Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Poruka iz EU: “...i na kraju sveže zaklanu svinju zaliti domaćom rakijom.“

(Tekst koji sledi je deo pisma pisanog pre dve godine prijatelju.)

.......................................... 

Bila sam na seminaru o pridruživanju Evropskoj uniji. Predavači sve strane diplomate, ambasadori, atašei itd. Dva dana sedimo i slušamo šta je to Evropska unija i šta sve Srbija treba da uradi da bi se priključila EU. Između ostalog saopštili su nam da je naša uloga da doprinesemo da javnost shvati da je taj put neizbežan i da našim angažmanom treba da doprinesemo da taj put bude lakši. Jer sve može lako da se prevaziđe osim zadrte ljudske svesti. Pa će oni sve uraditi šta treba, a mi da utičemo na tu zadrtu svest.

Između ostalog jedan diplomata iz Velike Britanije pričao je o promenama u oblasti poljoprivrede, pa sam ga ja pitala da li je nekad video kako seljak u zadnjem dvorištu prekolje svinju, ili kako peče rakiju. On kaže da to tako neće moći, da je to na zapadu nezamislivo, i da će naši seljaci sami shvatiti da je bolje da odu u klanicu i da kupe šta im treba. Rekoh Britancu da ja mislim da će seljaci tim istim noževima kojima su zaklali svinju, braniti tu istu svinju. A on kaže - Jeo sam jednom meso od takve svinje i nije mi bilo ništa. A znate zašto? - Zašto? - Zato što sam posle pio domaću rakiju - i smeje se.

RakijaRakija

 

 

 

 

 

 

SvinjaSvinja Njemu je to smešno, razumem ga, a kod nas svake zime trihinela, a rakija se peče po kućama, pa niko nema podatak koliko se alkohola proizvede u Srbiji, pa cela Srbija pijana do daske. Moji na selu peku stotine litara rakije. Kad ih se samo setim tamo u dvorištu, pet pijanih drugara, razvaljeni, peku rakiju. Ni ne znaju šta peku više koliko su pijani. Dobro pa su još živi.

 

 

.............................................

E sad, prošlo je dve godine od pisma. Početak je decembra, pripremaju se slave, božići i prasići, rakija se i peče i prži. Ljudi iz EU lepo su nam još onda rekli da to tako neće moći, jer između ostalog kod njih uzgajivač mora svinjama da obezbedi čak i igračku, ali su kao što smo čitali gore ipak sa simpatijama videli ovu nekakvu nazovi tradiciju. Nemam ja ništa protiv tradicije, da se razumemo, protiv rakije još manje. Protiv sirotih svinja koje trče izbezumljene po bljuzgavom dvorištu nemam baš ništa protiv. Imam nešto ipak protiv koljača koji, sigurna sam, nikada neće shvatiti zašto mora da se kolje u klanici i imam mnogo protiv spravljanja potencijalnog otrova u zadnjem dvorištu.

Nego, da se vratimo na tradiciju – nadam se da će se tradicionalisti složiti da klanje i prženje nisu jedina i/ili najvažnija naša tradicija, koju po cenu povišenog holesterola, trihinele, salmonele i trovanja treba braniti. Nadam se da imamo i neki deo, ako ništa drugo, zdrave za telo tradicije.

Sada mene zanima, ako savladamo sve ostale prepreke za ulazak u EU, i ako dođe i taj dan da svaka krava mora da ima minđušu i da svinja mora da se kolje u klanici i da rakiju peku samo ilegalno po nekad zaluđenici, a proizvodnja i prodaja alkohola da bude pod strogim nadzorom ministarstava, inspekcija ili koga već, šta će se tog dana dogoditi? Bojim se, i dalje, da će tradicija, svinje i kazani biti branjeni istim onim noževima kojima su do tada klane iste te svinje ili vatrom kojom je do tada pečena rakija. Ne znam, hajde neka svako slaže, radi testa, familiju, poznanike, prijatelje koji kolju svinje i peku rakiju, da je donet novi zakon i da su kazne, recimo 500 evra, pa da vidimo reakciju. Ja probala i pod pretnjom bacanja u kazan vrlo brzo priznala da se šalim. Posle smo igrali kolo u gumenim čizmama, da nam se noge ne ublatnjave, a na kraju smo ispaljivali burad u vazduh. Šta ću, pa moram, tradicija je.


"...ni vizije bez bunike"

Ma bice to sve u redu, kad dobiju poljoprivredne kredite, pa prikrpe za stan i odu da traze posao u gradu


Kojom brzinom se ostatak

Kojom brzinom se ostatak Balkana (da se razumemo, ja i Deželu računam u Balkan i to Balkan ohoho) dakle obzirom na to kojom brzinom se ostatak Balkana kreće ka EU možda neće biti problema nego svinje do tada mutiraju u nešto što pred termin za klanje samo skapa itd.

Šalim se naravno. Ta tema - oni hoće nama da unište našu The tradiciju se valja u svakoj zemlji pred ulazak u EU. Ne bez razloga. U Hrvatskoj čitavu prošlu i pretprošlu godinu bila priča kao "neće moći da se prodaje vrhnje". To su po meni gluposti (mislim na evropske "standardizacije" - one su gluposti).

Što se tiče svinjokolja - ako uspeju da ubede EU da je to "tradicija" ili kako se već to zove mogu da se naprave izuzeci. Ima takvih izuzetaka masa. Nekoliko je slučajeva vezanih za ribolov koji su baš nedavno bili aktuelni u Hrvatskoj, ima nekoliko slučajeva u Poljskoj itd. To "nekoliko" što ponavljam je samo ono što sam čitao. Ima ih verovatno tj sigurno mnogo više. E sada kako ide to pregovaranje da se nešto ugura u tradiciju i da izbegne te propise - nemam pojma. Isto nemam pojma da li bi bilo šanse da se u to ugura svinjokolj.

Možda bi argument mogla da bude ova priča (malo duga, relat. loše ispričana, ali poenta je dobra). Ima i duža verzija, kako su klali :))


Pa sad

jedno je šta mi možemo ugurati Evropi kao tradiciju, a drugo je da li uopšte želimo da negujemo ovakvu tradiciju.

Ako ipak prolaze tako neke pojedinačne tradicije pitam se da li je to što je nešto tradicija dovoljno da se pređe preko konkretne opasnosti od bolesti ili čak smrti?
Mislim, i nadam se, da kada dođu na vagu zdravlje i tradicija da će prevagnuti zdravlje.

A najviše ste u pravu u smislu da ne treba da se uopšte nerviramo oko svega ovoga, jer tamo negde za 2024. godinu, recimo, najavljuju dolazak vanzemaljaca što će verovatno prekinuti pregovore sa EU.

Idem sad da čitam priču, argument...


Ako u EU...

...dovoljno brzo patentiramo sve te kardiolodžistnajtmer proizvode k'o nacionalnu bitnost možda bi mogli da prođemo (oko klanja kao sporta nacionalnog, tu će morati oduže da se pregovara)...
Slovenci su se dosta toga prekasno setili, pa ostali bez Lipicanera, nekih vina...ali znam da su u okviru pregovora vodjeni posebni o zaštiti Kranjske pčele (kobasica sefte), odnosno njenog specifičnog genetskog sastava...tako da sad druge 'čele ne smeju tek tako da nam se unose u državu, da nam ne pokvare naše posebne, a ako neku uvatimo da je uletela nezakonito, možemo sami da je kaznimo...
Mada, pravo da ti kažem, ko zna šta i ti po EU rade u zadnjim dvorištima...došlo dete-razmena gimnazijska iz Holandije kod nas skoro, video ovdašnje krvavice, kaže znam ja to to se kod nas radi od koza...kukuuu!A Irci i ovce na hiljadu načina?
Bogami i ovde sva sa mindjušama i ogrlicama, al' opet u zadnjem dvorištu ekipa u gumenjacima juri kućno ljubimče od 300kg da mu nešto pokaže...a bogami se i pripali vatrica pa ispeče nešto rakijice, mada su jači u vinu, uopšte ne znam postizavaju li vlasti da ih broje i nabroje...oni uvine sve što imaju, pa zimsko patosiranje...


Jelice

Al’ što možete sami da je kaznite, to je posao.


a sto vama to smeta....

vise me stvarno smara ova vrsta nasilnickog nametanja mondijalizma i nekih, nazovi, gradjanskih i evropskih "vrednosti"....ko vama nije slican, treba da gori na lomaci srama i stereotipa...?

zasto vama smeta to sto seljaci kolju svinju?

licno ne smatram klanje svinja svojom tradicijom, tako da uopste ne razumem sta hocete da kazete time "da li uopste zelimo da negujemo ovakvu tradiciju"....koji mi? ili vi?

mislite da iza klanja svinja stoji neka "visa poruka", neki "ritualni obred"....ili sta? zasto vam to toliko smeta? zato sto se ne uklapa u vas licni vredonosni sistem??? zato sto pa vasem sudu, to nije ugodno ni oku, ni uhu, ni trbuhu???

zasto ne pustite ljude da zive onako kako oni hoce, nego sad celom svetu treba da arogantno namecete svoje stavove i svoj vredonosni sistem. mozda se njima bas tako svidja. mozda nece drugacije. i sta sad? treba im svima nabiti rogove na glavu i proglasiti ih divljacima???


Ovo je malo

hm...kako bih rekla?

Evo ovako: Kakva lomača? Kakav sram? Ko je to rekao? Zašto vama smeta da imam svoje mišljenje o klanju svinje? Ne smem da kažem da mi je zvaničnik EU rekao da to neće moći tako? Rekao je, svidelo vam se to ili ne.

Kako da vam kažem - meni uopšte ne smeta, samo neka seljaci kolju svinju, što se mene tiče.

Da li želimo da negujemo ovakvu tradiciju? Mi kao društvo. Pitam. Smem da pitam? I zašto se kačite za to mi. Mi - Srbija u odnosu na EU.

Meni se samo ne sviđa... dođite u NS na Klisu za Badnje veče pa će vam možda biti jasnije. To mi se ne sviđa i tačka. Prljavo je, divljački itd.

I da, možda se ne uklapa u moj vrednosni sistem. Pa!? Što vas opterećuje moj vrednosni sistem?

A to što o nečemu imam stav ne znači da ne puštam ljude da žive kako hoće. Neka žive kako hoće i neka oni mene puste da imam stav.

Zašto vi meni namećete da treba da menjam stav? Na osnovu kojih argumenata?

I na kraju vrlo sam tolerantna što ovo sve uopšte objašnjavam. Neću vam više ništa objašnjavati, ako ništa drugo, zbog onoga da sam arogantna.


A , pa druže Srđane...

...evo baš večeras mi moj najmlađi potomak mahao nekom geografskom kartom pred nosom, sprema se sutra za školu...na karti nešto farbao u žuto, a ostatak u zeleno...šta je to? ...pa, kaže dete, žuto srednja, a zeleno jugoistočna Evropa...ako, neka kažem ja i vidim nema nam u regiji ,zeleno ofarbanoj, Slovenije, kad ona žuta?! Kako sad to? Kaže dete, tako rekla učiteljica, tako mora, Slovenija je u srednjoj Evropi...pa ako neka je...(mada sam detetu malo pokazala di je sever, kamo je jug, nadji sredinu...gde je onda Slovenija?...prosto za njegovu informaciju)

Tako da Vi druže Srđane kasnite za najnovijim geografskim dostignućima i samo da znate mi smo srednja Evropa, kakav Balkan, mi smo se geografski izmestili...nego šta.


Geografski - severna granica

Geografski - severna granica Balkanskog poluostrva su (gledano sa istoka ka zapadu) Dunav (od Konstance tj ušća do Beograda, a odatle Sava). E sada koju god Savu da uzmeš - ja l' Bohinjku, ja l' Dolinku - ispadne da je deo Dežele Balkan, a deo nije, Po tome je onda i Dalmacija Balkan, ali recimo Slavonija nije... To je tako geografski.

Ali mentalno, životno, suštinski - Balkan je daleko širi, tj prostire se još dalje na zapad (dobar deo Italije je u tom smislu čist Balkan) i sever najmanje do mog komšije ovde - čist Balkanac, izveo nekakvo crevo na ulicu pa kad nešto poliva voda se sliva i ide sve pred moju kuću, a njegov pas zaseravao moje dvorište dok nisam dodao donji deo ograde.

Dakle neka priča učiteljica šta hoće njen stav je najbolji dokaz da je Dežela na Balkanu. A o rahmetli F.T. da ne govorimo.


sve ću joj kažem...

...mada teško da će shvatiti...
:)) e, muke moje ovdašnje sa prekrajanjem malo istorije, malo geografije...Balkan, prijatelju, Balkan...


Štreberka

Ja. Za takva pitanja otvorim enciklopediju i ne mozgam puno. Jel’ piše u enkarti da je Slovenija na Balkanu? Piše. Drugo me ne zanima. Međutim Balkanac je nešto drugo. Za ovaj pojam ne vrede enciklopedije.


sve je to relativno

Dežela je za Francusku Balkan, a za Srbiju nije Balkan


Možda

bi donosilac vesti o kazni od 500 evra bio izložen riziku da ga bace u kazan ili da vija svinju po dvorištu,ali kada bi država pokazala zube mislim da bi se to brzo dovelo u red.Milion puta smo se uverili da naš narod(u čemu nije neki izuzetak) itekako uvažava kada mu se raspali po džepu.Svinjokolji i pečenje rakije bi se dali iskoreniti u svom sadašnjem obliku,ali se plašim da ne postoji dovoljno velika kazna za pljuvače , ulične pišače i one koji iz automobila u pokretu izbacuju stvari veličine pterodaktilovog mladunčeta.
Btw,baš sam prekjuče bio na jednom pravom vojvođanskom svinjokolju.U jednom trenutku počne da se priča o poznatom lokalnom TV voditelju.Pričali kako je kreten tukao ženu,nekoliko puta,pred svima.Većina se,naravno,zgražava,ali pripovedač nije toliko zabrinut.Objašnjavajući kako su siledžiji govorili da to više ne sme da radi,napomenuo je da bi mu mnogo bolje bilo da je otišao kući,i da je ,kao i većina drugih,tamo lema.Posle toga zavukao prljavu ruku u mleveno meso,i probao onako živo.Svidelo mu se.
Moj zastavnik voleo više od bilo čega da jede malu prasad.Doveze dva praseta,zatvori ih na brod,obilazi ih nekoliko puta , dan pre egzekucije,hvata ih za uši,smeje se i tepa im:
"Bucali,bucali,sutra ću da te zakoljem i pojedem".
I još jedna lingvistička sitnica.Naš jezik je i danas siromašan izrazima za apstraktne pojmove.Pre oko 200 godina situacija je bila mnogo gora,pa je današnja reč "nagon" u svom originalu značila "teranje svinja na Savu radi prodaje u Austro-Ugraskoj".
Tih 500 evra biće,dakle ,stvarno žestok udar na tradiciju:)


To sve

kad je na gomili i jeste problem. Vodi često jedno u drugo, meni se čini. Teško je izaći iz tog začaranog kruga, pa sam ja zato za debele novčane kazne. Pa da vidiš kako se neće ginuti u saobraćaju i kako će nam biti čista okolina.


kako to izgleda u eu

pre nego sto se bilo sta kaze o proizvodnji hrane, mislim da bi svako trebalo da pogleda film "we feed the world," koji se bavi pitanjem proizvodnje hrane po svim pravilima u eu, pa da onda razgovaramo o tome sta je bolje i zdravije. tu mozete lepo da vidite citav proces proizvodnje piletine, od jajeta, preko kaveza, klanja masinama koje ne zakolju pile uvek bas savrseno, pa se ono batrga dok visi na traci... do pakovanja koje vam se nudi u supermarketu.

u nemackoj, gde zivim, svako ko imalo razmislja o svom zdravlju i kvalitetu onoga sto unosi u organizam placa visoke cene da bi hranu kupio direktno od proizvodjaca koji je donose jednom nedeljno na improvizovanu pijacu. ali cete zato tu dobiti paradajz kad mu je vreme, a ne onaj koji raste pod vestackim svetlom u plasticnoj kutiji, pod kilometarskim plasticnim folijama u spaniji (moze se takodje videti u filmu), a koga zalivaju i beru radnici iz maroka, koji zive u slicnim uslovima kao i bilo koji beskucnik u nekom vecem gradu. dobri su radnici jer vec poznaju proizvodnju, posto su se time vec bavili u maroku i nekim drugim africkim zemljama, dok im polja nisu otkupili veliki evropski proizvodjaci hrane tipa nestle i sl i oduzele im jedini izvor prihoda. tu takodje kupujete i jaja koje su snele kokoske koje se cuvaju u dvoristu, a ne kao u supermarketima, od onih koje su u kavezima ili, malo bolja varijanta - iz "bodenhaltung," nemojte se prevariti, to znaci da kavezi nisu jedan preko drugog, vec u jednom nivou.

pogledajte film, vrlo je ozbiljan, ne kao michael moore i njegovo jednostrano prikazivanje onoga sto zeli, vec sve to vodi neko iz un zaduzen za hranu, a sagovornici su uglavnom ljudi na visokim polozajima iz velikih svetskih korporacija i organizacija koje se bave hranom. posle gledanja filma sam i ja, a i nemci koji su ga samnom gledali, pozelela da mogu da umesto u supermarket odem u srbiju u kupim hranu koja to zaista jeste, a ne brdo hemije koju smo ovde prinudjeni da unosimo u sebe svesni rizika koje to nosi.

naravno da treba sva hrana da bude inspekcijski proverena, ali treba i klanice i proizvodjaci mesnih preradjevina da se pridrzavaju nekih pravila, a ne da prodaju bilo sta po visokoj ceni. meni licno je i dalje neuporedivo ukusnije suseno meso, kobasice i ostalo sto moja rodbina u selu napravi, od bilo koje polu zive, da se voda iz nje cedi, pecenice ili kobasice prepune masnoce i ko zna kakvih nenavedenih "E" dodataka.



Sve se slažem

ali to je druga loša krajnost.

Samo i ta priča kako se u Srbiji prizvodi zdrava hrana je u najmanju ruku sumnjiva. Biće dovoljno da kažem da se do 2000. godine nije uopšte kontrolisalo seme koje se uvozi. Pa onda to seme dođe kod seljaka i baš on zna da li je genetski modifikovano ili nije. Pa onda vi ovde lepo odete na pijacu i kupite paradajz kad mu je vreme i sretni ste što jedete zdravu hranu a ustvari jedete gen ko zna čega. Eno kod mojih na selu plavičasta jaja kao u Springfildu. Da ne idemo dalje u priču sa pesticidima i ostalim otrovima.

Kao i u svemu ostalom postoji razvojni put: mi smo još u zadnjem dvorištu pa nam je teško da razgovaramo o velikim svetskim korporacijama. Ali neka, treba imati na umu i to kuda vodi napredak, iako još nismo izašli iz blata.

Sad, iako nije tema, moram da kažem da vam neću oprostiti ovo za Majkla Mura. :)
Ne treba sada da ulazimo u dalje rasprave, jer nije tema, ali Majkl Mur je najveće probleme imao upravo zato što je bio uporan da čuje drugu stranu. Molim vas setite se spopadanja senatora sa pitanjem da li su i njihovi sinovi u Iraku.

U svakom slučaju hvala na preporuci za film. Pogledaću obavezno. I hvala za analizu situacije u EU.


ni sama ne znam

i mi smo posle filma pricali bas o tome, sta jesti sad... u nekim idealnim uslovima pocelo bi se od edukacije proizvodjaca pracene strogom kontrolom kvaliteta i odgovarajucim subvencijama, koje u eu vec postoje i kojima se stite lokalni proizvodjaci i potrosaci, da bi mogli da priuste proizvodnju/potrosnju zdrave hrane (ovde ne mislim na bio-hranu, vec na normalnu "individualnu" proizvodnju). interesantna stvar je da, koliko sam ja shvatila, subvencije se daju pre svega jer pejzaz lepse izgleda kad su polja obradjena!

nazad na temu: bez subvencija zdravo proizvedena hrana bi bila preskupa, sto se pokazalo na primeru rumunije u kojoj je direktor najvece austrijske kompanije za proizvodnju semena rekao da preferira krivi i kvrgavi plavi patlidzan koji proizvode seljaci koji na njivu dolaze kolima koja vuce konj, od onog koji se dobija iz semena koje njegova firma proizvodi. ali od njegovog semena ce se dobiti vise roda i bice otporniji na bolesti i sl, te stoga i jeftiniji. opet s druge strane, to njegovo seme mora da se kupuje svake godine...

ne znam... nemam resenja... a da kazem: meni je lako, imam tetku koja razmislja sta i kako proizvodi, bilo bi previse sebicno. mozda jedino da se ponadamo da strogi zakoni i inspekcijska kontrola uspeju da edukuju i one koji to ne zele.

p.s. sto se michael moora tice, jesam i ja njegov fan, jer prikazuje drugu stranu. ali mi smeta sto je ta druga jedina u njegovim radovima. mada, posle svog mog proucavanja medija i knjizevnosti u vezi sa istorijom amerike, ne znam da li je iko ikada napravio bolju kratku istoriju amerike od bowling for colombine.


Uf....

Ukus hrane cesto zavisi i od ugodjaja,navike ili predhodnog saznanja.
Kad kazes hrana proizvedena na selu....priznajem ukusnije je ...ali....znas li da nasi seljaci bacaju djubrivo i vestacko i prirodno u prilicno nekontrolisanim okolnostima i kolicinama. Tako da je verovatno radiokativnost mnogih proizvoda nasih deka i baka..tetaka i strina vrlo alarmantna a da ne pricam o salmonelama i ostalim elama.
Ovaj primer svinjokolja moram da opisem kao moj doprinos borbi protiv "tradicije".
Elem...u dvoriste je dovezena prikolica i svinje za pokolj. U sred blatnjavog dela dvorista musavi i pripiti svinjokoljci su krenuli da izbacuju svinje iz prikolice na vrlo brutalan i divljacki nacin pri cemu je par svinja polomilo noge. Onda su ih grabili za usi i vijali po onom blatu dok nisu nasli dobar polozaj da im zariju noz pod grla...cica i vriska i psovanje....neke svinje nisu bile dovoljno priklane pa ih se klalo jos jedanput. Na licu mesta su cerecene i kesane o verige da bi se ocistile. Okolo su pljustale utrobe, duvala se puvala i bacalo se kerovima koji su kidisali na krvavo blatnjeve gomile. Dve zene su odvajale creva i cistile ih pri cemu je iz njih izlazilo sve sto izlazi a takodje i dugacke bele gliste pola prsta siroke.
Dzigerica se odmah przila kao i bubrezi i pluca i to je mirisalo gadno sve dok taj miris nisu ubili luk i zacini.
Ja ne znam ko bi se usudio da otvori zamrzivac kad ogladni posle ovakve torture. Napominjem da je jedan seljak u delirijumu odsekao sekirom nogu jednom psu koji mu je dosadjivao. Taj isti je napisao reklamu za sebe na parcetu kartona: Koljem po kucama a dole sitno dodao J...m po kucama.

Gledala sam dokumentarac o tome kako se gaje zivotinje za nasu ishranu u mnogim razvijenim zemljama i zgrozila sam se nad brutalnoscu.
Meni je zao i nekih biljaka i njihove sudbine...ali....
Neki tvrde da smo ribu iz mora skoro svu pojeli i da je uskoro nece biti...za jedno 40 godina.

P.S. Prase od Dzoprdza Klunija je umrlo od starosi ovih dana.

Znam da moramo da jedemo...ali da li mozemo to da radimo bez manira koje smo stekli.


I ne samo prase...

... umrelo mu i kuče skoro...čovek je ruina.


prase max

dz.k.-ja, umrelo od artritisa.


Jeste

pa ja luda i pisala sve ovo zbog njega i htela da posvetim tekst njemu i onda se sludila sve zamišljajući ovo gore opisano.


a inace je

pronadjeno da su gude najinteligentnije zivotinje i da veoma kapiraju mnogo toga, i da zato onako tuzno skice kada ih vode-znate vec gde.


Pamtne

gudice. Treba da se ugledamo na Dž. K. Samo i ja treba da idem na odvikavanje.


......

On se bori i za ljudska prava....za to da ljudi umiru od straosti a ne od bolesti i nebrige.


Ljudina

Muškarčine – sećam se kampovanja, pa petorica bacaju ceo dan sekiru u panj. Sada će svi reći – pa toga ima svugde. Dozvolite da maštam da nema. Recimo u Finskoj... Švedskoj... Švajcarskoj... kako li se već zove ta država.


www.meetyourmeat.com

Okrutnost prema zivotinjama

Niko do sada nije komentarisao web sajt koji je Djole naveo (bravo Djole!!!! neko se setio!!!!). Da ponovim:

www.meetyourmeat.com

Nakon navedenih primera o klanju u domacoj radinosti, pa onda, nakon pazljivog pregleda navedenog sajta (a mozete pogledati i ostale slicne sajtovena pr.:

http://www.sloboda-za-zivotinje.org/

verujem i nadam se da ce mnogi izgubiti apetit za cvarke, kobasice i sl.


sta jedemo?

Ovde se mnogo prica o tradiciji
Istina, u Srbiji bi se tesko odrekli svinjokolja i pecenja rakije u svojoj reziji, i to ne samo u seoskoj sredini, vec i u gradskoj ( svake godine,nekako bas u ovo vreme, slusam i gledam s prozora spavace sobe, kako komsije,igraju igru uvati-drz-pa prikolji-svinju, a komunalna inspekcija nece da mrdne,zasticeni ko beli medvedi u Veljinoj stranci)
Ali u ocuvanju tradicije se vrlo cesto koriste netradicionalne metode ( ili se varam)
Voce i povrce koje se iznosi na trziste, nas poljoprivredni proizvodjac nemilosrdno tretira svim zamislivim i nezamislivim hemijskim sredstvima, da roda ima vise.Oni, licno ne jedu te svoje proizvode,kazu nisu ludi.Nemaju pri tom nikakvu moralnu dilemu sto te iste proizvode prodaju drugim ljudima. ( to svi rade pa sto ne bi i ja ). Neki od tih "proizvodjaca", (da li da kazem hrane), su veoma oboleli, a neki umrli, jer su bili u stalnom kontaktu sa velikom kolicinom raznoraznih pesticida.Jedne godine su u okolini Cacka zabelezili neobjasnjiv pomor pcela.Stvar je brzo pala u zaborav.Ispostavilo se da su pcele oprasivale vocnjake koji su onako temeljno, domacinski-izdasno bili tretirani raznoraznim otrovima.
Seosko domacinstvo ima bastu, vocnjak, svinju za sebe i svoje,a drugo za trziste.
Firme koje pakuju i distribuiraju cajeve, lekovito bilje otkupljuju od koga stignu, apsolutno ne vodeci brigu o poreklu tog bilja.
Povrce se uzgaja pored prometnih saobracajnica, u industrijskim zonama, i mozete ga kupiti i u supermarketu i na pijaci. ( olovo plus oni gore pomenuti pesticidi)
Sorte koje se gaje su nekakvi visokorodni hibridi bez mirisa i ukusa ( ali, sa Pb i pesticidima).Tokom leta nisam uspela da nadjem ni jedan jedini primerak paradajza da necem valja ( a nekad sam u vreme tzv. "jabucara" bila najveci individualni potrosac istog).
Sad, sta mi to ljudi jedemo? Hoce li Evropa da nas dovede u red, da makar jedemo sto manje otrovnu plastiku?
Neki imaju roditelje, rodjake na selu koji mogu da im ponude "domacu hranu". A oni koji nemaju?


Slavice i...

može na ti? Lakše...
E, da ti ispričam oko tog bilja, voća i to...mi na moru, hrvatskom naravno i malo u Dubrovnik, pa kroz Neretvansku dolinu...mašem ja decama mojim "vidi plodno, vidi raste, vidi zdravo, vidi dugme da baciš ima da nikne i da rodi rajsferšlus"...i naravno kupimo od nejtivsa po malo svega, da deca ručkaju i rastu od zdravog...dodjemo mi kod naših turističkih radnika, a oni za glavu..."niste valjda na Neretvi kupovali?", meni se osmeh pametni zaledio...ispostavi se da jes' da tamo i rajsferšlus mož' da rodi, ali oni tako burićima pesticida krkaju sve, da će uskoro mali zeleni sa osam nogu i svetle u mraku da se radjaju...narod tamošnji jedva da je živ, broj kancera porastao kao na Slobinim kradenim izborima, božemesačuvaj 104 odsto...


I jos...

Moze bez persiranja, naravno!
Lokalni "mesarski magnat", preko Kosova (?) uvezao iz Brazila i Tajlanda govedje meso koje nije proslo nikakvu proveru.Kada je stver provaljena, digla se frka, ali nikog nije boleo stomak, niko nije trcao do WC-a ,pa su svi spokojno sve zaboravili, eno ga covek i dalje lepo radi!Kad pitam ljude za prione, lude krave itd. odmahuju rukom. Jednostavno nece o tome da misle, nece o tome nista da znaju, kao Pera-zdera samo slepo slede svoju sniclu.Ajd` sto sebe truju svim i svacim, onako `ladno, svesno vec truju i svoju decu.Covek valja meso ko zna odakle, to se zna, ali eno, radnja mu opet puna musterija.Kazu mi da i drugi to rade samo nisu jos provaljeni.


Slavice

dobro zborite. Nema se šta dodati.


Neretvanska dolina-Hercegovacka Kalifornija

Da li ste probali nektarine iz Gabele?Blizu je i Dretelj, mjesto poznato po uzgoju povrca. Pa onda Prebilovci, Klepci, sa svojim grozdjem.Najljepse smokve sam jeo u Zitomislicu. Paprike iz Dubrava, ma milina jedna. Ipak mora se priznati i to da je dugo vremena bacano mnogo pesticida, otud valjda i ovo povecanje kancera. Karma valjda,sta li? :(


Za sada bez dobrog naslova

Tradicija, svinje, kazani, rakija, Marko....
Izvinite. Bila sam na blogu Srdjanovom i smejem se, evo, već dvadeset minuta. Idem još malo da lajem o srpskom Don Huan de Marcu, pa se vraćam....


I evo, vratila sam se

da kažem i ja koju. Ne znam baš za te zakone. Svi mi volimo domaću šunku, kobasicu i sveži čvarak, a kilo u mesari oko 350 dinara. A meni drug za rođendan, od__kuće (čitaj spojeno, vojvođanski) doneo punu kesu svežih kobasica i čvaraka, koje je spremao od_jutros.
Volim je Evropu, ali mi se dopao i poklon. Kako pronaći meru?


Mislim da bi

prava mera bila da zaposlimo tvog druga u klanici. Pa onda sve to isto lepo pravi, ali u uslovima... Sve dobro znam što govoriš, ali neke navike bi ipak valjalo menjati. Bilo bi dobro. Šta ja znam.


Svinja I Rakija

Svinja
Zivim na zapadu .. svinju nisam video osim u zoloskom vrtu .... ( za ovih 7 Godina)
Mislim da bi moje dete umrlo od straha kada bi videlo kako kolju tu svinju koju je ono gledalo i tapsalo u zoo vrtu .. ali ipak zna sta je prsut i slanina :) ... Iz ovog ugla svinjokolja ili kako vec se to zove je zaista mislim vanredan dozivljaj kada svinja skici i vristi i bori se i ....
Tada sam mozda dok sam je drzao za nogu i uzivao ...
Tako da bi to tesko moglo da prodje bilo gde osim u " neciviliziranim zemljama bliskog istoka"
gde je to kao COOL ... Jer ovdasnji zapadni mali privrednici i sitni prevaranti idu tamo na godisnje odmore za 300 Evra 2 meseca :) pa je to kao cool :)
Rakija
Ovde de sam ja u gradu ima 10 prodavnica alkohola koje rade do 18:00 i moras da imas 22 ako si ispod 35 nesmes da se bunis ako te pita za licnu jer moras sam da je izvadis da te i ne pit akasirka bla bla ..... 1800 stoljea se su se plate delile u vinu i rakiji ...
kultura alkohola ne postoji .. a primera radi da stavim kazan u moje dvoriste i pocnem da pecem rakiju mislim da bi dobio ( zavisnosti od kolicine ispecene ili koliko sam vec naumio ipseci tjkolko mije velik kazan) pa dobio bi jedno godinu dve robija ... MISLIM DA VISE NEMA STA DA SE PRICA


Gde je to?

Eto bila sam u pravu da nema toga baš svuda na svetu.
To mora da je ona država Šved...Švaj...Norveška?


Rkija I SVinja

Skandinavia :) u cJelini :)


Rkija I SVinja

Skandinavia :) u cJelini :)


Sta, tamo kao

ne idu na lov na Sobove/Losove/Divlje bilo sta, pa se isponapijaju kao zivotije i skrkaju dzip u jendek. Pa kao kad upucaju losa oni ga sta nose u klanicu???? xaxaxaxaxa Gde vi zivite? :)


Mislim da je bas neki od tih severnjaka jednom rekao:

"Zivotinje zive u paklu u kome su ljudi djavoli." (Animals live in hell in which humankind are devils)


Ispravka

Vidi se da si odavno otisao odavde. Sad se to radi malo drugacije- domacin prvo rokne macolom u glavu svinju, pa je posle na miru zakolje da se ne bi ritala i da ne bi skicala.


[Imam nešto ipak protiv

[Imam nešto ipak protiv koljača koji, sigurna sam, nikada neće shvatiti zašto mora da se kolje u klanici i imam mnogo protiv spravljanja potencijalnog otrova u zadnjem dvorištu]
Zasto mora da se kolje u klanici i zasto rakija ne treba da se pece u "zadnjem" dvoristu?
Koji ce mi sljive onda?
Cudo jedno, svi se slazu...


Da, sta je to zadnje

Da, sta je to zadnje dvoriste? Valjda niste mislili 'backyard'?

http://portkey.blog.hr/


Pa dobro

'ajte, molim vas, objasnite lepotu tradicije.
Meni ne treba mnogo ubeđivanja ni za jedno ni za drugo, ja sam prilagodljiva.
Ali da čujemo, molim vas vi ustali ujutro u 2, obuli čizme i...


Prosle godine mi se desilo ovo u Bgd. -u.

Pre svega, moram da kazem da sam i ja u zivotu isao u svinjokolje, vruci cvarci i hladna rakija - ma sve. Ali ovo sto cu da ispricam, zbunilo me, jer mi je uoceno mentalno stanje neobjasnjivo.

Beograd, daklem. (Opet on - "daklem!"). Anyway. Podne, novembar, u jednoj od sporednih ulica kod Autokomande, idem kod opticara da podignem naocare. Vrata do - kafana, sa raznjem napolju. Ali, ne obicnim raznjem: cetiri brava (cca 40 kila svaki) okrecu se taman ispeceni, vruci, mast se cedi s njih. Tri momka, svaki sa vrucom lepinjom u rukama, kidaju komade peciva i umacu direktno u onu slanu mast koja se sa prasica cedi. Oko usiju, oko grkljana, oko repica - cista mast, slana. Oni umacu, dave se u krupnim zalogajima, cokcu, uzivaju i potezu po gutljaj piva. Ma, uzivaju!
Moj brat (hirurg) im prilazi i kaze: "Nazdravlje, momci! Sta mislite da bi vas kardiolog rekao kad bi vas video sta radite?". Jedan, onako s punim ustima, uzvrati:"Ko, bre?!". "Kardiolog.". A ovaj, puna mu usta slasti rece: "Ma, moze bre da ga p*si, burazeru!", i okrete se s prezrenjem.
Razumem odnos prema drzavi, sistemu, kulturi - sve je to relativno. Ali dozivljavati kardiologa kao neprijatelja, e tu treba da odrastemo.


To, to, nsarski, šarski

gde sam bila noćas u 2 i 15 kada je postavljeno pravo pitanje? Kada se pojavila sila i rešila stvar.
Rekoh negde gore da sam ja prilagodljiva, ali... Pitanje je upravo, kao i sa svim ostalim, neke mere. I pitanje je upotrebe mozga, a ne po svaku cenu guranja tradicije, koliko god možda nezdrava bila.

Btw, sad ste me podsetili na moj događaj, možda nema veze, a možda baš ima. Bombardovanje, noć, vraćamo se od nekud, dva prijatelja i ja, sa gajbom praznih pivskih flaša. Nema struje, i odjednom neke jake lampe uperene u nas i glasno pitanje(panduri) - Što vi pijete pivo dok ljudi ginu? Ja koja sam najbolja (što bi rekao SM) kada sam najgora isto viknem - Pa bolje da pijem pivo nego bensedine. Moram nešto da pijem, isfrustrirana sam. - Isfru... Šta..? Aj ćuti tamo. I odvedoše prijatelja, koji je iz te gajbe popio možda dva piva, u miliciju. I nazvaše mu oca usred noći i izrekoše laž - Našli smo vam sina mrtvog pijanog. Te noći, ko se seća negde krajem maja, pale su najjače bombe na rafineriju. Da su nazvali mog oca, dobio bi sasvim sigurno infarkt, odmah posle - Zovemo iz milicije.
Jeste to je sve isto pitanje - pitanje mere. Bar osnovne mere koja će omogućiti da se bar ne razboljevamo bez potrebe.


Secate se

Secate se Zivadinovica?

"Pronadjen magacin sa otrovnom rakijom
Lopovi ukrali "zozovacu"

Nis - Policija je u magacinu privatnog trgovinskog preduzeca "Zivadinovic" u niskom naselju "Ardija" pronasla 4.066 litara alkoholnih pica za koje se sumnja da su otrovni, saopstila je juce niska policija uz upozorenje da postoji mogucnost da je deo ovih otrovnih alkoholnih pica ukraden..
Prema navodima policije i trzisne inspekcije u Nisu, ova kolicina je najverovatnije "preostali deo" rakije proizvedene od metil alkohola od koje je 1998. godine umrlo 43, a tesko ostecenje zdravlja pretrpelo 13 ljudi. Zbog teskog dela protiv zdravlja ljudi vodi se ponovljeni krivicni postupak protiv vlasnika preduzeca Miroslava Zivadinovica - Zoze nakon sto je Vrhovni sud Srbije ponistio prvostepenu presudu kojom je bio osudjen na 15 godina zatvora.
U saopstenju niske policije navodi se da je rakija otkrivena nakon sto su gradjani prijavili da je obijen magacin preduzeca "Zivadinovic", koje od hapsenja njegovog vlasnika ne radi. Zbog mogucnosti da su obijaci ukrali otrovnu rakiju policija upozorava gradjane da povedu racuna prilikom nabavke alkoholnih pica "Kalvados", "Kruskovaca" i "Lozovaca". Poljoprivredna inspekcija uprav obavlja analizupronadjenog pica koja bi trebalo da da definitivan odgovor da li u njemu ima otrovnog metil alkohola.
Z. M."

http://www.danas.co.yu/20021129/hronika5.htm


Klanje je...

... tradicija na ovim prostorima.
Mnogo puta smo bili izuzetak. Predlažem da nam EU i ovog puta da dozvolu (Lex specialis ili Licence to kill) da se periodično dozvoljava klanje na ovim prostorima. Tako ćemo formalno biti pokriveni i neće biti opasnosti zvane Hag.
Inače, klanje nije prijatan prizor. Volite da mazite lepo telence? A fini medaljoni-teleći? Šta kažete na pileću džigericu? Ne vidim drugu razliku, osim higijenske, između dvorišta i moderne klanice. Čini mi se da je dvorište u prednosti jer se u dvorištima zna šta se stavlja u kobasice, švargle,...Ne pitajte šta se stavlja u fabričke kobasice, švargle,...

PS1 Kako se humano obavlja klanje u klanicama? Bez skičanja?
PS2 U USA nema trihineloze kod ljudi jer se meso pre konzumiranja duboko i brzo zamrzava. Ovo sam čitao u našim novinama ali mi ne zvuči logično.


Ja sam za

higijenu, ako dozvoljavate. E sad, ta priča šta se stavlja u fabričke kobasice je baš relativizovanje. Mislim, kakvih ljudi ima na svetu, može svugde svašta da se dogodi.

I drugo, ne znam možda me niste dobro razumeli, ali nisam vegetarijanac i ne znam mnogo o pravima životinja. Bilo bi licemerno da kao mesožder govorim o humanim i nehumanim uslovima za životinje. Govorim o higijeni i o tradiciji. Kako god okrenete, sama zamisao klanja u blatnjavom dvorištu mi deluje baš sirovo i neprihvatljivo. I nepotrebno, na kraju.


Čin klanja mi je prilično

Čin klanja mi je prilično neprijatan ali šta da se radi, kao i većina "nas licemernih" jedem meso, nosim kožne cipele, kaiš ... Lično nisam za zabranu "zadnjih dvorišta", naravno pretpostavka je da postoji higijenski nivo i da se u proces pravljenja "gurmanluka" uključi i veterinar koji će utvrditi zdravstvenu ispravnost. Takođe, ni pečenje "lude vode" ne bih ukidao , ali samo za vlastite potrebe. Ta ista rakija se često koristi i kao "narodni lek" a po mišljenju mnogih poznavalaca i uživalaca (sam i nisam baš od tih) dobra rakija je po kvalitetu iznad višestruko skupljih fabrički destilovanih alkoholnih pića. Pa i sama Zozovača je fabrički "destilovana" - licenca nije uvek garancija kvaliteta. Ne sećam se da su se ljudi ikada potrovali od domaće rakije. O kvalitetu industrijskih mesnih prerađevina ne treba ni govoriti.
Sve u svemu, imam utisak da će doći vreme kada čovek neće smeti da po "svom receptu" napravi domaće kobasice ali će zato bez problema moći recimo da se zvanično oženi sa svinjom ili kravom. Naravno, ako društvo za zaštitu životinja ne proceni da su ljudska prava životinja time ugrožena.


ajte molim vas...

Tekst je apsolutno budalast. Neki bi da budu veci Europljani od njih samih. Muka da te uhvati. Mazohizam u boji. I stoga kao terapiju autoru preporucujem da bar dva puta godisnje bosa hoda po travi u trajanju od najmanje 7 dana, popije bar 2 litra izvorske vode i nahrani kokoske u zadnjem dvoristu bar jednom. Da zivot oseti u sebi samoj i da shvati da kobasice ne rastu na granama, da se kokoske ne navijaju a da muuuu nije glas koji dolazi iz flipera. I nakon svega toga dobrodosla na planetu Zemlju.


A vi ste

neki lekar, kad preporučujete terapije? Baš dobro jer ja jesam i betonska i digitalna i budalasta. Znači bez klanja i rakije nema mi spasa? Aaaaa, to su ti načini da se povežem sa prirodom? Konačno da mi neko otvori oči.
So you claim, što bi rekao Ali G.


O klanju

Draga Jelena,
slicni Vama ce dokoni za koju godinu uciti mladuncad leoparda da je zrnevlje bolje za njihovu ishranu, zabludele macke vezbati da kolju svoje zrtve na pravilan nacin, troseci ovo Bogom nam dato vreme na budalastinu. Tja. Ono sto niste uspeli da razumete pokusacu samo jos jednom da Vam podvucem: Nemojte gubiti vezu sa prirodom jer ste iz nje nastali.
Inace ta ocena o betonskom i budalastom je Vasa licna i ne cini mi se da je nesto cime bi trebali da se ponosite. Protiv digitalnog nemam nista moramo napred kao ljudski rod ali to ne znaci da je potrebno da sami sebi secemo korene koji su nas dovde i doveli.


Dragi/a Vinetu

prvi put sam prešla preko budalastog (i čak se našalila na svoj račun), koje nisam sama potegla nego ste vi ne trepnuvši napisali. Sada još govorite da je ocena o budalastom moja lična. Ludlo, što bi rekli braća Bosanci.

Nego, da se ne raspravljamo više, malo ste me vređali, prihvatila sam i šalila se na svoj račun, onda ste mi još rekli da sam dokona i pokušali da me napravite ludom kako je moja lična ocena budalasto.

Kako da vam kažem, a da ne budem gruba - brisaću svaku dalju raspravu. Jer osim što sam dokona, budalasta i nepovezana , još sam i jako bezobrazna. Od onih sam koji brišu bez mnogo dvoumljenja.

So, watch it!


A kako da

na ovaj komentar nakacim slicicu (malog prasca) ali ne sa neta nego iz mog kompjutera?

Olga


Olga

ni ja nisam vešta sa tim. Pa sam onda otvorila ovu gore desno sličicu "moj blog". Otvorila tamo nalog, a unutra postoji opcija za ubacivanje sličica iz vašeg kompjutera. Pa ih ja linkujem odande, sigurno postoji bolji način, ali ja ne znam. Molim Milana Lukića ili nekoga drugog ko zna da nam objasni.


Hvala Jelena

Probala pa mi ne ide. Mislim da nemam svoj domen, zapravo.
Mozda ce neko da se seti nekog drugog nacina.
Do tada ce prase morati da ceka.

Olga


To ti je malo zametno.

To ti je malo zametno.

Jedan od sajtova na koji se najlakše postiraju fotke je
http://www.flickr.com

Idi tamo, prijavi se (ako imaš yahoo id može taj isti), ideš na upload photos.

Kad staviš fotke tamo klikneš na fotku koju si uploadovala i onda kada se uveća klikneš DESNIM tasterom miša na nju, pa na properties, pa tu osvetliš mišom onaj deo koji predstavlja zapravo adresu fotke i onda ti je to link.

Ovaj flickr je zgodan što ni to ne mora nego ti daje ispod već link da ne moraš do desnim klikom itd.

Ima i kako da velike fotke prikažeš smanjene, ali da ne gušim dosta je ovo za početak.


Hvala Srđane

Mučim se sa ovim "moj blog", pa sam skoro i odustala od fotografija. A što se tiče smanjivanja i tako to, volim da se igram sa Photoshop-om svakako, pa onda to tamo uradim.

I još nešto kad ste već tu (može na ti?) čudno mi je da niko nije obratio pažnju na onaj deo mog teksta gde se kaže da su nas diplomate okupile između ostalog da nam kažu da je naš put u EU neizbežan.


Srdjane,

Objasnjenje ti je precizno.
Hvala jos jednom.

Olga


Moraš prvo negde da je

Moraš prvo negde da je staviš na net. Nema druge. Imaš na netu dosta mesta na koja možeš da ostaviš fotke

Evo sam ovde objasnio Olgi.


Hvala Srdjane.

Eto meni posla.

Olga


Ja ne znam gde mnogi od Vas zive,

ali i ja sam od pre dvadesetak godina bio na svinjokoljima i pecenjima rakija.
Dodje ekipa se sakupi u rano hladno jutro sedne oko vatre (od sveze secene borovine iz koje se kao nektar dize miris smole) da se zgreje u mrazno jutro, domacica iznese po casicu domace rakije, koja zeze, osecas je kao lek dok ti curi niz grlo,i malo slanine i belog luka, pa domaca kafice "da se razbudimo" i cekamo majstora. Majstor dolazi sa jednom cevkom sa federom (pazite govorimo o davnim 70-im a do dana danasnjeg sam uvek vidjao istu napravu)da prvo onesvesti svinje, nozevi su mu upakovani kao u lekarsku torbicu - vidi se da je majstor svog zanata. Elem sam cin je obavljen, a majstorov pomocnik pakuje parcice pluca u plasticne kesice, obelezava svaku svinju svojim brojem, kao i kesicu, i nosi veterinaru na pregled. U medjuvremenu domacica i cerke pripremaju posude za iznutrice i mast, pa dolaze da sednu sa nama pri vatri. Uz pricu, sale, rakiju, sveze ispecenu pogacu namazanu sa masti i alevom paprikom prolazi vreme dok ne stigne izvestaj od veterinara. Kad je i to stiglo, (naravno ispravno, jer je gazda i te kako vodio racuna o svojim svinjama, koje su rasle u oboru napolju na vazduhu, a ne u fabrickim halama koje se nazivaju industrijski obori, a hranio ih je osim koncenrtatom malo i zirom) mi muski krecemo da secemo meso, a zene da ga redjaju u tek oprane plasticne lavore i kadice i da nose u kucu gde ga peru, pakuju u kese i stavljaju u zamrzivace i odvajaju za goste, kuvaju odmah ili peku. I tako ceo dan uz prekid za rucak, koji je domacica postavila na stolu napolju uz sveze cvarke i peceno meso, sa vanglom skuvanog krompira i salatom od kiselog kupusa koji tek sto se ukiselio sa prvim mrazevima, karfiolom i krastavcima iz tursije i ajvarom. U smiraj dana, pored stalno gorece vatre komsija dolazi sa mladom rakijom koja nije sastavila ni nedelju dana, dve flase kajsijevace ukusnije od bilo koje fabricke "seceruse" koje su tada bile popularne, i flasom domaceg vinjaka od 5 godina kome ni original rubinov ne moze da prismrdi. Noc, pa se pobacamo u krevet, jos mirisuci na borovu vatru, sa prijatnim zujanjem u glavi od kajsijevace, znajuci da sutra necemo zeleti da umremo od bolova uobicajenih kod fabrickih pica.
Do dana danasnjeg ljudi su malo stariji, malo umorniji, deca su porasla ali slika ostaje ista.
Sa druge strane uvodio sam automatizaciju u nekim francuskim klanicama gde bacaju po pola celog zivinceta sa sve repom ,kozom, usima i papcima u mikser za kobasice, svijne i telad se ubiaju strujom umiruci po deset minuta i tresuci se jos po pola sata pre nego sto ih opet majstori u belim keceljama koji samo odradjuju dnevnu kvotu pocnu seci nozevima pri cemu je svako deseto jos uvek polu-zivo. A onda sam u marketu kupovao u plastiku upakovano parce mesa, koje ukus ima kao da je pravljeno od ambalaze i przio ga ulju bez holesterola i krkao ga uz casu crnog vina dok na TV-u gledam najnoviju pobunu crnaca u nekom kvartu Pariza.
Ne znam ona prva slika mi je ipak malo lepsa, ljudskija i prirodnija.


Cika Miloje

jel’ to ruka pomirenja? Lepo, lepo. Za ovu temu ok, ali tamo ono za Rome se ne može tek tako prevazići. No, da sad ne menjamo temu.

Nego, ok je sve ovo što govorite. Razumem vašu nostalgiju, ali da li bi mogli lepo da se družimo i bez klanja? Recimo dok štrikamo? Ako je već do tradicije?

Drugo, to što industrijsko meso i industrijska rakija nisu ni prineti domaćim je problem industrije, i to ne opravdava klanje po dvorištima. Ja i dalje ne mogu da se otmem ružnom utisku kada zamislim pet pijanih kako peku rakiju.

Dalje, to što ste videli u Francuskoj takođe nije opravdanje za klanje u dvorištu. To su kao što smo gore već pričali dve loše krajnosti.

I na kraju reče čovek iz GB da to tako neće moći. Ovi ovde ljudi žele u EU, pa sad ja ne znam. Možda se u EU progura naša tradicija, možda ne. Želim samo da se ima u vidu da ulazak u EU ne znači – Mi ustali ujutro i sve nam super. Nego znači konkretna prilagođavanja i veeelike konkretne promene.


Postovana Jelena

nadam se da se nismo ni svadjali, samo razilazili u misljenjima - pa tako ne smatram da ima potrebe za nekim posebnim pomirenjem. Ono sto sam ja pokaso u prethodnom postu je da pokazem da nije sve u Srbiji samo ruzno, prljavo i zlo. Da naravno sve zavisi od licnog iskustva - ja sam rakije pekao sa jednim neurohirurgom, doktorom filozofije, poljoprivrednim proizvodjacem i carinikom, i niko se nije unezverio pa valjao po blatu pored kazana - nego je bilo super zezanje ceo dan, a od rakije smo probali po casicu i to je bilo to. Kad nemacki ili italijanski seljaci proizvode vino u domacoj radinosti, to mogu da rade kako hoce, a ako hoce to vino da prodaju moraju da isprate neke norme EU - pri cemu ne postoji zahtev da to mora da se radi u fabrici, nego da grozdje ne gaze bosim nogama. Znaci nije bas sve tako ostro u EU, takodje is poslovnog iskustva znam da Litvancima i Nemcima niko nije naerdi da svinjokolj prebace u klanice, ali onaj ko hoce da PRODAJE meso mora to da proprati zahtevane propise. Da li je to ono da nam tudja repa lepse mirise nego domace cvece, tek posao me je vodio dosta po EU poljoprivredi - i istina je da postoje veoma dobre odredbe o pracenju zivotinja i industrijskih biljaka, kako lifecycle tako i medicinski. A kako ce da zavrsi zivince zavisi samo od proizvodjaca - tj Nemacki/Francuski/Italijanski/Spanski seljak i te kako "kolje po kucama" za sopstvenu upotrebu a za prodaju salje zivu stoku u klanice - i nikad ne kupuje takvo meso. Domace vino se pravi isto na "domaci nacin" sa mobama komsija i krkanlukom, kao i degustacijom, a za prodaju grozdje salje u fabriku. I to vino nikad ne pije jer kaze da je sintetika. To sto je sam cin svinjokolja i pecenja rakije ponegde zacinjen nasim urodjenim prostaklukom to je nas pravi problem - a ne sam cin ili mesto gde se odvija.


e jeste Miloje

ova poslednja rečenica je pogodak onoga o čemu sam ja pričala. ko me nije baš dobro razumeo neka dođe u novi sad na klisu za badnje veče.

e sad, što se tiče eu, posebno mi se sviđa onaj detalj sa vinom i nogama. to mislim da su te, ipak važne, finese koje čine ogromnu razliku.


Draga Jelena,

Vrlo poucan i zabavan tekst. Treba da sluzite za primer drugim blogerima.
Htela sam da skrenem paznju na jos jednu stranu price o MESU, a to je licemerje nekih mesozdera. (da se razumemo, nisam vegetarijanac, krvav biftek mi je omiljena hrana, ali isto tako nemam nista protiv biljojeda). Niko ne zeli da vidi sam cin klanja i da bude svestan kako meso stize do tanjira.
Moja dobra drugarica i ja smo posle konzumiranja neke domace sljive smislile jedan performans koji bi trebalo da se odvija u nekom ultra modernom prostoru, na poslednjem spratu njujorskog solitera. U centru da bude staklena kocka u kojoj ce biti razlicite scene, da osveste obesne. Jedna je trebalo da bude svinjokolj. Rado bih prodala ideju nekom konceptualnom umetniku koji je u mogucnosti da ovo realizuje.


Meni odmah

pada na pamet Boško Mandić. Samo daleko je od Njujorka. I, koliko ja znam, ne koristi kompjuter i telefon. Morali biste otići u Brezovicu. Skoro sam 100 % sigurna da ćete biti lepo dočekani.

Preporučujem tekst Ekološki genocid Nebojše Milenkovića.


Zablude o EU

Svinje odgojene u industrijskim uslovima provedu nekakav erzac život koji se završi na način koji je još gori nego onaj koji im priredjuju vešti seljaci. (Nevešte izuzimam...postoje, uostalom, valjda i nekakve nevešte fabrike!)

Svinje iz dvorišta, tačno je, ponekad zakače trihinelozu. Ali, svaki dobar domaćin odneće uzorak mesa kod veterinara, pod "trihinoskop". Suprotan postupak zabranjuje i naše zakonodavstvo, a kamoli evropsko.

Mit o igračkama za svinje spada u jednu od najžilavijih zabluda Srba o EU. Takva zabluda je i to da bi EU kao uslov za prijem Srbije mogla da zahteva da se najveći deo Srbije liši svoje ekonomske baze zabranjujući seoskim domaćinstvima da prerađuju hranu za sopstvene potrebe. Na stranu što Vašim istančanim čulima smetaju krici svinja koje umiru u dvorištu (draže Vam je da verujete da svinjama u klanicama donese poslednju pomiju i puštaju im Albinonijev "Adadjo"), Vi, budući da ste navikli na supermarkete, niste svesni da bi takav propis doveo do - gladi.
Vama se ne sviđaju ljudi dok peku rakiju. Slažem se da u tome ima nečeg varvarskog. A meni se, eto, ne sviđaju mladi bankari koji sede u kafiću, jer znam da piju svoja idiotska šarena pića od novca koji je ukraden od ljudi uz pomoć lažnih kamatnih obećanjima. Sve je to stvar afiniteta i ličnog sentimenta - a lične sentimente, ipak, ne možemo očekivati da će neka nad-sila upisati u svoj kod ponašanja, samo zato što mi očekujemo da to tako treba.

Lozinka dana: aquis communautaire, koji jasno propisuje šta se ne sme. Sve ostalo sme da se radi, i pored toga što oni koji vole da vire u tuđe avlije smatraju da su "vlastni" da određuju kako će objekti njihovog posmatranja živeti.

EU nije eshaton, nego birokratski okvir!


Čuli smo

ovo sve već. No, ipak hvala. Hajde da ponovim - mislim ipak da je ljudima ovde važno predočiti da ulazak u EU ne znači - ustaneš ujutro i sve ti je super itd.

Da ponovim i da znam da nigde nije idealno i da znam da industrija ima loše strane i da znam da postoje bankari ovakvi, onakvi... To je sve druga loša krajnost. Mislim da ne mora nužno da se bira ili bankari ili rakija u dvorištu. Nadam se da može da se nađe neka sredina.

A sad, što Britanac laže, ako laže, to je druga stvar.

Ono najvažnije je vaša rečenica - Svinje iz dvorišta, tačno je, ponekad zakače trihinelozu. Složićete se da se preko ovoga ne sme baš olako prelaziti?


a da malo ne preterujete?!

druzenje uz strikanje, a ne uz klanje? mislim da su ovde teze malo zamenjene. pre bih rekla da je klanje proces pripreme hrane koji, ako uz njega dodje i druzenje, moze da bude samo bolji. rekla bih da oni koji se time bave u svom dvoristu i za svoje potrebe cak i vise paze sta rade nego oni koji to odradjuju kao svakodnevni posao. a ako je samo klanje problem, onda bi trebalo da smo i protiv klanica, a ne samo svinjokolja u privatnoj reziji.

moram priznati da sam samo par puta videla kako to izgleda kad neko pece rakiju, ali to sto sam videla nije bila slika sa petoricom mrtvih pijanih koji vise ne znaju sta rade, vec ljudi koji paze na temperaturu i kolicinu vode u kazanu, dodaju i oduzimaju sta vec treba bas u pravom trenutku da ono sto istece bude bas kako treba. ako cemo o petorici pijanih onda je, mislim, realnije staviti ih u kontekst kafane, kluba, zurke i sl, nego u posao pecenja rakije.

malo mi se sve ovo pretvara u snobizam i playing urban...


Malo se pretvara

ovo vaše u - naučiću te ja pameti.

Ali 'ajde.

Prvo, naravno da sam preterivala sa štrikanjem. Čovek je govorio o druženju, pa ja odgovorila o druženju.

Samo klanje nisam postavila kao problem, jer bi to bilo licemerno s obzirom da jedem meso.

Na kraju petorica pijanih u kafani, klubu, na žurci ne spravljaju potencijalno opasno piće. I šta - ne sme se govoriti da ih ima petorica pijanih kako peku rakiju - ima ih, to je prosto tako, kako je. Kakve sad žurka ima veze sa ovim?

E sad, pošto sam počela da se ponavljam i ponavljam, mogu jedino da vas zamolim da pre nego što krenete u napad kako sam snob i playing urban, pročitate sve od napred i od nazad.

Još nešto, kao što rekoh gore, ne prezam da brišem komentare, po nekad čak i neopravdano ako mi samo zasmrdi na moguću uvredu i priču o meni, jer nisam ja tema i da li sam urbana i snob ili šta već...

Pozdrav


mir mir niko nije kriv

tesko da bih ja ikog mogla da naucim pameti u vezi sa ovom temom (a nadam se da ne bih pokusala ni sam onim o cemu malo vise znam), jer kao sto sam rekla, moje iskustvo je izuzetno ograniceno. kada su se iznosili primeri, uglavnom je svako dovorio o onom sto je sam video, pa tako i ja.

snobizam i playing urban nije bilo upuceno vama, vec se odnosilo na stavove tipa: meni je ovo ili ono gadno. rekli ste vec da vam je osnovna briga zdravlje i higijena, sa cim se i ja slazem, ali kao sto sam vec rekla negde ranije, ne mislim da je resenje klanica ili fabrika po svaku cenu, vec edukacija i stroga inspekcija.

nisam zelela da budem licna i ako ste to tako shvatili, znaci da sam se pogresno izrazila. ja ovo veoma ozbiljno shvatam i to sto su mi komentari na ovaj vas blog prvi iako skoro svakodnevno citam b92 blog to moze da vam pokaze.

nadam se da je nesporazum razjasnjen. pozdrav


Prihvaćeno

i hvala vam što ste se uključili zbog mog bloga i hvala što ste se potrudili da razrešimo nesporazum. Tako valja!
Evo osmeh - :)


moonshine

Covek odavde, doneo poznaniku, Skandinavcu, flasu rakije.
Ovaj, sumnjicav, ali da ga ne uvredi, pita,
"Is this moonshine?".
"No, no, my father made it!", zacudjeno odgovara.


jadni skandinavac,

mora da se sokirao, pa oni tako preziru alkohol...


I sta ima da one znojave

I sta ima da one znojave babe muljaju svojim cvarkolikim prstima po vocu, da vade kostice i jos posle to da kuvaju u svojim nemasinski opranim serpama.
Odvratno.
Cuo sam i da se u nekim delovima Srbije stavlja i nekakav kamen u bure sa kupusom. Jos to posle i jedu ( mislim da jedu samo kupus, ne i kamen), a ima lepo da se kupi u hermeticki zatvorenim kesama u Merkishu...


Ironija

je super stvar ali ipak ne menja sustinu a to je da na ovim prostorima jedemo zestoko smece. I isticem ovo u ime svih nas koji nemamo zive pretke po zabacenim selima Srbije koji mogu da nam posalju zdravu hranu.

Vecina onoga sto kupujemo je smece. Posto mnogi pisase o vocu, povrcu, pesticidima navescu drugi primer.

Pre nekog vremena desila se velika kontrola mlecnih proizvoda po prodavnicama. Rezultat, velika vecina proizvoda bakterioloski neispravna.

Opet pre nekog vremena ekipa ljudi u Torlaku radila, onako za svoju dusu, analizu flasiranih voda, i opet vecina bakterioloski neispravna.

Dalje voleo bih da mi neko objasni zasto je licemerno voleti jesti meso a ne voleti gledati klanje.

Neverovatno je da u svakoj raspravi (ama bas svakoj) se u znacajnom broju slucajeva pojavljuje argumentacija ima i gore, losije itd. Kao nije dobro ovo kod nas ali ima i gde je gore. Ja licno sam vaspitavan da svoje ponasanje uvek korigujem u odnosu na bolje od mene. Izgleda da vecina ljudi ovde ima logiku, ako ima gori od mene onda sam valjda ja dobar. Sve u svemu jadno.

Miroslav


My point

exactly.

Osim ovoga "jadno". Molim vas da se ne dobacujemo na ovaj način, jer će to priču odvesti u pogrešnom smeru.


Moram da priznam

da sam do pre neku godinu sam kiselio kupus u kucici u basti. Stavis kupus u bure, so, voda, cvekla i pritisnes ga necim. Ja sam koristio jedan veliki kamen sa Misisipija za pritiskanje. (Taj kamen bih prethodno oprao i oribao). I sluzio mi je odlicno, sve dok nisu dosli Bosanci i poceli da prodaju svoj kiseli kupus, pa sam prestao da kiselim.


nsarski, šarski

znam ja kako da vas dovedem kod mene na blog: samo naslov komentara na engleskom i eto :)

Šalim se, zadovoljstvo mi je uvek da čitam vaše komentare.
Btw, zaboravila sam da li smo na vi ili na ti?


Mislim da smo

to ti i ja davno razresili :))
I meni je zadovoljstvo da citam tvoje komentare - that's why I'm here.


Sorry

ma hteo sam da kazem da se ja osecam jadno kad cujem takve "argumente" Jos se navikavam na pisanu rec pa se desi da ostanem zestoko nedorecen.
________

ok
Jelena


Re: trihineloza

Slozicu se da ne treba olako prelaziti preko dvorišne trihineloze. Ali, trihineloza se događa isključivo neodgovornim i aljkavim domaćinima koji rade sa svinjetinom koja nije pregledana. Na sreću, takvih dripaca je veoma malo, manje, verovatno, nego što ima fabrika kao što je "Matijević" za koje bih, kada ne bih znao da je tako nešto nemoguće u Srbiji, mogao da kažem da su prodavali meso (boje bakra) iz nemačkih vojnih zaliha - staro 12 godina!

Rešenje je, naravno, u brutalnoj primeni zakona i dovođenju stoke u red. Kako bi rekao forumaš Henri Kinaski, u "guženju". A dobre domaćine i njihove navike, ako nisu štetne, ne dirati.

P. S. Zozovača je napravljena legalno, u fabrici. Problem nije bio u tome gde je napravljena, već - od čega.


Od prvoklasne daske

Nema ovde D od demokratije


Pa što sad

ovde nema demokratije? Šta sad ne valja?


Primer

Ja cu samo citirati mog strica koji zivi "negde na selu":
"Ove godine sam ispek'o 350l rakije, sad treba da kupim jos 15l i da imam za svaki dan po litar".
Ziveli...


Fabrike ludila

Imam prijatelja koji kazane za rakiju zove fabrikama ludila. Litar rakije dnevno nije sala. Taj litar je najbolji drug, uz njega se sve lakse podnosi :)

Mada mislim da vecina ljudi ovde proizvodnu i konzumiranje tolike kolicine alkoholnih pica ne vidi kao neki veliki problem. Cak se i ovde rasprava svela, manje vise, na pitanje kvaliteta (jel' bolja domaca ili industrijska), hemijskog sastava (dal ce se neko otrovati ili nece). Meni je mnogo veci problem ta kultura opijanja kao nesto sto se hvali ili bar tolerise i sto se to predstavlja kao integralni deo nase tradicije.

Miroslav


Kazna

xa xa bas duhovito :P
Kazna.. ma koja kazna u Srbiji, gde se kazna primenjuje selektivno.. tipa daj saobracajcu mito pa te nece kazniti sa najvecom mogucom sumom!!!
U uredjenim zemljama se to moze primeniti ali ne i kod nas na divljem zapadu, gde se ne zna ko pije a ko placa.

U Holandiji postoje farme za odgoj svinja i tu drzava finansira farmere(seljake)vodi brigu o svemo,uzgoju kontroli kvaliteta i o otkupu.Da li je kod nas to moguce -pa naravno da NE!!!!

Zamislite nekog Amerikanca kako pravi viski iza garaze u donjem dvoristu? :)) Smesno a? Pa nije tesko zamisliti bogato drustvo i velike fabrike koje proizvode viski.Ali je tesko zamisliti to u Srbiji!! Nismo mi krivi sto smo jadni!
Btw
nikako da mi se izbrise scena iz glave gde na RTS-u ide prilog u emisiji "Profit" o nasem USPESNOM preduzetniku koji ima mini fabriku u kojoj se pravi domaci ajvar!! Nesto su ga nahvalili silno, te zapad zeli nas domaci ajvar te nema boljeg itd.
A uslovi u fabrici ej da ti se smuci, neke zene kao robovi na 300 stepeni mesaju ajvar u loncima,ubacuju drvo u smederevce ma idila, pune tegle rucno, higijena ono domaca :)
Pitam se koliko ih placa i da li su svi uslovi za zastitu na radu ispunjeni.
xaxa pa kad se setim samo zabrane kobasicijade .. :)
ima tema koliko zelis ..

Tradicija -hm.. kad izadjemo iz primitivnog doba i ona ce drugacije zvucati.


vinetu

Evo ja sam nesto kao poluvegeterijanac jer meso toplokrvnih zivotinja jedem desetak puta godisnje, cesto ribu. Toliko o jelovniku. Ali sam tako cesto svedok onih koji imaju stavove kao i neki odavde koji uz domace cvarke i prepecenicu govore o EU i njihovim standardima. I nekako ih ne razumem a lecka su mi i smesni.
No, za neobavestene, Srbija danas izvozi kiseli kupus nekog majstora iz okoline Nisa mislim, burek i gotov rostilj, nesto ajvara. Ne znam u kojoj meri to uvecava nas izvoz ali sigurno je da ti ljudi imaju finansijskih razloga da to cine. E da, bilo koji od tih proizvoda je dobar izmedju ostalog zbog organske hrane (ili vrlo bliskom kvalitetu organskom) i takvog istog mesa, mleka i pomenutog kupusa. A to ne podrazumeva bilo koji oblik industrijske proizvodnje, naprotiv.
I mogao bih ja jos dugo o tome, o lekovitosti rakije u medicinske svrhe ali da ne smaram. To se industrijskom destilacijom gubi. Pokusacu da u milosti vlasnika ovog bloga koji je vrlo osetljiv na dobronamernu kritiku ukazem na licemerje ili (namernu) neobavestenost ucesnika. Nesto se setih Sterije i pokondirenosti, ne znam zbog cega.
PS. Zaboravih duvan cvarke koji su hit u EU a bice i ovde u Srbiji.
_____________

Uporni ste. Mnogo polemišete o autorima komentara, umesto o komentarima. To što to radite na finjaka neće vam proći. Ovo je sada stvarno poslednje upozorenje.
JK


Neobavestenost

Veoma sam neobavesten o lekovitost rakije, pa bih molio da mi neko to objasni. Samo bih molio neka ozbiljna i argumentovana objasnjenja. A ne k'o ona prica o zalogaju meda i gutljaju rakije posle toga.

Miroslav


Ne bih ja smeo tako cesto da se pojavljujem ovde...

... skrenuto mi na paznju, ali evo ukratko Miroslave:

1. Domaca slanina se koristi u uspesnom lecenju nekih oblika epilepsije
2. Obloge od domace rakije (lozove i komove) su blagotvorne u lecenju razlicitih bolesti. Cesto se koriste za skidanje temperature kada lekovi tipa paracetamol i ibuprofen ne pomazu.
3. Jedna casa alkoholnog pica smanjuje rizik od kardio vaskularnih bolesti
Eto toliko, a ne bih smeo ni ovoliko. :)


Argumentacija

Dakle linkovi, reference itd. Ovako je to samo rekla kazala.

Miroslav


sa zadovoljstvom

evo jedan za pocetak:

http://www.tmg.org.yu/v29s134.htm

koliko sutra jer danas zaista nemam vise vremena postavicu i ostale ako volite bas sve sazvakano. Ako pak, Vase interesovanje prevazilazi informativno ovu problematiku voljan sam da Vam posaljem i nesto pisanog materijala. Sem ako u Vasem komentaru ne provejava crta cinicnosti. Iskren pozdrav.


Kažu čak

i da slanina smanjuje broj obolelih od plućnih bolesti u Vojvodini.
Samo što sve ove vaše tačke nemaju baš puno veze sa onim o čemu se ovde govori.
Naime,
1. To što je slanina možda ponekad lekovita, nema nikakve veze sa tim da li se pravi u zadnjem dvorištu ili već gde.
2. To što je oblog od rakije dobar za skidanje temperature, priznajem ne razumem se dovoljno, ali čini mi se da može i alkohol iz apoteke. I drugo to što je oblog od rakije dobar za skidanje temperature, ne znači da treba rakiju da peku pet pijanih u zadnjem dvorištu.
3. Jedna čaša alkoholnog pića dnevno... to može biti bilo koji alkohol, tako da je ova priča uopštavanje.

Nemam ja ništa protiv, slobodno koljite i pecite, što se mene tiče. Samo sam se(kao što u tesktu i piše: "Mene zanima") pitala kako ćemo sa ovakvom tradicijom u EU.


Pa

Nikako.

Miroslav


Draga moja Jelena (drugi put)

sa ovakvom tradicijom (a da smo znali da je cuvamo i bolje) Evropa ce brzo kod nas ako budemo dovoljno pametni. Da smo imali novca i usvojili sve njihove standarde danas bi nam zemlja bila potrosena za poljoprivrednu proizvodnju (pretereanom upotrebom hemije) i jeli bi plasticno voce i provrce kojem nedostaje samo ukus. Srecom te para nismo imali. Ali da ne tulim o organskoj proizvodnji i ostalom jer cete reci ponovo da to nije tema. Meni se cini da jeste, ali eto razlike u misljenju koja ocigledno nije ovde uvek dozvoljena.


Tuga je

samo što naša zemlja velikim delom jeste potrošena čak i bez para. Hajde ponoviću - do 2000te godine se uvozilo seme bez ikakve kontrole, baš su seljaci znali da li je genetski modifikovano ili nije. Tako da je priča o tome kako je kod nas sve organski malo... kako da kažem. To sve znam i mogu i duže da vam pričam, zato što sam u Novom Sadu, zato što sam pratila poljoprivredu i zato što sam imala prilike da slušam umne ljude, stručnjake. Ako oni lažu mene i ja lažem vas.
A hemije, pesticida i sl.? Ne mislite valjda stvarno da je kod nas sve zdravo?


Mozemo i o zemlji

Ne znam kada ste Jelena poslednji put bili u Italiji, Austriji ili Nemackoj, posetili njihove prodavnice voca i povrca. Veliko, zdravo na oko, pomalo plasticno (ako je pomalo dobar izraz) i apsolutno bezukusno tako da je svejedno da li cete jesti paradajz ili krusku sem u obliku i boji naravno. Nisam uspeo da u proteklih 6-7 godina pronadjem pegavu jabuku, ali sam se nabacao onih unutra polutrulih koje spolja izgledaju savrseno. E mogli bi da pomenemo standarde EU za recimo duzinu, obim i dozvoljenu krivinu krastavca i banana i to bi za pametnog coveka bilo dovoljno. Kazem to jer je neko resio da se igra Boga. Elem, desavalo se to i do sada u istoriji i oni koji ponesto citaju znaju kako su se zavrsavali ti pokusaji.
Vratimo se nama. Tvrdim Vam a moze se i proveriti da je onaj nerazvijeni deo Srbije ostao postedjen preterane upotrebe herbicida i pesticida iz jednog razloga - siromastva i nemastine. I to je ispostavilo se odlicno jer trenutno imamo komparativne prednosti u odnosu na potrosenu zemlju EU. Iako nisam euroskeptik nekako mi je jasno zbog cega se tako brzo i neselektivno sire, potrebne su nove i zdrave teritorije ali ne i ljudi. Ali to je druga tema.


Nije druga tema

pričamo o standardima EU.

Verujte mi da je to mit kako je kod nas voće i povrće i ostalo pošteđeno hemije. Kažem vam dok je EU devedesetih radila ovako i onako, kod nas se sve radilo naopako. Uvozilo se genetski modifikovano seme. Tako da ne samo hemija već i GMF. U EU se bar kontroliše da li je GMF, kod nas se do 2000. nije ništa kontrolisalo radili su ljudi šta im padne na pamet.

Sad, jedna krajnost je premeravati krivinu krastavcu, a druga je da svako radi šta hoće. Jedna - sve mora po striktnim propisima, a druga - nema propisa uopšte. Ni jedna ni druga nisu dobre. Mislim da treba o zdravoj hrani razmišljati globalno.

Ne verujem da ćemo prodati našu zemlju i hranu kao zdravu, ali hajde videćemo. Ja bih volela da ste vi u pravu.


Posto ste u celom postu

u atmosferi xaxa "only in Serbia" da vas pitam kako rade minidestilerije po Skotskoj koje sasvim legalno proizvode viski ( a ne ono dupe koje se u Americi zove viski, tj amerikanac ne pravi viski nego burbon ako bas insistirate. Takodje u americi je samostalna proizvodnja alkoholnih pica ukinuta u doba prohibicije jer su kriminalne grupe to koristile, a ne zbog higijene. Ono Amerikancu i salzgajs da sipas u casu on nece primetiti razliku).
Drugo pitanje je kako to bez drva i pecenja te ljustenja paprike praviti ajvar - nije to mlevena krmetina da se puni iz masine - ili ste mislili da ajvar raste u podravkinim teglama u samoposluzi? Na zapadu se ajvar ne moze ni praviti jer su i paprike i plavi vestacki gajeni i bezukusni - tajna ukusa je u spremanju - to bi bilo kao kad bi rekao italijanima da ne smeju rukama da bacaju testo za pizzu - fol i oni su primitivni.


Cika Miloje, svaka cast na

Cika Miloje, svaka cast na postovima. Tvrd ste orah pred naletom ovih mlado-evropejaca.
Ja postavih gore i jedan link i ideja mi je da se on protumaci na pravilan nacin. Ovo objasnjenje postavljam kao odgovor na vas post, jer vidim da je i najcitaniji.
Radi se o tome da je klanje u domacoj radinosti, ukoliko to obavlja profesionalac (koji kod zivotinje ne izaziva gotovo nikakv bol - ono sa oprugom sto ste objasnili do detalja) neuporedivo humanije, od toga sto se radi u industrijskim klanicama. Ako se detaljno pogleda film koji se nalazi na web-strani kou sam gore postavio, vidi se sav sadizam i tortura koju zivotine prolaze u industrijskoj proizvodnji. Svim mesojedima porucujem da je daleko postenije priklati svoje svinjce samostalno, nego se zgrazavati nad "srpkim primitivizmom" i klanjem uz vatricu i rakijicu (koje, u slucaju primitivnih ljudi moze da ispadne i horor, koji je gore i opisan).
Inace, kad je u pitanju vestina klanja zivotinja, preporucujem da se nadje tekst o tome kako to rade mongolski pastiri (tu se radi o ovcama). Osnovni cilj je da zivotinja koja daje hranu (ako covek vec koristi meso u ishrani) nije mucena i ponizavana nijednog trenutka, nego postovana kao neko ko daje zivot. E toga u industriji mesa ni u EU ni u SAD nema ni malo.
Ja inace meso izbegavam, sto zbog zdravlja, sto zbog toga sto mislim da ne treba ubijati radi prehrane.


Poštujem

vašu borbu za humanije postupanje sa životinjama, ali, dozvolite, mene više interesuje zdravlje ljudi.

Ako treba da biramo između industrije i dvorišta, a prvo je bezbedno za ljude i loše za životinje, a drugo je bolje za životinje i opasno za ljude, biram prvo, bez mnogo dvoumljenja.

(Znam, znam, nemojte mi sad, molim vas, opet pričati da nigde nije idealno i šta rade u klanicama, čula sam već, znam. I dalje mislim da je manja opasnost za ljude od mesa iz klanice, nego iz dvorišta.)

Dakle, ne radi se o zgražavanju nad primitivizmom. I već ako se i radi o tome, to nije najvažniji argument protiv dvorišta.

Najbolje bi bilo da budu sretni i zdravi i ljudi i životinje.


Pa da onda pokusamo da

Pa da onda pokusamo da konstruktivno konvergiramo - Vi ste za zdravlje (kontorlu i red, iako to ne znaci zdravlje - pogledajte opet sajt), ja sam za humaniji (koliko je to uopste moguce u celoj situaciji) odnos prema zivotinjama. I ja tu i tamo zgresim.
Nista lakse - u proces proizvodnje osim lekara i tehnologa ukljuciti i clanove drustva za zastitu zivotinja. Uslov je jedan jedini - minimizacija patnji, cak i po cenu povecanja cene proizvoda.
Znam da je utopisticki, ali treba krenuti od necega.


Mene samo

zanima da li ima primera da je ovaj problem rešen? Mnogo se ovde pričalo da nigde nije dovoljno dobro, zato pitam. I zanima me da li je rešenje održivo ili kako se to već kaže. Treba mi još informacija i odmah pišem blog. Podržavam. Gde treba da potpišem? Koga da zovem?

Vi imate neke veze sa onim očicama gore desno? Već neko vreme hoću da pitam kako je moguće da niko ne primećuje.


Jelena, nisam aktivista u

Jelena, nisam aktivista u toj oblasti, ne zivim u Srbiji.
Ono sto znam to je da je spas i za ljude i delimicno i za zivotinje predodredjene za ishranu, u malim farmama.
Jedan od banalnih primera za koje sam cuo je recimo "bio-krava". Na sta se to svodi - samo na to da se krava svakog dana seta do kuce i kroz kucu (zgradu) u kojoj ce biti ubijena. Zivotinje imaju instinkt smrti. Na taj nacin, taj dogadjaj se maskira. Zasto je ovo dobro za coveka - zato sto hormoni koji se luce prilikom uzbudjenja, a koji je izazvan smrtnom opasnoscu, ostaju u visokom nivou u telu zivotinje. Iz ljudskog tela mogu se izbaciti samo izuzetno jakim fizickim radom - otrov ko i svaki drugi.
Mini farme - sa kamerama (kako je film i snimljen, samo na velikoj industrijskoj farmi) - da se vidi kako zivotinje zive - ovde tu ulogu treba da preuzmu organizacije za zastitu zivotinja.
Edukovanje stanovnistva o procesu proizvodnje hrane - to takodje mogu iste te organizacije da rade. Zasto je (nekome) neophodno meso, a koja je recimo njegova zamena. Onda koji su ekonomski benefiti od nekoriscenja ne samo mesa nego i zivotinjskih proizvoda u ishrani (to ne ide lako, ali dovoljno je da se taj procenat postepeno smanjuje, pa je vec ucinjena steta manja). Uticaj trenutnih resenja u industriji prerade mesa na zivotnu sredinu (ima na onom sajtu dosta materijala).
Evo predlog - neka na B92 krenu emisije o tome. Pozovite kao goste ljude iz drustva za zastitu zivotinja, uputite ih na sajt koji sam poslao, moguce je dobitii besplatnu brosuru.
Jos jedan relativno jednostvan nacin je preko emisija o kuvanju - propagiranje recepata prvo bez mesa, a zatim i bez sastojaka zivotinjskog porekla. Dodati tu cenu, kao izuztno vazan faktor. Pa neka zamene 4 od sedam ruckova takvom ishranom. A moze i vise ... Nisu svi tinejdzeri u razvoju koji i kamenje mogu da jedu.
Uf ... ima mnogo toga, ja sam pre nekog vremena poceo da se zanimam za te stvari. Ako imate jos nekih pitanja, mozete i da mi se javite na mail (dozvoljen mi je kontakt).
Naravno, jos jednom da ponovim - ishrana je stvar licnog izbora i ukusa. Ko voli hranu zivotinjskog porekla i ne moze bez nje, nemam nista protiv. Nek mu je prijatno.


Iz nekog razloga se fokus

Iz nekog razloga se fokus diskusije preneo sa toga da li je nešto, poput neregulisanog klanja, zdravo, na brigu o životinjama. Nego, da pustimo mi te priče o "humanom" klanju - to da je to klanje humano je naš sud, a ne sud životinja.

Ovde smo još jednom svedoci kako babske priče puštaju dubok koren u svesti čoveka, i teško ih se otarasiti čak i kada razum govori drugačije. Čitajući neke priče o "bezukusnosti" voća i povrća u mrskim nam zemljama EU dolazim do zaključka da ovo mora da potiče iz nekih rekla-kazala krugova (voljan sam itekako o ovome da diskutujemo). Čak i čika Miloje sam sebi protivureči - kaže čika Miloje kako su paprike na Zapadu veštačko gajene (dajte konkretno šta to znači) i bezukusne, i onda u nastavku rečenice tvrdi da je tajna ukusa u spremanju (dakle, u spremanju, ne u gajenju). I to je tačno. Tajna je u spremanju. To je ona ista priča kako su američke pljeskavice (iliti hamburgeri) bez ukusa, za razliku od naših - biće da se naše krave rokaju lukom i svakojakim začinima (šta ti je gurmansko stado... čudo!), pa odmah nakon "humanog" klanja pljeskavice možeš da staviš u lepinju.

Iluzije o tome kako je naša hrana zdrava ne bih ni komentarisao. Skoro potpuno decenijsko odsustvo kontrole proizvodnje hrane (od uvoza semena, do korišćenja hemijskih sredstava), kao i kontrole proizvodnje hrane u domaćoj radinosti jednostavno ne može da se stavi pod etiketu "zdravo". Pa čak i sa kontrolom, ja bih voleo da vidim koji to naš seljak gaji nešto bez korišćenja bilo kakvih hemikalija.

U ostalom, u ovom ratu "nas i njih", dajte da vidimo neke statistike o trovanju hranom u EU i kod nas, i da vidimo procenat obolelih od kardiovaskularnih bolesti u EU i kod nas.

p.s. Pizza, kao i testenine uopšte, mnogo, ali neuporedivo mnogo manje truju ljude, nego što to čini meso.


zadrta svest

Ma, minuće bunt, i onda ćemo da pričamo kako je to onomad bilo. I još ćemo da pričamo kako je čak i ničim izazvan genocid nad svinjama imao dušu i veliku dozu ljudskosti.

Kaže Jelena - zadrta svest. Neko veče odgledah "Babel", i u jednoj sceni meksičkog venčanja kuvar (koji je istovremeno i vozač i kum i dadilja, kako to u onim "pravim" svadbama biva) grabi nesrećnu koku za vrat (da ne kažem šiju) i pernatu telo izlaže nemilosrdnom uticaju centrifugalne sile. Svima nama sa zadrtom svešću (a osim mene, takvih u mom okruženju u tom trenutku nije bilo) biva jasno šta sledi. I dok ljudi oko mene šokirani i sa gađenjem skidaju pogled sa bioskopskog platna, uhvatih sebe kako se osmeh na mom licu širi, dok mi glava, podsvesno vođena onim nezadrtim delom svesti, tone u okovratnik kaputa. Sve se nadam da me niko nije video.

I, naravno, nije kod mene reč o nekakvom sadizmu, već o refleksnoj reakciji koju je ova slika izazvala. Setih se i blata, i gumenih čizama koje je Jelena pomenula, i domaćih kobasica (koje se, doduše, ne prave od kokošaka), a iznad svega nekih dragih ljudi (neki su već otišli gore) i nekih dragih predela. Pa, to je valjda ta zadrta svest. Kokoška koja bezglavo (i bukvalno) trči po dvorištu, i neka lepa toplina u meni dok mislim na užarene šapurike. A bio sam dete iz grada... Ha!

Zadrta svest - sarkazam u Jeleninom tekstu shvaćen i prihvaćen. Samo, nemojte me kriviti što se, negde daleko i negde gde je to apsolutno nezamislivo i društveno-neprihvatljivo, krišom ponekad zaželim čvaraka.


ovo je email

koji sam danas dobila od bivseg kolege, amerikanca:

http://www.msnbc.msn.com/id/16073061/

I heard the players were smoking during the game as well. Can you confirm?


ovako (verovatno će odmah

ovako (verovatno će odmah da me vrgnu konj'ma na repove jer nisam urban & evropeiziran):

mnogo volim čvarke i pršutu i kavurmu i krvavicu i švarglu i slaninu i šunku.

paravojne formacije ću da organizujem ako neko ugrozi godišnje likvidiranje gude, e da bi je docnije u slast pojeli.

seljaci koje znam svoju prasad drže u oborima, likvidiraju ih po postojećem propisu (pneumatski klip u čelo, pa onda odmah obese naglavce da ispuste krv) u lokalnoj klanici gde o istom trošku provere i meso na trihinelu, pa ih tek onda donesu drugu kasapinu koji onda od istoimene krmadi spremi prehrambene proizvode.

uzgred, svako krme koje je završilo u našem porodičnom zamrzivaču sandučaru smo lično upoznali, komisijski smo prisustvovali egzekuciji i pregledu, te lično pomagali drugu kasapinu da ra razudi na trista delova od kojih bi onda spremili trista raznih stvari.

ima i druga strana. neki seljaci koje takodje znam se pre likvidiranja krmeta urokaju taze rakijom, pa kolju svinju, sebe, kasapina, babu i kera. i krme ima trihinelu pa komplet familija presedi zimu na infektivnom odeljenju lokalne bolnice u strahu za život. i džaba što lokalni marvenjak ide okolo sa trihinoskopom i džabe nudi da pregleda meso, oni će ga izbaciti iz dvorišta. "znam ja moje krme, ti će mi kažeš!"

dalje, ono što u obličju rakije peku seljaci varira od pića koje je pandan svakom dobrom viskuju, konjaku, grapi, itd... do goriva za fiću. moj otac i jos neki seljaci iz družetića (blizu pranjana i g.milanovca) peku rakiju od šljive drenovke kojoj se odvajaju koštice, džibra previre u hrastovoj kaci (ne u plastičnom djubretu) i sva se meka rakija odmah prepeče, ide u bure i ne dira se barem dve godine dok ne sazri (uz otakanje i pretakanje i sve što treba). to je piće da ga ni knez miloš ne bi odbio. pijem samo rakiju koju sami proizvedemo ili koju ispeku dve ili tri porodice koje poznajemo. uzgred - pijem samo domaće vino iz vinograda mojih stričeva i još dva ili tri koje znam.

standardizovati rakiju je zločin jer je svaka različita i u tome joj je i draž. razlikuje se po vrsti šlljive, po tome da li je koštica vadjena ili ne, po buretu, po starosti bureta, po načinu pečenja, po duzini odlezavanja. itd... ako se to ugura u industrijsku proizvodnju i metalno bure neće ličiti ni na šta.

a šta ćemo sa rakijama od breskve, kajsije, duda, groždja, jabuke, kruške, drenjina, borovnice, kleke, brusnice, sa raznim travaricama?

ne dam ja toj globalizaciji na rakiju i krme! neka evropeiziraju šta 'oće ali to ne dam!


Samo da

sumiram - moj predlog je malo uvesti red i to je to, što se mene tiče.

Napadoše me sa svih strana. Ljudi ja volim rakiju i volim, pa dobro ne baš krvavicu i kavurmu, ali skoro sve ostalo. Sa druge strane mogla bih da živim i bez praseta.

Nego mene interesuje da li bi bilo dobro da malo više vodimo računa o zdravlju generalno? Pitam se samo, nemojte me odmah napadati, da li bi bilo dobro prestati piti potpuno? Da li bi bilo dobro smanjiti hranu koja povećava npr holesterol? Da li bi bilo dobro uvesti novčane kazne za one seljake, koje spominješ, koji ne puštaju lokalnog marvenjaka?

Neću više ništa da pišem jer će me sad opet napasti. Čak se udružili vegetarijanci i ovi što brane klanje. Ludlo


dakle...

ipak nije da samo iznosite misljenje, vec i javno pozivate da se uvede neki red, po, pretpostavljam, kriterijumima koji su u skladu sa vasim vidjenje "reda".

toliko o tome da se "mi" pozivamo....


Nema konsenzusa

Nema konsenzusa kod određivanja kriterijuma - taman posla, pa na šta bi to ličilo? Svaki propis, zakon ili pravilo će imati protivnike, što je i normalno, a nacrte propisa će donositi, ipak, kvalifikovani ljudi - pa sviđali se ti propisi nama ili ne.


Sram me bilo

pozivam da se uvede red. Pih, kakva sam.

I još postavljam ovde temu da čujem šta drugi kažu kakvo je njihovo viđenje. Sramota jedna.

I želim da bude po mom, ali stavljam svoj sud na procenu drugih na mestu koje omogućava da, osim svoje procene, ljudi napišu i svoje viđenje. Stvaaaarno.

A da vi napišete ime i prezime?

Ili da ja brišem ovu raspravu jer koliko vidim vi ne govorite o temi. Samo o meni?

Šta ćemo, kako ćemo?


Ua za konsenzus, ali ua i za

Ua za konsenzus, ali ua i za cenzuru. Možemo mi ovde i lepo.


Ne brinete

Mislim da je ovo jedna retko lepa tema i vi ste je dobro postavili ne verujem da su kritike ozbiljne zar ne vidite da se vecina ucesnika sali?svaka cast za temu.


jelena, ama slažemo se

ama slažemo se. samo ja ne dam da mi ta mrska evropa oduzme gudu i lampek za rakiju. :)))

ama ne pravim ja pitanje da se uvede red. i treba da se uvede red. ali pre reda, ajde ovako - u EU država onoooliiiiiiiiiko subvencionira poljoprivredu. i trudi se da je podrži na svaki način. i da očuva ono što je autohtono. i da podstakne "bio" uzgoj hrane.

a jedna naša bivša ministar poljoprivrede, a docnije p.pred. vlade kaže (i ostane živa) "neka seljaci seju koliko njima treba." alo bre! pa se posle čudimo. država uvozi genetski modifikovanu soju, a ne seljaci.

ta ista država nije u stanju ili neće ili je baš briga da kaznama ako nikako drugačije, obaveže seljake da nose svinjsko meso na trihinoskopiju i da ih obaveže da ne prave rakiju šećerušu i da ne dolivaju antifriz u vino.

uzgred, slažem se sa onoma koji tvrde da je srbija jako daleko od zdrave hrane. evo primer: onomad nadjemo tri mrtva zeca pored sveže posečenog kupusišta (to svake godine), lepi zdravi zečevi, a mrtvi kao gromom pogodjeni.

prošunjamo malo okolo i nadjemo kutiju - "lumalo" - preparat protiv puževa golaća. na kutiji piše da je otrovan za čoveka, sve toplokrvne životinje i pčele. proizvodjač je takodje zabranio da se kultura diže sa njima najmanje tri nedelje od prskanja. naš seljak je medjutim poprskao kupus, pobio puževe, posekao kupus i odneo ga na pijacu. otrovnog. i mi smo to pojeli. eto. istoje sa jabukama, groždjem, krompirom, spanaćem, paradajzom, itd... čak nešto trpaju i u bostan i šargarepe.

glede ishrane - pa jes' valja se hraniti zdravije. ali šta ću kad volim... žena me inače hrani zdravije, pa se nekako preživljava... a i daaaavno sam prestao da pijem. sad samo po neki put u godini po jednu čašu vina ili čokanj rakijice... još da ostavim duvan i da se kandidujem sa sveca.


Ma znam

da se slažemo. Jaoj, baš me krenulo danas, sad ću drečati.
Ona gore ironija to je drugu Nausikaa ispod tebe i drugima što neće da misle isto kao ja :))) Moš misliti. Kao da bih ovde pisala da hoću da svi misle kao ja. Pisala bih za Plejboj pa me baš briga šta će ko komentarisati kad pročita tekst.

Nego, sve smo se dogovorili, vidimo se sutra u inspekciji da poprijavljujemo ove što se ne slažu sa nama :)))


Moram da parafraziram....

Interesantan blog. Ja ipak moram da parafraziram jedan interviju koji je Goran Markovic dao radiju B92. On je rekao: "Ja sam za to da isporucimo ratne zlocince, da se zemlja demokratizuje, da se sprovedu sve reforme, ali nisam za to da udjemo u EU. Ne volim da udjem u supermarket i vidim sve jabuke iste." Ja se apsolutno slazem sa iznetim stavom. Mozda Vam izgleda divljacki to klanje i ta rakija ali nije ni u Evropi sve tako bajkovito i civilizovano kao sto se cini. Pa tako se s vremena na vreme desi da se Romi izbacuju iz naselja gde godinama zive (ne kazem da se to i gore ne desava kod nas, da ne bi bilo nesporazuma), zatim da cela predgradja velikog grada buknu i naprave nevidjene izlive nasilja jer su vrlo "zadovoljni" svojim statusom u nacionalno obojenoj Evropi. Da biste doziveli Evropu morate u njoj ziveti jedno vreme.
Elem da sumiram ja sam za sve reforme, za progresivan put, za liberalnu i nacionalno neobojenu Srbiju, za izrucenje ratnih zlocinaca, a prema Evropi sam neutralan. Cak dok vidim prisutne Evropske nacionalizme (sto mozete videti ako ste stranac koji zivi u Zapadnoj Evropi, a koji nije nesto narocito bitan u njihovom sistemu) nemam narocite simpatije. Evropa i njena integraciona moc je jos daleko od USA, na zalost.


Vinetu -nebeske jabuke iz zemlje nam Srbije

Ona je u vreme uvoza 200.000 tona genetski modifikovane soje bila direktorka bivšeg Saveznog zavoda za biljne i genetičke resurse, gde je donosila rešenja, kojima se uvoz takve robe omogućavao. Zahvaljujući njoj, u jednom mahu u zemlju je ušlo 20, u drugom 200.000 tona modifikovane sojine sačme, zatim su došle donacije, i na kraju je soja besplatno deljena za setvu poljoprivrednicima u istočnoj Srbiji i Vojvodini, navodno kao normalna, a ne genetski modifikovana soja.

TOLIKO o organskoj hrani..
i da cula sam da u Srbiji raste jedna vrsta jabuke "nebeska jabuka".. ta jabuka je toliko socna da se otimaju u svetu za nju,njene isceliteljske moci su ogromne, mislim da ima teks u casopisu "Trece oko" od nje se pravi rakija leci sve.. cak i poluvegeterijance. :)

Lepo je Toma rekao postom do smrti. :)


najbolje jabuke

Najbolje jabuke u Srbiji jedu svinje. Zasto? Zato sto onako pegave i neprskane ne mogu na pijacu jer je malo njih koji hoce da ih kupe a drugo sto ne mogu da postignu cenu. I zavrse kod svinja, onih koje su ovde vise puta pomenute.
Ipak hvala na pominjanju to znaci da nisam badava pisao.




Nema sumnje, bez rakije i

Nema sumnje, bez rakije i slanine se ne moze!

Ja kao ljekar koristim rakiju kao medicinsko sredstvo. Za druge osobe, naravno. Tako prije dvije godine moj otac pade sa ljestvi (on stariji covjek preko 70, ali malo, malo pa na ljestve) i povrijedi nogu. Nikakva ozbiljna povreda nije, ali razlog jeste, da se kuka kako boli jos mjesecima nakon "eksidenta". Onda mu ja jednom lijepo kazem, da imam sredstvo koje ce mu pomoci: "Prvo uzmes svoj rodni list i dobro pogledas, sta na njemu pise. Onda ga lijepo umocis u rakiju i stavis kao oblogu, tamo gdje boli." On u nevjerici: "A zasto rodni list?"
"Pa zato, da vidis koliko si star i da se skines sa ljestava". Taj recept mu se nije svidio i po ljestvama i dalje visi, a ja sam dobio komentar: "Ti nisi ni za veterinara".

Ili po pitanju vaznosti slanine: slucaj moga druga Vladice, koji je gay. Jednom se sretnemo na kafi, a on sav ucviljen. "Sta je s tobom?", pitam ja. On ce meni: "Ma upoznao sam tipa, izgleda k`o Adonis, ali u krevetu cisti valijum. Meni bre treba jedan, sto jede luka i slanine, a ne kojekakvi intelektualci".

Iz navedenih primjera - dragi blogovci - proizilazi, da se smije diskutovati iskljucivo o nacinu na koji se rakija, slanina, cvarci i slicno dobijaju, a nikako o pravu na egzistenciju ovih "prehrambenih namirnica"...

Zivjeli!


Moje misljenje

Sto se tice zdravlja u potpunosti se slazem sa tobom. Sve sto izadje iz procesa proizvodnje namenjeno za siru upotrebu (osim proizvodjaca) potrebno je podvrgnuti kontroli.
Sto se tice zagledanja u tudje "backyard", nepotrebno je komentarisati to. Ako se previse priblizimo Evropi mogu dobiti metak u celo zbog upada na tudji posed. :)
Sto se tice rakije. Proces dobijanja alkohola iz biljaka nismo mi izmislili. Mozemo videti, a i probati, alkohol iz drugih tradicija koji se dobija od kaktusa, borovih iglica, pirinca ili trske. Naravno da se ne proizvodi u fabrikama. Ne postoji zakon koji moze da zabrani meksikancu da pije tekilu kao ni Srbinu, Hrvatu, Bosancu i Makedoncu da konzumira rakiju iz svoje rezije.
Tradicije nekih naroda su mnogo duze od "nase".


Ja necu u Evropu, ja sam hedonista

Htedoh jos onomad da vam otpisem ali prsti mi bili masni a i posla je bilo puno,pogadjate- SVINJOKOLJ.
Citam sve vase komentare i svi su na mestu,zavisno od mesta jer u pravu su i oni koji kazu da to tako vise nece moci ali u pravu su i oni koji(kao ja)hoce da jedu meso koje ima onaj divni slasni ukus na koji smo navikli.
Evo Hrvatska ce u Evropu pre nas i oni uskoro sve to moraju da urade po evropski a ja cu vam ispricati malu pricicu iz zivota.Jesenas je komsinica zenila sina,posto je ona Hrvatica njeni su dosli iz Hrvatske na svadbu prvi put posle onog nesrecnog rata.Pitala me je da prespavaju kod mene jer ima mesta i naravno da joj pomognem oko posluzenja.Svadba je pravljena u hotelu ali za kod kuce treba servirati neko meze i dvadesetak vrsta sitnih kolaca.
stigli Hrvati sa nekoliko automobila (tri porodice sa odraslom decom) a gepeci im legli od tereta.Vadimo i unosimo u kucu a ono SUNKE od dve godine,KULENI ali ne kao ovi nasi nego u takozvanom "dzepu" pa nadimljeni....pa redom.Dohvatimo se za nozeve pa zacas sve to istranziramo a ono miriseeee...pa ukus ,ne moze se opisati.Prodjose svatovi (nismo se obrukali sve je bilo divno) a meni posle mesec dana stize pozdrav od njih ;domaca rakija,zuta kao dukat a miris..opet cu poceti da opisujem.Sakrijem brze bolje tu rakiju jer to je samo za VIP goste.E sad kazite vi meni da li treba da se prestane sa tom divnom tradicijom i da se zaboravi kako se takav kulen pravi? NE NE.
A svinja koju mi je mesar zaklao pre dva dana imala je 176 kg i sva je otisla u zimske svinjarije.Citam vase misljenje pa ne mogu da se ne ukljucim,trcanje za svinjom po nekakvom zadnjem dvoristu to odavno nema.Moja je svinja kupljena sa oznakom i brojem,zaklana je i obradjena u mesari koja je kao apoteka jer taj mesar ulaze u svoj posao.Svi stolovi su od inoxa,sve je poluautomatizovano jer on sam radi i uradi tako veliku svinju za oko dva sata vremena li vec ima zakazane druge musterije.Prvo se meso nosi na kontrolu u veterinarsku stanicu pa se tek onda trosi.Jos da spomenem zivim u Vojvodini.Ovde se svinjci krece dvaput godisnje i postoji kultura i svest o higijeni posebno oko namirnica.Zato ja necu u Evropu i necu da jedem virsle koje nisu ni videle meso a nece ni moj pas.
Putovala sam dosta i mogu da kazem da sam licno pokusavala da skuvam nesto od mesa iz njihovih mesari ni priblizan ukus nisam dobila i zato ja zurim da dodjem kuci da se ljudski najedem.Nista bez domace koke za supu i prasenceta na raznju.Ako mislite da sam neka debela sosa e pogresili ste mrsava sam ali ipak volim da jedem i to se moze samo sa merom.Pozdrav svima i ne dajte im da nam ukinu 'ranu.


Mašala. Jednom prilikom

Mašala.

Jednom prilikom (rođenje deteta) narežem ja za društvo dve pršute - jednu crnogorsku jednu italijansku (koje sam prethodno pripremio). Ona italijanska ko nacrtana - sve po propisu. Ona Njeguška na izgled - onako. Epilog - italijanska nije skoro ni pipnuta, a crnogorska planula.

A tek slavonski kulen, što je to dobro....


Džem & marmelada

Ovo sam sačuvao pre nekih mesec i po. Sećam se da sam hteo o tome nešto da pišem, ali kad me Jelena pretekla evo ovde. Sad naletih slučajno na to tražeći nešto po arhivi. Već sam bio zaboravio slučaj.

Sun, 15.10.2006 14:04 Slovenija - zanimljivosti
________________________________________
Zašto je marmelada u Europskoj uniji rijetkost

LJUBLJANA, 15. listopada (Hina) - Već više od dvije godine kupci u slovenskim trgovinama bezuspješno traže prije popularnu marmeladu od marelica ili jabuka na koje su tako navikli da se teško privikavaju na europsku direktivu po kojoj je marmelada može biti samo od limuna, naranči ili mandarina, dok se od ostalog voća radi isključivo "namaz" ili "džem".

"Prema direktivi o džemovima 2001/113/ES marmelada je proizvod koji osim i vode sadrži citruse, a sve što je napravljeno od drugog voća je namaz ili džem", objašnjenje je ljubljanskog "Dela" zašto su marmelade 2004. tajanstveno nastale iz slovenskih trgovina, a sve je više džemova i namaza koji se isto tako kao marmelada mogu namazati na kruh i palačinke ili njima puniti krafne.

Slovenci su ranije smatrali da je "marmelada" slovenska, a "džem" bosanska riječ (budući da sadržava dž kojega nema u slovenskoj abecedi), ali je zapravo prva riječ portugalskog, a druga engleskog izvora, pa je razočarenje nestankom marmelada sa polica u Mercatoru i drugim domaćim trgovinama još i veća.

Marmeladu su najprije od zrelih dunja pravili portugalci koji to voće zovu "marmelo", dok su "jam" izmislile engleske domaćice koje su "zgnječeno" (jammed) voće kuhale s vodom i šećerom i nemaju veze sa Slovenijom, Bosnom ili drugim državama na području bivše Jugoslavije, pojašnjava "Delo".


raka sisovaca

Klalose iunasem Selu.Nie da nie.& pritom je vazda bilo dve grupe koje su na zabijacki radile.Jedni tranzirali mesinu а drugi dotle odmarali krvave sake u podrumu usput sisajuci nagumu izbureta .Kakav loncic, ne daj boze case, neg’ guma, pa nategni, bilo rakija, bilo vino. Temperatura tekucine vazda ista, grlo ne mosh osuriti. Posmatraca vazda,jer kakva je to zabijacka kad nema dokonih koji atmosferu podgrevaju divanom tibozejesi . I nisi. Poneki gadljiviji bi gumu od usta raznoraznih i zvalavih, umeli radi dezinsekcije preokrenuti: ono iz bureta metese napolje ono spolja turi u tekucinu i nov krug moze da otpocne.Zdravlje pre svega.
E onda se ekipe zamenu ,ushvickani iz podruma na meso a oni smesa naguumu i dokraja ispadne . . . pis od posla.
Pricalimi moi dasam nekako bas u te dane i sam sebe rodijo jer dok je u kujnici tranzirala iznutrice za paprikas da narani nasisane majstore te poso ipak privedu kraju ,tada trudnu materumi, zavrne trbu i dok su viknuli neko dete sa sokaka da trkne po strina Dafinu zacoskom , koja je umela da prima bebe ја se sam'incijativno iskobeljah iz udobnosti mamine polnosti а 1 od mesara me odvoji odnje snozom dezinfikovanim komovicom odgrozdja iznaseg donjeg vinograda kojom su se ranije pomenuti u podrumu nalivali . Istim onim nozem skoim tek malko pre mene preklase krmacu .Zvali je Umiljata . Zato sam valjda ija ko lebac mekan . . . mesu me zenske . . sam tako . . .odkad znam za sebe.
Ili se.
cece


opet moram.

Opet moram da se javim jer ja STVARNO volim da jedem a procitah ovde da se uvezlo ONOLIKO modifikovane soje.Pa sta mislite odakle su dosle lude krave?Jele su svasta pa su poludele.Je li zdrava trava i zelenis? Ako su zdravi vidite kako su prosle sirote krave?A tek prskani kupus i razni drugi otrovi koje niko ne moze da kontrolise? E odoh sa ovog bloga i odsad jedem samo ono sto LICNO uzgajim nece meni tamo neke otrove da serviraju sa pijace.Ima da prekopam travnjak,kakva bre finoca i lepo dvoriste,ima da pozabadam luka i paradajza i da pustim srecne koke da ceprkaju.Pa da vidite kakva je supa od takve koke a ne one koje bekog dana nisu videle[sta mislite mozda su i one lude?]Eto ja moslim da nam spasa nema nego da svako sam i licno uzgaja ono sto ce jesti :)))pozdravljam sve koji vole dobru hranu i pozivam na supu.