Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Goran Miletic

Lustracija: Da li je DS protiv ?

bivši blogerbivši blogerSvi koji iole prate političku zbilju u Srbiji slažu se da je jedina dobra stvar kod radikala to što sa njima znaš na čemu si. Znaš ko su i šta hoće. Za DSS smo odavno utvrdili da su šampion iznenađenja i neprincipijelnosti. O DS se niko nije izjašnjavao. Najnovija debata o lustraciji će verovatno na površinu izbaciti još neke loše stavove/kompromise iza kojih stoje predstavnici DS. Do sada je Božidar Đelić bio prihvatljiv za veći deo javnosti, a novi ministar pravde Dušan Petrović nije imao negativne ocene.


Dragan Jočić: Šteta veća od obijanja trafike (supermarketa)

ONONOvih dana sam ponovo u Dubrovniku. Hvala na pitanju, sve je lepo (sem vremena), a jedino nerviranje počne kada pročitam vesti (uglavnom na mobilnom). Za samo dva dana Ministar policije je kroz dve izjave saopštio da će nastaviti "svojim putem"

VEST: "Dragan Jočić ne očekuje da baš ta istraga (o atentatu na Anastasijevića) da rezultate. "Ispitano je na stotine osoba, kontroliše se sve i ja se nadam da ćemo ipak doći do određenih rezultata, ali pre mislim da ćemo do toga doći radeći na drugim slučajevima koji su se tada dešavali u Beogradu, da će oni dati neke činjenice koje će dovesti do rešenja slučaja tog atentata na novinara", rekao je on na proslavi Dana policije."


50: Šta nova Vlada mora uraditi iz domena ljudskih prava?

NOW!NOW!Pokušaću da zaboravim sve što tri Vlade posle 2000. godine nisu uradile a mogle su u domenu ljudskih prava. To je neophodno da bih sve njih zamolio da urade 50 stvari koje zavise samo od volje (uglavnom političke), a mnogo mogu pomoći svima nama koji smo građani ove države:

1. Donesite zakon protiv diskriminacije

Objašnjenje: Zakon je spreman od 2001. godine, DS i G17+ su ga javno podržale tokom predizborne kampanje. Ništa ne košta jer je gotov, samo je potrebno da se podignu ruke u Skupštini. Inače, zakon treba da zabrani diskriminaciju u svim sferama i osnovama (svako od nas veoma lako može biti žrtva diskriminacije), ali i predvideti efektivne mere zaštite. Služba za ljudska i manjinska prava radi na svom modelu u kome ne bi bilo definicija i mnogih drugih stvari koje su bitne za praktičnu primenu, što svakako ne treba da bude usvojeno.

2.Upoznajte javnost sa „događajima iz bliske prošlosti“

Objašnjenje: S obzirom da je RTS samo u nazivu javni servis, a da ga Vlada posredno ili neposredno kontroliše, Vlada mora da pokaže kako su 90-tih vođeni ratovi u naše ime. Za ovo nije potreban naš novac od pretplate, uzmite samo filmove koji su do sada prikazani na B92, a vazni su za Srebrenicu, Sjeverin, opsadu Sarajeva, Škorpione itd. Ono što se nikako ne treba desiti je opravdavanje zločina činjenih u ime Srba, nekim drugim zločinima (trenutno vladajuća mantra).


Prva tri autogola nove vlade iz domena ljudskih prava (*updated)

A kod nas?A kod nas?

Nova Vlada još uvek nije formirana, a već se dešavaju stvari koje nisu u skladu sa očekivanjima u domenu ljudskih prava. Međutim, više niko i ne pita za ljudska prava u situaciji kada je Vlada jedva formirana (tj. biće formirana noćas). Dakle, u najkraćem, za samo jedan dan:

1. Zastupljenost žena u novoj Vladi i resori koje će one voditi su najblaže rečeno - sramota. Koliko se sada može videti, od 25 pozicija u izvršnoj vlasti, žene će voditi samo 4 ministarstva. To je 16%, što je i više nego nezadovoljavajuće. Resori koje će one voditi se nikada nisu preterano isticali : sport, dijaspora, nauka. Postojala je ideja da žena vodi ministarstvo finansija, ali je verovatno to ministarstvo bilo „previše važno“. Zbog toga će četvrto ministarstvo koje će voditi žena biti novoformirano Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo. Verovatno će i ono doživeti sudbinu „nebitnog ministarstva“.


Eurosong (follow up): Sta će sada da se desi ?

eurosongeurosongNije neočekivana pobeda Marije Šerifović, ma šta neko mislio o pesmi. Jedini govore da je pesma veoma dobra, drugi da ne valja, treće da je savršena. U svakom slučaju, od prvog dana je bila favorit i koliko sam video samo 4 zemlje nisu joj dale nijedan poen. Pisao sam ranije na blogu o Beoviziji na kojoj je ona pobedila. Tada su komentarisali da je pobedila "lezbejka" i "Romkinja" (koristeći vulgarniji naziv) i kako je sasvim fuj govoreći o njenom fizičkom izgledu. Kasnije je ama baš svako u Srbiji govorio kako će "debela devojka" koja izgleda "kao dečko" da nas predstavlja i da niko neće glasati za nju.


Eurosong: Objektivna subjektivnost ili subjektivna objektivnost ?

svi na Istok !svi na Istok !Kažu da narodu treba dati samo hleba i igara. Hleba još uvek nije nestalo, nacionalisti su uredno na vlasti, a igrice za široke narodne mase su počele večeras. Dakle, dok su učesnice Eurosonga svoje glasove određivale prema glasovima žirija u studiju, pričalo se naširoko kako su pobede nameštene i kako su glasanja politički motivisana.


Sitnice koje život znače (permanent update)

previše realnopreviše realnoJoš odavno smo svi shvatili da suština i nagoveštaj budućih događaja leže u sitnicama koje već sada možemo videti.S obzirom da me ceo dan zovu pitajući o daljem razvoju događaja u Srbiji, pokušaću da na ovom blogu dodajem stalno male detalje koji bi nešto više mogli da nam kažu o bliskoj budućnosti:

(scroll down for updates; latest May 11 at 11h)

1. Tomislav Nikolić je ranije bio izričit da neće biti Vlade sa DSS,a sada već govori da je to "malo verovatno" i raspoložen je da SRS dobije mandat od Predsednika Republike.
UPDATE: Odgovarajući na pitanje da li će biti formirana Vlada Srbije, Nikolić je rekao da se o "Vladi intenzivno pregovora".(RTS)

2.DSS ipak nije dovoljno pritisnut. Naime, Angela Merkel je u razgovoru sa Koštunicom govorila o zabrinutosti glede pakta sa SRS, ali je iz Vlade Srbije potpuno prećutana ova činjenica i saopšteno da je dearest Premijer "изразио велику забринутост због садашњег европског става у вези са будућим статусом Косова и Метохије." U Bosni se za ovo kaže- "baš joj ga je šuknuo"


Kako nastupate na TV ako imate najveći K (koalicioni potencijal) ?

"Sve je to zbog Kosmeta""Sve je to zbog Kosmeta"Danas sam više puta poželeo da sam jedno od dva P – poznat ili planinar. Dvanaest komada od ove prve grupe je zatočeno u kući „Velikog brata“ ne znajući da je izabran Predsednik Skupštine koji itekako ima veze sa zločinima u Antinu (Hrvatska). Za neupućene, nešto detaljnije se može pročitati na http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2005&mm=06&dd=19&nav_id=170881 . Voleo bih i da sam neki od planinara koji nam pišu blogove iz neposredne blizine Everesta. Nadam se da i oni ne znaju šta nas je snašlo.  U večerašnjoj emisiji „Upitnik“ na RTS (za neupućene: javni medijski servis evropske Srbije po ceni od 3.75 EUR/month) i mi obični smrtnici mogli smo da ukapiramo šta se dešava, šta DSS misli i koliko ozbiljno oni idu u ovoj priči sa radikalima. Naime, pored Milana Markovića iz DS-a, gost je bio i Dušan Proroković iz DSS-a. Naravno da taj čovek ništa eksplicitno nije rekao, ali ponavljao je par sitnica iz kojih se koješta možete zaključiti:


Đurđevdan je, a on nije s’ onim koga mrzi

NJ K VNJ K VŠta pametno možemo reći glede serijala „Brojke & Slova & Fotelje“ koje smo bili prinuđeni da gledamo prethodna tri meseca ? Ništa pametno i ništa novo. Čak i da u narednih par nedelja naprave nekog monstruma koga ćemo zvati Vladom (ne muško ime, nego institucija), to post-Đurđevdansko delo neće značiti ama baš ništa svima nama kojima je ta institucija/prostitucija bitna jer se bavimo pravosuđem, ekonomijom, društvenom zbiljom, umetnošću, poljoprivredom, građevinom, komunikacijama, internetom, ali i onima koji se igraju strepnje za 15% teritorije na slovo K. Naprosto, ako se taj Frankeštajn slučajno i sastavi, ovo stajanje svekolikog života će se pretvoriti u kretanje puža. Konsultacije u toj budućoj Vladi izgledaće isto oko svakog mogućeg pitanja, a Njegovo Premijersko Veličanstvo Puž VK II (ako ponovo postane vlastan) će da se uvlači u svoju kućicu svaki put kada treba napraviti neki normalan korak koji se podvodi pod vođenje države. Ako ga iko dirne dok je u kućici, vrisnuće „Kosmet“ i rasterati sve one koji misle da treba nešto da radi.


Samo transparentno ! (obećanje iz BiH)

srbija!srbija!Kad vide moj blog, pojedini ovde pomisle da ću opet da pljujem po državi & njenim predstavnicima. Za divno čudo, umem ja i da pohvalim ponešto. Iako je u zemlji Srbiji postao običaj da se sve skriva (od ratnih zločinaca, preko broja prisluškivanih građana, do bezazlenih informacija od javnog značaja), ima primera kada predstavnici ove države ne kriju stvari koje mogu biti bitne građanima, našim susedima, a bogami i Evropi. Jedan od svetlih primera desio se tijeko priprema za Eurosong.

Dakle, naša predstavnica (Marija Šerifović) i njena pesma Molitva (Prayer), krenuli su po regionu da se predstave (i pevačica i pesma), a ja sam to sve uredno pratio preko odgovarajućeg zvaničnog sajta www.marijaserifovic.net . Elem, Marija je bila u BiH i Hrvatskoj, ali je svakako najvažnija vest pod naslovom „Komšije obećale 12 poena“. Pored Marije, koja baš i ne predstavlja vas, u ovim tekstu se oglasila i Duška Vučinić-Lučić, koju svi mi plaćamo, izdvajajući novac za pretplatu. Dakle, u tom paragrafu se kaže:


Znanje je Moć ! (key words: vehabije, Anastasijević, porodice žrtava)

znanjeznanjePrema najnovijim istraživanjima koje sam sproveo, kvalitet sna je proporcionalan količini znanja. Za one koje ova tema interesuje – reč je o stečenom znanju – onom koje možete steći od ovlašćenih službenih lica (u policijskim izveštajima ta bića zovu OSL), počinilaca zločina ili pak od predstavnika pravosudnih vlasti. Stvar je jednostavna: ukoliko ste žrtva (ili porodica žrtave) svaka ISTINITA informacija o okolnostima nekog ubistva, napada, otmice ili nečeg što organi nazivaju incidentom, povećava šanse da osobe na koje se odnosi spavaju mirnije i bolje. To se odnosi i na sve nas koje su danas zaplašili vehabijama, na Dejana A. kome je preporučeno da se preseli, a ne da traži odgovor na pitanje ko mu je „poklonio“ dve bombe, na porodice ubijenih vojnika, na porodice radnika RTS-a i na mnoge druge čiji su najbliži nestali zbog rata u kome vaša domovina nije učestvovala. Svi oni imaju imena, koja su poznata manjem broju ljudi koji se bave „događajima iz bliske prošlosti“, mada još uvek ne vidimo da se prošlost završila i ustupila mesto sadašnjosti.


Da krenemo od vehabija koje su očigledno tema današnjeg dana. Moja baba sa kojom sam se malopre čuo izrazila je svoju zabrinutost & uznemirenost glede hapšenja vehabija u okolini Novog Pazara. Zabrinutost zbog ubistva jednog građanina Srbije koji je pripadao ovoj verskoj zajednici, ona nije pokazala. Možemo ovde divaniti o razmišljanjima moje babe, ali ona je samo prosečna građanka koja gleda RTS, sluša saopštenja MUP-a, predstavnika Vlade & političkih partija, a zakine joj se i poneki „nezavisni analitičar“ ili „dobar poznavalac prilika“. Kao i u vreme Miloševića, danas su se svi složili da je u pitanju „opasna teroristička grupa“ i da je dobro što je grupa „razbijena“. Nezavisni analitičari govore da ćemo „sa njima imati problema na duži rok“. Jel vas ovo podseća na 90-te ?


Tucanijada morala i zdravog razuma

izvor: Kuririzvor: KurirJa baš volim verske praznike u zemlji nebeskog naroda kome upravo otimaju 15% zemaljske teritorije. Em je to zgodna prilika da se svi prisete „golgote“ , „stradanja“, „iskušenja“, „zaveta“ i sličnih kerefeka koje su vezane za tih 15% teritorije, em je to zgodna prilika da vam tih dana prekrše makar jedno ljudsko pravo (najčešće je to pravo na slobodu veroispovesti koje uključuje i izbor da budete ateista/agnostik). Pošto sam odlučio da se makar malo potrudim da pripadam stadu, Veliki Petak (valjda se oboje piše veliim slovom) sam proveo na Kosovu. Gde na Kosovu ? U Prištini, why not ? Čim sam stigao do graničnog prelaza Merdare i spazio revnosne srpske policijace (revnosnost se ispoljava u upornom odbijanju da vam priznaju ljudskost), odlučio sam da odustanem od ideje pripadanja tom stadu. Stigao sam u Prištinu i tamo se bavio ljudskim pravima i obukom mladih aktivista o tome kako da nadgledaju ljudska prava, kako da zastupaju žrtve i lobiraju. Zaključak: Mladi su definitivno jedina nada celog regiona.

Posle Kosova, otišao sam i do rodnog grada (pored Ilić Velimira, tu je rođen i Đorđević Bora), najviše da bih uveličao proslavu 80tog rođendana moga dede. Moj deda je bio partizanski KURIR u mladosti. Valjda mu je to ostalo do današnjih dana u krvi, pa ne može da se odvoji od novina koje se isto tako zovu. Redovno ih kupuje, čita svaki tekst, podvlači delove i upija ih. S obzirom da deda obožava da sa mnom diskutuje o politici (čitaj: ubeđuje me da je sve manje-više zavera Amerikanaca protiv Srba), njegov rođendan je uglavnom protekao u mom suzdržavanju. To izgleda ovako:


Decu ne donose rode, već ih rađaju majke (a i očevi su odgovorni)

svi svi svisvi svi sviDok sam juče prolazeći pored zgrade Predsjedništva (grad:Sarajevo, zemlja: Bosna i Hercegovina), naravno da sam razmišljao o formiranju Vlade Srbije i našoj bliskoj budućnosti. Kada sam počeo da razmisljam i o malo daljoj budućnosti, uplašio sam se – nisam ničeg realističnog mogao da se setim, sem da će nam EU jednog dana otvoriti vrata, umorna od svega i/ili zato što će preovladati stav da će se promene najlakše ubrzati tako što će zemlja biti primljena u ovaj ekskluzivni klub. Razmišljanje o povijesnim bespućima Srbije i bajci o 1001 noći formiranja Vlade, prekinuo mi je autobus Centrotransa, koji je prošao pored mene. Bio je poluprazan i u njemu su bile mlađe muške osobe (za pravnike: stariji maloletnici). Sve to ne bi bilo čudno, da se jedan od dotičnih mladića nije prilepio uz staklo autobusa i počeo pokazivati famozna tri prsta (to je ono kada u isto vreme pokazujete palac, kažiprst i srednji prst, a u sebi mislite na Srbiju, Kosovo, istoriju, Boj na Kosovu, nacionalni interes, trobojku sa dvoglavom kokoškom, a u podsvesti vam odzvanja „Bože pravde“ iako u crkvu ne idete sem kad je neka svadba).

Tada sam obratio pažnju na dotični autobus & osobu. Jedino o čemu mogu izvestiti je da je mladić imao trenerku na kojoj je pisalo „Telekom Srbija“ (njegovi drugovi su imali iste trenerke pa slutim da je u pitanju neka juniorska postava košarkaškog/rukometnog/odbojkaškog/fudbalskog tima iz jedne zemlje koja neće da ostane bez 15% svoje teritorije, koju već odavno nema). S obzirom da su momci bili u autobusu sarajevskog Centrotransa, slutim i da je to zbog bezbedonosnih razloga. Mislim da bi pametnije bilo da odu na ćevape na Baš Čaršiji ili se malo prošetaju okolo, ali očigledno da imaju drugačiju agendu. Pretpostavljam da im je neko rekao kako u Sarajevu „nije sigurno“, mada mi nije jasno šta u Beogradu toliko „JESTE sigurno“, budući da vam sigurnost (tehnički) garantuje obijač prodavnica u čiji kabinet ćete ući najbrže tako što ubijete premijera. Verovatno je tim momcima rečeno kako u Sarajevu žive opasni i zli ljudi „koji ćete napasti samo zato što si Srbin“. Naravno da im niko nije rekao za 4 godine opsade Sarajeva, naravno da nisu videli nijedan video snimak u kome ljudi pretrčavaju ulice dok granate padaju ili one u kojima meci iz snajpera pogađaju ljude koji nose vodu. Naravno da nemaju pojma o svim ostalim detaljima vezanim za „nemile događaje iz bliske prošlosti“ (light verzija), „ratne zločine“ (originalna verzija), „građanskog rata u BiH“ (verzija tehničkog premijera) ili „odbrane ugroženog srpskog naroda“ (Čavoški & co verzija).


Kosova calling: Against Ahtisaari's proposal

kosovokosovo

Već godinu dana slušamo šta srpska strana misli o Ahtisarijevom predlogu & o njemu lično. Analizu koju objavljujem napisao je Shkëlzen Gashi, nezavisni analitičar iz Prištine.

Against Martti Ahtisaari’s proposal

by Shkëlzen Gashi

Martti Ahtisaari’s document for the future political status of Kosovo is in contradiction with the will of the majority of people of Kosovo who favors an independent and sovereign state. According to this document, Kosovo will be a multiethnic society, where all communities (Albanians, Serbs and other communities) can live in peace and coexist together. But, having into considerations principles that secure right to self determination, incorporated in many legal documents including the Helsinki Final Act as well , it is quite unlikely that communities as such can benefit from those principles. The Ahtisaari’s document utters that Kosovo will have the right to apply for a membership in international organizations, especially in international financial organizations; however, it does not say that Kosovo will be equal member of United Nations as sovereign and independent state.


Parada pijanstva & kiča i poznata cura u belom

Mlada sa familijomMlada sa familijomSećate li se ove Balaševićeve pesme ? Meni je nekoliko puta pala napamet u poslednje vreme.Prvi put je to bilo dok sam u Moldaviji sa jednim od stalnih čitalaca blogova pričao o moldavskoj svakodnevici & političkoj zbilji. Tamo je parada pijanstva i kiča ista & malo gora nego u Srbiji, a cura u belom je država koja pokušava da se uda za EU mladoženju. Jedini problem je što je bila malo nestašna u mladosti, pa se svadba odlaže prilično dugo.

 
Drugi put mi je ovo palo napamet dok sam sedeo u Sava Centru, gledajući finalno veče Beovizije. Znam da je prethodna rečenica izazvala velike šokove u poštovanoj čitalačkoj publici, ali eto – svi mi imamo svoje poroke. Dakle, parada je bila zaista totalan kičeraj sa velikom opasnošću da pobedi „Mambo jambo Serbiano“ (iako ih žiri nije voleo, bilo je ozbiljnog guranja) ili neki momak sa etno-kosom i etno-frulama (komada tri, koliko sam primetio). Imao sam utisak da su svi gledaoci u prepunoj dvorani, doživeli kolektivni orgazam od te pesme (on se zove Slobodan Trkulja, prateća grupa se zove ljupko – „Balkanopolis“, a pesma još srpskije „NEBO“).


Syndicate content