Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Manjež ponovo radi!

Lamentirao sam, prošlog juna, ispostavlja se nepotrebno strahujući, nad sudbinom Manježa.Prođoh pre par dana - kad ima šta da se vidi. Sjajno obnovljena kafana, koja, mada je u njoj naizgled sve novo, ima sve najvažnije spoljne odlike starog Manježa. Tu je još ona drvena oplata po zidovima, ali nova, tu su ogledala - opet nova, nova vrata - ali i dalje sa onim duplim ulazom, da košava ne razbije oznojana leđa pijanaca. I stolovi nekako liče - a oni izlozi koji se leti otvaraju i povezuju prednju salu sa baštom su još tu - naravno, novi, lepi, reklo bi se kvalitetni...

I, što je najvažnije, uđem unutra - bilo je oko 4 popodne - a tamo Zlaja, k'o i obično što je bio. "Bolje je nego ikad, matori - sad imaju i crno točeno", kaže mi raspoloženo, kod n-tog.

Čim mi se ukazala prilika, dakle sinoć, otišao sam da isprobam. Cene pristojne, beli bubrezi odlični, točeno pivo onako smlačeno, nedovoljno 'ladno - al' navika i nostalgija čine čudo, pa sam i u njemu uživao; kelner mlad, pa neiskusan, previše fensi za goste poput mene, al' će da nauči vremenom. Klijentela - ko nekad. Normalan neki svet - stariji, istina, nego kad sam onomad išao.I tu, evo, po drugi put osetim da je tranzicija za mene završena - ja sam u svojoj normali. Prvi put sam imao taj osećaj kad sam, pre par meseci, svratio u Mlavu. Tamo sam išao od početka osamdesetih do neke, da kažem, '92-'93. Mlava je bila kafana onako, recimo za kuvanu rakiju, ili za crevca (jednom su bila nedovoljno oprana, pa je Tamara provalila mene i Rasu šta smo jeli - ko se gadi nek čita Džojsa) i špricer, dok nije počela da propada u okviru nekog URO-a. Prestao sam da idem kad mi je buba-švaba pretrčala preko tanjira, a kuvarica je zveknula masnom krpom. Srećom, nije je ubila. Nisam, dakle, tamo išao sve do nedavno, kad sam se usudio da gvirnem i vidim šta je uradio taj koji ju je renovirao. A on se, kao i onaj iz Manježa, naslonio na tradiciju (i Mlava je predratna, rekao bih da mi je i to deda pričao, mada u njoj za razliku od Zore i Manježa zajedno nismo bili) u najboljem smislu reči. Nekako se na nju nadgradio, citatom i arhitejktonsko-dizajnerskim, ali i citatom atmosfere, ostavio je tradiciju negde u temeljima, a ona tamo nenametljivo, odmereno daje solidnost, sva postavši dostojanstvena i ispravna, što nije baš sasvim bila dok je bila aktuelna.Kažem, isti takav stav prema tradiciji ima i Manjež. sve sa znakom da je to kafana od 1936. godine, što me je navelo da se prisetim nekolikih anegdota, poput one kad smo jedan prijatelj i ja po hiljaditi put sedeli sami, bez društva devojaka, uživajući u špricerima i kojekakvim razgovorima, pa nas je kelner Steva (ili beše Mile, da nije Steva onaj iz Korone?)provocirao - gde su nam ribe, pa kad smo za opkladu otišli do Stupice i posle pola sata se vratili sa njih 5 (iz dva društva) i pili na Stevin/Miletov račun celo veče, ili kad je sada jedan od danas najpoznatijih režisera tvrdio da svako može da pravi uspešne filmove i kada je, u inat onima koju su za stolom tvrdili da to treba da bude bog zna kakva umetnička duša i da je potrebno pročišćenje kroz patnju, obećao da će posle valjda psihologije da završi režiju... Još pomalo osećam i neku vrstu razočarenja što je neko, sa našeg stola, u koji sam verovao kao u samog sebe, drukao pandurima za neke političke osetljive kontakte, pa su me posle zvali na informativni razgovor, od čega sam se onomad jako, jako, uplašio...Mogao bih da pišem o Manježu do prekosutra. Al' to nije poenta. poenta je da su počele da se pojavljuju stvari koje se, nekako normalno, nastavljaju na neki sistem vrednosti u koji sam delio i delim, koje se na njega nadograđuju, a ne isrivljuju ga ili uništavaju.

Baš bi bilo lepo da arhitekta rekonstrukcije Manježa dobije neku nagradu. I ne želim da znam ko je novi vlasnik kafane - bojim se da se ne razočaram. Uostalom, ko da je onaj URO bio neko i nešto.

 


Кафане

Волео бих да је све то тако али се бојим да си исувише оптимистички расположен или ти је пао критеријум. Већ она твоја опаска о келнеру ми злокобно звучи.
Мањеж би стварно био изузетак, ваљда онај који потврђује правило, јер су углавном уништене све праве кафане у Београду:
Шуматовац, Грмеч, Зора, Смедерево, Мала Кремна, Марш на Дрину, Триглав, Сувобор, Ариље (ово ми је посебно било жао), Мали Ексцелзиор, итд.итд.
Мислим да су се у центру Београда једино одржале кафане Морнар, Босна и Пролеће.
А где је Млава?


Mlava je...

...u sadasnjoj Cara Nikolaja II. Bivsa 14. decembra - nastavak Mekenzijeve, odnosno Marsala Tolbuhina. U stvari, lakse je ako kazem jedna stanica trole pre Krsta.

A bojim se da si u pravu - samo mi se pisao jedan optimisticki tekst.


Manjez!!!!jeeeeee!!!!

odo' sutra odmah da ga proverim. nedostajao je.


Gde iskopase Cara Nikolaja

Gde iskopase Cara Nikolaja drugog. Ulica se zvala Pristinska i jeste na neki nacin nastavak Makenzijeve. Gde iskopase cara Nikolajadrugog? Mlava je jedna od zadnjih kafana u Beogradu, na Cuburi. Mozda i Sokolac.


jeste jeste, mlava je OK ali

jeste jeste, mlava je OK ali bude sumorna nekad
orasac je dobar ljudi
znak pitanja
trenutno my american man i ja radimo test muckalica po gradu
rating
cubura ima super hranu ali je puna radikala
ima dobra kafana kod specialjnog suda za ratne zlocine
, ne mogu da se setim sada kako se zove
seticu se jos
da li se neko seca kafane BOKA u ulizi sto se nekad zvala ivo lola ribar


Boka je bila...

...super. Koliko se secam, kroz maglu ne samo zbog vremenske distance, unutra je bila kao privatna kuca? Jedna od prvih stradalih, i to ne u promeni u kafice, nego iz gradjevinskih razloga. Mislim da je bas na njenom mestu Komercijalan banka, ona u kojoj su sefovi u kojima je bilo 600 kg DB heroina.

Inace, jos pre par godina neki moji poznanici i prijatelji, uglavnom knjizari koji prerastaju i izdavace, nosili su se mislju da osnuju NGO za zastitu drustvenih kafana i da osnuju nagradu "Borosana" za najmizantropskiju kelnericu koja uziva u svom poslu. No, naravno, kad god bi se nasli da se o tome dogovore, napili bi se, pa nikako da predju u management fazu.


Боросана

Ово је (била) одлична идеја. Ја бих предложио келнерицу из Сувобора у улици Краља Петра али пошто је и та кафана затворена жири не би имао пролике да је види на делу.


Ma kad?

Mozda nece da bude bas koncarnica?


...

"...ima dobra kafana kod specialjnog suda za ratne zlocine
, ne mogu da se setim sada kako se zove..."

da nije "strasni sud" ?


Uh

Jasmina, pa sta se dogodilo sa Chuburom? Mislim, ja se jesam davno preselio odatle, a bogami i masa ljudi koje poznajem, ali reci da je Chubura radikalska mi zvuci kao naucna-fantastka. Tamo je vazda bio DS-SPO-DSS krajolik. (molim da ne-ljubitelji DSS shvate da DSS '90-tih nije bio isto sto i DSS u '00-tih, ocemkasti da mi ne prave sadaovde neku analogiju srs-dss, jer to nije poenta). Vracar je imao svih 60 izbornih mesta van SPS-SRS ruku tokom svih izbora od pocetka do 2000. godine, ako niste znali. Posle toga ne znam ni ja sta se dogadja sa izbornim rez. na Chuburi, ali mi je nemoguce to sto ste rekli.

Nebojsa izvinite na trolu.


Kako bre, Vodzo Modzo, da ne znas?

Pa celi Hadzi Melentijevu, na potezu od Branicevske do Nebojsine su srusili i napravili gajbe, jos u vreme SMrada, naselili Dacu Markovica, Bubu Morinu i slicne. (U par navrata mi Daca pesice ispred auta, pa mislim: "majku mu koja sreca - ja za volanom, a Daca na vidiku", al' sam se uzdrzao). Sta mislis za koga ti glasaju? Pa su po Neimaru pokupovali placeve i napravili vile - ti ne glasaju za promene, njima je sve OK.
Promenila se struktura.


Tako je

Video sam i ja Kusturicu (swaka njemu cast), kako sa tompusom u ustima, na nekom mopedu fura po skolskom parkicu i uziva u krajoliku... Isto, predivno mesto, ali mu stanovnici pristaju kao piletu s.... Ali to je jedna stvar, a druga su cinjenice. Hocu reci, oseca se, vidi se, nije to vise to, ali na izborima (a stvarno znam te stare podatke), nisu nikada pobedjivali, cak su debakl dozivljavali sve vreme (do izbora 2000., naravno). Ipak mi je strasno pomisliti da u 2007. nema vise Chuburaca!!! (jer onda ih definitivno nema, dosli su neki drugi "Chuurtzee").


Pa, ja sebe racunam u Cuburca,

i vracam se definitivno da im j***m sve po spisku! Ima tu jos starih pajtosa, neodseljenih i ogorcenih.
Libertad o muerte!


Then nothing is lost

There is another Skywalker... :-))) Pozdrav Chooboortzu od istog takvog! :-) I Jasmina - Cuburtzee - nisu radikali.


Mislim da je preterano...

...govoriti o radikalizaciji Cubure (i kao kraja, i istoimene kafane u Gradicu Pejton). A da ih ima - ima ih, mada jos uvek manje nego igde.

Iako se izjasnjavam kao Vozdovcanin - zavicaj Autokomada, 20 godina zivim na Vracaru, i to prvo na Krstu, u dedinoj kuci, a potom da kazem na samoj granici Krsta i Cubure.
Ergo, cinjenica je da se poslednjih godina polagano menja socijana struktura kraja. Sve vise je japijevaca, a medju njima ima, naravno, raznih vrsta novobogatasa. Ipak, daleko od toga da prevladavaju.

Ne zaboravimo, pri tom, da je tu stanovao Sloba i da su mu tu rasla deca - pa je, primerice, krajem osamdesetih moja Tasta, kasnije poznata kao baba koju su hapsili kao clana Otpora, pa cak ima i Koraksova karikatura, vukla Marka za usi sto baca petarde. Dotrcao Senta, kaze - ma jel' znate vi ciji je to sin, ona kad je saznala - vuci i drugo uvo.

A tu su i Pervecic i onaj Goran, bese valjda Milinovic, sto mu je bio sef kabineta, tu je Bane Ivkovic, tu je bio Pavkovic, pa mu uzela Glorija stan, tu je negde Vladislav Jovanovic, tu je ziveo Aleksandar Bakocevic...

Sto se same kafane tice, isao sam nekoliko puta, naravno, i uvek bih video poznato lice - bilo ministra iz DSS, bilo visokih funkcionera DS, bilo neke profesorsko-akademijsko-UKS da kazemo bagre srednje kategorije, bilo stranih biznismena...

Ston se tice izbora - od 1990 do 2000/te, ili kada je vec bio promenjen izborni sistem, nije bilo ni jednog jedinog radikala u opstini. Jednostavno, bio vecinski princip i nije bilo sanse da prodju u drugom krugu. Kad je sistem promenjen, normalno da ulaze i da su opozicija.


na zalost...

...mislim da je i u Prolecu u planu renoviranje. Za Manjez mi je izuzetno drago. Ljudi ne kapiraju da u jurnjavi za parama bolje sanse imaju ocuvavanjem starog imidza jer je ovih dana stvarno malo pravih kafana i ja, da sam turista npr. bih pre zeleo da svratim u jednu takvu nego u x na kvadrat novih klonova necega sto je skroz nedefinisano i liseno duha i istorije i, sto je najgore, atmosfere i arhaicnosti koja je istoj doprinosila... Meh... Ostace mi ? kao poslednje utociste (nadam se)... E za njega ima da se borim na sve nacine ako zatreba...


...

valjda nece doci do toga


e ovo je bas lepa vest, odoh

e ovo je bas lepa vest, odoh odmah danas da probam telecu corbu, i naravno toceno crno


Lep nacin da mi pocne dan ...

...uz jutarnju kafu i muvanje po forumima i blogovima obradovala me vest da cu imati gde da obnovim snagu posle bazena&saune na starom DIF-u :)

Miloje&10 cevapa sa lukom


Čao, Mićo, dobrodošao,

Otkud ti medju nama cyber ludacima?

Cyber-Keva.

PS: A što se radosti tiče, radost zaboravi! Ovaj blog je teška droga, pa radost osetiš samo prva dva-tri puta. Posle postaneš zavistan, pa moraš da se "radiš" blogom dva-tri puta na dan samo da bi preživeo. :)


Ih srece Vam...

...Pa ja jos pre 2 nedelje bio, i uredno prijavio&dojavio Gos'n Srletu Mitrovicu! :))
Jeste, stvarno je dobar Manjez, meni se dopada kako su ga uredili. Najvaznije da nisu drasticno promenili ambijent, to je i dalje Manjez! :-))


DA LI JE MOGUCE

da smo toliko jadni i bedni da ne mozemo da sacuvamo ni cetiri pet starih kafana po centru potpuno se slazem da su one veci mamac za (bar jedan deo turista) od kafica i restorana. sta se desava sa sumatovcem? daleko smo od engleza koji imaju na pr. uticajna uruzenja navijaca da ne govorim o drugim NVO, ali ovako kako mi radimo se unistava duh grada, zasto ne mogu i stare i nove zgrade i stare i nove manifestacije, hence-kafici i kafane!?
PS dajte top pet naj-kafana u Bgd iz proslih vremena


...

valjda ce nekoj gradskoj vlasti doci iz dupeta u glavu da se unistava duh grada unistavanjem kafana...


Top 5

1) Zvezda (originalni naziv: "Velika Astronomija", do rusenja)
2) Piknik (do '91)
3) Stenka (iskljucivo brod, do '87/88)
4) Boka (dok je nisu srusili)
5) Saran (do privatizacije i renoviranja)


ovako stoje stvariupravo

ovako stoje stvari
upravo sam rucala
pivo nikiscko tamno velika pozitivna inovacija
corba kobajagi ista ali ima zaprsku sa brasnom prema tome...
muckalica potpuno bezveze
pecen papirke solidne
crni hleb odlican
usluga onako ustiogljena
novina vegetarijanski meni
i skuplje sve za jedno 30 posto
we will survive but it will never be as it used to
nova uprava kazu, nova kuhinja


Quote:су углавном

Quote:
су углавном уништене све праве кафане у Београду:
Шуматовац, Грмеч, Зора, Смедерево, Мала Кремна
Quote:

A sta je to bilo sa Smederevom ? Zatvoreno ili se "profancysalo" ?


Sada se zove...

...Sinatra! Ultar fensi, cudo nevidjeno. Nekakav dzez pokusali da uvedu popodne, al nije zazivelo. Jedno vreme Rade drzao kuhinju, sve sa svojom cuvenom dalmatinskom pasticadom.


Otišao i popio jednu za

Otišao i popio jednu za dušu Manježa. Sve je u redu, ali meni se sto dinara za pivo od 0,33 ne čini pristupačnim. A ni diskretne kamere nad stolovima mi nisu privlačne.

Kafane će ostati tamo gde ima turista koji bi baš da ih vide - u Skadarliji. Kao u muzeju. Biće te skadarlijske kafane poput nekog zarobljenika koji pred kamerom govori kako se prema njemu lepo postupa. A izvan pogleda dušebrižnika, kafane će biti nemilosrdno pouništavane, otkupljene, zamenjene mestima koje će sebe nazivati kafeima, pabovima, tavernama, bistroima, pa čak i kafanama. A biće najobičnija, međusobno identična, neautentična okupljališta, ma kako to zvučalo klišeizirano - bez duše. Kod Milete Prodanovića pročitah definiciju kiča - da je kič "lažna autentičnost". Poslednja zaista autentično beogradska mesta nestaju. Menjaju ih konzulati kiča i bezličnosti.

Ukratko, dođite u Kajmakčalan. Dok još postoji.


Бока

Како да се не сећамо кафане Бока у бившој улици Иве Лоле Рибара. Сада је на томе месту нека банка. А прекопута је био још привлачнији бифе, то је тек права ствар, Бриони. Увек сам се чудио како су ондашњи властодршци трпели такво име за ту крчму. Додуше, имали су изванредне специјалитете, телећу главу, шкембиће и слично. А становао сам одмах ту иза ћошка...


Top Five

1. Српска кафана
2. Сувобор
3. Ужичка Кремна
4. Пролеће
5. Ариље


Kajmakcalan je ipak nesto drugo

Nije on u domenu pomenutih kafana. Hrana nikad nije bila nesto, ako bi je i bilo. Tamo se pilo, dakle klasican bife, a jelo se u 20. oktobru, na koji se naslanjao. Delili su WC - 20. oktobar je sada Zaplet i mislim da je odlican, iako je iz druge price.


Голубац, Кикевац, Неимар...

(u neke od njih nisam ulazio - bio sam mali), ali kolenice u Golupcu...mmmm. A propos: "crevca (jednom su bila nedovoljno oprana, pa je Tamara provalila mene i Rasu šta smo jeli - ko se gadi nek čita Džojsa)" - bio u mom kraju i Oвчар, pa jedan sto je svakoga dana tu jeo crevca u saftu jednom zove kelnera i kaze: "sta je sa ovim crevcima danas, nekako nemaju isti ukus, smek?", kelner ode, vrati se, kaze: "izvin'te gospodine, dosao nam novi mali u kujnu, pa nije znao. Previse ih oprao. Izvinjavam se." Dzojs destilisan.
Sad napravili ta neonska svetla, atmosfericu. Novo vreme, nove kafane.


Golubac

Jedna od najlepsih basti. Njega mi je bas zao. Bio sam vece pred zatvaranje i rusenje. A malo ispod su Sumadija i Odmor. Sumadija se nedavno renovirala, nemam pojma sta je ispalo, a Odmor je bar do pre par godina, negde od 97/98, bio sasvim prihvatljivo mesto za ozbiljnu klopu. A secam se, osamdesetih, jos u vreme drustvene svojine, na njegovom izlogu je bio zalepljen rukom pisani papir, onako na listovima istrgnutim iz onih svezaka "na velike kocke", sa onim crvenim linijama sa strane: "Ko pijan padne, mora da se digne, da bi probo nase girice i lignje".

Ponela me ova secanja, pa se pitam da li se iko seca Komunalca, ako mu je to uopste bilo pravo ime, u Brace Jugovica, skoro kod Kralja Petra.

A cudna je prica oko Oraca, vec 15-ak godina u Vltavi. Prvih godina jos se neko i pitao kad ce, po obecanjima svih mogucih vlasti i urbanista, da se vrati na staro mesto, u prostor za koji su tvrdili da 'e napraviti da bude istovetan. I onda su prolazile godine dok je zgrada nazidana, pa godine sa praznim lokalom na mestu Oraca, i sad, evo, vec neko vreme tamo je cigar bar. Priznajem, postujem takodje. Klopa je, inace, u sadasnjem Oracu i dalje odlicna. I obliznji Trand(afilovic) radi i dalje, sa odlicnom kuhinjom.

Cujem da su Dalmatinac i Vardar, u Vojvode Stepe, obnovljeni na pravi nacin. A za Dalmatinac, koji smo iz nekog razloga zvali Lavatinac, vezuje se prica da je, navodno, negde sedamdesetih bubnjara zapalila malo poda oko sebe, a da je Mica Crevar, inace preziveli akter afere Delon-Markovic, poznat i po tome sto se tukao sa 4-5 taksista istovremeno naslonjen na drvo ispred kafane Sport, pozar ugasio - mokrenjem. On je jos onda, dok su spriceri prevladavali, ispijao piva. Po dva istovremeno, da ne bude jedini koji ne pije iz "dve posude".

Inace, ostale su kafane za rucak, poput Avalice, Graficara, cini mi se i Sehera, Devetke, Kosute, Golfa... Ima jedna odlicna u Grobljanskoj, ime joj je neki broj, pa tamo blizu, u Cvijicevoj, Kosmaj (mislim da je novo mesto, al' odlicna klopa) nadje se svasta po Zemunu...

Kalenic se ne menja.

Rekao bih, kad razmislim, da je problem sa kafanama u centru, prvenstveno onim u koje se nije islo da bi se jelo, pa cak ni da bi se pilo, nego da bi se sedelo (a onda naravno i pilo, i ako se ima para i jelo).

Inace, odlicnih restorana sa odlicnom hranom je sve vise i vise. Posle talasa picerija osamdestih i kvazi italijanskih restorana, imali smo jedan talas tzv. "internacionalne kuhunje", sto ce reci bifteka sa prelivima od gorgonzole, ponekog trika i konacno salata koje su obrok i nesto vise od "sezonske". Ono sto valja je opstalo. Da bi poslednjih godina krenulo sve vise sa zaista ukusnim mestima, u kojima je osavremenjena i sofisticirana domaca kuhinja. Kao, da kazem, Daca, samo manje pretenciozno. Ima, na primer, na Zvezdari 2-3 takve kafane (mislim da se zovu Pahuljica, Koliba (ili Konoba, jeste nesto), tamo je Trudbenik, pa ona neka noc, valjda zvezdana... Nekoliko splavova sa dobrom klopom, na razlicitim obalama razlicitih reka... Ne mozemo se, sve zajdeno, pozaliti... Nedostaje mi egzotika, iako i to poalko stize. Imamo pristojan indijski i libanski restoran nesto malo kineskih i soatlih azijskih, nema dobrog susija, morsku ribu u bgd nikad nisam ni jeo (niti cu), al kazem - nije tako lose. I onda Manjez u koji mogu ponovo da idem. Meni dosta.


...

"Rekao bih, kad razmislim, da je problem sa kafanama u centru, prvenstveno onim u koje se nije islo da bi se jelo, pa cak ni da bi se pilo, nego da bi se sedelo (a onda naravno i pilo, i ako se ima para i jelo)."

U tome je i problem, 'sedenje' nije ocenjeno kao profitabilna aktivnost i oni koji su skockali da od nekretnina u centru mogu mnogo vise novca da izmuzu su dosli, videli i pazarili... Kapitalizam bato... Neumitan, brutalan, ruzan i efikasan, bez emocija... pa se posle pitaju mladji zasto matori onolko kukaju za komunizmom... Mada ja, kao student finansija, ne bih trebao da pricam ili razmisljam na nacin na koji razmisljam o sistemu koji ce me prehraniti, ali eto, valjda je toliko "ljudskosti" ostalo...


probaj sushi u rige od fere

probaj sushi u rige od fere


sumadija je ta kafana kod

sumadija je ta kafana kod specijalnog suda,
dobra je
odmor nije kao sto je nekad bio
vltava je ok
a sta kazete na radecki u zemunu?


Zavicaj

Postoji kafana "Zavicaj" na Zvezdari, ili je makar nekada postojala, ali naziv joj je stvarno za dijasporu (saznao sam za nju kada mi je dosao posle x godina drugar iz AUS, pa mi rece da se vratio u Zavicaj... na jednu ljutu ;-))).
A kada kazem kafana, mislim - Sumadija. Ona se nalazi u Nebojsinoj ulici, tik pre raskrnice sa nekadasnjom Ognjena Price, a sadasnjom Vajfertovom ulicom. To je kafana iz mog zavicaja! :)) Inace, poznata po telecoj glavi u skembetu! ;-))) Sjaaaaaaajna im je klopa, od kada znam za sebe isao sam tamo na razne klopice.


Ima Shumadija

na dnu Nebojsine - gde se srece sa Juznom Bulevarom. Osim ako nisu sada promenili, bila tamo godinama.


Jedna jedina

Sumadija, u Nebojsinoj, evo pise iznad, Mr. nsarski. Bio sam tamo pre jedno dva meseca, ali nije tradic. klopa pala, vec zubatac, list, lignjoslav, morskarija, a ne svinjarija. :-) Jos je na istom mestu, malcice prepravljena, ali sada lepse izgleda nego nekada.


Lavatinac...

...se tako zove u slengu donjeg Vozdovca, jer je, kako mi kaze ortak iz kraja, sadasnji Dalmatinac pre rata bio Lav.
Inace, ne pomenusmo legendarni Kovac, u kom je veceras bila zabavna tuca; u kom je hrana odlicna; koji je renoviran "na dobro"; u kom je, kad sam sedeo prvi put sa Tamarom i jednim ortakom sa vaterpoloa protrcao pacov, a Tamara ga je prezrela (pacova, ortaka onako devojacki samo 'ladila); u kom smo pre par godina slavili cetvrt veka od mature; u kom smo u basti ubedili jednog ortaka koji je dosao na odsustvo i zatekao devojku u 4 mesecu trudnoce iako je nije video 5 meseci, da je to moguce zbog Cernobilja, koji je bas bio nekako u to vreme...


Da, samo ta Sumadija.

Nego sam ja reagovao na Yasminin post gore.
Inace, posto si iz kraja, Sumadija je preko puta Vlade ("Prle") i Save, Rapidovih sinova, koji imaju automehanicarsku radnju, za Alfe uglavnom, i tu se cesto nadju i njihomi majstori i segrti. A i Vlada (zvani beli bafalo), ponekad.
U toj istoj ulici, Bacvanskoj, je do skora bio jedini preostali bacvar u kraju. Imao je odlicnu hrastovinu, i jednom mi je napravio sank od komada starog 100 godina. (Ima najbolji abrihter u gradu).


Alfa Romeo

radi, sve je u najboljem redu. Sto se bacvara tice, nazalost, mislim da je to proslost. Pola te ulice je u totalnoj ruini. Ali mislim da se ulica ipak zove Bokeljska (gde je bio bacvar), jedna ispod Rudnicke. :-)


Da, tacno.

Sve radi, ali moj mozak zakazao...:))

Lontano dagli occhi, lontano dal cuore.


Za cuore

neznam sta da Vam radim, ali ako su occhi u pitanju, pa makar to mogu da Vam sredim. Kada upecam vreme, mogu da Vam napravim neku fotku iz starog kraja, da se potsetite. To neka Interbrigada, hadzi, lamartinova, kornelija, Sumadija, parkici... :-) Osim ako Vam je frka da Vas grozobolna nostaldza ne ufaci (uh, pa da budem jos i kriv za cuore!). :-)))


Hvala Vodzo,

ne morate nista da NAM radite. Ja tamo imam kucu pa navratim ponekad. A nostaldza slabo radi - bar ne za tim krajem sada. Samo se secam. Vise je to nostaldza za times past koje nikakve fotke ne vracaju. Nikom od nas.
Hvala jos jednom:)


Nema na cemu

Nema na cemu i izvin'te na seka-persiranju, ali ja to po default-u, ni sam neznam zasto to radim... :-)


Pa, znas sta Vodzo:

meni je cale iz Interke a keva iz Lamartinove, ja rodjen tu i to mi je jedina adresa koju sam u Srbiji ikad imao. I sta, da pobegnem od dripaca, da im ustupim mesto? Pa, jebote, meni je to vaznije od tog cuvenog Kosova (na kome nikad nisam bio).

P.S.
Hebiga odgovor na pogresnom postu. Ali, shvatices.


Komunalac,

bese na dobrom glasu i uvek pun. Ulica nije Brace Jugovica, vec Zmaja od Nocaja (produzetak iste, s tim sto se deo od PMF-a do benzinske pumpe zove Studentski trg).

Na temu starih kafana i kockarnica: trenutno se nekadasnji Mars na Drinu rekonstruise u kockarnicu (prijatelji koji stanuju sprat iznad zale se na nesnosnu buku, za sada samo vikendom (!?).
Kod mene u kraju nekadasnja Mala Madera bila je prvo pretvorena u neki toboz meksicki fast food, zatim u kockarnicu, a sada je neki butik na cijim kompletima su nastampane psovke na spanskom i italijanskom.

Da kic nema granica, potvrda je sadasnja, (renovirana) Madera (meni nikad omiljen restoran), gde, ispred ulaza u bastu, stoji crni granitni kamen, identican onima na grobljima, sa natpisom firme (ulaznica- nova crna limuzina ili SUV, parkiran ispred, sa sve soferom).

Eh, a pre samo nekih pola veka (prema kazivanju starijih), u Zori je pevala Sofka Nikolic.

PS: Spajo, jel' Mica Crevar taj koji se hvalio kako mu je trebalo 10 godina da progovori francuski (ako nije, onda su dvojica prezivelih).


Mica Crevar

Nisam siguran da je uopste naucio francuski, al bi se sigurno hvalio time da nije mogao. Bio je autolakirer i voleo je daa pokazuje u kafani kako ima dlakave grudi.


Quote:Ponela me ova secanja,

Quote:
Ponela me ova secanja, pa se pitam da li se iko seca Komunalca, ako mu je to uopste bilo pravo ime, u Brace Jugovica, skoro kod Kralja Petra.

Sećam ga se ja, ali Komunalca odavno nema, u njemu je neka fancy prodavnica odeće.


Top five

1. Čubura
2. Čuburska lipa
3. bivša " Zora"
4. bivše " Arilje"
5. Orašac


hrana je do j...

jeo sam u manjezu posle 2 godine i moram da kazem da je strava, urnebes je da se smrznes a rolovano belo jos bolje i posle svega dobro pivo. i sve to za extra pare.
samo da jos Prolece pozivi i meni vise ne treba.
samo kao odgovor na jedno o pomenutih stvari, Ulica cara nikolaja II jeste postojala ali mislim da nije isla celom duzinom bivse 14 decembra ali jeste bila na tom mestu posle I sv rata do 44


Incident u Vasingtonu

Nakon svog sranja oko Kosova & presude, odlucih da odem u svoj omiljeni kafic u Vasljivtonu, gde svira moj dragi drug Buch sa svojim bendom (& zenom u njemu)....
Na ulazu me doceka gazda, Marokanac, koji na ulazu, na moj pokazati novcanik, k'o i mnog puta pre toga rece "Just pass, you are OK!". I ja udjo', bez da platim...

Sedo' za sanak i naruci' "Jack on the rocks". Stize gornje pomenuti, i ja, rek'o, da pripalim (jos) jednu... I bese pripaljivanje: pripali' ja mog Palog-Malog, dugackoga...
Kad me s' ledja zaskoci Gazda, komata - 2, na tipicnom arapskom engleskom: "Hej, pusenje je zabranjeno! Ako hoces da pusis, izadji napolje!" "A sta sa onima iza...", rekoh ja i pokazah na ekipu (studenata sa obliznjeg, elitnog Dzordztaun Univerziteta) u dubini prostorije.
"Oni su drugo, ali tebi je zabranjeno piusenje", prosikta vidno ostrasceni Marokanac.
Ja mu predado' upaljetu cigaretu, i okrenuh se ka bini, ka mom drugu Bucu, njegovoj zeni - klavijatrustkinji & baisisti, i novome bubnjaru...

"Dzek", onako pitak, mi ne dade mira, te me potera na spaljivanje jos jedne pljuge, bas kad je Buc najavljivao pauzu. Posto sam ostavio upaljac u kolima, ja zapalih jednu na obliznju, jednu od brojnih sveca postavljenih da privuku glupe na fol-romantiku, i sto je brze moguce istrcah napolje, da se ni slucajno ne oseti bilo kaki drugi miris, ostavljajuci moju fenomenalnu "Sony" kameru na sanku...

Za mnom napolje izlete i Marokansko govno 2. komat, upozravajuci me da me je vec upozorio da ase unutra ne pusi. "Aman, covece", rekoh,"samo sam je zapalio i izasao napolje! ostavi na miru bar ovde!" "Jeste, ali meni ce doci da naplkate kaznu od hiljadu dolara!" proskvica marokanski novoispeglanik. Ja mu odgovorih "Ako ti dodju s tom kaznom, reci i da su Antoni (Vilijams, gradonacelnik Vasljivtona) i svi koji su doneli taj zakon, govna pederska koja ubiraju stotine hiljada dolara na konto tvoje drame, i reci im da sam JA i tebe i njih napusio!" majmun samo rece "to je zakon i ja ga ostujem!' i pobeze unutar svog zadanja, o kakvom nije ni sanjao, cak ni momenat pre nego sto je krocio na tlo USA...
U medjuvremenu, u "zdanje" udje neka meni nepoznata ekipa... Umalo, potom, i ja udjoh, uputivsi se ka svom mestu. Al' tamo zatok' malopredjasnje uslu ekipu, kako nespretno stopira moj aparat i odlaze ga od sebe! Ja, naravno digo' umerenu "americku dzevu" koji ih moj zanima i ponudih da ako hoce, koji god da su federalni polni organ - pokazem sta ima "unutra", na sta mi gazda Marokanac - komad 2. dade "otkaz" iz kafane... Nije vredelo ni to sto sam novinar koji je dosao potpuni privatno, niti da sam ranije, zbog snimanja sranja, umolio glavu izgubio i da sam spreman da za kameru i snimke grkljane zubima kidam!
Rekao mi je samo, u fazonu, "Jebe mi se ko' si, meni je naredjeno da odes odavde!"

Moj komentar: Serem ti se u taj demokratski fasizam, do dubine duse njegove, jel' tako Verane?!


Nedostaju

Boka, Brioni, Doboj, Čuburska kasina

Postoje (valjda) Sokolac, Stara Hercegovina, Ljig...


Stara Hercegovina!

Good thinking! Tamo je dobra klopa (a i jeftino je - cak su dobili i dobre poene za skembice pre par godina, kada smo ocenjivali). :)
A ja se sada setih i Trande (Trandafilovic). Btw, u Trandi ima jedan sjajan kesa, koji je pred penzijom, pise knjigu o radu u kafanama i gostima! Leti se tamo ide, jerbo ima onaj stari cuburski platan i bastica. ;-)
A iako mozda nije klasicna kafana, mozda je tradicionalni restoran, ali imate Konobu (ili bese Cobanov odmor?) u Alekse Nenadovica (probao sam nekih 5-6 jela tamo, e to je vec vrhunska klopa u pitanju, ali i cena).
Zatim, ako neko pati za starim vremenima i katastrofalnim izgledom prave kafancine (uzasno je), ko se usudi, moze da udje u ??? valjda - Boem, to je u Ruzveltovoj ulici, na uglu pre nadvoznjaka. I isto tako jedna matora kafana u Ilije Garasanina, na uglu kod pijace. Eto, da dam i svoj doprinos! :-)))


I da zakljucim...

...sa jos par opazanja, pre nego sto opcija komentara ne otpadne. Ovaj post se pretvorio u zabavan katalog kafana i nostalgije, pa da ne zaboravimo:

Brankovinu - nisam seo decenijama, al' odlicno izgleda. Pamtim je po tome sto jednom 3 meseca nisam bio u Bgd, dodjem tamo, a nece da me posluze. Kazu - pa preksionoc si se tukao. Nisam ja, majke mi - govorio sam i tada isada. I pasos sam bio spreman da pokazem. Tukao se moj tada najbolji prijatelj, netom potom poginuo nesrecnim slicajem, Zoran Spasovic.

Odmah pored bila je Dobra kapljica. Sad je to lepa poslasticarnica. Secam se da nisam uspeo da pojedem papke u saftu - bili mi premasni, a od tada ih nisam probao. Mora bit najmanje cetvrt veka, sedeo sam sa Zoranom.

A u Cika Ljubinoj, bife Central. Tamo kod sadasnjeg DHL-a, rekao bih. Gore sank, kuvana jaja i nekoliko umazanih stocica, a u podrumu nebicna sala. Zidovi isarani grafitima, a publika - lokalni svet koji sticajem okolnosti zivi u centru centra. Jeli se skembice i te stvari.

Takovski grm, vidim danas, takodje u fazi renoviranja.


Poslao Rasa mailom

"Nego sta. A i bila su dobra crevca.
A i secam se da Natasa nije htela tri dana da me poljubi"


Tristan

Napokon nema nabrajanja, a naziru se i mirisi hrane iz tvog bloga (ne mislim na skembice)!
Dobri moj profesore, eto tebi materijala za knjigu - beogradske kafane...evo ja se dobrovoljno javljam da ti pomognem u istrazivackom radu, a bez sumnje, ima jos dobrovoljaca...racun delimo!


De se javi...

...za najtezi deo. Treba to izdrzati, mladi moj asistente.


Premalo mesta za optimizam

I ja spadam u one koji su se odusevili sto Manjez ponovo radi (malo je falilo da pocnem da trcim unaokolo i vicem "ponovo radi bioskop") ali vec prvi dolazak je gotovo ukinuo to odusevljenje.
Prvo, preskupo je.
Drugo, iako se novi vlasnik (vlasnici, ko god) trudi da "zadrzi duh stare kafane" itd, previse ustogljeni (i neiskusni kelneri) se tu ne uklapaju ama bas nimalo, kao ni prekori koje dobije malo vece drustvo kada bi da spoji stolove.
A zasto da spojite?
Pa ima nas desetak.
Aha. Pa trebalo bi da se najavite unapred kada Vas ima toliko, pa da rezervisete. (???!!!)
I u tom smislu.
Dalje - muzika u Manjezu???
+extra kicerica - "Manjez je nasa kafana"??? (Ko je bio zna o cemu pricam - veliki natpis na zidu iznad sanka.) Manjez se pretvorio u Skadarliju, ali onu danasnju, a to nije bio makar u prethodnih desetak godina a verujem i pre toga, tako da - neiskreno ga preporucujem.
Ali tema za blog svakako divna!
RR