Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Samo san !!!

FOLLOW !!!FOLLOW !!!

Prvog januara u ranim popodnevnim satima, pročitao sam svih 146 SMS poruka sa različitim željama za novu 2007. U trenutku kada sam ponovo čitao onu najlepšu ("želim ti da imaš više slobodnog vremena"), petarde u mom kraju su utihnule. Pogledao sam briefly sve TV kanale, a zatim krenuo ponovo od početka - RTS 1, RTS 2, Pink, Avala, B92 ... Oči su se sklopile, utonuo sam u dubok san. Ispostaviće se veoma dubok. Nikada tamo nisam bio.

Bio sam na Trgu Republike, bio je januar 2007, kupovao sam novine, a zatim se prošetao i seo u "Plato". Sledeća scena koje se sećam je iz avgusta 2007. a treća iz novembra iste godine. Da sumiram sve informacije iz tog dubokog, dubokog sna:

1. Vlade Srbije, Hrvatske, BiH i Kosova uputile zajednički zahtev UN da se rad Haškog tribunala produži najmanje do 2020.

2. Republika Srpska i Federacija BiH prestale da postoje u cilju jačanja jedinstvene BiH

3. "Bože pravde" nije himna Srbije, jer je ukinuta od strane Narodne Skupštine Republike Srbije, na zahtev SANU

4. Narodna Skupština nema više prefiks "Narodna" jer su ustanovili da je to prevaziđeno

5. Na izborima pomenute godine, retke stranke su koristile prefiks "srpski" i reči "Srbija", "narod", a one koje su to činile dobile su manje od 2 % podrške (zajedno)

6. Boris Tadić u svojstvu Predsednika Srbije jasno i nedvosmisleno preuzmeo odgovornost za zločine počinjene od strane srpske policije, vojske, paramilitarnih i ostalih jedinica

7. Premijer iste zemlje izjavio da će Srbija pored preuzimanja odgovornosti platiti i reparacije. U istoj izjavi je naglasio da je neumesno pravdati zločine počinjene u ime Srbije time što su "svi činili zločine"

8. Ponovo uvedena jednakost latinice i ćirilice, latinični natpisi ponovo počinju da se pojavljuju u zvaničnim dokumentima, nazivi ulica su takođe ponovo na latinici

9. Počela izgradnja auto-puta Niš-Priština-Tirana

10. Većina poznatijih političara iz redova SRS i SPS u zatvoru zbog raznih krivičnih dela - od korupcije do ratnih zločina. Mira Marković takođe.

11. Posle hapšenja Mladić Ratka pokrenut krivični postupak protiv Vojislava Koštunice i Emira Kusturice zbog umešanosti u skrivanje optuženog na Mokroj Gori. Nevladine organizacije prate postupak u cilju osiguranja fer i pravičnog suđenja.

12. Rasformirane obe službe bezbednosti, a zatim formirana nezavisna tela kako bi nove službe bile formirane.

13. Nezavisno telo sprovodi postupak otvaranja dosijea. Jedan od članova Danica Drašković, a na inicijativu članova Dejana Restaka i Dejana Bizingera, najveći deo građe dostupan i na internetu.

14. Velja Ilić na suđenju šutnuo stražara. Udaljen sa suđenja.

15. Posle 23 presude zbog govora mržnje (novčano kažnjeni), Kurir i Press prestali da izlaze. NIN objavljuje izvinjenje čitaocima zbog skandaloznih tekstova u proteklom periodu - npr. onaj o Milovanu Bojiću.

16. Osnovan dnevni list "BLOG" na inicijativu VIP blogera B92. U decembru 2007, postao najčitaniji dnevnik u Beogradu.

17. Održan prvi Gay pride u Beogradu, a zatim u Novom Sadu i Nišu. Generalni pokrovitelji : Grad Beograd, list "Politika" i Sportska društva "Partizan" i "Crvena ZVezda".

18. Osnovana Državna komisija za istinu i odgovornost, koja je počela da utvrđuje odgovonost za zločine iz 90-tih. 75% građana smatra da Srbija mora da se suoči sa zločinima počinjenim u ime srpskog naroda.

19. Veronauka ukinuta. Tolerancija, ljudska prava i istorija svih religija postale sastavni deo nastave u osnovnoj školi.

20. Čika Gojko odlučio da ne bude Patrijarh, počela debata o izboru novog, a Pahomije uhapšen. SPC prihvatila gregorijanski kalendar i osnovala Svetu komisiju za ispitivanje uloge SPC u ratovima 90-tih.

21. Na RTS počeo serijal "Suočavanje" , u kome svako veče od 20.00 do 21.30 žrtve ratnih zločina iz susednih zemalja pričaju svoje lične priče. Na zahtev građana, emisija se reprizira svakog dana u 16.00

22. Počinioci i naredbodavci ubistva iz 90-tih kažnjeni. Ubice vojnika Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića pronađeni u uhapšeni.

23. Donesen zakon protiv diskriminacije.

24. Pokrenuta procedura za izmenu Ustava. Javna debata se vodi oko toga da li Ustav jednostavno proglasiti nevažećim.

25. Etnička distanca drastično smanjena pošto su sredstva ukinutog Nacionalnog Investicionog Plana preusmerena i u ovu svrhu.

26. Jedan od pripadnika MUP-a u svedočenju RTS-u potvrdio da je učestvovao u ubistvu civila u Račku.

27. "Večernje Novosti" uputile izvinjenje čitaocima zbog objavljivanja vremenske prognoze, gde su kao delovi Srbije ucrtani Crna Gora, Kosovo, Republika Srpska, sa obrazloženjem da je karta greškom preuzeta iz izdanja iz 2006.

28. U Parlamentu Srbije 44% žena

29. Šešelj priznao krivicu na suđenju u Hagu. SRS izjavila da priznanje nije autentično i da B92 stoji iza toga

30. Marčelo postao predavač na fakultetu.

31. Srđan Kusovac postao direktor RTS, a Jelena Milić predsednica Upravnog odbora RTS-a. Peđa i Boban iz Queeria ušli u UO na zahtev građana. Peđa ubrzo dao ostavku sa obrazloženjem da je premalo priloga o modi.

32. Ukinuto služenje vojnog roka. Najniža plata u Vojsci Srbije 1.000 EUR.

33. Zakon o lustraciji primenjen u svim segmentima. Presdenica komisije Jasna B. izjavila da je zadovoljna rezultatima.

34. Osnovani novi sudovi (apelacioni itd), ukinut reizbor, osnaženi specijalni sudovi, uhapšene korumpirane sudije...

35. Privatizacija završena.

36. JAT airways ponovo postao samo JAT, privatizovan i sa znakom kompanije na kome nema boja nacionalne zastave.

37. Dva policajca za koja se utvrdilo da su tražila ličnu kartu, zatim maltretirala građanina Srbije, pripadnika romske nacionalne manjine, samo zbog boje kože, dobila otkaz. Vlada Srbije pokrenula projekat testiranja pristupa javnim mestima, kako bi suzbila ovakve incidente.

38. Tomislav Nikolić uhapšen pošto je utvrđeno da je umešan u ubistva civila u Antinu.

39. Pokrenuta akcija "Čuvajmo latinicu" sa ciljem da izjednači upotrebi ovog pisma sa ćirilicom.

40. Lokalne vlasti u Srbiji u proteklih 12 meseci učinile dostupnim više od 80% centralnih gradskih zona i institucija osobama sa invaliditetom.

41.Srbija postala lider u oblasti zastupljenosti nacionalnih manjina u vršenju javnih poslova. U Vladi Srbije 4 ministra iz redova pripadnika nacionalnih manjina, 70% ministarstava vode žene, jedna ministarka se izjašnjava kao biseksualka, a jedan ministar kao gay. Premijer upućuje jasnu podršku ovom ministru, posle njegovog priznanja u javnosti.

42. U Beogradu sagađena još jedna džamija, a Vlada Srbije pomogla ponovno podizanje porušenih na teritoriji bivše Republike Srpske.

43. Premijeri Republike Kosovo i Republike Srbije, izjavili da između ove dve države "nema nerešenih pitanja" i pozvali Vladu Crne Gore da ukine carine na uvoz kozjeg mleka iz Srbije i poljoprivrednih proizvoda sa Kosova.

44. Pobednica "Velikog brata" u toku finalne emisije otkrila da je travestit. Ivan Ljuba iz prethodnog serijala predstavlja Srbiju na Eurosongu 2007.

45. Vlada Srbije završila isplatu nadoknada svim žrtvama torture tokom 90-tih kao i onima koji su otpušteni zbog etničke pripadnosti.

47. U Pančevu zatvoren poslednji pogon hemijske industrije. Zbog olakšica, nekoliko stranih investitora otvorilo nove velike fabrike, potpuno ekološki čiste.

48. Internet postao besplatan, a učenici u prvom razredu uče rad na računaru i surfovanje.

49. Predsednica Skupštine Srbije, Vesna Pešić, izajvila da joj prija podrška više od 50% građana Srbije, ali da nema nameru da se kandiduje za predsednicu Srbije.

50. Povodom dana ljudskih prava, Human Rights Watch objavljuje da je Srbija, primer kako se iz zemlje sa lošim rejtingom u poštovanju ljudskih prava, može postati lider u ovoj oblasti. Srbija postaje predsedavajuća Saveta za ljudska prava UN.

Bilo je toga još, ali sam onda smešeći se u snu, pritisnuo tipku daljinskog upravljača. TV se pojačao i neki prosečni individualni poljoprivredni proizvođač je u predizbornom spotu govorio kako se ne može dalje jer "nema para ni za meKanizaciju", a onda je usledilo nešto "koliko su radikalne vaše želje" i "Živela Srbija !".

Sve je bio samo san. Moraću još malo da spavam... Lepše je...


Potpisujem

od prve do poslednje stavke.
Poz. CM


san

Sanjam dan kada ću na BLOG-u (može i štampana verzija dnevnog lista) moći da pročitam Vaš text u kom je manje od 70% gluposti.


odgovor...

U listu BLOG postojala je rubrika PISMA ČITALACA, a vi ste bili čest gost tamo


Mileticu, aj' javi se kad' te pusti....

... to na cemu si.
Nadam se da nisi odlepio u nepovrat.:)

Mungos, The Zmijoje.ac
"Platon mi je drag, ali mi je istina Draza!" (MIhajlovic)


Auuu... neki su stvarno

Auuu... neki su stvarno preterali sa novogodišnjim slavljem...


Po ovome

ispada da je Srbija i vecina Srba kriva za tusta i tma. Ako ti Gorane sanjas ovakve stvari, ozbiljno porazmisli o tome da odes na pregled kod lekara, svakako pregled hrane koju jedes ili bar uzmi jedno mesec dana odmora i dobro se odmori( bez sanjanja; cim pocne san a ti skoci i kazi: necu da sanjam, necu da sanjam ) Ne kazem da se ne slazem sa par navoda, u smislu, da bi to bilo ok, ali "brate" ima ovde i stvari koje ne sanjas, nego ti se prividjaju.

Quote:
6. Boris Tadić u svojstvu Predsednika Srbije jasno i nedvosmisleno preuzmeo odgovornost za zločine počinjene od strane srpske policije, vojske, paramilitarnih i ostalih jedinica

7. Premijer iste zemlje izjavio da će Srbija pored preuzimanja odgovornosti platiti i reparacije. U istoj izjavi je naglasio da je neumesno pravdati zločine počinjene u ime Srbije time što su "svi činili zločine"

Ova opcija se moze dogoditi samo u slucaju da u Srbiji broj stanovnika padne na 2 miliona, pa 1/4 udje u administraciju, birokratiju, policiju, zdravstvo, etc.,1/4 bude tzv. visokoa klasa, 1/4 srednja klasa i 1/4 ona klasa ispod.

Plus da nam industrija ( ako ista ostane od nje ) i privreda daju prinos od po 20% godisnje, sto je nemoguce, jer nam je poljoprivreda NULA.

Nego, kolega pravnice, moze li Vojislav Kostunica i Emir Kusturica da te tuzhe sto si ih javno optuzio ( kleveta ) ili to potpada pod autorska prava i prava na privatnost poruke? Odnosno na autorska prava u sastavu informativne kuce kojoj pripada Blog? Jer ako ne mogu, onda nesto nije u redu u drzavi Srbiji, ako nece je stvar dogovora i ako to urade, nemas razloga da se bunis, jer vrlo dobro znamo da je za svaku optuzbu potreban dokaz.

Quote:
11. Posle hapšenja Mladić Ratka pokrenut krivični postupak protiv Vojislava Koštunice i Emira Kusturice zbog umešanosti u skrivanje optuženog na Mokroj Gori. Nevladine organizacije prate postupak u cilju osiguranja fer i pravičnog suđenja

A ja dokaz nisam video ili je to sve SAN? Kako ne mozes dokazati da si to sanjao ( nema svedoka;) ) to predlazem da izmenis iskaz, kako ne bi dopao dugotrajnijeg sanjanja bez snova.


...

...


Dragi Mirko Konticu, Na Vasu

Dragi Mirko Konticu,
Na Vasu veliku zalost u Srbiji danas ipak nema totalitarnog rezima i vladaju, makar bazicni, demokratski prinicipi. Dakle, dobri strai Staljin je mrtav, nema spaljivanja knjiga na trgovima, streljanja nepodobnih umetnka itd.
Mozda ce Vas ovo iznenaditi, ali se krivicno pravo malo izmenilo od tada. Uzmite neki noviji udzbenik, prelistajte...


....

Submitted by Mirko Kontic on 27 December, 2006 - 14:41.

[...]Mozda bi vam se lice orosilo da znate da bih ja mogao da doprem do originalnih spisa Aristotela ili Sofokla, da bas onih za koje se smatra da su izgubljeni, i za koje postoji toliko miliona hint-linkova ali samo na zalost do naslova koje su drugi sacuvali a istorija prenela kao mogucnost?[...]


A u kom znacenju

i smislu me ovde citirate, jer ih ja mogu naci vise od jednog?


zakljucujete

suprotno logici.
testis unus testis nullus, da ja znam.
Ako proziva ma koga po ma kojem razlogu, duzan je da to argumentovano potvrdi, ne mene radi. Mene,a to sam i rekao na Blogu o Mladicu( Jasmine Tesanovic ), ne zanima ni gde je Mladic, ni sto nije u Hagu. Jednom recju, kako ja licno ne mogu po tom pitanju nista da uradim, sem da konstatujem, koja korist od toga da lupim :"A gde bi doticni mogao biti?" U snu ili samo hipoteticki? Prvo ne bih da snosim odgovornost za to ako lupim, zatim ne bih da insinuiram probleme nikome svojom hipotezom, i na posletku ne bih da smutim ili navedem one koji ga traze na pogresan trag. Goran ima izvesnu odgovornost za ono sto pise kao "vlasnik" svog Blog mesta. Taman kao i ja koji stojim iza svog imena i prezimena. O onima koji stoje iza nadimaka ili laznih imena, ne mogu nista da kazem, sem da sama situacija govori za sebe. ( to niko ne bi trebao da uzima ozbiljno ). A sto se tice krivicnog zakona, tu se po toj osnovi nista nece promeniti, te da to potkrepim dokazom, izvolite idite na Mokru Goru, u Drvengrad, nadjite Emira i pitajte ga na isti nacin, pa ce te videti kako sve moze da zavrsi takva insinuacija.
Na kraju bih zeleo da vas zamolim da ne odredjujete u moje ime kako bi meni i sta bi meni odgovaralo, jer to ne mozete zakljuciti na osnovu 2000 komentara, nego samo ako me poznajete. Mozete rastumaciti moj komentar kako vam se svidja, po svojoj projekciji koja se ocigledno s vasom ne slaze u necemu, ali da vi znate sta ja zelim ili kako ja dozivljavam ispravan sistem, ne mozete znati.
Ja izuzetno cenim naseg sadasnjeg predsednika Borisa Tadica, ali on nema ovlastenja da preuzme krivicu za raznorazna krivicna dela, osim u svoje ime, van funkcije predsednika. Ako bi to pak uradio protivno zakonu o funkciji koju nosi, bio bi duzan da raspise izbore, ili bi Skupstina to izglasala, upravo zato sto ne postoji koncenzus po tom pitanju. To je situacija kod nas. I zasto bi to bilo"staljinsticki" sto ne smatram da bi on to sto je Goran "sanjao" ne trebao, vec mogao da uradi?


Citajte pazljivije, Goran ne

Citajte pazljivije, Goran ne pominje krivicnu odgovornost. Citajte vise, tako mozete eventualno nesto i razumeti.


Bogami

na sudu bi mu trebalo bar tri slicna slucaja da dokaze da je nije insinuirao. I opet mi odredjujete? Zamislite da ja sebi dopustim tako nesto samo zato jer se ne slazem s vasim misljenjem, kao nacin da se izvucem iz svakog komentara koji ostavljam, kao mudrac? Kao neporecivi? Kada bi tako bilo, niciji komentar ne bi imao prodju, nijedan tekst ne bi sadrzavao informaciju. A ja bas i ne bih u nedogled da razvijam temu koju nisam ja postavio.
Sto se "cite" "ticanja" gdjo Bogdan, da li je vama redakcija Bloga B92 dozovolila da imate vise nikname-ova ili vi to imate visestruku licnost?


Mirko Konticu,

Problem je sto Vi uporno ne razumete ili ne zelite da razumete sta Vam govorim:
Prvo, ovakva forma teksta se ne moze okarakterisati kao "iznositi ili pronositi". Zakon predvidja veoma jasno i za mnogo ozbiljnija dela kao sto su povreda ugleda drzave, strane drzave ili medjunarodne organizacije, da se za delo ne moze kaznjavati "ako je izlaganje dato u okviru ozbiljne kritike u naučnom, književnom ili umetničkom delu" itd. Dakle, za ovakvu formu bi Miletic eventualno mogao biti izveden pred sud ukoliko bi mogli dokazati da je on ovim tekstom pokusao da podstakne ili podstakao nekoga da neku od osoba koje pominje ubije, prebije isl.
U tome je razlika izmedju demokratske vladavine prava i totalitarnog rezima.
Laskate meni, a verujem i Goranu i nasim prijateljima i istomisljenicima tvrdnjom da ja pisem komentare pod vise nick-ova. Moram priznati da sada ja nisam shvatila za koga ste mislili da je ista osoba kao i ja?


ne bih poceo da laskam

a sto se tice navoda, da vas pitam kad ste tako strucni, jel bih mogao ja licno da navedem Gorana kao osobu koja poseduje informacije gde se nalazi Ratko Mladic ako vec nije sam prijavio i dobio dozvolu da to ovako saopsti? U tom slucaju, i Emir K. I Vojislav K. i Goran Miletic pripadaju istoj strani. ili ne?

Ja vas razumem potpuno ali kazem takodje da niste u pravu. To samo stvarate sliku kao da Goran nije n nista posebno rekao. Ali nije tako i zato kazem da se ne slazem s tim navodom na taj nacin. Ili Emira nije bilo kod kuce kad je Goran setao u snu po DrvenGradu, pa mu sad vraca na ovaj nacin. Ne razumem tacnije, a sto je prozvao Emira. Za Vojislava i da razumem ali za Emira ne razumem. Dali to znaci da bi u toj hipotezi moglo da se dogodi da Emir bude optuzen za navedeno delo ako je po snu a onda sve sto je covek napravio i nagrade dobio da se odrekne istoga i vrati? Jel se na to cilja, u smislu da Goranu ne odgovara Emirova reputacija ili je po sredi nesto drugo? Ne znam na osnovu cega ga je prozvao.


"Jer ako ne mogu, onda nesto

"Jer ako ne mogu, onda nesto nije u redu u drzavi Srbiji"

Nešto nije u redu? Samo nešto?

Valjda neće doći vreme iako mnogo toga nije u redu u državi Srbiji, da se i snovi zabranjuju. Doduše, možda neće smeti da se priča šta si sanjao. A i toga je negde i nekad bilo.

Ja budna sanjam ovo što Goran piše. I još bih imala da dodam.

Jasna Bogojević


I vi i Ja

a verovatno i ostala pismena i obrazovana vecina shvata da je u pitanju alegorija odnosno metafora. Ili sam ja jedini ovde glup a vi ste svi nadareni za pragmaticni pleonazam, odnosno oksimoron? A sta ako je u pitanju samo neuredno uredjena metonimija, koju novinarskim recnikom ne mozete svima dostaviti do shvatanja? Onda, samo odabrani smeju da razumeju, mogu da shvate a ostali da se teshe da jos nisu sazreli tom nivou politickog determinisanja?
Ako Vi budni sanjate sve to, plus sto imate sto sta da dodate kako sami kazete, onda po mom vidjenju vaseg iskaza, dajem sebi za pravo da ustvrdim da je to lose po vase psihofizicko zdravlje, jer ne spavate dovoljno, sto se potom odrazava na vas rad u drustvenoj asocijaciji, a to potom provocira opstu neodgovornost koju vecina pravda losim uslovima zivota, koji su takvi kakvi jesu jer iz javasluka i proisticu mnogi problemi ovog tipa o kojima je rec. Stavljanje u isti kalup dva razlicita motiva, je kontraproduktivno, jer jedno smo naslediliod proslih sistema a drugo u sadasnjem bacamo po tepih, samo zato sto smo svi od reda svacim nezadovoljni. Te ako ce te sanjanjem to da resavate, onda vi niste dobro citali Kastanedu.


Za Kontića

"Ako Vi budni sanjate sve to, plus sto imate sto sta da dodate kako sami kazete, onda po mom vidjenju vaseg iskaza, dajem sebi za pravo da ustvrdim da je to lose po vase psihofizicko zdravlje, jer ne spavate dovoljno, sto se potom odrazava na vas rad u drustvenoj asocijaciji, a to potom provocira opstu neodgovornost koju vecina pravda losim uslovima zivota, koji su takvi kakvi jesu jer iz javasluka i proisticu mnogi problemi ovog tipa o kojima je rec."

Nekome ste već napisali da ne izvodi zaključke o vama jer to može samo neko ko vas poznaje.

Zašto to ne primenjujete lično nego dajete sebi za pravo da procenjujete moje radne i psihofizičke sposobnosti i bla, bla...

Kako vi znate (ako me ne poznajete, ili se varam):

1.- Da ja ne spavam dovoljno?
2.- Da i kad budna sanjam neko drugi radi za mene?
3.- Šta može loše da utiče na moje psihofizičko zdravlje?
4.- Da nisam nasledni milioner?

Jasna B.


Pa

kad vi sebi date zapravo da prosudjujute prvi, zasto vam ja ne bih smeo uzvratiti na isti nacin? Ja na sebi primenjujem sve ono sto druge obavezujem ili na sta im ukazujem da ne cine nit meni nit uopste. No kad se neko oglusi na isto, automatski cu mu odgovoriti na isti nacin, i istom merom. Dok ne pretera, a onda cu ga zaboraviti. I u svakom sledecem slucaju, imajuci odlicno pamcenje, znacu kako i kojim tonom da odgovorim, kao sto je sa vama slucaj, naravno.


Noćna mora

Dragi Gorane,
moja noćna mora iz 1989. se ostvarila, ja sam tada sanjala da je u YU izbio rat.
Ovom tvom snu bih dodala par korektura, pa može na listu čekanja:

Tačka 3: Ne možeš, brate, da sanjaš da baš SANU poželi da menja himnu! To je ipak nerealno, čak i kad je san. Daj neku drugu borbenu instituciju koja uspeva Akademiji da zapuši usta.

Tačka 11, dodatak (11a): Nakon obavljene akcije Kusturica snimio film o propalom srpskom domaćinu Mladiću i dobio još jednu Palmu u Kanu (ili negde drugo, ovde može malo snovne slobode).

Tačka 14: Uopšte ne može tako! Gde je sočna psovka?! Izem ti san!

Tačka 28: Samo 44%? Sram te bilo, ni u snu nisi pravi feminista!

Tačka 29: Ovde ti je san lepo proradio, mogao bi super krimić da nastane...

Tačka 38: Profesionalna deformacija (moja) - misliš valjda na umešanost a ne na umeštenost? :)

Tačka 40: PRAVI san (čitaj: samo san). Ni u Švajcarskoj nije prošao taj zakon!

Tačka 44: Je l' baš mora taj Veliki brat i da se sanja?

Daljih primjedbi nijesam imala. Samo opšti utisak: biće da ti je san ipak prilično radikalan... :)
Poz. J.


EH...

Kao što znaš, ni snovi nisu tako savršeni. Zato i imaš ovoliko korisnih dopuna. Poenta je bila "koliko radiklani su Vaši snovi", a kada bi dodali ovo tvoje prešli bi na teren "koliko radikalne su vaše želje ?"

BTW, hvala za opomenu glede tačke 38, ispraviću odmah.


tipologija snova

pa da, kad se snovi sistematizuju uvek se među njima nađu i tzv. snovi-želje (pored onih lucidnih, pa noćnih mora isl). a ako su još i u boji... eto, to nisi rekao, da li ti je san bio u boji? ako jeste, više se broji, da znaš, jer tvrde - hm, kako da ih krstimo? snolozi? :) - da se u boji retko sanja.


Nisu baš želje...

Moje želje se razlikuju od pomenutog sna. Može se reći da sam idealista. San je bio u boji, a jedino nisam video ko je premijer :)))))


bravo

gorane! Clanica sam predsednistva GSS i kandidatkinja za poslanicu na listi LDP...Uzivala sam dok sam citala! To je moj izborni i zivotni program (dok god budem u Srbiji).


Albuquerque

A da svrnete malo, na krilima tog ushicenja, ovde


pitanje

Ovo je pitanje nevezano za temu, ali me bas zanima - jeste li dobili pismo od nas (YIHR, moJA inicIjaTIva) koje smo poslali svim kandidatima/kandidatkinjama za poslanike/poslanice u Skupstini? Bas me zanima je l'/kad vam je stiglo? :)
Pozdrav!

www.dostacutanja.com


marija,

dobila sam pismo. Mislim dan pred NG. Odlicno je. Ja sam i clanica Inicijative i u stalnom kontaktu sa Andrejem.


thanx!

Jovana...

Jovana,

Mislim da se nismo lično upoznali, ali svakako znam ko si, gde si, a i čime se baviš. Follow your dreams !!!!


Izvini, ali

Ovo nije san vec kosmar. Jezivo...


ne dijarejishi

$


: )

Moram. Jace je od mene.


Dragi Gorane,

šta bih dala kad bih tako lepe snove sanjala:)))
Nekako slično budna mislim evo već bar deset godina. I ne pušta me a nisam ni na čemu.

pozz

Jasna Bogojević

P.S. Hvala na dodeljenom mi položaju u tvojim lepim snovima. Prihvatam:)))


Gorane, cestitam, sjajan

Gorane,
cestitam, sjajan tekst! Lepo je i samo citati to, ali ne odustajemo od borbe za nase snove koji su vidim nekima nocna mora! Zao mi je zbog njih ali je istina da je vreme mracnjastva ipak proslo i da polako klizimo ka Goranovom snu (naravno, govorim samo o pravcu), jedino sto je tempo kojim to ide za neke previse spor, a za neke zastrasujuce brz!


San...

Drage moje,

Hvala na pismima podrške. U snovima je bilo više detalja i bilo je još događaja. Samo sam se ovih setio.


josh jedan san

Šetajući se mračnim ulicama grada K te ključne večeri zapeh za kristalnu kuglu, pošto sam se prosuo po barici sumnjivog mirisa pobesnih. Dohvatio sam tu kristalnu kuglu i razbio je o zid. Pojavi se ledena magla i čuh prodorni glas baba Jovanke:
-Skote jedan, ću ti pokažem tvog boga. - i udari me starom buđavom metlom po glavi.
Mračne ulice grada K nestadoše, svugde neon i plakati za VB. Opipah na glavi oveću čvorugu. Jedan Rom u finoj togi sa ljubičastom trakom izađe iz zgrade i pogleda u mom pravcu, nehajno mi dobaci novčić i nastavi ka svom SUV-u. Onako omamljen uzeh novčić i pogledah ga. Potret Koštunice i devet mačića, u gornjem uglu broj pet i simbol eura. Stavih taj novčić u džep i ustadoh i dalje slab na nogama. Desetak metara dalje naiđoh na nešto što mi je izgledalo kao aparat za kafu. Ispod natpisa “VELIKI BRAT TE TREBA” je stajao prorez, dohvatih onaj novčić i ubacih ga.
Umesto kafe se pojavi koštuničino mače i krenu da priča piskavim glasom najnovije vesti, oko njega se pojavljivaše živi snimci u 3D, prepoznah Mladića (oko 90 god) kako u gerontološkom centru hvata Karlu za pozadinu, u blizini se čulo guslanje. Na samu moju misao “ko sad to gudi” mače mi odgovori sa Karadžić i nastavi....
-...Veliki Brat je tokom sednice saveta bezbednosti izbacio predstavnika USA iz hale nazivajući ga kleptomanom, posle dugotrajne istrage koristeći DNK analizu naš voljeni Vođa je uspeo da utvrdi da su njegove grisine završile u stomaku tog predstavnika. Na tvrdnju da je nešto morao da pojede jer bi inače umro od gladi Vođa je poručio da bi trebali biti srećni što su izbegli bombardovanje.
Sve-svetski ministar kulture Baja mali Knindža je rešio da organizuje veliku proslavu svog rođendana u Tadž Mahalu, pevaće Ceca....- tu sam počeo da se smejem pošto su je prikazali, imala je ogromno d.pe koje je ponosno mahala ispred u trans zapale publike. Mače mi odgovori na moje ne postavljeno pitanje.
-Njena pozadina nema silikonske umetke, ono je u potpunosti prirodno i svako ko sumnja u to biće kažnjen sa pedeset eura a potom streljan. Ceca je ugledna umetnica i njen Veliki suprug ne podnosi prostačke šale. Kako to ko je njen suprug? -šokirano mače me besno pogleda. -Veliki Brat ne podnosi glupake!- pojavi se marica i odvede me pred sudiju za prekršaje.
-Bundžija, ha - reče nekakav stvor tri metra visok i tanak poput grančice. Izvadi iz džepa raketni sistem SKUD i uperi ga u mene....

Osvestih se kraj onog istog zida u dobrom starom gradu K i reših vrlo ozbiljno da više ne pijem. Opasno je.


ZA SVE RODITELJE !!!

Decko u Pakistanu je umro posto se sa sestrom igrao vesanja Sadama!!!!!!!
Roditelji cuvajte svoju decu od TV slika!


19 godina indoktriniran ateizmom

Evo , samo o snu 19. Moje dijete je prosle godine upisalo 1 razred, i imao je PRAVO da bira izmedju gradjanskog, i veronauke. Odlucio se za gradjansko vaspitanje(vecina drugara mu je upisalo isto). To nam ne smeta da nekad vikendom idemo i u Crkvu, u nasem slucaju i `pare i jare`.

Znaci, u skoli, veronauka je alternativa, a ne obavezan predmet.

Stvarno, u cemu je problem, sto postoji mogucnost izbora?


Da pojasnim...

U svakoj oblasti koja ima veze sa ljudskim pravima postoje određeni standardi.

Konkretno - u ovoj oblasti bi bilo primereno da verska nastava (opet naglašavam VERSKA NASTAVA gde govore o đavolima, anđelima i gde se đacima deli knjiga "da ako ne idu u crkvu, posete doktora, jer im je sigurno neko bolestan") treba da bude VAN ZVANIČNOG ŠKOLSKOG SISTEMA, tako da vi vaše dete možete slati tamo. Znači, niko ne spori da vi kao roditelj možete odlučiti da vaše dete pohađa versku nastavu, ali ne u okviru zvaničnog školskog sistema. Sećam se da su u Preševu, roditelji slali decu u Medresu (nemojte mi zameriti ako se škola za decu drugačije zove, nisam ekspert za religije), ali posle škole.

Sasvim druga stvar bi bila kada bi se izučavala istorija religije - znači istorija svih religija i ono šta svaka religije propoveda. Ovako, deca uče samo o jednoj religiji i to na način koji nije prikladan npr. jedan veroučitelj je rekao devojčici da ona ne može biti RAK (devojčica je prethodno rekla da je rak u horoskopu) i da svaki put kada joj neko kaže da je RAK, onda treba da pljune tri puta i kaže "daleko bilo".


Za veronauku se slažem sa

Za veronauku se slažem sa g. Miletićem. To je krajnje jasan primer populističkog "slizavanja" sa Crkvom, najveće moje razočarenje u Vladu Zorana Đinđića... doduše, tada su deca/njihovi roditelji mogli da odaberu i treću opciju a to je "ni jedno ni drugo", ali svejedno veronauci nije mesto u školama.


Gorane

Hvala vam mnogo! Presrecna sam zato sto ljudi koji misle i sanjaju kao vi, postoje! Divan san! Ovde nikada ostvariv!
Veliki pozdrav!
Milena Matovic


Polako...

Najpoznatiji i najuspešniji ljudi su uglavnom sledili svoje snove...


To je tacno

Ali vec neko vreme realno sagledavam situaciju! Mislim da je nas, koji imamo ovakve snove malo! Nadam se da gresim!


san = java

gorane, ja bih bas, bas volela da tvoj san postane java, jer onda bi srbija licina na zemlju koju volim


a onda

A onda bi ste sa ponosom mogli da vičete "Srbija, Srbija" :)))


Fini neki snovi...

Goranče, nemoj da se iznenadiš ako ti dođem u snove, mnogo su dobri. Moram da dam zvanično objašnjenje... Ostavku sam dao jer nije usvojen moj predlog da se iz Dnevnika 2 izbace prilozi iz sporta, tj. da se isti zamene prilozima iz mode!!!

Predrag M. Azdejković
www.queeria.com


Predraze je l' mogu i ja sa tobom?

a sto se tice dnevnika i sporta:
"Football is all very well a good game for rough girls, but not for delicate boys."
O.Wilde


Naravno da može, ne moraš

Naravno da može, ne moraš ni da pitaš :))

Predrag M. Azdejković
www.queeria.com


Sva sreca pa je ovo samo Vas

Sva sreca pa je ovo samo Vas san...


ali nije samo njegov

ali nije samo njegov :P

Predrag M. Azdejković
www.queeria.com


Nemate srece MinjaB, ima nas

Nemate srece MinjaB,
ima nas dosta koji sanjamo taj san!


in vogue we trust

pa smo seli, dogovorili se da sport ostane na kraju dnevnika, a da se moda, PR, stil i social skills ( bez ruske j) uvedu umesto veronauke u osnovne skole!


Teško da je samo Goranov...

Evo ja završih sa poslom (bavim se ostvarenjem tvojih snova :-)), pa da se pridružim ovom divnom snu. Svaka čast, odličan blog. Evo još malo snova (pretpostavljam da si i to sanjao):

51. Ministarstvo unutrašnjih poslova povuklo jedinice žandarmerije iz Preševske doline
52. Ombudsman Saša Gajin doneo rešenje da je kršenje ljudskih prava pitanje o nacionalnoj pripadnosti na ŠV obrascima
53. Predsednica Komisije za istinu i odgovornost Nataša Kandić objavila kompletan spisak svih žrtava ratova 90-ih
54. Ministarstvo prosvete uvelo Filozofiju palanke Radomira Konstantinovića u obaveznu školsku lektiru
55. Zatvoren Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu zbog neispunjavanja kriterijuma za status visokoškolske ustanove
56. Goran Miletić upisao PhD na NYU (ili Kolumbiji, ne znam šta je bilo u snu) :-)

Pozdrav i drži se


51

51. Drzava Srbija prestala da postoji odricuci se svog naroda, teritorije, jezika, pisma, tradicije i kulture u korist onom ko privi pozeli da je anektira.

52. Za predsednika kolaboracione vlade do potpune aneksije izabran Goran Miletic.

Neka spisak bude potpun.


a vinetu

je postao predsednik mesne zajednice


Eh moj Vinetu

Nemaš baš mnogo smisla za demokratiju.

Nisam nigde video odricanje od bilo čega što ti navodiš, niti ja to zagovaram. Poštujem sve to što si naveo od naroda do kulture, ali nemam potrebu da to stalno ističem i da mi "pripadnost srpskom narodu" bude zanimanje.

Pominješ aneksiju, a to baš i nisam video u svom snu. Ako pročitaš npr. broj 50. videćeš da Srbija ne samo da nije anektirana nego je postala veoma poštovana članica UN, što sada svakako nije.


ne mogu bas svaku tacku ...

moram neko vreme da posvetim svojoj deci, volim da se igram sa njima. A mozda ih naucim i da:

1.Hag nije objektivan sud vec da je politicka institucij sa ingerencijama da kaznjava i zatvara ljude. Vise o tome sam vec pisao na blogu vezano za ruznu pesmicu o generalu Mladicu M&M su vlasnici tog bloga mislim.

2. Republika Srpska je garantovana Dejtonskim sporazumom i sastavni je deo BiH te negiranjem nje negirate i BiH sem ako srpski narod nije ravnopravan i taj entitet mogu ukinuti ostala dva ili neko iz MZ ili pak Vasi istomisljenici.

3. Boze pravde je himna. Bila i jeste. Kraj. Postoje nacini da se ona promeni ne branim da to pokusate. Ako smo mogli da pevamo Hej Sloveni kada to i nije odgovaralo nasim zeljama do promene trazim dovoljno postovanja pfrema Boze pravde.

7. Reparaciju cemo platiti iz onih fondova koje smo napunili iz agresija svih onih koji su ovuda prolazili, rusili i pljackali u proslosti (i ne tako dalekoj proslosti) a koji su trenutno mnogo bogatiji od nas.

8. Cirilica je danas ugrozena u zemlji Srbiji jer informatizacija u 90% uvodi latinicu kao standardno pismo. Pogledajte samo ovaj blog recimo.

10. Zasto rezervisati mesto u zatvoru samo za SPS i SRS ima njih i u ostalim partijama. Eto recimo zarad korupcije u Svedskoj neki ljudi i danas sluze duge zatvorske kazne, oni koji su taj novac ovde primili se i dalje bave edukacijom.

19. Veronauka ukinuta? To se zove demokratija, svaka cast.

21. Zrtve ratnih zlocina iz susednih zemalja, zasto ne i iz ove zemlje ima ih mnogo koji jos uvek ne uspevaju da se vrate u svoje kuce iz kojih su izbaceni uvodjenjem demokratije u susedne nam zemlje.

...

i tako dalje. Zaista mnogo toga nije niti demokratsko niti patriotsko u tom snu. Ali kao sto rekoh moram da se igram sa klincima jer ako ih zapostavim mozda i sami budu sanjali takve snove kao Vi i ja cu se u tom slucaju osecati kao neuspeli roditelj.


Vinetu,

"moram neko vreme da posvetim svojoj deci, volim da se igram sa njima. A mozda ih naucim i da:...."

Kolika li su vam deca kad se ovakvih igara igrate s njima?

Pa kad pređete tu "teoriju" možete i na praksu sa bojevom municijom.

Jasna B.


retko koristim tu rec

Retko koristim tu rec ali glupa insinuacija. Ne koristite decu kao modus da protivurecite, nisko je. Pokusajte ponovo malo inteligentije mozda Vam podje za rukom.


pokušaj

Dragi Vinetu,

Ja beskrajno i uporno pokušavam da budem fleksibilan na ovom blogu, ali mi to jako teško polazi za rukom jer ljudi neće da pročitaju blog pre nego što komentarišu i ponekad rade mnogo gore...

Dakle, RS nije ukinuta, već su i RS i Federacija BH ukinute jer su se obe SAGLASILE da hoće da jačaju zajedničku BiH... tako sam napisao, ako se ne varam


Mogli ste neki realniji san

Mogli ste neki realniji san da odsanjate... ali ne kaže se džabe "što je babi milo, to joj se i snilo" :)


Vinetu,

nije patriotizam, sto bi rekla moja drugarica Jasna, citanje junackih pesama (mada sam bas jednu sjajnu cula pre par dana!), trava podizaca i slaganje ruha preko stolice. Bojim se da snovi koje Vi sanjate upravo predstavljaju dobar put ka samounistenju!


patriotizam

Jos manje je patriotizam saginjanje glave tako da neki drugi delovi budu na izvol'te.

Mislim da pola ovih tacaka sanja onaj deo naseg komsiluka koji definitivno ne misli nikom dobro na ovim prostorima. Ali, ono sto me je posebno dotaklo je pominjanje nestanka Republike Srpske. Malo je to sto je u ovom snu Srbija dovedena na rub egzistencije, ne to je za pravog patriotu bilo malo te je eto odsanjao i san za one ljude koji su svojom borbom i zrtvama uspeli da stvore RS.

Nisam u tom snu video ni jednu tacku koja se ticala nataliteta jer i bez ovih tacaka cemo nestati ako bela kuga uzme svoj danak. Nisam u tom snu procitao ni da zapnemo i radimo svakodnevno vise i bolje pokazujuci svojim primerom da smo jednaki a ja verujem i bolji od ostatka Evrope.

I nemojte mi o patriotizmu, jer ovaj koji Vi definisete mogao je biti primenjen u bilo kom trenutku nase istorije da bi nakon njega ova polemika bila pisana drugim jezikom.


u travu podizacu

i pitu savijacu ne diraj!

LW


2a. Republika Srbija

2a. Republika Srbija prestala da postoji u cilju stabilnosti i jačanja Balkana i Evrope. Preševska dolina priključena Kosovu, Sandžak i Zapadni deo Srbije jedinstvenoj Bosni i Hercegovini, Vojvodina i beogradski region Madjarskoj, a ostatak, centalni, istočni i južni deo Srbije se pripojili Ruminiji i Bugarskoj. Većina Srba živi u EU.


Pa sad vi vidite

kakve je posledice ostavilo učenje da je bivša SFRJ okružena BRIGAMA! Inače, ovo me podseća na situaciju iz jula kada je grupa aktivista Inicijative uhapšena u Nišu. Policajac je tada pitao jednog od aktivista: Šta ćeš ti da radiš ako Bugari upadnu u Niš? Ejjjj! Bugari da upadnu u Niš!!! Tako i MilosP.


Dragne, imate baš čudne

Dragne, imate baš čudne asocijacije. Ja ne vidim vezu između mog sna i Vaše priče o uhapšenoj grupi aktivista Inicijative. Tu vašu asocijaciju jedino mogu da objasnim kao posledicu koju je na Vas ostavilo učenje da je bivša SFRJ okružena BRIGAMA.


Sta nakon ovakvog teksta

Sta nakon ovakvog teksta reci? Smatram sebe normalnim emancipovanim mladim muskarcem, pa moram da se sa gotovo svim tezama saglasim (jedino mi se cini da teza 48. nosi u sebi odredjene opasnosti pa tom pitanju treba prici oprezno - inace se bavim racunarima da ne pomislite da sam protiv toga). Iz istih razloga, znam da se niti jedna od navedenih teza nece ostvariti. No, ako ljudi kao sto ste Vi i dalje budu resetali zaostale umove progresivnim idejama - buducnost mozda postoji! Mozda cemo ovaj san kao drzava sanjati neke godine 20xy, x>1?


Hm, pravi "strucnjak" za

Hm, pravi "strucnjak" za ljudska i humanitarna prava, svaka cast. O svemu sanja ovaj g. Goran pa cak i o Velji Ilicu. I sanja o auto putu Nis-Pristina-Tirana. I svi obozavaoci koalicije LDPetc ga JEDNOGLASNO podrzavaju i aplaudiraju.

A jedino mu u san ne dodje da bi ono malo preostalog nealbanskog stanovnistva na Kosovu moglo i da se slobodno krece po svojoj buducoj nezavisnoj domovini - a da ne budu lincovani. I da ne govorimo da je mozda mogao i da usni da se nekoliko stotina hiljada proteranih ljudi u Srbiji vrate na svoja ognjista (na Kosovo ali i u druge delove ex-Yu).

Ili se to sve "podrazumeva" u snu - samo ne sme da se pomene. Ne znam samo da li je to NEPOMINJANJE stotina hiljada zrtava u Srbiji rezultat EKSPLICITNE ZABRANE u tim raznim NVO/NGO? Ili je u pitanju "nagradjivanje prema radu" pa se mozda to vama odbija od plate ako vam slucajno izleti iz usta nesto o njima? I da li zabrana vazi i za celokupno clansto "Etc" koalicije ili je to samocenzura?


Vasilije, da li je moguće...

da opet ponavljate ove fraze! Verovao sam da ste malo drugačiji od ljudi koji ih koriste (tipa codex casti ili milivolt). Šta tačno znate o angažmanu gospodina Miletića pa tako hrabro pretpostavljate o kome misli, a o kome ne? Sanjao je svoju zemlju, ne druge (Kosovo, Hrvatska, BiH). Mislio sam da vama ne treba predstavljati činjenice (tj, da ih već znate), ali ajde odgovorite kada već imate takvo mišljenje o NVO-ima:
1) Ko se najviše angažovao na povratku Srba u Hrvatsku?
2) Ko je jedini izašao da dočeka izbeglice posle Oluje i ko je organizovao akciju sa beogradskim taksistima da im se nosi pomoć?
3) Ko je jedini objavio spisak svih nestalih i kidnapovanih nealbanaca na Kosovu?
4) Ko je 1999. godine izvlačio ljude iz zatvora OVK?
5) Ko je jedini zastupao interese prisilno mobilisanih izbeglica pred sudovima?
6) Ko vodi akciju protiv diskriminacije Srba sa Kosova od strane domaćeg stanovništva u Kraljevu?
7) Ko je prikupljao dokaze o zločinima hrvatske vojske tokom akcije Oluja?

I da ne nastavljam dalje (mogao bih u nedogled). I evo jednog ekstra pitanja:
Ako odgovor na svako, ali baš svako od ovih pitanja bude NVO (najrazličitije moguće), hoćete li se izviniti za ovako oštro karakterisanje organizacija civilnog sektora? I da ne zaboravim, nemojte napamet kvalifikovati ljude. Prvo se upoznajte sa biografijom i rezultatima Gorana Miletića, pa tek onda procenjujte da li je i zašta je ekspert! To vam najdobronamernije savetujem. Ovako, ljudi koji poznaju Gorana, neće moći da vas shvate kao ozbiljnog sagovornika.
Pozdrav


Kakve fraze Dragane?Ovde

Kakve fraze Dragane?

Ovde sam samo konstatovao CINJENICE! Ovaj g. Miletic je ovde u spisku svojih "snova" naveo sve i svasta SAMO ne da se rese najtezi slucajevi krsenja ljudskih i humanitarnog prava kojim je pogodjena daleko NAJVECA grupa ljudi na teritoriji Srbije. Postoje naravno i druge grupe ljudi - ali po broju pogodjenih i po tezini prekrasaja se ne mogu uopste POREDITI. I covek kome je to posao, BAS njih "zaboravi"!!! Ma dajte bre, to cime se on bavi je obicna POLITIKA i nema veze ni sa humanitarnim ni ljudskim pravima!

A za ove "rezultate" ovih raznih organizacija - ne bavim se njihovim radom, nego pisem ono sto sam mogu da PROCITAM ovde na blogu ... a i u stampi.

Ne tvrdim da one ponesto ne urade i u korist ovih jadnih ljudi u Srbiji ali su ukupni rezultati SMESNI. Ogromna vecina proteranih iz Hrvatske su tu u Srbiji. Kao i ogromna vecina proteranih ljudi sa Kosova. Ako vec nisu u stanju nesto da urade, onda bi mogli da protestuju i zahtevaju i IZNOSE CINJENICE na svim mogucim mestima koje nose BAR DEO odgovornosti. A to su vlasti na Kosovu (a i Hrvatske) i NARAVNO vlade NATO zemalja, posto one imaju i ODGOVORNOST I MOC da nesto promene(samo sto njih interesuju pre svega njihovi politicki interesi).

A ovde na blogu te iste organizacije i razni njihovi predstavnici (u koje spada g. Miletic a mozda i vi) pisu ISKLJUCIVO o srpskim zlocinima (koji su se dogodili bar pre 6 godina). Nemam ja nista protiv toga kad bi se oni (ili mozda VI) ISTO TOLIKO bavili i svim tim SADASNJIM ZRTVAMA. Ustvari i VISE zato sto se neki od TIH zlocina JOS UVEK DESAVAJU. Svakih par dana se ovde pojavi po jedna nova tema o nekim drugim zrtvama i zlocinima ("starim" 6-15 godina) i NIJEDNOM SE NIJE POJAVILA NI JEDNA TEMA o tih NEKOLIKO STOTINA HILJADA LJUDI koji su tu oko nas (i onim njihovim kosmijam i rodjacima kojih vise nema). Kad bih ja tvrdio da se bavim PRAVOM I PRAVDOM i tako radio - BILO BI ME SRAMOTA.

Prema tome ako neko treba da se izvine SVIM GRADJANIMA SRBIJE I POSEBNO POMENUTIM ZRTVAMA, onda su to SVI ONI KOJI U IME DNVENE POLITIKE ZLOUPOTREBLJAVAJU RECI KAO STO SU PRAVDA I PRAVO... I to su oni koje vi ovde (pokusavate da) branite.

Pozdrav i Vama


Čekajte malo Vasilije

Kako to ne pratite rad NVO-a, a toliko napisaste o njima? Tražite da se bore za nečija prava, a kada vam ja predočim da to i rade, vi onda tvrdite da ne pratite njihov rad!!! Izvinite, ali ovo ne može da prođe nikako. Druga stvar, da bi se pričalo o žrtvama koje je proizvela naša zemlja, nije neophodno da se istovremeno priča i o žrtvama u drugim zemljama. I ne znam odakle vam uopšte ta ideja. Ubedljivo najveću odgovornost za sve žrtve na prostoru bivše SFRJ snosi naša zemlja, dragi Vasilije. I naša je moralna obaveza da prvo i prevashodno o tome progovorimo. Podsetiću vas da je Srbija nahuškala, naoružala i gurnula u pobunu protiv svoje zemlje Srbe u Hrvatskoj (i usput izvršila agresiju na tu zemlju preko JNA i ostalih formacija). Ili da vas podsetim da je na Kosovu od 1989. vladao svojevrsni režim aparthejda. Ne možemo sad da se pravimo ludi i da se čudimo otkud tolika mržnja među stanovnicima Suve Reke, Meje, Korenice ili Male Kruše. U Prištini situacija nije takva, verujte mi, tamo sam svakog meseca i nemam nikakvih problema. Da bi svaka žrtva dobila ono što joj pripada, Srbija mora da se suoči sa svojom prošlošću, preuzme odgovornost za politiku iz devedesetih, kazni sve ratne zločince i nadoknadi štetu porodicama žrtava. Naravno, i da reformiše svoje institucije, kako devedesete ne bi mogle da se ponove! To radi Goran Miletić (znam čoveka), a to i ja pokušavam da radim. Naše kolege sa Kosova, Hrvatske ili BiH rade to u svojim zemljama. Samo nama je teže, jer je odgovornost Srbije veća.


ja neuk

Evo ja neuk imam jedno jednostavno pitanje: Kako je moguce da NVO Natase Kandic brani Haski sud tj. instituciju a napada Seselja, Mladica, Karadzica... Zar u osnovi NVO nije da brani prava fizickih lica od institucija ili sam ja nesto pobrkao?


"Zar u osnovi NVO nije da

"Zar u osnovi NVO nije da brani prava fizickih lica od institucija ili sam ja nesto pobrkao?"
NVO je organizacija koju nije osnovala vlada, odnosno drzava a moze se baviti zastitom ptica selica, moze biti klub obozavalaca Zdravka Colica, ljubitelja ekstremnih sportova, moze se baviti i zastitom institucija od pojedinaca. Jedini zajednicki imenitelj im je da ih nije osnovala drzava.


Sasvim je logicno

Sasvim je logicno da NVO pod nazivom Fond za humanitarno pravo brani instituciju suda od pojedinaca, zar ne? Definitivno je sasvim logicno. Istina, mozda nam se zakljuci ne bi slagali ali Boze moj...


Vinetu,

NVO nisu apriori na nekoj strani. Kao što je Anna rekla, NGO mogu biti i "klub ljubitelja Z. Čolića" itd

Vi verovatno mislite na organizacije za zaštitu ljudskih prava. One se bave zaštitom ljudskim prava pojedinaca. Jedno od tih prava je i pravo na fer i pravično suđenje, koje se najčešće može nadzirati praćenjem suđenja i sl.


Hvala mislio sam da znam razliku izmedju NVO i NGO ali ...

"Fond za humanitarno pravo (FHP) je regionalna, nevladina, neprofitna organizacija koja nadzire poštovanje ljudskih prava u Srbiji, Crnoj Gori i na Kosovu."

Nek misli ko sta zeli, ja obicno uzmem pa procitam. E ta NGO brani instituciju suda od pojednicna. Deluje protivrecno od definicije zar ne?


Vinetu, tamo piše "nadzire

Vinetu,

tamo piše "nadzire poštovanje ljudskih prava" a to znaci da ih "nadzire" a ne da se stavlja na stranu ovih ili onih. Jedini izuzetak je u slučaju kada se zastupaju žrtve.


Slazem se sa Vama

Uz opasku da je u tom slucaju sud u Hagu zrtva jer ga pomenuti fond apsolutno zastupa. Meni to svakako izglada cudno ali postujem da Vama izgleda prirodno.


Nisam primetio da FHP

Nisam primetio da FHP "zastupa sud" jer sud ima svoj office u svakoj zemlji Balkana. Takođe, u svakoj zemlji sud ima i outreach koordinatora itd.

Ne vidim kako to FHP zastupa sud.

Ako mislite da FHP misli da je sud u Hagu važan za suočavanje sa prošlošću i da ga pomaže kroz dostavljanje dokumentacije koju je prikupljao 90-tih onda se tu možemo složiti.


A zasto mislite da niko ne

A zasto mislite da niko ne bi trebalo da brine o pravima zrtava zlocina?


"mislio sam da znam razliku

"mislio sam da znam razliku izmedju NVO i NGO"
kakvu razliku? u pitanju je isti pojam samo na dva jezika...


Draga Anna

Vujaklija, pojam humor ... potom pojam bukvalno i mislim da ce biti dosta za danas. Sutra neki novi pojmovi.


Tako je Vinetu, danas ste

Tako je Vinetu, danas ste mnogo toga naucili, nemojte preterivati, postepeno!


Draga Anna

Vujaklija, pojam humor ... potom pojam bukvalno i mislim da ce biti dosta za danas. Sutra neki novi pojmovi.


Uprosceno, humanitarno pravo

Uprosceno, humanitarno pravo je grana prava koja se bavi ratnim zlocinima, zlocinima protiv covecnosti i genocidom. Na koji nacin zakljucujete da NVO koji nosi naziv Fond za humanitarno prave ne treba da brani sud koji sudi upravo za ta dela?


Jos jedno pitanje

Obzirom da je Srbija bila garant bezbednosti krajiskih Srba a u operaciji Oluja nije intervenisala da li je iko od NVO napao Srbiju zbog toga i ako nije zasto nije kada je to bila obaveza Srbije?

Mislim u toj akciji stradalo je mnogo civila a Srbija je bila u obavezi da ih zastiti.


I šta sad, treba da se smejemo...

Evo smejemo se. Jel vam sad lakše?


lepo, smeh je zdrav

a mozete i da odgovorite pa da se smejemo zajedno?

Mada mislim da onoj koloni od 200.000 ljudi to nije bilo tako smesno.


Dragi Vinetu

odavno sam se odlučio da diskutujem samo sa ozbiljnim ljudima. A sada od mene tražiš da ti odgovorim na pitanje zašto se nismo bunili jer Srbija nije ponovila svoju agresiju na Hrvatsku ili da li je naš posao da uvek napadamo institucije!!! Neka hvala, siguran sam da ćeš već pronaći nekog da ti ulepša veče.
Pozdrav i laku noć


ozbiljni ljudi nose brkove? ili kozne mantile?

Aha, eto svako malo neko mi otvori oci. Kao recimo sad kada Hrvati optuzuju Branimira Glavasa za organizovano ubistvo (za sada samo dva cini mi se) Srbina u selima oko Vukovara. U to vreme Hrvatska nije bila priznata i uz istina paravojne formacije u Vukovar je usla JNA. Ali eto sticajem cudnih okolnosti ispostavilo se da je Hrvatska imala paravojne formacije i da je cinila ratne zlocine. Sem ako Glavas kao zapovednik to nije ucinio samostalno.

Dalje, planom Z5 cini mi se predvidjala se RSK i taj plan Srbi iz Hrvatske nisu prihvatili pa su potom sticajem cudnih okolnosti napali sami sebe i iselili se u Srbiju dok je Srbija vrsila agresiju na Hrvatsku.

Izgleda da necu pustiti brkove, ostacu za Vas neozbiljan.


Ostane covek bez komentara

na toliku zadrtost. A sad cu ja da pitam Vinetua nesto:

@ Vinetu

1) Koliko puta i kada sve ste bili u Sarajevu (ne na Palama)?
2) Sa koliko ljudi koji su preziveli opsadu Sarajeva (u gradu) imate redovan kontakt i koje su nacionalnosti?
3) Koliko puta i kada ste poslednji put bili u Pristini?
4) Koliko Albanaca poznajete u smislu da sa njima imate redovan kontakt?
5) U periodu 1987-1992 koliko puta ste bili u Sloveniji, Hrvatskoj ili BiH i koliko vremena ste tamo proveli?
6) Koje TV i radio stanice i koje dnevne novine su vam bile izvor informacija u toku 1987-1992?
7) Da li mozete da navedete 3 imena i prezimena novinara koji su radili za YUTEL i isto pitanje za TV Sarajevo?
8) Koje TV i radio stanice na jezicima SFRJ ste pratili u periodu 1992-2000 (ukljucujuci i satelitski prenos)?
9) Koliko puta ste napustili SRJ u periodu 1992-2000 i gde ste putavali i koliko ste vremena proveli?
10) Kojoj TV i kom dnevnom listu danas najvise verujete?

Vi ste toliko pitali da je red da i Vas neko nesto pita. Pa izvolite uzmite rec. Hvala u napred. Pozdrav.


Ma ne vredi Corn da se trudiš

Sad će da ti odgovori kao u onom vicu kada je Srbin ubeđivao Amerikanca da naši vozovi stižu na vreme. Kad su se kladili i voz kasnio 2 sata, Amerikanac pita pa dobro šta je sad ovo, a Srbin mu kaže: a vi što mučite crnce!


kada necete Vi meni hajde da bar ja odgovorim Vama

Iako ovo lici na formular iz DB-a odgovoricu Vam na pitanja na koja znam odgovor. Eto bar nesto, Vi cete dobiti odgovore za razliku od mene.

1) Koliko puta i kada sve ste bili u Sarajevu (ne na Palama)?

Tri puta. Poslednji put za Bajram pre dve godine.

2) Sa koliko ljudi koji su preziveli opsadu Sarajeva (u gradu) imate redovan kontakt i koje su nacionalnosti?

U svakodnevnom sam kontaktu sa dvoje ljudi. Nacionalnost nebitna.

3) Koliko puta i kada ste poslednji put bili u Pristini?

U Pristini sam bio dva meseca pre pocetka rata i otada nisam imao priliku da tamo odem. Iskreno, ja imam decu i ne usudjujem se, ruleta ima i u Beogradu ako ikada pozelim da se kockam.

4) Koliko Albanaca poznajete u smislu da sa njima imate redovan kontakt?

Ne znam sta znaci redovan kontakt ali sa dvojicom se cujem jednom ili dva puta mesecno.

5) U periodu 1987-1992 koliko puta ste bili u Sloveniji, Hrvatskoj ili BiH i koliko vremena ste tamo proveli?

U Sloveniji i Hrvatskoj bio sam svake godine najmanje 10 dana. Za BiH zaista ne znam.

6) Koje TV i radio stanice i koje dnevne novine su vam bile izvor informacija u toku 1987-1992?

7) Da li mozete da navedete 3 imena i prezimena novinara koji su radili za YUTEL i isto pitanje za TV Sarajevo?

Mogu. Goran Milic je radio za YUTEL kasnije sam pratio njegov rad na hrvatskoj TV i nisam time bio odusevljen. Naprotiv. Za TV Sarajevo zaista ne znam.

8) Koje TV i radio stanice na jezicima SFRJ ste pratili u periodu 1992-2000 (ukljucujuci i satelitski prenos)?

9) Koliko puta ste napustili SRJ u periodu 1992-2000 i gde ste putavali i koliko ste vremena proveli?

Ovo mi zvuci isuvise privatno ali Vam mogu reci da sam putovao i u to vreme.

10) Kojoj TV i kom dnevnom listu danas najvise verujete?

Ne verujem ni jednom vec iz vise izvora pokusavam da stvorim realnu sliku. Trudim se da kada izbacim stranacki uticaj analiticki zakljucim sta je istina.

Ne zamerite mi ako na neka pitanja nisam odgovorio, jednostavno se ne secam u ovom trenutku. Ako su narocito vazna seticu se do sutra sigurno i obecavam da cu Vam odgovoriti.

A za crnce sta da Vam kazem...


Dragane,

ipak se vi sluzite uobicajenim frazama i zaobilazite stvari o kojima sam ja pricao. Posto je moja glavna zamerka bila da je g. Miletic "zaboravio" jednu od NAJVAZNIJH stvari koja spada u delokrug njegovog rada. A lepo sam vam i rekao sta ja znam o NVO - ono sto mnogi OBICNI gradjani znaju ... i misle. E sad ako to nije DOVOLJNO, onda ste VI SAMI krivi. I tu se ne mozete vaditi na vlast ili "zutu stampu", ZATO STO JA VEC MESEC I PO DANA pratim ovde na blogu mnoge teme iz ove oblasti (a ovde vas ima dosta i mozete da pisete sta hocete). Pa vidim STA JE VAMA BITNO.

O odgovornostima "nasim" i "njihovim" ne vredi diskutovati, to su stvari koje se ne mogu tek tako meriti i ne mogu se kompenzirati niti "prebijati". Svako stoji za svoje krivice. Ne tvrdim da MI treba da se bavimo svim njihovim zlocinima i zlocincima - ALI MI MORAMO DA SE BAVIMO ZRTVAMA KOJE SU OKO NAS. I bavljenje nasim zlocinima ne ISKLJUCUJE bavljenje NASIM ZRTVAMA.

Ja sam samo obican gradjanin pa nije ni bitno kako ce ko da me shvati. Ali Vi i g. Miletic (a i mnogi od vasih "kolega" ovde) SE BAVITE JEDNOM VAZNOM, VISKOMORALNOM I VISKOODGOVORNOM DELATNOSCU (ne ulazim u to da li ste i koliko placeni za to) pa bi trebalo da razmislite da li cinite ono sve sto biste trebali da cinite. I da li meni i, sto je mnogo vaznije, GRADJANIMA Srbije, uspevate da obrazlozite i odbranite STA I KAKO RADITE.

Laku noc,
Vasilije


Trudimo se da vam obrazložimo

Samo ponekad imam čudan utisak da vi baš nećete da saslušate (ne mislim samo na vas lično). Na primer, baš me interesuje kako ste ustanovili čime se Goran bavi, pa još i da je propustio "jednu od najvažnijih stvari koja spada u delokrug njegovog rada"? Kada se informišete o NVO-ima i njihovom radu, videćete i sami da ste bili u zabludi. I da se NVO-i bave svim žrtvama. Ali kada je u pitanju odgovornost, e tu se pre svega bavimo odgovornošću naše zemlje! Meni se to čini normalnim i moralnim.
Laku noć i vama


Dragane

Pa kako bih drugacije znao cime se g. Goran bavi nego da procitam u njegovoj biografiji ovde na blogu: ...pomagao više nevladinih organizacija...od završetka studija se bavi ljudskim i manjinskim pravima. Radio je nekoliko godina u Fondu za humanitarno pravo kao Regionalni koordinator, a od 2004. je u Švedskom helsinškom odboru za ljudska prava...
A to da se NVO bave SVIM zrtvama to treba da nam vi svi DOKAZETE. Recimo i ovde na bologu. Do sada sam za ovih 6 nedelja ovde video da se samo bavite nekim DRUGIM zrtvama. I to je jednostavna CINJENICA. Pogledajte malo teme iz te oblasti ovde na blogu ...


Dragi čitaoci, Nisam mogao

Dragi čitaoci,

Nisam mogao ni da pomislim da nečiji san (kada spavate i sanjate - ne možete uticati na sadržaj) može da izazove toliko besa, ružnih i nepristojnih reakcija. To je poslednje što sam hteo.

Od početka se trudim da poštujem B92 i pravila koja važe ovde na blogu. Zbog toga vas molim da ako vež morate da kritikujete snove (oni vam nisu ništa skrivili), onda to makar činite na pristojan način, bez potezanja teorija zavere. ličnih uvreda i slično.

Ne volim cenzuru i ne bih voleo da zatvorim blog za komentare, ali ću to uraditi zbog mira u kući tj. pravila koja važe, ako se ovako nastavi...


Dragi Gorane

ne prihvatam da sam icim povredio pristojnost u svojm komentarima. Inace navikao sam da neka od mojih pitanja ili komentara budu obrisana posebno kada je tesko dati odgovor. Eto juce sam, a mogu i danas, tvrdio da je Veliki Brat nesto sto B92 poistovecuje sa Pink TV jer vredja ljudsko dostojanstvo i inteligenciju, kvari 'decu i omladinu' i necete verovati (ili hocete) obrisali me. Shvatam ja da se u profit ne sme. Razumem. Idemo dalje...


Dragi Gorane,

molim te probaj nekako da "branis" blog ako treba i brisanjem (a tu su i moderatori pa neka rade svoj posao) samo ga nemoj zatvarati. Jer u pitanju je jedan od najboljih blogova koje sam do sada procitao. Znam da ti je sve ono sto si napisao vazno. Sanjamo isti san. E bas zato neka citaju i nek se muce svi oni kojima je muka da zamisle Srbiju onakvom kakve su danas Canada, Finska, Irska i mnoge druge zemlje.
Poz.CM


Kanada

Prvo da Vam se zahvalim za NAJBOLJI BLOG.
Ja sam otisao u Kanadu pre 15 godina jer sam imao isti san.
Po komentarima, bojim se da je sadasnja zemlja S. daleko od vaseg sna.

HVALA jos jednom!


svet je lep kada sanjamo

khm.. onog trenutka kada se barem 20% vaseg sna bude ostvarilo vracam se u srbiju.


al ti bulaznis prijatelju.

ko tebi dade blog da se javno izrazavas


Meni je samo žao što ljudi

Meni je samo žao što ljudi ne umeju da iskažu drugačije mišljenje na drugi način. Znam i ja sve psovke i sav sleng ovog jezika pa se trudim da budem pristojan.

Opet kažem da ne želim da brišem komentare i tome pribegavam samo da bih ispoštovao B92 jer verujem da kada si u nečijem stanu treba da se ponašaš onako kako domaćin/ca očekuje.

Razlika između ove Srbije i one koju sam sanjao u snu je sledeća: U onoj koju sam sanjao KURIR bi bio kažnjen zbog vica u današnjem broju. Pogledajte sa desne strane na http://www.kurir-info.co.yu/arhiva/2007/januar/04/

Toliko o tome


Gospodine Mileticu

Hvala vam sto ste napisali ovaj blog. Mnoge moje zelje su se nasle uvasem snu. Ja verujem da je sve to moguce, da je ostvarivo. Znam da mogi ljudi koji nemaju prilike da se javno izjasnjavaju imaju iste zelje. Srecem takve ljude svakodnevno. Uostalom, ja sam se vratila iz inostranstva jer verujem da je Srbija sa ljudskim licem moguca. Rekla bih da je i neizbezna.


Optimista...

Draga Zorice,

Ja ću samo reći da sam optimista. Bio sam optimista i 96-te i 2000-te. U onim oblastima u kojima sam predviđao, desile su se promene, međutim sve je to sporo, nedovoljno i nije kompletno.


Sporo, nedovoljno, nekompletno

Tako je, ali kad covek vidi na kakav otpor nailazi ideja moderne Srbije, kao da se radi o kugi, onda nije cudo sto je tako.


51.

Ja već noćima sanjam kako Jahanje popova postaje olimpijski sport i Srbija osvaja zlatnu medalju...

Predrag M. Azdejković
www.queeria.com


Dragi Pedja, Mislim da ćeš

Dragi Pedja,

Mislim da ćeš biti optužen da si ekstreman ili ćete neko upitati "koliko su radikalne tvoje želje"


E pa jebi ga sad... Ne valja

E pa jebi ga sad...
Ne valja im kada imam
- vlažne snove
- strašne snove
- ekstremne snove...
Moji snovi, moja odgovornost!!!
Živeli snovi + moj glas!

Predrag M. Azdejković
www.queeria.com


Živeli Snovi ! Snovi ispred

Živeli Snovi !

Snovi ispred politike !

Koliko su radikalni vaši snovi ?

Samo jedan san imamo !

itd


Ah ti snovi...

Od snova zavisi :))

Predrag M. Azdejković
www.queeria.com


Al si se ti uduvao

ps
sto tebi toliko smeta Republika Srpska?

samo nemoj one zvake o genocidu, molim te . to uvek odvede do amera i indijanaca!


Ali njemu smeta i Federacija

Ali njemu smeta i Federacija BiH! Evo, ja pitam Miletica sto mu smeta Federacija BiH?


Federaciji

BiH u novoj godini zelim da se teritorijalno,ekonomski,vojno osamostali ( otcepi od RS i hrvatskog dela Hercegovine).Zasto da ljudi ne zaokruze svoj nacionalni prostor i zive onako kako oni zaista zele.Trenutno im u tome smetamo mi i Hrvati , kao sto i njihova teznja da dominiraju u Bosni i islamiziraju deo Evrope smeta nama.

Eto , vidite, da i mi umemo lepo sa komsijama!


Za strelca,

Nemojte Federaciji da želite ono što ona sama sebi ne želi. Federacija nikako nije etnički čista i ne žele da zaokruže svoj etnički prostor. To im žele Srbi i Hrvati, ekstremisti.

Srbi i Hrvati koji doživljavaju Bosnu i Hercegovinu ako svoju državu žele zajednički život sa svim nacijama koje su i pre agresije živeli zajedno. Nigde na teritoriji bivše Jugoslavije nije bilo više mešovitih brakova nego u BiH. Pa i sada nisu retkost. A da se vrlo mnogo Srba, Hrvata, Jevreja i ostalih nalazi i danas na položajima kao što su direktorska, ministarska, profesori u školama i na fakultetima, to valjda nije sporno.

Sammo treba pogledati repertoar pozorišta i glumačku podelu pa da se vidi da su i glumci kao i uvek uglavnom birani po talentu a ne po naciji kojoj pripadaju.

Ako bude potrebno, ja mogu da nabrojim imena mnogih. A može i Goran koji je sada tamo na poslediplomskim studijama.

Dakle samo celokupna BiH ima budućnost. U to sam uverena.

Jasna Bogojević


Ja eto rodjen tamo

pa znam koliko se volimo i koliko smo za zajednistvo. Tukli smo se 4 godine da pokazemo jedni drugima koliko volimo Bosnu i seher Sarajevo. Federacija je etnicki cistija od RS. U Sarajevu,Tuzli,Zenici gotoivo da nema Srba. Veliki broj mesovitih brakova je pukao sa prvom puskom .Tvrdnja da Srbi i Hrvati dozivljavaju Bosnu kao svoju drzavu je vise glupa nego bezobrazna. Pa zbog cega su se onda borili protiv nje? Vasa tvrdnja o agresiji je podjednako glupa i bezobrazna ( tu ste postigli odlican balans) ! Kako sam ja mogao biti agresor na ulicu u kojoj sam rodjen i odrastao ? U mojoj ulici ,u Tuzli, napadnuta je kolona vojnika JNA od strane ljudi koji su istu sluzili i polozili joj zakletvu. Ta deca su u proseku imala oko 19 i krenuli su kucama ( uglavnom u Srbiju). Bosnu ne naseljavaju glumci , nego ljudi koji ni posle 11 godina od zavrsetka rata ne komuniciraju sa pripadnicima drugih nacionalnosti. Mesovitih brakova vise nema, a Srbi i Hrvati ne zele i nece da budu taoci Vase glupe utopije! Ako sam ja Srbin ekstremista , onda je to i 90% ljudi koje ja poznajem . Kod Hrvata je ta cifra i veca , i ja im na tome skidam kapu! Ne uredjujte nase zivote , ima jos profitabilnih delatnosti !


Dragi Strelac, Jedino se

Dragi Strelac,

Jedino se mogu složiti sa delom priče da ima jako puno ljudi koji misle kao ti. Što se tiče broja Srba u Federaciji, to naprosto nije istina i ne odgovara činjenicama. Nisam ekspert za taj deo priče, ali zbog prirode posla znam detalje itd.

Dakle, povratak Srba (pošto očigledno tebe najviše taj narod u BiH zanima) je najveći u Sarajevu. Nemam ovde statistiku, ali su DANI objavili u jednom od poslednjih brojeva, veoma dugačak tekst o ovoj temi. To je prva strana medalje, dakle Srba ima u Federaciji... Itekako.

Drugo je ono sa čemu se suočavaju sva tri naroda u sredinama gde su manjina. To JESU slučajevi diskriminacije, problemi u zapošljavanju i mnogo toga drugoga. Sticajem okolnosti znam koliko se radi na tome. U svakom gradu u BiH, bez razlike. I to rade baš nevladine organizacije uz podršku donatora. Nemoj mi navoditi primer osobe X koja ne može da ostvari svoje pravo. Takvih uvek ima, ali ako se neko potrudi da ostvari svoje pravo, verovatno će dobiti sudsku zaštitu i pravnu pomoć u BiH pre nego u bilo kojoj drugoj zemlji u regionu.

Treće, moja lična impresija iz BiH: Situacija nije nimalo ružičasta, ali većinski narod u RS se nije pomerio ni za 1cm od radikalnih ideja, dok se tako nešto ne može reći za Federaciju. Ni tamo ne cvetaju ruže, ali je svakako daleko tolerantnije i stvari se kreću na bolje. To je ono što vidim obzirom da sada živim u SA, a jako puno putujem po celoj BiH.


Vas argument

je novinski clanak , moj zivi ljudi i njihove sudbine!

Pustimo novine ! I na tarabi svasta pise!

Srdacan pozdrav

Dragan


Dragane, Ja živim u

Dragane,

Ja živim u Sarajevu i družim se sa ljudima, pričam sa njima itd. Novinski članak je mesto gde na 3-4 strane postoji sažetak svih relevantnih podataka...

Meni se čini da ste jedan od onih koji misli da je "opasno pričati srpski u Sarajevu" ili od onih koji kažu "ne znaš ti kako te tamo mrko gledaju kad čuju da si Srbin"...


Gorane i ja sam studirao u Sarajevu

no, to nije argument koji ce oziveti par hiljada ubijenih sarajevskih Srba , niti vratiti desetine hiljada koji vise i ne pomisljaju da zive u tom gradu. Znam dosta njih koji i na groblja za zadusnice idu teskom mukom i skanjuju se nedeljama. Naravno da od tvojih novih prijatelja neces cuti nista o tome , kao sto ni u Zvorniku npr neces cuti puno o Srebrenici.

Tudja ruka svrab ne cese , rekao bi nas narod.

Sto se srpskog tice, verovatno zavisi od toga sta pricas i koliko si radoznao. U Bosni je uvek tako bilo kad neki Srbin postane radoznao. Porodicna iskustva mi daju za pravo.


Vidovitost...

Omiljena vrsta ljudi su mi vidovnjaci raznih boja.

Izgleda da si i ti jedan od takvih. Ne znam na osnovu cega si zakljucio da u Sarajevu nisam cuo o zlocinima nad Srbima. Cuo sam jako puno od prijatelja koji ne pripadaju tom narodu, cuo sam i kakve su komentare imali prema ljudima iz mesovitih brakova i jos mnogo toga, ALI...

Ja sam rodjen kao pripadnik jednog naroda (mama i tata su mi Srbi, pa sam objektivno i ja). Zbog toga me ovde i na ovom mestu zanima krivica naroda kome ja pripadam.

Toliko.


U pravu si - vidovit sam !

Forsiranjem kolektivne krivice ti i tebi slicni vodite Srbiju niz stramputicu. Nije Srbija , niti su svi Srbi , kriva za prethodne ratove! A ako isfurate taj fazon vasih mentora -krivicu ce placati svi Srbi i to decenijama! Da te podsetim: ni jedan naci oficir nije osudjen za genocid. Ubili su 0ko 6 miliona Jevreja , veci deo evropskih Roma, milione Rusa, Srba... da ne nabrajam . Iz Hrvatske je proterano preko dvesta hiljada Srba. Niko nije ni optuzen za genocid. Video si verovatno govor njihovog predsednika u kom velica NDH i poziva se na tradiciju iste. Divna tvorevina , za uzor. Pokusavas da kazes da su svi sarajevski Srbi koji su napustili taj grad idioti? Saucesnici ? Vrhunska pakost : ostavljam svoju imovinu , svoj zivot da naudim komsiji! O cemu ti pricas covece? Par desetina kilometara od tebe je sediste al kaide za Evropu. To je Bosna za koju se Alija borio!

Prosto pitanje: moze li se normalan covek kajati za nesto u cemu nije ucestvovao ? Ti , koliko sam razumeo - nisi?

Ja ,eto , u tom ratu jesam. Pune 4 godine. Dva puta sam ( na srecu , lakse ) ranjen . Nisam komunista, nisam radikal , nisam uradio nista zbog cega se kajem. Mirno spavam, lepo jedem, druzim se i sejem manje otrova nego ti. Preseravas se na blogu o necemu o cemu nemas ni polovicnu informaciju.

Jednostran si , nezainteresovan za drugu stranu medalje ,ostrascen . Oladi malo glavu , raspitaj se , nauci bar blizu istoriju Bosne!


ostrašćenost

bez ikakve namere da vredjam/popujem/morališem...
pročitaj svoj komentar pažljivo i reci mi da je odraz hladne glave, argumentovanih izjava, bez ružnih reči, itd.

S'obzirom da si učesnik rata, teško mi je da verujem da mirno spavaš - ovo kažem ne da bih ovo MIRNO vezala za to da si počinio neki zločin, već samo za činjenica da si učesnik u takvim zbivanjima.

Ne verujem da je iko nakon bilo čega takvog - miran.

To se vidi i u tvojim komentarima.
Pokušaj da odgovore potražiš na nekoj drugoj strani.
Zašto si bio učesnik u ratu?
Šta su radili oni koji su rat započeli? Gde su bila njihova deca?
Da li iskreno veruješ da im je ideja bila da nam svima pomognu?
Da li ga je bilo moguće sprečiti?
Da li si, recimo imao pravo da ne učestvuješ? (ovo nema veze sa tvojom željom da učestvuješ ili ne, već recimo na sledeće: Da li si imao pravo da putuješ, učiš neku školu, zasnivaš porodicu, ili šta god već? Jer, recimo ja znam ljude koji su nakon dve tri nedelje red. odsl. voj. roka, trpani u neke vozove i odvodjeni u nepoznatom pravcu - bez reči - i sasvim slučajno jedan od njih je siroče, još i Rom.)
Da li bi tvoj život bio bolji da nisi učestvovao?
Koliko njih nije imalo sreće da preživi?
Kako se to naša država brine o tebi, izbeglicama itd.?
Ima tu mnogo pitanja, da ne davim.

Na kraju bih te molila, da svoje komentare "obradiš" u glavi, daš im neki dublji smisao od ovog p******aš, ne zbog same reči, već da bi tvoja priča dobila pravi smisao kroz potpuno razumevanje svega što nam se dogodilo.

Potrebu da pričamo o zločinima sa naše strane, ne shvatam kao negiranje svega što nam se dogodilo - kuma mi je iz Sarajeva, majka i brat su joj bez zuba izašli iz logora...
Ali, razmisli, šta su sve ti dušebrižnici govorili u ime tvoje, moje i svih nas? A šta su uradili?
Koliko su nas spasili?

eto, izvini na podužem komentaru, i shvati ga kako hoćeš, ali mislim da je dobronameran.


Draga Snezana

u jednom ste u pravu. Moj komentar je zaista bio zucniji no obicno! Jedan od razloga je sasvim ljudski: mom sedmomesecnom klincu rastu zubi , pa se covek malo muci. A ja sam mnogo boleciv kad je on u pitanju. No nije smak sveta. Ostali razlozi se ticu autorove potrebe da relativizuje jedan gradjanski rat . Da bez slusanja i udubljivanja u ono sta pisu i misle drugi tuzi , sudi , komentarise...

Rat je po definiciji prljav! Sva pitanja , sumljicenja smatram legitimnim. Jasna mi je i potreba mladog coveka da osudi nesto sto nije za pohvalu. Pa ,sta je onda sporno, pitacete

Sporna je jednostranost, gotovo komesarska iskljucivost, u pronalazenju i imenovanju krivaca! Covek se skoluje u Sarajevu pa sve zna! Da ne budem maliciozan , ali kvalitet sa skola nikad nije bio na nekoj ceni. Sam sebi skacem u usta : ja se skolovao tamo! Isao linijom manjeg otpora - bilo teze u Beogradu ( u sta sam se kasnije i uverio!!!)

Primetna je pojava, na ovom blogu, da mozete :

a) da se slazete i priklonite opstem misljenju
b) da se osmelite i iznesete svoj stav
b1) onda vas brisu
b2) ili izvrgavaju javnoj poruzi

Stav autora : jeste ( bar formalni) razlog za pocetak napada , na Sarajevo ubistvo srpskog svata zbog nosenja srpske zastave. Jesu ovde pobijeni neki srbi u podrumima , Pofalicima, Kazanima , Marsalki . Jeste i vecina njih napustila ( trajno ) taj grad, ali kakve to veze ima .... Ni oni iz mesovitih brakova nisu bas najbolje prosli, dobro sad!

E , draga gospodjo to je pravdanje zlocina i zlocinaca! To meni smeta . Ko ikada nadje recenicu kojom sam ja nastojao da opravdam npr. Srebrenicu neka me odmah veze i vodi u Lazu! Autor konstantno roni suze nad jednima i minimizira patnje drugih! Pa valjda covek moze dozvoliti sebi malo ostriji komentar!

A sada o par vasih pitanja:

Znam sta su radila deca nasih lidera. Lidere , kao ni decu im i gospoje , ne cenim preterano. Moze se reci uopste! Mogao sam da se oslobodim vojne obaveze, bio sam redovan student. Mogao sam putovati ( uglavnom do Srbije ) kao i studirati u istoj. Mnogi koji su se na to odlucili prosli su gore nego ja. Ostao sam da se borim za svoj,zivot moje porodice , nas nacin zivota i pravo da budemo zajedno. Povukao sam se iz rodne tuzle u vikendicu , u rodno selo moga oca. E,tu su me napali neki noseci ,meni do tad nepoznate zastave ( dominira zeleno ), arlaucuci poklice na mreni nepoznatom jeziku ( neevropskom, da jeste bar bi prepoznao grupu ) ! U jednoj stvari ste u pravu : verovatno niko od nas nece biti onaj stari. I ne zelimo da se vracamo na staro. Ja dobrano grabim napred. Zavrsio neku skolu u BG, sazidao kucu , osnovao porodicu . I srecan sam. Zbog toga i spavam mirno i dobro jedem! Moguce je gospodjo, jos postoje jaki muskarci. Neke i malo vojske izbaci iz takta, mene eto nije ni rat.

Hvala na brizi ( ozbiljno , u vasem postu ima topline )

Zelim vam svako dobro,

Dragan


Ne smeta mi...

Meni je sad zasmetalo ono što si napisao "amera i indijanaca" jer imam utisak da to nosi neku negativnu konotaciju....

Vidim da ti smeta reč genocid - možemo reći umesto toga ratni zločini, masovna ubistva, silovanja. Za Srebrenicu si takođe čuo...

Ne smeta meni RS kao takva, smetaju mi druge činjenice, većina od njih su utvrđene i sudskom odlukom...


Pausalno tumacis

moje reci. Osuda pocinilaca najtezih dela protiv civila je vise u mom nego u tvom interesu. Ucesnik sam tog rata i stalo mi je do toga da krivi budu kaznjeni , zbog nas koji to nismo. Mnogo toga znam za o srebrenici , nikad nisam pokusao da tako nesto opravdavam. Smeta mi samo jednostranost u prilazu celoj toj temi. Bosna je ,prijatelju, puna vekovne mrznje . Osveta je , na zalost, najcesci komsijski dijalog. Kome je iole stalo do tog naroda tamo, taj i razmislja u pravcu da se konstitutivni narodi vezu uz svoje maticne drzave. Pa , pobogu, to hoce srbi , hoce hrvati a to je vise od 50% populacije. Za reprezentaciju 2/3 drzave ne navija! Zemlja je pod medjunarodnim protektoratom! SFRJ je pukla po nacionalnim savovima? Kako odrzati taj princip multietnicnoisti u bosni? Stvaranjem ujedinjene vojske i policije? Pa zar to nije bila JNA? Da se vratimo na masovna ubistva i silovanja? Za moje 4 ratne godine ne videh i ne cuh ni za jedno silovanje. Ne kazem da ih nije bilo, naprotiv , siguran sam da jese. Bosnu su preplavili raznorazni "psi rata" ! Bilo ih je na sve tri strane. Probaj da se informises o nacinu kako se postaje mudzahedin. Jedna od stvari koju moras da uradis je rtitualno odsecanje glave nemuslimana. Takve leseve sam vidjao oko srebrenice, kao i decu rasporenog trbuha u kravici! I to je sudski konstatovano, covek dobio dve godine. KAO DA SE NEPROPISNO PARKIRAO U USA I PRITOM OPSOVAO PANDURA! Mozda ces reci da lazem , ali tu onda nema mesta za dijalog. Onda pises po direktivi i pevas dobro naucenu pesmicu!


ako smem da dopunim

1. Sve ono sto nije vazilo za narode u SFRJ (mogucnost da zive u miru zajedno, da suzbiju nacionalizme, da SFRJ bude moguca drzava) vazi za BiH. Ako smem da primetim isti princip ne vazi na slicnom slucaju.

2. Princip koji nije smeo ili nije mogao da vazi za Srbe u Hrvatskoj tako lagodno nam kao resenje nude (ukljujujuci i vlasnika ovog bloga) za resenje Albanaca na KiM. Pritom Albanci imaju status nacionalne manjine a Srbi u Hrvatskoj su bili drzavotvorni narod.

Slazem se da polemisemo o proizvoljnom samo se iskreno zalazem za jedan princip.


51. Ivan Marovic uhapsen zbog...

... razvodnjavanja ;)

Nego, Gorane, preporucujem ti "Nebeski strug" Ursule Legvin. Mnogo dobra knjiga o snovima koji se pretvaraju u javu, ali sve krene naopako. Recimo, tip sanja da nema rasne mrznje, a kad se probudi svi ljudi na planeti imaju istu boju koze...


SItnice...

Ah ne, ja sam samo nabrojao neke sitnice koje su različite, u skladu sa starom forom LJube Moljca (nije bas kao Ursula L.). On na jednoj od svojih kasete koju smo slušali-kad-smo-bili-mali rekao "Kada bi se ponovo rodio, voleo bih da mi sve bude isto, samo bih izmenio neke sitnice"

Mislim da je moj san bio sličan :)))


Ljuba Moljac?

Gde se njega seti!? Ja od Ljube Moljca jedino znam ovu foru: "Ja sam iz mesovitog braka, tata mi je musko, a mama zensko."


Ne znam otkud ...

Čini mi se da nekom magijom imam 2-3 njegove kasete, a sećam se da sam to kupovao kada sam bio mali... Ima tu dosta fora

npr.

Crvenkapica

"Bila jednom jedna devojčica i zvala se Crvenkapica. Bila je mlada, lepa i glupa, a naročito ovo treće - jer - mladost je prolazna, lepota je relativna, a samo je glupost večita. Kako je lepo biti glup, reče glista i pade na trup. Mala devojčica je bila tako glupa da je mislila da se plućnom maramicom briše nos, da su rode službenice u porodilištu, da je slepo kućanje kada izbiješ oko pa sedneš da kucaš, a da brodovi plove samo zato što ih niko nije probušio. Mislila je ona tako, mislila i pošto više nije mogla da misli, ona prestane da misli i odluči da poseti babu koja je živela usled tamne, guste i do-zla-boga eksploatisane šume ..."

Ovo sam se setio na brzinu,a imalo je tu još fora...


jel beshe

ona napisala i "Guju sna" ?

ali ta Guja sna (zmija) je sluzhila u lekovite svrhe, koliko se secham..


Ljudska prava i postenje, sta to bese

d


komentar...

Čuo sam ovaj komentar i od prijatelja.

Dakle, ljudskim pravima se bavim ne samo profesionalno, već i volonterski i na drugi način. Ima me svuda - od skupova, konferencija, treninga mladih lidera u malim mestima, regionalnim događajima itd. 2001-2002 sam naprimer bio najviše u Preševu i BUjanovcu.

Zašto sam ovo gore naveo. Od kada se pojavio net u Srbiji, ja sam na njemu,a i pre toga preko BBS-a (ko je ekspert setiće se da je BBS bio preteča). To dalje znači da se prilično dobro snalazim sa tehnologijom i dok pišem može da mi bude otvoren još jedan prozor.

Evo primera od juče. Imao sam 3 sastanka od po 60-90 minuta, napisao 4 izveštaja (ukupno 10-tak strana) + mail komunikacija , telefonski razgovori, ali to nekako ne računam.

Dakle, iako tako ne izgleda, provodim prilično malo vremena na blogu - pročitam komentare na moj post, odgovorim itd. Često, ali kratko. Vidim da tako i drugi ovde rade.


Fascinantno

Apsolutno fascinantno. Mada i mi ostali radimo to isto.


Kao prvo radi se o jadno

Kao prvo radi se o jadno smesnoj kopiji bloga Aleksandra Stojanovica i vec po tome mu je lako dodeliti epitet bljutavi. Medjutim sadrzaj daje dodatne mogucnosti, npr da ga okarakterisete kao degenisan i idiotski.
Ima ljudi koji su zrtve Pinka i to ljudi koji barataju socijologijom umeju lepo da objasne. Ima ljudi (i ja sam medju njima koji povremeno ili nesto cesce pljunu po svojoj zemlji). Iskren da budem stvarno sam besan na mnoge stvari kod nas i stvarno cesto znam da izrazim nezadovoljstvo i politicarima i nama Srbima, a bez namere da jos nekoga za to okrivim.
Ali ima ljudi koji su zrtve 92-ke. Nemoj da me neko pogresno shvati i da pomisli kako u nrednim recenicama planiram da pricam o placenicima i narucenim medijima. Ne! Meni je 92-jka home page i svako normalan zna koliki je doprinos Vase kuce u skidanju Milosevica i borbi koja je tako dugo trajala. Nemerljiv je i Vas doprinos u godinama posle njega i tu nema, po meni, sta da se ospori.
Ipak, malo me, ponekad, podsecate na bezbednjake u Vojsci (momci to verovatno znaju). Kad je Vojska postala ociscena od nesrba bezbednjaci vise nisu mogli da se bore prtiv nacionalizma, pa su izmislili sekte i time pokusali da opravdaju svoj parazitluk. Slicno uvidjam i kod Vas. Otkad nema Milosevica kao da Vam na neki nacin nedostaje jer zubi su naostreni i sad treba iskoristiti potencijal. taj potencijal je neka vrsta tsunamija. Ta nadrkana energija je stvorila ovog Miletica, zatim Marka Vidojkovica, Vuleta Zurica (ako ova dvojica poslednjih ikada postanu pisci, ja obecavam da cu Srbiji doneti Nobelovu nagradu za knjizevnost). Evo Vam jos jedan dokaz; Grafiti u Cupriji. Prvi je izvao poremecaj u glavi nekog lokalnog zloce. Drugi? E, drugi ste izazvali Vi, vasim komentarom na vestima. Neko je iz inata to ucinio. Verujte mi, znam Srbe.
Vrhunac bljutavosti i govora mrznje je fraza Cika Gojko. Krajnje nepristojno. Mozete li da zamislite jednog Bosnjaka, taman i da je truli ateista i da se ne slaze sa Islamskom zajednicom da Reisa Cerica nazove Ceki ili nekim slicnim nadimkom, da ne pricam o hrvatskom pandanu? Mozete li da zamislite da li bi i najokoreliji lenjinista ikada upotrebio satro duhovit nadimak za moskovskog Patrijarha?


Gojko je...

ime poglavara SPC. Ne znam zašto ne mogu da ga zovem njegovim imenom. To što ljudi koji pripadaju toj crkvi vole da ga zovu Pavle - njihova stvar! Zovite ga kako god hoćete. Ja ću ga zvati po njegovom imenu. Za mene nije ni njegova svetost (ili svetlost, kako vole ovi novopravoslavci da se izraze), ni patrijarh srpski!
A rečenica "kad je vojska postala očišćena od nesrba bezbednjaci više nisu mogli da se bore protiv nacionalizma" je jedan od mojih favorita na blogu! Više se iz nje sazna o vama nego da su vam dali da pišete sopstveni blog!


Ma kakvi nema,

ima zezanja na sve strane na račun crkve. Samo vi ne znate. Na TV Nova sam gledala takve z***** na račun sveštenika da ti pamet stane.

Crtać South Park ne ostavlja na miru ništa i nikoga u američkom društvu. Neki dan sam gledala kavu su sprdnju napravili od Mel Gipsona i Stradanja Isusovog. Danas sam gledala kako se zezaju na račun Božića.

Ne treba ni pričati šta Pajtonovci rade u Žitiju Rajanovom zna se kome.

I tako dalje, i tako dalje. Samo su naši sveštenici zabranjeni za zezanje. Ali fala bogu ima zato Korax koji im pije pamet. Fala mu.

Btw. kad je taj pominjani Cerić pričao da je Deda Mraz neislamski i ne znam šta je još lupao, jedna grupa mladih je napavila sprdnju što je obukla pola Deda Mrazova u crveno a pola u zeleno. I nije tačno da ne sme niko da se zeza i da ih krikuje. Čitajte malo BH štampu.

JB.


Fino...

Dragi P,

Poenta ti nije loša, iako se naravno ne slažem sa kvalifikacijama. U trenutku si mi zvučao kao neko ko ne živi u Srbiji i baš ne vidi probleme koje ova zemlja ima & uzroke zbog kojih ova zemlja STOJI u nekim segmentima od kada je Djindjić ubijen.

Otkriću ti veliku tajnu. Ogromnu. Meni B92 nije home page. Zamisli. Ne slušam ni B92 radio. Zamisli! A zamisli čuda - čitam i NIN i Novosti i Politiku, Press i Kurir svaki dan. Veruješ li da više provedem vremena čačkajući sajt SRS i organizacija koje su klerofašističke i otvoreno rasističke nego naprimer sajtove DS, LDP. Žao mi je što ne veruješ, ali je tako. Imam oči, uši, poznajem mnogo ljudi - od onih sa 5 brojanica, ogromnim krstom, pa do okorelih anarhista... Imam još mnogo toga da ti nabrojim, ali ću te poštedeti...

Još nešto - poznajem više od 50 ljudi u BiH i više od 50 ljudi u CRO koji za verske poglavare naroda kojim pripadaju kažu mnogo gore stvari... Mogu i da te upoznam sa nekima od njih.


ovo je

odličan blog, ah, snovi pusti :)
da sad ne ulazim u detalje, morala sam samo ovo da kažem


Ne brini Jelena, snovi

Ne brini Jelena, snovi postanu stvarnost... makar neki...