Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

SVETO MESTO!

Ma, ne brinite...neću ja o Kosovu ovde govoriti. Zapravo, teško da imam bilo šta smisleno da kažem nakon što sam čuo vest da je tetka ubila dvogodišnje dete batinama, pa ga davila. Ne bih ja tu nešto da preterujem, ali mi se čini da bi trebalo uvesti javna pogubljenja na, recimo, Trgu Nikole Pašića ili ispred Konja, sastajališta mladih, nek vide svi i nek se zna. I baš me briga ako je žena mentalno bolesna...nije ona jedina koju bih voleo da vidim, u direktnom prenosu na televiziji, kako gori u paklu. Ma, čega sam se sve naslušao i nagledao u ovoj zemlji...naravno,ne tvrdim da je drugde bolje i da ima manje izopačenosti, nastranosti i sadizma, ludačke potrebe za nanošenjem bola bliskim osobama, prijateljima, porodici, sestrama, braći...no, ovde živim pa mi je struktura ovog društva samim tim daleko poznatija i bliža. Na sve možemo da se izvlačimo...društvo da je krivo, besparica, besmislen život pun depresivnih momenata i tako to...ali, zadaviti dete, sestrino dete! Ovo je neka vrsta prekretnice. Ne mogu bre više...

SVETO MESTO htedoh da preporučim ali su mi misli u drugom pravcu odletele...Djordje Kadijević 90-tih snimio. «Leptirica» čovek je briljirao ovim horor-masterpisom. Ako ga nadjete, a ima dvd za 200 dindzhi, obavezno ga pogledajte!


Davitelj protiv davitelja

Ne znam shto si depresivan kad ti onako dobro ide sa Brakus Saint Germain?

A glede svakojakog izopachenog nasilja, pa toga ce uvek biti i tu smrtna kazna nije ni od preventivnog ni od vaspitnog znachaja.
Ali koga ne mrzi da vishe pishe o smrtnoj kazni?


Losh trip

Smrtna kazna vec postoji samo ti to ne znas. Zove se atentat, ubistvo, nesrecan slucaj, saobracajna nezgoda, samoubistvo.Nego mani se tih tema i daj neki vic.

Gosn Kadijevic je snimio leptiricu 1973 u Bosni. Strasan film specijalno ako ste gledali sa 9 godina. Inace postavio je nove standarde u horor. Cak mi se cini kad gledam "ring" da je imao uticaja a specijalno prema Japanskom hororu. Ili sam samo preuvelicao njegov znacaj?


Braki

Smrtna kazna jedino ima smisla kad je javna, da deluje preventivno. Ovako kako se sada u nekim drzavama praktikuje samo je josh jedno ubistvo vishe - ubitvo od strane drzave. Mislim da bi bolje mesto bilo na Trgu od Terazija. Ljudi se tu tradicionalno okupljaju, navikli su. Mada bi valjalo da znamo chime bi vrshio egzekuciju, to bi u mnogome diktiralo odabir mesta.


Javno kamenovanje,

k`o u Iranu, ili tame negdje.

Pa onda ameri "ludi" sto imaju prema njima politiku kakvu imaju!(mislim i na Irak, Avganistan, i sl.)


Javno kamnovanje zasluzuje

Javno kamnovanje zasluzuje Kalish? Recimo prostor od Dizdarove kule, Despotove kapije i Zindan kapije sa kulama. Kod Crkve Ruzice. Blizu je a ipak..Tu je igrana i predstava o Djavolu i njegovom sluzi


Crnjak!

Kasnije na kafu, na Terasu ili Tvrdjavu.


Yessss!

ima ona Letnja sinema. Super pogled na obe reke, Ratno ostrvo, veliki shank, kapucino.


Kapucino!

samo da egzekucija ne bude u vrijeme posta:)


Sa' cu ti kazem iz prve ruke

Prosle godine sam imao priliku da zivim u Iranu 8 meseci.Igram kosarku i preko nekog frenda zapalim u Urmiju,mesto na severu Irana na tromedji sa Azajberdzanom,Turskom i Irakom.Elem posto provedoh mesec dana i u Teheranu uvideh pravo stanje stvari,gde sam i sta sam.To sto ih Ameri tretiraju tako kako ih tretiraju je iz 710 razliga iliti ako te ne mrzi sagni se i procitaj brojku unatraske.Samo jedan jedini a to je nafta.Andjelic je u blogu iza ovog to sve lepo objasnio iliti religija(pogotovo Islam)je idealna za kontrolu masa.Pa tako verovatno nisi ni sanjao da je do 76' Iran bio ekonomski u svetskom vrhu,tu negde se guzeljao sa Japanom.E sad da neidem predaleko to sto im sada rade ce im raditi jos malo, koliko se vodece svetske baje ne dogovore o upotrebi sledeceg energenta(verovtno voda-a tada ce najebati sve nacije koje imaju istu,ako im do sad vec nisu otkupili sve fabrike za preradu vode}.Ono sto sam hteo da ti kazem je da je sav taj njihov religijski fanatizam izrodio i neke korisne stvari,mada su ih oni imali i pre Homeinija.Tu pre svega mislim na javna pogubljenja(na koja ja licno nisam zeleo da idem,a dva su bila za vreme mog boravka),a bogami i sakacenja.Jedno je bilo za sverc gudre iz Afganistana,a drugo za silovanje(neki bolesni Kurd silovao u nekoj cuki babu).Uglavnom ja stan i auto nisam zakljucavao,a na ulici sam se osecao vrlo bezbedno,veruj mi mnogo bezbednije nego kod nas.Kazne za tuce ili verbalno vredjanje su drakonske tako je prakticno nemoguce videti sorku.Znas i sam kakav je sport i da ''u zaru borbe'' moze da dodje do svakakvih situacija.Za 30ak tekmi koliko sam odigrao bila su dva unosenja u facu ali nijadan majcin sin nije potegao pesnaju jer bi zalegao mesec dana u bajboku+novcana kazna pa bi zazalio dan kada je podigao ruku.Sto se Amera tice oni su prvaci u izvrsenju smrtnih kazni,i veruj mi da svako izvrsenje prilicno pompezno isprate,upravo iz razloga da se skrene paznja ''da je pravda zadovoljena''.Uglavnom postoje vrste zlocina koje se jednostavno nemogu podvesti pod nista drugo nego-bolest.I to trajna bez mogucnosti lecenja.Takve osobe nisu sposobne da se vrate u normalno drustvo bez obzira na vreme provedeno po raznoraznim ustanovama(posto u zatvor nece ici).Tragedija je to sto se desilo i nema razloga da ta ista osoba ubije opet nekog za 20 god.Postoje i drugi aspekti smrtne kazne i ako te interesuje mozes pogledati film sa Kevin Spejsom ''Ubistvo Gilberta Grejpa'',gde se obradjuje tema nepravedno osudjenih,ali sad nije tema...Uglavnom mislim da za ovakve tragedije i onu iz Zvezdarske sume i sl nema komentara.


U ovakvoj prilici

najprigodnije su reci Bulgakova: "Ja sam protiv smrtne kazne, Vasile Ivanicu, ali kad tebe budu vesali poci cu da gledam!".


Apsolutno tachno.

Apsolutno tachno.


Bad taste.

Nsarski, vase misljenje i pisanje postujem. Opet primjetih da zelite da me prikazete kao zlog covjeka(vjerujte da imam losih ponasanja, ali ni oni koji me poznaju, a ni sam o sebi ne misli tako, naprotiv)
Sta sam zelio da kazem.

U ovoj temi sam primjetio javni linc, pa mi je prva slika bila javno kamenovanje, gdje se jos upraznjava, sto mi je odvratno(kakav god da je krivac, na kraju meni ga je zao), S tim u vezi rekoh da mi je blizi sistem vrijednosti Zapada(u drugoj krajnosti). Na to primjetih odgovor JJ Bebe, gdje pomislih da se zeza, pa se 'primih', i poceh da pisem kroz zezanje(volim monti pajtona i sl.). Na kraju vidjeh da mi je zezanje krajnje neprimjereno temi, pa mi je zao.
Volio bih da ste vi, ili JJ Beba na dobronamjeran nacin mi skrenuli paznju na moj badtaste u datoj prilici, a ne odmah sakom u glavu.

pozdravljam vas

Ps.poslje svega pun sam emocija, pa ostavljam mogucnost da sm opet nerazumljiv


Navigacija

Ja mislim da je problem u navigaciji na blogu, u kojoj se moze lako pogresiti.
NSarski nije komentarisao Vas komentar nego onaj pre toga.
A izneo je klasicnu dilemu koju mnogi od nas sto smo protiv smrtne kazne imamo - i pored takvog javnog misljenja, da se nadjemo sa pistoljem u ruci pred posebno losim covekom ko nam je ubio nekog dragog velike su sanse da bismo povukli obarac. Meni je ovo "relativno-normalna" dilema a i interesantna za ispitivanje na sta su taj nas um i etika stvarno nalepljeni.


Vama hvala Milane

Opet gledam, odgovori nsarskog i bebe su ispod mog, a cini mi se i u vezi pisanja(ili sam ja mnogo paranoican, svejedno usralo mi je dobar dio dana)Opet svako ima pravo na svoje misljenje. Jedino sto meni smeta je to sto neko nakon desetak komentara smatra(uzima sebi za pravo) da ocjenjuje neciji karakter.
U vezi vaseg razmisljanja:
sebi ostavljam za pravo da ne bih povukao obarac(ili tako volim da razmisljam o sebi) u kriticnom trenutku, osim u slucaju krajnje samoodbrane(ubijene su mi neke bliske osobe, pa nemam zelju za osvetom-izivljavanjem)

pozdrav


Da pojasnim Miguel,

moj komentar nije bio upucen vama uopste (on se nalazi ispod posta JJ Bebe). Pre svega, vas predlog o kamenovanju nisam ozbiljno shvatio, jer sam verovao da ga ni vi niste ozbiljno izneli. Bio je skorije blog o smrtnoj kazni i ja sam tu rekao sta sam mislio da je vredno reci. Bilo bi malo prepotentno, i svakako dosadno, da samog sebe ponavljam.


Nsarski, hvala na pojasnjenju.

pozdrav


Paradoks

I ja sam pre razmisljao da ne bih mogao povuci obarac (znam ljude za koje verujem da su istinski takvi i svaka im cast).
A onda sam nekoliko puta, a kada sam se setio nekog svog proslog, poprilicno iracionalno i deplasiranog besa u relativno jednostavnim socijalnim situacijama, dao sebi ograniceno vreme (nekoliko secundi) da zamislim neku posebno losu situaciju i iskreno ocenim svoju reakciju.
Tu sam, naravno, zakljucio da sam sebe zavaravao u razmisljanjima o tako nekim ekstremnim situacijama.
Kazem "naravno" zato sto sam posle jos zakljucio da je moje razmisljanje iako u granicama normale u stvari, ako bih pokusao da nesto ucim decu na tu temu ili nastavim sa razmisljanjima, u stvari pomalo sadomazohisticko i ne samo da neke kutije nema potrebe nikad otvarati u zivotu nego nam je to i norma da ako ih otvorimo sve sto cemo otkriti su razni paradoksi.


moj laicki pokusaj objasnjenja :)(kako ja vidim)

Svaki covjek sadrzi racionalne, i iracionalne misli, pa s njima u skladu i djela. bijes je najcesce proizvod iracionalnih misli, pa takav spada u nefunkcionalno osjecanje.
Ali, desi se svakom. Ono sto je vazno(po meni)je da se u datom trenutku prepozna, pa da se uvidi se ne mora 'ispostovati' do kraja.
S tim u vezi,volim da mislim o sebi, da u 'ktiticnom momentu' ne bih drugo bice rastavljao od zivota.

Inace mislim da je duznost svakog covjeka da otvara svoje 'kutije'tj. da osvjescava svoje misli i osjecanja, jer to dovodi do mjenjanja svakog covjeka na bolje.(empatija-meni najdraza rijec i osjecaj)
Pozdrav


Duznost i vreme

Duznost jeste i svi ih mi otvaramo samo sto mnoge kutije vode u strasne paradokse. I neki od njih su toliko strasni da je otvarati te kutije slicno onom medi sto "cool-ira" tako sta skace sa litice sa orlovima a koji cooliraju tako sto otvaraju krila tek vrlo nisko pri zemlji.

Ja sam neke kutije prestao da otvaram po jednostavnom receptu - ako je vreme vec ograniceno, i ima toliko nacina da se bude bolji u ovom zivotu, cemu onda gubljenje vremena na paradoksima hipotetickih boljitaka alternativnih zivota.
Ovo je lokalizovano razmisljanje o paradoksima - ja sam se kao mladji kacio za svaki paradoks ako sam mogao priustiti vreme za to, a kasnije sam poceo da im lepim etikete po sansama da se oni bez obzira na moje razmisljanje izgube u talasima svega ostaloga oko mene.

A do nekih kutija od ovih sto svi otvaramo, neko vise a neko manje sistematski, moze da se dodje ovuda, a kasnije zavrsi ovde.


BiH-dizel

Moram da priznam da mi je jasnije tek poslije linkova, koje ste prilozili.U pravu ste.

pozdrav


...

Potpuno tachno.
Navigacija i preglednost bloga (ko kome pishe, otpisuje, odgovara, replicira, ko koga zajebava, ko se ispod koga "potpisuje"...) su prilichno loshe resheni.

Mada, kapiram da je ovu multilateralnu komunikaciju teshko prezentirati na bolji nachin.

Kada bi mogla da se kombinuje neka blog-forum tehnika?

Laik


/. rulez!

Na Slashdot forumu imaju resena (uslovno receno) dva problema.

Prvi je sto se tamo linijom vidi ko ja na sta odgovarao i pride, na svakom postu moze da se klikne na link "parent" pa onda vidite na sta je taj post zapravo odgovor.

Druga stvar je njihov sistem moderacije, ali to je vec diskutabilno koliko je on dobar.

BTW, hteo sam da predlozim uredniku tako nesto, ali morace neko da me poduci kako poslati poruku uredniku.


Miguel

evo sad se ukljuchih. Da, ja sam se na vashu ideju o kamenovanju zezala :) Povezala sam vash predlog kamenovanja, koje sam takodje shvatila kao crni humor, sa razmishljanjem o smrtnoj kazni i "Leptiricu" iz posta nasheg domacina Igora Brakusa. Kada sam pomenula Kalish i zgodno mesto za kamnovane, spomenula sam prostor gde se igrala predsrtava "Djavo i njegov sluga" u kome se pojavljuje i prvi srpski vampir Sava Savanovic, koli je takodje i u pomenutom filmu. Tema je teshka, ne zbog dileme smrtna kazna ili ne, nego zbog sluchaja koji je Brakusa potstakao da napise ovaj blog. Ja sam protiv smrtne kazne jer ona ovakva kakva je nichemu ne sluzi, jer u mraku gasnih komora, elekktrichnih stolica, sala za injekcije, veshala ili shta ja znam kako vec se vec izvrshavaju egzekucije, ona jeste samo josh jedno ubistbo vishe, ne predstavlja nikakvu preventivu jer ljudi i dalje vrshe najgnusnije zlochine koje mozemo zamisliti. Javna smaknuca su neshto drugo, ali to nisu standardi civilizacije kojoj pripadamo. Revolt Brakusov razumem i sama se chesto pitam koju kaznu zasluzuju silovatelji dece i zena, hladnokrvne ubice, ratni zlochinci, ali raspravu o tome ovde i sad sam smatrala neumesnom. Zato sam se poigrala crnim humorom, koji je odlika nasheg domacina, smatrajuci da nikog time ne vredjam. Jedino mozete pomisliti kako sam neuvidjavna i trda srca. Ako je tako, ja vam necu zameriti. Miguele ti si cool i ne sekiraj se. Niko nice nishta loshe pomisliti o tebi.Ja svakako. Mir brate :)


JJ Bebo(ako moze na ti)

Priznajem, dan mi je lose poceo, pa sam onda svoju paranoicnu projekciju prebacio i na komentar. Ne mislim da si neuvidjavna i tvrda srca.(moram ti priznati da si prva osoba zenskog roda od koje sam cuo da joj se svidja mediteraneo, film mi sa svojom atmosferom mnogo znaci)
Izvini ako sam 'gore' pisanjem, necim te 'ozracio'.
Svako dobro i tebi.:)
pozdrav


Miguele

Svaki prijatelj filma "Metiterano" je i moj prijatelj. Sebe smatram Beogradjankom,(ultra Bgd nacionalista -tvrdo jezgro centar), Srpkinjom, Mediterankom, Balkankom, Levijantkinjom, Orjentalkom i Evropljankom. Ne mora nuzno tim redom :) Pozz i budi cool


Ako se slazes

mediteranka, u kontekstu filma, i onog 1 faca-1 rasa, obuhvata sve gore navedene osobine.

jos jednom pozdrav:)


OK, ali

Nije na odmet biti sve - u svakom sam drushtvu rado vidjen gost:)


Republika Beograd

Tako je prijateljice!

Aziz :)


...zbog "leptirice" sam kao

...zbog "leptirice" sam kao dechak najmanje godinu dana mokrio sedeci. poznajete sigurno onu vrebajucu neizvesnost tame ili prostora shto izmiche oku.

shto se tetke-davitelja tiche - da, to je stvarno strashno. i ja se nadam da ce je u paklu mcuhiti kao onu bulgakovljevu sa maramicom kojom je udavila beslovesno chedo.
sa tim u vezi preporuchujem "you 4given" iz 2004 - cinqe lee-a (cinqe je brat spike lee-a, bell boy shto sedi na recepciji sa screaming j.-om u mistery train).

ende


Brakuse, smiri strasti

Covece ala si zapenio, kapiram da te je ova strasna vest apsolutno pomerila iz takta, no smrtna kazna nije resenje, a svakako nije ako se izvodi javno.

Verujem da je procentualno broj krivicnih dela u Kini nezavidno manji nego u ostalim delovima sveta. Niko to ne moze objektivno da proveri, ali cak su i oni prestali sa tim divljackim metodama.
Nisu ti ljudi nad kojima se izvrsava smrtna kazna likovi koji su se slucajno ogresili o zakon, pa ih sada nehumano kaznjavaju. Oni su teski zlocinci, ali smrtnom kaznom se ne dobija nista osim likovanja da je krvnik patio. Drustvo sa druge strane mnogo gubi, da ne iznosim sada opste poznate argumente.

Ko to nije skapirao, verujem da se nije potrudio da o tome bar malo porazmisli.


vinzenzo,

ako ciljate na mene kao nekog ko nije shvatio neprimerenost, ne samo smrtne, kazne - varate se. mislim da je u ovakvim okolnostima potpuno suludo upushtati se u diskusije: smrtna kazna - da ili ne ?

pozdraff,
igra


Ciljam i na vas

Mislim da je bas u vezi sa ovim slucajem potrebno raspravljati o smrtnoj kazni.
Imamo stravican dogadjaj i bas u takvim situacijama je bitno odrediti da li da postujemo principe neubijanja, narocito mentalno obolelih osoba.

U pravu ste samo oko toga da nema svrhe da nas dvojica raspravljamo, jer vidim da obojica imamo definisane stavove, a pri tom ostajem na onome sto sam napisao o ljudima koji misle da je smrtna kazna resenje.


vechni nesporazum

jel´te ?
ne bih zeleo da imam bash tako precizno definisane stavove, ali bih voleo da mi kazete - koji ste vi to ischitali u mojih par rechenica u vezi kaznenog smaknuca?
kada sam napisao da je suludo ovde raspravljati o kaznjavanju smrcu mislio sam na playground - oficijelni shef-komichar ovog medijskog pogona zgrazava se nad ubistvom deteta i predlaze javnu egzekuciju. u skladu sa njegovim pozivom nisam uzeo za ozbiljno njegov ispad. pa on me je godinama budio ratnim poklichem - budjenje !
ali, kada bolje razmislim, moze biti da ste u pravu, vinzenzo. na kraju krajeva, ovde nam se g. brakus obraca kao javna lichnost - a ne kao klovn! dakle, trebao sam ozbiljnije da ga shvatim.
u ovako promenjenim okolnostima moram reci da se nikako ne slazem sa predlogom autora texta "sveto mesto".
i shta sad ?


Alone

Prihvatam da nisam prepoznao sarkazam u tvojoj poruci. Ako je tako, izvinjavam se.

Sa druge strane ne vidim zasto ne bismo ovde raspravljali na tu temu.
Ja licno ne mislim da je Igor Brakus klovn. Ne mislim da je neko ko ima svoj show osoba koja u startu nema sposobnost da razmislja o ozbiljnim temama.
Rec je o veoma ozbiljnom dogadjaju, pa posto je on pokrenuo to pitanje kapiram da je hteo da o njemu ozbiljno i prodiskutujemo. Ne verujem da je zeleo zajebanciju ili se mi Alone opet ne razumemo.

Da li Brakus zaista misli ovo sto je napisao ne znam. Mislim da je isfrustriran, a ako je tako moze to i da napise.


jese

stvarno kaze klovn, a ne klovan?


Haaaaaa,haaaaaa

Klovn, Brooksy, klovn:)


eto

covek se uci dok je ziv :))

e taj srpski, bre!


za logopede i gramatichare

dobro, hajde recimo onda klaun


Aione

jezichki chistunci bi ti sad spochitali da je to hrvashtina :)


a i jezicki cistunci..

ono, relax people.....


anyway,

haval vam na ispravci.
josh samo da je bila dobronamerna priznao bih vam da sam hrvat.


kako nije dobronamerna?

kad je beba bila bilo sta drugo do dobronamerna?


:)

:)


revisted

nadam se da shvatate vic.
neda mi se nikako da koristim web-simulatore smeha.
mada, sve chesce uvidjam praktichnost istih.


dosta!

Dosta vise sa tim sociolosko-teorijskim sranjima o smrtnoj kazni. Brakus je popizdeo i potpuno je u pravu, ali sam siguran da ni on ne bi streljao ljude na Terazijama. Zato razmisljajte o jos jednom mrtvom detetu i ne proseravajte se mnogo.


Ja zbog Save...

...Savanovića nisam mogla danima da zaspim...


Eh,Jelice,

Pa nije valjda da Vas je uplasila srpska verzija grofa iz Transilvanije...


Igore, Razumem te.

Igore,

Razumem te.


Ako je tetka izvršilac ubistva, majka je saučesnik

Kaže brižna majka:

"Moja sestra je i letos bila kod nas, i tada je tukla tog starijeg. Nismo ništa rekli, ćutali smo, ali sada ne mogu".

I sad neko traži smrtnu kaznu za ženu koja je mentalno obolela, a to što je majka znala kome ostavlja dete, što je mentalno obolela sestra već tukla i maltretirala dete, to nikom ništa.

Nije rešenje smrtna kazna, rešenje je kriminalizacija ćutanja. Ova majka mora da odgovara kao saučesnik.

Kad je nasilje u porodici u bilo kom obliku u pitanju, ćutanje je saučesništvo i mnogo je smislenija akcija kriminalizacija ćutanja nego ova nesuvisla priča o smrtnoj kazni.


Boze

kakva luda i bolesna zemlja. Zao mi je sto Srbi ne mogu da osete Bozicnu atmosferu u Americi ili Engleskoj. Sa vremenske i prostorne distance kad otvorim net s vremena na vreme i vidim sta se desava u Srbiji shvatim koliko nam je zemlja bolesna i tuzna. Ljude okupira politika, veliki brat i pink :(
Mozda bi trebalo da ih okupira ogromna jelka , praznicno raspolozenje, kicenje, ljubav, porodica...ali to se desava valjda samo u nekoj tamo srecnoj zemlji, kao i sto se desava. I razumem ja to. Kome je do jelke , kicenja , praznika i poklona kad nisu zadovoljene osvnovne egzistencijalne potrebe. Epa dragi moji shvatimo da mozemo da zamenimo ta g*vn* od politicara i da cemo da ih menjamo sve dok nam glavna preokupacija pre nove godine ne bude ogromna jelka , kicenje i sreca!
Boze kako tuzno...


pa znas sta, nemoj da otvaras net

ako si tamo (i ja sam tamo negde) nemoj onda da otvaras net ako mislis stvarno da sve te jelke i sjaj i muzika znace da su ljudi bolji i drustva zdravija... svi smo mi bre manjevise isti ljudi i svud aima ovakkvih manijaka kao sto je ta prokleta tetka koja je ubila, udavila dete od 2 godine... svuda je svet lud i bolestan, samo je manje ili vise ocigledno... sta sad, mi koji smo otisli treba da pljuejmo po srbiji i da tvrdimo kako kod nas kuci u srbiji ama bas nista ne valja a eto na zapadu kite jelke i imaju rasprodaje ili vec sta.... znas koliko samoubica ima npr svajcarska? znas koliko je mladih amera nestalo u Iraku bez ikakvog razloga? znas koliko ce ih tek nestati u Irtanu ili Siriji ili gde vec sledeci put bude gostovao americki demokratski konvoj srece i radosti i demokratije...
Igor je potpuno u pravu, javna pogubljenja koja bi se rpenosila preko TVa pa da vidis onda kako se prevaspitava narod. i to vazi ne samo za nas, nego i za amertiku, zapad uopste... koliko pedofila, manijaka, decije pornografije, ma mislim bre stvarno...
mozda je i ovo govor mrznje ali kad neko ubije dete od 2 godine bre....
svaka cast Bakusu, svaka cast!!!!


OK i mislila sam

da ce neko da pomisli ovako nesto. Ja zivim u Srbiji u Americi sam samo mesec i po dana za praznike i N.Godinu i bas zato sam i razocarana sto znam kako je u Srbiji a kako je ovde tj. u uredjenim bogatim drustvima a tamo se poubijasmo od bede, jada, muke i akumuliranog besa i tuge u proteklih 15 godina.Tacno je svuda ima ubistava ali srazmerno broju stanovnika i bogatstvu drustva Amerika koja ima 230 miliona moze sebi da priusti da joj nestaju vojnici u Iraku na kraju krajeva oni prave pare tako sto ratuju tamo ali Srbija koja ima 10 miliona ili manje mislim da ne moze sebi da priusti da ubija decu tek tako. I da li se neko pita kako i zasto je ta zena obolela, koliko ludaka seta Srbijom i koliko je ljudi mentalno obolelo tokom ovih godina?! Jednostavno bolesna zemlja, bolesni ljudi i na kraju cemo i da se poubijamo tako medjusobno...


Ovo

Quote:
a tamo se poubijasmo od bede, jada, muke i akumuliranog besa i tuge u proteklih 15 godina

je, mislim, kljuc za razumevanje razlike "tamo" i "ovde". Lako je reci bilo kome "take it easy" kad smo na svi pikniku. Ali, kako kaze B. Russel, kazi "take it easy" coveku koji prelazi ulicu, a ka njemu velikom brzinom juri kamion i ne koci.


Jeste

i vise ne znam ni koga da krivim u kome i cemu da trazim razloge i uzroke,samo previse je sve u Srbiji propalo, vise mi se cini beznadeznim cak i razmisljati o tome...a kamoli da mislim da moze da se nesto uradi tamo da bi se to popravilo...


Kad sam posle dve godine zivota u

onoj inflaciji 91-94 dosao u USA, brat me sacekao na aerodromu, i usput svrati na benzinsku pumpu da kupi benzin. Ja se gorko nasmejem i kazem mu:"Gluposti, nemoj da gubis vreme, gde na pumpi ima benzina?!". Tada sam shvatio iz kakvog sam stanja dosao.


Svece

Prvi semestar u Nemackoj,2001...sedimo nas cetvoro u studentskoj sobi, taking it easy i u odjednom nestaje struja. Automatski ustaje "domacin", vadi iz steka dve svece i pali.Nastavljamo da pricamo i tek posle sat vremena, padne nam pogled na vrata. Ispod svetlo... Otvorimo vrata, onako sa upaljenim svecama...sija sve ko novogodisnja jelka...
Neki Arapin napravio kurzschluss, iskocio osigurac i za dva minuta su to popravili...A mi, rutinski, stek sa svecama i vozi...


secas li se

Da li se secas, iz vremena kad smo bili mali, ko nije isao na more i u ostale provode. Ponavljaci! Oni koji su morali na popravni


preventiva

Bladerunner, da li raspolazete nekom uporednom statistikom? Broj slucajeva ubistava, silovanja itd. u Srbiji i u Americi, procentualno izrazeno? Ozbiljno pitam, jer ne znam, a kad ste vec pomenuli... Nisam sigurna da bi i na tom polju slika Srbije bila crnja (sto, ocigledno, najcesce jeste).

Uzasnula me ova vest. I tako svaki put... a ne vidim da se ista konkretno preduzima da se ponavljanje ovakvih zlocina spreci.
Moja prva reakcija na ovakve price - uvek impulsivna, instinktivna. Zbrisati bilo koga ko je u stanju da zlostavlja i/ili ubije (i, uopste, da ugrozava) slabijeg od sebe i nezasticenog. Medjutim, u mom slucaju je ovo samo iracionalna misao, jer sam nacelno protiv smrtne kazne. Sta se time postize?

IMHO nema nista od preventivnog delovanja kroz sprovodjenja smrtne kazne. Mentalno obolela osoba svakako nece odustati od ovakvog cina, jer ga najverovatnije nije ni planirala, niti je u stanju da razmislja o posledicama. Za one za koje se utvrdi da nisu mentalno bolesni, te da su pri cistoj svesti izvrsili ovakav zlocin (mada mi nije jasno kako se tu opste moze govoriti o mentalnom zdravlju), takodje ne verujem da bi ih pomisao na smrtnu kaznu zaustavila. Mozda i gresim. =/
Najzad, kada se ogole argumenti, obicno se u prilog smrtnoj kazni navode troskovi izdrzavanja zatvorenika ili hospitalizacije (boravka, lecenja) obolele osobe, na racun drzave, a to opet nema veze sa preventivnim delovanjem.
Drzava je kranje nemarna prema mentalno obolelima i ne bi me cudilo da uz svaki dijagnostifikovani i leceni slucaj treba racunati na bar jos nekoliko jednako ozbiljnih, a neozbiljno shvacenih, ili potpuno 'propustenih' slucajeva. I evo kakve su posledice.

Edukovati populaciju, upucivati ljude psihologu/psihijatru/terapeutu, nauciti ih da to nije "blam" (u Srbiji cesto jeste), sistematski ukidati takvu vrstu tabua, prosirivati praksu porodicne terapije, ma sta god! Makar nastojati da se sto temeljnije radi na ovom problemu. To bi bila preventiva. Kada dodje do potrebe da se mentalno oboleli zlocinac kazni... e pa, tada je kasno. Smrtna kazna kao preventiva je oximoron.

Sve drzave imaju problem mentalno obolelih i ne mislim da je to problem koji se lako suzbija (ocigledno, nije resiv), ali Srbija je jedno od onih jezivijih mesta na kojem (samo jedan primer) i danas ima roditelja koje treba unedogled uveravati u to da poseta decijem psihologu nije za izbegavanje i nije "sramota" porodice. (Amerika je, opet, najbolji primer one druge krajnosti i preterivanjem u psihijatrijskim dijagnozama takodje takodje steti sopstvenim gradjanima, samo na drugi nacin... ali to je vec suvise daleko od teme.)

Ovde gotovo da mozete biti sigurni u to da vecina onih sa ozbiljnijim mentalnim poremecajima nikada nije ni cula za dijagnozu koja ce im kasnije biti postavljena, nakon sto vec ugroze nekoga. Kao onaj harmsovski slucaj od pretproslog leta, kada je onaj nesrecnik udario drugog nesrecnika cekicem u glavu usred Beograda, pa na kraju - ni manje, ni vise, nego shizo-afektivni poremecaj. Covek sa teskim mentalnim problemom slobodno seta gradom, i to sa cekicem - nelecena bolest, tezak dan, drasticna promena vazdusnog pritiska i vlaznosti vazduha i - ode glava prvom prolazniku koji se nije smeshkao. Moglo je i mnogo gore. Porodica zbunjena. Srbija.

Slazem se da se majka, prema datoj izjavi, treba smatrati saucesnicom.

Sto se teme Brakusovog bloga tice... u cemu je problem? Zabavljac je - to ne znaci da nije ljudsko bice. VIP blogger - znaci da moze da bira bilo koju temu kojom je licno okupiran u trenutku. Ne mora da bude vedar i zabavan i onda kad mu je muka.


bez naslova

"kakva luda i bolesna zemlja"

SVASTA
Pa u se USA dnevno istrazuje oko pedeset serijskih ubistava!!!A gde je ostalo.
Kakve veze ima sto je Bozic.
Desilo se ubistvo neduznog deteta! To je tragicno i o tome treba da se razgovara.
E, sad, da li sam za smrtnu kaznu???
Definitivno NE.
Samo se pitam o cemu je razmisljala majka kada je ostavila dete sa tom osobom i gde su nadlezne medicinske sluzbe (jer pretpostavljam da njeno ponasanje nije od juce).
Koliko krivim tetku, krivim i imajku.


na doticnu vest

sam dva puta videvsi je( ovde na netu uglavnom ) preskocio mogucnost da do kraja procitam, jer sam u medjuvremenu doznao i ovo: http://www.bbc.co.uk/serbian/news/2006/12/061212_ukraine_babies.shtml

a setio sam se i onog proslogodisnjeg ( ili ovogodisnjeg? ) ubistva one devojcice kod onih vagona ( gde bese ), i mnogih ubistva i bizarnih kako ubistva tako i nasilja. Sta bih ja da se UCINI, ne vredi ni da kazem. Ispascu gori od vecine onih koje bih da vidim u analima proslosti, sa obaveznim dodatko"zasluzena kazna". No, ne bih na Terazijama ili na Trgu Nikole Pasica, stavljao nesto tog tipa, mislim vesala i slicno.
Ne vredi. Trebalo je 6.10.2000. uraditi Ono-Nesto, a kako to nije uradjeno, to nam ostaje da ovako sitnicavo, osudjujemo, javno definisemo svoje stavove i pokusavamo koliko god je to moguce, da delujemo na Javne Sektore, Javno Mijenje, na nas, da kako znamo i umemo, "spasavamo" ljude od serijala Negativnih Misli. Vesala i Javna Pogubljenja, nisu nimalo dobra resenja. Ima jos toliko skrivenih fanatika ( koliko ih ja tek znam ) koji bi svasta uradili samo da javno budu pogubljeni! Da, toliko smo "skrenuli".

Ipak Tebi hvala sto nisam jedini:)


Ubistvo tog deteta je

Ubistvo tog deteta je uzasno,stravicno,grozno.Kao sto je i svako ubistvo,zar ne.Ovde smo vise pogodjeni,jer je u pitanju dvogodisnje dete.Na nesrecu,takvih slucajeva ima koliko god necete,sirom sveta.Surovosti i brutalnosti.Stravicnih slika i prica,da vam se digne kosa na glavi.Na kraju krajeva,mi smo samo jedna zaostala i paranoidna civilizacija.Ipak ne bih voleo da vidim serijatsko pravo na delu.


Kraj rata

Da li ste gledali film Kraj rata, u glavnoj ulozi dete i Bata Zivojinovic?

Koliko Nista Vise Nije Vazno ako je ubijeno dvogodisnje dete tvoje...


ubistvo je poraz drustva

Smrtna kazna bi znacila nemoc i poraz drustva da uspostavi svoje vrednosti.
Ja sam izricito protiv smrtne kazne i mislim da sam protiv te u biti srpske filozofije na koju se natalozilo svega i svacega a to je "klin se klinom izbija".
Tesarska filozofija nas je i dovela do ovde.
Ta je zena uradila nesto sto je uzasno i prva prirodna reakcija je ubiti je i to je normalno prirodno ali drustvo se ne zasniva na prirodnim reflexima nego na nauci i pravu i filozofiji. Mislim da je ta zena nama vrednija sa stanovnistva proucavanja psiholoskog stanja koji ju je doveo do toga da ubije sestrino dete, nego bilo sta drugo. U cilju prepoznavanja i prevencije buducih incidenata.
Ja nisam psiholog ali logicno razmisljam ako imam prostora za to. Mislim da su to osnovne vrednosti dobrog i funkcionalnog drushtva da sistem daje prostora kao i pojedinac da se njemu sprovodi zakon i da drushtvene vrednosti sazrevaju zajedno sa drzavom.
Svojevrstan poraz drustva bio bi u ovakvom momentu, posle evropske odluke da nam dozvoli koriscenje njihovih naucnih podataka i istrazivanja, da se vratimo u srednji vek.


Eojski febris,

Cenim da ste u pravu.Svakako,strasno cepaju srce ovakvi brutalni dogadjaji,kada se uzme zivot jednom nemocnom bicu koje u isti nije ni zakoracilo.Kao neko ko se i sam bavi naukom,mislim da se moraju uspostaviti drugi mehanizmi za blagovremeno sprecavanje ovakvih tragedija.Osveta,cini mi se,nikada nije bila dobar put;osveta radja osvetu,i nastaje jedan circulos visciosus koga je gotovo nemoguce prekinuti.Mislim da covek mora jos mnogo da evoluira,u smislu sopstvene neurofiziologije,da bi sve jedinke vrste Homo sapiens stekle istu informaciju-da je uzimanje tudjeg zivota nedopustivo.Mi moramo da pokusamo da razumemo sta se desava u mozgu ubice u trenucima samog zlodela-a to cemo najmanje moci da razumemo ako objekat koji mora da nam omoguci to razumevanje rastavimo od zivota.Empirija je vec pokazala da smrtna kazna nije resenje,i da ubice ne prezaju da pocine zlocin cak ni suocene sa mogucnoscu da ce i njima drustvo oduzeti zivot,kao kaznu za nedelo koje su pocinili.Krajnje je vreme da krenemo drugim putem-da razumemo tu uzasnu pojavu,taj stravicni nagon.Tako cemo imati vise sanse da ga sprecimo,i spasemo zivote nevinih u buducnosti-mislim,mnogo vise nego da organizujemo javna pogubljenja.


Ma, jasta - hleba i (c)igara!

Dajmo ljudima da nasladjuju svoje iskonske nagone! I neko kaze da je Rim puk'o...

Uopste nije bitno cije je dete maltretirano i zadavljeno! Makar bilo i ono koje golubovima otkida glave, sa kukom - uzasno je!

Naravno da je ubica - psihopata, cim je mogla da uradi tako nesto... Sa stanovista etike, to je bolesna osoba nad kojom se ne moze i NE SME izvrsiti smrtna kazna, makar i postojala!
Ali, takodje, takvu osobu nikada ne bih pustio na "svetlos' dana".

Nego, sta cemo sa ovim nasim psihopatom ovde? Koliko dece je pobio (ili su ostala sirocici) zbog grebene nafte, a cak i njegov tata zna "tajnu" da kad elektroliziras vodu, na jednoj strani dobijes vodonik koji gori mnogo bolje nego beMzin! I nema CO2 & ostalih djavola...

Mungos, The Zmijojed.ac
"Platon mi je drag, ali mi je istina draza!" (Aristotel)


Matori starac...

... taj Aristotel, preko 2300 star, muska Pandora-sveznalica. A jos pre par stotina godina postao senilan :)


Bolestan

Kako je moguće da nekog prvo ubiješ (batinama), pa ga tek onda udaviš?

BraQse, odakle izvlačiš te informacije?

Ako ih izmišljaš, onda si...


prevzidjena tema, nadam se

Smrtna kazna bi trebalo da bude prevazidjen oblik uspostavljanja vrednosti u drustvu. Odmah zamisljam javna vesanja, razularene bezube mase na trgovima, kamenovanje... Ma hajte ljudi, nismo u srednjem veku. To sto je nacin egzekucije usavrsen, ne cini cin naprednijim i manje losim. Zlocini se desavaju i desavace se, a na smanjenje zlocina trebalo bi uticati uspostavljanjem pravih i trajnih vrednosti u jednom drustvu. Oko za oko ne resava problem, donosi samo trenutno olaksanje zrtvi. Cisto hipoteticki, zamislite da pogubite nevinu osobu?

Zasto stalno ovako mracne teme? Da li je moguce da niko ne primeti da se u ovom drustvu desavaju i lepe stvari...


Brakushe

Ajd daj neku temu kao sto ti vec znash pa da pobedish ove druge sa brojem komentara.
Nesto kao: Da li znate neku urbanu legendu? Ili da li je urbana legenda ili istina?


Cak i da je mentalno

Cak i da je mentalno poremecena osoba to mi nije dovoljno jak razlog da ubije dete.To je ne opravdava.Mozda bi se i slozila sa tobom da takve ljude treba obesiti,ali zar i mi ne nanosimo zlo.Kakvoj takvoj osobi ipak to nije resenje,a veruj mi da bi je ja prva stavila na lomacu.


E,moj Brakuse

kad bi ovo bio kraj. Svaki ti je vrag u nas libreto upisan....


Igore,

ne znam sta se to sa tobom desava?! Evo vec drugi post je prilicno grozna tema. Daleko od toga da o tome ne treba pricati.

Nema resenja Igore! Ne mozes da ubijes sve koji to zasluzuju - ako uopste moze da se definise cime se zasluzuje smrt. I da mozes, opet ce neka mentalno obolela osoba ili neki napaceni kreten da uradi nesto sto zasluzuje smrt! Mozes ili da okreces glavu i bavis se svojim zivotom i zivotima ljudi koje volis, ili da gubis zivce na nesto na sta zaista ne mozes uticati. A u oba slucaja jedino ti ostaje nada da cemo se svi (planeta, nije samo Srbija "kloaka" sto cuh u TT Sindrom) promeniti na bolje.

Pozdrav Igore, i probaj da uzivas u SVOM zivotu! Recima Pearl Jam: "I know I was born and I know that I'll die - in between it's mine! I am mine!"


Sestra ili majka.

Ti bi obesio sestru i u direktnom prenosu gledao kako ide u pakao? A onda bi posle samo petnaestak dana saznao da je policijskom istragom utvrđeno da je majka ubila dete. Imao bi onda još jedan prenos vešanja uživo na trgu ili gde god. A šta bi sa sestrom? Nema veze, jedan nevin je ništa spram hiljade krivih koje bi ti u slasti gledao kako vise. Verovatno si uživao gledajući vešanje Sadama.
Uživati da se ljudska nesreća pretvara u još veću nesreću je zaista tužno, ali šta ćeš nisi ti kriv.
I zbog toga što mislim da si ispravan želiš da obesiš nekoga.
A šta se dešava kad tebe proglase krivim?


Iskusni Brakus

Kanim da ga je stari lihvar Matke naterao da pishe blog obecavshi mu srdachan stisak ruke. Iskusni Brakus stari pronicljivac raskrinkao je podlu nameru svog zlog shefa i reshio da se povede starim proverenim shtosom:

Sve shto treba da uradish je da skuvash jednu zaista uzasnu kafu i niko ti vishe nikada nece zatraziti da mu kuvash.


Hvala ti

covece za ovaj odgovor.
Rekao si sve ono sto sam ja nameravao.


mrakus

Mozda bi trebao da promenis nadimak.
Mislite o necem lepom.


Pa ako vam je bas toliko stalo do neceg lepog...

...i vedrog, a ne mracnog i oblacnog, koje vas, vidim, ovde bas frustrira, onda pogledajte i ovo:

http://bekanismi.blog.hr

Prijatno!

Prijatelj oba barda i još jednog


Otisao...

Otisao sam iz Srbije pre 14 meseci.
Nisam vise mogao da izdrzim svakodnevne gluposti, subkulturu, pink, politiku...
Jedinu kontakt sa Srbijom imam na sajtu B92.
Svaki put kad se ulogujem odvali me neki novi uzas.
Dokad, jebote?
Ima likraja gluposti u Srbiji?
Ima li pocetka pameti i rezona?
U ovakvu se Srbiju ne vracam!


Nije sve crno belo

Pre smrtne kazne mi, današnji paćenici ovog društva, mogli bi da organizujemo preventivna delovanja. Čisto zbog nas samih, da se i nama ne omakne neko ubistvo. Na primer, ti Brakuse kao novinar, upotrebi konačno sav svoj pozitivan uticaj na sve generacije koji nesporno imaš i pravi poučne emisje kakvih kod nas nema a to su da u emisiju pozoveš nekog psiholga ili psiijatra, pa onda nešto istoričara pa i druge umne glave da nam malo osvežavaju pamet i podsećaju nas šta nam se događalo u prošlosti i kak sledestveno tome treba da se i mi ponašamo u sadašnjosti. Šalim se, ali zaista razmisi o ovme, doveseti nekog ko će nam konačno reći istinu o KOsovu i ko će nam sa psihološke tačke gledišta konačno i objsniti šta nam se dešava pa ćemo možda odbaciti decenijsko komunjarsko objašnjenje onoga što su nam naši preci naturali kao jedinu istinu o svemu a koju i danas deklamuje 80% ovdašnjeg stanovništa. Hajde da konačno počne i nešto od nas da zavisi.


kad

KAD CES NAM SE PONOVO OBRATITI OVIM PUTEM. Igore slusamo te i cekoamo blog


Leptirica

Mozda ga je napala "leptirica" :)


Leptirica

Double click! Fu*k