Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Mali preduzetnici

Već skoro godinu dana, grupa dece prilazi prolaznicima u ulici Kralja Petra, s rečima: „Čiko/teto, skupljamo za fudbalsku loptu, želite li da kupite jedan crtež?“.

Klinci imaju između 10 i 13 godina. Čisti, veoma dobro obučeni. Obično nastupaju u parovima, dva dečaka, povremeno im se pridruži i jedna devojčica. Koliko sam uspeo da primetim, smenjuju se, ima ih najmanje petoro. Najčešće su aktivni u kasnim popodnevnim časovima.

Cenu crteža sami određujete. Ponekad je na njemu motiv primeren njihovom godištu, par likova iscrtanih još uvek neuvežbanom dečijom rukom, kako jure željenu loptu po terenu. Drugi put sam, u pomenutoj robno-novčanoj razmeni, dobio ukrašeni crno-beli natpis „Dorćol“, sa potpuno neočekivanom aplikacijom oka i tekstom „gledam te“. Stil koji biste očekivali od nekog ko je barem 5 godina stariji od klinčadije koja vam ga nudi...

Ako ih priupitate kako to da, posle toliko meseci, nisu još uvek uspeli da skupe dovoljno, promrmljaće izgovore tipa: „imali su pa ju je jedan izgubio“, „lopta je mnogo skupa“ i sl.

Gde, kome, i zašto ide novac „za loptu“?


Jeste Vladane,

sreo sam te klince pre mesec dana u Kralja Petra u samom ulazu zgrade gde se u parteru nalazi SBB-kablovski operater.

ponudili su mi taj crtež, hteo sam da im dam pare, ali sam odustao kada sam shvatio, da oni to ne crtaju svojom rukom, već je to odštampano sa komjutera.

e to je već klasicno prosjačenje i prevara, a da sam video da su se pomučili i nacrtali sami neku grafiku, e za to bi ih často što bi se reklo, na foru ne volim da me neko radi.


Daleko od klasičnog...

Quote:
e to je već klasicno prosjačenje i prevara

Kao što rekoh, deca su izuzetno dobro obučena. Leti firmirane patike, zimi čizmice i montare. Izgledaju kao deca iz pristojnih kuća, a tako se i ponašaju. Stoga klasična prošnja otpada, koliko se ja razumem u problematiku.

Isuviše su mali da bi to radili zbog droge ili cigareta. Ili ja živim u zabludi.

Jedino što mi pada na pamet je da ih na to teraju stariji drugari iz kraja, što bi objasnilo poreklo nekih od crteža koji su u opticaju.


Jbt

pa to je kao iz price o devojcici i sibicama koju smo citali u skoli.


Sram Vas bilo

Kad ste pročitali priču o devojčici sa šibicama? Izgleda, mnogo davno.
U toj priči niko ne prosi. U toj priči niko ne izmamljuje novac na prevaru.


Sram Vas bilo

I u ovoj prici niko ne prosi, vec prodaju crteze. A to nije prevara.
Ispade da je prica o devojcici koja se smrzla jer nije prodala sibice (crteze) obrazac kako treba postupati se decom, zar ne?

Ili niste nikad shvatili sustinu price.


Ja predlažim da decu

Ja predlažim da decu uhapsimo... Mafija... mafija!!!

Predrag M. Azdejković
www.queeria.com


...ma jok ...ajd da ih

...ma jok ...ajd da ih streljamo odma ...hoce da navataju kintu za gudro, bre ...
- tako smo i mi radili : protresemo orah u dvoristu, sakupimo u kesu - dole mahovina i trava narrrravno - i onda u Lole Ribara - kod stare "Boke" prodajemo kilo oraha - uzmemo kintu i pravac po Zabavnik....
- e sad ...neko Zabavnik, neko nesto drugo ...mislim da je najbitnije dal ti se crtez svidja, da li hoces da das kintu kidzima za to ....- mislis, nece se snaci na drugi nacin, ako im treba ?????


Znam slične fore...

Ali najjadnije je bilo u menzi kod pravnog fakulteta u Nišu... dok vraćate escajg, napravi se red, a tu su čekači koji skupljaju ono što niste pojeli iz vaših tanjira; kasnije su krenuli i među stolove, dok još jedete. U pauzi se prosjači ispred. Ako imate vremena da ih duže promatrate, vidite i "gazde" kad dođu po "pazar".Nikad ne znate šta da mislite, a još manje da osećate.


ciko, ciko...

...ekipa je ista kao i "vasi dzubretari" onomad.

Foliranti nisu “simpaticni” (kako kome, doduse) nego su pokvareni. Pa makar to bila I deca.

Prosjacenje je sindrom ocaja teze vrste, ne siromastva. Pametna deca koja prose na ovaj nacin su ocajna deca. Na putu da postanu losi ljudi.

Da li ste ikada culi za neki “summer job” za klince? Da li ste ikada culi da ga iko od klinaca trazi? Da li se neko od tih klinaca setio da pita baba Desu sa treceg sprata da li joj treba hleb I mleko one nedelje kada je bila poledica, a sve za sicu za bioskop + bananica kada donesu provijant. Ne, jer za takve poslove I lovu “simpaticni” ne ustaju iz kreveta. A i ne daj boze da ih provali drustvo iz ulaza.

Klince iz kralja Petra pomilovati po glavi I reci im da je crtez stvarno ruzan, pa lova za loptu mozda drugi put.....


Ja bih kupila loptu i dala im

Dok nisam procitala do kraja pomislih kako im treba kupiti loptu i dati da se igraju.

Citajuci dalje, napunih se nekim besom da neko iskoristava decu da bi zaradaio svoje prljave pare. Time krsi desetine sto zakonskih, sto moralnih pravila. A deca, ko deca. Ne razumeju.


ne vredi

ja se secam da je nekom decaku koji je uvek isao bos i prosio za patike, ekipa iz kraja otisla i kupila patike. Sutradan je on opet dosao bos i opet trazio pare za patike.


I ja sam ih video ispred

I ja sam ih video ispred SBB-a. San koncept preduzentnice inicijative je dobar ali sve u zavisnosti sta rade sa tim parama. Verovatno ce na lopte i najmanje otici para.


Ako sam dobro shvatila decu

Ako sam dobro shvatila decu neko zloupotrebljava, zasto to ne prijavite ?
Da li mozete doci do njihovih roditelja ?