Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Uncanny valley and Phase Locked Loops

Ja sam do nedavno bio mišljenje kako smo 4 – 5 godina od trenutka kad će veštački karakteri u video igrama, crtanim filmovima, robnim kućama i slično biti toliko realni da nećemo lako primetiti razliku između takvih karaktera i onih pravih, gde su snimljeni živi ljudi.

Ovaj blog je inspirisan današnjom BBC pričom da nas, možda, samo 1 – 2 godine dele od tako nekog trenutka. Možda je to nerealno, ali nas vraća na pojam “uncanny valley” (“zastrašujuće nadrealna” dolina, u nedostatku bolje ideje za prevod) i ono što sledi iza tako neke doline.

Ukratko, “uncanny valley” se odnosi na našu interesantnu reakciju gde ako je karakter veštački, ali dizajniran da bude sličan realnom, a još uvek daleko od neke impresivne realnosti, nasa reakcija nosi veliku dozu empatije. Kada se vernost karaktera “opasno” približi realnom naša reakcija se naglo i dramatično menja, mi upadamo u “uncanny valley”, kao što dijagram ispod ilustruje.

U kompjuterima koje sad kupujemo možemo da uz malu dodatnu količinu novca kupimo i grafičku karticu dovoljno moćnu da je mogućnost aktivacije i rasterizacije veštačkih karaktera (real-time graphics) takva da su potpuno realni karakteri mogući. Ono što nam stoji na putu tako neke realnosti je naša sposobnost modeliranja karaktera.

Sa brzim procesiranjem se probudila i dodatna pažnja posvećena tom modeliranju. I opet, bar ja često koristim termin, sve prisutna heuristika pokazuje svoju pravu snagu u potpuno novoj ulozi, kao sredstvo ne da grubo modeliramo realnost, nego da ispoliramo naše grube modele, u neke “nadrealno realne”, da izađemo iz te “zastrašujuće nadrealne” doline, uncanning valley.

Veštački karakteri su već sad dovoljno realni, ali lako prepoznatljivi kao veštački. Poslednju “milju”, gde polako gubimo mogućnost prepoznavanja razlike, prelazimo tako što na telo i lice realne osobe stavimo mnogo ranih elektronskih markera, koje onda razni senzori oko nas prate kako se mi krećemo, preičamo, smejemo, gestikuliramo uopšte. Propuštajući tako neke signale kroz razne parametrizovane filtere mi, u stvari, parametrizujemo one neke naše fine karakteristike koje nam omogućavaju da drugi primete razlike, od gesta do gesta i od osobe do osobe.

Ako nam je i fina rasterizacija u kompjuterski generisanim karakterima parametrizovana, mi onda možemo na razne načine da modifikujemo te parametre dok nam rezultat, propušten kroz slične filtere, ne bude dovoljno sličan onom koji smo dobili prateći prave ljude.

Kompjuterski model se sinhronise sa relanošću (lock-in), heuristika uradi svoje, a da mi često nećemo moći otkriti šta su to te karakteristike koje fino definišu naše pokrete, gestove itd. Ili nam neće ni biti toliko važno, vredno truda uloženog u neko problematično razumevanje.

Šta će umetnost, film, video igre, collaborative itd uraditi sa ovako nekim novim prostorom su neka vrsta igara bez granica.


Strah od imitacije

Ovaj izraz uncanny potiče od Frojdovog pojma “das Unheimliche” – jezivo, zastrašujuće, kojim je on označavao uznemirenost pred imitacijom. Uzrok ovoj uznemirenosti tj. strahu je Frojd (ako se dobro sećam) pronalazio u misterioznim i religioznim predstavama, strahovima iz detinjstva i strahu od kastriranja.
I danas je ovaj pojam predmet stručnih rasprava, ali mi se čini da nema jedinstvenog objašnjenja, mada se svi slažu da ova vrsta straha evidentno postoji.


Montaže

Interesantan je oblik krive, pogotovo za ove "pokretne" replike.

Ova strmost i uska, privremena promena me podseca na iznenadan ulazak na novi teren, neku novu divljinu, pa zatim neki "emergence" iz te divljine.

A taj emergence je fascinantan u svakom pogledu, već zamisljam kako će moj lik zameniti par James Bondova i Marlon Brandoa u nekim budućim montažama :)


Najčudnije

mi je to što se ovaj uncanny valley pojavljuje otprilike na 75-80% sličnosti sa realnim likom. Zašto baš tu? Zašto ne na 60 ili 90%? I kako i zašto u ljudskoj svesti ipak dolazi "prihvatanja" kreiranog lika nakon izlaska iz ove "zone nelagode" tj. sa dostizanjem otprilike 90% sličnosti.


izmeshtanje i preplitanje "stvarnosti"

vise miliona internet korisnika vec ispunjava ovu sablasnu dolinu, koja se tek zahuktava u gradnji na internet portalu "Second Life", paralelnom svetu chiji "korisnici" uskachu u nove identitete i maske iz svojih snova - u ovoj paralelnoj surrealnosti, digitalnom maskenbalu, sve je moguce; zapravo, sve se mozze kupiti (za novac, naravno: valuta linden dolar, 256L$ = 1 US$)-
a i prodati.

nikada se ne zna ko se krije iza chesto morbidnih avatara (mada ima tu i pravih manga lepotica) - zena , muskarac, trgovachki putnik, mamin sin koji sada dole na uglu valja gudro, smerna i gotovo usahla domacica koja u potrazi za wild sexom obija partyje od NY do Tokia, prelecuci ocean za tren oka (u SL-"drugom zivotu") ...

dakle utopija kao a-topija.

nekoliko rechi o izmeshtenoj digitalnoj nekrofiliji koja svoj izvor ima realnom svetu lishenom explicitnih maski (u drushtveno-politichkom smislu)-
Imati i Biti- dva supstantiva od kojih se sastoji danashnji svet,na koje se on moze podeliti -"imati" (Haben) odgovara duhu nekrofilnog drusthvenog tipa , koji zudi i obozava mrtve stvari, i biofilnom - koji uvazava i shvata chovekovo bivstvovanje kao osnovu postojanja (Sein). da li u novom svetu ima mesSTA DUHOVNOSTI?

Ova teznja za maskiranjem u cilju opstanka nije nishta novo u istoriji ljudskog razvoja; vec Odisej uzima lazni identitet na sebe, ne bi li se spasio izvesne smrti .

ovde ali imamo maskiranje kao emancipaciju travestije jastva. u cilju konsuma, sexa, ubijanja vremena, u borbi protiv dosade, kao ostvarivanje dugo sanjanih snova etc.
exponiranje Ja, njegovo iz-laganje na nachin drugachiji - u sigurnom utochishtu zaklona doppelgängera (Dvojnika) i okrilju skrivenosti iza avatara (koji mozze biti i Furry, dakle zivotinja- zec recimo, kao onaj Alisin).

Second Life je forma digitlane evolucije, koja ima razantni tempo: i sivo ogledalo jednog novog, skucenog i buduceg zivota - skuchenog upravo svemogucnoscu.

vec se, takodje, nazire uskomeshanost i vreva kopacha zlata, ekonomskih pionira u lepome novome svetu;
u kojem chak i kaludjerica, recimo, mozze svoj nasushni hleb da zaradjuje na shtrafti kao prostitutka da bi izgrdaila jednu cyber-crkvu, a da niko nikad i ne posumnja u to - jer sumnji nema mesta onde gde je sve moguce.

SL josh je za mene prilichno neispitana teritorija (terra incognita) , ali kako je teshka boles' mislim da ce tako i ostati.


Wild frontier

Quote:
...vec se, takodje, nazire uskomeshanost i vreva kopacha zlata, ekonomskih pionira u lepome novome svetu;
...

je lep primer "wild frontier", koji je univerzalnost, od teorijske fizike do socijalnih fenomena.

Univerzalnost je širi pojam koji, po meni, uključuje i solidnu dozu izomorfnosti, pa meni tako u ovoj "wild frontier" univerzalnosti uključuje i fundamenatlni pomeraj sa redukcionizma na kolektivno, emerging, evolutivno. Tako je i meni SL bolest, ali tranzijentna, i ako je ne bismo preboleli na SL način preboleli bismo je na neki drugi način.

Teško je za masivni, kolektivni fenomen, kao što je SL, koji ima potencijal da preraste u univerzalnost, reći da je bilo šta više od tranzijentne bolesti. Tako bismo narušili supersimetriju u prirodi. Gde bi onda bilo ono zdravo?


ne kazzem

ovaj fenomen prevazilazi mozda obimom zustrost i borbenu spremu prozimanja i shvatanja svetA chak i bivsheg, dovitljivog i gigantskog, kruzoka chuvene frankfurtske shkole.

postavlja se pitanje da li je u okviru jednog, u osnovi, pogreshnog i shtetnog nachina zivota, moguce voditi i jedan zdrav i dobru naklonjen zivot - sopstvenom i opshtem, razume se.

govorimo o svetu koji svoje zivotne osnove unishtava i potkopava,- o svetu koji se mozze promeniti iskljuchivo ako se chovekova psiha i duh (kao suma njegovog iskustva) u njemu promene.

a da li je to moguce pukim izmeshtanjem, preko tih "wild frontier" (koje bih ja pre nazvao fantomskim), u jedan svet kojem je pristup radikalno olakshan-
prednost vidim u poboljshanju kvaliteta i kvantiteta samopouzdanja; ali na zalost i u chinjenju besmislica i greha - molim da me se ovde (ne) razume (pogreshno) kada govorim o "grehu" (dakle ne u ortodoxno - hriscanskoj shifri/terminolgiji).
opasnost je takodje sadrzana u prethodnoj rechenici.


....

Fizičar R.B.Laughlin ovu fronitier i u teorijskoj fizici i naglašava univerzalnost. Meni je to intuitivno.

On navodi prirodnu svest amerikanaca o ovoj frontier kao njihovu komparativnu prednost. Ja se plašim da je u pravu, iako mu to ne treba odobriti bez borbe.

Ako je tako, zauzimanje čvrstog a priori stava o emerging fenomenima je izusetno težak i provokativan posao.

Wild Frontier je inherento nezdrava po, često, mnogim osnovama koje su različite od slučaja do slučaja, i to je "prirodan" rezultat nedostatka znanja.

Ali, po mom mišljenju, naša radoznalost, i potreba za nekim nerafiniranim srljanjem i kopanjem iza takvih barijera je nasa evolutivna prednost, bogatstvo. Mora tako, po mom mišljenju, posto je inflatorni i self-replicating potencijal indukcije i logike uopšte vrlo ograničen i norma je da nam ne omogućava transcedenciju kad su granice znanja i sposobnosti u pitanju.

Što se tiče SL bolesti ja mislim da nisu svi podjednako zaraženi, a snaga tih klica je više u činjenici da smo mi rođeni pre nego što se fenomen pojavio. Ja znam da su moja deca samopouzdanija kad je ovako neki fenomen u pitanju - meni je on fenomen i čudo njima nije, i mislim da je to, da opet upotrebim reč, inherentna prednost dece, da sa više lakoće gledaju kroz maglu gluposti.

Moja starija ćerka nema još 20 godina, zna više o filmu od mene i ne pada joj na pamet da odlgeda glup film, npr, ili gubi vreme na one outright gluposti. A ja za čas protraćim dan !!!

Ja mislim da kao što mi, pored svih naših hormona, ne trčimo da zarađujemo novac kao plaćene ubice po raznim ratištima, ma kako još uvek neartikulisanom mladom čoveku fight i brzo potezanje pištolja bili atraktivni u, npr, filmovima, tako ni naša deca neće trčati da gube vreme na internet gluposti, i ove prve boljke će da izumru sa nama.


...


Quote:
...prednost vidim u poboljshanju kvaliteta i kvantiteta samopouzdanja; ali na zalost i u chinjenju besmislica i greha ..... opasnost je takodje sadrzana u prethodnoj rechenici

Zaboravio sam da kažem da se slažem i da osećam taj dualitet.

Svaki put kad decu naučim nekoj novoj street-wise-kati nekoliko dana posle toga idem po kući stisnutih zuba.


karate kid

"Svaki put kad decu naučim nekoj novoj street-wise-kati nekoliko dana posle toga idem po kući stisnutih zuba."

Ahahahahahahah.... vrlo domishljato.

slazem se i ja sa tobom da je SL dechja boles',(r)evolutivna.
ali kako mozesh znati da zivot oko 2100. nece biti vojevan iskljuchivo na poprishtu SL-a? recimo zato shto se anyway nece izlaziti napolje bez preke potrebe- zbog klimatskih poremecaja, neke stvarne boleshtine etc.
u tom sluchaju trebalo bi pevati pohvale mogucnosti "drugog zivota".

PS
izvesni konzervativni filmski kritichari su Kubricku zamerali to shto je HAL 9000 (iz Odiseje) humaniji i od samih uporednih ljudi.
moram da idem.
nastavak sledi u sledecoj epizodi.


Ciklusi

Quote:
..ali kako mozesh znati da zivot oko 2100. nece biti vojevan iskljuchivo na poprishtu SL-a....

Kao što i sam skrećeš pažnju, ako bi, fiziološki, postalo izuzetno opasno izlaziti napolje SL može s pravom da postane norma.

Ali, ako nam planeta ostane lepa i zelena SL, bar u sadašnjoj formi, će biti tranzijentni organizacioni fenomen, po mom mišeljenju. Tranzijentni kao deo ciklusa.

U nekom ipak kraćem vremenskom periodu, recimo ispod nekoliko decenija, gde je evolutivna komponenta strukturalne dinamike u kompleksnom sistemu relativno zanemarljiva, tako neki sistem osciluje. Osciluje kao rezultat energije u sistemu i povratnih sprega sa faznim kašnjenjima, i zakona mehanike, npr inercije kao prominentne karakteristike u ovom slučaju.

Npr, SL je sada popularan. Neki odu tamo prvi, pa se hvale kako je to dobro. Pa krenu i drugi, neki sporije kapiraju, ili ih ne interesuje, pa probaju još kasnije. U jednom trenutku se postigne kritična masa, ceo socijalni sistem ide velikom brzinom i ubrzava u tu stranu. I taj sistem ima inerciju, mi smo je svesni i neki snapshot na takvu socijalnu situaciju nam ukazuje na fenomen koji, možda, nema kraja na vidiku.

Ali, kao što previše svega dobrog u životu ume da postane pomalo bljutavo, tako posle nekog vremena neki ljudi se zasite, a padne im na pamet da bi lepo bilo videti u živo neke od tih silnih ljudi koje su površno upoznali preko weba. I počnu tako neki da menjaju životni stil, oni su uzor, drugi ih posmatraju, počnu i oni i socijalni sistem-tranzicija počne da usporava, iz ove SL fenomenološke perspektive. Usporavanje se ubrzava, trend pređe kritičnu masu, kretanje u tu stanu se zaustavi i promeni smer.

I tako sistemi osciluju. U širem vremenskom intervalu i kvalitet se menja, struktura (uža perspektiva, pošto je i kvantitet neodvojiv od kvaliteta ili strukture). Dolaze nove tehnologije, novi interesi, socijalni modeli evoluiraju, i priroda tih socijalnih talasa se menja.

Ovo su ciklusi se većom periodom (u ekonomiji, npr, tipično nekoliko godina, 5-10) i povrh njih imamo gomilu raznih dugih kraćih i plićih poremećaja (beli šum ili šum obojen bilo kakvim drugim statističkim obrascima).

I to nam je život.


efekat nije ograničen samo na veštačke kataktere

Ja sam istu reakciju imao sa živim, stvarnim ljudima, kod kojih je izražavanje lažno, mehaničko i predvidljivo. Na primer sa alkoholičarima.

Posle se, avaj, efekat proširio i na sve ostale - sad u svim ljudima slutim pokvarene robote...


...

Zavisi koliko su roboti pokvareni :) Malo je najčešće ok, često poželjno. Savršenstvo ume da bude sterilno, slepi put.