Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Suočavanje s budućnošću III - gorivo ili hrana

Biogorivo: A šta ćemo jesti?Biogorivo: A šta ćemo jesti?Seljaci su do sada uglavnom proizvodili hranu. U budućnosti će, pored hrane proizvoditi i gorivo. Kako proizvodnja nafte bude dostigla vrhunac i počela da opada, moraćemo da se okrenemo drugim izvorima energije. Jedan od izvora u ekspanziji poslednjih godina je biogorivo, koje spada u obnovljive izvore energije i ne doprinosi globalnom otopljavanju, jer je u opticaju ista količina CO2, koja se vrti.

S obzirom da se sve što jedemo može pretvoriti u gorivo, dalji rast cena nafte povećaće isplativost proizvodnje biogoriva. U jednom trenutku biće isplativije proizvoditi gorivo nego hranu.

Uporedimo za početak uslove trgovine (valjda se tako na srpskom kaže terms of trade) Srbije, kao izvoznika žita i uvoznika nafte, i npr. Saudijske Arabije, uvoznika žita i izvoznika nafte.

1975. godine, jedan barel (117 litara) nafte na svetskom tržištu je vredeo koliko i jedan bušel (35 litara) žita, dakle odnos je bio 1:1. Danas, jedan barel nafte vredi 13 bušela žita, odnosno odnos je 1:13. Za zemlju kao što je Srbija, ovo je pogoršanje od 13 puta u poslednjih tridesetak godina. Ovo je dovoljan podatak da shvatimo zašto je danas bolje biti saudijski šeik nego vojvođanski paor. Budućnost je ipak na strani paora. Kako nestaje nafte, biogorivo postaje sve interesantnije.

Proizvodnja biogoriva: Dramatičan rast u poslednjih pet godinaProizvodnja biogoriva: Dramatičan rast u poslednjih pet godinaSvetska proizvodnja biogoriva je u 2005. činila oko 2% ukupne proizvodnje goriva, što je trostruki porast u odnosu na 2000. Neke vlade su podržale proizvodnju biogoriva, što zarad sticanja energetske nezavisnosti, što usled zabrinutosti zbog klimatskih promena.

Brazil trenutno 40% svojih potreba za gorivom zadovoljava iz proizvodnje etanola, koji se dobija destilacijom iz šećerne trske. U slučaju da svetska cena nafte pređe 60 dolara po barelu, Brazilski etanol će biti konkurentan na svetskom tržištu. Do tada će ga štititi subvencije, koje su, mora se priznati, umanjivane tokom poslednjih nekoliko godina.

S druge strane, evropske zemlje, pre svega Francuska i Nemačka, su svetski lideri u proizvodnji biodizela. Ovo je omogućeno evropskom politikom da se za biodizel ne ubira porez kao za običan dizel, dobijen preradom nafte. Čini mi se da sam negde pročitao da su i nama dali dva autobusa koji idu na biodizel.

Kako nafte bude sve manje, proizvodnja biogoriva će rasti. S jedne strane, ovo je dobro, jer umesto da uvozimo gorivo, mi ćemo ga proizvoditi sami. S druge strane pojaviće se dilema: da li je važnije da nahranimo svoje stomake ili svoje automobile? Kako je obradiva površina ograničena, pored tradicionalnih kupaca poljoprivrednih proizvoda, pojaviće se i novi. Pored vaše lokalne bakalnice, za ove proizvode zainteresovana će biti i vaša benzinska pumpa.

Ovo će dovesti do porasta cena hrane, sve dok se ne uspostavi nova tržišna ravnoteža, a to će svakako uticati na životni standard običnog građanina. Pored toga, sama proizvodnja hrane će se suočiti sa čitavim nizom problema.

Nema moderne poljoprivrede bez mehanizacije, irigacije i fertilizacije. Mehanizacije, irigacije i fertilizacije nema bez nafte. Kako proizvodnja nafte bude dostigla vrhunac i počela da opada, čak i pri eksploataciji drugih izvora goriva, kapacitet za proizvodnju hrane će delimično opasti. Kada se u jednačinu ubaci i rastuća proizvodnja biogoriva, očigledno je da će cene hrane porasti.

Situacija je jednostavna: traktori i ostala mehanizacija idu na benzin ili dizel. Pumpe za navodnjavanje koriste gorivo ili struju. Proizvodnja đubriva zavisi od fosilnih goriva (npr, za proizvodnju azotnih đubriva koristi se zemni gas, proizvodnja i transport fosfatnih đubriva takođe zahteva energiju). što je nafta skuplja, to je i hrana skuplja. Što se više zemlje koristi za proizvodnju biogoriva to manje zemlje ostaje za proizvodnju hrane.

Da li ćemo gladovati? Verovatno nećemo, ali ćemo jesti skromnije, manje raznovrsno i pratićemo sezonsku ponudu voća i povrća, uglavnom lokalno proizvedenog.

Prvo čega ćemo se odreći biće tropsko voće i ostali proizvodi koji dolaze sa drugih kontinenata. Biće jednostavno suviše skup prevoz manga i papaja. Ali dobro, ostaće nam jabuke i kruške. Situacija će ipak biti mnogo ozbiljnija u siromašnim zemljama trećeg sveta, gde stanovništvo i danas živi na ivici gladi.

Ovo već samo po sebi predstavlja dovoljan problem, ali nesreća retko dolazi sama. Pored ovoga, suočićemo se sa promenama klime... ali o tome u seledećem nastavku serijala.


Tko visoko leti - koristi kerozin

U celoj toj prichi oko rezervi nafte uopshte mi nije jasna globalna strategija najvecih svetskih potroshacha.
Poznato je, naime, da svetske rezerve nafte imaju rok trajanja - narednih 50 godina.
Kako se taj trenutak bude priblizavao, pretpostavljam da ce napredovati razvoj alternativnih pogonskih goriva.
Zbunjuje me to shto, po mom mishljenju, taj prelaz na druga goriva kasni preko svake mere.
Ako nechega nema ili ga ima sve manje, logichno je da se odrede prioriteti i da se pristupi shtednji.
Hocu da kazem da je sa razvojem alternativnih goriva trebalo pocheti josh pre 10-15 godina kako bismo vec danas vozili na biobenzin.
Zashto? Zato shto postoji jedan strateshki momenat u savremenoj civilizaciji - avio transport. Avion, naime, osim kerozina ne moze da koristi nijedno drugo pogonsko gorivo.
Zar ne bi bilo pametnije sve te rezerve nafte chuvati upravo za odrzanje avio saobracaja, a sve ostale potrebe zadovoljavati alternativnim gorivima?


To bi možda moglo...

... u komandnoj ekonomiji. U tržišnoj ekonomiji svi kupci na tržištu imaju ista prava, a pošto je nafta jeftinija, svi je kupuju. Ako ne želimo da ugrpzimo tržišne principe, jedino što nam preostaje je da oporezujemo potrošnju fosilnih goriva, čime alternativni izvori postaju ekonomski isplativiji (ali i avionske karte postaju skuplje).

Što se globalne strategije najvećih svetskih potrošača tiče, koliko se meni čini, nje nema. Mislim da će rešenja u slučaju energetske krize biti pre svega lokalna.


Trzishna ekonomija i taljige

Jeste, ali ja ti govorim da u trzishnoj, centristichkoj ili bilo kojoj ekonomiji - za 50 godina avioni vishe nece leteti.
Drugo, ja ne zagovaram komandnu ekonomiju glede nafte, vec brzi razoj alternativnih goriva kako bi se sachuvala nafta za one industrijske segmente koji bez nje ne mogu.
Trece, kako ce, npr. USA, na lokalnom nivou reshiti problem nestanka avio saobracaja?

P.S.
Koliko najbrzem brodu treba da stigne od npr. Newcastle-a do New-York-a?


Tačno...

... kako god okreneš, avioni će na kraju biti jako skupo prevozno sredstvo ili u krajnjem slučaju neće leteti. Drugo, za brži razvoj alternativnih goriva, potrebno je da se udari težak porez na naftu, a da se prihodi preusmere na razvoj alternativnih goriva. Treće, ko zna kako, možda je rešenje voz, a možda i zeppelin?


Mini A-bombe na tochkovima - eto rrrreshenjaaa

Da, voz predstavlja alternativu.
Ali osnovni problem ce predstavljati povezivanje Severne i Juzne Amerike i Australije sa ostatkom sveta.

Onako laichki, ja kapiram da cemo se (dobrovoljno) okruziti nekakvim mini nuklearnim reaktorima koji ce pokretati automobile, vozove, brodove i time ozbiljno dovesti u pitanje opstanak civilizacije.


Ne!

Avioni na nuklearni pogon su lose resenje! We've been there!!! Leteca katastrofa, i Ameri i Ruje su pravili takve avione, virtuelno nezavisne od goriva (jer moze da leti mesecima bez prestanka), drugari, sve je to vec isprobano, ali je problem - uh, tesko pogoditi - radijacija. Druga stvar, okanite se vise fisionog goriva kao alternative, to je "svileni" resurs, covece, treba da se dogodi Supernova da bi dobio elemente teze od gvozdja!!! Pa to je kao zlato vredno, i taman posla da je u izobilju! Nije sija nego vrat! Nije nafta vec je Uranijum!
Alternativa je u "zvezdanim" izvorima energije, nazalost, nema druge. Biogorivo je upravo to, imas prirodni interfejs za konverziju sunceve u bio-something materijalizovani energetski storage.
I nije istina da avion (citaj jet-engine) ide samo na kerozin. Moze da se koristi sta god, sto greje vazduh u procesu, dakle pitanje je ISKLJUCIVO u ceni tog goriva. Stvar je neverovatno jednostavna - gubimo vreme, vreme, vreme (zarad ocuvanja trenutno velikog profita), imamo dovoljno saznanja gde su alternative, treba uloiziti veci trud (citaj pare&ljudi) u razvoj adekvatnih tehnologija i ustedeti vreme da bi u buducnosti pojeftinili cenu goriva, jer, verovali ili ne, nafte nece biti!


da li?

obzirom da postoje raketni motori koji rade na etanol, ver. ce se u slucaju nuzde napraviti i turbo-ethanol-jet ili sta vec (ako nije napravljeno), sto ce gutati etanol umesto kerozina.

naranvo i proizvodjaci aviona i aviokompanije cekaju da dogori do nokata pre nego sto se odluce da menjaju nesto sto zasad odlicno radi


Nije problem tehnologija...

... problem je da li će biti dovoljno etanola za sve potrebe. Cena etanola će zavisiti od ponude i potražnje. Ako potražnja bude velika, cena će skočiti, a onda će se postaviti pitanje koliko košta avionska karta, jer će u igri pored aviona biti i automobili i ko zna šta još. Ako avion bude skuplji od dirižabla, tim gore po avion.


Vala je

i krajnje vreme da se vratimo na air-ships! Ionako su guzve na aerodromima, cepelini su jako isplativo prevozno sredstvo, mogu da prevezu silne tovare. Brzina je tu ono sto snizava upotrebnu vrednost cepelina, ali ipak je brzi od broda (problem je i sigurnost, mada je najveci problem nekonkurentnost zbog aviona).
I tehnologija nije problem kod mlaznih motora barem sto se tice goriva, makar koliko sam upoznat (tu je bitno da se zagreje vazduh u motoru na dovoljnu temperaturu, to je sve, i drugari, etanol je losa varijanta, koliko se secam, to je dobro za raketni motor, ali raketni motori rade na totalno drugacijem principu od mlaznih, cisto da ne bude zabune). Naravno da je tu primarna stvar (sto se tehnologije tice) energetska vrednost istog, ali postoji mnogo alternativa. Cena goriva je ono sto koci njihovu primenu.
Opet ja - moze se koristiti LH2 u mlaznom motoru, nema frke uopste, cak je i bolje sa aspekta kvaliteta goriva (ne cena)! :-)


State of the Union: The Advanced Energy Initiative

State of the Union 2007: Recognizing the Threat of Strategic Oil Dependency

In the State of the Union address, President Bush called a spade a shovel. Building on his earlier statement that America is “addicted to oil”, he said:

"For too long, our Nation has been dependent on oil. America’s dependence leaves more vulnerable to hostile regimes and to terrorists, who could cause huge disruptions of oil shipments, raise the price of oil, and do great harm to our economy."

In His State Of The Union Address, President Bush Outlined The Advanced Energy Initiative To Help Break America's Dependence On Foreign Sources Of Energy. The President has set a national goal of replacing more than 75% of our oil imports from the Middle East by 2025. With America on the verge of breakthroughs in advanced energy technologies, the best way to break the addiction to foreign oil is through new technology. Since 2001, we have spent nearly $10 billion to develop cleaner, cheaper, and more reliable alternative energy sources. Tonight, the President announced the Advanced Energy Initiative, which provides for a 22% increase in clean-energy research at the Department of Energy (DOE). The Initiative will accelerate our breakthroughs in two vital areas; how we power our homes and businesses; and how we power our automobiles.

http://www.whitehouse.gov/news/releases/2006/01/20060131-6.html

We Are On The Verge Of Dramatic Improvements In How We Power Our Automobiles, And The President's Initiative Will Bring Those Improvements To The Forefront. The United States must move beyond a petroleum-based economy and develop new ways to power automobiles. The President wants to accelerate the development of domestic, renewable alternatives to gasoline and diesel fuels. The Administration will accelerate research in cutting-edge methods of producing "cellulosic ethanol" with the goal of making the use of such ethanol practical and competitive within 6 years. The Administration will also step up the Nation's research in better batteries for use in hybrid and electric cars and in pollution-free cars that run on hydrogen.


Vidiš, ovi što mnogo kenjaju ...

... bi mogli biti od koristi.
Koliko bi se biogoriva moglo napraviti konverzijom proizvoda seronja u isto, mislim, biogorivo !


To bi imalo i posebno ime...

... zvalo bi se blogorivo ;)


Oktanska vrednost

Blogogorivo od 95 milivolta? :D


Bravo Ivane !

Čim osnuješ partiju i rešiš da se okaniš ovih glup., pardon, ovoga čime se sada baviš sa ostalim spasiteljima prirode i sveta, učlanjujem se i ja ( konačno ) !


Zavist

Mozemo jedino biti sigurni da ce se i zadnja kap nafte izsisati iz ove planete. Dokle god moze neko zaradjivati nafta ce se upotrebljavati.
Bio-gorivo je nerealna solucija. Celu planetu bi morali pokriti kukuruzom. Fuel-Cell technology ima vece verovatnoce da se ostvari, samo je pitanje kako napraviti tolike kolicine vodonika. Samo process trosi energiju.
Baterije su takodje realnija solucija, medjutim jos uvek nisu dovoljno pristupacne i ako nemate garazu da punite vas auto svake noci - otpisite.
Narednih decenija cemo videti opsti metez u raznolikosti pogona. Sredice se sve to - ali pre nego sto se to desi, definitivno ima da isrcemo i zadnju kap nafte s ove planete. We're addicted to oil.


Upomoc!

Nikako da shvatim sustinu fuel-cells-a! Ama, bas mi ne ide. Malo sam doduse i gledao o fuel-cells, sta li su, konvertori, ali postoji jedan jednostavan princip koji me koci. Fuel-cells rade na vodonik, da ili ne? Treba doci do vodonika. Dakle, sisas suncevu energiju, elektrolizom razdvajas iz vode vodonik od kiseonika. Kiseonik, up in the sky, pustas ga, sta ce ti, vodonik,dalje u procesuiranje - there you go - dobijes gorivo. Ulozena sunceva energija je veca zbog troskova (stepen iskoriscenja) nego energija koja je "zarobljena" u "novonastalom" vodoniku. Idemo dalje. Imas fuel-cells. Pa i tu trosak postoji, vodonik se u procesuiranju u takvom motoru nije iskoristio na nacin kada bi ga direktno sagorevao. Ili gresim? Help, F1, F1!!! :-) Nekako mi se to cini (u energetskom smislu) skuplje.


Voilla!

http://www.howstuffworks.com/fuel-cell.htm
Proveri taj sajt objasnice ti kako radi Fuel Cell.
Postoji 4 nacina proizvodnje Vodonika (gorivo za Fuelcells). Jeftini nacini zagadjuju prirodu i istkuju zemni gas - toliko da bi prebacivanje svih na Vodonicno gorivo bilo JOS GORE po Ekologiju nego nastavljanje s Petroleumom.
Postoje i drugi nacini proizvodnje vodonika koji su jako skupi pre svega jer su jako spori - sto trenutno zaustavlja vecu primenu FuelCell tehnologije u automobilima.
Sredice se sve to... Provalice se nacini uskoro... Iceland je inace vec poceo sa prebacivanjem na Vodonik. Ali njih ima par hiljada i proizvode H2 od zemnog gasa koga barem za njihove potrebe ima i previse.


Trol

Koencidencija ili ne....

...ali juce sam upoznala jednog ceha koji putuje okolo svojim automobilom ciji je motor podesen da koristi jestivo ulje. Potpuno super. Lepo sam ga ispitala o "perfomansama" te ljute masine i shvatila da se auto ponasa kao i svaki drugi. Podesavanja nisu bila toliko drasticna, tako da moze da koristi i dizel ako mu se prohte. Pre mesec dana je krenuo na svoje drugo putesestvije od Ceske, preko Bugarske, Turske, Sirije, Jordana i trenutno je u Egiptu. Planira da se vrati u rodnu mu grudu za jedno dva meseca preko Libana i Tunisa. Ulje za pogon nabavlja iz restorana koji bi ionako bacili ulje koje su iskoristili tako da gorivo ima prakticno za dzabe. Najbolji supplier mu je McDonald's (nije reklama-samo ih ima svuda, pa je tako najlakse). Tako covek, ne samo da koristi alternativne izvore energije, vec i reciklira ono sto je vec iskoristeno a o zastiti zivotne sredine povrh svega da i ne govorim (u izduvnim gasovima ne postoji CO2).
Trenutno vec planira put oko sveta.
Ako ste yainteresovani za vise informacija web page je: www.ecoauto.info


To je super...

... doduše jedna mala ispravka: u izduvnim gasovima postoji CO2, ali se u atmosferu emituje tačno onoliko koliko je pokupljeno tokom procesa fotosinteze, pa se ista količina CO2 vrti.

Naravno, njemu se za sada isplati da to radi jer je cena nafte još uvek relativno niska. Kako ona bude rasla tako će više ljudi primenjivati isti fazon, pa gorivo od jestivog ulja više neće biti džabe.


Nista nije za dzabe

da nece dobijati ulje za dzabe-to je svima jasno...mislim..najbolji je fazon sto je u ovim zemljama dizel jeftiniji od vode (citaj:skoro dzabe). Stvar je u tome sto covek DE FACTO dokazuje da teza o alternativnom goriva ZAISTA "radi", tako da malo ko moze da ima izgovor u smislu nesavrsenosti trenutne tehnologije. Stvar je u tome sto tamo neki hoce da iscede poslednje kapi fosilnog goriva=zadnje pare ovisnicima o istim kako bi pocrkali na kamarama para, a to sto ce njihovi potomci jedva prezivljavati u ostatcima sveta nakon njih, e pa za to ih nije briga. Bivsi generalni sekretar americke administracije Al Gore je objavio knjigu i interaktivni CD o posledicama globalnog otopljavanja koje je u velikoj meri uzrokovano koristenjem fosilnih goriva. Ja sam videla neke delove tog CD-a i, verujte mi, izgleda prilicno scarry


Ovaj Al Gore?

"It isn't pollution that's harming the environment. It's the impurities in our air and water that are doing it."
--Al Gore, Vice President


N,


Al Gore?

Jel' beše on svojevremeno izjavio posle neke turneje po Latinskoj Americi da mu je najviše žao što ne zna latinski da bi mogao direktno da komunicira sa narodom tamo? Tipičan američki debil :))))


Šta ga briga,

bar je lep.


A i mlad pa moze i latinski

A i mlad pa moze i latinski jos da nauci..buducnost je pred njim.


Jao bre lontche...

....s'o si bre tako negativan prijatelju!!! Pa sve da je i izjavio to nije ni to nista lose. Evo i ja bi volela da bolje govorim arapski kako bih mogla direktno da komuniciram sa ovima ovde u smislu da im se naj*bem mile majke kada me nanerviraju (sto je jako cesto). Ovako psujem na srpskom koji je neprevazidjeni jezik za ovakvu vrstu komunikacije...Nista me ne razumeju (na svu srecu) ali po mom izrazu lica svataju da sam vanredno napizdjena. Kada bi samo znali sta im sve kazem, verovatno bih vec uveliko robijala u nekom kazamatu


Ne, to je izjavio drugi lumen:

Dan Quayle. Jos jedan od njegovih geografskih bisera je:
"I love California. I practically grew up in Phoenix."
--Dan Quayle

A ima i ovakvih genija:

"The word "genius" isn't applicable in football. A genius is a guy like Norman Einstein." --Joe Theisman, NFL football quarterback &sports analyst.

Ma, da ne zamaram.


Scarry. By the way...

... nije doduše Al Gore i Inconvenient Truth, ali jesenas sam dao prikaz knjige High Tide, koju je napisao Mark Lynas o posledicama globalnog zagrevanja. Check it out, ima interesantnih fotki.


Za vreme opsade Sarajeva, prica jedan:

"Nema ti, bolan, bolje auto od Golfa. Na sve ide. Sipali mi gusta ulja, rijetka ulja, ulja od transformatora. Nema problema. Ma, sipali mu mi i jestivo ulje. I da vidis - ide. I jos miri na palacinke!"


Nemoj

N,
Ivana ne zanima zivot...samo prikljucenije...


MB,

sta ti radis budna u ovo doba? (Ja sam upravo dosao kuci sa neke prestave - what's your excuse?)


N,

Imam dve opcije...

1. resio si na svaki nacin da otkrijes identitet, pa sad koristis prljave trikove tipa...sta zenu najgore pogadja...kad je zamenis sa nekom drugom...Samooooooo, trebalo bi malo da uzmes pulp-fiction u ruke i proucis ko je Modesty Blaise. Nju ces tesko zednu preko vode prevesti...

2. Ovo je opcija 2, mnogo verovatnija...

...Izmešaš rotkve i romboide.
Izmešaš nokte i piramide.
Izmešaš leptire i gradove.
I sportove i ručne radove.
I tropsko bilje.
I stare Grke...

Dragi moj, cekic u glavu, ili dzoint u usta, ili brlju u grlo...dok ne prodje. Eto.

P.S. Da nisi Lady Mac gledo ;)


Oh, boy.

Dobro, jednom sam te zamenio - pa nije valjda kraj sveta? (I jos sam ponudio izvinjenje od srca). A ovo sam te pitao totalno otvoreno. Kakva veze plavi cuperak sada?

P.S.
Ma jok, otisao na kraj "American Idol" snimanja, da pokupim drugara.


N,

srce, ovde kod mene 10.20 min, radni dan i
prvi sneg polako staru Evropu u led oblaci...da ne zaboravimo da je zimaaaaaaaaaa. Ne treba mi izgovor da budem budna. Pre bi mi trebao da spavam.
meni se nesto javlja da si me OPET pomeso...sa mojom druuuuugom ridjokosom...angie, koja sada shhhhhh spava u Torontu...a mesho si i 2 bebe negde...nije da nisi.
Odatle SUMNJA na plavi cuperak-sindrom.
Moraces ti do cika doktora da ti da pilule za lilule. Sreca te nije daleko. Cika doktor, mislim.


Pa, moj chika doktor

je zapalio za mehico popodne, a i ne treba mi (vraca mi se u nedelju za rogjendan). za budnost sam mislio samo malo drugacije* i nisam nista pomesao. *rekoh, ako legne u yogi vreme - 4am - mora da se budi u CG vreme - podne -pa tako, kako sad budna?. a i inace.
no sumnja, no doubt. we may be stupid, but not that stupid.


Pa

sto ga pusti samog?????
Ah, ti se kao ne secas kako je bilo za vreme doktorata...spavanje kao virtuelna kategorija...totalni fokus, brain on fire...totalno zatupljivanje...
spavacu kad promenim titulu.
nedelja dakleeeeee. doooobroooooo


Ih, da sam mogao da biram.

mora neko i slavu da spremi. ovde nije sneg, ali pitija se upitijala ko guma:)


Ćuj gledo,

odo. 'bro jutro ranoranioci i idoli!


Dr Wu,

najzad ste u poziciji? Ili se varam?


Not

yet.


I

root for ya!


Hej

tiiiiiiii. Dobro jutroooooo
Ima li sta od tog mosta preko Gibraltara??????
I to ti je ekologija, ali opet zivot a ne prikljucenije, ubice me Ivan za trol.
P.S. A za Lady Mac, am I right or am I right???


Ništa sistem most

(bar ne zasad, Kadiz se čini jači kandidat) ali će zato ajerodrom biti ogromantan i fascinantan. Je l' može turbo jet engine da piči na jestivo ulje, :)))?

[/troll on]

Glede Mac, tipujem na Gordanac. A i rekao sam Dejanu u prebrisanom postu: bolje Gospoja ministarka nego Lady Mac.

[/troll off]


Pa

[/troll on]
nemoj bre da me razocaravas...pa toooooo sam i mislila
ono ti je fudbalska taktika 4-4-2, a o je Lady Mac
[/troll off]
P.S.
Je l' može turbo jet engine da piči na jestivo ulje, :)))?
Moze kad je nsarski napravi svojom jedem corbu vadim meso tehnologijom


ja vam kazem

da ce Internet da resi sve ove stvari.


Ja sam

snimala prijatelja koji je uzeo od pokrajine kredit za poljoprivrednike i uložio u proizvodnju ekoloških briketa. Mislim da je prvi u Vojvodini. Šta radi? Skuplja slamu koja njemu i drugim zemljoradnicima ostaje kao višak na njivama, a čije spaljivanje i inače loše utiče na floru i faunu zemljišta. Na taj način se manje spaljuju strništa, a samim tim manje zagađuje vazduh i uništava organska materija zemljišta. Ako se ne varam, od jednog hektara zemlje, moguće je dobiti oko 3-4 tone slame od pšenice, uljane repice, soje, suncokreta. Briketiranjem se dobija biomasa slična drvetu. Sve u svemu, ulaganje u tehnologiju briketiranja zvuči kao ulaganje u budućnost.


Ono sto je meni zaguljeno u svemu tome..

.. i da ovo sve uspe, sta kad nestane fosfata, nema jeftinog djubriva, i padnu prinosi svega (i skoce cene)?


Mislim da hoće...

... cene hrane će dodatno porasti zbog problema u proizvodnji đubriva, navodnjavanju, mehanizaciji, onda tu su dodatni problemi zbog klimaskih promena... ali o tome u sledećem nastavku serijala.


Ivane par pitanja

Posto se bavis temom energetike, da li ti je mozda poznato koliko je potrebno energije da se proizvede litar biodizela?

Koliko trba potrositi dizela za traktore, kombajne, hemikalija za djubrivo, i koliko energije je utroseno u procesu od sirovine do refiniranog bio dizela.

Koli je odnos u jedinicama utrosene prema proizvedene energije?

Kolika bi bila zasejana povrsina koja bi mogla da podmiri svetsko trziste benzina, dizela i kerozina?


Jako je teško izračunati...

... ukupnu energiju utrošenu u proizvodnji jednog litra biogoriva. Ima ljudi koji smatraju da je proizvodnja biogoriva čist energetski gubitak, odnosno da je energija utrošena prilikom proizvodnje biogoriva veća od energije dobijene njegovim sagorevanjem. To recimo zastupaju David Pimentel i Tadeusz Patzek sa Berkeleya u svojoj studiji o etanolu. Drugi misle da se iz proizvodnje biogoriva može dobiti energija veća od utrošene, što je navedeno u izveštaju američkog ministarstva za poljoprivredu.

Što se drugog pitanja tiče, nemam pojma koliko bi poljoprivrednog zemljišta bilo potrebno zasejati da bi se zadovoljile današnje potrebe za gorivom, ali sam gotovo siguran da je to jaaako velika površina, kao i da naše potrebe za gorivom neprestano rastu.


Takodjhe se bavim

Takodjhe se bavim energetikom, i licno nisam bas ubedjen da biogoriva mogu da zamene naftu. ukoliko se postigne energetski pozitivan proces sto je jos uvek diskutabilno, onda realno da bi ta bio goriva mogla doprineti do 20-30% ukupne energetske potrosnje u svetu za 20-30 godina. Ovo su oprimisticne pretpostavke.

Trenutno je proizvodnja biogoriva u americi samo izgovor da se subvencionise provreda. Sto se tice Brazila neman dovoljno podataka.

Ono sto hocu da kazem je da biogoriva nisu resenje.


Vrlo je moguće...

... da biogoriva nisu rešenje. Biogoriva sigurno nisu rešenje za ovaj nivo potrošnje energije. Mislim da ćemo morati na kraju krajeva da smanjimo energetsku potrošnju. Zato mislim da Brazil i SAD ne mogu da se porede, jer je potrošnja goriva u Brazilu neuporedivo manja. Etanol je u Brazilu bio subvencionisan tokom poslednjih nekoliko decenija. Subvencije su umanjivane kako je rasla cena nafte, ali je još uvek nafta jeftinija (54 prema 60 dolara).

Ja se ne bavim energetikom (mada sam termodinamičar), mene zanimaju političke implikacije, ali želim da celoj stvari pristupim postupno, tako da sam krenuo od energetike.


Skoro je bila emisija na

Skoro je bila emisija na temu dinamike potrosnje fosilnih goriva, procene trenutnih rezervi i alternative za trenutak kada se pridje kraju proizvodnje. Rekli su da je u USA vidljiva jedino promena da se masovno vrsi skladistenje nafte u presusenim izvorima (kazu da trenutno imaju rezerve sa nekoliko godina potrosnje) i da se gotovo nista nije ucinilo na smanjenju nivoa potrosnje. Cak je receno da se svaki pokusaj da se pomene potreba za smanjenjem nivoa potrosnje smatra kao najveci udar "on american way of life and on american values" (sto verovatno znaci da je politicki nedopustivo da se o tome uopste i govori).

Prvi na udaru ce biti avioprevoz, tako da ce se verovatno ponovo vratiti letovi cepelinom :). Sto se tice elektricnih automobila, ne znam da li je moguce uopste proizvesti i distribuirati tu novu kolicinu energije.


U Americi se skladisti gas u

U Americi se skladisti gas u presusenim izvorima, skladistenje nafte u presuseniom izvorima nije bas pogodno, jer se ne moze posle sva nafta lako i jeftino izvuci.

Smanjenja potrosnje energije naj verovatnije nece biti u nekom bitnijem obliku, Kini je potrebna ogromna kolicina energije da odrzi i nastavi svoj rast. Tu je i Indija, kao i stari potrosaci Amerika i Evropa.

Kada pricamo o elektricnoj energiji treba se podsetiti da to nije izvor energije vec samo oblik prenosa energije. Da bi imali struju treba da je proizvedete a za to vam treba ili ugalj ili gas ili potencijalna energija vode ili drugi izvori energije.

Raznoraznih oblika organskih goriva jos uvek ima dovoljno i bice ih dovoljno jos dugo.

Ako pricamo o nafti kao o najsire koriscenom izvoru energije na planeti, onda pricu vredi malo prosiriti i na organske (u hemijskom smislu) izvore energije tako da pod temom obuhvatimo i:
-Sirovu naftu,
-i gas,
-i ostale naftne kondenzate,
-kao i skriljce,
-nafni pesak,
-ugalj,
-metan u uglju,
-alternativne oblike nalazista prirodnog gasa

Svi ovi vidovi organskih izvora energije mogu se koristiti i koriste se uporedo sa naftom, i zadovoljavaju energetske potrebe ekonomije.

Ako saberemo sve ove organske izvore energije za koje vec postoje tehnologije, i napravimo jednu konzervativnu extrapolaciju tehnologija za extrakciju i proizvodnju energije iz ovih izvora, onda dolazimo do zakljucka da nema mnogo razloga za paniku, tako da nemorate zuriti da prodate svoj benzinac.

A svet ce preci na druge izvore energije kada ti drugi izvori postanu jeftiniji i budu mogli da se proizvode u vecim kolicinama nego nafta i drugi organski izvori. A to ce se verovatno desiti pre nego sto mi uspemo da iscrpemo sve organske zalihe kojih ima MNOGO


Koji su potencijalni

Koji su potencijalni kandidati za izvore energije koji ce moci u buducnosti da pokriju ono sto trenutno pokrivaju nafta i drugi organski izvori


trenutno postoje samo

trenutno postoje samo teorije i spekulacije na to pitanje ali se nepoznaje ni jedan siguran potencijalni izvor za toliko energije


Ivane

oko ove food or fuel frke. A da ti to ne prodaješ neki plac u Grockoj ili na Iriškom vencu?


Ne prodajem, doktore...

... kupujem ;) Mislim da će kupovina poljoprivrednog zemljišta biti dobra investicija. Još ako ima neka rečica, pa da se postavi mala hidrocentralica...


Onda moraš

malo i da pregradiš. Čisto zbog potencijalne energije, koje bar, jel'te, imamo u izobilju, :).


Da, da

treba u zemlju ulagati. Mene samo zanima da li ovde neka institucija radi proračune o tome kako klimatske promene utiču na useve i šta će ovde biti usev budućnosti? Znam da su
kod nas na pmf-u radili sličan projekat za strance, Francuze ili Italijane, nisam sigurna. Po tom projektu oni mogu da izračunaju u kom pravcu da razvijaju poljoprivredu, šta klima projektuje, koji je to usev koji će za desetak ili dvadesetak godina najbolje podneti temperature koje nam slede...Elem, ako se odlučim za plac na Iriškom vencu ili Čenejskim salašima sa die beste oranicom, u kom pravcu da razmišljam? U pravcu heljde ili,pak, u pravcu motela sa restoranom sa mogućnošću organizovanja svadbi i drugih većih proslava?


Neko koga dobro poznajem

to radi ovako: Nadje neko zemljiste pored auto-puta, i kupi ga od vlasnika-seljaka kao njivu. Onda lokalne vlasti "privoli" da preinace namensku kvalifikaciju zemljista iz poljoprivredne u gradjevinsku. Onda to zemljiste, na kome sada moze da se gradi, proda firmama koje mogu tu da postave benzinske pumpe. Posao cveta.


sarski,

mozda bi te zanimalo da pogledas ovo

i zanimljiva ilustracija ovog ovde


Ima li...

....negde komentara indeksa kompetencije
o ovom math dokazu, odnosno o autoru? Ime sam samo jos jednom srela negde 2003., a kako stoji Yale M. Braunstein u krugovima ekonomista?


gordana,

bas ti hvala za ovaj link. ni ja nisam citala nista od njega, pa ga bas sad malo proucavam. koliko vidim on se bas takvim stvarima bavi i u praksi, a bogami i cela prica aktualna za Srbiju (u svetlu impending privatizacije), zar ne?


zato me i zanima

Moram jako da ekonomišem sa vremenom, a ne bih volela da izostavim neki važan izvor, zato pitam. Inače, `ajd da podelim svoju predrasudu, smatrala sam da je nemoguće napraviti sveobuhvatnu cost-benefit analizu tranzicione privatizacije (ili tranzicije u celini), a kamoli izvoditi matematički dokaz C-teoreme. To sve meni najviše liči na "scattering", s tim što nikako ne znaš pouzdano šta će biti rezultat sudara ( što kod čestica znaš) dva modela.


ivane,

imam pitanje: otpor - spider or starfish?

short answer je dovoljan.


Starfish...

... ja sam na knjigu naleteo pre par meseci i zapanjio se koliko sličnosti ima. Pročitao sam je za jedan dan. Zato sam ti je i preporučio ;)


Vegetarijanstvo je jedino resenje za opstanak ljudi i planete

Ljudi se vec sada suocavaju sa izborom: ili ce postati vegetarijanci, ili ce unistiti i sebe, i celokupan zivot na planeti.

Stvari stoje ovako:
- HITNO se mora smanjiti emitovanje ugljen-dioksida i metana, a najveci emiteri su industrija, prevozna sredstva i stocarstvo, uz dalje krcenje shuma.
- Sve vise je ocigledno da se mora preci na druge izvore energije, jer derivati fosilnih goriva su najveci razlog pregrevanja planete. Znacajna zamena bice –''biodizel'' ili etanol, koji se najvise dobija od kukuruza.
- Kukuruz je osnovna hrana za stoku. Posto potrebe ljudi rastu i u gorivu i u hrani, domace zivotinje postaju najveci konkurenti.
- Ne samo da se mora prekinuti dalje unistavanje prirodnih ekosistema, a narocito shuma ( drvece u znacajnoj meri vezuje ugljen-dioksid iz vazduha, ali i razne otrovne materije iz vazduha i zemljista ), nego se MORAJU povecati povrsine pod shumama.
- Posto ne sme biti daljeg sirenja obradivih povrsina, a gorivo ce se proizvoditi od kukuruza, ljudi se moraju suociti sa velikom dilemom: ili ce jesti meso, ili ce se voziti prevoznim sredstvima i koristiti struju. Dakle, ili meso, ili povratak na nivo zivota iz srednjeg veka.
- Ako ljudi drasticno ne promene nacin ponasanja i nastave dalje da koriste fozilna goriva ( cije rezerve su i ovako ogranicene i one nestaju ), a uporedo sa tim i dalje unistavaju preostale shume i ostale prirodne ekosisteme, posledice su jasno objavljene od strane naucnika: sve brze i sve katastrofalnije klimatske promene, sto ce dovesti do umiranja najmanje 4,5 milijardi ljudi i tri cetvrtine svih zivih vrsta na planeti. Dakle, ako prezivi 1,5 milijardi ljudi, pod znakom pitanja je i njihov opstanak.
- Resenje nije vece koriscenje ribe u ishrani, posto je vec vise od 70% morskih riba, rakova, skoljki i drugih morskih organizama izlovljeno, a sa pustosenjem morskog zivota se i dalje nastavlja.
- Zakljucak je jasan: vegetarijanstvo je postalo ne samo potreba zbog zdravijeg zivota, nego je nuzno za spas ljudi i zivota na ovoj planeti.