Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Srbija na komad (ili Posle Dunava)

Da li se sećate tamo osamdesetih najave školskog programa na tada jedinom kanalu (kako li se zvao kanal??) kada mali televizor budi veliki televizor?

Nešto ovih dana mnogo provodim vreme sa sitnom dečicom pa im prosto zavidim – treba da krenu u osnovnu školu.

Pa onda mislim, što bi bilo dobro da ponovo učimo skup i podskup, da ponovo učimo da čitamo i da ponovo učimo šta je endoplazmatični retikulum. Da nas kada ustanemo ujutro dočekaju mamini sendviči i složena garderoba za školu. Pa onda malo radimo domaći, pa gledamo red Branka kockice, red Duška Dugouška, red Opstanka… a pošto smo puni energije i pameti nezaprljane istorijom stignemo i da imamo petice i da iza zgrade skupljamo puževe ili ljubičice. Kao da skupljamo dijamante. A kada krenemo u školu umesto užine kupimo flevorejd pa ližemo sa prljavih dlanova.

Vrhunac radosti bile su priredbe, sa plavim kapama i crvenim maramama, ili obrnuto ne sećam se više. Pa plava suknja i bela košulja. Nismo pojma imali o ideologiji koja nameće uniformu maloj deci, ali nam je bilo fantastično. Meni je žao što deca danas nemaju takve priredbe. A kada dođe raspust tri meseca smo u Rovinju ili na Hvaru ili u Plavoj laguni u Poreču.

Ja sam jako želela da naučim mađarski jezik. U prvom osnovne sam se sama upisala na dopunsku nastavu mađarskog. Pa je zabrinuta učiteljica, koja se iz Subotice doselila u Novi Sad, zvala mamu na razgovor, te ’83 godine, i rekla joj – Pobogu ženska glavo zašto upisujete dete na mađarski, pa vi niste Mađari. Upišite je na engleski ili nemački. Mama je mozgala, nešto kao - pa nismo ni Nemci a ni Englezi, ali me je ispisala da ne bude problema sa učiteljicom. Posle mesec dana ponovo me zatekla kako mrmljam nešto na mađarskom, recimo - kedveš nizuing i slično. Opet sam se upisala, tvrdoglavi mali stvor. Onda je ipak odlučila da je najbolje da se ne zameramo učiteljici i da učim muziku i da se bavim fizičkim aktivnostima, a pošto se u baletskoj školi uči klavir, završila sam na baletu.

Ipak, najbolje od svega u tom periodu života bile su ulične igre: partizana-i-nemaca i kauboja-i-indijanaca...

Onda sam ’91 napunila 15 godina. Berlinski zid je srušen, a naši odrasli, rukovođeni pameću raznih zabrinutih učiteljica, su podetinjili i počeli da se igraju kauboja-i-indijanaca. Iz nevinog doba moja generacija je preko noći prešla u doba prljave i gladne crne rupe. Roditelji su tih godina imali preča posla. Deca pametnijih i imućnijih roditelja su završavala škole u Amerikama, Izraelima i Italijama, a zamenila su ih deca sa drugačijim naglaskom, sa kojom smo do tada provodili raspuste na moru. Igra moje generacije – generacije alavih osmih putnika, što bi rekao Teofil - je postala duvanje lepka ispred dragstora, gutanje apaurina iz babine fioke i, umesto od lekovite kamilice, čaja od maka. Igra su postale pank i hard core svirke u zadimljenim rupama, ali i ko-pre-pronađe-garažu-za-probe. Igra je postala skupljanje novca da ceo razred na velikom odmoru kupi jednu kutiju cigareta. Ili kada ne može da se skupi dovoljno novca, kupuje se cigareta - Srbija, na komad. Sećam se da su se pravili jako dobri krugovi od Srbije.

Kako da vam kažem – Dobro pa smo mi normalni.

Sad se ja pitam: šta deca uče danas, šta skupljaju, kakve igre igraju i zašto nemaju priredbe? Kakve školsko-obrazovne programe gledaju? Da li imaju sapune i toalet papir u školskim wc-ima? Da li duvaju lepak? Da li slušaju pank?

Imaju li roditelji i dalje preča posla?


a zimski bioskóp?

došo sam samo do pola i vido sam da si izostavila zimski bioskóp, u seriji naših zanimacija ranoškolskih!

votdafak iz 'plandoenzimični kurikulum'?! čime vas 'rane u toj voši kad u osnovnoj znate takve reči?! :))))

ps. idem čitam drugo pola teksta! :)


Skolski program

Quote:
Da li se sećate tamo osamdesetih najave školskog programa na tada jedinom kanalu (kako li se zvao kanal??) kada mali televizor budi veliki televizor?

Emisija se zvala Mali Program.

Pokusavam da se setim imena emisije o naucnoj fantastici koju je vodio tip sa naocarima i bradom takodje u okviru skolskog programa. Obradjivao je teme filmova Solaris, Odiseja u svemiru, Zabranjena Planeta ...??



Tako je!

Pa je bio i film Loganov beg, ludilo kompletno! Ali najjača emisija svih vremena je bila... ne sećam se više! :-(( Bio je Vajta tamo i moj najomiljeniji lik, car nad carevima iz daleke prošlosti - Zijah Sokolović! :-)) Sećam se da je bilo dovoljno samo da se pojavi, a meni osmeh na licu izleti momentalno! :-))


Uvodna spica je isla uz pesmu

Dobro jutro, jeste li sanjali, dobro jutro jeste li spavali, dobro jutro prekinite san, dobro jutro po jutru se poznaje dan.

Oces da ti posaljem akorde na mail =]


Hehe...

...a ne, hvala lepo, dovoljno je nostalgije za jedan dan! Drago mi je da se još neko seća te vrhunske emisije! :-)


Vodzo Modzo,

Emisija se zvala "Nedjeljno popodne" TV Sarajevo.


Jel' tako?

Hvala, drugar! :-)


Ja, ipak, mislim da je

Ja, ipak, mislim da je Nedeljni zabavnik.


to bi Ivy Marovikú znao...

... al' on i njegove teze. tjah!

solaris

ps. se sećate filma s jul brinerom 'omega men protiv vampira'? :)


Da nije to ovaj čika

Spiridone?

To je Ranko Munitić, koga su besramno oterali ’97 sa RTS-a…


Ne nije

Ne nije Rajko, ovaj je imao okrugliju facu i bio je iz Beograda. Da je Rajko setio bih se.


Emisija o naucnoj fantastici

se zvala Zvezdani ekran i autor i voditelj je bio nenadmasni Zoran Živković (http://www.zoranzivkovic.com/)- trenutno nas najpoznatiji SF pisac. Ta emisija me navukla na SF i stripove i bila preduslov da pocnem da citam Ritam i kupujem izdanja Polarisa (secate se polarisovih zbirki prica)...

Quis custodiet ipsos custodes?


adrenalin39

Ziv bio.

Ako imas vremena pogledaj:
http://alef.netfirms.com/books/11378.htm


zal za mlados

Ne vredi da se nesto pravim nostalgicnim , dovoljno sam patetican i bez toga.

Postavljam pitanje na koje nas dvoje nemamo odgovor. Elem nasa cera je mala mnooogo , i zamisljamo se sta ce biti kada za jedno 5, 6, 7, 8 godina cuje pesmu "Igra rokenrol cela Jugoslavija" i postavi pitanje "Sta je to Jugoslavija?"

Kao poslusni titovi pioniri (prvi objavljen tatin tekst je pesma o TITU) neki i omladinci , pobednici takmicenja TITO, REVOLUCIJA, MIR nalazimo se u dilemi. Sta reci detetu. Vekovne teznje naroda...ili?

Izgleda da ce to da izgleda ovako : "Ceri moja a da pricamo o tome odakle dolaze bebe"

Da bi bili spremni na manijakalno gledanje TV-a pocinjemo da trazimo i prikupljamo serije iz nase mladosti . (DVD video svejedno) .

Onako bezveze DA LI SE NEKO SECA KAKO SE ZOVE ONA NOVOSADSKA LUTKATSKA SERIJA ZA DECU I GDE SE MOZE NABAVITI? (Lesinar, Misevi koji sviraju , kamila , beduin i ostali super likovi)

Pozdrav

Boris D


i onaj otac pas koji ima sina

koji vice:

tata tata tata vidi ovo...tata tata....

:)

V.


i pesma

Hoce gnezdo da mu svije
hoce da mu nosi jaja
hoce kucu da mu kuci

HOCU KUCI HOCU KUCI

Boris D


pa da

to je light motiv cele te serije:

HOCU KUCI!!!

sad si me podsetio.

O boze, ja za ovaj bozic necu kuci :(

V.


jel to beshe.......

jel to bese orao i kamila i beduin?

beduin: glupa kamilo! (kad se zaljubila u orla ili leshinara shta je vec bio)
beduin:hocu kuci.... hocu kuci.

novi sad mislim da je pustao tu emisiju.


beduin i kamila

nazalost, postoji bojazan da u danasnjem sto bi rekli osetljivom politickom trenutku gledajuci na svetska zbivanja BEDUIN i kamila ne bi bili politicki korektni sem ako nisu stavljeni u pozitivan kontekst... :)

Poz,

V.


I pesma

„o zašto nemam četiri noge... “ - jel' to to?

A da li se sećate Aćima, „Na slovo, na slovo“?


"O zašto nemaš četiri

"O zašto nemaš četiri noge, pa da zajedno idemo po svetu, da obiđemo celu planetu..." Oćeš ovo da pevaš na karaokama?


Ne, pa ja sam

ozbiljna pevačica. Pevala sam Suspicious Minds.


Ta serija se zove

"LUTKOMEDIJA" ali, gde se moze nabaciti, nemam pojma. U svako slucaju, zelim ti srecu da je nabavis.
Pozdrav,

panonian


Borise,

Da si patetican - jesi!

He-he

Kao sto ti vec rekoh, znam koja je serija u pitanju.
Iste su lutke kao i u "Laku noc deco"...mora imati neke veze...

Inace, mnogo mi se svidja vasa ideja, pa kad se i ja pozabavim produzetkom vrste...

...molim te da mi presnimis arhivu...

Vidimo se na terasi!


serija...

Mialim da se zvala "Lutkomendija", a da li se može negde nabaviti - ne znam, verovatno neko ima VHS. Stvarno beše sjajna serija...


KO RANO RANI

gleda LUTKOMENDIJU na TVNS. Repriza je oko 6.30.
Bila i juros kada sam polazio na posao :)


:)

Hvala, ranoranioc! I mi smo zorom budni, ali ne uključimo TV! Što bi rek`o Aksel Munte "stvari se vraćaju na mesta odakle su potekle" Ne bi bilo loše da pritisnemo da i "neven" repriziraju za neke nove klince...neka blogerska peticija s obe strane Dunava...


Lepo

, ali u to doba radimo neke druge stvari. Hranimo se pa onda Taju na brzinu ekspedujemo na posao. Svakako hvala. Ukoliko ovo cita neka dobra dusa sa RTVojvodine (to im je inserter ovih dana) molio bih je da mi ponudi makar za otkup....

Boris D


Lepo

, ali u to doba radimo neke druge stvari. Hranimo se pa onda Taju na brzinu ekspedujemo na posao. Svakako hvala. Ukoliko ovo cita neka dobra dusa sa RTVojvodine (to im je inserter ovih dana) molio bih je da mi ponudi makar za otkup....

Boris D


Dobro da smo normalni!

Taj blog je već bio, iscedili smo temu! :-) Zanimljiva tema, i sam sam se nekoliko puta pitao šta se danas sa decom zbiva po osnovnim i srednjim školama. Pravo da Vam kažem, mislim da je nemoguće da bude ONA atmosfera, kao od '89 - '93, kada sam bio đak srednjak (vidim da ste i Vi ona najgora generacija, između '68 i'76, mislim da je naša mladost (ako generalizujemo) završila u slivniku tadašnjih političara). Ma nemoguće je da klinci od 15-16 godina masovno postaju kriminalci, da se gradom kreće do zuba naoružana brigada, da svi liče kao jaje jajetu (duks duboko uvučen u trenerci, tikepa i tarzanka na glavudži). Tada se kralo na svakom koraku, a fajt na svakom uglu... Da ne govorim kako su se svi mrko gledali... Pa bilo je ubistava među klincima koliko hoćeš, ali se tada o tome ćutalo na medijima... TV program ne želim ni da spominjem, sigurno im je bolje danas! I onda završiš školicu, pa lepo u armiju, da viiš kako je tamo lepo! Ne verujem da je normalan svet kao 80-tih godina (srednjoškolci), ali sam ubeđen da je mnooogo normalnija i zdravija atmosfera nego što smo je imali-pravili početkom 90-tih.


uh... drugo pola, Jelena K...

to jeste bedak, to spuštanje čelične zavese nad našim mladim životima. mislim, ko god da je odrastao i uspeo da ostane normalan, treba da dobije neku plaketu hrabrosti od međunarodne zajednice... al' boli njih uvo za nas, svi smo im podjednako 'indijanci'.

whatever... a ja postajem tatika dogodine, ako bog da zdravlja (i finansija)... biće mi zanimljiva bebika kad poraste, garant neki a-lijen big time! :) izmenjaćemo sto hiljada zemalja (mamika, bebika i ja) i biti futuristički nomadi. možda i u kini završimo - ko to zna?

ps. zaboravi sve što pamtiš iz tog mraka - sve što imaš ovde, ostavi.


Videla sam

tvoj prvi kom i umirući od smeha čekala da pročitaš drugi deo.
Tako kako je tebe danas iznenadio drugi deo mog teksta, tako nas je iznenadio drugi deo odrastanja.
Izgleda da svi sledeće godine očekujemo alienčiće. Pa zbog njih i ne treba da zaboravimo. Ne treba ni da se opterećujemo, to bi bila druga loša krajnost.

Odoh ja na karaoke večeras. Mimo, mimo, mimo... Moram da vežbam


to je stvarno bilo strašno...

... pazi, mi smo kol'ko još u maju '91. zapalili kolektivno sa časa na dilanov cert u zemunu, na stadionu. odradili školske obaveze do kraja, i otišli na letovanje! sve je bilo okej! negde u avgustu, jednog jutra samo, počele su vesti o nemirima u hrvatskoj... :( tog jutra nismo otišli na plažu, ostali smo kod kuće, u herceg-novom, u dnevnoj sobi koja je nadgledala bokokotorski zaliv. bio je tmuran dan i nad bokom su se nadnosili tmasti, crni oblaci... more ka' da je znalo, moja Jelena! :( da li mi veruješ da do dana današnjeg, petnaest godina nakon toga, mene pohodi noćna mora, svaki put ista slika: pogled na zaliv tog jutra, i u košmaru crni oblaci što se čudovišnom brzinom uvećavaju i zatiru čitav horizont! svake godine, barem nekoliko puta, usnim taj san... a slušali smo azru tog jutra, pariz ti je dao sebe, dio svoga srca zauvijek... gdanjsk osamdesete... hej pavel, neman je pred vratima, i sva ta lira mi je zvučala užasno tužno, setnija no ikad. a onda smo se vratili čá, u beograd, na početak školske godine. telefonske veze sa zagrebom više nisu radile, a pisma u split su se vraćala nazad. u gimnaziji je takođe bilo sumorno: profani iz raznih predmeta koji su nam i dalje ispirali mozak utvrđenim gradivom kvazi-socijalizma... u školskom dvorištu su se počeli pojavljivati dizelaši, sponzoruše, opasni momci i devojke ispraznih očiju... u nekom momentu su svi imali utoke, stigao je i prljavi heroin...

:(


a serija o stripu

koja je jedna od najacih obrazovnih serija koja je napravljena na rtv beograd...imala je u spici inserte iz paklene pomorandze, toga se i danas secam iako tada nisam imao pojima o kom filmu se radi....

a da li se secate crtanog o azdaji koja pise stihove:

slatka mala izvrnuta torta...

i ser ziletu koji pije caj sa dve kocke secera :)

Cesto mi to padne na pamet...ne znam zasto???

Poz.

V.


prethodni blog

Secam se kako je azdaja pocela da bljuje vatru i kako sam se ja ljutio kada mi neko kaze magicne reci :" BEDNO PISKARALO"

Boris D


taj crtani

o azdaji je nudio drugaciji pogled na deciji svet i zapravo mirio nepomirljivo.

Niti je ser Zile neki super dasa a niti je azdaja okrutna zver.

V.


A u stvari...

...su i ser Zile i azdaja najsuper likovi, kada su se lepo dogovorili&zdruzili! :-)))


pa kad se zile odusevljava sendvichom...

pogleda izedju dve krishke pa kaze:

o Boze, dzem ;)

mala slatka izvrnuta torto, vrh ti na dnu stoji.

Mnogo su dobro preveli, tj. prilagodjavali za nase podneblje.
Pa kad se Popaj udvara Olivi:

popaj: vi, ti, sta si ti, vi ili ti?
popaj: oprostite ali nikad nisam izjavljivao ljubav u tehnikoloru.


Mornar Popaj:

“Salam, salam, kobasice, mortadele” u epizodi o Aladinu…


Tačna replika je...

Selam, selam, kobasica, mortadela...


Tačna replika je "Gospode,

Tačna replika je "Gospode, džem!" :)

**Take your place in history and pray you don't repeat it**


Popaj

Badza bezi sa Olivom preko ramena, Popaj ga juri i vice:
"VRATI MI ZENSKU KONJOKRADICE"


a,

Gustav
Stripi
Lolek i Bolek
A je to!

Uf...jesmo li toliko ostarili?


Lolek i Bolek.. nedavno sam

Lolek i Bolek..
nedavno sam nabavila taj crtani da i moje dete gleda isto sto mu i majka onomad u praistoriji.. DVD ima izbor sva tri jezika( srpski, bosanski, hrvatski) kao opciju na pocetku.

Jos jedan od nasih ekstremnih apsurda- crtani potpuno bez teksta, Lolek i Bolek ne izgovore ni jednu jedinu rec u nekih desetak epizoda..


To sve zato što

smo ili kauboji ili indijanci. Ima i neutralnih, na svu sreću.


ima bre

Gustava imas na youtube


Neeee,

emisija sa vajtom i zijahom se zvala "nedeljni zabavnik" a ne popodne..
ja sa tom pesmicom "dobro jutro.."vec decenijama budim ukucane svih velicina..


Da ne zaboravimo i "Čik,

Da ne zaboravimo i "Čik, pogodi ko sam"... emisiju koja je, uz "Kocka, kocka, kockica" bila vrlo popularna :)

Zatim "Putokaz"... čika Korać ponedeljkom pre podne...

**Take your place in history and pray you don't repeat it**


BEZ NASLOVA

TA TA TA TIRA

A da li je neko voleo da gleda Dejvida Belamija i opstanak


a secha li se neko

fraglicha ?

onih dobrih, nadasve dobrih fraglicha..

ne mogu da zaboravim epizodu gde jedan od njih hoche da postane vatrogasac.
izlazi na "vatrogasni ispit"
pitaju ga: "dobro, reci ti nama kako se vatra gasiiii ??"
on umire od treme, preznojava se, vech vidi da mu izmiche san i na kraju sav smlavljen kazhe "ne znam"
a komisija ga gleda, gleda.. pa pochne da se urnebesno smeje.. dok jedan od njih ne dodje do daha pa mu kazhe
"nema veze, ionako ne znamo kako se vatra paliiiiii"


tu minuli rad ništa ne znači..

u bre baticeeee..ja baš skoro prolazio kroz taj test.. za palikuće..gasikuće..mogu samo ti komšijski kažem:tu minuli rad ništa ne znači..


BEZ NASLOVA

TA TA TA TIRA

A da li je neko voleo da gleda Dejvida Belamija i opstanak


veoma...

pa kad da 150% sebe pa se uzivi u pricu, prosto milina da ga slusas i gledash, nije bitno o chemu pricha.

genije.


neko je malopre

pitao da li smo mi normalni?
pa niste. uredno trabuinjate o školskim programima i dobrim starim vremenima. ok je to, volim i ja SDV ali boli što retko ko od ovde prisutnih zapravo pita

Quote:
šta deca uče danas, šta skupljaju, kakve igre igraju i zašto nemaju priredbe? Kakve školsko-obrazovne programe gledaju? Da li imaju sapune i toalet papir u školskim wc-ima? Da li duvaju lepak? Da li slušaju pank?

Imaju li roditelji i dalje preča posla?

pa imaju, naravno. pokušavaju da se sete kako se zvala ona emisija od pre 15 godina. prsli ste.


neko jeste prso, ali to nismo mi !

mi bar prichamo o dobrim stvarima.
kudimo loshe, sechamo se dobrih i zazivamo ih.
a vi?

inache imam jednu ruzhnu uzrechicu, tipa..
prso ti u g..
al nechu sad.


Oboje ste u redu

moram sad da žurim... teme su i onaj lep deo detinjstva ali i onaj ružan prouzrokovan igrom kauboja-i-indijanaca tadašnjih matoraca. Tema je i da li sada roditelji često imaju preča posla od dece. To ne znači da roditelji ne treba i da se opuste. Naprotiv, da bi svojoj dečici (izvinite svi jer ja nisam roditelj, a petljam se) bili dobri mislim da treba i da se opuštaju, recimo sećajući se dobrih starih vremena.

Samo polako, sve je ok...

I da dodam, kome se ne sviđa tema ima toliko drugih blogova...


"dete je otac choveka"

jelena, izvinjenje samo vama. kao izuzetnoj domachici.
poenta vasheg bloga mi je jasna.
savrshena je za ova vuchija vremena.
treba decu chuvati. treba ih voleti. najvishe voleti.
i bash zato shto detinjstvo oduvek dozhivljavam kao svetinju ne mogu da shvatim.. i ne mogu da otrpim.
a opet i razumem. nisu svi imali srechna detinjstva.
nazhalost.
da je bilo vishe srechne dece, ovaj (nash) svet bi bio puno bolje mesto. svet gde deca ne bi nosila utoke u shkolu, gde bi znali kuda idu s heroinom, i gde bi se divili samo pravim, istinskim vrednostima i ljudima.
ali ne treba se predavati.
usmeno predanje je mochno.
pa i ako nema tih, nekadashnjih sjajnih emisija, mozhe se to deci prichati. deca vole da im se pricha. onako, u zagrljaju, nezhno, shaputavo, uz smeh.. i pamte.. deca sve pamte.


Nažalost

mislim da, nije važno da li sa TVa ili usmeno, važno je ko se deci obraća. Ko su mladi roditelji s obzirom na vreme u kom su odrastali?


u mnogim grmovima lezhi zec

tj. odgovor.

Ti mladi roditelji su isto deca nekih roditelja, nekog sistema, nekih nastavnika koji su ih uchili. ili ih nisu uchili. ili ih nisu valjano nauchili.
I samo prenose naucheno. "Chitaju" svojoj deci ono shto su im kao deci, kao mladima ispisivali po umu.
Neko ko je od malena nauchen pravim vrednostima, teshko ih zaboravlja. Shta god da se dogadja oko njega.
I obrnuto, nazhalost.

a vremena za odrastanje ? nikad nisu bila savrshena.
i svako vreme (zaista) jednom dodje do toga da postane dobro staro vreme.


bez naslova

tema ti je super!!!

Malo pre sam uspavala svog malisana citajuci po ko zna koji put price i bajke koje voli (Guliver u Liliputu, odlomke iz Tom Sojera, Tri praseta, Muzicare iz Bremena...). Svako vece uzivam sa njim i topim se od miline kada ga vidim usnulog sa osmehom na usnama.

A to sto nemas svoju decu ne znaci da ne treba da se petljas. Samo znaci da mislis i o onome sto ce se, kada bude trebalo, dogoditi. To je jos jedan korak na putu do dobrog roditelja sutra. A nadam se da ces to biti, jer za to nije potrebno mnogo - samo vreme posveceno detetu i strpljenje. Ljubav se podrazumeva.Dodje odjednom i preplavite celim bicem - od malog prsta na nozi do poslednje dlake na glavi.

{nevezano "Ljubinka, sine, ide tata u rat." - setila sam se}

U skolama deca uce svasta.Dosta toga im treba u zivotu, ali
ono najvaznije, da budu ljudi, da prepoznaju svoje talente i da ih razvijaju - to zavisi od ucitelja,nastavnikla, profesora. Ima sve vise onih kojima je stalo, ali...
Pobedice oni - verujem!


Prvi Program, Drugi Program...

Cuburac iz Kalifornije

1980-tih postojao je vec deset godina i Drugi Program, Radio Televizije Beograd... poceo je eksperimentalno da se prikazuje (pojedine emisije) na Prvom Programu a onda je zvanicno i krenuo sa direktnim programom iz studija 3 iz Abardareve ulice, kojim je zapoceo da se emituje i kolor program... voditelji su bili Milena Dravic i Dragan Nikolic... tada najpopularniji TV par i licnosti... sredinom 80-tih je vec zapoceo i Treci Kanal, kako se zvao jer je RTB prekrsten u RTS... da bi se uvela kontrola nad TV Pristina i TV Novi Sad... i objedinila TV pretplata na jednom mestu (Beograd)...

Inace, Skolski i Naucni program na RTB-u i RTS-u su uvek bili najkvalitetnija produkcija te kuce... zato se svi ovde toga najvise secaju...


Moja memorija

je katastrofalna, pogotovo o osamdesetim godinama :)
Meni je do petnaeste bilo super, a najviše se sećam utiska. Dok nije postalo dosadno matorcima, pa su uzeli stvar u svoje ruke. Razne stvari.


Sjajnih je emisija bilo u

Sjajnih je emisija bilo u školskom programu. Meni je ostala u sećanju i emisija u kojoj su izvesni Pera, postar Duja i devojka koju su zvali Ej Ti čitali pisma gledalaca. To je bilo u produkciji TVZ. Peru je glumio Nosonja iz Smogovaca, a treba li da pominjem koliko sam voleo Smogovce. Odlična je bila i emisija koju je radio Žarko Korać.
Što se tiče nas i sadašnjih klinaca, mislim da je Blaža pokazao pravu razliku rekavši da kada je on išao u školu narodnu muziku je slušala samo tetkica.


Pade mi sada na pamet i

Pade mi sada na pamet i emisija Šesnaest puta Bojan sa Borisom Milivojevićem.


sve bilo je muzika...

sve bilo je muzika..

Don't drink the water
There's blood in the water...

Dave Matthews Band


Roda leti preko krova... Deca nova! Poletarac, c, c, ...

Vidim nostalgična tema, ali hajd i ja da se uključim.

Niko ne spomenu Bajfordove i Poletarac (serija i časopis) kao i TV seriju Neven.

Obe serije su na mene ostavile najdublji trag. Muzika, režija, gluma i grafika... odredile su životna interesovanja.

Mišljenja sam da su potpuno atraktivne i aktuelne i dan danas. I da ne preterujem, nisam siguran da je išta od dečijeg programa snimljeno kvalitetnije i profesionalnije u domaćoj produkciji.

A onako, čisto nostalgično, ako neko može da ponudi neki DivX serijal ili DVD kolekciju (za DVD čisto sumnjam) javite. Mi se proširujemo a imamo ideju da svoju decu učimo na Poletarcu i Nevenu.

Nego stvarno, baš ovih dana intezivno razmišljam o ovoj temi, vaspitanje novih generacija. I šta je to što im se nudi a oni primaju kao životne vrednosti. Da li bi se danas smatralo zaostalim vaspitanje dece, na "starim" epizodama Kocka, kocka kockica ili Kolariću Paniću? Naspram: Ninja The Thurtles i The Power Rangers npr. Da li bi me prekorno gledali na roditeljskom sastanku? Da li bi mi decu zezali u školi?

Mislim da imamo pravo na to. Jedna generacija je isuviše kratko vreme da bi se taj "stari" program isključio kao zastareo i neprimeran sadašnjem trenutku i zamenio nekakvim novim cyber, hitech, sega, mega...

Pa uspavanke koje su nam pevali, prošle su desetine i desetine generacija i još uvek su to ne zamenljive uspavanke.

Tako je i sa programom za decu. Ne treba današnjoj deci po svaku cenu izmišljati novi, najnoviji, ultra in, nisamneznamkakav program. Nego treba omogućiti da se ono univerzalno i najkvalitetnije što imamo da ponudimo ponovo prikazuje. Ne bi li našu decu, pa i nas zajedno sa njima, povezalo za ONIM vremenom, pre ONOG vremena.


neven,

stocicu postavi se,poletarac, niko kao ja, kockica, aca postar,.....i moj najomiljeniji lik ikada-ako se neko seca-Shumenko.


Sve epizode Nevena su

Sve epizode Nevena su dostupne na DVD-u, izdat je original.


Aca postar

MLADEN ANDREJEVIC - ACA POSTAR

Aca je uvek Aca,
Odnapred i od natraske,
Aca je uvek Aca,
Za strance i za naske.
Aca je nezamenljiv,
Kad nesto nizbrdo krene,
Njegova velika torba,
Primice tebe i mene.


Bagra , Lakopish i . . . . Beka

Evo i njega na listi prisecanja.Djordje Tvrdoser, zvani Bagra, nadimak je zaradio u srednjoj muzickoj, odsek duvacki, mislim oboa, jer kad je 'teo da se prebaci na flautu, sef katedre, peder ovejani, Svileni ga zvali, uskopistio se uz napomenu:
— Takve bagre nam ne treba i tacka.
Ostade Djordju nelep nadimak i za kasnije. Za razliku od njega, Zoran Lakopish opet bese duboko nesrecan jer nikako neki nadimak da zapati. Svi smo ga jednostavno zvali, Lakopish. A on se odazivao.
Nego, jebes nji dvojicu.
Isla je u isti razred sa njima jedna oblajhana kurava, bole glava, ponavljacica, i evo se je prisecam i od kasnije jer i nakon odjahanih vise stotina muskih, bila je ocuvana ko sevrolet oltajmer, koji je tek malko u sicevima popustio bio. A sto se ljubila, jos uskoli, pricali, plombe jezikom cupala. Meni licno taj svet tada nije bio nivo, jer sam, naime, ucio za u klavir prebirati, no sretali smo se po skolskom hodniku, pa sam bio informisan. Nekako tih godina upoznah i Beku bolje, rodjendan neki bese, stali? Zaljubih se zauvek unju. Pesme iz mene same krenuse. Zatrpavo sam je ispisanim listovima iz kajdanke, a ona se samo smejuljila, sedela iza mene, uz opasku
— otkud tebi mravi u glavi?
Ali joj, izgledalo mi, godilo da je neko zauvek voli. Proslo tome jedno vreme i taman kad sam se zaukavo da je poljubim, posle, mislim solfedja, mozda cak i malko pipnem za, sramota me kasti, ako nikog tada u hodniku ne bude, ona me zamolila da dam jedno pismo onom Lakopishu malo pre sto ga pominjah, jer je zauvek odjednom zaljubljena unjega. I u nikog drugog. Jebes ga, ko pokiso cvrcak prihvatih ulogu piciposte i kad pokusah da pomenutom doturim hartijicu, on me otrese tako sto mi iz tasne uzvrati desetak poluizguzvanih papira rekavsi:
— Znam ko te salje, evo joj to vrati, ja ludujem za ovom sto se ljubi brezobrazno.
Pasad zavrzlame ko violinski kljuc. Drzim ovu gomilu artije usakama i znatizelja prevlada, pa jednu onako tek malko razgrnuh da vidim sta pise, kad ono moja pesma — samo prepravljena zamuskog. Preturih i ostale ,sve do jedne prepisane od mene. Nisam tu Beku posle toga vise voleo. A papire negde bacih.

cece


..pa da vidiš kolko ima beka..

u bre batice al si ti neki sitničar..jee..misim..mogo si još malo da igraš..ja verujem da se sirano na kraju ipak ogrebo za jedan paket snošaja..misimmm..nije mu samo nos bio veeeeelik..bio čovek šiiiiroke dušššee..itajrad
p.ssssssssss:nego,ovaj..se ti brzo vrati u negde i nađi te stihove svoje,scenario ti savršen,da nabacimo još samo neki celuloid i koju notu,dobijemo nekog oskara,dogodine..pa da vidiššššš..kolko ima beeeeeekaaaaaaaaaaa..pa


Kada pričamo

o našem detinjstvu i mladosti i mladosti današnjoj, uvek nekako ispadne da smo mi, eto, imali sreće da odrastamo u neka mirnija vremena, da smo više putovali dok putovanje nije postalo ekskluzivitet, da nismo znali šta su izbori ili rat. Osim, naravno, onog iz knjiga, koji se uvek činio daleko i bio praćen mislima "to se nama nikada neće dogoditi". Igre su bile nevinije, a mi naivniji. Koliko ste puta čuli kako vam mame govore "žao mi vas je deco, što se tako mučite, što nemate posla, što nemate pasoše..". A šta ćemo tek mi našoj deci govoriti?
A koliko ste puta u novijoj istoriji čuli da je u tu i tu školu došao tata i pretio razrednom što nije opravdao sinu neopravdane ili nije uvažio to da je njegov sin sin čoveka koji ne želi da pravda ni sebe ni svoje dete?
I kada smo mi skidali njufer, a kada ga skidaju oni?
Koliko ste vi imali narkomana u svojoj generaciji?
Naravno da plaćamo danak. I to mi, koji smo odrastali lepše.
Jer, najskuplje je kada vidiš da nisi u stanju rođenom detetu da obezbediš naivno i mirno detinjstvo. Oni odrastaju u toj atmosferi i, nadam se, jačaju. A mi smo raspolućeni sećanjima.


Pa i ja da nesto kazem...

Vidim da si spomenula mene i mog druga Marka pa da se zahvalim:)
A sta je sa Metlom Bez Drske? I gde je Gala Videnovic! Ona bese moja prva prava ljubav! Ja mislim.
16 * Bojan je bila vrh emisija.
Nisam bas sve procitao ali jel neko spomenuo Smogovce!
A kako se zvao onaj bradonja sto je bio pretecha Crocodile Huntera u emisiji o flori i fauni? Taj je bio extra: Nikada necu zaboraviti kako je pekao jaje na kamenu. Probao sam 100 puta i nikada nisam uspeo. Nije vredelo ni to sto sam uvek bio kaznjen posle uz objasnjenje da to moze samo u Australiji da da vise ne bacam jaja bez veze.
I da zimski bioskop je bio VRH!


E moj razrede

polovni :)
Pobegoste čim su počele da se kupuju cigarete na komad. I neka ste.
Metla bez drške - zakon. A za Galu nemam pojma, meni nije bila prva ljubav. Moja prva ljubav bio je Bojan, sećaš se :)
Smogovci - spomenuti.
Bradonja što peče jaja na kamenu - Belami - spomenut.
I molim te pažljivo sa jajima :)


Bez naslova

Bas sam happy sto se ovoliko LJUDI prikljucilo ovoj temi.

Pre neki dan mi je neko, zbog podsecanja na moje detinjstvo i emisije koje sam obozavala da gledam, rekao da samo kukumavcim (citaj: placem, ridam, jecam) za nekim proslim vremenima.
Ja to nisam ni u najludjim snovima, a vidim ni Vi.

Pa, da li ima neko ko je citao ovaj blog i ove komentare, i da mu osmeh na licu nije bio sve vreme???
A sta je osmeh?
To je jedina KRIVA linija koja moze nesto da ispravi!!!


E pa ja sam

baš happy zato što ste vi happy.
(Ili ti, ne znam više ni sama.)
Šaljem osmeh :)
(iako mi nešto već dva dana nije do smeha)


A nocni program kad smo bili mali...

je bio sjajan..bar za mene, koji nije uvek mogao da dobije licence da bdi....radi se, odnosno, ide u skolu...secam se da je za vreme SFRJ, zajedno sa smenom godisnjih doba, doduse malo cesce, ali generalno nekako tako, isla i smena urednistva nocnog programa na radio-televiziji Beograd..odnosno, preuzimao se nocni program iz Zagreba (Program Plus), Sarajeva (ne secam se kako se zove), Ljubljane (ni njega)...ugl, Program plus je bio leti...pa smo njega mogli gledati, jer nismo isli u skolu...eh kad se setim..onda se pojavio treci kanal...secam se kako je bilo nepojmljivo puno imati tri kanala u izboru...da mi je tada neko rekao da cu danas imati, ne samo ja nego manje-vise svi, u proseku 60, rekao bih mu da je poludeo....tako meni danas kazu kad zastupam misljenje da ce teleport tipa, Enterprise (iz Zvezdanih staza) postojati za nekoliko desetina godina..dakle...samo strpljivo...a sto se tice danasnjih klinaca....sve oni znaju, samo mnogo rano saznaju, ne znam da li im to odgovara ili ne...ali imaju poneke prednosti...jako mi je drago da si me vretila do malog televizora koji sutira velikog, odnosno budi ga...skoro da sam se setio i gusana Gute:) poz