Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Vezite se, polecemo

Boeing 747-400 simulator letenjaBoeing 747-400 simulator letenjaSpadam medju one ljude koji cesto lete avionom. Nekada mi je to bilo zanimljivo, ali je vremeno preraslo u prilicno smaranje. Uglavnom mi je vazno da dobijem neko lepo mesto gde mogu da otvorim svoj laptop i na miru da radim. Ako uspem i da dremnem, to je onda poseban bonus. 

Medjutim, moje poslednje putovanje u Boeing-u 747-400 je ponovo unelo uzbudjenja u moja letenja. Let sam provela ...... pilotirajuci !!!

 

British Airways poseduje trening centar na Heathrow-u, gde je smesteno 14 simulatora letenja prilagodjenih razlicitim tipovima aviona. Svaki od simulatora vredi preko deset miliona funti, a ne mali trosak predstavlja i prateca infrastruktura. To je skupa oprema koju malo avio kompanija poseduje, te je stoga zakupljuju da bi vezbali svoje pilote. O kvalitetu obuke govori cinjenica da piloti nakon zavrsene obuke odmah voze putnike. Po proceni pilota koji je mene obucavao, dozivljaj je 90% autentican. 

Safety training roomSafety training roomPonekad u centar obuke zaluta i neki entuzijasta, a ove nedelje sam to bila ja. Da bih usla u trening centar, morala sam da pokazem dva licna dokumenta sa fotografijom, a po ulasku i da obavim razgovor sa radnikom iz odeljenja bezbednosti.  Uzbudjenje je naislo dolaskom pilota zaduzenog za moju obuku. Pojavio se u punoj uniformi i pricao oko pola sata o glavnim komandama aviona. Malo sta od toga je uslo u moju glavu. Sto zbog kolicine informacija, a sto zbog adrenalina koji je pumpao u iscekivanju odlaska u simulator. Gledano spolja, simulatori lice na levitirajuce frizidere i nisu me previse zainteresovali, ali su moja usta ostala sirom orvorena cim sam krocila unutra. 

........ a onda smo krenuli na put. Ispred prozora kabine se nalazi platno na koje se emituje slika koja odgovara prizoru prilikom leta. Pritiskom na par dugmica, nasli smo se na pisti za poletanje.  Pilot do mene je ukljucio motore, a moj zadatak je bio da podignem celicnu pticu u vis. Uspela sam !!! Naravno, uz dosta muka, treskanja, krivudanja i strucnu pomoc. I eto mene, pilotiram nad dolinom Temze. Rukujem velikim avionom, a ispod mene mali Canary Warf, Tower Bridge, London Eye..... Simulirana romantika predvecerja nad Londonom. 

Spoljasnost simulatoraSpoljasnost simulatora

Rukovanje avionom u vazduhu je relativno lako. Uz primetnu inerciju avion prati komande i cinjenica da nema nicega u sta moze da se udari tokom voznje, samu voznju cini jednostavnom. Moje samopouzdanje je poraslo. Pa ja vozim Boeing 747!!! A onda je moj trener ukljucio turbulencije, prvo blage, onda srednje jacine i na kraju prilicno jake. Dodao je i malo magle. Tek da me ubaci u stanje panike. Da ponovim, prilicno naglaseno stanje panike.

Valjalo je sleteti nazad na Heathorw. Ehmmm, u mom slucaju prepustiti autopilotu da to obavi je bio ispravan izbor. Pri svakom sletanju bih malo zanela u neku stranu, ili prekasno ukocila, isla previsoko, ili prenisko, a u najgoroj varijanti sam skakutala po pisti kao zaba. Shvatila sam da kada jednom uzletis, prizemljenje ne ide lako.  

Moje odusevljenje, bodrenje same sebe i psovanje naglas prilikom neuspeha su naveli pilota trenera da doda malo vise zabave u celu avanturu. "What about window shopping in New York?" Always! Malo podesavanje na kompjuteru doveo nas je u vazdusni prostor iznad Njujorka. Let iznad Menhetna i suvise nisko spustanje da bi videli statuu slobode. Sigurnosni sistem aviona prodorno vice: "OBSTACLE, PULL OUT, PULL OUT, PULL OUT !"

                     Sletela !Sletela !     Vazi, ne vici. Evo slecem. "Drzi se JFK, hitam ka tebi" Bilo je truckavo, turbulentno, i u svakom slucaju riskantno po eventualne putnike. Resultat: Boeing 747 stoji citav, ali na livadici pored piste. Na monitoru simulatora pise: "Nearly crashed". U svakom slucaju idem ponovo.Ohrabri me ono "nearly".


Zavidim ti. Moraću u

Zavidim ti. Moraću u London. :)

Pošto je to zadovoljstvo?


Cena je

35o funti po coveku za pola sata. To je najeftinija opcija. Ostale ifo na http://www.ebaft.com/


bez naslova

Mislim, hiljadu tih dugmica i pokazivaca ispred tebe i oko tebe...Nekad se jedva snalazim i sa instrument tablom u kolima :)
Uvek sam se divila pilotima.

PS A da li piloti imaju neki pozdrav kao rudari ili mornari?


Nemaju

... ali su vrlo samouvereni i zgodnjikavi (ko voli uniforme:-))


Verovatno da

neki od njih imaju i svoje idole:


bez naslova

Nadam se da im idoli nisu ovi


iz dnevnikami letenja

Кa Onamo (28 decembar 2004 )
Voli da gleda ,veli,pa bi htela na moje mesto doprozora
- A iz krilami da gledate ,pitam je
- Zašto da ne ,nasmejanoće
Kontakt uspostavljen.malko potom mužjoj bi doprolaza ,muka mu veli pa da može do toaleta bez preskakanja.
eto mene u sendviču Bračnog Para.
aerodrom Lua na Malti.Kratko potom ispod nas nekih 10 iljada meteri ‘bunara’ ,dan sunčan,kapetan Jović veli na razglasu :oyas smo u surčinu.Štikla čizme italije se uočava kroz retkost kumulusa.usput pogled, taj nevaspitanko mi, zaluta i u dekolte gledačice uzmene.posvađane dojke štrče dok se u polutami tog izazova nazire tanga.Docent je na katedri za matematiku,onaće,sprema doktorat na Temu zalud rasta niza u opadanju ( ili slično,ako neizbrkah ),a maltu su posetili u sedmodnevnom aranžmanu da bi On ,mužjoj,beogradski ginekolog uxivao u svodu prokatedrale Sv,. Džon u valeti.matija preti ,slikar koji je oslikao kadgod ,mu je omiljen.a videli su i Karavađa . dodaje još da se baš iskupala u hotelskom basenu sa morskom vodom .gledam doktora,ko dukat žut,meškolji se u sedištu ,nebili zadremao.
jedno petnaest životnih godina . . .razdvaja ih.reč po reč dođosmo i na temu religije.napominje da je u hare krišni dobila mnoge odgovore na svoje racionalne potrebe te pitanja koja su je, još kao studentkinju (na sorboni) proganjala.ta vera propoveda neka 4 regulativna principa .prvi ,odricanje od upotrebe mesa u ishrani ( jer na taj način pokušava da od žene- čoveka razvije pozitivne oblike milosrđa ) usmerili su je da postane ‘zadrta’ frutarijanka ,te se pretežno hrani opalim voćem sa stabla jer ono nema dušu pa se tako ne oseća uništiteljem života ničijeg . kafa,čaj, seksualni odnosi su također na listi odricanja kod pomenute indijske religije koja traje od praskozorja civilizacije,naglašava.I taman kad do seksa stigosmo ( nije uopšte on loš sam po sebi ,smeškase , obzirom da ‘dolazi’ iz duhovnog sveta samo način na koi ga mi koristimo ,nema smisla ,pogotovu u današnjoj
civilizaciji,misli ) napred pomenuti kapetan luft- plovila nas obaveštava
- etovam polumaglovitog surčina ispod .
kasnije dok me je (trenutni zet) vozio ka novom sadu ,razmišljam o grešnosti ličnoj ,jer mi se počesto desi da na’ mojoj’ terasi sa pogledom u valeti uzaberem svežega patlidžana . . .a iz saksije nebili alavost zadovoljijo. Đećelimi duša ?

.. . .

Ka Ovamo(25 januar 2005)
uzvuke zamišljene skladbe 'jelvam žao štose rastaemo' čepa mi zet renoa ka Surčinu juče dopodne nebili me uvalio u zrakolet navreme.put zavejan ,putari iznenađeni otkud ga u januaru ,snega, ko opičen pada .uočavamo par sklizanja sakolovoza (šleperi )a i 1 brzotrz peugeot 206 ,eno ga nakrovu ujarku maše nam točkovima.zračna luka beograda,formalnosti,i dok si kazo trt eto nas uvisini na osunčanih 11 km ,naglašava kapetan Simić , spolja je - 65 celzija ,čistomi došlo da se ušuškam kod arapkinje vizavi prekoputa u krilo no neće moći jer uznju mrkogledi brka iste gore list.podeblji.naime, po avijona za tripoli a po se is-prcava nadmaltom.šareniš štampe umreži kraj nogu . . . .listam o mileni pavlović - barili slikarki i pesnikinji,koja u 36oj okonča ž.kreativnost u njujorku zarad muxa bonvivana i biseksualca Tomasa čije je nemire ( i dugove) plaćala.stvorila je veliko delo i odživela neobičan život vazda u pokretu,ponekad kostimirana,često ekstravagantna no bez izuzetka elegantna.kretala se u visokom društvu vojvoda,princeza ,pisaca ,slikara ( drugovala sa de kirikom a laskavo družila sa pikasom). piše. krila od olova je naziv omaža kojim se ovoj izuzetnoj ženi beogradsko dramsko ,odužilo 60g nakon +.gledam potom autoportret Slikarkin, tamnoputa uskog lica sa divnim očima , izražajnim nosom te kosom ko zift grivastom,pa onda piljim (potajno) arapkinju tu na dohvat . . ama ko jaja sliče.
neverovatno.
utom 737 boeing prikoči brzinu te se strovalismo kroz oblake naglavačke i mudima opajasmo pistu aerodloma malteškog tačno odakle se pre 29 dana unebo . . . . snamerom vinuh.


Geeeeronimo!

Na prvu loptu sam nicim izazvan hteo da napisem nesto sto bi kao bilo duhovito u fazonu - sad ce da te prate jer moze biti sumnjivo sto neko uci letenje pa jos nad NY pa sam stopirao jer ima i boljih nacina da se ispadne glup ;) Ako te to privlaci, a privlaci te jer tolike pare se ne daju za nevazne stvari, ako si stvarno uspela to sto kazes, ti si vise nego talentovana. I definitivno "zarazena". Raspitaj se za paraglajding klubove tu gde si, to ti je najjeftiniji i najlepsi nacin za letenje, mozda ima lepsi - ja ih ne znam. O.k. zmajaranje mozda, ali vise komplikacija sa opremom. I pozdrav: Geeeeronimo! Tako se pozdravljamo u padobranstvu, za pilote ne znam.


A moze....

i ronjenje. To je VRLO slicno letenju, samo se spustas kroz vodene struje umesto vazdusne. Jos ako je struja jaka...jupiiiiii, samo rasiris ruke i letis, mada moras da pazis da odrzavas dubinu jer ponekad mozes da dobijes i kombinaciju down current ili up current povrh glavne struje tako da moras malo da pazis na instrumente inace: jupiiiiiii!!!!!!


kod sletanja je jako važno

kod sletanja je jako važno znati ugao pod kojim ponireš ka pisti. kad su nas ono bir vaktile u bivšoj socijalističkoj zajednici radnih naroda i narodnosti, učili sportskom letenju u avio klubo "kablar", instruktor, inače odnekud iz hrvatske, nam je stalno citirao jedan stih iz I svetskog rata:

"umro je jadan jer se nije setio
da proveri kut pod kojim je sletio."

i mi bogami naučismo... to je ko ona pesmica "kvadrat nad hipotenuzom..."


Stvar koja je mene uvek

Stvar koja je mene uvek fascinirala kod vrhunskih simulatora letenja je cena. 70-ih i 80-ih je to imalo smisla jer su kompjuteri blago receno bili "nemocni".
Danas je kvalitetan simulator letenja sto se softvera tice moguce nabaviti za smesan iznos novca. Realisticna grafika je takodje ultra jeftina, cak i kvalitetna VR kaciga. Sto se kokpita tice, to je ipak samo sminka pa i to ne bi trebalo da je skupo.
Da li je zaista moguce da samo hidraulika kosta tolike milione dolara?


Vezite se, slecemo!!!

Ove cike nisu imale autopilota!

..., a i pista za sletanje je bila nemirna:

Uh, dobih morsku bolest, iz odma'! :-)


pozdrav

Piloti jedni druge pozdravljaju sa 'Vedro nebo'. Ostalo smatraju baksuziranjem :))


Pa onda

Vedro Nebo Korto Malteze


a da li je jos uvek potrebno

a da li je jos uvek potrebno imati EU pasos?

znam da pre par godina nisu dozvoljavali ako se nema EU pasos.


Ne treba

Ja imam samo nas Plavi pasos, a moje kolege su bili i sa Brazilskim i Argentinskim pasosima.


a da li je jos uvek potrebno

a da li je jos uvek potrebno imati EU pasos?

znam da pre par godina nisu dozvoljavali ako se nema EU pasos.