Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

IZAĐI I BORI SE !

Opet ja. To je zato što je samo još četvrt dana do ćutanja, a meni čim neko najavi dvonevno ćutanje na bilo koju temu, ja odmah poželim da pričam baš o tome. Obaška kada je tako važno, kao što je sada. Što se više bliži nedelja, meni raste kao kvasac, knedla u grlu. Postaje mi sve važnije.

U poslednje vreme se osećam kao da sam se lepo obukla, nabacila osmeh i krenula u grad, znam kuda sam pošla, znam gde treba da stignem, ali umesto da koračam lepo i ravnomerno, za ledja mi se okačio neko, vuče me za džemper, upro petama u beton i ore...vučem i sebe i njega...je l' vam poznat osećaj? Prosto bih htela da mi se skine sa ledja, sa vrata, meni, svima nama, da nas pusti da hodamo, dišemo, radimo, stignemo kuda smo pošli...da me ne sapliće, da me ne odvlači sa puta, da mi ne oduzima vreme.

Znam da su stranke takve kakve jesu. I to je demokratija. Ipak treba glasati. Naći medju njima, medju njihovim programima onaj koji se zalaže za najviše slobode, za nas i sve oko nas. Onaj koji će nas povesti tome da živimo pristojno, dostojanstveno, u kome će se ceniti ljudske vrline...korak po korak...ako je neko mislio da će to pasti sa neba, prelomiti se na jednim izborima, neće...ali ipak treba glasati, ne dozvoliti da drugi odlučuju umesto vas. Deset godina je jedinica za promene.

Znate, demokratija, izbori, to je privilegija, za mnoge u čijim zemljama toga nema, koji ne mogu da izadju na izbore, koji ne smeju reč slobodnu da kažu. Demokratija i izbori su san, koji su mnogi spremni da plate slobodom i životom. Zato ne učestvovati u tome da se demokratija sačuva, ne glasati, to je luksuz, to je odbacivanje komadička slobode...Slobode reči, slobode izbora, slobode života...Za svaku slobodu se mora boriti, stalno i onda kada je ima i onda kada je nema. Da je sačuvaš ili da se izboriš za nju. Ne glasati znači odreći svog prava i svoje odgovornosti za slobodu. Bilo koju, nema nevažnih ili manje važnih sloboda.

Što su bliže izbori, to ja sve više mislim na mog druga, Darka Rundeka. Znate, Darko je takav kao njegove pesme, mudar i dobar. Nema puno pesnika koji tako liče na svoje pesme. Ono što čujete, to je on, nema prevare, Darko ima zlatno srce. U njegovim pesmama sloboda korača dugim koracima i zato mi se one uvek vrte po glavi u predizborna vremena.

Moja himna 2000. godine je bila Ay Carmela, vrtela sam je po ceo dan...izgleda da je pomoglo...Kad smo već kod slobode, Carmelu sam prvi put čula '98. godine. U avgustu, u Makarskoj je, u nekom klubu, svirao Darko sa bendom. Klub je bio pun kao šipak, bina mala malecka, jedva je stao bend...svirali su i svirali, pred kraj svirke su se u prvim redovima pojavili dvometraši, obrijani, svi u crnim košuljama, njih desetak. Darko je svirao jedan bis, pa još jedan, a za treći je rekao:"Sviraću vam samo još jednu pesmu..." pogledao one u crnim košuljama i dodao "...samo ako obećate da ćete posle toga ćutati i razmišljati bar dva minuta" i počeo je da svira Carmelu. Znate li Carmelu, to je njegov prepev antifašističke pesme iz španskog gradjanskog rata :

mi smo protiv ugnjetača

i njihovih pomagača

legionara i fašista

ay Carmela

...

želja nam je samo jedna

da fašista više nema

mi nemamo avione

tenkove ni kamione

...

gdje se ova pjesma čuje

tamo srce pobjedjuje

ay Carmela

 

Posle pesme je u klubu zavladao muk, Darko je sišao sa bine, ekipa u crnim košuljama se je razdvojila i Darko je u potpunoj tišini prošao kroz publiku, koja se je razmicala i izašao napolje.Za njim je ostala tišina.

 

Zato u nedelju, što bi rekao Darko "Izadji i bori se, u ovom gradu nema mesta za jednog od nas", glasajte, izadjite i borite se za sebe, za slobodu. Nemojte posle da kažete da niste znali...

ispod svih tih zastava

što vijore

...

ja sam slobodan

neka s moga vrata vijori

šal od svile.

 

SLOBODA OD SVIH NAS ZAVISI !

 

 

 

 

 

 


Napast

Okreni se hitro i opali šamar onoj napasti iz prva dva pasusa.


da znaš...

...da me sve više svrbe dlanovi...biće na vreme...a i žiga me u jeziku...


Ay Carmela

El Ejército de Ebro
rumba la rumba, la rumba la
una noche el rio paso
Ay, Carmela, Ay, Carmela.

Pero nada pueden bombas
rumba la rumba la rumba la
donde sobra corazon,
Ay, Carmela, Ay, Carmela.

Contra ataques muy rabiosos
rumba la rumba la rumba la
deberemos resistir
Ay, Carmela, ay, Carmela

Pero igual que combatimos,
rumba la rumba, la
prometemos resistir.
Ay, Carmela, Ay, Carmela.

a ima i fenomenalana film

evo ko hoce da slusa:

http://nopasaran36.free.fr/es/chansons.htm


Ej,

dobra, lepa...a jesi čuo kako se završava Darkova pesma...topovima u daljini i zvukom kopita konja i kola koja vuku topove...filmski, čarobno...otpor!


Da ali Darko je znao da

Da ali Darko je znao da zapeva i http://www.youtube.com/watch?v=R01uXKd4q9w&mode=related&search=
inace kao po obicaju lep tekst.


Kazezoze

mnogo volim ovu pesmu...a podseti me na nešto drugo, jes' mimo, al' opet ima veze sa slobodama...Isabel, seda dama u ovomspotu, inače violinistkinja...dakle to je tako zlatno biće...ona je muško, transvestit, upoznala sam je u Zagrebu, bila sa Darkom...nisam zaista dugo srela tako srdačno, iskreno dobro i nežno biće.Baš sam se raznežila kad sam je sad videla u spotu.


Da Izabel je travestit ali

Da Izabel je travestit ali zaista sjajno svira violinu.Ja sam Rundeka gledao prosle godine u Eindhovenu. Koncert je bio neponovljiv. Volim ja njegove pesme i onaj boemski nastup. Jednom recju dobaar!


Kazezoze,

nema zaista veze njeno opredeljenje sa violinom...sem što mi je u jednom trenutku dok smo se pozdravljale palo na pamet da su u dalekoj istoriji bili u pravu kada su "osobe izmedju" tretirali kao svete, jer poznaju oba sveta, muški i ženski i utoliko su mudriji i senzibilniji...e tu mi je palo na pamet da možda zato tako lepo i svira, jer oseća oba sveta.


Ma Izabel je studirao/la

Ma Izabel je studirao/la violinu u Parizu na odseku za Romsku muziku sa Balkana (veoma popularna u Francuskoj) otuda i toplina koja dolazi iz njene violine.


I ja cu da glasam

deco,

ovo nemojte probati kod svoje kuće (naročito ti Dudo u tvom kupatilu).


Ja volim tvoje tekstove

ali moras da shvatis da ih i ovakvi citaju. Taj apel, da je svaciji glas vazan, me cini vrlo opreznim. Ovaj gradjanin je 100% neko ko obecava.


Probaj da zamisliš

onda koliki je ovo napredak u odnosu na atinsku demokratiju.


Ovaj je

garant radikal, mislim ovaj što skače u kadu na glavu!


mada

će mu možda pomoći u jednom trenutku, da mu sadržaj glave proradi.


Crnokošuljaši

Jelica Greganović wrote:
Posle pesme je u klubu zavladao muk, Darko je sišao sa bine, ekipa u crnim košuljama se je razdvojila i Darko je u potpunoj tišini prošao kroz publiku, koja se je razmicala i izašao napolje.Za njim je ostala tišina.

A onda su momci u crnim košuljama povadili sajle i očistili odžak.

A možda su momci u crnim košuljama pripadnici FAI ili CNT?


nisu

im trebale sajle, mogli su samo da se spuste kroz odžak...
ne želim uopšte da znam čiji su pripadnici, daleko im lepa kuća...sigurno nisu bili članovi biblioteke.


Ma to se šalim...

... sigurno nisu pripadnici FAI (Federacion Anarquista Iberica) ni CNT (Confeferacion Nacional del Trabajo), koje je u španskom građanskom ratu predvodio Buenaventura Durutti, dok ga komunisti nisu ubili. Nego pošto su anarhisti voleli crno, samo mi palo na pamet.


ma s'vatam Ivane...

samo što meni nisu ni malo bili smešni, ne volim takav svet...anarhisti, eh...to je mnogo duboko za pomenuti plićak.


kako ti sve znaaaaas

kako ti sve znaaaaas :-)
nego moze trolovanje malo, jelice, a?
ivane, jel igrica moze i na OSX?


Bebe

samo izvoli i tako smo svi na rubu prolupavanja, a i trolovanje je tu negde...


Ne može, na žalost...

... ali zar me nisi već to pitala? Zasad samo za Windows :(


jel? sorry, ne secam se...u

jel? sorry, ne secam se...u stvari sad nije ni bitno, jer jedan mali, novi MiniMac resava sve te probleme. jeltakotakoje!


A MacBook?

Super je, ima ga moja žena, a nije ni skup.


teze MacBook za sada. i Mini

teze MacBook za sada. i Mini je mobilan, samo da imam da ga uplagujem u ekran/mis/keyboard. pa onda jedni softveri vamo a Oni Drugi tamo, hehe.

edit: cekam da ga jos malo testiraju, malo cu da ga zajmim sa skole da vidim kako radi. doba je fora kad radis sa dva sistema u isto vreme! samo se okrene 'ekran', ona kocka i sa Win.a na OSX! juhu!


Slušajte vas dvoje,

čitam vas ko hipnotisana, ko deda Topalović u drami i isto kao i on mogu da zaključim da ste rešili da nekog otrujete.


evo ti jelice svi odgovori

ma sve je to lepo,

odlična maska...ko zna šta vi tu mutite, al' nastavite samo, neću se više mešam...


hmmmm Ay Carmela

.... ma kod ove pesmice me samo brine to sto je himna ovdasnjih komunista.....
Ma necemo za njih ponovo! Samo oni da odu! Sve sa Kostunistom,kao poslednjim.NADAJMO SE!! Mozda bi moglo da mi bude sve jedno ali nije i nece biti nikada!

p.s. Obozavam vas humor Jelice. Gutam vase postove a osmeh sirok :D)


Anonimna,

znam i ja da se komunisti kite time, ali ne dam, to je pesma za slobodu...uostalom kao što bi da monopolišu i crvenu boju, ali NEĆE BITI ZABUNE ! Znamo se!Ne damo se!

kada nema nikog iza ledja
ispred tebe samo
tihi zrak
jedan poljubac još obraz grije
i sve znaš
(sad si free)

p.s. hvala Prilicno :)


NIt su svi republikanci

komunisti, nit su svi antikomunisti fasisti.


Borba za slobodu,

protiv fasista ili bilo kojeg vidljivog, jasno uocljivog, prepoznatljivog neprijatelja, ugnjetavaca, agresora, osvajaca -- pripada, relativno dalekoj proslosti, odn. istoriji.

Danas - nit' smo slobodni, niti smo neslobodni; nit' imamo neprijatelje (i sl.), niti ih nemamo. Izgleda da je svo ovo jedna velika farsa, maglustina, marketing, cirkus. Sta je sve u pozadini, skriveno iza kulisa, izgleda da znaju samo oni koji neposredno ucestvuju.

Mi samo mozemo da glasamo, a pozeljno je da ne talasamo.

Jelice i ostali, izvinite na pesimizmu.

PS: Naslov pesme Darka Rundeka bio je izborni slogan istoimenog kandidata jedne politicke stranke (da ne pominjem koje, setice se svi). Izgleda da je doslo dotle da, ako bih rekao "dobar dan", mozda bih citirao neciji izborni slogan.


Pedja

ne mora tako bukvalno, zna se ko bi da ograničava...a ja sam i za glasanje i za talasanje.
Što se tiče Darkovog stiha, on je još pre tog korišćenja bio 2000. korišćen kao poziv na izbore, u okviru "Izadji na crtu" i Darku je to bilo jako drago.


Brava, Jelice :)

I za talasanje, naravno:


Onaj osećaj

sa početka teksta,to je nešto kao ono:

na tebe viču ili te mole
ili zadatak ti je pregolem
ako te guraju ili vuku
ili čak tuku

ali,na sreću,posle ide i ono:

samo reci da se SJEĆAŠ

kad su STABLA bila VEĆA

kada SVE je bilo MORE

onog časa kad si STVOREN.

Svakako znamo šta nam je činiti:)


:)

samo osmeh za tebe Jelice


Snežana,

hvala draga :)

u nama vrijeme se mijenja
i svi su opet
spremni da se bore za san

u nama vrijeme se mijenja
sa barikada
reći ćemo no pasaran

sad je vrijeme za to


A sta reci za

Kazezoze,

neće da se otvori...


Vidi stvarno, evo onda neka

Kazezoze,

fala ti 'de čuo i 'de ne čuo...zahvaljujući gledanju tvog linka sam propustila raspevanog Tomu Grobara...hvala ti druže, to je tri bore manje na mom čelu...mozak mi se uz Darka odmorio, što je lepooo
A je l' znaš stihove iz njegove pesme Djavo ( iz predstave "Snežna kraljica"), mnogo lepi:
...
Bijeli svijete
Božjih boja
Varljiva je slika tvoja
Da istinu čovjek vidi
Počeo bi da se stidi

Zato mi je na um palo
djavolje ogledalo.


Ja samo mogu da zamislim

Ja samo mogu da zamislim kako taj Toma zavija, jer sam prestao pre dve godine da se druzim sa TV-om, ali Darko je uvek tu kad zatreba...a stihovi, to mu je poseban kvalitet.


Hvala ti

Jelice drugarice da napisa ovaj blog kao trešnju na šlag na torti. Ko će živ preživeti ovu izbornu šutnju, pa dan izbora, pa prebrojavanje, htela bih samo da se probudim u ponedeljak, ali da mesečarim do izbornog mesta i glasam, ne bi me niko sprečio...:)


sve za

tebe :)

reći evo mene!
koga ovdje ima!
(jer ovo je priča o ljudima
i psima)
lopate u ruke!
lopove u šume!
zašto si se tako
zagledala u me?


ALO ! JEL' ZNA NEKO...

šta dešava, pisalo danas po blogu da će da bude Čeda na Pinku večeras. Ja sad ušla u bordel, kad ono ga nema...ima radikalni Toma...a to nije ni slično...je l' to mi u rasejanju nemamo isti program? U toku je emisija one osobe, pune živine, što glumi da ima 14,5 godina i sva je duhovita-obesilo se, neki glumac, dve napumpanih pluća i Toma Grobar...obučen opušteno, crni džemper na crveni žakar, pa na golo ga obukao, k'o da su ga u požaru na prepad iz kuće izvukli...smeje se spontano i uskoro će i da peva...to ne smem da propustim! Kad se nasmeje, mene prodju žmarci, sva se sastravim...nego je l' kod vas u matici Čeda sad na P?


:)

bio bio
reče mu ona što vodi nacionalni dnevnik da je mnogo optimističan
malko mu se smeškala
gledala na sat (time is money)
pa probiše termin


a mi u rasejanju

ćemo to gledati kada? mrmoti jedni...


Još sam u šoku

jer je na ovom dijasporično obolelom Pinku Toma Nikolić upravo pevao. Umesto Čede i prenosa konvencije DS-a, celo veče turbo folk i na koncu raspevani Toma. Nije bilo ni vesti večeras, valjda da ne bude Čede...


Draga,

ja sam to preskočila, nisam snage za to imala...samo mi to fali u životima, što je mnogo, mnogo je...
(al' sam radoznala k'o pavijan, šta je pevao?)


love is in the air

:-)


ne mogu da verujem?

on, osvešćeni, pevao na stranom, kapitalističkom, imperijalističkom, okupatorskom, uzurpatorskom jeziku?! Srbijo, staricO majko!


mala šala Jelice!

pa nije lud da peva pesmu o kojoj je pre toga na istoj TV Čeda ćaskao

nego, Jelice, kako postižavaš - imaš silne svoje blogove, pa obilaziš i tudje, pa deca, muž, TV, je'l opet seckaš šargarepu?


Snežana, ma kad se prodaju,

na sve su sposobni...
uh, kako postizavam, galopiram na relaciji:dnevna soba (tamo je mirovna kriza izmedju dece mladje oko daljinca za TV, muž mirno sedi, ne da se ometati na lap topu, ko Dalaj Lama)- kuhinja, sudovi u mašinu, mrve na patosu, nahrani mačku br 1. koja zapomaže kao da nije jela godinama - kroz hodnik, svratim u mašinu za veš (kupatilo) - drugi hodnik, druga mačka djipa, juri plišatog miša- zaokret, spavaća soba ( urlik:ko je ostavio lepak u hodniku)- malo na blogove, izmedju na slo info-sajtove, al' tamo je mir mirni...obaška što sam uštedela vreme izbegavši prijem kod premijera u nekoj okolnoj šumi, stvarno sam prenervozna za to danas...ko će da se ulepšava i uneredjuje, pa tamo da jedem one golubije kake i smoltokiram...e kroz pet minuta nazad (lepak i dalje u hodniku), galop po mobilni, zove stariji sin, produžilo se francusko književno veče (to zvuči kao tako providna laž, da sam spremna da poverujem), muž bi da jede, deca sekundiraju, sklopili primirje na nekom muzičkom kanalu, odradim ih, pa nazad u spavaću sobu (tu mi je dopisništvo, blog i svi vi), sa'ću da skuvam one cevke pužove testenine, pa seckanje, za pileću salatu (za sutra), a ako oborim rekord idući put kroz hodnik, na 6 metara sa preponama, eto me brzo nazad...oćeš još?


dosta

you crazy woman


priznajem,

:)
Kaže mi moja drugarica da se umori kad me gleda...moraću da poradim na tome, na smirivanju...


Nemam pojma

od stanja u kojem se iznenada nadjoh nisam mogla da prepoznam pesmu, al neka "nežna" je bila, onako setna, grobarska...bože mi oprosti. Čini mi se da je ovo san iz kojeg budjenja nema, ono emisija Monti Pajtona "Raspevani radikali"...


Jelica Greganovic: "samo mi

Jelica Greganovic: "samo mi to fali u životima, što je mnogo, mnogo je..."


Zoks,

pa 'de si ti meni...lepo te je videti :)


Eto, tu i nigde, bio malo

Eto, tu i nigde, bio malo banovan, cisto radi predizborne foto-tisine.


Ako te...

lepi mi rogovi na slici, fino narasli, zdravi, jaki...uopšte cela sam ubedljiva ispala.


A ne, to je Dejan Stankovic

A ne, to je Dejan Stankovic kostimiran za sledecu blog zurku.


Što ga diraš...

...uostalom to karakterno mnogo više liči na mene, u idućem životu, kad propadnem kroz vremensku rupu, nabaviću brod sa aždahom i pozvaću te u varvarske pohode.


Ni kod mene se nije videlo

Za Jelicu G.: Ni kod mene se nije videlo (USA), a ukljucila sam se bas u 8. Prebacila sam se na tv b92 replike - sad zavrsavaju.


pa ništa...

prikazaće nam reprizu, kad prodje ćutnja :)ili možda bez tona sutra.


Izvinjavam se da li znate ko

Izvinjavam se da li znate ko je radio LDP kampanju?


je l' ovo

neko zbun pitanje?


O pa to je bilo sinoćke...

Videla sam i ja jel'te opušteni džemper na 0.3 sekunde ... brrrrrrrr !"#%$/@$%


O, neverovatno,

pa to danas je znači bila repriza od juče "Raspevani radikali - ponovitev" što bi kazali Slovenci!


bez naslova

Ja cekam blog o muskatlama:)


'Oću Bravare,

obećavam, a ove na slici su toliko tipične...prave ovdašnje.


bez naslova

Samo da ti kazema da OD NAS ZAVISI dal' ce da mirisu.
Idem da spavam. Pricace.. ups...pisemo se sutra.
Laku noc:)


Bravare,

laku noć ! Moraju da mirišu, vidi kako su lepe, CRVENE !


Obožavam crveno cveće


Obećava,

nema šta. Kraljica.


Svim damama na ovom blogu

cestitam pocetak predizborne cutnje.

Mimoza- lakse se dise.


Jao,

fala, što ste pažljivi :)



impresionirata sam,

s' koje strane se ovo gleda?
Vidi se da joj prija...


Izađi i bori se

u ovoj zemlji nema mesta za jednu (Srbiju) od nas.


Džavole

jedan! :)


Bogojavljanje

Hristos se javi, Vaistinu se javi.
Danas je Bogojavljanje. Idite po svetu vodu.
Pliva se na Adi za Casni krst u 12h.


Da,

19.01


LDP prelazi 10%:)

LDP prelazi 10%:)


i mi sad treba da ti verujemo???

sudeci po ovim blogovima morao bi da predje 90% :)))))


Je l'

ovaj osmeh znači da veruješ i ti?


aha ... verujem ...

...isto kao i ti ;)


Mare,

3 puta ti se pozlatila.

(izvinjavam se što sam bila odsutna, radila, a onda zunzala kod Biljane po blogu, 3 puta izvinite)


Evo i mene cirilicom Zovem

Evo i mene cirilicom
Zovem se na slovo, na slovo: 3


Jelice!

Na ovoj adresi mozes da downloads Rundeka samo cesto album nije kompletan: http://pljuga.com/muzicki-bukvar/D.html


Kazezoze,

hvala...videću samo šta ima na onom iz Bgd, inače imam sve njegove albume i ne samo to...moram da se pohvalim :) imam i album koji nikada nije (na žalost) izdat, Apokalipso II, ceo na francuskom. Poslao mi Darko :))...a onda mi ga neko otudjio, pa je dobri Darko ispekao i još jedan mi poslao, em sam gratis dobila njegove zezalice-opuštalice za dušu ( u tom obliku isto koliko znam nisu izdate). Ovaj album na francuskom, pa da čuješ samo kako je to lepo nešto.


Super, imas Apokalipso II!

Super, imas Apokalipso II! Al ti zavidim, a mozda mu to bude sledeci koji ce izdati recimo ove godine. A ova adresa gore, pa mozda pomogne nekom drugom.


Jelice, kad osnivate

Jelice, kad osnivate podružnicu LDP u Sloveniji? :)


Kada

bude iskazan interes...mada svrate oni, svraća i koalicija sukcesivno...:)
...sad, ako je ovo sugestivno pitanje, ja se principijelno ne učlanjujem ni u šta, sem u biblioteke.


I ja sam bio član

I ja sam bio član biblioteke godinu danaaaa... imao sam specijalnu člansku kartu specijalne boje... :)

Mislim da će Vam, ipak, dodeliti neko počasno članstvo... zaslužili ste.


Mrave

moja članska bibliotečka plastificirata ! Ha! Kako to lepo viri iz džepa (da sam muško dodala bih joj češalj, mali, braon-žuti prelivi)...
A ovo, drugo...zvučaću strašno...uh...ali ja bih samo da bude bolje, da se vratimo na pravi put...što ipak ostavlja prostor za kritiku po potrebi. Samo...zaista verujem da čovek mora da se bori za svaki korak, za najbolje u odredjenom trenutku...zato je najbolje da od toga nemam ništa, sem osećaja da sam se potrudila najviše što sam mogla, iskreno verujući u to što radim.