Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Stigli evrići !

U Sloveniju su, zajedno sa novom godinom stigli evri. Bili smo dobri, pisali smo Deda Mrazu da ispunjavamo konvergentna merila u skladu sa mastrihtskim kriterijumima, da smo već u ERM II, da nam je nizak nivo inflacije i kamatnih stopa, da imamo stabilni tečaj, održivost javnih finansija, kompatibilnost nacionalnog zakonodavstva sa ECB i ESCB...Deda Mraz je stigao na pola, stavio na čelo hladnu oblogu i mahnuo patuljcima: "Dajte im šta god hoće, ništa ih ne razumem".

Patuljci su seli, kovali, kovali i iskovali tone evrića. Deda Mraz je iznajmio dodatne irvase, iz trećeg puta poleteo, konvoj sanki se je ljuljao, ali zahvaljujući lepom vremenu stigao u Sloveniju i doneo nam evriće.

Te novogodišnje noći su prestali da rade automati za gotovinu, POS terminali, u bankama su radili kao mravci...u ponoć 31.12. po scenariju "velikog buma", u jednoj logičnoj sekundi, Slovenija se je našla u evro zoni. Deda Mraz je pokušavao da izvuče živu glavu od rafala petardi, raketla, a bogami i onih iz automatskih pušaka... irvasi su rešili da se žale svom sindikatu.

Posle prvog sata nove godine, bankomati su počeli da rade, iz njih su kapali prvi evri, proradile su i bankovne i kreditne kartice...

Pre toga smo se svi potrudili da u podrumima nadjemo odbačene, stare novčanike, vrećaste, starinske...a preduzeća su već poslovnim partnerima i strankama poklanjala one zaboravljene odavno novčanike, što ih stisneš sa dva prsta, a on zevne, radi kao mišolovka. Ja sam rešila da nabavim neko čekmedže, privežem za pojas, ko srednjevekovni gradjanin i pazim na evriće...jer jedan evro je vredan 239,460 slovenačkih tolara...dakle kovanice više nisu šala, nema više ostavljanja sitniša za sobom.

Moja deca su već danas, iz prodavnice, došla sa punim šakama evrića...pa je počelo preračunavanje, prebrajanje i traženje koji su čiji, jer posebno su nam zanimljivi slovenački evri. Uskoro će se pomešati medju ostalim evrima, pa da ih vidimo, kako su lepi, novi, sjajni i šta koji ima na sebi...

Evo da znate i vi, ako ih sretnete :

- 2 evra, na "pismu", ima reljefnu siluetu dr. Franca Prešerena, najvećeg slovenačkog pesnika i pod njom, njegovim rukopisom ispisan stih iz "Zdravljice" (koja je i slovenačka himna) "Žive naj vsi narodi" ("Živeli svi narodi")

- 1 evro, na poledjini, ima reljefnu bistu Primoža Trubara, zaslužnog za prvu slovenačku štampanu knjigu i njegovu rečenicu "Stati inu opstati"

- 50 centi nosi sliku Triglava, nad njim sazveždje Raka (mesec kada je Slovenija postala samostalna država) i rečenicu "Oj Triglav dom moj"

- 20 centi je sa reljefom dva konja lipicanera, paradnim i zaštićenim slovenačkim konjima iz Lipice

- na 10 centi je prikaz nikada izvedenog projekta slovenačkog parlamenta, koji je napravio najpoznatiji slovenački arhitekta, Plečnik i natpis "Katedrala svobode"

- na 5 centi je motiv "Sejača", slike Ivana Grohara, koji za ovu priliku seje, umesto semena, zvezde...25 zvezdi, koliko je do 1.januara bilo članica EU

- na kovanici od 2 centa je Kneževski kamen, na kome su od 7.veka ustoličavani kneževi slovenske Karantanije...oko čega je bio poseban džumbus...jer se je, zbog toga, pre dve godine pobunio Jorg Hajder i njegova regionalna vlada austrijske Koroške. Za Slovence je Kneževski kamen simbol viševekovne težnje za samostalnom državom i prastari simbol organizovane, državničke vlasti. Zbog čega se je Hajderu digao pritisak, pa je Sloveniju optužio da pokušava da probudi panslovenske snove, da Karantanija nije bila slovenačka, već slovenska država, kao i da ti slovenski kneževi nikada nisu vladali ni nad jednom teritorijom, koja je sada u slovenačkoj državi...da je Gosposvetsko polje, na kome je stajao kamen i centar Karantanije, u sastavu Austrije i da je taj kamen austrijski, a ne slovenački nacionalni simbol...Ipak i uprkos, Kneževski kamen je na slovenačkoj parici.

Nekih većih frka, oko uvodjenja evra, nije bilo...na evre smo već navikli, koristili ih svuda u okolini i šire...mada je Slovencima više bilo žao tolara, koji odlazi u istoriju...njime smo se služili 15 godina, za Slovence je, pre svega, bio simbol ispunjenja želje da imaju svoju državu, a i imali su veliko poverenje u tu svoju monetu.

Do porasta cena, zbog uvodjenja evra, ne bi trebalo da dodje, bar ne do većih...tokom protekle godine, svi koji su nameravali da dignu cene, su to već i učinili, da se sada ne bi našli na tapetu za kritike...

Najočajnije su prodavačice i prodavci na pijacama, za njih će vraćanje kusura i raspolaganje dovoljnom količinom sitnih, evro-kovanica, biti poveći problem...za svaki papirnati evro, uzevši u obzir cene robe koje oni prodaju, moraće da vrate pola šake sitniša...tako da već gundjaju... uzaludno...To je doduše, u ovo tri dana, koliko imamo evro i najčešći problem. Po Zakonu o uvodjenju evra, trgovci i svi koji nude svoje robe i usluge, moraju da prihvate bilo koju ponudjenu evo novčanicu...ali neće...problem su one od 500 i 200 evra. Iako je ministarstvo finansija već upozorilo da je to kažnjivo, Železnice Slovenije, koje su u državnom vlasništvu, su putnike već obavestile da na železničkim stanicama većih gradova neće primati novčanice od 500 evra, u manjim gradovima ni one od 200 evra, a kondukteri u vozovima će primati najviše novčanicu od 20 evra...Baš me zanima hoće li država globiti, kao što je najavila, za takve bisere.

Eto, sada imamo evre. Ako krenete na skijanje, da znate...jedino što snega nema, sem onog veštačkog.

P.S. Sa evrićima se, u Sloveniji, pojavio i novi hobi. Zove se "euro bill tracking", odnosno praćenje traga evrima. Igra se ovako: na portalu www.eurobilltracking.com registrujete "vašu" novčanicu, tako da unesete njen unikatni serijski broj, dodate kraću kontrolnu šifru i lokaciju na kojoj ste dobili tu konkretnu novčanicu. U slučaju da je "vaša" novčanica već registrovana na tom portalu, odnosno unesena u sistem, dolazi do "pogodka" i saznajete ko je bio njen prošli vlasnik, kao i odakle je taj evro stigao do vas. Na portalu se pored konkretne novčanice (koju ste "pogodili") nalaze i dodatne pojedinosti, kao što je vreme i razdaljina izmedju krajeva, po kojima je putovao "vaš" evro ili virtuelna mapa. U slučaju da "vaša" novčanica još nije bila registrovana, ostaje nada da će otputovati do nekoga, ko igra ovu igru i da će je naredni korisnik uneti u sistem, o čemu ćete biti obavešteni. Što više korisnika registruje novčanice, to je igra zanimljivija. (!?!)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Gastarbeit :)

Jel mogu ja da dojdem malo u gastarbajt kod vas?

Predrag M. Azdejković
www.queeria.com


Pedjo,

of kors ! Samo si ti dojdi !


A ja se secam kad su u

A ja se secam kad su u Holandiji menjala valuta (drugi put u istoriji) kakav je haos bio po prodavnicama.Ja recimo kupio u samoposluzi namirnice u visini od 20 eura.Posto sam imao samo guldene,platim ja lepo sa novcanicom od 100 guldena,i ocekujem kusur od oko 25 eura,po kursu 1:2,2,a kasirka (klinka od 18 godina) mi vrati kusur od 80 eura,jedva sam je ubjedio da je to previse.Kad sam joj rekao da kusur nije ispravan, htjela jos vise da mi vrati...ma ludilo...vidjeces i sama vrlo brzo!


Iz tvojih...

...usta u Božje uši :)
mada meni je najviše frka od pijace...ajd ovi što imaju kase, ali babe koje računaju same od sebe, pa biće zabavno...inače zaboravila sam da napišem, Banka Slovenije je svim domaćinstvima poslala besplatno po mali računarčić sa samo dve funkcije, iz tolara u e i obrnuto...


Gde si ti

Jelice? Dugo se nismo razgovarale :)
Ovako, moram da kažem, kod nas u Novom Sadu moramo da se izvinjavamo taksistima (nadam se neki od njih čita ovo, sram ih bilo) i molimo za milost ako imamo novčanicu od 1000 dinara. Zaplenjuju stvari i isteruju ljude napolje da usitnjavaju novac.
I drugo važno imam da te priupitam - zar ni u Sloveniji nema snega?! Pa stvaaaarno, šta radi gospođa zima? Svađa se sa ozonskom rupom?


Ma to ce jos vise da ih

Ma to ce jos vise da ih zbuni,mada Slovenci vec imaju iskustva sa eurom, dok ovi moji Holandezi totalno izgubljeni bili,a neki jos i dan danas nisu najsigurniji iako gulden ne postoji vec pet godina.


Ovde je

poveći deo naroda već koristio evro, po Italiji, Austriji, tako da zaista nije nešto jako novo...samo ove kovanice će zaista biti malo duža priča...prosto, sada je sitniš vredniji, no što je ikada bio, tolarske kovanice si mogao velikodušno da ostavljaš za sobom, a sada treba paziti i ceniti svaku paricu...


Salite se?

Quote:
50 centi nosi sliku Triglava, nad njim sazveždje Raka (mesec kada je Slovenija postala samostalna država)

Jelice, recite mi da se salite?


Nikola,

ne šalim se...uostalom možete proveriti, pogledajte na portal Evro-za vse nas, na stranu sa kovanicama (kovanci na slo), Triglav se naravno vidi divno, sazveždje Raka je tačno nad njim, samo malo pažljivije pogledajte.
A što Vas je to toliko iznenadilo?


rak

Prosle nedelje u blogu sam objasnjavao da rodjeni u julu nisu Rakovi nego Blizanci... Neverovatno mi je da ozbiljna drzava na novac stavi horoskopski znak, pa jos pogresan?!


Videla

sam Vaš blog, ali oni nisu...očigledno je da oni veruju da je pravi :)


Nikola,

ako si video sliku na poledjini engleske funte (napred je Njutn), ima slika orbite Zemlje oko Sunca. Cist krug, nikakve elipse! (Jedan moj kolega, fizicar, mi rece:"This is embarassing!")


video!

Greska je genijalna. :) Zapravo je ne bih nikada ni primetio da se ne pominje u 'Njutnu za pocetnike' kojeg sam pre par godina prevodio. Ali ovo sa Slovencima me je zaista zaprepastilo. Imam nekoliko dragih kolega astronoma u Sloveniji - pitacu ih da li znaju sta je na novcicima... :)


Skoro da je krug

Ekcentritet zemljine putanje je vrlo mali 0,0167. Takva elipsa deluje prilicno kao krug. Ali to i dalje ne znaci da je treba crtati pogresno.

Ovde je link na Wikipediji koji daje definiciju eksentriciteta.


A zasto je to biser?

Quote:
Po Zakonu o uvodjenju evra, trgovci i svi koji nude svoje robe i usluge, moraju da prihvate bilo koju ponudjenu evo novčanicu...ali neće...problem su one od 500 i 200 evra. Iako je ministarstvo finansija već upozorilo da je to kažnjivo, Železnice Slovenije, koje su u državnom vlasništvu, su putnike već obavestile da na železničkim stanicama većih gradova neće primati novčanice od 500 evra, u manjim gradovima ni one od 200 evra, a kondukteri u vozovima će primati najviše novčanicu od 20 evra...Baš me zanima hoće li država globiti, kao što je najavila, za takve bisere.

A po cemu je to biser?
Novcanice od 100, 200 i 500 evra mogu samo da se vide u Istocnoj Evropi, inace ih nema nigde.
I treba da se izbace iz svakodnevne upotrebe, kao sto je svuda po zapadnoj Evropi.
Bankomati daju novcanice max 50 evra i to je potpuno normalno, valjda nam je cilj da se resimo rizika nosenja para po dzepovima i stvorimo drustvo sa elektronskim placanjem.

Najbolje da neko placa kartu za voz od 2.40 evra sa novcanicom od 500 mislim stvaaarno...


To je tacno! Novcanice od

To je tacno! Novcanice od 100 i vise eura su postale vise formalnog karaktera jer se manje-vise sve placa karticom i retko ljudi nose sa sobom vise od 50 eura.


Dok te

novčanice postoje u opticaju i dok ne postoji pravilnik koji to drugačije odredjuje, to je tako...a ja sam vidjala i kako u Austriji i Italiji plaćaju tim novčanicama, 1 bluzu u H&M ili sandale detinje jeftine...i prodavac nema šta sem da nadje kusur. A država je u Zakonu o uvodjenju evra odredila šta je platežno sredstvo, kao i to da ni jedan posao ne sme da propadne,jer trgovac nije spreman da prihvati neku od e novčanica... pa tako i slo železnica ne bi smela da propisuje pravila mimo propisanih zakonom već.Naravno, da su to situacije do kojih će vrlo retko dolaziti (500e za kartu u vozu kondukteru), ali ako se to desi na šalteru, nema razloga da cice nemaju taj novac priključan negde (uostalom železnice nisu tu da prevaspitavaju narod da ne vuče tolike pare sa sobom, nego da prodaju karte)
Poenta mog "bisera" je u tome da je Ministarstvo za finansije 7. decembra obaška podsetilo, dodatnim saopštenjem, da mora da se poštuje zakon i ...onda im pred nosom državna firma pismeno javnosti saopštava suprotno i krši pravilo...
Obaška je priča o dosadašnjoj razmaženosti raznih trgovaca, večito nisu imali da vrate kusur, kao sitniš, šta sad...ljudi da ne čekaju su im ostavljali novac, a toga se nakupi ipak (dok identičan sitniš kupcima na blagajni nije mogao biti oprošten ako im usfali)...e pa sad će morati drugačije, zato prilično tih kelnera, prodavaca, konduktera i sl. reži unapred.
(Naravno da i ovde većina koristi razne kartice, tako da će do toga zaista minimalno dolaziti)


Opusti se

Nece ih uskoro biti u opticaju.


je l' ja?

evo, opustila sam se. :)


Без бриге...

Quote:
...jer jedan evro je vredan 293,460 slovenačkih tolara...

Сада ће производ који је коштао 293,460 толара да кошта 2,93€, ради лакшег рачуна :)
И ми у Србији, а и већина у Европи, је прошла кроз то, када се прелазило са марке на евро. Оно што је било 1ДЕМ , преко ноћи је постало 1€. Није страшно, навикне се човек :)


ma neće moći...

...jer ovde to nije baš lako učiniti...već mesecima traje kampanja Društva za zaštitu potrošača (pored ostalih) da se prijavi svako zaokruživanje cene u evru na gore, a kamoli tako nešto...digli su takvu dževu oko nekih krompira da ne veruješ...jedna ovd. strana samoposluga imala reklamu da kod njih neće biti poskupljenja zbog e, kad babe našle neki krompir koji je poskupeo u e ceni, digla se prašina do neba, ganjali novinari direktora na sl. putu, telefonom, da objašnjava šta je sa krompirom...


Наравно

да ће бити неупоредиво теже да преваре потрошаче,него овде, али трговци су чудо. Борите се, то је у реду.
Ово сам написао више из зезања, али чуо сам својевремено и аутентичне приче из Француске, где се догодило баш то што сам описао. Уосталом сви су заборавили време када је ГОЛФ коштао 15000 ДЕМ, а онда за врло кратко време дошао на 15000€ (најјефтиније верзије).

Сречно :)


Fala

vi :)


Golf

Bila takva diskusija na stranicama o automobilizmu ovde na B92. Poredili su cene starog Golfa 1 i novog Golfa 5, poredili su pakete opreme i slicno... Doslo se do nekog zakljucka da je novi Polo (koji je manje-vise iste velicine kao stari Golf) zapravo iste cene kao stari Golf - bila je neka cena navedena od 25.000DEM. A svako bi pre uzeo Polo iz 2006 nego Golf 1. Najjeftiniji Polo je sada oko 10.500 EUR. Uzmite jos inflaciju od bar 2% godisnje za proteklih 20 godina, ispada da je novi polo zapravo jeftiniji od Golfa 1.


Jelice,

imate li i vi problem sa ovim suludim dvocifrenim brojevima preko 20? Reklo bi se, s obzirom da ste napisali 293 umesto 239 - dvestotriindevedest/dvestodevetintrideset. Mene izluđuje. Sad sam se navikla na slovenački, ali izvrćem kad govorim srpski, i to ne samo jedinice i desetice, nego sve živo, npr.: 1625 godina pročitam kao hiljadu-dvesto-šezdeset-peta. Ima li nekog leka za to?

BTW kako se uopšte pravilno pišu brojevi slovima, spojeno ili odvojeno (na oba jezika)?


Bravo Pipi,

provalili ste me...evo me opet zbunilo, ubi me taj germanizam u slovenačkoj tehnici brojanja. Jeste, greška je, radi se o 239 sit, omaklo mi se, naravno...priznajem neki put imam problem jer mislim na slo, pa mi se u pisanju omakne greška. To brojanje me izludjuje, to preko 20...i provalila sam da drugi slovenski narodi nemaju taj sistem brojanja, koji je karakterističan za nemački jezik. Evo popravljam, hvala :)


293,460

Zar nisu mogli da "zaokruze" na 300,00? Time bi svima olaksali "zivot". Jos da su ostavili malo duzi rok od mesec dana za zamenu. Ne vidim zasto bi valuta bilo koje drzave, pa i Slovenije, izgubila vaznost protokom vremena. Bilo bi logicno da se, npr. tolar, moze zameniti u centralnoj banci, ako neko, kojim slucajem, zaboravi, i posle 10 ili vise godina. Cini mi se da ovo vazi u slucaju nemacke marke, a i nekih drugih bivsih zapadnoevropskih valuta.

Ako sam u krivu, molim, ispravite me!

PS: Jelice, hvala na predlogu, necemo na skijanje u SLO. Nemamo vizu(e), nemamo evre, nemamo skije, a - snega ni.
PPS: Necemo na skijanje ni na Kopaonik, ovde je hit virtuelno-politicko-predizborno NIP skijanje na Staroj planini (istocna Srbija), takodje bez snega.

(Uz izvinjenje na ironicnim notama, boli me zub! Nadam se da to nema veze sa Novom godinom.)


Pedja, evo ovako:

-još 14 dana traje mogućnost da se plaća i tolarima, ali kusur mora da se vraća u evrima.
-do 1.marta će sve banke, pošte i menjačnice, besplatno menjati tolare u evre, posle čega će početi da zaračunavaju i proviziju
-posle tog perioda će tolare, neograničeno dugo i besplatno i dalje, menjati samo Banka Slovenije.
-do 1. juna će sve cene biti dvojno izražene

Mogli su da zaokruže i na 200,00 :) A kampanja je počela još jesenas, tako da je narod znao šta će da biva u ponoć...

Zubobolja nema veze sa NG, sigurno je razlog zub ;)


Jelice, hvala ti na iscrpnom

obavestenju. Ovo mi se vec svidja. Sutra vec odoh kod zubara, pa cu da nagovorim suprugu da podnese zahtev za SLO drzavljanstvo (ona je, po majci, Slovenka iliti, kako li se vec kaze Slovenkinja).

Na svidanje!


Pedjo,

na slo se kaže Slovenka (sa mekim e koje vuče na i) i nek' se naoruža strpljenjem...a vrlo verovatno je da će joj tražiti da se odrekne onog drugog drž, sem ako nije slo od nacionalne važnosti da joj daju drž...

a ovo drugo je Na svidenje
:)))
od kude je ova slika, iz ovog ćoška ne prepoznajem...


Kranjska Gora,

ukoliko ne lazu oni koji su to postavili na web.

A sto se tice drzavljanstva, malo sam se nasalio- znamo da je procedura veoma komplikovana, ali i znatno poostrena od maja 2005. (ranije su neki ljudi odavde, poreklom odatle, uz silne takse, pisanje izjava esejskog tipa, svedocanstva koja neodoljivo podsecaju na ona o moralno-politickoj podobnosti, te barem godinu dana cekanja, uspevali da dobiju SLO drzavljanstvo, bez odricanja, tada, SCG drz.).

U svakom slucaju, srecan evro i, servus!


kranjska gora

jeste, ako se ne varam, mesec je iznad prisanka. :)


Nikola,

u pravu ste, Prisank je...iz ovog ugla je nisam gledala, mada ja Kranjsku Goru retko trošim, tako da i ne poznajem pogled na nju iz svih uglova.:)


Čestitamo evriće

Kad je Nemačka prešla na evre, prva evro-plata me šokirala, ali me je onda ipak utešila evro-kirija. :)
Nego, Jelice, pošto si vlasnica bloga, a mi komentatori lenji :), što ne baciš neku lepu fotku slovenačkih evra? Alpe smo već videli...
(U pomenutoj Nemačkoj je svojevremeno glavni dasa bio onaj koji je mogao da se pohvali posedom nekog grčkog evra)
Poz,
Jelena


Lektorko

hoću, samo sam malo mentol, još se nisam bavila kačenjem slika, moram da sednem pa to da savladam, a mrrrrzi me...al' hoću, obećavam :)


ma, ništa mentol

ne priznajem, to sam čak i ja savladala!

ajde, taman sam kafu napravila, pa da malo gledam sličke i preslišavam se slovenščine (kako se kaže: nas dve usput/uzgred pijemo kafu? zaboravila sam sve, grozota! midve mimogrede pije..(?) kavo?)


Me dve pijeva kavo,

ki ste jo vi glih skuhali. Pa še kako dobra kava je!Grem se slikic učit, potem pa se lahko spet slišiva, oziroma piševa.:)


joj, nemojte "glih"

bolje "pravkar", ili "ravnokar".
A i "medve" je 1 reč, čini mi se.


OK, deco, da obnovimo gradivo:

Danas cemo uciti "kacenje" slika. (Jelice, ostavi taj cekic i ekser - drugo kacenje slika! Dokle cu da ponavljam?) Dobro, hvala. E, sada.
Kacenje u dva koraka:
1. Ocete da okacite sliku?. Hm, koju? Evo, meni se dopada slika ove male bele fokice sa desne strane prozora u kome ovo kucam. Treba mi onda adresa te slike. Kako do nje doci? Pa, lepo, stavim strelicu misa na malu fokicu i desno-kliknem na nju. Ooops, pojavi se cela siva povrsina sa raznim stvarima, a mene interesuje ona sto kaze "Copy image location". Na taj natpis stavim strelicu misa i on poplavi (cool!). Normalne kliknem na to sto je poplavilo, i sve nestane - kao da nisam nista uradio! Ali jesam: moj mis je zapamtio adresu slike. Kako to znam? Pa, sada u ovom prostoru sto kucam, ako stavim strelicu misa bilo gde i opet desno kliknem, pojavi se mali sivi pravougaonik u kome izmedju ostalog pise "Paste". Ako kliknem na to - mis mi ostavi adresu koju je zapamtio! Wow, znaci sada imam adresu.

2. Kako je okaciti? Uuuu, to je lakoooo! (Jelice, ostavi taj cekic!). Prvo napisem [ img] - bas tako sa zagradama, da kazem ljudima da ovde sledi slika. Zatim stavim adresu odmah za tom zagradom (secate se - ono desno-klik misom, pa "paste" ). I onda kazem da je to kraj adrese slike ovako [/img]. Gotovooo!

Da ponovimo: moram da imam adresu slike, i da bi je okacio moram da tu adresu napisem na poseban nacin (ono [ img] adresa[/img]). Za nasu fokicu

OK, Jelice, daj taj cekic, treba da okacim ovu sliku Triglava na zid.


Nsarski,

ups! Izvin'te učitelju, evo je l' mogu ja sad polako da ponovim? Evo idem odmah...
A je l' ćete Vi siguno ovim čekićem samo da zakucate Triglav...obećavate? Dooobro, evo...što mašete čekićem, pa obećali ste!
Odoh ja u ćošak...
Druže fala ti 'de čuo i 'de ne čuo, idem da vežbam


Dobro, Jelice,

kad vidim sliku ove male bele fokice, znacu da si savladala gradivo.


a sad?

ovaj je meni lep, Groharov Sejač seje zvezde


Kneževski kamen

ovo je sporni Kneževski kamen

(a?)


pa mslem ....


Courtesy of.....


Brook,

prekide me na sred časa...što baš tu sliku? Sad će Nikola Vitas obaška da se iznervira.


sto?

nik ima issue sa triglavom? how dare he?


Ma jok,

nego zbog sazveždja Raka (nad Triglavom je), pošto je baš nedavno pisao o pogrešnim zodijačkim znakovima...


a

toooooooo................i see.


zapravo i don't see

slo je razglasila nezavisnost 25. juna, nikola govori o julu?


Eno gore,

jedan od prvih komentara, pogledaj, Nikola kaže da je Slo u znaku Blizanaca, a ne Raka progl. nezavisnost.


pa to i kazem,

u komentaru gore, on kaze rodjeni u julu su u znaku blizanaca. posto su ovi proglasili nezavisnost u junu, nije mi jasan njegov point.....


pa da...

vidim sad...možda je lapsus calami, možda je hteo da napiše da je jun Blizanci, a ne Rak, u suprotnom nema pointa.


Nije lapsus,

jun je rak po astronomskim podacima. Astrologija je pravljena pre par hiljada godina i nikad nije korigovala znake prema precesiji Zemljine ose. (Kao stari i novi kalendar, oni koji su prihvatili Gregorijanski, novi, imaju normalan kalendar, oni sa Starim ce za nekoliko vekova da slave Bozic u leto).


i dalje ne razumem

what is his point? on kaze jul je blizanci. slo je rodjena u junu i ima rak.

dakle ili je, jun je blizanci, pa su pogresili

ili, jun je rak, pa nisu pogresili.

kakve veze ima jul?


Ja sam to sa rakom i junom samo prepisao

posto o horoskopu ne znam nista.

Poenta je, medjutim, da se orijentacija Zemljine ose u prostoru menja (precesija), tako da raspored astroloskih znakova po sazvezdjima i datumima mora da se koriguje da bi pratili ispravno tu promenu. (Konkretan primer: severni pol Zemlje nekada nije bio orijentisan ka zvezdi severnjaci, sada jeste, ali i to ce se u buducnosti promeniti). Medjutim, astrologija nikad nije ove korekcije uradila, tako da astroloski znak, pripisan nekom datumu, ne odgovara sazvezdju kroz koji Sunce prolazi.


to skroz shvatam,

ali iz njegove premise: "jul je blizanci", ne proizilazi (barem ne neposredno) da je "jun je rak" pogresno.

tako da je ili pogresio ili propustio par koraka u objasnjenju.


Jun - zodijački Rak ili Blizanci ?

Ja mislim da je čovek verovatno pogrešio u kucanju, da je hteo da napiše da je jun Blizanci...možda nas vidi pa se javi i objasni (zato sam napisala ovaj naslov ;)


Iskusna Jelice eh

Ja nisam Vitas al sam vitak i secam se iz novina poneshto. Rak je od 21.07-09.08 Blizanci su pre raka a lav je posle.
Po novom 13 partnom horoskopu.

Znak Trajanje Pozicija
Ovan --- 19.04-13.05 --- 29. Ovna-22 Bika
Bik --- 15.05-19.06 --- 23 Bika-27 Bllizanaca
Blizanci --- 20.06-20.07 --- 28 Blizanaca-27 Raka
Rak ---21.07-09.08 --- 28 Raka-16 Lava
Lav --- 10.08-15.09 --- 17 Lava-22 Device
Devica --- 16.09-30.10 --- 23 Device-6 Škorpije
Vaga --- 31.10-22.11 --- 7 Škorpije-29 Škorpije
Škorpija --- 23.11-29.11 --- 0 Strelca-6 Strelca
Zmijonoša ---30.11-17.12 --- 7 Strelca-25 Strelca
Strelac --- 18.12-18.01 --- 26 Strelca-27 Jarca
Jarac --- 19.01-15.02 --- 28 Jarca-26 Vodolije
Vodolija --- 16.02-11.03 --- 27 Vodolije-20 Riba
Ribe --- 12.03-18.04 --- 21 Riba-28 Ovna


asterixe.

ja priznajem da sam potpuno zbunljiva sa tim znacima, nit' mogu da ih popamtim po redu (pamtim one što smo mi kućni...inače ne postizavam time da se bavim)...užas...sad vidim da su Blizanci pre, a ne posle...daklem, dok ja to po'vatam...šta je ova pozicija na kraju?(23 Bika - 27 Blizanaca...)
Hvala :)


eh tu ti se pridruzujem Jelice

u zbunljivosti. nem pojm valjda kuce pozicije sta vec?


asterixe

ja, pravo da ti kažem, kad vidim ovo 23 Bika, ja odmah zamislim krdo, a od Rakova me jeza uhvati u toj količini...madjija neka...


jos jedna teorija

Sama Zmijonoša je direktno vezana za samog Isusa Hrista, dok ostali znaci predstavljaju apostole:
Ovan -Juda
Bik-Tadej
Blizanci- Simon Kananejac
Rak-Jovan
Lav-Petar
Devica-Andrija, Petrov brat
Vaga -Bratolomej
Škorpija-Filip
Strelac- Jakov, sin Zebedejev
Jarac -Toma (neverni)
Vodolija-Matej – carinik
Ribe-Jakov, sin Alfejev

http://www.astrorion.com/ophiuchus.htm
ovo je dobar sajt sa vishe informacija o svemu.


evo,

bila sam na sajtu, čudo !
(mada ove pozicije i dalje ne kapiram, to je neka za mene previše interna priča)
HVALA!
(usput otkrismo na brzinu da nam je dete najmladje Zmijonosac)


ha mali Jesus

Nema na chemu. Sluzimo narodu!


Ćao, Nsarski

Sram nas bilo, nismo jedno drugom poželeli srećnu Novu! Evo, iz sve snage s moje strane.
Ja htela da ubacim to sa uglastim zagradama img i /img, ali nije htelo da uđe u komentar, tj. otišao komentar bez toga. Ali nema veze.
Samo da pojednostavim sitnicu: klikneš lepo na sliku (može i obično, tj. levo) i gore gde je adresa prosto prekopiraš link.
Svejedno, Jelice, mi čekamooooo: :)


Srecna Nova, Lektorko!

Ako kucas ono [ img], samo tako, program misli da ce tu sa dodje sada slika, a ti se raspisalaaaaa, i program se zbuni. On ceka adresu, a ti pises o kafici - nije ni to lepo prema jednom kompjuteru...


Dok se program zbunjuje

Brooklyn radi!
Živela, vidi što je lep evrić!


Uuuu,

Brook je computer wiz, samo se stidi da kaze. (Geek u dusi).


Sad

smem i kafu, a?
:)


yep,

i had it coming, long time, didn't i? :))


Yeah, babe!

But, we all love you, in spite of everything.

Btw, gledao sinoc film "Little Miss Sunshine", preporucujem.


Učitelju !!!

Eno mi je dole sličica !!! (doduše sitnež, ništa se ne vidi, ali USPELA JA!)
naći ću krupniju...

Niš' se nije zbunio, pametan je on...


Haaaa! Kratak kurs

smanjenja/povecanja.
Tamo gde si kucala [ img] stavis [ img=400x400], a sve ostalo isto. I slika veca!


idem da...

...probavam.


Evo povecanja


i ovo povećano,

nije baš vidljivo jasno, al' su ga napravili... dok ga ne razvučeš k'o tapet, mučna posla.


Nije vidljivo

zato sto je slika originalno malog formata, pa kad se uveca postaje mutna (stvar rezolucije). Ja sam gore nasao veci format i "prekrojio" ga (sa onim [ img=400x400]) na pristojnu velicinu za blog.
Moram da idem. Imam zakazano sisanje :))



Eto, Jelice,

vidis da moze! (A nista ne boli.) Bravo! Sutra cemo vezbati povecanje i smanjenje slika,


Hvala Nsarski!

:)))


e,

na taj čas i mene da zovete! to uopšte ne znam!


Lektorko,

eno ga gore, iznad parica, u dve rečenice, ubrzani kurs. Napisao učitelj Nsarski.


bez naslova

Ucitelju, da li je dobro?


Aw, c'mon!

Naravno da je dobro:))) (Nisam ja nikakav ucitelj, samo sam hteo da pomognem kracim savetom.)


bez naslova

hvala na savetu :)))

A bila sam ubedjena da niste uciteljica!

vezbam,vezbam...


Sto nisi izabrala, onda,

makar ovakvu:))


pitanje

A, jel vam trebaju arhitekte?


arhitetaka,

mislim da ima i više, no što ih koriste (što se da u Slo i primetiti), ali lekara nema...a i ne uvoze ih koliko bi ih trebalo.


arhi-tetke

jel to po slovenski za arhitekte?
imate i arhi-teče ili nešto slično? :)


zezala

sam se :)i pitala ko će prvi primetiti (arhiteča mi je apsolutno omiljen kao par arhitetke)


A nama kao ne trebaju Arhitekte?

A nama kao ne trebaju Arhitekte?
Kod nas to sve majstor Mile sa josh dva zidara oshamara sve do odzaka. Ti mu samo kazesh gde hocesh kupatilo i dokle je tvoja parcela. Onda neki novi Mija provoza predsednika opshtine u gepeku i dobijesh dozvolu. Cijena sitnica. Tako da mozemo da se pohvalimo da nama arhitekte i ne trebaju sto zaista govori o tome da kod nas nema tih laznih titula i bezvezne birokratije oko planiranja zivotne sredine,to je truli zapad izmislio i zbog toga mi i imamo arhitektonski fakultet- Da im podvalimo i da ih ojadimo za neshto sto i nije posao. Nash grad je lep i sve lepshi imamo chardake od cigala okrechene u rezedo na vrhovima suvih betonskih solitera.
Eh mozda Slovenci imaju vishak psihijatara ta bi nam razmena bila top kombinacija.


asterixe,

nema viška psihijatara ovde, rade punom parom...uz to idućeg meseca ističe mandat ombdusmanu, a predsednik za novog predložio psihijatricu...kad ona ode sa klinike, biće kriza...


bez naslova

pouzdano znam da su arhitetke i tece deficitarne u zap.ev.
Moja sestra je glat dobila (doduse pre tri godine) radnu vizu i sad..... radi.


bravare,

ovde na žalost to ne radi baš tako...na žalost...lekara nema, ali ih oni ne bi uvozili iz bivših...sem, ako baš ne pristanu da leče kozoroge u sred neke pustolije na vrh pitaj boga koje planinčine...


bez naslova


tačno

tako.


bez naslova

E, sad ste zaista dezela u EURO-pi!


Briga, ali ne zbog evrića

Ova žena je Jelka Strojan za vreme božića - katoličkog naravno. Mislim da ne razmišlja o tome kako će promeniti tolare u evre.


Autor:Drazejica, izvor D.Z.


Eto vidish

Svuda se tesko zivi.


Darkves,

slažem se, možete da pročitate moje prošle blogove o Strojanovima. Naročito božićni.lp, Jelica


Juga je "pukla" - živela Juga.

U eseju "Kratak prilog povijesti nacionalne književnosti" Dubravka Ugrešić piše o ploči koja simbolizuje početak hrvatske književnosti. Slovenci takodje imaju kamen. Svi smo mi pomalo Jugosloveni? Da li smo sada mi u Srbiji na redu da otkrijemo neki kamen (osim onih u bubrezima, koje ima sve veći broj građana sa ove strane zapadnog Balkana. E, ali lako je njima - oni znaju gde im je granično kamenje. Mi ni to još nismo ustanovili. Ali zato veoma učeno diskutujemo o prelasku na evro, sve iz razloga "skupog održavanja" domaće valute.