Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Čedomir Antić

Čedomir Antić (1974)

Čedomir AntićČedomir Antić

Čedomir Antić radi kao istraživač na Balkanološkom institutu Srpske akademije nauka i umetnosti. Magistrirao je savremenu i novovekovnu istoriju na univerzitetima u Bristolu i Beogradu. Antić proučava diplomatsku istoriju i posebno odnose Velike Britanije i Srbije u 19. i 20. veku.

Čedomir Antić je objavio tri monografije posvećene istoriji srpsko-britanskih odnosa (A Country of Holidays and a City of Monuments (2004), Velika Britanija, Srbija i Krimski rat (2004) i Ralph Paget: A Diplomat in Serbia (2006)). The North American Society for Serbian Studies dodelilo je Čedomiru Antiću godišnju nagradu za biografiju Ralfa Pedžeta.

Antićeve knjige posvećene popularizaciji istorije - Kratka istorija Srbije 1804-2004 (2004) i Istorija i zabluda (2005) do danas su objavljene u dva izdanja. 

Čedomir Antić bio je predsedavajući Glavnog odbora Studentskog protesta 1996/1997. godine. Godine 1998. postao je portparol Demokratske stranke. 2002. Antić je objavio predlog državnog i nacionalnog programa pod naslovom „Nezavisna Srbija u Evropskoj uniji“. Deo ovog programa usvojen je 2003. kao politički program stranke G 17 Plus.

Antićevi politički tekstovi objavljeni su u knjizi Nezavisna Srbija (2006). U povodu desetogodišnjice Studentskog protesta Čedomir Antić je uredio spomenicu studentskog protesta pod naslovom Decenija.

 


Istorija, muka naša...

Gospodina Antić
Moguće da nisam u pravu, ali po mojoj proceni cela srpska nacija pati od kompleksa više vrednosti. O tome koliki je postotak srba, koji iole poznavaju svoju istoriju, naročito od 1692 god. to je već prelazi u sramotu. Verujem da su škole krive za ovo, međutim i pisci istorije dobrano zaglibili u tzv."svoju istoriju". Kao primer mogu predstaviti da, pošto sam najvećma čitalac Dnevnik-a iz N.Sada, bar 80% čitalaca blage veze nema sa istorijskom činjenicom da su srbi, pod vođstvom Patrijarha Čarnojevića došli sa Kosova, i nisu došli u tadašnju južnu Ugarsku da osnuju svoju srpsku Vojvodinu, nego su bežali od turskog zuluma. Srpska Vojvodina je osnovana mnogo godina kasnije i nije se teritorijalno izdvojena iz Habschburgškog carstva, nego ljudima pravoslavne vere zagarantovano je da:
Mogu slobodno da ispoljavaju svoje verske običaje,
Mogu da koriste svoj jezik,
Mogu da osnuju škole u kojima se uči srpski,
Mogu da osnuju zajedničke kulturne ustanove i kao ilustraciju ovoga mogu navesti da npr. Matica Srpska nije osnovana na teritoriji srpske Vojvodine, nego U Budimpešti, koja ni blizu nije Srpskoj Vojvodini.
Teško danas, u ovom nacionalizmom ostrašćenom vremenu nekome i dokazati te stvari. Jedino, ako bi nauka uzela na sebe i javno se izjašnjavala o ovakvim i sličnim istorijskim činjenicama (cerska bitka se do tančina uči a stradanja od 1915 već se spominje samo u nekoliko rečenica) Iz ovoga proizilazi da gledajući istorijske podatke, o starom, srednjem i novijim istorijama, može se slobodno reći da "Istorija Britanika" mnogo pouzdaniji izvor, nego istorija koju propagira akademija Nauka iz Beograda.
Zoltan


Uciteljica zivota?

Postovani Zoltane,mozda ste primetili da nema tekstova Cedomira Antica na ovom rasadniku demokratske misli i svetioniku koji je Srbiju izvuci iz tame.To je zato sto kvazi intelektualna elita i clanovi KPJ-LDP demokratiju dozivljavaju isto kao i 1945.Siguran sam da ce vam g.Antic odgovoriti cim se ukine cenzura.Pozdrav


pokusaj

Kako nema Cedomira Antica uzeo sam sebi za pravo da vam odgovorim,a siguran sam da ce g Antic to uraditi kada mu bude omoguceno.Besmisleno je govoriti o velikom poznavanju istorije kada se radi o prosecnim gradjanima.Nije takav slucaj samo u Srbiji.Slobodan sam da primetim da niste u pravu u vezi sa skolama i udzenicima.Ne samo posle 2000 godine,ves i tokom proteklih 120 godina,udzbenici u Srbiji pisani su na osbovu dostignuca istoriografije,koja je jos od devedesetih godina 19 veka kriticka i zasnovana na izvorima.Spominjete Srpsku Vojvodinu i ispravno primecujete da je ona osnovana tek 1848 godine i to kao nerazlucivi deo Habsburskog carstva.Ipak zaboravljate da je jos u 16 veku u Sremu postojala,od Beckog dvora priznata Srpska despotovina.Srbi su naseljavali Juznu Ugarsku jos od 15 vekaNajveci talasi naseljavanja dogodili su se krajem 17 i tridesetih godina 18 veka.Takodje,Srbi su u Habsbursko Carstvo presli 1690-1691 na poziv dvora i uz garantovane privilegije,koje su srpskom narodu pruzale ne samo versku slobodu i prosvetnu autonomiju ,vec i odredjena politicka prava.Srecom kad je rec o Vojvodini,nekadasnjoj Juznoj Ugarskoj,srpski i madjarski nacionalizam ne moraju se sukobljavati oko toga ko je prvi dosao.U Vojvodini ,niko ne moze da se poziva na Ilire,ili neke starije narode.Madjari i Srbi su u istorijskom smislu od nedavno u ovim krajevima ,koji su veci deo srednjeg veka bili pusti ili slabo naseljeni.Ne znam sta ste citali od izdanja SANU.Ako bi ste naveli neki naucni clanak ili monografiju,mogli bi o tome da raspravljamo.Ostaje cinjenica da ce vas kustos Madjarskog parlamenta i dan danas uveravati da kruna Sv,Istvana potice iz 5 veka.To cini na uzas madjarskih istoricara.To ne znaci da cela madjarska nacija pati od kompleksa vise vrednosti.