Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Suočavanje s budućnošću I - kraj nafte

Pumpaj dok ima: Treća smena na naftnoj platformiPumpaj dok ima: Treća smena na naftnoj platformiOd kada se cena nafte popela na 50 dolara po barelu krajem 2004, u javnosti se sve češće počelo postavljati pitanje: "Kada će proizvodnja nafte dostići vrhunac i početi da opada?" Analitičari su daleko od konkretnog odgovora na ovo pitanje, ali u jednom se slažu - do ovoga će jednog dana sigurno doći.

Buduća proizvodnja nafte može se proceniti na više načina. Naftne kompanije, konsultantske kuće i vlade različitih zemalja koriste kompjuterske modele da procene buduću proizvodnju i cene nafte. Rezultati dobijeni korišćenjem ovih modela zavise od podataka koji se u njih unose, kao i od pretpostavki koje se usvajaju, prilikom njihove izrade.

Lagani pad: Proizvodnja američke nafte u proteklih pola vekaLagani pad: Proizvodnja američke nafte u proteklih pola vekaNajpoznatiji model je razvio još pre skoro pola veka legendarni geolog King Hubbert. Ovaj model je zasnovan na odredjivanju vremena koje protekne izmedju vrhunca otkrivanja novih nalazišta i vrhunca eksploatacije. Pošto je utvrdjio da je vrhunac novih otkrića na teritoriji SAD bio negde 1930, Hubert je procenio da će vrhunac proizvodnje u SAD biti negde oko 1970 i pogodio.

Drugi pristup se sastoji u podeli proizvođača nafte u dve grupe. U prvu spadaju zemlje u kojima proizvodnja nafte opada, a u drugu zemlje gde još uvek raste. Od 23 vodeća proizvođača nafte, proizvodnja je dostigla vrhunac u 15, a u 8 još uvek raste. Trenutno je situacija relativno stabilna, jer je pad proizvodnje nafte u prvoj grupi zemalja kompenzovan rastom proizvodnje u drugoj grupi.

Rezerve nafte: Procena koju daje BPRezerve nafte: Procena koju daje BP

Treći način se zasniva na analizi ponašanja samih naftnih kompanija. Dok menadžeri daju optimistične izjave o rastu proizvodnje u budućnosti, potezi koje vuku ne zrače istom dozom optimizma. Jedan od zabrinjavajućih poteza je da naftne kompanije otkupljuju sopstvene akcije. Interesantno je takodje smanjeno investiranje u otkrivanje novih nalazišta, kao da se naftne kompanije slažu sa onim geolozima koji tvrde da je oko 95% planete već pretraženo.

Procene se razlikuju. Kennet Deffeyes, geolog sa Princetona je svojevremeno u svojoj knjizi Beyond Oil: The View from Hubbert's Peak procenio da će proizvodnja dostići vrhunac negde početkom 2006, Walter Youngquist, autor knjige GeoDestinies: The Inevitable Control of Earth Resources over Nations and Individuals, procenio je da će proizvodnja nafte dostići vrhunac početkom 2007. Najoptimističnije prognoze, kao ona koju je dala CERA (Cambridge Energy Research Associates), govore da će proizvodnja nafte dostići vrhunac negde 2035.

Bilo kako bilo, svima je jasno da nešto čega ima u ograničenim količinama ne može večno da se eksploatiše. Naravno, reći će neki da postoji mogućnost dobijanja goriva iz uljnih škriljaca i ter-peska, predložiće korišćenje biogoriva umesto goriva dobijenog preradom nafte, ali o tome u sledećem nastavku ovog serijala.


To sto

su ispumpali svu naftu ima da nas kosta mnogo mnogo cega. Ne bih o tome ni naucno ni ne-naucno / posvadicemo se oko mog posta. Ali nafta ce nestati sasvim pre 2015, ...rezerve ce da potraju do 2020, maximum 2023. A onda krece belaj. ( radujem mu se vise nego ista !)
Nece, Ivane, to biti problem. Druge stvari ce se u medjuvremenu dogoditi a neke ce nastaviti da se dogadjaju, tako da nestanak nafte ima da ne primetimo. zato, zasucimo rukave i bacimo se na posao da ublazimo katastrofu, jer ce da zagine masa ljudi, u svom neznanju. Usotalom, pravis igrice...sto ne bi u tom pravcu razmislio, i napravio sistem, jer mozda gresim, ali tebe organizacije sistema zanimaju.

P.S.
Na blogu ne zelim da razvijam ni hipoteze ni teorije. Ne isplati se uopste. Ni samo figurativno.
Lepo da si ti napisao ovo sto si napisao, ali predvidjanja su izmsiljena namerno. Mislis li da bi neko rekao istinu, tek tako? Samo pomisli kolika Panika ( potice od reci: Pan ) bi zahvatila populaciju!? Trebace nam deset puta veca policija i vojska da sacuva sistem. I tako, da pocnemo da se vracamo sami na pocetak i smisljamo druga resenja, usput ekoloski zdrava.


Kapiram šta hoćeš da kažeš, Mirko...

... ali pošto je suočavanje s budućnošću jako teška i bolna tema, ne smem sve odmah da saspem. Ali jedno mogu da obećam: svako ko bude do kraja ispratio ovaj serijal ima da pozeleni.


Znači nafta nije samo za prevozna sredstva...

...kada gledate njive koje su preorane i nađubrene veštačkim đubretom morate imati na umu da je traktor koji je obavljao posao išao na naftu, da je azotno đubrivo pravljeno od gasa, pesticidi kojima čuvamo biljke od insekata takođe dolaze od fosilnih goriva. Postoji izreka da je moderni agrobiznis samo sistem za pretvaranje nafte u hranu. Probajte da sebi predstavite koliko će vam koštati ručak kada gorivo baš poskupi. Inače fosilna goriva su osnov našeg društva i ekonomije, vrlo je verovatno da smo već prošli peak oil i da nas čeka recesija koja će prerastiti u pravu depresiju sa svim posledicama koje slede. Kad su 1973 arapi ukinuli amerima nekih 5% nafte, rezultat je bila neverovatna kriza koja se može smatrati pokaznom vežbom za peak oil.
Ps prošla depresija nam je donela čika Adija tako da na kraju niko neće moći znati koliko je novonastala kriza bila uzrokovana depletacijom nalazišta a koliko čovekovom glupošću (mada su obe u suštini čovekova glupost).


postoji

tako mnogo sredstava za uredjivanje i vodjenje farmi koja nisu bazirana na naftnim derivatima, odnosno nacina cuvanja biljaka, poljoprivrednih proizvoda od insekata i raznih bolestina, samo sto se ta sredstva ne primenjuju, jer je prilaz tom nacinu, tako obiman i zahteva posvecenost proizvodjaca. ja posedujem bar 50 knjiga iz te oblasti. neki saveti i "recepti" su fenomenalni i neke je moj otac primenjivao a druge sam imao prilike videti na delu kod drugih, samostalnih prozivodjaca i zaljubljenika u bastovanstvo, tako da taj faktor "baziran" samo na naftnim derivatima, ne drzi vodu.
drugo, nestanak naftnih rezervi unutar Zemlje, imace za posledicu nesto puno gore od globalnog zagrevanja.


znam

ali i dalje se većina hrane proizvodi korišćenjem ogromnih količina fosilnih goriva.


Izvinite...

..ali vi ste potpuno pobrkali neke termine...slicno "brkanje" procitala sam i pre neki dan u Politici gde je neko na celoj strani pisao o globalnom otopljavanju i uticaju zagadjivaca na isto....Nafta se ne proizvodi ona se eksploatise ("vadi")iz nalazista..a od nje se proizvode naftni derivati...Nafta se definise kao jedino prirodno tecno gorivo koje se kao takvo nigde ne koristi (sem u nekim vanrednim situacijama).Po takozvanoj "organskoj teoriji" ,koja je najprihvacenija, nafta je uljasta nehomogena tecnost sastavljena od mesavine ugljovodonika i razlicitih primesa a nastala od ostataka zivih organizama slozenim procesom transformacije u vremenskom periodu koji se meri milionima godina a pod uslovima povisenog pritiska i temperature kao i pod dejstvom anaerobnih bakterija.....Nafta se ne moze proizvoditi ni od skriljaca ni od ternog peska....Od cvrstih goriva kao sto su ugalj i gorivi skriljci moze se prozvesti tecnost (terna voda i sl) koja je po sastavu slicna nafti i koja moze dalje da se koristi u svrhe u koje se koristi nafta tj za dalju prerdu....Ugalj, nafta, gorivi skriljci...sve su to prirodna foslina goriva koja spadaju u grupu neobnovljivih goriva odnosno cije su rezerve ogranicene....Znaci, mozemo govoriti samo o vrhuncu eksploatacije nafte a ne o vrhuncu njene proizvodnje...


Tačno, u pitanju je eksploatacija...

... reč proizvodnja se ustalila među ekonomistima za koje je nafta običan commodity, kao i svaki drugi, ali to je deo problema o kome ću pisati nešto kasnije.

P.S. na par mesta napisah eksploatacija, ali u svakom slučaju, hvala na ispravci.


Ok..

...ekonomisti imaju problem kada je u pitanju prevod tehnickih termina...Primedba je zaista bila dobronamerna...


uljni skriljci

na kraju, kao i nafta , sluze za proizvodnju derivata koji su krajnji produkt, prema tome greska je samo terminoloska ...

za razliku od greske koju pravi kontic, koji tvrdi da ce nafte zasigurno nestati daleko pre 2035... sam licno merio sve rezerve, sta li


Terminologija menja smisao...

...ako se pogresno upotrebi...ispalo je u ovom slucaju da se nafta pravi od necega i da se moze praviti od skriljaca i ternog peska......


Poenta je u sledećem...

... postoji teza da ne treba da nas brine nestanak nafte, jer ćemo gorivo dobijati iz uljnih škriljaca, ter-peska, kukuruza itd. O ovome ću pisati u sledećem nastavku, ali se neću baviti tehnološkim aspektima, već pre svega ekonomskim, a potom i termodinamičkim. Ono što je važno u ovom postu je da se svi slažu da ćemo uskoro ostati bez nafte.


da, sam sam merio

imam i rezultate na sigurnom mestu.


Bojim

se i da pitam kuda sve ovo vodi? Jer, ako uskoro ne napraviš neki duhovit preokret, potpuno ću odlepiti od brige. Blagosloveni u neznanju...


Kad je u pitanju zagrevanje,

vodi ovome:

Sto se nafte tice, koliko sam shvatio, sva ozbiljnije predvidjanja su se do sada ostvarila. Sad, da li je 2006. ili 2007., to je manje vazno. Mislim da je najgori aspekt u tome sto vazni akteri (citaj: "veliki potrosaci"), izgleda da zive u stanju odricanja. Oni se ponasaju kao da problem ne postoji, i misle da ce on da nestane ako ga ignorisu. U Svedskoj je Skupstina donela zakon po kome ce Svedska da postane potpuno nezavisna od fosilnih goriva do 2025 (cini mi se da je ta godina, ali, u svakom slucaju, u najblizoj buducnosti). Do 2010 ce sav javni prevoz u Brazilu da bude na biljna goriva (etanol).
Ameri i dalje proizvode i odlicno prodaju njihove monster-SUV automobile. Oni lice na onog coveka (u onom vicu) koji pada sa visespratnice, pa kako prodje pored nekog sprata, kaze: "Dobro je, sve je OK, jos sam ziv."


Ommmmmmm

blogerski vicevi...na kraju ce da doziva budu, kaze blogerska legenda...
Kad smo kod Bude...
Ivane, meni treba dodatno pojasnjenje...

Quote:
Mislim da je najgori aspekt u tome sto vazni akteri (citaj: "veliki potrosaci"), izgleda da zive u stanju odricanja.

rece nsarski, a sa njim se valja sloziti ;o) bez pogovora

Ne vidim bas svrhu price o zalihama nafte sa srpskog point of view...problem su veliki potrosaci, pre svega Amerika, koja uporno odbija da vidi i shvati da mora da ogranici potrosnju za sopstveno dobro.
Tezak je to problem, u ovom razvijenom svetu...ljudi su zivote organizovali tako da je jednoj porodici potrebno minimum dva automobila...nekad i vise, kada deca krenu da studiraju. Ovde u NRW, ljudi nalaze posao nekad i sto kilometara od kuce, i svaki dan prelaze silne razdaljine do posla i nazad. Kuce su kupili tako da je skola blizu, supermarket i decje igraliste, park da prosetaju kera... otplacivace ih trideset godina, vreme im je isplanirano godinama unapred i tesko im je da zarad visih ekoloskih ciljeva bilo sta menjaju. Dobar posao se sve teze nalazi, skola takodje a cene nekretnina ne idu uvek na ruku...Autoput A40 koji spaja megalopolis od Dortmunda do Kelna je jedan od dva najopterecenija autoputa u Nemackoj i ima frekvenciju od preko 140000 vozila na dan. Srbija je u toj jednacini u nivou statisticke greske!!!!
Ono sto mene dovodi do hladjenja je situacija u kojoj Kinezi sebi mogu da priuste automobil...sta nas onda moze spasti????

Cemu onda ova tvoja prica? Ja sam mislila ti ces da se bavis zelenom temom sa aspekta Srbije: skladistenje i prerada djubreta, industrijski otpad, kontrola industrijskog zagadjenja (Pancevo, Bor...), nekontrolisana seca suma, unistavanje zivotinjskih stanista i zasticenih vrsta, planiranje i zastita zelenih povrsina u gradovima, zakonska regulativa za kontrolu emisije izduvnih gasova, zelenopismenjavanje ljudi da pre svega cuvaju svoj mikrosvet tako sto ce npr. da pocnu da bacaju djubre U kante...

Poceti ekolosku temu u Srbiji sa problemom globalnog otopljavanja i trosenja rezervi nafte...to je kao da za svadbu pod satrom u Stublinama, po kisnom danu, obucem Diorovu vecernju haljinu iz kolekcije za prolece-leto 2007 i Christian Louboutin salonke, a Sony Ericsson Black Diamond stavim u Birkin tasnu, sednem u custome made Toyotu Prius i krenem...


Da, to za Kineze je zabrinjavajuce.

Secam se onih starih slika iz Kine sa nepreglednim morem biciklista kako idu na posao, ili bilo gde. Zamisli kad svaki od njih sedne u auto! A trude se, iz sve snage se trude, da do tog "standarda" dodju.

I, MB, btw, Ivan govori o buducnosti. Srbija i buducnost, hmmm, that's a proposal.


pa da

i ja o buducnosti...jednom cu i ja imati taj birkin bag i to preko reda i to u tri farbe - bela, crna i baby blue...a tek louboutin-ke....eh ta buducnost


Izvini što sam te razočarao, Modesty

Modesty Blaise wrote:
Cemu onda ova tvoja prica? Ja sam mislila ti ces da se bavis zelenom temom sa aspekta Srbije: skladistenje i prerada djubreta, industrijski otpad, kontrola industrijskog zagadjenja...

Ovo je serijal Suočavanje s budućnošću, ekologija je jedna od tema, ne jedina. Stay tuned.


Modestyna maza

Ajd sad, znaju sve pticice na grani da si Modestyna maza i da je ne mozes razocarati...
Samo sam trazila dodatno objasnjenje o cemu se radi, malo sam pogresno razumela motive...
Negoooooo, ako ovaj tekst prevedes na kineski i zveknes na zvanicni sajt KPK pod primarni ciljevi za narednu petoljetku...dobio si me nacisto...

A Srbije sto se tice...a i mnogo cega drugog...

You have always been a doer not a stewer, honey. Do not let me down, pretty please


i ja pozvan na tu svadbu u stublinama..

uuuuuu, baticeeee.. i ja pozvan na tu svadbu u stublinama.. ma jebo naftu.. di su pare za ćorbu, sad.. i tako će posle 2012. biti nafte kolko oćeš, al amerike nešto teže.. možda po ispostavama..
al šta ću obuć za tu priliku, a da te ne osramotim, tako idealnu?. setih se posle pretprošlog najdželovog koncerta odemo ti mi kod njega u interkonti 5i jubilarni.. kad je nešto ipak svanulo vidim ja on merka onu moju hendmejd majicu, znaš onu sa skuvanim mozgom i "natpisom" ispod: a la kard - filadelfijaE in maj majnd.. i ja šta ću skinem je, iscedim od suza i dam mu je.. a on ne mogaše da poveruje, te skide svoje patrikkoks zelene cipele i levu dade meni a desnu sanjiŠ.. tako ćeš me i prepoznati.. osim po hrabrosti.. na desnoj nozi ću imati čarapu s prstima po meri.. ištrikale mi neke blogerske drugarice..
(Pssss) i šta kažeš kiša će.. a el se sećaš kako su prošli put svu noć nad mostarom padale modre žabe?. ili je to bilo modro pančevo, vrag bi ga znao


Delfini su bili majmuni...

kojima se nije svidelo kopno
Obuci Boss Red crno odelo, belu kosulju od juce, ali da sece od stirka, ostavi prva dva dugmeta raskopcana, dodaj one dugmice za kidanje na revere, stavi rukavice za voznju od vestacke koze - ja nosim kintu za muziku, ti bose noge i apsolutni sluh, upali Toyotu Prius i vozi... levom stranom obrenovackim drumoooom...


od tapeta ću te pravim, jadan..

i meni se sve manje kopni po kopnu.. učiniću ti to da dođem bos u boss-u, al da znaš: od košulje peglam samo kragnu i ono malo života oko pupka.. štirak obavezno domaći, od kratkotrzajnih.. od silikona pristajem samo na one iz biciklističkih rukavica, i baš nisam noćas mogo da spavam od brige za silikonskom dolinom.. nemož pošten ćovek od ovih q10 fosila da pogleda di je upo.. aj bre na reciklažu i raspadanje.. treba nam đubre za gorivo, bre.. negooo, ti ponesi kintu i za ružmarin.. ja puko sve pare na neke molere da mi vrate one tapete po kojima je neko ispisivo matematičke formule.. jebo i tojotu.. od tapeta ću te pravim, jadan..


ja zamisljam auto

na wirless:)


Ali...

Sto niko ne kaze nesto o spoju H(2)-O? Sta fali vodoniku-kiseoniku? Sto ne predjemo na spoj vodonika-kiseonika? Pa da vidis prasak, kada se stvara voda, kolicinu slobodjene energije? Vec su napravljeni motori, sve je Ok-et!


U Holandiji postoji autobus

U Holandiji postoji autobus na vodu, ali jos nije i zvanicno uvrsten u saobracaj. Probni testovi su izvrseni i sve je sasvim u redu. Razvija brzinu od oko 90/km, a nista ne zagadjuje.Jednom recju idealan. Pravi problem je sta sa onolikim autima koji su trenutno u prometu ako se podje sa masovnom proizvodnjom novih????


Vodonik jeste...

..idealno ekolosko gorivo ali je daleko od komercijalne upotrebe...Nije u pitanju samo problem sa postojecim voznim parkom...veci je problem zastita od eksplozije...Eto, i taj autobus moze da razvije brzinu od max 90km/h...U Australiji je neko test vozilo sa motorom na vodonik preslo silne kilometre ali je sve to daleko od komercijalne proizvodnje i upotrebe...


Sada malo...

...pausalnih informacija, onoliko koliko me secanje sluzi. Prema informacijama koje sam dobio od mog profesora (davne '97-'98), jedna od najzapaljivijih supstanci poznatih coveku je upravo - benzin! Prema njegovim recima, postoji tehnologija koja omogucava krajnje bezbednu manipulaciju i smestanje vodonika, a on je u takvim uslovima manje opasan od benzina. Koncentracija energije u tecnom vodoniku je oko 3 puta veca nego u benzinu (zato se sve to i cini opasnim, jer treba ohladiti tecan vodonik, tj. smestaj goriva se dovodi u pitanje).
I nije tacno da je H2 gorivo "idealno" u smislu ocuvanja zivotne sredine, nazalost, takva stvar ne postoji. Problem (hmmm, kako se uzme) je u tome sto oksidacijom (sagorevanjem) vodonika se oslobadja ogromna kolicina energije (mislim, to je superica, puuuno energije), koja je - toplotna energija! To izaziva da se iz usisanog vazduha (koji je bitan za oksidaciju, sadrzi kiseonik, ali i N - azot) stvaraju zbog visoke temperature stetna azotna jedinjenja - NO2, NO3, N2O5 i citav niz ostalih kombinacija. Ovo su otrovi, koji izazivaju razne zdravstvene probleme kod svih zivih bica. Ali ipak, ukupna emisija stetnih materija je kudikamo manja od postojeceg zagadjivanja, upotrebom fosilnih goriva.
P.S. Idealno bi bilo (po zivotnu sredinu) kada bi se tankao i tecan kiseonik, ali, ali, ali, CABOOOOM! To je vec katastrofalno opasno, tecan kiseonik je ziva bomba! :-)


Mixed bag

Neke od ovih informacija su netacne: benzin je gorivo koje ima najvecu prakticnu koncentraciju energije. Zbog razlike u gustini (pri atmosferskom pritisku): vodonik: 0.067 g/cm3, benzin oko 0.7 g.cm3, benzin ima znatno vecu koncentraciju energije od tecnog vodonika, oko 3 puta, cini mi se. Postoje nacini da se vodonik skladisti efikasnije nego kao tecnost, ali problem je sto je proces skladistenja i ekstrakcije previse spor za prakticnu upotrebu. Ali na tome se radi.

Vodonik kao gorivo jeste tragican, u smislu sagorevanja. Ali, niko normalan ne bi koristio vodonik u to smislu (znaci, kao u raketi), vec bi se vodonik koristio u gorivim celijama, koje bezbedno i kontrolisano oslobadjaju energiju putem elektrohemijske oksidacije. Tako da je jedini proizvod reakcije voda.


Nikako se ne slazem, tj. niste u pravu

Malo sam preterao, doduse, tecni vodonik nema 3, vec 2.8 puta vecu koncentraciju energije od benzina. Evo: "Hydrogen is a colorless and odorless gas. Its density is 0.0899 g/l (air is 14.4 times as dense). Hydrogen boils at -252.77°C. Liquid hydrogen has a density of 70.99 g/l. With these properties, hydrogen has the highest energy to weight ratio of all fuels. 1 kg of hydrogen contains the same amount of energy as 2.1 kg of natural gas or 2.8 kg of gasoline."
To je na ovom linku.
Takodje, ako bas, bas ne verujete, a Vi proverite isto to ovde, ili ovde.

Takodje, nije mi jasno kako ste dosli do zaključka da bi se vodonik koristio kao gorivo za raketne motore. Ako vi usisavate vazduh, a upravo to morate da radite u SUS motoru, Vi se ne mozete osloboditi azota, te nastaju jedinjenja o kojima sam pricao. A raketni motor je nesto sasvim hiljadito, on radi na principu pravljenja reakcije usled gubitka mase sistema (raketa kao sistem gubi masu, jer trosi gorivo, pogledati formule Ciolkovskog i Meščerskog), dok SUS motor radi na totalno drugačijem principu.


Hmmm

Razmislih jos jednom i - bili ste u pravu! Jeste, ako poredimo koncentraciju energije po jedinicnoj zapremini, onda benzin ima vise energije nego tecni vodonik, negde oko 3.7 puta vise. Sto znaci da se u 1 litru benzina nalazi energije kao u 3.7 litara tecnog vodonika. A ja se vezah za tezinu, greska u koracima! Damn it, ispadoh blesav! :-)))


Samo jos ovo :-)

Svi smo u pravu, samo je bitna primena. Kod masina gde se vodi racuna o smanjenju mase, tj. tezine (kao sto je raketa, ili avion npr.), tecni vodonik je idealno gorivo, jer on ima vecu konc. energije po jedinicnoj tezini u odnosu na druga goriva (ionako 90% tezine rakete cini gorivo, sto znaci kada bi se koristio benzin npr. (looooool), onda bi za istu tezinu rakete domet bio 2.8 puta manji, ako uopste smeju da se ovako banalizuju stvari! ;-P). Kod automobila bih se slozio da je ispravnije racunati konc. energije po jedinicnoj zapremini, jer niko normalan ne bi zeleo da mu rezervoar bude skoro 4 puta vece zapremine da bi mogao da "uskladisti" istu kolicinu energije kao da koristi benzin.
I evo prekidam, necu vise da gnjavim o (L)H2 gorivu, iako mislim da ne trolujem! (ma kako suludo izgledalo, ma koliko da je tesko/skupo da se dobije vodonik, on je definitivno resurs u izobilju i ubedjen sam da ce se koristiti u masovnoj upotrebi, ali ko zna kada) :-)


Vodonik

Problem je veliki s vodonikom: kako ga dobiti? Ako potrošimo više energije ma dobijanje vodonika nego što dobijemo njegovim sagorevanjem, onda od celog posla nema ništa. Zanimljivo je da je danas objavljena vest da su neki naši majstori Voja i Nenad otkrili novi pogonski materijal kojim bi se rešila energetska kriza. Videćemo šta će od ovoga biti, ali mi sve miriše na novu hladnu fuziju.


Zaboravna brigada, u napad! :)

Nemogu se setiti imena profesora sa Masinskog fakulteta koji mi je predavao pogon letelica, ama bas nikako. Od njega sam dobio razne informacije o vodonicnim motorima, kako su bezbedniji, jaci i manje zagadjuju (u odnosu na klasicne SUS motore)(i ne zamerite mi, bilo je to davne 1998.). Ali citava zavrzlama sa dobijanjem vodonika je u koriscenju solarne energije - sve ostalo nema nikakvog smisla, jer ce se trositi planetarni (zemaljski) izvori energije i to u vecoj meri, naravno. Fora je u ogromnim ulaganjima u pustinje, gde bi se montirala polja solarnih ploca i gde bi se vrsila elektroliza vode. Ali, koliko vidim, uopste se nije ni krenulo sa ovom izvedbom, a nafte je sve manje.
P.S. Video sam skoro BMW sa vodonicnim motorom koji razvija max brzinu do 280 km/h i poprilicno je startan (opet zaboravih koliko vremena mu treba do 100km/h). Ludacka kolica, sa isto tako ludackom cenom (ali cak nije ni na prodaju, to je radjeno cisto eksperimenta radi, da se pokaze da je to sve moguce).


Naravno, teorija zavere!

Nista se ne brinite, odmah sledi teorija zavere! :-) Eto zato se velike sile toliko bore za sadasnje (pustinjske) zemlje, jer poseduju ogromna prostranstva gde se mogu postaviti solarne ploce, i gde je suncevo zracenje na Zemlju najjace. Tako da su sadasnji proizvodjaci energije, zapravo i najpotencijalniji buduci proizvodjaci energije! Zavera ispred svega! :-)))


vodzo,

"...Vec su napravljeni motori, sve je Ok-et!"

daj link


Evo, evo!

Probajte:
Ovo,
a može i:
ovo....
Ovaj prvi link je ka tom automobilu o kome sam ranije pricao, a ovo drugo pojma nemam sta je, ali mi se cini da takodje siba na vodurinu. Eto. :-)
Nadjoh i neki detaljni info o BMW H2R, sto se moze videti ovde.


Problem energije

Ok, kad vec radim u polju, da pojasnim neke stvari koje Ivan pokrece. Problem energije u svetu ima dva aspekta:

1. izvor energije/proizvodnja,...

2. skladistenje i koriscenje uskladistene energije

Resenja za prvi problem ima vise. Solarna energija je najjednostavniji, zatim energija biomase (biogoriva), najgore resenje je nuklearna energija.

Solarna energija ne stvara zagadjenje, ima je u izobilju, ali nije dostupna 24/365 u istoj kolicini (na odredjenoj tacki planete) i solarne celije koje se danas upotrebljavaju su previse skupe - potrebno je da rade oko 20 godina da bi proizvele energiju ulozenu u njihovu proizvodnju. Postoji vise tipova solarnih celija koje se trenutno istrazuju, koje bi mogle biti jeftinije (i po ceni i po ulozenoj energiji), ali nisu ni blizu komercijalne primene. Uz to, iako imaju ogroman potencijal, trenutne performanse su na nivou postojecih sistema.

Energija biomase je "environmentally neutral", znaci CO2 balans je nula, ali ne doprinosi smanjenju CO2 u atmosferi. Pored toga, nije dostupna, niti ce ikada biti, u kolicini koja bi mogla da zadovolji 50% svetskih potreba.

O nuklearnoj energiji je suvisno raspravljati. Svi znamo da fisioni reaktori proizvode nuklearni otpad. Fuzioni reaktori jos ne postoje i pitanje je da li ce i jedan biti operativan u sledecih 50 godina. Uz to, cena jednog reaktora ce verovatno biti ogromna. Mislim da u kratkom roku (30 godina) ovo nije resenje.

Drugi problem: skladistenje energije. Ovo treba da zameni naftne proizvode. Najverovatnije resenje je kombinacija vodonik/gorivne celije. Na skladistenju vodonika se dosta radi, kao i na gorivnim celijama. Ja mislim da je velika verovatnoca da cemo za 15-20 godina imati zadovoljavajuci sistem koji ce biti bar na nivou motora sa unutrasnjim sagorevanjem, verovatno i bolji od toga.

Ali, hteo bih za kraj da napomenem da 2. bez 1. ne znaci nista.


Da li bi mi objasnili ...

..sta su to gorivne celije?


Fuel

cells (da li postoji neki drugi prevod?).


traganje

Čini se da ni zalihe nafte, ni primena novih tehnologija energije (ili obnovljivih izvora energije), ni ekonomski razlozi (čitaj profit) za ili protiv nove energije, nisu ni blizu pravom traganju za vek u kojem smo - a to je voda, pitka voda. Nedostatak pitke vode je sumorna tačka u suočavanju sa realnošću i neposrednom budućnošću jer šestina stanovništva Zemlje ima taj problem SADA, a svega desetina stanovništva se bavi "with shortage of oil and prices", neminovno je setiti se početka rata sa Irakom (a bogami i Iraka sa Iranom).
Ako postoji dobra vest za Srbiju, to je da je prirodno bogata vodnim resursima (po procenama, jer nema strategije ni za površinske, dubinske ili podzemne vode, ni za njhovo čuvanje ili unapređenje, a ni za eksploataciju). To bi morala biti tema i sadašnjosti i budućnosti.
Danas je situacija sa naftom (izvorištima) tema samo bogatih i razvijenih, a moj lični stav je da izvori energije za budućnost ne bi trebalo da izazivaju preteranu zabrinutost, ali bi nedostatak pitke vode trebalo JAKO da nas brine već danas.


Nema frke :)

Nafte ce nestati. Zamenice je nove tehnologije. Planeta ce se regenerisati i oporaviti. Super! :)


jeste, ali ce do tada pola

jeste, ali ce do tada pola polulacije biti pobijeno medjusobno u raznim ratovima za te preostale tehnologije :-)
svetla buducnost!


Bez nafte

Ja mislim da je i vreme da znacaj nafte u razvoju civilizacije krene nizbrdo. Ja se nadam da su prognoze koje to sugerišu tačne. Ima i nekoliko cinjenica, koje ja površno prepoznajem, koje na to ukazuju

- Ja mislim da u razvijenom svetu nema govora o CERA prognozi i da alternativni izvori i efikasnost korišćenja energije već rastu skoro, ili brže, nego potrebe za energijom (potrebe implicirane iz istorijskih podataka, pre nego što ih uštede efektivno smanje). Nisam stigao da prosledim tvoj CERA link ali pretpostavljam da su osnova njihovog razmisljanja Kina i Indija. Tu se može pokazati da je CERA pod uticajem starih predrasuda o ovim zemljama iako je kod njih rast takav da implicira visegodisnji porast potrebe za naftom (eno ga, npr, Vinod Košla, Indijac, koji može da dovuče milijardi dolara investicija u Indiju koliko misli da je razborito, na sva zvona priča o bio-fuels (Jasmina T. spomenula negde na njenom blogu). U razvijenom svetu ubrzava reprezentacija bio-fuels i efikasnosti.

- Ovaj 95% podatak što navodiš jeste indikativan, i neka mutna kristalna kugla nama sa strane u strategijsku analizu budućnosi kompanija koje rafinišu gorivo, ali zbog povišene cene nafte kompanije imaju višak keša i "moraju" da ga potroše (tj od managementa se očekuje da ima pametniju ideju, i obično je imaju, o tome šta da rade sa kešom umesto da ga drže na deposit računima). Rad na R&D na rafinisanju bio-materijala (ja sam jednom prilikom čuo da je u razvijenom svetu procenat bio-materijala u gorivu sada oko 10%) kao i na obezbeđenju bio-sirovina je, po mom nagađanju, jeftiniji od traženja novih nalazišta nafte pa je tako sama cifra od 95% nešto manje relevantna - okretanje bio gorivima, balansirana pounda i potražnja, između ostalog i efikasnošću, ne ostavljaju mnogo prostora uspešnim firmama nego da kupuju svoje akcije, čak i da tvoja cifra od 95% u ovom trenutku nije veća od, npr, 50%.


Life after the crash

Jedan gospodin, Matt Savinar, gle cuda Amerikanac, prakticno pravi karijeru od, jednim delom, ozbiljnog istrazivanja na temu Peak Oila, preciznije, tacne uloge nafte u civilizaciji kakvu poznajemo danas (recimo, koliko bez nafte ne mozemo imati ni ovaj racunar na kome kuckamo nase komentare - ne samo da ne moze da stigne do nas lako, vec i samu plastiku od koje je uglavnom sacinjen moze biti malko problematicno proizvoditi) a drugim delom "doomsday" proklamacija svakome ko zeli da ga slusa, koje su makar podrzane povrsnim analizama onoga sto se moze preduzeti na tu temu.

U svakom slucaju, preporucujem njegov sajt kao odlicno stivo za svakog ko zeli da udje u PEak Oil problem - ima tu dosta da se cita, ali je lepo organizovano i prikazuje stvar dubinski, ali razumljivo.

Elem - http://lifeaftertheoilcrash.net/

Inace, mislim da ova tema jeste sasvim odgovarajuce i jasno nazvana - Suocavanje s buducnoscu i da, iako problem proizvodnje energenata jeste pre svega problem razvijenog sveta, taj svet u informatickom dobu sve vise oblikuje buducnost citavog covecanstva, pa tako i Srbijice. Ergo - suocavanje s buducnoscu Srbije jeste neraskidivo povezano sa buducnoscu civilizacije kakva je sada. Nije Srbija toliko mimo sveta. Bravo Ivane, za pokretanje serije, kako bismo ih nazvali... recimo, masivno-mreznih interaktivnih panel sesija, na ovu temu.


Da njega su citirali i u kongresu...

....ima jako dobre tekstove i definitivno vredi otići na njegov sajt.
Inače i na wikipedii imate članak o peak oil-u koji vredi pročitati http://en.wikipedia.org/wiki/Hubbert_peak .


koliko sam ja upucen

alternative koje mogu da pariraju nafti u proizvodnji energije su samo 3:

1) postojeca nuklearna tehnologija (sa poboljsanjima)
2) fuzioni reaktor, dobijeno je zeleno svetlo za izgradnju, ali nije sigurno da li ce stvar da 'proradi' na vreme, znaci u narednih 30-50 godina...
3) energija sunca, ali ne na principu solarnih celija, vec na principu farmi ogledala koje bi fokusirale svetlost i zagrevale 'vodu', sto se onda dalje vodi na konvencionalne gasne turbine...

Naravno, sve 3 varijante su dosta skupe, i logicno je ocekivati da ce bogati da se izvuku, a siromasni, tj. mi, cemo da nadrljamo...

Sa druge strane, rezervi uglja ima za jos 200-tinak godina, tako da ce siromasnima termoelektrane verovatno da budu alternativa, sto nije dobro s obzirom na zagadjenje i klimatske promene... Dakle, nesto mi izgleda da ce kad nastupi globalna energetska kriza, siromasni krenuti da grade TE, i da spaljuju sve sto se moze spaliti (ugalj, drva, gas...) a to ce ubrzati ekolosku katastrofu, i podici tenziju izmedju bogatih i siromasnih...

Ma koliko smesno igledalo, mislim da nasi politicari i ovo treba da imaju na umu, kada beze od EU kao djavo od krsta...


Pokusacu da ne zvucim skroz "defetisticki"

ali sa prostog stanovista opstanka ljudske vrste, sa akcentom na "ja i moji najblizi - moj narod - moj kontinent ..."

sasvim je realno za ocekivati da neki buduci fanatik - diktator najverovatnije upravo u USA proceni da ne vredi cekati, stisne crveno dugme, unisti 99% populacije na planeti i time prezivelom 1% populacije "obezbedi" da im preostale zalihe fosilnih goriva traju mnogo mnogo duze. Ne lezi vraze, za sada sve ovo zvuci kao sci-fi ali kada cena sirove nafte krene da skace, recesija uzme maha, sve ce vise biti pristalica raznih desnicarskih i kvazi-desnicarskih partija, mini diktatora i laznih mesija. Uvek bilo, uvek ce biti. Ono sto na zalost ovog puta ne mozemo uciniti - ne vredi da kopamo bunker ispod kuce i skladistimo tursiju "za crne dane" jer ako takvi dani dodju, vreme poluraspada radioaktivnih materijala ce uciniti da nam tursija ne traje dovoljno dugo :(

U svakom slucaju, suvise smo mali da nesto prakticno uticemo na tok stvari. Ono sto mozemo - je da se sklonimo sa glavne dzade.

Ovu najgoru verziju sam izrodio iz maste, ne iz nekih konkretnih podataka. Ne zaboravite ipak, na ozracenom zemljistu je nemoguce ziveti, ali je naftu moguce eksploatisati u otezanim uslovima. U odsustvu straha od odmazde, USA zaista nema razloga da ne istrebi ceo bliski istok, rusiju pa cak i evropsku uniju... ostaje im servernoamericki i juznoamericki kontinent i sva nafta ovoga sveta. Narod se tu nista ne pita i to me jedino plasi. Razlog zasto se to do sada nije desilo je - zato sto se jos uvek vise isplati imati trziste... kada prestanemo da budemo "isplativi" i postanemo "teret" ... bacice nas kao iznosene patike.


zivot

Svi ovi problemi o kojima pisete,nece isceznuti dok ne iscezne nacin na koji zivi ceo savremeni svet.A posto taj nacin nece nestati onda ...


...

Hoćemo još... :)


Usud ljudski

je da tek kad dogori do nokata, mi se cesemo i pitamo se sta da radimo... Morali smo da prodjemo kroz ratove, inkvizicije, bolescine, i svakakve nepotrebne tragedije i razaranja da bi danas, koliko-toliko, ziveli u civilizovanom svetu (bar ova zapadna strana). Volim da dam primer Radovana III. Milslim da, skoro, ne postoji neko ko se nije gledao, i kikotao se, na Radmiloviceve fazone, iako ta predstava govori o razaranju naseg drustva, i gotovo sigurnom gadjanskom ratu koji ce kasnije uslediti. Takodje i balkanski spijun, Dusana Kovacevica, podsmeva se nasoj ksenofobiji i skepticizmu sa takvim monolozima koji kasnije postaju sasvim prihvaceni pa cak i vladajuci nacin razmisljanja u Srbiji. Posle terora drugog Svetskog rata stvorene su UN, sa plemenitim ciljem, ali mi se cini da bi ih tek mozda novi rat prodrmao ponovo i vratio na pravi put. Da li ima preventive? Da li smo spremni da razvijemo vestinu prepoznavanja opasnosti sa ppirpemom resenja za to sto dolazi, ili samo iskustveno mozemo nesto nauciti, tako sto ce preziveli o tome brinuti, istina, sa veoma jakim motivom.


Mirko

Ovako, posto sam procitao blog i niz komentara, da se ubacim i ja...

1. "Peak Oil" sto znaci vrhunac svetske "proizvodnje" sirove nafte, a inace se termin proizvodnja u literaturi na engleskom koristi sinonimno sa explotacijom, nije se jos desio, niti ce se desiti uskoro.
2. Ako pricamo o nafti kao o najsire koriscenom izvoru energije na planeti, onda pricu vredi malo prosiriti i na organske (u hemijskom smislu) izvore energije tako da pod temom obuhvatimo i:
-Sirovu naftu,
-i gas,
-i ostale naftne kondenzate,
-kao i skriljce,
-nafni pesak,
-ugalj,
-metan u uglju,
-alternativne oblike nalazista prirodnog gasa

Svi ovi vidovi organskih izvora energije mogu se koristiti i koriste se uporedo sa naftom, i zadovoljavaju energetske potrebe ekonomije.

Ako saberemo sve ove organske izvore energije za koje vec postoje tehnologije, i napravimo jednu konzervativnu extrapolaciju tehnologija za extrakciju i proizvodnju energije iz ovih izvora, onda dolazimo do zakljucka da nema mnogo razloga za paniku, tako da nemorate zuriti da prodate svoj benzinac.

A svet ce preci na druge izvore energije kada ti drugi izvori postanu jeftiniji i budu mogli da se proizvode u vecim kolicinama nego nafta i drugi organski izvori. A to ce se verovatno desiti pre nego sto mi uspemo da iscrpemo sve organske zalihe kojih ima MNOGO.