Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

I’ll come and see how you are, and the power of disruption

Iako je ovaj blog trebao da bude samo o disruptive tehnologijama, ili tehnologijama koje unose “zbrku” u neku harmoničnu kompoziciju, tehnologijama koje “mute vodu“, meni je, odjednom, interesantna i ta univerzalnost koju „disruptive“ ispoljava u širokom spektru sistema, od jednostavnih mehaničkih, ili termodinamičkih, do kompleksnih organskih, socijalnih itd. Ja ovde pišem o svetloj strani disruptive potencijala, iako tamnu stranu ne zaboravljam.

Disruptive oslobađa neku potencijalnu energiju u sistemu. Razne stvari oslobađaju razne energije u raznim sistemima. Ali, disruptive ima tu karakteristiku da oslobađa previše energije, prebrzo, često neočekivano, a često „protiv logike“, eksplozivno i sa trajnim „posledicama“. Disruptive unosi „inflection“ point na inače stabilnu, do tog trenutka dobro definisanu krivu. Krivu, da se vratim na početak, kao abstrakciju toka neke harmonične kompozicije.

To da mešam „babe i žabe“ u ovom blogu, ovog puta, je zasluga moje starije ćerke, 19 godina, koja je ženi i meni pre par nedelja snimila film „The Notebook“ i izdala nalog da ga odgledamo. Kaže da je videla cimerke na faksu kako su plakale dok su gledale film, odgeldala ga i sama i rasplakala se. Fora je što ona izuzetno retko plače. Stisne zube, stisne usne, hipnotički gleda u oči ako disturbance dolazi od neke osobe, ali ne plače. I, pogađate, mi isto veče odgledamo film, „tearjerk“ uradi svoje i meni pored mnoštva pitanja ostane i pitanje šta je to toliko univerzalno sentimentalno da je, na prvi pogled, transcedentalno u odnosu na našu starost i iskustvo. Koja je to potencijalna energija i koji su to „okidači“ ili „katalizatori“ reakcije.

Koliko daleko se može ići redukcijom do esencije nečega što je duboko disruptive. I da li je ta redukcija, ma kako mi mislili da je uspešna, još jedan "Dark Corollary" koji će da udari u zid lažno dokučivog, irelevantnog, ili bilo koji drugi zid. Ali zid koji možda i treba da bude tu, pošto ako ga ne bi bilo možda bi ga trebalo izmisliti, da bi nam život bio lepši i interesantniji.

I to što ja na silu pravim paralelu sa tehnikom mora da ima neku disruptive pozadinu. Pozadinu u činjenici da mi suviše često, da bi bila slučajnost ili odsustvo kvaliteta, polazimo od forme i u nju, na silu, guramo suštinu, umesto obrnuto. Kao da nam je potrebno zrnce „prljavštine“ da bi se oko njega neko more suštine kondenzovalo.

Od disruptive tehnologija, po mom mišljenju, u vremenu smo gde ih ima koliko hoćemo. Od „near-term“ tehnologja meni su sada prominentne storage tehnologije, sveprisutna mreža i sveprisutna propusna moć tih mreža. Pitanje je dana kad ćemo imati terabajte lokalizovane memorije, stotine gigabajta u mobilnim telefonima, efikasne i transparentne proxy tehnologije tako da ono što nam nije lokalizovano, a treba nam, sistem tiho „dovuče“ pa tako lokalizuje. Od IBM-ovog milliped-a, preko raznih magnetno-termalnih mixova do holografskih 3D memorija. Od Googlovog lokalizovanog indeksiranja, Microsoftove OS emebeded podrške za indeksiranje, 2.5, 3, 3.5 itd G mobilne telefonije mi, korisnici, smo polako postali centar sveta kad je tehnološki razvoj u pitanju. Sva muzika koja nas interesuje, svi filmove, sve enciklopedije, ceo svet informacija koje nas interesuju, ili imaju potencijal da nas interesuju, će nam biti na dohvat ruke bez, obzira gde se mi nalazili.

Na fotografiji je Hitačijev novi The Deskstar K1000 terabyte (TB) disk. 

Ethanol - opet Think outside the Barrel prezentacija Vinoda Khosle. S obzirom na važnost i obim posla vezanog za energiju ta energija je jedna od najplodnijih podloga za „disruption“. Jasmina T. i Ivan M. su pisali puno o tome. Interesantan je i link na Wikipediji.

.

.

The wisdom of crowds and the bittorrent, kumunikacije i umreženost. How wrong was H. L. Menckenu in “No one in this world, so far as I know, has ever lost money by underestimating the intelligence of the great masses of the plain people.”. Ovde jedva da ima potrebe skretati pažnju na „disruptive“.

Srce „Tehnovolucije“ gde smo svedocu konvolucije tehnologije, konunikacija i evolucije, konvolucija koja transcedentira revolucionarno.

.

Speed Demon, gde  IBM & Friends clockuju tranzistore @ 500 GHz a smatraju da će „dobaciti“ do 250-300 GHz konvencionalnim IC proivodnim procesima. To je skoro 100 puta brže nego mikroprocesori u radnim stanicama koje sada kupujemo. Pojavila se ovih dana vest i na BBC-ju ali sam je zagubio. Neka naša mašta bude medijum za analizu šta ćemo raditi sa 100 puta bržim mašinama.

I tako dalje, interface tehnologije, scanning tehnologije, life-tehnologije, nano-tehnologije, you name it. The Frontier Law at warp speed. Ako nećemo mi u divljinu divljina će da prožme nas.

Kao da je „disruptive“ the soul of innovation. 


"disruptive" i entropija sistema

Quote:
...Disruptive oslobađa neku potencijalnu energiju u sistemu. Razne stvari oslobađaju razne energije u raznim sistemima. Ali, disruptive ima tu karakteristiku da oslobađa previše energije, prebrzo, često neočekivano, a često „protiv logike“, eksplozivno i sa trajnim „posledicama“...

Meni je zanimljiviji proces "vraćanja sistema" u novo stanje minimuma potencijalne enregije - u svakom smislu. Naročito u slučajevima "protiv logike". Paradoks je u tome da je to - sasvim logično! Ono što je prava zanimljivost je skraćenje "prolaznog vremena" izmedju najmanje dva "disruptive event". Ponekad se pitam da nismo suviše "spustili lestvicu" da nešto smatramo "disruptive", ponekad se pitam umemo li još uvek da zastanemo i da lagano sagledamo sve "side" efekte, sve sporije promene koje se u sistemu izazivaju. Ali, lično, brzinu protoka informacija u sadašnjem svetu smatram za jedno od največih humanih dostignuća, za najvidljivijom prilikom da je moguće dokazati "jednakost šansi za sve"...
Quote:
...Kao da je „disruptive“ the soul of innovation...

E, ovo je nešto najlepše što sam pročitala! Tako jednostavno pokazuje "šta je to u ljudskom biću..." što, svesno ili nesvesno, "nanjuši momentum" kad su uslovi za "disruptive" najpovoljniji, ili sami uslovi nanjuše ljudska bića - djavo će ga znati! :))
Meni se čini da je u osnovi ponašanja - strah. Da strah upravlja i društvenim procesima i pojedincem. Strah može biti blokirajuća ili pokretačka emocija - zavisi od njegove ukupne "potencijalne energije" u pojedincu ili društvu. Ali mi se čini da je strah "soul of disruptive...".Paradoks straha je da se, kad ga je najviše, ispoljava kao agresija.
U suštini kompetitivnosti može biti strah da će neko drugi biti bolji, brži, uspešniji.
Emocija koja nas prikazana "razvali" dotakne u suštini naše najdublje i najskrivenije strahove i suze poteku kao olakšanje što, suočeni sa strahom, ipak izbegnemo njegove slućene posledice.
Čitajući nedavno izveštaj IPCC, palo mi je na pamet da su tvrdnje o klimatskim promenama svojevrsni "zaliv svinja" multipolarnog, savremenog sveta - novi strahovi zamenjuju stare, po skoro identičnoj matrici.
Ljudi se, u suštini, neopisivo boje. I svašta će izmisliti da taj strah prikriju pred drugima ili pred sobom. Zato mi se čini da je silina te emocije najčešći "okidač" pojedinačnih ili kolektivnih (socijalnih) postupaka koji mogu biti posmatrani kao oblik "disruptive".
U svakom slučaju, lepo čitanje i post koji mi je napravio "disruptive" za nedeljno popodne! Sad moram skupiti još informacija! :))))


totalno sam disruptive,

jer nemam vremena da se uključim, a ne znam ko mi je više sivih ćelija pokrenuo, da li milan ili gordanac :)
pa ako ne stignem ni posle, bar oboje da znate: ovo je beskrajno zanimljivo i zaista univerzalno!


Potencijalna energija

Quote:
...Meni je zanimljiviji proces "vraćanja sistema" u novo stanje minimuma potencijalne enregije...

Interesantno je i kako mora da postoji neka energetska "pumpa" da bi se ta potencijalna energija uskladištila pre nego što se oslobodi.

I kako ima raznih pumpi, kako je proces ponekad pod našom kontrolom, ponekad nije, a često ni ne možemo da pokažemo prstom na proces.


Positive disruptive energy

Kao kad je:
- Tesla gledao istosmerni motor i rekao: ovo je skroz bez veze, mora da može bolje
- Kao kad neko gleda koliko je silovanje motor sa unutrašnjim sagorevanjem i kaže mora da može bolje i napravi ...
- I neko ko gleda javni prevoz u gradu i kaže: ovo je suludo, mora da može bolje i izmisli ...
- I kad gledam poreski sistem u Srbiji i kažem, ovo je strašno, mora da može bolje ...
- I kad moje dete ide u četvrti razred i pita se: zašto ja moram da bubam za svaki nacionalni park u Srbiji biljne i životinjske vrste u tom parku, zar ne bih ja u školi trebala da učim ...
- I kad gledam cene televizora, čarapa, brašna, mleka, hrane, patika, i znam koliko je jeftinije u drugim zemljama, i mislim: mora da je čitav supply chain zarđao i ...

U srcu svake inovacije jeste ideja da se stvari promene na bolje. Sa tom promenom neminovno ide i rušenje starog u manjoj ili većoj meri i prelazak iz jednog u drugo (efikasnije, jednostavnije, lepše, lakše, čišće, ukratko bolje) stabilno stanje. Disruption. I ne samo tehnologija, već i poslovni proces i kako živimo i kako se snabdevamo i gde kupujemo i kao se zabavljamo i ...

Ta promena neminovno vodi do burnog otpora onih koji profitiraju od trenutnog stabilnog stanja. Zbog toga veliki i ne vole da inoviraju već da brane trenutno stanje. Ko zna gde će njihova pozicija biti u novoj rasporedu karata. A mali se pitaju: who moved my cheese? Govorim isključivo o biznisu naravno :)

Saša


Moj posao je

60 % CBT (cognitive behavioural therapy)
40 % IT (technology)

pokusavajuci da omeksam velike i da ohrabrim male da
se menjaju.

s postovanjem


Kako vam uspeva?

So how does the mind work? Šta ga tera da (se) menja ? :)

Saša


Samo Bog (Maslow) zna

mali(rudimentaran)primer:

Poredas R&D/HR/Mgmt department i intervjuises ih neformalno:

Njihove ideje koje bi poboljsale proizvod/procese/organizaciju... .

When asked: are you willing to put extra effort implementing
your idea without any monetary reward a lot of people answer
yes.

The you tell mgmt to fuck off and let the people have their pet projects on the side which very often result in pretty hefty improvements.

golden mean between empathy and La Rochefoucauld is the way; koliko god to pateticno i washed out zvucalo omeksava mozgove i otvara ih za novih ideje.

evo komsija


....

Quote:
...golden mean between empathy and La Rochefoucauld is the way...

To je odlična tema za blog - kako hvatati i negovati ugly ducklings po corporaciji.


Patetično?

Meni pre zvuči nekako neadekvatno dozvoliti strogom moralisti iz dalekih vremena kao što je La Rochefoucauld (Rošfuko) da se upetlja u ovu temu (sve će upropastiti matora šeprtlja!), utoliko pre što ni Maslow uopšte nije zanemarivao red i disciplinu u vaspitanju, već je, naprotiv, smatrao da je red preduslov za ostvarenje jedne od osnovnih potreba čoveka - potrebe za sigurnošću.


Odličan i kreativan mix -

Odličan i kreativan mix - stavljanje pojedinca u centar sveta uz upotrebu terhnologije, a na corporate nivou.


Naziv

Chrise, kako se zove to radno mesto?


disruptive part two


Htela sam da ti ponudim svojevrsne liste "disruptive event", a da to ne bude pomešano sa "čuvenim pronalascima" tipa točak-metal-upotreba svesti-humanizam i renesansa. Teškoće nastaju zbog "disruptive connections", jer u pokušaju da izolujem "single disruptive event", neodvojivo se povezuju drugi. Najlakše mi bilo da dam imena i ljudi i događaja, pa evo, ipak i zabave radi:
-Einstein, Planck, Heisenberg, Pauli, (all for one and one for all!)
-revolucije XVII-XX vek, sve
-Newton
-Galilei, Copernicus, da Vinci, Brahe (all for one and one for all!)
-Gutenberg
-Henrik VIII
-barut
-papir
-Alexander the Great
-ratovi, razni, stalni, neprestani, uporedivi samo brojem žrtava, užasima nasilja i opisani samo čuvenom Andrićevom rečenicom: "Dođu tako vremena kad budale progovore, pametni zaćute, a fukara se obogati"
Prethodne događaje i ljude u odnosu na listu, kao "disruptive" mi današnji podaci "mešaju", tako da ih ne vidim, koliko god sigurno da ih je bilo, vidim samo posledice koje su ostavili na druge, koje su ih sledili.
Tehnološka čuda, ali stvarno čuda, koje navodiš u postu, meni se čine samo kao neizbežna posledica stvarno "disruptive" događaja kao što je poluprovodnik (koji je opet samo neizbežna posledica prve četvorke sa liste) - mislim, od toga do nanotehnologije 50 godina, to ja zovem tehno-lenjost! :))
Mnogo teže je sa "disruptive event" društvenih, socijalnih procesa i kako god okrenem lista se svodi na revolucije, ponovo. Ali, ipak, mogu se naći dokumenta koja temeljno "razbucavaju" dotadašnje društvene procese i dalekosežno utiču na "pumpe" potencijalne nergije društva. Na primer:
-deklaracije o ljudskim i građanskim pravima
-deklaracije o nezavisnosti kolonijalnih zemalja XX vek
-oktobarska revolucija, socijalizam, deklaracija o vladavini radnika i seljaka
-deklaracija o nezavisnosti 1776
-deklaracije o pravima građana nakon "buržoaskih" revolucija
-Luterove teze
-Magna Carta
-Milanski edikt 313
-zakoni i na papiru i na papirusu i na tablicama i u kamenu...od boga i ljudi dati
Verovatno sam puno toga previdela, ali ovi kratke, zabavne liste služe ustvari samo tome da pokušam da objasnim gde se, kakve su i šta su "pumpe" potencijalne energije, da li su vidljive ili ne. Dakle, meni se čini da su STALNO tu, samo rade u različitim režimima, u vremenu između pomenutih događaja na listama, one su u svojevrsnom "stand by", a u određenom trenutku prelaze u "working" režim. Šta ih pokrene? Ne umem da smislim ništa bolje od siline straha kao emocije koja te izmene režima rada "pumpi" prati slično kao obična sinusoida - u nuli su "disruptive" događaji, a +/-1 su ti periodi kad je strah blokirajuća, odnosno pokretačka emocija. Može li sto meriti? Ja mislim da može. Pravi istraživači javnog mnjenja mogu da "uhvate" koji, kakvi i koliki strahovi upravljaju ljudskim ponašanjem. Ja već slutim nekoliko potpuno novih vrsta za budućnost....sad su još uvek blokirajući...kad postanu pokretački, javiće se i "disruptive" u društvenim procesima.

p.s.neodoljivo mi je da ti prosledim ovaj link o nama danas, skoro pa da bi mnogima izgledalo kao "disruptive"! A, nije. :)


John Cale

Fear is a mans best friend


can do..

Good one
But what about books and dogs? And, of course - diamonds (for girls)?
If this is not disruptive, than....(imagine the other with diamonds, as well..)


Books are food and

the dogs are ever so simple (compensation) and cats are cun.s (Triumph the insult comic dog).

Your's is a even better one.

As a film buff i can exemplify a disruptive piece of film art by a filmmaker Chris Marker (Christian François Bouche-Villeneuve)
whose name i've lent.
La Jetee

Unfortunately it is a french version dubbed in spanish.

Which book would you attribute disruptive?

rukoljub :-)


knjige...

...svaka spaljena, svaka prepisivana ili usmeno prenosena kroz vekove, svaka koja pojedinacno sluzi pojedinacnom odrastanju i sazrevanju, svaka religijska,...svaka sa tezama...svaka filozofska,...pa, sem par komada na koje bacen papir, SVAKA knjiga je nekome, jednom, nekad, bila "disruptive" i pokrenula stvari za koje citalac nije imao/la pojma da postoje...knjige uglavnom postoje i vrede ako su pojedinacni "disruptive" licnog dozivljaja.
Ja licno imam "svoju" knjigu napravljenu onako kako bi je pozeleli konceptualisti ili nadrealisti: od prvih recenica raznih knjiga. Moja, naravno, pocinje sa "Call me Ishmael..." :))


Odlicna ideja

Pitanje je dana (ako vec nije uradjeno) kada ce se pojaviti hip-hop pisci koji ce samplovati dela drugih autora i time kreirati nova.

Moja pocinje sa "How well I know!-old Qfwfq cried..."

Speaking of nadrealists Andaluzijski pas Luisa Bunjuela i Salvadora Dalija je definitivan disrupt iz realnosti.


Znanje je moć...

...je meni osnovni faktor disruptive potencijala kada je tehnologija u pitanju tako da u tvome

Quote:
..Tehnološka čuda, ali stvarno čuda, koje navodiš u postu, meni se čine samo kao neizbežna posledica stvarno "disruptive" događaja kao što je poluprovodnik ...

tako da ja u kauzalnosti koju ti navodis vidim gradijent koji je uporedljiv sa onim što dobijamo kada ektrapoliramo neki trenutak u vremenu, zajedno sa njegovom prošlošću. Tj vidim "očekivani" impact a ne disruptive one.

Disruptive je onaj koji unosi, npr, 10x promenu - inflection point na toj krivi razvoja - znanja - moći.

Zatim, tehnologija kao jedan od mehanizama za sticanje znanja ne implicira direktnu povratnu spregu u u bilo koju okolinu iz koje je ta tehnologija potekla. Tj, mi možemo da stičemo znanja ali da u životu ništa ne menjamo niti da ta znanja prenosimo na druge.

Uloga znanja je joše interesantnija utoliko što ta naša važna spremnost na akciju nije ortogonalna na samo posedovanje znanja. Iz jednostavnog razloga što se mi sa više znanja osećamo sve samopouzdanijima i hrabrijima. Prirodnu radoznalost i ostale faktore možemo da ostavimo po strani za sada.

Sve u svemu, znanje je moć, hrabrost, akcija, produkcija - precursor za disruption. U ovom svetlu je meni logično, npr, zašto je terabyte na 3G mobilnom telefonu disruptive, čak i bez nekih naglašenih napredaka u user interface tehnologijama (speech interface, voice plazback itd).


Kreativni haos

Na prvi pogled paradoksalan pojam "kreativni haos" je u teoriju organizacije preduzeća uveo japanski naučnik Nonaka. O tome je pisao još početkom devedesetih, ali ga je tek 1997. do kraja uobličio i pozicionirao u svojoj teoriji stvaranja znanja ("Knowledge- Creating Company" Ikujiro Nonaka i Hirotaka Takeuchi). Autori u ovoj knjizi tvrde da se novo znanje javlja samo ako postoje odredjeni uslovi, a jedan od njih je i tzv. kreativni haos. Haos u preduzeću može nastati usled promena u okruženju, ali može biti izazvan i unutrašnjim promenama. Autori polaze od toga da je rutina kojoj teži svako preduzeće da bi postiglo i održalo kvalitet proizvoda i radnih procesa smetnja za kreativnost i inovativnost, tj. stvaranje novog znanja. Zato je haos izazvan razaranjem rutina veoma korisan za kreiranje novog znanja. Pritom oni idu korak dalje i zalažu se za povremeno namerno izazivanje haosa različitim reorganizacijama preduzeća ili pojedinih odeljenja, preoblikovanjem radnih procesa, rotiranjem ključnih radnika itd. U novonastaloj situaciji zaposleni su prisiljeni da preispitaju ukorenjene stavove, intenzivnije razmišljaju o problemima, prikupljaju dodatne informacije i znanja, donose nove, kreativne odluke. Intencija zaposlenih je uvek ponovno uspostavljanje reda, ali takvog koji će biti robusniji na nove prilike. Zato je rezultat ovog procesa ponovno uspostavljanje reda iz haosa i novo znanje.

Nastavak sledi, ako bude interesovanja.

PS: U tom smislu, Milane, nauči ćerku da plače, jer su plač i smeh kreativni haos duše kroz koji se stiže do reda višeg stepena.


Regresija

To Nonakino ima, po meni, i solidnu dozu regresije gde u podeli novo-znanje vs. staro-znanje deo novog-znanja izranja kroz naglašenu diseminaciju starog znanja.

Odnosno, ako u organizaciji merimo ukupno znanje jednom ili više merit funkcija te funkcije su, po pravilu, u nekim lokalnim ekstremima. Organizacija je operativna unutar nekih parametara i da bismo je isterali izvan tih granica mi moramo da udarimo po njoj, merit funcije nam daju neke druge vrednosti i mi znamo da li smo uradili dobro ili ne.

Naravno, ja ne osporavam znanje u crnoj kutiji koju niko nikad nije otvorio tako da taj proces otvaranja nesumnjimo ima ozbiljan potencijal da generiše novo znanje.

Novo znanje, po pravilu, ima disruptive potencijal i neka je forma tranzijentnog ili stabilnijeg haosa po sebi.

Ja ne znam mnogo o teorijama organizacija ali neka elementarna paralela sa onim što ja često radi nalaže:

- Da struktura organizacije mora da bude izuzetno fleksibilna, dobrim delom "meta-data-driven", da bi se promene brzo implementirale, a još brze poništile ako je rezultat nepoželjan.

- Da bi uopšte pričali o strukturi, koja je uvek u nekom fluksu, hteli mi to ili ne, procesi moraju biti dobro definisani.

- Ta formalna definicija, matematički model, mora da bude takva da je dimenzionalnost problema dobro definisana. Što više dimenzija to više lokalnih ekstrema, šuma prividno raznih rešenja raznih problema gde je malo rešenja izuzetno dobra dok su mnoga loša a hipnotički nametljiva.

- Kako raste dimenzionalnost problema tako imamo sve manje prostora i vremena da se "igramo" sa pojedinačnim dimenzijama problema (parametrima), njihovim iteriranjem "u krug" ili po nekom priprostom algoritmu. Potrebna nam je dobro definisana mera uticaja parametra, što sam već rekao, ali nam je potreban i prvi izvod merit funkcija po tim parametrima da bismo u što većoj meri uposlili matematički formalizam za nalaženje rešenja. Ti prvi izvodi nam nisu uvek najbolji prijatelji i često je jedini način da ih pronađemo "bumping" - malo promenimo parametar pa gledamo šta smo dobili. A to traje. Kada ih nađemo onda imamo u matematici prijatelja pa nam jednačine, Gauss, singular-value-decomposition itd nalaze "optimalne" puteve kroz problem (najbrže, najjeftinije, najjednostavnije, sa najmanjim operativnim rizikom itd)

- I ako nam je polazna struktura toliko fleksibilna da možemo, donekle, da "pumpamo" dobro definisanu performance volumetriju nazad u strukturu u ibliku "change vectora" mi kađemo da smo state-of-the-art organizacija.

Ok, ja rastegoh ovu paralelu i pomešah svega i svačega. U software design procesima je reprezentativan Capability Maturity Model i Carnegie Mellon

A ti, piši, naravno, ovo je interesantno.


Potpuno si u pravu,

Jako mi se svidja ova paralela.

Pa onda, hajd'mo još malo o tome:
Čitava teorija znanja, a posebno teorija Nonaka/Takeuchi je izvedena na osnovu posmatranja dobro, gotovo perfektno, uredjenih "tajloristički" organizovanih preduzeća, u kojim je upravo uredjenost barijera stvaranju znanja.
Svako znanje potiče od pojedinca (početna ideja), a zatim prolazi kroz različite "forme transformacije" da bi na kraju nastalo korisno znanje.

Forme transformacije:
- Internalizacija - pretvaranje eksplicitnog znanja u
implicitno (npr. kad mlad inženjer na radnom mestu uvežba
ono što je teoretski naučio na studijama)
- Eksternalizacija - pretvaranje imlicitnog znanja u
eksplicitno (npr. kad iskusan majstor napiše priručnik)
- Kombinacija - ono što je Milan gore pominjao, povezivanje
postojećeg i novog eksplicitnog znanja
- Socijalizacija - prenošenje implicitnog znanja na veći broj
zaposlenih (npr. treningom).

Uslovi za razvoj znanja su:
- Autonomija - (neposlušnost koju je neko pomenuo spada ovde).
Zaposleni mora imati što više slobode i prostora za
delovanje
- Fluktuacija i kreativni haos - (vidi prethodni post)
- Redundanca - U preduzeću pora postojati dovoljno prethodnog
znanja, odn. informacija da bi moglo da dodje do stvaranja
novog znanja
- Dovoljno složena radna sredina - naročito su poželjni
interdisciplinarni timovi.

Čitav ovaj model počiva na teoriji kompleksnih dinamičkih nelinearnih sistema i teoriji haosa, što mu omogućava da prilično dobro objasni procese vezane za znanje kao jednu od najneuhvatljivijih, najfluidnijih i najnevidljivijih ljudskih tvorevina.

PS:U sledećem postu ću pokusati da ubacim šemu spirale znanja ako nadjem nešto zgodno na netu.


Neposlušni !

Ukoliko je dominantan faktor u toku nekog procesa vreme završetka procesa ( uz definisan kriterijum kvaliteta ), tada je, sa aspekta ljudskih resursa, najbolje odabrati "neposlušne" za realizaciju definisanog cilja !


Ništa od slike

Nisam našla kvalitetnu trodimenzionalnu šemu Nonakine spirale znanja. Imam jednu koju sam sama crtala u paintu, ali ne umem da je nakacim. Ako neko zna kako se to radi, neka kaže, neću mu ništa.

Na x osi je prikazano znanje, odnosno njegov razvoj.

Na y osi je vrsta znanja koje može biti implicitno ili eksplicitno. Pritom je cilj i da se eksplicitno (kroz obrazovanje stečeno znanja) pretvori u implicitno (kao iskustvo, veština da se kvalitetno i brzo obave radni postupci). U principu nema čistog implicitnog, niti čisto eksplicitnog znanja. Ono je uvek mešavina sa različitim "procentima" jednog i drugog.

Inicijalno znanje pojedinca (ideja) je na levom kraju spirale.

Pojedinac ima problem sa izvodjenjem nekog radnog postupka. U nekom trenutku na osnovu znanja iz škole, opšteg obrazovanja, nečeg što je video na nekom filmu itd. sine mu ideja kako bi to moglo lakše, bolje, jevtinije. On to isproba u praksi i stiče veštinu (spirala ide nadole, ka krajnje implicitnom znanju-internalizacija). Zatim on pokaže kolegi u praksi kako se to radi (socijalizacija). Šef smene primeti da to dobro funkcioniše i da zadatak inovatorima da naprave pismenu belešku o novom načinu izvodjenja postupka (spirala ide nagore-eksternalizacija). Inženjer uzima njihovu belešku, sravnjuje je sa svojim eksplicitnim znanjima i koristi pri dizajniranju novog tehnološkog postupka i dalje (kombinacija). U medjuvremenu se stalno odvijala disseminacija novog znanja kroz neformalne i formalne kontakte izmedju zaposlenih.
Nonaka smatra da da novo znanje nastaje samo u tačkama u kojim se implicitno znanje pretvara u eksplicitno i obrnuto. Zato je potrebno stalno izazivati ovu dinamiku. Čak je ponekad za jedno te isto znanje tj. njegovo dovršavanje/usavršavanje potrebno više ovakvih spirala.

Prosto, a vrlo tačno objašnjenje za jedan potpuno fluidan intelektualni proces.


....

Pošalji mi sličicu e-mailom pa cu je ja okačiti. Ovde gde ja kačim sličice file upload nije public service. Znam da ima i takvih ali ih ja nisam do sada koristio.


nonaka

Ovde treba malo prevodjenja :)


...

Ovo je kao u analizi biznis planova, koja počinje predpostavkom da se biznis nikad ne realizuje po planu pa je, tako, fleksibilna ekipa najvažnija.


.

.


postive disruption

i negative disruption cesto imaju iste roditelje


Stabilno stanje

Upravo tako. S' tim da samo positive disruption vodi ka novom stabilnom i samoodrživom stanju. Negative disruption vodi ka nestabilnom koje se ili kratko održava ili zahteva veliku silu i energiju da se održi.

Meni su najinteresantnije pozitivne, koje jedna drugu smenjuju, od avengarde postaju status quo, postaju smenjene novim i boljim ... U tehnologjiji, biznisu, društvu ... Ch, ch, ch, ch, changes :)

Saša


Ali TCP i IP nam je

vojska (DARPA)dala. I mrzim sebe sto pominjem manhattan project.

Science is a cruel mistress.


sve je...

Pa, skoro sve nam je dala...Znate, dok je bio problem napraviti dobar poluprovodnik, vojska je dobijala najbolje, pa onda drugi po listama...o mobilnim telefonima i da ne govorimo. Sta bi nam inace trebale tera-giga-zilionske memorijske mreze? Ili "google-earth"? Odakle nam ta divna zabava? Dobro ste me setili - "disruptive events" u vojskama - fina tema...


I ja mislim tako. Moguće je

I ja mislim tako. Moguće je i da najčešće imaju iste roditelje.

Ponekad jedan te isti disruptivi impuls ima u sebi mešavinu i dobrog i lošeg, ponekad je prisutna i fluktuacija i dobrog i lošeg kako vreme prolazi.

I sve je to često u nekom, nekad manje nekad više, adaptivnom jedinstvu sa okolinom.


Quote:Novo znanje, po

Quote:
Novo znanje, po pravilu, ima disruptive potencijal i neka je forma tranzijentnog ili stabilnijeg haosa po sebi.

čitajući ovu knjigu tvoje reči baš imaju značenje
((-*
hvala ti za nju (izuzetno štivo za neki od predstojećih postova)
btw,pominješ tranzistorsku tehnologiju,zbunilo me malo:zar je neki od razvojnih koncepata uspešno zamenio integralna kola njima?kako li se rešava problem pregrevanja, kompaktizacije tranzistora?brzina 100X veća je nezamisliva,da li će uspeti da naprave ekonomski pristupačnu,praktičnu mašinu...vraćamo se,izgleda lagano na Turingovu Mašinu i koncept? ((-*
kakva je to nova tehnologija tranzistorskih poluprovodnika koja nadmašuje čip?
a za predragu gordanu-c & co...divna ideja,zapravo svi pravi ljubitelji knjige sigurno pomišljaju na neki svoj patchwork fiction,borhesovsku kolekciju...zadnja rečenica nekog hip-hop skoropaidealnog disruptive sample-romana mogla bi npr biti
((:: IPAK OVO NIJE JAPAN ::))
Erlend Lu-Volvo Kamioni

(kreativnoentropičan,haotičan...euphoria by letting it go...sjajna ideja)
__________
*
aha,sad OK...izvinjenje na šumu,povezali da je priča Leap Ahead kod clockovanja tranzistora,a verovatno je bilo reči samo i isključivo o poluprovodničkoj tehnologiji,i bez uzimanja tranzistora u obzir(pomislih na momenat da je napravljen neki značajan, epohalan naučni Leap Backwards*-)


:)

Quote:
...((:: IPAK OVO NIJE JAPAN ::))...

pa nastavi:
-...moja Beatriče!
Ona podiže obrve kao da celu vasionu pomera, pa zapita:
-A šta je?
Odgovor dobaci mladić sa klupe:
-Švajcarska, šta bi bilo?!
A njen ženski smeh, zvonko i grleno odjeknu parkom:
-Ah, razumem! Stvari se uvek vraćaju na mesta odakle su potekle.
Onda potrča i skoro udari o tablu na kojoj je pisalo:
"Лашћата оњи сперанца вои кентрата"


disruptive patchwork ((-*

Quote:
Meni je zanimljiviji proces "vraćanja sistema" u novo stanje minimuma potencijalne enegije - u svakom smislu. Naročito u slučajevima "protiv logike". Paradoks je u tome da je to - sasvim logično!

Oskoruše su zrele i vise kao korali s drveta,u teškim grozdovima padaju ka zemlji.same sebe beru i same sebe ponovo sade, neverovatno izobilje rasipaju svake godine,preko trista grozdova na svakom drvetu.a okolo,po padinama,i dalje stoji uvelo cveće koje nikako da umre, iako mu je već kucnuo čas.
i staroj Gunhild je kucnuo čas,ali ponaša se kao da je smrt uopšte ne zanima.dok ribari hodaju dole po obali,mažu katranom svoje bubnjeve i farbaju čamce,odlazi stara Gunhild do njih,ugaslih očiju i s lukavim smislom za trgovinu.
-pošto su danas skuše?
-koliko i juče,glasi odgovor.
-onda ih slobodno zadržite.

I Gunhild se vraća kući.
Ribari odlično znaju da Gunhild nije jedna od onih koje se pretvaraju da odlaze svojim putem,dešavalo se i ranije da ode kući ne osvrnuvši se."ej,vrati se",viču za njom.moraće danas da joj daju sedam umesto šest skuša,jer je stara mušterija.
I tako Gunhild kupuje ribu.
Po konopcima za veš vise crvene suknje i plave košulje,i donje rublje neverovatne debljine.sve su to isprele i izatkale starice na ostrvu,koje su još žive.ali tu vise i fine košulje bez rukava, odlične za smrzavanje, i tanke vunene majice koje mogu da se izvuku kao konopac.odakle potiče ta nedonoščad?e,njih su kćerke,mlade sadašnje devojke, zaradile u gradu.ako se oprezno i retko peru, mogu da potraju i punih mesec dana.kad počnu da se raspadaju, čovek se oseća prijatno nag.
Juče,dok sam lutao po obali i posmatrao naneto drveće, školjke i kamenje,naišao sam na jedno parče stakla.kako je ono ovamo dospelo ne mogu da shvatim,ali liči na grešku,na laž.nemoguće da ga je doneo neki ribar,bacio ga i onda nestao.ostavio sam ga tamo,bilo je to debelo i prosto parče stakla,možda komad nekog prozora s vagona.nekad je staklo bio retko i zelenkasto-neka Bog blagoslovi staro vreme kad je bar nešto bilo retkost.
Diže se dim iz ribarskih koliba na južnom delu ostrva.veče je, čorba je stavljena na vatru.a kad se jelo pojede, pristojan svet ide na spavanje da bi ponovo ustao u zoru. samo nerazumna mladež kaska od kolibe do kolibe,rasteže vreme i ne shvata šta je za nju najbolje.

Knut Hamsun-Pod Jesenjom Zvezdom


Naglašena potencija nesavršenog

S jedne strane, i ponekad, kao protivteža savršenom koje deklarišemo kao sterilno.

I s druge strane kao disruptive associate.


Stari Persijanci

su verovali da je savršenstvo rezervisano za bogove. Zato su u svoje tepihe uvek namerno utkivali krupnu, jasno vidljivu grešku. - Da bogovi ne pomisle da je siroti, skromni tkač nameravao da im konkuriše.


...

Savršenstvo nam često prija, a često na iritira.
Verovatno ima mnogo razloga zašto je tako.

Po jedan razlog koji meni odmah pada na pamet je da nam prija ako to savršenstvo naglašeno ističe neku estetsku notu, a ne prija ako zatvara neku priču u kojoj mi vidimo dalji potencijal, bogatstvo, kroz jednu ili više alternativa.

Tj gde završimo u savršensvu kao nekom cull-de-sac, curiosity end-pointu (na prvi pogled mi se čini da je savršenstvo kao iritant veći izazov za razmišljanje).


Savršenstvo

Naravno, u umetnosti me savršenstvo oduševljava, ali nisam sigurna o čemu se tu radi: o savršentvu ili o meri. Utoliko pre što će autor umetničkog dela koje mi smatramo savršenim, u trenucima iskrenosti naći hiljadu nekih mana i propusta koje mi nismo primetili, a često ne možemo da primetimo ni pošto nam je on ukazao na njih.

U svakodnevnom životu ne volim ništa što sebe zove savršenim.
Ono kod mene često izaziva neku nelagodu, napetost. Više volim ono što se zove "optimum". Optimum je ležeran, "udoban", postojan i bezbedan. Maksimum (savršenstvo) se stalno kreće po ivici žileta, preti da će već sledećeg trenutka sve otići bestraga (haos), a to kida živce. U svim rešenjima volim da vidim ljudsku dimenziju. Ona narušava savršenstvo, ali zauzvrat značajno umanjuje nelagodu.


...

Da, kao i na mnogim drugim istraživačkim frontovima raja prvo krene u dubinu, pa kasnije u širinu.

Ovde su prvo "probili" frekvenciju sa dodatnim smanjenjem dimenzija i, posebno, dodavanjem novih primesa. I jedno i drugo unosi kvantne probleme u jednačinu koji se onda nekim iterativnim i inkrementalnim što eksperimentisanjem što teorijom reše.

Sve je ovo u početku grubo i jako ohlađeno no kako naučnici imaju sve više znanja i podataka počinju i podizanje temperature da ubacuju u iteracije. Kasnije dolazi integracija.

Bio je bolji članak pre nekoliko dana no ja se ne sećam gde tačno na BBC sajtu.


Ako pravilno razumem ovaj efekt koji si opisao, Milane,

onda tih primera ima manje vise u svim oblastima. Cak bih rekao da je disruption integralni deo svakog razvoja i ucenja.
Konkretno, nacin na koji nasa cula rade i procesiraju informaciju iz okoline je, u tom smislu, ilustrativan. Postojanje "suma" se koristi da pojaca senzitivnost (ovo se tehnicki postize koriscenjem fenomena stohasticke rezonance). U ovom radu se recimo govori o tome. I to je samo jedan od stotine slicnih (ribe pod vodom, npr., koriste isti efekat da "citaju" signale oko sebe). Razume se tu je i cuveni cocktail party effect koji nam omogucava da se u sobi, u kojoj mnogo ljudi istovremeno prica, fokusiramo na zeljeni glas.
U sirem kontekstu, nas genetski "kod" se sastoji od oko 3 milijarde base pairs nase DNK. Svega oko 3% ovoga je "coding region" i oko 97% se zove junk DNA. Sve se vise formira saznanje da je taj "junk" od kljucnog znacaja za evoluciju i adaptaciju.

Kod disruptive technologies ti si pomenuo povecanje memorijskih kapaciteta kod racunara i umrezavanje. Ja bih otisao jos dalje i ustvrdio da je ceo fenomen interneta jedna disruptivna tehnologija. U sledecem smislu: svima su nam puna usta "slobode govora" - tog efemernog ideala demokratije. I standardna mass media se koriste za ostvarivanje to ideala. Naravno, ona se koriste i za zloupotrebljavanje tog ideala, kad padnu u ruke onih koji medija zele da koriste kao sredstva za masovnu kontrolu (unistenje) kriticke svesti. (Ne zaboravimo nikad da "diktator", izmedju ostalog, znaci i "neometan govornik". No coctail party here!)
Pojava interneta je unela potpuno novu dimenziju u ovaj problem. Ali tehnoloski razvoj je veoma postepeno dosao do ovog stanja. Ja sam internet koristio u praistorijsko vreme, kad sam radio neki projekat za americku vojsku, pa sam preko arpanet-a slao program sa Midwest-a u Washington DC da na tamosnjem kompjuteru bude obradjen. Ovo je bilo jako daleko od danasnjeg interneta i ljudi privatno nisu imali pristup kompjuterskoj mrezi. Tek sa danasnjim razvojem tehnologije umrezenosti je moguce da ljudi komuniciraju kao, na primer, ti i ja sada. Ali, danasnji internet nije podlozan manipulaciji kakvoj su podlozni drugi mediji. Cela ova istovremena halabuka koja svakodnevno postoji mu omogucava da bude imun na kontrolu, a opet nam otvara mogucnost da iz nje izvucemo zeljenu informaciju. Veoma disruptive za jednog would-be diktatora!
O svemu ovome, kao sto vidis, moze u nedogled da se pise. Ja sam samo povrsno skicirao nekoliko aspekata kojih sam se u prvi mah setio.
Konceptualno, "ubacivanje" iznenadnih ili novih ideja (disrupcija) u kontinuitet nam omogucava da se bolje fokusiramo i preciznije i dublje spoznamo svet oko sebe.

Moze da se ide i tako daleko pa da se poznata dihotomija "razum/srce" na ovaj nacin rasclani. "Razum" je kontinuitet, a "srce" je disrupcija koja tom kontinuitetu daje dubinu. Oba aspekta su integralni deo naseg dozivljaja.


Hvala NŠarski

Odlični su ti svi primeri.

Što se tiče Interneta, on je "perpetual" disruption. On će dati moć masama kakvu demokratija bez dvosmernih komunikacija nije nikad mogla da ponudi. I prosto neverovatnu moć.

Nešto juče idem kroz svoje kometare na blogu, da vidim šta sam sve napričao, pošto ja često prvo ispričam pa onda razmišljam. I vidim dosta svojih glupih fazona (setio sam se i tebe; pomislih da se nisi naljutio ybog nekih od njih :) i posmatram kako se mnogi ljudi svađaju. I opet mi pade na pamet blog o multimedia. Koji li će tek to biti fun kad accelerated multimedia exchange stupi na scenu, sve sa automatskim prevodima, pa sa agregacijom i destilacijom-sažimanjem materijala.

Što se tiče ostalih tvojih primera. Opet mi padaju na pamet distribuirane (Internet) neuralne mreže. Toliko ima te snage u umrežavanja da pre neki dan pričam sa jednim matematičarem (najboljim sa kojim sam ja radio na zajedničkim projektima) i razmisljamo ako heuristika ume da izvuče koliko iz ne-moderiranog šuma jedne evolutivno relativno mlade kompleksne postavke, koja li bi tek to igranka bila kad bi neko po mreži "prosuo" na milione assorted funkcionalnih modula, uključujuci i analogne (diferencijatora, integratora, rezonatora, oscilatora, you name it), pa onda trenirao mrežu povrh toga.

Pošto si ti načitan čovek interesantne bi bile i knjige koje imaju dubok i univerzalan disruptive potencijal (razne kulture, razne starosne grupe) i mišljenje zašto je to tako.

Interesantno je i, za znalce i žao mi je što sam ja daleko od toga, pokušati iskoristiti film kao umetnost da bi se dokučila suština snage literalnog kao umetnosti. Ovo sve pričam o disruptive delima, a ne onima gde dobar poznavalac vidi vrednost u svoj širini i dubini, a ja i meni slični ne ili se mučimo da to vidimo. Iako je u filmu kondenzovan narativ, a slika i zvuk su deo umetničke forme on, donekle, po mom mišljenju, može da se koristi kao dodatni eho monitor od onog esencijalno disruptive.


Evo dva kraca primera:

svojevremeno je Carls Menson objasnjavao da je na ideju o ubistvu Seron Tejt dosao posto je procitao Kamijevog "Stranca" (interesantno da se i Bus hvalio da je letos citao istu knjigu; verujem da ovo za Mensona nije znao).
Drugi, vezan za film, sam juce pomenuo.


Sirće

Vidim, Sarski, da si i ti neki dan tamo negde prosuo sirće, kao ja jutros kod Kusovca. Pa pobegli kod Milana, kao mačke na drvo.


:)) sirce?

Jel' bas sirce u pitanju, ili moze i druga kiselina? (mislim, nisam siguran da sam u toku sa metaforama :)) Citam gore na blogu kod Queerie se pominje "trandza", ali ne znam sta ta rec znaci.


:)) drvo?

A i drvetu opalo ne samo cveće nego i lišće :)

Ni ja ne znam šta je "trandza" ali sam zakljucio da treba heuristici dati neko vreme. So far, čini mi se da to nije dobro za dobru žensku :)


Blago nama!

Nigde drveta, pukla ravnica, a sirćeta i mačaka na sve strane!!!


sleng

transvestite


Trandža?

Pojma nemam, zavisi od konteksta. Ali "prosuti sirće" je stari izraz za zabrljati. Trudim se da pišem sa što manje stranih, arhaičnih, kolokvijalnih itd. izraza, ali ovde mi je slika bila tako jaka da nisam odolela.


disruptive part three

Gradijent, povratna sprega i pumpe potencijala
ili
ontogeneza i filogeneza

Ako sam dobro iščitala postove i pogledala linkove (i još dodala lutanja po internetu), tada mi se nameće sledeće:

  1. saznavanje je (naravno) nelinearan proces, znanje JESTE moć, upotreba znanja je veština koja se stiče, upravljanje (kontrola) znanjem je "edge" za "disruptive", znanje i "disruptive" obavijaju jedno drugo kao dvostruka DNK spirala
  2. gradijent (i eksrapolacija) postoji u zavisnosti koji "disruptive" odaberemo, ali uvek postoji,a povratna sprega koju "disruptive" nesporno ima na ostale "pakete znanja" najviše mi liči na harmonične oscilacije, ali u realnoj sredini - "trenje" bi ovde bila nespremnost ili realni nedostatak potencijala za prihvatanje novog znanja (sa određenim koeficijentom otpora)
  3. veza između "tekućeg znanja" i "disruptive" mi liči na "ontogenezu" koja ponavlja "filogenezu" unoseći potpuno novi kvalitet u mir "filogenetskog poretka" - poretka stečenog, upotrebljavanog i kontrolisanog znanja (boooriing!)

Samo izgleda da je jednostavno objasniti i pratiti "disruptive tech" o čemu je post i potpuno sam saglasna da će navedena čuda samima sobom dokazati da su "disruptive", kao i da će krativnost u upravljanju znanjima praviti "ršum" po tržištima, po korporacijama i , slobodno od kontrole, do daljnjeg demokratizovati pristup informacijama, globalno.
Ono što zahteva istraživanja je odgovor na pitanja :"Šta je to u pojedincu, korporaciji, društvu u celini, što SPREČAVA korišćenje već postojećih paketa znanja, tako nekontrolisano pruženo globalnom mrežom? Nedostatak prethodnih znanja? Nepostojanje svesti o koristi od ynanja? Nesposobnost za pojedinačnu inicijativu, nedostatak veština za upotrebu znanja? Društveni model kojim se, prećutno ili glasno, znanje tretira kao nepoželjno ponašanje uz društveno licemerje o podršci znanju? Da li su neka društva, po prirodi stvari, manje sklona "disruptive" skokovima zbog siromaštva, slabe ekonomije ili NE ŽELE da koriste znanje? Imaju li straha od stvarno uspešnih, tako da je taj strah blokirajući? Zašto u DNK spiralu ne unose znanja koja nisu "tech"? Zašto su i kako "pumpe" potencijalne energije u takvim društvima nekako stalno "na leru", a onda čak i neosetljive na poremećaje znanja koji su im dostupni?"
I ne pričam samo o Srbiji. Mada....
Više želim da podelim dileme koje mi se javljaju na očiglednost dostupnosti znanja (filogenetskog) i meravnomernost koeficijenta iskorišćenja znanja, učešća u gradijentu znanja na tržištu i, meni iz nedokučivih razloga, istrajavanja na "nepopularnosti" svih koji su znanja željni, koji bi znanje da primene i da "popularišu" sticanje veština za korišćenje znanja.
Ne umem da razumem tretiranje znanja kao društvene opasnosti, a vidim to. Otuda dileme koje delim.


Da, Gordana

Opšta klima, stil upravljanja, navike zaposlenih, sistem vrednosti, uverenja, tradicionalne predrasude, pa čak i stare dobre poslovice kao što je ova koju je Milan pomenuo "Znanje je moć" značajno ometaju ne samo stvaranje novog, već i upotrebu postojećeg znanja, kao uostalom i sve ostale tokove.

Zato će ovde morati jako mnogo da se radi da bismo bar počeli da gradimo uslove podesne za znanja tj. kulturu znanja. Prva faza je rasvetljavanje značaja znanja za budućnost. Mi ovde smo deo te prve faze, iako su i na drugim mestima već vidljiva slična nastojanja, npr. istupanja nekih političara.


U tom smislu...

...evo još reč-dve o značaju znanja i menadžmenta znanja.

Još pre 20.000 godina uspešni lovci su pokušavali da svoje znanje dokumentuju crtežima, kako bi ono postalo upotrebljivo za druge. Staranje o znanju je, dakle, oduvek postojalo.

Kraj 20. i početak 21. veka obeležava sve veći nedostatak prirodnih resursa planete Zemlje, što prisiljava države, privrede, preduzeća, pa i pojedince da preispitaju svoj odnos prema resursima i pronadju finije i efikasnije metode i sredstva za svoj dalji razvoj. Znanje je resurs koji se ne može potrošiti, već se upotrebom samo sve više uvećava. Zato je ono sve više u žiži interesovanja nauke i privrede u celom svetu.

Ovakvom trendu pogoduje i sve veći nedostatak prostora na globalnom tržištu i ubrzavanje dinamike ponude i tražnje. Neke organizacije se u ovakvim uslovima snalaze bolje, reaguju brže i na taj način vrše dodatni pritisak na ostale. To za posledicu ima s jedne strane propadanje mnogih organizacija, a sa druge, povećanje dinamike kod onih koji uspeju da prežive, što predstavlja ogroman problem, naročito za upravljanje organizacijama: menadžment više nije u stanju da efikasno prati zbivanja na terenu. Saradnici u blizini tržišta, takozvana periferija, rešavaju probleme i stiču novo znanje o tržištu, proizvodima i procesima, ali ovo znanje ne stiže do centra – za to jednostavno nema vremena. Tako periferija postaje pametnija od centra, što predstavlja novi izazov za rukovodstvo.

S druge strane, znanje periferije je u sirovom obliku. Kao takvo, ono se može razumeti i koristiti samo onde gde je nastalo. Tek kroz komunikaciju medju ekspertima ovo sirovo znanje se oplemenjuje tako da postane upotrebljivo za celo preduzeće. Ukoliko ovo oplemenjivanje izostane, sirovo znanje periferije postaje ’kontraznanje’ opasno po centar, ali i po razvoj preduzeća.

Pošto se globalni tokovi u svetu nikako ne mogu promeniti, to ima ogromne konsekvence, ne samo za odnos prema znanju, već i za organizaciju i upravljanje preduzećima.

Opisani problemi sa znanjem nastaju samo u uslovima visoke dinamike koji su nastali krajem 20. veka. Zato su oni novi i još uvek u velikoj meri nerešeni i nerešivi metodama tradicionalnog menadžmenta. Za njihovo rešavanje su potrebni novi pristupi, metode, instrumenti i kompetencije. U potrazi za njima razvijena je jedna nova disciplina - menadžment znanja - koji osvaja nove nepoznate prostore nauke, što ga čini izuzetno uzbudljivom naučnom disciplinom koja je u devedesetim godinama prošlog veka izazvala pravu euforiju u svetu.

Menadžment znanja je inovacija u komunikaciji. On zahteva odgovarajuće talente, pa je zato teška disciplina. Zato je on izazov za sve one koji nauku doživljavaju kao avanturu i uvek biraju teži, neistraženi put.


Mogu da ponudim dve ilustracije:

Prvo, internet. Sa povecanjem umrezenosti, potreban je radikalno nov pristup pretrazivanju sistema. Mi sada ne bi mogli da zamislimo, ili znacajnije koristimo, potencijale interneta bez Google-a ili drugih pretrazivaca. Sistem je postao toliko kompleksan i ima toliko informacija da smo overwhelmed. Da sami tragamo ("pesacki") po mrezi, bez Google-a, bili bi izgubljeni u toj sumi. Interesantna je primedba da Google ima odgovore na pitanja koja jos niko nije postavio. Jednostavno, prostor odgovora je sada mnogo veci od prostora pitanja zato sto pitanja postavlja covek (ogranicen), a odgovore ima kompjuter (mnogo manje ogranicen). (Mozda bi trebalo razmisljati o softveru za postavljanje pitanja?)
Drugo, DNK. Do pre 10 godina biologija je imala problem sto je uvek postojao nedostatak eksperimentalnih podataka. Biologijom je mogao da se bavi samo neko ko je dobro povezan sa (skupim) seksperimentalnim grupama. Danas, sa otkricem DNK cipova (time se u poslednje vreme intenzivno bavim), problem je obrnut. Svaki eksperiment generise ogroman broj eksperimentalnih podataka sa kojima ljudi ne umeju da se nose. Negde u njima je skrivena informacija koja nam je potrebna, ali ne postoji za sada DNK-Google pretrazivac koji ce nam olaksati posao. Negde u toj sumi podataka postoje i odgovori na vazna pitanja koja nismo postavili, ili za koja ni ne znamo da mogu da se postave. To je trenutno stanje stvari.


Novi

pretrazni sistemi se razvijaju. U razvoju je tkz. taksonomija, neki crash-course upoznavanja mozete videti ovde, to je firma koja je upotrebila mnoge varijante&algoritme pri automatskoj kategorizaciji sadrzaja. Takodje, u razvoju su i pametniji pretrazni sistemi, koji rade svakakva cudesa, sumarizacije, sense-checking, itd., ali za sada su to za mene dosta komplikovani koncepti. U svakom slucaju, u moru rezultata koje dobijate pretragom na google-u tesko je naci prave informacije, tj. dalje suziti rezultate na neki smisljen, a (polu)automatski nacin. Medjutim, neke alternative (na boolensku pretragu match-ovanjem stringova) vec postoje, pa smatram da nece proci jos puno vremena dok se isti sistemi ne usavrse&primene.


Pa, postoji, izmedju ostalih

i softver koji pretrazuje po ontologiji. Medjutim, kljucna karika nedostaje zato sto je nepoznat nacin umrezenosti gena. Gene networks, protein networks su poznati samo kod nekolicine prostih sistema. Sada se prave i sinteticke mreze (sa parcetom genetskog koda), da bi se makar najprostije funkcije razumele.


petlja

Quote:
...DNK-Google pretrazivac koji ce nam olaksati posao...

Da li bi takav pretraživač isto bio disruptive tech? Može li se to koristiti kao dokaz da prethodni gradijenti znanja ustvari "zgušnjavaju potenicijal" momentuma za disruptive? I može li se to kontrolisati? (u dobrom smislu)


Ja mislim da ne bi bio disruptive.

On bi vise sluzio kao koordinacioni princip u genomici dok se ne nadje neki drugi, vise bioloski, koncept. U celoj toj stvari, your guess is as good as mine. Ali, neki novi pristup je svakako potreban.
I, uopste, content addressable search se manje vise zasniva na key words, a ne na pravom sadrzaju, kako to radi neuralna mreza u mozgu.


:)

Quote:
...your guess is as good as mine...

evo onda:
my disruptive spirale knowledge guess
a, naravno, moze i:
nice and easy