Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Pismo Vladeti Jankovicu (i dodatno obaveštenje)

*Otvoreno pismo Vladeti Jankoviću, visokom funkcioneru DSS-a, predsedniku Upravnog odbora pozorišta Atelje 212, dugogodišnjem profesoru antičke književnosti (i drame), čoveku koga moj blog nervira, ali ga ipak čita. I koji zna šta je pozorište. A šta nikako nije.

Profesore, kolege iz Pozorišta mladih su me zamolili da se priključim njihovom protestu i da im pomognem. Evo činjenica: Tomislav Knežević, na mesto direktora Pozorišta mladih u Novom Sadu postavljen kao marginalan glumac, bivši član JUL-a, a pre svega član Vaše stranke. Ovaj čovek sprovodi teror nad kolegama, koji je noćas kulminirao pojavom maskiranih napadača u zgradi pozorišta. Batinaši su, po nečijoj instrukciji, surovo pretukli trojicu glumaca, od kojih je jedan zadobio teške povrede. Žive glave su spasili bežeći kroz prozor, bežeći u policiju, gde je čitav slučaj prijavljen, javnost obavestena, a vladavina Vaše stranke ponovo obrukana. Nema potrebe da objašnjavam da batinaša u Srbiji nije bilo od leta 2000. godine, nema potrebe da insistiram na svim detaljima ovog nasilničkog akta, koje možete naći u svim medijima, kao i na ovom sajtu ovde i ovde Profesore Jankoviću, u ime stida koje ste osetili u noći cike i pijanog valjanja na glavnom beogradskom trgu, u ime časti profesije kojoj i sami delimično pripadate, u ime obične, ljudske sramote, obavestite neobaveštenog da priveže kerove, povuče onoga koji najmi batinaše, prestane da preti i prizove se svesti. Pozivam Vas da urazumite rukovodstvo svoje stranke i pojasnite onima kojima je vlast oduzela razum, da se ova igračka izmakla kontroli. Niko Srbijom nije vladao doveka, posebno ne batinama i pretnjama. Brzo će i ovo proći, pitaće nas jednom ljudi gde smo bili i šta smo činili. Biljana Srbljanović , dramski pisac

OBAVESTENJE SVIMA Kako javlja Jelena Krajsic juce, nešto posle 16 časova, odbornici DS-a i G17 plus su ušli u kancelariju potpredsednika Skupštine grada Rada Marinkova i odlučili da tu ostanu dok se ne zakaže sednica parlamenta na kojoj će biti smenjen direktor Pozorišta mladih. Kasnije su im se priključile kolege iz LSV-a, a pozvani su i gradjani da im se pridruže. Kadrovska komisija zasedaće u 11 časova i predložiće Skupštini grada smenu Kneževića. Izvori iz Novog Sada navode da je narodni poslanik DSS-a, Željko Tomić juče održao sastanak sa potpredsednikom Skupštine grada Radom Marinkovim i Miroljubom Lješnjakom iz DSS-a, gde je dogovoreno da direktor Tomislav Knežević bude smenjen. Za sada nema informacije o krivičnom gonjenju, kao ni o tome dokle je stigla policijska istraga povodom batinanja glumaca. Konferencija za stampu povodom ovog dogadjaja zakazana je za 11 časova. Kako mi se čini, stvari će doći na svoje. Da ipak kažem još nešto, a u susret ovom pozitivnom razrešenju dogadjaja. Kao i nakon svake, pa i najmanje revolucije, najopasniji su spasoci koji stižu na belom konju. Kolegama iz Pozorišta mladih želim da im uzbudjenje ne zamagli razum i da dobro paze koga im pobeda donosi. Želim im da im se više nikada ne dogodi da moraju da štrajkuju zbog samozvanaca.


cvetkovićanci, jedan. Popravni u avgustu, ili kadgod.

Svetozare Cvetkoviću, sedi jedan.

Svetozare Cvetkoviću i svi cvetkovićanci, sramota je da ste četiri meseca ćutali. Sramota je da vam nije palo na pamet, nijednog repertoarskog dana u ova puna četiri meseca, da niste stali i pomislili: ovo se tiče nas.

Sramota je da nijedan Cvetković, od svih trenutnih pozorišnih macana cvetkovića, čija bi cvetkovićanska reakcija bila više nego dobrodošla, nepohodna i dovoljna, nije reagovao u poslednja četiri meseca. Da nije struka (kao što je dat politički blagoslov Jednici - jer joj se podrazumeva esnafsko oruđe kao i kada je reč o lekarima) da nije stala cela struka na scenu i rekla: nećemo, evo, reskiraćemo sedam dana, nećemo, u znak solidarnosti sa našim kolegama. Ne igramo, a vi plešite i rešite ovu DSS-ovsko-radikalsku pizdariju, Predsedniče Upravog Odbora.

Da je cela pozorišna Srbija, koja je očigledno čekala nekog cvetkovićanca s mudima a bez Predsednika Upravnog Odbora, stala na sedam dana, ovaj problem bi bio rešen još pre tri meseca. Ali, niste, cvetkovićanci, i ovaj vaš napor je koliko patetičan, toliko i uvredljiv i ciničan: reagovati sa 112 dana zakašnjenja, pesmicom "Nije važno ko je kriv" (ali je važno drugarstvo, posebno ako nam to javljaju i sa vrha, mislim 'ajmo, nemojmo drugovi i drugarice), puj pike ne važi ali da rešimo pošto je konačno neko prebijen, pa to je smešno. Toliko, da se kidam se od smeha i stida u isto vreme.

Vi ste, cvetkovićanci, konačno, posle 112 dana, rešili da uspravite svoju kičmu kvaliteta lignje, lešo, i pokušate da nadoknadite, avaj, za pamteće ljude nepovratno izgubljeno vreme.

Za to vreme, Vi Cvetkoviću i vi cvetkovićanci i vi Predsednici Upravnog Odbora, aspiranti na doživotno premijersko mesto, graničari sa Kupe, Zrmanje i Ibra, čamdžije sa Stiksa, vi predsedniče Upravnog Odbora, setite se koliko i kakvo je to zapravo vreme prošlo u štrajku glumaca - neplaćenih, a osumnjičenih za teška zlodela.

Dok su oni, kao deca, verujući da je nekom stalo i da je nekome važno, u zeleno okrečenom kazamatu u koje se njihovo pozorište pretvorilo, vikali, plakali, molili, kukali (a šta bi glumci, kakvi su već), nikada ne prelazeći granicu dobrog ukusa, svi vi ste, kolege, isti hlebojedući, protiv-tiranije-demonstrirajući, valjda-netom-osetivši-se-bitnim-delom-sada-već-establišmenta-vladajući, zaboravivši ko ste i šta ste, proživeli čitav jedan životić, svi vi cvetkovićanci, Predesenici Upravnog Udbora i već narečeni graničari, gledaoci pozorišnih predstava, posmatrači političkih prilika te neprilika, svi ste vi, dakle, bez razlike osim u nijansama, živeli i proživeli ovo:

izglašavanje ustava (?), promenu godišnjeg doba, odlazak na slave, dolazak gostiju na slave, kupovinu jelke i kićenje jelke, kupovanje poklona, poklanjanjanje poklona, primanje poklona, bacanje ukrasnih papira poklona, pad evra i rast evra, bacanje osušene jelke, kalendarsku novu godinu i Cezarovu novu godinu, isplatu kredita, zajmova i leasinga, ponovni odlazak na slave, opet slavljenje slave,opet kupovanje poklona, opet poklanjanje i primanje poklona, poljubac tri puta uvek i za svaki slučaj, jedenje više puta, mnogo puta, glasanje na parlamentarnim izborima, pa opet jeli, pili, jeli, pili i treznili se i ponovo pili i svojoj deci platu donosili;

svi vi koji se niste udostojili da gledate bilo šta drugo na aktuelnoj sceni osim predstave Velikog Brata i predizbornog revijalnog programa, živeli ste četiri meseca svog u perine upakovanog doživotnog života Predsenika Upravnog Odbora, dok je ansambl Pozorišta mladih, živeo jedan jedini, vapijući, jedino pojedinačno i prijateljski obasjani životni repertoar: pomozite, za ime sveta, pa nije valjda da smo sami i da se nikoga više ne tiče.

Da li ste bili tamo? Da li ste se javili telefonom? Da li ste pitali šta im treba? Svi glumci i zaposleni u štrajku su bili dostupni poslednja četiri meseca.

Sedite jedan, cvetkovićanci.

Možete slobodno da se stidite. I ponavljate gradivo do prelazne ocene.


Bravo Tanja!

U tome je stvar, u ćutanju dok ne "dogori do nokata", u tome da se čeka da neko drugi "reaguje" i reši problem umesto nas, u tome da je Novi Sad dovoljno daleko od Beograda da nas se to ništa ne tiče, u tome da imamo visoke principe za svaku priliku i da ćemo zadržati našu "intelektualnu" (a može i bez navodnika, kako hoćete) distancu da nas taj gadni, prljavi život ne zagadi previše, pa ćemo sedeti u svojim udobnim foteljama i lamentirati nad sudbinom naroda, dok se i nama ne desi nešto što će nas isterati na ulicu, ali će onda svi drugi ćutati...
Teatar nije samo u vašim dobro uređenim klimatizovanim salama, teatar je čin kolektivne katarze, otrežnjujući kontakt sa stvarnošću koja daleko prevazilazi udobnost neke dvorane. Ako živimo u državi koja ne funkcioniše, ugroženi sa svih strana, ako se naše kolege grče i mole za pomoć, onda DRŽAVNA pozorišta mogu baš i da stanu! Slažem se sa kolegom Cvetkovićem da pozorište ima pozorišne načine borbe, ali, pozorišni načini su i na ulici, i u zgradi Vlade i na svim onim mestima gde su život, dostojanstvo i čast profesije ugroženi, a sale baš mogu malo i da se isprazne.
Kad neko državno preduzeće samo pripreti otpuštanjem radnika u Francuskoj, ceo Pariz se zaustavlja. Izgleda da oni ne zaboravljaju lekcije koje su naučili. Možda su ih previše skupo platili da bi zaboravljali. Mi, izgleda, treba još da plaćamo... Ili to, ili, jednostavno, nećemo da se zameramo političkoj oligarhiji koja drma našim Upravnim odborima... Ili to, ili je čista direktorska solidarnost...


Da Tanja, to je istina.

Da Tanja, to je istina. Beograd je pun, prepun salonskih intelektualaca. Poruku sa slicnim smislom ostavila sam juche, ali je obrisana. Ipak, sada kad je ova teshka pricha pochela da se privodi kraju, treba zahvaliti svakom ko je makar i u poslednji chas dao svoj doprinos. Jer, batinashi su josh uvek medju nama.


nisam nista brisala,

osim zajebancija.
ne znam kako je jjbeba odletela - nije bilo namerno,

ipak, moram da kazem da se najdublje ne slazem sa strahovito ostrim recima upucenim "cvetkovicima" - ljudima iz beogradskih pozorista, znaci i meni.

ja u principu verujem u strajk i uvek sam verovala da je pozoriste isto kao i bilo koja druga institucija, da u strajku ne treba da za nas vaze posebni zakoni i da uvek treba da se stane sa igrom.
ali ja u pozoristu u stvari ne radim, nisam ja na sceni.
i vecina pozorisnih umetnika se ne slaze sa mnom, verovatno s pravom misle, da je poruka jaca i jasnija kada se sa scene kaze.

ipak toliko grubih reci na racun svih nas sto smo se usudili da zivimo radimo dok su cetiri meseca kolege iz pozorista mladih strajkovale, a mnogi im davali svaku vrstu podrske - mislim da je stvarno suvise.

imam utisak da se ova tema, kao i obicno svaka druga, koristi za izrazavanje dubokog animoziteta prema onome ko predstavlja - javno i odgovorno - drugu politicku opciju.

Tanja, jj Beba i ostali, sad stvarno, da li smo zaista zasluzili toliku surovu grdnju i prozivanje?


Uopšte ne mislim na tebe, Biljana.

Niti mislim na javne ličnosti - pojedince, koji su reagovali, podržavali i bodrili, glasno koliko mogu, na način koji im je dostupan, ulažući svoje ime, ugled i kreativni lumen u odbranu interesa struke. Da ih sad ne nabrajam. Niti na ona pozorišta koja su igrala korisnice, i one pozorišne sindikate koji su slali u Novi Sad sve sa svojih računa. Zbog ovih izuzetaka i imam snažan utisak da je pravilo cvetkovićanstva na delu. Umivenije, doduše, izgleda urbano i naobraženo, ima zavidan poslovni i šatro lični back ground, ali - ili nema muda, ili nema, moliću lepo, slobodu da kaže ono što misli. Ili nema, brate mili ni trunku morala i solidarnosti.

Sad stvarno, što se tebe tiče, prosto, niti si ti ovde, ako se ne varam, niti je moguće pratiti sve sa istom pažnjom i potrebom za detaljima, niti treba da se osetiš na bilo koji način prozvanom ili odgovornom: kada su od tebe tražili, ti si odmah reagovala onako kako si mislila da je najbolje, na adresu za koju si mislila da ima smisla. Uradila si to frajerski i sa stilom, iako ja ne osećam krivicu što ne mogu uopšte da nađem opravdanja niti simptije za Vladetu Jankovića. Mislila sam da je bespotrebno da to naglašavam i žao bi mi bilo ako ne pročitaš još jednom ono što sam noćas u gluvo doba noći pisala, te ne vidiš:

Da su cvetkovićanci one instance, ona direktorska elita, oni Predsednici Upravnog Odbora, oni partijaši i drugovi, koji se prave grbavi sve tako uvezani kao svinjska crevca, dok se tamo negde četiri meseca brani jedan princip. I Svetozar Cvetković je zapravo paradigma, ništa lično. I oni su uglavnom u Beogradu, da se razumemo. Beograd je zatajio, jer lakše je čuti iz Beograda, jer bi slušali Beograd.

Jer bi "ćutanje" od samo jednog dana beogradskih teatara bilo glasnije od svih uzvika koje su novosadski glumci bacali u prazno dok su se isrcpljivali braneći dostojanstvo profesije i boreći se za depolitizaciju pozorišta.

Ali, neeeee. Pa, to je samo Novi Sad, to su samo neki no-name, neizbrendirani lutkari i "dečiji" glumci koji tamo nešto kao fol traže ali šta se to nas ono kao tiče, jer evo danas baš, na dve scene se sluša ono saopštenjce, ono nedonošče od saopštenja Ateljea 212. Mislim, stvarno!

Quote:

imam utisak da se ova tema, kao i obicno svaka druga, koristi za izrazavanje dubokog animoziteta prema onome ko predstavlja - javno i odgovorno - drugu politicku opciju.

Nisam sigurna da razumem na šta misliš.

Pa nerešavanje te sramote je i bila politička stvar, jel' na to misliš? Ne vidim kako možemo da izbegnemo da za to ne zapnemo svaki put kada i pomislimo na političke žrtve iz Pozorišta mladih, u koje ubrajam i nevoljnika, pretužnog žrvenog jarca "otcepljenog krila DSS-a", u zeleno obučenog pajaca, Tomu Kneževića.

Čak i da stvarno "nije važno ko je kriv", ako jedno preduzeće ne radi 4 meseca, ne proizvodi, ne prodaje, pogon stoji, onda nešto s menadžerom nije u redu. Onda je mendžer kriv ili sam ja glupa(?), jer nije u stanju da održi proces rada. Ko prvi treba da reaguje? Pa, valjda osnivač! Tako da zaista ne znam zašto bih se ustručavala da javno iznesem animozitet prema DSS-u i SRS-u (najmanje zato što oni nisu radili svoj posao a za naše pare), kada ga imam ne samo po defaultu, već i po iskustvu i zdravom razumu. Ako si na to uopšte mislila.

To cut the bull shit short, možda je ono suviše, možda je bilo prejako, ali ono što je uradio Atelje je premalo i nedovoljno i gore od onih koji su se dovoljno stideli što su ćutali četiri meseca, pa onda nisu ni imali obraza da se oglašavaju 112. dana štrajka a 18 sati nakon prebijanja njihovih kolega. Uvredljivo. Bolje da su ćutali i gledali svoja posla kao i protekla četiri meseca.


Tatjana Vehovec,

sa zaprepašćenjem sam pročitala vaš neobično dugačak komentar, prepun uvreda, aproksimativnih optužbi na račun pola Beograda, posebno ljudi koji imaju svoje profesionalno ime. To me je podstaklo da na google-u potražim nešto više podataka o vama, zanima me šta radi osoba koja do te mere mrzi Cvetkoviča, da je u stanju da napiše i da ima kičnu nekuvane lignje. (Inače sam zapanjena da ni Biljana Srbljanović ni moderatori nisu jednostavno obrisali vas uvredljiv i neargumentovan napad na nekoga ko vam se uopšte nije ni obraćao, ali to na njihovu dušu. Mislim, ako je ovakvo more uvreda "razmena mišljenja" onda nije čudo da je metak u potiljak "politički bunt").

Evo šta vam imam reći - Lignje se ne kuvaju, jer postanu žilave. Ali vi to ne morate znati, jer niste domaćica, već glumica, istina sasvim nevelike karijere.

Ja nisam iz vaše struke, ali poznajem nekoliko velikih glumaca, slučajno, preko muža. Pitala sam za vas, niko nije znao za vas. Osim jednog, koji, opet, poznaje vaseg muža, nekadašnjeg portparola i člana biroa glavnog odbora JUL-a, kao i nekadašnjeg predsednika komisije za kulturu okružnog odbora JUL-a .

Zato me je zanimalo, da li ste i na svog muža mislili kad ste prozivali beskičmenjake i nemoralne gospodare srpske kulture? Da li je, dok vam je muž u JUL-u bio zadužen za kulturu Vojvodine, padalo na pamet da politika te zločinačke stranke to vodi u apsolutnu degradaciju svih institucija, pa i kulturnih, pa i Pozorišta Mladih? Koliko meseci ste vi ćutali, dok je JUL po Vojvodini postavljao svoje kadrove na sva važna i vodeća mesta? Koliko se razlikuju batinaši Kneževića od julovskih batinaša na arhitektonskom fakultetu u Beogradu?

Ja mislim da je kod vas ipak u pitanju nekakav privatni animozitet. I da ste ovu privatnu frustaciju besramno prosuli ovde, pred blogersku javnost.
Nadam se da će ovaj blog biti pažljivije moderisan, pre svega od strane njegove autorke, koja me ostavljanjem vašeg komentara ozbiljno razočarala.


To što se desilo je

To što se desilo je strašno,svi koji su mislili da je vreme plaćenih batinaša prošlo varaju se,oni su tu samo su u novim ekipama, u novim dresovima, sa novim gazdama i novim trenerima. Ja sam iz Kule grada u Vojvodini čije se ime pamti po najjačoj ekipi batinaša svih vremena. Moj drug je Jovan Radivojević sin Ratka Radivojevića i fudbaler našeg Hajduka, i ovim putem želim da pružim podršku glumcima Pozorišta mladih, Jovinom tati i svim njegovim prijateljima želim sreću i da istraju do POBEDE i želim da Pozorište opet bude slobodno.


*** pitam se pitam ***

Biljana,salut !
Nice je rekao " trosenje energije na drzavnu politiku,ekonomiju, parlamentarizam ili vojne interese obicno smanjuje nivo kulture jednog naroda".
.....dokle ce BRE vise naobrazovali nesposobni varvari biti na funkcijama u zemlji?

pozdrav iz 18eme

Aleksandar Josipovic
"Moulen Rouge "


e, alex,

dobrodosao.
samo da prijavim - mrzim nicea.

bises


Biljana nije biljka

ko sto su postali "ljudi" u ovoj zemlji
oni nama batine mi njima blog
bla bla
imali smo 5-ti oktobar da bi bili u 90-tim????
nista mi nije jasno


mali komentar :)

slazem se...bilo kakva upotreba sile ne sme biti nachin reshavanja problema i podrzavam uklanjanje tomislava knezevica sa funkcije ukoliko je zaista on iza svega toga.
ipak moram da se osvrnem na pochetak chitave te priche koja se na ovako odvratan nachin privodi kraju, jer mi neke stvari nisu najjasnije.
naime, pochetak ne slaganja direktora i glumaca je pocheo (ovo je moje secanje na izjavu sashe stojkovica u emisiji poligraf)uz obrazlozenje da knezevic gushi kreativnost, da ima funkciju vishe (umetnichki direktor), da je redukovao repertoar, chachkao po tudjim privatnim pismima, ako se dobro secam itd. medjutim niko ne govori ko je bio u upravnom odboru kada je knezevic izabran za to mesto. koliko je meni poznato emilija machkovic(jedna od shtrajkacha) je izmedju ostalih bila chlan tog odbora, ali naglashavam, samo koliko je meni poznato. u svakom sluchaju jeste stvar za proveriti. dalje, repertoar : opet koliko je meni poznato, predstava za koju znam da je skinuta je "hamlet all stars", (za druge ne znam a ima ih) za koju bi bilo interesantno videti koliko je karata prodato od premijere pa do ukidanja. shto bi moglo da potegne pitanje opravdanosti ukidanja neke predstave u sluchaju njene neisplativosti, pa time i dovede u pitanje knezevicevu promenu repertora koja je okarakterisana kao chin samovolje. ova isplativost predtasve nas dovodi i do pitanja veze politike i umetnosti koja se sa toliko gadjenja karakterishe kao strashno shtetna za umetnost. ne treba zaboraviti da se pozorishte mladih finansira iz budzeta i da se direktor bira odlukom politichara. to da je knezevic postavljen politichki, jeste, ali ko pre njega nije bio? i zashto to tada nije smetalo?? robert kolar je bio jedan od upravnika pozorishta dok je novakovic bio gradonachelnik. zar ta veza nije dovoljno bliska kao i sada veza DSS-a i maje gojkovic kao chlana radikala i gradonachelnice?......i tako.....
sve u svemu meni ovo vishe lichi na eho 5-og oktobra nego na pravo reshavanje problema u jednom prvenstveno dechijem pozorishtu u kojem glumci shtrajkujuci onemogucavaju igranje gostujuce dechije predstave(pozorishtance puz), a upravnik (naravno ukoliko je zaista on) gorilama i uz batinanje izbacuje nezadovoljne glumce.


telepatija, nasilje i politika...

Ova ista osoba već mesecima komentariše na osnovu istih argumenata, poluargumenata i napabirčenih neistina i potpuno istim rečenicama na raznim internet forumima. Ako to nije ista osoba, onda je čudan slučaj telepatije! Svima kojima i dalje nije jasno, predlažem da pročitaju pismo glumca Ratka na ovom i/ili Nebojšinom blogu, a radi ilustracije besmislenih argumenata samo ovo: Upravni odbor uvek ima i članove iz kuće. Oni su u manjini u odnosu na spoljne članove koje postavlja osnivač (u ovom slučaju Skupština grada), ali Upravni odbor NE ODLUČUJE o direktoru, on samo sklapa ugovor u radu sa onim koga osnivač POSTAVI! Što se tiče ometanja gostujućih predstava, to je čista laž (pitajte Lečića, Ružicu Sokić i druge!), a što se tiče toga ko je tukao glumce, direktor (tako se zove ta funkcija, iako bi Knežević, ko zna zašto, želeo da bude upravnik) je to noćas priznao istražnom sudiji.
A sad moj lični dodatak: verujem da je još dosta stvari nejasno, pogotovo ljudima iz struke, koji znaju da je i u drugim pozorištima loše stanje, pa ne dođe do ovakvih sukoba. Verujte, nije u pitanju politika, već psihopatologija. Mislim da će i to uskoro izaći na videlo, ali, znate, ne možete javno da kažete da je komunikacija sa nekim nemoguća zato što je psihopata! Ne možete da tražite ni stručno mišljenje, to spada u ugrožavanje ljudskih prava, ne možete objasniti šta se stvarno dešava, jer biste istinski narušili temelje civilizovane komunikacije. Upravo zbog toga u naprednim društvima postoje zakoni protiv psihološkog zlostavljanja, da bi se sprečilo da psihopatologija ostane skrivena i da deluje neometano. U slučaju Pozorišta mladih, moralo je da dođe i do fizičkog nasilja (što je takođe bilo sasvim očekivano za ljude koji se razumeju u tu vrstu poremećaja), da bi se prepoznalo da iza svega stoji zlostavljanje zaposlenih od strane poslodavca. Ljudi iz Pozorišta su sve vreme i govorili o zlostavljanju, ali nije bilo načina da se ono dovede pod naše važeće zakone.
I na kraju: sve ovo nema nikakve veze sa politikom, mada bi mnogima bilo lakše da je tako. Nema veze, kao što ni nasilje u porodici nema veze s politikom. Politika je samo izgovor za psihopate, ako u njoj nađu uporište, dobiju na osećanju moći.


Quote:sve ovo nema nikakve

Quote:
sve ovo nema nikakve veze sa politikom, mada bi mnogima bilo lakše da je tako.

Vesna, koliko razumem i poznajem prilike, vaš protest je počeo iz onoga što si napisala. Ali je vaša situacija ispolitizovana. Tako da, da!, treba napraviti razliku između srži problema i razloga zbog kojih problem toliko dugo nije rešavan.


Pozdrav Biljani

У Онтарију, из којег се јaвљам је 20:25. Редовно пратим Б92, и Блог читам повремено. Вечерас сам се регистровао само да ти поручим да си једна нормална особа. Екстреме било које врсте не подносим. Свако у нешто верује и бори се за то, међутим приметио сам да се код нас у све верује до крви. Будимо реални. Има нормалних људи и у ДСС, ДС, ЛДП, Г17 и тако даље. Није лепо бити искључив. Европа није искључива. Европа прима све.

Само да кажем, пошто је то тема, да ово кукавичко батињање подсећа на ружне деведесте. Сећам се оних маскираних "хероја" што су тукли по факултетима. Оне што су тукли девојке на протестима. Откуд сад то??? Да ли се враћамо у мрачну прошлост??? Зазнаћемо ускоро.

Поздрав свим људима добре воље.

Васа С Тајчић.

Канада


upravo sam procitala

da je smenjeni Tomislav Knežević priveden na informativni razgovor i da je prakticno priznao delo (Politika na internetu). Da li mozda neko ima fotografiju , kako taj covek izgleda? Zivo me zanima, da vidim kako izgleda covek koji najmi 15 ljudi da bije 3 glumca, a pri tome je covek na celu ustanove koja treba da siri kulturu i umetnost!!!! Takvi ljudi treba prosto da budu obelezeni i da ih pokazemo deci, ako sretnes ovog coveka da hoda ulicom, brzo predji na drugu stranu.


Ljiljana MN

Imate na dnu Milenkovicevog komentara sliku
http://blog.b92.net/node/4211

regular guy.


Hvala

Da, obican covek , naizgled.


Hvala

Da, obican covek , naizgled.


Povratak u tridesete

Ne zelim da pisem novi komentar ovo je moj komentar sa bloga Jelene Krajisic.
EDIT: Od juce se desilo to da su uhapsili Tomislava Knezevica,ali nisu uhapsili Igora Mirovica kad njega uhapse mozda mi se vrati deo poverenja u institucije,do tada boricu se sa ulice. Juce sam video deset osudjenih pripadnika naci stroja kako se setaju po centru Novog Sada i razgovaraju o protestima protiv Maje,kako su oni to definisali. Nisu u zatvoru i cini mi se da nece ni biti i oni su videli mene,bio sam naoruzan, nisu nista pokusali...
Komentar od juce...
Da bio sam i ja ispred skupstine kao sto znas i nista drugo nisam ni ocekivao. Kao sto sam ti rekao nece ljudi pod partijske zastave,ovi sto su bili su partijske birokrate koji su zaposleni u IV Vojvodine 90% njih oni su interesno a ne solidarno dosli.
Nema solidarnosti, ne samo u Novom Sadu nema je nigde u Srbiji.To je jedino sto je tranzicija uspela da uradi do kraja ,da ubije svaku vrstu solidarnosti u ljudima. Ovo vise nije pitanje samo Tomislava Knezevica da ce ga smeniti znali smo prekjuce. Ovo ima veze sa klasicnim i neprikrivenm fasizmom,na koji smo neporestano upozoravali jos od 2002,posle Rona Haviva. Svi su bili fazonu ,pa nije to bas tako vi ste ekstremisti preuvelicavate blablabla... I sta se desilo ? Prebili su glumce,ali ne zato sto su glumci vec zato sto su se usudili da strajkuju i iskazu drugacije misljenje kome to nije jasno ne zasluzuje da se bavi bilo kakvim javnim poslom. Bio sam tamo to vece do 11h zao mi je sto nisam ostao verovatno bih dobio batina ali bih ispicio bar jednog od njih.
Video sam nedostatke obezbedjenja jer je za vreme sastanka direktor upao u prostor gde glumci strajkuju,rekao sam im da postave bar dvojicu na vrata,rekli su nema potrebe...Dva sata kasnije pokazalo se nazalost da je potrebe itekako bilo.
Fasisti znaju da mogu tako da se ponasaju zato sto nema ko (a i nece) da ih smeni raspusti skupstinu i raspise nove izbore niti ce biti u narednih xy meseci.Oni takodje znaju da politicka opozicija ne postoji jer partijska rukovodstva na lokalu drze birokratski aparatcici koji su btw nesposobni da organizuju sebi zivot a kamoli sta drugo. Batinase su organizovali i platili Miroljub Ljesnjak i Igor Mirovic a koordinirao ih je Tomislav Knezevic( sva trojica sluzbenici i dousnici DB-a odnosno Bia),to svi znaju, u gradu je to javna tajna i sta ce se desiti? Apsolutno nista! Zato jer partije traze institucionalna resenja kojih nema ,zato jer ogorceni gradjani nece pod partijske zastave, a ne umeju da se samoorganizuju,zato jer sindikati nezadovoljnih radnika( prosvete GSP-a i pozorista) ocekuju pomoc od institucija koju nece dobiti. U medjuvreenu teror ce se siriti. Pre tri dana naoruzana grupa pristalica SRS-upala na zbor gradjana u jednoj mesnoj zajednici u gradu i pretukla nekoliko ljudi,prekjuce batinasi upali u pozoriste,sutra ce nam upadati u kuce,a Bora(Novakovic) vice sa prozora skupstine eto smenili su Knezevica. Koga boli patka za Knezevica i koga briga sta se ti deres uopste??? Promasili su poentu nije poenta u jednoj smeni vec u preuzimanju odgovornosti za sopstvenu sigurnost i sigurnost svih onih kojima je bezbednost ugrozena. Predlagao sam im da blokiramo rad Skupstine i Gradske kuce( za toliko bi se skupilo ljudi) da pozovemo sve te nezadovoljne da se pridruze i blokiramo fizicki jedno po jedno javno preduzece. Neka dodje policija nek nas bije, neka nas iznose ali tako bi se pokazalo ljudima da oni(lokalni politicari) hoce nesto da urade za njih plus sto bi se mobilizovao veliki broj ljudi i onda bi se fasisti uplasili. Ovako sve me podseca na scenu iz filma Bernarda Bertolucija XX vek kad Zerar Depardje vuce ugljenisane leseve radnika koje su spalili fasisti i vice probudite se pre nego bude kasno,a prozori ostaju zatvoreni. Sledeci put dragi moji kulturni i "liberalni"novosadjani kad se prozori otvore bice to zato da vas kroz njih bace.
Pa se vi obracajte institucijama ja nisam i necu. Ko pokusa da me napadne i ugrozi bezbednost bilo koga meni bliskog dobice sta je zasluzio,bar cu znati zasto idem u zatvor...


Urbana, ugledna i dobrog ukusa?

Tacno, nema pravde bez saopstavanja uloge Igora Mirovica, Rudje (sef kabineta gradonacelnice), Lesnjaka i imena svih batinasa/ubica? Sve ostalo je prikrivanje i saucestvovanje u krivicnom delu. "Njihova" Maja; urbana iz ugledne obitelji i boljeg muzickog ukusa od DSS-a to moze potvrditi samo ostavkom u suprotnom moze nastaviti da cupka uz cetnicke pesme pored Tome grobara!


odlican komentar

Mene moja okolina smatra za ekstremistu sto vec 3 godine pricam o ovim stvarima a svi me ubedjuju da preterujem, kako se krecemo svakako napred, da se treba fokusirati na ekonomiju samo, kako preterujem za Kostunicu (nije on bas toliko los, moze se s njim u koaliciju). Zao mi je sto ovih dana nisam u NS-u.
Sto se tice Novakovica poznatog kao "Leteci holandjanin" kojeg je Tadicev DS kandidovao kao gradonacelnika iako je zbog njega pala Zivkoviceva vlada, iako je za vreme njegove vlasti u NS-u cvetala divlja gradnja na svakom koraku, iako je jedna od najomrazenijih osoba u gradu, pa ko ce sad da se odazove njegovom pozivu na proteste?
To je problem sa mnom, pamtim sve. Pa zar DS nema nekog boljeg u Novom Sadu od coveka koji je u isto vreme bio i gradonacelnik i poslanik u skupstini Srbije a u stvari je bio u Solunu?


Bora gumene cizme

Problem DS-a, a ujedno i nas gradjana Novog Sada, sto Bora nema kapacitet potreban Novom Sadu. Grad koji se tako brzo gradi i postaje toliko prljav i neuredan iziskuje totalnu reorganizaciju; uprave, opstih sluzbi, javnih preduzeca i generalnog pristupa gradjanima. Medjutim, Bora nije covek koji je napravio takve stete: behaton, autobuska stanica, prezaposlenost po javnim preduzecima, uzasna kadrovska politika, bezobrazna bahatost u koriscenju javnih sredstva i konacno prebijanje glumaca u ime vlasti? Novi, zajednicki kandidat ujedinjene opozicije je jedino resenje i vec sad pokusati osmisliti nov pristup i reorganizaciju grada Novog Sada.


Postovana Biljana

Kasnim sa komentarom iako pratim situaciju . Na zalost to sto se desava u Novom Sadu nije usamljen slucaj. A jos je gore sto se desava posle petooktobarskih promena. Odmah nakon njih u mestu Crvenka su se slicne stvari desavale u pozoristu Stevan Sremac. Pre 5. oktobra SPS je onemogucavao ovo pozorste u igranju bas vaseg teksta Porodicne price a nakon 5. oktobra lokalni prvoborci su odmah posmenjivali sve upravnike pozorista u opstini iako su neki vrlo uspesno radili i nisu se petljali u politiku.Glumci su se borili i preko medija i lobirali po stankama ali objasnili su im da je to mesto pripalo Novoj demokratiji (valjda su ga kupili na tenderu) i da su promene. Doveli su svoj kadar koji je ubrzo pokazao sta zna. Nije radio nista a uz to je i isterao glumce iz pozorista. E to je vec apsurd jer svi ti glumci rade iz ljubavi , dobrovoljno bez materijalne nadoknade a uz to su visestruko nagradjivani na pokrajinskim, republickim i saveznim takmicenjima. Borba je bila uzaludna sve dok se kadar nije zmerio svojoj partiji pa su ga zato smenili. Sad se situacija smirila, pozoriste je cak proslavilo 02.02.07. 60 godina postojanja. Medjutim vlast u opstini Kula se menja po nekoliko puta godisnje i svaka koja dodje prvo sto uradi smeni direktore opstinskih pozorista. Tako da je to ono sto ocekuju i u narednom periodu i verujte vrlo ih je strah. A ako se ovakve stvari desavaju u malim sredinama cini mi se da se i velikim sredinama crno pise kad je kultura u pitanju. Pitam sve kako se boriti protiv ovakvih stvari?


Pitam se sta li moj

Pitam se sta li moj "omiljeni" lik iz DSS, Milos nejaki Aligrudic , misli o svemu ovome, posebno u svetlu cinjenice da je odrastao jeduci glumacki hleb ?


"Upravni odbor uvek ima i

"Upravni odbor uvek ima i članove iz kuće. Oni su u manjini u odnosu na spoljne članove koje postavlja osnivač (u ovom slučaju Skupština grada), ali Upravni odbor NE ODLUČUJE o direktoru, on samo sklapa ugovor u radu sa onim koga osnivač POSTAVI!"
ja sam rekao da je knezevica pomenuti odbor postavio na mesto umetnichkog direktora, a ne direktora i pomenuo emiliju kao chlana tog odbora a sadashnjeg shrajkacha jer mislim da bi u sluchaju da ona jeste bila u tom odboru i da je podrzala postavku knezevica na pomenutu funkciju, njena kasnija reakcija bila krajnje nelogichna.

"Što se tiče ometanja gostujućih predstava, to je čista laž (pitajte Lečića, Ružicu Sokić i druge!)"
ja sam naglasio da je u pitanju predstava pozorishtanca puz, tako da bi bilo bolje pitati branka kockicu :)

"a što se tiče toga ko je tukao glumce, direktor (tako se zove ta funkcija, iako bi Knežević, ko zna zašto, želeo da bude upravnik) je to noćas priznao istražnom sudiji."
ja to nisam znao kada sam pisao onaj prvi komentar pa sam se ogradjivao kao shto sam se ogradjivao i od chinjenice da je vec pomenuta emilija bila u odboru i podrzala shta je vec bilo za podrzati tada.
i josh neshto. da ne bih bio pogreshno shvacen. ni u kom sluchaju ne podrzavam nasilje(pa makar to bio i chveger) i ne zelim da onaj moj komentar deluje kao podrshka knezevicu. ono shto sam hteo da kazem je da je u pozorishtu bilo prljavih poslova i pre knezevica ali da se tada o tome nije prichalo i da to nisu bile teme. i to shto je knezevic losh ne chini one druge dobrima!

"I na kraju: sve ovo nema nikakve veze sa politikom, mada bi mnogima bilo lakše da je tako. Nema veze, kao što ni nasilje u porodici nema veze s politikom. Politika je samo izgovor za psihopate, ako u njoj nađu uporište, dobiju na osećanju moći."

e vidish vesno z , ovo je poluinformacija. nije recheno kome bi to bilo lakshe da ovo ima veze sa politikom, niti ko je u svemu tome psihopata i plus je ubachena pricha o nasulju u porodici(kako patetichno) koje se deshava u apsolutno privatnoj sferi, a pricha o pozorishtu u jednoj instituciji koja je javna i chije se konkretne odluke i deshavanja prate kako medijima i prostim posmatranjem tako i administracijom, ugovorima i slichim stvarima koje ni u jednom trenutku nisu uzete na razmatranje. ponavljam, ne opravdavam nasilje, ali jednu ovakvu chisto politichku prichu porediti sa nasiljem u porodici je neukusno. naravno zajednichko im je batinanje, ali to je samo kraj dosadashnih dogadjaja u pozorishtu i treba ga osuditi ali ne treba ni u senci tog zaboraviti ranije stvari. ovo je sluchaj u kom ne postoji negativac i pozitivac i kada osudimo negativca sluchaj je reshen. odve ima mnogo vishe negativaca i osudom jednog je samo zapochet posao.


Zar ne mislite

Da su ti glumci svojim stavom i nepoštovanjem autoriteta možda i zaslužili malo batina?


izesh komentar

komentar ti je glup do j**a. mozda je pokushaj simpatichnog sarkazma, a ako jeste totalni je promashaj!!! ako si ozbiljan onda si debil.
navijachki komentari su uvek jednostrani. biti na nechijoj strani ili protiv njega samo zbog njegovog zvanja ili partijskog opredeljenja, ma koje ono bilo, je plemenski rezon. nadredjeni i podredjeni mogu biti jednako podli. pozicija sa sobom ne nosi moral, ali nosi odgovornost i svako treba da odgovara za svoje postupke bez obzira na neodgovornost drugih.
evo primera: kradja kojekakvih vrednih stvari u saveznoj skupshtini 5-og oktobra se ne moze opravdati chinjenicom da je sloba bio diktator. sloba jeste bio diktator, ali su i ovi bili lopovi.


Zar ne mislite

Sorry, greškom dva puta isto.


od kako sam van otadzbine

od kako sam van otadzbine pocinju iluzije o Srbiji da rastu. ove stvari dobro dodju da se oslobodim tog korova.

mali smo narod, genetika nema nekog izbora...


Torture never stops, take 2...

Što bi reko drug Frenk Zapa:
"Torture never stops"...

..tako i za radni narod iz Pozorišta Mladih, muke tek počinju. Na smenu Kneževića se čeka do 16.februara. Za taj dan je zakazana sednica gradske skupštine kada će mu bratija reći "Odmori se, Tomislave"... Da li?

Iz prve ruke, tj. iz štrajkačkog odbora saznajem da mesto za novog upravnika, direktora, velikog gurua Pozorišta Mladih nije planirano za nekog od štrajkača.

Ne! To nije formacijsko mesto za nekog ko je 20-30 godina jeo 'leba od rada baš u tom pozorištu. Za to mesto je dugo pripreman (4 meseca, najmanje) svež i kadar kadar. "Klub" za koji igra "novo meso" mogu samo da pogađam...

Domaći film... tri slova ... treće slovo "Se" ili "A"?

Iz razgovora sa radnicima pozorišta čuo sam sjajnu rečenicu koja je umalo koštala radnog mesta osobu koja ju je ispregla.

(Septembar 2006, štrajk samo što nije buknuo)
"Direktore, dajte ostavku! Idite, šetajte unuka!"

Nego da se vratimo na temu. Pa, šta kaže Vladeta?


Ističete se, Brežnjev...

... ako, ako. I link umete da stavite. Ja na primer ne umem. Znači, niste od juče. Dobro je.

A sad bez šale. Imate neke informacije, očigledno iz prve ruke. Pa dajte, podelite ih ovde sa nama, bez pantomime. To u najgorem slučaju samo može da ode tamo-gde-treba, a zar nam to nije i cilj. Verujem da ste na tu vrstu zastrašivanja otporni (vidi vam se iz muzičkog ukusa). Evo, poslednja rečenica iz Biljaninog posta je ova...

Quote:
Kolegama iz Pozorišta mladih želim da im uzbudjenje ne zamagli razum i da dobro paze koga im pobeda donosi.

...ako nešto znate o tome, recite.


Gde bas on i to u Parizu