Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Handke na slici?

pomračenjepomračenjePrilikom nedavnog pomračenja Sunca, mnogi svetski mediji su iz Beograda preneli prikazanu fotku. Sticajem okolnosti našao sam se u mail diskusiji u kojoj su svi učesnici osuli drvlje i kamenje na autora fotografije, iz perspektive uništavanja image-a Srbije, pothranjivanja predrasuda i sličnih antiBeogradJeSvet posledica.

Sa druge strane, fotografija je odlična, i nipošto fotograf nije kriv što je lik baš takav kakav je.

 

Izbor je, naravno, fotografov, ali iz nekog razloga i ti svetski mediji su iz miliona fotografija napravljenih širom sveta na tu temu, u neki najuži izbor uvrstili baš ovu. To može da znači da ona u velikoj meri korespondira sa realnošću, ili makar sa njihovim očekivanjima i viđenjem naše realnosti.

I, zaista, jezivo je ako pomislimo da nas upravo ovakva slika predstavlja, da je ona paradigmatična za recepciju svetskog događaja u Srbiji. No, kao paradigmu shvatiće je samo onaj koji kolektivno stavlja ispred individualnog, i protiv ovakve fotografije biće samim tim onaj koji ideološko tumačenje stavlja ispred slobode medija. Tu je i direktna veza sa slučajem Handke, kome iz ideoloških razloga osporavaju nagradu i ukidaju predstave. Oni koji brane Handkea, trebalo bi da brane i objavljivanje ove fotografije, rekao bih. Al' bojim se da će se tabori na ovoj temi pomešati.