Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Kad porastem biću domaćica

Tako bi trebalo da urade i druge žene - govore podaci najnovijih istraživanja.

Podaci

Na BBC sajtu prošlog petka su objavljeni rezultati istraživanja koji su pokazali da kućni poslovi umanjuju rizik od karcinoma dojke. U istraživanju je šest i po godina praćeno zdravlje 200.000 žena u devet evropskih država.

Srbija je u samom vrhu po broju obolelih od karcinoma dojke i karcinoma grlića materice. Svakog dana jedna žena u Srbiji umre od raka grlića materice iako je taj oblik raka izlečiv. Kažu da je to zbog toga što žene ne odlaze redovno na pregled ali i zato što nema dovoljno lekara koji sprovode primarnu prevenciju. Redovan pregled bi trebalo da postane obavezan 2008. godine, a skrining programi se uvode/ne uvode... ne znam, stalno se o tome i o edukaciji priča ali ne primećujem neku masovniju akciju.

Pored toga, prošlog leta pronađena je prva vakcina protiv raka grlića materice Gardasil. Nema je kod nas još uvek, ali je u oktobru odobrena. Najavljuje se takođe za 2008. i najavljuje se da će biti skupa. Na jednom forumu sam pročitala da će tri terapije (koliko je potrebno) koštati oko 350 evra. Pa ko ima tri ćerke, računajte sami... Vakcina je preventivna, ali se uskoro očekuje i terapeutska vakcina. Dobijaće je, prema nekim izvorima devojčice od 9 do 26 godina, prema nekim od 9 do 13 a prema nekim od 9 do 55 godina.

Sredinom decembra u Londonu su se okupili eksperti iz celog sveta i razgovarali o distribuciji vakcine u zemlje u razvoju. Kažu ako bi se distribuirala svima bilo bi spašeno 250.000 života godišnje!

Šta dalje? Ko je kriv? Da li je kasno? Šta ćemo mi da uradimo?

Nadam se da smo saglasni da treba svim ženama da bude omogućena svaka prevencija/način/lek/štagod da bi joj se sačuvao život. Ne smemo zaboraviti, dok sedimo u toplim gajbama ovako pametni i informisani, žene kojima nije dostupan kompjuter, koje su neobrazovane, siromašne... Ne znači da zbog toga što su ove žene neobrazovane/neobaveštene smemo da dozvolimo da i dalje ne idu na preglede. Ne znači da zbog toga što zarađuju 100 ili 0 eura mesečno ne treba da vakcinišu svoje devojčice. Da li će budući poslanici imati manje plate ili će se državnim funkcionerima gume na službenim automobilima menjati dva puta godišnje umesto četiri puta ili je kriv truli kapitalistički zapad ili niski ili viski porezi ili ne znam nešto šesto, osmo, deveto… Znam samo da svaki dan umire jedna žena od bolesti koja je izlečiva. Sutra kada se probudite umreće još jedna žena. Prekosutra još jedna. Sledeće nedelje umreće ih pet, šest..? Svakog dana kada ustanete i pre nego što legnete setite se ovih žena.

Ne znam za vas ali ja već sutra odoh na preglede. To je još uvek jedini lek protiv karcinoma dojke i karcinoma grlića materice. A posle, lagane vežbe, u vidu brisanja podova i širenja veša, lagana, što zdravija hrana, pisanje mejlova svim ženama, sa onima koje nemaju mejl razgovor telefonom ili uživo sve dok ne odu na pregled…

Šta još možemo da uradimo?


# 1

jao, bre, pa meni bas zapalo da uvek otvaram....od sad me zovite "usherette of JK blogs" :)

al idem prvo da procitam ceo text pa cu onda da pricam. impuosivno sam kliknula dodaj novi komentar cim sam videla DOMACICA u naslovu

pisemo se..


#2:-)

Jelena.....jos samo da te neko ko preraspodeljuje pare iz Nacionalnog investicionog plana (NIP) na kojestarije cuje....TO bi stvarno bilo pametno trosenje para

a ovo oko domacica...e tu smo skroz zdravi ali smo dosta konzumirali preko praznika pa i od toga treba malo da odmorimo....:-)

=========
THE MANAGING HOUSEWIFE
“Around her knees domestic virtues meet,
And fireside pleasures gambol at her feet.”


Ja sam

bolesna. Hoću li moći da komentarišem ovakva? Boli me stomak od stomačnog virusa, glava od praznika, a duša što sam bila glupava da slavim tri dana. Ali, tema ti je zlata vredna. Moje dve drugarice operisane su od tumora. I ja sam operisana od tumora, samo što je moj ispao dobroćudan. Bez obzira na to, znam kako se oseća neko ko čeka rezultate, a ne mogu ni da zamislim kako se oseća neko čiji rezultati budu drugačiji...
Mislim da je potrebna jedna široka, smaračka društvena akcija i veći pritisak medija na nadležne, kako bi se ženama omogućilo da se pregledaju besplatno. Za početak.


Može

Može već 2007., ako se novac iz budžeta nameni za "Nacionalni program za očuvanje i unapređenje zdravlja žene", u iznosu od 0.5%. Prosečno, za zdravstvo, zemlje (kojima smo slični) izdvajaju od 5% do 7% od ukupnog iznosa budžeta za godinu dana, a za ovakav program bilo bi dobro tih dodatnih 0,5% budžeta. U novcu (sasvim otprilike uzmite cifre, novi budžet za 2007 nije usvojen), naš budžet je oko 6,5 milijarde evra, pa je 0,5% oko 32,5 miliona evra koji bi se locirali za tu namenu. (Budžet za 2007. će verovatno biti veći, a budžet vam je ključ za saniranje problema o kojem govorite, budžet je da probate da na najpametniji mogući poreski način pokupite novac od SVIH, da bi ga potrošili samo na NEKE, a da ti NEKI budu oni kojima je taj novac najpotrebniji, dakle da "pametno" prikupite, a još "pametnije" potrošite taj novac pri upravljanju budžetom). Inače, nisu (na žalost) ni muškarci u boljoj situaciji, beleži se procentualni rast obolelih od raka pluća, kardiovaskularnih oboljenja, istraživanja daju podatak o 37,4% stanvoništva koje pati od stresa. Žene su , inače, postale i žrtve infarkta, što je dugo bila tipična i tragična "muška" bolest. (Vojvodina je neslavni evropski šampion kao regija sa najvećimo indeksom ženskih infarkta u odnosu na populaciju). Mi smo u celini, usvojili kao "normalnu"(?!) dilemu "posao ILI zdravlje", pa ne odlazimo kod lekara na očite simptome, bilo zato što nemamo novca za taj odlazak, bilo zato što je preče zaraditi još neki dinar, u legalnoj ili sivoj ekonomiji, nego na vreme otići kod lekara. Surovost siromaštva kao stanja kojim se krše večina ljudskih prava, pa i ženskih ljudskih prava na brigu o zdravlju. Preventivu MORA da finasira država, mora da je promoviše i populariše i da to PLATI iz budžeta, i za muškarce i za žene. Redovno fluorografisanje, mamografija, sistematski ginekološki pregledi, kontrola krvi za dijabetes, veći deo preventive naše zdravstvo ima kao iskustvo (i to dobro), zna se da je preventiva UVEK jeftinija od lečenja, ako već država plaća, i najvažnije od svega: danas treba izdvojiti taj novac da bi naši unuci imali živozdrave babe i dede.
Što se kućnih poslova tiče mislim da su oni jednako lekoviti i za muškarce i za žene, naročito kad se podele.... :))


bogami

gordanac, svaka rec na mestu i proracun i filozofija rasporeda javnih prihoda...

i drustvenog troska sadasnje politike rashoda u zdravstvu "jedan prema otprilike..."


Hvala

Gordana i Tanja! Skoro da su me ubedili da je jedino prirodno i normalno očekivati - plati pa se klati. Ne razumem se u ekonomski opravdane i neopravdane poteze/odluke/zakone/itd. ali kako god okrenem jedino u šta sam sigurna je da se MORA omogućiti lek/edukacija/prevencija/štagod.


Nije mi bas potpuno jasno

Nije mi bas potpuno jasno ovo oko budzeta! ako sam dobro razumio u Srbiji ne postoji Zdravstveno Osiguranje koje se odgovorno brinu o zdravlju korisnika koji to Osiguranje placaju, nego jos uvek drzava brine o tome te sredstva za zdravstvo izdvaja iz drzavnog budzeta?!?


ja juce bila na

ja juce bila na ultrasaundu...ima loptica u obe, bilo samo u jednoj...kazu da su ok...
:-§
panika....eto.


mi smo tu..

Ako Vam pomaže, paniku možemo da smanjimo ili uklonimo zajedno i ovde na blogu. Panika je najbolji saveznik loptica, a najveći joj je neprijatelj (uz lečenje) prijateljska podrška i dobre, prave informacije koje možemo podeliti i ovde. Možemo mi to, BeboOdLonchara, žene to uvek mogu...jače smo od svih loptica, samo kad ih uočimo na vreme...


Bebo

dobro kaže Gordana, ne valja panika. A sa druge strane tako je prirodno manje ili više paničiti. Poznajem ženu koja je na hemoterapijapijama uvek pevala. Okupljali su se doktori i sestre da je slušaju i da plaču. Kažu, ti isti doktori, da je pesmom i optimizmom pobedila bolest.
U svakom slučaju - Bebo, sve će biti u redu. Ja verujem da hoće.


pa kazu da su vodene, da

pa kazu da su vodene, da nema razloga za paniku, dobrocudno sve...samo da se prati, samo sto im ja nista ne verujem, a treba da putujem...hm...hvala na podrsci, drage zene.


Beby, imenjakinjo :)

shaljem ti tople i vesele misli.


Eee, slatke moje žene...

...u Slo je stigla ta vakcina protiv raka na grliću materice, još uvek nije obavezna, plaća se...
Ja sam vam k'o izlog ženskih napasti...em sam jedno vreme bila trudna k'o Georgina, em sam izmedju fasovala i početak tog karcinoma (nisu samo znali kog raspoloženja je isti), pa su me operisali i skinuli mi to sa "vrata"...odradila sam i tri carska reza i sve prateće, gratis doživljaje...jedno vreme sam bila kao feministička noćna mora, bez ijedne bake, dede i sl. u blizini, muž rinta, a ja povijam, hranim, pa opet povijam, pa jurim decu po kući, uspavljujem, noću ne spavam...dakle tri komada, jedno drugom do ušiju, a samo dve ruke...samo nek' mi neko kaže da je domaćicama lakše, ja sam tu ulogu odradjivala u tom periodu i mogu vam reći da nema težeg posla...gde god da si zaposlen imaš bar 5 min pauze za kafu, možda i pojedeš nešto...a ovo!? Koji bre manji rizik...šale se...
Uz to je sramota, kao i ovde u Slo, hteli bi veći natalitet, ali ne bi zaštitili žene, kao skupa vakcina!? Nema država para? A nije skupo lečiti bolesne mame? A ko će tu dragocenu decu da čuva i vaspitava ? A uvek nekako nadju pare za tenkove, avione i puške, za to para ima...
Kao žene treba da se redovno pregledaju...a ovde skoro uveli da žene besplatno mogu da budu pregledane na 2 godine!!! Odlično, za to vreme mogu rogovi da nam porastu, a ne tamo neko čudo od loptice i pitaj boga šta sve...A žene žive sa tim tumorima i tumorčićima...kaže jedna moja drugarica "Imam ih gomilu maleckih, ko kućni ljubimci su mi, šta ću..."
Da ne govorimo o tome, da ni ti redovni pregledi ne mogu da ti garantuju da se sve vidi ( a kamoli kad ih nema)...ja sam redovno išla na iste, kao rizično biće posle 3 carska, pa nisu videli ni na ultrazvuku neki cirkus koji mi se napravio (u odredj. trenutku ultrazvuk više ne razlikuje tkivo od tečnosti)...zaglavila u bolnicu...ni tamo nisu videli...sreća našao se neki stari majstor doktor, operisali me i tek onda videli, jedva sam živu glavu izvukla...
K'o doktorski priručnik sam...a država nema para...za drugo ima...za majke nema.
Ne smem ni da pomislim kako je to u selima...dok dodješ na red, a nemaš para da platiš privatno...jadne žene.
(nisam htela da vas plašim)


resenje je

u trzisnoj konkurenciji ponudjaca zdravstvenih usluga.


Brooklyn

molim te daj šire obrazloženje...
I molim te imaj u vidu da govorimo o, veoma tužnoj, situaciji u Srbiji. Ovo je problem koji zahteva hitno rešenje i ne može da čeka da se prvo reši ovo ili ono, tržište, ekonomska situacije, zakoni, smene vlasti i slično.


Razmišljam

već dugo o tome kako izmaltretirati nadležne da se ozbiljno posvete ovom problemu. Ženske fondacije (ove za koje znam) večito daju novac na manje/više političke probleme. Sada imamo i ovde priliku da pokrenemo, ako ništa drugo, ljude na razmišljanje... I molim ideje za maltretiranje nadležnih. Pa tamo krajem januara da ih dočeka na poslu bar neka papirčina, za početak.


recimo...

...da deo o tome ubaci država (što važi i za ovu u kojoj ja živim) u svoje hvalospevske projekte o dizanju nataliteta...
Evo ovde nedavno odleteo ministar porodice i..., posle svega je pao na strategiji za dizanje nataliteta, aminovala ga crkva, a on nadrobio unutra čudo jedno...sve do štetnog donjeg veša u devojaka i preporuke da opet nosimo pamučne gaće do kolena i sa rol kragnom...naravno da nije ni pomenuo preventivne preglede potencijalnih majki i onih koje bi mogle da rode još koje dete...žene moraju da budu što zdravije da bi radjale.A to onda mora da bude deo priče koji se tiče i ministra zdravlja.


dve papirčine..

O jednom već pisah i tiče se 0,5% budžeta za .."očuvanje i unapređenje zdravlja žene",(pomenutih 32,5 miliona evra) a drugi je "Nacionalni program za odgovorno roditeljstvo i povećanje nataliteta" u iznosu od 2% od budžeta (što je oko 130 miliona evra) za sve što se tiče rađanja, finansiranja dečijih potreba, podrške porodici, preventiva, veštačka oplodnja, čuvanje dece,....
Pomoglo bi da se o toj temi javno govori, blog je dobar početak...


Pozivam Jasminu i AnuWAFNTHTP

Jasminu molim da se pridruži, jer i formalno radi sa ženama. Da preporuči preko koje organizacije pokrenuti akciju. Anu molim za analizu stanja u zdravstvu. Gordanu pozivam da sastavi peticije, a ostale da predlažu amandmane i da potpisuju... Pravnici ima li vas?


Jelena i Sve Drage Zene, Evo

Jelena i Sve Drage Zene,
Evo i mene.
Potrudicu se da ne tehnikalizujem, vec da budem od koristi.
Rak dojke
Zna se da se sklonost ovom raku nasledjuje (BRCA1 i 2 gen). Rutinska generska analiza se ne radi, jer sklonost ne znaci da ce zena koja gen nosi, rak i dobiti. Medjutim, zna se da je upotreba deodoranta sa aluminijumom (a to su skor svi na trzistu, citajte dobro sitna slova) povezana sa rakom dojke. Najvaznije od svega je redovan samopregled (trazite da vam vas lekar opste prakse pokaze kako da to uradite) u prvom delu menstrualnog ciklusa. Ako napipate neke grudvice, odmah se obratite lekaru. U tom slucaju bi trebalo da se uradi ultrazvuk, a nekada i mamogram. Ako ste drage moje, starije od 50 godina, trebalo bi da vam urade rutinski mamogram, bez obzira da li imate ili nemate grudvice. Dalja ucestalost snimanja zavisi od ovog nalaza. Pilule za kontracepciju i HRT ubrzavaju sirenje tumorskih celija koje su osetljive na hormone koji se u ovim tabletama nalaze. Dobra vest je da je lecenje raka dojke dosta napredovalo u poslednjih par godina, tako da ako se na vreme otkrije, sanse za izlecenje su dobre.
Rak grlica materice
Izazivac raka grlica materice je virus (HPV) koji se prenosi seksualnim kontaktom. Of note, muskarcima od ovog virusa ne preti opasnost. Infekcija ne daje nikakve simptome. Prve ranice na grlicu se vide oko 5 godina posle infekcije. Ranice jos uvek NE ZNACE rak. Rak i prekancerozne ranice se rutinski otkrivaju screening-om (lokalna varijanta – Papanicolau test) koji bi trebalo svaka od nas da prodje na svakih 1-3 godine u zavisnosti od nacionalne statistike. Ako na screeningu postoji nesto sumnjivo, a to jos uvek ne znaci da je u pitanju rak, radi se konizacija. Konizacija je pregled grlica pod mikroskopom tokom kog moze i da se ukloni sumnjiva promena. Dakle, dok vakcina ne postane rutina, kondom u sake i na redovne preglede!


Ana,

dezodorans!?? aluminijum!!? ne mogu da verujem, ovo prvi put čujem, dakle strašno, ima sve to da ukinem po kući...
(hvala za obaveštenje, idem da bacam)


Jelice,

Samo bez panike. Povezanost jos uvek ne znaci da upotreba dezodoransa = rak dojke, ali mislim da nije lose znati sta sve covek moze da ucini sam za sebe.


Ana,

ma shvatam ja da to nije baš =, ali nije loše se obavestiti...


Čujete li

šta vam je rekla doktorica?
Da ponovim:

Quote:
kondom u sake i na redovne preglede!

Hvala doktorka.
Moram sad da ispričam nešto - jedna prijateljica je bila "raspoređena" u Dom zdravlja npr. u Silbašu ili Kaću, tako nešto... Pa su se stalno samo sredom formirali redovi starijih sugrađana i strpljivo čekali da im se izmeri pritisak. Objasnili su da je do njenog dolaska radio doktor koji je na vratima zalepio cedulju: Merenje pritiska samo sredom. Seoska idila.


bravo

M Jeleni za temu i hvala M Jelici za plašenje: o ovome treba priiiičaaaaatiiii, stalo i uporno i dosadno, i isponova, i dosađivati i ne obazirati se na negodovanja – i jedna da čuje i ode na pregled, trud se isplatio....! A ostajala sam šokirana, veoma često nažalost, koliko i one za koje sam po svim parametrima podrazumevala da znaju i da odlaze, to ne rade... I bivala zadovoljna što su se neke prvo čak naljutile, da odakle mi pravo za to sablažnjavanje, pa to je lična stvar, a onda, lepo, otišle...

priiiiččaaaatii!

ps:... a koliko bi moglo i MORALO tzv. društvo, i tzv. država, to tek...


da ne zaboravimo...

i priču, koja se ništa manje ne tiče ženskog zdravlja, o tome kako štede pare na porodjajima...o tome kako im se ne rade carski rezovi, ni onda kada je jasno da bi trebalo, nego čekaju poslednji trenutak...carski košta kao svaka druga operacija, dakle, treba uštedeti, nek' se malo pomuči...i uopšte taj odnos prema ženama koje radjaju je malo rečeno uvredljiv (što mnogo govori o odnosu prema ženi uopšte)...ako bi država da ima više dece, možda bi najbolje bilo da stvarno počnu da ih nose rode...


nebeski,

a zemaljski, kako-bog-da....


Mojoj

kumi proletos na porođaju beba ostala bez kiseonika. Pozelenelo siroto dete, jer se odlagao carski rez. Posteljicu vadila sama sebi posle tri dana, kao mačka. Sada su dobro obe. Znaš i sama koliko još takvih priča ima, da ti srce prepukne. A ljudi ćute i ćute. Zato evo svečano obećavam, ako ništa drugo, gomilu blogova sa ovim temama.


Meni su...

...u zemunskoj bolnici, '89. radili, u 5-om mesecu trudnoche, serklaž na živo, ko u partizanima da smo, onda na kolica, pa lepo sama ustani i idi...izgledala sam k'o s' Neretve da sam stigla, one u sobi mal' nisu poskakale kroz prozore kada su me ugledale...odnos lekara !? Ne smeš ništa da ga pitaš, nema nikakvog pregleda, da mu se obratiš u viziti ni slučajno, sestre te gledaju ko dželati...kad sam konačno našla perje u supi, krenem da se žalim, sestre sa nogama na stolu me pošalju lekaru, lekar me izbaci napolje, ja nazad u sobu, pokupim sav sitniš od saborkinja i pozovem moje na radio, direktno se uključim u emisiju i opletem (direktorka te bolnice upravo tada kandidovala za gradonačelnicu Bgd)...vratim se u sobu, ekipa u pocepanim državnim spavaćicama gleda zahvalno...popodne dodje muž po mene, ja hoću napolje, dosta mi je bilo i vredjanja i ignorancije i štroke...odemo do sestara, one kažu "za tebe nema lekara" Muž prolupa, pošalje me u sobu da se spakujem, a on utrči kod lekara...nije hteo da mi napiše otpusni list...spasio me muž na belom konju...znate šta je bio najveći problem lekaru? To što mu nisam rekla da sam novinarka (ne znam u kojoj prilici bih mu to poverila) i što sam imala još uvek staro prezime, a u stvari sam već bila udata...lekar nije znao da sam žena poznatog muža (kao zaveli smo ga), a da je video da imam njegovo prezime...možda bi mi dali čašu rakije da se obeznanim na serklažu?...Kasnije u Slo sam morala da preživim još dva serklaža, oba pod totalnom, dva dana ne smeš da mrdneš iz kreveta u bolnici, lekar samo viri da slučajno nešto...


Cure,

mislim da je jako važno da se ne delimo na majke i ne-majke, domaćice i ne-domaćice, one s karijerom i one bez karijere... To je, čini mi se, ispružena noga na koju se uporno saplićemo.

Gospodjo Greganović, potpuno vas razumem, i sama sam majka dvoje i evo nosim treće, al mi baš nijednom do sad nije palo na pamet da to činim zbog nacije, države, podizanja nataliteta, bla, bla bla. Zato i ne želim da mi društvo s tom misli u glavi pomaže na bilo koji način.

Dakle, pravo na kvalitetnu i pravovremenu zdravstvenu zaštitu, ali ne zato što radjam ili sam potencijalna rodilja, već zato što to pravo treba da uživamo svi. I u tome ne smemo da se razlikujemo od muškaraca ili žena koje ne mogu ili ne žele da radjaju. Onoga trenutka kada to dozvolimo postajemo rasplodne kobile i sve što nam iz toga sledi same smo zaslužile.

Nije reč samo o neophodnosti da društvo preispita svoj odnos prema ženi i porodici onda kada je zbog trudnoće ili brige o deci potpuno ili delimično onemogućena da se brine o sebi, već je važno da se sasvim ozbiljno radi na iskorenjivanju diskriminacije koja tome prethodi, ali i onoj koja sledi.

Stvari o kojima ovde pišemo tiču se svih. I onih kojima je tumor dijagnostikovan, i onima kojima još nije, i onima kojma nikada neće biti. I njihovih muževa, očeva, dece, kolega... I ne smemo da pristanemo na tu igru ucenjivanja: ako društvo hoće više dece ima prvo da nam obezbedi te i te uslove. Sigurna sam da delite moje mišljenje da pravo na dostojanstven i kvalitetan porodjaj nije ništa važnije niti manje važno od prava na pravovremeno i stručno obavljenu operaciju slepog creva ili lečenje karcinoma iako ova druga dva ne povezujemo sa povećanjem nataliteta.

I sama se izbezumim kada slušam političare i popove dok tupe kako treba da radjamo više dece, i, priznajem uvek mi je prva reakcija slična ovoj vašoj, setim se do koje nas mere majčinstvo izopštava iz društva i diskriminiše a država i društvo ništa valjano ne preduzimaju protiv toga. Onda se setim da ove poruke nisu upućene nama koje znamo već onima koji kroz to nisu prošli i ne razumeju, onima sa "šta-hoće-te-razmažene-žene" reakcijom, i onima koje su to davno ostavile za sobom i potrudile se da zaborave. Uspehu se možemo nadati tek kada i njih senzibilizujemo, kada im pomognemo da razumeju da ipak delimo iste strahove.


Zvek,

slažem se potpuno, naravno da ni ja decu nisam radjala zato što je to bilo koja država očekivala od mene...ali kada ih čujem kako pevaju mantre o natalitetu i nadasve potrebnoj deci, e onda bih da pripitam malo, zanima me ako ne cene majke i ne čine ništa da poprave brigu o njihovom zdravlju (kao i zdravlje onih buduchih), kako mogu da se nadaju deci...
Potpuno se slažem o tome da ne treba odvajati žene-majke-devojke...ja sam samo napisala svoja iskustva, kao što bi bilo koja žena mogla svoja da napiše na ovom blogu...priča o porodjajima, o bolestima, o prevenciji, je zapravo priča o odnosu prema ženama uopšte...dok se taj odnos ne promeni sve mantre popovsko-državne neće imati kredibiliteta i ne treba im verovati. Ja imam ćerku i ona raste, ovo je priča i o njoj.


Kad porastem bicu domacin

Kad porastem bicu domacin (srpski).


:)) o, long time no see

...već se zabrinuh da se nešto nije desilo...a kako bi izgledao?


Valjda srbijanski?

Valjda srbijanski domaćin?


Kako bih izgledao? Svakako

Kako bih izgledao? Svakako ne kao Velja Ilic... Torzo i glava mora da bude kombinacija Tadica i Kostunice, noge ko Mladjan Dinkic...


lepe...

ti butkice.


Ekspertske.

Ekspertske.

I ekspertski depilirane.


Komplimenti, Zoks

za tvoj ekspertizam :) Dao si im prave haltere soc- lugarske, bash kako dolikuje srpskim ekspertima u XXI veku


kućni poslovi, žensko zdravlje i reforme

Prosečno vreme koje žena provede na kućnim poslovima je 3 sata dnevno i to je besplatan, nevidljivi rad koji se u Srbiji sabira sa radnim vremenom (ako je zaposlena - 8 sati) i vrlo često radom u sivoj ekonomiji od još bar 2 sata dnevno. Kad se to sabere dobijate 13 sati RADA DNEVNO. Ako nije zaposlena, radi isto vreme, jer je često u poljoprivrednom domaćinstvu (pa možda radi i više). Svaka od nas koja radi dnevno MANJE od toga, odmara se na nečiji račun (po statistici). Kako pri tome čuvamo zdravlje, već smo rekle, ja ovog puta hoću o tom nevidljivom, omalovažavanom, podrazumevajućem i besplatnom ženskom kućnom radu, pa vam nudim da zamislimo sedmodnevni generalni štrajk svih domaćica u Srbiji. Totalna obustava servisiranja života. Na šta bi svi ličili sedmog dana? Musavi, neispeglani, prljavi, gladni, bez domaćih zadataka, niko ne zna gde se kupuje jogurt i hleb, a još manje gde se baca đubre....Kad zamislite TO onda se vidi da na tom ženskom radu počiva i domaćinstvo i lokalna zajednica i celo društvo. I - nikom ništa. A taj rad ima tržišnu cenu koju znaju sve porodice u kojima domaćica NE OBAVLJA te poslove...obavljaju ga mahom druge žene za prihod iz sive ekonomije. Kad budemo GLEDALI, pa VIDELI taj ogroman rad zahvaljujući kom uopšte funkcionišemo biće lakše i drugo suočavanje sa realnošću, uključujući brigu o zdravlju žene.
Brooklyn je besprekorno rešenje dala, i na kraju procesa u kojem se nalazimo i imaćemo ga, ali dotle treba da nas bude što više živih i zdravih...dotle treba da se VIDI koliko žene rade i KAKVE su posledice tog rada na njihovo zdravlje...Zato u ovoj fazi i društvo mora biti odgovorno.


Btw, odlican blog Jelene i

Btw, odlican blog Jelene i jos bolji prilozi Jelice.


zoks,

verujem da se posle mojih pisanija sigurno nećeš odlučiti da radjaš :)


Samo van Srbije.

Samo van Srbije.


Hvala

zokster. Razmišljam o nekom serijalu blogova (ili tv emisija) pod nazivom Insajderka. Da se priča o svakodnevnim a OOoooogromnim problemima. Problemima života i smrti. Npr, zašto umiru bebe kod nas? Da se malo recimo postavi skrivena kamera u dečiju bolnicu u ns..


"Da se priča o svakodnevnim

"Da se priča o svakodnevnim a OOoooogromnim problemima."

To! Da se napravi nekakvo javno mnenje uprkos strogo kontrolisanim medijskim vlakovima Srbije!


Jelena, niste mogli bolje

pocheti godinu.
Tema koju ste izabrali (ili ona vas, nije vazhno) je savrshena, vazhna, i potrebno je o tome prichati.


Jelena,

zanimljivo je još nešto...kad već govorimo o ženama, koje imaju bitno smanjenu mogućnost da budu obaveštene...ja sam jedno vreme čitajući klasike, srpske, slovenačke, ruske,itd. počela da opažam kako je ,u pripovetkama i romanima, prisutan taj sindrom "ženskih bolesti", kako umiru od dugogodišnjih bolova u stomaku i donjem delu stomaka, kako žive sa bolovima, koji ih prate od poslednjeg porodjaja, kako rintaju sve slabije i jadnije... Bulgakov je posebno zanimljiv kao pisac-lekar, odnosno njegove pripovetke o sifilisu i neobaveštenosti, o borbi protiv neznanja i smrti)...onda uvek pomislim kako ta prošla vremena još uvek traju za mnoge žene van gradova, u zabitima, daleko od lekara i znanja.


Ja bih jos da skrenem paznju

Ja bih jos da skrenem paznju na situaciju iz drugod ugla.
Medju ljudima, a narocito zenama, u Srbijici postoji jedan dosta primitivan fenomen mistifikacije bolesti, gde su te neke sirotice na vecitim ispitivanjima bez konacnog ishoda, jer je to jedini skretanja paznje na sebe u datim okolnostima. Tako cilj ne postaje izlegcenje, tj. zdravlje, vec tzv. sekundarna/tercijarna korist. U UK svaki kamiondzija zeli da razume sta to znaci sto on ima npr. diabetes insipidus, da bi znao sta sa svoje strane treba da radi, kako da uzima lekove, da li treba da ima neki znak u slucaju saobracajne nesrece, i sl.
U Srbijici je takodje popularno i precenjivanje uloge tehnickih analiza. Tako da ako poznajete nekog uticajnog odradice vam se sve skupocene i bespotrebne analize krvi. Skener postaje nagrada i demonstracija povezanosti sa uticajnim ljudima u zdravstvu ili novca, umesto da bude dostupan onima kojima je neophodan.
Kada se govori o zdravstvenoj kulturi ne treba zaboraviti da je vecina bolesti (kardiovaskularne bolesti, secerna bolest tip 2, najcesci oblik povisenog pritiska i sl.)izazvana losim navikama.
Vec duze vreme citajuci i slusajuci ljude kako navode strasne primere Djokine, Perine i krivice raznih institucija, razmisljam kako bi bilo super kada bi se pokrenulo razmisljanje na temu LICNE ODGOVORNOSTI.


"kako bi bilo super kada bi

"kako bi bilo super kada bi se pokrenulo razmisljanje na temu LICNE ODGOVORNOSTI."

Zanimljiva perspektiva, Ana. To je kao kad biste pokrenuli pitanje licne odgovornosti medju ljudima zatocenim u logoru.


Razumem sta hocete da

Razumem sta hocete da kazete, ali ponekad su ljudi zatvoreni u logoru svojih glava. A negde mora da se pocne. Visi nivoi su nam uglavnom izvan domasaja


"A negde mora da se pocne.

"A negde mora da se pocne. Visi nivoi su nam uglavnom izvan domasaja"

Aha, predlazete joginski (fakirski) preobrazaj Srbije iznutra. To ce se dogoditi kad Velja Ilic i Tadic dozive nirvanu (nealkoholne prirode). A moze i satori (u Guci), da ne postavljamo prevelike zahteve pred njih.


Ја сам почео

Пре два месеца сам баталио цигарете, и тиме дао немерљив допринос свом здрављу, а и свом новчанику. Наравно, вероватно ни тада то не бих урадио да нисам вукао неки кашаљ од летос, затим упалу синуса, сваки час проблеме са грлом, па сам се просто запитао: "Шта ми бре ово треба у животу?".

Е, још када би лицемерна држава, хтела да "удари" дебео порез на цигарете, алкохол,таблоиде и идиотске телевизијске емисије, онда би здравље нације од физичког до менталног, било неупоредиво боље. Да видимо колико би људи пушило када би најјефтинија пакла дувана коштала 200 динара, или колико њих (пре свега клинаца)би пило, када би флаша пива(0,5л) коштала 100 динара. Хоћеш да читаш "Скандал", ма може, само ћеш да га платиш 500 динара. Све може, само кошта, па ко воли нек` изволи.

А сву лову која уђе у буџет на тај начин (будимо реални, увек ће бити купаца горе наведене робе), уложити у здравствену и социјалну заштиту.

Ето, опет ја мало филозофирам...


da, jedino je tu malo problem

sto onda treba nekom dati moc da odlucuje sta je to dobro za fizicko i mentalno zdravlje nacije, a sta je lose, tj. potrosnju cega treba stimulisati ili destimulisati. sto ce reci, onda drzava (preko cinovnika-donosilaca odluka) treba da nam svima bude roditelj....a ja mislila da smo se protiv toga borili.....

isti problem je sa idejom "obaveznog" mamograma ili bilo cega...ovde se moze opravdati time sto ako se lecenje placa iz poreza, onda da ne bi neko izgubio pravo trosenja poreskog novca na svoje lecenje je obavezan da se potrudi oko prevencije...ali problem paternalistickog odnosa drzave i dalje ostaje i svako ko misli da se zalaze za slobodu svake individue bi trebalo da bude protiv bilo kakvog paternalizma drzave.


Brooklyn, postoje jasne

Brooklyn, postoje jasne indikacije za to "sta je dobro za fizicko i mentalno zdravlje nacije, a sta ne".Preventiva karcinoma je svakako dobra stvar za zdravlje nacije.Tako se, u svakoj varijanti, stedi novac zdravstvenim fondovima, zato sto se predupredjuju kasnije skupe dijagnosticke procedure, kao i terapija.Nema to mnogo veze sa paternalizmom drzave.Sta cemo sa PSA skriningom u USA?


svaki put

kada drzava zna bolje od gradjana sta je najbolje za njih je to paternalizam drzave. na primer, obavezno vezivanje pojasa je paternalizam drzave. u americi je vezivanje pojaseva uglavnom obavezno. to nam govori, da cak ni u americi, sve sto se radi nije u interesu slobode pojedinca. u americkoj drzavi new hampshire nije obavezno vezivanje pojasa. drzavni moto NH je "live free or die"........


Brooklyn, moze se posmatrati

Brooklyn, moze se posmatrati i iz tog referentnog sistema.Medjutim, postoji jedan dodatni argument-kada covek oboli od nekog oblika karcinoma, on/ona(uglavnom) idu kod lekara, i sprovode se skupe dijagnosticke procedure, terapija,itd.To sto govoris imalo bi smisla ako ljudi ne bi trazili pomoc za sebe.Normalno je sto drzava zeli da ustedi novac poreskih obveznika.Mislim da se to ovde ne kosi sa konceptom ljudskih prava.


pa ja sam i napisala sledece

Quote:
isti problem je sa idejom "obaveznog" mamograma ili bilo cega...ovde se moze opravdati time sto ako se lecenje placa iz poreza, onda da ne bi neko izgubio pravo trosenja poreskog novca na svoje lecenje je obavezan da se potrudi oko prevencije...ali problem paternalistickog odnosa drzave i dalje ostaje i svako ko misli da se zalaze za slobodu svake individue bi trebalo da bude protiv bilo kakvog paternalizma drzave.

dva posta iznad....

sto ce reci da se resenje moze traziti tako da ne zadire u licne slobode pojedinca, npr. mogucnost da pojedinac "plati" da se iskljuciti iz tog programa prevencije, ako tako zeli...


Aha...sorry:)To je slippery

Aha...sorry:)
To je slippery teren....mozda neko ne zeli da zna da li boluje od neke teske bolesti?Medjutim, kada saznaju, ljudi obicno potrce(sto je sasvim normalno) kod lekara, ne bi li im se pomoglo.Da napomenem- i ja sam protiv paternalizma drzave, ali je pitanje da li se zastita zdravlja ljudi moze ubrojati u to?Mada lici na paternalizam, pitanje je efekata, znas...

Geek:)

P.S.Da, slazem se da je moguce da pojedinac potpise da se iskljuci iz programa prevencije.Medjutim, zamisli hipoteticku situaciju-da ta ista osoba oboli, i promeni misljenje,tj. da zeli da se leci?Humano je, i jedino ispravno pruziti pomoc, ali sta ako se nadje neka pravnicka "njuska":), pa kaze:"A, ne, ne ,Vi ste potpisali da necete prevenciju, sada ne moze ni lecenje..."


pa moj prvi post

se pre svega odnosio na tabloide (pogledaj komentar na koji sam tada odgovorila). a slazem se da kada je u pitanju prevencija je rasprava o dopustivim (potrebnim?) granicama paternalizma skroz validna.


Brook, imaj milosti.Geek ne

Brook, imaj milosti.Geek ne stize sve da procita:))
Naravno da se slazem sa onim sto si napisala.Zna se odakle se ubira novac za zdravstvene fondove, sve drugo bi bila nedozvoljena intervencija drzave, u smislu ortodoksnog paternalizma.


eto vidis!

rekla ti ja da se razumem sa geekovima :)))


Da, hvala:)Htedoh da Ti u

Da, hvala:)Htedoh da Ti u znak zahvalnosti posaljem slicicu Enterprise-a kako orbitira oko Zemlje u 24.veku, ali da ne odlazim od teme:)))


Viva NH!

Libertad o muerte!


aha,

a takodje nemaji ni porez na dohodak...how's that for freedom?


Revolucionaru:)

Revolucionaru:)


Zox, mene ste ubedili, jos samo

Mene ste ubedili, jos samo njih da ubedite.

Drzavu (pa i drzavne organe) cine pojedinci. Danas jedni -sutra drugi. E kad ti drugi dodju na vlast, bilo bi lepo da vec budu odgovorne licnosti, a ne da se kriju iza institucije.


Nema sta ko njih ubedjivati,

Nema sta ko njih ubedjivati, njih treba prvo posmenjivati, pa ih izvesti pred sud.

A ta vasa "Srbijica" na koju se tako pateticno pozivate je kurvinska drzava koja jos uvek nije raskinula sa politikom organizovanih drzavnih zlocina i medijski orkestriranih lazi, pa je taj vas deminutiv u najmanju ruku cudan, da ne kazem groteskan.


"A ta vasa "Srbijica" na

"A ta vasa "Srbijica" na koju se tako pateticno pozivate je kurvinska drzava koja jos uvek nije raskinula sa politikom organizovanih drzavnih zlocina i medijski orkestriranih lazi, pa je taj vas deminutiv u najmanju ruku cudan, da ne kazem groteskan."
Sasvim precizan opis.Ja bih dodao-vecni medjunarodni parija.


"U Srbijici je takodje

"U Srbijici je takodje popularno i precenjivanje uloge tehnickih analiza".
Kako je u "Srbijici", Ana, ne znam, ali u USA nikome ne pada na pamet da "preceni" ulogu tehnickih analiza(mislim, govorite sasvim proizvoljno, koristeci totalno laicku terminologiju).Mora biti da sam nesto propustio za poslednjih dvadeset godina.
Interesuje me jos nesto-sta tacno mislite pod pojmom "skener"?Ja zaista ne znam, pa bih Vam bio zahvalan da me prosvetlite.Kada sam se poslednji put interesovao, bilo ih je nekoliko:US skener, CT skener, MR skener, PET skener....
U jednoj stvari cemo se sloziti-da moderna, a i svaka druga dijagnostika, treba da bude dostupna ljudima koji su bolesni.Na zalost, postoji relativno veliki procenat u opstoj populaciji(oko 10%), koji je potpuno asimptomatski, a boluje od ozbiljnih oboljenja[nedavno istrazivanje koje je ukljucilo 132 savrseno asimptomatska lekara iz Nemacke na whole-body MRI, ustanovilo je 12 karcinoma(kako govori feedback koji imam, kod svih 12 lekara kod kojih su ustanovljeni karcinomi, brza i rana dijagnostika je imala snazan impact na tok terapije/mogucnost izlecenja/lifespan), uz pregrst nesignifikantnih, incidentalnih nalaza].Austrijska vicekancelarka je pre par dana iznenada preminula, uzrok-ruptura aneurizme infrarenalnog dela abdominalne aorte.Nije osecala nikakve tegobe, imala je 65 godina zivota.
Drugo, moj dobar prijatelj, ugledni beogradski gastroenterolog, pise mi u mail-u pre neki dan:"Svako(dakle, i zene i muskarci) posle pedesete godine zivota mora da "popije" kolonoskopiju, jer kada nam neko dodje sa kolorektalnim karcinomom, vec ima metastaze na jetri.".Ja znam kako ta preventiva izgleda u USA, bas me interesuje kako izgleda u UK?A karcinom kolorektuma je uz karcinom pluca, vodeci uzrok mortaliteta kod oba pola.


Opet vi, Igore.

Da li ste me trazili na blogu da se dosvadjate? Ja vas jezik ne govorim. Nemojte da kvarite ove vazne i krupne teme. Svet ne pocinje i ne zavrsava se sa vama.
P.S. Studija bazirana 132 coveka moze da bude samo pilot studija.


Oh, my.Da "kvarim krupne i

Oh, my.Da "kvarim krupne i vazne teme".Naravno, u odsustvu argumenata uvek potezete demagogiju.Ne nameravam da se svadjam sa Vama, niti mislim "da svet pocinje i zavrsava se sa mnom".Samo Vam kazem da iznosite sasvim pausalne tvrdnje, bez ikakvih dokaza.Vas ponovni ad hominem pristup govori o Vama, ne o meni.Naravno, ni na jedno pitanje niste odgovorili, kao i obicno.Sto se tice "kvarenja vaznih tema", neka autor bloga i drugi blogeri procene da li ja nesto "kvarim".Plasim se da je Vas sud u tom pogledu potpuno irelevantan.Stavise, iz mog referentnog sistema, zelim da popravim ono sto Vi kvarite.
Mada ne govorite moj jezik, mogli ste bar, u svoj svojoj Uzvisenosti, da me udostojite odgovora sta sa screening kolonoskopijama u UK.Mada, mozda bi i Prof. Cunningham mogao da odgovori na to pitanje.

P.S.Da, to jeste feasibility study, sa jasnim indikacijama, i sasvim jasnim rezultatima(uzgred, postoji studija iz Tibingena, "teska" 900 pacijenata, koja pokazuje slicnu incidencu).Posto ste bez argumenata, cini Vam se da hocu da se sa Vama svadjam(kao i da Vas "trazim po blogu"-kakav nonsens).Izgleda da Vi mislite da svet pocinje i zavrsava se sa Vama.
Naucna terminologija Vam je, koliko mogu da vidim, strana.Zato to nadomestate zavidnom kolicinom demagogije, kao i odsustvom dokaza za Vase tvrdnje.
P.S.A to sto sam Vam na blogu G.Miletica dokazao cinjenice kojih niste bili svesni, ne uzbudjujte se.Desava se.
P.P.S.Kako ste Vi uobrazeni.Ja imam Ph.D. iz matematicke fizike, zajedno sa subspecijalizacijom iz medicinske fizike, pa nisam takav ton praktikovao sa Vama.Tako razgovarajte sa clanovima svoje porodice.Upristojite se malo.



:)

Simpaticna slicica:)


Mamac

Odlicna tema, Jelena, samo je timing mogao biti malo...hm...

Mislim, bilo bi mnogo bolje da si temu pokrenula sredinom oktobra, kad su kampanje u Srbiji ulazile u zavrsnu fazu planiranja...To je izuzetno vazna tema na kojoj relativno lako i brzo mogu da se dobiju pozitivni poeni...Potrebno je samo osmisliti glasnu i atraktivnu kampanju za sirenje svesti o neophodnosti redovnih pregleda (poznate zene govore o svim opasnostima neredovnog odlazenja kod ginekologa kao i o prednostima ranog dijagnosticiranja ovih oboljenja...), ubaciti buvu o angazovanju "naseg" pravnog tima na osmisljavanju plana za promenu zakonske regulative u zdravstvu koja bi "naterala" zene na redovne preglede i peoplemeter skace ko luuuuud.

Sad vec nema vremena za to, tesko da ce da se upecaju...sada bi sve moralo da bude zasnovano na entuzijazmu i dobroj volji...Dao B(l)og da se varam...

Nemoj pogresno da me shvatis, ti si carica sto o tome mislis i sto o tome pises, ali kada su u pitanju ozbiljni, zivotni problemi, bojim se, sluh politicara nestaje kao pena, osim u vreme izborne kampanje. To je trebalo iskoristiti.
Mislim da bi i akcija sa spomen-plocom D. Maksimovicu mnogo teze prosla da nije bilo vreme izborne kampanje i da iza nje imenom i prezimenom nije stao G. Markovic


problem o kojem se ovde pricha

teshko da che biti reshavan od strane politichara.
Nazhalost i sasvim uvrnuto, ali oni imaju precha posla, npr.: tapetarske radove oko fotelja i tome slichno.

Tako da.. mishljenja sam da je timing za ovo uvek dobar.
UVEK. Bez obzira u kojoj fazi je NJIHOVA kampanja.
Oni imaju svoje kampanje, a zdrav razum naroda svoje.
Ovo je nasha kampanja. I treba je GURATI iz sve snage.
(da, ispada da mi i oni nismo isto.. pa i nismo, ko misli drugachije, grdno se vara)


rec

blue, srce, ja ne rekoh da timing nije dobar, rekoh da je mogao biti bolji.

Ne znam za vas ali ja već sutra odoh na preglede. To je još uvek jedini lek protiv karcinoma dojke i karcinoma grlića materice. A posle, lagane vežbe, u vidu brisanja podova i širenja veša, lagana, što zdravija hrana, pisanje mejlova svim ženama, sa onima koje nemaju mejl razgovor telefonom ili uživo sve dok ne odu na pregled…
Šta još možemo da uradimo?

A problem o kome se ovde prica je da se, pored licne inicijative i animiranja prijateljica, poznanica, rodjaka ...u zakonsku regulativu uvede obavezan pregled jednom godisnje za zene starije od 35, kao i besplatna vakcina za devojke (9 do 26 godina) i da bi oni koji su odgovorni za zdravstvo trebalo da osmisle akciju sirokih razmera sa ciljem da se zene u Srbiji navedu da same jednom godisnje odlaze kod ginekologa? Ili ja nesto nisam razumela?

I za zakonsku regulativu i za zdravstvo su zaduzeni u prvom redu neki politicari? Ili i to nisam razumela?


"rekoh da je mogao biti bolji"

o, pa naravno da je TIMING mogao biti bolji.
recimo, da se sve to pokrenulo pre jedno pedeset godina ?
ili bar dvadeset ?

..i ne rekoh da nisi razumela, vech da je besmisleno (po meni) povezivati izbornu kampanju koja je pri kraju, sa temom koju je Jelena tako sjajno pokrenula. Da je to reshavao ko treba, ne bi Jelena o tome ni pisala, jer problema ne bi ni bilo, zar ne ?
Naravno da taj problem nikad neche biti do kraja reshen, ako se ne bude reshavao S VRHA i to sistematski, shto che podrazumevati da budu resheni svi problemi drushtva, ekonomije, porodice, zdravstva.. oh, chega sve ne..
E, al poshto znamo s kim imamo posla, nije loshe da pochnemo da ga reshavamo ODOZDO. Evo, recimo na blogu.
Danas.

I .. svaku dalju prichu o timingu chu smatrati cepidlachenjem. Vreme za dobre stvari je uvek PRAVO. Dusho :)


Modesty,

znas da sam oduvek voleo da citam o Tebi?:)Mala digresija.
Neophodno je uspostaviti takvu zakonsku regulativu da se obezbedi kvalitetan skrining na najcesce tipove karcinoma, koji uz to nose veliki stepen mortaliteta[karcinom kolorektuma, pluca(ova dva kod oba pola, oni su i najveci uzrok mortaliteta), dojke, grlica materice, i prostate kod muskaraca].I da se to uslovi kao obavezan pregled, bez koga nije moguce dobiti zdravstveno osiguranje.Naravno, za to je odgovorna vlada, i ministarstvo zdravlja.Drugo, da se zene edukuju da vrse samopregled dojki, a muskarci da vrse samopregled testisa.Trece, da se jasno ustanove indikacije za dermatoloske preglede za slucajeve karcinoma koze(naravno, uz samopregled-znaju se rizicne kategorije).Za sve to je potrebno dosta vremena, a i novca.


Mislim ipak

da je svaki tajming dobar. Svakog dana u Srbiji umre jedna žena, nema tu mesta za priču o predizbornoj kampanji.
A da li će se upecati ili ne..? Ako bi to interesovalo onog ko piše o određenom problemu, vrlo retko bi se uopšte pričalo o problemima. I da, slažem se da iza akcije treba da stoji važno ime i prezime. Katarina Rebrača, manekenka, je osnovala fond za borbu protiv raka dojke.


kako biti konstruktivan ?

Jelena, jeste li razmishljali da okupite sve domachine blogova (naravno, i mushke i zhenske)?
Za pochetak, mogli bi da ih okupite na jednom blogu, na kojem bi svako od njih predlagao sasvim konkretne korake.
Pa bi eventualno mogli da napravite i pravi (ne virtuelni) skup na kojem che se dalje razgovarati o tome.
Shto ne biste pozvali Goricu Neshovich ? Zainteresovali je za prichu. Verujem da bi ona vech nashla nachina da se ukljuchi u problem tj. da bi dala svoj doprinos kretanju sa mrtve tachke. Eto, I Katarina Rebracha bi se sigurno odazvala. Da, treba ukljuchiti poznate. Ali, kvalitetne poznate.


Blue,

imaju svi priliku da pročitaju ovo naše pisanije :)
Ako odluče da se uključe - super!


Evo ja podrzavam napokon

Evo ja podrzavam napokon jednu dobru akciju i javicu vam se cim mi neka konkretna ideja padne na pamet.Za pocetak mogli bi i ostali blogeri da se prikljuce!


Pevacici Kylie Minogue je,

Pevacici Kylie Minogue je, njenim svesnim ponasanjem(samopregledom je otkrila cvoric na dojci) bukvalno spasen zivot.Zatim je pregledom celog tela na MRI(sada ce Ana u top da me stavi, ali sam morao da pomenem) ustanovljeno da nema metastaza, izvrsena je lumpectomy, serija hemioterapije.Follow-up, godinu dana kasnije:cancer is gone.


Kylie Minogue & Igor Novikov

Ja ni u jednom trenutku nisam rekla da sam protov MRI, CT, PET scann-a... Za sve postoje odgovarajuce indikacije. Poenta je bila da narodski "skener" nije panacea. Rasprava o ulozi pojedinih metoda u dijagnostici i stejdzingu karcinoma prevazilazi okvire bloga. Savetujem da tu diskusiju ostavimo za radna mesta i kongrese, gde je (ako izoztavite vredjanje) to mnogo korisnije.

A ono sto ja vama zameram, osim prostakluka u prethodnim komentarima na moje komentare je sto ste u kasnijim komentarima na ovom blogu potpuno neeticki iskoristili da se reklamirate. Da ste lekar, za to bi ste odgovarali!


Prostakluk?Molim Vas,

Prostakluk?Molim Vas, Ana.Kontrolisite se.Kakav prostakluk?Rekao sam Vam da koristite demagogiju, i laicku terminologiju(kao odgovor na Vas post, u kome trazite od mene "da ne kvarim vazne teme", i "da svet ne pocinje i ne zavrsava se sa mnom".Ja tu vidim uvredu.)I gde sam se ja to "reklamirao"?Samo sam podelio sopstvena iskustva sa blogerima, i to je sve.Sve sto sam pisao, pisao sam bez ikakve namere da iz toga izvucem neku korist.Da ne pominjem da Vam je konstatacija o reklami na blogu hilarious.
Sto se tice gospodjice Minog, ona je sama javno govorila o svojoj bolesti, da bi doprinela vecoj svesti kod zenske populacije o skriningu na karcinom dojke.
Sada, da imate malo obraza, morali biste da precizirate kako sam se ja to reklamirao.Nisam pomenuo, ni jednom recju, mesto gde radim, niti nekome sugerisao da trazi moj savet.Napisao sam o jednom mom iskustvu, i saznanju da se u Sremskoj Kamenici rade najnoviji MR pregledi.I to je sve.Ja u Kamenici ne radim, daleko sam od nje 10000km.Smatrao sam da bi mozda neko tu informaciju smatrao vrednom.Mozda cak i neki lekar.
Izgleda da Vi meni zamerate sto niste znali da se whole-body MRI obavlja kao deo rutinske klinicke prakse.Malo nelogicno zvuci, znam, ali sve mi se cini da je tako.
I ako ste mislili da rasprava o modalitetima za skrining/stejdzing oboljenja nije tema za blog, onda ste mogli da se uzdrzite od iznosenja neistina.

P.S.Pomenuli ste kongrese i strucne skupove.Slazem se.Mozda se nekada i sretnemo na RSNA ili ECR(mada cisto sumnjam).
Sto se tice "skenera", slazem se sa Vama.Kao i sa onim sto ste napisali o ustanovama primarne i sekundarne zastite.
P.P.S.Kada smo vec kod reklame, sta bi sa onim:"Ja svakog dana u jednom od vodecih UK centara za karcinome popunim gomilu uputa za MR"?


Pa zar baš SVE mora biti u

Pa zar baš SVE mora biti u službi predizborne kampanje?


odlicno, Jelena !

Pricati o tome, pisati o tome, pa sve to ponavljati i ponavljati. Svako upozorenje, svaka informacija, koliko god puta da smo je culi dopre ponovo do nekog NOVOG!

Kljuc je u preventivi, a svi smo svedoci kako se i koliko sprovodi. Nazalost, uglavnom u vidu info koje znaju da zastrase, a mnogi ljudi/zene imaju tendenciju jos dublje gurnu glavu u pesak.

Zamislite da se preventiva pojavi kao informativni predmet u skolama, bez ikakvog ocenjivanja - ali da se jednom nedeljno deci osam godina, ponavlja, ponavlja i ponavlja kako da stite svoje zdravlje, naravno, shodno uzrastu.

Zamislite da su porodilista sredjena kao kardioloska odeljenja!

Zamislite da redovno dobijate poziv na preventivni pregled!

Istorija je pokazala da ljudi ostvare sve sto zamisle, ne vidim sto ne bi i mi to mogli.

Pozvala bih i musko drustvo, pored Zoxa, da se ukljuci u razgovor na ovu temu i kazu nam koliko oni ohrabruju svoje devojke, zene, ljubavnice , majke, sestre i cerke da idu na pregled, koliko oni razmisljaju o tome...


Čitam Aniram

Mi samo možemo da razgovaramo otvoreno i uporno i da se nadamo da će neko pročitati i možda nekada odreagovati. Samo teško se postiže dogovor kada se dođe do teme - novac, čini mi se. U svim ostalim tačkama su svi saglasni, i oni koji su nadležni (sadašnji/bivši/budući) i bolesni i zdravi...
A burazer Velja traži sponzore za 13. januar, veče, Beograd. Mislim, ipak je to kapitalna investicija.


a MOZHDA treba malo povuchi za rukav ?

(chiko, chiko, jel sav ovaj lebaC vash ?)

dajte malo i ovamo.. gde treba..

Velja ? Ne znam, MOZHDA bi se i iznenadili.
Ono.. u fazonu, napishe mu se lepo i kurtoazno pismo koje ga poziva da se prikljuchi akciji. Pismo bez pljuvanja.
Jebi ga.. MOZHDA ne otpljune nazad ?

dobro, dobro.. znam..


možda...

ritne opet nekog...a možda bi moglo da mu na pamet i samom ponekad padne da nije plaćen i odgovoran za org. koncerata, nego prosto da uloži u buduchnost, ulažući u zdravlje žena...mada ovo je već definitivno preduga rečenica za održavanje koncentracije bez ritanja.


Može da me

ritne samo da me ritne (i da mi poradi na popularnosti kao Ješću). Ali neće se ni on ni slični zbog zdravlja žena ritati. Ne dotiče ih u dušu, balkansku. Moramo za brigade smisliti neku pesmu. Da ih takne.


Pa, to!

Ako bi zavrbovali udovicu sa alibijem za sebe? Zensko je, pobogu. Ona ima uticaja Tamo Gde Treba vise od svih!


ih bre

TI :)

mislim.. nije da mi nije palo na pamet da spomenem dotichnu, al nekako odoleh.. rekoh sebi, aj da ne banalizujemo i ne skrechemo u zagushljive sokake..
Al eto, ti se setio. C c c.. ovde se uvek neko seti :)


Koji

blamaz!


Ja ne bih...

...gadno je. Ne možeš da imaš kredibilitet sa takvim likovima. Nek' je i sto puta žensko.


Jelena, a kako bi bilo, ako

Jelena, a kako bi bilo, ako je novac osnovni problem da se angazuju Blog experti na tu temu(primetio sam u ovo kratko Blogersko vreme nekoliko njih).Bolje da nesto ucine na konkretnu temu nego sto lupaju praznu slamu po svojim blogovima!


remember papirčine?

Papirčine (nacionalni programi..) sobom nose novac, trust me. Samo javnost da pomogne pritiskom, može TO da bude u budžetu za 2007., on će se usvajati (cenim) početkom marta. Ima vremena za akciju, važno je da se "make a case" što je ovim blogom već započeto. Hvala Vam, stvarno, neobično je značajna argumentacija ljudi koji pišu ovde, koristiće, onoliko.


Apsolutno se slažem,

zdravlje gradjana, u ovom sl. žena, mora da bude jedan od prioriteta u nacionalnom programu i budžetu, inače je drobljenje o radjanju dece, mlaćenje prazne slame ( eno ga Toma večeras na RTS se der'o , u kampanji, da moraju da se radjaju deca, inače...pa jes' moraju...a kamo pare? kamo zdravlje? poštovanje? mac malo...)


self preservation

Jelice ! Kad omlachivachi motke krenu.. promeniti kanal.
Pod hitno !
A pogotovo narecheni.. omlachivach. motke..

Za ovu akciju, rekoh u nekom od proshlih postova, treba nachi kvalitetne poznate..
nepokvarene, dugogoruche, pouzdane, uporne.
I biche rezultata.


Vojna ministarko,

Jelice, mogla bi ti da utičeš na tvoju predsednicu. Tada bi već nešto konkretno bilo urađeno. Ona je, kao što Blue predlaže, dugoročna i nepokvarena, koliko znam.


Biljana S. javi se !

potrebna si nam na ovom blogu!
(ovako za početak:))


nesto sam bila u out-u

sad cu da procitam o cemu se radi.


nesto sam bila u out-u

sad cu da procitam o cemu se radi.


pozovi Ž

A kako bi bilo da se vlasnica bloga obrati Ženskoj vladi koja je letos birana u Blicu? U njoj ima sjajnih poznatih žena, a znam i vidim i po novogodišnjem Blicu da one i rade... Da podrže budžetsku poziciju za sve što smisle bloger/ke?


Gordanac,

jel' Jelica Minić u toj vladi?


.....

Mislim da nije izabrana članica (u Blicu), ali je jedna od onih koje su pokrenule akciju ŽV, sarađuje na projektu (i to sjajno!) kao i Evropski pokret u Bgd.


Gordanac,

sa Jelicom imam kontakt, ja sam joj pomagala u poseti Slo, pa bi verovatno i ona sada nama malo pomogla :)
Meni je problem geografija, daleko sam, ali bi mogao neko da ode do nje i popriča o njenoj pomoći, a da je ja pre toga obavestim i povežem nekoga sa njom (Jelena, bi li ti?)


sigurno

Sasvim sam sigurna da će Jelica Minić pomoći, a ja ću se sutra u podne videti sa nekim članicama ŽV (ima akcija!! :))), pa ću preneti sve sa blog-a.


ok Gordanac,

ako zatreba Jelica javite mi - Jelici :)


Pitanje je blue gde pronaci

Pitanje je blue gde pronaci ljude sa tim osobinama?
Ja ih vidim jedino na Blogu B92.Treba da se podrzi ova akcija, to je poenta, a kasnije ce mo videti sta i kako?!


malo li je ?

Ovde zaista ima sjajnih ljudi/zhena/blogera/shtagod..
A mishljenja sam da ih ima josh mnogo i van ovog blogerskog kruga.

Mnogi se ne ukljuchuju na blog, jer nemaju vremena, ali znam da chitaju.

Setih se i akcije oko "sigurne kuche". Ne znam bash detalje, ali to je prilichno uspelo, zar ne ?
I to je jednom bila samo ideja.
Vazhno je napraviti dobru grudvu, i nachi dobru padinu.
Mozhda je ovaj blog vrh te padine ?

A ako uspemo svi mi, nekako, da zakotrljamo tu ideju, pa da zhene ne umiru svakodnevno zbog neadekvatne i nepristupachne zdravstvene zashtite.. to che biti neshto !


tacno

Gordanac potpuno ste u pravu....tajming jos uopste nije los a ovog privremenog finansiranja (dok se ne formira nova vlada) sredi preraspodela budzeta i tih famoznih para iz NIP....Vi ocito imate tu vrstu podataka i uz malo rada mogli bi smo u XYZ ruku napraviti mali razuman nacrt predloga, okaciti ga kao peticiju za potpisivanje i isporuciti nekome za koga verujemo da mu je tema bliska i mozda ulazi u vladu..da sad ne raspredamo o imenima....da ne bude da nista nismo uradili.....nije to bas tako nemoguce i mozemo da napravimo cirkularni blog mail dok ne doteramo tekst...

i jos nesto...sve je vise dobrih firmi koje bi kao posebnu pogodnost mogle da obezbede zenama zaposlenim u tim firmama da redovno idu na ginekoloski pregled i mamografiju dva puta godisnje....
to je nekada postojalo u novosadskom Naftagasu, a mozda postoji i danas.
To je jeste znatno manji obuhvat ali mozda ne bi bilo lose uputiti i apel firmama da se postaraju za svoje zaposlene...


Pa da

moj problem je što se ne snalazim sa ciframa i budžetima, a dok taj deo ne bude razuman neće priču niko ozbiljno shvatiti. Gordana raspolaže podacima pa je još jednom molim da sastavi neku razumnu početnu priču.
Drugo što ne znam da li priču kao peticiju za potpisivanje možemo ovde kačiti.
Ne znam ljudi, malo sam se pogubila sa formama.
Ali je svakako super, super što postoji volja. A tajming je svaki dobar i što pre to bolje, naravno.


jelena

Jasmina Tesanovic koju si pozvala u pomoc je bila organizovala potpisivanje peticije na nekom websajtu..oko Pahomija...na zalost odziv nije bas bio najbolji...
ali Jasmina bi svakako znala da nam pokaze kako se to radi..


Care2

Evo na primer ovde moze besplatno da se formira on-line peticija.

Htela bih da dodam da sam pokusala da ovde napravim peticiju ali mi se ne dopada ideja da to radim pod svojim imenom (ne virtuelnim,pravim imenom). Nisam se usudila da to uradim u ime blogera B92 ili bloga B92 jer jednostavno nemam dozvolu da raspolazem tudjim podacima. A i mislim da bi bilo mnogo efektivnije kada bi to uradio ili B92 ili neko od VIP-autora ovog bloga.

Jos jednom se izvinjavam sto ne mogu vise da pomognem.


Peticiju,

mogu ja ili bilo ko od blogera, kada bude napravljena, da pošalje blog mailom, koji dobijaju svi blogeri, da je vide...Možemo da zamolimo i Restaka ili Bizingera da je okači pod b92, sa mogućnošću potpisivanja...


Tanja,

nazhalost, ne mislim da je peticija reshenje. Nekako se to razvuche i izgubi pochetnu snagu. Shteta.

Treba malo konkretnije delati.
Bilo bi sjajno ako bi neko (e, sad, ovo je nezahvalno), ne znam da li je to GordanaC, a i vi ste u tim ekonomskim vodama? ili neko od ljudi kojima nije strana cela ta budzetska pricha, jednostavno srochio predlog, i poslao eto, recimo tim sjajnim zhenama iz blicove vlade, a josh je bolje ako se dotichne i poznaju. I ne samo njima, nego svima koji su voljni da makar saslushaju. Mogao bi malo i b92 da pomogne ?
Shta treba da stoji u tom predlogu ? Vi chete bolje znati, ali mislim da slobodno mogu i podatci koje je Jelena navela na pochetku ove priche.
Dovoljno su zastrashujuchi.

Rekla si ti, a i GordanaC, da nije kasno. E, pa hajde onda. Ugurati (makar i na mala vrata) u budzet i stavku koja se tiche zdravlja.
Mozhda je to samo jedna pazlica stavljena na mesto, ali tako se pochinje.

===

Modesty, da ne bude zabune, nema kontriranja tebi u mom postu, jednostavno, zbog duzheg tel. razgovora u sred odgovora Tanji, moj post je doshao posle tvog. reche ti jednom: lenjir, da podvuchemo.


Nista lepse od snova...


Evo, ja poterah malo...drugo odavde ne mogu...


uz rizik da budem dosadna...

Evo, najkraće što mogu o tome šta nas čeka u prvim mesecima 2007., a tiče se budžeta:
1.prvo se konstituiše Skupština (cenim) do kraja februara
2.Skupština ima propisane tačke Dnevnog reda po Ustavnom zakonu o sprovođenju Ustava o kojima MORA da odlučuje (verovatno kraj februara, početak marta)
3.o izboru Vlade odlučuje se nakon donošenja Zakona o ministarstvima PRE formalnog personalnog predloga, jer NAJMANJE dve izmene u odnosu na sadašnji zakon MORAJU biti napravljene: ministarstva odbrane i spoljnjih poslova trenutno rade pod režimom (inače neustavne) Uredbe Vlade
4.odlučuje se o izboru predsednika i članova Vlade po predlogu predsednika republike, odnosno kandidata za predsednika Vlade (cenim) u martu
5.minstar finansija, odlukom Vlade, upućuje predlog Zakona o budžetu Skupštini, raspravlja se uz amandmane, odlučuje

GDE i KADA je proceduralno mesto za ideje i akcije blogera/ki ?
1.amandmani na Zakon o ministarstvima kojima definišete ČIME se bavi koje minstarstvo - za verovati je da ćemo posla imati sa Ministartvom za zdravstvo, ali nije nemoguće ni uvođenje novih ministarstava, kao što je recimo Ministarstvo za socijalna pitanja odvojeno od Ministarstva za rad i zapošljavanje i, recimo, Ministrastvo za ljudska i manjinska prava ili Ministarstvo za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti. AMANDMAN SE PODNOSI UNOŠENJEM "...OČUVANJE I UNAPREĐENJE ZDRAVLJA ŽENE" u nadležnosti odgovarajućeg ministarstva
2.amandmani na predlog Zakona o budžetu, a po prethodno definisanim nadležnostima ministarstava čija nadležnost je briga o zdravlju žene ili briga o reproduktivnom zdravlju žena i muškaraca ili briga o porodici - ti amandmani sadrže cifre o kojima sam govorila (32.5 mil.evra + 130 mil.evra), ako ih već sama Vlada u predlogu koji upućuje Skupštini ne uvrsti (zbog logike Zakona o ministarstvima)

Onda Skupština glasa, budžet se usvaja, stupa na snagu, primenjuje se do sledećeg rebalansa (promena trošenja ili priliva javnog novca), a blogeri/ke mogu da otvore blog "Uspelo je!!". I neke žene će STVARNO biti spašene...


svi

a posebno gordanaC i Jelena (inace izvanredan post da se vratim na svoj bivsi novinarski zanat)jos jednom svo postovanje za zanat...
a sada da razmotrimo ovo:
mozemo li, a mislim da mozemo kao grupa gradjana (kao u slucaju nesretnog predloga privatizacije branka pavlovica) da kao grupa gradjana svim poslanickim klubovima i vladi (tj kad shvatimo koje je ministarstvo/stva nadlezno)podnesemo nas dokument [nacrt izmena i dopuna XY budzeta i/ ili relevantnih zakona) ...i onda bi ta inicijativa mogla da bude uvrstena u proceduru za razmatranje na skupstini (verovatno po redovnom a ne hitnom postupku na zalost)
a onda se malo izborimo za paznju nasih medijskih saboraca B 92 i drugih novinara VIP blogera.....
iskreno (sad dok ludujem u mastarijama) i VIP blogeri koji su dobro poznati javnosti mogli bi s malo marketinga i javnog pojavljivanja da promovisu ovu akciju, koja, cini mi se, ne moze imati drugih neprijatelja, izuzev ravnodusnosti...
a sada ocito ba r na ovom mestu nismo NIMALO ravnodusni....


može, naravno!

Može već sada najava građanske inicijative i zahteva da sistem uradi nešto na korist ljudima. SVE institucije (tu računam i državni i nevladin sektor) i SVE stranke (o medijima da ne govorim!) imaju kontakt e-mail adrese na koje im se OBAVEŠTENJE O INICIJATIVI može uputiti SADA, i to SVAKO od nas pojedinačno, (da ne bi server "odbio" SPAM), u istovetnom ili po želji tekstu, a na ovom blogu (ili sledećem koji Jelena najvaljuje) mogu čak biti i napisane adrese, to su sve JAVNE adrese. Zahtev je, očito, vrlo jednostavan - hoćemo društvenu, institucionalnu i budžetsku odgovornost za očuvanje i unapređenje zdravlja žene i hoćemo odgovorno roditeljstvo. I sve to za manje od 200 mil.evra (za početak... :))


super i hajde

dakle jelena hajde jedan summary blog na tu temu a onda cemo copy paste i obavestenje na blog gde poslati i kome smo poslali...
OK..
mada i dalje mislim da nam treba glavni udar (dakle NE ZABORAVITI) ovu proceduru koju predlaze gordanac
divna je stvar ovaj blog .....makar daje nadu da nesto mozemo da pokrenemo....znamo kao s e99% tih stvari zavrsava, ali nemamo razloga da odustanemo....so, komentarori pesimisti ajde pls... budite optimisti (evo jelena ja se bacila u agitaciju kod tebe)i ucestvujte.....


Poslala

mejl Jasmini...
A drugo, kako bismo sumirale priču sa ovog bloga predlažem da mi na mejl pošaljete ukratko svoja viđenja i predloge. Pa da sastavim danas (sutra) novi zajednički blog..? Za početak.


joj blogeri i blogerke

ja sam u potpunom zaostatku
radim neke druge stvari
kako sad da se ukljucim


Ideja je dobra, podrzavam.

Samo da podsetim, svojevremeno su postojale kampanje (cak i terenske) kojima se propagirala (agitovala) prevencija, odn. preventivni ginekoloski pregledi. Tada je bilo vise svega (drzave, para za zdravstvo itd.). Pre nekoliko godina, bio sam u toku priprema za jedan projekat ovog tipa (koji je na kraju, cini mi se, bio i sproveden, ali samo parcijalno i samo u 2-3 sandzacke opstine). Interesantno je da nam je, dok smo sprovodili anketu o svrsishodnosti i izvodljivosti potencijalnog projekta ginekoloske prevencije (sa pod-temom karcinom cerviksa), jedan lekar (tada direktor jednog veceg doma zdravlja-necu reci u kojoj opstini), kao argument protiv, naveo "predvidjanje" da bi, u slucaju masovnog, kampanjskog skrininga, onkoloske klinike bile zatrpane, tako da ne bi mogle da postignu... ???!!!

Jos jednom, podrzavam, koliko god budem mogao.
Treba puno energije. Treba razbiti monopole i interesne (finansijske) lobije u javno-privatnom zdravstvu.


Pedja,

Samo da prokomentarisem izjavu lekara-direktora. uzasno je neprofesionalna i neodgovorna. Sta je poruka? Da je bolje da zene umiru od raka?
U UK screening rade cak i obucene medicinske sestre i lekari opste prakse. Uzorci se salju u akreditovane centre na analizu. Nema potrebe da se svaka zena kojoj se nadje ranica na grlicu materice salje na Institut za onkologiju. Sledeci korak u postavljanju dijagnoze i lecenju je konizacija - jednostavna procedura koju bi svaki ginekolog specijalista trebalo da bude kompetentan da adekvatno obavi.
Mislim da je jedan od problema zdravstvenog sistema u Srbijici, izmedju ostalih, i to sto institucije primarne i sekundarne zdravstvene zastite ne funcionisu. Svi problemi, pa cak i oni relativno jednostavni, zavrsavaju u KCS, gde se vrlo cesto zbrinjavaju pacijenti iz unutrasnjosti gde takodje postoje i bolnicki centri i univerzitetske klinike, i novac se tako trosi na smestaj, hranu, transport i ponavljanje analiza, a vrhunska medicinska uztanova u zemlji postaje socijalna ustanova koja placa racune za struju, vodu i grejanje umesto za stvari i slucajeve koji su suvise kompleksni da bi se resili drugde.
Ako medicinske institucije van Beograda nisu, iz bilo kojih razloga, finansijskih ili strucnih, u stanju da rese rutinske zdravstene probleme, postavlja se pitanje zasto one onda uopste postoje i zaposljavaju tolike ljude, ne samo lekare. Sredstva iz budzeta bi mogla mnogo bolje da se upotrebe.


Sta jos mozemo da uradimo?

Sjajna ideja!

1. podrzavam gordancevu ideju o generalnom strajku
2. sjajna je i Jelenina ideja o Insjaderki, a unutra, po Brankicinoj recepturi izmontirani snimci skrivenih kamera sa raznih nasih porodilista, bolnica, domacinskih i sigurnih kuca, ulica...
3. A da se 48 sati- svadba zameni sa 9 meseci-beba ( ne JJ i OdLonchara) ili 20 godina-covek

Bojim se samo, da se na kraju balade "iznebuha" ne pojavi patrijarh, sve sa Pahomijem u pratnji ( a moz` i Amfilohije da posluzi), sve trazeci da im majke, posto im je tako tesko, daju decu na "kucnu negu". Jer oni imaju i sredsva ( citaj pare), a ni u "kadrovima ne oskudevaju"


Šta možemo da uradimo kad

Šta možemo da uradimo kad se domovi zdravlja ukidaju po Srbiji, tj. svode na hitnu pomoć i po koju ordinaciju opšte prakse... A recimo u Norveškoj, svaki lekar opšte prakse je ujedno i ginekolog i hirurg (za neke lakše intervencije). Pa em je praktično i ekonomično, em je na taj način rano otkrivanje raka grlića materice mnogo verovatnije. Dakle, treba izdvajati više novca za zdravstvenu zaštitu, što iz budžeta što na svaki drugi mogući način. Potrebna je i edukacija stanovništva (ne samo za bolesti o kojima je ovde reč, naravno), ali ne preko plakata i postera u domovima zdravlja već na mnogo aktivniji način. Nekada su zubari išli po osnovnim školama i držali predavanja o higijeni zuba, karijesu i sl. uz prezentacije, pa zašto se ne bi o raku pluća, dojki ili grlića materice govorilo na sličan način u srednjim školama na primer? Ideja sigurno ima, sve što treba je neko ko bi o tom vodio računa.


optimizam & aktivizam

a sada pls slusajte Radio B 92 pocinje prenos sadrzaja bloga J Krajsic i gradjanske inicijative :-)))))) u emisiji 1,2,3 koju vodi bloger Milan Lukic


Tanja

bila si brža, upravo sam krenula da javim, bravo !!!


nigde jos nismo stigli

ali ipak je lepo da se cuje ZAR NE? i da u ETRU ima saboraca;-)

a zamolili i da kasnije stave link da svi blogeri koji sada nisu u prilici da slusaju...cuju:-)


Ima neka tajna veza...

Evo sedim ovde tuzna, ne mogu da cujem, ne radi im link za broadband ni pod linuxom ni pod windowsom i mislim se:
"Tanjaaaaaaaaaaa, Milankaaaaaaaaaaa, ja ne mogu da cujeeeeeeem!!!!"

=====zamolicemo ponovo da se stavi link a moze i uz jelenin novi blog OK;-)


zakasnih ...

a 123 nema podkast - T&M ubacite neki link akko moze!


uuuuu

nemam pojma sta da radimo...moderatori upomoc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
anyway sve sto ima u jeleninom blogu procitano....OK?


SJAJNO!

Pokrenulo se! Cestitam na munjevitim reakcijama:Jelene,Tanje,Gordanca,Milana i ostalih Blogera/ki, a i ja sam malo po internetu potrazio kako se to radi ovde u Holandiji i dosao do zakljucka da je sve u zastrasujuce dobroj organizaciji podeljenoj izmedju zdravstvenih organizacija,zdravstvenih osiguranja,sredstava informisanja sve u cilju pravovremenog sprecavanja oboljenja.Postoje nekoliko 'servisa'gde moze pacijent da se upozna sa svim mogucim informacijama o nacinu lecenja,cenama (na koji nacin mozes sve ili dio da dobijes nazad),duzini tretmana itd.Znaci sve je u organizaciji...pa organizujmo se!


"u emisiji 1,2,3 koju vodi

"u emisiji 1,2,3 koju vodi bloger Milan Lukic"

Konacno neke vajde i od Milana Lukica.
_______
*
zox fala,eto,Vajda + Korisnost,bas kao i Prakticnost - nisu uvek privilegije koje su iskljucivo na Tvojoj Strani
((-*


vest

evo ovako: imam informaciju (aj da kazhem: sa visokog mesta) da che od sledeche godine (znachi 2008) vakcina protiv raka na grlichu materice biti besplatna.
Shto bi valjda trebalo da znachi da che svaka zhena koja zheli i mochi da se vakcinishe. Besplatno.

===
e, i tako jurechi informacije, propustih emisiju...
kako i gde chuti to ?
___________
*
blue ciao,milan ovde,
vidi ovako,emisija nije u podcastu ali sve o cemu se pricalo na radiju prakticno je skracena i prilagodjena verzija jeleninog bloga za slusaoce,radio friendly izdanje.znaci kratko,informativno + upozoravajuce informacije koje bi mozda malo prodrmale srpske zvanicnike (-*

=====

ma vidim da nije u podcastu. drago mi je da je radio b92 brzo reagovao, ali nemojte ostati samo na toj jednoj emisiji :)
mozhda bi mogli malo cheshche da pokrechete te i takve teme?
jer tek onda mozhda bude rezultata.
vazhno je ponavljati.. repetitio.. est.. MAJKA.


2Svi&ML

lepa inicijativa ali ja sam pesimista. elem, bila je emisija u podcastu pre nekoliko nedelja, druga jedna (Uvecanje, bio gost onkolog i pricao kako smo u vrhu po kanceru u EU! na vojvodinu poseban attack!) i Nista se nije promenilo a od 'drmanja srpskih zvanicnika', milane, nema nista. niko ovaj problem nije pomenuo u predozbornoj kampanji NITI JEDAN SKOT POLITICKI koji trazi i nase glasove. cak ni LDP koji pominje 'zene a ne sluskinje'....zelim vam sve najbolje, zelim da se neko potrudi oko peticiije ili vec cega, da uspe sve (iskreno, zasto ne pobogu?!), ima ovde zena koje poznaju neke druge pa one neke druge da se dodje do nekog vrha ali ja Jesam pesimita...a i kako ne bih? pa ovo je i dalje Samo Srbija :-) da li je neko video post oko blokiranja visa kartice u londonu od strane UK banke? zasto? jer je koriscena u srbiji :-)
ziveli.
sng.
zblogom.


:-)))))))))

hepi hepi dzoj dzoj!
bila beba kod onkologa, samo hormoni se pobunili malo :-)
sve benigno! nema kancera i slicnih groznih stvari, ne treba nikakva intervencija, samo One pilulice.
hvala na podrsci!!
ljubi vas sve beba!


zvek

MAŠALA!


I svi

ljube Bebu :))))))) Jeeeeeeej!


evo ima preciznu informaciju

Autonomni zenski centar je ucestvovao za akcioni plan za zdravlje zena
Stanislava Otasevic, tel 2435455
zdrawc@eunet yu
nju apsolutno treba ukljuciti


bez naslova

Bas sam u guzvi ovih dana, ali sam ovaj blog pazljivo procitala i PODRZAVAM ga iz sve snage! Recite kako da se prikljuce oni manje inertni po pitanju akcije ove vrste.

Zdravlje je ipak najvaznije.

A sto se tice zdravstvenih radnika i oni su malo...
Moje iskustvo sa drugim detetom ne bih nikom pozelela.
U rizicnoj trudnoci (oko 35.godine zivota) podvrgla sam se amniocintezi (uzimanje plodove vode zarad uocavanja eventualne genetske greske kod ploda).
Rezultate iste dobila sam u petak popodne telegramskim putem.
Rezultat je bio krajnje nepovoljan. U muskom plodu pronadjene su i neke zenske kombinacije hromozoma, pa su mi preporucena dalja ispitivanja . Sta reci - kako sam se osecala do utorka, kada sam trebala da odem na razgovor u bolnnicu.
Da ne duzim - kordocintezu sam radila mesecipo dana kasnije. Rezultati su bili OK.
Citava moja "nezgoda" je zaporavo bila rezultat naucnog rada grupe mladih naucnika instituta, koji nisu nasli za shodno da me o istom obaveste.
Necu Vam reci sta im je moj muz rekao kada je otisao (ja jednostavno nisam imala snage) po rezultate!!!!
Sin mi se rodio zdrav i citav 07.01. U nedelju proslavljamo cetvrti rodjendan!

I jos jednom: MOJ GLAS, POTPIS, STAGOD, ZA AKCIJU!!!


Sve čitam

Mislim da je važno imati na umu da će na svaku novu odluku, zakon.., uvek i svuda, neko imati primedbu. To naravno ne znači da treba odustajati. To za mene znači da treba znati kada zakočiti. Momenat u kom svakog dana umire jedna žena, a može drugačije, nije momenat za kočnice.
E sad, čini mi se da ovde imamo nekakvo „događanje“:
T&M kakve ste vi face. Šaljem osmehe. Važno je i važnije je od mnogih „događanja“. Akcija, to mi se sviđa. Na žalost, bila na ulici.
Jasmina predlaže da ako želimo peticiju sačekamo ponedeljak jer stiže njena prijateljica koja može pomoći, i predlaže da pozovemo Stanislavu. It's a deal
Gordana ide na sastanak. Žene i muškarci, jel vidite vi to?!
Anu pokušavaju da oteraju, ali Ana samo cool.
Blue prikuplja informacije.
Aniram, da! Edukacija! Ne izlazi mi iz glave:

Quote:
Zamislite da se preventiva pojavi kao informativni predmet u skolama, bez ikakvog ocenjivanja - ali da se jednom nedeljno deci osam godina, ponavlja, ponavlja i ponavlja kako da stite svoje zdravlje, naravno, shodno uzrastu.

Beba, Vlasta, Jelica, Bravar, Zvek(sa kojom sam se svađala i sad će mi izaći još jedan čmičak, kao da nemam dovoljno svađa sa trudnicama:), napisale lične priče.
Jasnaz, Peđa, Mrav, Zokster, Kaze... podržali.

Molim vas da moju ulogu u ovoj priči doživljavate onako kako je jedino i moguće: kao skupljača i prenosioca informacija i kao osobu koja godinama maltretira sve žene oko sebe (i ne samo žene) sa pričom o obaveznim pregledima. Ništa više, ništa manje.

Dakle, i dalje prikupljam informacije, čitam komentare ovde, pišem mejlove, razgovaram telefonom i uživo, brišem podove, perem sudove i smišljam šta još konkretno mogu da uradim…
Sledi nastavak.


Ono sto sam ja uspeo da

Ono sto sam ja uspeo da uradim(istina, pre par meseci), je da ubedim dijagnosticare u Sremskoj Kamenici da koriste magnetnu rezonancu celog tela kao dijagnosticku proceduru.Sada se tamo taj pregled rutinski radi, zajedno sa detaljnim protokolom za pregled dojke, na distancama od 0,7mm.Nadam se da ce njihova iskustva biti kao i iskustva kolega u Zapadnoj Evropi i USA, i da ce rezultirati znacajno vecim brojem pacijentkinja kod kojih je postignuto izlecenje, ili produzen zivotni vek.
Sto se tice mog dijaloga sa Anom, nadam se da to niko ne dozivljava kao "isterivanje" doticne dame sa bloga.Nije mi to bila namera.Razmena naucnih argumenata ne treba da se dozivljava tragicno.
Uzgred, ako niste znali, Ministarstvo zdravlja Srbije je otpocelo Projekat pod nazivom "Skrining raka grlica materice", kao i izradu nacionalne strategije za kontrolu malignih oboljenja.Ja bih Vam preporucio da se fokusirate na prevenciju i karcinoma debelog creva i pluca, jer ova dva tipa karcinoma odnose vise zivota u zenskoj populaciji nego karcinom grlica materice i karcinom dojke.


Dobro je

Nadam se i ja da će biti sve bolja situacija. Vi ste očigledno na licu mesta, pa samo napred.
Ali bih volela da neko konačno objasni šta konkretno znači projekat pod nazivom "Skrining raka grlica materice" ministarstva zdravlja?
A što se tiče Ane... ne mogu sad u to da se uplićem... samo polako, eto.
I molim vas nemojte stalno editovati, i ako već editujete označite to, da ne bih čitala nekoliko puta isti tekst. Molim vas.


Jelena,

Prvo,izvinjavam se zbog edita-desi mi se da zaboravim neku informaciju, pa onda dopunim tekst.Bicu pazljiviji sledeci put.
Sto se tice projekta "Skrining raka grlica materice" Ministarstva zdravlja Srbije, on je za sada ogranicen samo na Branicevski okrug(Branicevski okrug je izabran zbog stope mortaliteta zena od karcinoma grlica materice.U sestomesecnom periodu je citoloskim Papanikolau testom otkriveno 950 zena sa prekanceroznim promenama i 30 zena sa karcinomom.Skrining je obuhvatao zene starosti od 30-49 godina.Projekat je podrzala Vlada Francuske).Radi se o jednoj pilot studiji koja je ukljucila odredjeni broj zena, sa namerom da se vidi kakvi se preliminarni rezultati dobijaju.Mora da se osmisli jedna drzavna strategija za prevenciju i kontrolu malignih oboljenja, a ona ce se dobrim delom finansirati iz Nacionalnog investicionog plana(311 miliona evra, za kupovinu najsavremenije opreme, izmedju ostalog i PET skenera sa ciklotronskom stanicom).Pre par dana, U KCS je instaliran najmoderniji CT skener "Lightspeed VCT" sa 64 sloja.Slicni uredjaji su instalirani i u Valjevu i Uzicu, a sledi instalacija jos cetiri takva aparata u Beogradu, i po jednog u Kragujevcu i Nisu.Trebalo bi da se usvoji strategija obavezne skrining kolonoskopije posle pedesete godine zivota, kao i obaveznog PSA testa za muskarce.Sto se tice karcinoma grlica materice i karcinoma dojke, Ana je vec napisala sve sto je potrebno.
Ja mogu da sa Vama i citaocima bloga podelim moje iskustvo, zato sto vec deset godina konstruisem aparate za MR i CT, tako da sam u kontaktu sa velikim brojem radiologa, kao i lekara razlicitih specijalnosti, u smislu feedback-a.Ana i ja imamo sustinska neslaganja oko upotrebe novih dijagnostickih imaging modaliteta pri skriningu na sistemska oboljenja(i, sto je vaznije, stejdzingu istih).Moje informacije govore da se, upotrebom modernih dijagnostickih procedura, mortalitet onkoloskih pacijenata u respektabilnom procentu smanjuje, kao i da se u oko 50% slucajeva vrsi korekcija terapije, sto dovodi do izlecenja, ili produzenja zivotnog veka/poboljsanja kvaliteta zivota.

P.S.Pogledajte moj gornji post o Kylie Minogue.Bio sam konsultovan za njen whole-body MRI pregled.


Igor Novikov: "Bio sam

Igor Novikov: "Bio sam konsultovan za njen whole-body MRI pregled."

Moze neka fotka?


ajde, Zox,

prikazite ovde svoju drugu stranu - i mante se slicica i zezanja ovde! Verujem da ste odlican organizator i da cete nam pomoci!


Zokster,

hvala Vam na pitanju, odgovor je-ne, nemam "fotku".Kolege iz Australije su me konsultovale zbog specificnog protokola, jer se kontrast morao dati u dve faze.To je bilo sve.


ej ljudi

ja imam svoje MR fotke
i svasta sam saznala, bas licim iznutra na sebe spolja, neverovatno


A propos karcinoma dojke.

Zene koje nose mutirani BRCA1 i BRCA2 gen, u USA se vec pregledaju MR mamografijom(redovni skrining, da ne bude zabune), jer je ustanovljeno da je MRI daleko senzitivniji nego mamografija ili ultrazvuk dojke(posebno kod mladjih zena, koje imaju "dense breasts"-lako se na mamografiji moze promasiti neka patoloska promena, zbog specificnog pattern-a penetracije X-zraka kroz takvo tkivo).Uzgred, verovatnoca kod ovih zena da razviju karcinom dojke je oko 85%, dakle oko 7 puta veca nego u opstoj populaciji.Jedan tip karcinoma dojke(DCIS-Ductal carcinoma in situ) cak ima takvu angiogenezu da se lako moze promasiti na dinamickim postkontrastnim serijama.Zbog toga je u protokol za MR pregled dojke uveden tzv. high-resolution VIEWS, jedna ultraprecizna sekvenca koja na distancama od 0,64mm moze da bilateralno snimi obe dojke u dve ravni.Kasnijom softverskom obradom snimaka putem RADIANT softvera i multiplanarnim reformacijama, omogucuje se 3D pogled na dojku, i tako se mogu vizuelizovati i najsitnije promene.Tzv. MIP algoritmom se istovremeno mogu videti i odgovarajuci krvni sudovi.
Koliko znam, sposobni radiolozi Dijagnostickog Imaging centra u Sremskoj Kamenici rade ovaj pregled, sa high-resolution VIEWS-om.Kako im je obezbedjen i softver za difuzioni imaging, MR mamografija je state-of-the-art.Tragicno je da Institut za Radiologiju i Onkologiju u Beogradu ima prastari MR aparat koji nije u funkciji, a ultraprecizan MR pregled dojke se radi samo u Sremskoj Kamenici.Razlog tome je sto su u Sremskoj Kamenici instalirana dva trenutno najmodernija aparata za magnetnu rezonancu, zahvaljujuci dobroj viziji pokrajinske vlade u Novom Sadu.
Link New York University Medical Center:
www.med.nyu.edu/patientcare/library/article.html?ChunkIID=84834


Igore,kada smo vec kod...

__________________
*
umesto izvinjenja
povlacimo komentar
nadam se da je sve ok
Igore,sve najbolje


Gospodine Lukicu,

Kao sto moj kolega, ugledni teorijski fizicar iz USA na ovom blogu koristi pseudonim Nadir Sarski, tako je i moj nik Igor Novikov pseudonim.
Nema na cemu, hvala i Vama.


Gospodine Novikov

sve OK + izvin'te sto smo pitali,mislili smo da je neki od Vasih teorijskih radova okacen i na Mrezu,pa da ljudi vide neke reference relevantne za ovu problematiku o kojoj Jelena pise...
pozdrav i sve najbolje,uzivajte u blogu...


Da, prilicno mojih

Da, prilicno mojih teorijskih radova je "okaceno na mrezu".
Sto bi nsarski rekao-ako me google-ujete, dobicete mnogo stranica:)Samo, nikome nije rekao kako se zove:)
Jos da saopstim svoj identitet, bio bih momentalno optuzen za samoreklamu.Vec su mi to spocitali.
Hvala Vam, i Vama sve najbolje.


Hello there. As you know, my

Hello there. As you know, my nick on this blog is zokster but my real name is Goran Svilanovic and Im Special Coordinator of the Stability Pact for South Eastern Europe (SCSP).


Glad to meet you!:)

Glad to meet you!:)
Uzgred, motiv za pisanje ovog Vaseg posta mi je jasan, samo me ne pogadja.Kao sto me ne pogadja ni post Milana Lukica.Ja sam imao najbolju nameru da svoja znanja podelim sa blogerima, ocigledno neki to ne dozivljavaju benevalentno.Izgleda da je Ana u pravu-strucne diskusije treba ostaviti za kongrese.


Igore,

Ja sam iscitala sve postove sa ovog bloga, neke i dva puta jer mi nije bilo jasno i mnogo toga sam naucila. Zaista ne vidim svrhu pitanja M Lukica, sem da relativizuje ono sto ste napisali. Molila bih onda da pozove i druge ucesnike da se predstave.
Ne bih volela da se ovako lepa i korisna tema oboji neprijatnim tonovima prema NEKIM komentatorima. S druge strane Igorova i Anina rasprava je informativna i ok jer osvetljuje dva stanovista, sto je mene np. zaintrigiralo da potrazim misljenje i trece strane - a to je najveca vrednost bloga!
Respect 4 all!!!


zar gs nije iz vase partije?

or did i miss sth?


Brook, nadrljali smo:)Ovde

Brook, nadrljali smo:)Ovde vise ne prihvataju pseudonime.Kazi nsarskom, cisto da zna:)))


ej igore novikov,

svako ko prati whole-body MRI thingy, sigurno zna ko si ti, posto ptetpostavljam da nema 350 srpskih naucnika koji se time bave....sreca tvoja pa smo glupavi. sarski has only himself to blame for his own downfall:)

btw. smisliti celo ime i prezime za nick -> takodje geeky :))


"Sreca tvoja pa smo

"Sreca tvoja pa smo glupavi".
Interesantno...zasto bih ja bio srecan sto je neko glupav?
Dakle, nije pitanje mog identiteta.
Generally, meni nije problem da odem sa ovog bloga, zato sto vidim bigotnu zadrtost.

P.S."Smisliti celo ime i prezime"-nisam smislio.
P.P.S.Ko kaze da sam "srpski naucnik"?


wrong..

ovde ne prihvataju samo pala-mood-e ...

nije problem u nickovima. ni u znanjima koja se kriju iza njih. problem je u prezentaciji. nastupu. nachinu na koji se (ne)znanje prenosi.

ima ovde ohoho pametnih ljudi, koji sasvim lako mogu da razluche mnoge nijanse jedne boje.. i shto shta josh.
npr. odma' vide kad neko ima bag. u komunikaciji.


Lepo receno.Samo mi onda

Lepo receno.Samo mi onda morate objasniti Vernera Hajzenberga.


za Igora & Sharkog

sto se mene tiche, super su vam nikovi i bash me briga ko ste vi u stvari,(to nije ni predvidjeno ovim scenarijem zar ne?), a bash mi je drago shto ste svratili i sto smo se upoznali, pa josh prodivanili o kojechemu, a cheka josh o chemu nismo, pa dobrodoshli i nadalje , kao i ostali ljudi dobre volje, koji ovde rado razmenjuju mishljenja.Toliko o tome.

(ps.Milan nije imao nikakve loshe namere, samo je chovek hteo da izoshtri, kad je vec naishao na podatke i zanimljivog sagovornika:))))

ps. izvinjavam se Jeleni, sto intoniram kao domachin, ja to po vojvodjnskoj liniji, a i na blogu sam od pochetka,
pa mi zazvuchalo da nije falshiranje.


...

Nemogu da verujem da je neko nashao za shodno da obrishe moj komentar na sve one nesuvisle provokacije upucene Igoru, a da se pritom ne udostoji obrazlozenja shta je u tom textu izazvalo ovakvu reakciju
panavljanjem istog zeleo bih da vas uverim kako panici stvarno mesta nema :)

Quote:
... u chemu je frka opet, zashto prozivate choveka koji govori o nechemu sa chim je, sasvim je izvesno, jako dobro upoznat ??? Zashto BRE !? Zato shto je dozvolio sebi toliku nemotrenost da se UOPSHTE upustio u diskusiju sa nekim ( AnaW i josh neshto (pseudonim, takodje))ko misli drugachije, a chije stavove nalazite blizim vashem poimanju kako se treba "ispravno prezentovati" ...
Nemogu da verujem da je To razlog ! Ako nije, prosvetlite nas neupucene sa svakojakim gorepomenutim bug-ovima u shvatanju i komunikaciji.
Igore, moje skromno mishljenje posle sveg' prochitanog, je da vi nebiste trebali da napushtate ovaj blog, vec naprotiv, nastavite sa svojim struchnim komentarima tamo gde ste stali. Ne obazirite se previshe na neukusne prozivke dokonih samoproklamovanih "intelo velichina" bloga92, bilo ih je oduvek, a neverujem da bi prestale onog momenta kada svi koji drugachije misle i prezentuju sebe njima ne uvek bliskim stavovima napuste isti. Bilo bi jako zalosno da se to desi ...


Igore,

nemoj, plz, suvise da primas k srcu stvari koje se napisu na blogu. Cesto, skoro uvek zapravo, je u pitanju nesporazum. Par osmeha :)) i stvar se popravi. Recimo, znam sigurno da Milan Lukic nije mislio nista zlo gornjim pitanjeml, i imao je najbolje namere, kako je kasnije objasnio.
Take it easy, my man:))


ciao Igore

nikakvih stvari koje bi bile lose,naprotiv!
evo,vidim da je doslo do malog suma na vezama,ali sve je zaista ok.samo da se razumemo malo bolje ovde na blogu,svi medjusobno...nekada je pisani format sporiji i zahteva vise vremena za citanje/desifrovanje,ali je i vece zadovoljstvo od pukog razgovora...stoga,da se potrudimo pa da uzivamo u pisanoj formi komunikacije i da se sto efikasnije desifrujemo...a time i anuliramo taj uvek tako prisutan i neizbezan sum na vezama

idealan primer za ono sto se naziva Halo Effect

nsarski...my man --> thx ((-*


Gospodine Lukicu,

Pogledajte malo bolje Vas ton i citavu strukturu posta koji ste mi uputili.Primarni cilj tog posta je bio da relativizuje teme o kojima sam pisao, kao i da me izvrgne ruglu(da ne pominjem da ste sebi dopustili da pocnete sa mnom komunikaciju na per tu, i to na izrazito cinican nacin).O Vasim namerama u tom postu neka posvedoci i recenica da "strucno baratam terminologijom, nezavisno od Kylie Minogue".Nadam se da cete mi oprostiti (fiziolosku) nemoc da proniknem u Vase misli, i potrebu da zakljucke donosim na osnovu napisanog.Naravno, Vase je suvereno pravo da tako radite.Ja zbog toga sa ove distance od 10000 km necu biti nista nesrecniji, samo cu napustiti blog.Post festum pamet, nakon posta nsarskog, bas i nije nesto fascinantno.Drugo, nazvati direktora Astronomske opservatorije u Kopenhagenu "serioznim naucnim komsomolcem", u najmanju ruku odrazava nedostatak dobrog ukusa.Istoimeni je poznat i pod imenom "ruski Hoking".

P.S.Pokusao sam, u najboljoj volji, da pomognem svojim znanjem, a onda mi je spocitano samoreklamerstvo, "bug u komunikaciji"(interesantno, moracu da pitam moje studente da li primecuju isti), i trazena mi je licna karta.Da li bi Vas to zadovoljilo, ili mozda zelite i broj mog pasosa, dimenzije donjeg vesa, i intimne detalje iz moje spavace sobe?
P.P.S.Idite malo i na answers.yahoo.com, google-ove i yahoo-ove grupe.Lekari svih specijalnosti, od GP do radiologa, su vrlo zainteresovani da sto bolje pomognu svojim pacijentima, i zahvalni su za savete strucnjaka koji se tom problematikom bave( a istovremeno su dovoljno ludi, kao moja malenkost, da se na Netu pojavljuju, sa jednom razlikom-tamo nema komunikacije ad hominem).U Srbiji, naravno, sve je iza ogledala.Alice in the wonderland.

____________
*
ciao Igore,
izvini ali zaista ne znam sta se dogadja...(??)
(evo me na blogu,izasli iz studija,radili snimanje godisnje liste albuma...dobro raspolozeni dobrom muzikom,kad ono...splushhh...whatahack?)
izvini sto sam na "per tu",hajmo na Vi,sve ok.i mene je zapravo samo i najvise interesovalo da tvoje tako dobre informacije/komentare imamo i nadalje i ZAISTA ME ZANIMA KO SI.izvini na indiskretnosti!naravno da svako ima prava da se pojavljuje na blogu i webwide anonimno i to pravo se nikome ne uskracuje.usta su mi zapusena,eto.ne znam zaista sta se desilo(??)jos jednom izvinjenje, a svoj komentar sam povukao.
nadam se da si ok i zelim ti sve najbolje u MMVII i svim narednim...pozz
mln


jos jedan intermedijator ako je dozvoljeno...

Postovani gospodine Novikov,

Prvo bih zelela da Vam uputim zahvalnost sto ste na ovom blogu napisali niz veoma vaznih i dragocenih zapazanja na temu koja nas ocito sve pogadja i interesuje mnogo vise od trenutne politicke situacije.
Buduci da je Jelena voljna da ovu temu produbi, a da se na blogu javilo nekoliko ljudi koji su ocito izrazito kvalifikovani i upuceni u temu (sto njene zakonske aspekte, sto tehniku finansiranja, nacin podnosenja predloga itd), nadam se da cemo zajedno imati dovoljno snage da osmislimo tekst koji bi smo mogli poslati kao gradjansku inicijativu svima za koje mislimo da mogu da uticu na njeno usvajanje, i pokrenuti donosenje nekoliko korisnih mera koje bi doprinele ranom otkrivanju raka kod zena i jacoj preventivi.
Potpuno razumem Vasu zelju da ostanete anonimni, to je pravo svakog komentatora. Vidim takodje da ne primate e mailove ali se nadam da cete, kad Jelena pocne da pise tekst, biti voljni da predloge iz vasih postova tako napisete da mozemo da ih stavimo u taj konkretan tekst (Vi mozete pisati Jeleni sa e mail adrese koja je takodje sa nekim nikom).

Isto to se odnosi na gordanuc koja ocito odlicno poznaje materiju i voljna je da pomogne, na cemu se jos jednom zahvaljujem (uzimam slobodu da se zahvalim u svoje i ime komentatora).

Isto to vazi i za dragu Jasminu Tesanovic koja je uvek imala energije da pomaze tamo gde je potrebno.

Kao bloger, zahvaljujem se svim komentatorima koji su se ovde oglasili podrskom inicijativi, i samostalno napravili mala istrazivanja na zadatu temu.

Ako mogu jos malo da privatizujem Jelenin blog, a nadam se da mi nece zameriti, posebno mi je milo sto sam na ovom blogu videla ljude s kojima se druzim i na svom blogu i potpuno podrzavam inicijativu Aniram da se sad svi usredsredimo na ovo pitanje.

Sad konacno red dve i o Milanu Lukicu: mozda Vam je promaklo, ali to je covek koji je procitao tekst bloga Jelene Krajsic na radiju B 92 i pozvao ljude da pricitaju sve postove i pridruze se ovome sto ste zapoceli.

I malo duze obrazlozenje:
Ne znam da li ste pratili i primetili inicijativu Gorana Markovica (a kojoj su se pridruzili mnogi VIP blogeri i komentatori) da se glumcu Draganu Maksimovicu postavi ploca na Zelenom vencu da bi se obelezila njegova smrt i cinjenica da je do nje doslo zbog brutalnog napada nekakvih kabadahija....

Ta inicijativa je izgurana zahvaljujuci plemenitoj nameri i ugledu Gorana Markovica, podrsci ljudi sa ovog bloga i podrsci radija (u cemu je Milan zdusno ucestvovao)i televizije B 92 koji su tome dali punu medijsku paznju....

i u ovom slucaju pocelo je da se dogadja isto: Milan je procitao sta je Jelena napisala da bi animirao ljude...
Neko ko je kao Vi ocito vrlo upucen u temu, vrlo bi dobro dosao novinarima na B 92, kao sagovornik koji o temi moze kvalifikovano da govori....

Naravno da je pitanje Vaseg licnog izbora da li u tu svrhu zelite ili ne zelite da napustite svoju anonimnost (ja nisma novinar B 92 nego samo nekadasnji novinar pa znam kako novinari razmisljaju).

Ocito je da je prepiska izmedju Vas i Milana dosla u nezgodnom trenutku kada ste Vi bili pogodjeni postovima Ane with the Family...

Mozda ne znate, ali svaki put kad malo izmenite svoj komentar on se nama citaocima Jeleninog bloga pojavljuje sa crvenom oznakom "novo" ....

Posto sam pratila ovaj blog pomno, videla sam da ste nekoliko puta menjali svoj odgovor Ani i da Vas je ta prepiska potresla...

Ne zelim da ulazim u diskusiju ko je u pravu a ko nije (Anu "poznajem" malo i u pozitivnom tonu)..ali nijedan Vas post nisam shvatila kao bilo kakvo samoreklamerstvo, nego naprotiv, zelju da s nama, koji nismo u temi, podelite znanje koje imate....

Nadam se da ovo moje podugacko pisanije nece kod Vas izazvati negativan stav..

Ja bih samo volela da se dobra energija ljudi koji su se okupili na Jeleninom blogu sacuva i da da ove sitne trzavice u blog prepisci, ne pokvare ono sto je bitno..a to je da mozemo da se organizujemo kao gradjani i pokrenemo jednu vaznu inicijativu....bilo da uspemo ili ne uspemo....jer (sasvim ste u pravu) zivimo u jednoj Srbiji koja je prilicno raspamecena.. (ovo nije politicki nego ljudski stav)

Verujem da cak i u tim okolnostima, i cak i da od cele inicijative ne bude nista, ima razloga da pokusamo da nesto uradimo...

Nadam se, gospodine Novikov, da Vas male rasprave koje se desavaju cak i na najpitomijim blogovima, nece odvratiti da i nadalje ucestvujete u ovoj inicijativi i na blogovima uopste...

====
sorry Jelena sto uzeh ovoliko prostora, sorry komentatori ako nekog nisam pomenula...dajte da ostavimo osorne tonove po strani..ovo je suvise vazna tema da bi smo se trosili i kidali na sporadicnim nerazumevanjima koja obicno dolaze potpuno bez razloga jer vecina ljuid koja ucestvuje na ovakvim blogovima ima BAS dobru nameru....


to Tanja!!!

"malo" pozitivne energije!!!
Ne verujem da će Jeleni smetati, još manje da je išta ovde napisano privatizacija...
Htedoh i ja Igoru da kažem za ovo crveno NOVO, i tu bih samo dodala da je bolje ostaviti komentar, pa u novom dodati misli - da ne bude zabune.
Ova elektronska komunikacija, gde nas daljina zbližava bi trebalo da se iskoristi.
I još jednom - TO TANJA!!!


Postovana gospodjo Jakobi,

Zahvaljujem na Vasoj ljubaznosti.Ucinicu sve sto je u mojoj moci da pomognem plemenitu ideju gospodjice Krajsic, mada sam, na moju veliku zalost, vrlo skeptican u pogledu spremnosti vlade u Beogradu da se detaljnije pozabavi zdravljem opste populacije.Obzirom na veliki broj obaveza koji imam na svom maticnom univerzitetu u USA, ne mogu garantovati tajming mojih postova, ali cu se svakako potruditi da to bude ASAP.

Pozdravljam Vas.


Igore

nikako napuštati blog, nikako :)
Jaoj pa kad biste vi znali kakve smo mi svi fajtove imaginarne i stvarne imali već ovde.
Drugo i još važnije i još konkretnije - trebate nam sa vašim znanjima.
Pokušavamo da napravimo dokument koji bi trebalo da bude prosleđen ljudima koji odlučuju/će odlučivati o budžetu i u kojem ćemo tražiti dodatna sredstva (pogledati šta piše gordanac) iz budžeta za "Nacionalni program za očuvanje i unapređenje zdravlja žene".
Molim vas da mi pošaljete mejl sa vašim iskustvima i na taj način doprinesete ovoj našoj akciji. Obećavam da ćemo poštovati vašu anonimnost.

Jelice, Gordana, Ana, Blue, Aniram(pa nas dve smo u ns, što pruža dodatne mogućnosti), Bebo, Vlasto, Bravar, Zvek, Nsarski, Angie, Brooklyn, Peđa, Zokster, Mrave, Kaze, Jasnaz, Snežana, Uca Nislija, Nikola molim vas još jednom da mi šaljete mejlove i doprinesete u kreiranju dokumenta kojim ćemo pokušati nešto da promenimo. Otvorena je opcija kod mene ovde na blogu za slanje mejlova, ali evo ga i ovde . Čuvam anonimnost, obećavam.
Tanja, Milan, Jasmina i ja smo već dva-tri dana na vezi i evo zajednički vas molimo da doprinesete.
.....
napisala ovo, pa tek onda videla Tanjin post, za koji ne da ne treba sorry od Tanje nego evo od mene hvala!


da,

kao recimo ovaj fratello, svako malo oplazi po meni, a ja se bas nista ne jedim...ono, bas me briga.....a ne salje mi ni dvotacka-zagrade.


A ko je "ovaj fratello"?

I moram da dodam da ti baš i ne reaguješ na dvotačka-zagrade i druge veselo-emotivne poruke, pa možda zato ne šalje? To ja iz ličnog iskustva, i to je sasvim u redu, ali nema posle duriš kad su ljudi tvrdi na emotikonima.


ne reagujuem?

hm, a ja se bas trudim da uzvratim ljubav kad mi se pruzi (i pruzim kad osecam):))....hmm, moracu da citam pazljivije, sorry jelena :)

a rekla sam da se nedurim, stvarno se ne (to sam rekla i fratellu)....


ih,brooklyn

kako mozes tako...surovo iskreno,ali nepotkrepljeno cinjenicama... kazes da niko u tvom pravcu ne emituje dvotacke + zagrade?
neistina! ne poklapa se sa stanjem stvari na terenu

:::::::)))))))

pozz,uzivaj
(((((((:::::::

(btw...u kojoj li su dimenziji AnaW,ili dr Wu... gde da ih covek potrazi...Wu ima toliko neopravdanih izostanaka...vise i nije potrebno da dolazi na roditeljski sastanak::))


Ovo je iz pera Milana Novkovica:

na moje pitanje da li su se Dr Wu i Vucko povukli u ilegalu, on je odgovorio:
"Ja mislim da on, kao i Mr. Vučko, još uvek operiše po Srbiji. Nemam ideju kako su podelili teritoriju ali to mi je jedna od mogućnosti."
Zakljucak: oni se jos bave gerilskim aktivnostima, mahom oko pecenih prasadi i mezeluka, ali ce se vratiti.


Tigar se vraca

Sandokan nije umro...

Braco, ova Srbija zamorna. Prastajte, ne postizavam....
I sestrice, ljubljene, naravno, vas sam se najuzeleo... Stvarno, kam' ga AnaW...? Brookily, moze li slicke iz New Orleansa za ponedeonik?

Sharski, Lukily, TJ, Miso, Vucko, MODESTI (xxx) ne bi bilo zgorega da otplaniramo neko ronjenje za jun/jul. Location: Olib/Silba... Sharski, zadaca za razmisljanje: kako dobhaciti Brookily do ovijeh nasih strana?


Grooowl, Dr Wu,

jel' vi to "nabaciste" koje gerilsko kilo?:))
Ronjenje? Moze! Volontiram za kuvanje (ili makar segrta:)) - mislim sta je ronjenje bez dobre kernje, hobotnice na salatu, i skarpine na gr'delama? A moze i dagnje na buzaru.
Sto se Brook tice, ona ce to najbolje znati - problem u pitanju su vize, izlazak/ulazak u USA.
Moze Olib/Silba. (Ako je od koristi, ja uvek imam na koriscenje bratovljev stan na moru, CG, nazalost, izvanredno opremljen u koji moze 6-8 ljudi sasvim pristojno da se smesti. Pogled na more, ogromna terasa.)


"...hobotnice na salatu, i skarpine ..."

Jel može morsko jagnje za raju što još uvek vuče gene iz prvobitne zajednice ? :)


geez,

dr. wu, if u2 don't do it, no one will :))

slikice, cim se smislim, pa ih downloadujem...


:o))))))

Ih, breeeee, vidi se da si u Srbiji. Na cemu si rode????
Ako si na kiselom kupusu sa alevom paprikom, kajmaku i vrucem lebu, uffff, sve oprastam pa i I-Y...komicno je da je sa pravim imenom u Nemackoj obrnuto, stalno mi mecu y umesto i :o)))))
Jun-jul, ronjenje??? First things first, Arsenal si mi obecooooo, home game? Remember?
XXXL hug za (xxx)


Pa , Portsmouth

Arsenal cemo odradit' u marec-travnju (?)... moramo obezbjediti kovice cim prije. A ovdje je sve vise alkoholom obojeno (previse za moj sportishe spirit, ali hajde nije se bilo dugo kuci). Da se jede, jede se i to samo onako...


nisam rekla niko

mnogi u mom pravcu ih emituju and i'm feeling the love...rekla sam fratello :)


Dragi kolega nsarski,

izuzetno Te cenim.Na zalost, ja ne mogu da znam sta je Milan Lukic mislio, samo mogu da vidim sta je napisao, i da na osnovu teksta donesem odgovarajuci zakljucak.Kao prirodnjacima, mislim da nam je takav nacin dedukcije imanentan.
U svakom slucaju, hvala Ti na lepim recima.Bilo je zadovoljstvo razgovarati sa Tobom.Naravno, necu vise uzimati ucesca na blogu.Nadam se da ce informacije koje sam podelio sa blogerima nekome, mozda, biti interesantne, ili korisne.Kada u skoroj buducnosti budemo konstruisali hibridnu dijagnosticku kombinaciju PET-MRI, nadam se da ce biti vise prilike za diskusiju.

Svako dobro, dragi kolega.


Ja sam, nazalost,

sa zakasnjenjem procitao citavu ovu razmenu, pa je, moguce, sada kasno da bilo sta dodajem. U svakom slucaju, jasno je da ti ljudi imaju dobru volju da urade nesto korisno, i tvoja pomoc bi im u tom smislu bila dragocena. Razume se, ti kao slobodan covek imas prednost izbora. Ja bih se, ako ti moje misljenje nesto znaci, zarad te dobre volje i pozitivne energije, opredelio da se prikljucim. Ali, rekoh, ipak je sve do tebe.
Plz, nemoj samo da ostvaris tu pretnju o povlacenju, makar za sada - Milan Novkovic mi je juce licno rekao da ce ubrzo da "izbaci" blog o fizici. Pa s kim cemo onda da pricamo, covece?! (Gordanac i ja mozemo i e-majlove da izmenjujemo - ja sam promenio svoj profil juce i primam poruke). Jos da dodam: ja radim na jednoj od najvecih Medical Schools u USA - i kao i ti, umesto da se bavim kovarijantnim i kontravarijantnim tenzorima, ja radim genetiku mentalnih poremecaja. (I ne zalim se. Naprotiv!)
Kako god odlucio, Igore, sve najbolje.
nsarski

P.S. Taj "komsomolac" Igor Novikov je jedan od najvecih ruskih kosmologa, a njegov otac je stradao u Staljinovim cistkana. Komsomolac, indeed.


Šarski

hvala na dobroj volji.
I tvoja pomoć je dobro došla :)


Kolega kolezi:)))

Eto, da Brooklyn ne kaze da ne umem da se nasalim:)
Hvala Ti, nsarski, na lepim zeljama.Uzvracam na isti nacin.Naravno, prihvaticu Tvoj dobronameran savet(ucinio bih ja to i da mi nisi savetovao:)), mislim da je ljudsko zdravlje, i pomoc ljudima u nevolji neuporedivo vaznija od nekog tamo suma na vezama.
Btw, g.Lukicu, no hard feelings.Ja razumem Vasu znatizelju.
Nsarski, secam se sada launch-a prvog "Avanto" whole-body MR scanner-a.Bilo je to u Tuebingen-u.Da bi sve bila dobra, prava predstava, dovedena je i jedna celebrity, koja je(za divno cudo) pristala da bude prva osoba kojoj ce biti pregledano celo telo magnetnom rezonancom na toj novel technology(pregledi celog tela na MRI se vrse vec desetak godina, ali je ovo prvi put da je moguce pregled izvrsiti bez repozicioniranja pacijenta, ultrabrzim sekvencama).Bila je to nemacka plivacica Hana Stokbauer.Kada se pregled zavrsio, i kada smo dobili snimke na konzoli, composing softver je spojio snimke sa razlicitih topografskih stanica u jednu celinu.Na licima vodecih radiologa UCT video sam mesavinu cudjenja, divljenja, zaprepascenja.Shvatili su da u svojim rukama imaju mocno sredstvo kojim mogu promeniti, na bolje, sudbine velikog broja ljudi.Za tri godine, preko 1400 MRI TIM sistema(TIM=total imaging matrix) je instalirano sirom sveta.Svaki(ali svaki!) radiolog sa kojim sam dosao u kontakt je izrazavao veliku zelju da tu novu tehnologiju razume, da je implementira, da je razvija.
Sa jednim izuzetkom.Taj izuzetak se zove Srbija.
Zato kazem da Jelena Krajsic ima plemenitu, ali nesprovodivu nameru.Napisacu vise o tome, o odsustvu vizije kod cinovnika vlade koji su zaduzeni za to(pri tome mnogi i sami lekari), o njihovoj zelji da napune sopstvene dzepove(i posle njih potop, naravno), i potpunom odsustvu osecaja za nove tehnologije.Jedan, tragican primer:Lekari u UC KCS ne zele da koriste sistem za video-kolonoskopiju.Zele da koriste obican opticki kolonoskop, umesto da snimke mukoze GI trakta gledaju na monitoru.
Zato je bitka Jelene Krajsic, po mom skromnom misljenju, juris na vetrenjace.Ja cu uciniti sve sta Jelena od mene ocekuje, ali se vise necu boriti sa srpskim drzavnim aparatom.Na molbu jednog prijatelja, jednom sam u tu bitku usao, i iz nje izasao sa istanjenim zivcima.Ako lekari u Srbiji misle da im je bolje bez novih tehnologija, jer ih mrzi da uce&jedva cekaju svoju penziju, u mirnom moru bez talasa, neka im bude.Svet je pun onih koji te nove tehnologije cekaju bez daha.


Uzgred,nsarski,

bavim se ja kovarijantnim i kontravarijantnim tenzorima:), kao i Hilbertovim operatorima(evo, bas mi pade na pamet-zasto bi jedan D'Alembert imao svoj operator, a ne bi ga imao nsarski?Ziveo sarskijan!:))), i Lie-jevim grupama.A ni renormalizacija mi nije strana:)
Sto se tice bloga Milana Novkovica za fizicare, bas mi je drago.Predlazem bas VSL, o kojoj smo Ti i ja razgovarali pre neki dan.Ili mozda ovu ideju:da li je moguce da je nasa Vaseljena nastala Velikim praskom, posle nekog Velikog kolapsa?


igore,

jel' vi uvek shvatate sve tako licno? evo, kada bi dr. wu (isto doctor nauke) shvatao licno sta mu anaw kaze, sada bi bio u teskoj depresiji....

mislim, malo smisla za humor....i jos, VIkanje na blogu...malo je weird..


Brooklyn,

ne razumete.Nisam ja uopste shvatao licno sta meni AnaW kaze.Uopste nije bila prica o tome(btw, AnaW se temporalnim vorteksom negde vratila, samo jos ne mogu da ustanovim timeline), vec o paternalizmu.Kako ste lepo jednom prilikom primetili.Capischi?
Vidim da mi sada zamerate i "vikanje na blogu".Pa sam i "weird".Imate jos nesto na repertoaru uvreda, ili ste zavrsili?


igore,

shvatam, ali "you can't be all things to all people", pa onda neke samo ignorises...besides, vecina onoga sto se ovde kaze je i onako toungue-in-cheek. ja recimo, uopste ne razmisljam sta govorim, sta mi prvo padne na pamet to i pisem....a onda imaju i ljudi koji pisu ozbiljne priloge. ako hoces, mozes da komuniciras samo s njima, a ignorises nas ostale :)

i jos, nista sto sam rekla u prethodnom postu nije misljeno kao uvreda, nego kao sala. mislim da shvatas ono sto se pise previse ozbiljno (opet nisam mislila kao uvredu, ok je biti ozbiljan, ali onda se, kao posledicu, ne razumes sa onima koji nisu ozbiljni)

jel' ovako u redu?


Understood. Over&out.

Understood.
Over&out.


evo,

jos jedan sto mi ne salje tacka-zareze, a ja se bas trudila....anyone? please..... :)


:)))))))))

Cavalry always arrives at the end, Brook, you should know that from the movies;>)


awww....

love is there....

i uzvracam :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))


oboma...

check mail please, there`s just mail, no check, but check it anyway..


Hajde, kad bas

Hajde, kad bas insistiras...:))))))))
Ako me zena uhvati da nekim devojcicama na Netu saljem osmehe, ima da bude lom..:)


i jesil se opro bre od tih tvojih..

recimo ovako: kao beše embargo, i jedna od onih uličica što seku vaci u budimpešti.. skupa radnja.. kao kralj svih pirata, vučela: izaberi ljubavi
šta ti srcu drago.. kao kajganička: ali kad imam sve već, dragi.. v: imaj još jednom.. i ova šta će, jadna, recimo, nije znala šta..
pa se uvati za nekog nerca od pedeset somića.. pakuuuuuuj.. zamislite sad: isti akteri i sve isto samo ona na kraju kaže:
ma neka dragi, kupićeš mi ovo isto u bgd od šanera za 5-6somića, a ovu kintu daj da uložimo u reklamu koja bi govorila o
preventivama i ranom otkrivanju raka u žena i ostalih muškaraca u srbijici našoj miloj..v: ma kaki bre šaneri, pa posle
kad nas budu vatali i to da nam natovare bre.. k: ma ima i legalnih šanera u sava centru uđeš u radnju i kupiš šaniranu bundu
kaku oćeš, još se iscenjkaš ko u inostranstvu.. ili tamo iznad slavije isto ili u b.nedića isto.. V: ma ti će mi kažeš,
meni rošavi i debela nabavljaju odela još od kako sam piso za student bre.. nego kaka reklama?.. k: onako neka agresivna ko
onaj kraljević marko i šarac.. ona što se vrtela do iznemoglosti usred porođaja ručka vesti sexa smrti..

bože, valjda ima neke žene kese devojke ljubavnice nekih ministara il likova iz narodne kanc ili negde iz nekog štiftunga, koje čitaju
ovaj blog.. pa kad je ovaj večeras značajno pogleda il uštine a ona da mu smesti ovaj tekast: ma moože dragi, al da viš što mi
danas popodne pala jedna ideja za jednu reklamu.. oh, oh .. pooooolako bre.. mora da se prvo ovlaži bre, piše na blogu.. budalo, el znaš ti u
opšte kako nastaje rak grlića na materici bre.. i jesil se opro bre od tih tvojih..


Ljuuudi,

Jelice, Gordana, Igore, Ana, Blue, Aniram(pa nas dve smo u ns, što pruža dodatne mogućnosti), Bebo, Vlasto, Bravar, Zvek, Nsarski, Angie, Brooklyn, Peđa, Zokster, Mrave, Kaze, Jasnaz, Snežana, Uca Nislija, Nikola molim vas još jednom da mi šaljete mejlove i doprinesete u kreiranju dokumenta koji bi trebalo da bude prosleđen ljudima koji odlučuju/će odlučivati o budžetu i u kojem ćemo tražiti dodatna sredstva (pogledati šta piše gordanac) iz budžeta za "Nacionalni program za očuvanje i unapređenje zdravlja žene". Otvorena je opcija kod mene ovde na blogu za slanje mejlova, ali evo ga i ovde .
Tanja, Milan, Jasmina i ja smo već dva-tri dana na vezi i evo zajednički vas molimo da doprinesete. Jasmina i vas računam :)

Gordana tvoj mejl posebno očekujem jer znam da imaš mnogo da kažeš, od jučerašnjeg sastanka do šta ćemo, kako ćemo, kada ćemo (sa dve papirčine:)...


Jelena,

Na zalost nisam u mogucnosti da sada vise pisem, jer me ocekuje poslovno putovanje(a avion svakako nece cekati na mene), ali cu se potruditi da Vam, u najkracem mogucem vremenu, napisem svoje opservacije.Moram Vas upozoriti da budete spremni na dugacko citanje, zato sto je zdravstveni sistem u Srbiji busan kao svajcarski sir.Takodje, moram da Vam kazem da je moja jasna impresija da nije dovoljno samo promeniti volju drzavnih zvanicnika(sve i kada bi se oni out of the blue pretvorili u Good Samaritans), vec da je neophodno promeniti svest samih lekara, i njihov odnos prema ljudskom zivotu.Plasim se da je to malo tezi zadatak.


Pisem Vam, draga Jelena, kao

Pisem Vam, draga Jelena, kao sto sam i obecao.Pisem svoje opservacije u formi komentara na blogu, da bi pored Vas to mogli da vide i ostali blogeri.Vi ste poceli ovu kampanju kao vid jedne gradjanske inicijative za zastitu zdravlja zene.Ako dozvolite, ja bih malo prosirio perimetar ove akcije, u smislu toga da se poradi na prevenciji najcescih oblika maligniteta kod opste populacije, koji se pravovremenom dijagnostikom, i kasnijom dobro smisljenom terapijom mogu izleciti, ili se bar moze znacajno poboljsati kvalitet zivota bolesnika/produziti zivotni vek.Vi ste apostrofirali karcinom grlica materice i karcinom dojke-i AnaW(my old foe here) je sasvim lepo napisala sta treba ciniti(DAKLE,BITNO:treba pokrenuti siroku akciju da se sve zene obuce za samopregled dojki, i dodajem-svi muskarci za samopregled testisa).U UK(i to AnaW sigurno zna, samo to nije rekla) za sve zene od pedesete do sedamdesete godine zivota se vrsi rutinski skrining na karcinom dojke mamografijom na svake tri godine(program je ustanovljen od strane Department of Health 1988.godine, i procenjeno je da spase oko 1400 zivota godisnje).Genski test za BRCA1 i BRCA2 se ne radi rutinski u opstoj populaciji, ali se zna koja je kategorija zena(opterecena nasledjem) kod koje se ovaj test radi.U tom slucaju, redovan screening je vrlo detaljan, a u poslednje vreme tendira da rutinski ukljuci i 3D MR mamografiju na tankim slojevima, kojom se otkrivaju i oni karcinomi dojke koji su nevidljivi na ultrazvuku, ili mamogramu(dakle, u slucaju pozitivnog genskog testa, jednom godisnje se radi klinicki pregled+ultrazvuk dojki+mamogram, uz tendenciju da se ukljuci i MR mamografija, sto se vec rutinski radi u dobrom delu klinickih centara).
Pilot projekat Ministarstva zdravlja Srbije, sproveden za Branicevski okrug(o cemu sam vec pisao) treba da posluzi kao matrica za prevenciju karcinoma grlica materice za celu zemlju(Papanicolau test na 1-3 godine).
Razgovarao sam danas sa jednim prijateljem iz Kanade, koji je onkolog, i on mi je rekao da se muskarcima posle pedesete godine zivota nudi mogucnost PSA testa krvi jednom godisnje u smislu skrininga na karcinom prostate, ali bez obaveznog testiranja.Sto se tice prevencije kolorektalnog karcinoma kod oba pola, jednom godisnje se(posle pedesete godine zivota) radi fekalni test na okultno krvarenje, i uz to:
1)Jednom u pet godina rektosigmoidoskopija ili irigografija sa dvojnim kontrastom, ili
2)Jednom u deset godina totalna kolonoskopija.
Americki gastroenterolozi preferiraju skrining kolonoskopiju jednom u deset godina+test na okultno krvarenje jednom godisnje, ili kao alternativu test na okultno krvarenje jednom godisnje+rektosigmoidoskopiju jednom u 3-5 godina.
Sve ovo vazi samo u slucaju average-risk persons(dakle, kao faktor rizika postoje samo godine).U slucajevima hronicnih inflamatornih bolesti creva, porodicne istorije kolorektalnog karcinoma, ili nehereditarne polipoze, skrining kolonoskopije se rade u cescim intervalima, sto odredjuje gastroenterolog.
Takodje, u EU se velika paznja poklanja skriningu na maligni melanom, najsmrtonosniji oblik karcinoma koze.Zna se koje su kategorije najvise ugrozene(samo bez panike, molim, i ja pripadam ugrozenima, pa se nisam prepao:))-ljudi svetle puti, koji imaju istoriju dugotrajnog izlaganja Suncu.Pozeljno je jednom mesecno vrsiti samopregled koze, i ako se primeti promena na nekom mladezu(promena boje, promena oblika, rast, hrapavost, asimetricnost, krvarenje), obratiti se dermatologu, koji ce izvrsiti pregled.U Institutu za dermatologiju KCS je u maju 2006.godine bila odrzana akcija besplatnih klinickih pregleda koze za sve zainteresovane gradjane, i ova akcija ce se ponavljati.
Koristan link, sa detaljnim uputstvima za samopregled koze:
www.bkosa.edu.yu/melanomacentar.php
Sada sledi za mene mucniji deo ovog komentara.Stanje zdravstvenog sistema u Srbiji je tragicno, i to nije tajna.U poslednje vreme, stvari se polako popravljaju, ali ni izbliza takvim tempom kako bi to moralo.I dalje postoji odsustvo jasne vizije, pogresni koraci u rezonovanju i prakticnoj implementaciji ideja.Jedan primer:U junu 2005.godine, Ministarstvo zdravlja Srbije je raspisalo tender za nabavku aparata za magnetnu rezonancu za KCS.Radiolozi Centra za magnetnu rezonancu KCS su ministra zdravlja obavestili da je, iz strucnih razloga, najbolje kupiti uredjaj "Magnetom Avanto", a TIM System, konfiguracije 76x32(broj zavojnica u TIM-u x broj nezavisnih radiofrekventnih kanala u RF lancu), zato sto je sa njim moguce u kratkom vremenu snimiti celo telo, a znacajno se ubrzavaju i tzv. dedicated MR pregledi.Pored toga, ovaj sistem je opremljen i poslednjom generacijom softvera, koji omogucuje difuzioni imaging, kojim je moguce diferencirati benigne od malignih lezija.Ministar je taj predlog odbio, i na tenderu je kupljen aparat "Magnetom Avanto" 76x18, slabije konfiguracije( sa kojim se jos uvek mogu vrsiti pregledi celog tela, ali sporije i sa slabijom rezolucijom), pri cemu je odbijena ponuda firme Siemens da se doplatom 300000 evra, uz adaptaciju prostora instalira konfiguracija 76x32.Investicija bi se brzo isplatila, u vidu brzeg protoka pacijenata kroz imager/ustede u paramagnetnom kontrastu.Primer odsustva vizije, i lose racunice.I dalje postoji mogucnost da se izvrsi upgrade na konfiguraciju 76x32-to bi bila i moja preporuka.Institut za Onkologiju u Sremskoj Kamenici je tu viziju imao, pa su tamo instalirana dva trenutno najmocnija aparata za MRI u celom svetu-"Magnetom Avanto", i "Magnetom Trio".Na zalost, ni u Sremskoj Kamenici ne pokazuju bas preveliki entuzijazam za eksploraciju mogucnosti koje najnovija tehnologija nudi, i to je posebna prica.Nadam se da ce se tu stvari polako pokrenuti nabolje.
Institut za Onkologiju i Radiologiju Srbije u Beogradu je tragican primer.Oni imaju prastari MRI uredjaj koji nije u funkciji, a imaju ogroman clinical load.Onkoloskim pacijentima je MRI preko potrebna, vec sam pomenuo da se u zemljama EU u slucajevima malignih bolesti rutinski rade whole-body MR pregledi, da bi se izvrsio skrining na metastaze/stejdzing.Pacijenti ovog Instituta su prinudjeni da idu u druge Centre da bi uradili MRI, a cesto im se savetuje da idu u privatne centre koji imaju stare i nekvalitetne aparate, obicno na jacini magnetnog polja 0,3T, koji nisu u mogucnosti da dobro vizuelizuju maligne lezije.Na taj nacin, oduzima se sansa za izlecenje/produzenje zivota bolesnicima kojima bi se moglo pomoci da postoji pravovremena i kvalitetna dijagnostika.Dakle, neophodno je da se u Institutu za Onkologiju i Radiologiju Srbije u Beogradu instalira bar jedan MRI aparat najnovije generacije, i da radiolozi prodju obuku u smislu eksploracije mogucnosti najnovijih MRI tehnologija, a sve u cilju kvalitetne dijagnostike onkoloskih oboljenja.Tu postoji jos jedan problem-a to je da pacijent iz Beograda(samo primer, isto se odnosi i na sve druge gradove u Srbiji)ne moze dobiti(ili moze, sa porodjajnim mukama) uput za pregled u nekoj ustanovi u drugom mestu u Srbiji.
Nisam siguran kako sada stvari stoje, ali imam informaciju da pre dve godine u KCS nije bilo moguce uraditi skeletnu scintigrafiju sa Tc99("bone scan"), zato sto nisu imali radiotracer.Ovo je skandalozno.
Upoznat sam sa time da ce u narednom periodu Centar za MR KCS zatraziti nabavku MRI aparata jacine polja 3T.Bas me interesuje kako ce tender proci.Eto prilike da g.Lukic testira svoju moc da animira javno mnjenje za jedan koristan posao.Moj savet bi bio da se kupi isti aparat kao u Sremskoj Kamenici("Magnetom Trio, a TIM System",102x32), jer je on trenutno najkvalitetniji na celom svetu.Stavise, u julu 2007.godine ce biti dostupna nova generacija TIM sistema, koja ce omoguciti jos naprednije aplikacije, pod nazivom T-class(pomenuta tehnologija je vec promovisana, u novembru 2006.godine).Srbija bi morala da shvati da se vreme u zemlji nece zaustaviti, i da tehnologija nezadrzivo napreduje.Ko se ne prilagodi, bice pregazen.
Dodatna prica je formiranje nacionalnog PET centra u KCS.Taj projekat bi trebalo da se finansira iz Nacionalnog investicionog plana(tu treba biti narocito oprezan, zato sto postoji pritisak jednog lobija da se nastavi projekat "Tesla" u Institutu u Vinci, koji je izgubio svaki smisao.Umesto toga, treba kupiti ciklotronsku stanicu in situ, koja ce proizvoditi FDG i druge radiofarmake od interesa).U poslednjih par meseci u Srbiji je instalirano nekoliko CT uredjaja najnovije generacije, poslednji u KCS-64-slajsni CT "Lightspeed VCT".Jos pet takvih aparata ce uskoro biti instalirano u zemlji.Postojanje kvalitetnih uredjaja za CT, MRI i PET je cornerstone onkoloske(i ne samo onkoloske) dijagnostike.Naravno, i radiolozi moraju pokazati znanje i zelju da se uce najnovijim tehnologijama, a prema mojim saznanjima ti napori od strane strucnog kadra u Srbiji su zanemarljivi.
Oprostite na ovako dugackom komentaru.Nadam se da cete naci da su neke informacije interesantne.


Ja se izvinjavam posetiocima

Ja se izvinjavam posetiocima bloga zbog editovanja mojih komentara, ali se nadam da cete imati razumevanja.Prosto, too much multitasking, a onda mi se desi da zaboravim informacije/opservacije koje sam inace zeleo da unesem u komentar.
Link instituta za Onkologiju Srbije, Beograd:
http://www.ncrc.ac.yu/onkosrp/zakon2.html

Jos jednom naglasavam, neophodno je izvrsiti snazan pritisak da se oprema Instituta za Onkologiju i Radiologiju Srbije obnovi u najkracem mogucem roku.Takodje, prilikom formiranja nacionalnog PET centra neophodno je voditi racuna da se nabavi hibridni PET-CT aparat.Prilikom nabavke MRI uredjaja, treba voditi racuna o tome da se napravi dobra baza za kasniji upgrade tih aparata(da budem jasniji, 128-kanalna magnetna rezonanca je vec razvijena, prototip postoji na MGH, kao i 256-slajsni CT.Komercijalno dostupni proizvodi ce se pojaviti za dve godine.Takodje, u toku je razvoj hibridne dijagnosticke kombinacije PET-MRI).


Igore

mnogo hvala! Na blogu „Kapitalna investicija...“ stavila sam neke teze proistekle iz naše prepiske sa poslednja dva bloga. Molim i vas da dopunite ili ispravite ako nešto ne valja...


Bilo mi je zadovoljstvo,

Bilo mi je zadovoljstvo, Jelena.Vase namere su plemenite.Zaista bih zeleo da gradjanska inicijativa koju ste pokrenuli na ovom blogu dobije zamah, i ja cu se potruditi da posaljem malo vetra u Vasa jedra.
Kao sto mozete videti, problema je mnogo, a manevarski prostor(znajuci srpske zvanicnike) relativno mali.Vi pomenuste Vasilija Antica-bolje da ne komentarisem, bolje.Samo zelim da Vam kazem, i ovo sada najozbiljnije mislim, a govorim iz sasvim konkretnog strucnog iskustva:ne bude li srpsko zdravstvo pod hitno krenulo putem prihvatanja tehnoloskih noviteta, sve bitke ce biti izgubljene.Ljudski zivoti ce i dalje biti bagatelna roba.Naravno, nije samo to u pitanju, i AnaW je u pravu kada kaze da skener nije panacea, ali postojanje kvalitetnih dijagnostickih procedura u kombinaciji sa obucenim i predanim strucnim kadrom je neophodan uslov da se bolesnim ljudima pruzi prava nega, i mogucnost izlecenja.Civilizovani svet je to odavno shvatio.

P.S.Institut u Sremskoj Kamenici ce uskoro poceti da radi state-of-the-art preglede kakvi se rade u celom savremenom svetu.I to ce biti primer, da se pokaze da je moguce.