Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Rudarima

U Šleziji su poginula 23 rudara.Na 1000 metara ispod zemlje.Ponovo.U svetu kompjutera,satelita, letova u svemir i interneta, rudari rade i ginu u Zolinom "Žerminalu".Verujte da nema plate koja bi platila rad pod zemljom.Rad u podzemnom mraku u kom čuči zver - Metan.

Odrasla sam u rudarskim naseljima rudnika mrkog uglja Srbije.Moj otac je bio inženjer rudarstva. Brinuo se je za bezbednost u rudnicima.Na ogromnim, snežno belim papirima, u njegovoj kancelariji , su rudnici izgledali kao raznobojna mreža, najfinije tanke linije presečene tačkicama. Svaki nivo, dubina rudnika, ima svoju boju, električne instalacije, sigurnosni sistemi posebne boje...boje za sve, sem za Metan. Metan je bezbojan. Ne zna se gde je. Ne može se naslutiti, predvideti. Najmanja iskra, pa i ona od udarca krampom u kamen, je dovoljna da zapali Metan, koji može da dahne kroz pukotinu tanku kao vlas kose.

Nekada su rudari u kopove unosili životinje, ptice...njihovo uznemireno ponašanje je bilo signal za opasnost, za pomeranje tla, za Metan...Nekada su imali rudarske lampe sa otvorenim plamenom, pa onda one Dejvijeve sa finom mrežicom koja lovi iskre, danas imaju struju...i ne pomaže. Ginu i dalje, ređe, ali ginu.

Ne mogu da zaboravim najstrašniju stvar koju mi je jednom rekao otac. Kada su poginuli rudari u Kolubari, pitala sam da li je bilo ikakve mogućnosti da pobegnu vatri izazvanoj eksplozijom Metana. Rekao je da ne. Jer požar ni ne dočekaju. Ubije ih silina eksplozije, pritisak od koga pucaju pluća i srce. Malo je nade da će iko preživeti Metan.

Rudari su dobri. Svi nekako izgledaju isto. Imaju plave radne bluze, usijane od ugljenog praha. Ispod njih imaju debele džempere. Lica uvek umorna i kad se nasmeju im se zacakle oči, kao dve lampice na crnoj podlozi.Nisu namršteni, moj otac je govorio da se toliko smeše da ne bi prizivali nesreću.Rudari su siromašni.Rudari teško žive.

Kada me je otac vodio na kopove, rudari u menzi su mi stavljali svoje šlemove sa lampama na glavu.Padali su mi sve do brade. Uvek su u džepovima imali jabuke.I zimi, male, smežurane.Možda zato što jabuke, duboko dole ispod zemlje, mirišu na "napolje".Jednom sam na kolubarskom površinskom kopu stala van propisane daske za hodanje.U belim dokolenicama.Upala u ugljeni glib sve do kolena.Oprali su me u menzi.Zamotali u prljavu plavu bluzu i posadili na sto da sačekam oca.Sa jabukom u ruci, naravno.

Na Dan rudara sam išla na parade. Sa obaveznom zastavicom, na zelenom polju dva ukrštena crna čekića.Činilo mi se da su samo na taj dan rudari umiveni. U svečanim crnim uniformama, sa zlatnim dugmićima, nisu ličili na sebe.

Naša kuća je uvek bila puna rudarskih lampi, malih paradnih mačeva poljskih rudara, komada uglja, soli, kamena, rudarskih zastava i grbova.Moj otac je uvek, odgovarajući na pitanje čime se bavi, govorio da je rudar. Kod nas su dolazili poljski inženjeri. Naučili su me poljsku pesmicu o biberu i vepru i da polako čitam poljski.Poklanjali mi zastavice i značke poljskih rudnika.I sasvim malecku, mesinganu Dejvijevu lampu.

U Sloveniji svaka opština ima svoj grb, koji se nalazi i na automobilskoj tablici.Sasvim slučajno moj auto je kupljen u Trbovlju i tamo registrovan.Na mojoj tablici stoji grb trbovljanskih rudnika. Na zelenom polju crna rudarska kolica.

Za poljske rudare.Za rudare od "Žerminala" do "Petrijinog venca". Srećno!

 

 

 

 

 

 

 

 


Kad god bih...

imao priliku da usporedim odnose u radu, poslu, odnose sa ljudima, uvek bih naveo taj slucaj sa rudarima...

mada Vi ste to tako lepo opisali. Uzivao sam citajuci, iako je razlog sve samo ne za uzivanje. Steta je velika sto se pored sve te tehnologije, niko nije dosetio da do-izmisli nesto za taj posao, za bezbednost tih ljudi. A jos je veca steta sto se toj vrsti posla tako malo zna i jos manje govori. Ko misli na rudare, kad donosi raznorazne ekonomske zakone , poreze i sl? Najvise bih voleo da ta vrsta posla, jednostavno ne postoji, da nam to nije potrebno.

I kad god mi se neko zali na zivot, posao, ove i one uslove, obavezno moram da kazem: A sta mislis kako je tek rudarima i njihovoj deci?

Zato mi je drago da se neko setio da napise BAR nesto o tome.

ascultare et altera pars


27.11.2006. - Poginulo 78 rudara

78 rudara poginulo je, samo ovog vikenda, u Kini.Sinoć ih je poginulo 24, u subotu u dva kineska rudnika još 54. Još uvek se traga za još bar 5 rudara.


Nad svakim oknom

pise to famozno "Sretno!" mada ja ne vidim, sta moze da bude toliko sretno ziveti idosta cesto i umreti u nekoj rupcagi na dubini od po nekoliko stotina metara. U svakom slucaju, SRETNO, drugovi ili gospodo rudari bar na onom svetu, kad vec na ovom niste imali srece da pozivite.

panonian


Ruda Šljonska,

Slava im!

Panowie rudarzy, DUZO SCZENSCY!


6. VIII

Pozdrav iz Grada bakra!

---uhvati dan---


rudarima

Branko Miljković je rudarima posvetio sledeće reči:
(citiram po sećanju)
"Siđoše pod zemlju po nepravdu na kojoj se može ogrejati"


:o)


toplo

zanimljivo kako iskrene priče o lepoti odnosa medju ljudima nailaze na malo čitača...
još jednom - toplo...


toplo

Quote:
zanimljivo kako iskrene priče o lepoti odnosa medju ljudima nailaze na malo čitača...

Iskreno se nadam da čitača ima dosta ali je komentara malo, nije lako ovakve tekstove komentarisati, evo meni tastatura bila mokra već na pola teksta.


neka komentar bude i tišina

evo ovako
...


...

...


...

...
Ma, ne vredi-opet mi mokra tastatura!
Dovoljno da samo vidim slicicu malo gore.


zlatni ste...

...hvala.


Super ti je tekst o

Super ti je tekst o rudarima. Baš si uspela da dočaraš.

Ti podzemni kopovi su inače čudo jedno. Radio sam neko vreme na Rudarskom fakultetu pa sam upoznao te ljude, išao po rudnicima itd.

Ulazak u rudnik je fascinantan. Lift koji se spušta stotine metara /ovi jadnici u Poljskoj su stradali na dubini od oko 1.000 m/. Onda kad siđete dole hodanje stotinama metara kroz hodnike u polupognutom položaju, svetla nigde, jure sa strane oni vagoneti. Užas.

Kada sam jednog sjajnog profesora pitao otprilike zašto se događaju te nesreće, zar to mora da se obrušava, kako se ne obrušavaju tuneli na auto-putevima dobio sam otprilike sledeći odgovor: U podzemnim kopovima se radi tako što kop napreduje, podgrađuje se kako se napreduje. Kada se okonča iskopavanje jednog dela - ako nema više tu potrebe ni za prolazom ni za čim - hodnici se zaruše. Dakle sve podgrade koje postavljaju su privremene. Radi se sa takvim faktorima sigurnosti da vađenje rude bude isplativo. Ako bi se "preterivalo" onda ne bi bilo zarade.

Što je najgore metan nije najužasnija stvar. Tu makar umru brzo - u eksploziji. Najgore je onima koji ostanu zarobljeni kada se uruši deo rudnika bilo zbog eksplozije metana bilo zbog naprezanja tj sila tla. Gledao sam čelične podgrade od po 20 cm u prečniku kako su silama naprezanja savijene poput slamčice, i to recimo red od 20 ili 50 takvih podgrada.

Ti koji ostanu zarobljeni znaju kolike su im šanse za spas. Nestaje im polako vazduha i umiru u mukama. Spasioci (ako uopšte stignu do njih - jer nekada se obruši nekoliko desetina ili stotina metara rudnika) prvo im doturaju cev za vazduh i upumpavaju vazduh u taj džep gde su ti jadnici ostali. Ovi ako to dožive znaju da im onda postoje nekakve šanse za spas. Posle im doture nešto za komunikaciju, pa za hranu i vodu. Onda počinje iskopavanje koje može trajati danima. Najduže je, da ja znam, trajalo 17 dana i to baš u Poljskoj (koja je rudarska velesila). E ti jadnici (osmorica) živeli su tih 17 dana u nekoj rupi, ostatku zarušenog hodnika, zapremine ako se sećam 43 kubna metra. I tu su bili 17 dana.

Inače najviše rudara gine u Kini. Po službenim podacima prosečno 5-8 hiljada godišnje. Zapadnjaci međutim tvrde da je broj nekoliko puta veći, a da Kinezi sve ne prijavljuju.

Ima već dugo priča (čak u ozbiljnim naučnim krugovima), koliko su tačne - ne znam, da su Kinezi još pre nekoliko decenija navodno raznim ukrštanjima i čudima stvorili nekakva bića koja im služe samo za kopanje u tim rudnicima. Nešto između čoveka i nekakvih zveri. Svojevremeno sam kopao po netu, ali nisam našao ništa ozbiljno.


Zdravo Srdjane...

...to i meni nikada neće biti jasno...tehnika i tehnologija je već u svemiru, a dole pod zemljom je skoro isto kao i nekada...to privremeno podgradjivanje je kao u Zolinom "Žerminalu", štedi se novac...pazi, u "Žerminalu" radnici štrajkuju zbog ušteda na podgradjivanju i onda opis borbe za život u zatrpanom oknu. Ni danas nije mnogo drugačije...a unutra u tom mraku je i bez toga dovoljno mračno...

Ono još strašnije je što, uprkos stravičnom iskustvu, uvek se nadje neko ko misli da uredjaji koji signaliziraju opasnost u rudniku malo "urane" i da ima još vremena...To je mog oca dovodilo u stanje ljutitog očaja.

Taj silazak u rudnik je za nenavikle (a ja se nikada nisam na to navikla) jeziv osećaj...nemaš utisak da silaziš, već da propadaš i onda oni hodnici, ali zaista kao u utrobi...

A rudari su inače puni priča o bićima, koja žive po starim oknima, u žilama...žao mi je što sam bila premala pa nisam zapisivala rudarske priče kojih sam se naslušala...Nikad ne primetiš da se sve priče i bajke obično dešavaju na zemlji, a u krajevima gde su rudnici, pod zemljom - znaš one uralske bajke? O vili kraljici rudnika poludragog kamena...


hvala Jelice.

Vec dugo nisam procitala tako iskren i dirljiv tekst. Nemam komentar, samo beskrajnu zahvalnost sto ste pisali o ljudima kojih se jako retko setimo. Hvala.


Rudarske priče

Plemenito je što se bar neko setio setio ovih rudara i njihovog stradanja.
Odrastao sam oko rudnika, površinskih doduše, ali sam za vreme studija silazio u jamu (pogađate inženjer rudarstva) samo jednom , s jedne strane više nego dovoljno, a opet sa druge bezobrazno malo da bih mogao da kažem da sam iskusio rudarski crn 'leba. Moj današnji posao nema mnogo direktne veze sa rudarstvom mada je u blizini rudnika, ali je sećanje na taj jedan silazak i živo i jako.
Skoro sam slušao sećanja mog oca koji je kao mlad inženjer bio vođa spasilačkog tima posle jedne takve nasreće. Teško je verovatno i njemu da rečima opiše te trenutke, kada više ne postoji definisan prostor, samo gomile zemlje u svim pravcima i dovoljno mesta da se dva čoveka iz spasilačke ekipe puzeći mimoiđu. U takvoj situaciji, na toliko prostora se prokopava put do preživelih a zarobljenih i nastradalih.
Tada, blizu jedan drugog su bila dva čoveka kojima je obrušena masa pritisla delove tela pri čemu su obojica bili svesni. Jedan je tražio da mu odseku nogu, samo da ga izvade... morali su da im daju inekcije za smirenje da bi mogli da rade.
Spašeni su i preživeli i nastavili da rade u rudniku.

Drugom prilikom je eksplodirao podzemni magacin eksploziva, više desetina mrtvih. Na mestu eksplozije nikada nije nađen ni jedan jedini deo ni tela ni opreme magacionera koji je nastradao. Posle se pričalo među rudarima da njegov duh luta hodnicima. Uzroci eksplozije se nikada nisu saznali, a hipoteze su varirale od toga da se magacioner napio i izazvao eksploziju, pa sve do diverzije.

Ima tu još priča, rudarskih. Nisu ni sve tako crne, a ako neobavezno pričate sa rudarima, uz poneku čašicu naravno, ubrzo će vam svaki od njih skromno "priznati" da je eto sasvim slučajno baš on jedan od većih zavodnika u ulici.

Da vas ne zadržavam duže, nego uzmite sada jedan list papira pa pokrijte malo više od pola monitora, e otprilike toliko struje u vašem kompjuteru se baš sada pravi iz nekog malo drugačijeg uglja.

Ajd' uzdravlje... I Srećno.


Jelice,

Super vam je tekst.
Bas lepo napisan.

justina


Justina,

hvala!


Hvala Jelice.

Za divan, dirljiv tekst.
Kako zalosno sto ovakva tema izgleda ne privlaci puno paznje!
To nesto govori o sansama tog "boljeg sutra" o kome (ka'ce, sta ce, ko ce a ko nece i ko nikako ne bi smeo)toliko govori na stranicama ovog bloga.
Oups! Nadam se da me niko nece pogresno razumeti.

Olga


pa čak i da shvate

ja gore napisah da je interesantno, ali bih sada promenila to u indikativno.
Nemanje potrebe ostaviti svoj trag nakon priče o običnim ljudima, u ovom slučaju su to rudari, je tema o kojoj bi moglo da se priča i raspreda.
Neki se nadaju da je sama priča, zbog svoje dirljivosti, dovoljna kao takva, pa s'toga i nema toliko komentara. iskreno bih želela da se pridružim tom nadanju ali...
Ne bih se složila sa tom konstatacijom u konstalaciji ovako postavljenih zvezdica na ovom blogu. Meni je to malo bljutavo - nema nikakve teorije zavere, nema mogućnosti da se bilo šta pogrešno protumači, pa da se uvatiš ko pijan plota, sa sve fotografijama, da dobro potkrepiš neku, samo sebi razumljivu tvrdnju - to su razlozi za akciju.
Mene ovakve priče podsećaju na ljudsko u nama...na kratkotrajnost života koji treba zaslužno odraditi.


Gledao relativno skoro (cca

Gledao relativno skoro (cca u proteklih 8-9 meseci) neko medijsko istraživanje o tome kako ljudi percipiraju tzv. "Human Interest Stories". Našao onako da kažem na prvi pogled tj bez računa, onako samo gledajući grafike i brojke korelaciju sa stanjem u društvu.

Afganistance, razne Balkance i razne Centralnoazcijce (to sam upamtio) ne zanimaju mnogo takve priče. Pretpostavljam da ih imaju na svakom pogledu kroz prozor pa neće baš o tome da čitaju u novinama ili da gledaju na TV-u. A te priče prolaze ko alva u Kanadi, skandinavskim zemljama.

A u divljalucima raznim (to sada ja dodajem) prolaze Kasandre ili šta je već sadašnja Kasandra - kupovina sna.

Tako valjda i na ovom blogu. Ko sad još da čita toplu, odlično ispričanu priču o rudarima kad bede ima svuda okolo. Interesantnije valjda prepucavanje kao je l' bolji Tadić ili Koštunica. (Ko da ima neke razlike)


To istrazivanje

inspirise na razmisljanje: sta je prvo doslo, koka ili jaje?

Olga