Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

U konklavu, bre!

Koliko je vremena potrebno da bi se dogovorili? Nakon smrti pape Klimenta IV 1268, vatikanski presto ostao je upražnjen gotovo tri godine, što je izazvalo svojevrsni globalni skandal u hrišćanskom svetu, pošto suprotstavljene stranke italijanskih i francuskih kardinala u Viterbou nikako nisu mogle sakupiti potrebnu dvotrećinsku većinu za izbor Sikstinska kapela - i čuvena vrataSikstinska kapela - i čuvena vratasvog kandidata. Karlo Anžujski, moćni kralj "dveju Sicilija", tj. južne Italije i Sicilije, verovatno najjači evropski monarh tog doba (i saveznik srpskog kralja Milutina sa kojim je imao zajedničke interese na Balkanu), konačno je izgubio strpljenje i podstakao gradjane Viterboa na akciju. Oni su najpre zaključali kardinale u biskupskoj palati, a potom im ukinuli svaku hranu osim hleba i vode. To mora da je zbilja zabolelo prebogate "prinčeve crkve", navikle na gozbe, prežderavanje i svaku vrstu raskošne trpeze! Kada je, međutim, čak i ta mera zakazala i novi poglavar Rimske crkve nije pronađen, lokalne vlasti su pribegle doista živopisnom ekstremnom rešenju: uklonile su ploče sa krova palate, tako da je žarko letnje sunce počelo da prži eminentni skup! Pošto je leto bilo vrelo, dogovor je bio postignut sa zapanjujućom lakoćom i u septembru 1271. arhiđakon Liježa bio je izabran kao kompromisni kandidat pod imenom Grgur X. Ovo je bio početak dobrog starog običaja zatvaranja kardinala "u konklavu" (latinski cum clave, "sa ključem"), koja se, radi izbora novog pontifeksa, tokom poslednjih par vekova sastaje u Sikstinskoj kapeli.

Naime, papa Grgur je odmah požurio da donese stroga pravila koja bi onemogućila ponavljanje sličnog otužnog spektakla. Na Lionskom saboru 1274. utvrdjeno je da kardinali moraju biti zaključani i izolovani od sveta, te da im se ne smeju dati zasebne sobe, ni bilo koji drugi oblik privatnosti. Hrana treba da im bude dostavljana kroz prozor; nakon trodnevnog većanja, dobijaće samo po jedan obrok dnevno, a nakon pet dana dobijaće samo hleb i vodu. Konačno, nešto što bi domaće kandidate za konklavu, kao i njihove srednjevekovne prethodnike najteže pogodilo - sve dok konklava traje, kardinalske plate i svi drugi prihodi su ukinuti. Drugim rečima, što duži dogovor, to jači udarac po džepu.

Zašto ja sve ovo pišem?

Prolazim večeras kraj narodne skupštine, predsedništva (namerno ne mogu te okaljane institucije još uvek da pišem velikim slovom), napolju reflektori, unutra tama, žive duše nema. Ni iz jednog prozora - za razliku od brojnih firmi, fakulteta, itd. u ovom gradu - ni tračka svetlosti. Kao da su na odmoru. Kao da je sve normalno. Ima li veće sramote od te lažne normalnosti? Medijski teroristi iz raznoraznih stranaka nas uveravaju da će vlada biti formirana brzo, pri čemu je njihov pojam brzine mart, april, maj... Što je valjda u redu za olimpijade puževa i kornjača. Nema argumenata koji bi me ubedili da postoji bilo koja politička tema pod kapom nebeskom oko koje se nakon par sati, eventualno dana, ne može ili postići dogovor ili zaključiti da dogovora ne može biti. Je li to oni treba da rešavaju tamo problem globalnog zagrevanja ili Goldbahovu hipotezu ili problem trgovačkog putnika ili P-NP problem ili stvaraju kvantnu teoriju gravitacije ili traže lek za AIDS ili prave planove za izgradnju stalne baze na Mesecu ili objašnjavaju poreklo života na Zemlji ili dešifruju Vojničev manuskript - da nabrojim samo par ozbiljnih tema za koje je jasno zašto se ne bi mogle brzo rešiti? Jedan antički istoričar je svojevremeno lepo uočio da je Aleksandru Velikom trebalo manje vremena da pokori Aziju nego nekom atinskom demagogu da napiše knjigu u kojoj predlaže to osvajanje. "Naši" su čvrsto na strani demagoga: samo polako, opušteno, ne dao Bog da se oko nečeg žurimo... Kao i komunalnim službama i radnicima prilikom popravki ulica, ni političkim entitetima u ovim krajevima ne pada na pamet da bi eventualno trebalo da rade noću, barem dok se broj problema koji stoje pred nama ne umanji.

Entitete koji nama vladaju i/ili pretenduju da nama vladaju bi valjalo - pošto su oni ipak daleko obesniji i razmaženiji čak i od srednjevekovnih kardinala - sve zatvoriti u jednu prostoriju, lepo pod ključ, nema hrane, nema pića, nema odlaska u WC, dok se ne desi jedan od sledećih ishoda:

(1) entiteti se dogovore o vladi;

(2) entiteti zaključe da idemo na nove izbore; ili

(3) entiteti se pomore među sobom/pomru od gladi, žeđi ili kontinuiranog izlaganja za njih nepodnošljivom prisustvu Drugog.

Sve preko toga, dok zilion stvari čeka, uglavnom je uobičajena srpska bahatost i negiranje razuma.


eh...

Svaka reč ti zlata vredi. MIslim da bi trebalo organizovati i proteste, ali tako da sedimo pred svim tim institucijama dok ne formiraju Vladu.

BTW, danas videh jednu od najvecih gluposti u poslednje vrede. Dakle, B. Tadic je zvao predstavnike SVIH stranaka koje su u novom Parlamentu da im isprica o Ahtisarijevom planu. Svi sem Albanaca iz Preševske doline su došli i posle 3 sata su zakljucili da "SKUPSTINA TREBA STO PRE DA SE FORMIRA DA BI RASPRAVLJALA O PLANU". Izvinite, ali ko je ovde lud ? Svi ti predstavnici stranaka su rekli na sastanku sta su imali. Da li mozda ocekujete da ce neko od njihovih pulena tj. poslanika reći nešto drugo u Skupštini, naročito sada kada mogu da dobiju šut-kartu u svakom trenutku.

Prema tome, još jedna dimna zavesa za sve nas, bez obzira šta ko misli o planu i Kosovu. Predpostavljam da će sve da prenosi RTS i da će poslanici da se takmiče u patriotizmu i optužbama za izdaju. Već viđeno, a vreme prolazi....


Eh da...

...potpuno si u pravu - razgovor ludih (necemo da vredjamo gluve): sef kaze, hej, mora da sacekamo da svi moji saradnici ponove ono sto sam rekao, pa onda kad i poslednji stranacki moron iz najudaljenije palanke kaze TO ISTO, e onda idemo novi krug: sad iz pocetka, da bismo bili sigurni da smo dobro naucili.

Obaska sto - eto lepe zasebne teme za blog - gotovo nijedan od velikih patriota nije u stanju da shvati da se "ne damo" pise odvojeno (stogod vec ne daju, u ovom slucaju Kosovo)...


tacno je tako

ali, i vrapcima je jasno da kupujemo( pokusavamo ) vreme, iako je vreme ono sto nemamo i sto se vremena tice, tu smo i devalvirali i inflacija nam je po tom pitanju preko 70%. Kasnimo naime za nama samima sigurno 7 godina. To sto se tice protokola i procedure. Nesto treba da se promeni ali mi nemamo ljude koji bi pokrenuli protest. Niko Nije Ozbiljan.

"lazna normalnost"? O da...pa zar nismo svi postali lazno normalni? Vi niste? Zar? Bas bi me iznenadilo da neko nije bar jednom probao. Ja to zovem imitacijom genijalnosti. Kakav narod, takva drzava. Kakva vlada takav narod i obratno. Ne treba nam brzo sredjivanje parlamenta, jer ako nema vlade, ko ce pregovarati o Kosovu? Eto zato nema dogovora, jer su se nasli u klopci, i dok narod kao MASA ne ukapira da nasi politicari nemaju soluciju, sem da podnesu ostavke, svi od reda, dotle ce biti kupovine vremena.
Bar je to prosto. Ne verujem da bi ste i vi na njihovom mestu uradili drukcije. Sta vise, malo ko bi preuzeo odgovornost da svom narodu kaze da nije sposoban da resi situaciju na zadovoljavajuci nacin, posebno u ovom nasem slucaju i trenutnoj situaciji( februar, mart, april, maj ). Cini mi se da svi oni cekaju Deus et Machina, ali mislim da ce to izostati. Kako god bilo, cim Kosovo "ode" s dnevnog reda, pada vlada koja god bila. A ako ne padne, mi smo u diktaturi i to znaci nazvati stvari pravim imenom. Ko ce u toj mutnoj zabokrecini da skuplja poene, to ne bih znao reci, ali znam da ce ih biti podosta, srecnih spasioca Nacionalnih Vrednosti;)
Konacno smo dosli dotle da nam Parlament, Narodna Skupstina dakle, i Vlada izgledaju taman ko refleksija stanja u drzavi. Do skora su malkice isli napred ili se bar cinilo da to rade.


Odlčna ideja

Još da dođe Anžujski da nas nagovori...
Mislim,Srbija je nebeska, tu je on negde.


Konklava

Mislim da mehanizam treba malo unaprediti tako sto se po zatvaranju konklave kljuc baca. Njima konklava-nama baklava.


Vrrrrlo poucan & koris'an...

... post!

Saxonski zajebant sa balkanskim duhom


Hvala!

Iz usta legendarnog nemackog junaka (a priznacu, kao i jedan zivopisni zivi, i jedan genijalni, nazalost mrtvi, lokalni politicar, da sam po mnogo cemu germanofil) to ima jos vecu tezinu! :o)


Bilo je takvih ideja još od

Bilo je takvih ideja još od '92. za čuvenu trojku, koja posle beše zatvorena u Dayton, Ohio (ne baš nešto dijetalno), samo se ništa nije desilo dok ih neka sila (US) nije pod ključ i stavila.
Nego, ako je cum clave pod ključem, da li je sclave ili rob na našem sin clave tj.bez ključa? Hm...ustajte vi zemaljsko roblje? Možda TU leži ključ bacanja pod ključ?:)


Nemoj tako direktno, druze Milane!

Oznacice te kao komuni..., ovaj - teroristu, pa ce da te stigne "Hellfire" s' "Prdatora", u "Renovu 4"!

Saxonski zajebant sa balkanskim duhom


kad smo kod Daytona

Cela ova situacija me je podsetila na onaj vic koji je bio aktuelan u vreme Daytona. Ono kad se Sloba javio zeni i rekao "Ja sam zemlju rasprodao a ti vidi sta ces sa stokom".


Nas, Srbe

izgleda, niko nije tako fino zavrnuo k'o Rastko Nemanjic aka Sveti Sava.

Na zgradama svih ustanova koje se finansiraju iz budzeta, a u PM officeu pogotovu, treba instalirati ogromne prozore, poskidati sve zavese i ostaviti upaljeno svetlo noc i dan, leto i zimu. Da, i monitori da budu okrenuti prema prozorima.


Ćirkoviću,

svaka ti je zlatna, potpuno te podržavam! Tako je!


Odličan tekst

baš me je pogodio,jer svaki dan od izbora naovamo, prosto, ne mogu da verujem koliko je ta bratija tamo neozbiljna i koliko se njima, eto, ne žuri da počnu da rešavaju naše probleme. Juče pročitah u izveštaju sa sastanka kod Tadića da je on, Tadić, tražio da se, što pre formira Skupština i Vlada, a Vladeta Janković (pazite kakvo ime ima Vladeta, mora da je zato procenio da je stručnjak za Vlade) kaže ne mora Vlada da se formira. Čuj, ne mora, njima Vlada ne treba brzo. E ovo još u istoriji Vlada i pravljenja koalicija nije bilo da neka stranka koja je učestvovala na izborima, dakle, nije anarhistična stranka, kaže ne treba Vlada. Vladeta - anarhista. 'Vamo Kosovo je naša prva briga, a ne treba vlada. Pa ko će bre da se bavi Kosovom, Vlada je ta koja mora da se bavi politikom države i da je sprovodi. Kao mi sad formiramo Vladu ne možemo da se bavimo Kosovom, a onda, s druge strane, ne možemo da se bavimo vladom pošto nam je najvažnije Kosovo. Ovo je bre ko terapija za ludake sa goblenom...Ili kad te UDBA stavi u okruglu sobu, pa te tera u ćošak...


Vladeta je, nazalost, odavno prolupao...

...sto je steta, bio je sjajan covek i intelektualac 80-tih i 90-tih, a onda je "nesto kvrcnulo", preteralo se u citanju i tumacenju "Richarda III" i "Makbeta", uslo se u visoku politiku, i od tada je sve tuznije i tuznije. A ovo ste sjajno primetili da se oni cesto ponasaju kao (vrlo lazni) anarhisti, tj. kad god im odgovara: ne procesuiraju zlikovce, ne hapse, ne postuju sopstvene zakone (npr. tijanic i obrazovni zahtevi za direktora javnog WC-a) - anarhizam u onom najnegativnijem smislu. Naravno, ovo ne znaci da nema sjajnog anarhizma (Petar Kropotkin mi je jedan od najdrazih intelektualaca svog vremena, a ni Prudon, Stirner ili Nice nisu bili losi), ali ovaj petparacki koji manifestuju leg(ij)alisti je zbilja dno dna.

Sto se Kosova tice, opet: da su ikada naucili da se "ne damo" pise odvojeno, mozda ga i ne bismo izgubili...


Nije bas ko Kropotkin, Prudon, Stirner ili Nice

ali ovo

'oni cesto ponasaju kao (vrlo lazni) anarhisti, tj. kad god im odgovara: ne procesuiraju zlikovce, ne hapse, ne postuju sopstvene zakone (npr. tijanic i obrazovni zahtevi za direktora javnog WC-a) - anarhizam u onom najnegativnijem smislu'.

me podseti na slučaj jednog od Pregovarača prilikom hapšenja velikog Skota od Srbije posle one tragikomične opsade. Naime, kad Skotova kćer pripuca na Pregovarača, ovaj ne shvati za neophodno da postupi po zakonu, nego reče da on oprašta Skotuši i da on nju razume (kao da je on, lično, zakon i država). Ili je možda on samo Romantik?


To je doista...

...bila greska, koja mi nikad nije bila jasna. Ako ima boljih poznavalaca lika & dela unaokolo, nek nam objasne? Uvek sam smatrao da je Porodica najveci neprijatelj Srbije u citavoj istoriji ove zemlje. I to cela Porodica.


Da, zaista

je tuzan razvojni put Vladete Jankovica u poslednjih desetak godina.Tesko mi je da razumem sta se u tom coveku promenilo, ako se nesto uopste promenilo;mozda je sve bila savrsena mimikrija.Kada vidite osobu koja se u intelektualnom i moralnom smislu izvrne na postavu, pa pravi politicke saveze sa onima koje je do juce nazivala "besramnim budalama i pajacima", onda definitivno mora da se oseti izvesna mucnina.
Mozda se to moze objasniti slabim antropickim nacelom-da Srbija nije ovakva kakva jeste, ni osobe poput Vladete Jankovica ne bi mogle da postoje.
Nadam se da cete nas uskoro obradovati nekom temom iz oblasti astrofizike:)


Dragi doktore iz Flasha Gordona bese li...

...bice i toga, za astrofizicke pojave bar ne moramo da se zurimo, one se odigravaju na tako velikim vremenskim skalama da je bilo koje ljudsko kasnjenje za njih krajnje zanemarljivo ;o)) Mada, kad razmislim, doista ima jedna interesantna astronomska godisnjica vrlo uskoro, za koju nedelju, pa bi to trebalo obraditi - chekirajte povremeno ovaj kutak!


Dragi Milane,

znaci, i talentovani naucnici citaju stripove:)
Salim se, naravno, ja uzivam u temama koje obradjujete na ovom blogu, samo sam misljenja da je steta da se (i na ovom mestu) u punoj meri ne razmahne Vas (raskosan) talenat astrofizicara.U svakom slucaju, savrseno ste u pravu-u odnosu na bilo kakav astronomski relevantan period, ljudski life-span je zanemarljivo mali.Ne mozemo zakasniti, ali mozemo uzivati u Vasim tekstovima.
Na astronomsku godisnjicu koju pominjete sam i ja mislio (zato sam Vas i pitao, odmah ste me, naravno, procitali:)), medjutim postoji tu jos mnogo tema o kojima bi iz Vaseg pera bilo izuzetno interesantno citati.Izmedju ostalog, interesuje me i kako fizicar svetskog ranga vidi trenutno stanje u nauci u Srbiji (mogu misliti, ali hajde da pitam), u smislu bednog finansiranja naucnih projekata.Ulaganja u opremu astronomske opservatorije (na primer) nije bilo izuzetno dugo.Verovatno da ona ne moze biti Hayden-ov planetarijum, ali je uzasno u kakvom (anti) stanju se odrzava.Naravno, u Srbiji je uvek lepse ratovati nego ulagati u nauku-rezultate vidimo.O crnim rupama, Goldilock enigmi, Galaksijama koje se sudaraju-kada stignete:)
A propos sjajnog teksta o konklavi koji ste napisali, neka ostane, ako dozvolite, zabelezeno i sledece-Grgur X je bio jos i poznat kao Grgur Blagosloveni, iz vise razloga.Ubedio je Veneciju, Djenovu i Bolonju da okoncaju svoje ratove;osigurao je izbor Rudolfa Habsburskog za cara, ali je uljudnoscu i ljubaznoscu umirio porazene pretendente;pomirio je Gvelfe i Gibeline u podeljenoj Firenci.Kada bi se i Srbiji, posle izvesne konklave, dogodio drzavnik slicnog kalibra, onda bi Vas predlog imao punog opravdanja.


Poštovani g. Milane M.

Svaki put iznova me oduševljava kako Vi vladate rečima i rečenicom. Kada Vas čitam, kažem uvek iznova, stičem utisak da je pisanje najlakša stvar na svetu. Nemam taj običaj da laskam učesnicima i autorima bloga, ali Vaš pismeni nastup na blogu je, stvarno, kao malo čiji nenametljiv i prepun duhovitosti, intelektualne jednostavnosti i literarne lakoće. Lično držim da je u jednostavnosti uvek prikrivena neka retka, izuzetna pa rekao bih čak i čista - lepota; i to je ono što čoveka ispuni - više nego od ma koga drugog na ovoj sajber-stranici momentalno! - kada iščita Vaše veb-literarne nastupe.

Najtoplije hvala (mada je neka zima i kišurdača navalila kod nas na ovom Orijentu), i nemojte se uzgorditi mojim laskanjem :),
Srđ.


Dragi Srdjane,

samo da ste Vi i ostali na Bliskom Orijentu zivi i zdravi, a sto mirniji, ako je ikako moguce! Hvala na lepim recima, trudicemo se da nastavimo sto je bolje moguce. Uzgred, kad pomenusmo Orijent, videh u knjizari "Plato" knjigu o sporazumu kojim je zakljucen I svetski rat u vezi podele Otomanskog carstva na Bliskom istoku, i nisam mogao da odolim a da je ne kupim kad sam video fascinantan (i nazalost, nazalost suvise tacan) naslov: "The Peace to End All Peace". Kad procitam, mozda iznesem ovde neke utiske... Jos jednom hvala, a i da citamo zanimljive stvari i kod Vas na blogu!


Prikljucujem

se bliskoistocinm pohvalma. lepo vas je citati.


Da se i ja pridruzim

...mom internet-prijatelju Srdjanu u pohvalama. Zaista su vam prilozi na blogu ne samo zanimljivi, vec i napisani tako vesto da bi ih bilo lepo citati sve i da nisu zanimljivi, ili cak i da se sa njima ne slazemo u necemu. Taj kvalitet se, uostalom, odnosi na vase tekstove koje imamo prilike da citamo i na drugim mestima. Poenta ove pohvale je da kaze, "gledamo unapred" ka jos puno ovakvih tekstova!

Pozdrav,
Dejan, Australija


Hvala, hvala!

Trudimo se pomalo, koliko vreme i okolnosti dozvoljavaju... Nego, javljanja iz svih krajeva sveta me podsetise na nesto sto me kopka vec neko vreme: ima li neko iz ovdasnje dijaspore ko slucajno radi (posto pretpostavljam da ne zivi!) i na Antarktiku? To je jedini kontinent koji mi, bar u licnoj evidenciji, "fali" - znam nase ljude na svim ostalim... ;o)


dimni signal

Jos samo da dodam da se konacan znak za izbor novog pape obelezava izlaskom belog dima iz odzaka, kao sto je i sada bio slucaj sa izborom Pape Ratzingera.
Dok se to ne dogodi, svakog dana se pusta taj crni dimni signal kao znak neuspesnog dogovora.
Dopada mi se tekst samo mi je ovaj poslednji citat malo sumnjiv...?
Ne bese li anticka Grcka kolevka demokratije?


Jeste, nema sumnje...

...samo je ta anticka demokratija ipak bila jako falicna po mnogim pitanjima (osudili Sokrata na smrt, vodili razne agresivne ratove, pa i genocid sprovodili "demokratskom odlukom", proterali gomilu vrednih gradjana - tipove poput Anaksagore, Tukidida, Ksenofonta, itd., nisu davali glas zenama i robovima), pa iako ne treba o tome suditi danasnjim standardima, ipak ni po tadasnjim standardima nije bila bas ekstra primer za ugled. No to je sjajan slagvort za jedan buduci blog, na cemu Vam zahvaljujem - upravo to mnogostruko znacenje nekih pojmova poput demokratije kojim se danas svako koristi, a retko ko se bas zamisli nad njima... :o(


red, rad i disciplina

Zanimljiv prilog, na zalost kao igla u plastu sena. Treba se ponovo prisetiti Hristovih reci.


Da ne bese...

...sa Nemcima? Djuka Cvijic i ostali? ;o))


Nego kako...

"... u te nevine zrtve spadaju i takvi veljikani nase soceljisticke revoljucije kao sto su bilji Stefek Cvijic, Djuka Cvijic, Zivojin Zujovic, ...i mnogi drugi. Sto su otjerani u smrt pod monstruoznim optuzbama za djela koja nikada nisu pocinili." U vreme o kome govori ovaj citat Srbi su prokockali sa Rusima pod orkestracijom Lukavog, a Hrvati su prosli nekaznjeno za genocid. Da se ne zaboravi. A ovo oko ugasenih svetala u skupstini - pa stede ljudi struju, ne radi termoelektrana. Zato ima svetla terazijskih bandera. Da se ne zaboravi.

Jos daleke 1985. godine, u vreme dok je Verona bila steciste, od jednog starijeg mesanog slovenacko-hrvatskog bracnog para cuo sam i izjavu da je na Kosovu svaka (albanska) majka borac. Tada je to zvucalo kao teska budalastina. Plodove te borbe sagledavamo danas.

S druge strane, prema profesoru znanosti sa Delaware unezveriteta, nasem zajednickom poznaniku, najveci neprijatelj srpskog naroda je srpska zena. Da dodamo i to da je i srpski muskarac takodje jedan od vodecih neprijatelja. Dve stotine hiljada abortusa godisnje. Vodeca kapitalna investicija je pri tome sabirna kapela. Svaka dalja prica je uzaludno gubljenje vremena, tu je Durex.


Pa dobro...

...mislim da nas prijatelj iz Delawarea preteruje, sto mu je i inace osobina, ma koliko sjajan covek i velikan nauke bio. Kad je tako mudar, sto sam nije dao doprinos opstoj stvari? Uglavnom, tu se mnogo preteruje, a nama pre svega treba zestoka modernizacija po svim pitanjima.

Ili, kao sto p(j)esnik rece: "Sjasi s toga konja, ja cu da ga ja jasem..."


Fantastican...

...citat. Jadan konj, kakva arogancija jahaca. Predpostavljam da su u pitanju Kurta i Murta. Ako se dobro secam ta se prica jako gadno zavrsava. Za profesora sa Delaware unezveriteta se apsolutno slazem, ko nije spreman licnim primerom da pokaze, taj ne treba da kritikuje. Pa ipak, cinjenica je da je problem 'prirodnog prirastaja' jedan od akutnijih u srpskom slucaju. Glede modernizacije sljedeci put.