Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

The Glass Hammer Toolbox

Ako je rečnik “kulturološki sudija za značenje“, pa reč, tako, nema duboko, transcedentno ili aistorijsko (kako god da „ahistorical“ ide na srpskom) značenje i, još, umetnost dekoriše to neko značenje, meditacija ga ignoriše, konflikt ga briše, posao ga, tako često, eksploatiše, kako onda reč aktivira kontekst, ili, da obrnemo dialektički novčić, kontekst aktivira reč?

Jedna od univerzalnosti u realnosti je da u proseku, nikako ne uvek, stvari teku iz pozicija sa većom potencijalnom energijom ka pozicijama sa manjom potencijalnom energijom. Ova druga pozicija je fokus. Iako ponekad manje jasan, i pokretan, sa ovakvom geometrijom ili onakvom, fokus ima hipnotičku moć da nam drži pažnju i onda kad je logika prestala da radi, kad nam „The Theory Toollbox“ više nije poreban i mi, ako nam ga neko podnese pod nos, ćemo radije da skrenemo s teme ili da se povučemo. Često je naša emotivna krhkost razlog, a često je taj razlog tajanstven. 

To da je „proizvodnja“  značenja jedna „nestašna“ kategorija, kao, npr, ping-pong loptica, koja sa suviše lakoće skakuće između autora i konzumenta je oduvek bilo poznato. Ali to da je pozicioniranje tako superiorno dominantno nad teoretisanjem je pomalo čudo. Ta potreba za često tako naglim i brzim pražnjenjem te neke potencijalne energije, umesto za tihim i rafinisanim.

Ako me je već The Theory Toolbox: Critical Concepts for the New Humanities, koju sam kupio svojoj 19-togodišnjoj ćerci i prelistavajući je još se jednom uverio kako mi “odrasli” uvek manje znamo nego što to naše ubeđenje o nama implicira, ma koliko samokritično, podstaklo na to da pozajmim Fräbelovu skulputu za ilustraciju, nisam mogao da izdržim da još jednom ne posetim njihovu “Abstracts” kolekciju. I čitam njihove naslove i kratka objašnjenja, metafore:

Sovereign - was designed to suggest victorious energy, valor and leadership, by means of a decisive spear peirching chaos, and producing clarity, the "Pinnacle of Achievement."

Ascendancy - to suggest the path of someone who cannot be kept down, but who always rises in search of new heights

Ever Upward - is to suggest the perseverance and indomitable spirit necessary for the achievement of goals in the face of difficult circumstances.

Solutions - was designed with the person in mind who solves knotty problems with aplomb and distinction

Swirl - a strong piece which could represent the person able to deal with complex situations with strength of will and finesse

Motion - to represent the person who is able to find a way to proceed through or around complex, ambiguous and even turbulent situations

Cloverline - to suggest the complexities of endeavors which must be mastered in order to achieve a successful end

Eclipse - to represent the strength of will and intensity of purpose needed in overcoming adversity and putting obstacles to the side

Mariah - represents the movement of a mighty wind which blows across the landscape and changes the scene as desired

Moebius Loop - might represent the person able to map out and follow complex paths with finesse and strength

Tornado - suggests the power and movement of a force making its own path

Labyrinth - to symbolize the capacity for discerning a path through complex situations and relationships which can strike dread and confusion in the souls of the less valiant and less capable

Moving up - to denote the perseverance and indomitable spirit required for the achievement of difficult goals

Nešto razmišljam, nisu toliko ni važne ove rečenice, ili poklici, ali kad samo vidim toliko tih lepih reči i jednostavnih fraza pitam se gde i zašto smo ih zaturili, a ako smo i morali tako koliko će nam trebati da ih ponovo otkrijemo.

Koje su to discipline i umetničke forme gde je “Kritična Teorija” još uvek kritična i koje su to nove reči?

Ja razna zla vezujem za zapadne sisteme vrednosti, ali ja ne znam odakle da počnem da bih privezao perverzno nevezljiv dualitet sistematske i nesistematske “teorije” argumentacije, argumentacije uopšte.

Sećam se kako nas je NŠarski podesetio na “floaters” nedavno, microkrvarenja u oku gde nam crvena krvna zrnca u očnoj jabučici prave mrlje koje se onda pomeraju sa jabučicom i na koje zbog toga ne možemo da se fokusiramo.

Iz kog to unutrašnjeg krvotoka dolaze verbalna microkrvarenja, gde, zasto i kako plutaju?

Zašto je nama toliko potreban focus ako već rastemo sa potrebom da ga non-stop pomeramo?


ah,da mi je savršen biti . . .

čitam dokon precious words from the Dalai Lama , pa se
prisetih Browsing News na koje, bazajuci Internetom, nabasah a koe vele:
tibetanski duhovni vodja Dalai Lama priznao je da mu nedostaje
seks.ovo neočekivano priznanje On je izrekao kada su ga pitali šta je ono što mu nedostaje,a što obični ljudi smatraju za obišno.
70-godišnji duhovni lider ,koji ima 80 hiljada sledbenika
pokazao je u pravcu genitalija i nasmejao se;
- ovo mi nedostaje
medjutim ,On je našao opravdanje;
- za monahe i monahinje uzdržavanje od seksa nije samo obično
pravilo .naš cilj je da smanjimo negativne emocije.seksualna zelja i seksualna privlačnost su lepa osećanja, ali ona proizvode ljutnju i ljubomoru .
dobitnik Nobelove nagrade za mir,koji je svoj život posvetio širenju nenasilja u svetu, priznao je da bi verovatno bio loš otac, jer ima preku narav.On je kazao da zna da se naljuti na jastrebove ali da mu je cilj samo da ih zaplaši, a ne da im nanese zlo;
- ja hranim ptice,predivne ptice,nisam nasilan,ali kada jastreb dodje dok hranim ptice ,gubim razum i znam da uzmem kamen u ruke . . .

tako govori Dalai Lama . ja pak ,posve nevažan ,se pitam sludjen ;
- šta meni preostaje da uzmem u ruku kad bazajući maltom,a to jedino i činim besposlen , ko muha bez glave, uočim izazovnu turistkinju ,tjst FOKUSA mi dnevnog.
a sutra.pa sutra je . . .novi dan.


...

Taj je supernatural, parapsihološki fokus, pa su nam potrebi i supernatural napori da od njega napravimo neki smisao :)


Ta knjiga koji pominjes

je pisana kao uvodno stivo za studente-pocetnike u kritici (knjizevnoj, socijalnoj, itd.). Neko je cak tvrdio da nju treba da procitaju svi studenti na pocetnim godinama. Sa istom idejom je pao predlog da "Poezija za fizicare" treba da bude predavana studentima prirodnih nauka.(Ja sam jednog semestra, kao post-diplomac, cak bio asistent na predmetu "Fizika za pesnike"). Obe ideje se, rekao bih, oslanjaju na staru tezu koju je izneo C.P. Snow u "Two Cultures".
Osnovna ideja je da neko ko pretenduje da bude obrazovan - u bilo kojoj oblasti - mora da zna elementarne stvari iz neke druge oblasti. Kao sto ocekujemo da prosecan student bilo cega zna osnovne stvari o "Hamletu", recimo, tako bi trebalo ocekivati da razume osnovni koncept Drugog zakona termodinamike. U svoje vreme, Snow-ova knjiga je shvacena kao kritika britanskog sistema skolovanja.

Na ovo se dalje nadovezuje i diskusija na temu: "Sta je to 'korisno' znanje?" Mislim da je ovo ozbiljno pitanje koje zalazi u sustinu koncepta obrazovanja. Cemu danas, ova generacija, treba da uci danasnju decu? Mi imamo samo maglovite predstave o tome kakva buducnost ceka tu decu, i na osnovu toga ih necemu ucimo. Svi se slazu da ih treba opismeniti i nauciti ih elementarnom racunu. A sta dalje? Cemu jos? Moj odgovor na to pitanje je: kriticnom razmisljanju. To je, mislim, univerzalan algoritam za suocavanje sa problemima svih vrsta. Njutnov zakon, sam po sebi nije toliko vazan kao neko specificno znanje, koliko je vazan kao ilustracija disciplinovanog misaonog procesa.
Jedno licno iskustvo. Ovde sam imao prilike da u vise navrata prevodim kada je psiholog ispitivao Bosance (mahom starije ljude) kako bi odredio da li su radno sposobni ili ne. Na pitanje: "Na koji nacin su isti (slicni) crvena i plava boja?" oni listom odgovaraju: "Nisu isti. Drugaciji su". Ocito da njima ideja generalnijeg konteksta - ili novog vidjenja - nije bliska.


...

Potpuno si u pravu.

Ja kupio knjigu ćerci koja je do faksa bila konformista kad je autoritet i ozbiljan rad u pitanju.

A onda, posle prve godine samostalnog života na faksu se malo "otkravila".

Prelistavam knjigu i žao mi što je nismo učili u četvrtom gimnazije. Cenim da se može pomeriti i za tu jednu godinu, pa da uče i oni što ne idu na fax.


post-structuralism

ideja o nepostojanju centra, ili njegovoj konstantnoj dislokaciji, mada potekla iz filozofije, pa onda najvise primenjena na kulturnu kritiku, ima pre svega politicke implikacije. samim tim sto je nesto u centru, ono dobija superiorni polozaj u hijerarhijskom sistemu vrednosti. da bi se ta vestacki stvorena "univerzalna" hijerarhija (muskarac-zena; aktivno-pasivno; belo-crno; dobro-zlo) ucinila humanijom islo se na dekonstrukciju tih binary oppositions, dakle brisanje "-", izjednacavanje po vrednosti i gubljenje hijerarhije. to je onda postao osnovi princip feministicke, rasne, i svake druge kritike marginalizovanih grupa. medjutim, ako bismo pristali na ideju o nepostojanju jednog centra, vec mase drugih, opet bismo dosli na otprilike isto: trazenje razlike umesto slicnosti, koje na kraju dovodi do nove hijerarhije gde je za svaku grupu njihovo vidjenje superiorno u odnosu na tudje. a to onda dovodi do novog nacionalizma u najsirem smislu.

meni je zato jako bliska ideja novog humanizma koji ide na razbijanje starog hijerarhijskog centra, ali ne dozvoljava potpunu nedorecenost, vec uspostavlja novi centar, ovog puta ne po onome kako se ljudi, kulture... razlikuju, vec kao presek slicnosti i zajednickih osobina.


....

Sad kad tako pričate meni je interesantan trace-back, kako sam napisao blog, i razmisljam

"surabya johnny" pomene "Frankfurtsku Školu" na mom prethodnom blogu. Na blogu Milana M. Ćirkovića ja nekoliko puta upotrebim reč "realm".

I sad, uvodnik ovog bloga - gledam kako su mi reči bile dovoljne da me "aktiviraju". Rešim da juče odem u knjižaru da vidim kako su stručnjaci (pošto ja učim većinu onog što mi nije profesija iz nekoherentnih fragmenata) konsolidovali materijal u knjige o Critical Theory i Quantum Philosophy. Znači neki klasični logički realm protiv nekog novog ne samo logičkog nego misaonog realma (pošto se kod Milana pričalo o Univerzumima, počecima i krajevima, kauzalnosti, novim realms).

Tamo prelistam, kupim, naletim i na knjigu za ćerku i razmišljam ali već odavno ne više o "post-structuralism", pošto ja ko papagaj u IT-ju već godinama pričam o strukturalnoj dinamici, dinamičkom refactoringu itd.

I ja mislim da je nama potreban focus, uvek ga tražimo i tražimo ih i u nekom tranzijentom maniru. Tj, jednostavno nam je potreban neki lock-in sa realnošću i neki lock-in sa ljudima oko nas. Tako, ja mogu da nemam pojma o nečemu, čak da mi ne bude ni interesantno do nekog trenutka, ali se onda nađem u društvu gde je to nešto popularna tema i za čas i meni postaje focus, čak i kad odbacim onu površinsku potrebu da se pokažem kao pametan u društvu, skrenem pažnju na sebe itd.


...

definitivno nam treba nesto za sta mozemo da se "uhvatimo." moje podrucje je knjizevnost i rasizam/nacionalizam i mada mi je dekonstrukcija, derrida i poststrukturalizam teorijska osnova za rad, nikako ne mogu da izbegnem trazenju nekog fokusa i centra. ali je odlicna mentalna vezba: prepoznavati binary oppositions, dekonstruisati ih i nalaziti novi centar. u mom slucaju je to fantasticna lekcija iz tolerancije, a u sirem smislu lekcija iz kriticke misli. jos kad shvatite da je svako, naizgled konacno, znacenje sasvim promenljivo i prolazno i da sami mozete da ga menjate, onda pomislite da isto tako mozete da menjate i citav svet i verujete u to makar i ispali glupi u drustvu :)

p.s. izvinjavam se zbog engleskog, ali ja vecinu ovih stvari nikad nisam procitala na srpskom, pa se bojim da ne lupim nesto.


Milane dosta mi je takvih gluposti!

zao mi je da vam ova,kao bojagi, slobodarska platforma omogucava,da se starom komunistickim i socijalistickom filozofijom, kao bajagi nekom logikom, obracate javnosti.Na svu srecu, nasi ljudi u otadzbini nemaju uslove(ili veoma mali procenat imaju nesrecu),da ove gluposti procitaju, jer nemaju pogodnu infrastruktura. Recite ljudima da vam je glavni biznis "igra na srecu u internetu" real time po mogucnosti .To je za mene a i druge roditelje nemoralno. Bas mi je dosadilo u ime Intelektualitete i kobojagi nekakve nacitonasti(sad sam nesto procitao,nesto nam je onaj procitao al knjigu ne mogu da nadjem i sve u tom smislu,ja bih znao kad bih mogao i umeo i imao)Prestanite da narucujete ljude iz inostranstva da vam pisu blog,a vi u Beogradu samo naslov.Mada sam ubedjen, da ti sam, ovakve gluposti, ovde sam ne pises,izbrisi onu reklamu tvoje firme na slobodnoj encikoplediji WIKIPEDIA. To trebate prvo da zasluzite.Propalih bankara i njihovih sluzbenika imate dovoljno!
Pozdrav Zarko
iz Aachena


@digi

a zasto ste vi tako ljuti?


...

Žarko je na Wikipediji našao oglas koji je moja firma stavila kao Wiki stranicu. Ja nisam znao za stranicu, ne radim tamo više, ali sam co-osnivač, imam akcije i trebao sam da znam. Wikipedija nije za oglase, ovo nije lepo i ja ću javiti direktorima.

Žarko mi je drug iz gimnazije sa kojim se do pre par nedelja nisma čuo skoro 30 godina. Zašto je ovako burno odreagovao, mimo emaila i telefona, ja još ne znam. Videćemo.


Ogorcen sam !

da programirate igre na srecu(Real Time ako moze Inet-veza),za bolesne,nesrecne,maloletne.Vi pravite profit iz tih profila.To je za mene vise nego nesavesno ,a sa karakterom nema nikakve veze.
Prestanite da se reklamirate na taj nacin!

Pozdrav iz Aachena
Zarko


...

Programiramo ok, ali za klijente, ne vrtimo mi te igre. Kažeš nije potpuno moralno, možda misliš da nije uopšte.
To nisu samo igre, to su ogromni paketi. Jedno 80-90% paketa uopšte nije specifično za igre nego je isto za razne primene.

Od tih primena - pišemo softwer za investiciono bankarstvo. Ti bankari se bogate na račun svoje klijentele. Jel treba i to da zatvorimo? Pisemo i za EADS. Oni prave satelite. Neki imaju civilnu primenu a neki vojnu. Nemoralno? da zatvorimo i to? I to nam je 170/180 zaposlenih, 100 u Beogradu. Jel treba da im damo otkaz? Tj, jurimo mi i druge poslove al za svaki treba 7-24 meseca da ga dobijemo.

Kako li ti uopšte zamišljaš softwerski biznis?

Wikipedia, još jednom, nije lepo što imamo oglas. Trivijalan je i ja ću tražiti da ga skinu. Ali nije to smrtni greh. Eno imaju ga i svi ostali, od Microsofta do Halliburtona. Svaka iole poznatija firma koju sam probao ima stranicu na Wikipediji.


Dragi Žarko Što se tiče

Dragi Žarko

Što se tiče reklame na Wikipediji ja do malopre nisam znao za to. Pošto ja više nisam egzekutivac u toj firmi, i ne radim u toj firmi, iako imam akcije, neću ja ništa brisati nego ću im se javiti. Nije ni meni taj prilog baš košer, i rećiću im moje misljenje, ali nije ni vredan nekog gneva. Sumnjam da management i zna za to, oni drže do reputacije, nego je to neko od zaposlenih stavio samoinicijativno. U svakom slučaju, da ne misliš da se izvlačim, meni sve to nije tako strašno. Osim što je oglas, ostatak je pristojan i kratak.

Toj firmi igre na sreću na Internetu uopšte nisu biznis, a kamo li glavni biznis. To je čisto softwerska firma kojoj su klijenti i neke firme kojima su igre na sreću biznis. A softwer je napravljem originalno za trgovinu i risk management za investiciono bankarstvo pa se onda ispostavilo da se sve i svašta može svesti pod sličan kalup - knjigovodstvo je isto, linkovi ka reatil bankama isti, messaging isti, Oracle baze ili iste ili vrlo slične, i najveća ja razlika samo u "šminki", onome što korisnici vide. Kao kad bi optuživao Microsoft da piše softwer za trgovinu oružjem zato što se u Excel spreadsheetu mogu da se prave cenovnici oružja. Opet, da ne misliš da se izvlačim evo ti moje mišljenje - ta firma je poštena, radi pošten posao i u vrhu je kako po kvalitetu tako i poslovnom moralu.

Ostatak posta ti je, s obzirom da si mi ti drug iz gimnazije, maliciozan. Glup.

Sve ostalo, nažalost, ja pišem sam. Pošto se ti možda sećaš da se ja nisam u gimnaziji proslavio po pisanju, a na blogu sam više puta rekao da mi je ovo jedino pisanje od gimnazije, od pre 30 godina, i da sam u međuvremenu samo pisao tendere na engleskom, samo maliciozni drug iz gimanzije moše ovako iznenada da upotrebi ovako teške reči umesto da mi se prethodno javi emailom ili telefonom pa da sačeka da vidi kako ću se ponašati.

Ipak, bolje i ovako nego da misliš da je glupo pa da uopšte ne kažeš.

Po mom mišljenju, blog je nova forma, svi se brzo uvezujemo i uskoro ćemo svi, ili većina imati blogove, kao što imamo mobilne telefone. Ja sam samo priliku dobio malo pre mnogih drugih ljudi i osećam se privilegovan.

Ovo o "..starom komunistickim i socijalistickom filozofijom, kao bajagi nekom logikom..." uopšte nisam razumeo. Ako se sećaš, ja sam bio čovek "matematika, fizika, hemija, biologija" a iz ostalog je umelo da bude i snalaženja. Više mi tvoja reakcija liči na slepog, jednosmernog aktivistu. Što ne pokusaš stavku po stavku da objasniš pa da zajedno ispravimo i da mi pomogneš da ne lažem čitaoce.

Pozdrav Milan
iz Londona


Dragi Milane!

Objasni cu ti sve privatno u E-Mailu.
Pozdrav Zarko


A o pametnima pisace makar enciklopedija

Ha,ha,ha Pa da je moj komentar glup,
seti se malo koje glup bio!
Pozdrav Zarko!


...

Ok, sećam se. Nije na nikakvu čast. Eno stavio sam gore i link da mogu i drugi da vide.


....

Može i ovde, nemoj da se brineš.
Ja ovde mnoge ljude osećam da poznajem, posle razmenjenih komentara, iako ih nisam upoznao u četiri oka.
Tj nema potrebe da se pred ostalima lažno predstavljam.
Kaži sve što imaš.


Pa onda reci citaocima

zasto narucujete ucesnike u blogu?
Ima li ih, iz Srbije,vidi se po pismu(cirilica)moja tastatura
ne pise to,moze ali ne mora.Recite ljudima koji vam je glavni proizvod,kad nije Internetigra na srecu,koliko ste bili uspesni u drugim stvarima,rekle su mi banke.
Pozdrav Zarko


Ja imam

samo pitanje, kako se naručuju učesnici na blogu? Kom blogu?


Ako ih placam

svi moraju da ucestvuju.
Stari sistem ,24 sata nedeljno.
Pozdrav Zarko


...

Ne Žarko, to si ti umislio.
Ti si prvi komentator na mom blogu koga poznajem od pre. Još samo par njih je došlo da me pozdravi.
Ove ostale što pišu komentare ja ne poznajem.
Nekima koji su iza nicka znam identitet ali nisu iz moje firme i nisam ih upoznao u četiri oka.
Ja od nikoga nisam tražio da dođe na moj blog i sve što radim je testiranje nove medijske forme.


A kol'ko plaćaš

i gde da se prijavim?


Jelice ako imas para u evrima

sala na stranu,
u nasim uslovima, kakvi su u trenutku,moramo da prihvatimo
takve firme.Moj slobodarski duh mi kaze suprotno.Glupavi EPP mi je dosadio.Oni zaposljavaju neaktivne resource.To je dobar argument.Ali u takvoj firmi koja omogucava mojoj deci u buducnosti, da igraju na moju kreditnu karticu,na srecu,
ne bih zeleo da pripadam.
Zao mi je onih koji moraju
Pozdrav


rade oni jos mnogo gore stvari!

Bravo Zarko,
rade oni svasta, samo da se zarade pare, i preko siromasnih i bolesnih te njihov jad iskoriscavaju u "humanitarne svrhe". Te razne akcije gde treba da se sakupe neke pare a sve preko banaka u svetu. A ko nece da se maltretira, moze da koristi i licni racun Novkovica, koji ispade, vidis, da nije glup, nego fukara.Eto, to sve pise na blogu izvesnog Branimira Kovacevica Coleta, pod nazivom "Zivot je negde drugde", od 08.02.2007.
Pa onda manipulisu komentarima, satnicama, pozicioniranjem istih itd.
Pisu, brisu, rade vala svasta.
Ovaj blog B92 treba masovno bojkotovati, to je jedna javna otimacina.
To treba i da se posalje svim novinama, nego, nisu oni naivni, znas, bice atak na "slobodnu televiziju". E pa gospodo, dosao vam je kraj.
A sad idite pa narucite da vam Bilja fucking Srbljanovic napise odbranu.
Kako li ce se jadna sad oprati, nije znala, za ove vase prevare, jel'?


...

Čini Vam se.

Sve je to mnogo jednostavnije, poštenije i iskrenije nego što vi mislite.

Evo, kad se akcija skupljanja novca dečaku iz Kragujevca završi možemo Vi i ja da postavimo listu ko je dao koliko na javno mesto, ovde negde na blogu. Pa onda mogu da se jave ljudi koje nismo izlistali. Tj ne bi mogla da se sakrije prevara.

I pod Vašom kontrolom ćemo prebaciti novac u Kragujevac.

Još bolje i jednostavnije, budite Vi nadzorni organ i izaberite kako ćete vršiti tu ulogu.

Javite mi se emailom, ili omogućite da se ja Vama javim pa ćemo utanačiti detalje.

Ja stvarno nemam potrebe da budem fukara i u životu dajem novac i za mnoga druga dobročinska društva. Jedno takvo sam sa prijateljima i sam osnovao i zbog njega sam originalno i došao na blog ali su se, neočekivano, planovi pomalo promenuli.

Nije fer da izlazite sa tako neosnovanim optužbama. Javite se i tražite detalje koji Vas interesuju pa ćete ih i dobiti.

Može i javno ovde na blogu.


...

Vidim – tu ste, udarate, predlažete da se utvrdi istina, sa sve podacima, verifikovanim...

A tu sam i ja, strani plaćenik, domaći izdajnik, koji pokušava da prvo izmisli nepostojeću priču o nepostojećem dečaku iz Kragujevca u saradnji sa ostalim kolegama iz inostranstva. Kada smo ustanovili da priča nije izmišljena, niti dečak, onda smo krenuli dalje – postoji dečak, jako bolestan, a ovi, tj. mi lešinari pokušavamo da zgrnemo silne pare preko njega, i tako učestvujemo u najvećoj internet prevari, i to na blogu B92, što nije iznenadjujuće, pošto su i oni deo čitave mašinerije...

Ono što je strašno je to da se Vi, kao krajnje pozitivan, iskren i pravičan lik u celoj priči niste potrudili da kontaktirate majku dečaka, ili nadležne organe, da nas sve raskrinkate, ili lično pomognete u čitavoj akciji.

Ukoliko su Vaše namere časne, zašto se ne raspitate kako/gde živi majka ovog dečaka, kako se oseća pred vratima koja se zatvaraju nakon praznih obećanja, koliko je uplašena dok joj dete zgrčeno leži na krevetu i ne može da se pomeri, koliko užasnuta kad je dete moli da ga ubije jer više ne može da trpi bolove?

Ukoliko su Vaše namere časne, zašto se ne organizujete da pomognete ovom dečaku? Zašto vredjate?
Ja Vas iskreno žalim, jer Vas sopstvena sujeta sprečava da vidite/delate, i budete čovek od akcije, i, s'tim u vezi su mi totalno apsurdni i bespredmetni komentari koje upućujete Milanu.

Šta je suština Vašeg besa? To što sam se pozvala na Vaš komentar? Ako je tako, evo, ja Vam se izvinjavam, ukoliko nisam dobro shvatila, a to radim zarad, i namerno upotrebaljavam ovu reč - iskorišćavanja ovog prostora, radi kontakta koji mogu ostvariti, radi energije koja se ovaploćuje na ovim stranama, radi mogućnosti da nešto uradimo, umesto da sedimo i posmatramo život nemo, dok on prolazi pored nas... I pitam se, da li je moguće da sve to ne primećujete, da li je moguće da sve to prolazi pored Vas, a Vi čekate u zasedi da biste nekog omalovažili, da biste prosuli emocije po ovom virtuelnom prostoru u kome, kako kažete nema zbližavanja, jer nije realan?

Vidite, ja to zbližavanje osećam, dok prebirem po raznim temama, i kamo sreće da smo ovakvu mogućnost imali mnogo ranije. Razvoj kritičke misli, razmena mišljenja /iskustava radi profilisanja ideje, dok je još neizgovorena, nedetekovana u nama, ali je tu, juri ovim prostorima, nagoni nas da zastanemo i osvrnemo se oko sebe u nekakvom traganju...gde se sasvim jasno nazire taj ljudski duh koji uvek nanovo fascinira, omamljuje, ono što nam, bez obzira na sve kulturološko-socijalne razlike omogućava da se razumemo, prepoznajemo, čak i uz prisustvo šuma, zakrivljenosti slike, uprkos razmimoilaženju u ritmu predstava/slika/ideja/naučenog i nenaučenog/konteksta i pod-konteksta /rafiniranog i nerafiniranog spektra...

I kad zastanem i kad se osvrnem jasno vidim da ovde ima divnih ljudi...i u tome me njihovo virtuelno predstavljanje ne može sprečiti.


Snežana, ja se nebih

Snežana, ja se nebih previše uzbuđivao, i iz ove kritike ćemo svi nešto naučiti.

Nego, moj blog ne čita previše ljudi, čak ga čita vrlo malo ljudi, pa bi poruku o dečaku trebalo ponovo staviti na naslovnu stranu. Ti napiši, ja ću staviti ako hoćes iako bi još bolje bilo da to bude nika čitanija osoba.

Ja sam skupio oko 1,600 evra za sada. Nije mnogo. Samo sam jedan prilog dobio, od gospodina iz Kanade, od osobe koju ne poznajem (on će se prepoznati, da ne navodim ime). Ostalo su mi sve prijatelji još od pre bloga.

Ljudi lako zaborave, čak i većina onih koji su spremni da pomognu. Zato treba podsećati.

Znam da su i viša, ideološka pitanja problem, gde ima mnogo druge dece i ljudi kojima treba pomoć.

Ali, to je uvek problem, kad se jaka, kao kandžama, veza sa realnošću, koju imaju šire mase, sudari sa ideologijom koja je neminovno sužena. Tu uvek ima konflikt. Ne mislim ništa loše o ideologiji kad je u pitanju struktuiranje pomoći onima kojima je pomoć potrebna.

Nego mislim da imamo taj konflikt po prirodi stvari koje su missaligned po mnogim višim principima.

Ali, kao što rekoše u "Godinama opasnog življnja", ne mogu da se setim reči pa prepričavam, sad kad nas je sudbina navela na ovog dečaka ne treba se osećati neprijatno i treba raditi sve što možemo.


Žarko

ja ne razumem potpuno o čemu ti pričaš.

Kaži slobodno i sam, umesto što mi postavljaš pitanja, da skratimo prepisku.

Ne znam o kojim učesnicima na blogu ti pričaš. Od učesnika, evo ti si večeras prvi koga poznajem iz vremena pre bloga. Ostale sam upoznao od kad sam počeo da pišem. U četiri oka sam upoznao samo dva blogera.

Na mojoj biografiji su mi se javile jos dve prijateljice iz starih dana, ali one ne kometarišu ovde na blogu.

Hajde, molim te, objasni šta si mislio.

O biznisu. O kojim ti bankama pričaš? I šta su to one imale da vam ili tebi kažu? Mi, kao i svaka firma, imamo corporate tajne. Ali jedva da su tajne, uglavnom se o njima slobodno priča i kad nas ljudi pričaju mi po pravilu kažemo.

Ja u toj firmi ne radim neko vreme ali sam ubeđen da nema ništa što bi nas kompromitovalo uopšte, a kamo li do te mere do koje si se ti večeras pojavio kivan.

Hajde, molim te, iznesi ovde šta imaš. Ako ja ne znam nešto proveriću pa ću ti javiti.

U čemu smo uspešni? Pa u mnogo čemu (žao mi je što se raspisujem ovde ali biografija na blogu mi je zatvorena za komentarisanje).

Počeli smo 95-te kao konsultanti u japanskoj banci Nomura. Pre toga smo tamo mi osnivači radili kao individualci. I ovako je išlo nekoliko godina. Onda sam ja otišao u holandsku banku ABN-AMRO, jedan partner u Deutsche banku, a jedan ostao u Nomuri.

Od ABN-AMRO-a smo dobili prvi veliki posao i to je trajalo jedno 3 godine.

Negde u 3-coj, 4-toj godini smo kupili od Nomure sav bankarski softwer koji smo nekada pisali.

E sad, sta tebe muči :) I zašto, baš me interesuje šta su ti motivi?

Negde oko 5/te godine smo dobili prve poslove koji nisu Investiciono bankarstvo - Internet berzu kvalitetnog vina i prvi posao koji, vidim, tebi bode oči, spread betting software za Sporting Index firmu. Kako smo uspeli da dobijemo projekat, pa 90% softwera je isto kao za bankarsvo, kupovne prodajne cene, distribucija u realnom vremenu, baze, risk management, publishing framework. Ono 10% su "ekrani" ono što čovek vidi. Prodali smo softwer. To nisu nikakve igrice nego kompleksan distribuirani, real-time, online softwerski sistem. Informativna online berza.

Smeta ti što se tu klade ljudi. Pa nije to naš posao. Njima i Microsoft prodaje software, Oracle im prodaje baze, IBM aplication server itd. Mi smo ih softwerski proizvožač kao i mnogi drugi.

Kako je sada? Firma je narasla. Ima na desetine klijenata. Ja ih ne znam sve. Ne znam tri četvrtine, u stvari. Hoćes klađenje prvo - firma je market leader u svetu. Ima sve, ali samo piše software i dalje. Ne bavi se i sama klađenjem. Većina softwera je opšte namene, ide u razne industrije.

Najveći projekat i najveći klijent je Evropska Centralna Banka. Investiciono bankarstvo. U sada drugoj fazi to postaju nacionalne centralne banke. Dok smo jurili posao pobedili smo IBM, Ascenture, UBS (United Bank of Switzeland), Perrot Systems itd. Klijent nam je i EADS, British Aerospace, britanska vlada (imigracione aplikacije), neka farmaceutska kuća, bila i Evropska Komisija itd.

Šta tebi tu smeta? Većina modula su identični za bankarstvo, klađenje, workflows za pravljenje satelita, procesiranje imigracionih aplikacija za britansku vladu, dokumentacije u farmaceutskoj industriji itd. Po ničemu se ne razlikujemo od bilo koje druge softwerske firme. Pišemo softwer, od 180 ljudi do 150 su inženjeri i prodajemo kome možemo.

Hoćeš da završim sa klađenjem? Pa kad banke to rade preko brokera ili finansijksih berzi to uopšte ne zovu klađenjem, oni to zovu "trading", trgovina.


Milane,

Meni ovo liči na DB-ovsko ludilo. Isti rukopis, ista tema - novac. Oni ne misle ni o čemu drugom, osim o novcu.

Treba samo posmatrati zbivanja u Srbiji sledećih nekoliko dana, pa će postati potpuno jasno šta se u poslednja dva dana na blogu dešavalo. Video si da su i kod Duleta napravili cirkus.


Naš sokak

ne izgleda ovo meni kao DB. Više kao paranoja.

I od svih blogera na ovom blogu, uzeli da maltretiraju Milana! Fenomenalno! Valjda misle da je on neki profesor Morijarti Soroš, koji je ovo sve smislio :)

A evo malo za neverne Tome.

Ja radim u Finsoftu. Radim najviše na tom sistemu za sportsko klađenje - a totalni sam duduk za sport, ne umem da se kladim i u životu sam jednu jedinu opkladu u tim kladionicama napravio, kada sam kod jednog klijenta u Abingdonu (kod Oksforda) skupljao obrasce za klađenje u radnjama - a i to da bih dobio obrazac priznanice (imao sam i dobitak, ali nikada ga nisam naplatio, pošto mi nije trebalo 5.6 funti plaćenih 70 penija, nego priznanica) :)

Ono što odlično znam je da nas sad ubiše raznim funkcijama koje se tiču takozvane "društvene odgovornosti" (social responsibility), a koje se odnose na omogućavanje da razni zavisnici od kocke sebe spreče da troše pare u afektu. I to forsiraju razne državne komisije.

Klađenje je strogo zabranjeno maloletnicima u svim zemljama u kojima radimo. Računi se momentalno zatvaraju ako se posumnja da je u pitanju maloletnik koji se lažno predstavio (pošto sistem ne dozvoljava da se unese datum rođenja koji znači da je u pitanju maloletnik). Tu naši klijenti nemaju milosti, jer ih inače čekaju velike kazne. Lično sam radio integraciju sistema sa VerifyMe - jednim od sistema za verifikaciju identiteta/godišta.

Uradio sam delove sistema koji se koriste i u sistemu za klađenje i u toj Centralnoj bazi hartija od vrednosti koju smo radili za ECB. Sa tog projekta vučem koautorstvo na softverskom patentu za računanje kvaliteta podataka.

Za naše drage patriote ovde: kada je bio koktel u Frankfurtu povodom puštanja sistema u rad, bio sam, naravno, pozvan. Ali nisam mogao da odem, jer sam se taman preselio iz Danske (u kojoj sam živeo 5 godina) u Britaniju, pa nisam u tom trenutku imao vizu za EU. Simpatično a? Na proslavi je bio neformalni kviz "koliko znate CSDB projekat", na kome su se tri, od ukupno oko 20 pitanja, odnosila na mene.

Drugu fazu i održavanje je dobila naša (Finsoftova) ekipa iz Bugarske, jer oni mogu da odu za dan, ako nešto zagusti. A našoj beogradskoj ekipi, koja je iznela dobar deo prve faze izdrade i koja je, objektivno, osetno kvalitetnija - treba dve nedelje, zbog viza.

Učestvovao sam i u izradi sistema za trgovinu arhivskim vinima, na početku mog angažovanja u Finsoftu, u toku 2000. godine. Glavni čovek za trgovinu finim vinima iz Kristija i još par operativaca su napravili prvu elektronsku anonimnu berzu finih vina na Internetu u tom trenutku. Mi im uradili sistem po meri. Ja im odneo, na poklon, flašu Bagrine, berba 1975. U tom tužnom trenutku (april 2000.) Bagrina je bila jedino arhivsko vino koje se proizvodilo u Srbiji.

Što se tiče Finsofta u Vikiju, koliko vidim po username, to je uradio naš kolega, Irac Kris MekGinis, koji je prešao u firmu pre 6 meseci, a pre toga radio sa nama sa strane jednog od naših velikih klijenata iz Irske.

Ako mislite da je to, što je on upisao u Vikipediju, politika firme, onda potcenjujete firmu koja ima grupu dizajnera koja radi klijentima (a i nama) web dizajn, specijalizovane prodavce koji ispituju tržište, stvaraju kontakte i prodaju (toliko da ne možemo da se oporavimo od posla :)). Naše marketinške kampanje malo drugačije izgledaju :)

I na kraju: molim Vas da pusite Milana na miru. On je imao marginalan dodir sa projektom za kladionice, a ja sam jedan od projektanata istog (do duše moja specijalnost su platni sistemi i infrastruktura). Ovo što vidite ovde, to je Milan, onakav kakvog ga ja znam. Idealista, optimista i zaljubljenik u čuda života.

I da citiram Miku Antića: ako ne verujete da u radiju žive mali ljudi, nemate šta da tražite u ovom sokaku.

Pozdrav,

Goran Vučković

P.S.: Jasmina, molim Vas, opet, da se uzdržite od ovako niskih udaraca prema ljudima koje ne poznajete.


Ista stvar

besmisleno je bilo šta objašnjavati. Posao je posao. Firma je osnovana u jednoj uredjenoj državi. Da je uradila bilo šta nelegalno, bila bi zatvorena za pet minuta.

Ali ja ipak verujem da nije slučajna ludnica koja ovih dana vlada po blogu.

Ko je Jasmina? Koliko vidim, odgovorio si na moj post, a meni nije ni nick ni ime Jasmina, a nisam primetila ni da sam bilo koga udarila, pa molim za objašnjenje.


Jasmina

je Miju.

Imali smo jedan razgovor kod Gorana Miletića u svoje vreme, pa pošto sam se ja predstavio tamo punim imenom i prezimenom, ona se takođe potpisala svojim imenom. Računam da ovo nije onda "otkrivanje identiteta", ono što je zabranjeno na blogu.

Prosto - prirodnije mi je da se ljudima obraćam po njihovom imenu, nego da iz zovem po ovim polusmislenim nick-ovima, ako su već učinili ta imena javnim.

Izvini zbog nesporazuma, Dracena (eto... nick... "Hogare Strašni", "Vudu Popaje" i slično :) )

Pozdrav,

Vučko


Hvala, Vučko

Eto kako su "skakavci pojeli naše godine"!


Vučko, čoveče Zaboravih

Vučko, čoveče

Zaboravih na tebe u jednom odgovoru Žarku!
Ono o Finsoftovim ljudima na blogu.
Žarko, izvini. Ipak, Vučko je došao samoinicijativno na blog, niko mu nije naredio, i retko komentariše u mojim blogovima.

Evo, sad sam se dvaput preslišao, on je jedini za koga znam da je iz Finsofta i da komentariše.


Pa dajte

da to promenimo, evo ja vec blogujem, jos samo treba da budem u Finsoftu, pa ce biti veca populacija Finsoftasa na blogetu. :-)))


Logika i moral u vasem (cor)-sokaku

Milana ne treba da branis,ako treba das se brani, od kritike,ubedjen sam on to moze i sam. Nakon citanja pojedinih postova,ne mogu da se otmem utisku da pojedinci zive, vise ili manje, u nekakvom cor-sokaku.Jos jednom konkretno.Nije pristojno
a sigurno sam i zabranjeno,koristiti ovu ili slicne platforme za promovisanje i reklamiranje sopstvenih firmi.Posto se kroz citav
blog povlaci subtilno, na tenane, firma pa firma,onda ne mogu
da se otmem utisku, da se to sve smisljeno radi.Evo i sam si, u svom relativno kratkom postu, cetiri puta pomenuo njeno ime.Da li je to bilo gramaticki potrebno,neka presude drugi.Dobro ako vam je to dozvoljeno,onda je vise nego legalno pitati sta ta firma radi.Po sopstvenoj dinamici se onda otvaraju i pitanja o moralnoj,licnoj,javnoj odgovornosti pojedinaca i organizacija.U mom sokaku nije moralno,praviti i siriti tkzv.igre na srecu.Pa sta je tu pogresno?Sta treba da zatvaramo stalno oci,pred ovim ili onim ociglednim krsenjem moralnih normi.Kad skakavci obave svoj posao, ostace nam samo cetiri K.Kafane i kafici kockarnice i kladionice.To nije posteno prema buducnosti te dece.Ko ih pita, da li oni zele da rastu izmedju kafica i kladionica?Kad pravdate ovu ili onu kritiku sa argumentima maliciozan,glup,DB,zavera,paranoja itd., onda me to podseca na,ne takvo davnu proslost.
Niko vas nije terao da koristite sopstveni blog za marketiske svrhe.
Zao mi je zbog dragocenog vremena
Pozdrav Zarko


....

Žarko, gde sam ja to u svom blogu radio marketing i pominjao Finsoft pre nego što si se ti pojavio? Pošto ti kažeš

Quote:
...Posto se kroz citav
blog povlaci subtilno, na tenane, firma pa firma,onda ne mogu
da se otmem utisku, da se to sve smisljeno radi...

Pre nego što si ti došao ja sam nas pominjao samo u EC FP6 blogu, ali je cilj bio da ohrabrim srpske institucije da traže više novca od Evropske Zajednice a za istraživačke. Ja sam se za odobrenje za takav pristup u tom konkretno blogu javio direktoru B92 bloga i slošili smo se da to može samo da bude u društvenom interesu.

Inače. mi u Srbiji zarađujemo samo 0.25 - 0.5% prihoda, i to se slučajno desi, pokrije plato jednog do dvoje zaposlenih. A imamo ih skoro 180.

Hajde, molim te, vrati se kroz ovaj blog, pogledaj na njega hronološki, i objasni mi kako sam ja to reklamirao Finsoft pre nego što si ti ušao sa svojim prvim komentarom.

Objasni mi i gde si u mom blogu video bolesnu komunističku propagandu? :) Ako te interesuje moje političko ubeđenje ja sam malo levo od centra. Ali kakve to veze ima sa mojim blogovima? Hoćes boundary case? Ako bi postojale samo ultra levica i ultra desnica (idealizovane, bez maltretiranja političkih protivnika) ja bih bio ultra levica - pre sam za uravnilovku nego da manje sposobni umiru od gladi.

Evo, i ja sam tebi postavio par pitanja - kakve veze imaju moji blogovi sa Finsoftom i kakve veze sa nekakvim pokvarenom komunističkom praksom?

Evo još par pitanja - pročitaj, molim te, ovaj blog još jednom (moj originalni prilog) i reci mi gde je tu promocija Finsofta, a gde prljave tehnike.

Da li si ti ukapirao o čemu ja ovde pišem?

Hoćes da ti objasnim jednostavnijim rečima?

PS - Mi uopšte nemamo nameru da se širimo u Srbiji. Još dugo će, sasvim sigurno, preko 99% naših prihoda dolaziti iz inostranstva.

Ali, mi uvek prijateljima izlazimo u susret, pa tako i srpskim corporate prijateljima. Evo, i Vučko ima drugu firmu sa partnerima i skoro 100 ljudi. Oni su nam postali corporate prijatelji kad su nam u prošlosti uradili deo posla za britansko tržište. Pametni i dobri ljudi, imaju novu pametnu i dobru ideju i imaju našu punu podršku. Mislim da još nismo ništa zaradili ali to nije bitno. Potpuno im verujemo i pitanje je trenutka. Kad dođe vreme radiće se, verovatno, i marketing ali ne preko B92 bloga.


Ma Žarko, čoveče!

Ne znam čime se bavite, ali ako malo pažljivije pročitate Milanove topice i naše komentare, verovatno ćete videti da je većina svega napisanog posvećena nekim oblastima i disciplinama koje su od ogromnog značaja za promišljanje budućnosti Srbije i nikako ne mogu naškoditi nikom, pa ni našoj deci.

Ako je Milan i pominjao "svoju" firmu (toliko je dobro izreklamirao, da ne mogu da se setim ni njenog imena, a mrzi me da kopam po blogu), to firmi neće koristiti, jer se ona bavi uglavnom softverom za menadžment rizika, koji je, na moju veliku žalost, kod nas još uvek potpuno nepoznata disciplina. Kažem nažalost, jer bez menadžmenta rizika nema pravilnog razumevanja berze, investiranja i poslovanja u modernom svetu uopšte. Mi se ne snalazimo na svetskom tržištu jer nemamo stručnjake za upravljanje rizikom. Čak ne postoji ni svest da nam je menadžment rizika potreban. Naše poslovanje je dezorijentisano i ad hoc, od posla do posla. A bez uključivanja u svetsku berzu nema nam ni konkurentnosti naše privrede.

S druge strane, kladionice u Srbiji su softver koji im je bio potreban već odavno nabavile od pitaj Boga kog ponudjača, u svetu ih ima koliko hoćete, a naša deca su izložena igrama na sreću takoreći od rodjenja. Sad vi pozivate Milana na moralnu odgovornost što njeegova firma izradjuje softver koji se MOŽE koristiti i za igre na sreću, a zaboravljate sve one oblasti za koje je on prvenstveno namenjen, a koje su od životnog značaja za naš razvoj.

Izvinjavam vam se ako sam vas uvredila pominjanjem DB-a, ali u trenutku kad ste se vi oglasili, na blogu je bila u toku opšta tuča, za koju nisam mogla da nadjem nikakvo racionalno objašnjenje, osim neke zle namere, a iskustvo me uči da najgore namere obično stižu iz DB-a.


cloverline II


"to symbolize the capacity for discerning a path through complex situations and relationships which strike fear and confusion in the soul of the less valiant and less capable"

Quote:
...Iz kog to unutrašnjeg krvotoka dolaze verbalna microkrvarenja, gde, zasto i kako plutaju?...

Dolaze iz svega onoga što jesmo, a voleli bismo da nismo, a plutaju u onome što izgovorimo i uradimo zato što ne možemo da odolimo asocijacijama i zato što svako, svakodnevno, kroz asocijacije, radi ono što je davno svojom teškoćom začudilo H.Hesea: "oh, pa ja nisam hteo ništa drugo, do da proživim ono što je samo po sebi htelo da izbije iz mene!"

Quote:
...Zašto je nama toliko potreban focus ako već rastemo sa potrebom da ga non-stop pomeramo?...

Zato. :))
Naša deca su u ranom uzrastu sama uočila da postoje "čitavi odgovori" na pitanja koja počinju sa "zašto" i da postoje odgovori koji su "samo zato". I najslađe je bilo kad postavljaju pitanje sa dodatkom: "neću SAMO ZATO odgovor, hoću ČITAV odgovor!". Čitavi odgovori daju mnogo više prostora asocijacijama. Zato.

p.s.ovaj tvoj post je nehotice, po komentarima, izazavao čitav niz asocijacija, koje su, tako napisane - čist primer "floaters" - mala krvarenja karaktera. baš zato.


in a manner of speaking II

mozze se reci da ova grchevita potreba i potraga za definicijom, za izgradnjom Pojma, kakvu i danas negujemo, nalazi svoje korene u kosmoloshkoj filozofiji prirode starih Grka- koja se u, i kroz, Sokrata preobrazava u antropoloshku Etiku koja na svoj nachin ukida etichki relativitet sofista.
kushanje choveka, obrazovanje omladine, duhovno vodjstvo bila je svrha njegove filozofije - dushevna maeutika (poradjanje istine), a metod: ironija. (nebitno je ovde da li je Sokrat bio veliki etichar, ili samo pomamni prosvetetitelj). ovde je rech o Pojmu - a Sokrat je prvi koji veruje u neprikosnovenu snagu pojma, u svrsishodnost njegove izgradnje - jer samo je ovim putem moguce ostvariti samospoznaju: ako znam shta sam, onda znam i shta hocu ili shta trebam.

upravo ovde lociram podvajanje, raskorak izmedju bica choveka i njegovog razuma - koji su oboje u vechitom pokretu, neshto kao "tornado" iz "tooloboxa".

nemam sada vremena, ali nisam odoleo da kazzem par rechi o uslovu svih uslova - Rechi.

preporuchujem u tom smislu od srca Heideggerovo "Mishljenje i Pevanje", knjigu u kojoj nas profesor, u samo sebi svojstvenoj naklonosti Choveku, pouchava stvarima koje bi trebalo da znamo pre nego shto se upustimo u borbu sa "Rechju".
ne treba smetnuti naravno sa uma ni kanta (ahahahaha) i negovu transcendentalnu fil. koja je sistem osnovnih pojmova razuma , i svoj temelj nuzno nalazi u ontologiji subjektiviteta - koju pak Leibniz razume kao Monadologiju.

vraticu se ovoj temi - obecavam.

za kraj par stihova Tuxedomoona (koje upravo slusham)

in a manner of speaking
i just want to say,
you told me everything
by saying nothing...

oh, give me your words,
give me your words,
and tell me nothing ..."

all we ever wanted was everything


...

Ja mislim da je taj "inat" za rešavanjem problema (strast) evolutivan. Tako nas je evolucija napravila pametnijim i dugovečnijim (tj nismo veliki kao slonovi niti imamo cvrste oklope kao kornjače).

I evo odmah par površnih paralela - dovoljno je i ovo (genetsko, iako ono može da se klasifikuje i kao "uvek dovoljno") da ukaže na paradoks Hegelovog (i mnogih drugih) "kraja umetnosti", posle Kantove (da ga ne zaboravimo :) ) "ontologije subjektiviteta", ili paradoks tog večnog rada na ontologiji istorije (ovo je neki super-Sizif).

I sad, evo još površnije paralele, moja popularna o simetrijama - recimo ako mislioci kao Heidegger veruju u tu SUBJEKTIVNU strast za rešavanjem problema i posvete joj vreme i energiju kroz ražmisljanje, zbog te neke genetske pra-osnove protiv koje sad rade pokušavajući da previše subjektivnog stave u ontologiju (objektivizuju) oni u duši naprave rupu, idu protiv svoje prirode. Zato, možda, nama ponekad u životu "pukne" film, vidljivo ili nevidljivo, a nije nam bar jasno šta je u tom nekom, često slatkom, konformitetu bilo toliko neizdrživo.

Zato, možda, taj Heideggerov nacizam nije rupa u njegovom načinu razmišljanja, nego rupa u njegovoj duši - ako baš pokušamo da rastegnemo genetiku do pucanja genetika "fights back", pokušava da rastegne nas do pucanja.

Reči su još ovek "mlad" i evolving overlay povrh našeg genetskog materijala.


blogerima/kama i blogu b92

Prošla sam sve asocijacije, reči i raspoloženja, "floaterse" i iznenađenja,(praćeno sa #"%#$!) svaki put kad mi se na ekranu pojavi onaj plavojko koji kaže MSQYL..."unable to detect database" i želim da uputim poruku da bi mi svi ovako izgledali i da to preporučujem kao metod odbrane od plavojka kad bi nas neko, nekako, rešio tog plavojka.
Milane, izvini što je na tvom blogu ova moja molba, ali - eto! Predugo traje.


Gordanac,

jedini lek da ti se ne izgubi tekst je da ga kopiras negde cim ga otkucas, pa ga posle "zalepis" kad sistem proradi.
Btw, ne razumem zasto taj server toliko omanjuje. Suvise mnogo korisnika? Softver?


nemam pojma...

...pitala sam već negde, nema odgovora, a stvarno je već preteeeeraloooo! Češće ne možeš da pristupiš blogu nego što možeš...lagano mi se gubi ideja na čega radim log on : na blog ili na MSQYL...plavojka (a taj nikako nije moj tip!). Nije mi logično da je "too many users" jer znam da b92 "trpi" mnogo veći broj pristupa (redovi veličina su u pitanju!). Pre bih rekla da je "neko negde nešto dir`o", al` zaboravio đe. š`a i kad! Ili rade simultanu zamenu softwear-a, što je opet...


Blog software je mnogo

Blog software je mnogo kompleksniji od običnog web site-a. Tj ima više entiteta i još mnogo više relacija. Pa onda mnogo više komandi koje treba implementirati između nas učesnika i servera.

Na trenutke, možda ponekad i na duže trenutke, povrh te sistemske kompleksnosti dolazi i povećan interes učesnika (određena vremena, teme itd).


...

Blogging software je ozbiljan IT projekat. Tako, norma je da se krene sa shareware pa kad se vidi koliko su blogovi popularni napravi se neka proprietary, efikasnija verzija.

Tako su uradili i B92. Oni, koliko je meni poznato, upravo rade na svojoj, proširenoj (efikasnijoj a funkcionalnijoj) verziji softwarea koji ce biti spreman za mesec/dva.

Sa ovim što sad koristimo su jednostavno postali prebrzo popularni :)


hvala, milane!

...prebrzo su postali popularni :)))) E, ako je MSQYL...cena, ako! `Ajd im kaži da povećaju popularnost kod nas cepidlaka koji ma je vreme dragocen resurs, pa da urade "baner" na kojem će to da piše, tu negde kod fokice. Lepo: drugovi i drugarice blogeri i blogerke, tak`a i tak`a stvar....". Plavojko će jednako skakati, ali mi ćemo mi znati da nam misli dobro :))


Bas se nesto

mozgam, ali ne ide. MySQL is to blame, to je definitivno. Pomislio sam prvo da MySQL server (softver) ne moze da servira toliko zahteva, ali to nema logike - kada se dogodi blackout, nema novih komentara, sto ce reci da je MySQL skroz prs'o, znaci vise niko ne moze da submituje post (u suprotnom bi odbacivao jedne, dok bi drugi mogli da pristupe). Dakle nesto drugo je u pitanju, kao da je citav server u zastoju u tom periodu, maltene da se baze zaista iskljucuju, kao da je neki back-up, automatsko kopiranje ili slicno u pitanju, ili neko automatsko-indeksiranje, azuriranje nekih podataka u tabelama (masovno), ma pitaj boga. Eh, da nam neko kaze, cisto tehnicke zanimljivstine radi! :)
P.S. A mozda i voda ulazi u sokocalo. ;-)


Bože, Gordanac

gde nađe ovu bebu, pa dakle dok ga slušam i gledam kako se od srca smeje, sve mi odjednom postaje tako leeeeepo...

(p.s. ja se slično smejem kada vidim plavojka, mada sa nervnom podlogom...više zvučim kao se spremam za kasting za Karpenterov film...)


jelice...

...mislim da je jedino taj metod ostao: "plavojkom našim" na "plavojka njihovog"! Pa da čekamo da vidimo kuj` će posleeednji da se smejeeee! Ili - d` se manem bloga, pa nek` mi pljune plavojko pod prozor da se klizau kokoške! :))


A meni ...

padne mrak na oči kad me treći put pita Are you sure:

Are you sure you have the correct database name?
Are you sure the database exists?
Are you sure the username has permission to access the database?


evo resenje

Try using the mysql library instead by editing your settings.php configuration file in Drupal.

znaci draga Myskqli, kapiras, pa sve u Drupal


A...

....đe je Drupal? Mslem, kako nogicama da stignem u dotični i ŠTA da pitam Drupala? On samo zna Areyousure...? Jok, ti si sure!Avetinjo plavetna drupalska, eto dokle sam stigla, nakon svađa sa TV, svađam se sa nepoznatim ljudima iz Drupala!


Gordana,

već ste u drupalu, samo malac kašljuca. Kad se ovo sredi, pa mali lik nestane, pa ga se uželite, uvek ga možete videti ovde.


A šta sad ...

... može s njim da se radi? Da se vodi ljubav, ili šta? :o)


Tamara,

čuj, ja imam prisan odnos sa softverom, ali o tome do sada nisam razmišljao na taj način.

Što reče onaj student elektrotehnike u onom vicu: "Sajber-šta?"

Pozdrav,

Vučko


Vučko,

čuj, pozdravlja te Drupl :o)


Tamara,

je l' ovako izgledaju Drupli u sezoni parenja? :)

V.


Vučko,

baš ovako :o))

T.


paz` predlog!

Quote:
...Kad se ovo sredi, pa mali lik nestane, pa ga se uželite,...

Vučko, pa gde će ti duša ?!! Da GA se uželim?!!! :))))
`Ajd sad, Vučko, lepo priznaj Đuri da ti stojiš iza MSQYL...., pa će Đura svima da nam oprosti što nas je maltretirao!! E, stvarno si me razveselio, više od onog "plavojka" što se neodoljivo smeje!


Hehe

a stokholmski sindrom? :)

V.