Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Motorna testera - demokratsko sredstvo tolerantne komunikacije

Dobro veče ukućani bloga. Hvala na pitanju, mi smo dobro, što i vama želimo. Kod nas je jesen, lišće žuti i opada...u stvari opada celo drveće.Sve na puteve pada, barikadi se i blokadiranjem ulepšava ovu jesen. Živalj ovdašnji se od sreće okuplja, što danju , što noću, malo pali šupe, malo vatre logorske, iskazuje društvene nagone i sve se u straže grupiše.

Čim načuju ili naslute da bi romska porodica, koju čini par muškaraca i poviše opasnih žena i još opasnije dece, mogla da stigne u njihov kraj, oni se izbezume od sreće, uprte motorne testere, uzmu upaljače i krenu da unapred iskažu dobrodošlicu potencijalnim komšijama. Pripale vatricu i poseku drveće da popada po putevima, koji vode ka njihovom gostoljubivom i širokogrudom kraju.Ponekad drveće preseku samo do pola, da kad stignu nove komšije, može drveće da se strovali i time doprinese opštoj tolerantnoj radosti i još tolerantnijem veselju.I dovuku kamp stočiće i šamlice, formiraju stražu, ako treba i noćnu, da im gosti ne promaknu.

 

Ovaj novi, gostoljubivi pristup širi se Slovenijom k'o kožna bolest. I rečnik nam obogaćuje.Iz zaboravljenih dubina prošlosti su izvučeni izrazi, koji su nam do sada falili pri iskazivanju osećanja, poput : seoske straže, noćne straže, logorske vatre ili meštani civili (pretpostavljam da shodno tome postoje i uniformisani meštani, nisam ih još srela, al' mora da je to živopisna pojava).

 

Evo juče, novi obredi su trajali duboko u noć, skoro do jutra.Zabavi nikad kraja.Čuli meštani da su oni njihovi Romi odlučili da se vrate svojoj kući. I stvarno...seli Romi u aute i kombije i u njih natrpali žene i petnaes' dece ludo, kucu žutu i njene štence i krenuli.Za njima u stopu organi sa represivnim ingerencijama.

 

Seljani se izbezumili od sreće, dotrčali i iz okolnih sela, odmah pripalili vatre i , blokirali puteve, lokalni vatrogasci dali doprinos što svetlosnim efektima, što vatrogasnim autima, koji su svojim crvenilom se odlično, estetski uklapali sa vatrama.Meštani urlaju, pobesneli od sreće, a stigla i specijalna policija sa sve konjicom i psima, plavi se obruč oko sela, lepota jedna...

 

Na po puta do svog sela, koje je opet postalo junak slovenačkih brejking njuzova, Rome zaustave organi, svetle rotirajuća svetla, živina nevidjena...Vide Romi da će tu komšijsku radost teško preživeti i batale put...sledi brejking njuz - Romi će prespavati u šumi.Što, šta fali?Čist vazduh, fino hladno,povratak prirodi, taman za malu decu, koja spavaju pred kamerama, zalepljenih obraza na staklima auta.Pored njih, medju krpama šarenim, zeva zaspana žuta kuca.

 

Dockan u noć je to opštenarodno veselje donekle prekinuto, jerbo su na licino mesto dotrčali predstavnici vlade, da vide neponovljivo oduševljenje naroda.Uspeli su nekako da ih ubede da smire doživljaj i da je nezdravo toliko preterivati sa emocijama, pročitali im nešto paragrafa i zaključaka i otišli...kroz kordon urlajućih meštana.Kad je narod malo stišao erupciju strasti, otišli i specijalci i konji i kučići, a ostali obični plavi.

 

Posle su, u sred noći, turili delegate romske porodice u aute represivnih organa i odveli ih na sastanak sa vladinim predstavnicima. I Romi su pristali da se vrate odakle su krenuli i gde bivaju već mesec dana, u Centar za strance.Obrnuli aute, u autima razbudjenu decu i žutu kucu, policija za njima.Batalili vraćanje kući, od tolikog komšijskog veselja bi mogao neko i glavu da izgubi.

 

Ta odisejada sa romskom porodicom je, inače, doprinela obogaćivanju i drugih sposobnosti gradjanskih. Recimo, u početku su predstavnik romske porodice i poglavar sela matičnog, bili zbunjeni pred kamerama.Medijski pristup im je bio nedopustivo neizgradjen. Rom je mucao pred kamerama i vrteo zbunjeno cigaru u rukama, poglavar sela nije bio baš uskladjen sam sa sobom, videlo se nenavikao na medije...a sada!? Pa to je druga priča, romska porodica izgubila strah od medija, uspeva da sroči svoju žalost i jad, a poglavar sela bi mogao komotno da se kandiduje...to iznosi zaključke, to ima stavove, to izražava mišljenje demokratske većine sela...lepota do Boga.

 

Eto, kažem dobro smo...zanimamo se...tu smo negde izmedju "Gospodara prstenova" i "Seoske bune".Mrak je. Samo još da se pojave Orke i Uruk-hai. Mada bi mogao da se popridigne i Matija Gubec, pa da malo razvali po ušima ove što mu zloupotrebljavaju rečnik seoske bune.

 

 

 

 

 

 


Danilovgrad...

Zaista strašno i za mene pomalo neočekivano. Međutim jedan sličan slučaj iz Crne Gore je dospeo pred Komitet protiv torture UN, koji je zaključio da je CG vlada (mada je tada bila SRJ) prekršila obeveze iz Konvencije protiv torture. Da bi se spasila blama tokom svog puta ka nezavisnosti, Vlada CG je odrešila kesu i Romima koji su proterani isplatila milion evra. To je poznati slučaj "Danilovgrad".

Priča je jednostavna: Komšije Crnogorci su nekako načili da je crnogorsku maloletnicu silovao Rom iz lokalnog naselja u Danilovgradu. Onda su se samoorganizovali, tražili od Roma da im "izruče" momka, pa se zatim obratili opštini da donese rezoluciju kojom će se Romi proterati iz Danilovgrada (!?), a kada opština to nije uradila uzeli su pravdu u svoje ruke. U međuvremnu su se Romi obratili policiji tražeći zaštitu, a policija je (što je normalno na Balkanu) rekla da ne može ništa da uradi.

I onda: Romi su otišli iz Danilovgrada. Koliko se sećam, bilo ih je više od 300, a dosta njih je izgubilo posao jer se više od 5 dana nisu pojavljivali na poslu. Nedugo zatim, lokalni CG građani su naselje opljačkali i demolirali.

Epilog: Fond za humanitarno pravo je u saradnji sa lokalnim advokatom pokrenuo postupak, ali naravno, sudovi nisu reagovali. Na kraju je slučaj završio pred UN Komitetom protiv torture koji je zaključio da je konvencija povređena iako nije bilo fizičke torture. Prema njihovoj odluci, stepen šikaniranja, diskriminacije itd kojem su Romi bili izloženi može se podvesti pod pojam torture.

Laici će pitati zašto je vlast kriva kada su se građani sami organizovali. Komitet je to objasnio u dve tačke. Prvo, policija nije pružila Romima nikakvu zaštitu, a drugo, dok su naselje pljačkali i uništavali, policija je stajala sa strane i nikog nije ni opomenula, sprečila ili kasnije uhapsila.


tuga, jad, bijeda, čemer, teška žalost

bože pomozi ljudima koji ne znaju šta rade:-(


a meni se nešto čini

da je čak vest bila kako su strasti dobrodošlice komšiluka splasle, dok su nepoželjni odlazili u prihvatni centar.
Jako zanimljivo raZStezanje semantike do onoga što bismo u militantnom jeziku mogli nazvati "Friendly Fire". (ovde se puca, šta ćeš ti ovde?!)

Ponovo dobra priča Jelice. Pogled na običnog čoveka, koga treba naučiti da je kriv, da bi bilo manje problema. I onda on sedi u nekom autu, bedan, uplašen, neželjen, i opako kriv, sa sve kučencetom.

A testera...eh, naćiće neko drugo drvo...da ga secne, kako primetiste do pola,
za svaki slučaj.


Snežana,

hvala, mada bih mnogo volela da ovu priču nije ni trebalo da pišem. U ovakvim slučajevima dobro je da ipak mogu i imam gde da je napišem i zbog sebe i zbog vas.Pomaže mi da mi onaj unutrašnji glas ubedljivije kaže da sam ipak normalna.U manjini, ali ipak...


tu dolazimo do paradoksa

da dobrog, i aspiracije dobrom ne bi ni bilo ukoliko ne bi bilo ni zla.
Rečenica posle koje se mnogi zaglave u razmišljanju.
Volim da pojednostavljujem stvari u naizgled komplikovanom.
Uvek će biti neko ko bi da seče, poenta je da postoje i oni koji bi da sade.
Mislim da ovi sa semenom u šaci nisu manjina, već da su negde zaglavljeni, zaglibljeni...
Tome i služe ovakve priče, pogotovo napisane ne-informišućim jezikom. One koje dodiruju suštinu ljudskosti, makar i u onima koji bi da seku, a ne znaju zašto.


Dežela se provukla

Čujem da je danas krenulo put Brisela i nekoliko valjda stotina onih "obrisanih" (što im ne daju državljanstva).

Ima jedan lik, pola vremena provodi u Hr, pola u Slo, odličan, zapravo fantastičan analitičar i jednog i drugog društva. Zove se Davor Gjenero. Rado razgovaram sa njim i uvek čujem nešto pametno i nešto što se kasnije ispostavi kao tačno.

Pre jedno mesec dana radim priču o tome jesu li se Slovenci izvukli od Karle & Haga (slučaj Holmec itd). Evo šta mi je rekao Gjenero glede Dežele koja se dakle provukla:

RSE: Da li postoji neko ko može pritiskati Sloveniju – mislim na nekoga izvana – na način kako je recimo pritiskana Srbija, Bosna i Hercegovina ili Hrvatska, obzirom da je Slovenija članica EU i NATO-a?

GJENERO: Ovo pitanje je naročito zanimljivo. Onog momenta kada je Slovenija postala članicom EU, oni mehanizmi i Vijeća Evrope i Evropske komisije koji su u pristupnom periodu upozoravali na pitanje kršenja ljudskih prava, jednostavno prestaju djelovati. Pitanje ljudskih prava jednostavno prestaje biti u fokusu interesa međunarodne zajednice. Pretpostavlja se da je društvo koje je postalo dijelom EU postalo konsolidiranom stabilnom demokracijom i da ovaj tip međunarodnoga patronata više nije potreban.

Ako promatrate procese koji se dešavaju u Hrvatskoj, onda ćete vidjeti da doista postoji mogućnost da ostvarivanjem punopravnoga članstva ili bitnim napredovanjem u približavanju Evropskoj uniji, ovaj kompleks zaštite ljudskih prava najedanput postane izvan fokusa interesa javnosti. Slično se već sada dešava u Hrvatskoj i pitanje ljudskih prava polako, ali sigurno, i uopće cjelokupni kompleks razvoja civilnoga društva paradoksalno završava na margini interesa Evropske unije. A pitanja normo-tehničke prilagodbe acquis comunautaire zajedničkoj pravnoj baštini evropskih zajednica postaje središnjim političkim pitanjem.

U Sloveniji se veće političko pitanje danas postavlja prijetnjom da bi zbog nepostojanja reforme željeznice Slovenija mogla biti prijavljena Sudu Evropske zajednice, negoli sva ova pitanja koja se tiču suočavanja sa prošlošću, koja se tiču razdoblja rata i koja se tiču pitanja ljudskih prava.

Čitava priča


Srdjane...

...evo jutros krenuli izbrisani, u Brisel,(bass završih izveštaj), preko francuskog parlamenta, po ljudska prava...to temeljno naccelo EU, amin.
Znam za Gjenera, skoro je baš imao neko predavanja ovde u Lj. o Hrv-Slo odnosima komšijskim...dugo je pisao i kolumnu u Delu, al'više ne... sticajem promenjenih klimatskih okonolsti...
Pretpostavke i računanje na...su čudo.


Da, da, ljudska prava -

Da, da, ljudska prava - ispade ko u ondašnjem Afganistanu.

Prolazim kroz Sloveniju često kad putujem na Balkan (makar 7-8 puta godišnje, evo sad idem uskoro) ali se moje interesovanje zadrži na krajoliku (prošli put mrtav ladan išao preko jednog od prevoja, a ne kroz tunel - čisto da se setim kako izgleda), hrani (ne propustim neku od seoskih kafana) i vipavskim vinima (uvek kupim neko fino). A ljudska prava.... Ma ko te pita.


Izvol'te...

...na kafi.


Super. Razmenićemo kontakte

Super. Razmenićemo kontakte pa se nađemo negde na kafi u prelepoj (i novinarski sve manje dosadnoj) Emoni ako budeš tamo prilikom mog povratka sa Balkanske ture, a to će biti između Božića (gregorijanskog, tj. "većinskog") i N.G.


tu sam...

...ne mrdam nikud u to vreme...izvol'te dragi gosti!Kako je počelo, ponesite neko sikirče da se probijete do nas, ova stabla, debla i to po putevima, nije zgodno...


samo da se upisem

i da Vas pozdravim, Jelice, posebno zato sto ne dozvoljavate da se o ovome cuti. Nadam se da ce pakao Roma uskoro da se zavrsi, i, utopijski, nikad ne ponovi.


umbra hvala

za upis, a i za utopiju treba ljudi.


Srebrenica, US way

Lepo nam Jelice ti pricas ove price o tuznim (i ruznim) dogadjajima u Sloveniji. Sa stanovista Srbije (i ovih blogova) gde su ljudi uglavnom zabavljeni "svojim" tuznim i ruznim pricama ovo sve potpada pod temu "kako to drugi rade". Ja bih rekao i pod generalnu temu: sta su sve u stanju LJUDI da urade drugim LJUDIMA. I kako to neki drugi ljudi vide ... ili (uopste) ne vide ... Pa cu evo da dodam i ja jednu pricicu na tu generalnu temu.

Pre dve godine sam gledao vesti na jednoj Nemackoj udarnoj informativnoj emisiji i izvestaj iz Iraka o "predvecerju" ofanzive na Falaudzu. Reporter je kratko prikazao i snimak izbeglica iz grada, zena i dece i kratko rekao da Amerikanci pustaju zene i decu iz grada a muskarce (i decake) starije od 15 godina vracaju nazad!!! Meni je naravno odmah pala na pamet Srebrenica i slicno izdvajanje muskaraca i decaka. Ali ono sto me je frapiralo jos vise je da je sve saopsteno kao kratka, "obicna" vest, bez ikakvog komentara. Ni sledecih dana(a i godina), bar u udarnim informativnim emisijama i komentarima nisam nista cuo/video o tome. Sve do pre par meseci kad mi je slucajno dosla u ruke jedna knjiga u kojoj sam video da ono sto sam ja primetio nije bilo samo plod moje "paranoje", i da ima (hvala bogu) ljudi koji na svet gledaju otvorenim ocima ... Knjiga se zove Failed States: The Abuse of Power and the Assault on Democracy i napisao ju je Noam Chomsky cija radovi iz oblasti lingvistike spadaju u najveca naucna dostignuca 20 veka. I koga mnogi nazivaju i "svetskim intelktualcem borj 1" i "najkorisnijim gradjaninom Amerike". Evo tog odlomka sa strane 46 (u mom slobodnom i nestrucnom prevodu, ko ima account na amazonu moze procitati i original koristeci opciju "search inside" i rec "Falluja"):

... U novembru 2004, okupacione US snage su izvrsile drugi veliki napad na grad Faludzu (Falluja). Stampa je izvestila odmah o teskim ratnim zlocinima, sa dokazima. Napad je poceo bombardovanjem ciji je cilj bio da se isteraju iz grada svi osim muskog dela stanovnistva; muskarci izmedju 15 i 45 koji su pokusali da pobegnu iz Faludze su vracani nazad. Plan je podsecao na preliminarnu fazu masakra u Srebrenici, samo sto su srpski napadaci odvezli zene i decu iz grada umesto da ih isteruju bombama ...