Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Silverstone

Ferrari 355Ferrari 355

 Moj prvi auto je bio crveni Yugo. Delila sam ga sa sestrom. Bio je sasvim dobar u vreme kada se benzin kupovao u plasticnim koka kola dvolitarkama, a mi klinci uspevali tek po nekad da skupimo kintu da se provozamo.

Onda sam uznapredovala do 10 godina starog sportskog Paugeot-a. U to vreme sam mislila da je glavna stvar u voznji uletanje u makazice i ubrzavanje do daske na Brankovom mostu. Taj auto je to sasvim dobro radio. Izgledao je veoma sportski, imao alu felne, nabudzene spojlere i narvano, bio je crven.

Ovog vikenda sam ispunila svoj vozacki san. Na stazi Formule 1, vozila sam pravi pravcati Ferrari 355. Crveni naravno. 

UK Grand Prix se vozi u Silverstonu. I ove ce godine, izmedju 6 i 8 jula, najbolji F1 vozaci tamo pritisnuti gas do daske. Do tada, ljubtelji auto moto sporta, zaludjenici u brzinu i ovisnici o adrenalinu imaju priliku da sebi priuste neko od iskustava sportske voznje. Ja sam celu avantruru organizovala kao poklon za rodjendan mome muzu. Sasvim dobar izgovor. Otisli smo zajedno, a ja sam ocigledno bila vise uzbudjena od njega. Prvo smo imali predavanje. Instruktor je na tabli objasnjavao kako se drzi volan, kako se skrece u krivinu, kako se koci. Sportska voznja je specificna. Sta vise, cini mi se prilicno razlicita od onoga sto inace radim na drumu. Ima par dobrih trikova koje cu sigurno primenjivati ubuduce.

Pre nego sto su nam dozvolili da vozimo Ferrari, vezbali smo smo na Lotusu. Prvi krug na mestu suvoraca kako bi se upoznali sa stazom. I dok se moj instructor trudio da mi objasni gde se koci, gde se ubrzava, kako se ulazi u koju krivinu, moje srce je lupalo od uzbudjenja. Bojim se da nisam bas puno sta cula. Delovalo mi je veoma lako… 

...a onda sam sela za volan. Ferrari 355 je masina od 3500 cc I do 100km/h ubrzava za 4.7 sekundi. Nije ergonomski prilagodjena, tako da vozac sedi blago zaokreunut u stranu. Sediste je veoma tvrdo. Nema puno prostora, uglavnom zbog celicnog ojacanja.

Neudobnost se zaboravi u trenutku izlaska na pistu. Eeeee, taj osecaj je tesko opisati. Staza sirine sedam traka autopouta, nedostatak ogranicenja brzine i mocna masina!!! Ista staza po kojoj voze najbrzi, najbolji, najludji. Adrenalin udara u glavu uz maximualLotusLotusno postignutih 220 km/sat. Najcudnije od svega je sto se brzina ne oseca. Razliog je sto nema belih traka iscrtanih po putu i sto ne sve strane puca prostor. Osecaj slobode na tockovima. 

Ono sto mi je vidno nedostajalo je tehnika. Ona se uci, I potrebno je tri godine redovnog treninga da se postane pravi sportski vozac. Jedan vikend je tek pocetak. Ipak, dobro smo se pokazali Po ocenama koje smo dobili, ja nisam tako losa, a moj muz je osvojio titulu najboljeg vozaca tog dana. Dobio je i diplomu.Tek da se zna.

Osim ove avanture, Silverstone nudi mnostvo drugih iskustava. Vredi baciti pogled njihov web site.

http://www.silverstone.co.uk/html/dr_ferrari.php


Caos, Olja!

Cestitam na novom iskustvu! Mada, licno, nikad nisam shvatao sta ljudi nalaze uopste u brzoj voznji, meni se ona cinila kao najbrzi put na Novo ili neko drugo groblje... No, razni ljudi, razne cudi! Sve najbolje!


Cao Cirkovicu

Ovo je veoma prijatno iznenadjenje. Iskustvo je fenomenalno. Kao i sve najbolje u ovom zivotu, sa sobom nosi rizik.

Pozdravljam te.


Bravo Olivera!

Pozdrav Olivera,
Super poklon nema sta.Moj dobar friend radi kao dizajner za Aston Martin pa cu ovog leta i ja malo da se vozikam na njihovoj stazi u Birmingemu. Samo se bojim da je opasna navlakusa...a treba posle sesti u 10 god. staru krntiju! E zivote, zivoticu...
All best!


Ako nije tajna, koliko je to

Ako nije tajna, koliko je to zadovoljstvo koštalo?


Pa nije tajna

225 funti. Na web site-u postoji kompletan cenovnik za ovov, i ostala iskustva.


Mislio sam da je skuplje...

Mislio sam da je skuplje... nije malo na ovu skupoću što bi se rekli ali sam mislio da je bar 500 evra...

Šteta što nisi mogla da snimiš neku fotku iznutra ili možda neki video clip pomoću neke fiksne kamere... kakav je zvuk Ferarijeve mašine? :)


Olivera,

kao pasionirani ljubitelj F1 u jednom dahu sam pročitao tvoj tekst.Zahvaljujući sve vernijim simulacijama rađenim za PC ili Sony PS danas je mogućno skoro detaljno upoznati svaku od staza na kojoj se voze trke F1, ali u njima(simulacijama, molim lepo), naravno , nikada nema malih , doživljenih detalja ,poput ovih u tvom tekstu, koji su neuporedivi sa bilo čim.
Samo nekoliko detalja, kada si već tekst nazvala magičnom rečju:)Prvobitno je tu bio aerodrom, od 1943. godine piloti RAF-a su se mogli videti svuda okolo.Pošto je Velika Britanija poprilično uništena tokom bombardovanja, posle rata nije bilo staze na kojoj bi mogle biti vožene trke, pa se neko dosetio nekadašnjeg aerodroma.Mislim da je bio april, godina je 1950. kada je tu vožena prva trka u istoriji Formule 1, što stazi automatski daje kultni status.Zanimljivo je da ekipa Ferrari-ja nije učestvovala, jer su face iz Maranela procenile da je novčana nagrada previše mala da bi se na stazi pojavio "propeti konjić" Do sada je tu voženo 40 trka F1-neke velike nagrade UK su vožene na stazi Brends Heč, a nekoliko njih i na Ejntriju.
Posle Monce, to je najbrža staza u F1.Danas bolidi F1 u prvu krivinu ulaze brzinom od 280 km/h.S obzirom na to da je i osećaj kada se vozi 220 na sat neverovatan, ne smem ni da zamislim kako je kada se dostigne maksimalna brzina od 320 na sat i kada je vozač izložen silama od 2 ili skoro 3 G u pojedinim krivinama...Još kada, gle čuda, padne kiša, e onda se ništa ne zna...Zato sa nestrpljenjem očekujemo ovogodišnji povratak Formule 1 kući, na mesto na kome je velika magija počela...
Do tada, svi tekstovi o priključenijima na raznim stazama koje su u kalendaru F1 nam dođu kao obavezna literatura:)


Britanski gran-pri se vozio

Britanski gran-pri se vozio i u Doningtonu nekoliko puta, ako se ne varam. Silverston je druga po redu mojih omiljenih staza, odmah iza Spa Frankoršamps.


Donington

je bio domaćin Velike nagrade Evrope 1993.
Velika nagrada Velike Britanije je vožena u Silverstonu 40 puta,Brends Heč je bio domaćin 12 puta a u Ejntriju je održano 5 Velikih nagrada UK.
A Spa je posebna priča.Staza koju i vozači i gledaoci obožavaju, od ove godine ponovo u kalendaru:)

P.S. Šumi je 1999. godine baš u Silverstonu izleteo u punoj brzini i zakucao se u sigurnosnu ogradu, jer su mu otkazale kočnice.Doktor (profesor Votkins)je u bolidu zatekao potpuno svesnog čoveka koji mu je odmah rekao da to nije ništa i da je najverovatnije slomljena noga.Zamolio je profesora da nazove njegovu ženu i kaže joj da je sve u redu.

Odoh malo van teme, ali o Silverstonu može toliko toga da se priča...


...

Bravo Atomski!!! Spa- jedna i jedina.


Znači, ipak je to bila

Znači, ipak je to bila Velika nagrada Evrope u Doningtonu... I stand corrected. A Spa je pravo ludilo, imam osećaj da te prosto mami da stiskaš gas do daske (bar sam ja imao takav osećaj u onim silnim igrama na temu F1).


Hvala Levitan i Atomski

Zaista fantasticni podaci koji upotpunjuju pricu.

Hvala puno !


Клај клај

Присећам се нашег првог аута.палио се на гурку а гасио сам одсебе Фића 650 г. 1963 ферари му није бијо
раван,тада .прешли са њиме еуропу попреко натенане и без техничких брига. 160 хиљада км за деценију и потом га мој 1 рођак, незнатега, откупио ‘и ваљда исплатио у 3 милијона рата’ те га роко наредних 10 г.онда му га украли ,уствари позајмили пијаном предкафаном Плави Дунав па вратили без десни врата (она што се напред отварала ) предкућу .да и без акумулатора.ушрафиjо мој тај рођак онда једну шперплочу наместо недостајућих врата,
акумулатора укро из фабрике дије радио и гарио му ауспуха наново ,ал отад само по селу наместо бицикла ,
још десетак г. Онда он умро, а фићу ,удругом дворишту под орајом засраше кокошке на ноћном легалу.ено му и сада тамо каросерија.Мотор био извађен ,адаптиран, те пунпо воду из бунара . .подуго
А ферари.
Па ние даи нема овде по малти .имасе можесе.газду мојега овдашњег огрнут фераријем често посети наш пословни партнер Пол који поседује каменоломе.онда Ми радници разбезекнути га загледамо и пипкамо ,црвенећи и сами притом да му нешто не покваримо сфасаде ,те све се умишљајући заволаном ,а туристкиња стоперки . . .ние да неима пострву.уф ,ди би нам крај бијо . . . .


Ovaj

fica -650 bash dobar, mada je u moju kucu prvi stigao Topolino..Fiat - 500, a secam se da se palio na Kurbl napred. Mi jednom krenuli na More sa tom novom tehnologijom i nekako preshli 100-tinjak kilometara kad je pochelo da se pushi sa svih mogucih strana ( kako se meni tada uchinilo).Topolino je bio odshlepan nekako nazad zajedno sa ocem mi, a mi nastavili vozom - shteta da letovanje propadne jelte:)
Mnogo leta kasnije, kad sam napunio 18-tu i hteo sa drushtvom na Hvar, setim se starog Topolina. Bash bi bilo cool ofarbati ga u cvece (mi deca cveca) i sa njim na Hvar, al'kad zapitah oca - gde mu je onaj stari Topolino, on mi reche da ga je davno prodao nekim Romima na otpad.
Eto ja toliko o autima i secanjima:-)))))


FICA 600

A KASNIJE 750 I 850. MOLIM LEPO.


A shto

ti Zelenovicu viches..nek ti bude 600, ako ti je to toliko vazhno - Molicu lepo:-)))


Kazezoze

Macka shiftovala, verovali ili ne. Pozdrav.


Hvala sto ste

Hvala sto ste ispunili i prepricali san verujem mnogih. Da li postoje neki slicni aranzmani za offroad reli voznju


Djole - postoji

Mozes pogledati donje linkove. Sajt se zove Drivers' Dream Days. Upravo to :-)

Rally off road voznja:
http://www.driversdreamdays.co.uk/folder.asp?catid=7

4x4 off road:
http://www.driversdreamdays.co.uk/folder.asp?catid=8


OLJA OLJA

Bruko jedna pa tebe bi svako poželeo za ženu.


Kejn

Predlazem da svojoj zeni das da procita ovaj clanak. Mozda joj proradi masta pa ti ulepsa vec sledeci rodjendan :-)

Moj muz je zaista bio odusevljen.


bas me obradovao

ovaj blog :)))

svaka cast olivera, poklon je skroz na mestu i moram priznati da ti najiskrenije zavidim :))
nije skupo, cak mi se cini da je jevtino.


Adrenalinska zavisnost

Cuo sam da padobranci pate od adrenalinske zavisnosti... Moraju da skacu s'vremena na vreme da bi organizam vratili u hormonalni balans.... Slicno je, valjda, i sa opcinjenoscu brzinom.

Koji sam ja partibrejker, svedoh "free as a bird" osecaj na biohemiju.....

Imao sam ja svojih momenata, ali sa prometalom na dva tocka i jednom konjskom snagom (ako je lepo vreme), komunisticki crvenim .... Spust niz Avalu (onaj put sto vodi od vrha do podnozja)....