Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Đelić iz Davosa: Drugi dan

Djelic i Liswood u DavosuDjelic i Liswood u DavosuŽelim prvo da Vam se iskreno zahvalim na Vašoj dobrodošlici. Redovno posećujem stranice B92 bloga jer me interesuju ideje i stavovi koji se tu razmenjuju. Pročitao sam i Vaše komentare na moj prvi tekst, ali, kao što rekoh juče, moj raspored je tako tesno "skrojen" ovde da, na žalost, neću moći do povratka u Beograd da aktivno učestvujem u diskusijama. Siguran sam da ćete imati razumevanja za moje obaveze.

Ipak, pre nego što pređem na nove događaje iz Davosa, želim da reagujem na nekoliko primedbi i sugestija.

Prvo, potvrđujem da ću nastaviti da održavam blog i posle preuzimanja državničkih funkcija. Neću govoriti na ovom blogu o pitanjima vezanih za formiranje vlade, mada u potpunosti shvatam Vaše jako interesovanje za tu temu. Jednostavno, sada ulazimo u formalni deo procesa pregovoranja sa drugim strankama, te će se komunikacija, po dobrim demokratskim navikama, voditi formalnim stranačkim kanalima. Siguran sam da me razumete. Želim samo da znate da svako Vaše ohrabrenje mi ide direktno u srce, da je svaka konstruktivna kritika i sugestija dragocena. Želim isto da znate da ću se boriti iz sve snage za puno poštovanje mandata koji su nam poverili građani, pre, ali i posle formiranja vlade. Toliko o tome !

Drugo, u pravu ste, u kapitalnom delu Tomasa Mana se radi o "čarobnom" a ne o "magičnom" bregu, hvala.

Treće, internet video intervju koji sam napravio sa mojim dugogodišnjim prijateljem Loïc Le Meur-om, najpoznatijim internet guruom Francuske i jednim od najuticajnijih u svetu, koji ste prikačili blogu, je u "tonu" Davosa: pričamo opušteno ali profesionalno o ozbiljnim pitanjima. Nadam se da će svi to baš tako i shvatiti i podržati. Da neće videti u tome manjak ozbiljnosti i posvećenosti u prilazu državničkim pitanjima sa moje strane, naprotiv. Jer, istina je da se pozitivna, energična, pomalo i duhovita poruka neuporedivo jače čuje i mnogo više prihvata i podržava u svetu od namrštenog, negativnog i agresivnog nastupa. Naročito kada ona potiče iz Srbije, sviđalo se to nama ili ne... Treba imati jasne i tvrde stavove ali i pristup i metode koje nam mogu obezbediti najjaču moguću podršku za njih. Veoma ozbiljno shvatam moj posao i braniću Srbiju vedrim i neposrednim nastupom. Uzgred budi rečeno, stvarno, ali stvarno ste neverovatni, pronašli ste video na blogu Le Meur-a i zakačili ga nepunih sat vremena posle njegove publikacije... Svaka čast... ne pričam ja slučajno da su internet i informacione tehnologije naša budućnost !

Četvrto, potvrđujem za sve zainteresovane (naročito dame, očigledno...) da se istinski trudim da dovedem Bred Pita u Beograd u maju na otvaranje ovogodišnjeg Belgrade Design Week-a, i to na molbu sjajne ekipe koja vodi taj projekat, naročito Maje Vidaković, Maše Nikolić i Jovana Jelovca. Bred ima ozbiljne projekte u domenu arhitekture i urbanizma, ideja je da ih predstavi i podrži nas. Još se ne zna, iz bezbednosnih i medijskih razloga da li će i kada doći ovde. Nezavisno od toga, radiću na tom pitanju. Zato što bi to stvarno bilo dobro za afirmaciju naše zemlje.

Pređimo sada na drugi dan u Davosu.

Djelic i RenDjelic i RenNajvažniji sastanak sam imao danas sa evropskim komesarom zaduženog za proširenje, Olijem Renom. Ovaj izuzetno pamentan Finac, doktor međunarodnih odnosa sa Oksforda, mi je prosledio jasne poruke za evropsku budućnost Srbije. Evropa se nada brzom formiranju jake srpske demokratske vlade, koja će i u njenom personalnom sastavu, naročito u domenu bezbednosti, ulivati poverenje da će biti ispunjene naše obaveze vezane za Hag i sprovodene ekonomske i institucionalne reforme. Onda ćemo moći da otpočnemo pregovore oko Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji koji bi mogli da zaključimo za četiri do šest meseci ukoliko bi pokazili napredak oko Haga, dok bi dobili status zemlje kandidata za ulazak u EU tokom prve polovine 2008 godine. Kosovo nije uslov za evropske integracije, ali se očekuje od nas konstruktivni pristup oko tog teškog pitanja. Kratko i jasno. Uslovi su jasni, rokovi čvrsti, naša evropska perspektiva sigurna. Na nama je da odlučimo da li hoćemo ili nećemo da uđemo u taj proces. Suvereni smo. Jedino nećemo moći "i jare i pare", to jest podršku bez ikakve obaveze sa naše strane.

Ja sam predstavio naše ambiciozne evropske ciljeve, naročito oko dobijanja bele šengenske liste do kraja 2008. godine. Da bi dobro shvatili koliko je ambiciozan taj cilj, podsetio bih da Bugarska, koja je već član UE je rekla da će probati da dobije belu šengensku listu do 2009. godine... Ipak, uveren sam da ćemo uspeti. Rekao sam Oliju Renu da je taj cilj na samom vrhu naših prioriteta i da ćemo sa naše strane uraditi sve što je nužno da bi uspeli. Rekao sam mu, kao šalu, da ću ja, ako treba za dobijanje bele šengenske liste, naučiti napamet i finsku tradicionalnu (i veoma dugu) pesmu Kalevalu... Poklonio sam mu englesku verziju moje knjige ("Serbia-things will get better") a on mi je obećao da će mi pokloniti njegovu novu knjigu o budućnosti Evrope.

Djelic i FiserDjelic i FiserDrugi sastanak koji bih izdvojio sam održao jutros sa guvernerom centralne banke Izraela, dr Stenlijom Fišerom, verovatno najuglednijim makroekonomistom sa praktičnim iskustvom na svetu. On je bio glavni ekonomista Svetske banke, pa dugo broj dva MMF-a, te među prvih pet ljudi najveće banke na svetu, Sitibanke. On mi je predavao makroekonomiju na MIT i radili smo zajedno na reformama u Rusiji. Pričali smo o mogučim koracima za popravljanje naših javnih finansija koje su upotrebljene u predizborne svrhe. I njemu sam poklonio knjigu sa dosta nade ali i zebnje u srcu, jer znam da će je celu pročitati i reći mi stvarno šta misli o njenom sadržaju. Mada još ne može da se odredi, znam da će nam veoma rado davati izuzetno korisne savete za vođenje naše ekonomske politike. Njegovo iskustvo je retko i dragoceno. Stiglic juče, Fišer danas. Njih dvojica se ne slažu u svemu, ali su prva svetska liga. Milo mi je što se interesuju za Srbiju. Niko neće nikada određivati naše odluke, ali treba nam što više ideja i saveznika i u intelektualnom domenu.

Napokon, na izuzetno korisnu inicijativu Aleksandre Drecun, bivšeg generalnog sekretara ministarstva finansija i ekonomije u moje vreme koja je i ministarka policije u "Ženskoj Vladi" (vredna inicijativa Evropskog pokreta u Srbiji i lista Blic pokrenuta prošlog leta da bi se otkrili i afirmisali ženski talenti), sreo sam se sa gospodjom Lorom Lisvud, generalnim sekretarom "Council of Women World Leaders". To je vodeća svetska organizacija koja ujedinjuje najuspešnije zemlje sveta. Pričao sam joj o situaciji žena u Srbiji, inicijativi "Sigurne kuće" B92, merama koje nameravamo da sprovedemo u tom domenu. Već je pročitala u mojoj knjizi poglavlje koje se naziva "Zašto nema moćnih žena u Srbiji?". Neverovatno joj se svidela inicijativa "Ženska Vlada" koju nigde drugde nije videla u svetu. Gospođa Lisvud misli da ima potencijala da se od toga napravi globalna stvar... koja bi to bila promocija najtalentovanijih građanki Srbije ! Naravno, to neće biti nikakva zamena za konkretne mere u korist žena u samoj zemlji, ali, ipak... Dogovorili smo se da napravimo na jesen regionalnu konferenciju u Beogradu sa njihovom organizacijom oko svega ovoga.

Toliko iz Davosa za danas. Čujemo se sutra.


e pa onda da te zaobidjem,

i odem na tezgu s prazilukom.
nisam jos dobacila do tvoje velicine i dostojnog odgovora.
a i mnogo me mrzi da se sa svakom velicinom pod pseudonimom natezem.
vazno je da ti sam sebe razumes, cenis i postujes. i da sebi persiras.
cao.


Gospodjo Srbljanovic

nemam sta drugo da kazem osim da mi je zao sto ne uspevate da stvari sagledate van okvira koje namecu vase predrasude.Tako ni moja molba da mi persirate ne proizilazi iz ideje velicine, kao sto to vi opazate polazeci od sopstvenih reakcija, nego proizilazi iz zelje za distancom. Mozda nije trebalo da vam tu zelju pokazem. Ali bio je to vapaj da me ubedite da sam pogresio. A prazluk dolazi, hm pa od praziluka.

Postoji nesto sto bih zeleo da dozivim. Da procitam kako se smejete na ovom blogu. U poslednje vreme ste mnogo natmureni. Sve najbolje. Leo Separovic.


Veceras cu izgleda celo vece da hvalim Biljanu :)))

BiljanaPametnica: sto cemo tako najuriti jos jednog blogera, od kojeg mozemo - ako ostane - s pravom ocekvati odgovore na pitanja o reformi vojske i tajnih sluzbi, kao i skrivanju ratka mladica

Ja sam jos liberalniji pa mislim da bi bilo dobro imati i nekog iz DSS-a, BIA, DB-a (pa da, kad nema drugih argumenata, g. Ponti ne optuzuje mende da radim za njih).

Onda bi mogli da pitamo sve sto nas interesuje ... a valjda i da dobijemo odgovore ...

PS. Ovo sam izostavio (posto mi bas i nije za hvalu:D) - sto su zapravo uzroci serijskih ubistava u vojscu. ... posto nisam video jos NIJEDAN dokaz da postoje takva "serijska ubistva" (cak ni imena vojnika ... osim one dvojice iz Topcidera - sto se ipak ne bi moglo okarakterisati tako) ... a jos manje sta im je uzrok :-)


molim te, nemoj da me hvalis

ako ne smatras da su smrti dvadesetak vojnika pod nerazjasnjenim okolnostima na raznim krajevima zemlje, postala serijska, glupo je da se natezemo.
samo mislim da se ta tema devalvira i kad se postavljaju milion puta isti postovi.

na kraju dobijes i devalviran odgovor- u danasnjem postu iz davosa, u stilu - da, naravno da cu se truditi da se sve razjasni.

pa sta drugo moze da ti kaze? ne, necu se potruditi jer ds ne zeli da demontira vojsku i tajne sluzbe?
ako ga sto puta pitate svi isto, a na drugu temu,s ta ce da se rasplace i prizna da u stvari hoce da zataska smrt vojnika?

dajte bre, ima ovde neka dijalektika u ovome svemu, ili je ideja da se svako pokloni i pocne, da se upise u sutku?

ne ukljucujem se vise, idem da citam nesto pametno.

fala bogu da nije moj blog, pa da ga gasim.

(sad aj neko jos da mi objasni da se bog, po pravoslavnom pravopisu, pise velikim slovom, pa da zakljucimo ovo uspesno vece...)


Od Luna koji preprichava Klajna

Bog se pishe velim slovom ako se odnosi na konkretnog (ma shta to znachilo) Boga, hrishcanskog, muslimanskog, jevrejskog...)
...Na pochetku stvori Bog nebo...

Malim slovom se pishe u uopshtenom znachenju i ustaljenim izrazima
...ne dao bog...za ime boga...

I malim slovom ako se odnosi na pagansko bozanstvo
...grchki bog rata.

P.S.
I ime Boza se pishe velikim slovom, osim ukoliko Jelena ne kaze i ne pozove da se pishe drugachije. ;)


Biljana,

o ovoj temi se nije mnogo diskutovalo, ili ja bar nisam video. Kod onih blogova koje sam ja video diskutovalo se o jednom vojniku cija (strasna) slika je i bila objavljena. I znam samo jos za Topcider.

Brojku od 29 'ubijenih' vojnika sam jednom video kod Milica (bez ijednog detalja). I izneo je g. Ponti OPET BEZ IKAKVOG detalja i dokaza. A valjda bi ti vojnici morali da imaju ime? I da postoji BAR neki dokaz da njihova smrt nije razjasnjena? I da postoji recimo evidencija da je od 2000-2003 bilo toliko i toliko slicnih slucajeva a 20004-2007 toliko. I naravno da je OGROMAN problem ako NE POSTOJI objasnjenje za smrt i mnogo manjeg broja vojnika.

Ono sto meni IZUZETNO smeta je POLITIZACIJA celog problema. Ne mogu da ukapiram ZASTO neko misli da bi jednom obicnom normalnom coveku bila smrt JEDNOG VOJNIKA vaznija ako je pristalica LDPetc, a manje vazna ako je pristalica DS ... i jos manje vazna u slucaju DSS. Pa necemo da valjda reci da to koliko jedan roditelj voli svoje dete (ili sestra brata) zavisi od politicke orijentacije???? Iskreno receno, NE MOGU DA ZAMISLIM ni da, kad bi, ne daj boze, na vlast dosla radikalna stranka, onda vojska ubijala svoje vojnike!!! Pa koja iole normalna vlast bi to radila???

I ta prica da je zbog Ratka Mladica ubijeno toliko vojnika mi izgleda kao uzeta iz nekog petparackog krimica. Aj' i da zamislimo da su neki ludaci/kreteni mogli i da dopuste da se desi jedan ili dva takva kretenska incidenta. ALI ubiti TOLIKO vojnika je neshvatljivo. I zasto bi ubijali vojnike sto su ga evenutalno videli kad je do pre par godina vidjan i na utakmicama? Pa u Srbiji bar jedna trecina ljudi (onih koji glasaju za SRS) i tako ga smatra herojem i RADO bi ga zastitila. Pa ako ga vec kriju, valjda ga mogu okruziti njegovim simpatizerima. Zao mi je, ali meni to izgleda neubedljivo.

Sto se prvog dela tvog posta tice, POTPUNO se slazem - naravno da se cela inicijativa DEVALVIRA preteranim ponavljanjem. I ne vidim da je Djelic i mogao nesto vise da kaze. On sad moze samo da obeca i nista vise (a i to se prakticno podrazumeva). A kritikovati se moze tek kad dodje na vlast (ako dodje) - naravo ako ne bude mogao da pruzi odgovarajuca objasnjenja.

Pozdrav,
Vasilije


Sve pohvale

Sve pohvale za gospodina Đelića. I ovo njegovo pismeno obrazlaganje posete u Davosu, bez obzira koliko mu je tamo vreme tesno skrojeno, govori koliko je otvoren i pristupačan. Zamislite "usporenog Koštunicu" kako vam piše o svom učestvovanju na nekom skupu?! Opravdano očekujem da će Đelić biti premijer, jer zaista nam treba neko ovako energičan i pozitivan!


Koshtunica u Davosu...

Quote:
Zamislite "usporenog Koštunicu" kako vam piše o svom učestvovanju na nekom skupu?!

Zamishljam:

Želim prvo da Vam se zahvalim na Vašoj dobrodošlici. Iako stranice B92 bloga ne posećujem jer me ne interesuju ideje i stavovi koji se tu razmenjuju, Dejan Mihajlov mi je verno preneo Vaše komentare na moj prvi esej, ali, kao što kazah na dan svetog Save, moj raspored je tako "skrojen" ovde da ću, na srecu, moći do povratka u prestoni grad da aktivno učestvujem u diskusijama. Vlastan sam da kazem da ćete imati razumevanja za moje slobodno vreme koje provodim hodajuci drzavnicki zamisljeno po davoskim prtinama.
Ipak, pre nego što pređem na nove događaje iz Davosa, želim da reagujem na nekoliko tendencioznih primedbi i nenarodnih sugestija.
Prvo, potvrđujem da mi ne pada na pamet da nastavim sa održavanjem dnevnickih beleski ni posle preuzimanja državničkih funkcija. Neću govoriti na ovom blogu o pitanjima vezanih za formiranje vlade u svojstvu tehnickog lica, mada, iskreno, apsolutno ne shvatam Vaše jako interesovanje za tu temu. Jednostavno, sada ulazimo u formalni deo procesa pregovoranja sa drugim strankama, te će se komunikacija, u najboljoj srpskoj tradiciji, voditi neformalnim stranačkim kanalima, preko istinoljubivog Mihajlova, pravdoljubivog Mamule i logoreicnog Mladenovica. Siguran sam da me ne razumete, sto mi je i osnovna namera. Želim samo da znate da mi svako Vaše ohrabrenje ide direktno u, zbog Kosova napaceno, srce, ali da je svaka kritika i sugestija bedna u trenutku kada gori Hilandar. Želim isto da znate da ću se boriti iz sve snage za puno poštovanje mandata koji su nam poverili građani, pre, ali i posle formiranja vlade koja je, kako vam je poznato, po prvi put ucestvovala na izborima. Toliko o tome, je l’ jasno !
Drugo, niste u pravu, u kapitalnom delu Tomasa Mana se radi o "magičnom" a ne o "čarobnom" bregu.
Treće, internet video intervju nisam napravio sa tim francuscicem, jer prijatelje nemam ni u Francuskoj ni, hvala Bogu nasem stvoritelju, bilo gde drugde osim u Jug Bogdanovoj i SANU. Istina pričamo u dosta zategnutoj atmosferi jer su u pitanju poslovi drzavotvorni ali ozbiljno o preambulicnom Kosovu. Nadam se da će svi to baš tako i shvatiti i podržati kontinuitet politike nikad prezaljenog Milosevica. Da neće videti u tome manjak ozbiljnosti i posvećenosti u prilazu državničkim pitanjima sa moje strane, naprotiv. Jer, istina je da se negativna, mlohava, pomalo turobna poruka neuporedivo jače čuje i mnogo više prihvata i podržava u svetu od vedrog, pozitivnog i konstruktivnog nastupa. Naročito kada ona potiče iz Srbije, pramajke svetske civilizacije, sviđalo se to njima ili ne... Treba imati smutne i tvrde stavove ali i pristup i metode koji nece zavisiti od bilo cije moguće podrške za njih. Veoma zabrinuto shvatam svoju istorijsku ulogu i braniću Srbiju mracnim i zakukuljenim nastupom. Uzgred budi rečeno, stvarno, ali stvarno mi je ogavno sto ste pronašli video “Svi premijerovi ljudi” i zakačili ga nepunih sat vremena posle njegove publikacije... Svaka čast... ne pričam ja slučajno da su internet i informacione tehnologije propast srpskog homofobicnog i neobrazovanog bica !


Lune...

...svaka čast. ovo je preciznije od skenera. o)


Shto ste svi tolko uspaljeni

kad vidim toliko komentara ne padne mi na pamet da ih chitam.Ne shvatam koje vam uzivanje da toliko komentarishete jedan krajnje opushten text jednog krajnje opushtenog choveka koji nije ubacio nikakvog rovca da bi vi sad imali razloga da se prepirete.


pitanja

Postovani Djelicu , vasha prica je dopadljiva, nego, recte mi, kako ce se moci razreshiti slucajevi "Nacionalna stedionica" "Knjaz Milosh" i afera "kofer", ako u vladi sedi Dinkic ,a Jocic je ministar policije? Drugim recima, u cijem je interesu da sa djavolima tikve sadite? Nashem (mislim na obicne gradjane) ,sigurno nije!


Sve po redu

Nego, kada je Jelena petnaest puta pitala, hoce li se sada petnaest puta zahvaliti na ljubaznom (i proshirenom) odgovoru?


Kurir

Jeste da je u pitanju Kurir , ali neka Djelic opovrgne ovo ako moze http://www.kurir-info.co.yu/Arhiva/2004/februar/21-22/V-01-20022004.shtml