovome ja pricam....

To je svakako Srbija u kojoj bi vecina blogera sa b92 volela ziveti ali na svu srecu, te aspiracije i afiniteti ce se zaustaviti ispod cenzusa od 5 % podrske na januarskim izborima.
Od vas nista ne zavisi!

Covek je u pravu - za onih 5%. Ja tvrdim da ima 10% "normalnih" u zemlji Srbiji, ali je mozda ipak samo 5. I to je cinjenica. I tu se nista ne moze, bar ne u ovim uslovima. Svet nas je "zeznuo" nekoliko puta nakon ubistva Z. Dj. Ponavlja se ista prica kao sa S. Milosevicem - malo, malo pa daju podrsku Kostunjavom. Kritikuju ga za nesaradnju sa Hagom i kao kaznu prekinu razgovore o pridruzivanju EU. A narod (onih 90% ludaka) nikad srecniji. Ide im se u EU ko sto se meni ide u S. Koreju. Mladica bi najradije postavili za ministra vojnog. Svi do jednog bi mu bili jataci. Karadzica bi stavili da bude bar potpredsednik vlade.

I, moram da priznam (na zalost) u pravuje za jos jedno. Ova koalicija koju predstavljaju C. Jovanovic, N. Micic, Z. Korac i ostala ekipa stvarno nema nikakve sanse. A to nam je jedina sansa. UZAS. Mislim, nisu oni losi, ali nisu dovoljno dobri. Ceda treba javno da kaze sta je koje pi*de materine radio u Silerovoj i u zatvoru kod tih kriminalaca i ubica, Z. Korac je harizmatican i blizak narodu koliko i moj profesor teorijske mehanike, Canak je lud k'o struja i cini mi se da se samo dobro zabavlja... U stvari cini mi se da im sasvim odgovara polozaj u kom su - ciljna grupa im je onih 5-10% zitelja Srbije kojima ionako ne treba nista objasnjavati, imaju nekakav (uglavnom negativan) publicitet, savrseno igraju ulogu bezazlene ali ipak neophodne opozicije ovim debilima na vlasti, kapne tu i neka lova, neki poslic... Dajte nekog novog, nekog V. Havela, L. Valensu, Terminatora ;)

Fight The Power


APISA za Predsednika

Sve je pocelo od onog nesrecnog ubistva Karadjordja. Odatle je pocela ova nesreca koja nas prati kao kolektivno prokletstvo. Moguce je da je i pre toga bilo svega i svacega ali od uklanjanja Vozda mi se kao jedan narod sa vise imena batrgamo izmedju Moci da cinimo dobro sebi i Moci da cinimo zlo svom sopstvenom narodu. A tek onda to koriste druge tajanstvene ili ne-tajanstvene ove i one sluzbe.
Umracenost uma na ovim prostorima datira verovatno jos od Lepenskog Vira, ali za to nema dokaza. Ja ga pravo kazano, ne trazim niti nesto dokazujem, ali sve to skupa, nikako ne valja. Drzava Srbija postoji na vise dozvoljenih i jos vise nedozvoljenih nivoa. Kao da smo na neki nacin "zamena" za zrtvu, kao da sluzimo da se neke druge, sasvim ne-srbijanske stvari resavaju za tudji racun i za neke druge nacije. To zvuci kao da smo zrtvovani. Ali ne mislim tako drasticno.

Cela ova halabuka PADA direktno u sred predizborne kampanje i smatram da je vrlo nezahvalno tumaciti sta jedan svedok ~ saradnik ima da kaze na tu temu, sada, tek sada u ovom trenutku. Krace - na kojim osnovama pociva verodostojnost njegovog iskaza? Taj obicaj = Rekla/Kazala ce nas sve kostati mnogo cega. Zivot je ionako postao bezvredan odavno. Sta je sada na ceni?
Ko ce koga brze, bolje, "masnije" da prokaze. Dakle dodjosmo do Srbskog Modusa - do Izdaje, Svadje, Prevare, Kradje, jednom recju, dodjosmo do hipoteticki nemoguceg kraja. "Kad se Srbi Slozhe..." Heh-he. Nema od tog pojma nista.

svi sve znaju ( oni koji nista ne znaju, zive u blazenom neznanju i mislim da smo srecni zbog toga ) ili Oni koji treba da znaju, ONI SIGURNO ZNAJU, a zasto se ne staje sa korupcijom, zasto se ne sredjuju stvari, e to je vec stvar Mudrosti...Iskustva...ko zna cijeg plana i metodologije dostizanja odredjene "visinske" tacke progresa atmosfersko~psiholoskih struja ovih prostora. Cemu onda obavestavanje javnosti? Javnost je na nivou ( na zalost samo na tom ) da ceka znak da li linchovati ili samo javno osramotiti nekoga. Ali Javnost ovde sluzi samo tome. Tako se meri necija izdrzljivost. Ko koliko Javnog Lincha, Srama, Suda Vrlo Neobavestene Javnosti, moze da izdrzi, toliko se kotira u vaznosti odlucujuceg faktora. Zar je to sustina javnog mijenja, moci koje to mijenje nosi? Uvek se u slicnim situacijama ovoj prisetim te cuvene Drajfus afere. I izuzetno se saosecam i sa onima koji su jos tada razumeli tu zamenu teza a tek sa samim vinovnikom Drajfusom licno. Jadan Covek. Do dana danasnjeg se ne zna jeli taj Drajfus kriv ili nije, koliko se zakulisanih radnji motalo oko tog zrtvenog jarca. A zasto?
Da se ne otkriju manifetluci tadasnje izvrsne vlasti Francuske i zakulisane radnje mnogobrojnih faktora. Vrlo slicna situacija je ovom vakuumu u Srbiji. Kojom samo brzinom je doslo do smene vlasti po umorstvu gospodina Premijera? I nikom nista?
Tim ubistvom, ceo ovaj narod je u Hagu, samo sto to on ne zna. I dok ne resimo sami sa sobom, sta nam je ciniti, necemo se iskobeljati iz ovog vrzinog kola koje nas sve pritiska tolikim stepenom Nepravde, koja se umesto da stane vec jednom, samo umnozava i udvostrucuju parametri odabira novih zrtvi za sekundarne cistke, samo da DEMOKRATIJA bude marketinski ukras, a ne , NIKAKO NE, NI SLUCAJNO, mogucnost da budemo deo Zajednice onih naroda koji su borbom za demokratiju( oslobodjenje svesti od robovanja raznim karikaturama lokalne i prolazne politike ) izborili za sve ono sto mastamo, sanjamo i smatramo, normalnim zivotom, uvazenim standardima, koje ruku na Srce jesmo nekako posedovali u onoj SFRJ, dok smo bili kostrolisani "samoupravljanjem". Ali sada nema Vozhda.
Nema nama vodje. Nema nikog ni delimicno nalik toj ulozi. Mada 4 Kljucna Srbina imamo i mozemo da biramo. Toga nema ni u Americi.
Interesantno je da gde se ta Cetvorica dogovore, mi narod cemo se Garant, posvadjati.

Zato ovu vasu tema, madmoiselle Biljana, smatram pedantnim "vesticarenjem" od koje necemo imati koristi, jer bi bilo puno bolje da se negde na internet, negde na vidno mesto naredjaju sve kvazi afere koje smo vec zaboravili, kako bi svi mogli da vidimo ovu koja ce tek da nam iskomplikuje zivote.

U Drustvu u kojem ima toliko lazi, kradje, manifetluka, prevara, afera, toliko toliko nezamislivih neprirodnih( po sistemu logike sistema samog ) postupaka ( asocijacija : korupcija/mito/reketi ) ocevidno je da ima zapravo MNOGO greshki, mnogo nedozvoljenih greshi i mnogo se gleda kroz prste, mnogo se bazira toga na rodjackim ovim i onim " vezama" i kontaktima...a sve to sve je vec odavno vreme da se zaustavi i resi kako treba pa da tek onda svi budemo jednaki u svim pravima i pred zakonom i pred nama samima.
Rekla /Kazala ce to samo da umrsi jos vise, dok ne predje granicu mogucnosti brisanja ili stisavanja a to se strucno naziva DRZAVNA TAJNA. Dakle, ima li neki drugi nacin, kasifikacije ovog nacionalnog utamnicenja cele nacije zarad Dahija koji vitlaju od Subotice do Novog Pazara i od Shida do Dimitirovgrada? A smanjuje se taj radijus...sve vise i vise...

A odgovor na vase pitanje, ako ga niste medju redovima zapazili, glasi...

APISA za predsednika.

ascultare et altera pars


Marko Kontic,

jedva sam se probila kroz tvoj predugi post. Samo bih da te obavestim da se itekako zna da je Drajfus nevin, to je dokazano vrlo materijalnimm dokazima samo enku godinu nakon njegovog hapsenja, on ne samo da je oslobodjnen i rehabilitovan, vec se vratio da sluzi vojsci drzave koja ga je obescastila.
necu da trolujem sopstveni blog, ali ta je prica dirljiva i jasna.

Pravda je pobedila.

Drajfus je nevin.

Antisemiti su izgubili.

Francuska slavi svog heroja Drajfusa.


pa niije bilo tako bas...

on jest ebio oslobodjen, pa je opet bio zatvoren, pa je opet bio osolobodjen pa opet uklonjen s posla i sve tako do smrti a tek posle smrti je rehabilitovan. U svakom slicaju znam pouzadno da su se na taj slucaj vracali svaki put kad zategne problem na desnu stranu.
Aludirao sam na tu aferu zbog slicnosti...Jedna ( "opasna" ) grupa l judi razvlaci ovo sudjenje do besvesti. Vise znamo o svima njima nego sto bi uopste trebalo da imamo pojma. Sta cenam to u zivotu, da pamtimo zlocince i mislimo nad njihovim razlozima?!
To je jedno a drugo je, da su ovi ljudi imenom i prezimenom, jednom recju najmanje BITNI, i ubice i narucioci. Iza svih njih treba traziti motiv, a izvrsioci uvek mogu da budu nadjeni ili KREIRANI, kako kome odgovara. Cim je Mihajlovic svojevremeno zucnuo da je rec o stranim obavestajnim sluzbama, bio je sklonjen i evo ga nema.
Uveren sam da navedeni zlocinci u celom procesu imaju datu - odredjenu ulogu, ali takodje smatram da tu ima jos mnogo drugih faktora o kojima se nista ne govori.
I zbog potrebe da se ti faktori zastite po svaku cenu, mi imamo ovu Prestavu u Sudnici koje se prekida jer je neko zamisli naglo preminuo?!
MA toga nema ni u filmovima!

ascultare et altera pars


BIA

Milenkovićev politički deo svedočenja prvog dana (Šešelj, Čović i Jovanović) je rezultat nekih njegovih posrednih saznanja i kao takvo ne veoma korisno u bilo kom dokaznom postupku. Verujem da je on govorio istinu, ali isto tako verujem da je u istom kontekstu mogao da pomene i mnoge druge političare i državne službenike, ali je to prećutao jer nije bilo u njegovom interesu.

Njegovo svedočenje, na primer o Čoviću, je da je Spasojević njemu rekao da je Ulemek njemu rekao da imaju Čovićevu podršku. Da li mu je Spasojević zaista to rekao ne može se proveriti jer je ovaj mrtav. Čak iako mu je rekao možda nije govorio istinu. A ako je Ulemek zaista to rekao Spasojeviću, opet postoji dilema da li mu je to rekao samo da bi lakše manipulisao sa njim ili je to bila istina. Dakle jedina dvojica koji znaju istinu o tome su Čović i Ulemek (a moguće i neko iz BIA) i pitanje nje je da li ćemo mi kao publika ikada biti počašćeni tom istinom.

Što se BIA tiče, slažem se da je jedino rešenje totalno rasformiranje iste, dovodjenje sasvim novih, po mogućnosti nekmpromitovanih ljudi i stavljanje te organizacije pod jasnu civilnu kontrolu. Ne znam da li u kampanji za predstojeće izbore ijedna stranka pominje BIA kao problem i načine rešavanja istog, ali pojava nekompromitovanih političara (stranaka) koji su svesni problema i u stanju da ga prezentuju biračima, bio bi dobar početak.


Quote:Što se BIA tiče,

Quote:
Što se BIA tiče, slažem se da je jedino rešenje totalno rasformiranje iste, dovodjenje sasvim novih, po mogućnosti nekmpromitovanih ljudi i stavljanje te organizacije pod jasnu civilnu kontrolu. Ne znam da li u kampanji za predstojeće izbore ijedna stranka pominje BIA kao problem i načine rešavanja istog, ali pojava nekompromitovanih političara (stranaka) koji su svesni problema i u stanju da ga prezentuju biračima, bio bi dobar početak.

Ovo jeste najbolje resenje, ali bez da bilo sta insinuiram ili ma koga provociram, mislim da je u nasim uslovima to ravno snimanju Matrixa ili Ben Hura. Jednom recju - Nemoguce. Kakvi smo sada trenutno, jednu organizaciju ovog tipa nismo u stanju da kreiramo bez jake drzavne vlasti samog sistema. Jednom recju - zaista neizvrsivo. Mi taj kadar nemamo i jedino bi mogli da pozovemo vojne penzionere starog drzavnog i diplomatskog aparata ( iz doba SFRJ ) da to sredi kako treba a to je opet nemoguce jer se kosi sa politikom Lustracije od tog istog aparata.
Mi nemamo te ljude. Nije ih imao ni Djindjic i samo zato sto nije imao DOVOLJNO ljudi je i sve sto je zeleo i hteo, propalo.

ascultare et altera pars


ma jasno je kako ce se stvari odvijati

Institucije drzave padace jedna po jedna, i nece se oporavljati. Eto, za sada je vojska pala (ne jos potpuno, ali uskoro ce), i ne vidim da ce se 'dici' uskoro. Sudstvo je isto palo. Sledece je zdravstvo, pa univerzitet.

Sto se tice resetovanja sistema, dobra stvar je u tome sto kad neku instituciju rasturite, vi onda i napravite novu. Ako insitucija sama padne, kako se desava nama, nova se nece napraviti u dogledno vreme...

U tom smislu, stvarno ne vidim u cemu je taj psiholoski problem sa 'ostrim rezovima', u bilo kom segmentu?? (ukljucujuci i rasformiranje BIA, gasenje Retardirane Televizije Srbije itd...)


Pa kako Srbija da izadje na

Pa kako Srbija da izadje na kraj sa db-om i drugim organizacijama tog tipa kada nam je aktuelni (nadam se ne zadugo)predsednik vlade polu-pritajeni simpatizer istih? I ne samo on vec i dobar deo gradjana koji ga podrzavaju. A to su svi oni koji su se plasili Zorana za zivota a danas pokusavaju na razne nacine da ga ukaljaju.Na zalost takvih je mnogo i Srbiji ce biti potrebno dosta vremena da marginalizuje te opasne mozgove. Dajem i primer:Na jednoj tribini sa religijskom temom Amfilohije Radovic je stigao do Zorana Djindjica uz komentar "ko se maca lati, od maca i gine". Niko od prisutnih(250-300 ljudi),izuzev izvora ove price(koji je napusto tribinu)nije reagovao.
Mislim da je to odgovor na pitanje zasto Srbijom jos uvek vladaju "udbe i ozne" i ko ih podrzava.
Biljana hvala sto ste otvorili ovakvu temu.


nije na tribini, vec na opelu djindjicu

nad odrom coveka kojem je dosao da odrzi poslednje slovo, amfilohije rece i to.

i time dobi najvisi cin rezerviste BIA zlatni metak na reveru. kazu.


Da znam ali ovo je bilo

Da znam ali ovo je bilo bonus- mesec dana nakon toga svega.A ono sto je strasno je ta nulta reakcija.


ljudi koji dodju na tribinu tog coveka

dodju jer misle kao on.

zbog tih reci su i dosli.

kako zaluta ti tu?


Hmmmmmmm,

gresis madam,

Nisu svi kao ti recimo,

Evo ja obicno idem na kakvu tribinu,

Kada cujem da ce tamo govoriti one osobe koje misle o svemu na ovom svetu apsolutno sve suprotno od mene,

Ocima,to jest usima ne mogu da smislim istomisljenike,

Dakle,ja sam sve ono suprotno od ideologije i koncepta ovog Bloga i njenih vlasnika i pisaca.


Izvin'te gospodine,

a da vi niste sa Marsa?
Pošto, mislim, na ovom blogu nas ima od svake vrste ljudi, bar po jedan.

Dracena


a da vi niste sa Marsa?

Jok !

U pitanji je Venera,


sotire,

pa sta ste onda svratili, ako tako mislite o ovom blogu, njegovim vlasnicima i bla, bla, bla....
Posto sam skoro od pocetka otvaranja ovog mesta, redovni posetilac, mogu samo da kazem,
da je toliko razlicitih misljenja i sukoba istih zastupljeno ovde, da vasa izjava svakako ne stoji.
Dokle god pristojino i bez vredjanja kazete sta ste naumili, bicete ravnopravni ucesnik u diskusiji.
Toliko o tome.


Pa da se druži sa neistomišljenicima :)

Čovek radi tačno ono što kaže - došao je da se druži sa neistomišljenicima - šta je tu problem :)


madam je u bordelu

a ja inace idem na tribine da cujem ljude pametnije od sebe, da cujem nesto sto me zanima, a ne znam.

pukovnik radovic ponavlja jedno te isto, u svakoj prilici, a pred veselom publikom koja je i zato dosla na poselo.

zato sam se iznenadila sta cces tamo.

da cujes nesto sto nisi cuo~?
ne verujem.

da saznas nesto sto ne znas?
ne bih rekla.

zato sto je to moderno i svi idu?
i to sumnjam.

po logici da idemo da cujemo osobe koje govore suprotno od nas samih, jedan ceo zivot bi bio mnogo kratak a i prilicno tuznjikav.

ali, ko voli, nek izvoli. i ovde si dobrodosao.

samo, posto vidim da ti znas ono sto ni ja ne znam - a to je koja mi je ideologija - daj, napisi mi o tome par reci. mucim se da sama definisem.

a ako bi samo mogao da ne vredjas nikog i da ne pominjes cedu. mislim, ako imas nesto ozbiljno da kazes.

pozdravlja te vlasnica bloga


Quote:pukovnik

Quote:
pukovnik radovic

Pukovnik je bio još sredinom devedesetih. Valjda je avanzovao tim pre što verujem da mu je ocena bila najmanje "izuzetno se ističe".


Nisam ja bila ni slucajno

Nisam ja bila ni slucajno nego mi ceo dogadjaj isprica prijatelj koji tu bese iz nekog desetog razloga vise se i ne secam!


sorry medo, pomesala sam

te sa ovim drugim tipom.
izvini.


Amfilohije

"nad odrom coveka kojem je dosao da odrzi poslednje slovo, amfilohije rece i to.

i time dobi najvisi cin rezerviste BIA zlatni metak na reveru. kazu."

nekako automatski pada na pamet poznajuci lik i delo pomenutog popa da je mozda nekako pre zasluzio srebrni metak.
a ideja nije losa ni da se primeni na ostale sluzbenike bia (koliko god ova nova skracenica udbe zvucala glupo, metode su vidim iste).
za Djindjica je, nazalost, bio dovoljan obican metak. nema opasnosti da se pojavi jos jedan takav, ali zato Amfilohija ima hiljada u rezervi. mozda problem i jeste u tome kakvi smo ljudi?


Nije lako, ali se mora...

Po meni postoje dva problema koja treba paralelno rešavati.
a) totalitarna politička kultura i nasilna politička matrica u Srbiji. Na Balkanu nije samo Srbija takva, ali to ne treba da nas teši.
Politička ubistva, uspeli i neuspeli atentati u poslednjih skoro dvesta godina, su uvek dolazila iz državnih struktura i od samoprogašenih čuvara "otadžbine". Ubistvo kraljevskoga para Obrenovića iz 1903. godine, pripremano je bez neke velike diskrecije. U literaturi možemo naći da je pola ondašnjeg Beograda znalo da se to priprema. Masakr su, na zgražanje svih dvorova tadašnje Evrope izveli oficiri koji su nakon ubistva dobili takvu moć da je Aleksandar Karađorđević mora da sačeka do 1917. godine da ih se reši na Solunskom procesu.Sve uticajne države su od Karađorđevića tražili da ih se reše ali to nije bilo moguće. Neki od tih ubica i sada imaju ulicu u Beogradu (Tankosić, recimo), što je strašno.
Kad je izvršen taj masakr na Obrenovićima, svetina je igrala kolo na ulici i priređivala kolektivne pijanke.
Setite se koliko je bilo priče o "proslavljanju" Đinđićevog ubistva, i ko je sve to radio. Njegovim ubici i pomagačima nisu još dali ulicu, ali mu štampaju knjige i prodaju u državnim knjižarama. Šta je to nego promocija nasilne političke matrice.
Uvek je, od recimo,od čačanskog procesa iz 1897. godine, gde je prvi put u Srbiji sudski dokazana veza između politike i kriminala, stradao onaj ko je bio liberalno i prozapadno orjentisan, a ubice, naručioci i hor za aplauze, dolazio iz onoga dela Srbije okrenute prošlosti, ksenofobiji, Rusiji primitivnom narodnjaštvu i nekom nerealnom velikodržavlju.
I tada, na čačanskom procesu, je utvrđeno da je ubistvo izvesnog učitelja Backovića, emigranta iz Crne Gore, od hajduka naručio radikal Ranko Tajsić.
Taj Tajsić ima isto tako ulicu na Voždovcu, a ubistvo je naručio samo zato što je taj nesretni Backović pisao protiv Rusije i knjaza Nikole.
b) Udba je jedina stabilna organizacija u Srbiji i ostalim delovima bivše SFRJ u proteklih 60. godina. Ona praktično presudno utiče na sve pore života, dovodi na vlast, ruši sa vlasti, omogućuje bogaćanje ili propadanje, društvenu promociju ili društveno kaljanje, sve.
Mislim da je veliki broj ljudi u toj strukturi ili zavisno od te strukture, i da to prevazilazi ove promile o kojima se govori. Ali, o tome se počelo pričati i javnost je ono što vodi ka procesu demistifikacije. Tajne službe postoje u svim zemljama, i očito su potrebne, ali politička policija nije potrebna i ona je problem.
Kad bi bilo malo drugačije političke kulture, više demokratije i građanske svesti, lakše bi se to sve raspetljalo.
Dok god vidim da u Beogradu postoje ulice sa imenima nasilnika, dotle ću znati da postoji kult nasilja i zavereništva.


Postovana

Biljana,
izvinjavam se kao gradjanin jer sam svojim necinjenjem doprineo da se vi bavite politikom.
Sramota me je da nema politicke opcije koja ce to artikulisati umesto Vas i na kraju stid me je od sugradjana koji na razne nacine pokusavaju da omalovaze vase misli.


Ama, nemojte tako dobri ljudi

BIA je odavno jedna savremeno organizovana struktura [al' samo na papiru].. Prosto coveku dodje da popuni prijavu. Ili da nekog prijavi. :p

http://www.bia.sr.gov.yu/

КАКВИ ЉУДИ СУ ПОТРЕБНИ
БЕЗБЕДНОСНО- ИНФОРМАТИВНОЈ АГЕНЦИЈИ?

Обављајући послове из надлежности Безбедносно - информативне агенције, припадници се сусрећу са задацима који изискују посебне квалитете и особине неохподне да се успешно одговори високим захтевима овог посла.

Отворени смо за људе које одликује:

Свест о тренутку, позицији у међународном окружењу и безбедносним изазовима који се налазе пред Републиком Србијом и њеним грађанима.

Одважност да се ухвате у коштац са неким од најзначајнијих питања са којима се као држава суочавамо и жеља да, у посебно захтевним историјским околностима, дају важан допринос остваривању националних интереса.

Решеност да све своје способности и професионална знања уложе у посао заштите безбедности Републике Србије.

Изазов који прихватају радећи на узбудљивом, динамичном, занимљивом, несвакидашњем, али крајње одговорном послу.

Самопоуздање, поверење у сопствене капацитете и компетенцију али и спремност за учење и усвајање нових знања и вештина.

Динамичност, предузимљивост, самосталност у послу, али и висок ниво самоконтроле, тактичности и одмерености.

Сталоженост, присебност и способност за решавање проблема под притиском и доношење промишљених одлука и у критичним ситуацијама.

Поузданост, одговорност и лојалност због којих се други на њих увек могу ослонити.

Интегритет, морални и лични, који их чини достојним овлашћења која су им поверена.

Сналажљивост, прилагодљивост, флексибилност и креативност у приступу разноврсним ситуацијама са којима се могу суочити.

Високе интелектуалне способности, ширина и ниво образовања који ће им омогућити да изађу на крај са сложеношћу свакодневних задатака и пружити извесну предност у односу на потенцијалне противнике.

Социјалне вештине и способности за рад са људима: комуникативност, речитост, убедљивост, продорност и не мање важна, вештина слушања, у пословима чији учинак директно зависи од успешности у контактима са људима.

Уколико сматрате да поседујете квалитете који су нам потребни и заинтересовани сте за рад у Агенцији, попуните пријаву за пријем кандидата у радни однос

* Посебно позивамо припаднике националних мањина и етничких заједница да се пријаве на конкурс за запослење у БИА, како би, након успешно окончаног процеса пријема, уз личну афирмацију и усавршавање, били у могућности да дају пуни професионални допринос стабилности безбедносног система Републике Србије.

2005 © BEZBEDNOSNO-INFORMATIVNA AGENCIJA All Rights Reserved


Daj ne salite se ,

ljudi,

Gde to ima,

Da covek ima sve te gore odlike,

A da radi za neku fiksnu platu od par stotina Evrova sto bi rekao pokojni D. Lazovic,

To ne biva,

E zato BIA-i razne bije rade malo honorarno,

Za svoj gros sto bi se reklo,

Dusko Radovic je tu pricu jos pre 35. godina opisao ovako:

Kod nas su posteni samo oni od kojih bas nista ne zavisi,

To vam je to,

Svaka druga razglabanja na ovu temu su uzaludna i spadaju u domen filosofiranja i razvodnjava problema.


Svedok

Oduvek sam se uzasavao tzv. teorije zavere i slicnih misljenja, ...ali, nazalost, vreme i dogadjaji me iznova i iznova demantuju... a ja sto je jos gore, dugo pamtim. Mogao bih knjigu pisati o tome kako su nastajale mreze i mrezice koje su se plele oko nas. Secam se kad su u svaki oour (preduzece), kao po nekoj komandi, pozaposljavani neki referenti za ONO i DSZ. To su bili poslusnici koje je neko poslao niotkuda i koji su, malo po malo, postajali sive eminencije u svakoj firmi. Secam se i kako su zaposljavani i ko su bili sluzbeni vozaci za direktore i direktorcice. Secam se kako su pazljivo odabirane sekretarice, portiri i ko sve ne. Secam se, isto tako, kad je pocelo visestranacje i kad smo formirali stranke pocetkom devedesetih da je u svakom osnivackom odboru, svake stranke sedeo i poneki lik iz ONO i DSZ, toboz demokratski ili patriotski preorijentisan. Gledam ih danas kako zauzimaju vodeca mesta u strankama ... a ja nazalost znam ko ih je poslao u osnivacki odbor i znam kome i danas podnose racune. Bio sam isto tako svedok kad su se u privredu (malu, veliku, srednju) ubacili polupenzionisani policajci, inspektori ... i kako su polako regrutovali (na njima znane nacine) svercere benzina koji su danas postali vlasnici benzinskih pumpi i biznismeni velikog formata, regrutovali dilere koji su danas bankari... i jos mnogo toga nazalost znam. I znam da je to velika avet i neman. Ono sto neznam je sledece: pomiriti se i reci - pa takav je zivot, ili kao i do sada uporno raditi i nadati se da ce dobro (citaj: demokratija) pobediti, i dacemo jednom uspeti da raskrinkamo tu mafiju (pa mafija je zabaviste za ovu mangupariju).
Ono sto sigurno znam je jedno: nikada se sa njima, kao ni do sada, u kolo necu hvatati.


Џаба кречи Багзи

Госпођо Србљановић, ваше реаговање на први дан Багзијевој сведочења је, дозволите, врло очекивано. Ви сте се ухватили за Човића и тако ће се, ланчано, људи хватати за сваког ко њему одговара. Античедисти ће се качити за Шљуку, Деесовци за чедисте, чедисти за Шешеља и Деесовце, а прозвани ће се, свако на свој начин, попут Човића, бранити како знају и умеју. Данас је била и конференција за новинаре ЛДП-а, где су присутни, у одсуству Чеде, говорили о Градимиру Налићу и још некима који су неправедно непоменути у излагању Багзија. Речју, свако ће своје дупе да гледа и чува, предизборна је кампања, што је врло битно, а због опседнутости званичних сопственом задњицом и јесмо ту где смо. Вив ла Франс и Л. Ф. - Селин. Зато што је добар писац, не зато што је антисемита. Поздрав.


d: "Ви сте се

d: "Ви сте се ухватили за Човића и тако ће се, ланчано, људи хватати..."

A za sta si se ti to uhvatio, molicu?


zox,

pa gde si nestao?
Mi se ovde vec zabrinuli:))))


prilicno uvrnuta poza

kad se gleda svoje dupe.
nezgodna, koci se vrat, pocne da boli glava...
a selin je 100% bezveznjak.


Nasi usudi

Prvo mi je javljanje pa ako bude tehnickih gresaka, oprostite.
Citam sve ovo i nista novo. Srbiji je to kao usud, da se unutar sebe pojede.
Vec smo u fazi "car je go" - nema nevinih. I nismo daleko od istine.
Ali avaj, od gole istine se ne zivi, a cesce boli no sto znaci.
Kako razresiti ovaj "Gordijev cvor" zvani BIA?
Tesko, jer je jedan od uporista i ovog sistema.
Ona opstaje kao zastitnik vladajucih struktura o kojima uvek toliko zna da moze istovremeno i da ih ucenjuje.
Ali ono sto je relativno moguce, i to ne sasvim, je da se BIA stavi pod KONTROLU.
Ciju? Pravo pitanje. O tome bi trebalo razmisliti. Tek kada se za pocetak bar formalno stavi pod kontrolu moze da pocne njena trasformacija kojom joj treba sasvim oduzeti samostalnost i direktno je vezati za odredjene institucije sistema.
Inace, sta?
Da pohapsite celu BIU, pa ko da ih pohapsi, sebe sami? A ovi ostali ne smeju ionako na puskomet da im pridju, dve trecine golobradih tek svrsenih pitomaca Polic. akademije!?!Nema veze. Samo vam jos fali Bata Zivojinovic da vam pobije sve protivnike u jednom danu.
BIA je muka i to velika, ali takve moci da bi mi obicni ljudi, kada bi bili svesni toga, dobili kolektivnu maniju gonjenja i slobodno mogli reci da su Bondovi 007 svuda oko nas.
A sto se Covica tice, bila bih obazrivija u tako izricitim napadima i optuzbama da je znao za Djindjicevo ubistvo i da ga nije sprecio. Nijedan motiv ne drzi tu vodu. Naprotiv, on je sa Djindjicem jos jedino bio politicki ziv...Vidite uostalom i sami.

Citam danas Bagzijevu izjavu, ima delova koji deluju istinito ali i takvih koji kao da su pisani za stolom u nekoj od partija. To ne govori taj covek, to je pripremljen govor, a on pripremljen saradnik.

Ceda? Jeste muljao sa kriminalcima ali takodje mislim da nema veze sa Djindjicevim ubistvom.
Mozda sa Sljukinim, tek da se odvazi i da da naredbu. Prija to, ovi jaki, a on funkcioner, jos golobrad takoreci, samo naredi...
Voda udje u usi, lova u dzep, tesko odoleti.

Krimosi su ubijali i ubili,dokazi su na tuzilastvu koje nam nije na ponos.
Politicari su kako koji aktivno ili pasivno stvorili atmosferu u kojoj sada i sami disu na skrge.
Ali bas me briga za njih, kolektivno bih im zabranila dozivotno da se bave politikom, ma ni u MZ.
Krimose na dozivotnu bez mogucnosti amnestije.
A narodu prst na celo pa neka medju onima koje zna kao vredne, uspesne i postene tu oko njih, iz njihovo mesta, kraja, opstine, iz dijaspore dovuce i izabere sebi svoje politicare.
Neka ih natera da se kandiduju, to je sistem buducnosti, ne ovo njihova lista, njihovi predlozi, nemas pojma ko su i sta su, tvoj samo glas.


sta bi bilo kad bi bilo...

da se neka od partija sa demokratskim predznakom obaveze da ce da se raspusti UDB(i)A sve po českom modelu?

pa da pozove srbijicu na crtu...

a ko prvi pomene kosovo kao izgovor...katran i perje

poruka Sortiru: taktika koja je donela pobedu demokratam preko velike bare je upravo bila propvedenje istomisljenicima ...mozda se i kod nas konacno uhvati neki zglavan pelcer


Rasformirajte

Rasformirajte BIA
Rasformirajte BIA
Rasformirajte BIA
Rasformirajte BIA
Rasformirajte BIA

A.C.A.B. (All Cops Are Bastards)


Djole,

Dobro, de, ne urlaj. Sad ćemo, samo da se dogovorimo.


Autsajder

Vise nemam snage da citam, gledam, slusam i komentarisem. najvise se plasim da ce to postati zarazno. Pa da ce, ne daj Boze, neki od mnogo obrazovanijih, pametnijih, sposobnijih ljudi od mene prosto da ucuti i pusti razularenu i musavu druzinu da radi to sto uporno godinama radi.
S druge strane, da nema tih ljudi (svi znamo ko su i na ovom blogu i van njega)odavno bih ucutao. Ovako ima neko ko gura ovu nasu krntiju od kola, koju jede neka ogromna svinja poput one iz Kusturicinog filma.
Ta svinja je delom BIA, delom mnogi drugi pojedinci i grupe.
ja bih je zaklao. figurativno govoreci, naravno.
Uzdah-izdah.
Najvise me nervira sto moram da verujem Bagziju na rec, sto moram da se pitam jeste li Covic ili nije, kako je moguce da ministar falsifikuje sluzbene beleske i obija trafike itd. itd...
Cime sam ja, ili bilo ko drugi ovo zasluzio?
Sto da ne idem u pozoriste svaki dan, gledam u buducnost sa osmehom, ne mislim o debilima na TVu, ne mislim o tome koliko je beznadezan bilo kakav pokusaj da uspes, i slicno.
Zasto?
Pa zato sto zivim u Srbiji.
Medju sljivama, Palmama i ostalima, koji (najbolji vic decenije) cene i razumeju i exit ali i opanak.Niti slusaju muziku koja se slusa na Exitu, a boga mi, ne nose ni opanke.
Ok je ovo za BIA. Slazem se.
To je bila poenta ovog nicim izazvanog monologa.
Pozdrav Biljana


imitacija zivota

zivi iza gvozdene zavese.
i tacka.


ako koza laze rog ne laze...froidian sl-i-p...

...nebojsa covic:

'ja da sam znao da ce se dogoditi ubistvo to bih rekao "i" zoranu djindjicu!'...

jedno malo "i" govori vise od celokupnog baljezganja pod shifrom 'napad je najbolja odbrana'...

...kandidat za izjavu nedelje...


Evo da se i ja upisem ...

Pratim blog na b92 vec neko vreme i moram da kazem da su mi, citajuci napisano, nekako izmesana osecanja. S jedne strane je fantasticna stvar da jos uvek postoje ljudi koji u sebi imaju dovoljno energije i zelje da se i dalje bore za bolje sutra, sto je jedino i sto nam preostaje jer ukoliko se i taj plamicak ugasi onda nastaje Mrak (jeste, sa velikim M). S druge strane, ljudi koji se tako aktivno ukljucuju u razmatranje ove teme na zalost predstavljaju manjinu. I to je nas osnovni problem. Nema kriticne mase ljudi koji razmisljaju kriticno i koji imaju zelju da se konacno desi taj toliko puta pominjani 6. oktobar. Nema. Razloga zbog cega je tako ima mnogo i ne bih zloupotrebljavao prostor i vreme za dalju elaboraciju jer je to zaista tema o kojoj mozemo veoma dugo. Misljenja sam da je to osnova svega i da zbog toga imamo i Covice i Ilice i ostale Kostunice. Legije i Spasojevice imaju svi. Treba tu mnogo pionirskog rada na prosvecivanju ovog nesretnog naroda koji ocigledno jos uvek ne ume da razmislja kako treba a da bi se u taj proces uslo treba to poceti od osnovne skole. Ma kakvi osnovne - od rodjenja, pa umesto pionirske marame oko vrata, treba vaspitavati decu na vrednostima koje su opste priznate (naravno opste znaci van granica a ne u lokalu). Na nesrecu, roditelji koji to treba da cine nisu za to u stanju kao sto malocas pomenuh. I tako u krug. Zacarani krug.
Znam da u ovome nema mnogo optimizma ali stvari jednostavno stoje tako. To je razlog zbog kojeg ovo pisem iz Norveske a ne iz Srbije. Na zalost.
Kapu dole svim upornima i istrajnima a pozdrav svim blogerima.


Odusevljenje

Svaki put se odusevim kako Biljana "zna sa recima"!!!!Bilja za predsdnika!!!!Ili premijera,pardon "ku"!!!Sigurno je poznatija od Kostunice u Nemackoj!Steta samo sto se ovi debelokozci ne osvrcu na ovakve komentare.....Pa stvarno,sta smo mi korisne budale da izbori ne propadnu!


BIA

Biljana ukazala si na samu srz celog problema iz koje neposredno ili posredno proizilaze skoro svi ostali problemi sa kojima se susrece ova zemlja. Ta institucija je maltene porodicna firma , njeni koreni sezu jos od Apisovog vremena , licno znam nekoliko ljudi koji rade za nju , dedovi su im radili u slicnoj sluzbi za kralja , ocevi za Tita, oni su radili za Slobu a rade i danas. Vremenom su postali prava azdaja sa bezbroj glava i moguce je saseci jedino u korenu , rasformiranjem od strane drzave i pravljenjem potpuno nove sluzbe koja bi pre primanja u nju detaljno preispitala ulogu svih koji su u njoj ikada radili . Naravno tesko je ocekivati u ovoj zemlji tako nesto od strane politicara koji su godinama verovatno i sami bili aktivisti iste takozvani "spavaci" koji su aktivirani kada je to trebalo rezimu . Vreme ce pokazati da je vecina novih opozicionih partija upravo tako nastajala sto se nekom spavacu naredi da napusti svoju partiju u koju je bio infiltriran po nalogu DB. U medjuvremenu u ovih 15 godina postali su prava firma koja je zaradjivala ogromne novce na svercu i trosila ih nemilice na formiranje jedinica poput JSO. Jedina stranka koja je zahtevala njihovo rasformiranje je SPO ali on je po svojoj snazi prilicno minorna partija koje zaslugom "mudrog" vodjstva verovatno vise nece ni biti na politckoj sceni. Po svom opredeljenju jedino bi LDP-u prilicilo da ucini takav hrabar potez medjutim jasno je da nece imati toliku politcku moc mada im licno zelim sto vise glasova. Od ovih preostalih nisam siguran da imaju zelje da sprovedu to jer ih moze sve odreda uzdrmati. Sve dk slusamo nase politicare kako nam drze moralne pridike o tome kako nije moralno otvoriti tajne dosijee da se ne bi diskreditovali ljudi koji se u njima pominju i sve dok ih cinimo dostupnim samo na licno citanje onima kojih se ticu plasim se da nema promene.
A da jedino resenje te bede koju za sobom svima nama vuce ta BIA je sadrzano u onoj recenici iz Sjecas li se Doli Bel :
"Srusiti golubarnik , kupiti biciklo" :)


"Srusiti golubarnik , kupiti biciklo"

Quote:
"Srusiti golubarnik , kupiti biciklo"

Ako se ne varam, to je izgovorio stari dobri S.Aligrudic. A mozes li, Srle_, zamisliti da nesto slicno, makar i na playback, izgovori M.Aligrudic, predstavnik stranke sa "najvecim koalicionim potencijalom", kako je svi "krste". E, tesko nama!!!!!!!!!!!


Moje misljenje

Draga BIljAna (i vi imate BIA u imenu;-),

Bojim se da ste svojim "napadom" na "sirotog" Covica upravo naseli na provokaciju DB-a, bas kao i Jugoslav Cosic. Gospodin Covic mi nikako nije simpatican, a verujem da je i Jugoslav imao najbolju (novinarsku) nameru da ga "preslisa" ali je uspeo samo da ga iznervira, pa su se onako nadvikivali i govorili u isto vreme, sto nije pomoglo razjasnjavanju. Meni licno nije delovalo da je Covic bio "uhvacen u lazi", vec je zvucao vrlo ogorceno i uzbudjeno zbog svega sto mu je nalepljeno (sto mogu i da shvatim). Ponasao se otprilike isto kao i Ceda svojevremno u insajderu, nabusito i svadjalacki, u stilu "kako se uopste neko usudjuje da tako nesto insinuira o meni" (prosto neverovatno kako nasi politicari ne shataju da su javne licnosti i pocnu da se ponasaju tako).
Sve u svemu, Bagzijevo svedocenje ima najmanje veze sa sudjenjem za ubistvo Djindjica. Meni je vise zvucalo kao otvaranje predizborne kampanje koalicije DB/DSS, posto je Bagzi prakticno ispljuvao sve osim njih (sto posredno, sto neposredno). Tako da ce sad narednih mesec-dva Covic, Cheda i ostali ex-DOS-ovci sa jedne i radikali sa druge strane, da se ubiju od pljuvanja, a Voja ce po obicaju da ostane "cistog obraza" - "Ko jos sme da nas pogleda u oci" i pored svih brljotina koje je ucinio za vreme svog predsednicko/premijerskog staza.
A sto se tice pitanja ko ce zaustaviti BIA, izgleda da jedina Danica "ima m..a za to", mada se bojim da ona tome pristupa suvise patoloski, pa se bojim da bi posle svega nastala neka nova DB (Danina BIA). Realno gledano, pre ce Srbija postati SrBIA, nego sto ce ostati bez nje (SRBIJA - BIA = SRJ, pa necemo valjda da se vracamo na staro;-)


Laz

Nemam previše komentara na ono što je Bagzi rekao. Pokušavam odavde da pratim ono što je rekao i reakcije. Sve se svodi na jedno - uspešno laganje - dakle, kada hoćeš da ti veruju uzmeš 60-70% OPS (opšte poznatih stvari) koje niko ne dovodi u pitanju i na to nakalemiš ono u šta hoćeš da ti poveruju itd. Nemam vremena da ulazim ovde u detalje, ali neke stvari koje sam pročitao su mi bile baš nelogične.

Što se tiče Biljaninog bloga, šta mogu da kažem nego da delim mišljenje. Priču sa BIA-om je moguće vrlo lako završiti, ali ne tako što ćeš joj menjati ime, uhapsiti 3 ljudi, 5 otpustiti ili napraviti neki odbor kome će neko jednom godišnje da podnese izveštaj, a kada neka NGO pita "koliko imate zaposlenih", onda se praviš lud. To se zna kako se radi,u Srbiji postoje eksperti za to, mnogo zemalja nudi pomoć, samo neka vlast treba da stisne M***, odnosno petlju i da to uradi. Nažalost, čini mi se da je to vreme daleko.

Pre će ovi blogovi biti civilna kontrola BIAe nego što će neka vlast da je uspostavi ili kako je to moderno reći VASPOSTAVI.


E Biljana,

vec dva dana, od kako je Bagzi poceo "da svedoci", ja vicem svakom ko hoce i moze da me slusa ili BIA ili mi, ili ce nova vlast rasformirati to cudoviste, pola u zatvor pola na ulicu, i po zakonu o lustraciji nikakve funkcije, što se mene tiče mogu i da kopaju kanale...ili cemo mi nestati kao sto su nestale sve ove godine od '87 koje su nam pojeli skakavci. Ti skakavci jedu li jedu, pojesce nas sve i ostace samo oni u svojim mahinacijama, smisljanjima u svom blatu i zlocinima. I kome to jos nije jasno, pa oni samo trose politicare kao stare krpe ih bacaju na smetliste, uz zatvore, u Hagove, na groblje, u zaborav, u prezir...
Ako se sad ne nadje neko ko ce, umesto da se njima fascinira, da ih otera u tri lepe p.m. onda nema za nas nikakve nade, nikakve Evrope, nista...
Zato ici na izbore, glasati za one koji se ne boje BIE, DB-e, UDBE i ostalih ne znam kakve sve varijante za isto djubre. Mi jednostavno ne treba da imamo takvu sluzbu, ne smemo, nije to za nas, nije zdravo...


Fascinacija...

Cuburac iz Kalifornije

Biljana, odlicna (i bolna) tema... slazem se da kompletne "tajne sluzbe" svih organizacija (vojska, diplomatska, udba ili ti bia) treba rasformirati, i lustrirati mnoge "pratece" sluzbe, oterati na robiju ko treba i zapoceti novi i bolji zivot. Utopija? Mozda, ali su Cesi uspeli u tome... ali, imam jedno pitanje za tebe (izvini sto ti ne persiram ali smo blogeri pa mislim da se ne ljutis, a i dosta sam stariji... he, he) i za sve na tvom blogu... zasto su nasi ljudi fascinirani udbama i "tajnom vlascu" koja dozvoljava sve ono sto je nedozvoljeno... secam se jos iz davnih dana, dok sam ziveo u Srbiji, koliko je nas, tada progonjeni knjizevnik i svojevrstan disdent, Brana Crncevic bio fasciniran UDBOM i udbasima... prosto je proganjao sve pezionisane udbase da mu pricaju o svojim "delima"... kasnije je postao "intimus" sa Stanisicem... Mihiz se sreo (i cini mi se bio takodje fasciniran) sa Penezicem... Matija Beckovic se blisko druzio sa Djilasom, (nije bio direktna UDBA ali je bio neprikosnovena vlast) za koga se oduvek znalo da dok je bio na vlasti pobio mnoge ljude u Crnoj Gori (skoro to neko i pomenu ovde na nekom blogu)... i danasnji politicari su slicni... Kostunica je drzao za sefa kabineta neku Ljiljanu koja je oko sebo okupljala celokupnu tajnu sluzbu, sto vojnu sto polilcijsku... cak se i onaj nesrecnik sto su ga ubili, a bio je bivsi udbas, po nekim novinskim natpisima, sa Kostunicinom zenom sreo kod doticne Ljiljane ... Cini mi se da je i Ceda po malo fasciniran slicnim tipovima, bez obzira na njegova objasnjenja i "opravdanja" da je morao zbog "posla" da se sa njima vidja... cini mi se da e bilo malo revnosnij nego sto bi trebalo... zatim odlazak pokonog predsednika vlade Djindjica (tada je bio samo politicar) na nocnu voznju 2000-te i vidjanje sa Legijom... o Seselju i Socijalistimai da ne govorim... i tako bismo mogli jos u dosta primera da nadjemo... "Obican" svet ne dovodi u sumnju, skoro nikada, dela i postupke UDBE i slicnih sluzbi... "znaju oni sta rade"...

Ne mogu da nadjem razlog za opsesiju svih tih nasih "intelektualaca i politicara" sa "sluzbama" koje su mnogo puta pokazale dokazale da su krimogene i da pretstavljaju DNO naseg drustva... pa ipak kada je Legija uhapsen otrcali su u policiju, znate sve ko, da se sa njim sretnu... kao sa nekim rok muzicarem ili slicnim selebritijem u nekoj drugoj zemlji... ZASTO?


Izvini,

što sam ja upala, ali mislim da je ta fascinacija od toga jer je naša draga nacija potpuno neodrasla i nezrela i što im stalno treba neko ko misli umesto njih, ko zna zašto je nešto dobro. Umesto da misle svojom glavom lakše je da to prepuste Službi koja sve najbolje zna, čak i koje sve zavere u svetu se sklapaju protiv nas i u čemu će oni sve nas da zaštite. Često su nas eto tako štitili i od nas samih jer "ZNA SLUŽBA"...


Čuburcu

Fascinacija misterijom, my dear. Pogledajte Miškovića (Deltu). To vam je tipičan DB-ovac. Sav je tajanstven, nedodirljiv, "onostran". Šta vi znate o njemu kao čoveku? Ja baš ništa. Do nedavno nisam mogla ni da naslutim bilo šta o njemu. Čovek-senka. Sakriven iza tamnih naočara, ćutljiv. Deluje skoro pametno. A kad progovori...!!! Muca kao dete, priča budalaštine, prazne fraze malog obima (valjda koliko jadan dobacuje), šara unezvereno onim vrljavim pogledom, jevtino poltroniše, lažni "šarmantni" smešak kad mu koristi. Eto od takvih je DB sastavljen. Na okupu ih drži strah da se zamere jedni drugima i zajednički strah od spoljnog sveta, a najviše mržnja prema njemu. Nesposobni su da obave svoje zadatke, nisu bili u stanju da sačuvaju i odbrane ništa, da otkriju ni jednu informaciju važnu za ovu zemlju (valjda ne bismo doživeli najveće katastrofe da jesu), ali im se mora priznati da su majstori manipulacije ljudskim zabludama i željama. To je tajna njihovog opstanka i prodje kod pametnog sveta. Oni svesno podgrevaju i hrane zablude nedoraslih političara koji u njima vide romaneskne ili filmske junake i svoje "zaštitnike". Djindjić je bio jedan od retkih izuzetaka. On nije bio fasciniran njima. Zato su ga mrzeli. A on je njih prezirao, ali nije imao snage da izadje sa njima na kraj u onom trenutku. Da je poživeo do danas, smazao bi ih bez hleba i ne bi mu nedostajali, kao ni nama.

Dracena


Draga Dracena

Cuburac iz Kalifornije

Slazem se sa tvojom analizom Miskovica, mada ja iz ove daljine tesko mogu da saznam nesto o njemu vise nego sto citam, cak ni da ga cujem ako govori... medjuti moje pitanje je onda: kako neki intelektualci mogu da budu fascinirani takvim tipovima kao Miskovic, (opisala si ga kao velikog bezveznjaka, uspesnog do duse)... i neki politicari za koje sam verovao (po povrsnom poznavanju iz daleka, jer ja sam otisao iz Srbije jos 1980) da bi morali da budu inteligentniji, obrazovaniji, kulturniji sa kosmopolitskim pogledima...

Posto ji li intelektualna elita u Srbiji koja bi mogla da nas izvede iz ove zamke u koju smo sami upali?


Čuburcu

"...moje pitanje je onda: kako neki intelektualci mogu da budu fascinirani takvim tipovima kao Miskovic"

Prvo, ja sam Miškovića čula samo jedan jedini put kako govori. Njegovo geslo je: "ćuti i mlati pare". Ne verujem da bilo koji pametan čovek može da ostane fasciniran njime pošto ga upozna. Stanišića smo takodje čuli samo jednom, sećate se onog: "My name is Jovica Stanišić". Mnoge od njihovih "vodja" nismo nikad ni čuli ni videli, čak im verovatno ne znamo ni imena. Drugo i tzv. intelektualac može da bude nezreo.

"...uspesnog do duse" - Da se obogatio u normalnoj zemlji, nazivali bismo ga uspešnim, pošto se obogatio u Srbiji u vreme rata, ja ga nazivam bogatim lopovom i ratnim profiterom. I njegovo me bogatstvo uopšte ne fascinira. Gadim se i na njega i na njegov krvavi novac.

"...bi morali da budu inteligentniji, obrazovaniji, kulturniji sa kosmopolitskim pogledima"
Morali bi, ali mnogi nisu. Mnoge je izbacila poplava, mnogi nikad nisu nos promolili van Srbije, ništa ne uče i ništa ne čitaju, a od obrazovanja imaju osnovnu ili srednju školu (aktuelni predsednik parlamenta nam ima srednju školsku spremu, trenutno glavni radikal je zidar). Da se razumemo, ja u principu nisam ni za kakvu tehnokratiju, tj. vladavinu samo visoko obrazovanih ljudi. Kad je stanje redovno, u politici moraju biti zastupljeni različiti slojevi društva, ali mi smo u vanrednom stanju, u tako teškoj situaciji da nam treba sva pamet i sva mudrost ovog sveta. Nemamo mi vremena da na vlasti tolerišemo imoprovizacije osrednjih i njihovo učenje po sistemu pokušaj-pogreška.

"Postoji li intelektualna elita u Srbiji koja bi mogla da nas izvede iz ove zamke u koju smo sami upali?"
Naravno da postoji, samo je u drugom planu. (Mislim da se najveći broj njih okupio oko DS-a.) Šta mislite, zašto ja ovde pišem, ako ne da probudim ove ljude i pozovem ih na akciju. Što je još lepše, jedna fantastična elita upravo sazreva. Samo da nam ih neki opet ne upute "... u njihove Bolivije" (citat iz "Sabranih dela V. Koštunice", 2003.). I na kraju, nadam se da će mnogi od vas koji ste već "u vašim Bolivijama" odlučiti da se vrate, ako mi uspemo ovde da stvorimo iole pristojne uslove za život.
Malo li je?


Hvala Dracena!

Cuburac iz Kalifornije

Hvala na iscrpnom odgovoru... uglavnom se slazem sa analizom. Mada, deo oko elite... ako je neko elita, onda je u prvom planu... i ne dozvoljava da od ovakvih tipova koji su sada u politici da budu toliko potisnut... ja zam da su primitivci uvek najglasniji i najjaci... (secam se doba samoupravljanja, jer sam tada jos ziveo u Beogradu... secam se raznih samoupravnih zajednica u kulturi i slicnih neverovatnih tvorevina u kojima su cesto neznalice vodile glavnu rec jer su bili jaci zbog svoje primitivnosti).

Mislim da je dosao trenutak da se nasa elita organizuje, osmisli svoj glas, koji ce biti razumljiv SVIMA i konacno se stavi na celo naseg drustva i nase zemlje... Nadam se i jedino verujem da ce novi ljudi i nove generacije koje dolaze moci to da ucine... okrenuti se samo ka buducnosti i snazno krenuti napred... biti pragmatican i energican i nadasve obrazovn da bi se donosile prave odluke i dilovalo sa inostranim politicaima... oni su trenirai i pripremljeni za sve situacije, dok se nasi sadasnji politicari ponasaju kao emotivna deca...

Treba nam ELITA, Dracena... ljudi kao Bljana, od maldjih i na primer, Goran Markovic, Cvele i slicni... da nabrojim samo neke, od starijih... oni nas mogu spasti... ali kako ih sve organizovati... nisam siguran (jer neznam) da je DS odgovor svemu tome... mora se naci neki novi okvir... cini mi se...


Cuburcu

Lepo je znati da neko preko sedam mora i sedam gora brine o nama, ludacima.

"...inostranim politicaima... oni su trenirai i pripremljeni za sve situacije, dok se nasi sadasnji politicari ponasaju kao emotivna deca..."

U pravu si 100%. Jedino što ja mislim da si hteo da kažeš: "kao emotivno nezrela deca". Pretpostavljam da nemaš ništa protiv emocija, emotivne dece i emotivnih odraslih.

"...nisam siguran (jer neznam) da je DS odgovor svemu tome"

DS mi se čini da ima sve potrebne osobine (neku više,neku manje) da bi bio u stanju da obavi posao za nas, osim samopouzdanja. Malo su mi suviše oprezni (mada imaju mnogo razloga za oprez, a i u modernom svetu se mora biti oprezan, ali ipak...) i za prosečnog Srbendu suviše ugladjeni. Srbin voli epske junake, velike gestove i krupne reči. Nasuprot tome, zdrav razum, kompromise, demokratičnost i oprez može da toleriše samo kod onih koji nisu na vlasti. Kad kod stranke na vlasti prepozna ove osobine, odmah ih prezre kao slabosti. Zato će DS biti u problemu tek kad pobedi na izborima (mada nemam dobar uvid, moj je utisak da će DS na izborima u januaru ubedljivo pobediti i formirati vladu samo sa par malih stranaka).

"...mora se naci neki novi okvir..."

Misliš nova politička stranka?
Ne znam. Bojim se da nemamo vremena da čekamo da se nove stranke organizuju, isprofilišu, dokažu, organizuju infrastrukturu, pridobiju glasače, steknu potrebna znanja i iskustva itd. Većini stranaka u Srbiji je za sve to bilo potrebno više od 10 godina. Istina je da postoje primeri meteorskog uspona, ali su oni izuzeci, a ne pravilo. Osim toga, ove stranke sa sobom nose veliki rizik sa aspekta gradjana, jer očas posla izgube pristalice (G17, Karićev Pokret snaga Srbije itd.), a posao ostane neobavljen.

Ili si mislio na neki drugačiji okvir? Koji?

Pozdrav


Draceni... okvir...

Cuburac iz Kalifornije

Mislio sam na nesto sto nije politicka partija a sto ce biti opste prihvaceno od ljudi... ono sto je G-17+ zapoceo, pa su se polakomili na vlast... nesto sto ce biti izvor profesionalnih vanstranackih ljudi koji bi mogli da svojim znanjem i inteligencijom pomognu zemlji... skoro sam siguran da Biljana (uostalom neka sama kaze) i ljudi slicni njoj, ka Goran Markovic, na primer, ne bi ulazili u partije i vezivali se za pojedine politicke vodje... ovo sve govorim iz licnog iskustva i ubedjenja... sve do trenutka dok su partije: jedan lider jedna partija... U Americi, na primer, skoro niko i ne zna ko je predsednik Demokratske Partije (Guverner Vermonta Howard Dean)... jer to i ne znaci da ce on biti predsednicki kandidat jer se kandidati nadmecu prvo unutar partija, pa tek onda idu na izbore... Znaci, mi, Srbi, moramo jos dugo da ucimo sta je demokratija i sta su partije i cemu sve ovo sluzi (sada partije i vodjstvo u njim sluzi uglavnom za licno bogacenje i razne manipulacije)... mislim da je ponasanje u partijama nasledjeno iz ponasanja iz Komunisticke partije u kojoj je vladalo jednoumlje... i sada po nasim partijama zapravo vlada jednoumlje i to je problem... zato stvaranje "novog" okvira koji bi bila mozda neka vrsta "Kulturnog Kluba", kao kod Jovanovica, ali bez politickih konotacija i koji bi okupljao i finansijsku i tehnolosku inteligenciju, znaci celokupnu elitu, koja bi mogla da napravi jedan kompletan Nacionalni Program (ne nacionalisticki vec program za dobrobit svih ljudi u Srbiji), koji nam od pocetka nedostaje... Sada, kada partije dodju na vlast (i posto su uglavnom koalicije) svaka i dalje vodi unutar resora ili vlade samo svoju stranacku politiku a ne politiku za opste dobro svih ljudi u Drzavi... to su moje misli o mogucem novom okviru...


Čuburcu

To,to!!! Fantastična ideja!!!

Jesi li mislio npr. na Bildenberg komisiju ili Savet za nacionalnu bezbednost (ne znam da li se baš tako zovu)?
Možeš li nam opisati neku od takvih američkih organizacija? Ko ih je osnovao? Kad i kojim povodom? Kakva im je organizaciona struktura? Da li se finansiraju iz budžeta ili od donacija? Kako biraju članstvo? Kako funkcionišu, odnosno kako donose odluke? Kako sprovode svoj uticaj (formalni i neformalni kanali uticaja)? Da li se bave isključivo strateškim pitanjima? Koriste li profesionalne agencije, univerzitete itd. za prikupljanje podataka, analizu itd. ili koriste isključivo znanja svojih članova? Znaš li za neku literaturu o njima? Molim te opiši nam detaljnije neki dobar primer kad je neka takva organizacija odigrala presudnu ulogu.

Ovde se nešto pokušavalo, ali zbog nečeg nije bilo stabilnosti. Možeš li da utvrdiš koji su organizacioni razlozi presudni za stabilnost takvih američkih organizacija? Pretpostavljam da nije sve prepušteno samo čvrstom karakteru i istrajnosti članova.

Ne očekujem da možeš da nam daš sve odgovore. Ali sam nekako sigurna da znaš nešto više o ovoj temi. I ne moraš sve odjednom ako nemaš vremena ili ako si umoran. Polako, ionako i nama treba vremena da svarimo nove informacije.

Hvala ti


Novi okvir... DRACENA

Cuburac iz Kalifornije

Pokusacu da ti odgovorim na vecinu pitanja, ali preko vikenda i pocetkom nedelje moram da zavrsim rad na jednom projektu i necu stici, ali necu zaboraviti da to uradim... ako Biljana zatvori ovaj blog, "videcemo" se na nekom drugom blogu... drago mi je da ti se dopada ideja... mislim da bi se ovako okupila dobra i relevantna grupa mladih, pametnih, obraovanih i energicnih ljudi koji bi sa nama "starijima", ovde mislim na sebe, Gorana, Cveleta i ostale slicne dobi, mogla da napravi uticaj na politicki zivot i zivot svih nas (u Srbiji ili napolju). Preokret je neophodan... Djindjic je to pokusao dovodenjem nasih ljudi iz inostranstva, (Djelic, K. Udovicki) ali su bili progutani od strane nasih primitivnih politicara, koji su potom i ubili Djindjica, direktno ili indirektno... vreme je za akciju protiv "pulpa" i primitivizma...

(Vidis li Biljana sta radis sa svojim temama na svom blogu... pravis "intelekualnu revoluciju"... he, he, he...)


Čuburcu

A? Šta kažeš, koji brain-storming?
Hvala

Biljana, gledaj i uživaj!


Brain Storming

Cuburac iz Kalifornije

U pravu si... interesantno je da se ideja oko nekog novog okvira i organizacije boljeg zivota, samo tebi i meni dopala... niko drugi se nije ukljucio u pricu... cudno?


Cuburcu

Ne znam, mislim da je još rano za zaključke.

Evo, ja ih sad pozivam da razmisle i kažu svoje mišljenje.

Osim toga, ideju treba do kraja razraditi i uobličiti.

Da prespavamo, pa ćemo sutra videti.


Spavanje...

Cuburac iz Kalifornije

Da, prespavaj... ja za sada necu jer je kod mene tek 2:25 po podne... jos mnogo mora da se radi... a napolju je 17C i suncano... mami za setnju pored okeana...


Čuburcu

Kopam po Internetu.
Našla dosta o Bilderberg konferenciji.
Seckam, krpim, prevodim i uobličavam.
Kad završim baciću na blog, pa ćemo videti dalje.
Biljana će me ubiti što sam joj se proširila po blogu kao korov.

Pozdrav

Izvini Biljo, lepotice. Samo ovaj put. Može se desiti nadahnuta diskusija sa učešćem velikog broja blogera.
OK?

Pozdrav


hajte, samo napred, drugari,

pa da i nama objasnite. ovako mi je malo tesko da pratim a kapiram da je strasno zanimljivo.


Objasnjenje je veoma jednostavno...

Cuburac iz Kalifornije

Sva ova pozitivna energija koja se stvara na ovom tvom blogu, draga Biljana, sa mnogim drugim ljudima na i oko drugih blogova, izuzetnog znanja i zelje da nesto ucine (kao na primer Dracena a i mnogi drugi) treba da se usmeri u jednu, za sada jos nedefinisanu, (ali cemo osmisliti zajedno), zajednicu ideja koje treba da stvore program za razvoj i buducnost nase Srbije... treba stvoriti ne politicku tvorevinu koja ce nas sve ovde na ovom blogu a i one koji nisu prisutni ali bi se okupili oko ideje, kanalisati da upotrebimo sva nasa znanja ideje i projekti kuda dalje sa ovom Srbijom. Provodimo ovde sate pricajuci u poluzatvorenim okruzenjima i razmenjujemo ideje i misli... zasto to sve ne upotrebiti i izaci sa interneta u ZIVOT?!?!

Ti si Biljana rekla u naslovu ovog bloga: "ili BIA ili Srbija"... i potpuno si u pravu... to jeste prava alternativa koja sublimise srz problema u kome se danas Srbija nalazi... ja milslim da ima dovoljno ljudi u i oko Srbije, po svetu, koji bi mogli da stvore jednu organizaciju koja ce napraviti intelektualnu revoluciju u Srbiji, idejama, ostvarenjima tih ideja i upotrebom znanja koje smo stekli po svetu i kod kuce... pametniji smo od ljudi koji su sada na vlasti i oko vlasti... ne smemo da dozvolimo da nas oni pobedjuju i vuku na dno i da srpski put u bolji zivot upropaste zbog svojih primitivnih poriva vlasti, korupcije i pohlepe... jednostavno zar ne... sukob pametnih i pokvarenih-primitivnih... prava drama... a ti kazes da neces da pises... onda ces da ucestvujes...

Napred Dracena u istrazivanju i smisljanju... pridruzicu ti se sredinom nedele, ozbiljnije!


communitarians

za pocetak?
jedan sjajna teza Marion Graefin Doenhoff o Ethosu....ne mogu sada da pronadjem...ali trazim...


Bese li to

Cuburac iz Kalifornije

Da li je to ona Nemacka novinarka i spisateljica?


jeste,

sjajna gospodja, bila je izmedju ostalog dugogodisnji izdavac Die Zeit-a
pronasla sam o ethosu..... udruzenjima intelektualaca cija je uloga da trziste koje je izgubilo "ethischen Unterbau" ponovo vrate u socijalni i moralni kontekst. tekst je pisan relativno davno, ali me je tada veoma zainteresovao...

evo jos jedan, pisan 9 godina kasnije.... u guardianu

iz teksta..."It is the burden of an intellectual to make his or her ideas matter. He or she should be out there in the public domain, fighting their corner and rebutting argument. That's the stuff of intellectual life. You're not throwing it out like a message in a bottle." S. Fuller

e Marovicu sad si nasao da pises teze, pomagaj


Sonja K. - Guardian

Cuburac iz Kalifornije
Procitah natpis u Guardian-u a li onaj prvi nisam mogao jer mi Nemacki nije jezik koji govorim. Odlican pocetak, hvala!


sto

bi ti znala bilo sta o miskovicu kao coveku? sta miskovic zna o tebi kao zeni?


Brooklyn,

Pravo kažeš.


Onaj koji je 'apsio Miloševića,

ako se ja pitam.


Proces

Sve to treba posmatrati kao proces a ko preživi pričaće.Kada država bude dovoljno legitimna(što ne volim ovaj izraz), kada primena njenih zakona ne bude u domenu teorije, smanjiće se i njihov manevarski prostor u granice jedne službe koja je funkcija države, a ne vlasti.
Neminovno je da će se kritičan momenat dostići JEDNOM, na putu evropske integracije, koji nema alternativu. Tada će manevarski prostor biti toliko sužen da neće biti mesta za stvaranje fame i njihov paralelan svet bez granica, generalno krojenje politike i uživanje u blagodetima tog rada.


U centar!

Biljana, svaka cast na dijagnozi tesko obolelog pacijenta zvanog Serbia.
Cini mi se da je ta potreba za uzivanjem u samopovredjivanju i samounistavanju naseg napacenog naroda (tako mu i treba), presudna za situaciju u koju smo sami sebe doveli.

Ja upravo razmisljao zadnjih meseci kome cu se carstvu privoleti i kome cu dodeliti njegovo velicanstvo moj glas 21-og ... Jasno, prioritet mi je bio ekonomski napredak i misao da ce sa boljim standardom doci i do kulturne dekontaminacije mozgova ovih ljudi oko nas.

Ali, ipak, moj glas ide ljudima za koje se nadam da ce moci da demontiraju tu udbasko-teroristicko troglavu azdaju.
Ne odusevljava me previse bata Ceda, ali mi se ipak cini da jedino ta ekipa oko njega ima snage da razbije te bolesne ljude koji upravljaju ovim parcetom Evrope.

Pozdrav za najkvalitetnijeg komentatora Bloga Biljanu Srbljanovic


Javna sluzba

Kad tajna sluzba postane toliko javna kao sto je ili su, postale sve ove nase, i bivse, i jako bivse i sadasnje onda je, svakako, proslo dvanaest sati.
Cemu to vodi svakom normalnom je jasno.
Kako (od)fascinirati fascinirane?
Kako vratititi izgubljeni ponos i zdrava merila vrednosti..to je pitanje koje je u stvari odgovor na predhodno.
A moze se lako...samo ako se hoce.
Treba postavljati pitanja i traziti odgovore na sve sto nije jasno, za sve sto nije odredjeno,reseno.
A da li nas narod uopste zna gde ga sve svrbi i boli u to nisam bas sigurna.
Pa eno pogledajte...na Kosovu se to najbolje vidi...umesto da se organizuju i da ulepsaju svoj dom, da mu daju novu dimenziju,da ga vole i neguju,pa makar u kojoj god na kraju zemlji taj dom bio, ...ne...oni nista ne rade na tome...Naprotiv...Gracanica se vise ni ne vidi od brloga koji je nastao oko nje a svi se igraju tajnih agenata, spijuna,posmatraca i nadasve glavnih i razbacanih momaka. Sto bi rekli...sedu..pusu, piju i psuju.A znamo ne brani se tako dom, zar ne?
Slicno je i mozda i jos gore u celoj nam domovini.
Uvatile se baje u marifetluk posvuda.
Umesto bre da se neko uhvati posla pa da napravimo mirisnu, plodnu i cvetnu bastu od Srbije i da budemo basta Evrope, pa da teramo dalje ko ljudi...mi ne !!.... spijuniramo se besomucno na sve strane.
E ako cemo da prodjemo ono sto su prosli Rumuni i Albanci iz Albanije...ovo nam je sada prava sansa.
Sto je najgore...sigurna sam vecina ni ne zna kako je u stvari strasno bilo to sto se desilo nasim susedima.


drugovi i drugarice

ja moram na spavanje.
pada mi glava na tastaturu,

ali vi molim ne stajte,
pa da me ujutru saceka jos hiljade komentara, obecavamda cu na svaki odgovoriti.

vasa zaludna blogerka
BS


Biljana, draga...

Cuburac iz Kalifornije

.. a da nam ti napises jednu novu dramu... bilo bi lepo... umesto da si zaludna blogerka... ne fali nista tvojim blogovima, na protiv... ali ipak.. a?


neeeee iddddeeee miiii

razumes.

otud zaludnost.

ne pise mi se
ne pise mi se
ne pise mi se
ne pise mi se.

tacka. :)


Srpska pesma o vremenu?

Ovo zvuči kao ona čika Jovina srpska pesma o vremenu :)


......

Pozdravljam te Biljana!!!


de si taska?

pzdr!


gde si Taska?!

bas pitam za tebe na jednom postu, ali zatvoren je sad.
eto, sorry BS na uzurpaciji ovog prostora, samo da pozdravim akosenevaram, predsednicu odeljenske zajednice bloga BS :-)


Sada izvini ako ti ne ide...

Cuburac iz Kalifornije

... ici ce ti ponovo, siguran sam... izuzetna si ti... (ne laskam, zaista mislim)... uzgred, da li znas gde na internetu ima tvojih drama... na Amazonu su rasprodate a na Barnes&Noble postoji neka knjiga sa sedam istocno evropskih drama, ali ne pise koja je tvoja. Ovo samo ako znas... bez truda... hvala!


lakse disem

e sad mi nepada tako tesko sopstveni writers block...mada ce moju nauku i onko retko ko da cita

i da ne zaboravim...

rapustite UDBU
rapustite UDBU
rapustite UDBU
rapustite UDBU
rapustite UDBU
rapustite UDBU
rapustite UDBU
rapustite UDBU
rapustite UDBU
rapustite UDBU
rapustite UDBU
rapustite UDBU
rapustite UDBU
rapustite UDBU


.Zolaaa!

Tišina tamo u ogradici. Razmišljamo.


Apropo pisanja

Može li se očekivati neka radionica na FDU u bliskoj budućnosti? Propustila sam ovogodišnju, pa rekoh da se informišem na vreme! Ima nas koji smo baš željni takvih dešavanja...
Pozdrav & unapred hvala na odgovoru! :-)

What We Do In Life Echoes In Eternity...


bice u aprilu-maju, ja mislim

podseti me za koji mesec da ti kazem tacne datume.


Važi!

Jedva čekam!:-)

What We Do In Life Echoes In Eternity...


Nisi jedina...

i ja, a i skoro svi ljudi koje poznajem shize zbog DB/UDBA/BIA. Bukvalno, svaki dan kada procitam bilo kakve vesti iz Srbije, barem jednom dnevno pomislim o toj zlikovacko-mafijaskoj organizaciji. I konacnom resenju za bagru.
Vec sam poceo da gubim nadu da ce ta stoka ikada biti dovedana u red. Na zalost svih nas.
I da, slusali smo tvoju spiku u pescaniku. Bila si odlicna.


Jedno pitanje za Biljanu

Sta zameras LDP-u?
Ako sam dobro razumeo rekla si (u Pescaniku) da najverovatnije neces glasati na ovim izborima, a Prokic je sedeo pored tebe :)
Mozda je malo nepristojno sto te to pitam, ali eto interesuje me tvoje misljenje :)
Znam da ti je ranije smetalo to sto Ceda pominje Blera, kao primer za nesto idealno...
Danas ih je Teofil kritikovao zbog Batica i Protica.

Sto se tice obavestajnih sluzbi, mislim da su one vojne ubedljivo najopasnije. Cela ova svinjarija sa Mladicem je u njhovoj reziji... Vojska je bukvalno drzava u drzavi!

Demontiranje BIA se nece desiti u narednih 10-15 godina. Zato sto je 50% privatnog kapitala u ovoj zemlji mafijasko-tajkunskog porekla. Sve se vrti oko love, to je bar jasno. Onom Beku na primer nikako ne odgovara da zapocne otvaranje dosijea, zato sto bi se otkrilo kako je dosao do kapitala. Sva ubistva su izvrsena zbog novca, a sav novac je u rukama 50-tak ljudi... Znaci putevi vode direktno ka njima! Zato oni debelo ucestvuju u finansiranju stranaka, a onda one za uzvrat cuvaju svoje finansijere!


ja bih da spavam

puna mi je glava svega,
i cede i covica i ovih slava...
pozdrav biljani,
nasoj demi mur...


2 Biljana-glede neglasanja na ovim izborima i Pescanika

Obicno me bas briga sto neko nece da glasa, ali s tobom je drugacije, jer si ti neko ko se konstantno buni, vec deceniju i po,i to radi javno.
Ako gostujes u Pescaniku svaki put kad si u Bg, i ako javno kritikujes vlast, izvoli pa je menjaj, idi na mitinge opozicije (DS/LDP, nije bitno), ali samo idi, i podrzi demokratizaciju Srbije.
Osoba kao sto si ti, bez dlake na jeziku, demokratski orijentisana, kriticarka srbijanskog drustva, cije gostovanje u Pescaniku i na TV-u inace mnogi jedva cekaju, ne bi smela da bude indiferentna.
Necu pominjati tvog muza, jer mi se cini isuvise degutantnim, tvoj muz je tvoj muz, a ti si ti,ali zeno, bre zivis u toj Francuskoj, i volis da dolazis u Beograd, volis Srbiju, pa ako toliko volis ovu zemlju,i kao najbolji evropski pisac 2006, onda lobiraj u Evropi, gde imas srece da budes, za razliku od nas nesrecnika, hermeticki zatvorenih u Srbiji, za pro-evropsku opciju u Srbiji, lobiraj da EU podrzi demokratske snage (LDP-GSS-SDU-LSV, DS) ovde.
Ti nisi obicna gradjanka, Biljana, pozicija u kojoj se nalazis nosi odredjenu drustvenu odgovornost.
A to znaci i zapusavanje nosa na izborima.
Previse si dugo u EU i navikla si na uredjenu drzavu.
Srbija to nije.
Da bi postala uredjena, treba stisnuti zube, zapusiti nos (ja cu ga zapusiti, jer su Protic i Batic na listi za koju cu glasati)i, u tvom slucaju, iskoristiti poziciju koju imas promovisanjem demokratske opcije u Srbiji.
Nisam ni malo zlonameran, jedan sam od tvojih postovalaca, pa te molim da mi odgovoris na post i razmislis o tome da 21.januara ipak glasas.
Pozdrav.


Urose,

ne znam da li razumes gradjanski koncept u kojoj nije svako obavezan da bude clan ili aktivista neke partije, niti da ide na mitinge opozicije, niti da je to jedini nacin na koji se nesto menja.

Sta vise, smatram da je posao vas, clanova stranaka da nam se malo skinete s vrata sa vasim stranackim konceptom zivota i da pokusate da razumete da je ovo zemlja gradjana, a ne stranackih poseda i feuda.

Tvoj posao je, kao clana i aktiviste stranke da mene- gradjanku i glasaca - juris, a ne da ja idem i trckam za tobom, na vasim predizbornim mitinzima

I ne znam sta zamisljas da je Evropska Unija, neko telo koje treba da podrzi neku odredjenu partiju ili politicku licnost u nekoj drzavi, koja nije cak ni clanica? Kako to mislis tacno da treba i uopste moze da se "lobira" u "EU" za ldp?

I jos nesto, ako mislis da ja imam srece sto sam u francuskoj, a da si ti nesrecan sto sedis svojoj kuci, sto onda ne krenes negde u svet, mlad si, pametan si, imas energije, sigurno imas i neku strucnost.
Nije bas dobro biti nesrecan. To onda utice na sve tvoje aktivnosti.

Poslednje: nisam rekal da necu glasati, vec da razmisljam o tome. I da ce o tome odluciti izborni program stranke, a ne zavodljivost imena na listi.


Alal vera, gospodžo Bilja na !

Ovim komentarom si zaslužila moje divljenje do imbecilnosti --- što i nije, kako bi pažljivi posmatrač mogao da zaključi, tako daleko !!


Ama, znam, Biljana, nije to bila poenta,

poenta je bila ta da TI ne treba da se predas.
A razumem gradjanski koncept vrlo dobro, ne brini.
Drugo, ja jesam clan SDU-a, ali se trenutno ne bavim politikom, nego postdiplomskim studijama i svojim poslom.Ali cu 21.januara, i pored toga sto mi DHSS na listi LDP-GSS-SDU=LSV mnogo smrdi, izaci da glasam.
Trece,ne da se lobira za LDP kao LDP nego za proevropske snage u Srbiji.
Cetvrto, ja cu otici posle ovih studija, jer nisu na srpskom nego na francuskom (CEU Nancy, odeljenje na PF-u u Beogradu) i priznace mi se diploma bilo gde u EU za bilo koje postdiplomske ili posao, tako da ne gledam moje cenjeno popotin nego generalno srbijansko drustvo, koje srlja u fasizam, i u kom radikali mogu 21.januara da dodju na vlast.
Peto, mislim da ti je izbor onda suzen-DS ili LDP i stranke okupljene oko nje.
Mislim da treba glasati, jer su ovi izbori prelomni za (ne)postojanje evropske perspektive Srbije.
Ako dodju na vlast DS, LDP-GSS-SDU-LSV, G17+,SPO i manjine, ta perspektiva ce se ostvariti i idemo u Brisel.
Ako dodju radikali, odlazimo u EAEZ, tj.u Minsk!


biljana

Quote:
Sta vise, smatram da je posao vas, clanova stranaka da nam se malo skinete s vrata sa vasim stranackim konceptom zivota i da pokusate da razumete da je ovo zemlja gradjana, a ne stranackih poseda i feuda.

Naravno da je ovo zemlja gradjana. Ali ti gradjani ostvaruju svoja prava tako sto biraju politicke partije koje ce ih voditi. S tim u vezi, zdrava organizacija partije je ipak osnov zdrave drzave.

Reci da je posao clanova i aktivista stranaka da tebe gradjanku i glasacha juri, a ne obrnuto - je malo bezveze. Ispada kao da su aktivisti i clanovi partija prodavci osiguranja ili kirby usisivacha.

To je ruzno reci, pre svega zato sto ti clanovi i aktivisti rade na volonterskoj bazi zarad ideje o boljem drustvu. (ovde naravno mislim na demokratske partije, i hajde da kazem pre svega na aktiviste koalicije oko LDP-a) Dakle, posmatrati njihov aktivizam kao POSAO, je nipodastavajuci. Oni su isto sto i ti - Gradjani. Imaju potrebu da pomognu drustvu i zato se ukljucuju u jedini siguran nacin da se zaista utiche na stvari, a to je politicka partija. Nece jos decenijama u Srbiji postojati ta grupa ljudi, NVO ili eksperti koji mogu bitno da uticu na drustvene okolnosti, a da nisu usko povezane sa nekom politickom partijom.

Super je ono o cemu je Chuburac iz Kalifornije prichao, ali to opet znaci da cete vi davati podrsku jednoj odredjenoj politickoj grupi, ili cete i sami izaci kao politicka organizacija na izbore. A tu vec pocinjemo sa prvim kompromisima tipa: da li je bolje nemati Batica i St. Protica i imati 4.9%, ili ih staviti na listu i imati 5.1%.

Ovo je sve trebalo da pishem iz prvog lica. Tim pre sto sam do pre 5 meseci govorio kao ti, a od pre 5 meseci kao gradjanin koji se prikljucio politickoj partiji kako bi poslednji put dao sve od sebe pre nego sto trajno napusti zemlju.


4.9/5.1

Ako samo mogu da dodam da se potpuno slažem sa "čika buda fila ..."-om što se tiče uvlačenja Batića i Protića, ako će to navući cenzus.

Pitam se zašto LDP-GSS-SDU-LSV ne uvuku u priču i G17+ - logičniji su mi koalicioni partneri, bar po programu, od ovih "demohrišćana". I još imaju da ponude ljude koji imaju iskustvo u vođenju nekih od (bar tako meni izgleda) najefikasnijih delova državne uprave od 2000. na ovamo. A čini mi se da bi ta kombinacija imala praktično garantovan prolaz cenzusa, ako se očekuje da pojedinačno budu blizu cenzusa.

Nemam ništa protiv LDP i društva, naprotiv (iako ću ubaciti glas u onu malo veću kutiju), ali ću imati, ako podeli 4.9% glasova kao što su Urošev ili slični - radikalima i DSS-u. Slično i sa G17+. Ali nadajmo se da se to neće desiti.

Pozdrav,

Vučko


Vučko...

.."dirljiva" je tvoja briga oko cenzusa. Ne moraš brinuti. I kao da je prepisana od vlasnika Pressa.
Hajde, opklada, da će biti bar 10 posto.


10%

Dragi Drago,

Biće mi veliko zadovoljstvo ako koalicija LDP-GSS-SDU-LSV-DHS osvoji 10% ili više. Dovoljno veliko da ti ovde javno obećavam večeru u Tri Šešira, kad budem dolazio u Bgd, posle izbora, ako se to desi. Bez obaveza sa tvoje strane, ako se to ne desi. A moj glas će ipak otići tamo gde sam rek'o, pa se nadam, ako sve bude dobro prošlo, postizbornoj koaliciji :)

Inače se ne kladim. Život je dovoljno uzbudljiv i bez toga :)

P.S.: Ne boj se - nemam ništa sa Press-om. Moguće je da nikada nisam ni video te, očigledno popularne, novine (ili časopis ili šta li je?).

P.P.S.: prešao sam na "ti" po principu reciprociteta :)


Ma može na "ti"..

Ok je ovo "ti", Vučko. Cenim opuštenost i pristojnost koju iskazuješ.
Ali, nekako ne razumem i ne čini mi se uputnim ovo, "a šta ako uzmete 4,99.."
To je, veruj mi elementarna floskula koju troši tabloid koji pominješ. Zapravo, politički pištoljski medij u formi tabloida.
A što se večere tiče - uvek.
Koalicije - ne znam. Na žalost,politika ovakvog DS-a ( a pretpostavljam da na njih tipuješ, se ni malo ne razlikuje od ostale bratije sa kojom je prave ove političke cirkuse po Srbiji.
No,kvalitetnih ljudi ima tamo, ali ne donose odluke.
Mislim da će upravo staro biračko jezgro kazniti DS na ovim izborima i biće iznenađenja. Kao što su "vaterpolisti" bili iznenađeni referendumom u Crnoj Gori i još gomilom drugih, potpuno očiglednih stvari.


Deal

Ok, deal. Navijam da se vidimo u tri šešira, a nadam se da, ako je to sve tako kao što kažeš, ne bude moj glas taj koji ode u slivnik (da malo obrnem oštricu, radi štimunga) ;)

Eto - izbori će mi ipak biti nešto uzbudljiviji ovaj put, još malo pa kao da sam se kladio :)

Pozdrav,

Vučko


Vučko

Quote:
Nemam ništa protiv LDP i društva, naprotiv (iako ću ubaciti glas u onu malo veću kutiju), ali ću imati, ako podeli 4.9% glasova kao što su Urošev ili slični - radikalima i DSS-u.

Ne razumem zašto bi ti imao nešto protiv LDP-a zato što je osvojio 4,9% glasova? Ako si već sam izjavio da nemaš ništa protiv LDP-a, ali da glasaš za DS, onda bi u slučaju da rezultat LDP-a bude 4,9% trebalo da prebacuješ samo sebi.

Dakle, ili glasaš i pomogneš da se pređe cenzus, ili ne glasaš ali nemaš prava da se ljutiš.

Pitanje je ustvari, šta si ti učinio da unaprediš građanske vrednosti u Srbiji?


Čika Budo iz Filadelfije,

nisam puno uradio da unapredim građanske vrednosti - kad bude dodela ordena zasluga za narod, ispred mene će biti veeeeeliki red.

A očigledno da nemam dobar osećaj za te međupartijske tuče - jer sam, kako mi se čini, uradio nešto što se prepoznaje kao izuzetno podmuklo.

Poenta mog (očigledno prilično naivnog) posta je bila da ja pokušavam da pazim da ne podelim svoj glas između onih kojima ga nikad ne bih dao, a čvrsto verujem da moj glas menja stvari.

I da bi mi bilo jako žao da se glasovi ljudi koji su mnogo aktivniji i motivisaniji da poguraju stvari koje ja želim da se dese u našoj državi - budu rasuti na taj način. Zato sam i komentarisao da, ako je koalicija već obuhvatila demohrišćane, valjda ima logike da se udruži i sa sebi (bar po mom mišljenju) po programu mnogo bližom opcijom, G17+, i da osigura da se rastur glasova neće desiti.

Ali pošto vidim da moje strepnje nisu utemeljene - nemam ništa posebno da dodam - osim da platim tu večeru, kada izbori prođu :)

Izvinjavam se na bespotrebnoj nervozi svima koji su u meni videli neke mračne sile. Neka takvi čuvaju snagu za trenutke kad im stvarno zatreba :)

Pozdrav,

Vučko


lepo ti natrljaše uši, imenjače :)

Sam si, brate, kriv. Kako ne možeš da uvidiš da su DS, G17, F18 i svi ostali deo svepšte BIA-vatikansko-vogonske zavere kojom rukovode ona dva miša koji su pravi vlasnici Zemlje.
Naravno, sa svetlim izuzetkom Grupe Pravovernih nastalih Bezgrešnim Začećem koji se zovu - BIIIIIP (autocenzura) - i svih koje oni svojim čudotvornim dodirom očiste od greha.

Tako ti je to, druže, na planeti Srbiji. Najpre naiđu Jedni, pogledaju te, i kažu "ti mora da si od Onih Drugih", i ljudski te izmlate. Verbalno, ako imaš sreće. Onda dođu Oni Drugi, pogledaju te, i kažu: "oni" te uopšte nisu nešto naročito izmlatili - mora da si ti njihov agent-provokator. I, naravno, dum-tras...


Bler je bio strava do pojave buša

Sećam se scene kad je završen projekat mapiranja ljudskog genoma, Bill i Bler likuju nad najvećim dostignućem od pronalska točka, imao sam utisak da sam vremeplovom upao u daleku budućnost. A onda je došao buš i uveo nas u srednji vek. A Bler ko da je rešio da eleminiše sve dobro što je doneo (kakve veze imaju mirovni proces u Irskoj, uspostavljanje Škotske i sl sa ludilom u Iraqu, jedino Blera). Srećom postoji alternativa koja raste i bleru i koštunici a zovu se liberalne demokrate.
edit ovaj softver je stvarno....


dajte sansu Revoluciji!

Vladimir Cukic
Znaci li to onda da se radi o jednom podsistemu sistema koji parazitira nekoliko decenija usput proizvodeci nus-lidere koji zamajavaju narod aferama, krizama, atentatima, previranjima na vlasti i koji je svoju najsavrseniju deskripciju dao u figuri, prici i delu lika S.Milosevica?
Da postoji dugo nego sto mislimo, kao i da svakako cita sve redove bloga B.M. ne sumnjam, ali je pitanje ne KO ga je stvorio, ne ni KADA je neko u vrhu gorenavedenog podsistema odlucio da rasturi bivsu SFRJ, za ciji racun niti ZASTO, vec da li je moguce da je on i fizicki nadziveo S.M., da je postojao i da postoji potpuno samostalno, sest godina posle 5.oktobra kao paradzavni subjekt. I da svi i u vlasti i u opziciji ZNAJU za njega i u njega su nekako upleteni.
I da u tom brlogu 'politicke elite' nema nevinih.
Da sad i ne znaju sta ce s njim, kada je prvi put stavljen na tapet - dal da ga osude, ko da mu sudi, ma kome bre da sudi...???
Zato i podrzavam razgovore na temu BIA-parazita. Dajte da se o tome svaki dan prica. Da se formira bes javnog mnjenja. Pa da zavrsimo nasu Oktobarsku Revolusiju.
"...U ime svih nas iz sedamdeset i neke..."


BIA = Javni Servis

Ljudi, "polomismo" se od postavljenih pitanja, analiza i predloga. Naravno da se slazem da predmetnu strukturu treba demontirati, razmontirati, lustrirati, temeljno reorganizovati i staviti pod strogu civilnu kontrolu.

Evo kratke price:
Preksinoc prolazim pored "Londona", ispred sebe guram kolica sa "malcem" (detetom). Ispred kockarnice stoje 2-3 tipa u crnom- privatni gardisti. Sa jednim od njih je i policajac u uniformi. Nailazi crni, americki 4WD od 3 tone, podseti me na isti (slican) takav koji je bio parkiran ispred Conti-ja, kada su upucali "visokog podzemnog zvanicnika". Crna grdosija se u "rikverc" uparkirava na trotoar, prinudjen sam da se za par metara evakuisem sa potencijalne putanje luksuznog kamiona sa zatamnjenim staklima, pretpostavljajuci da vozac ne mora da ima dobru preglednost kroz crna stakla- nocu. Stojim na semaforu, gledajuci, radoznalo, ko ce izaci iz kola, te da li ce ostati parkiran na trotoaru, van ikakvog parkinga. Jedan crnoodeveni gorilko prilazi vratima sa vozaceve strane, otvara vrata, iz kola izlazi seda, siva "eminencija", verovatno vlasnik "lokala". Krece ka ulazu u kazino, crnoodeveni mu uljudno otvara vrata, gazda ulazi. Crni, uglancani 4WD kamion ostaje parkiran, automatski se zakljucava posle par sekundi. Onog policajca vise nema u vidokrugu. Pali se zeleno za pesake, prelazim ulicu.

U ovoj zemlji (a i sire), sve je povezano. Strukture moci (finansijska, politicka i sve ostale) povezane su i isprepletane. Ne verujem da je ovde bilo koja znacajna struktura relikt proslosti, pa ni BIA. Pre ce biti da je to "javni servis" svima onima koji su dovoljno krupni da to mogu da plate(na ovaj ili onaj nacin). Stite se od drugih- svojih kolega/suparnika po interesovanjima i interesima. Uvecavaju svoju moc i/ili kapital. Ovaj servis ima sirok spektar usluga: namestaju, steluju, podmecu, umecu, posreduju, saznaju, doznaju, isceprkavaju, planiraju, prate, kontrolisu, uklanjaju prepreke, itd, itd. Supermeni? Ne. Takav je sistem. Celokupan. U svim sferama gde se vrti moc i novac. Oni odrzavaju poredak-- pogotovu nas, tranzicioni.

Kako ih zaustaviti? Verovatno, uklanjanjem uzroka postojanja (raison d'etre).


Svaka cast,Biljana,

konacno da neko "ubode" u samu srz problema u ovoj napacenoj Srbijici.Samo,sto sam ja,nazalost,veliki pesimista po tom pitanju.Mislim da je ta zlocinacka organizacija toliko uzela maha,da je,bukvalno,usla u svaku poru drustva.Postala je smisao zivota,ma veca od zivota,Bog i batina u Srbiji.I,nemojte,molim vas,da se zaludjujemo time da ce neka stranka da ih ukine ili raspusti,nema sanse.Zar vam neko od citave ove ekipe deluje dovoljno cvrsto i moralno da to uradi??Cak i da to neko obeca u kampanji,brzo ce promeniti misljenje kada zasedne u fotelju.A,promenice ga zato sto: 1)Bice pritisnut ucenama i pretnjama iz BIA ili..2)Shvatice koliku moc i veze nudi BIA(prisluskivanje,tajkuni,novac...),pa ce gledati da se okoristi(ono-ajde dok sam tu,na vlasti,da pokupim sta mogu,i saznam sto vise mogu...). Samo bih jos dodao izjavu koje se stvarno pribojavam,a izrece je J.Stanisic(sa onom svojom hladnom i proracunatom facom) :"Vlast se uvek menja,SLUZBA OSTAJE". Da se covek najezi,mislite o tome!


Zaista mi se

svideo komentar P.Rafailovica,slazem se u potpunosti,sve je toliko isprepletano,da je to prosto neverovatno.Samo da razjasnim gos.Rafailovicu-da,taj covek koga ste videli jeste vlasnik kazina "London",preziva se Panovic,i jedan je od najboljih Arkanovih pajtosa.Inace,svi oni su stara DB-ovska ekipa,pa tog istog Arkana je DB ubacio medju navijace C.Zvezde,a kasnije ga i ubio.Imamo i novije primere:svi se secamo da je jedno vreme V.Seselj iznosio u javnost gomilu poverljivih informacija,a sve pod izgovorom da je njegov izvor izvesni "Laufer".E,pa taj "Laufer" je licno D.Spasojevic-Siptar,a informacije je dobijao od famoznog Legije i Bracanovica.A,sada slusam radikale kako se peru,odvratno i jadno...Inace,citava ova "patriotsko-kriminalna" ekipa je ubijala po inostranstvu za racun DB,i to svi znamo...
Zato se,zaista,brinem za vas g.Srbljanovic,hrabro ste ovo napisali,ali ja bih se na vasem mestu ozbiljno zamislio,ozbiljno...


Bilo kuda BIE svuda

Ili kuda pobeci od BIAAA?

Nisam hteo sinoc da Vam pokvarim vece, pa zato postiram ovaj tekst danas. Znam ja, snasli bi se Vi, ali danju se mnoge stvari ipak bolje vide i na stosta se gleda drugacije nego nocu.

Pisem ovo onima koji bi da negde pobegnu od BIA-e. Evo gde eventualno mogu da dodju. Pa npr. tamo gde jedna BIA “tajno” vrsi otmice ljudi, voza ih avionima, “tajnim” letovima i onda ih zverski zlostavlja i isledjuje. Ili tamo gde mnoge druge BIA-e kazu kako o tome nisu nista znale, kao da kontrole letenja ne postoje, pa onako sednes u avion pa dzidzas po Evropi uzduz i popreko a niko te ne vidi. Al ne lezi vraze, kaze ova BIA sto je otimala ljude, pa kako niste znali kad smo vas ljubazno molili da nam posaljete vase prevodioce, jer mi nase kao nemamo, da nam pomognu prilikom isledjivanja nesrecnika, sto ste vi veoma ljubazno i ucinili, hvala, molim.

Al “sreca” pa je tu civilna kontrola, pa parlamentarna komisija, da ispita tu “svezu” stvar od pre 3-4 godine, ko je znao i zasto, ko nije i zasto. Dakle, ispituju bivse, ciji su partijski drugovi danas sadasnji, u koaliciji sa onima koji su u to vreme bili opozicija, dakle bivsa opozicija.
Bivsi ministri i sluzbenici naravno nista nisu znali, sem da su ovi nesrecnici dobili pare od BIA-e da cute, a inace je njihovo svedocenje u najvecem delu zatvoreno za javnost a iskazi drzavna tajna. E sad, sadasnja opozicija tvrdi da ministri i sluzbenici o svemu znaju mnogo vise i da treba da to saopste. Sad odakle to zna opozicija, izgleda da je ona mnogo vredna, pa radi, radi i sazna. Al deo sadasnje vredne opozicije, inace onaj 68-aski, bio tada na vlasti, u koaliciji sa ovima sto su i sada na vlasti a nista ne znaju. Ali ni oni tada naravno nista nisu znali, nego valjda, potrudili se ljudi pa saznali, kasnije.

A porodice i advokati ovih nesrecnika, kad su im najblizi oteti, obijali pragove po raznim institucijama i uzaludno molili za pomoc a nailazili na odgovore da im se pomoci ne moze i da cute. Mediji tada o tome naravno nisu izvestavali, jer nisu znali. Naravno oni danas o tome izvestavaju, i postede nas detalja kako je BIA otimala i zverski mucila, sa kompletnim programom naravno, struja i sl. naprave, da ne bi dale ideju deci, koja malo, malo, pa upadaju u svoje skole, opasana eksplozivom i pucaju na sve ispred sebe, a na neke nastavnike i “drugare” i malo vise. Jer u svojim dnevnicima pisu kako su ih ovi sistematski maltretirali, izmedju ostalog zato sto oni ne nose NIKE patike, adidas dukseve, esprit i gucci, gucci. A roditelji im nisu mogli priustiti sve navedeno, jer je drzava (citaj 68-asi) odlucila da se sve mnogo vise oslobodi i liberalizuje (tzv. neoliberalizam), a teme kao sto su socijalna pravda, jednakost i solidarnost posalje u istoriju, pa su im (roditelji), kao utehu valjda, priustili kompjuterske igrice sa mnogo pucacine i nasilja. Ali to je druga i duga prica.

I jos jedna prica iz Nemacke, od juce. Jedan 53-godisnjak dobio, posle 25 godina rada u istoj firmi, od te firme otkaz. Zato sto je firma saznala da je on homoseksualac. A kako je firma to saznala? Pa pronasla njegov profil na nekom portalu za homoseksualce. A sta je firma trazila na portalu za homoseksualce? Pa mozda da pitamo BIA-u?

Naravno on tuzio firmu, bilo rociste i predstavnik firme lepo rekao pred sudom da su otpustili coveka jer su saznali da je homo, na portalu, sto bi moglo da steti ugledu firme. Inace oni ne bi imali nista protiv toga da nije portala. Da bi stvar bila „potpunija“ sudija zakazao sledece rociste tek za april sledece godine, dakle 2007.

Znam ja da mnogi od onih koji pricaju da samo treba negde pobeci od BIA-e znaju za sve ovo. A zasto oni to onda pricaju? Pa zato sto je BIA i BIA-ini metodi pomalo i u njima.

Pisem ovo onim ostalima koji bi da pobegnu od BIA-e. Ja sam uvek za odlazenje nekuda, u nove sredine, nova okruzenja, nova iskustva, nova znanja, nove ljude, na krace, duze ili zauvek. Ali ne zbog BIA-e.

Moj komentar je naravno kao i obicno dugacak, i Vama kao i obicno verovatno dosadan, pa Vi radite sa njim sta god hocete...


ne verujem da ce BIA biti rasformirana ...

Kad covek bolje razmisli(kao ja sad) pitanje je da li bi i trebala da bude rasformirana? Sta ce da rade toliki besposleni spijuni po Srbiji? Moraju ljudi od neceg da zive pa ce onda traziti posao kod onih koji imajau para ... kod biznismena i "biznismena". Ili ce da pokusaju da na razne druge nacine unovce svoju strucnost i znanje ... Pa i u svim zapadnim, demokratskim zemljama postoje takve "informativne" sluzbe. I kad bi se rapustila ova, onda bi se sigurno osnovala neka nova pa bi se ponovo uposlio najveci deo ljudi iz one prethodne (ko moze tek tako da odskoluje nove?).

Mislim da najveci deo tih ljudi i nije vrsio nikakve prekrsaje. Skupljanje informacija i recimo pracenje je "noramalan" posao za jednostavnog "izvrsioca" kao i za svakog njegovog kolegu bilo gde u svetu. I ako je dobio nalog za taj posao nije njegova duznost (a najcesce nije ni u stanju) da procenjuje da li je takav nalog osnovan ili ne - za to odgovara njegov sef(ili sefov sef). A njemu mora da je svejedno da li je "predmet" njegovog posla neki poslovni covek(iz zemlje ili inostranstva), Biljana Srbljanovic ... ili Slavko Curuvija. Za zloupotrebu tih informacija (recimo da za ubistvo pracene osobe) odgovaraju oni koji su ih zloupotrebili i delo izvrsili (uglavnom oni "gore").

Znaci ostaje samo reorganizacija, odnosno smena rukovodstva (sto dublje to bolje ... i bez obzira da li su ili nisu krsili zakon) i naravno SVIH onih koji su krsili zakon(valjda medju onim obicnim zaposlenima i nema mnogo takvih). A forma je manje vazna: da li ce se zadrazati isto ime ili ne, da li ce se ukinuti ova organizacija pa osnovati nova i preuzeti svi ljudi osim ovih koji bi trebali da budu smenjeni/izbaceni.

Drugi i ISTO TAKO VAZAN deo je donosenje propisa tako da postoji sto je moguce bolja kontrola od strane demokratskih institucija nad "poslovanjem" te nove organizacije(napr ko, kad i kako sme uopste da donse odluku o pracenju). A to bih znao cak i ja lako da organizujem iako o svemu tome nemam pojma :D Jednostavno ne treba nam nikakava originalnost, specificnost niti da budemo "najbolji na svetu". Prepisimo te propise od neke zapadnoevropske zemlje(ili par njih)...mozda im se tako jos malo i "uvucemo" pa pozele da nas prime kod njih :)))

Ovo sve nije mogla ni da uradi ova manjinska vlada a ni ona prva sa bezbroj koalicionih partnera, kriminalizovanim specijalnim policijskim jedinicama(koje su bile iznad policije) i krupnim kriminalom koji je takoreci bio na vlasti (koji su, kako stoji, i pomogli da se srusi ona stara i da dodje ova nova vlast). Valjda ce moci ova buduca vlada. Ona bi MORALA da bude vecinska i sa sto manje koalicionih partnera. Sto se mene tice bilo bi lepo da to bude samo DS. Ali je to malo verovatno. Nesto mi najverovatnije izgleda da ce to biti DS i DSS (posto ovi drugi potencijalni koalicioni partneri kubure i sa cenzusom). Ako i bude tako, ovoga puta su bolji izgledi: deluje da bi se lakse dogovorili a i nemaju onaj goreopisani balast koji je imala Djindjiceva vlada. Ako hoce u Evropu (a hoce) onda ce i sa te strane imati vrlo jak pritisak, posebno da elimisu KORUPCIJU koja je onda izvor za razne kriminalne radnje u svim strukturama vlasti (ne samo u "informativnoj agenciji").


BIA MAFIJA

Suština je da je BIA kao i KOS (ili kako se sada već zovu) zapravo vrh mafijaške organizacije. Mislim da se to nije desilo gotovo nigde na svetu. Za vreme rata ti ljudi su organizovali šverc benzina, cigareta, alkohola, oružja. To su ogromne pare. Mafija i u 2. zemljama to radi ali mafija nije u isto vreme i DB kao kod nas. BIA kao i ostale mafijaske organizacije ima glavu i ima pipke po svim mestima u Srbiji, tj, BIA kanmcvelarije u svakoj stanici milicije. Kako to da u svim malim gradovima po Srbiji svi znaju ko diluje drogu, ko krade automobile, ko prodaje oružje samo policija u tim gradićima ne zna. Recimo Šabac. Zna se i da kad idu kriminalci u Bosnu ispred njihovog automobila ide jedan policijski kao obezbeđenje a da ako i nalete na neku patrolu ne planiranu oni mogu da stanu sa njima dok ovi ne prođu. poslednje što sam čuo je da su braća Simovići pre nekoliko dana ručali u etno selu kod Bijeljine (mislim da su to sagradili Pavlovići, kao i most). Pa žena od lika koji je takođe u begstvu ostane trudna (ili se već i porodila, ne znam) a nikom ništa. Znači mafija je BIA. Oni su zaradili ogromne pare za vreme rata i sada kontrolišu kriminalce, teritoriju, uzimaju procenat, i ako neko nešto lane koriste te kriminalce da ih ubiju. Znači BIA i KOS moraju da se rasformiraju jer to je mafija.


"politicka odgovornost"

Covek ne moze da bezrezervno veruje(na zalost) ni mnogo vaznijim osobama u Srbiji nego sto je Bagzi(a ni mnogim institucijama). Ali u onome sto je on ispricao ima logike i zvuci verovatno. I u vezi Seselja i Covica. To naravno nije bas neki dokaz posto on prica ono sto je cuo od drugoga koji nije ziv (Spasojevica) a ovome je rekao Ulemek. Kad bi Legija nekog od politicara direktno optuzio (da je znao da ce Djindijc biti ubijen) to bi imalo vecu tezinu ali bi i onda bila rec protiv reci (tako nesto ne verujem da bi neko pricao pred svedocima). Osim ako Legija nije hteo da se obezbedi pa snimao ili na neki drugi nacin sacuvao dokaze ...

Mislim ipak da je jasno (a bilo je i do sada) da su glavni odgovorni Legija i Spasojevic i da su odluku doneli samostalno. A da su ovi politicari (ako prihvatimo da je istina to sto kaze Bagzi, sto naravno niko ne moze da prihvati bezrezervno) ipak bili samo sitne politicke sicardzije i mogli bi da budu krivi za to sto su znali a nisu prijavili(to valjda spada pod "sucesnistvo" ... ili ne?).

Ne izgleda mi UOPSTE verovatno da je jos neko od politicara bio upoznat/umesan. Posebno ne neko na koga ukazuju neki od "mrzitelja". Jednostavno suvise je neverovatno i paranoicno. 'ebi ga, onda bi SVI iz Srbije jednostavno trebali da beze glavom bez obzira ... Uostalom, pored mog LICNOG UBEDJENJA postoji i VRLO cvrsta logika. U tom slucaju je Legija mogao lepo da "pogine u bekstvu" ... ili da slucajno pojede neku "radioaktivnu" hranu ... Sto bi se neko oslanjao sta ce neki ovejani kriminalac reci na sudu, posebno kad je i tako ocigledno da ce dobiti najtezu kaznu ... i ne postoji nista u dosadasnjim svedocenjima da Legija (sa Spasojevicem) nije glavni organizator za ubistvo premijera Djindjica i da nece biti glavni okrivljeni(kao sto i jeste).


Djilas u Danasu

"Dragan Đilas, predsednik beogradskog odbora Demokratske stranke

Djilas: Postoji granica ispod koje se ne može ići a, nažalost, ova Vlada je tu granicu odavno prešla. Ne mislim da ima smisla ulaziti u buduću vladu ako će ona da funkcioniše na isti način kao ova sadašnja. Nova vlada ne sme da bude organizovana prema feudalnom principu, već kao Vlada Zorana Đinđića, kao jedan tim u kojem će biti mnogo nestranačkih ljudi i eksperata. Ne može se više tolerisati praksa da osobe zaposlene na pisarnici odgovaraju zbog očigledne krađe dva poslanička mandata, a ne oni koji su krađu počinili.

Danas: Ružica Đinđić je pre par dana izjavila da je moguća saradnja s LDP posle čega je i on dao pomirljivu izjavu. Vidite li u budućnosti mogućnost saradnje s njima?

Djilas: Siguran sam da svaki glasač LDP glasa za Srbiju u Evropi. Ne bih mogao sa stopostotnom sigurnošću to da tvrdim za sve glasače nekih drugih stranaka takozvanog demokratskog bloka. Zalažem se za to da se sve demokratske stranke koje pređu cenzus nađu u novoj vladi i da napravimo dogovor oko ključnih stvari.

Danas: Koje su to osnovne stvari?
- Završetak saradnje s Hagom, spremnost da prihvatimo evropske standarde i ugradimo ih u naše zakone, izbor nezavisnih sudija koji će slušati svoju savest, a ne stranačke lidere, spremnost da ne koristimo tužilaštvo da podnosi prijave protiv onih s kojima se politički ne slažemo, ubrzanje privatizacije i dolazak ozbiljnih stranih investitora, socijalna briga o najsiromašnijima, borba protiv korupcije. "

izdvojila sam deo intervjua, kao primer ozbiljnog tona u diskusiji o izborima.
ovo je manje vise odgovor Urosu i Ivanu 023, na pitanje oko glasanja.
Nisam rekla da necu glasati, nego da nisam jos odllucila da li cu glasati i da zelim da vidim izborni program stranke, odnosno koalicije koja me inteeresuje, a ne partijski program.
A, osim toga, svi znamo da namerno preterujem i da cu naravno glasati.

u svakom slucaju, ne svidja mi se koncept u kojem stranka kojoj poverim glas, ne zeli da saradjuje ni sa kim, a ne moze sama da napravi vladu.
to je vrlo lagodna pozicija za njih, a vrlo bedna za njihove glasace.
to znaci, da sede u parlamentu, imaju sve privilegije parlamentarne stranke, a nikakvu odgovornost.

s druge strane, prvi put jasno cujem da neko iz ds-a misli da je dss presao point of no return, i da su glasaci LDP-a vazni i nezobilazni.

mene zanima postizborna koalicija, zanima me sta ce biti sa mojim glasom posle.

iako zvuci arogantno, mislim da tako svako treba da se ponasa prema svom sopstvenom glasackom pravu, kao da je upravo to najvaznija stvar.

Urose, ne znam sta da ti odgovorim na bizarne ideje o uvodjenju vanrednog stanja. Mislim da te poneo zar diskusije.
Nadam se da ovde niko ne deli tvoje misljenje.


Odlicno pitanje,

Svi kazu da nece sa nekima,

A ti isti koji to kazu jedino mogu da naprave vladu sa tima sa kojima kazu da nece ici u koaliciju,

Izjava Tome od juce je bila BURLESKA,

Kaze covek da zaborave sve demokrate na radikale,i da oni nece nikada sa njima u koaliciju,

Ova poruka ima samo jedno objasnjenje:

covek porucuje svekolikim biracima da glasaju svi u STO-POSTOTNOM procentu za njega ,da bi eto oni mogli sami sve da nam rade to sta misle da nam rade.

Ako garantovano u parlament ulaze samo radikali,ds i dss,a oni medju sobom kazu da nece ulaziti u koaliciju,

To oni porucuju glasacima,da dzaba izlazimo na glasanje,jer oni ce da se dure i posvadjaju,i da ignorisu jedni druge dok mi biraci ne poludimo,

I jednog dana glasamo za neku stranku kako rekoh u sto-postotnom procentu.

Mars bre lupezi jedni,

Politikantski,


radikali mozda i mogu da naprave sami vladu

with a little help of some friends, i to je stravicno. ali isto tako, ne vidim sta tu moze biti gore nego ova sadasnja vlada, koja de facto vodi politiku onoga sto upravo skida dvesta kila sala sa trbuha, tamo u hagu.


Da, još samo kad bi to tako bilo...

Đilasov interviju ima pomirljivih tonova ali je to samo
racionalna reakcija na istraživanja javnoga mnenja u kojima se jasno vidi da "tradicionalno biračko telo" DS odlazi ka LDP-u. Takav trend su odlučili da prekinu.
Dobar deo onoga što je naveo kao poželjnu politiku rada neke buduće Vlade, praktično je poništeno ustavnom i rešenjima koja su tamo zakucali.
Naročito ovo oko sudova i tužilaštava. Po Ustavu za koji je kampanju vodio i Đilas, tužilaštva su najdirektnije podređena Vladi.I njihov rad će zavisiti od Vlade u već meri nego što zavisi sada, a sada je katastrofa.
Biće neke povike na DSS iz redova DS-a, ali sve su oni već dogovorili. Ponovo će Koštunica biti premijer a Tadić predsednik, ponovo će Velja asfaltirati džade i šutirati novinare ako postave kakvo neugodno pitanje.
I ponovo ćeš ti otvarati teme opravdano zgađena onim što se događa.


Dragi Kovačeviću

"Po Ustavu ... tužilaštva su najdirektnije podređena Vladi."

Problem nije u tužilaštvu. U mnogim zemljama je tužilaštvo direktno i "najdirektnije" podredjeno vladi, pa nemaju problem. Ono uopšte ne mora da bude nezavisno, da bi ukupni pravosudni sistem funkcionisao dobro i nezavisno. Utoliko pre što i gradjani mogu da podnose krivične tužbe. Tužilaštvo je samo jedna od strana u sporu.

Nezavisni moraju da budu sudovi i sudije.

Za početak je čak korisno da tužilaštvo bude pod nadzorom, da bi se prekinuo začarani krug kriminala, korupcije, nezakonitosti. Ako ništa, da se tužilaštva ne bi izgovarala kako nemaju vremena da gone Legije, kofere itd. jer upravo rade na predmetu čistačice Dese koja je ukrala rolnu toalet papira. Pametno upotrebljeno, ovakvo rešenje može biti vrlo korisno u reformi sudstva, DB-a, policije itd. A vi, šta da vam kažem, pazite za koga ćete glasati tj. ko će kontrolisati tužilaštva.

Uostalom, ovaj Ustav će se vrlo brzo menjati. Moraće zbog mnogo čega.


Draga Dracena...

..kako Vi odmah reagujete.
Sve odlično, a brzo će se menjati, kako kažete "zbog mnogo čega". Zanimljiv ugao.


Dragi Kovačeviću

"..kako Vi odmah reagujete"

Šta ćete, u 14.00 sam preuzela dežurstvo na blogu (ovde u DS-u), pa rekoh daj da vas domah na brzinu smlatim.:)
Šalim se, upravo sam uvela kablovski Internet, pa isprobavam kako radi. Opet se šalim. Ne vredi, nema opravdanja za moju brzinu.

"Sve odlično, a brzo će se menjati,"

Ustav je daleko od odličnog, naročito njegov način donošenja, ali za tužilaštvo, možete mi verovati.
A da će se brzo menjati, hoće. Moraće, svidjalo se to nama ili ne.


Dracena, Dracena...

....šta ću sa Vama...
Sad Vam se oko Ustava ništa ne sviđa,čak ni način na koji je donesen, a branili ste njegovo donošenje na ovom blogu tako jako žestoko jer je DS tu kao garant kvalitete.
Sad kažete da se mora menjati i onda, kao da sam ja zagovarao njegovo donošenje, a ne Vi, čak pojačavate to onim - "moraće, sviđalo se to nama ili ne".
Nego, stvarno, takvom nepodnošljivom lakoćom menjate teze, da slobodno možete u sam stranački vrh.
Pozdrav, nasmejali ste me od srca...


Dragi Kovačeviću

"Sad Vam se oko Ustava ništa ne sviđa"

O Ustavu mislim i sad kao i pre: Od sto bolji, od sto gori. Meni je važno da ode ova trula vlada.

"...a branili ste njegovo donošenje na ovom blogu"

Ja? Nikad! Ne daj Bože! Naprotiv, setite se da sam kod Nuneta rekla da su se kreatori Ustava krili po rupama kao da se dogovaraju o pljački banke, a ne o Ustavu. Samo sam smatrala da šef te cele parade nije bio DS, nego Koštunica, što i danas mislim.

"...da slobodno možete u sam stranački vrh"
Ne mogu ni na vrh, ni na dno, jer nisam član ni jedne stranke.

Pozdrav


Draceni

Dracena - "setite se da sam kod Nuneta Popovića rekla da su se kreatori Ustava krili po mišijim rupama kao da se dogovaraju o pljački banke, a ne o Ustavu. Samo sam smatrala da šef te cele parade nije bio DS, nego Koštunica, što i danas mislim".

Opet isto. Recite - odnosi li se to vezano za "mišije rupe" i na Borisa Tadića?
Svi su tu bili "šefovi parade" jer bez DS-a se to ne bi moglo dogoditi, kao što se ne bi dogodilo ni bez SRS ili SPS.
Dracena - " Meni je važno da ode ova trula vlada".
Eto, ga sad. Kako će otići ta trula Vlada ako svi funkcioneri DS ističu da će novu vladu praviti opet sa Koštunicom, a sasvim se ozbiljno priča da je postignut dogovor da Koštunica ostaje premijer a Tadić predsednik. Šta tu ima novo?


Dragi Kovačeviću

"Recite - odnosi li se to vezano za "mišije rupe" i na Borisa Tadića?"
Da. Ondosi se na sve koji su u tome učestvovali, bez izuzetka. Zar je to uopšte bilo sporno od samog početka moje diskusije na tu temu? Ili ja ne umem da izrazim svoje misli.

"Svi su tu bili "šefovi parade"."
Nisu. DS je morao da pristane na Koštunicine uslove, inače ne bi bilo izbora. Koštunicina vlada se zaglavila u slepoj ulici: niti je mogla napred (jer je promašila osnovnu ideju i napravila niz grešaka), a ni nazad (zbog svog sastava i predizbornih obećanja). Delovalo mi je da će takvo neizdrživo stanje ostati do kraja naše istorije, toliko su Koštunica i njegova vlada tvrdoglavo istrajavali na svom. Neko je morao da pokaže razum i drago mi je što je to bio DS.

"...funkcioneri DS ističu da će novu vladu praviti opet sa Koštunicom..."
Ko će i sa kim praviti vladu, zavisi samo od nas gradjana... Da ne razglabamo mnogo o procentima, Matematika mi nešto od jutros slabo ide. Tu će biti malo mesta za simpatije i antipatije. Postojaće vrlo mali broj opcija. Što se tiče mesta premijera, mislim da je Koštunica potrošio sve svoje adute, da mu je dosta poraza i da ga premijersko mesto više ne interesuje, ali videćemo šta će se dešavati, pa možemo razgovarati.

Pozdrav


Dracena,

Quote:
"Svi su tu bili "šefovi parade"."
Nisu. DS je morao da pristane na Koštunicine uslove, inače ne bi bilo izbora. Koštunicina vlada se zaglavila u slepoj ulici: niti je mogla napred (jer je promašila osnovnu ideju i napravila niz grešaka), a ni nazad (zbog svog sastava i predizbornih obećanja).

Izbora bi bilo jer je G17+ napustio Vladu.
DS je samo pomogao DSS-u da sa nečim izađe pred birače, pošto ništa od obećanog nisu ispunili.
Mogao bih sada da uđem u analizu u kojoj bih možda smatrao da to i nije loš potez jer bi DSS uzeo po malo glasova SPS-a, SRS-a i PSS-a, a DS od DSS-a. Ipak, nisam siguran da je to smišljen potez DS-a za dobrobit Srbije, već pre suštinsko pomeranje Tadićevog DS-a ka narodnjačkoj koaliciji.


Dragi Kovačeviću

"...jer je G17+ napustio Vladu."!?

Sad ste vi mene nasmejali. Zar se ne sećate priče da će njihove ostavke stupiti na snagu posle referenduma?
Pa niko iz te koalicije nije smeo da izadje na izbore bez usvojenog Ustava. Većina njih osim Ustava nema konkretan odgovor kad ih čovek upita šta su radili cele tri godine. Osim Velje, naravno, koji je prekrio asfaltom celu Srbiju i, biće, uništio kompletnu floru i faunu. Zato ih ni suzavcem nisi mogao isterati iz kabineta na izbore pre usvajanja Ustava. Ako su nesposobni da vode državu, ne znači da su i glupi.

Pozdrav


Draga Dracena,

Nije Kovačević, već Čika Buda Filadelfija.

Mislim da nisi u pravu. Pre svega zato što G17+ i te kako ima čime da se pohvali. Ustvari, jedino što je funkcionisalo u Vladi jeste njihov deo vlasti.

Oni su morali da podnesu ostavke zbog kredibiliteta. Smešno vam to bilo ili ne, evo i objašnjenja:

Time što je DS podržao Ustav, G17+ je dobio alibi za ostanak u Vladi do donošenja Ustava. U suprotnom, G17+ bi morao da napusti Vladu jer bi znali da podrška Ustavu koji ne podržava ni DS ni LDP, a sa druge strane, koji podržavaju SPS i SRS, znači definitivno propas' na izborima.

Dakle, da rezimiramo, G17+ je svakako smeo da izađe na izbore bez Ustava, jer se "uspeh" oko donešenja Ustava svakako ne prepisuje njima, već Koštunici. Tadođe, odgovornost za nedonošenje Ustava bi snosio samo Koštunica.

Izvinjavam se na trolovanju.
Vraćamo se BIjI.


Zivi bili pa videli, ja se

Zivi bili pa videli, ja se nadam da nece biti tako. DS ce morati sa LDP-om u koaliciju (ako ne formalnu, a ono neformalnu), samim tim sto broj glasova koje ce dobiti DSS nece biti dovoljan da DS i DSS sastavljaju vladu.
Sto se tice Ruzice Djindjic, verujem da ona vidi DS samo kao sredstvo da konacno dodje do cilja: presuda ubicama (i inspiratorima ubistva) svoga muza. Tu DS ima infrastukturu, bolju nego LDP. Kad bude trebalo, LDP ce pogurati u tom smeru, zajednicki sa DS.
Nadam se da ce i G17+ preci cenzus. Tu se onda otvaraju neke nove mogucnosti kad su koalicije u pitanju.


Drago vi ste baš

Drago vi ste baš depresivni. Umesto da pohvalite Đilasovu izjavu, jer je pružio ruku LDP-u, pokazujući volju(barem za početak deklarativno)za saradnjom, vi odmah vidite nešto loše u tome. Pa da bi se došlo do neke saradnje, mora se odnekud početi. Ne može da se pravi funkcionalna koalicija od stranaka koje ne komuniciraju međusobno ili se stalno svađaju i napadaju. A ovo, što ste svima već podelili uloge posle izbora, šta to treba da objasni? Možda da ništa suštinski ne zavisi od nas u šta nikad nisam verovala. A to je inače jako lako-daš neko svoje predviđanje i pustiš da se stvari odvijaju same od sebe, bez ikakvog ličnog angažmana, jer i onako ništa od tebe ne zavisi. Mislim, tako se čini ovo što ste vi napisali.


Jeco,

Nije Drago depresivan. On je samo veoma inteligentan i pristojan čovek. A takvim je u ovoj zemlji jako teško. Teško je kanalisati nezadovoljstvo i proceniti šta činiti u uslovima kad ništa nije kako izgleda i niko neće da pomogne, samo svi odmažu. Izvinjavam se što se mešam, ali on vam ovo iz skromnosti nikad ne bi rekao.

Pozdrav


Hvala Dracena...

..I pozdrav, naravno...


Jeco...

....imam utisak da ste ovo rekli čista srca, ali na žalost, generalno u politici, a naročito ne u politici kakva se vodi u Srbiji, ta logika ne važi.
Nisam depresivan, daleko bilo, nego samo ukazujem na činjenice. Nije to ispružena ruka iako se čini da jeste, nego pragmatično političko reagovanje na jedan trend koji se događa u biračkom telu. Ponoviću opet.
Istraživanja koja se redovno rade, pokazuju da se "tradicionalno biračko telo DS" odliva ka LDP-u.
DS je doduše dobio neke druge birače koji su ranije glasali za Koštunicu ili čak SPS. I to govore istraživanja.
Dakle, ta ruka je pružena da zbuni ljude poput Vas,ili Biljane, jer u principu, dobronamerni i demokratski opredeljeni ljudi željno čekaju nekakvu slogu demokratskih snaga i uvek su voljni da to nagrade.
Dakle, ta ruka treba da da zakrpa pukotine na levoj strani DS-ovog biračkog tela, a ne da sarađuje sa LDP-om. Jer, DS je već jasno kazao sa kim misli sarađivati.
Sa onima sa kojima su doneli Ustav. Već su se dogovorili da je Koštunica premijer, ma kakav bio rezultat, ako zajedno budu imali dovoljno. Zato DS nije istakao kandidata za premijera. To je vrlo neobično za stranku koja pretenduje da ima najviše glasova. Jeste li možda primetili tu činjenicu. Sad će se malo mrštiti na Palmu, malo na Velju i kad dođe momenat izabrati Koštunicu.
Ako treći faktor bude LDP, odnosno ako on bude odlučivao o premijeru, onda tu za Koštunicu neće biti mesta. A ovaj opet ne sme sa radikalima, jer bi tako zapečatio političku sudbinu na najgori način.
Dakle, nije depresija, nego realno sagledavanja namera.


Imam primer...nemoj da se smejes :)

Zamisli javi ti se zelja da se potpuno posvetis politici, vratis se u Srbiju i osnujes stranku! Nazoves je nekako, izadjes na izbore, ja odnosno mi glasamo za tebe, predjes cenzus i udjes u parlament :) Imas 10-15 poslanika...

Onda ti ja kazem: Biljana dao sam ti glas, ajde sada saradjuj sa nekim, napravi postizbornu koaliciju, menjaj Srbiju.
Dobices jedno ministarstvo, na primer za kulturu. To znaci da te Kuriri i Presovi pljuju zato sto si na vlasti, a koalicioni partneri te ustvari nista ne pitaju. Imas odgovornost, nemas vlast, a tabloidi imaju privilegiju da te vredjaju!
Evo ti mogucnosti:
1. DSS (Kostunica, Jocic, Stojkovic, Mihajlov, Mamula, Colicka...+ Drazin unuk)
2. NS (Velja+Palma :))
3. SPO (braca ravnogorci)
4. SRS+SPS (sta reci, a ne psovati!)
5. G17-Labus (Mladja i Jelasic i koferce...)
6. DS (kohabitira, nema vremena za sudjenje, ali je zato citav vrh redovan na vaterpolo utakmicama...)

(Znas da je Tadic samo jednom bio u specijalnom sudu i to onda kada je Veruovic iznosio onu teoriju o trecem metku...)

To su ti opcije, posto ne mozes sama da napravis Vladu, ujedini se sa nekim od njih :)
Dobro DS je ipak u veeelikoj meri OK, ali ni to nije dovoljno, potreban je jos neko.
Znaci ili radi na tome da tvoj koncept preovlada u Srbiji ili ga se odrekni... To je realnost!

p.s. Zamisli Vucelic u Skupstini, zavrsi govor...a onda predsedavajuci kaze: replika, rec ima narodni poslanik Petar Lukovic!!!
Jedva cekam :)

Ja sam te ranije "kandidovao" za predsednicu, Uros je prihvatio, tebi se ne pise... polako se sklapaju kockice :)


Quote:Ja sam te ranije

Quote:
Ja sam te ranije "kandidovao" za predsednicu, Uros je prihvatio, tebi se ne pise... polako se sklapaju kockice :)

He! Nismo mi te sreće! Neće u politiku, pa to ti je!

www.blogoye.org/spadalo
***Trava upotrebljena za ljubavnu igru!
Najbolje upotrebljena trava!***


Quote:s druge strane, prvi

Quote:
s druge strane, prvi put jasno cujem da neko iz ds-a misli da je dss presao point of no return, i da su glasaci LDP-a vazni i nezobilazni.

I ja to po prvi put cujem jasno. I krajnje je vreme bilo da DS shvati da DSS nije deo demokratskog bloka.
Nadam se da ce biti toga jos kako kampanja bude odmicala.

Belgrade 2.0


Quote:A, osim toga, svi

Quote:
A, osim toga, svi znamo da namerno preterujem...

U tome je char.


Licemerje Djilasa i Ruzice

Quote:
Djilas: Siguran sam da svaki glasač LDP glasa za Srbiju u Evropi. Ne bih mogao sa stopostotnom sigurnošću to da tvrdim za sve glasače nekih drugih stranaka takozvanog demokratskog bloka. Zalažem se za to da se sve demokratske stranke koje pređu cenzus nađu u novoj vladi i da napravimo dogovor oko ključnih stvari.

Mislim da je odlicno sto je to Djilas izjavio samo kada bi jos bilo i iskreno.
Ovo kazem zato sto:
1.Dok u "Danasu" pod svojim imenom i prezimenom ne odbacuje mogucnost saradnje sa LDP-om ,preko "Presa" ciji je suvlasnik(bez obzira na njegove smesne tvrdnje "...nigde me nema u papirima" to je ovde vec provalio Karic Bogi koji nije bio vlasnik TV BK jer se papiri vode na Peru napr.)svakodnevno unistava kako Cedu tako i LDP!Kad je LDP izdao saopstenje da je Djilas vlasnik Presa sutradan su napisali clanak protiv DS-a?! Stvarno originalno.
Uostalom svako moze da proveri i papire,vecinski vlasnik je covek koji nikakve veze nema sa novinarstvom i medijima i dosao je na ovo mesto iz Djilasove firme Direkt Medija sa mesta direktora i ovde glumi direktora lista cuvajuci interese Djilasa i DS-a. Uostalom svaki citalac moze da vidi i proceni da Pres ima za primarni cilj unistavanja LDP-a.A vi procenite koliko je vazno ili profitabilno jednom mediju (tiraz) da se bavi svakodnevno strankom koja je na ivici cenzusa .
Da vas sve podsetim da je list otvorila uz Djilasa i ostale ugledne licnosti i "heroina" Srbije.Ova sto ubicama daje alibije, a oni njoj kilo evra)
2. Izjave Ruzice i Djilasa usledile su posle najnovijeg istrazivanja koje su dobili i gde je LDP po prvi put na celoj Srbiji na 5,5%! A DS belezi pad i to najvise svog cvrstog birackog dela . Razlog: preterali su u napadima na LDP dok sa SRS i DSS prave Ustav i kohabitiraju. Savet istrazivaca bio je da promene strategiju i ne napadaju LDP vec DSS i SRS kako bi se vratili svojim glasacima i stimulisali apstinente, sto su ovi iz Tadiceve DS-S poceli nekako nesrecno da rade.
3.U proslom broju Globusa (HR)Saper je dao intervju kao savetnik i strateg Borisa Tadica i kampanje Tadicevog DS-S za ove izbore. Na pitanje novinara sta misli o ulasku LDP-a u parlament Saper kaze:" Ako mi (Tadicev DS-S)dobro uradimo izbornu kampanju oni nemaju sanse, a licno mislim i da nece (uci u Parlament) jer mi to necemo dozvoliti".Usput ih naziva komunistima.
4.Svako iole blizak sa nekim iz Tadicevog DS-S zna da su LDP i Ceda neprijatelji br.1,2,3,4,5,6.....pa radikali reda radi (da bi se stranci zadovoljli).
5.Svako ko ima bilo kakve veze u ovome gradu zna sta privatno Ruzica prica o Cedi i LDP-u.Da ne zloupotrebljavam blog da iznosim detalje ali samo mogu da kazem da je to "monstruozno". Takve stvari ne govori ni o Legiji.
Prema tome svi sve znamo i ne treba da se pravimo ludi i verujemo da se novi vetrovi pojavljuju na politickoj sceni Srbije.To jednostavno nije tacno.
Ali ne brinite, ako LDP udje u Parlament pa naravno da ce sa njima saradjivati Tadicev DS-S sa. Pa, oni mogu i sa Dacicem i Vucicem, Bidzom ili Rakom. Uostalom covek(Tadic) koji moze da se izvini mafijasici -heroini sto je hapsena tokom "Sablje" moze sve.


Bravo Kristina.....

...danima tvrdim istu stvar.
Očekujem da im "herojina"peva na završnom predizbornom mitingu.
I sa Koštunicom su dogovorili ko je premijer. Zato ne objavljuju svoga kandidata.


Heroina zvana "to nije moja

Heroina zvana "to nije moja zadnjica", kad su je ono paparaci nedavno uslikali na koncertu s perspektivom duboko ispod suknje, a ona demantovala i ponavljala kao Kostunicin i Stojkovicev dobar legalisticki papagaj da nije istina ono sto vidimo svojim ocima, nego ono sto pise i stoji zacrtano u njenoj glavi.

A Kristina bi zbilja mogla malo cesce da se javlja na blog, narocito sad uoci izbora, nije joj kompjuter nakraj sveta.


vi se zezajte

Ali juče su mi rekli da će za srpsku novu godinu "heroina" da peva na centralnom trgu u Kraljevu.

Ljudi, ja tu živim.


Šališ se!

U Kraljevu??? Ludilo! Doduše, meni će većina familije da se oduševi :-) Jel plaća Velja ili ide iz opštinskog budžeta?


obećao velja, plaćaju kraljevčani

U kampanji za predsednika opštine, Velja je obećao da će, ako pobedi kandidat NS-a, dovesti Cecu na trg.

NS je pobedio, Ceca je trebalo da peva letos, ali je bila umorna od Ušća.

Sada je dogovoreno da to ipak bude 13.01.07.

7 dana pre izbora.

Pitanje glasi: koga će Velja da obeća pred ove izbore?
Bojim se da je samo Madona ostala.


Iz supljeg u prazno!

Jel mozda neko cuo za presipanje iz supljeg u prazno? Kazu da je to jako korisno i da tako moze mnogo da se dobije. A ne moras uopste da zasuces rukave. Neki to zovu i uspeh. Jel neko zna nesto vise o tome?


draga kristina,

iako mi je tvoje prisustvo na mom blogu stvarno dragoceno, moram da kazem da me tvoj post zbunjuje.
nisam znala da je djilas vlasnik presa, vrlo sam iznenadjena tom cinjenicom ako je istinita. ne samo zbog politickog opredeljenja tog tresa, vec zato sto je to jedan ulicarski proizvod koji nije ni za jednokratnu upotrebu. jednostavno, ne mogu da shvatim da djilas moze da odobrava i cak poseduje nesto sto je najnizi oblik medijskog postojanja. nisam to nigde procitala, mada - kao sto znas - dugo vec nisam redovna tu. ipak citam ta govna a taj podatak sam ipak preskocila.
jednostavno, ako je dragan djilas, sef beogradske ds vlasnik pressa i ima ikakve veze sa njegovom uredjivackom politikom, to bi bilo dovoljno da za uvek bude izvan svega sto se demokratijom zvati moze. da li si stvarno sigurna? da li ima ikakav zvanicni podatak o tome?

drugo, ne volim ni odrednice tipa sta ko privatno prica, ko koga privatno ne voli. ja privatno ludo volim pola ldp-a, pa to ne znaci nista.
jer drugu polovinu privatno ne poznajem ili mi idu na zivce. i privatna naklonost me ne opredeljuje u mom politickom odredjivanju. ne znam da li znas, ali ja delim kabinet na fakultetu sa jos samo dva profesora - obojica su na listi ldp-a. privatno ih mnogo volim i cenim, profesionalno ili politicki delim milione ideja sa njima, tesko se uopste nadje neka koju ne delim. ali ti ljudi nisu politicki program partije u kojoj su.

hocu reci, uopste ne treba da me zanima sta ko privato prica.
privatno volim ruzicu djindjic. malo je poznajem, ponekad se sretnemo u pozoristu, volim je i postujem, nikad od nje nisam cula neku losu rec o nekome. ali to je zato sto ni ne zelim da cujem privatne misli o privatnim odnosima.

verujem da se izmedju ldp-a i ds ljudi privatno ne podnose. pa sta to mene uopste ima da bude briga? mene ne zanimaju niciji privatni odnosi i misli, zanima me ono sto zvanicno rade i zvanicno govore.

sve drugo je i namenjeno za van-javnu upotrebu i politicki zivot je jasniji i manje na nivou pressa i nina, ako privatno ostane po strani.

pozzdravljam te kristina, ne moj sad negde da odes. ostani da jos pricamo.

_____

PS sad sam malo pretrazivala, ama nigde nisam nasla da je djilas vlasnik pressa. a i zvuci mi nemoguce.

i naravno, mislim da je ta vrsta insinuacije, cak i kada nema nikakve zadnje namere, uzasna. posle svi kazu, ne znam ja, ali prica se tako, to je trajna kompormitacija.


PRES(D)S

Zao mi je ako je odgovor zbunjujuci.Ipak mislim da razlog nije nepreciznost ili mozda nedovoljno jasnoca istog.Mislim da je "zbunjenost"pre svega nespremnost svih nas ,da sa nekim cinjenicama ili istinama ,izadjemo na kraj. Bilo da je razlog njihova sokantnost bilo nasa zelja da ne budu tacne.
Sad, spremi se, udahni duboko i povezi sama.
Pres je nastao kad je grupa nezadovoljnih novinara drugog kanalizacijskog oruzja "Kurir" resila da napusti gazdu Raju Rodica koji je, vodeci licni rat sa Dinkicem natovario finansijsku policiju u redakciju i tako smanjivao tiraz i plate zaposlenima.Deo "politicke elite" i to one kojima je Kurir bio "omiljen medij"(sami mozete pogledati arhivu i to videti,dakle DSS,SRS,SPS,NS,DS,SDPO,SPO,...)predlaze novinarima da izvrse puc u redakciji.Neuspevsi to ( iza Rodica stoje jake strukture KOS-a)odlucuju da pokrenu novi list i tako osnivaju PRES.Za direktora dolazi Djordje Stefanovic koji nikad nije bio niti u jednom mediju i to sa mesta direktora Djilasove firme( Cudno,koincidencija il..?).On i predstavlja vlasnicki kapital u iznosu od 49%! Sto je vlasnistvo Dragana Djilasa.Drugi vlasnici su novinari-urednici Djoko Kesic,Sveta Marijanovic,DJV i ostali "ugledni" likovi,a ima neke veze sa vlasnistvom i Vesa Simonovic-Comtrade,bivsi decko Marije Milosevic.Ovo zna svaki clan redakcije Kurira (ima ih 50-ak)kao i svaki clan redakcije Presa( nesto vise od 50).
Ovo znaju svi iz rukovodstva DS-a,DSS-a,SRS-a,SPS-a,...kao i svi novinari drugih medija i redakcija pa cak i onih nama bliskih(ako je takvih uopste ostalo).
Da ovo covek i ne zna(ok.ne raspituje se,ne zna nikoga iz ovih krugova.. etc)samo citanje naslovnih strana od prvog broja do danasnjeg pokazuje ko su:
Hvale: DSS,Vladu,DS,Djilasa i Narodnu kancelariju,Miskovica i tajkune,Cecu & sljam , a pisanje je "niz dlaku narodu",teorije zavere,treci metak ,Veruovic,Vrzic,fotorobot i sl.
Napadaju: Djindjiceve saradnike,Ceda,CMP u pocetku sad LDP,Kurir(bivse sljamove),radikale, Korac, GSS,Canak,....
-Pres naslovna: Ekskluzivno:Ceda i Siptar se ljubili u zatvoru !
-Veruovic: Pitajte Cedu ko je ubio svedoka saradnika!
-Krstic se (nicim izazvan)samounisti na blogu i pobegne i ? Ekskluzivni intervju savetnika u Presu gde gadi blog,blogere,92,...
-Javnost sazna da su VBP i Yucom podneli tuzbu protiv Krstica i Pres "izmislja" da je VBP silovao radnicu ,napravio joj dete i usput arsenal uvreda i lazi na njega
-Biserko,Borka,Biljana,Natasa ucestvuju u demonstracijama ispred Tadiceve kancelarije zog Ustava i sutradan Pres "kasapljenje njih"
Tadic intervjui,Djilas intervjui,. i ostali junaci
http://www.novinepress.co.yu/vesti_dana/2006-10-15
http://www.novinepress.co.yu/vesti_dana/2006-09-20

Ni sam Djilas ne krije ,naprotiv redovno se vidja i sedi u kaficima sa Svetom Marijanovicem,Kesicem,DJV-om..
Sponzor Presa je firma MONDO (vlasnici clanovi predsednistva DS-a)!
Veruj mi svi( ali nije ovo "ono" pausalno svi!)koji treba da znaju znaju da je on (i DS preko njega) u ovome listu.Deo clanstva se zbog toga stidi,neki se i otvorno bune i protive,zato je Tadic trazio od njega da svoj deo proda i to pokusava ovih dana.
Za kraj neka svako od nas sam sebi odgovori na pitanja:
Kome najvise smeta postojanje LDP-a u Srbiji?
Ciji glasovi idu LDP-u?
Tadicevi ili Kostunicini,radiklski,Arkanovaca,Drazinog unuceta, Domacina sa zapadne Morave?
Kakav to moze da bude novinarski interes da se jedan dnevni list bavi svakodnevno "unistavanjem" stranke koja je na cenzusu?
Iako su odgovori mozda neprihvatljivi oni su jako laki.

Sto se "rekla-kazala" i Ruzice tice verujem da tebi nikad nista lose nije rekla ni o kome.Naravno,pa sa tobom deli taj deo "kulturno-politickog establismenta"(ovo su njene reci -pogledaj najnovije Vreme,Portret RDJ)i tad verovatno prica o Bitefu,Burgtheater-u i sl.Ali zato mozes da pitas jednog od potpredsednika LDP-a i bliskog prijatelja Prokica sta je Tadic odgovorio predsedniku Mesicu na pitanje zasto ne saradjuje sa Cedom i LDP-om. On bi hteo ali mu neda Ruzica(?)koja misli da je Ceda...(ovu monstruoznost nisam u stanju da napisem ali ako te interesuje mozes da je saznas.
To je cinjenica i to opasna.To nisu samo carsijska ogovaranja,vec mnogo,mnogo gore.Takvih primera ima na stotine,ambasade,vecere sa Prpom i Goricom,....
Mozda te ljudi stite i cuvaju od takvih odvratluka,mozda se plase,misleci da bi se tome ludilu suprotstavila,a mozda misle da bi te tako "izgubili"- Ko zna sta ce da im padne napamet za nove predsednicke izbore, mozda opet Madera i "spontani"rucak vas i njih :))


pa znas sta,

ne znam sta da kazem.

stvarno sam zinula.

ja sam izgleda stvarno otisla odatle.

mislim, znam ja odlicno sta je pres, citiala sam ja sve te takve slicne bljuvotine i znam da se sistematski bave cedom i ldp-om, kao i kurir uostalom, vidim i ja naslove, nisam luda.

ali ta pozadina je toliko mracna da mi je bolje da ne verujem.
bez sale, onda znaci nigde se kraj ne vidi.

sto se tice privatnih prica, ne mislim da mene ima neko za nesto da stedi, nego jednostavno nisam bliska nikome posebno. ali principijelno mislim da privatno mora ostati u sferi privatno izrecenog i da to nema nikakvu politicku tezinu. sa nekim ljudima koji su mi bliski, a koji su na drugoj strani, privatno izgovorim svasta. pa opet ne ocekujem da to bude nekakav legitiman politicki stav.

sto se tice Madere i "spontanog rucka" - vec mi je kosta71 to ovde spominjao - samo to nije bilo nikakvo fingiranje spontanosti, ja sam tamo dosla na poziv i na sopstvenu odluku da podrzim tadicevu kampanju na izborima. nije me niko ni prevario ni mazao. zvana sam i sama sam donela odluku da prihvatim da stanem uz stranku uz koju sam uvek stajala, a na prvim izborima nakon ubistva djindjica.

da li je to bio dobar izbor ili ne, o tome naravno svako moze da kaze sta zeli, samo sam htela da kazem da me nije niko "navukao" i da je odgovornost i odluka moja.

ja ne razumem ovde izgleda vise nista.

ali ama bas nista.

nisi ti kriva, naravno.


No comment prilog za rasvetljavanje pozadine PRESS-a i KURIRA

Đilas - Tijanić - Tadić - Koštunica na nekoj proslavi

Foto sa neke proslave Press-a


Samo da priključim...

...Od februara, 2005. godine, A. Tijanić je redovni posetilac svih proslava koje priređuje DS. Čovek koji je neposredno pred Đinđićevo ubistvo napisao sledeću rečenicu - "Ako preživi Đinđić, neće Srbija"..
DS je skoro kradom dala dva svoja predstavnika u UO RTS, negde u leto 2005. godine. Mislim da su to Boško Mijatović i Dragor Hiber.
Najpre su doneli odluku o Tijanićevu vd statusu, zatim o produženju vd statusa, pa konkurs za imenovanje u kojem
samo što ga nisu nacrtali, i na kraju ga jednoglasno izglasali.
Kad je sve to urađeno, onda je Hiber napustio UO i prešao na izradu Ustava. Navodno, ne sleže se sa nekim aktivnostima UO.
Prosto, ovo je nemoguće ne primetiti.