Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Sv. Nikola 'only in Serbia'

Sve se desava oko slave u utorak i moje zelje da proslavim Svetog Nikolu, ovde u Londonu, onako kako dolikuje. Ponesena zeljom da pokazem malo originalnih Srpskih obicaja,  pozvala sam svoje Engleske prijatelje na veceru. Mozda sam naivna, ali verujem da postoji neka moralna obaveza Srba da poprave, u ovom trenutku ne previse laskav imidz Srbije. Ako nista, bar se ja trudim. I sto se vise trudim, to mi je sve teze da nadjem bilo sta sto bi bilo originalno, autenticno i sto bi nas bar malo istaklo u odnosu na ostale. Na primer Cesi imaju pivo, Francuzi vina, Talijani modu, Brazilci fudbal,..... Mi nemamo bas mnogo sta. Cak je i ajvar registrovan i zasticen kao Bugarski proizvod.  Slavljenje porodicne slave na nacin na koji mi to radimo, po mojim dosadasnjim saznanjima, jeste ‘only in Serbia’  fenomen.

Moji prijatelji su poziv na slavu prihvatlili. Neobicno im je sto je hrana redukovana na posnu, a i malo im je cudno da slavim Svetog Nikolu dve nedelje nakon sto je to uradila cela Holandija i pola Nemacke. To im je jos vise probudilo znatizelju i pravo Srpsko iskustvo se nestrpljivo ocekuje. Ja uzivam u pripremama. Danima smisljam meni i nabavljam namirnice. Da bude ukusno, a posno. Tradicionalno, a ipak aktuelno.  

Previd koji sam napravila je u broju zvanica koji je veci od broja stolica u mom stanu. Zamolila sam drugaricu da mi pozajmi njene stolice. Prvo je pristala, a onda je sinoc stigla poruka u kojoj se izvinjava sto ne moze da mi pozajmi stolice. Savetuje da se snadjem na neki drugi nacin. Sada se u mom stanu na tu temu odigrava drama. Cini mi se da bih lakse dobila milionski tridesetogdisnji zajam za kucu nego cetiri stolice na jedan dan !  Vec satima pokusavam da resim problem. Razmisljam koliko bi vremena za to trebalo u Beogradu? Pa izmedju 10 i 20 sekundi. Onoliko koliko mi treba da zazvonim kod prve komsinice. Bez ikakve sanse da odbije, a pogotovu da mi to saopsti dva dana pred slavu. Cak bih morala da pozajmim nesto i od druge komsinice da se ne naljuti.  

I eto me opet kod tih kulturoloskih razlika i ‘only in Serbia’ fenomena. Protekle nedelje su me posetile dve drugarice iz Beograda. Prva je stigla sa zitom, samlevenim orasima, svecom, kadionicom i prirucnikom o pravoslavnim obicajima. Druga je stigla sa dve kile spremljene baklave. Obe su rekle isto: ” zamolila sam mamu da pripremi, kad vec dolazim....”.  

Ganulo me je. Znam da je za ocekivati, ali samo u Srbiji i od Srba. To u stvari i jeste taj pravi identitet Srbije koji zelim da pokazem.  

Dok ovo pisem, malo sam Googlovala. Kupih stolice na rasklapanje za jeftine pare. Garantuju isporuku za jedan dan. Ima Boga.


Olivera

ja svrnula na kaficu samo da poželim dobrodošlicu.
Evo donela sam slatko od jagoda...


Srpski brand su mass

Srpski brand su mass graves.

Nije preporucljivo za slavske svecanosti.


Не

Српски специјалитет је упропашћавање туђег труда, неодговарање на конкретно питање и покушај политизације свега и свачега, све у циљу да се избегне сагледавање сопствене одговорности за чињење или нечињење.

Овога тренутка не могу да се сетим тотално аутентичног српског јела, јер су историјска дешавања неминовно утицала на нашу кухињу али за славу, свакако, препоручујем киселе краставчиће и суву питу од ораха. Од пића би требало сервирати шљивовицу, без обзира што је под тим именом заштићена у Немачкој, али то је тема за неки будући блог.

Поздрав


rebrending Srbije

Quote:
Srpski brand su mass graves.

Rebrending Srbije je posao koji treba što pre početi i na njemu dugo i strpljivo raditi. Kao kod dijete. Kažu da je potrebno duplo više vremena da skinete nego da nabacite kilograme.

O tom poslu se ponekad čuje i pokoja trezvena misao. Sem opštih mesta o kajmaku i tome koje zaštitio ajvar kao robnu marku.

U novom broju Standarda u intervjuu na temu "Kako da pokažemo lepše lice Srbije" Milka Forcan, potpredsednik Delta Holdinga, objašnjava iz aspekta struke odnosi sa javnošću šta je to što povezuje brendiranje velikih kompanija s nacionalnim rebrendingom i šta je to što je Srbiji neophodno da prevaziđe negativne stereotipe koji u svetu i dalje vladaju o njoj. Pošto je članak na žalost dostupan samo pretplatnicima ukratko prepričano ona se zalaže za što skoriji početak tog posla i osnivanje radne grupe na nacionalnom nivou koja bi se rebrendiranjem Srbije kontinuirano bavila.

Ponešto se na ovu temu nađe i na internetu:
http://www.bovan.co.yu/slike/edisfera/pregled_o_brendiranju.jpg
http://www.taboomagazine.org/code/navigate.asp?Id=18&vestId=14

Dragomir


ja bi volela

da neko pokusa da mi kvantifikuje korist od tog re-brendiranja. mislim, koliko $$ ce to da kosta, i koliko $$ ce biti efekat, pa da vidim koliko je NPV tog projekta. ali bas jako me zanima.


Ih, NPV! Pa nemas jos ni

Ih, NPV! Pa nemas jos ni kvalitet a ti bi vec da ukucavas u spread sheet. Tebi su stvarno ti WS quants zapali za oko :)
A nemas ni krive, ni volatilities a i da imas nebi ti bili parametarski/analiticki i na kraju bi se zavrsilo kao uvek sa "bumping-the-curve" - nesto izmodeliras, probas i vidis sta si dobila :)


pa to

to mi treba!

da mi neko da "reasonable assumptions" barem. nego svi pricaju ko' da se podrazumeva.......


Prava zena na pravom mestu

Mislim da je krajnje vreme da Brook preuzme stvar brendiranja iz tudjih u svoje ruke.


Српска посла

Quote:
Srpski brand su mass graves.

Nije preporucljivo za slavske svecanosti.

Фуј! Какав дегутантан коментар на овако симпатичан текст! Заиста јадно.


pa ako je degutantno,

onda ajde, cvece i leptirici, potok, bambi.....

feeling better?


Brooklin

Pa ako je to srpski brend, onda je za ocekivati da se bar jedna odgovarajuca slika nadje na zidu svakog srbina, ne? A i vi kakvi ste ... stotinu priloga o hrani, a ni jedan o masovnim grobovima. Cini se da je jedino zokster na visini zadatka.


Ne Zokster...

... nisu to Srbi izmislili... otidi, na primer do Sumarica, Kragujevac, pa ces se razuveriti... a pre toga do Cele Kule, gde je arhitektonski modifikovan jedan mass grave... da pomenem sam neka na teritoriji Srbije... u okolini ih ima jos mnogo a po citavom svetu (nazalsot) jos i vise... uci od istorije, malo, ali bez zluradosti... ona skodi (tvom) organizmu.


Ja sam skoknula do zemunske pijace

pa sam stigla tek na popodnevnu kaficu, da ti takodje pozelim dobrodoshlicu, da probam ovo slatko od jagoda, pitam za recept za baklavu i pozajmim malo prezle..:-)

Charobna rech svih srpskih proslava su mamine/svekrvine Pihtije...nezgodno za poneti avionom.

Dobro nam doshla


Hvala Jelena

Slatko izgleda super. Kao na reklami.


a jel' mora posno

:(...

Jel' moze i nesto mrsno, molim vas... I oanko gladujem od kad sam ovde...

Poz,

MaxMagnus - ko iz gladnih uteko'

p.s. oprostice sveti Nikola :)


Olivera

Vi sad verovatno mesite sitne posne kolace i zavijate sarmice sa orasima, ali kad sve prodje, molim Vas, javite kako je bilo. I ja sam mislila da uprilicim nesto egzoticno povodom slave za ove Engleze. Nece biti bas kanonski... Imam jenu fotografiju koja treba da se proketuje na zidu - opanak gazi mocart kuglu.


Evo, i mi cemo da proslavimo

Evo, i mi cemo da proslavimo Sv.Nikolu u Londonu,
ali cemo zvati srpske prijatelje (od kojih smo btw
i pozajmili stolice).
Srecna slava!


Komsije

Komsinice (sta god to znacilo u Londonu), ako garantovana isporuka omane imas kod nas bar 8 lepih stolica i jos 10-tak iz vremena kad smo pazili na svaku kintu.
Ovo "...samo u Srbiji i od Srba..." je, btw, norma i kod Srba u Londonu, a vidim da nije strano ni raznim mamama dece koja idu u istu skolu (tate zaboravite - to je beskorisno).


slava

A zasto ste zaboravili na kajmak? Znam nije postan, nije za slavu, al' se, cini mi se, samo u Srbiji pravi. Mislim, u onom obliku u kom ga mi znamo. Ali i tu treba biti oprezan, jer sam u Poljskoj videla kolac koji se zove kajmak, a to je bio kolac sa bademima i mlecnom karamelom.
A sto se mojih pokusaja da organizujem slavu tice... Uglavnom sam tog dana pekla ribu (na svoj, silom prilika, izmisljeni nacin) uz pirinac i povrce ili krompir salatu. Neizbezni sitni kolacici tipa kuglice (znam ima ih na milione) i...Narvski vino iz podruma mojih roditelja.
I sve je imalo neki drugi ukus, drugaciji od onog koji je izasao ispod ruku moje majke. Btw, ona je Poljakinja i vec godinama uspesno savladava izazov kakav je sremanje slave. Pripreme traju bar mesec dana, a menu osim tradicionalnih jela obiluje ribljim dajkonijama (neki od njih je unela iz svoje nacionalne kuhinje).
I sad...Ajde sto mi tako u diaspori hocemo da prenesemo duh srpske slave, ali zamislite kako je svim tim srpskim snajama stranog porekla koje se upustaju u takvu avanturu

Pozdrav Olivera i srecno sa stolicama


Orjent na astalu

Suve shljive umotane u tanko isechenu pancetu, probodeno chachkalicom pa ispecheno na teflonu. Ima Engezi da otkinu & da polizu chachkalice :)


Posnija verzija:

sveze smokve (ako mogu da se nadju) umotane u flis-papir prsutu na rostilju. Ako nema smokve, moze breskve na rostilju, sa prsutom (moze i kruske ako ni breskvi nema, isto rostilj). U udubljenje se stavi i malo blue-cheese (moze roquefort, gorgonzola..).


ovo sa breskvama,

ima varijanta , sa sniclama od vrata-prethodno odstojale u pacu, sa malo alkohola, pa na rostilj (cumurni-da malo odime), pa zadnje pecenje, sa kriskama od bresaka, mmmmmmmmm,


O, da Sharski, sa plavim

O, da Sharski, sa plavim sirom je cool, sa drugim vocem i prshutom takodje, ali srpska verzija je sa suvim shljivama kao srpskim brendom. Kad smo kod plavog sira - shta mislish o njokama sa plavim sirom? Boli, a? :)


...i posuto drobljenim orasima,

a na pirincu.


pa pre neki dan

uletim u prodavnicu da uzmem susi (as usual), i onda slucajno vidim pored sireva dalmation fig spread sa sve malom mapicom dalmacije. onda me zaintrigira pa uzmem to (ispostavilo se da je negde izmedju slatkog i dzema), i onda mislim se sta sa tim. onda mi padne na pamet prsuta i brie. onda se ispostavilo da imaju brie u kilogramskom pakovanju, pa sam uzela kozji sir....uglavnom bilo je delicious...


A ako hocete do krajnosti da isprovocirate narod,

crni spageti (ili druga crna pasta) sa celim, u skoljki, u vinu i belom luku, presunu, itd., sa dagnjama, tj. musulama (u Dalmaciji poznate i kao pizdice), obavezno servirane ili na crnom ili na narandzastom tanjiru.


Izvini nsarski, ali mislim

Izvini nsarski, ali mislim da Dalmoshi pizdicama nazivaju prstace


i ja

mislim da je tako.


Yep.

U pravu ste i ti i angie. Ubi me (zanese me) prejaka metafora :))))


ma ne,

to je kad hoces na brzaka.


hehe

:)


Pa,

there something to be said za brz i iznenadan ... ugodjaj. ("Iznenadan" je tu kljucan aspekt).


:)

Ma nema veze nas, liche


i'm all about

brz&iznenadan


nemoj sada dr Sharski,

ovo je bilo cisto zbrzavanje, jer ti inace, kada ne podcenjujes izazov,dajes konstruktivne, razumne i bez greske odgovore, a ovo si samo malo, onako levom rukom:)))

(a i konacno ti da malo pogresis, barem u necemu:))))


Da,

sad mi je lakše :)

Grešnik


Ma sve OK, ljudi,

ali skrenusmo sa teme. Ta crna pasta onako sjajna, pa crne skoljke po njoj, sa zdravo narandzastom unutrasnjicom, na crnom tanjiru - seductive, trust me! (S. Dali ima ceo traktat o takvoj hrani, skoljke, rakovi - uglavnom naginje ka lascivnim asocijacijama. A i ona prica u filmu "Women in Love" o smokvama, veoma slicna).


Erotski, nema shta. Kao

Erotski, nema shta. Kao afrodizijachka kuvarica, pozdravljam napor.Women in Love sa Alanom Bejtsom? Po D.H. Lorensu?


vidi samo

koliko nas si razgalio:)))


U mom spisku jestivih skoljki Jadrana nalaze se ove:

Шљемови, Чешљаче,Бодљикава кућица, Куњка,Каменица, Јаковљева капица, Дагња, Кућица, Каменица, Чашка, Прњавица и Прстац. Pizdica se secam, ocevidno lose. (Ovde se ne pominju prilepci ili lupari, i razni puzevi, ali i oni su za jelo).


Mnogi nazivi su sinonimi jer

Mnogi nazivi su sinonimi jer se urazlichitim delovima Dalamcije iste stvari razlichito nazivaju. Mozda se pizdicama na severnom Jadranu nazivaju dagnje, a na srednjem prstaci? Sta mari? Recimo orada, lovrata i podlanica su iste ribe, al se drugachije nazivaju. Orada sa zalfijom? Mlada Malvazija? Za posnu slavu?


E, Bebe, a koja

riba se u Istri zove ovcica?


doktore

Znam da je kozica skampic punoglavac, ali za ovcicu u moru kao priodnoj sredini jos nisam cula.
Bebo, mozete li doktoru da obezbedite kredibilitet?


Ok Anuska

bas zato sam i pitao Bebe. Kad je u pitanju klopa (posebno morska) wuov kred je zero/nula/nistica. A, iskreno... ma, nema veze, na slavi smo.


Na slavi smo naravno, klopa,

Na slavi smo naravno, klopa, erotika ispod zita :)


brodet od lignji sa safranom

To me je Majka-Po-Zakonu naucila da spremim za slavu. Mmmmljac! Zena (sve najbolje) zna...


U, dobro je

Brooooodet, majka svih jela! Mi za badnje vece (ono januarsko) pravimo bakalar na crveno (kao brodet, ali nije) sa krompirom ili palentom


na crveno

Imam neki dalmatinski kuvar koji je tako tripozno stivo... Kapulica, krtola...


E pa mogli bi da napravimo

E pa mogli bi da napravimo kulinarski recnik tudjica on line, pa da ti pomognemo ako neshto ne razumesh. Kapulica - mali crveni luk, dobro krtola znash - krompir tako kazu CG


Bebo,bebo

Da se ne vredjamo... Naravno da znam sta je sta... samo me lozi taj jezik...


Zašto je to uvreda

ja sve vreme čitam ovu prepisku o hrani i moram da kažem da nemam pojma ni o hrani i o nekim izrazima. Evo polako učim... Mada hrana će me zanimati sad 5 min. i sledeći put kada baš budem gladna pa povadim prvo što stignem iz frižidera, najedem se i to je to... Tako i kada bih organizovala slavu bojim se da bi se sve ubrzo pretvorilo u grickalice i piće.


Angie, taj jezik je fenomelan:

kazu "stavis soli i papra", i vec zamisljas - fiesta!!!


to nije isto

So i papar su previse opsti. Vise me podsecaju na Stevu Karapandzu: "...i jedna zlica vegete!" Ovo je neki prljavi italijanski.


Da, tacno,

pomidori, melancani, kukumari i pasticada. Sjajno i misteriozno. (A vegeta je najobicniji MSG sa malo susenog povrca i chicken fat - zato zuto).


Anchi oprostim izvini, pardon :(

ispalo je glupo. Nisam mislila da ne znash, nego sam uzela te pojmove kao primer, bili pri ruci. Nisam mislila da ti ne znas. Mir, mir mir...


JJ Beba,

to je odlicna ideja! Kapulica se jos zove i cebula (cipollini na italijanskom), cesto raste divlje po ostrvima.
"Kuvar za izbegle"? A?


Jooj, nemoj izbegle, za

Jooj, nemoj izbegle, za otishle, kao secanje na stari kraj. Mislim Dalmacija, Mediteran, nashe more :)imamo balncan, petrusin...:)


Mozda,

"za nesnadjene"? "za lutalice"? "za domace letace"?


lutalica

mi se svidja.


Mali recnik velikih

Mali recnik velikih kulinarskih manje poznatih pojmova za poneti :) takodje glasam za lutalicu (kao Holandjanin lutalica)


Ako ono mogu da stampaju

"Secrets of the CIA". (CIA=Culinary Institute of America - zavrsio polazni "cordon bleu" kurs kod njih), sto ne i "za poneti na pusto ostrvo"?


A da probamo...

Dalmacija u mojim snovima
- sentimentalna primorska kuhinja -


Znas, ima autenticnih majstora

kod nas postoji taj kuvar (pisala Dika Marjanovic-Radica), prost zbir velikih mudrosti, nepretenciozan. Moj najomiljeniji kuvar morske hrane je "Seafood - a connossieurs guide and cookbook" od Alan Davidson-a. Zaljubljenik pise zaljubljenicima. Svaki recept koji sam probao je remek-delo.
Tvoj predlog je odlican, ja mislim. Ali Beba je tu najbitnija kao zvezda vodilja.


So we bow

to the star - Bebo, izvol'te :)

V.


Rechnik lutalica

Evo me bila napolju :) Ma ljudi, mi cemo da pishemo kulinarski recnik prevashodno, a onda mogu recepti ali nashi, kakva Dika,kavi bakrachi. Brook treba da uradi ekonomski deo, autorska prava, TV izdanja i sl :)) Sharski,Beba i ako nadjemo josh nekog kuvara pravimo recnik i recepte. Mogu i dozavljaji uz to, secanja, romantika, more,borovi, so u kosi, s ponistre se vidi Sholta... svashtara ...tako reci rechnik kupusnik:)


Moze, to bi bilo sjajno!

Kako se pravi hobotnica na belutku? Hm, nadjite nekog sebi jaaako bliskog, zalutajte na ostrvo gde ima kamenja, i tamo ostanite celu noc ispod meseca.
Uputstva: ponesite sibice!, ponesite hobotnicu (1.5 kg) ili je ulovite na osti, i par flasa Postupa bi vam dobro dosli (ponesite otvarac!). Sakupite vece belutke, zapalite jaku vatru da zagrejete dobro belutke (radite to sporo da se vas partner divi vasem umecu u prirodi). Ispecite na njima hobotnicu (ili muzgavca ako njega imate). Uzivajte.

Posle se setite gde ste nasli ovaj recept i preporucite nas drugima. Dobar tek!


Ostrvski prstaci sa limunom.

Ostrvski prstaci sa limunom. Izronite stenchinu koju cete prepoznati po karakteristichnim shupljinama. Velikim chekicem, tzv macolom (koji cete poneti sa sobom)razlupajte istu, izvadite prstace. Zapalite vatricu i na zar stavite komad lima (nacicete ga u chamcu kojim ste doshli). Bacite shkoljke na lim, uberite sa obliznjeg zzbuna ruzmarin, promeshate shkoljke na limu i pustite da se otvore. Iscedite lajms (a moze i obichan limun), polijte maslinovim uljem (bez koga se nikada nigde ne ide)Pospite mentom ako je ugledate, ili ako ste je namerno poneli. Pomidor umachite u more i jedite kao jabuku. Ako vam se socnost plodova mora i zemlje razliju po ustima i vratu, ne sekirajte se. Tu je more, Uzivancijaaaa


Utihnula davno riva

zatvoreni su portuni
ispo volta klapa piva
tvoji mirisu lancuni

s ponistre se vidi solta/
piva klapa ispo volta/
u daljini svitle ploce/
piva klapa soto voce...

Sve po secanju, kunem se.

E, takve recepte.

Brook, kakav je komercijalni aspekt ovog poduhvata?


Treba da nastavimo i da

Treba da nastavimo i da razradimo projekat. Moze da bude super - epistolarni on line kuvar/rechik. Prvi korak moze da bude da razmenjamo mejlove, pa da kremo u kuvanje. Brook poslovna razrada :)
Ps Moram da palim rano ranim. Imala sam jednu koleginicu koja je stalno govorila "moram leci jer sutra moram ustati :)))


takav nacin vadjena prstaca

takav nacin vadjena prstaca je odavno zabranjen i to je dobro zato sto je unisten veliki deo obale ,secam se kako ih je moj cale vadio u istri sa ortacima u ona srecna vremena - tako su se i jeli na tone ko pre i kako stigne ...sada 2006. sanak pusti !!


Gefitefish

To je zdruzeni projekat "Lutalica -recnik/kuvar za poneti" by Nsarski i JJBeba, feat Brooklin. Dozvolite nam da mashtamo, mada priznajem bilo je tako..Sada ne samo da su prstaci (u nekim krajevima Dalmacije poznati i kao pizdice) sporni, nego smo i mi, zajedno sa njima, sporni na tom ostrvlju :(


jel' to

flying dutchman?


Ma da,

sa sve Džejmsom Mejsonom ;)

V.


pa kad smo vec

kod nautickog folklora....


Ne znam kad sam to rekla?

Ne znam kad sam to rekla? Znam da se kozicama nazivaju sitni shkampici, srimpovi. Chekaj da pogledam dal sam rekla ovchica? Rekla sam orada ili je greshka u kucanj. Sad cu da pogledam


Ne, nisi razumela

ja sam jeo jednom ovcicu u Porecu i pokusavam da nadjem nesto slicno u E.


Dotore

Ovcica je riba koja sa gornje strane tela i sastrane ima sivosrebrnastu boju, sa zlatnim odsjajemPo bokovima crne uspravne pruge..Lovi se mrezom, potegachom,vrshom, panulom, parangalom, Latinski naziv Lithognatus moromyrus L.mozda izguglujes :)


Da to su

sea breams. Kod nas je najcesca i najpopularnija salpa.


Salpa

Salpa je karakteristichna zato shto se hrani algama i veoma je zdrava


pa ti stvarno

znas znanje :))


Bebe,

carice. Ta, striped seabram. Sad znam, hvala! Vidi se ko je majstor! Ana, uci se!


Veliko zdranje

Pa slava je, veliko krkanje, secate se filma "Veliko zdranje" francuski, chini mi se Missel Pikoli?


Ili Babete's

feast. Ili onaj Greenawayov film sa Jelenom Vasiljevnom Mironovom (iliti Helen Mirren, kako je Englezi vole zvati)? Kako se zvase?


Kuvar, lopov, njegova zena i

Kuvar, lopov, njegova zena i njen ljubavnik


E,

taj.


O, ja volim taj film. Jako.

O, ja volim taj film. Jako.


Doktore

Ja gravitiram Srednjoj Dalmaciji. Kod nas se to tako ne kaze.


Ja ka

Beogradu. Kod nas ne kaze nikako. Zato i pitah...


Dotore

za tebe Ovchica u narandzinom soku:.
Ribu ispeci u rerni 15-20 min (u trbuh stavi list lovora). Peci 15-20 minuta na 180 stepeni. U sud dodaj sok od 2 pomorandze i o,5 dl ulja i na vatri zgusni sos uz stalno meshanje. Kad ispari trecina tecnosti, skini sa vatre i dodaj so i biber. Izvadi ribu na tanjir i preli sosom


Bebe,

Sunce moje, eto me za 2 dna u Bgu, pa se cujemo. Je l' ti otvoren email kapidzik? Kakva Nigella, kakav balavi Jamie (ili ona naci kuvarka- Delia Smith). Od sada samo Bebe (ovo Bebe je iz Little Britain, David Walliams igra jednu crnkinju- cudo, donosim DVD).


Pa valjda jeste. Tek sam pre

Pa valjda jeste. Tek sam pre neki dan shvatila da nije, pa otvorila


Da, JJ Beba,

ja se uglavnom oslanjam na italijanske nazivo (jer smo mahom od njih to pokupili), pa je orada zapravo orata, a barbun ili trilja u stvari triglia, ili red mullet, itd. Malo veci problem su recne ribe, ali i to se da razresiti.

Za ovcicu, mislim da je u pitanju sheepshead bream, dalmatinski pic, ili pizzo (peca se na suvu smokvu).

Orada sa zalfijom - mislim da bi bilo super. Ako stvarno hoces da ih impresioniras, a ti na zar baci Sanpjero, John Dory, iliti kovaca (pljosnat, dobar za rostilj).


Shanpjera iliti kovacha

Shanpjera iliti kovacha volim lesho. Ovchica i pic su razlichite ribe


Pozovi me na veceru kad ga zgotovis na leso.

Pice ja donosim :))))


Uvek. Dodatak palenta (moze

Uvek. Dodatak palenta (moze sa parmezanom). Zelena sala ( endivija+ crveni radich), aromaticno sirce, maslinovo ulje, muzika shoto voce:)


Ta verdura (endives, radicchio)

sa rostilja, naravno. I'm there already :)))


Jesu razlicite,

ovcica je striped bream, italijanski marmora. (Iz iste bream familije).


Prstaci su...

...prstaci, a mislim da su dagnje pizdice, tako ih i u CG zovu.


U Dalmaciji ih zovu jos i datule

jer lice na urme.


Au, Jelice

slovenacka Crnogorko, ovo su novi obrti. S druge strane, sta cestiti djetici znaju o moru osim da je plavo?


Od kad CG znaju shta je more

Od kad CG znaju shta je more ? Oni sve shto malo i crnkasto i dugulajsto tako zovu :)


Ma, covece,

pobise svu ribu dinamitom. Koljes vola za kilo mesa...


A i to

od straha.


Znate onaj vic

Rzagovaraju 2 klinca. Jedan pita:"Gde ti radi tata?" Drugi kaze: "U vodovodu." "Pa valjda u vodovodu i kanalizaciji?". "A ne! Nema vise Srbija i Crna Gora."
Obozavam politicku nekorektnost! Ta fraza je pleonazam.


Vic

Ja znam drugachije. Pitali Cigu na ulici da li je korektno shto se javno predstavljamo kao Srbija, a josh smo zajednica Srbija i Crna Gora? A on kaze "Pa ja to razumem. Ja radim u vodovodu i kanalizaciji i kad me pitaju gde radim ja kazem u vodovodu. Ko voli s govna da se predstavlja? "


Bebo, ove suve šljive u slanini...

izgleda služe i Francuzi - to sam otkrio u Danskoj u našoj maloj vavilonskoj kuli.

V.


Una faca una raca

Jel, pa to je postao svetski specijalitet. Eto ti globalizacija na delu.:) Inache to je balkanski specijalitet- jedu i Grci i Turci. I mi. I BiH


Mi rutinski, vec skoro 15

Mi rutinski, vec skoro 15 godina, stavljamo crne sljive i senf u uzduz rasecene kobasice pa onda pacenteu oko toga i na rostilj


Iskusno, nema shta

Iskusno, nema shta


...

Nista posebno, a ukusno (posto ja u Srbiji nisam kuvao ja sam mislio da je to stari srpski recept :) i to nam je starija cerka bila majstor (sada mladja) - low risk recept. Imaju njih dve (kad smo kod Italijana) i riccotu + seckane chives (ne znam srpsku rec) pod kozu od pilecih bataka pa opet panceta oko toga, i nezobilazni rostilj :).


Tu skoro...

...sam sa jednim prijateljem prebirao po satelitskim kanalima (kojih on ima preko hiljadu) i nabasali smo na nekakvu iransku tv dramu. Scena se odvijala u nekakvoj kafani a iznad šanka je pisalo: "Taze kajmak".


Mozda to na iranskom znachi

Mozda to na iranskom znachi "Zabranjene nargile" ?


Mora da su Azeri

Oni su nam braca, zemljaci skoro. Nasi ljudi- Otomanci. Eh, gde nas podbode onaj Karadjordje... Kakva bi to Imperija bila...


I ti tako mislish ?

I ti tako mislish ?


Pa, nego kako

Bebe. Kakva EU, kakvi Rusi, kakvi bakraci! Bila bi imperija od Kabula do Peste, ne bi smeo niko da nas pipne, mi (mislim, Srbi) bi bili Slovenci te imperije, stalno bi se nesto femkali (s oprostenjem), te 'ocemo out te necemo, svi bi nam titrali, Bog da nas vidi! A gle ovako gde smo! Karadjordje nas srokao samo onako...


izvinjavam se na upadu,

al' ono femkanje se nekako desava (s oprostenjem), i bez "od Kabula do Peste", iz cisto mentoloidnih razloga.


Nas i Azera, kolko miliona?

Nas i Azera, kolko miliona?


ja znam iranca

beloput i plavook. a iranac. pravi.


persijanac

Azeri su crni k'o Turci (pa i jesu Turci, mislim).


pa dobro

ali ni persijanci ne vode poreklo od severnih evropljana. a ovaj bas takav.


Pa, mozda ima veze sa

Pa, mozda ima veze sa Berberima ?


Sta ima

Oko 40M u Iranu, 8M u Azerbejdzanu, negde oko 1M u Turkiji. I nas, kol'ko nas ima, 8M. Eto, pa ti vidi, :). Nemoj posle da kazes da sam dosao nespreman na cas.


koji

smo to mi od 8M?


Pa, to sto ostade

po Srbiji, kako god da se zove.


danasnja srbija

sans kosovo?


Da smo sada u

O. Imperiji ne bi me to ni pitala, :).


Ma ja znam koga da pitam.

Ma ja znam koga da pitam. Mada ne znam da li sve pobrojo', ali mashala! Jel vishe nego sa Rusima?


Idi, brate

Bebe. To Rusi, Kinezi, to svi zvacu. 'Ajmo malo lateral thinking, six thinking hats, idemo, opa, brainstorming session.

Cekaj, nisi se ti valjda na ovo ozbiljno primila?


six thinking hats?

ovo je prva lowbrow referenca od tebe dr. wu, my friend :)))


we all

have our moments.


Six thinking hats

Doktore, pročitaste li od deBonoa ovu novu - H+ (maybe religion)? :))))

V.


Ma, budala

pusti ga.


aaaaahahahahaha

i'm having fun :))))


Ali popularna

Pomenuo u nekom levom kontekstu šešire, kad sam bio kod klijenta u Singapuru, kad oni meni odmah kako su imali formalne kurseve u firmi :)

V.


Koji je on hohstapler

Je l' se secas uoci rata u Iraku kad je isao po BBC-u sa tezom da George W & Blair treba zapravo vojno da zastite Sadama a ne da ga napadnu? I mislim da je uzgred reklamirao knjigu (yet another one). Mislim, stvaaaaarno


a on

plodan neki autor, a?

(sorry dr. wu, i can't help myself..and i tried...i really did...)


Ozbiljna sam ko na noshi :)

Ozbiljna sam ko na noshi :)


pitem se po cemu

je M Almighty primetio oliveru "u moru drugih blogera". i'm underwhelmed, posto je ova tema prozvakana milion puta na ovom blogu. zbog cega samo 3. ljudi na celom blogu imaju nesto da kazu, a da nije vezano za "tezak zivot u dijaspori" gde "nema te topline kao kod nas" ili politici. seriously, jel' se zivot srba sastoji samo od kukanja. uvek?


dosta zajedljivo

Pravi srpski komentar, rekla bih. I am overwhelmed da, ako neko nema da kaze nista pozitivno i konstruktivno, svakako zeli da primeti obratno, verovatno only because he/she can....

Olivera slatko je odlichno.


paradox bloga

Ovo nije na Oliverin racun.
Nalazim da je blog b92 vrlo paradoksan.
Blog treba da omoguci zastitu anonimnosti pojednica da iznese svoje misljenje i da to bude samo misljenje na odredjenu temu, a ne citava njegova licnost koja se kroz blog promovise. Za blog B92 uglavnom pisu ljudi koji zaradjuju od pisanja - i svakodnevno nam vec kroz medije prezentuju svoje stavove.
Mnogo je vece zadovoljstvo citati komentare.


Oglas

Menjam anonimnost za dobro društvo :)

V.


anonimnost i dobro drustvo

se po mom misljenju ne iskljucuju. Nemam nista protiv celebrities, ali ne bih da ovde citam OK magazin, ili sta je vec srpska varijanta.


Da, samo što...

... se uglavnom ta kombinacija smatra opasnom po zdravlje ;)

V.

P.S.: Srpska varijanta... jel postoji još onaj "Sabor"? :)))


Zasto

drugarica nije htela da pozajmi stolice? Mozda je niste zvali na slavu?
Ili ste je zvali, a nije dala stolice...
Za mene je ovo prava misterija.


pa mozda cica htela

ali nije mogla. nekad nesto ne mozes i pored najbolje volje.


Ne pije vodu

To su stolice. Za jedno popodne mozes da sedis i na kaucu.


pa mozes

i na podu. nisam rekla da ne mozes. kakve veze to ima?


pa rekla si:

"mozda cica nije mogla". Sta nije mogla? Ja se uopste na salim. Nije mi jasno koji razlog moze postojati da nekom ne das cetiri stolice, ako si mu vec rekao da ces dati.
Evo izmisli mi razlog..


da izmislim razlog?

evo: ima muza siledziju. krenula da pakuje stolice, a muz joj rekao da ce joj sve kosti polomiti, ako joj padne na pamet da nekome pozajmljuje stolice. zene zrtve nasilja, poznato je, cute o nasilju koje trpe. pa sta ce, nazove slavljenicu da joj kaze da ne moze da pozajmi stolice. evo, izmislila razlog.


@Brooklyn,

ajde nemoj da izmishljash, nego nam lepo reci :
zashto nisi htela da pozajmish stolice drugarici na jedno popodne? (web-simulator of joy)


Teska srca,

dobar razlog.
Voleo bih i pravi da cujem, ako bude prilike


dreger,

mozda je prijateljica jednostvno "out of town". kapirash ?


Pobegla

od nasilnog muza direktno out of town.
Nema veze,ne znam ni sto sam se zakacio za tu prijateljicu, ali znam gde cu da potrazim dobar izgovor ad mi zatreba.
Nasilni muzevi i zene koja cute :))) Sjajno


Teske su i velike

Razlog je sto su stolice teske i velike, pa ne mogu da stanu u auto. Nije proveravala ranije.


Pa to i jeste poenta price!

Ne trudi se da shvatis. Ni njima nije jasno zasto ti sve svoje stolice das komsiji kad mu trebaju, isto kao sto im nije jasno kako ne znas letovaliste, hotel, i broj sobe u kojoj ces provesti leto 2009. ...


Cico lezi

"Ja joj kazem -Cico lezi, a ona nije mogla, nego sela" Replika iza filma "Uzichka republika"


s cicom

nikad ne znas ;)


Da, imala ranac na ledjima ,

Da, imala ranac na ledjima , pa nije mogla da legne :)


a da legne

na stomak?


Uzichka republika

E, pa mislim da joj je pretezak ranac bio. Ta Cica, iz filma, je bila gradska riba i poshla u partizane, pa nije znal shta se nosi u shumu, pa ponela shtikle, haljine, pun ranac gluposti. I kad je doshlo do pucnjave ona nije mogla da se sakrije od tezine ranca i pogodi je metak. I partizanka, koja je bila sa njom pricha kako je gradska devojka, glupacha ponela sve shto joj ne treba i to joj doshlo glave -"ja joj kazem Cici lezi a ona sela" i pogodi je metak.


trebala

je onda da sedne ledjima prema pucnjavi. da ranac deluje kao pancir. ali cica ocito nije mnogo pametna...


Da je pameti, ali sujeta

Eto reshenja, Brook. I mozda bi se odbio metak o shtiklu


i onda bi cica

bila narodni heroj! jos kad bi uzela tu cipelu i izdevetala nekog nemca tom stiklom......


Plemenito pozrtvovanje uvek

Plemenito pozrtvovanje uvek je vredno hvale:)
No, bojim se da je problem srpstva lavinom zatrpan da ne bude opet nadjen. i najistancanije srpske njuske vrte se uzbudjeno na nepreglednoj gomili ledenog snega, shto je dugo mirno pocivao na vrhovima nizih bregova planinskog lanca zapadnog establishmenta, spreman da se na prvi glasniji eho sruchi svom silinom na nasu maglovitu chistinu.

Problem je, dakle, u sledecem: kako da, ostajuci ono shto smo (ne samo zatrpani, vec i ono sto smo pre toga bili i predstavljali), budemo prema onima za cijim razumevanjem naizgled ceznemo siroki, srdacni i pravedni - iako zivi zatrpani.

Eto, tako ja gledam na ovu stvar.

sa postovanjem,
an

ps. inace, sv. Nikola je i moja (krsna) slava. na zalost, za sada samo to.


@audio nasty,

... dobra vam je ova meta fora (web-simbol smeha). mladi knjizevni narashtaj? mora da ste opak pravednik kada imate ovako slikovite usporedbe na lageru. bez shale, svidja mi se vash stil - mislim ne samo knjizevno-izrazajni, vec se vidi da imate neshto da kazete.
pozdrav,
igra


Slava je tradicionalna

Slava je tradicionalna porodicna proslava. Slavi se u kuci glave porodice i "prenosi" najstarijem potomku posle smrti, zajedno sa obicajimka i zvanicama koji dolaze na taj dan a to su clanovi sire porodice i dugogodisnji prijatelji porodice ukljucujuci porodicne kumove.

Svaka improvizacija je odmicanje od autenticnosti, pa tako slika koju zelimo nekom da pokazemo ipak nije original. Sasvim druga prica bi bila, odvesti nekog znatizeljnog stranca u kucu koja tradicionalno slavi slavu ili na folklornu predstavu. Nekada, u silnoj zelji da nesto sacuvamo radimo upravo suprotno.

Ja ne slavim slavu. U mojoj uzoj porodici ne slavi se slava, ali ja veoma postujem taj obicaj, nekad mnogo vise od onih koji slave "mnogo glasno", ili su gosti na raznim slavama kako koje godine i kako kod koga. Ja mislim da vise doprinosim ocuvanju tradicije slavljenja krsne slave time sto moj otac nije poceo da slavi slavu nakon svog penzionisanja kao mnogi, sto onda ni mom bratu nije imao "sta od krsne slave" preneti. Ja idem na slavu kod jedne jedine prijateljice poslednjih trideset godina i za to vreme izostala sam samo dva puta iz veoma, veoma opravdanih razloga.

Nije mi bila namera da prebacim nesto autoru bloga jer za svako postovanje je napor da se sto vise ljudi u svetu upozna sa tim da smo ljudi kao sav ostali svet, da imamo svoju tradiciju i kulturu i da time doprinosimo lepoti ljudskog roda. Samo sam htela da skrenem paznju da improvizacijama necemo ocuvati tradiciju.


Meni se čini

da tradiciju ne treba doživljavati kao okamenjeni relikt prošlosti, već pre kao živi organizam koji evoluira i menja se shodno okolnostima. U tom smislu, razna prilagođavanja vidim kao neophodna kako naše kulturno nasleđe ne bi postalo isključivo muzejski eksponat. I sviđa mi se što se ljudi u dijaspori snalaze kako znaju i umeju.


Srećna slava !

Ja sutra palim za Bgd, pa sa sve najboljom drugaricom, kod koje odsedam i koja će me maziti i paziti (i zvati Djole), u utorak je najavljeno pomaganje snajki, jedan sprat uzbrdo, pripremanje sv. Nikole (koji mi je em devojačka slava)...dakle sve kako treba, pa uveče se namontirati, natapirati i uzbrdo na čestitanje...
Nego, je l ' praviš (može na ti, lakše je?) i posan prebranac? Ja sam uspela u Londonu da ga proizvedem i to vrlo pristojan je bio. Samo sam morala da iskopam argentinski pasulj (koji se ne raspada) i kod braće muslimana da pazarim alevu papriku i ispalo je skroz u redu. Ako treba recepis...
Preporučujem i posne štapiće sa susamom (može i ostalo razno semenje) od lisnatog testa, lako, brzo, a efektno...
da ne bude zabune i Slovenci su zaštitili odavno ajvar kao svoj proizvod. Koliko ga poznaju govori i recepat za ajvar, u slovenačkom kuvaru moje svekrve...dakle uzeti paprike, OBARITI, mleti i mešati...bla, bla, na kraju sipati u pripremljene FLAŠE ! Ko voli može verovatno i na slamčicu da ga konzumira...
Inače, dobrodošla!


ajvar ili lutenica, taht's the question?

A onako usput i Bugari Makedonci zovu ga "lutenica". a jos se i recepti razlikuju, mislim da bi trebalo Osmanlije da konsultujemo za originalni nacin pripremanja. A to sto si nasla u slovenackom kuvaru, moja baka zove paradajz u flasi:)


maqdalena,

to sa paradajzom je i meni palo tada na pamet...
A lutenica i ajvar se razlikuju u načinu pripreme, Slovenci su "vlasnici" ajvara...


DOBRODOSLA

i srecna slava. ;:-)


O, zdravo...

...lepi...nego, ja se pakujem...a ti? :)))


radim ko cica toma

pakujem kofere, kacim zavese, gledam da me posle ne psuju iza ledja kad odem.


E sa'ću...

...onog mog šerijatu za uši da dovučem da pročita o kačenju zavesa...eeeee...a ja se besila k'o akrobata ovo dana po prozorima sa zavesama...pristup Kišon...demolirala kuću u ime priprema, pa onda malo u Bgd, pa se vratim u subotu i onda deca, jelka, šporet i idila.


Ja sam se pre nekoliko sati vratio sa proslave Sv. Nikole.

Posto Sv. Nikola pada u radni dan ove godine, moj drugar ga je slavio sinoc. I nije bio postan, jer, naravno, juce nije bio postan dan - neumitna logika. Ljudi ne mozes ih prebrojati, jos doveo mariachi grupu iz Meksika. Oko ponoci udarili na kolo.
Od hrane je bilo svega, uz neizbezni prebranac i podvarak. Eto, predloga. Prebranac, kako se kod nas pravi, je prilicno jedinstven - ima tih raznih "baked beans", ali nije to prebranac. (Ja u svoj recept stavljam samo Vidalia luk jer je najsladji).


praziluk

je moj odgovor.
i mlevena sveza paprika umesto aleve.


nsarski pa vi ste

Nsarski Pa vi ste slavili Svetog Proroka Sofonija a ne St.Nidzu.


hmm

Pa sad, dan nije bio postan, ali je u toku veliki post i svi dani su posni ...
Sa druge strane Slavonci, koliko je meni poznato, mrse na Nikolu bez obzira koji dan pada, a da i ne pominjem veliki post.
...


Taj moj drugar je, inace,

za Sv. Nikolu uzeo slobodan dan, da ide u crkvu i privatno proslavi slavu kako je red. Ovo je bila samo zurka za drustvo. Prakticno, a zabavno. Tipican USA-iseljenicki izum.


Prema mojim saznanjima

g. Nadir Sarski je americki Srbin ruskoga podrijetla, ne, :).


Heeeeheee,

jedino mi se "omanulo" pa slavim Sv. Savu (a po majci Djurdjevdan).


Pa, naravno,

Sv. Sava, how appropriate (meni se sin, kure tatino, rodio na Sv. Savu)... ovo 'rusko' se vise odnosilo na ono pominjanje brace nam iz slavonskih krajeva, :).


Ja se rodio

drugi dan slave. I krstio u Sv. Sava crkvi na Vracaru istog dana.


what does that mean?

sta rade rusi? (ja protestant....sorry for being stupid...)


mislis,

evangelical presbyterian, :)?


evangelisticka

augspurska. to je sve sto znam o tome. ja drzim do tradicije ko do lanjskog snega.


Pardoniram, ali...

Mislim da grešite, zato što od 28. novembra pa do 7. januara svaki dan je postan.
Ali Srbi k'o Srbi, trte se, a pojma nemaju.
Ništa lično.


Срећна слава!

И посне сармице су ммм... :)

Поздрав


Hvala svima

na zeljama dobrodoslice, a i na cestitanju Slave.


Daj Olivera

sta se zahvaljujes svima? Je l' mozes Ti onako da se posvadjas s nekim, onako da se ispic**ras s njom/njim, kakav Ti je ovo blog, :)? Zezam se, srecan Ti Nikola i sve najbolje!


srecna slava!

Draga drugarice, potpuno sam ushicena sto imas svoj blog, a jos vise sto te samo jedan (dragi bloger) malo nagrdio.Nisam stigla danas mailom, te koristim ovu priliku da ti javno cestitam na svemu sto si do sada postigla! Jedva cekam petak, predlazem da jedemo nesto od predlozenih specijaliteta :-)
btw - kome treba uputstvo za svercovanje baklave u Ujedinjeno Kraljevstvo - tu sam..


Srećna slava

Da i ja ne budem neuljudan - došao u kuću, razgovaram sa gostima, a nisam čestitao domaćici...

Pozdrav,

Vučko


Olivera dobro došla/i kako

Olivera dobro došla/i kako god želite! Želim vam da lepo proslavite Sv. Nikolu u utorak. Sigurna sam da će vaši prijatelji znati da cene vaš uložen trud, to govorim na osnovu nekog mog iskustva. Mislim da im prija naše gostoprimstvo-po kome smo mi poznati, svako valjda ceni ono čega nema baš na svakom koraku. Još kada probaju hranu koju im spremate za slavu....ma nema šanse da im se ne dopadne. Sad, ne znam da li će početi da menjaju sliku o Srbima ali će tih X ljudi na slavi sigurno imati jedno pozitivno iskustvo više, što nije mala stvar, poz!


totalno pozivitno, i leci nostalgiju!

mozda i pripremim slavsku veceru za ove moje francuze...slava je mrsna pa ce biti lakse!:-)
predlog za party je bez stolica, koktel varijanta, a ljudi treba samo mingle, mingle i eto garantovano dobre zabave


Žitije Sv. Nikole

Sveti Nikola Čudotvorac
19. decembar

Sveti Nikola je rođen u gradu Patara u oblasti Likija u Maloj Aziji, na pribriježiju Sredozemnog mora, od roditelja Teofana i None, u vreme rimskog cara Valerijana.

Još kao dijete Nikola je pokazivao neobične duševne darove. Kada je odrastao i izučio škole, želio je da stupi u sveštenički čin, te ga njegov stric, arhiepiskop, proizvede za sveštenika grada Mira.

Kada Nikoli pomriješe roditelji, koji su bili vrlo bogati, on poče od svog nasljedstva pomagati sirotinju, dijeleći milostinju i udavajući sirote djevojke. Po smrti njegovog strica, episkopi i sveštenici iz Likijske oblasti, iskupe se da izaberu novog arhiepiskopa i dogovore se da izaberu najvrednijeg i najtačnijeg u izvršavanju dužnosti. Pošto su se uvjerili da je upravo Nikola takav, izaberu ga za arhiepiskopa mir-likijskog.

Kao arhiepiskop Nikola je poučavao narod u vjeri, ne samo u crkvi, već i po domovima, na ulici i na svakom mjestu. Mladić je savjetovao, obilazio bolesne, sužnje otkupljivao i puštao na slobodu, žalosne je tješio, a grešnicima je pokazivao put i načine da se poprave.

Ali, kada nasta ljuto gonjenje hrišćana pod carem Dioklecijanom, Nikola je dopao tamnice i u njoj proveo mnogo godina, sve dok car Konstantin ne dade svima slobodu, te se Nikola opet vrati na svoju arhiepiskopsku stolicu.

Kada je posle toga car Konstantin sazvao prvi Vaseljenski sabor u Nikeji, Nikola je bio član tog sabora, koji je osudio Arija i njegovu nauku. Iz revnosti prema čistoj vjeri, udario je Ariju šamar.

Pošto je carica Jelena u to doba pronašla Hristov krst u Jerusalimu, mnogi počeše da obilaze sveta mjesta. I Nikola je obišao sva sveta mjesta. Na ovom putu desili su se mnogi čudnovati slučajevi. Priča se da kada se Svetitelj navezao na more, on predskaza oluju. Mornari, poznavajući sve morske znake, ismijavali su Nikolu što govori o stvarima koje nerazume, govoreći da oluje neće biti. Ali se uskoro navukoše gusti crni oblaci, zaduvaše jaki vetrovi i užasna bura počne da bjesni. Svi se na lađi uplašiše, očekivajući da svakoga časa postanu žrtve zapjenušanih talasa. Nikola pade Bogu na molitvu i oblaci se raziđoše, vjetar presta i bura se utiša.

Kada se iz Palestine vraćao kući pogodi se Nikola sa nekim lađarem da ga odveze u Likiju. Ali, kada isploviše, lađar ne htede da vozi kuda je Nikola hteo, već krenuše na drugu stranu. Nikola ih podsjeti na pogodbu i da mu čine nepravdu, ali oni mu zaprijetiše da ćuti. Odjednom se podiže jak vetar i okrenu lađu u drugom pravcu i bez obzira na nastojanje lađara da zadrže svoj kurs, vetar nanese lađu na jedno likijsko pristanište, gdje se Nikola iskrca.

Ima mnogo priča kako je Nikola pomagao ljudima u bjedi i nevolji. Jednom je zavladala velika glad u Likiji, a u Italiji je bio jedan trgovac koji je imao mnogo žita. Njemu se Nikola obratio u snu ponudivši mu tri zlatnika da odveze brod pun žita u Likiju. Trgovac tako i učini. Svo svoje žito je prodao, a grad Mir spasio od gladi.

Nikola je bio i vješt političar. Jednom je izbila pobuna u Frigiji. Car Konstantin posla trojcu vojvoda sa vojskom da uguše pobunu, međutim vojnici su se iskrcali u Likiju, gdje su odmah počeli da zlostavljaju stanovništvo i otimaju od naroda. Nikola je pozvao vojvode u svoju kuću i zamolio ih da obuzdaju svoje vojnike. Ovi to i učiniše. Upravo u to vreme jedan nevini građanin je bio osuđen na smrt. Osudio ga je jedan upravnik, koji je hteo na taj način da dođe do bogatstva tog građanina. Nikola je siromaha spasio od sigurne smrti na gubilištu i osudio upravnika zbog gramzivosti i srebroljublja. Vojvode su zatim nastavile put u Figiju gdje su ugušile bunu. Vrativši se caru Kontantinu, vojvode su očekivale nagradu i pohvalu, ali jedan carev službenik ih je osudio kao izdajnike i bacio u tamnicu. Iz tamnice su se vojvode molile i prizivali Nikolu da ih spasi od pogubljenja. Nikola se sledećeg dana pojavio kod cara Konstantina i iznudio oprost vojvodama. Kada su se vojvode zahvalile caru što im je poštedio život, on im je saopštio da to nije on uradio, nego da je za to zaslužan sveti čovek, Nikola.

Nikola se pojavljivao i na mjestima na kojima predhodno nije mogao da bude fizički prisutan. Jednom, kada se trgovački brod vraćao iz Egipta u Likiju, uhvati ih strašna oluja. Mornari počeše da se mole Bogu i prizivaju Nikolu. Nikola se pojavio, dohvatio krmu i izbavio brod i mornare od oluje. Kada se oluja stišala, Nikola je nestao. Dočekao ih je u luci gde je bod pristao, a mornari stadoše da mu se zahvaljuju. Nikola im na to odgovori: "Ne zahvaljujte se meni, nego Bogu. Ja sam grešnik i smrtnik kao i vi".

Malo je poznato da je Nikola pomagajući ljudima u nevolji želio da ostane anoniman, te je novac stavljao u odevne predmete ljudi, tako kada bi oni pronašavši novac bivali iznenađeni. Jedna od legendi govori o tome. Naime u gradu Miru živeo je jedan siroti čovjek koji je imao tri prelijepe ćerke, ali ih nije mogao udati, pošto za miraz nije novca imao. O njemu je nekako saznao Nikole, pa je jednu noć posjetio čovjeka i pored ćerkinog mu uzglavlja ostavio čarapu punu zlatnika. Kada su se probudili, porodica je bila iznenađena, a grešni otac je odmah krenuo da udaje svoju prvu ćerku. Nikola je ovo ponovio i za preostale dve, a kada je otac ćeri saznao ko je bio taj dobrotvor, otišao je do Nikole da mu se duboko zahvali. Nikola je kao i uvijek do tada bio skroman te blagosilja domaćina. Iz ove legende je kasnije proizašla legenda o Svetom Klausu (Deda Mrazu), koji bi uoči Božića ostavljao u čarapi na ognjištu poklone djeci.

Tako je Nikola do duboke starosti upravljao crkvom i narodom, i činio dobra djela. Umro je 19. decembra 345. godine. Njegovo tijelo je sahranjeno u sabornoj crkvi mir-likijske mitropolije.

Mnogo godina je njegovo tijelo tamo počivalo. Skiti, Sloveni sa Dona su posjećivali Nikolin grob i tamo tražili izbavljenje i dovodili bolesne radi izlječenja. Otuda se može objasniti zašto je Sv. Nikola toliko omiljen kod Srba.

U jedanestom vijeku Turci su osvojili cijelu Malu Aziju, pa i grad Mir. Mnogi stanovnici su se iselili i bježali od stravičnih zlostavljanja.

1096. godine, Sv. Nikola se obrati u snu jednom svešteniku iz Barija (Italija) i saopšti mu da ne želi da mu mošti počivaju u "bezbožničkom gradu" i reče mu da ode u grad Mir i da mu mošti prenese u Bari, na sigurno tle. Ovaj tako i učini i prerušen u trgovca sa tri broda puna žita posjeti grad Mir i prenese mošti svetitelja u Bari. Ovo se dogodilo 8. maja. Mošti su odnijeli u manastir svetog Jovana Preteče. Narod je odmah počeo da se skuplja i da traži izlječenje, jer je Nikola i po tome bio poznat. Nakon tri godine podignut je hram Sv. Nikoli u čast, u kome je Strfan Dečanski, srpski kralj (kao što je i navedeno u njegovom živopisu), povratio vid i kao znak zahvalnosti taj hram optočio srebrom.

Spomen na dan smrti Svetog Nikole slavi se 19. decembra, po novom, ili 6. decembra, po starom kalendaru i taj dan se zove zimski Sveti Nikola. 22. maja (09.maja), slavi se ljetnji Sveti Nikola u znak zahvalnosti radi prijenosa moštiju u Bari.

Kao što su od paganskih bogova ulogu gospodara gromova Srbi predali Sv.Iliji, tako su ulogu gospodara mora predali Sv.Nikoli, jer on je mnoge brodare od nevremena spasavao. Na Svetoga Nikolu, svi moreplovci su u 4 sata popodne bacali sidro u znak sjećanja na tog svetitelja i otpočinjali slavlje. Plovidba se nastavljala tek sledećeg dana. I Srpsko parobrodsko društvo je slavilo Svetog Nikolu.

Srecna slava onima koji sutra slave :))


Oću baš marmeladu

Ista priča, isti problemi, samo je zemlja Nemačka...

Koga boli uvo što su Nemci zaštitili ime "šljivovica"? Da stavite nemačku pored naše "šljivke", šta mislite koju bi Nemac kupio? Jedno je biznis a drugo su činjenice.

U Sloveniji ne može da se kupi marmelada od kajsija. Kažu iz ministarstva, u EU, marmelada mora da ima neznam koliko posto citrusa, tražite pod nazivom "premaz od kajsija". E, ja baš hoću MARMELADU.

Pozdrav iz Germanije


:)

Srećna slava, sestro Olivera !


Olivera

Srecna ti slava.

Olga


Virtuelna slava

E, ljudi, jel ovo vama prva virtuelna slava, kao i meni?

Baš je bilo simpatično, sjajno društvo, mediteranski riblji specijaliteti - čak smo imali i pseudo-sveštenika Šumara, koji nam je preneo žitije svetog Nikole :)

Jedino što smo poranili dan-dva, ali nema veze, dok se iskupe gosti ;)

Srećan vam svima Virtuelni Nikola, čuvar rasutih po dalekim morima :)))

V.


Srecna ti slava, Sveti

Srecna ti slava, Sveti Nikola!


Срећна слава и срећне Вам столице

Драга Олга,

Врло ми је жао због тога што Вам хладни западњаци нису дали столице. У Србији бисте сасвим сигурно одмах добили столице. Потом би прва комшиница, вероватно, нашла за сходно да се самопозове на славу. Ово би искористила да скенира Ваш животни простор, процени његов идеолошко/политичко/теоријски набој, као и материјалну вредност, а све у склопу Ваше комшијске подобности за пријатељевање/оговарање. И не дао Вам православни Бог да Ваш дом не буде по подобију најглупље и најзлобније бабе у згради, јер иначе - оде репутација, а могу Вам још и пошту красти чисто да виде ко то Вама пише. Још Вас могу и за секташа прогласити ако, саклони, имате књиге на полицама а да нису комплети Ремарка и Ћопића.

А ако Вас баш толико дрма носталгија за нашом домаћинском Србијицом, а ви онда дођите овде, сунце туђег неба ет ал. Овде има столица до миле воље, има и смога који дави, гужви које настају зато што возачи паркирају аутомобиле на семафору и одлазе на минут да нешто заврше, има и оних који не возе кола али зато умиру од глади, има, рецимо, и људи у Ваљеву који неће да се возе таксијем у коме су се возили бубрежни болесници (да не би добили сиду), има и људи који праве демонстрације на којима вичу "Нећемо Цигане", има адвоката и зубара који ваде сијалице из ходника да носе кући а штекере у том истом ходнику разбијају зато што не могу да их одшрафе....

Бања и милина! Дођите, дакле, у овај рај столица, да видите како се живи, и шта је права људска топлина.