Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Đelić iz Davosa: Prvi dan

Djelic i Stiglic u DavosuDjelic i Stiglic u DavosuEvo me po shesti put u Davosu, na Svetskom ekonomskom forumu. Ponovo jedini iz Srbije. Ovog puta i jedini sa Balkana. Ovde zovu samo one koji su, kako bi rekli Amerikanci, “newsworthy”, ili, po nashoj terminologiji, aktuelni. Shto se tiche Srbije, postoji ovde puno dobronamerne nade oko formiranja reformske demokratske vlade u Beogradu ali, i dalje, zebnji vezanih za Kosovo i Hag.

Dogovorio sam se sa cenjenim kolegama sa B92 da kroz ovaj blog i vi osetite puls Davosa. Javljachu se bar jednom dnevno. Nadam se da se nechete ljutiti zato shto, zbog lichne prezauzetosti, nechu mochi da odgovoram na vashe komentare. Predlazhem da to uradimo kada se vratim u Beograd kroz koji dan.

Do tada, dobrodoshli u moj Davos.

Ima nas oko 2.500, puno snega oko nas, priroda je prelepa. Ovde je Tomas Man locirao radnju njegovog “Magicnog brega”. Ova pauza dobro je dobrodoshla pre interesantnih pregovora oko buduche vlade. Ona je i korisna jer su ovde mnogobrojni politichari i privrednici sa kojima mozhemo da pochnemo da radimo u interesu zemlje.

Atmosfera je ove godine pomalo shizofrenichna. U ekonomiji i biznisu nikada nije bilo bolje, sve od formiranja Foruma pre tridesetak godina, ali u geopolitici i ekologiji su stvari mnogo komplikovanije. Od rata u Iraku, tenzija sa Iranom, travica izmedju Zapada,s jedne strane, i Kine i Rusije, s druge strane, nestabilnosti na bliskom Istoku, dalje aktivnosti terorista, vidimo da svet polako izlazi iz relativne predvidivosti i stabilnosti unipolarnosti, sa Amerikom kao jedinom velesilom.

Pitanje klimatskih promena je sve prisutnije. Osecha se reshenost lidera da rade konkretno na tom pitanju jer se shtetne posledice vech pojavljuju, od uragana, preko problema snabdevanja pijachom vodom, rizika epidemija i nekontrolisanih migracija.

Centralno pitanje je samim tim koliko che josh ekonomija mochi da bude odvojena od geopolitike i ekologije.

Ovde sam doshao i kao mladi globalni lider Foruma za godne 2005-2010. To je sada grupa nekih 400 lidera mladjih od 40 godina (u momentu izbora) iz sveta biznisa, medija, nevladinih organizacija, politike. Tu su na primer Niklos Zenstrom, kreator Skajpa, ili pak Sergej Brin, kreator Gugla. Vech dve godine predlazhem, za sada bezuspeshno nekoliko nashih kandidata. Nadam se da chu uskoro uspeti da uvedem josh nekoga iz Srbije u ovu grupu.

Davos je ogroman i veoma kompleksan dogadjaj, sa plenarnim konferencijama i specijalizovanim seminarima, ali i ogromnim brojem manjih susreta oko doruchka ili ruchka, od shest ujutro do zore.

Prvih godina sam ishao na plenarne i seminare, ali sada sam skoro u potpunosti zauzet bilateralnim susretima koji su u sushtini najefikasniji, u mom sluchaju u cilju privlachenja investicija, ali i pridobijanja politichke, medijske ili intelektualne podrshke za Srbiju. Ove godine imam pedesetak takvih bilateralnih susreta.

Slushao sam Angelu Merkel na otvaranju koja je, u svojstvu predsedavajuche EU I G8 dosta hrabro, objasnila zashto je globalizacija u interesu Evrope i Nemachke, ali i celog sveta.

Sto se tice bilateralnih susreta evo nekoliko rezultata.

“Dogovorio sam sa predsednikom Metro Grupe, najvecheg trgovinskog lanca u istochnoj Evropi, gospodinom Hubnerom, da investiraju sledeche tri godine 110 miliona evra u Srbiju i otvore 3.000 novih radnih mesta. To che omoguchiti dodatno smanjenje cena prehambenih proizvoda za nashe gradjane. Gospodin Hubner je izrazio nadu da chemo ubrzati reforme i omoguchiti im lakshe reshavanje problema u poslovanju, narochito u odnosima sa EPS-om i sa Poreskom upravom.

“Sa vlasnikom Zdravlja iz Leskovca, Torom Bjorglofsonom, predsednikom Aktavisa, dogovoreno je da se otvori ove godine novi pogon u Leskovcu za proizvodnju ambalazha za lekove gde che se zaposliti nekoliko destina radnika kao i da se razmotre dodatne investicije u Zdravlje Leskovac. Aktavis je investrao 2 milijarde evra u Bugarsku gde je najvechi pojedinachni investitor, a za sada samo 100 miliona evra u Srbiju, te postojiod njih jako interesovanje i za druge branshe nashe ekonomije.”

“Sa generalnim direktorom Titan Cementa koji je vlasnik cementare u Kosjerichu, Dimitrijem Papleksopulosom, razmotrilo sa otvaranje novog pogona u domenu granulata, sa dodatnim investicijama od 50 miliona evra.

“Gospodja Moldazhanova, generalni direktor Bejzik Element grupe, jedne od najvechih i najuspeshnijih u Rusiji, je izrazila zhelju da investiraju u domene prerade metala ali i osiguranja.“

“Napokon, veoma sam srechan shto je jedan od najpoznatijih ekonomista sveta, nobelovac Dzozef Stiglic, pristao da postane savetnik buduche vlade Srbije za pitanja institucionalnih reformi i ravnomernog razvoja gde je on bez premca. Narochito smo razgovarali o uspostavljanju istinske nezavisnosti nashih regulatornih tela kao shto su Agencija za energetiku, za telekomunikacije, ili Radiodifuzna agencija. Dogovorili smo da se izrade programi ozhivljavanja privrede u siromashnijim delovima nashe zemlje. Dzozef Stiglic je jako pojachanje nasheg reformskog potencijala.

NAPOMENA REDAKCIJE: gospodin Đelić usled predstojećih obaveza i aktuelne situacije status blogera imaće u toku svog boravka u Davosu. Nakon toga obavećemo nove dogovore shodno razvoju postizborne situacije. Nadamo se da će biti u prilici da odgovori na vaše komentare ili pitanja koja mu želite postaviti ovom prilikom.

Preporučujemo da pogledate intervju koji je napravio Loic LeMeur sa Božidarom Đelićem u Davosu.

 


Iznenadjenje

Koliko se secam, prosle godine niko iz aktuelne Vlade nije bio u Davosu! Srbija, koja vapije za investicijama, i ciji se ministri busaju u prsa kako uspostavljaju odlicne kontakte sa stranim partnerima - narocito Iznogud (Is no good) i Shir-kan, ne odose. No, dobro, valjda ljudi imadose preca posla.
Elem, drago mi je, g. Djelicu da ste tamo i da radite nesto korisno za nas. Ono sto mene brine, a ne znam sta ce biti sa ovom postizbornom problematikom formiranja nove Vlade, jeste to sta je bolje - da li Vi da budete premijer, pa da se DSS-u daju neka ministarska mesta (pravda, policija - znamo vec sta oni vole) ili da ostane ovaj ckiljavi, ali da ne dobije nijedno ministarsko mesto? Eto, to je sada problem!
Sto se ovih iz G17+ tice, stvarno no comment. Kao bubasvabe posle hemijskog rata - mutiraju. Valjda im se mutacije uvek javljaju na kombinaciju novca i vlasti. A, kad se samo setim, mladjanog Mladjana kad je poslednje godine svog profesorskog staza drzao vezbe na Ekonomskom fakultetu - mislila sam konacno jedan posten. Eeee, bilo nekad, sad se pripoveda.

U svakom slucaju, sva podrska Bozi, pa kako nam Bog da!


UGsZB5GkeM

Ne dolazi u obzir da DSS dobije mesto premijera i da ministar policije bude Jočić! Pa oni su sakrili zašto su ubijeni oni vojnici, umesto da hapse ratnog zločinca Mladića, oni bi pili kaficu s njim ili su nekoliko sati prijateljski ćaskali sa Legijom! No passaran!
Nisam siguran da bubašvabe mogu da prežive kataklizmu, ali pacovi da. Setite se kad je predložen Boža za premijera ponovo su ustali-koncentracioni-DSS, g 17 plus,velja i ostali. Kao pre nekoliko godina protiv Đinđića. uostalom šta to znači g 17 plus? Plus šta : korupcija, mito, vlast do starosti...


odgovor

Samo da se razumemo nisam napacen zato shto sam josh kao mlad shvatio da moram sam da preuzmem stvar u svoje ruke tj nisam ziveo na lazima politichara ali nije mi cilju zivotu samo da ja imam nego i da drugi zive dobro pa ko je pametniji on bolje a ko gluplji on gore i to je onda ok pricha.Shto se tiche dotichnog eto recimo pitanje koje je foliranje da je kupio juga a onda ga vidim u BMW-u mislim da je 320 model (on bolje zna) ili da se slika na tetkinom kauchu a onda kupi kucu na Senjaku za koju od ministarske plate ne bi mogao da zaradi ni za ogradu od dvorishta a ne za plac i kucu.Ja zaista volim kad je neko pametan i ima ali gde su ti??? Oni su davno otishli odavde jer ne zele da se cimaju sa smecem koje je na zalost ostalo ovde i vlada.Ovde ne postoje zakone i nama ce na zalost biti bolje samo kada nemac bude vodio policiju a japanac opshtinsku i izvrshnu vlast u medjuvremenu ce nam biti ovako kako je trenutno a definitivno nije bash sjajno morash se sloziti.


Premijeru

Pozdrav budućem Premijeru, ponosan sam jer pripadamo istoj generaciji, nadam se da u njegovom mandatu ulazimo u EU...
P.S. Svaki Mocart ima svog Salijerija, kao što je Đinđić imao (i dalje ima, na žalost) Koštunicu, pa tako i Đelić ima Dinkića.


Enabel

Jest trolovanje, ali Salijeri i nije bio tako losh, kakvom ga pretstavljaju u pozorishtu i na filmovima. I Mocart bi se kao chovek videti kao razmazeno dreishte i lenji pijanac. Sve je u uglu gledanja na stvari, kao i uvek. A da ima klipova na putu, to da :)


Dobro nam dosli, premijeru

Dobro nam dosli, premijeru


Samo napred...

g-dine Djelicu, samo napred! Najiskrenije se nadam da ce svi vasi dogovori i planovi biti ostvareni.
Zelim Vam od sveg srca mesto premijera!


U vezi firme

U vezi firme Metro...
Postoje i drugi veliki trgovinski lanci koji su prilično rasprostranjeni u okruženju (npr. engleski Tesco). Evo, skoro sam bio u Pragu i neverovatno je koliko je roba jeftinija nego kod nas, a prosečna plata je oko 750 evra! Inače, u Češkoj vlada velika konkurencija među trgovinskim lancima.
Očigledno je da jedino dolaskom većeg broja velikih trgovina možemo razbiti monopol ovdašnjih/trenutnih trgovinskih lanaca kod nas, čime bi se proizvodi učinili dostupnijim građanima (smanjile ogormne marže), odnosno povećala bi se kupovna moć.

Iskreno se nadam da ćemo zaista biti potpuno otvoreni za investicije ove vrste koje su direktno u korist građana, pa i same države. Iako se na prvi pogled čini da se ovako dosta uvozi
strana roba, s druge strane sve velike trgovine traže domaće dobavljače za kreiranje sopstvenih robnih marki (ovo je i Metro najavio)!

P.S. U Pragu sam bio i u Ikei. Šta reći na činjenicu da se isplati kupiti nešto u Ikei preko ljudi koji specijalno idu u Mađarsku da bi donosili robu iz Ikee. Zamislite tek kvalitet! Nadam se da će Ikea stvarno otvoriti centar za SEE u Beogradu.


POGLEDI EVROPE NA KOSOVO I METOHIJU?

Quote:
Shto se tiche Srbije, postoji ovde puno dobronamerne nade oko formiranja reformske demokratske vlade u Beogradu ali, i dalje, zebnji vezanih za Kosovo i Hag.

Kakvi su POGLEDI EVROPE NA KOSOVO I METOHIJU?
Vi, gospodine Đeliću, tu perspektivu poznajete, sudeći i po brojnim susretima u Davosu. Zato vas molim da nam je približite.

Koji su ključni evropski argumenti za nezavisnost Kosova?

Šta je reakcija evropskih političara u konstelaciji:

1. Evropa zapanjujuće blago prima političku varijantu, u suštini, terorističke ucene, ali ovaj put nije u pitanju jedan avion, pozorište ili škola već – država.
«Ako nam date nezavisnost, časna reč, prestaćemo da vam snajperišemo decu i razaramo hramove.»
Da li u tome Evropa vidi prečicu do mira, stabilnosti? Zašto?

2. Na Kosovu i Metohiji je izveden jedan od najuspešnijih etničkih progona u Evropi. Zašto Evropa želi da ga potvrdi i nagradi državnim granicama?

3. U svakom slučaju ne vidi se volja Evrope da se tome odlučno suprtotstavi. Jednostavno je merilo te volje – koliko truda je uloženo da izbeglice mogu bezbedno da se vrate?
Razume se, bilo bi dovoljno hiljadostruko manje angažovanje Evropskih sila, i sasvim drugačije prirode, od pokretanja najvećeg vojnog saveza u istoriji, da bombarduje.

4. Sva je prilika da bi najjača mreža narko-biznisa, prostitucije i trgovine ljudima u Evropi – nezavisnošću Kosova dobila svoju državu.
Zar podaci Interpola to ne pokazuju?
Da li ste vi, Srbi, štampali mapu Evrope sa ucrtanim kriminalnim poslovima, rejtingom i profitima bosova sa Kosova i njihovim vezama sa Kosovom? Da li je neumorno predočavate vašim evropskim sagovornicima? Kako je oni vide?
Možda ne žele da talasaju najveću evropsku mafiju? Za svog mandata.

5. Dakle, Evropa kao da malodušno i na časnu reč (sic) prepušta vlast vođama sa Kosova, za čije vladavine je izvršeno preko dve hiljade «etnički motivisanih ubistava».
«Egzotičan primer»: ubijen je Bugarin Valentin Krumov, činovnik Ujedinjenih nacija. Tek što je stigao na Kosovo, progovorio čovek na pogrešnom jeziku i to na glavnoj ulici Prištine.
Epilog?
The U.N. police issued a warning to members of the U.N. mission who are of Slavic descent, strongly urging them not to use their native languages while in Kosovo and to take other security precautions.
The measure is a sensitive one because of the recent death of Valentin Krumov, a U.N. employee who was attacked by a mob after a passerby asked a question in Serbian and he answered it.
(izgleda da su domaćini uočili «uljeza» i postavili mu klopka pitanje)
Koliko je osuđenih za pomenute zločine?
Odgovor na ovo pitanje prava je mera njihove časne reči i širine evropskih pogleda na Kosovski problem.
Drugi je fenomen zašto mnogi Srbi, poput Čedomira J, veruju toj časnoj reči, da će sve biti bolje kada Evropa potpuno prepusti vlast na Kosovu i Metohiji onima koji se nisu potrudili ni da kamufliraju rezultate etničkog progona.
Nas, međutim, zanima zašto Evropa prihvata PAX KOSOVANA?!

Koliki je POTENCIJAL EVROPE DA CIVILIZUJE KOSOVO?

Četiri male slike to dobro pokazuju:

Prva:
Hašim T. se hvalio na radiju BBC kako su ih obučavali američki instruktori za akcije «udri i beži», da bi izazvali «nesrazmernu reakciju» srpske policije i time opravdali «intervenciju» zemalja članica NATO.

Druga:
Medlin O. u BBC dokumentarcu «Pad Miloševića» priča kako je Hašima T. ukorila kao školarca zato što nije potpisao «njen predlog sporazuma», jer Albanski potpis na prvoj verziji «sporazuma» iz Rambujea, značio bi bombardovanje Srba. Srećom, potrudili su se da proceduru ponove do dobitne kombinacije – Milutinović ne potpisuje, delegacija Albanaca sa Kosova potpisuje.
I vatrometom počinje planetarno emitovani vašar oružja. Ako se ne varam, dolar je nešto ojačao tih dana.

Treća:
U istom dokumentarcu izvesni «borac OVK» opušteno pripoveda kako je u kafić pun Srba uneo tempiranu bombu, potom otišao u burekdžinicu u susedstvu, i spokojno napustio mesto zločina, kamufliran burekom. Ovaj genijalni detalj opisuje uz osmeh morbidnog samozadovoljstva...
Policajci ga nisu ni zaustavili, zavarani njegovom tupom, nezainteresovanom pojavom. Pored «borca OVK» su jurili lekari, policajci i narod u panici, nakon što je snažna eksplozija razbacala delove tela po ulici...

I ŠLAG:
Izjava Holbruka montirana neposredno posle "borca": Mi nikada nismo vršili pritisak na kosovske Albance!

ZAKLJUČUJEM:
Evropa toliko malo insistira na običnim preduslovima civilizacije na Kosovu, da je prostor za pojačano pozitivno evropsko delovanje u stvari ogroman.

Zašto je Evropi toliko lakše da bombarduje zemlju zlog diktatora Miloševića, nego da blagovremeno izvrši politički pritisak na kosovske Albance da zlog diktatora obore demokratskim putem – prostim izlaskom na izbore? Ne pitam šta su njihovi nekadašnji motivi, već kako danas govore o tome. Zašto Evropa odustaje od standarda? Zašto se standardi svode na to da ubistava nema baš toliko kao nekad, umesto da se građanima pruži sigurnost bez obzira na etničku pripadnost.

Znam da je politika predsednika Tadića, pored ostalog, i da svojim kolegama u Evropskoj Uniji ukazuje upravo na interese Evropske Unije na Kosovu (za razliku od jalovih deklaracija Koštunice tipa “on ne da Kosovo”, o kom, eto, ne želi ni da razgovara).
Pitam se kako na to reaguju Francuzi, Nemci, Englezi, Italijani, Grci...

Kako stvari vide danas, ljudi koji su na izvorištu ili sami tvorci politike Evropske Unije?


Postovani

Mali savet za sve demokrate od demokrate:

CUVAJMO SE KOSTUNICE GORI JE OD SVIH VLASTODRZACA DO SADA!!!!
A Vama gospodine Djelicu zelim puno srece na mestu srpskog premijeram, pored ovakvih partnera yrebace Vam,naravno pod uslovom da DSS udje u vladu!!

Pozdrav.


G-dine Djelicu,nadam se da

G-dine Djelicu,nadam se da cete biti buduci premijer Srbije,i da cemo krenuti mnogo brze napred,jer smo u gadnom zaostatku.Nadam se da ce cika Voja shvatiti da Srbija nece propasti ako on ne bude ponovo premijer.Zelim vam puno uspeha.Pozdrav!!!


Boza Djelic Premijer vlade Srbije!?

Prosto zvuci neverovatno, kad ovako nesto cujes sve mislis da sanjas. Dok je Boza Djelic bio ministar za finansije njegovo ministarstvo je SVAKOM gradjaninu uctivo odgovaralo na njegovo eventualno obracanje tom ministarstvu a shodno civilizaciskim normama u ophodenju vlasti prema gradjanima. Isto je cinio i kabinet Zorana Djindjica dok je on bio Premijer. Posle toga nista vise nije bilo isto a bojim se da nece ni biti. Iako sam ateista pomolila bi se da nam Boza bude premijer. Samo sto bi onda vlada morala da sprovede Sablju2 ako misli da Srbija krene. Nesmem ni da mislim da nam i dalje sudbinu kroji narodnjacka koalicija na celu sa kostunicama, bidzama i palmama. Brrrrr..... Da se smrznes od same pomisli ali se odledis i ugrejes na samu pomisao da nam Boza Djelic bude na celu vlade. SAMO NAPRED!


Boza Djelic Premijer vlade Srbije!

Zaboravih samo da kazem da bi Boza morao bolje da se obezbedi nego sto je to radio Zoran Djindjic inace ode i njemu glava jer Kostunica mirovati nece. Bice teze Srbiji otarasiti se Kostunice nego Milosevica.


Božidare

Hoću da te vidim kao premijera,a Koštunicu na biro


Može i na Pravni

Koji ????

Bolje je na pravni da konačno studira prava pošto ih je zaboravio.


koliko je trajao blog toliko je trajala i sansa da bude premijer

nismo glasali za kostunicu, ne smete mu dozvoliti da bude premijer...nemojte se vise igrati...bre! pokazite bar malo odgovornosti ovog puta, "demokrate"


BOZO, NEŠTO NIJE U REDU ?!?

AKO SI SE ISKRENO OPREDELIO DA POMOGNEŠ SVOM NARODU, 25.JAN.2007. GODINE JE MNOGO DALEKO - TVOJE UČEŠĆE U OVOJ KOMUNIKACIJI JE MNOGO NEOZBILJNO. DA LI SI ŽIV ??? PRIHVATIO SI SE ULOGE KANDIDATA ZA PREMIJERA SEDAM DANA PRE ZAVRŠETKA IZBORA. ŠTA SE NAKON TOGA DEŠAVA ??? POČEO SI MENJAŠ PRIČU, PA BI SADA PRIHVATIO I NEŠTO DRUGO (PARTIJSKI ZADATAK). GDE SMO MI GLASAČI U OVOM TRENUTKU ??? GDE JE BUDUĆNOST OVE DRŽAVE. PRVENSTVENO MISLI NA GENERACIJE KOJE DOLAZE. KO VAM DAJE ZA PRAVO DA SE IGRATE NJIHOVIM SUDBINAMA. SVOJE DETE NISAM NAŠAO NA "BUVLJAKU" I NEĆU DOZVOLITI DA O NJEGOVOJ BUDUĆNOSTI ODLUČUJU NEOZBILJNI LJUDI. "ŽIVOT NEMOŽE DA ČEKA" - BLJAK !!!

MOCA - VALJEVO