Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Pismo Vladeti Jankovicu (i dodatno obaveštenje)

*Otvoreno pismo Vladeti Jankoviću, visokom funkcioneru DSS-a, predsedniku Upravnog odbora pozorišta Atelje 212, dugogodišnjem profesoru antičke književnosti (i drame), čoveku koga moj blog nervira, ali ga ipak čita. I koji zna šta je pozorište. A šta nikako nije.

Profesore, kolege iz Pozorišta mladih su me zamolili da se priključim njihovom protestu i da im pomognem. Evo činjenica: Tomislav Knežević, na mesto direktora Pozorišta mladih u Novom Sadu postavljen kao marginalan glumac, bivši član JUL-a, a pre svega član Vaše stranke. Ovaj čovek sprovodi teror nad kolegama, koji je noćas kulminirao pojavom maskiranih napadača u zgradi pozorišta. Batinaši su, po nečijoj instrukciji, surovo pretukli trojicu glumaca, od kojih je jedan zadobio teške povrede. Žive glave su spasili bežeći kroz prozor, bežeći u policiju, gde je čitav slučaj prijavljen, javnost obavestena, a vladavina Vaše stranke ponovo obrukana. Nema potrebe da objašnjavam da batinaša u Srbiji nije bilo od leta 2000. godine, nema potrebe da insistiram na svim detaljima ovog nasilničkog akta, koje možete naći u svim medijima, kao i na ovom sajtu ovde i ovde Profesore Jankoviću, u ime stida koje ste osetili u noći cike i pijanog valjanja na glavnom beogradskom trgu, u ime časti profesije kojoj i sami delimično pripadate, u ime obične, ljudske sramote, obavestite neobaveštenog da priveže kerove, povuče onoga koji najmi batinaše, prestane da preti i prizove se svesti. Pozivam Vas da urazumite rukovodstvo svoje stranke i pojasnite onima kojima je vlast oduzela razum, da se ova igračka izmakla kontroli. Niko Srbijom nije vladao doveka, posebno ne batinama i pretnjama. Brzo će i ovo proći, pitaće nas jednom ljudi gde smo bili i šta smo činili. Biljana Srbljanović , dramski pisac

OBAVESTENJE SVIMA Kako javlja Jelena Krajsic juce, nešto posle 16 časova, odbornici DS-a i G17 plus su ušli u kancelariju potpredsednika Skupštine grada Rada Marinkova i odlučili da tu ostanu dok se ne zakaže sednica parlamenta na kojoj će biti smenjen direktor Pozorišta mladih. Kasnije su im se priključile kolege iz LSV-a, a pozvani su i gradjani da im se pridruže. Kadrovska komisija zasedaće u 11 časova i predložiće Skupštini grada smenu Kneževića. Izvori iz Novog Sada navode da je narodni poslanik DSS-a, Željko Tomić juče održao sastanak sa potpredsednikom Skupštine grada Radom Marinkovim i Miroljubom Lješnjakom iz DSS-a, gde je dogovoreno da direktor Tomislav Knežević bude smenjen. Za sada nema informacije o krivičnom gonjenju, kao ni o tome dokle je stigla policijska istraga povodom batinanja glumaca. Konferencija za stampu povodom ovog dogadjaja zakazana je za 11 časova. Kako mi se čini, stvari će doći na svoje. Da ipak kažem još nešto, a u susret ovom pozitivnom razrešenju dogadjaja. Kao i nakon svake, pa i najmanje revolucije, najopasniji su spasoci koji stižu na belom konju. Kolegama iz Pozorišta mladih želim da im uzbudjenje ne zamagli razum i da dobro paze koga im pobeda donosi. Želim im da im se više nikada ne dogodi da moraju da štrajkuju zbog samozvanaca.


komentatori,

molim vas da razumete ozbiljnost situacije i da se uzdrzite od glupiranja.
evo, ja cu prva.


Ja povlacim moj danasnji blog

iz solidarnosti prema nasim prijateljima glumcima. Sada u ovom trenutku ne mogu vise, a hteo bih.


izvini dule,

nisam ni stigla da ti vidim blog, zao mi je sto si ga povukao.
nije dan zalosti, mislila sam samo da nema glupiranja ovde.

ipak, hvala.


Ma ne mogu

da se zajebavam, kada mi nije do toga. A danas sam se bas zezao na blogu. Mislio sam bice miran i dosadan dan.


Da vidimo

koliko obraza imaju oni sto se razumeju ...sto znaju sta je sta !!!

Vezite kere !


Batinasi ili pozoriste, odaberite sami.

i što god da se mijenja isti su ljudi
i neumitna pravda za slijepce u mraku
i žrtve što tako lijepo pristaju kolažu na tvom zidu majesty

čija krv to kola venama hrabrih
kaži zbogom i nek te proguta noć
snaga
snaga i moć

Džoni


draga biljana...

ja evo konacno prvi put posle hiljada citanja vasheg bloga unosim i jedan komentarcic... iz prostog razloga, sto me citav taj dogadjaj kao mladog glumca u dijaspori i samim time kao kolegu u najekstremnijem obliku pogadja... neverovatno je cuti, kako direktor jednog pozorista vrsi teror nad "svojim" glumcima... molim vas, nemojte me obeshrabriti da se vratim u svoj dragi bgd... zar je moguce da je kriminal (politike) dospeo i do pozorista?
with love, admiration and respect
d.


dragi dejane,

ovo je sramni incident, ovo nije sistem.
u beograd se uvek treba vratiti, uvek.


eh da....

draga moja biljana..
veruj mi da hocu..jedva odoh odatle..ali..trenutno je deviza sve za umetnost..!!!
nego..ja se samo nadam da ce incindent biti razresen, a odgovorni za njega kaznjeni..da ne bude navikavanja na takve "incidente"..


Predsednik Srbije Boris Tadić najoštrije je osudio napad

... i zatražio od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije brzu i efikasnu istragu.

"Ovakve pojave izazivaju opravdanu zabrinutost javnosti. Samo brzo otkrivanje i kažnjavanje počinilaca može dokazati da je Srbija demokratsko društvo i da može da omogući bezbednost i sigurnost svim njenim građanima", poručio je Tadić.


B.Tadic se preterano "opravdano zabrinuo"

zbog ozbiljnih batina , dao je "ozbiljnu izjavu" .

politizacija do bola , do gadjenja .
ko zna koji put : sta nas briga za radikale , ali tadic ...
tako jocicevski zvuci ; da ne znamo da je tadic , moglo je da prodje da je jocic izjavio .


Je l' hoces

da se i mi ostali iz nekih drugih struka potpisemo?


pres konferencija

Na molbu glumaca Pozorišta mladih u Novom Sadu obaveštavam vas da će pres konferencija povodom događaja u Pozorištu biti održana sutra u TANJUGOVOM međunarodnom pres centru ul. Knez Mihajlova br.6 / III sprat u 11 časova!


nekad i sad

MRAKSRBIJA

Dok je barjaka bice I junaka “Junaci se na delu poznaju “ kukavice zauvek nestaju!
Dok slavni slave nekima ni da svane . Svanulo je davno,svanulo je nad Srbijom svanulo je, svanuo je mrak .Zivimo jer moramo kao da je bitno gde i kako zivimo?Kome je do toga ?Mi samo istinu trazimo da nam ne bi neko istinu oklevetao I nase velikane oteo.Lepo nam je u nasoj MRAKSRBIJI sve imamo i nikome nedamo.Iz pecina smo izasli u njih se i vracamo,ali nema zasta da brinemo dok je gmizavaca iz podzemlja u pecinama nam je sigurno.Neka gmizavci MRAKSRBIJU grade oni nocu najbolje rade.Moramo hrabri biti iz pecine pomagati ,najpametniji do kojeg se dodje na kovacki zanat neka podje ,preko bare neka predje kod najboljih kovaca srece,kada veste ruke bude nek se rodnoj zemlji vrati.Cekacemo otvorenih vrata da nam pokaze sve majstorije svog zanata nek iskuje sablju srece neka se zna da gustere niko dirat nece.

Treba svoju istoriju znati ali je ne ponavljati!


U ovome..

U ovome nema prostora za neke uzlete duha vec samo za pitanje: odakle ti ideja ili podatak o pojavi stida u noci teskog zadaha a narocito otkud stid kod neobavestenih prijatelja umetnickih sloboda i razonode?


zato sto taj covek nije bilo ko

zato sto jedini nije bio tamo i to sigurno nije slucajno


Sad mi stvarno nista nije

Sad mi stvarno nista nije jasno!
Mesecima pljujes po DSS-u i sad odjednom TAJ COVEK NIJE BILO KO!
Stidi se!

P.S.
Taj covek je opasniji po Srbiju od Selje i drveta zajedno!


i ako

izlazimo i na ovom mestu van teme u kojoj se krećemo, naravno da čovek nije bilo ko, i naravno da se ne slažem sa izrečenim navodima u P.S.
trebalo bi dosta da znamo pre no što smo spremni da olako karakterišemo ljude bili oni na strani koja nam se dopada ili ne. Bar na ovom mestu!!!


Kakve veze ima strana i

Kakve veze ima strana i dopadanje sa njegovim politickim ucinkom.Ja zelim da ga ocenjujem samo kao politacara i nikako drugacije.
Pitanje:
Sta treba da znam pre nego bilo sta kazem o politici koju on predstavlja?


¿Qué? Quote:TAJ COVEK NIJE

¿Qué?

Quote:
TAJ COVEK NIJE BILO KO!

pa nije ga, biljana, ocenjivala po 'ljudskosti', nego po polozaju - kao retoricka fraza da u txtu uveca negativnu konotaciju... a, moze i da se skonta - niko nije bilo ko :D


THB1 etc, sta ti nije jasno, ti pitaj

to je bolje i pametnije nego da govoris.

nemam cega da se stidim, uzdrzi se od takvih komentara.
za sve:

necu se ovde valjati po blatu sa anonimnim banditima, samo cu ih uklanjati s bloga.
imate ovde druge blogove za zapisavanje.


Nisam cuo da je "covek koji

Nisam cuo da je "covek koji nije bilo ko" osudio batinjanje glumaca u NS. Mozda si trebala Selji da napises pismo. Mozda.

P.S.
Nemoj da vredjas!


THB1NL

Kada bi recimo i bio u pravu, i kada bi taj čovek zaista bio NAJopasniji po Srbiju... blablabla... (zvuči neozbiljno, ali, ajde, hipoteza je), zar tim pre onda nemaš obavezu da se obratiš upravo njemu?! I šta te tu žulja?

Normalno je da razni NGOovi, grupe & pojedinci šalju otvorena pisma kako bi podigli nivo svesnosti o postojanju nekog zločina i izvršili pritisak baš na ljude ili organizacije za koje smatraju da su NAJodgovorniji za zločin.

Dakle, to nije prepiska sa istomišljenicima. To je pritisak na odgovorne. I na javnost.

I način da se inicira građanski otpor.


Sve je to u redu i sa tim

Sve je to u redu i sa tim nemam nikakav problem. Zulja me to da za jednog coveka koji je jedan od najodgovornijih za stanje u kojoj se Srbija trenutno nalazi ona napise da on nije bilo ko samo iz razloga sto on nije bio prisutan na onom jebenom koncertu.

P.S.
Mislio sam politicki opasan za Srbiju!


nisi dobro procitao,

pa peniš bez razloga.


los banditos

Quote:
necu se ovde valjati po blatu sa anonimnim banditima, samo cu ih uklanjati


go ahead, make my day.

od srca srcu.


bas zato i treba apelovati na njega

Nije Biljana rekla da treba glasati za njega a i to sto je podvuceno da "taj covek nije bilo ko" uopste nije afirmativno po njega, naprotiv


hvala,

to nisam znao.


glas...

utorak, 6. februar 2007
Ne ulazeći u prirodu sukoba ostvarenog na relaciji direktor Pozorišta Mladih u Novom sadu i članovi glumačkog i dela tehničkog ansambla istoimenog pozorišta, opravdavajući svaki vid legalne borbe za prava zaposlenih u institucijama kulture u našoj zemlji, verujući da se do izlaza iz već dugo prisutne blokade u Pozorištu Mladih u Novam Sadu moglo doći, povodom najnovijih događaja opisanih u dokumentima koja ovog jutra objavljuju domaći mediji i koje smo i sami primili, vezano za fizičko nasilje koje je tokom jučerašnjeg dana sprovedeno nad tri člana ansambla koja su u štrajku, prinuđeni smo da reagujemo!
Svako nasilje a pogotovo fizičko je nedopustivo i onog časa kada se sprovede diskredituje onoga ko ga je inicirao. Smatramo skandaloznim opisano nasilje koji se dogodilo juče u prostorijama Pozorišta Mladih u Novom Sadu i verujemo da se po pitanju razrešenja sukoba u okviru ovog teatra napokon mora oglasiti nadležna institucija i omogućiti normalno funkcionisanje pozorišta uz poštovanje prava i obaveza svih zaposlenih u njemu.

Za Pozorište Atelje 212
Svetozar Cvetković


postovani svetozare,

nadam se da pored glasa postoje i neke druge mogucnost....recimo da se obustave predstave u srbiji dok se slucaj ne razresi.


Cvetkovic: "Ne ulazeći u

Cvetkovic: "Ne ulazeći u prirodu sukoba ostvarenog na relaciji direktor Pozorišta Mladih u Novom sadu"

Tipican Cvetkovic.


On

k'o da im je poslao molbu da to ne rade????:-))))))


slažem se i tu

...ja Z bar dva puta merim...a ima i zašto


prigusen:)

ovo je skroz u rukavicama. A mozda bi bas trebalo da zadjete 'u prirodu sukoba' i da o tome date svoje konkretno i jasno misljenje. Sa te pozicije mozete i vise od gore napisanog...

The personal is political (or isn't it?)


sonja i jele...

Sonja.....uvek sam smatrao da je neigranje predstava kao reakcija, totalno neproduktivno, bilo kojim povodom, pa i ovim...akcija, bunt, izraz i manifestacija direktno na sceni DA, gašenje scene NE...

Jele...
rukavice, tačno, upravo zbog toga što se prema ovim ljudima postupalo bez rukavica, oveć grubo, neprimereno, besmisleno. Mislim da se stvar mora dovesti u red, a kao što sam i sam rekao intervencija sa batinjanem diskredituje onoga ko je naručio. U prirodu sukoba možda možemo ući, ali nisam taj koji bi trebalo da arbitrira u nekom drugom teatru, ako je sada ovde bilo kakva arbitraža potrebna. Nije.Očigledno je, zar ne. Glupo je da se doovde došlo, da bi se sad nešto rešilo, trebalo je ranije.


onda akcija, bunt na sceni....bilo sta, prekidanje

sta ja znam...da se ne ponovi, da se cuje, zna...da nisu sami


slažem se

u ovom trenutku na sceni Ateljea 212 i JDP-a, ansambli predstava Zmijsko Leglo i Brod za lutke, čine sve da se čuje, bar pred publikom pred kojom se nalaze!!!!


Gospodine Cvetkoviću,

ako sam razumela, publici se na ove dve predstave cita vaše saopštenje o nasilju nad glumcima u Novom Sadu.

Tako bi trebalo u svim pozotrištima i na svim predstavama u Beogradu i Srbji.

Protest, makar i u čitanju saopštenja treba da se čuje sa pozorišnih dasaka.
U Ateljeu 212 prvo i pogotovu i zbog činjenice da je gospodin Janković u Upravnom odboru pozorišta.

Osim toga, njemu nije ovo prvi gaf u poslednje vreme. Sećamo se da je pritiskao (iako se pravdao kasnije) i oko kinskog filma.

Ali ko duže pamti, dok je bio samo profesor (malo li je ) na Filološkom, vrlo je bio saglasan sa protestima protiv radikalskog dekana Marojevića i učestvovao sa svojim studentima svakodnevno na tribinama na fakultetu.

Ako on ima kratko pamćenje, ja nemam.

Jasna Bogojević


...

sve tačno...što se tiče UO, čitanja u A 212 i JDP, i koliko i ja pamtim, a pamtim angažovanja prof. Jankovića, o kojima govorite...


Gospodine Cvetkovicu

Srpsko narodno pozoriste iz N. Sada je do danas (6. II) svakodnevno citalo svoja saopstenja u vezi sa strajkom "lutkara". Nije pomoglo. Nije se culo. Danas (cuh to na Ra-Bgd) spustaju zavesu. Nije bilo drugog resenja.
Kad sam to cuo, prva asocijacija koja mi je prosla kroz glavu je bila: Boze, zar nad Srbiju pada totalni mrak (Kad se zavesa spusti, gase se svetla)!
A onda i zestoke (nije preterani epitet) dileme: zasto nasiljem na nasilje; zasto ljudima (ovde sam u dilemi da li reci ljudima ili publici) uskracivati iluzije (one koje pozoriste donosi); zasto komfor sna iz pozorista ne davati na dar (ljudima ili publici) i kad je najteze ?... jer i drzave, recimo, ratuju, ali pozorista rade. Verovatno to znate bolje nego ja.
Ipak, mislim, da "zavesu treba spustiti". U Srbiji, izgleda, ne moze drugacije. Samo radikalno (ne i radikalSKo). A svi (ne bas SVI) se plase toga radikalnog iako se cesto priziva i upozorava da ne moze drugacije.
Iako ovde govorim o MRAKU, samo da svima kazem da sam (ipak) danas cuo i DVE lepe vesti, a kad je srpsko glumiste u pitanju (ova o batinanju je, cini mi se, ipak sve zasenila):
Ovdasnja stampa (u Kvebeku) danas pise da je Biljana Srbljenovic kao dobitnica Evropske nagrade Nova pozorišna realnost za 2007. godinu, dobila "pozorisnog "Nobela"(citirano)", a druga vest je: amateri (pozorisni) iz Toronta spremaju predstave za dva dogovorena gostovanja u Evropi (Engl. i Svedska).
I kad se ugase svetla, ono je tu. Kao sredstvo borbe da nikad vise ne bude ugaseno. Treba samo ponekad "pokazati i zube". Biti odlucniji.


razumem vas

ali drugačije mislim, i naravno trudim se da i sprovedem. Objasniću vam ukratko. Mi se akcijom "spuštanja zavese" možemo solidarisati, pokazati "svoju moć", "boriti se", ali to nije naše sredstvo, naprosto je nedelotvorno. S početka devedesetih bilo je prilika na koje smo, zbog svega što se dešavalo u zemlji u kojoj živimo, pozivani da reagujemo "spuštanjem zavesa". Zajednički smo, bar u A 212 došli do nekog rešenja koje je bilo daleko delotvornije. Igramo predstavu "Očevi i oci". karte bi planule početkom meseca, prepuno u sali, na ulici nemiri, mi "zabavljamo" narod. Zar je to što činimo "zabava"? Negde početkom drugog čina u jednoj od najuzbudljivijih scena, staje sve, Petar Kralj prekida svoj monolog, neko mu na scenu donosi list sa odštampanim tekstom i on ispred svih učesnika predstave čita naš stav, protest, bunt, glas kojim bezglasno urličemo na sistem u kome živimo!!! Tajac u sali, potom veliki aplauz, svi učesnici na sceni ga "izdrže", potom se u trenu povuku da bi Pera nastavio Selenićev monolog. 400 ljudi u sali, siguran sam da to neće zaboraviti, kao što bi lako izbrisali iz pamčenja nezadovoljstvo da je te večeri "zavesa bila spuštena"!!!


Samo Svetozare,

što je tada VJ. čuvo sebe a ne studente, jerbo su svi dobili otkaze. Ne baš svi ali on i Aca Ilić svakako. Tako da su studenti njih štitiili a ne obratno.

Jasna B.


Izgleda da je RTS...

...objavio vest o batinanju.
To bi moglo značiti da je taj Knežević "otpevao".
Dokle ćemo morati gledati šta je objavio RTS?


Ovo je ipak

jedno retoričko pitanje, zar ne?
Mislim, nažalost, moraćemo gledati i pratiti, sve dok je RTS to što jeste u državi srpskoj.


samo jedan osmeh u mraku

hvala za m.
s


Sonja..

...vidi se.o)


još jedan svitac

još jedan svitac...
inače su novosađani jako uzrujani, ne znam jesi li čula. ja se malopre osvedočila tlf.


Šta se događa...

..ima li nešto novo?


eno dole

BoL stavila link na anđelića.
za normalne (novosađane) znam da su jako zabrinuti, da su jako napeti zbog eksplozivne rs/dss-smeše na koju ipak nisu navikli.
i ono što sami znate (ili se tičemo?), da je za njih ovo još gore nego kraj devedesetih. hoću reći, ovo vreme doživljavaju kao još gore.
tačno, lako se i brzo zaboravlja (to odgovaram na ono dole).


Retoričko, dakako...

...dok je surovi indikator naše društvene bolesti.


upravo to

upravo to.
poz.


biti ili ne biti:)

Pa glupo je, strajk traje vec neko vreme i cela prica stojala je negde u nekoj nisi iza drustva, iza branse sa povremenim reakcijama. Mozda je Atelje 212 vasa kuca, ali prebijeni glumci su ipak vase kolege, vasi sugradjani znaci nisu Drugo! Ne mislim da treba bilo koga da bijete, da samarate ili arbitrirate, samo mislim da treba biti jasan i glasan, pogotovo ako ste u prilici da se vas glas cuje.


danas

su svi reagovali upravo jer je došlo do besmislene akcije nasilja koja se ovako završava. Štrajk glumaca Pozorišta Mladih već dugo traje ali njegova priroda naravno ni sada nije, a verovatno i nije bitno da svima bude jasna, ono sto je bitno jeste da u svom štrajku ljudi koji su bili na sceni sve ovo vreme ništa nisu razbili, a da se njima desilo, ne slučajno nego namerno da im je "neko" glave razbio. A jasno je KO. Na tom mestu nema više vremena za štrajk i strpljenje.


rukavice

pre bih rekla rukavica je bacena.........ah da,
sta vi podrazumevate pod ovo; stvar treba dea se dovede u red; u zemlji srbiji je nered od kako sam se rodila.ljudi se navikavaju na nered kao da je red .vi kazete glupo je da se dovde doslo,umesto da se pitate kako glupom objasniti da je glup i da pravi stetu ......... i sta sad; trebalo je ranije nesto resaviti.a sto ne moze sad?


Ne bih

rekao da je ovde iko glup, a pogotovo ne da se glupom treba nesto objasniti.
mislim da je pravo pitanje gospodinu Delicu; sta vlada misli da uradi da se ovo vishe ne dogodi, jer ovde se radi o organizovanom kriminalu koji je direktno povezanam sa politicharima i politikom koja stoji iza svega?
Molim vas da mi odgovorite na ovo gospodine Delicu!


jel moze jedna digresija:

@ SC
jel moze jedna digresija: zasto studenti vise ne mogu za 'dz' u atelje, ako nistu popunjena mesta?


studenti

mogu u atelje sa studentskim kartama koje su sa najvećim i prihavtljivim popustom, studenti FDU mogu for free, jer su studenti vezani usko za profesiju. zar nije logično.


ok, hvala na odgovoru. ako

ok, hvala na odgovoru. ako jednom bude bila neka tema priblizna tom pitanju, postavicu neka pitanja dalje.


Bljuv

Zaboravili ste mir u svetu.

Ali ne ipak nemoj, ko zna kakve su namere polučoveka Vladete pa da se ne naljuti.


masane, evo ja miss mokre majce,

ne razumem glupa sta si tacno mislio da kazes.
mozes ti to jos jednom, za mene glupacu?


Atelje

Eh sad "glupaču", nemoj tako.
Nisam mislio na ono što si ti pisala nego na ovo saopštenje Ateljea koje zvuči kao da su ga pisale misice(može i mokre majice).


pa meni si reko, ja zato.

miss krasica (2. pratilja)


eeeee, pa ne bih ja...

.... mene zajebavala!

XXX (X3)


Svako nasilje a pogotovu fizicko je nedopustivo.

Crni Svetozare, koje nasilje je po tebi bar malko dopustivo da idemo da se siti nasilujemo? A smiranje se vidi i u mraku akmoli u blogu. Idibidi direktor.


blablabla

kad moram da kažem....


A

zar si do sada drugachije govorio?:-)))


nikad

ali vidim da mi treba prevodilac


Crni Svetozare

Ovo blablabla ti je jaaako tanko. Strihuj to. Bolje pitaj kako si provaljen (odgovor neces dobiti) a ti pocni bar malo da radis na sebi , direktore. Inace da je ono o smiranju blablabla ti za to ne bi napisao da je blablabla nego blablabla......................


svaka čast!!!

.


hvala majstore!!!

.


zelenovicu and co

sta ste navalili na cvetkovica, sta vam je bre?
covek je zakacio zvanican protest svog pozorista, ja mislim da je to vise od jebenog bloga.
sta sad treba, da ide po ns-u i licno uhapsi govno?
dosta svadje oko svake teme.


Dajem svoj (beznačajni)

Dajem svoj (beznačajni) glas podrške Biljani Srbljanović i Svetozaru Cvetkoviću, naravno i glumcima Pozorišta mladih u Novom Sadu. Zaustavimo nasilje u Srbiji!


Biljana,

molim te izvini za ovo ali kada i bez secanja na neke licne bright moments na sceni Pozorista Mladih (Rez na nebu-Kugla) i kiselu atmosferu, vidim samo frazu do parole i obrnuto, prelivene ego umakom, sav se nakostresim. Ti bar znas kako je to.


Ljudi i metodi

Promenili smo vlast, ali ne i metode.

Da sam ja imao nesto protiv konkretnih ljudi iz SPS-a ja bih se uclanio u SPS i vikao protiv njih. Ja sam hteo da se promeni sistem. U cemu je onda ikakva razlika ako i dalje imamo batinase, samo sto ih sada placa DSS umesto SPS-a?


Biljana...

...neću se glupirati, ali moram da izrazim skepsu.
Ovo tvoje uljuđeno pismo i apel na razum i savest,te profesionalnu solidarnost, adresirano na profesora Vladetu Jankoviću, mislim da neće naići na odziv, iako bih bio jako srećan da grešim.
Evo zašto to mislim:
a) vlast i moć menjaju ljude i prekomponuje njihov vrednosni sistem, a g. Janković je istaknuti nosilac vlasti i moći.
b) vlast koju u određenoj meri reprezentuje g. Janković, baš ovih dana vežba bežanje od bilo kakve odgovornosti, proglašavajući sami sebe "tehničkim" i "nevlastnim".
c) vlast u kojoj učestvuje g. Janković ima manir da u kritičnim trenucima kaže otprilike - to me pitaš a gori Hilandar-.
Partoikratije koje sada vladaju Srbijom, ostavljaju malo prostora ličnoj savesti i ličnoj meri ukusa.
Da nije tako, ne bi bilo ni onoga koncerta kojega pominješ,niti bi upravnik - batinaš već četiri meseca činio zulum u pozorištu mladih.


Dragi moj Drago,

ja radim sta mogu. obracam se onom kome mogu i za kojeg ipak verujem da moze da zaustavi nasilje

inace, iako se ne odnosi direktno na temu, da kazem i ovo: ne mislim da kostunica bezi od odgovornosti, on sprovodi vrlo jasno ono sto je zacrtao prvog dana, polako i sigurno ubija drzavu koju ce radije gledati u izolaciji i gladi i na pragu nekog novog rata, nego sto ce odstupiti i priznati poraz.
i milosevic je bio takav pred pad.


Ja sam pun poštovanja...

Ja sam pun poštovanja za ono što radiš draga Biljana. Znam da ćeš "pritisnuti do daske" i da će ovim "ribarima ljudskih duša", kad si ti tu, biti znatno teže.
Ali, kratkoročno gledano, "strepnja mi je dublja od nade", što bi rekao "otac nacije".
P.S. Slažem se sa onom opaskom, a napisao sam da "vežbaju", odnosno odigrajavu "lažnjak"..o)
Pozdrav i pritisni ih...


déja vu

da, na nasu veliku zalost, poptuno si upravu, biljana. neodoljivo podseca na déjà vu...


Process

Zna li policija ko su batinasi ? Jeste da su nosili maske ali... Hoce li biti processa ? Sudjenja ? Zatvora ?
Dok neki (Batinashi, a POSEBNO oni koji ih placaju) ne dobiju presudu od po (bar) nekoliko godina zatvora... ma nek je i nekoliko meseca... ovo nece prestati.
Ne ostavka, ne suspenzija, ne premestaj - ZATVOR!


I ako bude zatvora

bice lepse lezati tu robiju nego sto vecina ljudi u srbiji na slobodi moze sebi da priusti. Setimo se kako se lezao zatvor zbog procesa bombardovanja RTSa?
Najezio sam se kada sam cuo sta se i kako odigralo i svi znamo ciji je to pokusaj ostajanja na vlasti bio. U ovolikoj zalosti za nastavkom takvih desavanja bolje je samo reci... bez komentara.
Mogla bi da se pokrene inicijativa za smenu i odgovornost popularnog mocnog DSSovca.


Moj

prijatelj iz Pozorišta mi upravo javlja sms-om da su novosadske demokrate trenutno u skupštini grada , sa zahtevom za smenu Kneževića.Kaže mi i da je vrh DSS-a(ne precizira ko od njih) doputovao iz Beograda u Pozorište mladih, kod štrajkača.


Osuđujem napad na glumce Pozorišta mladih u Novom Sadu

Želim, posle mučnog događaja u Pozorištu mladih u Novom Sadu, da se pridružim onima koji osuđuju sve forme nasilja u našoj zemlji. Batinaši moraju postati samo ružna uspomena tamnih devedesetih godina prošlog veka. Umetnici, kao i svi drugi građani Srbije, imaju zakonski utemeljeno pravo na štrajk. Nedopustivo je da konflikt u pozorištu u Novom Sadu tako dugo traje. Nužno je što pre uspostaviti socijalni dijalog i naći prihvatljivo rešenje.

Predsednik Tadić je danas osudio sinoćni napad i zatražio od istražnih organa i pravosuđa da pronađu i kazne napadače.

Očekujem da će se sve druge demokratski orijentisane stranke, kao i kulturne institucije naše zemlje pridružiti njegovoj osudi.

Pokrajinski premijer Pajtić me je večeras informisao da se nalazi sa skupštinskom delegacijom DS, koja se pridružila glumcima, i od 16 časova okupira kabinet potpredsednika skupštine grada Marinkova (DSS) gde će ostati sve do podnošenja ostavke direktora Pozorišta mladih Tomislava Kneževića.

Želim povređenim glumcima da se što pre oporave. Moramo se mobilisati protiv nasilja.


Djelic: "Želim povređenim

Djelic: "Želim povređenim glumcima da se što pre oporave. Moramo se mobilisati protiv nasilja."

G. Djelicu, nisam bio na blogu poslednjih dana pa me zanima sta je bilo sa onim apelima roditelja pobijenih vojnika i pitanjima nas blogera vama upucenim? Hocete li se mobilisati i u tom pravcu?


...

...


drugari, ajmo da probamo

drugari, ajmo da probamo nekako da ostavimo ovu malu raspravu za blog B.Dj., a?
pliz?
mnogo je bolna tema...
hvala.


BoL..

..tvoja molba je za mene zapovest.o)
Pozdrav,


ej zox

kapiram da si iskorisio priliku da podsetis gosn.djelica na
NASILJE U SRBIJI.


Bronx, na drzavno

Bronx,

na drzavno organizovano nasilje - da budemo precizni.


nije "državno org. nasilje"

već par bilmeza sa vezama u radikalnoj i u dss
(barem što se može po vestima zaključiti).

elementi državnosti, hoću reći, ne državnost celokupna.


Ja

bih ipak rekao da jeste drzavno organizovano nasilje!:-)))


iksplejn, Kazezoze,

kako to misliš?

video sam kod nebojše na blogu da glumci kapiraju da je to neka vrsta nasilja nad kulturom u zemlji koja ima ulogu 'probnog balona', tojest, ako im prođe tamo, onda mogu tako u svakom gradu u srbiji da postupe.

mislim... umetnost nije niko nikada ugušio: ne inkvizicija, ne crkva, ne hitlerijanizam, ne franko, ne staljinizam, ne verujem ni da će kina u tome uspeti, a još manje nekakve naše siledžije i čobani. zato kapiram da se ipak radi o elementima a ne i celoj državnosti, pošto ćemo od skora tu imati i ljude poput onog momka bože iz nekog gornjeg posta.


Ako

glumci tako kapiraju, ne znachi i da dobro kapiraju.
Ne verujem ni da ce umetnost biti ugushena , ali ako iza ovoga napada stoje ljudi iz politichkog miljea vladajuce stranke, onda je to organizovani kriminal iza kojeg stoji drzhava.


Indikator državnog nasilja

Postioji jednostavan test za određivanje prirode nasilja: ako batinaši i naručilac ne budu brzo uhapšeni i osuđeni na dugogodišnje kazne, onda je jasno da su to državni službenici sa važnim državnim zadacima.


cula sam danas vic:

sta dobijes kad okupas kostunicu? prljavu vodu i cistog radikala:))


pa to nije vic... :D

pa to nije vic - suva istina :D


O, bozhe :)))) Vic je do

O, bozhe :))))
Vic je do jaja, a najgore je shto i nije vic nego istina :))))))


hmmmm

bljutavo, nisko, bezobrazno


mislim

stvarno...


Lepo g. Đeliću...

...lepo je da ste reagovali.
Samo mala ispravka. Potpredsednik skupštine se preziva Marinkov. To je onaj što je svojevremno pretio vojnim pučem.
Ovo na žalost nije izolovano nasilje. Ono je zbog prirode ustanove o kojoj se radi i činjenice da su glumci javne ličnosti postalo vidljivo.
Ali, svakodnevno je nasilje sličnih grupa i tipova nad Romima poslednjih dana. U više gradova.
O tome se ne priča. Ako budete premijer nadam se da će te imati adekvatnu strategiju za borbu protiv nasilja.


nije mi do smeha

ali evo vam ipak jedan :) za marinkova. prosto što sam i sama zamalo zaboravila, podsetili ste me.


Nepodnošljivo lako...

..zaboravljamo. I onda nam se ponavlja.


Mislila sam

da se ovakve stvari nikada više neće događati u Srbiji kada smo je onda 5. u mesecu oktobru na silu oteli od otmičara i vratili joj slobodu, ali sada kao da sam u horor filmu, a onaj Džejson ustaje i ustaje iznova da nas juri. Upokojite ga već jednom zauvek! DOSTA!


skepsa po pitanju zvanicnih

skepsa po pitanju zvanicnih izjava politicara!
reči, reči, reči...


Moram ovako šmekerski

bez persiranja, da ti kažem:

koji si ti LAF, Božo, to nije normalno!


Zaista je ogavno da se ovako

Zaista je ogavno da se ovako nešto još uvek događa; što je inače direktna posledica prakse da partije na vlasti misle da ima vlast automatski donosi tapiju na sve u državi, pa tako i da smenjujuju i postavljaju, i da to, "bogom dano pravo", brane SVIM (najprljavijim) SREDSTVIMA.
Smatram da je pismo koje je Biljana uputila OK; jer se direktno obraća dotičnom gospodinu, stvar je opšte kulture i lepog vaspitanja da to učinite pristojno.


o kakvoj smeni direktora

pricamo, taj covek mora pod hitno u zatvor, pa za njim i pocinioci. U zemlji gde zivim on bi dobrovoljno otisao u zatvor, jer bi ga ljudi lincovali. Policija je samo saucesnik u svemu tome. Pa zar nismo u stanju da blokiramo grad i pohvatamo te barabe?


uz najvece razumevanje tvoje ljutnje,

nije na gradjanima da vitlaju batinase i nalogodavce, vec na vlasti da nas zastiti od svojih kerova.

blokirati grad? cela drzava je blokirana politikom premijera u ostavci vec nekoliko godina!


Sram ih bilo!

Sta rade ovi iz vlade.Podcenjuju nas sve redom.
Muka mi je vise od "njihovih ljudi". Sramno za jednog doktora prava.
Obavestite se i vezite kerove, ponasajte se vec jednom kako dolikuje pristojnom i savsenom coveku!
Jeste da je Srbija zemlja seljaka ali nemojte od seljaka da pravite seljacine, opasno je!


Biki,

Quote:
cela drzava je blokirana politikom premijera u ostavci

U pravu si. Kažemo metiljavi, krmeljivi, neobavešteni i u stvari tim podsmehom mislimo - neaktivni, i dajemo mu vrstu oprosta za veoma aktivne zločine. Radi taj, i tačno zna šta radi.


Draga Biljo,

to je tačno da nije na gradjanima da vitlaju batinase i nalogodavce, vec na vlastima da nas zastiti od svojih kerova.

Ali danas smo na vestima B92 čuli da je Jočić zaposlio u policiji dvojicu sa debeeeeelim kriminalnim CV (oružane pljačke, nasilje etc). Imenom i prezimenom. I kaže se dalje, to im je izbrisano iz ne znam čega, dosijea valjda, pa je kao da i nisu osuđivani ( a ni počinili dela za koja su suđeni). Jedan mu je drug iz detinjstva ili mladosti.
Osim ove sitnice, taj direktor pozorišta se našao u dva noću u pozorištu i zaključao se. Kako li je znao da treba da dođe?
On u 'aps i ispitivanje koga je on angažovao, jer je ON znao kad treba da se pojavi u te sitne sate.

Jasna Bogojević

P.S. Kao što sam već napisala negde gore da bi trebalo da se pred svsku predstavu čita neko saopštenje o ovom nasilju, sada se ispravljam, treba čitati tvoje pismo pred svaku predstavu.


draga jasna,

naravno da nije slucajno naisao, to je svima jasno i policija i sud muraju da se bave time.
mislim da pozorista organizuju citanje sopstvenih pisama protesta, a ja i ti da citamo toje i mvoje.

pozdravlja te
biljaNA
(dobijem nervni slom na "bilja":))))))))))


Koji sud? Onaj koji se pravi

Koji sud? Onaj koji se pravi lud kad se Dejan-dupe-glava-Mihajlov ne pojavi na ročištu da li 25 ili 27 puta, a onda dođe, zatraži (i dobije) izuzeće sudije pred sam rok za zastarevanje krivičnog dela za koje ga terete? Dok odrede novog sudiju - pojeo vuk magarca? Je l' taj sud?


Pa, dobro, Larina...

...znamo svi kakvo nam je sudstvo. I još je mnogo gore nego ovi primeri koji uspeju da se probiju do medija.

Ali, šta predlažete?


Draga Biljana,

od mene po tom pitanju nečeš više nikada doživeti nervni slom. I sama sam deci birala kratka imena da ih ne skraćuju razni iz milošte ili nako:)))
Ali ne vredi, Vesna je Veka, a Tanja... Pa molim te, upisali su je kao Tatjanu i to tata joj. Kaže - kakvo je to ime Tanja. I šta sad:)))

Sorry draga još jednom.

Jasna

Izvini se za ovaj trol. Ali vidim da se stvari relativno dobro kreću. Bar je taj diša smenjen i malo pretresan u policiji.

Čekati pa videti.


izvini

mozda je tako u ostatku sveta, ali ovde se jasno radi o teroru vlasti, sto njihovim cinjenjem, sto necinjenjem.
U kojoj instituciji mozes pòtraziti svoja prava, kad su i policija i pravosudje saucesnici tih batinasa.
Moj nick je upravo nastao na ovakvim vestima, vraticu se da vitlam prvo nalogodavce pa onda i batinase.
Sorry da se ne potpisujem imenom i prezimenom, jer znas koliko DB-eovaca vrslja po ovom blogu.
Divim se tvojoj hrabrosti i sramota me je da jedino cetiri zene u Srbiji imaju muda da se suoce sa tom azdajom.
Ja sam jos uvek maloletni princ, koji vredno trenira za taj okrsaj, samo neznam da li prvo da poljubim princesu (Srbiju ) da se probudi iz ovog koshmara i onda azdaji odsecem glavu ili obratno.
Sramota me kad vidim kako u Madjarskoj smenjuju premiera jer je lazov ili kako u Albaniji zamaolo raspustise drzavu jer je opljackala narod, a u Srbiji lazovi, pljackasi, ubice i genocide su najuspeshniji ljudi i svi cute osim cetiri zene i poneki pridruzeni clan.


To je politika guranja pod

To je politika guranja pod tepih, da se gospodin ubedi da je dobro za njega da se ne vidi i ne cuje neko vreme, a onda ako bude dobar moze i da vaskrsne na nekom drugom mestu uz blagoslov crkve i predsednika, drugo mu i ne treba, a i drugi se i ne pitaju da li treba.
Samo ne slazem se sa lincom, to je ipak srednjovekovna praksa:).
Valjda postoje i drugi nacini - nenasilni.


srednjovekovna praksa

za srednjovekovni sistem


hm, a spaljivanje veštica?

mada ima glasova da je i tu praksu srednji vek preuzeo od prethodnih epoha... a da je praksa svoj vrhunac doživela u vreme renesanse...


ne pomaze draga tamo nista

mozem mi da radimo sta hocemo - kao sto je na kraju neke (polu) mucne diskusije, nsarski primetio - This is Balkans, Baby. eto nam ga na.


uh,

razumem, ali...
razumeš: ali.
ne pristajem na balkanski stereotip, iako sam ga (balkan) napustila.
a ni ovde na blogu nije baš sasvim balkan.
nego su mutna vremena.
ili nisam pametna. :)
ne znam.


razumem.

ti neces, a ja bih tamo. meni je to "ali." jedino opravdanje.
a u stvari ne znam ni ja, mutno vidim


pa tim pre,

ako bi tamo.
tim pre su reči "to je balkan" oprostive samo u trenucima malodušnosti.
ali, ma da, razumemo se...
nego, ja ću uskoro, da znaš, bliži se... :)


i dalje

sam za hedonizam i renesansu:), koja BTW lomacu nije izmislila i osmislila.


Pridruzujem se

Pridruzujem se osudi svake vrste nasilja. Nije uteha, ali za nasiljem potezu oni koji drugih argumenata nemaju. Sto vise ljudi pruzi podrsku vece su sanse da do resenja dodje.
Pozdrav svima.


ko je (nekad) bio ko

Ali zar nije komicno, kada vidite Vladetu (a da ne pricam o Vojislavu K.) kako se dimi od stranacke ideologije, kada onako silovito nastupa?

A taj covek jednom bese "ugledni profesor Beogradskog univerziteta" i "poznat u intelektualnim krugovima". Ahahahaha!


Vladeta Janković

može mnogo da nauči od profesora Koraća koji je večeras u 'Poligrafu' u svom stilu održao svojevrsno predavanje zatucanim, neodgovornim duribabama iz vrha vlasti, ljudima koji pretenduju na najviše državne pozicije i u sledećem mandatu. I ja bih voleo gospodinu Vladeti da napišem otvoreno pismo, ali umesto toga predlažem da preslušava večerašnji 'Poligraf' deset, pedeset, dvesta puta, dok ponovo ne nauči ono što je kao drugorazredni političar očito zaboravio.


Ne postoji

prvorazredan politichar:-)))


RE:Ne postoji

Postojao je :(


True, true :'(

True, true :'(


Docek nove godine ...

Pored gospodina Jankovica veselom drustvu ispred skupstine hvalio je i gospodin Ulemek .


Pa on je gledao prenos

posto ima postedu.


Taska, ovo ide u moj...

... Hall of Fame!


Naravno da ce svako normalan

Naravno da ce svako normalan da kaze da je ovo strasno,da je lose i sta sve.
Da se resilo na vreme,do ovoga ne bi ni doslo,al kod nas je izgleda uvek tako.
Lepo sto vidim da gospodin Djelic to osudjuje,predsednik takodje i da treba sve demokratske strane(ma sta to znacilo)da osude,sve je to super.Samo mislim da politicari i ko vec,osim sto osudjuju,treba da resavaju takve stvari,a ja cu da vicem ccc i da kazem da je to uzas,a oni treba da rade.


Биће боље јер горе неможе

Непотребно је истицати да се савремени човек осећа веома несигурним у свему што прелази његово лично искуство,посебно данас, у времену утицаја, јер западосмо,не својом вољом ,у Несигурност Општу.посебно збуњује лакоћа којом се манипулише појединцима у прелазним периодима ,самим тим и непознатим ситуацијама,јер стабилни ставови нераскидиво су повезани са стабилним временима,тако да је Новосадски Догађај само последица свеопштег стања.потрајаће оно незаваравајмо се, и тек ће неке нове, пристижуће генерације, хладне главе, бити у стању да се о времену нашем одреде од чега, ми тренутни, вајде имати нећемо .ако.
но то незначи . . . бити ној.
балкан је ово. историја се дешава ,а већ подуго неприповеда.


Черевићан:

Черевићан: "Непотребно је истицати да се савремени човек осећа веома несигурним у свему што прелази његово лично искуство,"

Ne znam zasto, ali ja sam siguran da su se kromanjonci osecali jos nesigurnijim.


:)

mada, zokster, verovatno nisu imali ovako razvijenu socijalnu svest. ili je poenta upravo u nesvesti?


I ja sam siguran...

...jer su se tada mnogo više preferirale toljage..0))


drago,

zasmejavate me, a to me je sada munjevitom brzinom podsetilo na onu silu viceva tokom bombardovanja...
ali, eno, umesto jankovića ipak bar novi sad reaguje.
- ovo da trolnem natrag, u pravcu teme :)


Hilandar gori, a Vi me pitate za trafike

Ocekujte takav ili slican odgovor tipa otimaju nam Kosovo, a Vi me pitate za neke glumce koji su dobili ogrebotine.

To nam se lupa o glavu sto nisu kaznjeni batinasi koji su tukli studente u zgradi tehnickog fakulteta u bulevaru, sto nisu kaznjeni batinasi iz pozarevca, batinsai koji su tukli aktiviste otpora u proleterskih brigada....

Ne smem ni da zamislim kako ce da nam se obije o glavu sto nisu kaznjeni nalogodavci ubistva stambolica,djindjica i curuvije, sto nisu kaznjeni zlocinci iz srebrenice, nalogodavci i soferi hladnjaca, organizatori drzavnog sverca droge, pronadjene u sefu komercijalne banke.

To sto nije bilo lustracije i otvaranje dosijea, ce tako da nam se olupa u glavu da nismo jos ni svesni.Ovo je tek mali uvod.


shkomi, nažalost

sve tačno, do poslednje. Sistem je debelo ukorenjen. Za sve to ne vidim rešenje osim: građanski otpor.


A

da li bi ti sam sebe kaznio?:-)))


dodatak: i batinasi iz Vladicinog Hana

koji su otporase zverski mucili . Zbog zestine i nehumanosti"tretmana" pratila sam "slucaj" .
koliko se secam , posle kratke suspenzije chair of OUP-a V.H. isti je unapredjen , a njegovi pomocnici su su prosli josh bolje .

Verujmo da je sve ovo tek mali uvod .
Uvod i ono posle nam se vac 'lupa o glavu'


ma daj

koje bre Vi bajke izmisljate stalno. Te bombe pod dzipove, te skinsi u napadu beze od sprejeve (ili lakova za kosu), te sad i ovo. Njih 15 biju njih trojicu, a oni beze li beze, pa sve do centra i taxija. pa trojica da te uhvate imata da te odvale da se ne pomeris tri dana, a ovde pet "profi batinasa" na jednog pa im jos pobegose. Kakav je to bre cirkus, pod hitno smeniti nacelnika batinaske sekcije.


Pa zar i u pozoristu

Strasno!
Nisam upucen u prirodu i istorijat sukoba , ali batinasi u pozoristu, pa jos u Novom Sadu, stvarno nepojmljivo.
Da li ce za ovo neko odgovarati videcemo, ali mislim da nadlezni za jako kratko vreme mogu resiti ovaj slucaj, naravno ukoliko bude postojala dobra volja.
Postavlja se pitanje, sta je bilo u glavi onoga ko je narucio sve ovo i kako je mislio da ce se sve zavrsiti?


valja

uporno gaziti stvar svim legalnim, javnim i aktivistickim sredstvima
u slucaju prebijanja milosa i violete
na primer
stvar napreduje s policijom
identifikovali su na fotkama napadace
sledi suocavanje
ja najvise strepim od sledeceg koraka
i sta onda
toliko drzavnih zlocina stoji tako na pola puta
znamo, zna se i onda nista
po neki sitni napadac dobije neku malu kaznu ali serbokratija ne trepne pritom
i jos nesto: svi ce osuditi nasilje
saopstenjima gnusanjem
ali ljudi, to nije dovoljno, ponavlja se, ponavlja


ponavljanje...

hronologija i detalji
Sve što se dešava sa našim lutkarima, našim glumcima u našem gradu...
I kada vam kažu da niko nije odgovoran - lažu.
"Odbegli" odbornici se mogu zameniti, ako se hoće, jer od njih trojice iz DSS-a zavisi većina u Skupštini grada, gradonačelnica može sazvati sednicu, ako hoće, policija može da poštuje zakon, ako hoće. Mogu da prestanu da brukaju Novi Sad, ako hoće.

Uvek se može biti bahat, ako se hoće.I tehnički i politički.

Nekoliko glumaca, lutkara sa kojima su naša deca odrasla, već mesecima štrajkuje zato što NEĆE bahatost u svom pozorištu, u svom gradu.
Na čuveno: "Glumci su stigli, gospodaru!" u našem gradu je jesenas Vladika odgovorio: "Pa, hapsi, šta drugo!", a noćas "odbegli" članovi DSS-a i vlast SRS-a koja od njih zavisi rekoše:"Pa, prebijaj, šta drugo!"
Bahatost, nasilje i prostota...ponavljanje...


troll

na RTSu, Sandra R.I. & Svilanović o Kosovu

nova moderna floskula: KONSTRUKTIVNO NESLAGANJE

Go figure.

EDIT: Sad kaže Sandra: Podela Kosova je potpuno nerealna opcija.

Svilanović: Samo u ovom trenutku. U krugovima oko predsednika Srbije to je opcija o kojoj se ozbiljno razgovara.

TROLL OFF


svaka cast...

Biljana ,redovno pratim tvoje teme na blogovima i vrlo lepo sa tvoje strane sto si uradila sto si mogla...ali mislim da sve ovo sto mi ovde pisemo,oko cega diskutujemo nece stici bas do pravih "ociju"...Mislim da je Beograd i pozorista u beogradu moglo malo vecu podrsku da pruzi,znaci ne napdam samo iznosim neko svoje misljenje...strasno je ovo sto se desava...STRASNO...ljudi ovo je srbija u 21-om veku...
ali...ako ista ta srbija moze na izborima da da vecinu glasova radikalima o cemu mi onda pricamo...ne zalizm u politiku al samo pravim poredjenje...ovo nekako mora da prestane da se desava...ponasamo se kao pecinski ljudi...ne resava se sve batinama ...al neki od nas to na zalost ne znaju...
pozdrav


Sta pisu sutrasnje novine,

u u velikom serijalu o 300 najmocnijih ljudi u SRBIJI, evo druge polovine spiska, namerno odabran, jer je u njemu nasa naj-Blogerka.

148. Manojlo Vukotić
Generalni direktor i glavni urednik „Večernjih novosti“.

149. Dragomir Tomić
Predsednik „Simpa“ iz Vranja.

150. Aleksandar Nikitović
Šef kabineta premijera Koštunice.

151. Ivica Dačić
Lider Socijalističke partije Srbije.

152. Kori Udovički
Direktorka regionalne kancelarije UNDP za Evropu i ZND.

153. Dragan Kojadinović
Ministar kulture i informisanja u Vladi Srbije.

154. Svetko Kovač
Načelnik VBA.

155. Olivera Labus
Ekspert za osiguranje, supruga Miroljuba Labusa.

156. Mile Dragić
Trgovac vojnom opremom. Vinovnik afere „panciri“.

157. Milutin Mrkonjić
Bivši direktor CIP. Sada visoki funkcioner SPS.

158. Gordana Dostanić
Direktorka Beogradske berze.

159. Nenad Čanak
Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.

160. Bora Stanković
Dugogodišnji predsednik košarkaške organizacije FIBA.

161. Saša Popović
Suvlasnik „Grand produkcije“, najvećeg rasadnika folk zvezda.

162. Verica Barać
Predsednik Saveta za borbu protiv korupcije.

163. Biljana Srbljanović
Dramska spisateljica čija su dela igrana na više od 120 pozornica u svetu.

164. Ljuba Popović
Slikar koji decenijama održava visok rejting na likovnoj sceni.


zar sasa popovic mocniji od mene?

pukla sam.

(sala, sala, nemoj da mi objasnjavate!!!)


Vladeta? Onaj shto skida filmove sa repertoara?

Pa naravno da je mocniji od tebe!
Oli bi ti mogla da dignesh Lepu Brenu na krkache?
Ne bi. Prema tome...

A glede otvorenog pisma Vladeti, to mi s tvoje strane lichi na gastarbajterski sindrom gde, eto, nash chovek ima potrebu da misli lepshe o zavichaju i ljudima koje pamti u njemu.
Vladeta je, bojim se, veoma udaljen od samoga sebe, barem od onog shto predstavlja gospodzama sa Vrachara u neautorisanim romansiranim biografijama rechenog macana.

Kao vaznog shrafa Generatora Ludila Srbije (GLS, bivshi DSS), slusham povremeno Vladetina istupanja pokushavacuji da nadjem bilo kakav smisao u tom njihovom proklamovanom ludilu. Razocharenja su ogromna. Nishta Vladeta nece reci drugachije od onoga shto bi kazao i Obijach Trafika.
Osim neupitnog obozavanja Mudrog Vodje i tragikomichno zarke zelje za novim ambasadorskim nameshtenjem, tog choveka vishe nishta ne pokrece.


izvini Donalde, ali...

Quote:
barem od onog shto predstavlja gospodzama sa Vrachara u neautorisanim romansiranim biografijama rechenog macana

... ovo je genijalno.


...

I can even post a photo! :)


::

upravo tako. "odmrmorio je on svoje odavno" (stojan).

medjutim, otvoreno pismo (kojeg uzgred mogucnost komentara ne chini ni za dlaku otvorenijim) ne pojavljuje se ovde ikao izraz "pozitivne" gastarbaiterske zablude. pre ce biti da je ovde rech o dugo zauzdavanom besu usled nepojmljivo zaludnog i krivudavog razvojnog puta profesorovog (barem je to sluchaj u poslednjoj "petoletki"). na ovom putu iskusnom patoblogu najvishe upada u oko hronichna insufijencija politichke
s(a)vesti.
ali, u srbiji, maloj i haotichnoj, teshko je pronaci choveka ili zenu bez mrlje u biografiji- evo sada kada pokushavam da prizovem takvu osobu u secanje; pada mi na pamet samo chovek kojem je paradoxalno nadimak bio "Fleka", laka mu crna zemlja.
shta li bi on rekao povodom dosadne i vec toliko puta vidjene voznje po zidu smrti srpske "tehnichke" vlade ?


...

Bez mrlje u biografiji...pa nemoj tako strogo.

Evo, iz prve ruke: autorica bloga, Vesna Peshic, Svetlana Lukic, Vesna Rakic-Vodinelic, Srdja Popovic...

Gle koliko zena?! ;)


priznajem, bio sam strog....

priznajem, bio sam strog.... prevideo sam ono samo po sebi razumljivo (opet).
u prirodi je ljudskoj da se lozzi gotovo iskljuchivo na zlo (izgleda).


A Mirjana Miočinović, a

A Mirjana Miočinović, a Nataša Kandić (neka se ne ježe patriote na NK) a Borka, pa BKV, pa Sonja B.... Ima, ima, ali manje muškaraca nego žena. Ivan Čolović, opet žensko, Dubravka Stojanović, Miroslav Prokopijević, Svetlana Vuković...
Ima i bilo bi beznadežno da nema.

Jasna B.


Jasna..

..zaboravila si jedno značajno ime. Na žalost,od skora nije više među nama - Olga Popović.
Pa Latinka Perović, recimo.
Od muškaraca, šta fali Srđi Popoviću, Miodragu Zecu ili Ratku Božoviću.


Ha, lepo ste me nasmejali.

Ha, lepo ste me nasmejali. Deo njih je stvarno O.K., ali sto se tice BKV i SB... Neka se niko ne najezi, ovo je samo jedna poruka u BLOG-u


Šta im konkretno zameraš Niksone...

...šta zameraš SB i BKV. Jesi li možda video da su nešto slagale....


Ne radi se ot tome na sta

Ne radi se ot tome na sta mislite. Pitanje zlocina je civilizacijsko pitanje. U tom delu za mene nema niceg spornog. Neki postavljaju pitanje motiva, iskljucivosti(samo zlocini jedne strane...), ali ja necu o tome.
Postavljam pitanje odnosa BKV prema kucama koje su oduzete za vreme nacionalizacije...
Zatim uvlacenje politike kada se govori o ratnim zlocinima(koji su nesporni)


Jako si neubedljiv..

...a kako možeš govoriti o ratnim zločinima ako nema politike. Do ratnih zločina dovodi zločinačka politika.
Sam rat je zločin.
Za nas u Srbiji je bitno da se suočimo sa tom zločinačkom politikom, zbog sebe, a ne zbog Karle del Ponte.
Ako ti stojiš nesporno na stanovištu da treba razjasniti zločine, šta se onda cimaš, i femkaš, te politika, te jednostrano, te...
Reci mi, jeli treba oprastiti zločincima sa "naše" strane, zato što je neko radio zločin prema pripadnicima našega naroda? Jeli zločin u Srebrenici manji zato što je neko radio zločine prema Srbima u Slavoniji?
Nemoj da relativizuješ Niksone, da ne pomislim kako ste prema zločinima u stranci promenili politiku.
I da ti kažem. Te žene, Biljana Kovačević Vučo i Sonja Biserko su retko hrabre osobe i svojim radom čine Srbiju i naše društvo boljim. To što ih ne prihvata većina, govori o toj većini, a ne njima.


Presuda za zlocin je bitna

Presuda za zlocin je bitna ne samo zbog samog ucinioca, vec i da bi se preventivno delovalo na ostale koji misle tako nesto da cine. Takodje je bitno i da se zlocini objasne u jednom sirem kontekstu, pa i politickom, da bi se jasno znalo kakva se politika osudjuje. Bar je nama jasno da u nedostatku presuda i osude politike koja je dovela do zlocina, mozemo postati svedoci jos jednog stradanja.
Medjutim ja nisam pisao o tome. Meni smeta otvoreno stavljanje BKV na stranu jedne partije koju proglasava kao jedinu sposobnu da nas suoci sa zlocinom. Ja mislim da to nije partijsko pitanje.
Drugo, ja nisam clan nijedne partije. Ni formalno ni fakticki. Od politickih organizacija, bio sam samo clan otpora.
Trece, BKV se bori za ljudska prava. To su svakako i pravo na svojinu i pravo da se slobodno izrazi misljenje. Ova dva su narocito krsena nakon Drugog Svetskog Rata. Angazman BKV i ostalih ja nisam primetio u pogledu ovoga tako da smatram da se tu radi o nedoslednosti.
Takodje smetalo mi je sto BKV nije umela da kaze sta je to genocid, sto je pristala na frazu kolektivne krivice Srba i slicno.
Sto se tice hrabrosti, neko je rekao lako je to kada Pentagon stoji iza tebe. Neko kaze hrabro je to sto rade u danasnjoj Srbiji. I jedni i drugi su u pravu.


Pismo Biljani Srbljanovic

Draga Biljana,

Zahvalan sam Vam za sve sto cinite na ovom blogu.Ne znam da li znate, ali sinoc se u Beogradu dogodio jos jedan stravican napad na Rome.Naime, na predsednika jednog romskog udruzenja je nasrnula grupa batinasa, a kada je na lice mesta stigla policija, ona se ukljucila (!!!) u fizicki napad na nesrecne ljude.Na primedbu jedne od zrtava da je policija duzna da zastiti nevine gradjane, jedan od policajaca je rekao:"Vi Romi ste suvise digli nos.Stalno se zalite na neku diskriminaciju.Zalite se Natasi Kandic ako vam nesto ne valja."
Mislim da se ovo vise ne moze podvesti pod obicnu "statistiku", i da se crne trojke u tamnim nocima opet pojavljuju u Beogradu, i ne samo u Beogradu.Srbija ponovo do guse upada u fekalnu neonacisticku masu.


Dobrodosli u Kenjigrad

...to bi rekao, Fleka...


a mozda i "ZENE nA VLAST!"

a mozda i "ZENE nA VLAST!" (Fleka)

mislim da ne bi bilo zgoreg barem jednom (na)pisati i o stvarima dobrim i ljudima chasnim shto prebivaju pod srpskim nebom ! ima ih sigurno vishe no shto nam se to na prvi pogled ukazuje, dok ih i senka oficijelnog chemera zaklanja.
ja bih, recimo, rado naveo par primera ali kako je jako kasno zaista mogu da se setim samo onih kojima se ovih dana bavim i vec dugo nisu vishe medju zivima:

Danilo Kis- kao "poslednji jugoslovenski pisac" i dosledni, kao od boga pozvani demistifikator knjizevno-nacionalistichke "cosa nostre".

Dusan Makavejev, kao jedan od najvecih zivih svetskih rezisera danas; i kao moralno-politichki gorostas.

naravno- pomenimo josh jednom nashu "domacicu" kao vrlò hrabru i angazovanu srpsku dramsku spisasteljicu "chije se predstave sa velikim uspehom igraju na 120. scena shirom sveta".

"Les philosophes: le monde n'a pas d'âge.
L'humanité se déplace, simplement.
Vous êtes en Occident, mais libre d`habiter dans votre Orient...
Et d'y habiter bien. Ne soyez pas un vaincu."

Arthur Rimbaud


Bez insinuacija

Mislim da je uvijek vazno spomenuti na koju biografiju se misli? Politicku? Porodicnu? ... Znate kako je: vrline javne, poroci tajni.
Kao ilustraciju navodim npr. Martin Luther Kinga, koji je pred kraj toliko bio zaglavio u ljubakanju s drugim zenama, da su ga vlastiti suborci poceli smatrati smetnjom za stvar ciji je simbol bio. Otuda i poticu spekulacije o uroti u vlastitim redovima koja ga je navodno na kraju kostala zivota.

Da ne bude zamjene teza: ne vjerujem u tajne urote, na impliciram nikoga konkretno iz domace price!


I onda se ekipa iz DSS-a oglasi ovim čudom:

Pronašao na DSS sajtu, na kojem sam se obreo u želji da ih malo mučim mailovima za njih neprijatne sadržine....

06.02.2007.
САОПШТЕЊЕ
СРАМНО ЈЕ ОВО ШТО СЕ ДОГАЂА У “ПОЗОРИШТУ МЛАДИХ” У НОВОМ САДУ

Сви функционери градске власти Новог Сада за које се неосновано претпоставља да заступају ДСС, приватна су лица које Странка не признаје као своје кадрове. Дубоко смо огорчени што се једној значајној културној институцији догађају овако драматичне ствари

На основу одлука највиших страначких органа, Демократска странка Србије не учествује у власти у Новом Саду. Кршење одлуке да се у Новом Саду уђе у коалицију са Српском радикалном странком и Социјалистичком партијом Србије управо и довело је до распуштања Градског одбора Новог Сада. Сви функционери градске власти Новог Сада за које се неосновано претпоставља да заступају ДСС, приватна су лица које Странка не признаје као своје кадрове. У такве спада и господин Томислав Кнежевић, директор “Позоришта младих” у Новом Саду.

Културна политика Демократске странке Србије изричито налаже да се сва именовања руководилаца културних установа морају обављати на основу јавно расписаног конкурса и програма кандидата. Ни Одбор за културу ДСС као радно тело Савета ДСС, ни Одбор за културу привременог Градског одбора Новог Сада нису ни расправљали, а поготово нису предложили господина Томислава Кнежевића за место директора “Позоришта младих” у Новом Саду.

Дубоко смо огорчени што се једној значајној културној институцији догађају овако драматичне ствари.

(Kraj saopštenja)


Inace,

prva tri mesta na tom spisku drze ova tri coveka,

1.Miroslav MISKOVIC

2. Boris Tadic

3. Vojislav Kosatunica,

Tek na desetom mestu je Patrijarh Pavle,

a kako sam video Vladete Jankovica nema na tom spisku, te se namece pitanje i zakljucak, ko je utcajniji i mocniji u javnosti Srbije, pisac otvorenog pisma V. Jankovicu,

ili sam pisac tog pisma, to jest BIljana Srbljanovic, kako bar ovaj spisak potvrdjuje, BS je mnogo uticajnija.


i didnt get the point

sta je ovo:
"ko je utcajniji i mocniji u javnosti Srbije, pisac otvorenog pisma V. Jankovicu,
ili sam pisac tog pisma, to jest BIljana Srbljanovic, kako bar ovaj spisak potvrdjuje, BS je mnogo uticajnija."

mislis biljana trebala da napise pismo Patrijarhu? kapitulacija


Bas obrnuto,

Vladeta Jankovic treba da zamoli Biljanu da sredi stanje stvari u tom Novosadskom pozoristu mladih,,,


a ko je autor spiska?

i koji kriterijumi su u pitanju


ja mislim da sam ja NA SPISKU zbog zmua,

lova nije, a moc nemam ni nad muzem.

*****
krašići, je l bolje sad?


ti si autor? kuku!

Pa da, nemaš moć nad žmuom al imaš veze u novinama. Razumem. :)

Pa što ne dade sebi neko bliže mesto, maco, kad si već mogla? (:◊) Makar da si preskočila Sašu iz Granda...

(za onog Vladetinog studenta ZackMax-a: dajte sad jednu analizu sintakse i stilistike o tome na koje je sve načine moguće protumačiti Biljanin odgovor: u slučaju da je zarez ovde, onde i tamo.)

Izvini, nisam odelela. Briši i ovo.


a da

Zato je Labusica ispred, ona ima.hahahhaa


a VK je treci

kao zmu Zorice Radovic.
inace, who/who/who-the-fuck is VK?


E kad bi Pavle

dao otkaz celnicima nekoliko partija mi bi odma postali nebeska Srbija a Pavle bi automatski postao svetac...ne bi morali ni da ga proglasavamo, sam bi se bog javio licno!
U svim svetskim novinama bi pisalo Bog u Srbiji.


E d'SS-ovci

Opredelite se vec jednom ko je BRE neobavesten, mi ili vi. Ako ne mozete, pribegnite oprobanoj metodi par-nepar tako da jednog dana budete vi neobavesteni a sledeceg svi ostali. Ovo samo za vase dobro da se lakse snadjete u demagogiji kao operativnom sistemu a i CMOLJAVi ce imati vise vremena za onduliranje. Mrsh!!!


2 zelenovic

ovo sa ondulacijom jeste lep poziv Zoksteru da se izrazi,

ali pre će biti ono: cmoljav al pomalo krvoločan.

Zokster, nemoj. Već te vidim.


Krasici

To je ziva istina. Bio je jedan takav pljunuti isti u onom THE SHIELD - jedini cmoljavi i nezainteresovani medju pubovima. Samo sto u njegovoj blizini nestaju zaplenjeni materijali iz borbe protiv pedofilije i sto ga psihopata ubedi da u stvari on nece saznati sta je to moc ako ne zadavi svoju macku, jedinog i najboljeg prijatelja. I tako i bi. Macka se nije zvala Keeza.


Sa Štitom ili na Njemu

Joj, nisam gledala taj film, al mi nešto javlja da ga svi živimo.


KRASICI

To je ona serija Pljava policijska znacka, a da je ta epizoda nas film-jeste.


:) Zelenovicu

pretpostavila sam da je tako nešto. A scenario skroz naš:

štitovi, mitovi, ratovi, murija, pedofilija, mačke, a evo danas i toljage

što neko reče – fali samo poneki aorist i eto Srbije!


2 Biljana

E neka si postavila ovaj blog, upravo ovako kako si to uradila i, neka si pisala otvoreno pismo Vladeti Jankovicu.
To JESTE dobro adresirano.
Da je sreće (i pameti) da im se više obraćamo ovako, direktno. Da ih prozivamo imenom i prezimenom. Ne nadimkom.

Zašto se potpisujem pod Nebojšin komentar?
Zbog toga što sam i ja bila na sajtu DSS-a, danas, popodne, ne mogu da preciziram vreme, ali definitivno PRE nego što je ovaj blog postavljen, da vidim jesu li se oglasili!
I NIJE bilo saopštenja, a pored ovog koje je Nebojša preneo ne vidi se kad je na njihov sajt "okačeno", medjutim:

RTS - DRUŠTVO - HRONIKA - Vesti

PRETUČENI GLUMCI POZORIŠTA MLADIH; PREDSEDNIK SRBIJE NAJOŠTRIJE OSUDIO NAPAD

DRUŠTVO - HRONIKA - Utorak, Februar 06, 2007 20:20

..... "Demokratska stranka Srbije saopštila je da je duboko ogorčena incidentom u Novom Sadu i podsetila da najviši organi te stranke ne učestvuju u vlasti u tom gradu. Informativna služba DSS-a ističe da su svi funkcioneri gradske vlasti Novog Sada 'za koje se neosnovano pretpostavlja da zastupaju DSS, privatna su lica, koje Stranka ne priznaje kao svoje kadrove. U takve spada i gospodin Tomislav Knežević, direktor Pozorišta mladih u Novom Sadu', kaže se u saopštenju."

Vreme? 20:20

Dovoljno da bude sastavljeno/odobreno.

Zbog čega mislim da je pismo dobro adresirano?
Zbog toga što želim da verujem da se na neke ljude može uticati, zbog toga što pamtim godine kada smo sa tim istim Vladetom Jankovićem bili na istoj strani i zbog toga što smatram da ga/ih na to treba podsetiti. Na sve ono što su govorili, na sve ono čemu su se suprotstavljali.

Nije baš sve Kosovo.

Postoje i neke druge stvari.

Valja se da ih podsetimo.

p.s. ako Vladeta Janković nije osetio stid u noći "cike i pijanog valjanja na glavnom beogradskom trgu" ne zvala se ja ... Katie Morosky.

Je l' čita?
Neka čita.

p.p.s. 2 KafaJeGotova:
"jel moze jedna digresija: zasto studenti vise ne mogu za 'dz' u atelje, ako nistu popunjena mesta?"

Kada "jednom bude bila neka tema priblizna tom pitanju, postavicu neka pitanja dalje"

:-)

Kada tema "približna tom pitanju" bude otvorena, ne smemo zaboratiti Evicu, koja nije tražila indeks, nego bi, kad oni koji su kupili kartu udju i predstava počinje, ako ima mesta, samo dala "signal" i svi koji su čekali bi ušli.

Cvele, sorry, jeste ovo danas logično, ali ono su bila "zlatna vremena" Ateljea :-)

.
.
.

Šta bi danas uradila Mira Trailović?


Katie,

Quote:
Je l' čita?
Neka čita.

Što je najsmešnije, mislim da čita.


i ako daleko

od teme, a ipak u pozorištu....
Bio na studijama u doba Pavice (Gertner) za neupućene biletar Ateljea sedamdesetih !!! Slično, ali ipak to je ime.
Nije puštala besplatno čak ni studente FDU. za 1 dinar da, ako se skupi nas 5, pa na jednu kartu, svako po dinar.

Šta bi uradila Mira T?
Hm, diskutabilno, u doba kad me primila u pozorište postavila me na mesto predsednika UO, i to sam radio dve godine, a imao sam 22. Zlatna vremena, zar ne?

Ketie, ima Monografija A 212 o 50 godina, poklanjam Vam jedan primerak, pa pogledajte kako izgledaju, ta vremena!!!
javite se...


Ufff Cvele, blam me

što sam brzopleto napisala pogrešno ime
a bila je carica
Pavica
.
.
.
hvala
i izvinjavam se i zbog greške i zbog digresije
.
.
.
a Mira Trailović bi, verujem, znala i sad, kao što je i onda znala
da izabere Ljude


1. Kao anonimna obicna

1. Kao anonimna obicna gradjanka podrzavam otvoreno pismo i mislim da je dobro da se tako adresiraju pitanja na odredjeno ime i prezime, a ne kao sto je uobicajeno "vlastima", pa nikog i ne tangira (kolektivna odgovornost).

2. Ja stvarno ne razumem ovo:

Quote:
Сви функционери градске власти Новог Сада за које се неосновано претпоставља да заступају ДСС, приватна су лица које Странка не признаје као своје кадрове.

Zar mandati ne pripadaju strankama? Zar se ne nagledasmo zadnjih godina izbacivanja iz parlamenta onih koji su nekad hteli da glasaju suprotno onome sto se sef stranke dogovorio? Mozda je na lokalu to drugacije, ne znam, ali i ako jeste zar se ne nagledasmo uvodjenja prinudnih uprava svako malo (N.pazar, kikinda.....) i za manje?
Stvarno ne razumem, a zapanjena sam. I strah me. I blam me.


Solidarnost

... nazalost, slabo u praxi dokazana na ovim prostorima, ali jednostavno neophodna da bi se moglo ziveti i preziveti. Svi SAD znaju za desavanja u NS i u nasem Pozoristu Mladih, ali bi problem bio vec resen da su SVA pozorista stala sa radom jos u oktobru. Bar bi se pred izbore nesto uradilo.
btw. sto se tice "odbacenih" DSSovca, cuh da su bili prilicno aktivni u predizbornoj kampanji, ... za koju partiju onda, ako su se maticni ogradili?


Slazem se Aniram

kada bi sva pozorista prestala sa izvodjenjem predstava, bar sada kada su nasilnicki napadnuta trojica glumaca onda bi i naslovi vesti izgledali drugacije.... glumci srbije prestali sa radom zbog napada na trojicu kolega. pozorista u srbiji zatvorena. protestu srpskih glumaca se pridruzili vodeci intelektualci srbije. ko tuce glumce. umesanost politicara u skandal sa glumcima. gradonacelnica, clan radikalne stranke primorana na ostavku.....ih, skoro k'o Eurythmics




Pero Lozacu,

woosh fire!


Hoće li se g. Janković setiti...

...kako je pre šest godina pravdao činjenicu da mnogi bivši JUL-ovci i SPS-ovci odlaze u DSS, a tamo ih primaju. "Imaju ljudi prava da se predomisle, da priznaju grešku", tako to profesor obrazloži na (tada) "Novoj" RTS.

E, sad, da me ne bi optužili za pristrasnost (mada mi se ne sviđa ni kad se tako "ostrvimo" na nekoga ko, možda, i nije neposredno kriv), reći ću i da pamtim i da nije tačno što govore gospoda Đelić i Tadić da se niko nije bunio zbog vraćanja para Kariću... Čak su pokušaji objašnjenja bili isti kao danas... ali to nije tema, a neko je to možda negde drugde već napisao. Izvinite.


Ponavljam se, žao mi je ali...

NJIH ništa od ovoga ne dotiče. Kad kažem NJIH mislim na sve one gnjile mozgove koji su svojom podrškom idiotizmima, glupošću i ograničenošću napravili ovu bolesnu atmosferu gde sistema vrednosti uopšte nema.
To su oni isti gnojavi mozgovi koji pljuju lepe i pametne žene poput Biljane Srbljanović, pljuju po ulici, ljušte mandarine u autobusu, pišaju u ulazima, psuju u prazno kad vide nekog lepog i pametnog na TV-u, otpaci neukih kadrova komunističkog sistema i njihova deca, propali JNA oficiri penzionisani u 30 godini preko veze (čast retkim izuzecima), razni Šojići i Dačići, Vučelići, Bajatovići, Koštunići, Jočići, Mihajlovi, Drkajlovi, Kurtići i Murtići.
E pa jedan hint.
Istorija će ih zbrisati, jer istorija ne pamti gnoj.
Istorija pamti Leonarda da Vinčija, Bokača, Bruna, Mikelanđela... Ljude koji su znali nešto da kažu i urade. Na žalost i Leonarda i ostale su savremenici otpisali kao što su otpisali i Zorana, ali istorija neće.
Istorija pamti KVALITET. ZORAN JE BIO NAJKVALITETNIJI MOZAK SA OVIH PROSTORA.

LJUDI, NE DOZVOLITE DA NAM SE PONAVLJA POGREŠAN IZBOR POPUT SLOBE.
RAZMISLITTE PRE NEGO GLASATE, PLIIIIIIIZZZZZZZZZZZZ....

Vojislav Koštunica MORA na neuropsihijatrijski pregled jer mu sigurno nije dobro, proverite samo pokrete ruke koje uopšte ne kontroliše. Čovek ljudi ima problem, Sloba je za njega majka Mara.

Niko, ama BAŠ NIKO ih se neće setiti NIKAD. ONI SU SVI BOLESNI. Velimir, Vojislav, Vladeta, Vojislav... šta je to sa tim imenima na V. Ima li neko normalan na V, neka se javi...
Vladeta je samoproklamovani "PAR EKSELANS INTELEKTUALAC"... Pitajte ga da Vam reši neku jednačinu....Sve je to društveni smer... LJudi ne zamajavajte se, oni odlaze u politiku zato što nemaju sposobnosti ni mozga za bilo šta drugo..
Fakultet, da naravno i moj ćale je profa na faksu, ali zato što je lenčuga i odgovara mu da asistent radi sve ze njega...
Ljudi OSVESTITE SEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE.

RAZMISLITE KOME DAJETE SVOJ GLAS.


Onaj kome ti daješ svoj

verovatno bi se debelo postideo završnice tvog posta.


Pitam se

Da nije kum Djole otac Complet Masteru?!!


jeste malo surov

prema tati, ali... biva to da se deca stide onoga što su radili njihovi roditelji. samo što ti se to računa zaozbiljno jedino ako se debelo potrudiš pa budeš bolji od njih.


dobra ideja

da se svim politickim kandidatima da kao uslov da resavanja jednacina.pa da vidimo ko je glup a ko pametan....ha


::

ma ajte molim vas,

jes da nije 1898. ali je barem januar na februar
taman dovoljno da naša Emilija Zolić
najzad uzvikne svoje

- - - J´accuse !!! - - -

s malim obrtanjem, na Drajfusa.
koje su to unutrašnje potrebe, kakav je to
mentalni sklop.. ne znam ali znam da je
gledajući Žanu D'Ark u njoj dotična čučnula
i sačekala svoj časić.

.
.

[a kako je u pitanju novosadska sredina
(inače u ovom slučaju povod za lične obračune)
ne očekujem ama baš ništa..
možda jednog Jan Palaha i to je to.
a ne bi me čudilo da Žana bude Jan]


Ovi niču

ko pečurke, bogtemazo!


Ima. Ja sam normalan, i na V

Ima.
Ja sam normalan, i na V sam, ali nisam ni Vladeta, ni Vojislav, ni Velimir, pa ne znam da li se rachuna?


Are we headin' 'ere to..

Are we headin' 'ere for civil war or wha'?


Zivela Srbija

Ja ne slavim ovakvu Srbiju, ja ne mislim da je ok pretuci gladne glumce, a platiti 'nepostojecim' honorarima bogate krimi- pevaljke i pomocnike ministra kulture ove Zivele Srbije da pljuju po drugima.
Ja ne mislim i boricu se protiv toga, svim silama koje kao gradjanin posedujem, da se ne 'savetuje' neemitovanje filma o demonstrantima u Kini.
Ja hocu da Predsednik ove zemlje uradi nesto za te jadne ljude, izujedane i ponizene.
Ja necu da gledam vise i slusam vise mantre Gdina Vladete Jankovica i njegovih stranackih portparola.
Ja necu da glumci iz NSa ili bilo odakle krckaju svoj talenat na izbegavanje batina i trk u najblizi taksi do policije koju kontrolisu oni koji su ih napali.
Moje postovanje, opet i opet autorki ovog bloga, Biljana,svaka cast.
Moja kapa je dole, tebi i ovim ljudima koji se bukvalno bore za svoj, koliko-toliko pristojan zivot.
Necu pljunuti ni na koga, nisam tako vaspitavan, samo hocu inspiratore i izvrsioce, od prvog do poslednjeg pred sudom.
Zivela Srbija?
Ovakva?
Dok njene suze padaju na gore, dok se u toj corbi kuvamo svi, umazani, odvratni, zato sto cutimo.
Dosta je bilo.


moram da priznam

da mi je gospodin jankovic, delovao uvek nekako kulturno, valjda uticaj onih emisija sto su se gledale kada si bio mali, sve dok ga nisam cuo na tv. skim si takav si. bojim se da je njegova kvazineobavestena udbaska sluzba a.k.a dss personifikacija jula 21. veka isti kadara iste metode malo sofisticiranije ista retorika isti tajkuni... zato Biljana imas podrsku za bilo koju akciju, protest, ma koliko marginalno delovao, od mene, aktivnu podrsku, jel' si ti neko koga ljudi postuju vole ne vole ali postuju, plase se
pozdrav i solidarnost...
da od nas zavisi...


jos nesto

mislim da bi trebalo i ovog krozphotoshop kostunicu koji se od silne kohabitacije mutirao u onog skoro pravog da isto reaguje cak i vise nego pravi ili svi od jacine cecine muzike, i velicine silikona ne cuju...sta se desava...
'I see no changes'
2pac, 'changes, all eyez on me'!


don't flatter your self

How do you know that Mr Jankovic reads your bloody blog?


rekao mi pre par dana

čita!


profesor Jankovic

-onaj sto je tako nadahnuto umeo da tumaci mit o Gilgamesu
-onaj sto je 90-ih u lice rekao Seselju da je pajac i budala
-onaj sto je tokom petoktobarske noci izjavio ostatku DOS-a da oni nece ucestvovati u “njihovom krvavom piru”
-onaj koji je kakad vlastan a kadkand i nije
-onaj koji je nekim novim klincima izjavio da on ne razume tu “bolonju” i da ce predavati po starom ( da se on pitao ne bi te “bolonje’ ni bilo)
-onaj koji pripada vladi ciji je “pravni polozaj UPODOBLJEN pravnom polozaju vlade kojoj je prestao mandat” ( sta god to znacilo)
-onaj cija predavanja i dalje deca slusaju otvorenih usta... dok ne porastu

koji od ovih cita!?


cause he told me so.

why do you consider that so flattering?
this is a public space. anyone can read this.

you can even post a photo.


Svaka chast, Biljana

a ovo je strashno, mnogo vise i mnogo gore nego sto sam ja, kao gradjanin mogao da pojmim.
Samo mislim da u VJ-u nisi ovim pismom mogla da probudis ono sto nema-savest.
Vreme je da se udruzimo u borbi protiv fasizma i fasista koji ga plasiraju, i da konacno kazemo NE Srbiji mraka, fasizma i 19.veka.
Ovom drustvu treba opsezna denacifikacija!
i to sto pre.


Nekad srpska Atina...

...a danas srpski Minhen (tj. prestonica fashizma), NS me ni po cemu vise nece iznenaditi. Ali, to je ta Srbija u kojoj "narod najbolje zna" - a VJ je odavno, odavno zaboravio sta je to arete i ko su kaloi kagathoi (posto se odavno druzi iskljucivo sa autenticnim ohlosom - od cega je potekla nasa lepa rec olosh)...


saopstenje dss-a

(zahvaljujem srdjanu kusovcu koji mi je dostavio betin tekst)

ZEM-POZORISSTE MLADIH-DSS
DSS: Tomislav Knezzevich nije kadar DSS-a

BEOGRAD, 6. februara 2007. (Beta) - Demokratska stranka Srbije (DSS)
saopsstila je danas, povodom nochassnjeg napada na glumce Pozorissta
mladih u Novom Sadu, da je "duboko ogorccena ssto se u jednoj
znaccajnoj kulturnoj instituciji dogadjaju tako dramaticcne stvari".

Petnaestak nepoznatih napadacca pretuklo je nochas u zgradi Pozorissta
mladih u Novom Sadu trojicu glumaca koji uccestvuju u sstrajku
zaposlenih u tom teatru, trazzechi smenu direktora pozorissta
Tomislava Knezzevicha.

U saopsstenju DSS-a isticce se da su svi funkcioneri gradske vlasti
Novog Sada za koje se "neosnovano pretpostavlja da zastupaju DSS" -
privatna lica koje ta stranka ne priznaje kao svoje kadrove, ssto
vazzi i za Tomislava Knezzevicha, direktora Pozorissta mladih.

Ni Odbor za kulturu DSS-a kao radno telo saveta te stranke, ni Odbor
za kulturu privremenog Gradskog odbora Novog Sada nisu ni
raspravljali, a pogotovo nisu predlozzili Tomislava Knezzevicha za
mesto direktora Pozorissta mladih u Novom Sadu, saopsstava DSS.

U saopsstenju se isticce da kulturna politika DSS-a izriccito nalazze
da se sva imenovanja rukovodilaca kulturnih ustanova moraju obavljati
na osnovu javno raspisanog konkursa i programa kandidata.

Gradski odbor DSS-a u Novom Sadu je u koalicionoj vlasti sa Srpskom
radikalnom strankom (SRS) i Socijalisticckom partijom Srbije (SPS).

Na osnovu kvote koja novosadskom odboru DSS-a pripada u rukovodechim
gradskim preduzechima i ustanovama kulture Tomislav Knezzevich je
postavljen za direktora Pozorissta mladih kao kadar gradskog odbora te
stranke.

Posle formiranja koalicione vlasti u Novom Sadu sa socijalistima i
radikalima, vrh DSS-a je rasformirao svoj novosadski gradski odbor,
ali nikada nije sankcionisao svoje cclanove koji su ussli u gradsku
vlast.


Eto, potpuno u njihovom stilu..

Ne znam, nisam vlastan, nemam ništa sa tim, nisu moja posla,bože sačuvaj mi,nisu naši članovi.
Lažu, svi ti ljudi jesu njihovi članovi, a Mikavica je i narodni poslanik...


U pismu fali

I zahtev da se pronadje narucilac nedela i da se otkriju (imenom i prezimenom) i kazne batinasi, ali sitnicav sam kao sudija, jer se to podrazumeva (u legalnoj i pravnoj drzavi), a i nije Gosn' Jankovic taj koji se time bavi. Mozda ova dva zahteva treba poslati Jocicu?
Biljana, to se ne odnosi na (i sta sada, sta god da napisem ne valja, ako stavim ti - bice, otkada sam ja na ti s TOBOM???, a ako stavim Vi, onda ce da padne zgrazavanje, jer ne volite (again!!!) seka-persiranje) ... tebe, mozda to neko drugi treba da uradi ako vec nije, cini mi se da je poslato pismo i podrska odlicna. Eto.


u pravu si

slazem se.


Na moje uši te prozvaše radikalkom.....

i to samo zato što si upotrebila termin....vežite kerove....eto, tako Te je doživeo jedan od mojih kolega.
Ali, ne ulazeći u raspravu s njim, želim da kažem da je ovo što se dogodilo u Novom Sadu glumcima, možda najava onoga što može da se dogodi svima.....ako ostane onako kako je i ako ostanu oni koji trenutno sude i smude.
Ali, ne gubim nadu da će biti drugačije, jer ničija nije gorela do zore!
A rane će zeceliti, glumci će ponovo glumiti, nalogodavac batinaša će biti smenjen, i možda jednog dana rehabilitovan.....a batinaši....njih će biti uvek.


lepo je sto me tvoj kolega dozivljava.

jos samo kad bi uneo malo smisla u dozivljavanje.

no hard feelings, ali ne moras bas da prijavljujes svaki dozivljaj bas svake budale.


Biljana S

poslala bih ti mail - ali opcija za slanje nije dozvoljena.
Moja je otvorena, pa ako nije problem javi mi se.


poslala i ja tebi,

ali se vraca


Biljana S

jesi li tu


svako doživljava kako ume.....ako ume....

sa smislom ili bez njega....meni je zasmetalo, i bilo mi je najzgodnije da to izbacim ovde.
No hard feelings......ali sad mi je lakše jer sam podelio.
Više neću da prijavljujem svaku budalu!


Vlast i pozoriste

Bravo Biljana. Tvoje otvoreno pismo je pravi i blagovremeni primer odgovornog delovanja javne licnosti. Ljude kao g. Jankovic treba stalno prozivati na odgovornost partija kojima pripadaju a upravo u ovom trenutku nas "zauvek premijer" sprovodi politiku koja ce nas dovesti u situacju da o sankcijama iz 90tih govorimo kao o periodu blagotanja. Naravno, tada ce on boraviti u miru nekog manastira dok ce mu Antonic na uvce citati pesme kosovskoh ciklusa.
Spadam medju one koji vec godinama tvrde je Vojislav Kostunica opasnij po Srbiju od Vojislava Seselja. Prema broju glasova koje je dobio na izborima izgleda da je i "narod koji najbolje zna" poceo to da shvata.

Zanimljivo je da kad se politika zainteresuje za pozoriste u pozoriste dodju batinasi.


hvala

!


Quote:Spadam medju one koji

Quote:
Spadam medju one koji vec godinama tvrde je Vojislav Kostunica opasnij po Srbiju od Vojislava Seselja. Prema broju glasova koje je dobio na izborima izgleda da je i "narod koji najbolje zna" poceo to da shvata.

Dragi Miljenko,

najlepša stvar na svetu je otkriti svoje misli kod nekog drugog. Hvala zato.

Inače nisam se javljao jer ko u onom vicu "nijesam ima' primjedbi", a sve potpisujem o pravoremenom delovanju javne ličnosti itd. Inače koliko god mi se ne sviđala politika DSS ipak mislim kao i Biljana da je prof. Vladeta Janković ipak možda pomalo atipičan za sadašnju DSS pa da je sve ovo imalo svrhe.

Ovo je jedna mala pobeda. Koliko li ih je još mnogo potrebno...


...

Iskreno nije mi jasno, kakva je ovo zajebancija sa saopstenjem? Sta bi sa onim zakonom da su stranke vlasnici mandata? Zasto su oni i dalje na vlasti ako se njihova stranka odrekla tih ljudi? I ko je uopste primio te ljude u stranku i doveo ih na rukovodece polazaje?
Ili je ovo sve samo sarkazam?
Glup sam definitivno vezano za sva pitanja koja imaju veze sa DSS-om.


...

Niko Srbijom nije vladao doveka, posebno ne batinama i pretnjama. Brzo će i ovo proći, pitaće nas jednom ljudi gde smo bili i šta smo činili.
==================================
E u ovome je problem Biljana. Oni su videli kako prolaze batinaši. Devedesetih su harali i nikome posle toga nista nije falilo. Pa što onda i oni ne bi probali malo kad znaju da "neće da škodi".


Batinasi

Ovde moram da se slozim. Nisu Srbijom batinasi vladali doveka ali jesu pet vekova, pa pet decenija, pa deceniju,jeste da se skracuje ali je svejedno predugo. a mozda se i ne skracuje. Cesto se pitam kakva je to socio-ek situacija u kojoj moze jednom pristojnom narodu da se desi jedan Hitler ili jedan Slobodan Milosevic, ili drugi Slobodan Milosevic sa pauzom od samo 5 godina. Ok ako nekome nije bilo jasno da je Kostunica kao sloba pre 3 godine, sad je popuno jasno da ako ostane premijer, mi imamo novog Milosevica...


Batinasi

Ovde moram da se slozim. Nisu Srbijom batinasi vladali doveka ali jesu pet vekova, pa pet decenija, pa deceniju,jeste da se skracuje ali je svejedno predugo. a mozda se i ne skracuje. Cesto se pitam kakva je to socio-ek situacija u kojoj moze jednom pristojnom narodu da se desi jedan Hitler ili jedan Slobodan Milosevic, ili drugi Slobodan Milosevic sa pauzom od samo 5 godina. Ok ako nekome nije bilo jasno da je Kostunica kao sloba pre 3 godine, sad je popuno jasno da ako ostane premijer, mi imamo novog Milosevica...


Reakcija DSS-a

je meni lično veoma nalik na reakciju "naše Maje" kad su je onomad pitali za Hrtkovce, a ona rekla da nema pojma gde se to mesto nalazi i da tamo nikada nije bila.Koliko me je ona tada ubedila da nije znala ništa o onome što se tamo dešava, toliko mi je uverljivo i ovo saopštenje DSS-a da oni nemaju ništa sa Dejanom "Flojdom" Mikavicom , Radom "Tenkistom" Marinkovim i so called otcepljenim krilom novosadskog DSS-a.


sad sam bila ispred skupštine

grada.
bora novaković stoji na prozoru skupštine i kaže da je smenjen tomislav knežević.
vrlo malo ljudi.
mnogo stranačkih zastava. previše stranačkih zastava.

OVO NIJE DOVOLJNO!!! kneževićeva smena je prvi korak, a treba da slede istrage, smene ostalih, kazne, lokalni izbori... kampanja za čistiji grad novi sad...


Da, nije dovoljna samo smena

Da, nije dovoljna samo smena Knezhevica, nego on i njegovi poslodavci treba i krivichno da odgovaraju za batinanje.


Potpuno saglasna

Potpuno saglasna.


DSS

je jedna od najodvratnijih partija u vaskolikom univerzumu


Gramatika,Prilozi za biografiju V.J., demokratija,und so weiter

Hajemo redom!
Prvo je batica sa nick-om koji lici hemijsku formulu ili automobilsku tablicu pitao:
"Sta treba da znam (...)" i dodao "trebala si (...)"
Znaci, H2SO4, trebalo bi da znas:
1) da se glagol "treba" u strandardnom srpskom jeziku ne konjugira, izuzev u znacenju "potrebno mi je", sto je, uglavnom, kroatizam.
2) gde se stavljaju zapete u zavisnim recenicama ako, vec hoces da pises; bilo gde, pa makar i na blogu, najdemokratkijem od svih nacina javnog detoniranja.
3) OSNOVE sintakse i stilistike, koje, ovom prilikom, ostavljam po strani kao odvec napredne lekcije za tebe kao polaznika. Uostalom, ja ne drzim kondicije iz savremenog srpskog jezika, a i kad bih ih drzao debelo bih ih naplecivao.
4) da neko ko je funkcionalno nepismen ima prava na vlastito misljenje, ali ne i na njegovo iznosenje, jer sta bi, uopste, o bilo cemu, mogao da zna od neko ko se nije, cak, ni toliko potrudio da nauci maternji jezik.
5) da je prof. V. Jankovic covek takvog intelektualnog bria da njegov stranacki angazman zaprepascuje sve one koji znaju ista o njemu. (Imao sam priliku da - kao student Opste knj. i teorije knj., poznatije u narodu kao "svecka" - slusam kod njega dva kursa (anticku knj. i istoriju evropske drame), i nepriliku da polazem jedan ispit. Nije mi bio u vrhu liste omiljenih profesora: znao je da bude arogantan i neprijatan, ali na izvestan simpatičan način, kao neko ko ima prava na to i kome je ta poza tako dobro stajala. (Od prof. Kojena (sic!) sam naucio neizrecivo vise, Aca Ilic - nas bivsi ambasador u Ceskoj, ultimativna zvezda praskog diplomatskiog kora - bio je neuporediv u svakom pogledu...) Nije me nicim zaduzio osim sto mi je dao odlicnu ocenu za ispit koji sam odlicno spremio.
6) da je prijateljevao s jednim od krunskih princeva srpske knj., B. Pekicem, i da se nije ustrucavao da mu saopsti dobronamerne ali vrlo neprijatne stvari.

Priloznik bajkolikog imena, "Tripraseta", je naveo nekoliko istinitih cinjenica o Njegovoj bivsoj ekselenciji. Usudicu se da ih dopunim:
a) Seselju je, na RTS-u, rekao: "Vi ste (BESRAMNA) budala i pajac!"
b) Opirao se teroru tzv. dekana Marojevica, ali treba uzeti u obzir da je, zajedno s A. Ilicem i Dj. Vukovicem, on prvi dobio otkaz na faxu, te bi bilo malo glupo da nije brnio samog sebe i svoje radno meszto. Za mene je neupitno da bi se prof. Jankovic angazovao i da nije bio direktno ugrozen, ali istine radi...
c) "onaj cija predavanja i dalje deca slusaju otvorenih usta... dok ne porastu" Ja imam 40 dina, decu koja idu u skolu, i "pisac sam od karijere" - kapiram da sam porastao(voleo bih da dobacim do 192, ali tesko)... I dalje ga slušam - ne otvorenih usta, sto nisam nikad ni cinio - ali slusam. I pitam se sta takav covek radi u takvoj stranci! Ogrebao se za dva mandata u Londonu, kod sina. Mogao je da se, posle toga, povuce i vrati svojoj sinekuri. Ne prokišnjava mu nad glavom. Koj' ce kurac tamo - Bog sveti zna. Bilo bi glupo da je vlastoljubiv - ipak bi on trebalo da zna o "Hamletu" vise nego B. S., S. C., Z. M. i T. S. Eliot zajedno. (Ako ne zna onda sam ja bacio pare za studije.)
BTW, kakvim animalnim magnetizmom Velja-selja privlaci oko sebe ljude iz najodlicnijih beogradskih porodica (V. Kostunica - isao u osnovnu s mojom kevom, sto je, valjda, dovoljna preporuka; M. St. Protic etc.)? Tema za neciji naredni blog...
Ceterum censeo, valjalo bi V. Jankovicu odrediti zasluzenu kaznu: da sedi u TV studiju, jedno dva sata, između Velje i Palme, svojih koalicionih partnera - kao Hrist između dveju baraba - i pokusava da artikulise njihovo zahjedniciko mumlanje, i da opravda njihovo seljastvo i bahatost.
Poslednje, ali ne i najmanje vazno, cinjenica da B. Srbljanovic i S. Cvetkovic trace svoje vreme, ovde, raspravljajuci s beznacajnim nistarijama, ucvrscuje me u mojim anti-demokratsko-egalitaristickim uverenjima. Eto dokle dovodi verovanje da glas D. Duck-a i W. Shakespeareda podjedanko vredi.
P. S. Nadam se da me cinjenica da sam bio student prof. Jankovica i da znam ponesto o njemu ne cini sasvim nepozvanim da ucestvujem u ovoj raspravi.


2 ZackMax,

zbog ovoga sigurno ne:

Quote:
Nadam se da me cinjenica da sam bio student prof. Jankovica i da znam ponesto o njemu ne cini sasvim nepozvanim da ucestvujem u ovoj raspravi.

dočim zbog ovoga već nisam sigurna:

Quote:
...cinjenica da B. Srbljanovic i S. Cvetkovic trace svoje vreme ovde ...

A šteta, lepo ste počeli.


Natrpano podacima...

Na samom početku, skoro da sam očekivao dobar tekst, kad ono, što god dalje, to konfuzija veća. I na kraju, "noć u kojoj su sve krave crne"..
Malo za najboljeg Vladetinog studenta...


anti-demokrati sa opste

Biljana, sorry za upad, ali za dupe bih se ujela a da ne prokomentarisem. Brisi, ako smeta.
4) da neko ko je funkcionalno nepismen ima prava na vlastito misljenje, ali ne i na njegovo iznosenje, jer sta bi, uopste, o bilo cemu, mogao da zna od neko ko se nije, cak, ni toliko potrudio da nauci maternji jezik.
o, nisu nastrebali -h, nista, nista, -smo, -ste, -she...a da ne znaju sta ce im to. maternji jezik, ili knjizevni, ili standardizovani? onaj jezik koji su gospoda intelektualci potopili u formaldehid da ga ocuvaju netaknutog i da se nedajboze ne kontaminira? ili jezik kojim svakodnevno ljudi uspesno komuniciraju, koristeci sve te metafore, litote, sinegdohe i ostalo, koje mi (sa svecke et al) tretiramo kao muzejske eksponate? Mada, necu da penim o tome...Samo da naglasim da kad nekome oduzmes jezik, kad ga ubedis da ni to ne ume da koristi pravilno, oduzeo si mu poslednju trunku ljudskog dostojanstva.
Vidim, jasno ste odredili princip po kojem bi se odredjivalo ko sme, a ko ne sme da izrazi svoje misljenje. Ja sam, opet, misljenja da svako sme i treba da iznese svoje misljenje, dok god ne poziva na nasilje i mrznju. Pa i onda sme da se izrazava, ali mora da bude spreman da se suoci sa posledicama. I da, sto je milion puta bitnije, a u vasoj (platonov-skoj) drzavi to ne bi bio slucsaj, svako ima pravo izbora da odredjeno izrazeno misljenje saslusa ili ne. I da ima pristup svim informacijama i sam formira misljenje. Hocu da biram sta cu da slusam/citam/gledam...Ne treba slusati ni svaku budalu, ali je ne treba ni ubiti.
A i taj princip, ko ne "ume" da prica maternji jezik, nema sta da kaze jer nista ni ne zna, pa mu ja ne bih ni dao da kaze je primer neke cirkularne logike, a i veoma arbitraran. Evo ja odredjujem da ko ne zna devet jezika i nije dvanaest godina isao/la na balet ne sme da izrazi svoje misljenje. Isla sam i na tu famoznu svecku, i cv mi je bas fensi, pa mislim samoproklamovano i samoinicijativno, merodavna sam da odlucujem i cenzurisem.
A sad bez zajebancije i trivijalizacije: danas sam se tri sata raspravljala sa sezdesetak studenata that it is not ok to kill a prostitute because they are people (!) too, and that "a raped whore" is not an oxymoron or paradox, i delimicno razumem o cemu govorite...na -20 idem kuci peske posrana i plakala bih od muke (verovatno kockice leda ko onaj pingvin) jer su me po prvi put studenti stvarno razocarali...Bilo je i kad ja nisam bila u pravu, kad zastranim sa svojim anarhistickim idejama, kad me optuze za mindfuck, pa uvazim kritiku. Ali za ljudski zivot, e tu se ne popusta.
Ali ako bilo kome (pa i "funkcionalno nepismenim" "beznacajnim nistarijama") zabranimo da kazu sta misli/e, kako cemo, ako ne kroz zdravu raspravu, postici nekakav konsenzus i doci do osnovnih principa oko kojih svi, do jednog (utopisticki, znam), moramo beskompromisno da se slozimo? Nije poenta da moj student kaze da sam ja u pravu jer sam ja shatro neki autoritet; u aprilu ce izaci sa univerziteta... Ispiranje mozga i lobotomija aren't options...
Bilo bi glupo da je vlastoljubiv - ipak bi on trebalo da zna o "Hamletu" vise nego B. S., S. C., Z. M. i T. S. Eliot zajedno.
mda. niti profesor J. mora da zna vise o Hamletu od navedenih, niti znanje Hamleta cini nekog imunim na vlastoljubivost. A citanje Romea i Julije u pretpubertetskom uzrastu bi moglo da spreci melodramaticna tinejdzerska zaljubljivanja, pa i dalekosezno, tragicne ishode istih. Cudna logika. Mozda neka suptilna ironija koja mi promakla.
no hard feelings, pliiiz. i am, first and above all, egalitarian.


KONCERT ISPRED POZORISTA U 17 SATI

ISPRED POZORIŠTA MLADIH DANAS SE ODRŽAVA PROTESTNI ROK KONCERT, KOJI U ZNAK PODRŠKE PRETUČENIM GLUMCIMA TOG POZORIŠTA ORGANIZUJE EXIT.

KONCERT POČINJE U 17:00, A NASTUP SU DO SADA POTVRDILI "OBOJENI PROGRAM", "DECA LOŠIH MUZIČARA", "HAIN TENY COLLECTIVE", "PLUG'N'PLAY", "MIGHTY DOGZ", "BATISKAF" I "NEKROPOLIS".


Inače

Trgić ispred Pozorišta je radovima od pre mesec dana pretvoren u parking, a ulica koja tuda prolazi je mnogo prometnija.
Ne znam da li je to bilo neophodno, ali taj prostor, između te čudne arhitekture Pozorišta i Dunavskog parka, sada je izgubio svu magiju, kojom sam se oduvek oduševljavao.
Uvek sam se pitao zašto se baš tu leti ne održavaju svirke.

Mislim da će nam sada tu smetati automobili.


a sto ne zapeva bora fakin corba,

ili je zauzet skidajuci stomacinu koksom, peglajuci se sa ekipom uhapsenika u akciji sablja?

u stvari, znam. ne moze, jer se sprema za koncert koji je zaradio nastupom na uvce onome ciji kadar batina glumce. sprema se za koncert u beogradskoj areni, a da bi opoganio mesto prvog pokušaja ubistva na djindjica.

zmija se smeje ispred vlade
smrdljivac se upisava pored hale limes

govor mrznje, znam.
odjavljujem se i i dem da radim (konacno)


Zato je tu DLM

Pre manje od mesec dana su bili predgrupa Ceci, sta ce oni uz Obojeni program?
Inace sve te grupe sa cuvenog koncerta vise ne postoje u mojoj muzickoj arhivi.


duck

"Zashto je tu DLM?Pre manje od mesec dana su bili predgrupa Ceci, sta ce oni uz Obojeni program?" - Boje biografiju. Venishom


:)

Videli i oni da se kod nas sve brzo zaboravlja ali ima nas koji pamtimo k'o slonovi. Smesni su, kao sto je Rambo posle blamaze sa koncertom brze-bolje odmah isao po konvencijama g17 i ds-a. Iako ovo na prvi pogled nema veze sa navedenim slucajem, hteo sam na to da skrenem paznju iz ovog razloga (citiram Biljanu):

Quote:
Kolegama iz Pozorišta mladih želim da im uzbudjenje ne zamagli razum i da dobro paze koga im pobeda donosi.


Da li je to polusvet?

Profesore Jankovicu,
da li je "polusvet" koji vam je urucio promotivni materijal LDP ispred Doma omladine toliko opasan da je zasluzio vasu paznju, onomad u emisiji Utisak nedelje a da tako spokojno sutite kada u ime vase stranke prebijaju glumce u Novom Sadu? Da li je to pobednicka "izborma volja gradjana" i opasnost da se koncentrise vlast bez vaseg (DSS-ovskog) premijerskog mesta odmakla kontroli pa preventivno demostrirate nacin vase neobavestene vladavine? Stidite se svog cutanja i drustva sa kojim sputavate normalnost u ovoj zemlji!


Umesto da zesce osudi

Umesto da zesce osudi batinanje glumaca u sred pozorista, Biljana komentarise i obraca se politicaru i profesoru BU, koji nema nikakve veze sa NS niti sa tim batinasima? Zasto politizovati svaki post i svaki put sve prebacivati na politiku. Mogla je tako da se obrati i Lecicu, koji ima vise veze sa glumom, nego Vladeta Jankovic. Ali dobro, politizacija je svuda pa i kod textova Biljane Srbljanovic. Steta, a fenomenalan je pisac.


izvini, meni je nesto ovde promaklo,

ti mislis kada clan dss-a, koga je stranacka volja postavila na javnu funkciju, najverovatnije najmi batinase da tuku glumce, da za to treba pitati glumce, a ne odgovorne politicare?

ti mislis da kada vlast ne odgovara na cetvoromesecni strajk zaposlenih i uporno drzi eksponenta svoje partije na direktorskom mestu, sve dok ne dodje do nasilja, za to treba pitati lecica "jer ima veze s glumom"?

ti mislis kada se odgovorni ljdui iz vlasti pozivaju na tu svoju odgovornost, da je to politizacija?

izvini sto te pitam tako direktno, ali sta sam ja ovde propustila, pa nikako da shvatim tvoju logiku.


Nisam iz NS, pa ne znam ko

Nisam iz NS, pa ne znam ko je koga postavljao na neke funkcije, ali znam da je DSS u koaliciji sa SRS i gadim ih se zbog toga.
Ko je narucio batinase i ko ih je organizovao to treba policija i sud da otkriju, a ne optuzbe po medijima ili blogovima.

Vlast u NS ili ministar kulture, treba da reaguju na strajkove u tom pozoristu, a ne profesor BU, zar ne? Bez obzira sto je on funkcioner DSS-a. Ne znam sto niste pomenuli Maju Gojkovic koja sigurno ima vise uticaja i bolje poznaje situaciju NS i u pozoristu od Vladete Jankovica, zar ne?
Lecic je glumac, on ima vise veze sa pozoristem nego Vladeta Jankovic, samo to, politicka stranka nema nikakve veze sa tim.

Politizacija je kad se takav odvratni dogadjaj, okrene ka stranackim prepucavanjima, samo zato sto neko voli ili ne voli Vladetu Jankovica ili njegovu stranku.

Nema problema, uvek sam otvoren za dijalog sa razumnim ljudima, poput tebe :)


biti stranacki vojnik

je degradacija intelekta.
Neke stvari moraju se osuditi, pa makar i na svoju stetu.
Politicki i moralni konformizam kod nas se prosirio kao bolest. A 'intelektualci' (alias partijski vojnici) se oglasavaju samo kada je to podobno, i kada mogu vazno da vrte palce objasnjavajuci pucini (narodu) da je crno belo, i obrnuto...


Majstor dijaloga..

...lepo je što si otvoren za dijalog, ali nije lepo što papagajski ponavljaš koještarije.o)
Kako se sa koještarijama može voditi dijalog?
A priča o politizaciji protiv koje se buniš, zapravo je po sebi politizacija, kao što je to i preporuka da se Jočić prijavi Stojkoviću, i obrnuto.
Evo, da ti kažem ja zašto je pismo adresirano na Vladetu Jankovića..Atorka pisma veruje u elementarni moral i lični integritet adresanta i očekuje njegvu reakciju.
Batinanje glumaca je stvar iznad svakoga političarenja, i ako se profesor se odredi prema tome činu, on gubi integritet i upitno je sa moralnoga aspekta njegovo predsedavanju UO Atelja 212. Bar što se mene tiče..


za milosha

pune informacije o incidentu imas na sajtu na kojem se nalazis
na blogovima jelene i nebojse ispod mene, zatim u b92
vestima, u svim stampanim medijima, na naslovnim stranama.

samo jedno time machine pitanje: ti, svakako znas da lecic vise nije ministar?


Hvala na informacijama, vec

Hvala na informacijama, vec sam ih procitao.
Za Lecica nisam "obavesten" sto bi neki rekli. Ironijom na ironiju. Nego kad smo kod Ministra, zasto pismo nije upuceno Kojadinovicu nego Vladeti Jankovicu"?


zato sto ministar kojadinavoc

radi u pekari, za koju je stucan i kvalifikovan. sve ostalo ga daleko prevazilazi, kao ministra samo na papiru, bez ikakda ikakvih ingerencija, kvalifikacija i posebno bez licnog integriteta i inicijative.
a vladeti jankovicu zbog onoga sto je opisano na pocetku bloga.
mislila sam da je vaznije obratiti se nekome ko zaista ima uticaja, nego se pausalnom osudom upisati u hall of fame.
naravno da ne ocekujem nikakav odgovor od vladete jankovica.
ali znam da citaju i da se cesu po glavi, najpre zbog broja ljudi koji su do sada, za manje od 24 sata pogledali ovaj tekst - 16 hiljada. nije malo.

zao mi je da moram da politizujem stvari, ali ipak, kao sto vidis, u srbiji je i rad u lutkarskom pozoristu politicko pitanje.
Nadam se da me sada razumes.


"radi u pekari, zivot mu nije lak"

Razumem razloge za politizaciju - pljuvati politicke "neprijatelje" uvek i u svakom trenutku, ali ne razumem razloge da to radi intelektualka koja moze mnoge stvari da kaze na mnogo lepsi i suptilniji nacin, nego sto je stranacko saopstenje. Samim obracanjem profesoru Jankovicu oko teme koja sa njim nema nikakve veze, je bespotrebno strancarenje i politizacija. Suvise te cenim u onome sto si napisala i uradila u zivotu, da bih mogao da povezem stranacke napade sa tobom. U svakom slucaju te puno pozdravljam i jedva cekam da nabavim kartu za bilo koju tvoju predstavu.

P.S. Da je profesor Jankovic u DS i da je DS na vlasti u NS nikad ga ne bi prozvala i ti to znas, ovako je ocigledno da je u pitanju stranacka netrpeljivost, a ne zelja da se obratis nekom profesoru oko problema koji postoji u pozoristu i napadu na glumce. Veliki pozdrav


dragi miloshe,

pre nego sto te nagrdi ovde pola ds-a sto si me svrstao medju njihove,
ja bih da te sacuvam te muke.

nisam ja nicija.


Draga Biljana Srbljanović

vaša tvrdnja

Quote:
nisam ja nicija
nije baš tačna.
Ima nas.
Samo vas posmatramo.)))


Nicija?

Uz svo duzno postovanje - to nije tacno !
Nasi ste, prezime Vas odaje
pozz


Poštovani Miloše...

Stvari u NS-u i okolini ovako funkcionišu:

Boli te zub, obrati se najbližem prodavcu novina.
Želiš da upišeš fakultet, idi do poreske uprave.
Muž te zlostavlja, idi u bioskop.
Dete ti se drogira, učlani se u folklor.
Pokraden si... a kako bi bilo da pojedeš jedan dobar burek?

Konfuzno, a? Nažalost nisam previše preterivao, što inače radim.

Kada bih mogao da pogodim koga treba da pozovem da reši ovo sramotno omalovažavanje zahteva glumaca iz Pozorišta Mladih, to bih sigurno uradio. Verovatno bih rekao "sidži do reke i utopi se" ili "sestro/brate, pomozi im - njih tamo biju", naravno u zavisnosti od kalibra osobe kojoj bih se obraćao i količine putera joj na glavi... Ama, ne umem da pogodim osobu kojoj bih kukao ili koju bih psovao. Niti pratim političke prilike niti mi se sviđaju (a sada svi koji hoćete da me pljujete zbog moje ravnodušnosti, skupite džebanu)

Harizmatičan je drug/gospodin Vladeta, obrazovan, dakako. Sami cvet DSS-a. Nisam ironičan, on svakako poseduje navedene kvalitete. Pa to je valjda dobar razlog da Biljana baš njemu uputi pismo.

- "Isto bih ja to tamo njemu poslao", pomislio sam,
..."samo kada ne bih bio ovoliko neobrazovan!".

Biljana je žena od pera i ljuta je paprika, ali ne bi njoj priličilo da za uvo vuče svakog odgovornog za tekuća sranja. Pokazala je da ume i pokazala je da zna kome. Ko se još time može pohvaliti, a? Nema takvih mnogo. Svaka čast Biljana!

edit:

A ja kada se malo obrazujem i kad počmem da čitam blog "od korice do korice", nalaziću bolja mesta da ostavljam postove...


Leonide Iliču,

kažete da ćete morati više da se obrazujete da biste ostavljali bolje postove.

Vi ste zaverom Suslov-Kosigin-Brežnjev ’64 doveli do smene Hruščova. Time ste dokazali da niste ni bezopasni, ni naivni, a ni neobrazovani.

"sidži do reke i utopi se" ?!

ovo pre govori da ste možda.... bezobrazni?!

P.S. Pridružujem se vašoj podršci Biljaninoj borbi, ne samo u slučaju NS pozorišta, već za, sa vlasti, svrgavanje ogromnog zla, nemorala i podlaštva u Srbiji. Eto, kod svrgavanje ste, Bržnjev, svoj na svome. Pomozite nam.


dobrodošo, druže brežnjev

"ljuta ko paprika",
ovo mi se mnogo svidja.

samo izvolte, uselite se na blog.
pozdravlja drugarski i čovečanski,
papričica pili-pili


Draga Biljana i Davide...

Jako je lep osećaj kada čovek može da kaže šta hoće, a da to neko sasluša/pročita i da svoj sud, kakav god on bio.
Upozoriću vas na vreme, da svako blagonaklono pisanije na moju adresu veoma kvari moj mačo stil. Valjda je tak'o vreme da na svaku lepu reč jedva suzu obuzdajem.

Do daljnjeg se uzdržavam od izražavanja ličnih emocija koje mi naviru kada čitam i pišem po blogu. Držaću se teme!


: ))) Pozdravljaju,

tavarišč.

: ))))

I bez suza, moliću. Trebaćete nam uspravni za sobaljivanje ološa. Dajte, vežbajte ovde malo. Visinske pripreme, laka tema, kultura. Kad dođe kasnije do stranačkog razbucavanja morate nam biti u formi. Ljuta reč na ljutu ranu. :)))

Lep pozdrav.


a mozda zato sto su

batine inherentno sredstvo politicke komunikacije u Srba?
(A kada zaboravimo da motka ima 2 kraja, onda nam je neko drugi kriv; ovde pre svega mislim na nasu spoljnu politiku...)


jedna zamerka

Prvo, nemam nista da dodam na poentu teksta, slazem se u potpunosti.

Ono sto mi je pri citanju zasmetalo, to je samo recenica:
"Pozivam Vas da urazumite rukovodstvo svoje stranke i pojasnite onima kojima je vlast oduzela razum..."

tj. upotreba reci pojasniti, umesto meni mnogo lepse i 'tvrdje' reci objasniti.

To je tipican eufemizam srpskog novogovora, po kome se i na B92 objavljuju vesti tipa "saobracajna NEZGODA, troje poginulo..."

Jel mozemo da kontriramo ovoj praksi?
(stvar sa masovnom upotrebom eufemizama u Srba danas, koja se forsira na medijima, nije nimalo naivna, i ima za cilj relativizaciju svega...)


tvrdji sinonim za "pojasniti"

otvoren konkurs


Da probam..

.."objasniti" i "pojasniti" ipak se za nijansu razlikuju.
"Pojasniti" je malo preciznije. Može nešto biti jasno u celini, ali da neki delovi vise.
Možda je "razjasniti" bliže "pojasniti", ali imam dilemu jeli to ista reč.


Ne postoji odvratnija rec

od POJASNITI !!!

Kao prvo ta rec ne postoji u nijednom srpsko-hrvatskom recniku, pa vala neme je ni u cistim srpskim recnicima,

tu ogavnu rec su izmislili razni polutani to jest, tv voditelji, koji u jednom minutu izgovore deset puta postapalicu, to jest rec OVAJ,

dakle, rec POJASNITI ne znaci nista, ali je koriste skorojevici koji se gnusaju proste srpske reci OBJASNITI, pa misle da su mnogo moderniji ako se gadjaju sa frljokama tipa POJASNITI,

ta rec je u nasim medijima i kod voditelja uzela toliko maha i toliko se odomacila , da je to stvarno odvratno i ljigavo da nemam reci,

zato ljudi moji, POJAS(nite) mi sta znaci ta ruzna rec, ako bas neko zna,,,


nemoj da se, to jest, ljutis

slucajno sam rekla. i mnogo se kajem.

mislila sam da pojasniti znaci da je nesto nekome donekle jasno, ali da mu treba opaliti dvadeset po guzici, to jest, fekalnom motkom, a da mu bude skroz jasno.

evo ti si meni pojasnio, na primer.


Naravoucenije:

Ko ne cita unazad, ne zna kome odgovara:)


Svaka cast Zarkow,

vidim gore dva minuta pre mene si brži,

ja sam dole to zeleo Biljani da omogucim, ali ona to jos nije videla,


Cika MIlutine,

nije bilo tesko,

iako posle zareza sada odvajas reci, ipak i dalje ne koristis tacku.
a i "u nijednom recniku" te malo druknulo.
inace, mnogo mi je drago mile da si tu, bez tebe je ovo mesto zamrlo u razumnom tonu.

samo da mi obecas da neces nikad da mi pridjes na ulici, "u nijednom" slucaju cak i ako se sretnemo sasvim slucajno.

ako me vidis, ti ponavljaj neumrlu desanku, u medjuvremenu - udri po blogu koliko hoces, da poludi nocna smena moderatora.

tejk ker


Biljana

probaj sad mail,plz
obećavam da nije nikakvo štivo
važno je!!!!


Nisam sumnjao u tebe,

Biljana,

da sam sumnjao prijavio bi te Jocicu ,

obecavam ti to sta trazis od mene ,

evo pre neki dan sretnem u Zmaj Jovinoj pred onom postom tvog prijatelja TEOFILA PANCICA, a mog poznanika i to mnogo pre nego si ti cula za njega da postoji,

tom prilikom u razgovoru pomenem i tebe, kazem mu da smo se malo sporeckali na ovom Blog, ali sam te ipak pred njim pohvalio kao zanimljivu i nadasve hrabru zenu, a vidim da te on bas ceni,

inace, upoznao sam ga sa predlogom na ovom Blogu da ima BLOGERA koji zele da on pise ovde, ja sam ga zamolio da uspostavi kontakt sa odgovornim ljudima u tom smislu,

pa ako zeli neka dodje, i rekao sam mu da ako bude to uradio, napomene da sam ga bas ja na to nagovarao,

P.S.

Biljana, evo pozivam te da iskoristis svoj autoritet, pa moje korisnicko ime promeni, i to u smislu da moze da se cita i koristi citajuci s*leva u desno, a ne obrnuto.


pazi cika milutine,

konzilijum ti je dao zeleno svetlo, ali samo uslovno.
a uslovi su:
1. da ne saljes pretece i uvredljive mejlove moderatorima, ni pisma, smsove, ljubavne poruke, poruke mrznje etc
2. da ogranicis prisustvo na blogu na razumnu meru.

ako ti je ok, onda si odbanovan.

ako nije, reci lepo, da ne mrcvarimo ove fine ljude.

je l i to, to jest, u redu?


Ma od sad ,

samo tebe slusam,

i to sve do momenta kada ja budem nekada na onom spisku 300. naj-uticajnih bar jedno mesto ispred tebe,

dakle, u redu je.


Ma u redu,

Biljana !!!

moj motiv da ovo napisem je taj, da bar tebi skrenem paznju da istu rec izbegavas bar u javnoj komunikaciji i medijima,

jer ipak si ti jedinstvena po mnogo cemu, zasto da udjes u klise da istu rec rabis koja bas nista ne znaci kako sam objasnio,

inace, mi se znamo Biljana, mislim odavde, ako malo bolje i inteligentnije pogledas slova mog korisnickog imena, bices prijatno iznedadjena, a mozda i neces ko bi ga znao ,

ne sumnjajuci u tvoju inteligenciju, ocekujem uskoro da me prepoznas i desifrujes.


Biljana.....

UTUVITI. Nego ovde je zgodno da ti kazem da sam malo listao tvoje postove (whatever). Ti si lik. A za ono o Judi da te pitam: "pomislis li ikada na malog Hrista koji negde visoko u kuli ni na nebu ni na zemlji od svojih uvojaka plete duge pletenice ne bi li se uz njih uzverala tri mudraca da zavrte Sveti Gral i tako svi saznaju da li ce zima trajati jos sest Sedmica?" A ovoliki citati se u mom filmu zovu teme i za sada su sve u E-molu. Improvizacija sledi u pravim tonalitetima.


Upravo se to zapitah

Upravo se to zapitah gledajuci spisak.

Cini mi se da sam gledala nekog is Eyesburna pred doticni koncert kako se pravdaju nesto tipa: 'Mi ne bismo, ali lova je stvarno dobra,...

Bljak


Glas nade

Dalekovido i mudro, gospodjo Srbljanovic. Da smo gledali koga nma sloboda donosi, mozda bismo bili malo vise obavesteni. Podrska glumcima lutkarskog pozorista.


za glas nade i pristojne blogere,

molim vas, nemojte me oslovljavati sa gospodja.
jos gore deminutivima (bilja, biljka and so on)

zovem se biljana srbljanovic, ne treba mi muz da mi doda "status", ime sam sama sebi napravila.
kad se srbi nauce da "gospodjica" nije uvreda, ni "gospodja" pocast, onda cu da prihvatim. ovako mi smeta.
biljana, as simple as that.

izvinite svi za koje znam da ste imali napristojnije namere.
ja sam ipak divljakusa.


Šta se stidiš što si gospođa !

Šta ima veze !?


Saopštenje za javnost

Žene u crnom zaprepašćene su i ogorčene zbog upada grupe batinaša u novosadsko Pozorište mladih. Kriminalci su tokom prošle noći pretukli trojicu glumaca koji već četvrti mesec štrajkuju u prostorijama pozorišta boreći se za elementarna ljudska i profesionalna prava.
Varvarsko iživljavanje nad glumcima i njihovom imovinom, koje je po svemu sudeći izvedeno po nalogu direktora pozorišta i nekih gradskih funkcionera, daje mu dodatni društveni, politički i simbolički značaj. Zahtev štrajkača za smenu direktora Pozorišta mladih Tomislava Kneževića Žene u crnom dopunjavaju zahtevom za smenu svih članova gradske vlasti koji već gotovo četiri meseca, koliko traje štrajk u pozorištu, podržavaju Kneževića, koji je kadar Demokratske stranke Srbije. Odgovornost za ovaj mučki incident nesumnjivo snosi i gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković iz SRS. Žene u crnom traže da se otkrije ko su batinaši pod okriljem noći, njihovi nalogodavci i zaštitnici, koji moraju biti najoštrije kažnjeni po zakonu.
Ovaj žalostan događaj pokazuje da su se batinaši iz devedesetih vratili u Novi Sad i Srbiju, da ih štite stranke na vlasti i da je na delu, samo drugim sredstvima, ratna politika Srbije sa kraja 20. veka.
Žene u crnom ocenjuju da je štrajk u novosadskom teatru više od sredstva sindikalne borbe. One podržavaju zaposlene u Pozorištu mladih, jer je njihov štrajk postao borba protiv političkog nasilja i kršenja ljudskih prava. Borba za vlastita prava u ovom slučaju, postaje borba za prava svih građana Srbije.

U Beogradu, 7. februar 2007. Žene u crnom


Jasmina...

...znate šta mi je palo na pamet dok sam čitao saopštenje.
Oni su toga Kneževića i tako mislili smeniti jer je postalo neodrživo da ljudi štrajkuju četiri meseca.
Onda su rekli, dobro smenićemo ga, ali ima da ih izmlatimo.
Isto kao Milošević koji je 3. februara 1997. na Brakkovom mostu, naredio premlaćivanje i polivanje vodom, a već sutradan priznao rezultate lokalnih izbora.
Ista je to vrsta nasilne pameti i isti nasilni rezoni.


8-10god zatvora

bila bi propisana kazna za počinioce ovakvog dela.onako, iz fazona.
i bez prava žalbe.
a potrebno je zaista mnogo hrabrosti,odvažnosti,snage i umeća da bi se lomili vratovi glumcima lutkarskog pozorišta.isti oni koji su skalpirali,silovali,odsecali glave po ratištima, pljačkali i ubijali-sada kao siva zona sile deluju efikasno po nečijem nalogu.slobodno i relaksirano. u koštuničinoj i jočićevoj policiji morao bi da se nadje neko ko je moralniji od njih dvojice.
pa zar bi se inače neki maskirani likovi drznuli da urade takvo šta-a kada prethodno ne bi bili 100% sigurni u to da će istraga biti neuspešna i da će najverovatnije istraga tapkati u mestu.gde su ti jebeni žandari, pardon - radnici unutrašnih poslova,sada?!
ko su ti ljudi,šta radi srpska policija,gde je jočić da se oglasi.tražiti njegovu kao i smenu vrha pokrajinskog i novosadskog MUP-a, promptno.
zahtevati maksimum kazne od nadležnih za ovo razmazivanje patosa glumcima,ništa manje od toga.

___________

de si bre lover boy? i ti u strajku? nema te da blogujes kao lud!

___________
*

hey,bs bs,cicka.desi u ovim krajevima?email nadalje,se vidiamo


milutine, dusho...

odakle ti ideja da komentarishesh kad pishesh "u nijednom" rechniku


Zato sto sam i ja Shumaher dusice,

na ovom Blogu poznate kao Zorice,,,


Kraj (?!) - ne hvala!!!

Kao što se dalo pretpostaviti izgleda da je direktor Knežević danas smenjen. Dakle Čika Tomina koliba ponovo je postala ono što je oduvek bila: Pozorište mladih Novi Sad. Pošto znamo da je taj čovek u celoj priči najmanje bitan, to jest sasvim je nebitan - ostaje, naravno, pitanje/a koje sam na istu temu juče postavio na svom blogu, A SADA PONAVLJAM: da li će i da li sme sve da ostane samo na tome to jest na njemu?!

Ovaj incident morao bi biti inicijalna tačka za otpočinjanje procesa DEPOLITIZACIJE kulture (i ne samo nje, naravno). Početak kraja toga da se u kulturnim institucijama "udomljuje" stranački kadrovski otpad sa kojim se i inače ne zna šta bi se... Ovaj događaj mogao bi biti inicijalno mesto za samoorganizovanje svih koji još uvek veruju da i ovde može da se uspostavi normalno civilno društvo koje će počivati na konsenzusu U SVAKOM POGLEDU SLOBODNIH GRAĐANA o tome šta se ne u jednom normalnom i civilizovanom društvu nikako sme!!!


Nebojša...

...svaka ti je na mestu, ali bi realizacija toga o čemu pričaš bila početak istinskog ozdravljenja društva. Jer, ključni uzrok naših problema je u naopakom kulturnom modelu, iz koga se mogu izvesti sva zla. Od nasilne političke kulture do otuđenih centara moći.
Bojim se da će još vode proteći, jer onaj ko je u stanju na onako "nekulturan" način doneti ustav, isto tako je u stanju da preko partiokratskih mehanizama iz toga ustava kontroliše sve živo, a kulturu naročito.
No, to ne znači da sa tom borbom ne treba odmah započeti.
Javnost, kvalitetna javnost je ono na šta oni nemaju odgovora, nego se licemerno pridruže.


kljuc je, ipak, u ljudima..da ne kazem glasacima

Dobro je sto je jedan ovako sraman dogadjaj ipak "podigao" javnost u srbiji, pa makar i virtuelnu, pa makar i na blogu sajta za koji "drugi" kazu da ga ne citaju...:)
Ono zbog cega sam ja rezigniran, i to od izbora sve vise je da ljudi koji to ne zasluzuju, i dalje uzivaju poverenje onih koji glasaju u Srbiji. I zato, iako je ovaj blog trebalo da bude posvecen iskljucivo onome sto se desilo u Ns, ja cu svoju rezignaciju podeliti sa Biljanom (bez titule:)), g-dinom Cvetkovicem i svima koji su uzeli ucesca i imaju dovoljno nerava da citaju. Prebijanje glumaca samo pokazuje da se u Srbiji nije dovoljno toga promenilo..samo pokazuje da je ova zemlja prepuna neobrazovanih. Oni i dalje veruju populistima i onima koji im podilaze. Veruju onima koje je vlast promenila..i spremni su sve da ucine da je zadrze. Veruju, sa druge strane i onima koji vlast nece - jer ne umeju, ali zele da budu blizu nje i na taj parazitski nacin da zive. Veruju, na kraju i onima cije glasacko telo je trebalo do sada da umre..ali nije...jer, izgleda, "jedenje korenja" produzava zivot...
Sve ovo me plasi...ne kao coveka koji se boji za svoju buducu egzistenciju - snaci cu se, verujem ja u sebe...plasim se neobrazovanih koji ne znaju da izbora nema, plasim se obrazovanih koje je zaslepila vlast, pogresni ciljevi ili strah da u istoriju ne odu kao "izdajnici"....plasim se da ova i ovakva Srbija nije sazrela..i ne znam kad ce...


Da li je bilo odgovora?

Biljana,

Mene zanima da li se Prof Jankovic oglasio ovim povodom? Ovo je stvarno sramota. Vlast im je kompletno pamet popila. On je jedan od ljudi zbog kojih sam simpatisao DSS (tamo negde 1992-e).


Podržavam sve koji štrajkuju !

Iz bilo kog razloga !


Dvanaestog januara u

Dvanaestog januara u biblioteku u kojoj radim mejlom je stiglo pisamo iz ovoga pozorista, upuceno na brojne adrese, pa i na nasu. Posle desetak dana otputovao sam u Novi Sad na fakultet, u povratku sa fakulteta prosao sam, i ne znajuci kuda idem jer slabo poznajem grad, pored pozorista i setio se toga pisma. Jako cudan osecaj, iz velikog kontrasta - pismo je bilo odisalo vidnim uzbudjenjem autora, a ispred pozorista video sam dva radnika koji su stajali pored nekih metalnih boca, kraj jednog oronulog kamiona, svud unaokolo neki pesak i sut, sve je bilo jako sporo, gotovo nepomicno, tiho, senke i svetlost kao zamrli. Setio sam se tada, a juce iznova, kako me je iznenadilo to sto sam procitao kako se u spor nekako (ne znam tacno na koji nacin) ukljucio i ministar za kulturu, koji je stao na stranu glumaca i radnika pozorista (to je pisalo u pismu). Dakle, ministar je reagovao (i ne samo on, pogledajte: О овом проблему су у последња два месеца одржане и трибине у Новом Саду, Београду и Нишу, а смену Томислава Кнежевића тражили су разни људи од угледа у струци и политици: републички Министар културе, председник покрајинске Владе, покрајински Секретар за културу и образовање, Градоначелница Новог Сада, филмски редитељ Горан Паскаљевић, директор и скоро сви глумци Српског народног позоришта, драматург Борка Павићевић, писац Иван М. Лалић, позоришна критичарка Даринка Николић, књижевница и професорка Вида Огњеновић, глумица Мира Бањац, глумац Бранислав Лечић, глумачки синдикат Синглус, глумци и колективи позоришта у Сомбору, Суботици, Зрењанину, Крушевцу, Крагујевцу, Савез драмских уметника Војводине и многа друга професионална удружења и појединци, па и преко хиљаду Новосађана који су потписали захтев за смену Томислава Кнежевића, као и многи, многи родитељи чија су се деца зажелела представа за децу., a spor i dalje traje, ruzan, nepotreban i ocajan - pitao sam sebe zasto se to nekako ne resi, zasto ministar ne reaguje, ili neko iz ministarstva, ili predsednik pokrajinske vlade ili ne znam ni ja ko, valjda ne dozvolivsi sebi da poverujem u krah u kojem zivim, gde su poremecene kompetencije. U tim danima, inace, vodili smo tesku bitku sa gradskom opstinskom administracijom - nisu hteli da nam daju plate, jer nisu hteli da nam ih isplate po koeficijentima koje je propisala vlada. Strasno je to sto su sve vreme saputali/tvrdili kako u stvari ima para, ali ne mogu da dozvole da mi imamo vecu platu od njih u opstini.
Stvari ce se, pretpostavljam, donekle resiti kada se jasno bude reklo a narocito jasno videlo da je kultura egzistencijalna nuznost za sve, pa i za nesrecne politicare, administraciju itd, a da obrnuto ne vazi. Posto u svemu ovome ima toliko neverovatnoga, i posle svega sto sam doziveo u poslednjih dvadeset godina, plasim se da zivimo u rupi bez dna, ciji su atributi, da pomenem jednu bitnu pricu, "beskrajnost i periodicnost".


Tajna je

u dve plate doticnog T.K. (verovatno je trebalo namiriti DB kadar, tj. denuncijanta - O. dosijea! Otvorite se!)


U'apsilo ga!!

bas tog Knezevica. Izgleda da se anticki dostojanstvenik aktivirao.


Mislite?

Mada, ima smisla.Doticni se u poslednje vreme iskljucivo aktivira kada treba zabraniti neki film za prikazivanje, ili nesto slicno...
Tako da me 'apsenje po inicijativi antickog velikodostojnika ne bi iznenadilo.


logomed,

"sila boga ne moli, ali zato ni bog silu ne voli. Pri tom, bog je vecan, ali je sila za sva vremena" saopstenje Sinoda SPC protiv Arhtisarija (danasnje vreme)
Uz ovaj pravoslavni zen koan, apelujem na tebe da nailazis cesce bre na ovaj blog, vidis da sam odlepila.


Sigurni ste da pise "sila za

Sigurni ste da pise "sila za sva vremena"?Meni se cini da su napisali nesto tipa "sila je svaka za vremena".
Vazno je da su osudili genetski inzenjering.


Lutke

Lutke su zive!
Lutke oduvek disu!
Lutkama ce srca kucati kroz decji osmeh!
I dalje!


privelo ga

ZEM-NOVI SAD-POZORISSTE
Priveden direktor Pozorissta mladih

NOVI SAD, 7. februara 2007. (Beta) - Direktor Pozorissta mladih
Tomislav Knezzevich priveden je vecceras kod istrazznog sudije
Opsstinskog suda u Novom Sadu, u vezi sa juccerasnjim prebijanjem
trojice glumaca u sstrajku.

Agenciji Beta je potvrdjeno u policiji da je protiv Knezzevicha
podneta kriviccna prijava za pomaganje u nasilnicckom ponassanju i za
ometanje policije u vrssenju duzznosti.

Beti je u sudu recceno da che kasnije vecceras biti izdato
saopsstenje.

Policija je ranije saopsstila da che povodom incidenta u Pozorisstu
mladih visse osoba biti pozvano na informativni razgovor.