Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Suočavanje s budućnošću V - izveštaj IPCC

Ajfelova kula: Sinoć u mraku svega pet minuta, ali...Ajfelova kula: Sinoć u mraku svega pet minuta, ali...Danas je u Parizu konačno predstavljen izveštaj IPCC, tačnije prve radne grupe koja se bavila fizičkim osnovama globalnog zagrevanja, odnosno pokušala da odgovori na nekoliko pitanja - pre svega da li je za klimatske promene odgovoran čovek i kako će se menjati klima u XXI veku.

Sledeći izveštaj koji se očekuje je izveštaj radne grupe o uticaju klimatskih promena, problemima koje će izazvati i mogućem prilagođavanju tim promenama. Ovaj izveštaj će biti objavljen u aprilu u Briselu. Potom sledi izveštaj radne grupe o ublažavanju klimatskih promena koji će biti predstavljen u maju u Bangkoku. No vratimo se na današnji izveštaj.

Izveštaj, sažvakan za političare na dvadesetak stranica, možete pročitati ovde, ali ono što je bitno je sledeće:

Uzrok: Globalno zagrevanje je najverovatnije izazvao čovek. Verovatnoća je 90% (u prethodnom izveštaju iz 2001. bila je 66%). Koncentracija CO2 i drugih gasova staklene bašte je rezultat čovekovih aktivnosti od 1750 godine naovamo, uglavnom zbog koriščenja fosilnih goriva (nafta, zemni gas i ugalj) i zbog poljoprivrede.

Posledice: Kako se planeta bude zagrevala, porast temperature i nivoa mora će trajati vekovima, bez obzira na to da li će i koliko čovek smanjiti emisiju CO2. Veoma je verovatno da će vrućine, suša i oluje biti učestalije. Do kraja veka led na Arktiku može gotovo nestati tokom letnjih perioda.

Porast temperature: Predviđa se promena temperature od najmanje 1.1°C do najviše 6.4°C do 2100. godine.

Porast nivoa mora: Procenjuje se da će nivo mora porasti između 18 i 58 cm do kraja veka, mada je moguć i dodatni porast od 10-20 cm ako se nastavi neočekivano topljenje polarnih kapa koje je primećeno poslednjih godina.

Uragani: Već je uočena povećana frekventnost uragana i tropskih oluja posle 1970, koja je verovatno uzrokovana globalnim zagrevanjem, bar što se tiče uragana koji su pogodili Ameriku. U XXI veku verovatna je veća učestanost i jačina uragana i tajfuna.

Meni je veoma interesantan deo izveštaja koji kaže da čak i ako zaustavimo emisiju CO2 globalno zagrevanje će se nastaviti još nekoliko vekova. Zato ću se kasnije tokom serijala pozabaviti najviše prilagođavanjem odnosno načinima pomoću kojih možemo da umanjimo negativne efekte klimatskih promena na naš život.

Ono što mi je takođe interesantno je kako će se klimatske promene odraziti kod nas. Ono što za sada izgleda verovatno je smanjenje padavina u celoj južnoj Evropi i pojava polusušnih i sušnih oblasti, pre svega u jugoistočnim krajevima Srbije. Ali o tome u nastavku serijala.


Quote:Ono što mi je takođe

Quote:
Ono što mi je takođe interesantno je kako će se klimatske promene odraziti kod nas. Ono što za sada izgleda verovatno je smanjenje padavina u celoj južnoj Evropi i pojava polusušnih i sušnih oblasti pre svega u jugoistočnim krajevima Srbije. Ali o tome u nastavku serijala.

Akumulacije. Ivana-za-PreCednika.


Izveshtaj

"Globalno zagrevanje je najverovatnije izazvao čovek. Verovatnoća je 90% (u prethodnom izveštaju iz 2001. bila je 66%). Koncentracija CO2 i drugih gasova staklene bašte je rezultat čovekovih aktivnosti od 1750 godine naovamo, uglavnom zbog koriščenja fosilnih goriva (nafta, zemni gas i ugalj) i zbog poljoprivrede."

Poznato je da su SAD najveci krivci za takvo stanje jer su najveci zagadjivachi na svetu. Bilo bi lepo da decidirano to priznaju i neshto poduzmu po tom pitanju. Chitala sam negde da chak osporavaju ovaj izveshtaj i sumnjaju u njegovu nauchnu vrednost. S druge strane, chini mi se da su danas podrzali ovaj izveshtaj, pa me zanima da li ce iz toga prizaci ipromena njihove politike po tom pitanju. Oni su samo ratifikovali sporazum iz Kjota ali ga nisu potpisali. Dakle, mi mozemo ovde da prichamo, da se ljutimo, da budemo zabrinuti, da delujemo lokalno, ali globalno, bez prave akcije Amerike i promene njihove politike, nisha, njente, niht..


Nije, JJBB

prema izveštajima iz Pariza, Ameri (tj 'vladini naučnici' šta god to značilo) su apparently potpuno promenili ćurak i sada su vrlo 'kooperativni'. Ne bih se čudio da cela eko priča, ograničenje CO2 bude jedno od glavnih tema kampanje 2008. Glavna opasnost su, po meni, Kinezi, i još više Indusi. Njihov razvoj je, praktično, tek počeo a 5-6 puta su veći od USA>


aha

Quote:
Glavna opasnost su, po meni, Kinezi, i još više Indusi.


Ma, da, Amere

utoraš u tor sa 2 dana pumpanja na TV (treći dan svi idu biciklima na posao). A kako ćeš u tor da ubaciš veselu i razdraganu Kalkotu i Bombaj, bless them?


citala sam nesto

o tome kako ce izgledati americki gradove buducnosti. izgledace, kazu, skroz european, ono manje kuce sa jos manjim bastama, tako da ce razdaljine biti vise walkable, i ljudi ce uglavnom ici na posao vozom, do kojeg ce moci da odsetaju.

vec su izgradili neka ogledna naselja takva...pogadjaj gde...

(da, okolini SF)


Pa to zvuci kao UK!

Nego jutros slusam na BBC-u (u udarnom terminu)nekog ovdasnjeg naucnika koji je izneo teoriju da jecal ta fama sa CO2 emisijom farsa. Na zalost, zaboravila sam mu ime ali delovao je dosta ubedljivo (naucnicki upalig ociju i obraza, suvise fin da bi se krljao sa agresivninm reporterom - laikom).
Covek kaze da je u poslednjih 10 godina uprkos porastu CO2 emisije na zemlji ustvari doslo do opadanja prosecne temperature, ako se posmatra planeta u globalu. Navodno u Oklandu u Austaliji nikad nije bilo hladnije od kada se temperatura belezi. On kaze da temperatura mnogo bolje korelira sa kolicinom suncevih cestica (sun particles, whatever it might be) nego sa CO2 emisijom i podseca da je CO2 neophodan za zivot na zemlji. Nije slucajno sto 2/3 atmosfere cini CO2.
Navodno su naucne cinjenice dobile spin da bi bile upotrebljene protiv prosperiteta brzo-napredujucih ekonomija zemalja u razvoju kao sto su Kina i Indija.


To je interesantno

baš bih voleo da je Nikola Vitas tu da prokomentariše (mislim da se on bavi fizikom Sunca). Samo, ima tu još jedna stvar: naučnici i 'naučnici' svih fela vide globalno zagrevanje (sa i bez navodnika) kao priliku za finasiranje svojih projekata (ništa se ne prodaje dobro kao strah- to vi, lekari, najbolje znate, :)). Pošto je u pitanju kompleksan fenomen koji nama, običnim smrtnicima, nije jednim okom obuhvatljiv onda svako gura vodu na svoju vodenicu. Tako BAS (British Antartic Survey) gura na izučavanje otapanja leda na Antartiku, auto industrija (Fordu je prodaja u 2006. pala za 20%) nove motore i izmene propisa, rudari na svoje (CO2 storage), astronomi i NASA na izučavanje Sunca, geolozi subdukcije, proučavanje emisija metana i na kraju je jako teško provaliti šta je, zapravo, istina.

Poslednji put kad su u UK bile velike vrućine 1976/77, mnogi od ovih naučnika su pričali o povratku Ice ages.


Svašta ima na tom BBC-u...

... pa što ne bi i taj čovek pričao da CO2 čini 2/3 atmosfere. Ipak sastav atmosfere je sledeći:

N2 78%
O2 21%
Ar 0.9%
CO2 0.03%

Dakle CO2 čini svega 0.03% atmosfere, daleko manje od 2/3.

Covek kaze da je u poslednjih 10 godina uprkos porastu CO2 emisije na zemlji ustvari doslo do opadanja prosecne temperature, ako se posmatra planeta u globalu.

Pa ipak merenja pokazuju suprotno. U IPCC izveštaju piše:

The total temperature increase from 1850 – 1899 to 2001 – 2005 is 0.76 [0.57 to 0.95]°C.

Može temperatura u Oklandu da bude niža, ali je ukupna tmeperatura porasla. A ako je to spin protiv Indije i Kine, zašto ne spinuje George Bush nego neki naučnici? Mislim da taj čovek nije u pravu.


Je l' ima nešto

o metodama koje su korišćene pri određivanju total temperature, šta god to značilo? Mene baš zanima tačnost merenja iz 1855., na primer.


Doktore...

... nije total temperature nego total temperature increase odnosno ukupni porast temperature. Inače temperatura koja se uzima je global surface temperature. Ja sam našao nešto o analizi GISTEMP gde se uzimaju podaci meteoroloških stanica širom sveta počev od 1880. Podaci pre 1880. nisu pouzdani, jer stanice nisu bile ravnomerno raspoređene.


Ivane,

vec ranije sam primetio da volis da mi odgovaras onako, malo bombaski (doduse, zato i mislim da si perfect material za PreCednika). Ja pitam kako su se racunali proseci, koliko je meteoloroskih stanica bilo 1880,koliko 1914, koliko 1943, koliko 1980, jesu li merili temp po Brazilu, po Sibiru, po Severnom/Juznom Polu, po Kini, a ti meni lupis GISeve. Kad je Mount Tambora roknula 1815. (najveca erupcija vulkana ikada) niko u Evropi nije znao sta ih je zadesilo kada su imali dve mizerne godine, 1816. i 18i7. Isto, ako ne i vise, vazi za metode merenja CO2 u atmosferi.


Au bre doktore...

... nisam klimatolog, ni meteorolog, ono što sam pročitao je da su nakon 1880. meteorološke stanice relativno ravnomerno raspoređene širom planete. A sad koliko ih je bilo i koje godine, kako su merili temperaturu... pa mnogo očekuješ ;)


Ma, nema veze

ti imas moj glas!


mozda vam bude od koristi

Brohan, P., J.J. Kennedy, I. Haris, S.F.B. Tett and P.D. Jones, 2006: Uncertainty estimates in regional and global observed temperature changes: a new dataset from 1850. J. Geophysical Research 111, D12106, doi:10.1029/2005JD006548

moze da se downlowduje ovde


A ovo je dobra

referenca, hvala. Meni ovi 'flomasteri' uncertaintyja nesto bas 'bucmasti'. Mislim onako na prvi pogled.


Preduhitrio si me ...

sa sastavom atmosfere. Sto se tice "suncanih cestica", stvarno ne znam na sta je mislio - mozda suncane pege. Tacno je da od aktivnosti sunca zavisi temperatura na zemlji i da su te stvari relativno cilkicne, medjutim to ne objasnjava konstantan porast temperature zadnjih decenija. Cini mi se da smo mi do pre nekoliko godina i bili u "mini ledenom dobu" koje je ofsetovalo porast temperature zbog globalnog zagrevanja (ovo izvlacim iz malog mozga, detalje sam zaboravio).
Ono sto je dodatni problem je da zagadjenje vazduha (smog, cestice prasine, ...) smanjuje temperaturu. Na strecu, mi smo smanjili to zagadjenje poprilicno. Na nesrecu, time samo ubrzavamo zagrevanje jer nismo adekvatno smanjili CO2 emission,
USA trenutno ucestvije sa 25% u emisiji CO2. Tacno je da ce je Kina za par decenija sustici. Medjutim, USA mora svojim primerom da povede svet - kad oni smanje zagadjenje, onda mogu da traze isto od Kine.


tako je...

Quote:
USA mora svojim primerom da povede svet - kad oni smanje zagadjenje, onda mogu da traze isto od Kine.

Samo "pritisnuta" Amerika (glasom javnosti) moze "objasniti" Indiji i Kini da ce morati da pocnu da se kontrolishu.


ustvari...

ako Amere ne ubedi "glas javnosti" onda ce verovatno neka besnulja kao Rita ili Katarina.
U svakom slucaju ce se povecati porast prodaje plovila sirom sveta.
Pa vi investirajte.
Nojeva barka.


konacno

Stize vreme kada cemo mi iz Srbije da realizujemo nashu komarativnu prednsot: navikli na zivot u stili par-nepar, pa I, II, III i druge grupe za struju,pa hrana na bonove, izvezban zivot pod sankcijama,alternativno grejanje i kuvanje na kraljice peci, umetnost prezivljavanja bez ichega, improvizacija, ludilo. Taman, dok stigne to vreme kolapsa planete dotle cemo josh vishe da navezbamo i utvrdimo neke nove aktivnosti. Brook, spremi biznis plan da unovchimo to znanje :))


imali smo srecu...

da nas ne potkace ovi orkanski vetrovi koji su u januaru ove godine po prvi put protutnjali Europom..

To je samo uvod.

Moramo biti spremni da izdrzimo stetu koja moze nastati od vetrova koji duvaju brzinama vecim od 200km/h .
I jos ako naleti nocu, kao ovaj od sinoc na Floridi....

Kazem vam: bice kuknjave.


Orkani

Vidish, mogli bi da pocnemo da se pripremamo i na tu mogucnost. Mislim da bi ove silne kamenchine shto ih imamo svuda oko nas, a koje ostaju svuda kuda Velja Ilic prodje, mogle da poluze. Lepo izdizajniramo prirucni "stones kit" koji svaki gradjanin trebuje i drzi na gajbi i tegli kad zatreba. Mogli bi da treniramo po koshavi. Tzv suvi treninzi :))


tako to izgleda

Hell swept in as Florida lay sleeping

"The most dangerous tornado scenario is a threat for killer tornadoes at night, and that was the case,"

At least 19 dead, hundreds of homes destroyed
as storms hit without warning at 3 a.m.


Ivane,

Na zalost, nemam vise detalja ko je ovaj covek.
Posto sam i sama potekla iz srpskog skolskog sistema u kom se reprodukcija cinjenica vise ceni nego krticko posmatranje istih, mislim da je uvek konstruktivno stvari posmatrati kriticki.
Svako ko se ikada bavio ozbiljnom naukom zna sta znaci spin koji rezultatima daje onaj ko ih intrepretira. Za pripadnike sire javnosti, ima kod Pekica sjajan primer kako bi neko iz buducnosti mogao da protumaci celu nasu civilizaciju sasvim sasavo.


"Nije slucajno sto 2/3 atmosfere cini CO2"?

Ana,
Taj baja kojeg si slusala, verovatno radi za tesko-industrijski lobi, koji je najveci krivac za aerozagadjenje i njegove posledice.

Baratanje cinjenicama u nauci je veliki "trap" za laike i "upucene"! On je naveo jedan, mozda par sporadicnih primera, sto se nikako ne moze uzeti kao pouzdan dokaz za tvrdnju.
U ovom slucaju, postoji sijaset drugih primera i nepobitnih dokaza u prilog tvrdnji da se nalazimo na ivici klimatske i bioloske katastrofe.

Toplo preporucujem fenomenalni dokumantarac "An Inconvinient Truth", bivseg potpredsednika USA Ala Gora.

P.S. 2/3 atmosfere cini N2, a ne CO2!

Saxonski zajebant sa balkanskim duhom


Sta ste se navrzli

na Annie! Ona je samo prenela sta je baja rekao a on je verovatno mislio na % hothouse gasova na bazi ugljenika, pa se lose odrazio. A, sto ste vi, doktori, neki!

P.S. Wikipedia o Al Goreu:
In late 2004, Gore launched an investment firm Generation Investment Management, which he chairs, to seek out companies taking a responsible view on big global issues like climate change. It was created to assist the growing demand for an investment style which can bring returns by blending traditional equity research with a focus on more intangible non-financial factors such as social and environmental responsibility and corporate governance.

Znaci, moze i neka kintica da se napravi na celoj ovoj pricici. Go, Al, Go!


A kad padne kintica,

onda moze covek sebi da priusti da dalje da vozi SUV, 2 komata u komatima (ima se, moze se).
Na kraju krajeva, cuveni Lee Iacocca je umeo da kaze:
"We've got to pause and ask ourselves: How much clean air do we need?"


Tužno

zar ne? David Cameron dolazi na zasedanja parlamenta na bajsu, u zelenoj majici, a prati ga kavalkada Rolls Royceva. Rade nas k'o volove, i još traže da im aplaudiramo.

Odoh da trčim da se malo smirim.


IGY

pa sarski,

upravo zato sto moze da padne kintica, cela stvar ima sanse!

a sto se tice

Quote:
onda moze covek sebi da priusti da dalje da vozi SUV, 2 komata

da, da, znamo kako covek moze sebi da priusti da dalje da vozi SUV, 2 komata, ne moramo do amerike....


Ne cackaj mecku, Brook,

ima ovde osetljivog sveta...


Al Gore

je nominovan za Nobelovu nagradu za proslu godinu.


da, ali

bilo ko moze da nominuje bilo koga. to bas i ne znaci nesto. svojevremeno je i SM bio nominovan.....


Ja ću...

...na osnovu onoga što piše na blogu nominovati bruklin.o)


Nominacije

Pa sve i da uzmemo da oni koji nominuju za Nobelovu nagradu nisu kompetentni, relevantni i sa ne znam kakvom reputacijom, mislim da stoji cinjenica da je on svojim angazovanjem na temu globalnog zagrevanja puno uradio da temu promovise sirokim masama. Licno sam indiferentna prema doticnom, nisam ga dok je bio iskljucivo politicar uopste postovala, ali mislim da je ovime cime se sada bavi zaista "made a difference".


Dotore

Pa ja sam rekla da su podrzali ovaj izveshtaj. Chak je moguce i da su americhki nauchnici uchestvovali u istrazivanjima koji podrzavaju ovaj izveshtaj, ali shta cemo sa Kjotom, zashto ne priznaju svoju odgovornost, zashto ne konfrotiraju svoju naciju sa istinom o tome da su svojim chinjenjem (a i ne chinjenjem) direktno zasluzni za ovakvo ekoloshko stanje na planeti i zashto vec jednom ne pruzmu odgovornost za neshto?

PS evo sad sam videla Shumar je dole postavio link


Pa, napisah ti

gore. Čekaj dok veliki ne nađu načine da maznu za kintu: ima CO2 da se jede, a ne samo konzervira. Već je počelo, uvode se porezi na letenje avionom (bar ovde u UK), a histerija će tek da dobije na zamahu. It doesn't mean a thing if you can't make it swing.


nastavak serijala-ODMA'

Quote:
Ono što mi je takođe interesantno je kako će se klimatske promene odraziti kod nas. Ono što za sada izgleda verovatno je smanjenje padavina u celoj južnoj Evropi i pojava polusušnih i sušnih oblasti pre svega u jugoistočnim krajevima Srbije. Ali o tome u nastavku serijala.

započinjemo novi serijal?sada,ok?

climate change-solutions

climate change solutions-downloads

renewable energy

EartDay-in-a-box.pdf

green power


Sve na kratak rok

Dok se sve živo bude planiralo na 1-2 godina, nama će da bude ovako, a i lošije. Ono što Amerika i ostali veliki zagadjivači neće da priznaju je da auto idnustrija najviše zagadjuje.
Niko do sada nije ozbiljno investirao u alternativne izvore energije, tek se sad nešto kao gleda. A svi znamo da nafte nema, i da će cena smao da joj ide naviše.
Napravio je GM električni auto kasnih 90-ih, ali ga je vrlo brzo povukao iz upotrebe. Pitajte zašto?
Nema nikakvog servisa na tom autu, zameni se voda za pranje šoferke i to je to. A auto industrija hoće da vi kupite par stotina $ ili € kad dodjete na servis. I naravno sad nema više samo električnih auta. Ima Toyota Prius, ali je to hibrid koji koristi i naftu.
Isto kao sto naši političari "štite" Zastavu i JAT pa nam nedaju da se vozimo ko ljudi, tako i ovi veliki nece da se odreknu svoje zarade za boljitak cele planete.

Iako nisam toliko mator (29 god) mogu da se setim vremena kad nije bilo ovako "uzmi pare i beži". Nekad se radilo planski, ili je to bar izgledalo tako.
Nažalost, ako ovako nastavimo, a nešto ne vidim neku želju za promenom, ima da crknemo od gladi, svi onako u Gucci i Prada odeći i obući. Jer zaboga, kako drugačije, treba biti Fabulous, kao Sex and the City.


Da li zaista nije bilo tako?

Kažu da su Ameri uništili inače odličnu železnicu zarad razvoja GM


ako padne prozivka....


Amerika, ubedljivo NAJVECI ZAGADJIVAC PLANETE, ce biti prva prozvana za njeno uporno i neodgovorno odbijanje potpisa na Kyoto Protocol.

Industrial pollutants are blamed for global warming

clanak je josh od pre 2g. !


pojava sušnih oblasti

taman ćemo se ratosiljati evrope s vrata, umreće mladić, karadžić, koštunica i bulatović... a onda će nam i ono malo zemlje, što nam nisu oduzeli čerčilisti, oduzeti gospod bog i majka priroda. :(

ostaće nam samo malo drine, morave, dunava i save, za ovo malo duše...

:(


a

Krajnje je vreme za akciju ...

Naucnici kazu da ova planeta moze podneti samo do 1,5 milijardi ljudi, a nas sada ima preko 6 milijardi ... To je zaista previse, i dobijamo rezultate nasih dela, a koji ce zbrisati i nas. Mozda bi trebalo da ucimo od zivotinja - na primer, glodari leminzi, koji su biljojedi, kada im se poveca broj toliko da im usfali hrane, izvrse kolektivno samoubistvo tako sto otplivaju ka puchini okeana, a ostane ih taman toliko da ne izumre vrsta. Ovo se ponavlja svakih nekoliko godina.

Ljudi se koriste drugim metodima: ratovima, ubistvima itd. Ipak, morali bismo biti znatno pametniji ako se vec toliko samohvalisemo svojom inteligencijom - trebalo bi HITNO ( ako vec nije prekasno ... ) sprovesti sledece stvari:

  1. sto ubrzanije posumljavanje sto vecih povrsina zemljista ( mada za znacajnije vezivanje CO2 iz vazduha drvo treba da se razvija i raste bar desetak godina );
  2. stroga kontrola nataliteta; pripadnike naroda koji nisu u stanju ili ne zele da kontrolisu svoj broj - kastrirati;
  3. stroga kontrola zagadjivanja vazduha, vode i tla kroz forsiranje cistih i stedljivih tehnologija, aparata i vozila;
  4. zabranu pushenja svuda i zabranu proizvodnje cigareta;
  5. menjati potrosacki mentalitet ljudi u SVIM zemljama, sto bi moglo povuci za sobom potrebu promene drzavnih sistema i nastanak neceg izmedju kapitalizma i socijalizma/komunizma, jer se vise ne bi smelo sve bazirati na profitu.
Posebno zbog toga sto je ovo poslednje ocigledno nemoguce ( a i neke ranije stavke ), po svoj prilici smo osudjeni na skoro izumiranje, zajedno sa dve trecine svih ostalih vrsta na planeti ...

Moramo znati da imamo PREMALO vremena za delovanje, ako zelimo spasti zivot na ovoj planeti, pa i sebe same! Naucnici kazu da je to samo - desetak godina ...

Posto sami nismo u stanju ili ne zelimo da kontrolisemo svoj broj ili bar nezajazljive apetite za "materijalnim dobrima", planeta Zemlja je pocela da nas otresa sa sebe kao pas buve.


METAN

Proucite dobro i ove informacije - uzasnucete se sasvim sigurno, kao sto se to i meni desilo ...

http://www.mail-archive.com/sim@antic.org/msg33458.html

http://www.ivonazivkovic.net/hipoteza%20hidrata.htm

I stocarstvo emituje ogromne kolicine metana u atmosferu, a narocito uzgoj goveda:

Uništavaju atmosferu podrigivanjem - 4. oktobar 2005.

Goveda su pogubna po atmosferu - ona u Francuskoj emituju tri puta više gasova s efektom staklene bašte nego 14 naftnih rafinerija te zemlje, pokazalo je istraživanje „Poljoprivreda i smanjenje gasova sa efektom staklene bašte”. Ona su odgovorna i za 6,5 odsto ukupne količine ovih gasova koja se oslobodi u Francuskoj, navedeno je u toj studiji, prenela je agencija Frans pres. Uglavnom se smatra da goveda, koja imaju po četiri želuca, najveću količinu štetnih gasova emituju nadimanjem. To, međutim, nije tačno - istraživanje je pokazalo da ona podrigivanjem godišnje emituju 26 miliona tona gasova sa efektom staklene bašte, dok njihov izmet, pre no što se njime nađubre polja, emituje 12 miliona tona. Iz rafinerija se svake godine oslobodi 13 miliona tona ovih gasova.
Goveda najviše oslobađaju metan i azotni oksid, koji su, pored ugljen-dioksida, najznačajniji gasovi sa efektom staklene bašte. Smatra se da ovi gasovi u velikoj meri doprinose zagrevanju planete.

U Francuskoj se gaji 20 miliona grla goveda i ona učestvuju sa 80 odsto u oslobađanju gasova sa efektom staklene bašte u sektoru uzgoja. Ostali preživari - ovce i koze, kao i 10 miliona svinja i 285 miliona komada živine, u mnogo manjoj meri doprinose zagađenju atmosfere ovim gasovima.

Autor studije Benoa Lege predlaže da se promeni ishrana goveda i drugih preživara. (Glas javnosti, Tanjug)

***

Sasvim je izvesno da stocarstvo veoma znacajno unistava planetu, ne samo direktnim zagadjenjem vazduha, vode i tla, nego i zbog toga sto ljudi seku shume ( pa i amazonske prashume, da bi proizveli soju za stoku i zbog sirenja pasnjaka ) radi gajenja stoke. Konacno i vlade nekih zemalja to uvidjaju, pa, na primer, politicari Velike Britanije preporucuju svojim gradjanima da postanu VEGANI da bi spasli planetu ( znaci, da jedu samo biljnu hranu ). A o tome clanovi udruzenja za zastitu zivotinja i neke ekoloske organizacije pricaju vec decenijama !!!

A evo kako bi prosla planeta kada bi nekim slucajem ljudi naglo nestali s anje:

http://www.sina.org.yu/test/vest.php?id=14116


Globalno Zagrevanje i Sibir

Skoro sam gledao na BBC-u, dokumentarnu emisiju o ruskom naucniku koji nekoliko decenija istrazuje Sibir i prati zagrevanje tla. On je siguran da je fenomen man - made, i tvrdi da ce stvar da ubrza pojavom drevnih gasova kao sto je METAN.

Naime, u Sibiru, je najvise skeleta mamuta nadjeno i ima jos uvek ogromnih rezervi raznih fosilnih ostataka. Oni su sada zamrznuti! Zagrevanje u Sibiru ih oslobadja.

Pred kamerama su stavili kesu iznad povrsine vode na nekoj reki u sibiru i probusili rupu na kesi: Kroz cevcicu koju su provukli kroz tu rupu islo je dovoljno metana da se upali plamencic (nestabilan zbog vetra).

Neverovatan podatak meni, a mozda bi Ivan ili neko upuceniji mogli da mi pomognu da li se o tome prica uopste?


koji su to naucnici rekli?

Quote:
Naucnici kazu da ova planeta moze podneti samo do 1,5 milijardi ljudi

i gde?


Odluchnoj stepskoj vuchici.

-" stroga kontrola nataliteta; pripadnike naroda koji nisu u stanju ili ne zele da kontrolisu svoj broj - kastrirati;"
Ne kapiram? Da li se secash kako je proshla Indira Gandi bash po tom pitanju?
Mozda postoje neke mane agresivne metode? Shat mislish o obichaju da se u jednom indijskom selu ubijaju zenska deca zato shto od njih nema koristi, zato shto zauzimaju prostor, uzimaju hranu,....izvini nishta lichno, ali zaista ne kapiram


Nema vise vremena ...

Licno nisam pristalica tako ostrih nacina kontrole, ali je CINJENICA da nemamo vise vremena ... Narocito nisam za polnu diskriminaciju u bilo kojoj zemlji da je - i sama sam joj izlozena po profesionlanoj osnovi ovde, u Srbiji.

Ako mi sami sebi ne smanjimo broj za sto krace vreme, ucinice to planeta Zemlja...

Evo tekstova sa sajtova koje sam vam navela:

http://www.mail-archive.com/sim@antic.org/msg33458.html

NEPRIJATAN MIRIS U NJUJORKU? NIŠTA STRAŠNO, "SAMO" METAN!

Sat, 20 Jan 2007 10:48:32 -0800

Prema izvorima iz američke pomorske industrije, više kapetana tankera koji prevoze naftu i gas, izvestilo je poslednjih dana da na brodovima imaju povećan broj uključivanja alarma koji se automatski aktiviraju kada dođe do curenja ugljenovodoničnog gasa, naročito metana. Ovo alarmiranje, međutim, ne potiče od curenja transportovanog gasa i nafte, već od prisustva u atmosferi metana koji
izvire duboko iz tla u okeanskom ležištu Atlantika. Kako se podiže temperatura mora usled globalnog zagrevanja , metan izlazi kroz neke od pukotina pukotine u okeanskom ležištu i izlazi u atmosferu. Metan je 21 put sposobniji za zadržava
toplotu u atmosferi nego ugljen dioksid, te predstavlja izuzetan generator za još jače zagrevanje.

Jedno od mesta gde je naviše došlo do ispuštanja metana poslednjih dana je Hadsonov podvodni kanjon, koji se proteže 400 milja ispod mora od luka Njujork - Njuvark - Džersi. Druga lokacija koja ispušta metan je Kanal Santa Barbara na Kalifornijskoj obali.

U međuvremenu, američki globalni mediji su javili da se jak neprijatan miris osetio na Menhetnu, u Bruklinu, Džersiju i Nuvarku, ali razlog curenja, vrsta gasa kao mesto izvorišta - nije pomenuto.

Inače, identično curenje amoinijaka iz morskog ležišta, dogodilo se i avgusta meseca, prošle godine, kada je "neobjašnjiv neprijatan miris" poslao nekoliko
ljudi u bolnicu u Kvinsu. Mada je metan bez mirisa, ispuštanje prirodnog metanaje često je praćeno ispuštanjem nagrizajućeg hidrogen sulfida, nusprodukta u raspadanju bakterija.

Gradonačelnik Njujorka, Majkl Blumberg umiruje građane rečima da je neprijatan miris neškodljiv, iako je nekoliko zgrada već evakuisano , a obustavljene su i mnoge prigradske metro linije. Za vlasti je najvažnije da su građanima uputili umirujuću poruku da neprijatan gas "nije delo terorista" i da gas ne dolazi iz gradskih gasnih postrojenja. O globalnom zagrevanju i metanu - ni reči.

Globalno zagrevanje rezultiralo je i toplim vremenom na američkoj Istočnoj Obali gde je došlo do cvetanja trešnjevog drveta i jedne vrste šumske ruže u Vašingtonu i Njujorku. Jabuka i breksva procvetale su u Merilendu, kao i neke ruže, šafrani i još nekoliko vrsta cveća u Konektikatu. Veliki broj ljudi naprasno je počeo da pati od sezonske alergija koje su uobičajene za april mesec. Papagaji "kaluđerke" iz Južne Amerike naselili su se u područije Čikaga.

Sve ovo pojave koje bi morale da budu veoma zabrinjavajuće na globalnom novou, na udarnim medijima u SAD ne tretiraju se na taj način, što bolje obaveštene Amerikance veoma iritira.

http://www.ivonazivkovic.net/metan%20u%20njujorku.htm

Mehurić metana kao torpedo

Mehurići metana s dna okeana i mora mogu, teoretski, potopiti i najveći brod i u toj pretpostavci treba tražiti objašnjenje zašto su mnogi brodovi nestali na potpuno neobjašnjiv način - saopštili su australijski naučnici.
Veliki mehuri iznenada i nepredvidivo mogu "eksplodirati" iz ogromnih rezervi čvrstog metana ispod morskog dna, poznatih kao hidrati gasa. Iako gas bez boje i mirisa, metan se nalazi u močvarama i rudnicima, a u čvrsto stanje prelazi pod ogromnim pritiskom koji vlada na morskom dnu. "Ledolike" rezerve metana mogu se raspasti i postati gas, a zatim krene ka površini okeana gde se pojavljuje u obliku džinovskih mehura.

Dejvid Mej i Džozef Monahan sa Univerziteta Monaš u Australiji tvrde da su prikazali kako džinovski mehur iz nekog od tih depozita metana može "progutati" brod.
- Istraživanja morskog dna sonarima u Severnom moru, između kontinentalne Evrope i Velike Britanije, otkrila su ogromne količine metan hidrata i eruptivnih zona - napisali su Mej i Monahan u izveštaju objavljenom u časopisu Američki žurnal za fiziku.

- Najnovija istraživanja otkrila su prisustvo potopljenog broda u samom središtu jedne od ogromnih eruptivnih zona na dnu, poznate pod imenom Veštičija rupa - kaže se u izveštaju. Prema njihovom mišljenju, jedan od mogućih mehanizama potonuća mogao bi da bude da je brod izgubio orijentaciju u trenutku kad je ušao u džinovski mehur metana izbačenog erupcijom podvodnih hidrata. Poznate ogromne koncentracije gasnih hidrata u Severnom moru, kao i konačan položaj potonulog broda i njegov "smeštaj" u samo središte Veštičije rupe, potvrđuju teoriju o džinovskim mehurima. Niko do sada nije bio svedok takve snažne erupcije gasa s morskog dna pa je jednostavno nemoguće naslutiti kakve su razmere mehura koji metan stvori kad stigne na površinu.

Mej i Monahan su stvorili model jednog ogromnog mehura koji stiže ispod dna broda. Oni su "zarobili" vodu između vertikalnih staklenih ploča, pustili su mehure gasa s dna i koristili video kameru da bi snimili šta se događa plastičnom "brodu" koji se nalazi na površini iznad mehura.

- Da li će brod potonuti zavisi od njegovog položaja u odnosu na džinovski mehur. Ako je dovoljno udaljen od mehura onda je bezbedan - naglasili su istraživači. - Ako se brod nađe direktno iznad mehura takođe je bezbedan jer se mrtva tačka plovidbe broda ne nalazi u uvali između dva talasa. Najopasnija pozicija nastaje kada se brod nađe između mrtve tačke mehura i uvale između ivica vrhova talasa - zaključili su istraživači. FONET


HIPOTEZA HIDRATA

http://www.ivonazivkovic.net/hipoteza%20hidrata.htm

09.01.2007

ŠTA JE "HIPOTEZA HIDRATA"?
Piše: Ivona Živković

Iako je većina Amerikanaca neprijatan miris u Njujorku od 8.januara. 2007. pripisala mogućem prikrivenom terorističkom napadu, istina je možda mnogo gora.
Oslobađanje metana iz podvodnog Hadson Kanjona, što je već rečeno, kao posledica globalnog zagrevanja je veoma loš znak kažu naučnici.

HIPOTEZA HIDRATA
Naime, naučna teorija nazvana "hipoteza hidrata " tvrdi da istorijski ciklusi globalnog zagrevanja Zemlje potiču od efekta povratne sprege koja nastaje kada dođe do topljenja metana zarobljenog u kristalima vode, nazvanog "hidrat". Tako zaleđene strukture, nalik ledu i pune metana, nazivaju se klatrati.

Klatrati se nalaze velikim ledenim područjima oko polova i ledenim strukturama ispod okeana, kao i u Sibiru.
Oslobođen metan više od dvadeset puta ima jači efekat na zagrevanje atmosfere od ugljen dioksida, pa zato naučnike veoma zabrinjava oslobađanje metana iz klatrata gde se on sada nalazi zarobljen u ogromnim količinama. To bi dovelo do fantastičnog ubrzanja u procesu globalnog zagrevanja. Naime, metan bi zagrevao atmosferu, led bi se onda još više otapao i metan iz klatrata još više oslobađao, čime bi se stvorio sve ubrzaniji efekat povratne sprege.
Metana sada u već pretoploj atmosferi Zemlje ima oko 3.5 milijarde tona.
ENORMNE NASLAGE METANA U LEDU KOJI SE OTAPA
U zapadnom Sibiru 400 milijardi tona metana nalazi se zarobljeno ispod leda koji se postepeno već otapa. Toplotni efekat od samo nekoliko milijardi tona metana koji se ispušta u atmosferu svake godine može biti katastrofalan okidač za efekat "povratne sprege" u globalnom zagrevanju.
Zapadni Sibir se već sada zagreva brže od ostalog sveta i porast temperature je veći za tri stepena u poslednjih 40 godina.
Metan koji se nalazi u klatratima Arktika procenjen je takođe na oko 400 milijardi tona.

Najviši porast temperature od kada se prati globalno zagrevanje događa se upravo na arktičkim regionima koji su bogati ovim nestabilnim hidratima.
Ako je ova hipoteza tačna, onda će se se globalno zagrevanje sve više ubrzavati i do katastrofalnog efekta, koji će biti nezaustavljiv i poguban za živi svet na Zemlji, neće proteći mnogo vremena.
Simulacije koje je napravio Nacionalni centar za atmosferska istraživanja (National Center for Atmospheric Research) pokazala su da će se preko polovine zaleđenog metana (hidrata) otopiti do 2050, a 90 posto će biti otopljeno do 2100.
Iako se do sada smatralo da globalno zagrevanje nastaje isključivo delovanjem ljudi na prirodno okruženje sada se bukvalno postavlja pitanje dana kada će se ovaj proces otrgnuti kontroli i postati nezaustavljiv. Tada praktično, zaustavljanje svih fabrika, automobila, brodova i aviona na svetu, neće značiti ništa.
Naravno, ukoliko ovaj proces već nije izmakao ljudskoj kontroli, što je sve verovatnije.
O tome naučnici upravo raspravljaju, jer je "hipoteza hidrata" tek nedavno postavljena. Ako je tačna, i ako se u Njujorku već oseća neprijatan miris metana iz podvodnog Hadson kanjona, da li to znači da smo već na pragu globalne katastrofe?
OPASAN I TRESET
Naslage treseta mogu imati isti efekat kao i ispuštanje metana iz klatrata.
Kada treset koji je zaleđen hiljadama godina okopni, on još sadrži velike populacije bakterija sposobnih za razmnožavanje koje počinju da konvertuju treset u metan i ugljen dioksid.
U zapadnom Sibiru tresetno blatište može osloboditi nekih 70 milijardi tona metana. Lokalni atmosferski nivoi metana na Sibirskom grebenu su sada 25 puta viši nego što su globalne koncentracije.
IZUZETNA MIKROBNA AKTIVNOST NA ZEMLJI
Više temperature i duža sezona za rast biljaka prouzrovovali su izuzetnu mikrobnu aktivnost u čitavom svetu. Naša planeta je sve zelenija. (I mi u Beogradu primetili smo prošle godine kako trava "ludački" brzo raste.) Ovo, znači da je mnogo ugljena koji je dugo bio smešten u zemlji sada oslobođeno u atmosferi.
Oslobađanje metana otapanjem okeanskih klatrata u prošlosti je prouzrokovalo brojne velike poremećaje na klimu. Količina metana u okeanskim klatratima se procenjuje na 10 000 milijardi tona.
Količina ugljenika za koji se veruje da postoji u klatratima premešuje količinu svih fosilnih i drugih njegovih izvora poznatih na Zemlji.

Pre 55 miliona godina lanac reakcija usled globalnog zagrevanja (koji je verovatno počeo aktivnošću vulkana) istopio je okeanske klatrate. To je bilo jedno od najbržih i najekstremnijih zagrevanja u geološkoj istoriji Zemlje.
Ljudska vrsta danas emituje ugljen dioksid u količini koja se može porediti sa vulkanskom aktivnošću koja je započela otopljavanje. Prema američkim geološkim istraživanjima sagorevanjem fosilnih goriva, to je više od 150 puta nego što ga emituju vulkani.
Metan u atmosferi ne ostaje dugo, zadržava se oko 10 godina pre nego što sagori u ugljen-dioksid ( koji se onda zadržava u atmosferi stotinama hiljada godina). Dugotrajna oslobađanja metana koji sagoreva u ugljen-dioksid doprinose globalnom zagrevanju kao i kratkotrajna ispuštanja.
Atmosferske koncentracije ugljen-dioksida porasle su do rekordnog novoa u poslednjih nekoliko godina. Samo u poslednje tri godine porast je uzastopno visok. Naučnici još ne mogu da objasne kako je došlo do tako brzog rasta, pa se zato strahuje da je "okidač" koji uzrokuje globalno zagrevanje i pokreće gore opisan efekat "povratne sprege" , već povučen.

PLANETA ĆE SE BUKVALNO SKUVATI
Oko 4.5 milijarde ljudi bi moglo umreti ako proces već 2012. počne da se strahovito ubrzava. To podrazumeva i ogromno izumiranje velikog broja biljnog i životinjskog sveta koji će, po nekim procenama, biti redukovan na jednu trećinu sadašnjeg.


Jos izvora o klatratima / hidratima metana

Evo, da ne kazete da citiram sumnjive izvore informacija - i sami mozete naci mnogo sajtova o tome:

http://en.wikipedia.org/wiki/Methane_hydrate

Methane clathrate

From Wikipedia, the free encyclopedia


Vuchice

Ma ok za metan, ali ono za nasilnu kastraciju, to je sumnjivo, da ne kazem jezivo. Mislim da je nasilna edukacija bolji nachin.


Glavni argument - nema vise vremena ...

Znam da je to jezivo - ali isto tako moramo priznati sami sebi da vecinu ljudi cine oni koje je nemoguce edukovati. To je vrlo jasno i po rezultatima izbora kod nas, ali to je druga tema.


Stepska vučice...

... hvala na ovim tekstovima, ali moram nešto da prokomentarišem.

stepska vucica wrote:
Ako mi sami sebi ne smanjimo broj za sto krace vreme, ucinice to planeta Zemlja.

Možda je ipak bolje da pustimo planetu Zemlju da to reši. Nešto ne bih voleo da provedem život kastrirajući ljude ;)


Kako god bilo - bice gadno!

Ivane,

Jasno mi je da je ovo sto sam napisala veoma, veoma radikalno ( mada mi se zgadila ta rech zbog doticne partije ), ali radikalizacija u cilju sto hitnijeg spasavanja svega sto bi se moglo spasti je neophodna zato sto su ljudi propustili vekove da se probude ...

Sledece sto cu napisati zaista tako i mislim: vise zhalim sto ce prilikom odmazde planete Zemlje prema ljudima stradati i dve trecine vrsta zivotinja i biljaka, nego sto ce stradati ljudi - jer su sami to zasluzili. To je kao ubistvo iz nehata i ubistvo sa predumisljajem: ovo sto ljudi rade prema prirodi je ubistvo sa predumisljajem i samim tim treba imati manje milosti za pocinioca.

p.s.: nemojte mo pogresno shvatiti: u privatnom zivotu ne bih ni mrava zgazila, ali ova situacija je URGENTNA !!!

Dodajem da su po svoj prilici Maje i Inke bile u pravu kada su izracunali cikluse civilizacija od oko 2000 godina, iduci daleko u buducnost. Za kraj ovog ciklusa predvideli su negde 2005. godinu ( vidimo da je to pocetak ociglednog kraja ), i to je izgleda poslednji ciklus: nakon njega nema nastavka ...


ditto

"Sledece sto cu napisati zaista tako i mislim: vise zhalim sto ce prilikom odmazde planete Zemlje prema ljudima stradati i dve trecine vrsta zivotinja i biljaka, nego sto ce stradati ljudi - jer su sami to zasluzili. To je kao ubistvo iz nehata i ubistvo sa predumisljajem: ovo sto ljudi rade prema prirodi je ubistvo sa predumisljajem i samim tim treba imati manje milosti za pocinioca."

stepska vuchice, i feel the same way! kad bi *bog* dosao i rekao da ce se planeta 'izleciti' i sve zivotinje i biljne vrste ziveti u obilnim brojevima, ali ce zauvek biti bez ljudi ako ja pristanem da umrem sad, u trenutku bih se ubila.


Nije losa ni ova taktika

Navlaciti ljude na blogovanje, da lepo rasipaju energiju po blogosferi umesto da se razmnozavaju.
a ni ozbiljne i teske teme nisu neki afrodizijak


Draga Stara Rinti

Nikad se ne zna. Ima raznih ljudi. A i nauka napreduje iz dana u dan.


Rešenje za (te) probleme...

...all - in - one (skenira, kopira i šalje faxom).


Dr. Wu

Razbise oni mene na tom blogu, a ne Ruse, pokvarili mi raspolozenje. Tako mi i treba kada sam mazohista, sta mi je trebalo da se petljam...


Vojo Mojo, ti si

moj heroj. Odlucio sa da promenim nick u kapetan Ferudja.

Vec vidim neke budale kako pisu 'kakav idiotski tok misli -smisljanje nicka Kapetan Ferudja', ali it's only rock & roll (and I like it).


Vogjo Mogjo

to što te je "razbilo" par dokonih visitelja po blogu, ne govori apsolutno ništa o kvalitetu tvojih komentara! odlični su ti komentari!


Varas se za Ruse

Kad se njima otopi Sibir, ima da bude oranica, najveca na svetu.


ma, kad im dodje

sprska (do tada cemo i ime da promenimo) soldateska...


Captain, my Captain,

Jos jedan primer srpske superiornosti:
Cula sam da su Saska i Dona Karan iz istog sela


Ako

podjemo od toga da su pretpostavke da ce do 2050-te doci do velikih promena (tad ce mnogi od nas na blogu da odu i na onaj svet, na zalost ali vecina ce opet imati potomstvo za sobom) u klimi, samim tim u ishrani, vodosnabdevanju, opskrbljenoscu energijom... gde bi po vasem misljenju na zemljinoj kugli trebalo potraziti ono sto u SF romanima nazivaju Utocishte? I ima li ga uopste...


Utociste

Ova planeta je nas jedini dom, i trebalo bi da je nase utociste. A posto smo ga unistili - unistili smo i sebe jer odavde ne mozemo pobeci, uprkos mastarijama astrofizicara i drugih naucnika ociju uprtih u nebo i kosmos ...

Ljudi su oduvek trazili spas negde drugde, umesto da se bave introspekcijom, tj. da bolje upoznaju, razviju i osveste sebe.


Mislim

na onu klasicnu prichu: kako da sam sebi i svom potomstvu pomognem bez uticaja globalne politike na samo moj sluchaj...
Recimo, da bi u svetlu ovakvih podataka (povecanje za 5C prosecne temperature) bilo suludo seliti se u Australiju i dovesti svoje potomke u situaciju da za 40-50 godina oskudevaju u pitkoj vodi. Da li izabrati British Columbiju, Yukon ili nesto slichno... ili jednostavno sedeti, chekati i sunchati se.


Apcolutno, Lafe

Canada ima vode i nema ljudi. Pravo mesto za Utochishte.


vucice!

Ako sve to gledamo iz drugog ugla ima sanse da vidimo beautiful destruction.

A neki, koji trenutno iz objektivnih razloga nisu prisutni, su cesto gledali u nebo nebi li tamo gore pronasli ono sto je dangerously beautiful. Zato glavu gore!


Interesantan komentar ...

... mada nisam uspela videti video-snimke zbog sporosti konekcije, ali pretpostavljam o cemu se radi.


Ivane

Da znas da mi je svejedno.
Zasto? Zato.


kvalitetan bedak

BUŠ PRITISKA, ZAGREVANJE TRAJE

Vašington, Sidnej -- Kalifornija je prva država SAD koja će uvesti ograničenja emisije štetnih gasova, kako bi se smanjilo zagadjenje i zagrevanje.

Guverner Kalifornije Arnold Švarceneger i zakonodavci u okviru Demokratske stranke postigli su danas dogovor prema kome će Kalifornija uvesti ograničenja emisije štetnih gasova, uključujući i one koje proizvodi industrija. Očekuje se takodje da do sutra naučnici pri Agenciji za zaštitu okoline preporuče niz mera za poboljšanje kvaliteta vazduha kroz pooštravanje standarda za količinu smoga.

Više od polovine Amerikanaca, oko 160 miliona, udišu nedozvoljene količine smoga, najviše u velikim gradovima Kalifornije i na istoku zemlje.
Takodje, 2. februara u Parizu objavljen je izveštaj UN o klimatskim promenama, u čijoj izradi je učestvovalo 1.250 autora i 2500 stručnjaka iz 130 zemalja. Na izveštaju se radilo šest godina.Istovremeno su, medjutim, neki naučnici u SAD optužili administraciju SAD da ih izlaže pritisku da ublaže izveštaje o zagrevanju planete.
U Kongresu SAD prekjuče je rečeno da su naučnici bili pod političkim pritiskom da svoje izveštaje o zagrevanju planete ublažavaju po želji administracije predsednika SAD Džordža Buša, koja je skeptična prema toj pojavi, a u
nekim slučajevima i prema željama lobista preradjivača nafte.
Na zasedanju kongresnog komiteta za nadzor i reformu vlade, Frančeska Grifo, iz Saveza zabrinutih naučnika, rekla je da je ta grupa utvrdila da je 150 naučnika koji se bave izučavanjem klime u poslednjih pet godina bilo izloženo političkom pritisku.Ona kaže da je utvrdjeno da je bilo najmanje 435 slučajeva pritiska.
"Gotovo polovina je bila pod pritiskom da ne koristi izraze 'klimatske promene', 'globalno zagrevanje' i slične", rekla je ona.
Naučnik Rik Pilc, nekada zaposlen u državnoj službi, kaže da je 2005.pristao da ublaži nalaze o zagrevanju planete i pred Komitetom rekao da je bivši službenik Bele kuće Fil Kuni imao aktivnu ulogu u sejanju sumnji u posledice promene klime.
Kuni je lobirao za Institut za naftu pre no što je postao šef Saveta Bele kuće za kvalitet okoline, a pošto je 2005. dao ostavku, zaposlen je u Ekson-Mobilu, naftnom gigantu.
Opozicioni, demokratski poslanik Henri Vaksman, predsednik Komiteta, požalio se da Bela kuća već šest meseci izbegava da pošalje dokumenta koja bi omogućila istragu o tvrdnjama o pritisku na naučnike.
Stav Buša prema zagrevanju planete se tokom njegovog mandata promenio od otvorene sumnje da se to dešava do priznanja, na prošlogodišnjem svetskom samitu, da se klima u svetu menja i da aktivnost čoveka ubrzava tu promenu.
Iako je u govoru o stanju nacije prošle nedelje nazvao promenu klime ozbiljnim izazovom kom se treba suprotstaviti novom tehnologijom i većom upotrebom alternativnih izvora energije, Buš se nije založio za to da u SAD bude ograničeno ispuštanje ugljendioksida, gasa za koji se veruje da u velikoj meri utiče na zagrevanje planete.
Zbog takvog stava centralne administracije, neke federalne države same uvode mere za smanjenje emitovanja štetnih gasova, a u tome je najdalje otišla Kalifornija.

Katastrofalne suše pišu se Australiji
Prosečna temperatura u najvećem gradu Australije povećaće se za oko pet stepeni Celzijusa u narednih 65 godina, sa katastofalnim posledicama, kaže se u danas objavljenoj studiji.
Naučna i industrijska istraživačka organizacija Komonvelta (CSIRO), u izveštaju za vladu države Novi Južni Vels, navodi da će prosečna temperatura u Sidneju porasti sa sadašnjih 26 stepeni na oko 31 stepen Celzijusa do 2070. godine. To bi dovelo, kako se predvidja, do istrebljenja ugroženih vrsta, nestašice vode i još većeg broja požara.Leti, kada temperatura u Sidneju često dostiže 35 stepeni, moguće je da će ubuduće biti za sedam stepeni viša, predvidja CSIRO, na osnovu analize niza klimatskih modela.
Kao rezultat, broj smrtnih slučajeva od vrućine kod ljudi starijih od 65 godina povećaće se sa sadašnjih 176 godišnje na 1.312 do 2050. godine. Do 2070. godine, Sidnej bi mogao da živi u suši devet u svakih 10 godina, umesto sadašnje tri u proseku.
Australija, koja je najsuvlji naseljeni kontinent, ove godine prolazi kroz najveću sušu ikad zabeleženu.


gušter suncem omadjijan

imi maltezi načusmo o v.aktuelnom izveštaju IPCC pa nam radni dan u birou proteče ublebetu.e,što mene slude rečiti,koi artikulacijom izražajne elokventnosti samo vezulivezu a bez mogućnosti da se doreknu ,to Vam je.a mameuši ,nemoš kasti.
kod mene je slučaj da mi se zamišljene reči umozgu koe na misao treba da liče pogube do jezika ,tjst promenu redosleda pa , kažu poznati, bolje da napišem neg što blebećem. neznam.
no ajmo na Temu koja mi načeta a nedorečena kljuca u mozgu delom isprovocirana i ovim postom; uistinu podosta se toga izpodešavalo u sadržajima mozdanih ćelija od kako se pre nekih tričavih 400 hiljada zima pekinški pračovek 'po svemu ',vele učenjaci , počeo razlikovati od majmuna .
blago drugopemenutim.
kako pak testosteron modificira Evu iz toga sledi da mozak
žene i muškarca nisu isti .stoga i ponašanje.
pa onda netreba da nas ništa čudi , a kako je evolucija spor proces prikladni poticaji koje jedan pol ukazuje drugom samo su trikovi da se ovlada veštinom socijalnog uklapanja.muški, obzirom da žive u proseku 6 godina kraće od žena ( jebo statistiku ) tu razliku moraju nadoknaditi dinamičnijim životom kako bi kojim slučajem uspeli ,jer svaka druga opcija se ne broji ,dok žena samo treba da sebe pristojno uda (ups).
i sve rešeto . .
izmiče polako muškarčinama teren ispod tabana ,ženske preuzimaju korman.
uostalom postoji predanje (po Episimi grešnoj) gde
Tvorac stvorivši muškarca ,pogleda ga ,pa reče:
- mogu ja To i bolje . .
otud Eve.
e sad sva ta zavrzlama medjuspolnih odnosa se ,razmišljam ,još
dodatno komplikuje uznapredovalim podgrevanjem plave Planete.
baš nas neće,muške.ma,blago beše pekinškom pračikici.


sta su jos neki naucnici rekli

pre par meseci je jedna od vrucih medijskih tema bilo istrazivanje grupe naucnika na temu homoseksulanosti medju ovcama.
Sve pod parolom povecanja produktivnosti, ideja je bila da se mozak gay ovnova izlozi vecoj koncentraciji testosterona i da se oni tako konvertuju u straight ones. Posle je sve to bilo objavljeno, ali u rubrici "bad science"


Taaako

Ne srece covek svaki dan svog Kreatora. Tvorca, odnosno. Ali,Cerevican, statistiku ne mogu da j@&@^.


kapetane

ja izgleda propustam idealnu priliku da se kroz alternativni identitet na blogu dobro ventiliram. Pa je l' vredi?


Opasno, Annie

preporucham. Kao i Ahmad Jamal trio, i McCoy Tynera, pored Kenny Barrona, koga, jelte, zajedno volimo. Ali, u ovim Cerevicanovim pricicama Uglavnom junak seta la valetom i nailazi na razna chuda. Nema nesto zenskih likova. Steta.


Captain,

teach me some magic.
PS trenutno sam na Grace Jones i Sladjani Milosevic


Grace Jones?

Nightclubbing (mmmmmmm) ili kompilacija (jedino sto ima Slave to the Rhythm)? A Sladja, da izvinete, Milosevic, Das lichts von Kairo (ili tako nekak; pardon moj nemacki, moj brod vozi samo pijane engleske turiste).

A jel se secate Mustafe od Bebi Dol. (Kad Sloba onako vikne: MUSTAFA. A mislim da je Vejvoda svirao guitar).


sladja,

ali obrade.
Jutros vozim na posao i pokusavam da navezbam two of a kind, a ispred mene u traffic jam-u crveni marlyn monroe mercedes dvosed i u njemu crnac sa sesirom i bebom na suvozacevom sedistu. made my day!
A od Grace za UK predlazem walking in the rain, ili vanvremeske la vie en rose i i've seen that face before, ili naughty my jamacican guy.
Bas su dobra ta zenska imena - osobine: Grace, Modesty...


Nightclubbing

mislio sam album ceo (inace je sama stvar obrada Iggy Pop). Walking in the rain, Pull up to the bumper, Use me, I've done it again. Robbie Shakespeare i Sly (zaboravih kako se zove, staros, stalije, sto bi rekao moj Kreator).

Soopish nick. I odgovarajuci. Mislim, ko Kelly.


Ima.Ženskog

Ima.
Ženskog lika.
Rodjakinja...daljnja.
A tu je i najbolji drug.
Moj.


streber

Modesty sve Черевићан bisere chuva u ...ovaaaaaaaaj....spomenaaaaaruuuuu
Elem...O Captain! My Captain gresis...sve je pocelo sa Kalipsom.

Ima se kod Черевићанa medj zenskinjem stosta probrati...


to sa kalipso mi se nije dopalo

Volim da verujem da je ona sa Mljeta.


Auuuu pa

Kalipsa sam skroz zaboraviJo (da sam se setiJo sad bi se verovatno nikovao Zumbul, a mozhda i Odi). A i ja sam razmisljajo o prikpuljanju. Jer ja tu vidim i neki kontinujitet.


ala

si ga opraviJo, svaka ti cast. Ovako je bolje. Samo, curica se zove KalipsA, nemoj da ljutis autora. Kalipso je... npr. jedna divna brodica koja je imala VILOVITOG kapetana...


Vrhunski

Mada se mora priznati da je prica sa submarinom i ustedom elektrike na brodu kapetana Feruggia nedostizan ideal u pricanju prica o energetskoj krizi covecanstva! :-))))


kapetane!

mislis na ovaj trio:-)))


Kazezoze, al si kvaran...

to ono iz keca u kec. Kep nista politika. Covek svirao sa Paul Chambersom u kvintetu sa Milesom i Coltraneom (zaboravio sam bubnjara, blush).


kapetane!

I ja vise volim da pratim cerevicana nego politiku, jedino ako nije globalna, a bubnjar je ako se ne varam Jeems Jonson :-)))


Philly Joe

Jones.


A

sto mi ne spavamo? Zabrinuti za buducnost ili sta?


"Noc je vreme kad spavaju

"Noc je vreme kad spavaju mala i glupa velika deca"


Petak

pa moze malo duze..a zabrinuti za buducnost..paaa recimo da je to vise seta za prosloscu


Tacno Philly Joe ..znao sam

Tacno Philly Joe ..znao sam da je neki Jones.


Skroz sam prolupao

Blues je bio Ahmad's (Workin' and Steamin'), a klavirista je (i to kakav!) bio Red Garland.


Ma i ja ti slabo nesto

Ma i ja ti slabo nesto pamtim ta imena..kosto rece carevican stari se..jebiga...


Ne treba ime Tvorca

tek tako...i meni ta imena vise neki compulsive disorder...a da se stari, stari se...jebiga (e, mnogo dobro ovo s tackicama)


......

A ja se celo jutro navuk'o na Mama Afriku.Godi mi uz suncano subotnje jutro:-)))


Zajeb..Mama afrika je sprat

Zajeb..Mama afrika je sprat nize, a ovo gore joj je tvorac, bivsi muz i kompozitor Hugh Masakela:-)))


Komsija

hoce li to suncano subotnje jutro da potraje do sledece subote? Sta kazu?


Tajanstvena susetko!

Po izvestajima ovog bloga moze se ocekivati da nam sve subote od sada budu suncane...a stooo..ces da prihajas sledece subote?


Nije

sigurno, zavisi od vise faktora. Javljam se na vreme ako dolazimo, ne brini.
Ivane, izvini za trol.


izgleda da nas je stvarno previse

Kaze na primer Dejvid Belami, a njemu verujem. Ne da se on zalaze za smanjenje natalite, premda, koliko znam od njegovo cetvoro dece troje je usvojeno, ali porast populacije u direktnoj je vezi sa zagadjenjem okruzenja.
Prosto imam utisak da smo postali preteski ovoj planeti i da ce prosto da nas strese sa sebe.
Mada, obzirom na savremeni celibat u kojem zivimo (ili bar mi rintintatori), i necemo se vise razmnozavati, pa nece biti potrebe za drasticnim zakonima za smanjenje nataliteta...


eto sta je zajednicko dejvidu belamiju

i esmi redzepovoj


Ja vise verujem Esmi

Ja vise verujem Esmi Redzepovoj:-)))


show's over

"Nažalost, ako ovako nastavimo, a nešto ne vidim neku želju za promenom, ima da crknemo od gladi, svi onako u Gucci i Prada odeći i obući. Jer zaboga, kako drugačije, treba biti Fabulous, kao Sex and the City."

i know, it's like: 'helloooo!!! the ship is sinking, people! stop the music and get the bitches that keep wrecking it off NOW. before we all drown.'

in times of fire, everyone's a firefighter. everything else is frivolous bullshit.


Vruće il' 'ladno, pitanje je sad...

Ima tu još jedna stvar, koja se u izuveštaju ne spominje (ili sam ga ja čitao vrlo površno). Reč je o Golfskoj struji.

Ona se kreće Atlanskim okeanom i iz tropskih predela pored američke obale nosi ogromne količine tople vode na sever, čak do grenlanda, grejući time zapadnu Evropu.

Kada stigne u severne predele, voda koju ona nosi postepeno se ohladi, i pošto je teža, pada na dno, "gurajući" time vodu ispod, koja se onda kreće na jug i vraća tamo odakle je krenula. Kružno kretanje Golfske struje praktično prenosi toplotnu energiju iz tropskih u severne predele Atlantika.

elem, kada se, pod uticajem efekta staklene bašte, polarna kapa otopi, to će rezultirati ne samo povećanjem nivoa svetskih mora, već i opadanjem njihovog saliniteta, pošto je led, jelte, slatka, a ne slana voda. Time će "motor" koji pokreće Golfsku struju biti oslabljen. Kada salinitet opadne za ne-znam-tačno-koji-procenat (izvinite na rupama...) golfska struja će stati.

to će, onda, umesto globalnog zagrevanja, izazvati novo ledeno doba, koje će dovesti do toga da će Srbija, pored pojave novih sušnih područja, biti i vrlo hladno mesto.

Ali, šta ja tupim... Verovatno ste videli onaj film na tu temu...


parižanima besplatni bicikli

Thinking outside the Barrel

Ivane, ja nisam imao vremena da sve pažljivo pratim pa da ne bih ponavljao, ili previše ponavljao, ono što je već rečeno prilažem Biofuels: Think outside the Barrel prezentaciju Vinoda Khosle.

Jasmina T. je već imala blog o njemu i ovoj konkretno temi no tip je prepametan, heavy weight, prebogat i no-nonsense tako da je uvek interesantno podsetiti se šta on ima da kaže.


Ribari..

Uz rizik da trolujem, ne mogu da ne prepričam vest od jutros.
U Ohotskom moru Rusi spasavaju grupu od 200 ribara koji su pecali na santi leda uz Sahalin. Santa se otkačila, ribari u opasnosti, a spasioci ističu otežane uslove rada jer su svi ribari mortus pijani...


dec rajt,Drago

nije trolovanje već baš tako-ruski su pecaroši sveženajebali zbog Globalnog Otopljavanja,led,morska voda, sante - a u mixu sa vodkom.vodka rocks.
a umesto shakera-crevasse
šta bi to bilo?

200 ribara zarobljeno na ledu
3. februar 2007. | 14:36 | Izvor: Beta
Moskva -- Još oko 200 ribara ostalo je zarobljeno u ruskom Ohotskom moru, kada se santa leda na kojoj su pecali odvojila od ostrva Sahalin.

Spasilačke ekipe ukazale su pomoć većini ribara, rekao je portparol ministarstva za vanredne situacije. Većina ribara koji su pecali na odušcima bila je u "teškom alkoholisanom stanju", prenela je ruska agencija Interfaks.

Uprkos upozorenjima ruskih vlasti, ribari ove udaljene siromašne oblasti ne oklevaju da odu daleko po zaleđenoj površini mora i jezera. Na odušcima pecaju tako što sekirom naprave rupu u ledu kako bi se stvorio otvor za vazduh.

Ove godine je opasnost pri ovakvom pecanju još veća budući da je temperatura iznad proseka za ovo doba godine.


populacije

A boy collects plastic for resale at Marunda beach in Jakarta February 1, 2007.

A resident collects rainwater from a dried up reservoir on the outskirts of Yingtan, central China's Jiangxi province February 1, 2007.

A dead fish is seen in a dried up reservoir on the outskirts of Yingtan, central China's Jiangxi province February 1, 2007.

sa druge strane,
šta se nas običnih malih ljudi tiče da l' će temperatura biti veća za 2 stepena za sto godina, ili će talasi biti biti viši za trijes santima? valjda je od veće važnosti za čovečanstvo to što još uvek ima mesta u aziji i africi gde se ljudi ubijaju i umiru od boleština i gladi? to je važnije danas na agendi čovečanstva, a ne talasi, oblaci i sunčevi zraci?

Children play in the waves at Marunda beach in Jakarta February 1, 2007.


A kada bi chovechanstvo ta

A kada bi chovechanstvo ta dva problema ujedinlo u jedan globalni problem sa zajednichkim ciljem da se spasi ova planeta dok jos ima vremena...mozhda i o ovome treba razmishljati:-)))


MILUTIN MILANKOVIC

Greenhouse gases are only one factor in global climate change. Natural,long-term causes of global climate change can be explained by changes in the relative positions of the
earth and the sun called Milankovic cycles

Milutin Milankovic, a serbian professor of
mathematics, put forth his astronomical theory of long-
term global climate change in 1920. Since that time,
evidence has accumulated that Milankovic was right.
In 1976 a team led by Nicholas Shackleton of the
University of Cambridge proved that Milankovic’s
astronomical cycles closely matched Earth’s glacial
cycles. The scientists measured the ratio of two oxygen
isotopes, O18 and O16, in marine fossils. They knew that
organisms from cold water contain a higher proportion
of the heavier isotope, O18. Core samples for the Indian
Ocean and the Antarctic yielded firm evidence of a
100,000-year cycle.
Two American researchers from the same international consortium ran more detailed analyses of core samples to determine their chemical content.
Statistical analysis of the results provided evidence of the
41,000-year and 23,000-year climatic cycles predicted by Milutin Milankovic.

NASA PAGE _ MILUTIN MILANKOVIC


Interesenatno je da je

Interesenatno je da je cuveni grafikon "hokejaski stap" nestao iz novog izvestaja IPCC. Rec je o grafikonu koji je u prethodnom izvestaju koriscen, a preuzet iz jednog opskurnog naucnog rada, po kome je u XX veku doslo do zagrevanja nezabelezenog u prethodnom milienijumu. Koliko puta ste culi poslednjih godina da je "poslednja decenija XX veka bila najtoplija u poslednjem milenijumu"? "Argument" za to je bio upravo hokejaski stap. Ali, naucnici su brzo oborili nalaze tog rada, pokazujuci da je hockey stick zasnovan na falsifikovanim, tj. stelovanim podacima o temperaturi.

U novom izvestaju IPCC hockey stick je misteriozno nestao bez objasnjenja. IPCC samo kaze da su "novije studije pokazale da su prirodnwe varijacije klime vece nego sto smo tvrdili u prethodnom izvestaju". Ali, ne izvinjavaju se javnosti sto su koristili falsifikovane podatke da bi sirili alarmsiticku propagandu.

Takodje, i dalje fali objasnjenje gde su nestali dobro poznati fenomeni toplog srednjovekovnog perioda (oko 800-1300 godine) i kasnijeg malog ledenog doba (do XIX veka). U periodu 800-1200 temperature su bile vise za oko 1,5 stepeni nego danas a negde i 3 stepena vise. Granica suma u Kanadi je bila 130 km severnije nego danas, vinogradi su cvetali u Engleskoj, Skotskoj i Poljskoj, kao i kolonije Vikinga na Grenlandu, koji je tada i dobio svoje iz danasnje perspektive cudno ime - Zelena zemlja. U tom periodu, leda na Grenlandu uopste nije ni bilo u letnjem periodu. Posle toga je usledio hladniji period, i kolonije Vikinga su nestale. Mi danas ponovo ulazimo u period toplog vremena koji ce trajati jos neko vreme. Ali, temeperature tek treba da dosegnu klimatski optimum srednjeg veka ili ranijeg rimskog perioda kad je klima u Britaniji bila slicna onoj u Sredozemlju, smokve rasle u Rurskoj oblasti, a masline u okolini Milana i Torina (za sta postoje naucni dokazi). Gde je bio CO2 u srednjem veku ili rimskom dobu? Ne, rec je o prirodnom fenomenu.

Dalje, pre 440 miliona godina, za vreme Ordovika, koncentracija CO2 na Zamlji je bila 18 puta veca nego danas, a najveci deo svih konetineanata je bilo pod snegom i ledom. Bili smo u ledenom dobu. Any comment?

Dalje, NASA i ruski naucnici su nesumnjivo dokazali da se na Marsu, Jupiteru, Neptunu i drugim planetama i satelitima Suncevog sistema desava slicno ili jos drasticnije globalno zagrevanje nego na Zemlji. Recimo, lednici na Marsu se brzo tope. Kako industrija zlih Zemljana na to utice?

Da ne govorim o IPCC scenarijima koji su zasnovani na racunu dohotka preko valutnih kurseva a ne pariteta kupovne moci, cime se drasticno povecava projektivana emisija CO2 (cak da za trenutak apstrahujemo kritiku teorije staklene baste). Nekoliko nobelovaca i cak UNSEC (biro za statistiku) su medjunarodno poredjenje dohotka preko kurseva a ne PPP je nazvao "materijalnom greskom". Ali, IPCC to nista ne smeta. Naravno, kada znamo da je sef IPCC Pautra ili kako se vec zove izjavio da je svrha IPCC da "pruzi politicarima naucnu podrsku za akciju smanejnja globalnog zagrevanja" jasno je da on svoju ustanovu ne vidi kao naucni panel, vec kao politicki lobi koji ce svojim naucninm autoritetom da ucutka kriticke glasove i podrzi alarmisticku agendu politicara i birokrata koji teze da prosire svoju globalnu moc.


hm,

interesantno...