Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Serbonovi sinovi

 Pre nekoliko dana mi je stiglo sledeće elektronsko pismo:  

Са нескривеним задовољством Вас обавештавам да је, на предлог Жирија, Управни одбор Удружења универзитетских професора и научника Србије, на седници одржаној 16. јануара 2007. године једногласно донео Одлуку да Вам се додели  

НАГРАДА «ПРОФ.ДР ВОЈИСЛАВ К. СТОЈАНОВИЋ»

за изузетне резултате постигнуте у уметничком раду. 

Свечана академија, на којој ће нам бити посебна част да Вам уручимо Награду, одржаће се у четвртак, 25. јануара 2007. године у 18 часова у Свечаној сали на Грађевинском факултету. 

Smatrao sam ovo velikom počašću, za tu priliku obukao odelo i po peti, šesti put u životu stavio kravatu. Došao sam na naznačeno mesto malo ranije. Bio sam stvarno uzbuđen, ovo je bilo moje prvo priznanje za 29 godina rada na Fakultetu Dramskih Umetnosti. U prvim redovima su sedeli laureati: stariji svet, sve sami akademici. Smatrao sam da mi je mesto iza njih pa sam seo u drugi red. Nisam pogrešio. Videće se zašto.

Počelo je pozdravnim govorima. Nije bilo strašno, predsednik SANU i rektor BU su bili uviđavni i nisu previše uživali u svojim besedama. Međutim, procedura dodele nagrada trajala je beskonačno. Voditeljka, takođe profesorka sa nekog od tehničkih fakulteta, čitala je detaljne biografije dobitnika nagrada, grešeći često u izgovaranju njihovih imena i komplikovanim nazivima njihovih dela, predsednik udruženja se sa svakim od njih fotografisao, poneko od nagrađenih je imao nešto i da kaže. Tako je, na primer, dobitnik nagrade za životno delo iz oblasti robotike desetak minuta objašnjavao nešto što niko živi u sali nije mogao da shvati. Ali, dobro, dedica je očigledno sjajan naučnik i ima prava da na kraju svoga naučničkog puta kaže ponešto što jedino on razume.

A onda je došao vrhunac večeri. Dobitnik nagrade za izuzetan doprinos u naučnoistraživačkom radu akademik Vasilije Krestić stao je za govornicu i pročitao svoju zahvalnicu. Ukratko, taj govor se odnosio na njegov mučenički životni put koji je bio posut trnjem zbog njegove neutažive želje da se otkrije prava dimenzija srpskog stradanja od strane Hrvata. Dabome da su sve nedaće dolazile baš od te opake nacije koja je svim sredstvima pokašavala da ga omete u njegovoj svetoj misiji. Zatim je usledilo nabrajanje hrvatski smicalica i trikova kojima je pokušano da Vasilijev rad nekako zaustavi a istina spreči da izađe na videlo.

Sve ovo mi je zvučalo poznato. Kao da se za trenutak na ekrane vratio te ve dnevnik s početka devedestih i poznati rečnik kojim su se koristile Mila Štula, Spomenka Jović i Milijana Baletić. Ili je odnekuda vaskrsao Vasilijev kolega dr Jovan Deretić, autor knjige o izvesnom Serbonu Makeridovu, osvajaču koji je živeo mnogo pre Aleksandra Makedonskog i osvojio mnogo više sveta od njega. Serbon, otac svih nacija, bio je, dakako, Srbin. To jest, svi koji su od njega potekli, znači svi poznati narodi, srpskog su porekla. Današnji Srbi su, u stvari, samo jedni od mnogih Srba koji su, tokom vremena, postali Grci, Kelti i slično. Srbi, po Deretićevom tumačenju, nisu narod, to je rasa. U stvari, što da to krijemo, svi indoevropski narodi su poreklom Srbi. Čak se i onaj od Serbona mnogo manji osvajač, Aleksandar, prezivao se Karanović i bio je srpskog porekla. On je osvojio svet sa vojskom koja je bila iz krajeva nastanjenih Srbima, toliko su bili hrabri naši preci. I najlepše devojke, koje se mogu primetiti na starogrčkim vazama, takođe su bile Srpkinje, za šta postoje neoborivi dokazi. I sva poznata imena imaju srpski koren, samo su ih podli Grci, Rimljani i ostali menjali. Kraljica Semiramida u korenu svoga imena nosi značenja “Srbi” i “majka”, što je neoboriv dokaz da su Srbi izgradili Vavilonsku kulu!          

Sada je čovek ispred mene ponavljao priču koja nas je dovela ovde gde smo. Razmišljao sam da li da ustanem, izgazim po prstima one akademike i odem bez nagrade ali sam se ipak nekako suzdržao. To je bila greška iz najmanje dva razloga. Prvo, popustio sam sopstvenoj sujeti i uzeo od onoga što voli da se slika neko bezvredno parče papira, a drugo, propustio sam priliku da pokažem šta mislim o nacizmu koji okupljenima, sudeći po aplauzu koji je Krestić dobio, i nije bio tako stran. (Moram da priznam da je predsednik SANU napustio salu pre njegovog govora a da je rektor BU sve vreme frivolnog izlaganja akademika Krestića glasno razgovarao sa jednim drugim akademikom koji je sedeo do njega). Na kraju, morao sam da saslušam i umetnički program koji se sastojao od operskih arija, što me je konačno dotuklo.         

Neko će reći da preterujem, da se samo radilo o svečanom skupu nekog udruženja, koji vode estradi nevični naučnici ili da svako u svoje ime može reći bilo šta. S druge strane, takođe se može tvrditi kako jedno takvo udruženje, koje postoji 82 godine i u svome članstvu pominje mnoga slavna imena nauke i umetnosti, predstavlja sliku duhovnog stanja nacije. Ipak je tamo bio, hteli mi to ili ne, intelektualni krem ove zemlje. Sačuvaj me bože... 


Možda nije problem u

Možda nije problem u izlaganju velikog mučenika, već u tome da Vi niste ništa na to rekli, ili bilo ko drugi u toj sali.

Mene najviše boli što živim u zemlji u kojoj institucije koje se bave naučnim radom daju legitimitet nenaučnim i pseudo-intelektualnim budalaštinama.

Udruženje koje aplaudira na takve gluposti ne treba da Vam bude generator sujete. Mene bi lično bilo sramota da primim priznanje od takve skupine.


Mozda

BAS jeste problem u izlaganju velikog mucenika i aplauzu koji je usledio.
Ono sto je mene odusevilo je iskrena samokriticnost:

Quote:
Razmišljao sam da li da ustanem, izgazim po prstima one akademike i odem bez nagrade ali sam se ipak nekako suzdržao. To je bila greška iz najmanje dva razloga. Prvo, popustio sam sopstvenoj sujeti i uzeo od onoga što voli da se slika neko bezvredno parče papira, a drugo, propustio sam priliku da pokažem šta mislim o nacizmu koji okupljenima, sudeći po aplauzu koji je Krestić dobio, i nije bio tako stran.

Gde bi nam bio kraj kada bi svako imao hrabrosti i iskrenosti da prokomentarise neki svoj propust i gresku!!!


svejedno

Da je Goran i uradio to što ti predlazeš, opet bi se našli neki pametni blogeri ovde da ga osude zbog toga, kao sto se desilo i pre u slučaju patriota.
Dovoljno je što o tome priča i sada ovde na blogu, inače niko od nas o tom događaju ne bi ništa ni saznao.


Nema lazi, nema prevare

Dragi gospodine Markovicu,

Sa svakim vashim sledecim tekstom raste moja odushevljenost spram vashe lichnosti.
Ne bih se ovoga puta zadrzavao na uspaljenoj fashisoidnoj starachkoj druzini chiji je najveci nauchni doprinos sadrzan u radu - "Mlacenje tudjim k. po gloginjama".
Imponuje mi neshto drugo.
Vashe intelektualno, lichno, poshtenje da napishete:

Quote:
Na kraju, morao sam da saslušam i umetnički program koji se sastojao od operskih arija, što me je konačno dotuklo.

Siguran sam da mnoge javne lichnosti, pogotovo iz "resora" umetnosti, chak i da slichno misle, ne bi imale petlje da se ovako "ofiraju".
Da necemo u ovom razumevanju naici na podrshku, govore mi i rechi moje supruge koja ovo chita i kaze: "to je zato shto ste seljachine".
Pa dobro, na kraju krajeva, mora neko i te uloge da se prihvati. ;)

Naravno da ovim postom ne zelim da omalovazim chitavu jednu muzichku granu zbog koje mi se zena i dvoje dece (da, da, chak su mi i sina zarazili) chesto vracaju uplakani sa Trga republike, vec samo da pruzim podrshku svima onima koji na neprijatno visoko C dobijaju snazan poriv da dzentlmenski priteknu u pomoc gospodzi koja "zapomaze".


ilustracije...

Graditeljska konstrukcija "teorija" pomenute institucije i člana:

Stanje posle primene "teorija" pomenute institucije i člana:


Dobro je sto niste napustili

Dobro je sto niste napustili taj skup velikih jer nam nebi niko mogao da ukaze na to kakvi su nam akademici.


Koja pretencioznost !

Ne mogu da verujem da neko tako olako karakterizuje ljude o čijim delima zna malo ( ili nimalo ) !


Milivolte, Shabane!!! eto,

Milivolte, Shabane!!!
eto, ja sam tebe (o)lakse okarakterisao nego G.M. one skelete tamo...
G. Markovic je ipak napisao par stubaca o idiotskom naucno-istrazivackom zalaganju i inovacijama 'nasih' i 'vasih' akademika, a bolje da nije; bolje bi bilo da niko od nas nikad nije ni cuo za ta imena i njihove titule, jer ko god i kad god da je cuo morao je naredna tri dana da pere usi od stroke...


Mala ispravka :

Prilikom izgovaranja doticnog nicka, poslednje "t" se ne izgovara, sto pojednostavljuje konverzaciju i obesmisljava upotrebu pogrdnih imena. respect
znaci: Milivol


... i s(a)kloni

vah text je sjajan- sa zaraznom lakocom preprichava nam stvari koje bi nam drugi neki slikar opisao umachuci svoju kichicu u crnilo zemljotresa i pomrachenja.

nego, kada smo vec kod akademskih krugova, chuo sam nedavno od "zlih jezika" teoriju o mogucoj etimologiji imenice "srbija". naime, u njoj se kaze da nalazi svoj izvor u latinskoj rechi "serviam", shto znachi sluzenje, pokornost ...

Shta vi mislite o ovome? (zaista me zanima)


Potice od..

.. starog slovenskog izraza za "ljude koji zive kraj vode".


Servia

Vizantijci jesu za Srbiju i Srbe cesto koristili naziv Servia i Servi ali je naziv Srbi ipak najverovatnije stariji i postojao je pre doseljenja na Balkan i susreta sa Vizantijom.
Mada, zanimljivo je da rec koja oznacava roba u engleskom (slave) potice od reci Sloven.
(Kratko objasnjenje na: http://www.thefreedictionary.com/slave )


germansku rech Slawisch

odeljuje samo jedno slovo od sklawisch- shto znachi ropski
Slawe-sklave


Eh,,,

slave (n.)
c.1290, "person who is the property of another," from O.Fr. esclave, from M.L. Sclavus "slave" (cf. It. schiavo, Fr. esclave, Sp. esclavo), originally "Slav" (see Slav), so called because of the many Slavs sold into slavery by conquering peoples.

"This sense development arose in the consequence of the wars waged by Otto the Great and his successors against the Slavs, a great number of whom they took captive and sold into slavery." [Klein]

O.E. Wealh "Briton" also began to be used in the sense of "serf, slave" c.850; and Skt. dasa-, which can mean "slave," is apparently connected to dasyu- "pre-Aryan inhabitant of India."

More common O.E. words for slave were þeow (related to þeowian "to serve") and þræl (see thrall). The Slavic words for "slave" (Rus. rab, Serbo-Croatian rob, O.C.S. rabu) are from O.Slav. *orbu, from the PIE base *orbh- (also source of orphan) the ground sense of which seems to be "thing that changes allegiance" (in the case of the slave, from himself to his master). The Slavic word is also the source of robot.


djavolja posla

"...sujeta...definitivno, moj omiljeni greh..." rece djavo u zavrsnoj sceni filma "Djavolji advokat"
Dobro je gospodine Markovicu sto ste to prepoznali kod sebe i priznali.Nije nikako dobro sto niste uradili isto sto i predsednik akademije.Sve sto rekoste stoji ali ovaj blog mi sada lici na Vase pravdanje nama sto ste tamo uopste bili.Lako je sada "pljuvati" po stavovima gore pomenutog "mislioca".Sto se mene tice ako ste cutali tada nemate moralnog prava ni da "pljujete" sada po tim stavovima.


...

@blesawi, kao prvo - otklanjam svaku mogucnost da me se nazove servilnim, drvenim advokatom i sl.
jednostavno koristim svoje pravo, a po stavovima zakonika bloga b92 koji kazu da svako ima pravo da ovde iznese svoje mishljenje, sve dok je ono u tesnim granicama pristojnosti (kada se o srbiji radi)-

mislim da ste jedan aspekt koji provejava ovom prichom potpuno prevideli, naime ogromnu izlishnost objashnjavanja bilo kome bilo chega - a posebno statistima iz verzije "night of the living dead" sa kolarca.


?????

Stvarno ne znam gde ste se prepoznali?Obracao sam se gospodinu Markovicu i prokomentarisao sujetu koja je njega a precesto i svakog od nas dovela u najblaze receno neprijatnu situaciju.Da ne objasnjavan dalje...


Steven Kingov sinonim za

Steven Kingov sinonim za living dead iz undead.
Inace, Kolarac ima i koncerte na kojima mogu da se vide retki Beogradjani koji kao da se kriju od najezde prostaka i prostakluka. Da sam na Goranovom mestu,ja nebih primila nagradu.


@Jelena P.- o drekavcima

"night of the living dead" Romerov je film, a Kolarac je verovtano pomenut u kontextu vecheri u kojoj je Goran M. primio nagradu; dakle ne generalno.
osim toga, undead nije termin koji je skovao King. Bram Stoker je prvi koji koristi rech u "draculi". inache ona potiche od nemachke rechi untote.


Gospodin Vukobratovic

Gospodin Vukobratovic (dedica iz robotike :)), jeste zaista veliki strucnjak u svojoj oblasti, i medju najvecima u Evropi, ali zaista ume da udavi govorancijama koje niko ne razume :).
Za Krestica nista novo, to se i dalo ocekivati...
A rektor BU inace uvek caska, ma kako da su "ozbiljni" govornici.
Medjutim nije lepo gospodine Markovicu da sve ljude iz SANU-a stavljate u isti kos. Dakle od ljudi tehnickih struka ima itekako korektnih koji su se osecali isto tako kao i vi, doduse u sveukupnom clanstvu oni su ubedljiva manjina, tako da nije cudna impresija koju ste stekli.
Potrebna nam je definitivno i lustracija u SANU-u, ali nju ce izgleda morati da izvrsi svevisnji...


Dokle ta kenjaža sa tom ilustracijom !

Oladite više sa tom gluposti !
Komesarčići maleni --- svi bi bili sudije !


Koji je to element

Koji je to element lustracije glupost?


O "olakom karakterizovanju"...?

Prvo kritika!!!

Quote:
Ne mogu da verujem da neko tako olako karakterizuje ljude o čijim delima zna malo ( ili nimalo ) !

A zatim i poucan licni primer!!!
Quote:
Oladite više sa tom gluposti !
Komesarčići maleni --- svi bi bili sudije !

BRAVO Milivolte!!!


„Posle razočarenja čovek

„Posle razočarenja čovek postaje pametniji, ali ne toliko da se ne bi ponovo razočarao."

Gospodine Markoviću, budite svoji i ne stavljajte više kravatu.


Akademici mitomani

Drzim da su srpski akademici i "intelektualci" tipa Krestic, Cosic, Beckovic i slicni svojom mitomanijom i nacionalistickim opsjenama umnogome i kumovali da se Srbija danas nalazi tamo gdje se nalazi-na marginama normalnog i civiliziranog svijeta.Konacno, upravo gledamo zavrsni cin drame i mita o Kosovu "kao svetoj srpskoj zemlji", iako bi se svako iole razuman i razborit u Srbiji trebao zapitati, pa sto ce nam podrucje sa svega nekoliko postotaka Srba, sa preko dva milijuna Albanaca koji ne zele Srbiju i koje je uz to ekonomski uvjerljivo najzaostaliji prostor u Evropi!? I tako Srbija umjesto da se okrene vlastitom ekonomskom i društvenom razvoju zahvaljujući mitomanskoj matrici "uvaženih akademika" neprestano vodi unaprijed izgubljene bitke osuđene na propast u kojima stagnira i nazaduje.Iako je potpuno irelevantno koje sam naconalnosti, da ne bi netko pomislio kako ove rijeci pisem sa nekakvih antisrpskih pozicija, napisat cu da sam po nacionalnosti Srbin, koji zivi u Zagrebu i da mi je stalo da se Srbija pretvori u normalnu zemlju kao uostalom i Hrvatska.
pozdrav svima


STIV

Jedino sa cim se ne slazem u Vasem komentaru je to sto ste se "nacinalno legitimisali". I to iz prostog razloga sto, ako se misljenje (stav itd.) iznese posteno i bez icega izmedju redova to se odmah vidi i shvati. A kod Vas je to (po meni) od prve linije bilo jasno. Zato je suvisna "nacionalna identifikacija". Dokle da se podleze mediokritetima i svima onima kojima je nacionalnost zanimanje (kako je to, vec, lepo rekao glumcina i ljudina Ljuba Tadic.)?
Ovo sam izneo samo kao misljenje, a ne i kao moralisanje i da "Vas naucim pameti".
Ziveli.


@stiv

treba (IM) zbog toga shto su mazohisti-
to ja nazivam MAZOPATRIOTIZMOM.
pozdrav stari.


Ogranicicu se na ovo sto se napisali o operskim arijama

Ogranicicu se na ovo sto se napisali o operskim arijama koje ste slusali na kraju programa dodeljivanja nagrada.

Quote:
Na kraju, morao sam da saslušam i umetnički program koji se sastojao od operskih arija, što me je konačno dotuklo.

Za mene je ova vasa recenica zvucala jednostavno heartbreaking, a onda sam se ponadala da vam je slusanje arija mozda tesko palo u kontekstu cele veceri. Da li ste se nespretno izrazili ili zaista ne volite operu? Pitam, jer jednostavno, tesko mi je da poverujem da neko ko je odrastao u Beogradu, u svakom pogledu blisko Narodnom pozoristu, pa jos i filmski reziser, moze da napise ovako nesto. Ljudski glas je cudo, a opera najkompleksnija scenska umetnost. Poslednjih decenija su operske produkcije na velikim svetskim scenama i festivalima sve mastovitije, smelije i raskosnije, a Bogu hvala, dolaze novi i novi talenti sa potencijalom da budu operske zvezde. A sto se operske rezije tice, i ona dozivljava zvezdane trenutke, neretko zahvaljujuci bas sjajnim filmskim reziserima koji su se oprobali na operskim produkcijama, da spomenem samo Zefirelija, Baza Lurmana ili Koncalovskog.


Govorim o...

..."umetničkom programu" koji se odigrao nakon mučnih dva sata. Nemam ništa protiv opere ali u Operi a ne u nekoj sali za sastančenje.


Sala za sastancenje

Postovani g. Markovicu, siguran sam da smo se razumeli iako su se postovi mimoisli. Ono sto je predhodilo operskoj veceri ne pripada ni sali za satancenje, cak ni mestu za pijancenje. Dr M


Ridi, Pagliaci...

Postovani g. Markovicu, za razliku od Vas ja volim operu ali ne volim kad se Pajaci smeju zdravom razumu i za to dobijaju Akadem(ij)ski dodatak. Da sam ljubitelj teorija zavere sad bih dobio krunski argument da se u vrhunsku naucnu ustanovu uvukla organizovana grupa koja ima za cilj da, urbi et orbi, dokaze da su Srbi idioti. Sto se Vasih dilema tice, smatram da je bolje sto ste nam ukazali na ceo slucaj nego da ste izasli crveni u licu i sa knedlom u grlu. Covek koji udje u javni klozet da obavi odredjeni posao grdno gresi kad ne upozori druge u sta mogu da ugaze.


Za razliku od vas i svih

Za razliku od vas i svih glasnih ljubitelja opere ja volim ukus i slazem se sa autorom bloga - operi i/ili arijama (kako god) nije mesto u nekakvoj musavoj sali na poluprijemu, medju olinjalim kvazi-naucnicima, vec u zgradi i dvorani kakvu recimo BG. (na zalost) nema.


mesto i vreme

manje me brine gde je operi mesto, samo mi nije jasno da je ljudima sa onakvim umovima i idejama mesto medju akademicima i istaknutim gradjanima srbije. i da za to jos bivaju i javno priznati, takoreci u ime svih nas?!


Dragi profesore

Quote:
Prvo, popustio sam sopstvenoj sujeti i uzeo od onoga što voli da se slika neko bezvredno parče papira
Vi ste svojim radom zasluzili taj bezvredni papir.
Quote:
drugo, propustio sam priliku da pokažem šta mislim o nacizmu koji okupljenima
Jeste, u pravu ste, propustili ste JOS JEDNU priliku da kazete sta mislite i tim cinom se odvojite od sivila.
Ovako, primili ste nagradu, slikali se (a to ne volite), mozda cak i kiselo nasmejali, tapsali su vas to ramenu, na kraju ste se nekako i izvukli, da bi se opustili i pokusali da opravdate ovim tekstom. To je vrhunac hipokrizije.
Zamislite, imali ste jos jednom priliku da i kazete sta mislite. Da li bi posle vaseg iskrenog obracanja, te operske pevacice imale zelju da nastupe?
Ovako, podvukli ste znak jednakosti izmedju vas i cenjenog skupa.
Ne cudim se sto je to tako. Ipak je to Srbija.
Sacuvaj me Boze.


Dragi (pojedini) Blogeri...

Goran je napisao zaita licni i intimni blog o necemu sto mu se dogodilo... kao u svom dnevniku, sto bi blog i trebalo na neki nacin da bude... Goran je bio ISKREN... napisao gde misli da je pogresio... ne snadje se uvek svako u datoj situaciji da bi odreagovao kako bi zeleo... iz raznih razloga... ovo sve pisem ne da bih branio Gorana, (ume on i sam to da uradi, ako je ikakva odbrana od iskrenosti potrebna) vec da iskazem cudjenje kako nismo naviknuti na iskrenost u iznosenju svojih misli, nedoumica i kajanja... NIKO do sada nije rekao "bravo Gorane" na iskrenosti... eto, nisi se snasao u tom trenutku ali si seo i razmislio i pokajao se i sada to sa nama delis...

Prateci Goranove blogove, cini mi se da je on od svih VIP Blogra najlicniji i najiskreniji u pisanju o sebi... BRAVO GORANE na iskrenosti... to je najteza vrlina!


Dragi Dejane K.

slazem se da je Goran (kao i uvek) iskren, a i da je iskrenost sastavni deo plemenitih ljudi.
Ne treba u ovom slucaju brkati smisao jednog bloga sa klasicnim dnevnikom koji se obelodanjuje tek onda kad sam autor to zeli. Ovo je potpuno drugi nacin komunikacije.
Meni je licno zao sto je Goran propustio priliku da kaze sta misli i samim tim gestom gutanja g... i cutanja, nije bio iskren (pre svih) prema samom sebi.


Dragi Stalker-u...

I Goran je priznao da mu je zao sto nije rekao sta misli... i poenta mog pisanja je u tome sto je bio ISKREN u vom blogu i priznao svoju gresku... u treutku DOGADJANJA je bio konfuzan ili zbunjen, sto se desava... i smatram i dalje da je iskrenost VRLINA ma kada se pojavila...


Da, jasna je Goranova iskrenost

ali i kajanje.
A i to je valjda neka vrlina.
Ali vrlina je i hrabrost.
Toga nema.
Zbog toga mislim da je ovaj danasnji Goranov blog potonuo u zamku cinizma.


Dragi Stalkeru

Znaci, Goran je ISKREN - Vrlina, POKAJAO se jer nije rekao sto je trebalo da kaze - vrlina! Imao je HRABROSTI da sve to JAVNO napise, iako to nije javno rekao kada je bio u prilici... znaci ima TRI vrline u njegovom cinu! Slazeo li se?


Dragi Dejane K.

naravno da je Goran iskren.
Ali i plasljiv da to kad treba kaze. Ne vidim hrabrost u tome sto ima priliku da to pise u ovom blogu. Druga stvar bi bila da to (recimo) citamo u njegovoj pisanoj biografiji ili autobiografiji.
Sustinu problema sam vec izneo (u jednom od ranijih postova), ali mi se cini da niste to procitali. Pa cu da je ponovim:
Sta raditi?
Ono sto je trebalo raditi i ranije, a treba raditi i
kasnije, takoreci, uvek, ...
Npr., evo samo dve od dve hiljade mogucnosti i nuznosti:

1. U licnim zivotima, naz(i)vati ljude i pojave pravim imenom: politikantima, sicardzijama, promasajima, ...

2. U drustvenom kontekstu, "obilaziti" u sirokom luku te iste ljude koji su pokazali da, iz egocentricnih i sitno-sopstvenickih interesa, vec dovoljno dugo vremena ne umeju da urede ni svoju malu kucu, a kamoli veliku drzavnu palatu.

Cini mi se da je Goranovo cutanje i znak odobravanja. Mozda se varam?


Dragi Stalkeru..

Slazem se da sve treba nazvati svojim imenom... ali...

Ono sto pokusavam da kazem (zaista ne braneci Gorana niti njegovo ne reagovanje u trenutku) je da postoje situacije u kojima se covek uvek ne snadje... pogotovu kada su u pitanju JAVNI SKUPOVI... (sudeci po Goranovom postu, on je svoju nagradu dobio pre ovog Kresticvog govora i nije imao prilike da izadje na govornicu, ponovo)... Goran je mogao da napravi SKANDAL... da ustane i da javno napadne Krestica... treba razmisliti da li bi njegov takav nastup bio pozitivno ocenjen na takvom skupu... mislim da bi naneo vise stete nego li koristi. Njegov protest bi bio nadjacan SKANDALOM i efekat bi bio SUPROTAN od zeljenog... Cini mi se da Goranu licno vaspitanje a i njegova licnost nisu dozvolili takav istup jer on nije skandal-majstor koji zeli da na sebe privuce paznju takvim ili skoro bilo kakvim javnim istupima...

Pragmaticnos moze biti vrlina... to se sa godinama (na)uci...


Pa jeste

u pravu ste.
Goran je miran i fin covek.
Uopste ne vidim njega u tom drustvu. Jos vise me iznenadjuje da to on danas iznosi kao blog temu.
Ok je ta intimna iskrenost. Ali mora da bude svestan da ima puno onih koji dele to njegovo misljenje i koji su spremni da na jedan njegov mig skoce i to isto brane. Jasno mi je da je tamo hteo da iskoci iz sopstvene koze. Nije trebalo da pravi skandal. Cak i ako nema snage da krikne, mogao je da ustane i kaze: "draga i cenjena gospodo, odmah se vracam, samo da tetki dam lek" Dovidjenja zurim.
Shvatili bi to akademici jako dobro. A i operske pevacice, sto je mnogo bitnije.


da li

se nesto slicno ikad Vama desilo, ili svaki put u svakoj situaciji postupite ispravno i kazete ono sto treba? Ako je tako, svaka cast.
ps. meni licno se uvek desava ono "pravih se reci(i postupaka) uvek kasno setim..."


A moglo je bolje

"Starac je pljunuo na trotoar. Hteo sam da ... ali nisam."
"Krestic se verbalno ispovracao kao i uvek, hteo sam da mu ... ali nisam."
Koliko pratim blogovanje, ovo je delic Goranovih dopisa.
Kako bih se radovao da jeste!
Samo propusteno u snu se ne moze nadoknaditi.


Dejane K., šta se uvlačiš Goranu M. !?

Napisao ISKRENO na blogu !? Pa šta !
Ako napiše iskreno tada smeju da diskutuju o napisanom, pardon, aminuju samo takvi slagaoci i klimoglavci ( da ne kažem nešto drugo ) kao ti !
Mislim, šta reći !?

Usput, Akademija nam je takva kakva je --- ništa bolja, niti lošija od ostalih segmenata društva --- sem Gorana Markovića, tebe i još nekolicine koji se neprestano čudite toj prostoti koja vas odabrane okružuje !


Besmisleno.

Koju bi korist mogao imati Dejan od "uvlačenja" pod nickom?


Slažem se da je besmisleno !

Vidiš kakvih likova ima !


Slažem se da je besmisleno !

Vidiš kakvih likova ima !


Ne znam kakvih sve likova ima,

ali ja se sa ovim likom, Dejanom, ovde potpuno slažem, da je za iskrenost najčešće potrebna nadčovečanska hrabrost i snaga.

Jedan pametan čovek (čini mi se am. filozof Santajana) reče:

"Nema veće hrabrosti nego videti svoju jednačinu ispisanu."

Čini mi se da je Dejan išao ovakvom linijom razmišljanja, a ne da se "uvlačio".


Dracena

Sa Milivoltom (lepo je sebe nazvao... mili...)besmisleno razmenjivati (cak) i reci...


Gradjanska hrabrost

Kada bazu cine orangutani i prostitutke, nije nikakvo cudo sto su akademici takvi kakvi su, ni do kolena velikom Goranu. O nedostatku prefinjenog ukusa i stila i talentu za smaranje kod tehnicke inteligencije da ne govorimo, nisu oni dorasli briljantnim zezalicama i mrdalicama genijalnog umjetnika. Nego, kazu, posle boja kopljem u trnje - a veliki nam Goran izgleda ima cudnu naviku da ustukne u osudnom momentu, a onda ospe paljbu po neprijatelju iz udobnosti kucne fotelje i sa sigurne distance. Verovatno je smetala coveku kravata, nije navikao.


macaca,

volela bih da cujem koja su to na primer tri akademika koje cenis i postujes i ako bi mogla i da nam kazes zbog cega.
ako nije neki preveliki napor.


Biljana --- evo od mene !

Matija Bećković --- briljantan jezik !
Dejan Medaković --- samo "Efemeris" da je napisao, bilo bi dosta !
Vasilije Krestić --- zbog svega !
Jovan Surutka --- šta vredi da ti pričam, kada nemaš pojma o elektrotehnici !
Malo li je !
Ajde ti !!


Pokojni Jovan Surutka.Bio je

Pokojni Jovan Surutka.Bio je zaista izvanredan profesor, i sjajan strucnjak za elektromagnetizam.Ja dodajem i dva sjajna naucnika nedavno primljena u Akademiju, dva fizicara-Dr.Djordja Sijackog, i Dr.Milana Damnjanovica.
Sto se tice Beckovica, Kreshtica i Medakovica-komentar nemam.Ako bilo sta kazem, rizikujem da me ljubitelji SANU razapnu na jarbol Pinte.


Pitanje za

Pitanje za Milivolta:
Milivolt da li si razmisljao zasto te neki na blogu zovu SABAN?


da li imas spisak

ko je sve iz SANU pazario vile na Dedinju, u bescenje, za vreme one inflacije, dok je ceo svet vodio genocid protiv njihovog naroda? I to bi bilo zanimljivo znati.


... malo od mene

Doklegod je O'Mateja sa svojim plemenskim (citaj "lokalnim") jezikom unutra, dotle je Crnjanski sa svojim svetskim koordinatama ostao napolju.
Prica o Srbiji (SANU ili PKB, svejedno) je jednostavna.
Najbolje je meze. Duhovno, kosmicko, materijalno ... who the
fuck cares? Sto sitnije i tanje, to bolje.
O Gedzi ne bih. On smrdi do neba.
O njegovim sinovima jos manje.
Ja sam lukavo, na vreme odleteo, ali mi kurve nisu rekle da
ne letim preblizu sunca, pa su mi otpala vostana krila.


par onih koji sigurno vrede

Zvonko Maric, osnivac beogradske skole teorijske fizike
Stevan Koicki (Vinca dok je jos vredela nesto)
Aleksandar Djordjevic (elektroinzinjer, legenda ETF-a)
Bogdan Maglic - takodje legenda, nuklearni fizicar beskrajne energije, svojevremeno je bio u stanju da pokrece znacajne projekte (uglavnom u americi), poslednje sto je uradio bio je nuklearni detektor eksploziva koji se vec koristi na aerodromima sirom sveta


Inace, Bogdan je mozda

Inace, Bogdan je mozda najzasluzniji sto je jedinica za magnetno polje dobila ime po Tesli, uz brata Rastka lobirao je za ovo vrlo uspesno u Americi.


Mala

Mala nepreciznost:)-Tesla(1T) je jedinica za jacinu magnetnog polja.


Nije --- sedi, jedan !

Tesla je jedinica za magnetsku indukciju, koja, u suštini, izražava povezanost električkih i mehaničkih, sa magnetskim svojstvima prostora !


Gresite.Procitajte

Gresite.Procitajte Meksvelovu Elektrodinamiku od Bozidara Milica.B=magnetno polje, ili jacina magnetnog polja(H je, po modernoj nomenklaturi, magnetna indukcija).B=Hxu, gde je u magnetna permeabilnost sredine.Nomenklatura o kojoj Vi govorite je starijeg datuma(drugim recima, invertovani su pojmovi magnetnog polja i magnetne indukcije).Da ste polagali elektrodinamiku na Fizickom Fakultetu u Beogradu, ocena 5(i slovima:pet) Vam ne bi bila upisana u indeks.I ne pozivajte se, molim Vas, na udzbenike ETF-a-magnetno polje i magnetnu indukciju su definisali fizicari, a ne inzenjeri.
Milivolt, apdejtujte malo svoje (ne)znanje.

P.S.I zaobidjite me u odgovoru, molim Vas.Em se pravite da nesto znate, a zapravo ste suplji kao stakleno zvono, em pokazujete zavidnu dozu bezobrazluka i drskosti.


Iako je Milivoltov komentar

Iako je Milivoltov komentar bio zlonameran i vas je. Potpuno je nebitna terminologija, pogotovu kad su jedinice ekvivalentne.
Obarati nekog na ispitu zbog terminologije (koja je usput krajnje diskutabilna) je potpuni idotizam i to je samo moguce kod nas i mnogo vise govori o zadrtosti profesora koji to rade nego o nekom visokom nivou date institucije.
O Bozi Milicu molim vas nemojte ovog puta.


Covek u belom wrote:"O Bozi

Covek u belom wrote:"O Bozi Milicu molim vas nemojte ovog puta".
Vrlo dobronameran komentar.Kao i solilokvijum o terminologiji.Ne znam samo odakle Vam ideja da je ta terminologija "diskutabilna".Mozda smo mi kolege?Hocu reci, Vi ste izvesno fizicar, pa mozete da sudite o terminologiji u fizici.


Pa kako...

...ste uspeli da se posvađate, nije mi jasno! Hajde sada lepo da se izmirite, pa da počne razgovor ispočetka! :-)
Ja sam mislio da je Tesla jedinica za gustinu magnetnog fluksa, iliti magnetnu indukciju, ali sam video da je to "commonly known" kao (jačina) magnetnog polja (B, ma šta to značilo), pa sada možete i mene malo da zezate, ali na mene ne utiče, jer ja veze nemam sa fizikom i mašino-elektrotehnikama! ;-)
Evo linka gde sam to pronašao...
Dogovorite se šta predstavlja T=Wb/m2, baš me interesuje! :)


Vodzo Modzo,

Postoje cetiri tzv. fenomenoloske Meksvelove jednacine za supstancijalnu sredinu.U tim jednacinama figuriraju vektori B(jacina magnetnog polja), E(jacina elektricnog polja), D(elektricna indukcija), H(magnetna indukcija), kao i vektor j(gustina elektricne struje-po fizickom smislu gustina fluksa naelektrisanja).U literaturi se za vektor B(jacina magnetnog polja) jos uvek relativno cesto moze sresti i naziv "magnetna indukcija".Razlog za ovaj naziv je istorijski, i u savremenije pisanim udzbenicima on se izbegava.
Wb-oznaka za Weber.Wb je jedinica za fluks magnetnog polja.Tesla je jedinica za B.


Hvala lepo!

"U literaturi se za vektor B(jacina magnetnog polja) jos uvek relativno cesto moze sresti i naziv "magnetna indukcija".Razlog za ovaj naziv je istorijski, i u savremenije pisanim udzbenicima on se izbegava."

Ma hajte molim Vas, pa gde ste videli da se u novijoj literaturi koristi taj termin, ala se prepucavamo sa izrazima, sigurno koristite i reči garnišla, i šaNgarepa, unterciger.....? :-P (šalim se, naravno :-))

To se traži, sada je sve jasno! Hvala lepo! :)


Moja je greska u nepreciznom

Moja je greska u nepreciznom izrazavanju. Dakle ne diskutabilna, tj. nije uopste sporna (i B i H su polje, indukcija je izraz kome tu nije mesto), nego jos uvek ima literature u kojoj se pominje stara terminologija, pa je glupo obarati ljude zbog toga, pogotovu kad se zna koliko ima nasih "kvalitetnih" knjiga iz fizike. Uostalom od Maksvela je sve i krenulo.
A fizicar nisam (to mi je samo hobi ;) ), doduse nisam ni kuvar, al znam koji su kolaci dobri :).


Dobro, sa tim bih i mogao da

Dobro, sa tim bih i mogao da se slozim, da bi bilo glupo nekoga oboriti na ispitu zbog terminologije:)
Ono sto je najvaznije, to je da studenti fizike uce da resavaju probleme.Od njih se kasnije i ocekuje da to cine u svakodnevnom radu, a update terminologije nije tako tesko izvesti.
Sto se kolaca tice, tu ste me uhvatili-obozavam slatkise:)

Pozdrav


Resavanje problema...

...se ponekada pretvori u ruzan san, makar kada masinac krene da radi zadatke iz Teorijske Mehanike sa PMF-a!!! Majko mila, u terminologiji je problem! Treba prvo da prevedem sebi sa Svahilija na Sanskrt, da bih uopste krenuo da resavam zadatke! Uvek su me kocili "impulsi" svega i svacega (sto obilato koristite na Fizici), jedino cega se ja secam sa Masinca je impuls sile (dI=Fdt), i to je to. Termini sa Masinca su mi nekako "logicniji", sto ce reci da sam na iste navikao, pa su mi "fizicki" termini pravili probleme :-((.
(Ali sam uz muku resavao zadatke sa Fizike! :-) Doduse, bese to davno, ljudi su cudo, brzo zaboravljamo&zaskripimo :-()


Vodzo Modzo,

Teorijska mehanika se bazira na Lagranzevom i Hamiltonovom formalizmu.Lagranzeve jednacine u nezavisnim generalisanim koordinatama, kao i Hamiltonove kanonske jednacine su esencijalne za opisivanje kretanja tela u klasicnoj mehanici.Pre izucavanja dinamike Hamiltonovih sistema, veoma je bitno (bez toga je prakticno nemoguce raditi) dobro izuciti varijacioni racun (inace u mehanici prvi put primenjen na resavanje tzv. problema brahistokrone).Ima tu jos dosta toga-dinamika holonomnih sistema, centralno kretanje, male oscilacije, dinamika kretanja krutog tela, kanonske transformacije, Hamilton-Jakobijev metod.Sada ste me malo podsetili sta se tu sve radilo, i zahvalan sam na tome:)

P.S.Sto se tice tih silnih impulsa na kojima nam zamerate:), verovatno ste mislili na tzv. generalisane impulse pridruzene (konjugovane) odgovarajucim generalisanim koordinatama, koji se dobijaju parcijalnim diferenciranjem Lagranzeve funkcije po generalisanim brzinama, i koji su funkcije Lagranzevih promenljivih.


Ministarstvo

za zaborav - u napad! Da znam na sta sam mislio, ne bih ni imao problem! :-) Mislim da su u pitanju neki impulsi kretanja, ma pitaj Boga, vise se ne secam, da li smo mi to krstili u kolicinu kretanja (dK=d(mv)), a vi fizicari nekako drugacije? Ko ce ga znati, od fizike nema 'leba u Srbiji!
A za generalisane koordinate nema problema, nisam na to mislio (iako sam sve zaboravio)! :-)


Verovatno mislite na

Verovatno mislite na integrale kretanja-sistem od 6N jednacina (N je broj cestica sistema) se moze resiti eksplicitno po integracionim konstantama i tako dobiti skup od 6N funkcija kinematickih varijabli sistema i vremena, koje imaju osobinu da ostanu konstantne u toku vremena (u toku kretanja sistema).Tih 6N funkcija se zovu integrali kretanja.Primarni interes su, naravno, primarni integrali kretanja, i njihov broj iznosi 6N (integrala kretanja u sustini ima beskonacno mnogo).Ono sto je u mehanici znacajno, to su integrali kretanja sa nekim fizickim smislom-integral mehanicke energije ili neke od komponenata impulsa ili momenta impulsa.

P.S.6N jednacina se dobijaju tako sto se resenja sistema od 3N diferencijalnih jednacina drugog reda (Njutnovih jednacina kretanja) prodiferenciraju po vremenu:)


Bingo!

Moment impulsa! To je to! Moment impulsa! What the heck is moment impulsa??? A neee, 100 problema sam rešio gde se mulja sa "momentom impulsa", uopšte ne koristeći "moment impulsa"!!! Žao mi je, ali nisam kadar da prihvatim moment impulsa! :-)


Onda da ne diramo dalje:)

Onda da ne diramo dalje:)


Slažem se...

...možda postoji neki drugi, lepši, bolji svet, gde ću ja shvatiti čemu to služi. Do tada, neka to ostane za mene nepoznanica! :-)


Vojo Mojo, prijatelju

ovaj covek je bio tesar iz Yorkshiea, a napravio je najsavrsenije mehanicke satove na zemlji. A ovaj je dosao na ideju turbo jet enginea kad je imao samo 19 godina.

Za neke stvari nije potrebno znati varijacioni racun, Lagranzijane, Lijeve izvode, kvadratne forme, totalne izvode, tenzorski racun, diferencijalnu geometriju- dovoljno je samo biti genijalan.


Tacno! Problem je u nacinu obrazovanja kod nas:

Ljudi se uce formalizmu, umesto konceptima. Formalizam je nesto sto se brzo zaboravi, ako ga ne koristis stalno. Koncepti ostaju zauvek.


Pa kad o tome,

ni Majkl Faradej nije baš bio dramatično obrazovan, zar ne? :)

A uvek se setim Šnajerovog komentara iz knjige "Applied Cryptography", za Evarista Galoa - kako je uradio mnogo u matematici pre nego što je poginuo u dvoboju, u svojoj 21. godini.

V.


Eh, drugari

Da sam to znao, ili još bolje, da sam Vas imao za profesore, možda bih se danas drugim stvarima bavio! :-) Ali ukupno mi nije žao, jer sam uvek imao afiniteta ka društvenim naukama, ali, ali... Uvek su me kopkale prirodne nauke, jer mi nisu "ležale", nekome je sve bilo jasno, a ja sam morao trostruki trud da uložim da bih to shvatio, sve mi je bilo mistično. A baš sam želeo da "provalim" to što mi ne ide. Na kraju odnese vrag šalu, odlepih ja i na matematici, fizici, elektrotehnici i elektronici i na kraju, mašinstvu! Eto mi, ubi me radoznalost, nisam hteo da se pomirim da ne razumem prirodne nauke-tehniku, svaka stvar koju sam shvatio je u mojim očima bilo čudo neviđeno! Još da sam završio, fali mi godinu dana da budem avio-inženjer, ali, ali, dođe informatičko doba, ode vaš Modžo Vodžo u kompujteraše! I opet mi nije žao, sviđa mi se posao, mlogo je zanimljiv, a pri tome ima jaaaaako puno da se uči stalno, dinamičan je posao, što mi se dopada! Eto i propalih mašinaca na blogu! :-) Ono što je čudno je... ne lažem vas, principi ostaše u glavi, i često u računarstvu primenim stvari iz fizike-matematike! Kako, zašto, pojma nemam, ali fizičko-filozofsko-matematički principi mi mnogo znače u poslovnom životu (stalno ih primenjujem)! :-)


V.M.,

stvar je samo u terminologiji koja se kod nas svaki cas menja, dopunjava, obnavlja.

Impuls=kolicina kretanja
Moment impulsa = moment kolicine kretanja.

Izvod impulsa po vremenu = sila (Newton)
Izvod momenta impulsa po vremenu = moment sile.

Gdegod se pominje "moment" u pitanju je neko centralno (krivolinijsko) kretanje. That's all.


Taman

pomislih da sam skroz nesposoban, ali sada mi otvoriste oči! Hvala, hvala, hvala, već kada sam lenjivac, pa ne čitam sve žive izvore! A trebao bih, sramota je što sam toliko energije i truda (i dobrih ocena na faksu) protraćio, pa zaboravio nešto što mi je dan-danas interesantno! Ko zna, jednog dana ako batalim računarstvo, ima da se vratim u daleku prošlost, na nauku (hobija radi, naravno, ode život)! :-)
Hvala na prevodu Mr. nsarski, sila ste, sada mi je sve jasno! :-)


6N jednacina, huh, sad me

6N jednacina, huh, sad me podsetiste na dobijanje onih 1/2kT peske (bez Hamiltoniana) i rucno resavanje integrala, uz lude smene da izadje na Gausov. Eh to su bili dani...


novikov i macaca,

sad bas prelistavam scifinder scholar database cisto da vidim kako se kotiraju imena srpskih akademika za koje govorite da su odlicni svetski strucnjaci u oblasti fizike i tehnike. evo rezultata:

D. Siacki- nema rezultata (znaci da ne postoji ime u bazi podataka)

J. Surutka- nema rezultata

M. Damnjanovic- objavljen znacajan broj radova (u proseku 3-5 godisnje) u sledecim casopisima: physical review (impact factor: 3), j of physics (if: 2), new j of physics (if: 2)

Z. Maric-objavljena 3 rada od 2002 do 2006 u radiation measurements (if: 1), physics letters (if: 4)

B. Maglic-objavljen jedan rad u 2004 (manje znacajan abstract sa konferencije) pre toga, poslednji objavljen rad 1972.

nadam se da je ovo dovoljan pokazatelj kvaliteta vasih naucnika. prosecni postdiplomci na zapadu objavljuju vise znacajnijih radova od vasih “profesora” u koje se kunete. novikov, kao sto rekoh na djelicevom blogu (pogledajte odgovor na vas komentar), srpski naucnici su obicni diletanti naoruzani surovom birokratijom, nista vise od toga.


Dragi irvas,

U pravu ste u svemu sto ste rekli.Moj komentar o Dr.Sijackom i Dr.Damnjanovicu je samo poticao iz cinjenice da ih licno poznajem.Radilo se o licnoj impresiji.
Mada, sto rece moj kolega nsarski u postu ispod, generalizacija "da su svi srpski naucnici diletanti" je prilicno nezahvalna.


Ja se samo

ne bih slozio sa generalizacijom:

Quote:
srpski naucnici su obicni diletanti

jer ona sigurno ne vazi za sve srpske naucnike.


Irvas,

Pokojni prof. Surutka je otišao u penziju krajem osamdesetih (prestao je da predaje OET generaciju pre nego što sam ja slušao), a doktorirao pedesetih godina - ne znam da li zbog toga nedostaje, ili se više bavio projektima, da ne kažem tezgama. Oni koji su ga znali od mog društva kažu, svakako, da je bio sjajan kao predavač.

Kako stoje u toj bazi Antonije Đorđević i pok. Branko Popović? I oni su, koliko znam, u SANU, a nešto mlađe generacije (posebno Đorđević)?

A Ilija Stojanović?

A Rajko Tomović? Za njega se sećam da je u specijalnom broju IEEE Computer, povodom 50-te godišnjice IEEE Computer Society, pomenut na jednoj od 50 sličica na dnu strana, uz Alana Turinga i još par diletanata :)

V.


Vucko,

Ilija Stojanovic je preminuo u Beogradu pre cetiri dana.


Auh

Nisam znao :((


Javio mi je jedan

Javio mi je jedan prijatelj.On je bio dosta bolestan-imao je Parkinsonovu bolest.Koliko znam, Zorka, njegova zena, je preminula pre nekoliko godina.


@irvas

@irvas

Generalizujes da su svi srpski naucnici najobicniji diletanti, sto stvarno ne vredi komentarisati, nego ako hoces npr. impact factor i to samo za elektrotehniku baci pogled na radove Slobodana Cuka, Dragana Maksimovica, Bore Nikolica ili Voje Oklobdzije.


ekipa,

izvinjavam se, mozda sam preterao sa generalizacijom. kada sam rekao da su srpski naucnici (u srpskim institucijama) diletanti mislio sam na veliku vecinu njih. ovo je vise kao observacija iz licnog iskustva sa PMF-a. BU zahteva sustinsku reformu i naravno, otpustanje veceg dela profesionalnog kadra. nije red da trolujemo o tome jer bi mogli do sutra...

mozda su ti naucnici o kojima vi govorite zaista velika imena, ne mogu da sudim jer nemam mnogo veze sa ETF-om. ono sto mogu da vidim je broj objavljenih radova samo zato sto imam privilegiju pristupa scifinder scholar database @ university of south australia. cinjenica je da ukoliko ime ne postoji u bazi podataka utoliko ne postoji ni u svetskoj nauci.

surova "publish or perish" aksioma vazi kako za pisce tako i za nas istrazivace, svidjalo se to nekome ili ne.

nemam vremena sad da preturam po scifinderu, jebi ga moram nesto i da radim, ne daju ovde stipendije za dz.

pozdrav


Irvase,

Ne moraš da se trudiš da kopaš...

evo o Ilijinom angažmanu u ITU.

a evo i o Rajkovom mestu u istoriji računarstva, po prikazu IEEE Computer Society.


hvala vucko,

vrlo impresivno, zaista je tuzna cinjenica da je BU spao na tako nizak nivo.

postoji veliki broj srpskih strucnjaka u svetu. ubedjen sam da bi mnogi od njih zeleli da se vrate na BU samo kada bi se za to stvorili uslovi. jasno je da bez love nema nauke i da je tesko baviti se istrazivanjem u zemlji treceg sveta. u slucaju srbije, mislim da je problem dublji jer ne vidim da postoji inicijativa za promene.

a ti, sta radis u ove sitne sate? da nismo mozda u istoj vremenskoj zoni?


Sitni sati

Ne, ja samo legnem malo kasnije, inače sam u UK.

Što se tiče vraćanja - evo Dejan Popović, jedan od "Rajkovih đaka", koga su, zajedno sa onom celom ekipom, izbacili sa ETF za vreme NATO bombardovanja, sad je bio u konkursu i za malo izgubio da bude rektor BU, a možda će (ako već nije) postati dekan ETF.

On je sa nama bio dok smo bili u Danskoj (moja Saška je baš zbog prethodnog rada sa njim i otišla tamo na PhD studije), a i tada je samo zujao od Aalborga do Beograda i nazad. Njegova specijalnost je biomedicina i malo je reći da je uspešan. Probaj na google "Dejan B Popović", ako smeš :)


dragi vucko,

he, he, svet je zaista mali a beograd jos manji.

dejana popovica poznajem licno. njegova cerka ana i ja smo kolege sa PMF-a, a njegov zet (anin muz, takodje kolega sa PMF-a) je moj nabolji drug... znam da je dejan stalno na relaciji srbija-danska ali nisam znao da ce postati funkcioner BU.

jos ce se ispostaviti da i tebe poznajem :)

pozdrav sa juzne hemisfere


E to već ne znam,

ja slabo poznajem narod sa PMF :P

Anu i mog imenjaka Gorana čini mi se da nisam lično upoznao (ako se fotosi ne računaju :) ) ali je Maša povremeno svraćala u Aalborg, pa smo se družili. Ali da ne ubijamo baš trolovanjem :)

Pozdrav sa severne hemisfere :)


nema frke,

hvala na lepim vestima, ako se dejan popovic vraca znaci da ipak ima nade za nas ostale.


Broj objavljenih radova u

Broj objavljenih radova u toku poslednjih par godina tesko da moze biti kriterijum za ocenu ljudi koji su daleko od svog kreativnog vrhunca, koji je u fizici daleko pre tipicnog uzrasta akademika od 70 i kusur godina, za ocenu ljudi koji su u penziji i koji vise uopste nisu aktivni. To je jednako besmisleno kao ceniti neku sportsku legendu na osnovu rezultata postignutih u zadnjih nekoliko godina. Sem toga, nije sve u broju radova - Kurt Gedel na primer imao je samo 8 radova u celoj karijeri, ali niko ne spori da je on jedan od najuticajnijih matematicara proslog veka.

Bogdan Maglic vodi kompaniju vec nekoliko decenija i to je razlog sto ne objavljuje, ali to ne umanjuje znacaj recimo otkrica omega mezona, koji ga je svojevremeno proslavio, ili znaci da su projekti koje vodi njegov tim (i patenti koje ima) u poslednjih nekoliko decenija bezvredni.

Zvonko Maric i Stevan Koicki ucinili su mnogo za razvoj fizike u Srbiji, i dokazali su se kada je trebalo. Nije njihova krivica sto za nauku u Srbiji nema para vec duze vremena (a recimo za eksperimentalnu fiziku treba puno novca), niti je uopste doprinos ovih ljudi pod stare dane ikakvo merilo. Vinca je recimo sada u totalnom rasulu, ali bi glupo bilo i pomisliti da je uvek tako bilo.

Ima puno mladjih ljudi koji su otisli na Zapad, a zavrsili recimo ETF, i koji rade puno i dobro, mozda i vise od Antonija Djordjevica ili drugih ljudi iz Beograda, ali je zasluga za njihov uspeh dobrim delom i u kvalitetu tog fakulteta sa kog su ponikli. Zbog toga ljudi poput Djordjevica (koji bi, da je otisao na zapad, ne sumnjam postigao daleko vise), imaju moje postovanje.


Mala ispravka,Macaca-nije

Mala ispravka,Macaca-nije Aleksandar, vec Antonije Djordjevic.Moguce da ste mislili na Aleksandra Marincica.


Jeste, Antonije. Greska,

Jeste, Antonije. Greska, brzopletost. Ali tako to ide, Aleksandar Djordjevic (kosarkas) je mnogo slavniji od Antonija


Jedini konzistentni uslov za

Jedini konzistentni uslov za laskavu titilu permanentnog clana akademije je permanentni kateter. Steta!


Tesko je shvatiti da jos

Tesko je shvatiti da jos uvek ima lepo vaspitanih ljudi iz gradjanskih porodica. Bravo Gorane!


Gradjanske porodice?

Draga Jelena,

ne vidim kakve veze ima "lepo vaspitanje ljudi iz gradjanskih porodica" sa ovom temom.
Da ne bih i sam hipokrizirao, predlazem:

Sta raditi?
Ono sto je trebalo raditi i ranije, a treba raditi i
kasnije, takoreci, uvek, ...
Npr., evo samo dve od dve hiljade mogucnosti i nuznosti:

1. U licnim zivotima, naz(i)vati ljude i pojave pravim imenom: politikantima, sicardzijama, promasajima, ...

2. U drustvenom kontekstu, "obilaziti" u sirokom luku te iste ljude koji su pokazali da, iz egocentricnih i sitno-sopstvenickih interesa, vec dovoljno dugo vremena ne umeju da urede ni svoju malu kucu, a kamoli veliku drzavnu palatu.
Ali, (eh, uvek to - ali), kako se uobicajeno kaze, za to ne postoji saglasnost (da ne kazem, konsenzus)relevantnih faktora...pa se onda gadjamo elitistickim stavovima, vaspitanosti gradjanskih familija.


Mislim da je Goran lepo

Mislim da je Goran lepo postupio izvrsivsi svoju duznost, odnosno, primio zasluzenu nagradu ne praveci nikakav izgred u cilju prikazivanja svog neslaganja sa doticnim skupom. To je takozvano gradjansko vaspitanje koje moze da se ispolji u razlicitim sferama zivota. Ne-gradjansko vaspitanje se ispoljava kod onog dela stanovnika Srbije koji batinjaju, izazivaju, pljuju, koji te siluju kod frizera pustajuci do daske snimke sa Cecinog koncerta, koji siluju sa svojom paralelnom realnoscu, svojim kvazi kulturama, politicarima-prostacima koji sutiraju novinare koji im postave pitanje, svima koji nikako da svate da je Milosevicevo vreme na izdisaju, u krajnjem slucaju on je vec mrtav.....Pa sad, ako ovaj prostor nije neko mesto gde mozemo da kazemo svi mi ono sto nas boli, ono sto nam smeta, a da se nismo potukli i izvredjali na licu mesta.


Draga Jelena

plasim se da generalizujete stvari.
Setih se jednog dogadjaja u kome je centralna licnost bio pokojni Aca Popovica.
Tokom izvodjenja jedne pozorisne predstave, mislim da se to desilo na Bitefu, glumci su uzivo malo klali jedu kokosku. Valjda su mislili da je to ta avangarda.
I dok je gledaliste sve to nemo posmatralo, iznenada neko kriknu: "Smrt fasizmu!!!"
Naravno, svi se u istom trenutku okrenose prema izvoru tog krika. Bio je to Aca Popovic. Aplauz.
Aca je demonstrativno izasao.
Eto, o tom dogadjaju se i danas prica i prepricava.
Znate, ipak i kod nas ima hrabrih licnosti.
Licno, ne plasim se toliko onih koji su autori zla. Vise me plase oni koji to zlo gledaju i dopustaju da se ono desi. Goran je ipak retroaktivno reagovao pisanjem ovog danasnjeg bloga.
Sto se tice vase frizerke koja vas bombarduje sa narodmom umetnicom Cecom, predlazem da, ili promenite frizerku, ili vasim uticajem promenite frizerkino misljenje, jer ipak je to nas plebs i ta nasa srpska realnost koju treba menjati. I to sto pre.


Odgovor Stalker-u

Tek sam sada procitala Vas odgovor pa Vam odgovaram sa zakasnjenjem. Mislim da je necije mirno ponasanje u pojedinim situacijama sasvim pozitivno. Vec sam negde ranije na ovom blogu napisala da licno ne bih primila nagradu pod takvim okolnostima, a da reagujemo retroaktivno, uglavnom svi, reagujemo! Aca Popovic je postupio onako kako bi svako normalan postupio; napustio je neprijatnu situaciju i tacka. Ja bih verovatno otisla na binu i uradila nesto zbog cega bi me uhapsili.Koliko sam puta bila ocajna sto nekome nisam nesto odvalila u momentu kada me je zakacio/la...Milion puta. Umem i da se naljutim pa da prenaglim, ali nekako cesce istupim u pogresnim momentima, na zalost. Kao sto kasnim sa odgovorom.
A kod te frizerke u Nevesinjskoj bila sam tada i nikada vise.


Mi roboti ne pamtimo nista.

Taj dedica Vukobratovic je davnih godina UKRAO, PREPISAO,...radove kolega i uhvacen je in flagranti.
Ne znam kako je to "preziveo".
Ako lazem - neka me munje nebeske sprže. A i one koji su to pisali.


Taj dedica

Da li je KRAO, PREPISAO nemam pojma ali da ogroman novac za besmislene projekte dobija samo po političkoj komunističko-megalomanskoj osnovi u to sam i više nego ubeđen.


Nista strašno

sada treba još samo da napravite nešto poput filma "Impresije pod vodom" pa će i Srbija imati svoju Leni Rifenštal.


Slazem se s Vama u mnogo cemu

Slazem se s Vama u mnogo cemu, ali ipak bih volela da budete konkretniji, a ne da u stilu toliko rasirenom kod nas, pisete "po secanju". Na primer, sta je u Kresticevim naucnim radovima problematicno? Ili u njegovim izjavama? Nervira me i to takodje rasireno udvaranje sirokoj publici izrazavanjem prezira prema klasicnoj muzici.


Eeeeeee! Pa nama i taj bog

Eeeeeee! Pa nama i taj bog izgleda otkazao.


Ne znam sta se dogadja sa pojedinim ljudima

tokom godina njihovog zivota. Mnogi nekako zastrane. Nekako mi je za to pogodan primer profesora Koste Cavoskog. Nekada ugledan profesor Pravnog fakulteta, jedan od osnivaca Demokratske stranke i borac protiv Milosevica se sada pretvorio u jednog od najvecih branitelja sistema koji je taj isti Milosevic kreirao. Cesto ga srecem na ulici i ponekad mi dodje da ga pitam kako je moguce da jedan covek napravi takav salto mortale u svom zivotu. Onda odustanem od te ideje. Valjda je njemu vec dovoljno tesko sa samim sobom. Samo mu ja jos falim.


Da, u pravu ste.I ja

Da, u pravu ste.I ja pokusavam da razumem sta se sa tim covekom desilo.Kao sto pokusavam da shvatim sta se desilo sa Vojislavom Kostunicom.


ANDJELCICI

A mene je ovo "dotuklo" (da upotrebim Vas izraz):

"To je bila greška iz najmanje dva razloga. Prvo, popustio sam sopstvenoj sujeti i uzeo od onoga što voli da se slika neko bezvredno parče papira, a drugo, propustio sam priliku da pokažem šta mislim o nacizmu koji okupljenima, sudeći po aplauzu koji je Krestić dobio, i nije bio tako stran."

Jednom sam - na jednom od Vasih blogova - zestoko bio napadnut (preporuceno mi je, cak, da "ostanem u svom Kvebeku") kad sam, ne bas tako direktno, ispricao kako kod nas - u SRBIJI - ima dosta fasistoidnog i rasistickog razmisljanja i ponasanja. I to tamo gde se ne ocekuje: u vlasti (Ja sam govorio o gradskoj)i inteligenciji (Mozda ovu drugu imenicu treba staviti pod navodnike?). I - dosta nas - ne reaguje kad se suoci s tim. Iz milion i jednog razloga. A to (necinjenje) posle kida savest. Vraca se bas kao talas: nekad manji, a nekad ko cunami. I mozes otici gde hoces, i uciniti sta hoces, za "ono necinjenje" se ne mozes iskupiti. Zato i razumem Vasu potrebu da nam sve ovo ispricate.
Svim srcem se nadam da ce VASE iskustvo od nas blogera i blogadzija biti shvaceno ispravno ("Ispravno" po mom sudu koji i ne mora da bude ispravan)). Stavise, siguran sam u to, jer moja negativna iskustva na blogu (sreca je da je mnoooogo vise pozitivnih) su potcrtala i jos jednu vrlo losu ljudsku karakteristiku - udvoristvo: o autoru sve najlepse (sto je poznatija faca, lepsi joj se epiteti prilepljuju.)
Od sveg srca Vam zelim, g. Markovicu, da sto pre zaboravite "necinjenje" koje ste nam prostrli. Svako ponekad popusti svom "crnom andjelu". I sa tim se, cesto, valja pomiriti.
Srdacni pozdravi svima.


Markovicu,

Vi ste jedan od retkih filmskih stvaralaca cija dela razumem, i sto je jos vaznije cija dela mogu da gledam ,,,

Ja retko ista i ikoga hvalim, ali eto da znate da spadate medj' desetak filmskih radnika na svetu koje kako rekoh mogu da pratim a da ne pogresim ,,,

Da se ne lazemo, 90 % filmske idustrije na svetu je najobicnije smece u bukvalnom smislu te reci, a nije tamo ni mali broj budala najviseg ranga,,,

Da se razumemo, procitao sam pazljivo ceo vas tekst i osvrt na isti dogadjaj, i onako dok sam ga citao setio sam se da Vi niste usamljeni u tome kakva vas je idiotska akademije i tribine snasla u ovom nasem lepom i prljavom gradu,,,

Mislim Gorane, da ce vam ovo sta cu napisati biti interesantno, a bogami i tragikomicno,,,

Elem,

Mesto radnje:dom OMLADINE kod Makedonske ulice MART mesec 1990. godine!!!

A tamo, tribina, tema tribine: pluralizam i demokratski procesi i visepartizam u Srbiji !!!

Gosti tribine i oratori na istoj, necete verovati su bila ova dva lika: prvi profesor ustavnog prava RATKO MARKOVIC i notorni marksista i bivsi savetnik Milosevica VLADAN KUTLESIC.

Sta da Vam kazem Gorane, kada sam ih slusao jedno 15-20. minuta, zeludac mi se podigao, nisam mogao da izdrzim, ustao sam sa stolice, pogledao u domacina tribine NENADA DAKOVICA, i upitao i jednog i drugog :

Kako vas drugovi nije sramota da nam bas vi pricate i pripovedate o demokratiji, o visepartizmu, o pravima gradjana, kada ste i jedan i drugi po IDEOLOGIJI po karakteru licnosti najcrnji TAMILSKI TIGROVI i crveni KMERI,,,

Posle ovog mog diverzantskog pitanja oba gore pomenuta crvena KMERA su napustila tribinu ljuta i besna, i to je bio kraj tribine,,,

E meni Markovicu lici da ste se i Vi to vece osecali kao ja tada, ili se mozda varam,,,


KOGA JE ŠTA DOTUKLO? A KO JE ŠTA PEVAO?

To sa Krestićem, manje više, na to smo već navikli, ali zašto Vas je program sa operskim arijama dotukao? Da nije pevao Krestić i hor istomišljenika?
Mora da ste ih mrko,takoreći zverski pogledali, onako kako samo Vi umete.


Estradna SANU

Poštovani gospodine Markoviću,

Trebalo je:

1) Javno odbiti nagradu i objasniti zašto.
2) Primiti nagradu, ali reći da to činite zato što Vam pripada, ali da biste je se radije odrekli nakon govora akademika Krestića.
Kada će se javne ličnosti javno suprotstaviti lažnim autoritetima? Da li vas sprečava strah ili dobro vaspitanje? Dok vi kurtoazno ćutite, oni su postali školska lektira i truju nove generacije. Oni su estradne zvezde koje govore o istoriji, o društvu, o tradiciji, ali stvar se tu ne završava. Oni još uvek žele da kroje budućnost ove zemlje.
Zaista, u čemu je naš problem?
Koliko dugo i po koju cenu nameravamo da ćutimo?
Iznosimo svoje mišljenje u krugu istomišljenika. Ali koja je korist od toga? Da znamo da nismo sami?
Naravno, nismo.
Da li se bojimo skandala, da li je to strah od toga da ne budemo nepristojni?
Onda se treba setiti 90-ih godina, ratišta i žrtava.
Skupa je cena plaćena za našu pristojnost, našu sujetu ili naš strah.
Sledeći put "vratite ulaznicu" ili uđite da biste okupljenima javno rekli šta mislite. Recite u ime onih koji nemaju priliku da govore - "Krestić ne zaslužuje da bude ovde sa mnom i on više nema šta da kaže, jer smo bili svedoci zla koje su podstakle njegove reči".
Imate li hrabrosti za to?
Posmatraću Vas sledeći put.


jedno mi

je jedan poznati akademik , doneo rukopis na obradu, koji je bio sastvljen od kupsnih, haotichno sastvljenih fotokopija tudjih tekstova i knjigu je naravno hteo da objavi pod svojim imenom. Ne moram da naglashavam da je tema bila znachajna za nacionalene interese Srbije.
Sredim ja taj mes, postavim poglavlja , naslove i pod naslove, napravim nekakvu konstrukciju, iako je moj posao
vezan za lepotu projekta i srecom je glavni urednik bio razuman i imao jacha ledja, te nije dozvolio da se knjiga tako potpishe i izbegosmo bruku i blam.
Toliko o tome.


Mithology

Potpuno se slažem sa gospodinom Markovićem. Otkud tim tzv. znanstvenicima i skorojevićima smjelosti i prava da si umišljaju historijsko porijeklo koje bi bilo starije od Grka, Rimljana, Židova, Perzijanaca, Indo-arijevaca, Kineza i drugih. Dobro se znade da je suvremena znanost ustvrdila jednom za svagda da slovensko podrijetlo treba tražiti u močvarama "pripetskim" - kak se već zovu. Taj bezobrazluk se može nać samo kod varvara koji sebi prisvajaju epitete najobraženijih i plemenitih naroda. Ideju da je srpski jezik središna karika Indoeuropskog pula mogu izrodit samo nacisti. Baciti lingvističke bisere pred pridošlice može imati za učinak da im slome zubi.


Meni je sve jasno

samo nije zašto Serbon nije MakeridovIĆ.


Pa, Dottore,

to mu je bio nick (kao u svakoj commedia dell'arte sto ima).

Dalje, za neupucene, prilikom pisanja reci "srebro" je doslo do omaske koja se vekovima provlaci. Naime, tacan naziv je "serbro", te je i istoimena drzava Argentina (na insistiranje Vatikana tako nazvana, koristeci latinsku rec argentum, a mi znamo sta to znaci), zapravo Serbrija. Recju srpska zemlja. I o tome svi cute! (A mi se odricem Borhesa i nabili smo sebi 6 golova za inat!).


nsarski,

je l' ti to pod uticajem stanovitih tekucina?, prosto sam
fascinirana.


No, cista inspiracija!

Na tekucine jos nisam presao (osim caja, za sada). Kad budem, pricacu o najstarijem srpskom univerzitetu Sorboni!


Haaaaaaaaaaaa!

Ahhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!

hihi hehe


pa sharski,

ako smem da kazem-a da mi posle ne trazish objashenje, pa da se ja izvinjavam-OVO ti je najbolje izdanje.


Tačno. Kad smo već

kod renesanse, poznato je da su Srbi u Srednjem veku bili većinsko stanovništvo na prostorima od Izmira u današnjoj Turskoj, na istoku, do Torina (ili Torinja, kako su ga onda zvali) u današnjoj Italiji, na zapadu. Iako većina Srbi su u to doba bili smatrani za elitu (ili kako je DragoŠ KalajiČ to umeo lepo da kaže: Srbin se ne rađa, Srbin se postaje polaganjem teških zadataka) i, uprkos svoje krotkosti i miroljubivosti, bili omraženi od strane običnog puka. Tako je i slikar, vajar, pronalazač koga mnogi znaju pod imenom da Vinci, zapravo Davinić, Srbin iz Gorskog Kotara. Dokaza za ove priče se mogu naći posvuda...

Je l' ima šanse da se dr Wu ogrebe za neko artijče ili bar fotkicu sa nekim akademikom?


Wu,

ako ti je bash cheznja, to za slikanje mogu da ti sredim:)))

A ako im obNJasnish svoju teoriju o Srbima, sine, sve si zavrshio sam, sem ako ne prepoznaju opasnost od konkurencije.


Pa, dokaz se jasno nalazi

u srpskom izrazu koji znaci "idi na kraj sveta", iliti "tornjaj se"! - tj. bezi u Torino!. Tamo je bio kraj srpske zemlje, tadasnje, pre nego sto smo se prosirili na druge kontinente.

Savremena evolutivna nauka je pokazala da su na planeti prvo nastale amebe, pa Srbi, pa Jevreji, pa onda ostala boranija mnogo miliona godina kasnije.

Leonardo? Pa, covek je iz Vince, predgradja beogradskog - sta tu kome nije jasno. Leonardo da Vinca.


Wu/sharski,

ne gine vam ta akademija, ako ovako nastavite.


:))

Quote:
..pre nego sto smo se prosirili na druge kontinente...

...a druge planete - nista?
srecan rodjendan! (savski slavski nsarski)


Hvala

gordanac! Slava mi je danas, rodjendan sutra.

A kao nebeski, mi Srbi smo slabo stupali na kopnena podrucja - uglavnom smo vitlali medjugalakticnim prostorima. A, i da ti kazem: lakse je! Nema speed limita, volj' ti warp 7, ili warp 10, niko te ne zaustavlja.


fly, Robin, fly, up, up,...

...a nema ni neba da nam bude granica...pa kako onda da ne budemo - svuda! :))


Fly, Robin, fly,up, up,...

to the sky!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

God night, good night, don't let the bed-bugs bite.


Sarski, sve si pomesao.Opet.

Iz pouzdanih izvora imam informaciju da su prvo nastali Srbi, pa da je tek onda krenula inflacija posle Velikog Praska.Kako si samo mogao da previdis tako fundamentalnu cinjenicu!


Igore, tvoje nepoznavanje kosmologije je

prosto frapantno!
Prvo nije bilo nicega. Onda su nastala dva Srbina. Dugo nisu znali jedan za drugog, i to je bilo vreme t=0. U trenutku kad su se sreli, oni se posvadjaju, i to zesce (razlozi nisu sasvim razjasnjeni). E, ta svadja postane sve zivlja: ovaj jedan kaze drugome "Mater", drugi uzvrati "Anti-Mater", pa mater, pa anti-mater, pa mater, anti-mater, uhvate se za gusu mater-anti-mater - i sve eksplodira! Tako je nastao Big Bang. Ostalo je istorija. (A inflacija je nastala mnogo kasnije - ranih 90-ih.)

P.S. U ono vreme nije bio razvijen neprijateljski spelling pa se rec matter pisala sa jednim "t" - mater.


A, da,da.

Oprosti, kolega Sarski, sasvim si u pravu.
U sustini, Tvoje objasnjenje je jedino logicno.Kako mi kosmolozi vec prilicno vremena pokusavamo da shvatimo sta se to desilo pre Velikog Praska, jedino razumno deluje da je Veliki Prasak nastao kao posledica anihilacije dva pred-primordijalna Srbina koji su imali neki fight.
Naravno, ne treba ispustiti iz vida jednu drugu cinjenicu.Ti si rekao da je svadja postajala sve zivlja i zivlja, a to je eufemizam.Za razliku od Bs mezona, koji menja mater-antimater stanje 3 triliona puta u sekundi, primordijalni Srbi su to radili brzinom od 9 triliona puta u sekundi.Tako se moze objasniti gargantuelovska oslobodjena energija u Velikom Prasku.


dark matter

...najnoviji podaci pokazuju da se uz "mater" i "anti-mater" pojavljivao još jedan kompleksan operator, ali je on zaboravljen, ne može ga se definisati više i od njega je nastala današnja "dark matter"


Da, da.

Postoje jasne indicije da je tako bilo.U pitanju je bila tetka od matter Srbina, koja je inace bila kadra coveku vek skratiti, pa je od nje nastala dark matter.


Kolega Šarski

da, bilo je tih teorija o povezanosti Leonarda sa naseljem kraj Beograda. Ja sam uveren da nuklearni reaktor ali i gradska deponija nisu postavljeni tek tako na mesto rodne kuće Leonarda (bogata kuća, imalo se). Možete li nam reći nešto više o saznanjima do kojih je Vaš tim došao?


Imamo mi, sada ozbiljno,

jednog sjajnog fizicara (radi vec dugo u USA), kome je ime Leonardo, i radio je u Vinci. Pa smo ga zvali Leonardo da Vinca. Ako je igra reci ikad legla, to je u njegovom slucaju. Ali on je covek duhovit, i razume.

Inace, deponija je u Vinci postavljena iz taktickih razloga. Naime, Vinca sve vise pocinje da prelazi na bio-medicinske aplikacije. Pa gde ces bolji izvor junk-DNA da nadjes sem na deponiji! Nikad ne potcenjujte srpske naucne vidovnjake.


Ma, nek' ide život, N.

srećna Slava i Rođendan (nemamo definite articles, ali zato imamo velika slova- još jedan dokaz superiornosti srBskog Genija!).


:)

...karika koja ce TEK nedostajati...


Hvala Dottore!

No, mozda je ovo trenutak da ozbiljno kazem ono sto sam mislio da napisem na ovom blogu G. Markovica. I sav ovaj "sarmantni" igrokaz je bio potreban da dodjem do toga.
Posle celog ovog B.S. - a, zamislite da morate da slusate jos pola sata prigodne opere. E, to je, mislim, Goran hteo da kaze. To te dotuce.


N,

Srecna slava.
Otero si goste vec?
Ala se razumes u ove akademike ko da su ti rod rodjeni!!!!


cestitke nsarski

sa zakasnjenjem, ali od srca. da li smem da pitam koji je po redu?


Nsarski,

srećan ti rodjendan!


evo i od mene, srecan

evo i od mene, srecan rodjendan i slava :-)
(jel sam dobro shvatila?!)


nsarski...

Cestitke za Sv. Savu i rodjendan... kako je bilo na Slavi?


Najiskrenije, hvala svima na cestitkama!

Slava prosla odlicno, jos se oporavljam.


e pa ako zapne oporavak,

e pa ako zapne oporavak, samo casu vode i


evo, ja cu doneti casu


Čestitke

Samo da se pridružim čestitanjima - srećna slava i rođendan :)


on sad banci i pijanci...

on sad banci i pijanci...


hope not,

posto je kod njega sada malo pre podneva....


otkud znas kakve su coveku

otkud znas kakve su coveku navike?


yeah,

that's why i say i hope ;))))


Malo me brine, ovo je prvi

Malo me brine, ovo je prvi put da izostaje sa bloga tako dugo.


pa reko' je da ce se javiti

sa utiscima, strpljenja malo...


Ja nista necu reci:)Sarskom

Ja nista necu reci:)Sarskom sam vec cestitao rodjendan..


Tu sam, ljudi,

nego jos ispracam goste (koji su prespavali ovde), i idem na aerodrom da docekam nove...
Hvala na cestitkama jos jednom:))


ajde jos jednom

Vodolijo, kućo stara, srećan rođendan!!!


Samo Ti uzivaj.Jos ako si

Samo Ti uzivaj.Jos ako si napravio crawfish sa kreolskim zacinima za meze..:)


forma

nsarski, u sjajnoj ste formi. sve mi zvuci logicno kada vi to tako lepo srocite ;-)


Wu!

jel se ti bre to samo salis?


Ma, jok

BRE, ozbiljan k'o smrt! Kome je zahebavati se sa artijom i fotkicom.


BRE!

onda tu nesto BRE ne valja, ich!


lečka

... valja. BRE!


Ima u Jarmush-ovom filmu

"Down by Law", kad jedan na pitanje "are you serious?", odgovara: "I'm as serious as cancer. Cajun goddess!".


stvarno

moram da pogledam taj film. ali stvarno.


ja

najvise volim scenu kad Benigni recituje "The Road Not Taken" Roberta Frosta...cista perfekcija. nema na onoj you cevki. steta.


"Very cynical man, Robert Frost" -

R. Benigni. Recituje on i Dante-a.
Gosti samo sto nisu, idem da se tusiram, obucem, i pocnem da se druzim.
Dobri ljudi, hvala vam svima! Javljam se sutra sa utiscima.


N,

Srecan rodjendan, Liebling. Na kvadrat.


nsarski!

Pridruzujem se cestitkama za rodjendan uz telephon blues


Down by Law

John Lurie rulez. Ima li neko ovde da slusa Lounge Lizards?


ovo?

je l` ovo ili mozda ovo ovde ?


ne

ovo!

A, hvala za ovo, GordanaC!


No problem, Dr Wu.

Sada kad imamo nase gore list u Akademiji, mozes da dobijes slikanje sa prvim esalonom Akademije, ukljucujuci i Krestica koji cuci.


mozda skrecem s teme (sorry)

mozda skrecem s teme (sorry) ali zar serbija i serb nije doslo od serV, serVija, kao servant. i slaveni od slave (rob)? to sve ide sve od latinskog servus ako se ne varam?


Ma BoL

ne skreces ti sa teme, vec sa ideje!
Za kaznu nikad neces biti primljena u Akademiju Nauka i Umetnosti Srbije ( skraceno A.N.U.S., sto rece Canak)


Ti izgleda nisi citala strip

"Nikad robom"? A, potom, i rec "robot" dolazi od "rabotnik", sto znaci "vredni Srbin". A sama rec "robot" znaci Srbin. (Ne zamerite na ovoj interpretaciji vi koji ste citali Capeka i njegov "R.U.R." - ovo je umetnicka interpretacija).


lele!

To onda od Serbona pravi Servona, a odatle, pa do recimo Shervuda tako je maleni korak! A na madjarskom "servus" onda znaci - sta? Taman pomislis - ne moze dalje, kad ono - BebaodLonchara! Gde li nam je umbra za prava pojasnjenja?


Bas tako.

Shervudska suma je zapravo "Srpska suma" u prevodu, a samim tim se moze dokazati i da je notingemski serif bio Srbin.


Nikako!

Pa svako dete zna da je Serif bio Hrvat! Robin, da prostite, 'ud (Englezi su dodali ono H, poznat je odnos Srba prema demonskom H) je bio Srbin!


Da, Dr Wu, u pravu ste.

Zli serif je bio Hrvat, a Robin Udovski je bio Srbin.Mozete li mi reci imate li i Vi informacije o srpskom poreklu Viljema Tela?Dugogodisnjim proucavanjem evropske istorije dosao sam do takvog podatka.


Naravno, to

je vec uslo u curriculume u Svajcarskoj. Tu ima dosta prikupljene gradje- nasi timovi su radili iskope danonocno maskirani, pretezno, kao gradjevinski radnici; mada ga i Albanci svojataju i pricaju kako je Ilirskog porekla (i oni se koriste zidarskom mimikrijom. Naravno, zna se ko je prvi dosao na tu ideju: mi, Srbi!).


Zidarska mimikrija,

Dr Wu?. Masoni? Od izraza, "ma to su oni"? Nevjerojatno!


Mrtve, a lete...

upravo!


Uzgred, Dr Wu,

Sasvim je jasno i da je Phileas Fog zapravo Jovanca Micic.Dok je putovao na malom konjicu(filly) kroz London, Jovanca se zapravo probijao kroz maglu(fog).Odatle su zli Englezi izmislili pricu o nekom Phileasu Fogu.


Ma, kolega Novikov

nemojte mi samo te Engleze pominjati. Ratujem svaki dan s njima. Nisu nam samo Uda uzeli nego evo i Jovanču. A i na Kosovo su se ostrvili. Ali, neka! 'api ćemo i mi njima Škotsku!


Dotore

mi zene vec jesmo. I Shona Konerija. Skroluj nadole :)


Tako je, kolega Wu!Ne damo

Tako je, kolega Wu!Ne damo Skotsku.Skotska je nasa!
Sto se engleskog plagijatorstva tice, neka tome posluzi i cinjenica da je Isaac Newton bio dokazano Srbin.Izvesna istrazivanja su pokazala da se osnivac klasicne mehanike zapravo prezivao Novic, pri cemu su englezi uzeli Nov(new) i nakalemili ton, sve da bi delovalo engleski.Grom ih spalio...
Sto se tice Diraka, prica je jos jednostavnija.Naime, otac mladog Srbina Pavla Dirakovica je bio pijanista, pa je u jednoj prilici Dirakovic junior, zagledajuci klavir pred svojim uciteljem(a koji je, neoprezno od strane njegovog oca bio Englez) pokazao na dirku, te je preteca MI5 dosao na ideju da mladog Dirakovica koji je tako vesto pokazao na dirku, prekrsti u Diraka...


Jes' i on mi pade na

pamet (mislim, Isajilo Novic) kad spomenuste Tela (zna se da se u Srba taj motiv jabuke cesto ponavlja. Nisu Srbi za dzabe napisali Bibliju). Odlicno ste se setili, kolega Novikov. A, vidi se da se na Stanfordu naporno radi (a i nemate ove Engleze!).

A sta reci za osnivace Gugla?


Page i Brin?Molim, dokazano

Page i Brin?Molim, dokazano Srbi.Page je zapravo korenima iz Preka, a vodi poreklo od porodice Stranjakovic.Kako je nasim dusmanima bilo tesko da ovo tek tako pokrste, mislili su sta bi tu bilo najblize,pa su dosli do korena prezimena-strana.Odatle Page.Sto se Brina tice, otac mu je bio brica iz Zitoradje.Sve je vrlo jednostavno.
Nego, kolega Wu, imam jasne indicije da je Frenk Vilcek poreklom Srbin.Uspem li ovo da dokazem, eto nama jednog nobelovca.Sam Frenk nerado o tome govori, ali mislim da ce prava istina uskoro isplivati na povrsinu.Postao sam sumnjicav posle njegovih radova o asimptotskoj slobodi-to je bilo tako providno.


ehhhh

Page...
srpski zet (pogledati 120.)

eh, tako ti je to kad KURIR kazeeeee...
Posle su se Kuriri ispravili...nije Stranjkovic negoooo
Toma

Malo li je?????


A i nije Google...

...nego Excite@Home, a nije ni osnivac nego bivsi CEO, a da li je milijarder-mozda, ali u starim rumunskim lejima :). Iako vecina VC tipova kao Toma zaradjuju solidno, u pitanju su pre sestocifrene nego sedmocifrene, a ne daj boze devetocifrene brojke. Mislim, ok, Kurir je to, ali bar su nesto mogli da pogode :D.


a ovo mi je jos bolje

:))

Samo je spisak za rec "chokolada" duzi od ovog jedinstvenog spiska! Sve to treba objaviti "(s)urbi et (s)orbi" - to je pravi izgovor tkz. "nepostojanog s" koje se u kravati pise "C"


A Robin Hud...

...budući da je živeu u toj šumi, čistokrvni je Šumadinac.


Naravno!

I da bi se prepoznao sa svojim ljudima, oni su imali "special call", tj. kol, odnosno "kolo", na sta bi servudovci radosno zaigrali. Treba li vise i ociglednije?


Naravno, sve je tako

Naravno, sve je tako ocigledno kada lepo objasnis:)
Btw, srecna slava, a bogami i rodjendan:)


A shervudko kolo ima napev

A shervudko kolo ima napev koji Robin od Uda zapeva: "Stani kolo, j***m li ti nanu, kokarda mi zapela za granu" :))


Samo vas slusham i ne

Samo vas slusham i ne verujem svom ochunjem vidu....Pa ta shuma je Republika Shumska, RS , neznalice jedne, da bi bili neznalice. Gos'n Ud zivi u Shumskoj, molicu lepo


a kad nam se ta RS

a kad nam se ta RS secesionirala?


Pa i nije. Shuma se zove

Pa i nije. Shuma se zove Repulika Shumska i nalazi se naravno u Srbiji, koja je do Tokija, nespa?


Sorry

mi smo ucili po starom kalendaru


Sad ce Kreshticza chas da

Sad ce Kreshtic za chas da napishe nov udzbenik za vas koji ste bili ili bilesni kad se to predavalo ili ste uchili po starom kalendaru i programu


a,

a, je l` onda Hercegovina cestiti Wales? Dje u nas Shoktska? Kako shkote zaboraviste? Oni govore engleski isto kao srbi.


Sve je to nashe, sve su to

Sve je to nashe, sve su to Srbi. I Shon Koneri


ako cemo po engleskom

ako cemo po engleskom izgovoru, onda je i Australija nasa


kad smo

kod Bred Pita, znas li da je srpskog porekla i tako mu i dali ime jer se davio u hlebu i piti dok je bio mali, ali mu ime preveli da bi se bolje uklopio i uspeo u Holivudu?


Neverovatno! A zena mu

Neverovatno! A zena mu Andjelija? Ona iz sela pored?


pa da

iz Zitoradja. prst sudbine. nego i Charli Caplin mi je sumnjiv, znas vec zbog cega. Sigurno je bio Srb ali nikako da vezu pohvatam?


pa ch.ch. je iz chachka...to

pa ch.ch. je iz chachka...to je bar jasno.


e, vidis!

sad sam sigurna da je to onaj mali sto mi je baba pricala da je lovio caplje oko cacka! to slovo R je uturio izmedju redova, da ga ne saplicu citav zivot zbog srpskog porekla. neka. bar je uspeo.


pa naravno da je uspeo...a

pa naravno da je uspeo...a zasto? pa zato sto se srb! jeltakotakoje! :-)


ma, jasta,

nego svi nam, more, noge podmecu. al' to nas samo ojaca. zato sve izuzetniji pojedinci od izuzetniji'. srecom, ima tu akademika da primete i ukazu na to. bar cu mirno spavati.


jeste, i to sto kazes. ima i

jeste, i to sto kazes. ima i akademika i akademIka (sto bi bilo kao u zenskom rodu?)...nego stvarno kako je akademik u zenskom rodu? to da pitamo jasminu mozda. akademikinja, akademishkinja (kao muzikoloshkinja), akademkinja? akademac - akademica?
akademac - kamenac, akademica - kamenica :-)))))
odoh da spavam.


Ja mislim da se on zove

Ja mislim da se on zove Dragan Jovanovic, ali umetnicko ime Charli Chaplin mu dali kad je radio u crkusu. Na trapezu i zici.


a sad ozbiljno

mislim da sam citala da je Hogar Strasni u stvari direktni potomak stare beogradske keltske porodice koja se zbog turskog zuluma preselila prvo u Dansku pa im se onda gubi trag. E, njegovi preci su u prezimenu nosili Srbin, sto je posle shvaceno kao Strasni, i od toga Hogar Strasni = ali gdegodvidite osnovu SR - sve vam je jasno;o)


paz` tekst!!

Quote:
..a sad ozbiljno...

Pa, mislim, gde ce ti dusa???!!!!
:))))))))


pa znas

vec gde idu srpske duse?


Na Dusanovac.

Tamo idu. A gde ste vi mislili da idu ?


Kod Plavog mosta?

Kod Plavog mosta?


Hm...znaci Vi se tome ponadaste.

Mada, ni Zeleni Venac nije iskljucen ?
Mozda.


aniram

Istina. Vrlo ugledna starokeltska beogradska porodica sa Dorcola. Odatle su, zbog pretnje nabijanjem na kolac od strane Turaka, preshli Ister i gubi im se svaki trag. Hogar je u beogradskim krugovima vazio za velikog shvalera, kao uostalom i mnogi Dorcolci, i imao je nadimak Stasni (strast), ali se vremenom, zbog nechitkih runa dodala ona kvachica na s i postao strashni. To je sve zato shto prvi Srbi-Kelti nisu imali pismo. Eto.


JJB,

Mudro zboris, nego nesto razmisljam koliko smo naivni da sva svoja znanja ovako bacamo akademicima na uvid. Plasim se da sve to ne skupe i ne objave pod svojim imenom. Zamisli koliko bi svi mi bili osteceni!!! A opet, s druge strane, akko je to za opste dobro Svekolikog Srpstva i cuvanja nase bastine, mozda i ne treba biti sebican. Sta ti mislis?


Aniram

Srbi su poznati kao dusha od naroda, poshteni, radni i oni nikada ne bi uzeli nishta shto je tudje, zato se draga moja Marina, ne sekiraj za kopi rajt. Za koji dan ce te kontaktirati sluzba SANU i uzeti tvije podatke, mislim ziro rachun i testvari. To je poshtena institucija. Za primer :)


Hju,

utešila si me! Znaš već da samo tebi verujem, pošto si JJ SrBkinja!


Bio neustrašivi Krestić spreman i u Vukovar da podje

da širi svetu istinu:

JUTARNJI LIST, 8.1.2007.

Akademik kojem su Hrvati genocidni trebao u Vukovaru održati predavanje

ZAGREB - Hrvatskim je nastavnicima u Vukovaru 10. siječnja predavanje na temu “Historija Srba u Hrvatskoj i Slavoniji” trebao održati srpski povjesničar Vasilije Krestić, jedan od tvoraca Memoranduma SANU i autor sintagme o Hrvatima kao genocidnom narodu.

Organizator je Krestićeva predavanja Agencija za odgoj i obrazovanje, a njegovo se ime uredno našlo i u Katalogu stručnog osposobljavanja nastavnika za 2007. U Ministarstvu kažu da su još u petak naredili istragu i povlačenje kataloga s Krestićevim imenom pa on sutra neće doći u Vukovar, ali sama činjenica da su prosvjetne vlasti Krestića pozvale da održi predavanje u gradu heroju silno je naljutila članove HAZU.

U izjavi za javnost, koja je dostavljena Hini, a potpisali su je članovi HAZU Ivan Aralica, Smiljko Ašpenger, Stjepan Babić, Slaven Barišić, Rafo Bogišić, Stjepan Damjanović, Marin Hraste, Dubravko Jelčić, Andrija Kaštelan, Ivica Kostović, Slobodan Novak, Josip Pečarić, Stanko Popović, Nikša Stančić, Petar Strčić, Josip Tišljar, Nenad Trinajstić i Željko Kućan, akademici su izrazili zgražanje nad samom idejom da se Krestić kao predavač dovede u Vukovar.

“To je neviđeni postupak jednog srpskog akademika i onih koji to predavanje organiziraju”, navodi se u izjavi. Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za obrazovanje, kojeg su akademici i poimence prozvali u svojoj izjavi rekao nam je kako je o tome još u petak navečer bio upozoren iz Ministarstva.

- Reagirali smo promptno. Istog smo trena s weba skinuli Katalog predavanja s Krestićevim imenom i dogovorili da umjesto Krestića na istu temu istoga dana predavanje održi prof. dr. Drago Roksandić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu - rekao nam je Filipović, koji je u međuvremenu proveo i istragu. Njome je utvrđeno da je Krestića kao predavača predložio Borislav Đekić, savjetnik za učitelje i nastavnike srpske nacionalne manjine iz Osijeka, inače i sam rodom iz Vukovara.

Filipović se ispričao svima koje je stavljanje Krestića u program povrijedilo jer je povrijedilo i njega. Ističe kako je svjestan svoje odgovornosti i spreman je snositi moguće sankcije. Dr. Drago Roksandić, koji će sutra u Vukovaru održati predavanje umjesto Krestića, odbio je dati bilo kakav komentar na tu temu. Akademik Josip Pečarić pojasnio je da akademici najavljeni Krestićev dolazak u Hrvatsku nisu mogli prešutjeti iz dva ključna razloga.

- Memorandum SANU bio je ideološka podloga za agresiju na Hrvatsku, a njegova sintagma o Hrvatima kao genocidnom narodu bila je ideološka osnova za svako negiranje hrvatske državnosti i hrvatske države.

‘U Hrvatskoj je opasno biti Srbin’

Vasilije Krestić bio je 1986. jedan od 16 akademika koji su u tajnosti sastavili famozni memorandum SANU koji je poslužio kao platforma velikosrpske politike Slobodana Miloševića. Danas mu je gotovo 80 godina, no i dalje je iznimno aktivan u širenju teze o Hrvatima kao genocidnom narodu. Prije četiri mjeseca za Radio Slobodna Europa, govoreći o Srbima u Hrvatskoj, među ostalim je izjavio da je “tamo opasno biti Srbin”.


kad je spreman za Vukovar,

taj je spreman da nam i blog ideje pokrade. tim pre sto je "surfovanje" u stvari nastalo od "serfovanje", iliti "serbovanje", cime se potvrdjuje dubinska struktura Kresticeve teze, da u stvari ceo svet serbuje, dakleM, serbskog je porekla.


znaci da je omiljena pesta

znaci da je omiljena pesma ZZitomira Pitica Bolna lezi Andjelija mlada :-) ili andjelina dzuuuuuuliii, juuuuulii...


sto znaci da je njegovo ime

sto znaci da je njegovo ime hleb pitic, ili pitomir zzitic...ili zitomir pitic! eto ga! Zzitomir Pitic alias brad pitt. jeltakotakoje!


BoLy

a ako je 'leb bio od kukuruza? ili razi? Zbirno Lebac?


onda Projic! ko shojica! a?

onda Projic! ko shojic! a?


ma sve

sto vidis lepo i pametno na filmu, to sve Srb do Srbina, a Srpkinje da ne pominjem! Na primer Elizabet Tejlor, iz cuvene krojacke porodice iz okoline Elimira kod Zrenjanina - pa zbog nostalgije uzela umetnicko ime koje pocinje sa Eli... svi, ama bas svi su tu nostalgiju nosili do kraja zivota!


gde ste se

uhvatili tog sRoBINA, kad ima toliko znacajnijih likova, poput vec pomenutog Leonarda iz Vince.
Verujem da svako vec zna, ako ne i licno, a ono preko baba i deda, neku uglednu licnost - jer samo takvi su Srbi, akademski dokazani, dok np. moj sin nije bas cist Srbin, jer je nedokazan.
Elem, ko ce da pocne s nabrajanjem?


nego sta!

I da pripremi ostali svet za srbonjsku dekleraciju
( mlogo , bre, kasne!)


Robine,

zemo!


:))

Vec ga vidim gde prihaja k Bledo z eno kishtro sladoledo! Hiii, zaboravila sam po slovenski! A negdar znadoh...


Saj jaz

vem da ti veš, vedno :)


Bol..

...nikad od tebe akadmika (ova reč na srpskom i ne postoji u ženskom rodu),a ako ovo pročita kakav vladika preti ti i eskomunikacija. Kao Baruhu de Spinozi. o)))


vidim da ce me na lomacu...a

vidim da ce me na lomacu...a i wikipediju samnom zajedno :-))))


ima

akademka


bravo!

..i ima ih ukupno osam (mozda i zato sto-sta ne valja tamo - malo ih je!):
Mileva Prvanović, Novi Sad, oblast matematika
Olga Hadžić, Novi Sad, oblast matematika
Paula Putanov, Novi Sad, oblast tehnologija
Veselinka Šušić, Beograd, oblast medicina (neurofiziologija)
Irena Grickat-Radulović, Beograd, oblast lingvistika
Desanka Kovačević-Kojić, Sarajevo, oblast istorija
Ljubica Sokić. Beograd, oblast slikarstvo
Olga Jevrić, Beograd, oblast vajarstvo


ne znam da li racunas i

ne znam da li racunas i dopisne clanove?
ima jedna nova - isidora zebeljan...ne bih dalje...


I Svetlana Velmar-Jankovic.

I Svetlana Velmar-Jankovic.


Je l' može neko da načini

herojski gest da pozove čestitog Deretića da postane b92 VIP bloger?


nema...

Nema takvog junackog servina, moj Wu! `Ajd, zamisli, al` ozbiljno, da nam neko napise, al` ozbiljno, sve to sto ispricase Goranu M. i ne trepnuse, vec pljeskase...


Ah, nista to.

Herr Kreshtic ume biti vrlo inspirativan kada pocne da besedi.Kako je progutao metlu od malih nogu, a inace se ponasa kao da s... mermer, on svojim glasom prosto opcini auditorijum koji onda hteo-ne hteo mora da doticnome pruzi salve aplauza...
Nego, nicht Deretic, Kreshtic za VIP blogera!
Dr Wu da istog privede blogu pod pretnjom da ce mu metla hirurski biti odstranjena!


Ic a dil

A može i duJet Krestić & Deretić. Mislim, k'o ono levo/desno krilo (kolega Novikov, ne znam kakve su ovo insinuacije oko ovih metli?).


Kolega Wu,

To su samo neke moje reminiscencije, ne obracajte paznju, molim Vas.U prvim tekstovima o vampirima, vesticama i slicnim natprirodnim bicima na tlu Srpskog Carstva, pominjala se i izvesna vestica po imenu Kreshtla, koja je imala dugacku metlu.Kazu da ju je progonilo prokletstvo da ce jedan od njenih potomaka pozeleti suknju, ali ce pri tome, kao nadoknadu, zavrsiti sa metlom.
Zakljucak donesite sami...


fascinantno otkrice!

onda, rec "srebroljubac' fakticki znaci "rodoljub"!

vi se ste genije, sarski!


Krivo je ogledalo

Koliko smo samo puta oćutali. Bilo Krestiću lično, bilo Krestićima među nama. I još ćemo oćutati. A ako se progovori o tome - odmah niču dežurni reltivizatori i izvrtači - i na tapetu smo mi što (ne)oćutasmo. Ko se još seća pravog povoda, šta beše ono što Krestići rade i govore.


?

?????????????????????????????????????????


Baš o tome sam i govorio.

Baš o tome sam i govorio.


za mentalnu higijenu

Svima preporucujem da procitaju "Pjesme iz Lore" Borisa Dezulovica ( sinoc ih autor citao u Narodnoj biblioteci Srbije a knjigu izdao Rende), te " Haiku,haiku, jebem ti maiku" od Predraga Lucica...
U nedjelju uvece su u Pancevu, u 19:30 u Studiju 21.


Zasto Goran nije Marlon Brando?

Marlon Brando odbio je da primi oskara za ulogu Don Vito Korleonea u Kopolinom Kumu 1972 godine. Brando je bojkotovao ceremoniju, umjesto da se licno pojavi, poslao je malo poznatu glumicu Sasin Litlfeder (Sacheen Littlefeater) da objasni njegove razloge za nepojavljivanje i odbijanje nagrade. Razlog je bio Brandovo nezadovoljstvo nacinom na koji su americki Indijanci u to vrijeme prikazivani u holivudskim produkcijama.
Goran te veceri nije imao hrabrosti da uradi nesto slicno ovome.
Naravno, ne mozemo mu zamjerati.
Pitam se da li je njemu utjeha to sto bi 95% nas koji razmisljaju kao on, (ne)ucinili isto sto i on te veceri.
Kakvo je istinsko znacenje ovog cina Goranove iskrenosti i kajanja?
Evo ovako:
Uopste ne sumnjam da ce vam se, postovani G. Markovicu u najskorije vrijeme pruziti slicna prilika da djelujete onako kako i sami kazete da ste trebali, a niste.
Ukoliko pouceni ovim iskustvom, iskoristite sansu da (javno) djelujete u skladu sa svojim misljenjem i stavovima, mi vasi odani postovaoci, kojima ste eto imali potrebu izjadati se, cucemo. I znacemo.
Ili necemo cuti. I opet cemo znati.
U slucaju da opet zatajite, nije stvar hocemo li mi da vas razumijemo ili ne, vec kako cete sami sa sobom.
Jos jedno prosipanje iskrenosti na VIP blogu, sigurno nece vise pomoci.
V.K.


Goranu Markovicu svaka cast

jer ja njegovo iskreno, samokriticno obracanje citaocima bloga upravo shvatam kao sansu i podsticaj za onih 95% da mozda brze i odlucnije odreaguju u slicnim situacijama.
Covek je spreman da pokloni svoje neslavno iskustvo, koje ce mozda nekome koristiti da izbegne neprijatnost nekog licnog poraza.
U novoj situaciji, u kakvoj se gospodin Markovic nasao, tesko je biti siguran u ispravnost odluke, vrlo drasticne, pa onda u ispravnost trenutka koji je pogodan, i sve to ne bi trebalo objasnjavati - a da je g. Goran Markovic ucinio gest koji nije, on o tome sigurno ne bi pisao.
Sto se tice M.B.-a on je vec primao oskare pre ovog slucaja iz 72.-ge koji pominjete, tako da to nema veze sa ovim dogadjajem, pogresno ste odabrali primer


Nisam imao namjeru da stavim

Nisam imao namjeru da stavim slucajeve MB i GM jedan nasuprot drugog i da ih uporedjujem. MB je bio onako vise kao slagvort. Nema niceg s cim se ne bih saglasio u vasem odgovoru. Bilo bi lijepo i nama i Goranu, da se snasao. Pamtilo bi se.
Ja samo htjedoh napomenuti kako vjerujem da ce se Goranu, kao licnosti prisutnoj u javnom zivotu Srbije pruziti prilika da jednom stane iza rijeci koje smo procitali u ovom izdanju njegovog bloga.


nema to veze.......

zato sto ce sve to na kraju, da zavisi od "nas".............


Drugi put se raspitajte

Postovani gospodine Markovicu,

Trebalo je da se raspitate pre nego sto ste otisli u Safarikovu (jel' tamo to cuveno udruzenje?) ko Vam daje nagradu. Nije trebalo da podlegnete radoznalosti ili sujeti, kako Vi kazete. To je nekada casno Udruzenje univerzitetskih profesora formirano 1921. godine, ali posle rata (II svetskog) i podele na seljake, radnike i postenu inteligenciju i ostale nepostene, ono je ugaseno, posto su doticni profesori spadali u onaj deo nepostene inteligencije. Udruzenje je vaskrsao vodja iz Pozarevca licno, da bi postavljanjem za predsednika utesio svog licnog lekara Pedjicu Djordjevica, posto je 1990. izgubio na izborima za rektora BU od gospodina Vracara. Elem, taj je gospodin Djordjevic sirio propagandu o mirotvornoj politici svoga pacijenta po Evropi na sastancima slicnih udruzenja. Kada su 1997. godine posteni profesori BU (i ostalih Univerziteta Srbije) pokusali da ga smene (zaboravio covek 6 godina da drzi godisnje skupstine da ga ne bi neko smenio) doveo je gorile iz tada cuvene organizacije za obezbedjenje "Komet" (ako se neko toga seca posle 10 godina) da ga cuvaju od opasnih, demokratiji sklonih kolega. Tako su profesori univerziteta u "Kafani kod Sace" (posto je prostorije Udruzenja u medjuvremenu izdao za kafanu) dobili batine umesto da odrze godisnju skupstinu. Kasnije je to Udruzenje vise puta pokusavalo da povrati ugled ulagujuci se gospodji rektoru BU Mariji Bogdanovic i rektorskoj konferenciji. Izgleda da su konacno uspeli da se "uvuku" u univerzitetsku sredinu, rekoste da je rektor BU bio prisutan. To mu ne sluzi na cast. Trebalo je i on da se raspita kome ide na proslavu. Mogao je da pita kolegu sa svog fakulteta, profesora Veljka Georgijevica, koji je bio ucesnik opisanog dogadanja iz 1997.
Znaci, drugi put kad Vam neko ponudi nagradu raspitajte se ko je.

P.S. Sto se "dedice" (iz robotike) tice, onaj ko ga je nazvao gospodinom strasnogresi. Neka procita knjigu Marka Vesovica "Cetvri genije" pa ga nece zvati gospodinom nego prepisivacem i plagijatorom. Zato i niste mogli da razumete sta prica, posto to nije neka velika nauka i pamet.Covek obicno ne moze dugo da prica suvislo i pametno, kad prica o stvarima o kojima de facto nema pojma.


I "DEDICA", I MARKO

"Dedica" pogubio kriterijume, a Marko, receni Vesovic... On je uz to zaturio i sebe.
Bezbeli da je i on (MV) procitan. I to onako kako treba. Pa sad (sad = poduze) mlati i levo i desno. I niko ga ozbiljno ne shvata. Ni oni levo, ni oni desno (nisu u pitanju "levica" i "desnica").
Proveo je rat (u kojem Srbija "nije" ucestvovala) i porat u Sarajevu i divni Veljo Milosevic (Pamtite li njegovu - rekao bih kultnu - pesmu "Deca su vojska najjaca"?). I umre tamo, ali nikog ne naruzi; nikom se ne uliza; ni sa kim se ne sliza; i nikog ne dize u nebesa; i nikog ne baci u blato.
A Marko...
Pise "dela" za "znanje i ravnanje". Valjda da zakljucimo: kako ne treba ziveti. (Predratno "kuburenje" sa vlascu i DB mu je dosta slicno sa onim koje je imao i Rajko Petrov Nogo. Samo sto Rajko umace, pa kevce i laje sa distance kao Kapor i Cavoski, a Markan Vesovic ostade bez izbora, pa je onda zauzeo bezkriterijum.)
Verovatno su nam neophodna i takva "dela". Da podvuku (tja, sta ces, omakne se i to) ono sto se cesto na vreme ne primeti:
ziveti kao Veljo. Da te pamte po casti i postenju.


Ne znate istinu o MV, ili mozda

Ne znate istinu o MV, ili mozda je znate pa vredjate. NIJE NIKAD pisao narucene stvari. Proveo je sve vreme rata i bombardovanja Sarajeva u tom gradu. Odbio je da ode u Zenevu i primi neku knjizevnu nagradu za pisanje u duhu pomirenja (ne znam tacno naziv, nije ni vazno) vec im je odgovorio: "Ne perite savest dodeljivanjem nagrade meni, vec pomozite gradu" (parafraziram,izvinjavam se MV-u ako nije sve verbatim).
Sto se "Dedice" tice to je neopisana lopuza. Neko se sa bloga pitao kako je preziveo kad su ga otkrili? Pa lepo, bilo je sudjenje, on je izgubio. Oni koji su ga otkrili su mogli to svuda slobodno da pricaju, a to rade i dan danas. A "preziveo" je i nauzivao se, bogami dobro, zato sto se svojevremeno setao Kalemegdanom pod ruku sa "damom sa cvetom u kosi" dok je jos izlazila u ovaj nas lepi grad. Sad vam je valjda jasno o kom "kalibru" akademika se radi. Raspitajte se malo po Masinskom fakultetu BU pa ce vam tacno ispricati sva akademikova "zlodela". Inace nadimak mu je (od milja) "prepisni akademik".


NISMO SE SHVATILI

Gospodine Kaldrmas,
Verujte da nikako nisam imao nameru da bilo koga uvredim. Ne znam, stvarno, otkud Vam to.
No, da budem jasniji: nisam se stavio u odbranu Dedice. Verujem bezrezervno na rec svima onima koji tvrde za njega to sto tvrde. Verujem i Vama. Zasto ne bih?!
Za Marka Vesovica: nisam znao za tu "zenevsku epizodu", ali sada i kad znam NISTA ne menja. Licno mu zameram sto je za vreme rata (u kojem Srbija "nije" ucestvovala) dozvolio sebi da bude upotrebljen. Eksponirali su ga do iznemoglosti (on je Crnogorac, zar ne? Meni to nimalo nije vazno, ali u ovom momentu je, izgleda, bitno.), a sve zato da se dokaze da je za rat kriva samo jedna strana. (Nemojte sada prenebregnuti cinjenicu da sam u prethodnom postu pomenuo i Rajka Noga i Kostu Cavoskog i u kom kontekstu.) I Marko Vesovic se lepo nosio sa tom ulogom. Kada je postalo jasno da je jedna strana izgubila medijski rat, onda su poceli ti isti vrlo grubo i Vesovica da guraju u stranu (Znate li za istupe vrlog bos. akademika Abdulaha Sidrana? A Sidranov glas sada u Bosni ima izvesnu tezinu iako o njemu imam mnogo gore misljenje. Znam ga licno. Od mnogo pre "Doli Bel".).
Mojim prethodnim postom hteo sam da podvucem da ljudi poput Velja Milosevica skoro redovno tiho zavrsavaju. A i on je sve vreme rata bio u Sarajevu; i ostao na Radio-Sarajevu u Decjoj redakciji i NIJE SE SVRSTAO (i on je bio Crnogorac.) Ni za vreme ni posle rata. I Veljo ce ostati pisac (pamtice ga vecno. Smeo bih se kladiti.) A, Marko, Kosta, Rajko, Dedica i slicni (Pa, Rajko je pravio viceve na racun R. Karadzica i njegovog pesnickog umeca dok taj nije postao to sto je postao. A sad mu je cankolizac.) "lape" (kako to u Bosni kazu) za zivota, ako mogu nesto i... Pod lipu, braco.
Jos jednom: nemojte misliti da imam namere da bilo koga vredjam. Samo govorim na osnovu onoga sto znam i u sta sam siguran o ljudima koji su "casno" i casno ziveli (i zive) i "akademicima" i Akademicima.
P.S. Nisam ni tvrdio (niti tvrdim) da je Vesovic pisao (i pise) po narudzbi. To je, ipak, u krajnjoj liniji, nesto drugo.


Drugi put se raspitajte

Postovani gospodine Markovicu,

Trebalo je da se raspitate pre nego sto ste otisli u Safarikovu (jel' tamo to cuveno udruzenje?) ko Vam daje nagradu. Nije trebalo da podlegnete radoznalosti ili sujeti, kako Vi kazete. To je nekada casno Udruzenje univerzitetskih profesora formirano 1921. godine, ali posle rata (II svetskog) i podele na seljake, radnike i postenu inteligenciju i ostale nepostene, ono je ugaseno, posto su doticni profesori spadali u onaj deo nepostene inteligencije. Udruzenje je vaskrsao vodja iz Pozarevca licno, da bi postavljanjem za predsednika utesio svog licnog lekara Pedjicu Djordjevica, posto je 1990. izgubio na izborima za rektora BU od gospodina Vracara. Elem, taj je gospodin Djordjevic sirio propagandu o mirotvornoj politici svoga pacijenta po Evropi na sastancima slicnih udruzenja. Kada su 1997. godine posteni profesori BU (i ostalih Univerziteta Srbije) pokusali da ga smene (zaboravio covek 6 godina da drzi godisnje skupstine da ga ne bi neko smenio) doveo je gorile iz tada cuvene organizacije za obezbedjenje "Komet" (ako se neko toga seca posle 10 godina) da ga cuvaju od opasnih, demokratiji sklonih kolega. Tako su profesori univerziteta u "Kafani kod Sace" (posto je prostorije Udruzenja u medjuvremenu izdao za kafanu) dobili batine umesto da odrze godisnju skupstinu. Kasnije je to Udruzenje vise puta pokusavalo da povrati ugled ulagujuci se gospodji rektoru BU Mariji Bogdanovic i rektorskoj konferenciji. Izgleda da su konacno uspeli da se "uvuku" u univerzitetsku sredinu, rekoste da je rektor BU bio prisutan. To mu ne sluzi na cast. Trebalo je i on da se raspita kome ide na proslavu. Mogao je da pita kolegu sa svog fakulteta, profesora Veljka Georgijevica, koji je bio ucesnik opisanog dogadanja iz 1997.
Znaci, drugi put kad Vam neko ponudi nagradu raspitajte se ko je.

P.S. Sto se "dedice" (iz robotike) tice, onaj ko ga je nazvao gospodinom strasno gresi. Neka procita knjigu Marka Vesovica "Cetvri genije" pa ga nece zvati gospodinom nego prepisivacem i plagijatorom. Zato i niste mogli da razumete sta prica, posto to nije neka velika nauka i pamet.Covek obicno ne moze dugo da prica suvislo i pametno, kad prica o stvarima o kojima de facto nema pojma.


PRISUSTVOVAO SAM TOM SKUPU...

... i mogu reci da mi je bilo vrlo neprijatno kada je taj profesor poceo da lupeta o Hrvatima i njihovoj vecitoj teznji( jos od 1860. ) da asimiliju ili proteraju "Hrvate pravoslavce" kako ih oni navodno nazivaju.Sve u svemu veoma smoran skup.Ipak , mogu da posvedocim da je gospodin Markovic prvi napustio salu.Prvi put sam prisustvovao ovakvom desavanju i mogu da potvrdim da je neverovatna kolicina fasizma prisutna medju " vodecim intelektualcima".

Pozdrav


eh,...

potraja taj fenomoen medju srpskim "intelektualcima"
ps. da ne uvredim izuzetne ljude koji su jos ovdi ili pobegli sirom sveta, izraz "srpski intelektualac" je poodavno postao oximoron (np. priupitajte te akademike nesto na engleskom/francuskom/nemackom pa da cujete veliko Mu, iliti promenu perspektive)


upravo tako...

Quote:
...da ne uvredim izuzetne ljude...

Ali, ponekad pomislim kako tim, zaista izuzetnim ljudima ne smeta da oćute sve ono, što se, u krajnjoj linij, i u NJIHOVO ime na ovakvim skupovima čini. U ime institucije čiji su članovi, u ime države i društva koje dobar deo troškova tih instiitucija podmiruje iz budžeta (i, treba, uvek bih bila prva da se još više novca izdvaja u obrazovanje, u nauku, u kulturu...), kako mogu da oćute, oduvek, uvek, stalno....To mi je ovaj post ponovo vratio kao pitanje...Dokle ćemo slušati tu tišinu od ljudi koji bi trebali imati jasan, glasan glas razuma, modernog, savremenog, svetskog? A onda znam da i ja ponekad oćutim baš zbog tih nekoliko izuzetnih....njih bih povredila, a ovi drugi me ne bi ni čuli. A ovi drugi se, često bahato, još češće arogantno ponose sopstvenim neznanjem...zadovoljni što na to svi ćute...


imam odgovor :

visedecenijski trening je stvorio kriticnu masu koja cuti:
1.stariji, koji daju primer, u kljucnim momentima su zbog necutanja nagraisali na raznorazne nacine
2.obrazovanje u SFRJ je stvaralo strucnjake, ali ne i intelektualce (cast izuzecima koji su sami radili na sebi)
ZAKLJUCAK: sve ovo nas je dovelo tu gde jesmo i te ljude gde jesu i nas, iza kompjutera, tu gde jesmo


Da, ključna reč je...

...."kritična masa". Ali, ostaje još uvek otvoreno pitanje zašto nema kritične mase? I koliko smo još udaljeni od toga trena kad će se ona steći.
Mislim da je taj proces "u vrenju". Po mom mišljenju ste tačno opisali sistem koji je mogao da napravi stručnjaka ali je veoma teško mogao da napravi slobodnu, misleću osobu. Ovaj problem prevazilazi obrazovni sistem i nalazi se u kontekstu autoritarne političke kulture iz koje je izrastao čitav jedan kulturni model koji nije lako razgraditi, iako se nalazi u fazi razgradnje. Prosto, svet i život se ubrzao, procesi su ubrzani, trasfer znanja, informacija i svega što uz to ide je u neslućenoj ekspanziji.Zaostajanje danas je mnogo vidljivije nego zaostajanje pre 50 godina.
I zato se mi možemo efektno šaliti na teme anahronih ideja iz jedne po svemu anahrone institucije kao što je SANU. Desetinama godina je ona vodeći stub tog autoritarnog kulturnoga modela (SANU,SPC,Politika,Zvezda,kafana)i realno gledano taj sistem je u nestajanju. Međutim, nama je potreban drugi, adekvatan vremenu sistem koji još nije nastao. Opiranje tom nastajanju je besmisleno i bezizgeldno, jer je osuđeno na propast, ali upornost kojom se to radi odnosi nam neobnovljivi resurs zvani vreme i direktno utiče na kvalitet života.
Ova laž koju svakodnevno prepoznajemo je još jedino preostalo oružje, i mislim da se taj arsenal prazni, bez izgleda na obnovu. Jer, ključne odluke od kojih zavise naši životi u sve većoj meri se donose van ove zemlje i ja tu vidim šansu za boljitak.


strucnjak, intelektualac

"obrazovanje u SFRJ je stvaralo strucnjake, ali ne i intelektualce"
ne znam gde ste se vi to skolovali, ali mene masinski fakultet (devedesetih) nije nacinio strucnjakom. mislim da je problem sa nasim visokim skolstvom uvek bio u tome da se svodi samo na bubanje, bez prakticne primene.
a sto se intelektualaca tice, mnogi (uceni i obrazovani) britanci i amerikanci su mi rekli da se u njihovim zemljama termin "intellectual" smatra pogrdnim u raznim aspektima zivota (konkretno smo komentarisali umetnost - pozoriste, literaturu, film, slikarstvo). pritom, studije na ivy league ili britanskim vekovima cenjenim univerzitetima verovatno donose mnogo dublje obrazovanje od beogradskih skolica. sva sreca da sam isla u dobru srednju skolu!
za siroko obrazovanje, nacitanost i mudrost smo svi prepusteni sami sebi, svom izboru, naporu i prioritetima.


stevie,

don't worry, nisam mislila na Vas.


how lovely!

a je li vas ovakvom nacinu komunikacije sistem naucio, ili ste na njemu radili sami?


udruzene snage

a sad ozbiljno: nisam mislila nista lose o Vama, mada je posle tako delovalo. izvinjavam se. posto sam pominjala obrazovanje SFRJ a Vi ste zavrsavali devedesetih, nisam razmisljala o skolovanju u SRJ i potonjih drzavica kada je doslo do drasticnog pada u kvalitetu nastave.
ne zelim da generalizujem, ali ne mozete nijekati brojne i izuzetne strucnjake, koji su studirali na BU, koji i dalje zive i uspesno rade na ovim prostorima kao i mnoge koji su bez problema nastavili svoju karijeru sirom sveta.


Aniram,

dakako je bilo strucnjaka, ima ih i sada, i ja to uveliko doprinosim cinjenici da su ljudi kod nas i dalje u sansi da dobiju veoma solidnu bazu (koju sam dobila i ja, a i svako koga znam da je kod nas studirao tih godina; ne znam kakva je situacija ovih dana). to studiranje, ako ti sam nemas savrsenu ideju i drive gde ces i sta ces s njime, je cesto bilo veoma bolno i protivno svakoj logici da se "prave strucnjaci", a bogami i misleci ljudi. ne znam nikoga ko nije imao makar pet profesora koji su ga u tome sputavali sopstvenim egom.
nasi strucnjaci i svi ostali pametni i ambiciozni ljudi u takvom sklopu zaista nisu mogli da nadju mesta.
prihvatam vase izvinjenje, naravno, prosto ne mogu da ne odreagujem kada neko u "razgovoru" skrene raspravu na degradirajuci licni napad na osobu, bez price i argumenata (mada sam shvatila i saljivi momenat, no mi se ne znamo da mozemo tako olako da prebacujemo lopticu). i hvala za dodatno objasnjenje, mislim da se slazemo na temu svih pametnih i (danas) strucnih koji su po belom svetu, moja poenta je bila da ih bas i nije sistem takvima napravio.


Stevie,

pun pogodak - sve potpisujem.
btw. bas me interesuje kako ce se vec pomenuti trust sujetnih u neznanju izboriti sa "srbonjskom deklaracijom", kako rece Tripraseta


Stivi,

Nažalost, u pravu si. Ja se često prisećam svoje situacije kad sam završila fakultet: nisam znala da radim ništa, osim da učim. A trebalo je obavljati konkretne poslove, samostalno donositi neke (stručne) odluke. Muka živa, kao s Marsa pala! Dovijala sam se na milion načina da steknem potrebna znanja i veštine. A onoliko sam bubala na fakultetu! Pitala sam se u čemu je onda problem. Tek mnogo godina kasnije sam shvatila da postoji ogromna razlika izmedju znanja i kompetencija. Tek nam kompetnost omogućava da svoj posao u različitim situacijama obavimo pouzdano, brzo i kvalitetno. Kompetentnost se stiče kroz više ciklusa obuke (pod kojom se podrazumeva i formalno obrazovanje) i prakse. Što je radni proces složeniji, to je više ovih ciklusa potrebno. Ono prvo (obuka) je sumnjivo i po sadržaju i po metodama, a ovo drugo (praksa) je potpuno izbačeno iz našeg obrazovnog sistema.

Tako ispada da smo mi ovde prepušteni sami sebi u svakom pogledu.

Pozdrav


skup SANU 19.12.2007


skup? mislis poskupeo SANU?

skup? mislis poskupeo SANU? pa sad ne znam cenovnik ali znam da iz nekih oblasti primaju sve mladje i mladje :-)


ok Bebo, skup-neskup

gledaj i uzivaj;-)


pa stvarno

je onako smirujuci ugodjaj.


mene posebno dirne ova scena

mene posebno dirne ova scena sa drzanjem ruku na genitalijama.
ovako ponizno drzanje ruku mozes vidjeti, osim na fudbalskim utakmicama, na izlozbama, kod diplomata i u svakoj situaciji gdje se doticni osjecaju nesigurnim. zato im i ne zamjeram;-)


a sta cemo sa sekama koje

a sta cemo sa sekama koje takodje drze ruke na jaj...ups! to ustvari govori samo za sebe: one 'imaju muda', u Mnogo Jakom su drustvu ;-) (mnogo su jaki, kad mo kod fuce).


gdje ti vidis seke;-)

gdje ti vidis seke;-)


auuu! tacno. meni se nesto

auuu! tacno. meni se nesto prividja, bolje da legnem da me ne uhvati ћирилица...јел видиш?!


nemoj sad da ides bebo

ne ostavljaj me samog...
mogu mi se uciniti
duboke i meke
oci dobrice
cosica
ili
vasilija krestica


sto ti dobar haiku!!!!

sto ti dobar haiku!!!! :-)))))))))


Da li su sve krave još uvek crne ili je svanulo?

Kako biti tu, a ne učestvovati?

I šta i kada i koliko treba reći?
Gorane, za utehu - niste jedini koga muči ovo pitanje.
Evo šta T. Man piše K. Kerenjiju 1945. godine:

"Ali je još bestidnije držanje gospode kolega, koje, jer nisu otvarale usta, pa su 1937. godine bile u lagodnoj situaciji da ostanu kod kuće, sada nastupaju sa odlučnim stavom da su oni, eto, u herojskoj vernosti sve ovo vreme izrdžali u domovini, dok sam ja...
Magarci su to koji su ostali da sede, ljudi koji su sedeli u zapećku, ništa oni nisu naučili i ništa nisu zaboravili; i ja se sada borim sam sa sobom da li da im sve to otvoreno kažem."

Ne treba reći samo Krestiću - treba reći i sebi. I onima iz zapećka. I pitati se - čak i kada smo govorili, da li smo govorili dovoljno glasno. I hoćemo li konačno progovoriti. Postoje situacije kada gospodsku uzrdžanost treba okačiti o klin, u suprotnom taj neko klin može poslužiti za nešto drugo.
Sa desne strane ide natpis "Ubijeni su na straži u kasarni u Topčideru".
Sa fotografije, nešto niže, posmatra me simpatična foka.
Zamislite, neko u Srbiji misli i o njima.


Da li su sve krave crne ili je svanulo?

Kako biti tu, a ne učestvovati?

I šta i kada i koliko treba reći?
Gorane, za utehu - niste jedini koga muči ovo pitanje.
Evo šta T. Man piše K. Kerenjiju 1945. godine:

"Ali je još bestidnije držanje gospode kolega, koje, jer nisu otvarale usta, pa su 1937. godine bile u lagodnoj situaciji da ostanu kod kuće, sada nastupaju sa odlučnim stavom da su oni, eto, u herojskoj vernosti sve ovo vreme izrdžali u domovini, dok sam ja...
Magarci su to koji su ostali da sede, ljudi koji su sedeli u zapećku, ništa oni nisu naučili i ništa nisu zaboravili; i ja se sada borim sam sa sobom da li da im sve to otvoreno kažem."

Ne treba reći samo Krestiću - treba reći i sebi. I onima iz zapećka. I pitati se - čak i kada smo govorili, da li smo govorili dovoljno glasno.
Gospodsku uzdržanost treba nekad okačiti o klin. Inače će taj klin poslužiti nečem drugom.
Mi sada možemo da zbijamo šale, ali neke stvari su se već desile.

Sa desne strane ide natpis "Ubijeni su na straži u kasarni u Topčideru".
Sa fotografije, nešto niže, posmatra me simpatična životinja.
Zamislite, neko u Srbiji misli i o njima.


Cenjeni Mojbibio, ovaj

Quote:
skup SANU 19.12.2007
tek treba da se desi?
Sta je ovo?
Godisnji plan?


ok, greska, zahvaljujem

e kad bi to bila jedina danas, dobri moj stalkeru;-)


САНУ има билатералне споразуме о научној сарадњи са

академијама наука или сличним научним институцијама у свету. У оквиру ових споразума усаглашено је више међународних научних пројеката са:

Руском академијом наука,
Пољском академијом наука,
Мађарском академијом наука,
Румунском академијом,
Бугарском академијом наука,
Академијом наука Чешке Републике,
Националном академијом наука Белорусије,
Словачком академијом наука,
Македонском академијом наука и уметности,
Атинском академијом.

Осим чланова САНУ, у реализацији пројектне сарадње укључени су и истраживачи и лабораторије научних института ван састава САНУ. У оквиру ових пројеката одвија се интензивна размена истраживача.

http://www.sanu.ac.yu/ciril/projekti/International.htm


Izuzetno!

Izuzetno!


e pa meni je sad

e pa meni je sad lakse...mislim, kad pogledam sve te akademije koje nekako stoje iza nas i podrzavaju/pridrzavaju...mnogo mi je lakse. nego ja mislila seka desno sekretarica...kad ono, drugarica mladjahna chlanica...


Odavde lichi na Isidoru

Odavde lichi na Isidoru Zebeljan


pa jeste, zato i trujem :-)

pa jeste, zato i trujem :-)


aaaaaaaaaa najmladjushna

aaaaaaaaaa najmladjushna chlanica. Bojim se za nju. Tamo je sve prelazno


па то ти кажем!

па то ти кажем! осмех ми говори да је токсикација у току...а колико је прелазно ти говори и мој ћирилични коментар :-)))))