Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Deca su ukras sveta!

Dobro...volim da povremeno odem do pozorišta. Volim taj imaginaran svet unutra u kome se izgubim kao malo dete u novobeogradskom Merkatoru (Video ja svojim očima. Dozivalo majku a nje ni od korova. Bilo mi žao deteta, ali samo na tren. Naći će se već njih dvoje, što ja da se mešam. Nek dete na vreme doživi traumu. Nek se pripremi za svakodnevicu.) Dakle... Obožavam glumce. Preferiram tragedije sa elementima komedije. Zato i ne planiram da se iselim u inostranstvo. Mazohistički sam vezan za rodnu grudu, pa nešto tripujem (što bi mladi rekli) da je i ona vezana za mene. «Džepovi puni kamenja» na velikoj sceni Ateljea 212, «Ifigenijina smrt u Aulidi» na sceni «Raša Plaović», «Dekameron» u Buhi, «Dragi tata» u JDP-u. Koliko dobrih predstava čovek može da pogleda. I da se izgubi. Potpuno izgubi. A to mi je neophodno. Da se izgubim. Inače, ne bih dugo izdržao ovako, pod danonoćnim stresom. Brzo bih se predao, a onda ode prvo mozak. Ne bih da vegetiram. Sem za ručak. Dobar je to začin jelima. Primetićete da često pominjem decu. Nije slučajno. Od susreta sa jednim detetom iz moje ulice frustriran sam već danima. Hodam ja tako, hodam, tom mojom ulicom kad primetim, onako nonšalantno, sa strane stoji desetogodišnjak sa štapom, a na vrh štapa neki lanac sa kukicom. Baca hleb iz džepova, jučerašnji, rekao bih i kako koji golub pridje hlebu, ovaj mu kukicom otkine glavu. Mali ubica se sjajno izvežbao. Par golubijih leševa na zemlji, a jedan gladan se približava. Odvratno dete se smeje. Morao sam to da sprečim. I sprečio sam. Ne bih, zbog penzionera, koji će eventualno da čitaju ovaj blog, detaljisao kako sam ga sprečio. Bilo je krajnje vaspitno, sa umerenom, ali ne prekoračenom, upotrebom nasilja. Ko zna kakvi su mu roditelji. I njih bi voleo da upoznam. Da popričamo. Mislim, neću im ja ništa. Samo da proverim da li imaju licencu za razmnožavanje. Cenim, ne mora baš svako da ima decu.


Deca su ukras sveta, a previše ukrasa je kič

Ja hoću detalje, da se naslađujem...

Predrag M. Azdejković
www.queeria.com


izgubljeni u prevodu

I ja sam skoro istakla poentu poslednje rečenice, pa su mi neki zalepili etiketu, ko na kofer, još je nosim.
Nešto me briga. Lepo mi stoji.
To su oni sto ne gledaju decu, već golubove.
Lovci na glave.
Glasam za licenciranje!

Topli pozdrav od mene :)

p.s. ja ispadoh marginalac, Vama držim palčeve; srećno :)


ima tu

raznih slicnih primera, jednako jezivih i uvek se pitam,
kako coveku za bilo koji posao trebaju obrazovanje, trening,psiho-test, setifikat,licenca, pa godine iskustva i rezultati da bi profesionalno bio priznat, a za najtezu
"profesiju" na svetu, mu ne treba nista, cak ni uverenje da je normalan-dovoljna je sposobnost za smesne pokrete i moze da bude roditelj.


angie,

to je stvarno kljucno pitanje.

Quote:
za najtezu
"profesiju" na svetu, mu ne treba nista

Ali, da li uopste mozes da zamislis politicara, pokret, partiju, sektu, klub, anything, koji bi pokrenuo to pitanje? I preziveo.
Mislim, ljudima mozes da zabranis da prebrzo voze auto, da prave galamu u nevreme, da pljuju na ulici - ali da im ogranicis pravo na decu (broj dece) - e, to, ne moze! To je usud sa kojim homo sapiens izgleda mora da nauci da zivi. Ili da umre.


sarski,

ocigledno da svest nije dovoljno sazrela, da drustvo bude zainteresovano da se pozabavi nalazenjem pravih resenja za ovaj problem.Sankcionisati one koji su se pokazali kao losi roditelji, bi bilo dobro za pocetak, uz adekvatno zbrinjavanje dece.


Inace angie

postoje u drustvu mehanizmi kojima se mogu "sankcionisati" losi roditelji i "adekvatno" zbrinuti deca, samo iz takvih reakcija obicno nastanu još tužnije priče...
Uopšte mi nije jasno kako tako lako i bez razmišljanja predlažeš tako drastična rešenja.
p.s. kamichak je potpuno u pravu


seldo...

ja nisam "tako lako i bez razmisljanja" predlozila drasticna, a ni bilo koja druga manje drasticna rasenja,
ja sam samo rekla, da smatram da bi nesto-ja licno, ne znam tacno sta- znam za ona koja sada postoje, koja nisu dovoljno dobro smisljena, niti se dobro primenjuju,-
trebalo da se pametnije osmisli, ali da za to drustvo nema interesovanja...pa tako i nastaju te jos tuznije price koje vi pominjete.
Na decu sam izuzetno osetljiva, i naravno da je ovo problem koji trazi kompleksnije resenje, za koje mi kao drustvo nismo spremni.U Kanadi trenutno zivim, i ono sto znam o ovom problemu je da su resenja zakonski odredjena, a da se u praksi vise vodi racuna o formalnom izvrsavanju, nego sto je tu neko stvarno zasticen i zbrinut.


...

Quote:
Ali, da li uopste mozes da zamislis politicara, pokret, partiju, sektu, klub, anything, koji bi pokrenuo to pitanje? I preziveo.

ja mogu da zamislim. vec se desavalo, znaci - moguce je.
u kanadi i svedskoj je drzava primenjivala principe eugenike kroz large-scale programe tipa sterilizacija mentalno obolelih i zaostalih u mentalnom razvoju sve do 70-tih godina proslog veka.

Quote:
ocigledno da svest nije dovoljno sazrela, da drustvo bude zainteresovano da se pozabavi nalazenjem pravih resenja za ovaj problem.

prava zurka je bila tamo 30-tih, 40-tih godina XX veka, tad su ljudi bili bas bas svesni.


Da, postojao je takav program

i u Indiji - dobrovoljna sterilizacija u vreme Indire Gandi (cak je ljudima isplacivana nadoknada), ali se pretvorio u nesto veoma ruzno. U Singapuru je to regulisano metodom progresivnog oporezivanja. Medjutim, svi takvi pokusaji su se zavrsavali fiaskom.


Eto Kinezi, npr, su nauchili

Eto Kinezi, npr, su nauchili da zive sa tom zabranom.. Na sve se chovek navikne.. U ovom sluchaju, gore navedenom, licenca bi bila dobro reshenje, I think so..
Ko zna shta se deshava u glavi tog malishana? Chinjenica je da deca umeju biti poprilichno surova, a sve je to izazvano nekakvim frustracijama i vuche korenje, naravno, iz porodice.. Nazalost..


deca...

nadji mamu i tatu, mali verovatno ni nezna sta tacno radi... a tebi srecan Dan Republike...
jos se nisi ozenio? ili upario? jos nemas dece? ako budes hteo da ih imas, i jednom dodju... svakako ces im obajasniti i primerom pokazati da nije zabavno ubijati neduzne zivotinje i kako da se postave prema drugoj deci i ljudima koji to rade...
mnogo mi nedostajes ali nemam vremena da slusam tvoje emisije...
cuvaj se i ne daj se, i samo napred...

Rodion


Mozda cete ga videti na

Mozda cete ga videti na nekom od plakata za tridesetak godina.


I kaze znanje ispred

I kaze znanje ispred politike?


Brakče

Pusti danas ako mozes Rolling Stones - Can’t You Hear Me Knocking pa nek ide sve u bestraga.

ljubi te slusalac


FUJ!!!!

Kako je odvratna ova prica.Zao mi je sto sam je procitala od ranog jutra, Igore.Bas sam se ozracila(sto bi rekli mladi)sve na ovo maglovito jutro u Beogradu.I zao mi je sto si to video.Ono dete iz merkatora, pises, na vreme dozivljava traumu,pa opet pises,da se pripremi na vreme za svakodnevicu.A mi kao mozemo da vidimo svasta jer smo postali imuni na uzase, a nije tako.Ono dete iz Merkatora sto je izgubilo majku na trenutak i place, smo, zapravo, svi mi.Mozda vise neplacemo i majku ne trazimo,ali sigurno trazimo oblik kroz koji bi suze filtrirali,kao sto je recimo, pisanje na blogu.
Da je tvoja prica tema za film,on bi sigurno zavrsio u nekom bunkeru nekog novog talasa u boji.Stvarno mi je odvratno sve sto si video, tvoje nasilje je u ovom slucaju vestina tvog sazrevanja i opet ono cuveno za Srbiju, sve sto nas ne ubije moze samo da nas ojaca.Fuj!!!!Ja bih vise da ne bildujem vestacki svoju snagu raznim stimulansima, jer u biti sam nezne konstitucije i hocu da odvratni decko postoji samo na filmu(koji ce zavrsiti u nekom bunkeru)a ja cu umeti da opravdam scenu iluzijom i mastom koju film podrazumeva.


Deca su ukras sveta,

a napast i veliki razbojnici i pripravnici za teska krivicna dela po komsiluku,na ulici,u zgradi,u liftu,u ulazu i t.d.

Naravno ne sva deca,ali ona na koja sam gore mislio i koja se regrutuju po raznim BG-blokovima odprilike rade ovo:

redovno nose upaljace,njima pale i time zaglavljuju plasticna dugmeta u i ispred liftova,

zasto to redovno rade?

pa nema drugog normalnog objasnjenja,vec da kao mali vezbaju da cine stetu,da maltretiraju komsije,da zagorcavaju zivot svima koji im se nadju na putu,

tako to pocinje,prvo se u desetoj godini pale dumad na liftovima,

u 13-14 godini pocinju da vrse diverzije po zgradi,po komsiluku,skoli,zapale za pocetak nesto u podrumu,razvale neka vrata da pokazu svoju snagu,a ako se da nesto ukrasti tim bolje,

vec sa 16-17 godina,ti pripravnici za razbojnike izrastaju u zlikovce,koji ne prezaju od tuca,od najtezih kradja,od otimanja tasni,telefona i slicno,a ni ubistva nisu retka kako smo to videli nekoliko godina unazad,

dakle,razvojni put ovih decaka kasnije kada napune 18. godina i postanu punoletni,neke obavezno odvede u zatvore,domove,a mali broj se i opameti,

sve u svemu,svako u svom kosiluku ima svog maloletnog komsiju i pripravnika za razbojnika,pitanje je samo kojom brzinom napreduje u tome,i ima li ko da se tome suprostavi,


Kriminalci, robijashi!

Znaci, ako si slucajno sa 10 palio dugmad na liftovima, sa 20 si vec u zatvoru ili si mozda cak nekog i ubio!
Ha ha ha... znam da sam malo banalizovala, ali ipak... :)


Sve što raste htelo bi da raste - potpis - tumor

Deca nas razoružavaju svojom ljupkošću, nevinošću i bespomoćnošću. Bude u nama humana i altruistička osećanja i čine nas boljim ljudima.

To je naravno bajka.

Mi eto imamo u mozku instaliran taj čip altruizma koji nas navodi da zapostavimo vlastitu dobrobit i žrtvujemo se za vrstu. A deca su robotići programirani da pronađu sve načine da tu našu instaliranu altruističku slabost maksimalno iskorišćavaju.

Seća li se neko filma Screamers od pre desetak godina?


...

Quote:
Mi eto imamo u mozku instaliran taj čip altruizma koji nas navodi da zapostavimo vlastitu dobrobit i žrtvujemo se za vrstu.

to je naravno zabluda.
kada ste poslednji put videli da se neko zrtvuje za Vrstu?
svako se zrvuje samo za svoje mladunche.
nemamo "chip" za smeshkanje tudjoj deci u liftu.

moj pas nema pojma kojoj vrsti pripada.
a ona zenka mamuta iz ice-age-a koja je umislila da je oposum bi se zrtvovala za oposume ;)


Quote:svako se zrvuje samo

Quote:
svako se zrvuje samo za svoje mladunche.

Tek je to zabluda. Niko se ni za šta ne žrtvuje nego samo pursue his own agenda. Psihopate (svih godišta) su prirodni produkt društava kojima vlada ničim obuzdani sebičluk (tj otimačina). U tom smislu, tvoj pas, a pogotovu 'mamutica iz ice-age-a' su neuporedivo 'humaniji' od savremenih pripadnika ljudske vrste. Jedino pitanje je da li je ikada bilo drugačije?


Ej, Doktore....

... ako imas sofu, de, majke ti izvali se malo, koji sat... ako ne - ni pod nije los!

Mungos, The Zmijoje.ac


Ja sam uvek

izvaljen, ži' mi ti!


Vidi se...

Aj' probaj malo da ustanes i osmotris realan svet oko sebe. Mislim, bankrotiraces na tolet papiru...

Mungos, The Zmijoje.ac


Dobra ti je

ova, zlata vredna. Odakle ove analne fiksacije? Problemi sa probavom ili nerešeni konflikti iz detinjstva?


...

eh, doktore.
"zrtva" u objektiviziranom smislu,
tipa ja bih na zurku, ali ne mogu,
moram da cuvam mladunce.
ili, ja bih novi dior addict 2 ali moram da kupim pelene.
kapiram da su to te zrtve.
i one su zamislive.
a zrtve za vrstu - to ne mogu ni da zamislim kako bi trebalo da izgleda.


a, na to

si mislila. dobro, onda se kapiramo. mada, kad malo razmisliš, opet se to svodi na neko pitanje imanja/nemanja. moram da priznam da sam ovde u uk upoznao mame koje su izrađale neku decu pa su ih poslale nazad na daleki potkontinent, dok su one same (mame, dakle) nastavile ovde da ganjaju svoje karijere.


IGORE, MAJSTORE...

... konacno da "mi se javis" (ups, izgubio sam prsten...):(
Bre, kako prodje i poslednja "Noc Vestica" a tebe jos uvek ne bese, mloooogo sam se unedovoljio (sta god to znacilo).

Elem, deca su genijalci od kojih mi matori uvek mozemo da (na)ucimo, jerbo vide ono sto mi nismo sposobni. Ih, kad se samo setim kada sam bio dete...:)))
Jedva cekam ono moje (ma jok, ona i ja tek pregovaramo sta cemo s nama) koje MORA da bude gore od oca mu ..... njegovog!:))

Mungos, The Zmijoje.ac


deca nisu kriva

ima i jedna druga prica, bas o golubu, koja se desila u buenos airesu, 2000 godine, kada je ekonomski dizaster pogodio argentinu. na trgu u centru grada, deca trce, igraju se, trce za jednim golubom...najmladji uspe da ga uhvati, sretan trci do nesto starije sestre, ona uzima goluba, ne pusta ga i kaze idemo, brzo, mama ce se obradovati. to vece su imali sta da jedu. Ko je tu ubica? Gladno dete ili ocajna majka? Da li u ovom slucaju treba primenjivati vaspitne mere, nase, umerene naravno, prolaznicke?
Veoma oprezno sa sankcionisanjem - pitanje koje uvek postoji jeste ko odredjuje stepen normalanost i podobnosti pojedinca ili roditelja. Ima puno primera drustveno "nepodobnih" osoba koje su izuzetni roditelji. Ima i primera drustveno podobnih monstruma.
Sankcionisanje roditelja priznajem samo u slucaju nasilja koje se treba sankcionisati kao i svako drugo nasilje. Sankcionisanje dece - ne bi trebalo da postoji.


hm, deca

su za mene engima - radim sa decom i pokušavam da proniknem u njih svakodnevno, nekad se čak i drznem da pokušam da dekodiram... (literatura koju svaki dan čitam -Olovka piše srcem)
Prva priča o golubovima je strašna, jer nagoni na uopštavanja...
Zagovornik sam Neil-ove ideje da su sva deca dobra, i da sve što im treba dati je sloboda.
Rekoh već da radim sa decom - te videh da ta izvikana sloboda pali.
Videh da od destruktivne dece lagano iščiljuju neka iskričava, nova, vedra, neoptrerećena strahom, deca koja će od vas zahtevati odgovor, deca koja počinju da vas promatraju, ispituju i vole jer ste se i vi drznuli da ih volite sve.
Zato i kapiraju priču Ništa na poklon, zato i vole tu priču, jer shvataju suštinu...
I eve jedne od mnogih genijalnosti iz knjige gore navedene - odgovor na pitanje o sažaljenju

što se sažališ na tatu
pa mu kažeš
da si nahranio mačku
u njegov šešir


Lekcija

Na prvi pogled mi se cini da se ona misao o fizickom kaznjavanju moze prosiriti i na ograncavanje slobode, i glasila bi, otpilike - Ogranicavanjem slobode decu samo ucimo da se problemi mogu resavati ogranicavanjem slobode.


ograničavanjem slobode

decu učimo kako da funkcionišu u represivnom sistemu, umesto da im damo šansu da pokušaju da iz njega izadju,
protivnok sam toga.
moj način (otkrih toplu vodu, ha!) se bazira na slobodi, u njenom pravom značenju, iako to podrazumeva latentnu anarhiju, iako to iziskuje puno strpljenja, razumevanja, podrške, ali verujem da je to jedini način - u praksi se vidi da recept radi - makar ja to vidim.
Za sve one koji bi da pričaju o "okrutnom umu" dece, poručujem da se raspitaju ko je bio Homer Lejn i šta je uradio...


Da, radi sigurno i ja samo

Da, radi sigurno i ja samo mogu da ponovim tvoje reci u drugoj formi gde je kaznjavanje i ogranicavanje slobode deci jeftino, sebicno resenje koje mi roditelji koristimo kada nam nije do ozbiljnog rada sa decom.


ovaj A Neil

što ga izrabljujem maksimalno, napisao mnogo pametnih stvari.
Oko jedne rečenice sam mnogo razmišljala, iako je sama sebi dovoljna
"Rodtielj koji tuče svoje dete mrzi sebe."


Da, i meni se čini da je

u pitanju 'o-svešćavanje' deteta, koje zahteva vreme, ljubav i pažnju (neko bi rekao i rad). Preki metodi tipa kažnjavanja su barem toliko opasni koliko i potpuno zanemarivanje deteta/dece. Ali, koliko je današnjih roditelja, ili 'odraslih' 'o-svešćeno'?


kažnjavanje i zanemarivanje

Meni je u kombinacija ova dva, druga varijanta daleko bezopasnija od prve.
Verujem da u priči o odrastanju roditelji ne moraju da budu presudni faktor. (naravno ima ekstremnih slučajeva)


Snežana, potpuno ste

u pravu. Ja sam imao u vidu ekstremnu situaciju kada dete odrasta uz roditelje.


deca nisu kriva,

da,

moja saznjanja govore,da su gro roditelja zapravo najveci podrzavaoci svoje dece,ma kakvi oni razbojnici i ubice bili,

pokazalo se,da roditelji u 90 % slucajeva svoju decu podrzavaju,brane,iako ista pljackaju,biju drugu slabiju decu,i cine sva moguca krivicna dela,

vrlo su retki roditelji,koji svoje dete osudjuju,ili ga se odreknu,ako im je to isto dete DELIKVENT,

svako ko misli da ovo nije fakat,i da ovo nije istina,taj je upravo jedan od roditelja koje sam gore opisao,

njima je uvek kriv neko drugi,nikada njihovo dete,ma kakvo razbojnicko delo to dete napravilo,

dakle,od roditelja bez karaktera,bez skrupula,gotovo je velika sansa da njegovo dete bude to isto,jer njegov roditelj se ponosi time sto je njegovo dete ludo i neukrotivo,i sto mu se svako normalan sklanja sa puta,


ludo i neukrotivo

Pa deca i treba da budu luda i neukrotiva – ili se možda pretpostavlja da ih treba dresirati da odgovaraju na odredjene sadržaje na isti način, - dobar pas! (ja bih rekla da je jedna od najdivnijih osobina dece upravo ta neukrotivost)
Evo, da ja mnogo ne pametujem, deo onoga što je čika Nil davno napisao, razmišljajući o nagonu za moći:

Jednom sam sedeo sa Bilijem, zavaljen u svoju crno-narandžastu ležaljku. Bili me, razume se, smatra zamenom za oca.
„Ispričaj mi neku priču“, rekao je.
„Ispričaj ti meni“, uzvratih.
Ne, bio je uporan, ne može on meni da ispriča priču, nego treba da je ja ispričam njemu.
„hajde da ispričamo priču zajedno“, rekao sam, „Gde ja prekinem ti nastavi, važi? Lepo! Bio jednom...“
Bili je pogledao u moju narandžastu ležaljku. „Tigar“, reako je, a ja sam znao da u stvari, misli na mene.
„...Koji se sakrio pokraj puta u blizini škole. Jednog dana, putem je naišao dečak, po imenu...“
„Donald!“, reče Bili. Donald je njegov pajtos.
„Odjednom, tigar je skočio i...“
„Pojeo ga!“, nastavi Bili.
„Tada je Derek rekao – Pokazaću ja tom tigru koji mi je proždro brata. Zgrabio je svoj revolver i krenuo niz put. Uto je tigar iskočio i...“
„Pojeo ga“, upade Bili razdragano.
„A onda se razbesneo Nil. – Ne može to tako! Taj tigar će mi pojesti celu školu! , rekao je, zgrabio svoja dva revolvera i izašao na put. A tigar je iskočio i...“
„Pojeo ga, naravno.“
„Ali tada je Bili rekao da dako dalje ne ide. Zgrabio je svoja dva revolvera, mač, nož i mašinku i krenuo niz put. Uto je tigar iskočio i...“
„Bili ga je ubio.“, reče Bili skromno.
„Sjajno!“, uzviknuo sam. „Bili je ubio tigra. Dovukao ga do školskih vrata, ušao i sazvao vanrednu sednicu. Neko od učitelja je rekao: „Pošto je Nila pojeo tigar, potreban nam je novi upravnik. Predlažem da to bude...“
Bili je ćutke spustio pogled.
„Predlažem da to bude...“
„Dobro znaš da su izabrali mene“, rekao je preko volje.
„I tako je Bili postao upravnik škole i šta misliš, šta je odmah učinio?“
„Otišao je u tvoju sobu i uzeo tvoju pisaću mašinu.“, odgovorio je bez imalo oklevanja i smetenosti.


Ne verujem!

Znaci ako ti je dete delikvent - ODREKNI SE DETETA!
Mozda postoji i nesto izmedju...??!


nije to tako čudno

deca su najčešće, na ovaj ili onaj način, ogledalo roditelja.


nije tako cudno

kaze se i ne pada iver dalje od klade - jedan od najvecih predrasuda civilizacije.


ja vidim razliku

u ovim dvema tvrdnjama.

ja sam svojom želela da kažem da se u problematičnom ponašanju deteta najčešće da prepoznati nedovoljna ili pogrešna roditeljska (starateljska) briga. to čak ne povezujem sa pričom o dečaku koji ubija golubove jer mi nije van pameti da je njegovo ponašanje moglo biti motivisano nečim što nema veze sa roditeljskom nebrigom. nije mi teško zamisliti da je, na primer, tog dana bio metom iživljavanja školskih siledžija. besmisleno je spekulisati, mi o tome zapravo ne znamo ništa, a obeležavanje grubim etiketama teško da će pomoći. najmanje što je tom dečaku trebalo bila je čvrga, ćuška, šta već. ali razgovor s nekim ko hoće, ume i ima vremena da sluša, trudi se da razume i ako ume pomogne (ne samo pridikuje) mogao bi biti dobar početak. ovde je, medjutim, bilo reči o nečemu drugom, o roditeljima koji okreću glavu od problema i time najčešće generišu nove.

s druge strane, ovo sa iverom i kladom nikad mi nije govorilo ama baš ništa, osim što bi me podsetilo na olakšanje, nakon početnog šoka, koji oseti junak iz židovih kovača lažnog novca kada sazna da mu je otac neko drugi a ne onaj koga je do tada smatrao ocem. ne razumem ljude koji žele decu, ne mogu da ih imaju ali odbijaju da usvoje dete jer žele "svoju krv". ne razumem fascinaciju posmatrača koji u nečijem detetu vide "pljunutog" oca ili majku. osetim "nešto" kada u osmehu, gestu, glasu... svoga deteta prepoznam nekoga od nas, ali me to svaki put i opomene da mi je roditeljska obaveza i da svoje dete naučim da se opire bilo čijem, svesnom, ili nesvesnom, sebičnom ili dobronamernom pokušaju da ga optereti nasledjem. ako ste nešto tako imali na umu uvevši iver i kladu u ovu prepisku, sa vama se potpuno slažem. ako ste mislili na nešto drugo, volela bih da mi pojasnite o čemu je reč.


vidim i ja razliku

moram priznati ne bas tako veliku, ali vidim (posebno nakon Vaseg objasnjenja "ogledala")

iver i klada, se vise odnosilo na post u kojem pise da deca roditelja bez skrupula imaju veliku sansu da buda ista....bez karaktera, sktupula....
htela sam samo da kazem da se gnusam predrasuda bilo koje vrste. i da su jevreji bogati, i da su srbi agresivni, nemici naciste, francuzi smrdljivi, romi prljavi i naravno da su deca ista kao i njihovi roditelji. I u pozitivnom i negativnom smislu. Gnusam se kvalifikacije tipa: da li ti znas ko je njegov tata/mama - alkoholicar/narkoman/lopov, doktor/profesor/bankar, i zakljucka izvedenog po principu iver & klad. Odvratno mi je i kada roditelji kazu - vidi naseg baneta kako je dobar, a nebojsa....sta ces takav mu je i tata. odvratno mi je kada roditelji koji su u bracnoj zajednici komentarisu one koji nisu i kako sve to utice na (naravno los) razvoj deteta, i jos puno toga.
o opterecenju dece "nasledjem" se slazem u potpunosti sa Vama.

lepo je sto ste sponemuli gida : )


predrasude i stereotipi

neretko se isprepadam kad shvatim koliko vremena i energije trošimo na gotovo svakodnevno rvanje s njima.

dok nismo postali roditelji još smo mogli i da prećutimo. a sad muž i ja do cepidlačenja dosledno reagujemo kad god primetimo da nam je neko od dece nabasalo na još jedno od naličja civilizacije.

priča o "malom skotu" koji ubija golubove prizvala mi je u sećanje jednu drugu, sa svetostefanske plaže, od pre desetak godina, kada je grupa nešto malo starijih "skotova" došla medju kupače i divljanjem, mlataranjem pištoljima, vredjanjem, prskanjem... počela da rasteruje ostale. najednom im je prišla sredovečna gospodja i obratila se jednom rečima: "petroviću"! "petrović", preneražen i prebledeo: "učiteljice, nisam znao da ste ovde". učiteljica i "petrović" nastavili su razgovor o njemu, šta je radio otkako je završio osnovnu školu, pokazala mu je gde su na plaži ostali iz njene porodice, nekih se "petrović" i setio, mahnuo im je...

kupači su odahnuli. potrebno je bilo da jedan od njih sretne učiteljicu koja od njega nije digla ruke onda kada porodica i gotovo svi ostali u sredini u kojoj je živeo jesu, pa da divljanje na plaži prestane. pričala sam sa učiteljicom, pretpostavljala je da će "petrović" završiti u kriminalu kada napusti školu. nije bilo nikoga da se oko njega potrudi. ali činjenica da su ga učiteljičin glas i pojavljivanje kada joj se nije nadao obradovali i smirili pokazuju nam valjda da "petroviće" nije nemoguće humanizovati. najmanje što možemo je da ih ne zovemo skotovima pre nego što ih upoznamo.

sa decom ništa nije jednostavno, a pogotovo ne crno-belo. bilo da su naša ili tudja, od nas traže mnogo truda. porazno je koliko često im okolina odgovara predasudama i ničim više.


Pazi, majka !!!

Ja sam majka troje dece i ne volim uopštavanja nikoje vrste. Ne dozvoljavam da se moja deca podrazumevaju.Vrlo sam nezgodna kad mi neko dira decu.To što neka druga deca nisu imala više sreće, pa su na lutriji izvukla skotove od roditelja, nije njihova krivica.Ta deca su posledica.

Moja deca bi se rasplakala da su pročitala priču o golubovima.
Moja ćerka od svoje 5 godine govori da će kad poraste raditi u Green P.( ne znam kako ćemo uspeti da je udamo obučenu u žutu pelerinu i u olujnom vihoru, dok u gumenom čamcu nasrće na tankere i kitolovce)

Moj sin se zove Vuk i svoje ime strašno voli, jer smo se učili da su vukovi dobri, da vole svoje male bebe vukove, da su hrabri i da je priča o Crvenkapi štetočinska.Na pozivnici za rodjendan želeo je da mu odštampamo vuka koji zavija, jer tako vukovi zovu prijatelje.

Moj stariji sin ima 1,96m sa svojih 16 godina, veliki je k'o planina i nije mogao da izadje i napuštenom psu u našoj ulici odnese činiju vode, jer ne bi imao snage da ode od njegovog pogleda i ostavi ga samog...morali smo da zovemo Utočište za životinje, gde su nam rekli da pas ima vlasnike, koji ga uporno, namerno ostavljaju samog na ulici, danima.

Mi već danima imamo problem sa malom fočicom, gore desno. I sa tri rakuna na info-sajtu.I sa malom lisicom, koja ih povremeno zamenjuje...Svaki put se zarozamo od žalosti kad vidimo crne okrugle oči bebe foke, kojoj preti, kao i ostalim pripadnicima njene vrste, da ih toljagama po glavi ubiju odrasle ubice, koje imaju decu...

Zato bolje o roditeljima...a ti ako ne budeš dobar, ima da ti uvalim svu svoju decu na čuvanje kad dodjem idući put :)))

Baš lepo što si i ti ovde.


Igore,

Nadam se da si malog skota naterao da sahrani golubove i jos da im ocita dirljivo opelo.
A prilicno je hrabro sto si sa epizodom izasao ovako na videlo, mozda ce ti se jos javiti roditelji da tvrde kako si malom uradio nesto mnogo strasnije nego sto jesi.

Olga


bez naslova

''malom fochicom''???

malom fokom ili fokicom


joj bravar,

zašto takav komentar?
Pa zar Vam ortografija toliko znači?
Ne vidim da ste se negde izbacili sa nekom jasnom primedbom koja bi nekom od potencijalnih čitaoca unela energije, saznanja, poimanja oko problema, sa kojim smo se već svi složili da je veoma važan, strašan, itd.
Vaša priča ne ide dalje od kukanja za nekim vremenima i pominjanja krajnje irelevantnih stvari - tipa - pomama za Majom. (Vidite, mene to ne uzbudjuje)
Vaš poziv - 'Ajmo ljudi da dignemo glas! - pa ko Vam brani!????
Ja svoj glas dižem svakodnevno - mizeran nivo - nema veze!
Ali za razliku od Vašeg kukumavčenja za dobrim starim vremenima kad su deca imala šta da vide na TV (nešto me tu sećanje, sem par projekata ne služi - a sad na tom istom TV možete da vidite i emisije u kojima se učenici uče retorici, tj. uče da brane svoj stav, itd., moj mizerni nivo je doveden na stepen aktuelizacije - kada od destruktivnog deteta, koje nema nagon da ostvari bilo kakav smisaono-emotivni kontakt sa sredinom, dobijete dete koje ima potrebu da zagrli drugo dete i da mu se nasmeši, bez razloga.
Bez ortografskih nasrtaja, molim - imajte u vidu da neko kuca na tastaturi, da ga možda mrzi da ponovo iščitava, uzbudjen što je eto, dao svoj glas, da je možda pogrešio dok je pisao jer mu je pokipeo ručak, ili šta već.
Zadržite se na razmatranju teza, kako Vi to lepo kažete "gde su roditelji intelektualci?" - kao da je u vaspitanju važno biti intelektualac, kao da je za bilo šta smisaono važno biti intelektualac.
Za ljubav prema toj deci, o kojoj Vi toliko neprestano želite da pričate nije potrebna ta intelektualna potpora.
I krenite sa želje na dela.
Daklem, batalite ortografiju i predjite na decu.
p.s.
verovatno ima kuckaškihpogrešakaalimezaistamrzidauživamuiščitavanju...
poz


bez naslova

Ne volim nepravilnosti u jezickom izrazavanju i to nije greh.
Mozda ovo citaju i neka deca, pa da se ne povedu.
Ovo nema bas puno veze sa emocijama, kazes ili mali covek ili coveculjak!!!
A nisam htela da budem zajedljiva. Zao mi je sto je tako ispalo?! Samo sam ponovo citala komentare po ko zna koji put. Njen mi se jako dopao. Valjda sam zato i primetila. Znate, pas koji laje ne ujeda!!!
A sto se tice dece: svakodnevno sam sa njih trideset dvoje, ponosna na svoj rad i uzivam u njemu. Kao i ta deca.
Kod kuce sam sa jos dvoje.Vaspitavam ih najbolje sto umem i znam, ali sigurno ne da ubijaju golubove, vec da ih vole i da ih hrane.
Nisam prozvala intelektualce roditelje, vec nazovi intelektualce- uredjivace raznih novina i TV emisija koji o deci pricaju samo nekim datumskim povodom.
Naravno da za za odgajanje DETETA U dobrog coveka nije potreban roditelj intelektualac, vec samo LJUBAV, RAZUMEVANJE I PAZNJA.

Na zalost, nisam bas u mogucnosti da delujem u siroj drustvenoj zajednici, ali krenimo od svoje okoline i to je nesto.

U svakom slucaju GLASAM ZA LJUBAV!!!


to je već nešto

idemo dalje...
pozdrav S


Bravare...

...apsolutno fočicom, pa pogledaj je, zar nije fočica ?


jelice,

razumemo kako je to kada po ceo dan pricas slovenacki...onda kad se dokopas srpskog ne mozes da prestanes da palatelizujes... :)


brooklyn,

ma nije to tako ozbiljno, ja sa poigrala rečju i našla naziv za bebu desno, a striktno primenjivanje palatalizacije me je uvek zabavljalo...mada možda bi joj stajalo i fokence, vuče južno, al' je umiljato.


bez naslova

OK ma moze i F O K C I C A

Pozdrav za Jelicu i za Snezanu


Brakus for president...........

Sto se tice prvog deteta, koje se izgubilo, definitivno ce morati da se navikne na traumu posto zivi u Srbiji...
dok ce drugo ako tako nastavi, verovatno postati ministar polic... ili neceg slicnog... posto za to ima sve predispozicije, bar za sad....!

Ps.A mozda je i obijao trafike, kao neki...


Je l' to o mojoj deci?

Ni jedno ne živi u Srbiji, ali i van nje ima trauma...drugo možda i postane ministar, iako nije obijao trafike, em je mali, em ga ja vaspitavam...mada ne znam odakle vam pomenute predispozicije? Zbog imena? Ili što voli životinje?


SORRY

Ma jok, to nema veze sa vasom decom, vec sa odredjenim ministrom koji je i sam priznao da su to bile mladalacke ludosti, nije mi jasno zasto ste se osetili prozvanim.....ali OK, sorry ako sam vas uvredio....
A sto se tice trauma, naravno da ih ima svugde, samo sto su ovde ucestalije nego bilo gde drugde!
BY THE WAY, text se odnosio na Brakusovu pricu, a ne vasu...


Govermnent nesporazum...

...ja mislila zbog vukova, koji se zloupotrebljavaju likom u amblemima...a nabrajala decu, pa ko velim...izvin'te!


Nesporazum resen!

Mir, mir, mir, niko nije kriv.....i tako to....pozdrav!


:)

:))


Drveni advokat se javlja!

Ako sam dobro shvatio, Government je govorio o deci iz Brakusovog teksta; prvom, koje se izgubilo u Merkatoru, i drugom, koje je masakriralo golubove!
Izvinjavam se na mesanju!!!

u potpisu: drveni advokat


BRAVO DRVENI

Hvala "drveni!"
Upravo sam o njima pricao....

Pozdrav


Nema na cemu...:-)

...:-)


Kako je Brakus sprecio djete da se igra sa gobulima!?

jednostavno!
Oteo je djetetu alatku, pa sa paraliticnim kezom nedokucivog djeteta, nastavio da se bavi sportom ciji je idejni tvorac djecak bezlicencnih roditeja.

A da drama bude jos interesantnije, kada su se pojavili bezlicencni roditelji, Brakus dobiva nove oziljke koje ce sopstvenoj djeci opisivati kao kazne nemirnog djetinstva.

Rece zla komsinica Mileva i nastavi da prazni kesu usisivaca, kasljajuci od prasine koja se sirila citavom ulicom.

"kol'ko god tres'o ćunu, jedna kap hlačama uvjek ostaje"
ex ponto, I. Andrić


malo ...

sam zaprepascen drasticnoscu pojedinih predloga, od limitiranja mogucnosti roditeljstva do kaznjavanja pojedinih roditelja cak i oduzimanjem dece. ja jesam pristalica da drustvo u ekstremnim slucajevima moze i oduzeti decu nebriznim roditeljima ali to zaista moraju biti ekstremne/specificne situacije koje su strogo definisane. u suprotnom vrlo cesto cemo doci do, kako je neko ovde rekao, samo novih i vecih "tuznih zivotnih prica" a u drasticnijim slucajevima do neke nauce fantastike orvelovskog tipa. uostalom sama ideja kontrolisanog roditeljsva mi toliko odudara od smisla zivota samog po sebi. odnosno besmisla za one sa polupraznom casom.

sto se maloletnog delikventa iz nase price tice ja ne bih oko toga podizao citavu temu. kad sam ja bio klinac deca su vezivala mackama konzerve za rep dok iste ne bi popadale od iznemoglosti, ubijali golubove i vrapce prackama i ne mogu da se ni setim celog dijapazona okrutnih decijih doskocica koje verovatno opet samo deciji mozak i moze da smisli. i ne mislim da je to nesto sto obavezno dete ponese od losih roditelja. koliko god da su pojedine decije igre surove i da ih naravno treba sankcionisati mislim da su i nuzno zlo. mislim da su jednostavno deo nase vrste kao takve i naseg odnosa prema svetu koji nas okruzuje kao i njegovim ostalim pripadnicima. i deo odrastanja zivotinje koja se zove covek. da ne bude zabune, ne branim malog i pravdam koncept stavise i ja bih odvalio svoje dete od batina da cujem da je tako sta uradio ali ne mislim da je ovo toliko vazan issue za tako radikalan pogled na nase drustvo, roditelje i sve ostalo sto kod nas eto ne valja i ne radi. mislim da je akcija po ovoj temi trebala biti zavrsena sa ocitavanjem lekcije nasem malom junaku. junaku u negativnom smislu, naravno.


Istina

Jesu deca ukras sveta, samo ih, sa vremena na vreme, treba pomalo uglancati.

PS. Dragi prijatelji iz NVO sektora, nisam mislila na makljanje


Reč dve o...(za zainteresovane)

Psihopatija; Antisocijalni poremećaj ličnosti (ranije: antisocijalna ličnost); Mentalni dezikvilibrijum; Disocijalni poremećaj ličnosti (razne škole, razni nazivi za istu pojavu)

Definicija (kompromisna, ima ih još raznih):

Psihopatija je onaj trajni, korekcijama teško podložan poremećaj ponašanja koji je nastao sadejstvom naslednog ili zaživotnog biološkog oštećenja i nepovoljnih društvenih uslova razvoja a koji se prvenstveno izražava nedovoljnom moralnom razvijenošću.

Opis profila psihopate:

- Glavne crte psihopata, Klekli, 1941. "Maska zdravlja" (prihvaćen i kasnije razvijan):
površinski šarm, dobra inteligencija, odsustvo sumanutosti i drugih znakova iracionalnog mišljenja, nedoslednost, nepoverljivost, neiskrenost, nedostatak griže savesti i stida, neadekvatno motivisano antisocijalno ponašanje, nesposobnost da se uči iz iskustva, egocentričnost i nesposobnost za ljubav, siromaštvo u emocijama, neodgovornost u interpersonalnim odnosima, neobično i izazivačko ponašanje pri uzimanju alkohola, bezlični, trivijalni i slabo integrisani lični život i nedostatak bilo kakvog životnog plana.
- Robins je ovome dodao i: hronični neuspeh u prilagođavanju socijalnim normama, nedostatak prisnih ličnih odnosa, slabe radne karakteristike, niska tolerancija na frustraciju.
- Drugi autori ističu i: odsutan ili slab super-ego, nedostatak simpatija za pojedinca i društvo, sklonost impulsivnom delovanju bez predviđanja, agresivnost, narcizam, emocionalna hladnoća.
- Kavas daje 5 bitnih karakteristika psihopatskih ličnosti: odsustvo osećanja krivice; težnja ka kratkotrajnim zadovoljstvima; nesposobnost da se ostvari trajan kontakt sa drugim ljudima; neuvažavanje zajedničkih i grupnih normi i nesposobnost da se uči iz iskustva, posebno kazne
- Autora je još, da ne nabrajam

Napomena: neke od ovih crta ličnosti javljaju se kod i onih koji nisu psihopate, ali, POJEDINAČNO (da se neki ne zabrinu da li su u definiciji ili profilu) :)

Etiologija (uzroci):
Kao i kod većine mentalnih poremećaja radi se o bio - psiho - socijalnoj (multifaktorskoj) uslovljenosti nastanka psihopatije.

Klasifikacija: da ne zamaram ima ih, ima - razne škole psihološke, psihijatrijske, sociološke - razne klasifikacije. I međunarodne.

Prevalenca: 5 - 10 % među odraslom populacijom; 75 % među zatvorskom

Tok i prognoza: prognoza je krajnje neizvesna; smatra se da tokom života ovaj poremećaj po učestalosti i težini slabi.

Postupak: reč je o postupku, jer lečenje i izlečenje nije moguće!: medikamenti, hospitalizacija, psihoterapija, izolacija; savremeni, alternativni pristupi (pokušaj socijalizacije): grupe samopomoći, probacija (probni rad najčešće u nekim humanitarnim organizacijama); zamena zatvorskih kazni uslovnom u kombinaciji sa probacijom i dr.

I da zaključim: moja je procena da je ovde reč o malom psihopati. Danas su golubije glave u pitanju, sutra nečije druge.
Stav nisam promenila: Ja sam za licenciranje!
(utopistički i nerealan stav, ali je moj)
Decu obožavam, da me se ne čita naopako.

p.s. lepo je to sve, lepo, akademska rasprava itajrad, a posle kukamo i jaučemo kada se nađemo na putu nekom psihopati. JOJ!


ovde jedan Laik

za razliku od Vas, cica - maco, koji ste sudeci po iznetom u najmanju ruku student psihologije ili psiholog, mozda cak i psihijatar.

Ali molim Vas, ili kako Vi kazete JOJ, zar nepostoji drugi naziv nego mali Psihopata?

Da li ste svesni da se radi o desetogodisnjem detetu?

Da li u Vasoj strucnoj literaturi stvarno postoji pojam "mali psihopata"?

Da li ne mislite da je stav "danas su golublje glave u pitanju, sutra necije druge", pomalo histerican, poziv na linc.

Da li su male psihopate svi oni decaci sadasnji i prosli koji su se igrali rata?

Da li su male psihopate svi oni decaci decaci koji su prolaznike gadjali vodenim "bombama"?

Da li su male psihopate svi oni decaci koji su se jednom potukli na dvoristu?

Da li su male psihopate svi oni decaci koji su hvatali zabe i iste recimo pekli na rostilju?

Da li su male psihopate svi oni decaci koji besumicno ubijaju, krljaju, ranjavaju igrajuci recimo star wars?

Pozovite slobodno male (bivse) psihopate na licenciranje, ne znam samo gde cete ih sve smestiti

Zivotinje obozavam, da me se ne cita naopako

dva kera, jedan guster, jedna macka, dva papagaja, 78 plisanih kucica, zmija, meda, pingvina, krokodila, jedan terarijum, mali mravinjak, privremeno utociste za sve moguce napustene i bolesne "ulicare" i dvoje dece, od kojih ono musko nece da igra fudbal, jer mu je previse grubo....ali ovo sto vi pisete o decaku kome je mozda potrebna pomoc mi je gore od svih sinterskih metoda.


ljudi se dele

na male psihopate, velike psihopate, i cica - macu.

Životinje su divne i krasne, glumci su divni i krasni (na sceni), deca su divna i krasna (teoretski), deca su grozna (konkretna deca).

Ima li neko adekvatnu reč za ljude?


moram da nastavim

izvinjavam se na upadu, ali bih da nastavim, jer izgleda da je nekima tema o golubu zabavna - i to, na više načina.
Ne bih sad da citiram, malo je odvratno.
O davanju dijagnoze i prognoze, kroz slikovitu anamnezu, neću raspravljati, malo je bljutavo.
Zadržala bih se na problemu posmatrača - u jednom slučaju ne reaguje, jer dete treba da se pripremi za traumu, a onda, kao bumerang, ti vidiš drugo, već pripremljeno, već dobro istraumirano, kako tragove odrastanja ostavlja za sobom - i tu reaguješ. (a razmišljaš o onom prvom)
Da li je priprema za život navikavanje na traume?
Da li će to decu, dobro pripremljenu ostaviti imunim na nove nasrtaje?
Da li postoji neki modus sankcionisanja?
Da li da sterilišemo da ne moramo da posmatramo?
Da li ćemo samim tim što smo položili psiho test i ostali produktivni ostati i imuni na loše roditeljstvo, tj. nećemo mentalno oboleti?
Da li će klinac kome opalimo šamar da shvati poruku?
Da li će klinac kad uplakan nadje svog roditelja shvatiti da mora da bude jak, da je upravo imao dobru lekciju iz života i da treba da je iskoristi?
Igore, dobra ti je priča...


sonja.k

cica mica - ne cica maca
(nešto mi simptomatično menjaju slovo u niku; nekad mi je simpatično, nekad ne, zavisi od tona).

Elem, ja sam ponudila informacije, činjenice- kako će ih ko primiti i obraditi, van je moje moći.
Literarure na tu temu ohoho.

U stručnoj literaturi ovako stoje stvari:
(iako sam želela da izbegnem ovo, da se ne bi širila, ili čak naprotiv sužavala tema)
Dijagnoza ovog poremećaja se postavlja posle 18. godine života, ALI, postoje kriterijumi po kojima se on utvrđuje PRE 15.god i kriterijumi za posle.
Po zakonu, osobe do 14 god. su u kategoriji dece; od 14-16 god mlađi maloletnici; od 16-18 god stariji maloletnici.

Da krenem da odgovaram redom:

1. Nema malih i velikih psihopata već psihopata.
2. Svesna sam da se radi o desetogodišnjem detetu i svesna sam kuda će ta priča najverovatnije otići (uz ogradu, da možda i grešim, nisam vidovita, ali sumnjam)
3. Kakav histeričan poziv na linč? Ne vidim histeriju, ni poziv (ko sam ja da mogu ikoga na nešto da pozovem?; lepo sam naglasila da je to moj stav), a ni linč- da li sam nešto u tom smislu rekla, osim ako Vam se učinilo od onog "licenciranje"?
Kontra pitanje: Zar Vi mislite da je zaista svako, ko je biološki sposoban, zaista i sposoban da ima dete?
Šta je sa osobama koje su nesposobne da brinu o sebi, a kamoli o deci?
4. Igre rata? Da, pa se posle čudimo odkud tolika agresivnost. A šta fali sportu: plivanje, košarka, karate, mačevanje...
5. Zasto bi iko gađao slučajne prolaznike "vodenim bombama"- to što su vodene, ne bole manje ; bombe su, zar ne?
6. Oko međusobne tuče između dvoje, ponekad, mogu da se složim- ako nema alternative, ali to nekad krene drugim putem: okupljanje u grupe pa zastrašivanje, prećenje, tabanje slabijih. Bezazleno, zar ne!?!
7. Za hvatanje i roštiljanje žaba takođe nemam razumevanja. Po čemu se žabe razlikuju od kučića, mačaka, guštera, papagaja, mrava?
I žabe su živa bića, zar ne? I one osećaju bol i patnju, zar ne?
8. Razumem tokove tehnologije i kapitala, ali da ponovim, sportske igre su mi prikladniji izbor, dobre su za telo, um i duh. Osim ako sam potpuno promašila poentu, a to je da se postane mali potrošač- danas mali sutra veliki, u čemu je razlika- cilj je ostvaren.
9. Nema bivših, to su sadašnji.
10. Odgovornost roditelja je ogromna. Neki roditelji toga nisu svesni, neki i ne žele da budu, a neki i ne mogu da budu drugačiji.
Kakvi roditelji, takva i deca, najčešće biva.
11. Šta Vas je u mom pisaniju asociralo na šintersku metodu? Nazivanje pravim imenom?
Upozorenje da se na vreme nešto preduzme?
Šta?
12. Da li bi Vašoj deci dozvolili da ubijaju golubove? Iz zabave? Ne verujem, ali Vi ako želite slobodno odgovorite.

Bez ljutnje, negde je nesporazum (slučajan ili nameran).
Čini mi se da niste sve dobro pročitali.
Niste ni morali.
Vaš izbor.

p.s. razočaraću Vas, i ja imam kučiće;
p.p.s. radila sam sa malim psihopatama, a i sa velikim, naročito sa onim koji su se "specijalizovali" za silovanje;
ali, zanemarite mene, ja sam iz neke druge priče- marginalne.


Don Martin

Ima jedan fenomenalan strip Dona Martina u MAD-u.Krupno faca nacrtana u najboljem stilu DM, pa krupnije lik ko' za lichnu kartu, krupnije sedi ina klupi drzi papirnu kesu u rucu, josh krupnije -sedi na klupi i baca neshto iz kese. Sledeci kadar-chovek na klupi hrani golubove koji lete oko njega, neki padaju na glavu a dosta njih lezi oko klupe. Na sledecoj slici se vidi chovek koji drzi kesu iz koje hrani golubove na kojoj pishe "Arsenik" ,a u oblacicu tekst :"I hate pigeon" :)

Btw- ko zna ,kozda je dete nachulo da, i ako prestavljaju simbol mira, golubovi se nazivaju i letecim pacovima zato shto shire razne zaraze?


oprostite cica mico

zamena slova, nije bila namerna.

hvala za informacije, kao sto sam vec rekla, ja sam laik, a Vi ste ocigledno strucnjak i bas zato sto ste strucnjak

Quote:
1. Nema malih i velikih psihopata već psihopata.

Nisam ja tvrdila da ima malih (i velikih) psihopata vec Vi

Quote:
2. Svesna sam da se radi o desetogodišnjem detetu i svesna sam kuda će ta priča najverovatnije otići....

nadam se da postoje i neki drugi naucni metodi u poslu kojom se bavite osim postavljanja preuranjene dijagnoze (mali psihopata), na osnovu necijeg iskustva iznetog u tri recenice.

Quote:
3.Kakav histeričan poziv na linč?

Vi tvrdite: "Danas su golubije glave u pitanju, sutra nečije druge." Znaci tvrdite da ce dete koje je ubilo goluba sutra ubijati ljude. Znaci tvrdite da je taj desetogodisnjak ubica, koji ce veoma uskoro odrubljivati glave. To tvrdite, stavljajuci nam do znanja, da se profesionalno bavite malim i velikim psihopatama.
Kako drugacije da nazovem Vasu osudu desetogodisnjeg deteta?

Pitate me da li svi oni koji su bioloski sposobni treba da imaju decu.
Mislim da i oni koji nisu bioloski sposobni treba da imaju decu.
Ljudi koji ne mogu potpuno samostalno da se brinu o sebi?...to je veoma delikatno pitanje i zavisi od stepena (ne)samostalnosti tog roditelja. Poznajem divnu majku koja je slepa. Poznajem divnog oca koji nikada nece potrcati za svojim detetom.

Sa vecinom Vasih komentara pod 4,5,6,7 se slazem - pitanje je medjutim bilo da li su ta deca "male psihopate"? - takodje ubijaju, virtualno (ljude) i stvarno (zivotinje).

Da li i oni imaju dijagnozu danas zablji bataci sutra zenski but?

8. - didnt get the point

Quote:
9. Nema bivših, to su sadašnji.

Zar ne postoje muskarci, bivsi decaci koji su ubijali golubove prackom, a nisu psihopate?
Zar ne postoje muskarci, bivsi decaci, koji su lovili zabe, a nisu psihopate.

10. slazem se u potpunosti

Quote:
11. Šta Vas je u mom pisaniju asociralo na šintersku metodu? Nazivanje pravim imenom?

Gore od sinterske metode je kada profesionalac nazove desetogodisnje dete, na osnovu necije tri recenice, psihopatom, a ne pravim imenom.

Quote:
12.Da li bi Vašoj deci dozvolili da ubijaju golubove? Iz zabave?

Ne bih dozvolila da moja deca ubijaju golubove. Objasnila bih im i zasto. Potrudila bi se da shvate. Ne samo moja deca, vec i bilo koje drugo dete. Ne bih ih sankcionisala primenom umerenog nasilja. Objasnila bih. Ako bi to i ucinili, moja ili druga ne bih ih nazvala psihopatama. Objasnila bih jos jednom.

Zao mi je ako se nismo razumele. Kazete radite sa psihopatama, spominjete sliovanja i ja Vam najiskrenije skidam kapu za to.....ali Vas nisam ranije vidjala, na ovom blogu kako psihopatama nazivate prave, sadasnje koljace, siledzije, ubice, nisam vas videla da reagujete kada neko nazove dete malim skotom...Pomozite toj deci, kao profesionalac, nemojte im lepiti etikete na slepo i gurati ih u stranu, praviti od njih marginalce koji ce upravo zbog takvih dijagnoza revoltirati i postati to sto nisu bili, ali su svi znali da jesu.

sve najbolje
s


oprošteno sonja.k

Da krenem od kraja.

Da, niste me videli ranije da nazivam, po blogovima ikoga ovim ili onim imenom, što ne znači da ja nemam mišljenje o njima. Imam.
Procenjujem, opet naglašavam da je to samo moja procena, da je takav poduhvat apsolutno besmislen.
Stavovi su kategorije koje se najteže menjaju jer sadrže emotivnu, intelektualnu (misaonu) komponentu, koja se manifestuje u ponašanju.
Procenjujem da bi poduhvat pokušaja menjanja tuđih stavova, na ovakav način bio preambiciozan, a totalno neefikasan. Osim ako se računa da se barem kod nekoga, u nekome, nešto malo promenilo.
Ja nisam dete nazvala malim skotom vec psihopatom (ako je Vaša aluzija na moj predhodni komentar).
Da, ponovim, ovo nije na Vaš račun, već načelno: mnogi roditelji, nisu svesni, uslovno rečeno sopstvenih nedostataka, neki ih čak smatraju i vrlinama:
"Ma, šta zna ta tvoja profanka, pa ti je dala keca? Sutra ću ja u školu da joj pokažem njenog Boga! A, i ti, šta si p'čka jedna, treba (moraš) da gaziš sve pred sobom, inače, pokazaću ja tebi tvoga Boga! Ma, samo tabaj, moraju oni da znaju koliko si ti jak i da ti niko ništa ne može (he, he, he). Idi dete, samo se ti igraj, nemoj samo da isflekaš tepih mrljama od krvi. Ubiću te!(a i ja bih tebe dragi/a tata/mama). Batina je iz raja izašla.
Batina ima dva kraja. Ma, samo ti nju tuci sine, kad ti tvoja majka lepo kaže, da se zna ko je gazda u kući, zaslužila je. Šonjo jedan, žena ti komanduje, pi, niko si i ništa!"...itd
Deci pomažem, roditeljima (psihopatama) je malo više teže pomoći- jer oni pomoć i ne žele a kamoli da uviđaju da im je potrebna- šta više, opet uslovno rečeno- oni uživaju što su upravo takvi kakvi jesu (a zašto bi onda i sopstvenu decu pustili iz tih kanži)
Većina roditelja, totalno nekritički posmatra sebe, tako je - kako je- ko ih može razuveriti? I naravno da žele da im deca budu male kopije sebe. Ok, samo kod psihopata nisam za taj rad.
Psihopate nisu opasni po sebe, već po druge, (oni i žele da opasni budu).
Razumem Vašu osetljivost na decu (i životinje, koliko ste do sada naveli).
Ja sam generalno slaba prema, opet uslovno rečeno a i ne- slabijima, a gde spadaju deca, stari, marginalizovani, životinje, a hipersenzibilna sam za svaku vrstu nasilja, od verbalne do fizičke. I usprostavljam se.
Ne ćutim.
Ne nazivam ja nikog na osnovu tri rečenice, jer je ovde bilo više od tri rečenice, a i čitanja između redova.
Meni svako nasilje, svako zlo izaziva mučninu, nagon za povraćanjem- to mi je neki orijentir, bez ikakvih naknadnih racionalizacije (pa, to je samo dete od 10 godina- jeste dete koje nekoga UBIJA- mislite da ono pravi razliku koga sme a koga ne? za njega razlike nema, jer tretira živa bića kao objekte, a ne kao subjekte- u tome je problem-naopak sistem vrednosti).
Moje iskustvo pokazuje, što lično, što profesionalno, da mnogi, u pravu ste, ne svi, od onih koji su pekli žabe kao deca, sada peglama peku svoje žene, ljubavnice, decu, ali i roditelje, o paradoxa, isto onako kako su ih oni učili dok su bili mali.
Oko diskutabilnosti procene sposobnosti roditeljstva, takođe se slažem. Nisam bila dovoljno precizna. Roditelji- alkoholičari, narkomani, svi adikti (od sexa do novca) i ostalo, po meni ne mogu da budu dobri roditelji. Oni nisu dobri prema samima sebi. Dok ne nauče kako, njihova deca bi valjalo da su ipak pod nečijim drugačijim uticajem. Čast izuzetcima, ima ih, da ne generalizujem, ali deci treba uredan život, ljubav, pažnja i nega, a ne da podmeću mami/tati lavore kada povraćaju jer su popili litar nekog žestokog pića, ili da im kao kuriri dostavljaju dope, ili da spavaju u predsoblju na stolici dok je mama/tata sa nekim čikom/tetom u njihovom krevetu ili da prazne pikslu od pikavaca celu noć dok odrasli malo igraju poker/remi/čoveče ne ljuti se.

Ako sam nešto propustila, dopuniću, nije namerno, nego mi je komentar već predugačak.

I ja vama lično želim sve najbolje


evo te tri recenice

1. (dete) Baca hleb iz džepova, jučerašnji, rekao bih i kako koji golub pridje hlebu, ovaj mu kukicom otkine glavu.
2. Mali ubica se sjajno izvežbao.
3. Par golubijih leševa na zemlji, a jedan gladan se približava.

vise recenica nema o tom slucaju.

izmedju redova je autorovo seckanje beogradom i mozda jedno njegovo zapazanje "odvratno dete se smeje."

anamneza?

Odvratno dete, mali skot, mali ubica nisu Vase reci, niti sam to negde napisala, Vase su "mali psihopata". Ove koji su napisali prve kvalifikacije deteta ne komentarisem - mislim da biste Vi njima kao strucnjak dobro dosli.

Sta mislim o ulozi roditelja, napisala je u svojim komentarima snezana m.....slazem se naravno po tom pitanju i sa vecinom Vasih iznetih stavova.

Ono sto mi smeta jeste to da ste sa neskrivenim odusevljenjem i bez primedbi pozdravili tekst I.B. Znaci da se slazete sa njegovim "umerenim" metodam nasilja koje je primenio, a gnusate se naslilja u bilo kom obliku.
Zasto kazete da ste "slabi prema slabijima" i istovremeno tapsete Ivana Brakusa po ramenu za umerene metode koje je primenio na n.n. (odvratnom) detetu?.
Znam da su stavovi kategorije koje se najteze menjaju, ali bas zato mislim da Vi kao strucnjak mozete puno bolje objasniti od recimo mene, sta znaci nasilje i sta znaci nazvati dete ubicom...

...nekako sumnjam da ce se ista promeniti u nasim glavama... "Brakus" ce i dalje misliti da je mali odvratan, neko ce dodati skot, neko razbojnik i ubica, neko ce postaviti dijagnozu. Sve je to verbalno i "umereno" nasilje nad tim deckom, nasilje kog se "gnusamo".

Mislim da je tom decku potrebno samo malo ljubavi i razumevanja.


Ok

Ja sam čitala neke druge rečenice, ali,
šta Vi mislite da se ovde zaustavimo?
Ne zato što ja nemam šta da Vam odgovorim ili Vi meni, već što mislim da smo na različitim stajalištima, i da će svako ostati ukopan u svome.

Nemam želju ni da se ovaj blog pretvori u polemiku između Vas i mene, valja i drugima dati prostor.

O tome, kako je lanac nasilja počeo, ko je bila prva žrtva: golub ili dete, možemo da opet filozofiramo do (preko)sutra.
Ne ljutite se, opet Vas molim, ali i o tome da je tom detetu (zaista je ON postao nesrećna metafora) dovoljno samo malo ljubavi i razumevanja, diskutabilno je polemisati. Ide tu mnogo, mnogo komplexnija priča, više od par rečenica.

Oko oduševljenja, ne znam kako ste ga primetili? , nisam kuckala nikakve onomatopeje tih uzvika.
Možda očekujete da ću sa oduševljenjem pozdraviti:
"Bravo deco, samo napred, svi u ruke štagod već i otkidajte glave golubovima, pecite žabe, gađajte slučajne prolaznike vodenim bombama! Vi ste genijalci! Obožavam vas! Samo tako! Samo napred!"
Neću. Razočaraću Vas. Žao mi je.

Imam utisak da Vi u stvari Igora Brakusa želite nešto da pitate, a ne mene, jer su Vam moji stavovi već poznati.
Evo, ja Vas ohrabrujem da to učinite, ako je ohrabrenje uopšte i potrebno.

Samo da parafraziram cenjenu prof. Jelenu Vlajković koja je nakon rada sa izbeglicama i žrtvama ovih ratova izjavila:
"Ja sam vaspitavana i školovana na humanističkim naukama, po kojima je čovek u svojoj suštini, u biću, u biti dobar. Sada ne mislim tako. Čovek je u suštini zlo biće, a vaspitanjem se uči dobroti."
Tako nekako, ali je suština ta.

Srdačan pozdrav


deca i terapija i rodjeni zli pa prevaspitani

Ranije sam čitala, a od skoro počeh da komentarišem... ne snalazim se dobro, trudim se da budem krajnje ne-lična u obraćanju, ali moram priznati, Vaši komentari ovde su me naterali da se dobro zamislim...
Vi glasate za licenciranje!!! ( a onda toplo pozdravljate)
onda upotrebljavate reč - utopija???? (...gde svi žive u harmoniji)
Idete dalje plejadom za one koji su zainteresovani - u zagradi!!!
zanimljivo
nastupa tu mali psihopata
još zanimljivije

Sve me više navlačite, moram da izadjem iz bezličnosti, pustim Neila, pustim olovku da sama piše srcem...ovo su ozbiljne teme – stručnjak je u kući…
Prava terapija otvaranja!
Nešto mi tu nije jasno, s'obzirom da rekoste da radite na takvim slučajevima - kako to da ni jedna Vaša rečenica ne odaje utisak da ste Vi osoba koja pruža pomoć?
Čak maestralno završavate rečima J.V. koja nas prosvetljuje saznanjem da smo rodjeni nakazni!!!
Onda sarkastična bravura - "Bravo deco!"
Znate, opasno razmišljam o Vama i Vama sličnima i o "nesrećnoj metafori" kako to lepo kažete.

Vidite, meni taj klinac nije nesrećna metafora - vidim ga kao živo biće sa krvotokom, mozgom, diše, sada je negde, dok ovo pišem.

Nemam utisak da Sonja okoliša oko postavljanja pitanja, makar sam takav utisak stekla čitajući njene komentare.
Što se Brakusa tiče, on je, po mom mišljenju skromnom, jako lepo "upreg'o" na izgled beznačajne dogadjaje, nepovezane, i ispričao priču o kojoj razmišlja, koja ga možda i proganja.

Vaši "primeri", od profanke, do lucidnog lavora su takodje maestralni, i evo, ne mogu da odolim - neka to bude deo Vaše magistarske, ili doktorske teze (uh, sad baš ne znam za to, pošto postoji ovo usaglašavanje diploma, al' snaćićete se Vi), jer ste hiper-senzitivni!!!
Blago nama!!!
I za kraj, dodajem autoru bloga da se izvinjavam, ako sam preterala – no sad kad si ušao nema potrebe da kucaš...


no comment

Ali zaista.
Ja sam iz igre izašla a ovo počinje da liči na čuveni "Dramski trougao".
Eto, kako Vas moji komentari toliko iritiraju, da su već prešli u lično vređanje, da predložim gospodinu Brakusu da ih izbriše.
Slobodno.
Kompromis?
Možda bi za Vas adekvatnija kazna bilo banovanje za mene, ali ipak procenjujem da toliko kriva nisam.
Ili jesam?
Šta Vi kažete?


архизло Дете


urnebesna tragedija

ova prica je urnebesno tragicna. ali ne zbog deteta koje je ubijalo golubove vec zbog autora.

prvo da ne zaboravim, ako je autor gledao predstave tek sada onda cini mi se kasni koju godinu. npr. dzepovi puni kamenja se daju (ocito jos uvek) vec, ja mislim, dve godine. toliko ima kako sam ja gledao tu predstavu, dok sam jos bio u zemlji. odlicna jeste.

drugo, prica o golubovima. to me je nasmejalo do opisa o tome sta je dete radilo, a onda me rastuzilo kad sam dosao do opisa sta je autor uradio.
par stvari mi je proslo kroz glavu.
da li je ubijanje golubova bilo iz radoznalosti ili zbog usadjene mrznje i sadistickog duha u detetu?
ja bih poceo od onog prvog.
ako dete pokaze interesovanje da sklapa i rasklapa igracke ili jos gore automobile itd onda se to opisuje kao radoznalost.
ako, s druge strane, dete secira zabe, golubove i macke onda je to uzas. nezamisliv i strasan. pa imamo malog ubicu. to je sve jedna budalastina.

krenucu od pocetka price. tu je zanimljiv opis kako je dete hvatalo golubove. za jednog desetogodisnjaka u srbiji ja mislim da je mali pokazao izuzetnu inteligenciju i ocito je radio na tome da se uvezba i da bude uspesan. samim tim imamo posla sa radoznalim i inteligentim detetom sto je u srbiji prava retkost, iako se znamo hvaliti nasom inteligencijom.
dolazimo do autorovog udela u prici, koji na nasilje odgovara umerenim i neprekoracenim nasiljem.
sta je dete naucilo iz toga? nista pametno.
neki odrasli cika koji misli da moze da se izivljava nad njim zato sto je jaci mu je lupio cvrgu?!
odrasli cika je ocit budala, sklonicu se dok ne prodje i nastaviti da radim sto sam i do sada. GOLUB NE MOZE DA MI LUPI CVRGU KAO STO NISAM NI JE MOGAO ODRASLOM CIKI!?

motiv da ovo napisem nije da opravdam dete, vec osudim autora. ubijanje zivotinja iz zadovoljstva nije u redu, ali ubijanje zivotinja iz radoznalosti jeste. i znam da ce se borci za zastiti zivotinja pobuniti, ali to je jedna druga prica o kojoj bih mogoa danima.
mikelandjelo je npr otkopavao leseve i secirao ih kako bi naucio anatomiju koja mu je bila potrebna za precizno crtanje ljudskog tela. kako bi se danas gledalo na taj cin?!

previse je kompleksan problem o kome autor govori da bi ga resio na nacin na koji je.
s druge strane, pitam se, zasto je to autora uopste pogodilo. i da li bi njegova reakcija bila ista da je video odraslog coveka koji to radi. da li bi onda reagovao umerenim nasiljem. da li bi reagovao uopste da je dete koristilo pistolj za ubijanje golubova ili bi se povukao.
autor je po meni iz totalno licemernih razloga ucinio ono sto jeste, tako da ja u ovoj raspravi glasam za dete.
dete od 10 godina nema razvijen aparat (ma koliko inteligentno bilo) da jos uvek u potpunosti razume svet oko sebe. ZASTO SE DETE NIJE IGRALO S VRSNJACIMA NEKGO LOVILO GOLUBOVE? DA LI SE AUTOR ZAPITAO ILI JE ODMAH VIDEO NOVU SREBRENICU I ZGROZIO SE? (autoru bih preporucio da manje prati crnu hroniku:)

autoru dakle preporucujem da nastavi da se bavi poslom koji radi (nadam se daj taj posao nema veze sa decom) i da pusti ljude koji su kvalifikovani da se bave devijantnim ponasanjem kod maloletnika (ako je ovo primer za to). evolucija nije stvar koju mozemo da uzmemo u svoje ruke i krenemo da krojimo po svojim zeljama. posebno ne mali ljudi kao sto je autor.

biohemicar


ako se neko pita sta se desi

ako se neko pita sta se desi sa desetogodisnjacima poput ovog iz price kada odrastu, evo interesantne opcije: mozda detaljno planirani genocid pocnu da smatraju za pricu iz crne hronike...

a vi ste, gos'n biohemicar, pre svega 2 godine ili manje otisli iz zemlje? i ne znate sta autor radi? samo pitam...


Biohemija za pocetnike????

Quote:
ubijanje zivotinja iz zadovoljstva nije u redu, ali ubijanje zivotinja iz radoznalosti jeste.

No comment!!!


nauka za pocetnike

na mom se institutu dnevno pogube stotine zivotinja zarad neucnog istrazivanja. naukom se bavimo iz radoznalosti.
od rezultata koje mi postizemo vi mozete da kazete da kad neko umre u 60. umro je mlad.
ljudi u praistoriji ili cak u srednjem veku to nisu mogli.
zahvaljujuci nasoj radoznasloti i ubijanju zivotinja vi zivite.
zato molil vas postedite sve gluposti o brizi za prava zivotnija.
zivotnije se same bore za svoje prava. svaka vrsta to radi na svoj nacin.
voleo bih da vidim sta bi radili sa nejzdom besnih pasa.
da li bi se onda obratili za vakcinu?!

ja vam je ne bih dao:)
dao bih vam da cuvate tog besnog psa:)
mozda ga ubedite da vas ne ujede:))))

biohemicar


Sačekajte malo,

povukli ste paralelu između ubijanja životinja u naučne svrhe i ubijanja dece iz radoznalosti. Uprkos tome što je činjenica da u dečijem činjenju ubijanja golubova domišljatim načinom i veštinom ima i elemenata radoznalosti, upućujem Vam pitanje zašto se baš ova aktivnost nametnula u istraživanju sopstvene radoznalosti, a ne npr. rasklapanje automobila -igračke ili samostalno instaliranje kompjuterske igre? Sam čin je vrlo problematičan. Postoji milijardu drugih načina za istraživanje sopstvene i / ili tuđe radoznalosti, problem u ovome je što je izabrana baš ova! Istina, golub ne spada u grupu mojih omiljenih životinja (prevashodno zbog tragova koje ostavlja iza i ispod sebe). Davno sam gledao prilog na NG TV koji je objašnjavao razlog što je golub izabran kao simbol mira? Ne poseduje žuč.


problem je u nama, a ne u problemu

moram priznati da je meni sve ovo beskrajno zabavno.
nesto retko koristim nas jezik u poslednje vreme pa mi ovo dodje kao odlicno mesto za malo razgovora.
problem je dakle u nama, a ne u problemu.
povrsnost nekih ljudi koji su odgovorili na moj komentar ne bih da komentarisem. isuvise je izvlacenja iz konteksta bilo u istoriji nase zemlje da sam zato odatle i otisao.

ako se nismo razumeli, zalim. to je opet onda stvar na koju ne mogu da utice, a tice se inteligencije.

elem, ne mislim ja da je dobro to sto je dete radilo. ja mislim da nije dobro ono sto je autor uradio, jer problem je mnogo kompleksniji od lupanja cvrge nekom klincu. mislim da autor nije postupio kako bi trebalo jer je takodje povrsno sagledao problem. i ne bih se slozio da to mora da bude odraz nasilja i mrznje u detetu.
nadam se da ce se ovde pojaviti i neki psiholog da to jos malo elaborira, jer ja nemam vremena. moram da ubijem jos neku zivotinju danas, da bi ljudi sutra mogli bezbedno da spavaju kad naidju besni psi:))))

biohemicar


...

prvo, naravno, ide pravdanje. zasto se ja uopste javljam na blogu, nije valjda da mi je zivot u toj meri nesadrzajan. ne, ne daj boze, nego:

Quote:
nesto retko koristim nas jezik u poslednje vreme pa mi ovo dodje kao odlicno mesto za malo razgovora.

onda ide postavljanje filozofskog okvira za raspravu koja ce tek da usledi:

Quote:
problem je dakle u nama, a ne u problemu.

onda ide istorijski osvrt - dubina analize obecava:

Quote:
isuvise je izvlacenja iz konteksta bilo u istoriji nase zemlje da sam zato odatle i otisao.

onda, autor se suocava sa sopstvenom nemoci

Quote:
ako se nismo razumeli, zalim. to je opet onda stvar na koju ne mogu da utice, a tice se inteligencije.

jos malo mrljavi sa neveselim rezultatima, i onda >
weeeee, off we go:

Quote:
ja nemam vremena. moram da ubijem jos neku zivotinju danas, da bi ljudi sutra mogli bezbedno da spavaju kad naidju besni psi:))))

i onda tri puta nestrpljiv press na "posalji komentar"
tako da je doprinos trostruk.

dobro je da je vakcina protiv besnila vec pronadjena.


ovo mi se svidelo

ovo mi se svidelo.
:)))))))))))))))))
iskreno me razveselilo.

sem ovog tri puta press. zurio sam na pauzu za rucak a imao neki problem sa sajtom.

elem, hvala

mozda nekada i bude dovoljno vremena da se ispricamo.

ljudska psihologija je cudo. manipulacija njima je jos zanimljivija.

hvala ulepsali ste mi dan/dane

biohemicar


problem je u nama, a ne u problemu

moram priznati da je meni sve ovo beskrajno zabavno.
nesto retko koristim nas jezik u poslednje vreme pa mi ovo dodje kao odlicno mesto za malo razgovora.
problem je dakle u nama, a ne u problemu.
povrsnost nekih ljudi koji su odgovorili na moj komentar ne bih da komentarisem. isuvise je izvlacenja iz konteksta bilo u istoriji nase zemlje da sam zato odatle i otisao.

ako se nismo razumeli, zalim. to je opet onda stvar na koju ne mogu da utice, a tice se inteligencije.

elem, ne mislim ja da je dobro to sto je dete radilo. ja mislim da nije dobro ono sto je autor uradio, jer problem je mnogo kompleksniji od lupanja cvrge nekom klincu. mislim da autor nije postupio kako bi trebalo jer je takodje povrsno sagledao problem. i ne bih se slozio da to mora da bude odraz nasilja i mrznje u detetu.
nadam se da ce se ovde pojaviti i neki psiholog da to jos malo elaborira, jer ja nemam vremena. moram da ubijem jos neku zivotinju danas, da bi ljudi sutra mogli bezbedno da spavaju kad naidju besni psi:))))

biohemicar


problem je u nama, a ne u problemu

moram priznati da je meni sve ovo beskrajno zabavno.
nesto retko koristim nas jezik u poslednje vreme pa mi ovo dodje kao odlicno mesto za malo razgovora.
problem je dakle u nama, a ne u problemu.
povrsnost nekih ljudi koji su odgovorili na moj komentar ne bih da komentarisem. isuvise je izvlacenja iz konteksta bilo u istoriji nase zemlje da sam zato odatle i otisao.

ako se nismo razumeli, zalim. to je opet onda stvar na koju ne mogu da utice, a tice se inteligencije.

elem, ne mislim ja da je dobro to sto je dete radilo. ja mislim da nije dobro ono sto je autor uradio, jer problem je mnogo kompleksniji od lupanja cvrge nekom klincu. mislim da autor nije postupio kako bi trebalo jer je takodje povrsno sagledao problem. i ne bih se slozio da to mora da bude odraz nasilja i mrznje u detetu.
nadam se da ce se ovde pojaviti i neki psiholog da to jos malo elaborira, jer ja nemam vremena. moram da ubijem jos neku zivotinju danas, da bi ljudi sutra mogli bezbedno da spavaju kad naidju besni psi:))))

biohemicar


o radoznalosti...i jos ponecemu...

Quote:
voleo bih da vidim sta bi radili sa nejzdom besnih pasa.
da li bi se onda obratili za vakcinu?!

ja vam je ne bih dao:)
dao bih vam da cuvate tog besnog psa:)
mozda ga ubedite da vas ne ujede:))))

Ja nesuvisle postove do kraja citam iz ciste radoznalosti!!!A to sto odgovaram na neke od njih, priznajem, cinim iz gluposti!!!


Veoma važno pitanje

Quote:
ubijanje zivotinja iz zadovoljstva nije u redu, ali ubijanje zivotinja iz radoznalosti jeste.

Da li je ubiti biohemičara iz radoznalosti u redu ili nije?

Predrag M. Azdejković
www.queeria.com


Brakus mali chovek? Aj'te

Brakus mali chovek? Aj'te molicu lepo. Vi ste neshto sve pobrkali.


(ne) veselo

Naslov bloga me je privukao. Nadala sam se da cemo opet hvaliti NASU decu (i ja ih imam dvoje-jedno u pubertetu i jedno u fazi upoznavanja svojih detinjih sposobnosi u odnosu na nas "odrasle" -3 godine-), ali sam ostala zatecena pricom. Iskljucila sam se posle nekoliko procitanih komentara da promislim.
Ne krivim dete. Rodjeno je sa odredjenim predispozicijama koje, pre svega roditelji, ali i okolina- kasnije razvijaju u ovom ili u onom smeru. Ovo dete, ocigledno, nije imalo pravi putokaz.Ali...
Da li su samo roditelji krivi?
Zelite u Evropu?!Svet?! Njihovu decu vaspitavaju u ustanovama poput nasih obdanista, vec nakon nekoliko meseci zivota. Njihovi roditelji mukotrpno rade od jutra do sutra nemajuci vremena za RODITELJSTVO. Taj deo Evrope smo i mi poceli da prihvatamo, ali nam decu sve vise "cuvaju" televizija i kompjuteri. Da li ste na televiziji skoro videli nei lepi deciji film, neki poucni crtac (SVAKA CAST NODIJU), da li su vam deca potrazila neku najnoviju igricu u kojoj nije cilj ubiti sto vise golubova?!?!
A ko pravi i kreira te i takve sadrzaje za nasu decu? PA MI - odrasli. Silna se prasina dize oko ovoga i onoga u nasem drustvu, ali vaspitanje??? Gde su nam kreativni animatori???Roditelji INTELEKTUALCI???
Dobro se secam "Pricanke" uz koju sam odrasla davnih sedamdesetih i moje majke kako pise reci divnih stihova Duska Radovica koje smo posle pevali ( Oko bakino, dva bistra zdenca, dunjo bakina sa kredenca...), Mice i Acima..
Koje pesme pevaju malisani iz nase okoline? REPUJU???!!!
Puna mi je glava raznih misli i osecanja!!!
Citava se hajka digla da Maju vrate u kucu Velikog brata?!
Hajde da uradimo nesto za nase pokoljenje, da dignemo glas protiv svega sto je lose za nasu decu. Naucimo mlade sta znaci biti roditelj.
Ja licno uzivam u roditeljstvu i sigurna sam da sam, bar ovo starije,naucila da voli i cuva svet oko sebe. Tako ucim i ovo malo.
Na kraju... Dignimo glas protiv, ne samo fisickog, vec i protiv svakog drugog nasilja nad decom. Poklonimo im bar deo svog vremena za igru i razgovor i ja sam sigurna da oni nikada nece ubijati golubove!


safe from harm - massive


i jos nesto

deca upijaju sve ono sto ih ucis, jer im je u prirodi da upoznaju sebe i svet oko sebe. Oni vole da imaju uzore (po mogucstvu mladje) i da se poistovecuju sa njima.
Zasto onda u nasim medijima (i na TV i u novinama) nema vise price i razgovora o onoj deci koja su nesto postigla u skoli i u zivotu ma koliko on trajao. Vazno je da neku politicku temu preispitujemo iz svih uglova, da o njoj cujemo hiljade misljenja, ali o NASOJ uspesnoj deci?! Pa , to je obicno samo jedna od vesti u nekoj novini ili kratka zabeleska na TV-u. A ja bih o njima govorila po ceo dan...


Nasi mediji,

pogotovu TELEVIZIJE,

to jest njena rukovodstva,to jest borba za profit(citaj gledanost)jedni su od glavni uzrocnika kako bluda,tako i kriminala i svih bedastoca koja se desavaju u drustvu,

pogledajte samo koga nase televizije zovu u svoje emisije,kako zabavnog tako i u drugh karatera,

pevacica sa silikonima broj sest,politicar koji laze kao pas,menadzer sa estrade koji je zapravo obican makro tih istih pevacica,e ova fela vodi glavnu rec u tim emisijama,

ovoj BULUMENTI se na tv-ekranu svaki dan daje po sat i po da baljezgaju o svemu i svacemu,

ali ako ste dete vunderkind,ako ste djak ili student generacije sa prosekom preko 9,e onda vama ce mozda biti posveceno u nekoj hronici,nekom trecem dnevniku najvise 10.sekundai,gde cete odgovoriti na cuveno i orginalno pitanje novinarke:

a kako se osecate sada kada ste postali vukovac,kada ste postali djak-student generacije!?

da mene tako nesto pitaju,ja bi im rekao odvratno,ali naravno tim odgovorom bi se kvalifikovao za cenzuru i bunker te televizije,

e da se to nebi dogodilo,ovi mucenici na takva pitanje moraju da iz kurtuazije odgovaraju i kazu ono sto i ne misle,

i sad sve ovo gleda i konzumira neki desetogodisnjakinja,ili desetogodisnjak,i sta ce da nauci,da upije,sem da je najbolje u zivotu biti hohstapler,to se najvise placa kod nas-provereno,pitajte one koji su uspeli u Srbiji,


bez naslova

[ali ako ste dete vunderkind,ako ste djak ili student generacije sa prosekom preko 9,e onda vama ce mozda biti posveceno u nekoj hronici,nekom trecem dnevniku najvise 10.sekundai]
A ja bih o njima govorila po ceo dan!!!!!


partizan-okser 2-X

da li da igram kao singl,ili je mozda pametnije da razvucem kroz sistem.Igore molim vase misljenje,hitno je.
pozz.:)


deca su ukras baste

Uzasan dan za pocetak bloga


Pozdrav

Moj predlog

14. decembar 2006.
vecernja scena Duska Radovica
Zan Lik Lagars
Sam kraj sveta
rezija>vlatko ilic

Da se izgubis.
Jedva cekam komentar
Pozdrav Igore

MILOS,koji je btw, daleko od penzije.
slusamo se i citamo


Pozdrav

Pozdrav prijatelju sa hipodroma, Brakusu.Zgranula me prica, bila bi smesna da nije tragicna.Zgrozio sam se potpuno.Krenuo da citam tekst, ocekivajuci nesto simpaticno i smesno od Brakusa, kad ono...
Sto se pozorista tice, Atelje je moje omiljeno, gledam prakticno sve sto se prikazuje, imao sam nekoliko omiljenih predstava, kao sto je ''Sveti Georgije ubiva azdahu''.Na poslednjem igranju ove predstvae bilo je prepuno, stajao sam iza nekog smrdljivog chiche sa dugom kosom koji me gazio celu predstavu.Ipak, bilo je fantasticno.


MAJSTORE, DOBRO DOŠAO NA BLOG!

Sve se slažem u vezi pozorišta, dodao bih još čitav niz predstava, no, oni koji bi trebalo za njih da znaju već znaju, ne znam kako ćemo sa onima koji ne znaju, teško dopiremo do njih. Jedni od tih su i roditelji dečaka iz tvoje priče. Kakvu li su mu količinu agresije, nezadovoljstva i negativne energije do sada uspeli da prenesu kada u 10-ak godina već ima zapis u glavi da može da oduzima život. To što se u njegovoj glavi dešava u tim momentima je negativan zalog za budućnost (njegovu, ali ne samo njegovu!!). Dobro je što si sprečio, ali gde nam je vreme i snaga da tu stvar ispratimo do kraja (proces, traži vreme, upornost, strpljenje, živi rad...). Šta je rešenje? Prijava Centru za socijalni rad, obaveštavanje i razgovor sa roditeljima....? Svakako ne sme ostati bez dalje reakcije. Rezultat našeg stanja je zbir pojedinačnih sličnih situacija na koje niko nije DO KRAJA reagovao i '' izgurao''.


Obradovana novim autorom...

...ali zgrožena pričom.

Sve je više takvih priča, i ne završavaju se uvek na tom mestu. Često se nastavljaju iživljavanjem nad mlađima i slabijima od sebe. U školama ima jezivih primera koji se rešavaju smanjenom ocenom iz vladanja... Kao da je nekoga briga. To je isto sakrivanje pod tepih.

Definitivno sve potiče iz porodice. Mogu da razumem da je situacija teška i da se ljudi snalaze na razne načine da opstanu. Ne može svako da bude 'control freak' i nadgleda baš svaki pokret svog deteta, ali ipak ima odgovornost da se bar potrudi da detetu objasni šta je ispravno a šta ne. Strašno je kada to moraju da rade ljudi na ulici.

Mnogi se trude da se ne mešaju u svoj posao, ali to je nedopustivo kad je u pitanju 'posao roditelja'.


ne bih previse o tome jer

ne bih previse o tome jer nemamo dovoljno informacija (nije nam ih bloger dao iz neznanja, neinformisanosti...) ali secam se jednog slucaja iz svog detinjstva koji mi je kasnije objasnio jedan psihijatar. naravno ne mora da bude tacno u ovom slucaju ali mi je Jako Blisko.

bio je klinac u zgradi, isti uzdras, oko 10 godina. uvek je bio malo surov prema svima, pogotovo slabijim od sebe, cak i kad su druga deca vec shvatila razliku i upoznale svet oko sebe. elem, imali smo tri paceta u podrumu zgrade, svako odabrao po jedno i on jedno, naravno. hranili smo ih nedeljama dok jednog momenta jedna od drugarica nije uletela u nas stan, placuci, sa recima 'Pedja je bacio macu sa 3. sprata!!!'....??!???!??.....ne samo sto je bacio da vidi kako ce da se ponasa maca (?) vec je nakon toga macu polumrtvu ali i dalje zivu pokusao da sahrani u kutiji cipela (zakopao u zemlju), mi izvadili te je isti izeo dve cigle, stavio macinu glavu na jednu a drugom pokusvao da joj smrska glavu nebli je ubio te ukopao u zemlju jos jednom. e sad, on je macu dugo lupkao ciglom, sadisticki, ne ono cap odjednom da joj prekrati muke...kasnije sam razgovarala sa jednim psihijatrom i on mi je rekao da je to sigurana znak za pocetak oboljenja ili najava oboljenja (shizofrenija ili nesto drugo...).
covek je i dalje ziv, na zescim lekovima.
elem, cudno je da je i njegov brat isti takav (takodje na lekicima), otac bio prilicno agresivan i totali uber kreten (kasnije saznali da je i on na lekicima...)...
sta reci? mene plasi u ovoj situaciji, kako sam razgovarala vec sa drugaicom sa bloga (pozdrav za A :-), sto je on utreniran. e sad, da li je sam smislio tehniku ili je od nekoga video, naucio, ko mu je kukicu dao/napravio...?

da sam na igorovom mestu, ja bih slucaj prijavila sociijalnim radnicima, to je Prva stvar koja Mora da se uradi. da ne bude kao sa onom decom, godinama zatvorenom u stanu! malo da se naucimo/prevaspitamo/ sta su duznosti&obaveze gradjana!


Fiction

Zar ne shvatate da je ova priča literarni rad bez autobiografske osnove, tj. da je fabulu o susretu sa "crnim detetom" Brakus izmislio? Dete štapom na čijem kraju visi lanac sa kukicom otkida glave golubovima! Mora da je gledao neki film Pitera Grinaveja.

Brakuse, javi se i priznaj! A možeš smisliti i neki nastavak, kao išao si dalje a ono isto dete na Savi somovima otkida glave istom onom kukicom...

And in the end, the love you take is equal to the love you make.


Stvorila su se dva tabora.

Stvorila su se dva tabora. Svi su saglasni da ono sto je dete uradilo nije prihvatljivo, ali su razlicita misljenja ko je za to kriv i kako dalje sa detetom.

Ne vidim razliku izmedju deteta iz prve price i vecine sagovornika na ovom blogu, sem da je dete jos uvek neiskusno pa cin odrubljivanja glave vrsi na ocigled svih prolaznika i bez prikrivanja tragova, dok su odrasli perfidniji, iskusniji, pa to rade 'na finjaka' ismevanjem sagovornika, omalovazavanjem, vadjenjem reci iz konteksta i sl.

Kada dete uradi nesto pogresno, njegov roditelj i nastavnik u skoli ce prvo ukazati na ono sto je bilo dobro, pa tek onda skrenuti paznju na pogresno. Zasto taj isti princip ne primenimo sa nasim sagovornicima sa druge strane ekrana?


znam da nije za decu nego protiv dece..

bio ja u apotekci po lekiće..misiiiim,uzbudio me neki lik iz susedstva..pravi neke štapove sa lancem i kukom,razbi se..kaže po uzoru na neku priču, on kreno u malu privredu i eto..nemoš da napravi,batice..e kad tamo u apateci ti, uđe neki mali i povika onako s vrata:
imate li prezervativa?!.
ne viči mali! stani u red i sačekaj! - reče apotekarka..
dođe mali na red, a apotekarka krene:
mali, to nije lepo tako glasno govoriti, a uostalom to i nije za decu.. koji ti broj treba?.
znate šta: nas su u školi učili da govorimo glasno i jasno, drugo, znam da nije za decu nego protiv dece, a treće, mami trebaju svi brojevi jer ide sutra na neki seminar..


ovo moram da vam ispričam!

Bio sam sinoć kod komše na partiji šaha. U trenucima razmišljanja, on mi ispriča šta se desilo njegovom 10-godišnjem klincu pre neki dan.
Mali je dobio na poklon neku kao pecaljku i par plišanih ribica. Svih boja: sivih, belih, crnih,... I klinac pre neki dan iznese to napolje da se igra (ako, ljubi ga čika Zamlatta), da iskoristi ovu lepu prolećnu jesen. Jako zabavna igrica - ja probao. Kad upecaš jednu, ona se okrene i pokaže crveni stomak. Neka ima i narandžast ili ljubičast.
I dok se tako ispred zgrade igrao i čekao drugare da siđu i pridruže mu se, naišla je neka spodoba i počela da urla na njega. Mali skroz prebledeo. Otprilike, kako ga je klinac opisao, manijak je visok oko 190cm, ima naočare i debeo je. Ima crnu kosu na razdeljak i oko 40 godina. Kaže da bazdi ko cisterna kozje balege nakon što je jela prokislu cveklu. Monstrum je počeo da pušta neartikulisane tonove, kao i da otkopčava šlic....Počeo je da pominje neke golubove (?!)
Mali je momenalno pobegao u najbliži ulaz i tamo sačekao da pijani pedofil prođe. Ovaj je, ko za inat, zagrlio ulični hidrant i trljao se narednih 15 min i, koliko je klinac uspeo da razazna, ponavljao je:
Svi ćete vi, mališani, doći po svoje! Zašto da samo ja po tome pamtim svoje detinjstvo!

...Budala, ko će ga znati?!
Sedim tako i ne verujem šta mi komša priča. Njegov klinac od tada ne izlazi iz sobe...

Šta biste uradili tom manijaku?


MAD /Don Martin

Arsenik iz gornjeg posta i stripa Dona Marina? :)


dršteManijaka..

ma ja vidim pre neki dan dve plavuše..liže jedna hidrant i kaže..ma povuklo na cveklu,majku li mu..kad će druga:kh kh ma vidi, da sam juče riknula, ne bi znala da postoji kombinejšn ove stvari i perja..tu se značajno pogledaše i kao po komandi izvukoše neke adidas deodoranse pa prsnuše jadna drugoj..u oči..a debidrugde..jelte..
ma da mi ga je samo..ma ima jedan po tom tvom opisu,sretnem ga po nekad u pozorištu..obavezno zakasni i onda bira koga će da digne..sine,kad ono..znači,kolka god da je gužva, stalno oko njega slobodnih mesta..al,što je najgore:stalno pita po okolini o čemu se ovde radi,da li je to stvarno da li su džepovi stvarno puni kamenja,a ako jesu zašto su i tajrad..pre neki dan jedva ga utešiše dole u podrumu ateljea..mislio da je ona fuksa roknula kurta kobejna zaistinski..moro posle kurt da mu pokazuje da su metci bili ćortci..pa tako isfrustriran on posle izađe i iskaljuje se na našu decu i ove..pemzionere..ma to je sve pozorište krivo..ja da ti kažem ćika zamlato


Plavusho

"da sam juče riknula ne bi znala da postoji kombinejšn ove stvari i perja"...nije ni danas kasno!


Hmmm

Nema BraQsa. Izgleda da je na terapiji.


Da, kod dr Koljade

Da, kod dr Koljade


ničeg neeeema..

nema nikog..izgleda da smo svi na terapiji..


Ili jesi ili nisi

Dobro brate Braki,

šta si ti uradio loše u prošlom životu pa pederi prvi poleteli da ti se upišu na blog...
Možda su se prepoznali u tvojoj zadnjoj rečenici?

Zajebi toleranciju.

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti" - Broj 1


površnost!

To nije Broj 1 nego Grunf sa njegovim čuvenim majicama.
S obzirom da veruješ u reinkarnaciju što nazirem iz pitanja koje postavljaš Brakusu, želim ti više srece u sledecem životu, a do kraja ovog života uživaj u netoleranciji i nemoj mnogo da brines o tome. Na pravom si mestu.


ne mora da znaci...

Malo ko je obratio paznju na prvi deo bloga, onaj lepsi deo o pozoristu...Valjda smo navikli da reagujemo samo na neprijatne stvari...Steta.

Moja mama je sa 3 godine udavila u lavoru punom vode 7 pilica. Baba je uspela da ih spasi 3. Cisto da znate, moja mama je danas krajnje normalna osoba i ima krajnje normalan zivot i dvoje, vec veliike, normalne dece. Znaci, ne mora da znaci, koliko god grozno izgledalo.


da ne kazu

Dobro ajde sad sam izlecen. MIslim-pitam pozitivno.
Hvala Ti.
I?
Sta je bilo dalje sa tri prezivela pileta?


piju piju

Preostala tri je baba kamenovala!

Modesty, krajnje normalno odrastanja...


odgovor

Ostala tri pilica su pojeli u supi kad su malo porasli i postali koke.

Brakus bi mogao jos nesto da napise, a ne po kaficima da me zove da komentarisem njegov blog u kojem stoji samo jedna morbidna prica. :)

Dakle, Igore, tastaturu u ruke, ako hoces feedback!

Pozz,

A.


Призивам

Игоре, брате, има ли шансе да на блог довабиш Радована Настића. Овде је Швејк, иначе. Јуче су ме, по пети јубиларни пут, забранили. Сада сам, ваљда, увредио Бики. Шта ћеш, дирнуо сам у свету краву. Тако да свемоћног модератора молим да не дира мог кума, Дугмад, који је великодушно препустио лог. Имам довољно разлога да га тужим, јер је увредио роме, Хрвате, Слловенце и Бошњаке мојим новим искључењем. Није битно, ради човек оно за шта је плаћен. Дакле, Игоре, дозови ми мог друга Радована, нисам се ни чуо ни видео с њим сто година. И питај га како живи и да ли пише нову књигу. Поздрав.


Interesantan izum -Blog

Mnoge je uplasio, neke je posekao, mnogi su se nasli u nebranom grozdju. Nije mikrofon, nije govornica, nije kamera a nije ni bina.

Neki ga pazljivo pripremaju kucaju prekucavaju. Drugi kao ja skriveni iza laznih imena ushuskani opusteni uzivaju u slobodi svog mishljenja. Taj vrli novi svet doneo nam je neke vrednosti koje nismo josh sve nabubali. Nije lepo da nekog ubijesh a ako vec morash nekog da ubijesh onda vodi rachuna da razlog ne bude ksenofobija, homofobija ili neka druga fobija.
Ali mi smo instant nacija, citamo brzo brzo se prilagodjavamo i nosimo maske koje idu uz koshulju. Svako tu hoda kao neka filmska zvezda kao Rambo kao SkarFejs ili neki novi reper sa Dorcola koji pipa kolena dok se gega levo desno. Tako i zene nece vishe biti Mishel Fajfer. Nego neke nove sajber revolucionarke, koje nece skracivati svake godine suknju. Nego ce lepo reci sta zele. Tako cemo i ovaj blog brzo skapirati i sta se tu trazi.

Onda ce valjda i Brakusu biti lakse te ce i on biti stari dobri Klaun kao i sto je na radiju placen za to.