Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Ja nisam odavle

Ponekad je potrebno otići negde da bi shvatili odakle dolazite.To je najlakše shvatiti kada odemo u inostranstvo. Biti vlasnik našeg pasoša uopste nije laka uloga. Čim kročite van granica naše zemlje u bilo kom pravcu morate biti spremni da mnogo toga objašnjavate. I nije uopšte bitno u kojoj zemlji se nalazite-naš pasoš nigde nije rado viđen. Ponekad pomislim da bi bilo bolje da nemam pasoš nego da imam nas.

Čak i u "prijateljskoj i nesvrstanoj" državi kao što je Egipat gde je vizni sistem prilicno liberalan, produženje vize za gradjane naše države je uvek izuzetno zapetljan posao sa neizvesnim ishodom. Ovde takođe moram dodati da su zakoni u Egiptu prilično "fleksibilni" tako da u principu zavisite od dobre volje zadriglog, umašćenog, poluobrazovanog i preznojenog sluzbenika sa druge strane šaltera koji se preznojava iz razloga nepostojanja nikakvog sistema rashladjivanja u službenim prostorijama egipatskih drzavnih institucija. Da bi vam plastičnije objasnila-enterijer i exterijer objekta gde se nalazi služba za izdavanje viza stranim državljanima izgleda kao autobuska stanica u Novom Pazaru 70-ih godina proslog veka. Za ovaj poduhvat je nosiocu naseg pasoša potrebno čitavo jedno pre podne (samo za predaju prijave) a onda vas čeka II čin ove sage koji se zove interviju sa službom nacionalne bezbednosti. Taj razgovor je jedno od najvećih poniženja kroz koje treba da prođe ponosni vlasnik našeg pasoša. Isti je izlozen salvi apsolutno idiotskih pitanja od strane načelnika državne bezbednosti koji vam odmah na pocetku da do znanja da je bio član snaga KFOR-a na Kosovu i da ima svoje mišljenje o Srbima. Vrlo brzo shvatiš da ni jedan odgovor koji daš neće biti tačan. Na kraju se vratiš na isto ono mesto gde si podneo papire za produženje vize i shvatis da si dobo vizu na samo mesec dana i da je ona vec istekla pre dva dana tako da moraš ponovo da podneseš zahtev i ponovo kreće isti krug. Da li sam već napomenula da se ove dve gore pomenute službe nalaze u dva različita grada koji su udaljeni oko 60km?

U isto vreme tvoj prijatelj koji poseduje pasoš neke drzave Evropske Unije je proveo oko pola sata u onoj zgradi gde se nalazi sluzba za idavanje viza i bez ikakvog problema dobio vizi na godinu dana u roku od 10 minuta i nikako mu nije jasno zašto i ti ne možeš da uradiš isto. Neznanje je blagoslov ponekad.

Drugi način da se produži viza (omiljen kod ponosnih vlasnika našeg pasoša) je jednodnevni put u Jordan. Vizu je jednostavno dobiti -kupuje se na granici za 10-ak dolara. Poenta je da na ponovnom ulasku u Eipat dobijate regularnu vizu na mesec dana. Ali, posedovanje našeg pasoša donosi specijalne obrte na različitim nivoima. Sve što vredi za ostatak sveta-ne vredi za ponosnog nosioca našeg pasoša.

Prošle godine u ovo doba se moj prijatelj Vlada zaputio u Jordan sa ciljem sticanja nove vize za Egipat...a i Petra je lep grad, pa bi bila greota ne videti je. Proces vrlo jednostavan: odes do Nuebe, uhvatis feri za Akabu, kupiš vizu na feriju i završen posao. Ponosni vlasnik našeg pasoša-Vlada nonšalantno daje svoj pasoš službeniku na feriju a ovaj mu vraća isti sa obrazloženjem da mu ne može dati vizu jer poseduje pasoš zemlje koja ne postoji.

"Kako ne postoji!!??" viče Vlada.

"Pa tako lepo-ovde piše Jugoslavija. Ta zemlja više ne postoji"

"Ma znam ja da Juoslavija više ne postoji, to se sada zove Serbija and Montenegro" objašnjava Vlada ne verujući da je uopšte došao u takvu situaciju.

"Ništa to mene ne interesuje. Na pasošu piše Jugoslavija, ta zemlja više ne postoji i ja ne mogu dati pečat na putnu ispravu države koja ne postoji. Aj' sad lepo kupi svoje prnje i silazi sa ferija".

Tako sam ja saznala da mi ne postojimo

Vlada se vratio izbezumljen od besa taman u momentu kada sam vadila gibanicu iz rerne.

Vlada se u medjuvremenu materijalizovao. Danas je ponosni vlasnik francuskog pasoša i obilato iskorištava sve prednosti koje mu isti donosi.

Nama ostalima preostaje da dalje smišljamo kako da se materijalizujemo.


Pasos

Meni se dogdilo dva puta u Latviji i jednom u Rusiji da imam problema sa pasosem nepostojece drzave, Jugoslavije... sada putujem samo sa pasosem "usvojene, materijalizovane" drzave da me ne maltretiraju na granicama... secam se vremana kada je Jugoslovenski Pasos bio najbolji za putovanja... bilo pa proslo... drzava zbog svoje nezainteresovanosti da se bavi problemima svojih gradjana, verovatno ni ove godine nece izdati nove pasose... ja sam svoj bacio u djubre... da mi ne smeta...


Ja stvarno ne znam....

...u kom su oni tripu, sto ne stampaju nove pasose. Sad skoro mi se desilo da sam na check-inu u San Franciscu cekao da svi zavrse jer sirota sluzbenica nije mogla da nadje od koje je zemlje pasos, jer Jugoslavija nigde vise ne postoji. Da ne pricam o ovim manje civilizovanim zemljama (mada u Egipat su me pustili bez problema, u septembru 2006)...


Emire

nije nikakav problem uci u Eipat-jedanput i to ti vredi mesec dana, ali ako oces da produzis vizu, makar kao turisticku, tu dolazi do gore opisane zavrlzame. Ne daj boze da pozelis rezident ili radnu vizu.....Kada se na jednom mestu nadje pasos "virtualne drzave"+slobodno tumaceci zakon koji datira jos iz Napoleonovog doba (nikada updat-ovan)varijacije su beskonacne i po pravilu montipajtonovske


To je uvek zezanje, naravno...

...i ovde gde zivim (Ceska) sve javne sluzbe su dozivele metamorfozu, osim "policije za strance" gde se vreme zaustavilo u periodu pre 1989. Osim sto je broj doseljenika porastao jedno deset puta. A da, nije Napoleonov zakonik nista prema Mariji Tereziji, za cijeg su vakta postavljeni temelji ovdasnje birokratije :). Pa onda to ukrstis sa heavy duty komunistickim kancelarijskim pacovima... milina jedna.


zato je ne bi zivela

u "dodgy" (sto bi rekli englezi) countries.


Virtual

Stvar je u tome sto se ovde radi "virtual" (sto bi rekli englezi) countri. Po prirodi stvari administrativne sluzbe bilo koje drzave nemaju razumevanja za virtualnost naseg zivota, pa samim time i nase administracije koja izdaje virtualne licne isprave....


ja sam mislila

na egipat koji si ti opisala. mislim, nadrndane,znojave sluzbenike u kancelarijama bez klime imas i u srbiji. sto ici u egipat?


Zasto ici u Egipat????

zato sto egipat ima nesto sto ni jedna drzava na svetu nema-Crveno More. Ono sto vam pruza Crveno More i ronjenje moze da kompenzira apsolutno sve stresove koje sam ore opisala. Kada vas jedanput more omadjija-nije lako odoleti


skroz te razumem! ja bih

skroz te razumem! ja bih zivela u moru!


I ja bi!!!

I ja bi!!!


Jeste,

lepo Crveno more. A i jeftino je...
Sto se tice pasosa, meni srpski sluzi samo za ulazak u Srbiju i za zajebancije po nasem KoZulatu (tako pishe, ne izmisljam - nova tabla!).
I stvarno je zivot mnogo jednostavniji kada imas jos jedan, ali relevantan pasos. Kada se samo setim svih onih drndanja i ponizavanja oko viza svojevremeno...Pu, pu, daleko bilo (:


Ima li Kozulat

neke veze sa kozama ? Nešto novo, pa još ne znamo...


kozulat=koze

ne znam za uzrocno-posledicne veze, ali Kozul je pre avanzovanja u "zvanje" bio priznati moler. Za neku godinu naucice i sve padeze. Kakva cemo tek tada sila da postanemo :)
Takodje, u NY na III aveniji svojim ocima sam video, kako na tabli Konzulata lepo i jasno pishe Serbia and Montenegro, al' tu su bili mastovitiji. Nisu se razbacivali kintom za novu tablu. Lepo su braon selotejpom prelepili ono "and Montenegro".
Stednja + kreaitvnost=novi standardi :)


Ja svoj stari pasos ne koristim uopste

od kad mi ne traze da vadim vizu kad idem u Srbiju. I tu pokazem strani pasos. Jedino ocekujem da ga koristim (stari pasos) za ulazak na Kubu - i tamo je ronjenje, kazu, fenomenalno. A srpski pasos radi. (Pa jos Vijetnam, Burma, Kambodza, Laos...)


sibicarenje

to je fazon...imati vise pasosa koje koristimo po potrebi...


Zašto šibicarenje?

Kad državu doživite kao servis, na primer onako kako doživljavate firmu za čije ste se mrežu mobilne telefonije opredelili, sve će vam se ovo činiti manje traumatičnim. Pa kao što po potrebi promenite karticu čim predjete granicu jer vam ne pada na pamet da zbog vernosti lokalnom provajderu plaćate visoke tarife tzv. rouminga (uzgred, jel neko zna je li smišljena srpska reč za "roaming"?), tako se služite i različitim pasošima, po potrebi.

Za početak zaboravite ono "ponosni" vlasnik pasoša. Čime se ponositi? Gnjavaži kojoj vas izlaže korišćenje tog pasoša gde god da ga potegnete kada vam se valja njime identifikovati? Nespremnošću vaše države da vas od te gnjavaže zaštiti? Ili bezočno visokom tarifama za npr. zamenu pasoša kad vas nužda natera da zahtev predate u nekom od konzulata vaše države u inostranstvu? Ja ih imam dva, i, za razliku od ovog pasoša sa imenom nepostojeće države, zamena pasoša ove druge države u inostranstvu me košta isto koliko i kod kuće.

Zar je bitno koji će vas dokument dovesti do obale sa koje ćete uroniti u svet bez granica?


Upravo moje misljenje!

Drazava je kao hotel - sta ima da ste ponosni sto zivite u njemu? Obican servis, negde losiji, negde bolji. (Napisao sam ja to ranije na blogu 92, kad je neko izjavio da treba biti zahvalan amerima sto su me primili i ne treba praviti zamerke.)


Nije bas tako jednostavno nsarski

zato sto hotel biramo a u kojoj drzavi cemo da se rodimo...e pa to bas ne biramo. Ako vam se hotel u kojem ste ne svidja-vi promenite hotel-spakujete stvari i odete u drugi, ali ako vam se ne svidja drzava u kojoj zivite...to nije tako lako promeniti jer je moguce da ce vas malo koja drzava primiti kada zna iz koje drzave dolazite. Mesto rodjenja vas neizbezno obelezava na razlicite nacine tokom celog zivota. Da je tako lako promeniti drzavu (hotel)malo ko bi ostao u Srbiji. Vrlo lako bi pola Srbije otislo u inostranstvo da zna da nece vrlo brzo biti outcast kada pokazu koji pasos poseduju....


Naravno, Aleksandra,

ja sam to malo pojednostavio. Istina, medjutim, sa ovim pasosem mogu da odem i zivim gde god zelim (ako imam novca da se izdrzavam). Mnogi odavde idu u Kostariku, Tajland, uglavnom tropske predele...(ja gadjam Srbiju, nekako mi bliska, mada namigujem i Meksiku, Belizeu, Grckoj...videcemo.)


Srecan put nsarski

i "ne okreci se sine" :-)))


Pa da

jedino se ne slažem da bi malo ko ostao. Često razgovaramo o tome, naravno! i dalje ne verujem u priču - kad bi ukinuli vizni režim svi bi potrčali na granice. Ne može se ni to lako. Potrčalo bi možda više turista... ali ljudi koji imaju neki drugi plan, porodični, poslovni, odlaze svakako. Pronađu način. Konkretno, ne verujem da ovde ostaju ljudi zato što znaju da će biti outcast zbog pasoša. Jer taj osećaj i ne poznaju dok ne odu. Sad ne znam tačan podatak ali izuzetno visok procenat građana Srbije nikada nije izašao iz zemlje.


27 godina ranije:

Bilo mi je 21. Prirodno materijalizovan kao Jugosloven. Drzavljanin zemlja koja je postojala. Elem, putovao sam autobusom iz Egipta u Izrael. Na Sinaju se jos prilicno pucalo. U autobusu je bilo i Francuza, Italijana, Nemaca... Ostali su na granici da hvataju autobus nazad za Kairo. Izraelske vlasti nisu lako davale vize ljudima koji su tada makar i turisticki putovali u Egipat. Evropejci zbunjeni, hodaju po toj prasini. Ja Jugosloven, rabaskario se u polupraznom autobusu za Jerusalim. Mada, takodje zbunjen, jer sam izraelsku vizu dobio bez problema. Zalepise je odmah pored one za Egipat. Valjda je to bilo moguce zbog pasosa koji sam tada imao.


E moj Nestore

Vidim ja da je to davno bilo. Sada vise ni u Izrael ne mozemo bez svi onih zavrzlama po konzulatima, ambasadama, pozivnih pisama i bla, bla, bla. Zato ni ja jos nisam stigla do izraela iako je granica na 100km od mene, a svi oni evropejci koje su u tvoje vreme izbacivali iz autobusa sada gledaju nas u istoj situaciji. Dok jednome ne smrkne-drugome ne svane


Moje je vreme i ovo vreme. Dok me vreme zeli.

I uci se dok si ziv. Mada, verovatno i posle... Ali, radi se o pasosima, drzavi, o saznanju odakle ste, zar ne ?
Takodje, nisam primetio da je nas "danasnji" pasos nesto posebno na ceni na Kubi ili u Vijetnamu. Dobro, lako se ulazi na Kubu i imamo prijatan konzulat u Havani, ali Kubanci ne stizu da mnogo razmisljaju o Srbiji. Osim kada je odbojka u pitanju. U Hanoju mi je bilo tesko da iznajmim hotelsku sobu dok mojom "sekundarnom" materijalizacijom (US pasos) nisam ublazio sumnju jer bih prethodno pokazao pasos zemlje koje nema (SR Jugoslavija).


Razmislite malo.....

za sve one koji su jos uvek u Srbiji imam jedno pitanje: da li mozete da izbrojite u koliko ste razlicitih drzava ziveli u zadnjih 15 godina a da niste mrdnuli iz svoje kuce? Ovi vam u svim izbornim kampanjama govore da ste VI oni koji biraju u kakvoj ce drzavi ziveti. Ne verujem da bi bilo ko od vas odabrao da zivi u tolikom broju beznadeznih drzava koje uvek povezuje jedna stvar: nepromenljivi pasos. Nas je problem sto mi sebe ne shvatamo dovoljno ozbiljno.


Unikat

Da... Ziveo sam u SFRJ, SRJ, SCG, i sada Srbija. Krajnje NENORMALNO !
Mislim da je bitno naglasiti da se ne radi o predrasudama drugih drzava prema nama (sluzbenika imas svakakvih), vec je odraz generalnog HAOSA nasih predjasnjih i sadasnjih prilika. Pri tom dodajte krajnju neozbiljnost nasih drzavnih organa i dobijate ovu situaciju.
Ne optuzujte Egipatske, Marokanske i Thailandske sluzbenike - optuzujte nasu vladu sto je i dalje tako NESPOSOBNA! Razlika tretiranja vaseg Zap-Evropskog prijatelja i nosioca naseg pasosa je odraz razlike uredjenja njegove i NASE zemlje, a ne predrasuda prema Srbima.
P.S. Manja poznata prica je tretman koji PRAVI strani drzavljanji (sa prostora dalje od bivse SFRJ) dobija kada zeli da se prseli kod nas, da nadje posao, da sredi papire itd... Kafka nije mogao bolje da smisli.


U tome i jeste stvar

nisam ja zelela nikako da optuzim bilo koju drzavnu administraciju osim nasu!!! Najgore je kada shvatite da su cak i drzavne administracije u zemljama koje su na prvi pogled haoticnije od nase ipak sposobne da ne tolerisu nas privatni haos. Taman pomislim da smo dotakli dno, a ono se ispostavi da je to bio samo pocetak mulja i da je dno jos nize. Najgore je kada ronite po mulju. Orjentacija se lako gubi i pocinjete da se vrtite u krug. Vrlo lako se desi da se udavite zbog nedostatka vazduha jer ne znate sta je gore, a sta dole. Potrebno je prvo da stignete do dna da biste znali u kom pravcu da plivate ka povrsini. Meni se cini da smo se mi izgubili u mulju.


Pesca

Mozda smo kao one ribe sto se zariju u blato, hiberniraju par godina, i ako prezive metamorfozu izrone i stvaraju nove narastaje... Samo sto i ti narastaji se ponovo zariju u blato.
Treba nam zestoka Evolucija.


Vapaj

Hm, da ...

Moja zena je drzavljanin jedne drzave koja je nebitna kao sto je i Srbija. Elem, odlucim ja da joj pokazem Srbiju, i nazovem Kozulat :), i objasnim situaciju. Evo odgovora: gospodine, treba vam garantno pismo iz Srbije za vasu suprugu, zatim, ona mora da dodje u Kozulat i popuni formular za vizu, i preda pasos. Onda, mi posaljemo to u MUP, pa oni odluce da li je osoba pozeljna u Srbiji. Pa kaze, MUP pozove osobu koja je poslala garantno pismo na intervju i ako su razlozi poziva valjani, odobre vizu. Viziran pasos se vraca u Kozulat i vi napokon mozete da putujete. Ju-hu. Ok, koliko to traje? Odgovor: oko mesec, do mesec ipo dana. Na to se zacuje vapaj sa moje strane: ali znate, ja sam drzavljanin Srbije, blah, blah, moja zena, blah, blah. Ljubazni glas odgovori, zao mi je gospodine, ali to je procedura. Na to pokusam da ubacim, znate moja zena radi za Goldman Sucks ;), pare nisu problem ;), da li moze da se plati, da se nekako ubrza procedura. Ljubazni glas - zao mi je gospodine, ali procedura se ne moze zaobici.
E to je drzava. Procedura i ni makac. To volim.
Objasnim ja to svojoj zeni, a ona ce, to je jako cudno, pa ja dobijam sve vize lako, kako da ne mogu vizu tvoje zemlje, jos sam udata za tebe. Kazem joj ja - zao mi je gospodjo, procedura je procedura.

Ko nije probao nasu proceduru, ne zna sta je procedura :)

SNG!!!!


pa vidis.....

nekako neizbezno dolazm do zakljucka da sto je zemlja bezznacajnija to se vise "sepuri" kada je u pitanju dolazak stranih drzavljana. Valjda misle "ako im sto vise zagorcamo zivot pre nego sto dodju ovde-valjda ce ceniti vise nasu drzavu". To ti je isto kao kad se "ribe" trude da budu sto vise "hard to get" da bi se frajeri sto vise trudili oko njih, pa ih posle ne ispaljuju jer im je zao da protrace sav taj trud.
Imam ja dosta ovde svojih prijatelja raznih nacionalnosti koji bi vrlo rado dosli da vide Srbiju, ali vrlo brzo odustaju kada cuju kroz kakvu proceduru treba da prodju.


A odlazak u muriju?

I kada se kao stranac docepas Srbije, moras po dolasku da se prijavis u muriji. I redovno da ih obavestavas o svojim namerama :)


Brate mili....

ista situacija je i u Egiptu...samo sto ja tu duznost vesto izbegavam.


Kao što nije bilo normalno

Kao što nije bilo normalno da smo sa crvenim pasošem SFRJ mogli svuda (i preko Berlinskog zida i iz Egipta u Izrael), tako isto nije normalno da sa plavim pasošem SRJ ne možemo skoro nikuda bez vize i što ljudi imaju problema pri prelasku granica zbog putnih isprava nepostojeće države...


Juoslavija više ne postoji

da...pa posle neko da kaze da su Srbi ti koji su razbijali Jugoslaviju.
A jos uvek poseduju YU isprave (pasosh).

a evo jos zamimljivih dozivljaja za Srbe izvan Srbije :

http://news.serbianunity.net/2007/01/03/907/

Serbian Bar Association of America
5315 N. Clark St., PMB 279, Chicago, Illinois 60640

ИЗЈАВА ЗА ШТАМПУ
Субота, 30. децембар 2006.
www.serbbar.org

Превише ревносна акција агенција америчке Владе на хватању српских избеглица

Чикаго - Широм целе државе, најмање 45 америчких грађана и људи са сталним боравком је идентификовано, оптужено и ухапшено на основу федералних прекршаја који су се тицали њихових избегличких и усељеничких апликација. Много више њих се суочава са претњом депортације на основу истих оптужница. Serbian Bar Association of America се удружила са Српском православном црквом у Америци и осталим националним организацијама у апелу Државном тужиоцу и лидерима Конгреса да поново размотре и одбаце оно за шта се чини да је злоупотреба права тужбе разних Канцеларија државног тужиоца и Владино одељење безбедности, имиграције и царине.

Током протеклих петнаест месеци, легални имигранти који живе у Аризони, Јути, Колораду, Флориди, Северној Каролини, Висконсину, Охају и Илиноју су хапшени на основу оптужби које су повезане са избегличким апликацијама попуњаваним пре скоро 10 година. У много случајева, избегличке агенције ангажоване од америчке Владе су помагале овим лицима у попуњавању пријава које су сад основ за тужбе против њих. На пример, једна жена је ухапшена због прећуткивања војне службе, обзиром да је била куварица локалним војницима.

Од виталне важности је начин и метод оптуживања ових лица. Доста њих је имало мало или никакво знање енглеског, и у потпуности су се ослониле на поменуте агенције за помоћ при имиграцији, не би ли напустили своју ратом захваћену земљу. Узнемирује и чињеница да, без обзира на националност, све избеглице из Босне су били потенцијални војници током рата, али су само Срби издвојени у нечему што подсећа на чистку српских избеглица.

Serbian Bar Association of America пита о начину и методу ових оптужби. У скоро свим случајевима, агенти Одељења безбедности су рано ујутру упадали у куће и хапсили са упереним пиштољима плашећи недужне жене и децу, где би сасвим довољни били и позиви и комуникација са људима. Док Владине агенције потурају премису да су хапења извршена са циљем да се у земљи ухвате “појединци који су починили ратне злочине”, ниједна таква оптужница није дигнута против било кога од њих. Такође, нити једна оптужница не помиње ратне злочине, а ипак се ова лица третирају као да су терористи.

Највише нас брине то што се америчка Влада окомила на српске избеглице из бивше Југославије док се остале националне групе из истог региона, и поред њихових веза са терористичким организацијама не испитују. “Ови јадни људи су побегли мучењима фашистичких муџахедина и ослонили се на савет америчких имиграционих званичника у циљу добијања легалног уласка у Сједињене државе. На несрећу, они су поново неоправдано оптужени само због свог националног порекла.” говори Митрополит Кристофер, највиши српски православни епископ у Северној Америци.

СБАА захтева потпуни увид у све досијее свих избеглица из истог временског периода, без обзира на националност, да би се спречила оваква дискриминаторска чистка једне националности, и позива да се све оптужбе замрзну док се не спроведе пуна истрага.

СБАА охрабрује све оне који су заинтересовани да донирају Фонд за одбрану српских избеглица , тако што ће послати своје донације на адресе испод, као и да виде остале информације поводом ових хапшења на сајту www.serbbar.org. Даље, на сајту се могу наћи додатне информације о правима било ког ко је суочен са сличним малтретирањем, и охрабрује све да преузму та права са сајта и покажу их у случају хапшења.

Српска православна црква Северне Америке и Канаде и остале организације су потписници ове изјаве:

The Serbian Bar Association of America
Serbian Unity Congress
Serbian National Defense Council of America
Serb National Federation
Serbian Brother’s Help
Serbian American Medical & Dental Society


"Gori Njujork, Pentagon se ruši..."

Nema sumnje da su američke imigracione vlasti postupile vrlo strogo i nepotrebno grubo. Međutim, pre nego što donesete bilo kakav zaključak, pogledajte npr. http://www.youtube.com/watch?v=EnWslHJGH1c - takvih primera na internetu ima koliko hoćete. Kakvo mišljenje mogu da imaju o nama?

Činjenica je da su svi koji su uhapšeni lagali prilikom popunjavanja izbegličkih aplikacija o svom učešću u ratu, a to je krivično delo radi koga se gubi državljanstvo i sledi deportacija. Amerikačke imigracione vlasti ne znaju ko ih je savetovao da lažu i zašto. To što su bili posavetovani da daju lažne izjave može da olakša njihov položaj ali ne i da ih potpuno oslobodi odgovornosti.