Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Zoran Đinđić, revolucionar

Zoran Đinđić: leto 2000Zoran Đinđić: leto 2000Jako je teško pisati o njemu. Mislim, pišem ja o njemu kad god pišem o Otporu i petom oktobru, ali teško mi je da pišem o njemu van tog konteksta. Od kako je ubijen, više puta sam preispitivao kritike koje smo kao Otpor upućivali njegovoj Vladi.

Između maja i septembra 2000. viđao sam Zorana Đinđića skoro svaki dan na sastancima DOS-a na koje sam dolazio kao jedan od dva predstavnika Otpora. Na svakom mogućem sastanku smo ponavljali da je protiv Miloševića potrebno primeniti građansku neposlušnost i nenasilni otpor. Utisak mi je tada bio da je među njima jedino Zoran Đinđić kapirao foru. To je Đinđić koga se ja sećam - revolucionar.

Jedno krajnje neuobičajeno viđenje Đinđića, ali to su bila neuobičajena vremena.

Kada sam bio u Libanu pre dve godine, upoznao sam Džubrana Tuejnija koji me je u mnogome podsećao na Đinđića, i on je kapirao foru. Džubran je nekoliko meseci kasnije ubijen. Očigledno ubijaju one koji kapiraju.

Poslednji put sam video Đinđića, negde krajem 2002. ili početkom 2003, na ulici. Rekao mi je: "Javi se ponekad", ja sam rekao "Važi", a u sebi sam pomislio "Ma daj, ovo kaže samo reda radi". Mislim da je ipak trebalo da mu se javim.


Nenasilni otpor

Nenasilni otpor uvek do besa dovodi nasilnike zeljne krvi. Zato je to jedini istinski otpor. Otpor nenasilja nasilju.


cekam te ceo dan...


sa njim je otisao i deo

sa njim je otisao i deo mene.96-97 godine sam isao u kolarcevu samo da bih slusao njegove govore,posle bombardovanja sam ga malo omrzao,ali me je vremenom ubedio u svoje namere i vremenom sam shvatio njegovu velicinu,nikad necu zaboraviti kako je samo umeo da se sazivi sa obicnim svetom,a bio je toliko iznad svih-dobar,posten,vredan pun entuzijazma,mladog duha.uopste ga nisam gledao kao coveka od 50 godina,izgledao je kao buntovnik,tinejdzer i na kraju jednog mitinga se obrati gomili omladine:slusajte "mogu da nam puse".meme je to fasciniralo iako je delovalo neumesno a masa se odusevila i normalno uzvracala "mogu da ti p... zoraneeee"i nikad necu zaboraviti jedno od njegovih mnogih duhovitih poredjenja kada je rekao da je Srbija kao bicikl."zamislite da vozite bicikl,i okrecete pedale,ako prestanete sa okretanjem pedala padate sa bicikla,ako nastavite vozite i dalje,tako i Srbija mora konstantno da vrti pedale".To je samo jedna od gomile genijalnih poredjanja neverovatnog,neponovjivog ZORANA DJINDJICA,nemogu vise da pisem jer mi polako krecu suze na oci,toliko za sada.


Ma bilo je parola

Ili recimo ona: "Ne j*be lep nego uporan."


Ja ga se jos secam...

... dok je nosio kravatu i farmerke i imao repic, tamo 1990.


a, meni se baš čini...

... da je taj neki njegov cool-smart spirit baš dosta s tobom nekako. samo, ja bih pre rekao da je zoke evolucionar, bez 'r', mada ga ti, verujem, bolje poznaješ pa si verovatno ti u pravu.

treba da razmišljamo, kada stasaš za te high politics priče, mislim, ako budeš još u fazonu da se baviš srbijom kroz desetak godina, i o toj nekoj self-security dimenziji. tojest, ne vredi da se mi igramo dece cveće kada će neke totalitarne dijabole da potegnu oružje na tebe bilo kad. moraš da smisliš neku tehnologiju zaštite, u svetu ima dosta frikova kojima je ljudski život sasvim beznačajan.

nečovečnost, oružje, i ta njegoševa priča. ;)


Kritike i preispitivanja

Kad si vec pomenuo - procitala sam nedavno puno tekstova vezanih za Otpor iz jedne od tih godina, nakon 2000. Bilo je tu bas svega. Ako ste naknadno nesto drugo zakljucili, bilo bi lepo da se na neki nacin odredite prema svojim nastupima iz tog perioda.


Ivane,

potpuno te razumem. I sama se isto osećam. Toliko su mi sve reči male, banalne i siromašne kad treba da kažu nešto o Zoranu Djindjiću. Zato ću samo citirati jednu nemačku novinarku koja je izveštavajući o jednoj Djindjićevoj poseti Nemačkoj puna zavisti uzviknula:

"Zašto Nemačka nema ovakvog premijera!?"

Mislim da ćemo se mi još dugo sećati Zorana Djindjića i postavljati sebi slično pitanje. Odgovor ćemo znati, iako ga nećemo izgovarati: zato što ne umemo da prepoznamo i cenimo prave vrednosti.


Bice

da ste ti, Milja i jos onih 6-7 situiranih "predstavnika Otpora" i sam otpor i Revoluciju shvatili kao nesto tek "reda radi". Misli malo o tome. Dok studiras i usavrsavas se i planiras nesto.


Da, mi nismo shvatili...

... ali važno ste vi shvatili, kao sto ste shvatili da smo se situirali.


Ivane,

shvatili su to i oni ciji ste "predstavnici" bili. To mozes lako da proveris - probaj da organizujes nesto poput onoga sto SMO radili u Domu Omladine Beograda 1998-99 godine (formiranje Narodnog Pokreta Otpora). Ili ono sto ste Vi uradili u Domu Sindikata 2001 ("sahrana pesnice").
Shvatio bi i ti.


daj, šta gonjate Ivketa?

to je tako karakteristično za nas...

meni je isto bilo uncool da vidim da se poslovi sklapaju u onoj vili na dedinju, ali, sa druge strane, masa ekipe koja ne bi diplome s filološkog il' filozofskog mogla upotrebiti na ma kakav način u posleslobističkoj srbiji je kroz taj kanal dobijala raznorazne posliće, koji bi se potom pokazivali i reputativno svrsishodni...

dakle, vajb "meni dobro, i vama dobro".

šta ima tako loše u tome?

što se tiče uloge 'otpora' u situaciji u kojoj slobe nije više bilo, meni nije ništa neobično da je nastao vakum, i da je ideja bila malo pogubljena - ako se uzme u obzir da je vrhunska svrha postojanja org. bila ta da se svrgne sloba.

uostalom, nije 'otpor' bila jedina org. koja je prošla kroz institucionalnu krizu identiteta u periodu posle svrgavanja slobe.


Taj vajb "meni dobro, i vama dobro"

u ovom kontekstu je imao za posledicu da je Srbiji lose. U tome je poenta.
Ideja "Otpora" nije bila SAMO da se svrgne SM. Ideja je bila da se MENJA drustvo u kome je SM bio moguc i stvaran. Tu ideju su zamenili predstavnici "Otpora" idejom da je posao zavrsen onda kada je njima malo bolje u zivotu. O tome se radi. Ne o ganjanju "Ivketa".


potpuno se slažem,

i nije mi poznato da su mladi lideri organizacije igrali tako nečasnu ulogu kako ti opisuješ, Ninoslave, i ako jeste tako, pridružujem se osudi njihove površnosti.

Quote:
U tome je poenta.
Ideja "Otpora" nije bila SAMO da se svrgne SM. Ideja je bila da se MENJA drustvo u kome je SM bio moguc i stvaran. Tu ideju su zamenili predstavnici "Otpora" idejom da je posao zavrsen onda kada je njima malo bolje u zivotu. O tome se radi.

zar nije, u prvom naletu, bila opšta euforija da je sada sve okej, da smo ušli konačno u četvrtu brzinu, i da je društvo konačno počelo da se menja? ja lično nisam bio u srbiji u to doba (pobegao sam posle bomb. 1999., jer sam izgubio nadu da će ikada biti bolje), i kada sam došao potom u posetu 2001., dosta drugara zaposlenih u i oko org. su mi pričali da su totalno zbunjeni koštuničinom ulogom, te politizacijom crkve, pa štićenjem segmenata db-a od strane nekoga iz okrilja "reformske" vlade - ovaj termin je još uvek uključivao tada koštuničine predstavnike, itd.

hoću da kažem da je malo preterano, možda, svaliti sada svu krivicu za neuspeh reformi na pleća nekih klinaca nedovršenih? mada, opet, ako si ti, Ninoslave, u pravu, ja se ograđujem od odbrane tih ljudi koji su, tada, svojom neodgovornošću i materijalizmom i sami delom zaslužni što se ključni egzodus društva iz slobističkog Hada nije nikada odigrao.


U pravu si da ne bi trebalo svaljivati SVU krivicu

na pleca "nedovrsenih klinaca". To mi zaista nije namera. Ipak, ne bi bilo dobro ni da se pothranjuju mitovi i legende o tome sta je "Otpor" ZAISTA radio ili sta je propustio da uradi.
Ako ni zbog cega drugog, onda makar zbog nekih novih klinaca koji rastu u Srbiji i koje bi opet neko mozda pozeleo da "aktivira" u ko zna koje svrhe.


Ninoslave, delimično si

u pravu, ali molim da se ne zaboravi i onaj deo njihovog delovanja nakon 5. oktobra, koji se zvao SAMO VAS GLEDAMO i odnosio se na Đinđićevu vladu, kao i SVE JE ISTO SAMO NJEGA NEMA. Znači, nije baš da su stali nakon svrgavanja Miloševića...

Volela bih, u stvari, da u ovoj tužnoj godišnjici političkog atentata Otporaši napišu da li iz današnje perspektive, sa istorijske distance, taj post-slobistički aktivizam doživljavaju kao dobar potez ili loše tempirani & politički štetan - promašaj.


Muka mi je od ove naknadne

Muka mi je od ove naknadne pameti!Kao,glupe su parole "samo vas gledamo","sve je isto..."!Pa,naravno,da su SADA glupe!Pa,naravno,da su bile neprijatne i Zoranu i drugima u vlasti,ali pokušajte da se setite tog vremena.Nije to,tako,davno bilo.Ugled koji je Otpor "vukao" iz pred-petooktobarskih dogadjaja,dodelio mu je ulogu Narodnog Advokata.Šta radi Narodni Advokat?Štiti narodni interes!Mozemo da se slozimo da to nije uradjeno kako valja,da je moglo bolje,ali da se Otpor nije borio za vrednosti koje je promovisao Djindjić,to ne prihvatam!
Da.Neki čelnici Otpora su se situirali,ali ne svi(pogotovo ne Marović!).Neki oko Djindjića su se situirali,ali ne svi.Uvek će biti nekih koji će iskoristiti sitiuaciju,ali zar su Oni glavna impresija?Zar će iza Zorana i Otpora ostati samo sećanje na "neke" koji su se okoristili?
U jednu stvar sam siguran.Zoran i Otpor su se,itekako,dobro razumeli!


Lion, hvala na odgovoru,

mada uopšte nisam mislila na "situiranje". Niti znam niti me zanima ko se i kako "ušemio".

Samo me je zanimalo, iz današnje perspektive, da li je neko sa političkog ili fenomenološkog aspekta analizirao učinak post-oktobarskih aktivnosti Otpora. Pa oni pišu i priručnike o nenasilnom otporu, i to veoma analitične, ne vidim što se ne bi pozabavili i ovim uglom svog delovanja. Čisto, neka SWOT ili Cost-Benefit analiza, za početak.

Ne pričam to zato da bi oni dobili packe već da bismo možda i sami naučili poneku lekciju. Poznato da je da svoje greške unedogled ponavljamo. Možda imamo veće šanse da ih shvatimo ako nam neko od insajdera na njih plastično ukaže?


Plemenita misija

Quote:
Ideja "Otpora" nije bila SAMO da se svrgne SM. Ideja je bila da se MENJA drustvo u kome je SM bio moguc i stvaran. Tu ideju su zamenili predstavnici "Otpora" idejom da je posao zavrsen onda kada je njima malo bolje u zivotu.

A imate li kriterijume po kojima ocenjujete da li je drustvo promenjeno, tj. kad je posao Otpora zavrsen?


Kriterijuma ima mnogo

i vecina tih kriterijuma je stvar zdravog razuma, ali i civilizacijskog odnosa prema sebi i drustvu u kome zivimo i koje stvaramo.


Ja sam Zorana Đinđića počeo da kapiram kako treba

od momenta kad je postao premijer.

(ovo je prekopirani tekst koji sam napisao na blogu Nebojše Milenkovića)

Mada, uvek mi je bio simpatičan. Počev od onog "Pošteno"- Đinđić,Demokratska... Uvek mi je bio zanimljiv njegov dinamičan način govora.

Međutim, od kada je postao premijer, gostujući na televizijima i objašnjavajući svoje ideje i način rada, počeo sam da uviđam da je on za mene nešto više od političara. Zaista me je impresionirao optimizam kojim je zračio i prosto mi je bilo neverovatno kako to može da održava- gotovo neprestano.

Onda sam shvatio da je on čovek koji praktično sprovodi u život svoju filozofiju života! I to kakvu... Većinu onoga što možete pročitati u ozbiljnim (filozofskim, naučnim), ali i raznim knjigama popularne psihologije koje daju savete: kako da se postavite prema sebi, prema svojim ciljevima, prema drugima, prema "neprijateljima", o volji za (kreativan) rad, o samopouzdanju i veri u pobedu...

Neću da govorim o tome kako sam se osećao kad sam čuo da je izvršen atentat. Nije to bitno. Bitno je to da njegove ideje i dalje žive- dakle, na određeni način, živ je i on. I bitno je to da već sada jasno postaje da je izvršio ogroman uticaj. Nesumnjivo, veoma važna istorijska ličnost, iako je bio premijer manje od dve i po godine.

Zamislite, kakav bi uticaj imao za buduće generacije da je i danas živ.


Maroviću, ne obaziri se na Ninoslava...

...on se hvalio da je osnivač Otpora (dovoljno govori o njemu). A i dalje misli tako (tužno), vidim to po onom SMO radili. Činjenica da i dan danas napada situirane otporaše, govori o tome da on još uvek ništa nije ukapirao. Njemu je samo Dom omladine merilo uspeha, pa samim tim i trn u oku (zato pominje Milju, a više misli na neke druge). Po toj njegovoj logici osnivač SPSa je bio direktor Centra Sava, jer se tamo održala osnivačka sednica.
Ali nije tema on nego pokojni Đinđić i odnos Otpora prema njemu.
Definitivno je Điniđić ukapirao prvi. Seti se samo kad ih je Pavlov prozvao da "pridrže" zastavu Otpora, on je prvi prišao nasmejan. Ostali su ga pratili sa kiselim izrazima lica, sećam se kao danas. Prvi je nosio i majicu. Ma, skontao je iz prve siguran sam. Za ostale "lidere" nisam siguran da su i dan danas skontali.
Meni će u sećanju ostati da kad god smo se sreli Đinđić i ja, ne mogu da se hvalim da je bilo često, imao je neki vic da ispriča, da se našali i uvek je bio nasmejan. Stvarno je imao energiju i mozak.
I nakon 5. oktobra odnos "lidera" prema Otporu i odnos Đinđića je bio totalno drugačiji. Jedna od činjenica je da je Otpor nakon 5. oktobra, bitno oslabljen, pravio katastrofalne greške vođen drugim interesima i bez prave vizije. Jedna od njih je što nije izašao na izbore decembra 2000-te godine. Nekako mi se čini da bi Đinđić bio živ da je Otpor izašao na izbore tada, ali o tome možemo u četiri oka, da ne gušim blog.


Slazem se da ne bi trebalo gusiti ovaj blog

manje vaznim temama. Zbog toga ne bih zamarao ni tebe, a ni druge mojom pricom ili komentarom na tvoj komentar. Ako ti mislis da si nesto "ukapirao", cestitam ti na tom podvigu i zelim ti svako dobro i uspeh u daljem "kapiranju", a posebno u prakticnoj primeni toga sta si "ukapirao" ukoliko ce od toga svima da nam bude bolje.
Pozdrav !


nije trebalo

"Samo vas gledamo" i "sve je isto samo njega nema" su idiotske parole koje, za divno cudo, nije promovisala udba nego otpor i to dok je Djindjic bio predsednik vlade.

Djindjic je na te gluposti odgovorio, a oni koji su te parole papagajski ponavljali, trebalo bi da preskoce neke teme, neke datume, neke ljude.


Slava Djindjicu

Svaka slava Djindjicu, ali da li bi on danas bio srecan da cita ova pisanja o njemu.
Secam se kada je umro Tito, u osnovnoj skoli nastavnica srpskog nam je dala temu da pisemo o njemu. I morali smo, iznenada smo se svi prisetili dana kada smo stajali kraj autoputa dok bi njegov ogromni mercedes prolazio kraj nas. Drugi su ga pak sreli u nekim nemogucim situacijama i tada je Tito bio... Treci su pisali isecke iz biografije tog najveceg "sina" nasih narodnosti i ponekog naroda, a ja sam znao da nesto nije u redu. Da sam rekao kult licnosti mozda bi nadrljao pa sam cutao kao i drugi i napisao kratku pesmicu, petica iz srpskog je petica a politika je neopipljiva i daleka.
Ja mislim da Djindjic ne bi voleo da kad vec nije za zivota ( protiv cega se i borio) onda u smrti postane kult. Nemojte da ovog tuznog dogadjanja napravimo novi 8 Mart koji zenama ne znaci nista. Ako vam je stalo do Djindjica i njegovih ideja, neka svakog dana uradimo nesto sto ce nas napraviti boljim i jacim i vrednijim pa ce i secanje na Djindija biti bolje i i jace i vrednije.
Ovako to je sve prazno prepucavanje, o tome kada ga je ko sreo i sta mu je dobacio.


Ivane,

kakva lepa slika, tačno takva slika mi je ostala u sećanju na 5.okt, tačno o tome sam pisala, Đinđić se tako smejao i svi su se smejali, toliko nasmejanih lica...
A meni je pre bombardovanja, Veran poslao jednu od prvih majica Otpora i kada je bilo bombardovanje nisam je skidala, svih tih dana, prala je i sušila preko noći. Čuvam je i danas.
Znaš, Ivane, hvala vam svima. HVALA!


Iz nekog drugog kuta, ali u skladu s naslovom

poznati stari dobri stihovi Dobrise Cesarica:


O, zemljo moja, ti si kao bara.
Kad koja glava iz mulja izviri,
Ne viri dugo. Ima, ko se stara
Da dotučena zauvijek se smiri.


iz pesme SRPSKA ZEMLJA - Veljko Petrovic (napisana 1906. godine)

Ovo je zemlja otrovana krvi,
korenje gdeno krepkog duba trune,
orlovi ginu a blaguju crvi,
gde se il' kadi il' pakleno kune.
Ovo je zemlja otrovana krvi.

Ovo je zemlja prokleta, al' moja;
maceha moja, moja mati draga;
o ja te mrzim, jer te niko ko ja
ne ljubi tako, moja mati draga!
O, ti si zemlja prokleta, al' moja!


Cini mi se da tek dolaze

Cini mi se da tek dolaze vremena u kojima je Zoran Djindjic najpotrebniji. Strasno je sto je nestao u nekom glupom vremenu, u olupinama i rusevinama jedne glupe proslosti.