Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Milan M. Ćirković

Milan M. CirkovicMilan M. CirkovicMilan M. Ćirković (rođen 1971. godine u Beogradu) je viši naučni saradnik Astronomske opservatorije u Beogradu i docent na Departmanu za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Odbranio je doktorat iz fizike na Državnom univerzitetu Njujorka (State University of New York at Stony Brook) 2000, gde je prethodno magistrirao iz geo-nauka 1995. godine. Njegovi glavni istraživački interesi su u oblastima astrobiologije (potraga za vanzemaljskim životom i SETI, antropički princip), kosmologije (tamna materija, buduća evolucija svemira) i filozofije (strela vremena, kauzalnost, epistemologija, analiza rizika, transhumanizam, interdisciplinarni dijalog). Objedinjujuća tema u ovim oblastima jeste priroda vremena, odnos vremena i kompleksnosti, kao i različiti aspekti evolucije otvorenih sistema koji se pronalaze širom univerzuma. Objavio je do sada dve knjige i oko stotinu naučnih radova u istraživačkim časopisima i u zbornicima radova sa međunarodnih konferencija. Poslednjih godina njegovi radovi su objavljivani u Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, Physics Letters A, Philosophical Quarterly, Astrobiology, American Journal of Physics, Astronomy and Astrophysics, Foundations of Physics, i drugim vodećim međunarodnim časopisima za fiziku, astronomiju i filozofiju (više detalja o profesionalnom angažmanu na http://www.aob.bg.ac.yu/~mcirkovic). Objavio je i pedesetak naučno-popularnih članaka u domaćim i međunarodnim časopisima za popularnu nauku, te nekoliko književnoteorijskih ogleda. Preveo više naučno-popularnih knjiga na srpski, između ostalog i slavno delo Ser Rodžera Penrouza Carev novi um. Od ostalih stvari, obožava košarku, računarske igre (posebno Starcraft, Civilizaciju, System Shock i Heroes of Might & Magic), savremenu književnost, role-playing društvene igre, indijsku i italijansku kuhinju, crno-bele filmove, antičku istoriju, sklapanje modela brodova i aviona, šifrovane rukopise i slične zagonetke, slikarstvo (naročito Boša, Magrita, de Kirika, Ernsta i Eshera), pufnaste kućne ljubimce, usamljeničke šetnje, mostove, stare i iskrzane fotografije i još dosta toga što je teško pretočiti u reči.

 


Добро дошао !

Поздрав и честитке на свему до сада урађеном. Не остављам коментаре по блоговима, али ти си заслужио. Жив и здрав био !


Hvala, hvala, majstore!

Znam - iz vise izvora ;o) - da pohvale od tebe zbilja nisu ceste, zato mi je utoliko draze da te cujem u ovom kontekstu! Citamo se & pisemo!


ujeeeee, a ljubav?

impresivno!
dobrodosli


Milane,

ja sam odushevljena shto si ovde i kao neko ko je tvoj fan jedva chekam tvoje postove

dobro doshao


Milane,

slucajno sam nabasala na tvoj blog, i ucini mi se poznato ime? Kad ono, stvarno mi je poznato...Bravo na dostignucima i bogatoj biografiji, znala sam ja de ce biti nesto od tebe...Posebno posle sledece poruke koju si ostavio u mom spomenaru:

"Naucnik Milan sam ja,
i svaka me cura zna.
Ja pusim i pijem,
i Pupina 'sijem',
jer naucnik Milan sam ja!"

(V razred osnovne skole)