Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Moje žene

Tetka Jelena živi u Sarajevu već pedeset i neku godinu. Bez prekida.

Tamo posle drugog svetskog rata se udala, a ona i suprug imali su svega po dva: dva tanjira, dve čaše, dve kašike... Pa kada jedu supu on odmakne tanjir i prosipa, a ona mu ćutke primakne tanjir. On ga odmakne, ona primakne, a on ga razbije. Pa onda ona razbije svoj tanjir. On razbije još neke stvari u kući. I ona razbije još neke stvari u kući. Sve bez reči. Onda on uzme kaput i ode u kafanu da jede. I ona uzme kaput i ode u kafanu da jede.

Ovo je samo jedna od priča o Jeleni iz Sarajeva koja se još pre pedeset godina na svoj način borila za ženska prava.

Posle dođe u Novi Sad i pije rakiju sa suprugom i sa bratom, pa kad baka Marija pita – Jelena zašto, pobogu ženo, piješ rakiju? – ona kaže – Da njima manje ostane. I gleda svoju vojvođansku rođaku kako hrani i previja bebu, zida kuću, drži časove, pohađa časove, ide na njivu i na posao... polako, meraklijski, povuče dim cigarete i kaže – Ne bih ti ja to tako, moja Jelkice. Ja ti ‘vako – pa povuče dim, strpljivo – ustanem ujutro, popijem kahfu i rakiju – zastane sa pričom, malo uživa u cigareti – pa onda odem kod Suade na kahfu.

Moje žene ovde za to vreme lomile su se da sačuvaju loše brakove, da budu dobre i poslušne, umirale umorne od teškog života jer im je smisao života bio da muževima i sinovima ispunjavaju želje. Uz Jelenu ima nas još dve – tri koje slavlje zamišljamo sa švedskim stolom i kod kojih ne pali priča o tome da su prave žene samo one koje zarađuju, spremaju, kuvaju, gaje decu, dobro izgledaju...

Bila sam pre par godina kod tetke u Sarajevu. Posetila sam je u stanu na osmom spratu vojne zgradurine u kom je početak devedesetih provodila sama. Pitala sam – Šta ste jeli Jelena svih tih godina? Ona potpuno smireno, kao da priča o nečemu neizbežnom, kaže – Pa travu, kad je lepo vreme. Jedno jaje jedne nedelje. Šaku pasulja sledeće nedelje. Kaže još – Mislili su svi da sin puca sa Ilidže dok nisam dobila njegovo pismo iz Novog Sada. Pismo je odnela komšinici i slagala da ne vidi dobro. Suada joj je pročitala pismo, pa su zajedno plakale satima. I posle provodile crno, mučno vreme zajedno.

Kad dođe u Novi Sad sve nas oduševi pozitivnom energijom. A kada ode pričamo o njoj i plačemo.


pa da novosadjanka....

nakon blog bljuzgotina koje sam mazohisticki citala ovo jutro, melem za dusu, jelena.
i da se prepucavamo narednih 100 godina....ne bi mi bilo krivo : )
ima li neka peticija, referndum, otcepljenje, drzava, kako to vec ide...lep tekst i...
pozdravi tetku.


Jeleno,

mnogo ti lep post, uostalom, meni je uvek lepo tvoje pisanje :)
Baš mi je u nedeljni dan baš lepo pala ova mala priča o velikoj tetki...i pozdravi tetku...takve tetke svet nose na ramenima.


Hvala

vam drage žene.
Što sam starija, ne mogu baš da kažem da sve manje cenim muškarce, ali mogu sa sigurnošću da kažem da sve više cenim i branim žene. Uzor, naravno, tetka Jelena, divna, smirena, i debelo svesna.
Postajem li feministkinja? Nemam pojma, ali muškarcima bi bolje bilo da u mom društvu ne pričaju o tome kaku su žene "malo razmažene u trudnoći" :)


i ne samo to

vec i kako 'malo polude svakog meseca' ;-)


Jeleno

draga, da ti kaže tetka Jelica, ti epiteti: malo razmažene, previše emotivne i sl. obično znače - histerične...meni čim neko muško krene sa tom žvakom "mnogo si to emotivno doživela", ja puštam očnjake, da pokažem emotivnost u pravom svetlu.


ajde jos neku pricu o njoj

ova je predivna! ili da krenemo i mi sa pricama o netipicnim zenama iz nasih familija? ja sad ne mogu da se setim, mislim da nemam 'antihriste' te vrste...ali cim se setim, javljam se!


Pa evo:

Kad je već dobila unuku i penziju, volela je dugo da spava. Unuka utrči u sobu i budi je, za njom ulazi i snaja, hvata je za ruku i kaže – Pusti baku da spava – i opsuje. Jelena nam posle priča – Ja mislim, da li sad da ustanem da joj kažem ili da još malo odspavam. Bolje još malo da odspavam. Ćuti ceo dan i tek kad dođe sin sa posla, ona kaže – Stavi kahfu. Znaju čim je kahfa pre ručka nešto ne valja. Dobije kahfu i kaže – Vidi sine, mene je tvoja žena danas opsovala. Sin pita ženu – Jesi l’ stvarno? Žena – Jesam, izvinite. Jelena – Dobro, daj da ručamo.
I to je to, bez svađe, bez frke, cilj postignut.


Zanimljiv tekstic.

Zanimljivo je i da tri zene dadose 5 komentara u 90-ak minuta od postavljanja na Blog.
Inace, kakve su po Vama prave zene - one koje ne zaradjuju, ne kuvaju, ne gaje decu, ne izgledaju dobro...?


Eeee moj Ninoslave,

evo samo da završim ručak, pospremam stan, ispeglam košulje i doteram se, pa ću vam odgovoriti...


Hm...

Vi sve to ostaviste za Nedelju ! Rado bih Vam pomogao, ali moram malo da odspavam. Zelim Vam uspeh u radu i dobar provod. Pozdrav !


Iako je Ninoslav muškarac,

što je često sasvim dovoljno za podozrenje, imam utisak da on baš nije "klasičan" primerak. I da nas malo podbada. ;))

Je li da ti Ninoslave znaš da su žene so sveta i jedini racionalni predstavnici homo sapijensa na planeti? Bez obzira da li kuvaju, peglaju ili ne. Ostalo su sve nezreli, emotivni dečaci koji se igraju simulakruma. A najvoliju kad se igraju ratova. :)

Pozdrav Jeleni i tetki po kojoj je dobila ime. :)


Naravno da znam !

Moja majka, sestre, cerka, dve bivse zene i drage prijateljice su mi dale (i dalje mi daju) veru da ljubav i prijateljstvo jesu realnosti, a ne mastanja. One, doduse, ponekad kuvaju, peru i peglaju, a ponekad to radim i ja.
Hvala ti sto me cuvas od mogucih napada.


:) ma, ne treba tebi čuvanje,

znaš ti to i sam, nego ko velim da nam ne utekne jedini - iako ne i tipični - predstavnik drugačijeg mišljenja.o)))


Cini mi se da smo

mi slicnog misljenja. Po vise pitanja. Pa i po ovom.


prave zene

Prave zene su one zene cija licnost nije odredjena time sto zaradjuje, ni time sto kuva, ni time sto gaji decu, ni time sto izgleda/ne izgleda dobro


Cujte, zene i pamtite!

Jos jednom, jer ponavljanje je MAJKA znanja:

Quote:
Prave zene su one zene cija licnost nije odredjena time sto zaradjuje, ni time sto kuva, ni time sto gaji decu, ni time sto izgleda/ne izgleda dobro


a pravi muskarci?

su oni koji rade, zaradjuju, zidaju kucu, kuvaju, peglaju, cuvaju decu...?


Pravi muskarci

vidi pod "prave zene", pa povuci paralele. Nije tesko. Poz.


Ja se ipak odredjujem

decom... barem malo. Na svemu ostalom mogu i da zabusavam ;)


pravi muskarci?!

a, sta bi ti falilo da malo zasuces rukave?


Ne da mi zena ;)

Salu na stranu. Mislim da su te zene "heroji" i "spartanci", kao ova rodjaka iz Vojvodine ipak iz starije generacije (imam par primera oko sebe). Danasnje zene su se ipak malo opametile. Bar se nadam - mozda gresim?


:)

Quote:
...– Ne bih ti ja to tako, moja Jelkice. Ja ti ‘vako – pa povuče dim, strpljivo – ustanem ujutro, popijem kahfu i rakiju – zastane sa pričom, malo uživa u cigareti – pa onda odem kod Suade na kahfu...

Naučilo me u Sarajevu da se ima kovanica "mahaluša" i imala sam sreće da razgovaram i da se družim sa mahalušama, a onda su Sarajke smislile još lepšu kovanicu - za žene koje se bave sa "gender issue" - "dženderuša". A žao mi je što ovde ne mogu da napišem kako se to izgovara...ti ćeš znati.
I setila sam se jedne "dženderuše" i njene priče o ženskom humantarnom aktivizmu za vreme rata: "Jednom sam od Sarajeva do Mostara išla 11 dana, i vodom i suvim i pješke i magaretom i konjem i autom i brodom, samo letila nisam! A i to bi, da me nije videlo i spasilo od kakve bombe..."


Gordana

ali i tebe se setim i onog ključa i onog mladog radovana karadžića koji dok govori sve mu se gušavost pojavljuje. Pa on kaže - Šta vi pričate o Srpkinjama, Srbin je osnovni oblik ... A ja mislim sad kad mu Gordana odgovori... A Gordana samo kaže, smireno - Blago vama.
Vrh! Pa ja to uvek prepričavam :)


Ma ja vam nisam sigurna

poštovana gordanac, da je mahaluša baš ovo. Ta reč ima izrazito pežorativno značenje, slično alapači, ona koja bi sve da zna šta se u mahali dešava i trči da prepričava zmijskim, spletkarskim jezikom (beše li frau Gabrijela u Pop Ćiri i Pop Spiri?). Ako u posledjih 10-15 godina ovaj termin nije stekao novo značenje za koje ne znam, mislim da ranije nije podrazumevao nikakvu žensku samosvest i opiranje tradicionalnom shvatanju uloge žene u porodici i društvu. Prosto nedostatak diskrecije a višak malicioznosti u komunikaciji.

Ostaje, medjutim, pitanje koje mi neprestano postavlja moja četvorogodišnja ćerka: kako se kaže za muškarca alapaču, tračaru, opajdaru, mahalušu...? Muška alapača naravno, ali zašto, kad već znamo da spletkarenje, tračarenje i bezobzirno petljanje u tudje živote muške primerke alapača ne zabavlja ništa manje nego žene? Zašto ne alapač, alapačan, ili slično? Zašto nepostojanje mogućnosti da se u jeziku tvore muške varijante ovih imenica implicira da je reč o imanentno ženskim osobinama i ne bi li trebalo tražiti lingvistička rešenja i za ovu diskriminaciju?


ženska samosvest...

...ja sam imala sreće sa "primercima", očigledno, kad je ova kovanica "mahaluša" u pitanju, i u tom krugu je izraz imao sasvim pozitivno značenje - svaki aktivizam je, pre svega - govor, priča, razmena govornih sadržaja, rasprava, suočavanje sa realnošću, čitanje realnosti, osvešćivanje o ženskim ljudskim pravima. Ako nekog vređa kontekst u kom sam pomenula - izvinjenje. Trebala sam dodati ŠTA mi lično znači. Nedostatak pojmova za i o ženskoj samosvesti je jedan od uzroka što uzimamo i pojmove koji rašireno imaju drugačije značenje. Moje "mahaluše" su retko svesni i hrabri ženski primerci od kojih sam mnogo naučila.Tako imate i pojam "feministkinja" koji većini ima negativan kontekst, meni nema, ne zato što jesam ili nisam, već što znam da današnja ženska ljudska prava, minimalan, ali ipak dostignut stepen ravnomernosti i zastupljenosti žena u društvu počiva na leđima prvih feministkinja, sifražetkinja i žena iz radničkih pokreta s početka veka...

Quote:
...kako se kaže za muškarca alapaču, tračaru, opajdaru, mahalušu...?

...znam, ali ne smem da kažem... :)

Jezik je čudo i otkriva mnogo više o kontekstu kulturnog obrasca društva ili grupe nego što bi se na prvi mah pomislilo...


Jelena

bas si me zabavila!

Zvek,

pa kaze se Ogovarac, Spletkaros, Tracer...

Olga


Zar vam zvuče tako sočno

kao ove ženske varijante? Alapača vs Tračer, npr. (hvala vam za tračera, usvajam, nisam ranije čula, uvek nekako "muška tračara"). Ili Opajdara vs. Ogovarač. Jel to do mene ili i vama ove muške varijante zvuče gotovo decentno u odnosu na otrovne ženske?

Ili dalje: muška kurva, muška prostitutka. Može žigolo, znam, ali to ne zvuči ni izdaleka ponižavajuće kao kurva, kurveštija... Tek kad kažete za nekoga da je muška kurva uvreda dobija na snazi, ali i dalje implicira žensku amoralnost koja je eto greškom zalutala kod ponekog muškarca.

Ili babojeb? Zašto ne dedojebica npr? Opet diskriminacija na ženski račun: kad se muškarac prostituiše sa starijim ženama to je odvratno pa zaslužuje uvredljivo ime, ali ta ista stvar prestaje da biva odvratna kada se promene uloge...


rod imenica

A šta tek reći za neslaganje po rodu u rečenici:

On je kukavica.

A samo se tako može reći, jer "kukavac" ima sasvim drugo značenje. Imenica "kukavica" ima samo ženski rod.
Moja baba me je naučila jednoj imenici koja ima i muški i ženski rod jednak - "bena". Ima još: "aza bena" - to se izgovara uz odmahivanje rukom.

A davno, davno mi rekla: "Ako pušiš, `ajd zapali, žgaravo mi pušit` i pit` kahfu sama!"
I NIKAD nismo kuvali, no smo pržili kafu. I mlele je zajedno...

Setila me Jelica "mojih žena" i u familiji i svukuda...Kakav blagoslov!


Zvek

meni muske verzije: tracer, ogovarac zvuce jos ostrije valjda zbog suglasnika na kraju.

Kurvestija?
Cini mi se da se to uek upotrebljava da se opise pokvarena osoba.
U tom smislu muskarci ne zaostaju. Na primer divna rec PODLAC, ne postoji u zenskoj formi, POKVARENJAK postoji samo u nategnutoj kao "pokvarendura" a to je kolokvijalno, KRIMINALAC, UBICA, ZLIKOVAC, DRIPAC....nema im kraja.
He, he.
Tako, ako nama dopada samo kurveraj i alapacarenje, ne stojimo ni tako lose.

Olga


ja volim nemacke kovanice na

ja volim nemacke kovanice na tu temu, trachmacher :-) zene nikada ne lazu u toj meri kad trachare, ali zato muskarci??!!! pogotovo o zenama (jos ako ga je ostavila zbog drugog...uh! ili ako je 'dala' nekom drugom a njemu nije...mora da je ku*va!). najbolja kvalifikacija muskog roda je = lazov. lazljivica je skoro...slatko ;-)


Trachmacher!

Ha, kupljeno!
Odlicna rec.

Pazi ovu, cisto musku: golja. Kakva gadost, a?
Definitivno siroti muskarci prednjace u broju raspolozivih uvreda.

Olga


olga, ima i Olosh :-))))

pa gde ces gore?? :-) Golja i Olosh, hehe. ali meni je najzanimljivije to kako rec pri prelasku iz jednog u drugi rod dobija bolje, odnosno, losije znacenje:
ako kazes ona je cistunica, to je kao pozitivno, ali ako kazes za tipa da je cistunac, aluzija je sasvim drugacija.


Bebo,

sad sam se jos necega setila.
Gorepomenuta laz je zenskog roda ali je zato lazov muskog.
Tu ima i zanimljivih kolokvijalnih izraza, kao na primer gmaz. Golja, olos, gmaz.
Skrtac.
Imbecil.
Covece, pa sve najgore sto mozes da zamislis je u muskom rodu!
Pa stvarno, jadni.
Cime li su to zasluzili.
Ne, definitivno ne treba da se mnogo vajkamo i strecamo zbog onog kurva i alapaca.

Olga

PS Kako se izgovara trachmacher na Nemackom? tra-sta?-maher?


der Tratsch je trach.

der Tratsch je trach.


iznenadila me zestina kojom

iznenadila me zestina kojom se neke od ucesnica bloga nasladjuju nabrajanjem izvesnih imenica-atributa na racun muskaraca itd..
ne osecam se prozvanim, niti napadnutim, pa cini mi se cak ni izazvanim - mada de facto reagujem - ali vise da bih ovde ubacio jednu ruznu rec koja mi je ne znam zasto ostala u secanju iz detinjstva, znaci ne pokusavam da kontriram nego kao da sam dosao u priliku da ispucam tu rec negde, ne bi bila steta ni da je se do kraja zivota nisam setio, ali eto citajuci ove recenice naisla mi je

golopizda


Kizu,

bar mene, a verujem ni ostale niste dobro ukapirali / la.
Sve je pocelo od price o pezorativnim izrazima koji karakterisu osobine zenskog roda, a sto se strasti tice, eto dokazasmo da nema sta da se bunimo, decaci su jos gore prosli. Sve je sasvim veselo, nista na racun decaka.

Toliko o tome.
A sta je golopizda?
Zenski golja? (Golja, ja razumem kao siromasan, ima krpche da poktrije d*** i nista vise).

Olga


prihvatam, i inace u

prihvatam, i inace u poslednje vreme slabije kapiram..
posebno jer respektujem vas i ostale, mozda mi je zato i bilo cudno sto je diskusija nekako zvucala zlurado, kao da imate nesto protiv muskaraca generalno, a nikad mi to ne bi palo na pamet

da, i ja mislim da bi to bilo znacenje g.p.

srdacan pozdrav


Kizu

od sad cu sama sebe da zovem golop**** sa pocetkom svake modne sezone (u stilu "I don't have a thing to ware!") he, he.

Olga


a varalica i vagabund ?

to je isto slatko , u oba roda .

meni je najzanimljivija nasha verzija peder i pedercina . To nema veze sa gay .
najbolji mi prijatelj iskljucivo za zene koje su kenjkave , kad nesto nece ...kad se skanjeraju i kad ih on neshto nagovara kaze " hej, ne budi peder , ajmo tamo... ", napr .
primetila da sve vise ide na obe strane . gubi se 'gender' smisao .

najbolji primer za to je bios clanova REM . pevac je odlican lik , sjajan tip , gay , ali nikada nije bio peder !
dodje logicno .

Pedercina je onako gnusan peder .
Kao dziber i dzibercina .


Dziber

jedna od mojih omiljenih.
Takodje bilmez i rmpalija. Jako rogobatne, odlicne reci.
Ja sam iz miloste smislila kombinaciju gay i peder = pjeder.
Inace peder valjda uopste nije ruzna rec, samo su ljudi poceli da je upotrebljavaju da opisu negativnu karakternu crtu pa su je pokvarili.
Kao sto su i odredjene delove zenske anatomije prisvojili da opisu nesto sasvim ruzno.
Znam zene koje su zbog toga vrlo ljute i pitaju se sta je to u vezi sa zeenskom anatomijom toliko podlo i ogavno.
Inace, u Engleskom se obe reci, i ona u deminutivu i ona "obicna" koriste bas u istom smislu: prva da opise slabica i kukavicu a druga zlocu i pokvarenjaka.
"Sisa" je takodje gadno. To u Engleskom ne postoji.

Olga


dobra je i

djilkos.
a fukara?
jezik nam je bogat fenomenalnim izrazima, narocito onim starinskim. inace, nove kovanice su mi retko zanimljive i efektne, u tom smislu su mi engleski izrazi sjajni.


Djilkos je

lovely!
Ej, bre, coveka (djilkosa) mogu da vizuelizujem. Ima frizuru kao Leghorne (petao iz crtaca).
Englezi imaju dobre izraze.
How about "wideboy"?
Ili: "wheeler-dealer"?
Geezer, gov, sloane, job....
Ili : POSH? jos bolje?

Olga


uvek,

i djilkosa i gedzu, i da vizuelizujem, i da identifikujem.
djilkos and/or gedza se bivstvuje vizuelno, al' jos ponajbolje po stavu iliti nastupu.


A...

gilipter!


Mene su naucili

gElipter.
I to je strava rec.
Jel' sam vec rekla bizgov?

Olga


Postoji

Postoji i u engleskom "boob"

http://en.wikipedia.org/wiki/Boob


Gle,

stvarno!

Olga


Zvek, evo nesto..

malo socnije.:)
Mrsomud, palamuđevina, muljator,..

Inače, imam kolegu koji je nedavno napravio vrlo egzotičnu tipologiju muških i ženskih osobina. Smejurija, i mogu vam reći da muški prednjače.


Olga

i ostale žene (i muškarci) ali to što je muškarčina ženskog roda je loodilo :)

- Koja muškarčina?
- Pa znaš, ona...

:))) hihihi


Vrh je fora!

Nikad mi to nije palo napamet!
Na Engleskom automobili i brodovi su zenskog roda, mada se generalno opisuju sa "it" ili neutralno kao i svaki drugi predmet .

Olga


Zvek: "kako se kaže za

Zvek: "kako se kaže za muškarca alapaču, tračaru, opajdaru, mahalušu...?"

Aleksandar Vucic.


Zoks,

ovo drzi vodu samo na srpskom. Znas li kako se kaze na hrvatskom? Bosanskom? A odskora i na crnogorskom?
Poz.


Sjor Dottore bolan Wu.

Sjor Dottore bolan Wu.


´Ajde Zoks,

nemoj da nam laskas; imamo i mi svoje muškarce alapaču, tračaru, opajdaru, mahalušu za trku, a ti meni licne animozitete.

Dottore Wu, kakav je, da je - mozda nam se misljenja razlikuju u kvalifikacijama ovdje odsutnog blogera; je u Hr, BiH i CG potpuni anonimus. Cini mi se. Nama tamo trebaju zvucna imena!


Jelena,

bash fina prichica...a ima li josh koja Jelena u tvojoj familiji sa slichnim osobinama, mozhda neka baka isl.
Ti me bash potsecash na nju.

A to shto je Gordanac nazva mahalushom, nebi se bash slozhio. Mahalushe su zhene koje po celi dan trachaju jedna druge, a ja nisam bash zakljuchio da je tvoja tetka Jelena takva osoba.


Ima još dve!

Prabaka, svojeglava, moglo bi se reći da je u svoje vreme i na svoj način bila po malo neobična u tim muško-ženskim pitanjima, i baka koja je ćutala i trpela napad žuči, dok ne padne. Da ne uznemirava muškarce...


javni i "nejavni" govor

Quote:
...A to shto je Gordanac nazva mahalushom, nebi se bash slozhio. Mahalushe su zhene koje po celi dan trachaju jedna druge, a ja nisam bash zakljuchio da je tvoja tetka Jelena takva osoba...

...objasnila sam u naknadnom komentaru ŠTA za mene znači taj pojam, a i zašto je bila asocijacija, tako da se nadam da se razumemo sada...a tetka Jelenu bih svakako volela da upoznam...nekako mi liči da bi se nas dve odlično razumele...:)


Svakako,

zhene sa stavom bi se odmah prepoznale.
I u mojoj familiji ima jedna tetka sa slichnim stavom.
Primetno je bilo kako su svi mushkarci (u familiji) u njenom prisustvu postajali malo manje samouvereni...preplasheni, rekao bih.
A tetka je imala bash duha, potpuno drugachija razmishljanja od ostalih, dok se tetak samo smejao i bio onako pravi dobrica.Valjda je to uvek sluchaj.
A i moja tetka je zhivela u Sarajevu...:)


Jelena,

zaista si divan blog napisala, nekako topao i fin, kao u Sarajevu u proleće :)

O muško-ženskim odnosima? Ovde kod kuće imamo trajnu javnu raspravu, ponekad se složimo a mestimično i ne, ali mi još jedna ovde na blogu ne treba :)


Problem s tvojim lepim tekstovima

draga Jelena, je što nema baš mnogo da se doda ni oduzme, pa čovek ne zna šta da ostavi kao komentar, osim - "baš mi je bilo lepo čitati".

Razmisljam - a zašto tetka nije čoveka pustila da jede supu kako on voli, pa neka prosipa ako mu se prosipa, ako će na kraju sam da obriše sto? Nije li to logicno - live and let live!


Hvala ti

dragi Dejane. Mnogo lepe reci.

I da, ne moze da jede supu kako on voli :)
Ne moze da se prosipa i tacka :)


Bez naslova

Jelena, gde si, sto te nema?
Lepa je prica koju si ispricala. Tetke su cudo. Ko nema tetku, trebalo bi da je izmisli:)

A zene?

Gde bi bila moc zena kad ne bi bilo muske sujete.
Onore de Balzak

Ma, muskarci su... potrebni zenama,
ali oni pravi...
I, ne gubi nadu da ces ga sresti...
Zivi ON tu negde, sigurna sam.
Svet je mali!


jelena- zena koje nema

dobra Vam je ova tetka-Jelena: nenametljivo iskrena i hrabra.

nezgodno je to shto zene u svoj preko potrebnoj borbi protiv mushke dominancije (i to ne samo na balkanu) gube meru, orijentaciju i same sebe: prebrzo pochinju da ochajavaju nad mushkom beton-indifirentnoshcu i svojom prividnom nemoci da im na istu ukazu, da je shvate.

no kada bi sve zene bile svesne toga koliko su im mushkarci zapravo nepotrebni, i to mi im shodno i dosledno stavile do znanja, mushka premoc bila bi skrhana u roku od jedne generacije.

bez rata teshko da ce biti reda :)


Krasan tekst

Mene je podsjetio na jos jednu divnu i jaku zenu imenom Jelena - na pok. Jelenu Santic. I to bas danas! Hvala i pozdrav!


imam i ja jednu"Jelenu"

ali se zove Zorka,i iz Crne Gore je :)
Volim je najvise na svetu,jaka je mozda i najaca.Bila je samohrana majka pre pedeset godina,odgajila je dvoje dece,radila je dan-noc,i nikada se nikada nije zalila na svoj zivot.Prosle godine je pokazivala slike meni i mojoj rodjaci (isto njenoj unuci)i sa osmehom prepicavala anegdote,sa ostalim zenama dok su radile na njivi,u visnjama...mene je u tom trenutku u stomaku zagolicao stid od mojih nezadovoljstava i povremenih depresija...Ako me je ona necemu naucila to je da se zivotu uvek moramo radovati,bez obzira na sve.Sada kada sam daleko i kada pricamo preko telefona,ona mi kaze:"Dobro ti je tamo,jeste.(uvek sama pita i odgovara)Ovi ovde svi samo kukaju i svu su besni,a ti nemoj.Zivi svoj zivot tamo i trosi svoje pare kako hoces.I zapamti:I kada ti je najteze nemoj plakati i kada te pitaju kako si,ti samo reci dobro sam.To je moja Zorka Crnogorka.Volela bih da je moja mama napravljena od istog materijala ali...nju je nekako taj talenat preskocio...mogu samo da se nadam da se sa istom snagom mogu nositi sa zivotom,i to preneti na moje cerke.


...

"Mame, rađajte deci sestre!
Sestre postaju tetke,
a tetke su najlepši,
nezamenljivi dar svakom detinjstvu."
DUŠAN RADOVIĆ


jelena, prochitah tvoju

jelena,
prochitah tvoju biografiju i naidjoh na podatak da si zaposlena u NVO centru Niti. Da li bi mogla da me uputish u rad centra?


Korny

nema problema.
Najbolje da pises na , da ne trolujemo ovde...


zeneeee

odusevljavaju me price o nekonvencionalnim, samosvesnim, jakim zenama-zmajevima.
cula sam nekoliko sjajnih prica i od svojih americkih prijatelja o bakama, majkama i tetkama i njihovim porodicnim istorijama, mada se sarajkama i prosecnim srpskim herojima (zenskog roda) mora dati prednost u smislu nadrealnih sovinisticko-ustajalih normi. ovde je, uostalom, nekako uvek bilo lakse biti nezavisan i slobodan.


Mozda cu jednom

napisati blog o mojoj pokojnoj tetki (Olgi
Medenici, by the way, huh, kakva karma), advokatu, pa glumici pa slikarki.
Kad sam se udavala niko od mene nije ni ocekuivao da promenim ime.
Ko bi?

Olga


karma i prezimena

sjajno!
ni od mene se nista slicno nije ocekivalo, ali je u mom slucaju cisto stvar nesvakidasnjeg/neobicnog prezimena i tolerantnog muza, plus papirologije.
kad sam bila student mlad imala sam decka sminkera (pravi - ambiciozni dizajner, dobar sin) koji se lozio na ideju da, kada se vencamo, uzme moje prezime!?
to su bili dani kada sam bila ubedjena da se nikada necu udavati (ne iz nekog specijalnog razloga, i nevezano za ovaj zanimljiv slucaj, mozda je bilo samo tiho buntovnistvo).
olga, o tetki obavezno!


Moje prezime

ne potice od mog dede nego od moje babe.
Nemoj da me pitas zasto, valjda, pop se zeznuo kad je upisivao a dedi bilo sve jedno.

Olga


da

olga pisi....cula sam za medenice.....oni su iz crne gore....
zar ne?


Da

to je crnogorsko prezime ali mnogi su se preselili u Srbiju jako davno.

Olga


Кокода

Незнам штомисе читајући овога блога некако спонтано намеће
стара сремачка узречица . . . penis bonus pax in domus ?


Pa Cerevican

jel' kod tebe mirno?

Al' to na stranu, ajd' ti nama o svojoj tetki.
Ili komsinici, ako si beztetkash, daj sta das.
Ja uzivam u tvojim pricicama.

Olga


*

*


Sarski

sta bi ovo sa zvezdicama?


Nista vazno:)

Nesto nevezano sam napisao Cerevicanu, pa sam obrisao da ne smaram. Razumeli smo se on i ja bez problema:))


E, Sine moj

Bila jedna od onih koje jesu – ne-zvanično: glava-leđa-duša porodice. Zvanično: Ljolja Milunova. Do duboko u starost izvela sve, i preko toga. Oslabljenog vida dočekala prvi TV u selu, pa ubrzo i u njihovoj kući. I pita je unuk (koji mi je ovo pričao):
– Vidiš li baba išta na tom TV-u?
– E, Sine moj – ostaje zauvek – baba Ljoljino – ovako:
da viđu – ne viđu, al’ da ne viđu – viđu.


отетцими

Олабављеног оковратног ланца брачног задњу децениу дозвољавам ево бујности маштеми да се мушкарчином осећам,па незамертеми.
ташта ми обожавана интернета непрати па могу како оћу . . . . штосетог тиче но упозоријо бих навреме старије од 7117 ноћи да ће у овој краћој студији бити непримерених израза нама из еуропе уједињене но ради брзине схватање вашег сам принуђен наисте.
Лично се ево нешто не присећам да сам имо тетку ,само стрицови око мене .
& ује.
знате коднас усрему ил ону работу на кита умете, илине. Никад се ние инсистирало на трајању корорада само зарад фале мушке.неее.обострани ужитак је био превасходан а што индивиду- ама склоним пружању сексуалних услуга бити на уму мора.(притом свака част женскама).уосталом,још у поодавно раскупусаном приручнику који је кружио међ сељанима а насловљеном ‘’како сженскама’’ (ручни рад истакнутог сексолога из нашег села Туњавог) писалоје у поглављу о коитусу ,додуше малко скромнијег
наслова ‘’опрцу’’ следеће:
‘’гледашјој ууши, па кадсе зарумене,малко прикочиш брезобразлук
па кад се она зајапурена зачуди,а ти ондак суни крезол догодте лака несвестица умалом мозгу незанесе.пагавади.биће задовољена небригешај,а син загарантован.иупамти, неће пасирати ако се истовариш пре нег треба.’’
Моји вазда усмерени упуствима ово примењиваше децениајама и отетака. . . . неби ништ.
Дубљој науци склонији можда би поменули притом опадајуће тестостероне и у порасту естрогене,но ја се неупућен неби пачо уто , склон да искуствену норму локалног сексолога подржим тим пре јер преактиван у поменутим радњама са женскама поживе богме 90две пуне.
Чек, ил 20девет ,витме извећканог ди се слудих.
Још да додам Те што су мушки из мое фамилије женили биле ситније одмака упонашању , ћутиле и штрикале,марву намиривале кућеим блистале ,уцркву ишле ,но синoве одреда рађале, па стога остах ускраћен за нежности теткеми.
selavi ,што веле они финији моји уселу . . . .подфрушком.


E pa hvala

za pricicu.
Siroma bez tetkama.

Olga


Bas mi prija Vas post,

Bas mi prija Vas post, jedino mi nije jasno zasto placete posle ? :)


mozda

zbog sarajskog "zivota" devedesetih, s7+?

imam nekoliko prijatelja iz sarajeva, ne znam ko je blaze naravi i veceg srca, a kroz sta su prosli oni i familije im! i o tome pricaju bez osude, proklinjanja, prosto onako matter-of-factly. pa se jos i nasale, a ja ne znam od tuge sta ni da kazem.


Drago mi je

da vam prija.

E sad, zasto placemo?
Pa delom je razlog ovaj koji opisuje Stevie.

Drugim delom je to zato sto smo vam mi jedna zenska porodica, pa se place i od tuge i od srece i onako. Recimo moja druga tetka je plakala kod zubara, pa kad ja pitam - Zasto places kod zubara, sram te bilo, odrasla zena? ona kaze - Pa zao mi mene. I onda malo placemo od smeha.

Kad malo bolje razmislim mogla bih komotno da pisem serijal postova o tetkama, strinama, babama, sestrama... O zenama... Toliko ih imam.


:)) mogli biste, na bazi ove

:))
mogli biste, na bazi ove price, uverena sam da bi to bio odlican serijal.

A mozda i nas ostale podseti na nesto zaboravljeno.


najluđi par desperadosa po bg bolnicama, moja tetka i ja..

pre samo par meseci:
gospode,!
kako je teško biti..
dok žudiš da dohvatiš smisao..
izražavajući potrebu za prisustvo svog razloga za postojanje..
budite tamo pre 8.. bejasmo.. na ulazu u radiološki, 20ak anđela krvnički puše.. ah,nigde se tako strasno ne puši kao ispred tog instituta..
tetka veri nešto nije dobro.. tu sam da joj se nađem.. grejem.. budem pametan.. ja.. na jednom takvom mestu.. sa toliko bola..
gde je mnogima frka da te u prolazu pogledaju u oči.. da se ne prepoznate.. uzalud.. svi se poznajemo!. svi..
na prvom spratu, a pre ulaska u pidžamu, na nekakvom širokom podestu od stepeništa:
otrgnutih pet redova rashodovanih drvenih stolica iz starog muzeja kinoteke.. kakav kadar.. to nema ni kod ranog fasbindera.. sedimo i čekamo..
satima.. nešto.. nekog.. uglavnom žene i po koji zaljubljeni muž.. moja tetka i njen ja.. pravim se pametan.. ćutim..
dolazimo do jednog od glavnih hirurga.. pred kojim čak i kapadžija skidam kapu.. a vi,zašto želite da vas ja operišem?. eh,čula sam da
ste vi od onih koji vole više da radikalno seku nego da zrače.. tačno je.. ja bih vam desnu skroz isekao a oko leve bi
nešto pokušao da spasim.. profesore DŽ, molim vas isecite obe.. žuri mi se, znate.. dolazi mi uskoro unuče.. pa da se nađem..
a i dosta je bilo.. dosta su i služile.. izgubila se funkcija.. ma ne ne treba nikakva protetika, mog branka odavno nema.. super ste žena vi, vera.. nego vi mladiću,
što plačete.. ma pustite doktore njega.. on vam je ko gogen: stalno vidi neke obnažene devojke na belim konjima..
ah,još jedan pobunjenik protiv krhkih uslovnosti umorne civilizacije.. čuvajte se,mladiću: feministkinje do dan danas ne mogu
gogenu da oproste maloletne ljubavnice, kojima se on otvoreno hvalisao u svojim opširnim književnim pokušajima.. možda ste najbolji
hirurg al dijagnostičar nikakav.. slabost su mi upravo starije feministkinje, a za ono mladiću-imate piće!.
posle, uz piće u njegovom kabinetu, pričam mu o tetka veri i o tome kakva je nekad bila riba.. al i sada je moćna, kaže dr..
taj pogled i način na koji me je zadržala u rukovanju, prilikom upoznavanja.. mmmmm.. simbol opasnosti razne.. znate, po tačnoj formuli averinceva, simbol
nije drugo do - ravnoteža sadržaja i forme.. tajna ovog pariteta je, možda ono najsloženije u životu.. ako prevlada smisao, ostajete
s alegorijom.. ako pobedi forma - tu vam je apstrakcija.. samo ona ravnoteža igrača na žici,dovodi do neprevodive igre spoja
vidljivog i nevidljivog, lepote i dubine, prirodnog i natprirodnog, realnosti i istine skrivene iza nje.. nego hoćete li još jedno piće, znate ona je u poodmaklom stadijumu.. uh..
ja u stvari ne pijem.. ni ja.. al za tetka veru.. eh,kad bi ste znali kako je izgledala nekad u džemperu.. a ispod brus sa otsečenim
vrhovima, tako da mogu bradavice da kažu svoje.. eh.. ajd živeli..
nego jeste li znali, da je gogen bio inspirisan malarmeovim vapajima za slobodom u trenucima dok je s porodicom i poslom bio
prikovan uz kućno ognjište..gogen je otišao na ta južna mora o kojima je ovaj cvileo:

avaj,
tuguje telo!.
pročitah sve knjige..
oh,
pobeći tamo gde ptice bez brige
lete iznad moooooora
u neboooooo viiiiisssoooookkko..

p.s:. ovih dana, ovih dana:
najluđi par desperadosa po bg bolnicama, moja tetka i ja.. ona luda po prirodi i od morfijuma, ja lud po sebi i od besova raznih.. nigde neće da je prime u bolnicu da umre.. kod kuće došlo unuče, nije za umiranje.. jedva nekako naručili pa najzad kupili invalidska kolica, isparila u trenu u gradskoj bolnici na prijemu u internoj.. mada smanjila mi se vera na 30tak kila pa mogu na ruke da je nosim.. prošle srede, vraćasmo se iz neke od uzaludnih misija, i u trenutku obostrane prisebnosti tetka mi reče: kako ću "gore" pred mog branka ovakva?!. kakva, pitam?. pa ovakva sprćkana, bez sisa, šaka jada al sa dubokim borama?. ih bre tetka: branko ima te dobije ko novu u toj dimenziji.. a jesu presuli onaj šuplji cmaket u prazan maxi, tamo prekoputa pijace? aj da vidimo.. odnesem je do novog maxija, turim je u ona kolica za bakaluk, pa udri špartanje međ gondole.. na kasi jedva skupismo skoro 900dindži za q-10 kremu.. kasirka mi prepoznala tetku pa je upita, šta je s vama gospavera?. pojede me sranje, eto..


Opasno

ti dobra tetka fix:-)))


Fixer

tvoje komentare (retke, doduse) uvek citam sa ogromnim zadovoljstvom. I ne samo da citam sebi u sebi, citam sebi i drugim ljudima glasno.
Hvala sto ucestvujes na mom blogu!


Fixer,

iz treceg pokusaja sam te procitala.
Jedi govna.
Andjeo si.
Zato sto si se "nasao".
Niko ne voli da zna.
Starija sestra mi je obolela od iste bolesti mlada, oko srednjih tridesetih.
Sve znam.
I kolica.
Rasplaka me.
Bila je anesteziolog, dakle, nikakve iluzije vis a vis ishoda...Krila je dugo, posle je bilo kasno.
Mnogi dezertirali sa scene. Mi se svi osecali kao da imamo kugu, nesto o cemu se ne prica, niko ne zeli da slusa o tihoumirucoj mladosti. Nadali smo se.... valjda je to normalno. Spavala sam sa njom u krevetu kad dodjem u posetu. Kad sam je poslednji put gledala, znala sam, nekako, negde, da je posledni put.
Muka, tuga. Frka.
Par godina posle njene smrti u London je dosla njena koleginica sa fakulteta i kad je videla da nosim jednu od onih majica sa "metom" na kojoj pise "fashion targets breast cancer", kao dosta starija prijateljica, zastitnica pitala me je: a zasto to nosis? pa onda, ne secam se sta tacno rece, selektivna memorija, ali koliko se secam neka mesavina sujeverja i kapiranja da sam morbidna.
Sto je najgore, nije me ostavila ravnodusnom.
Eto...
Stvarno si cool lik. Svaka cast.

Olga


Vidi sad ovo, pa

živi i moja tetka u Sarajevu već dobrano preko šezdeset godina i sad nešto razmišljam kako je nepravda prema ovom svijetu što mu nije podarila i par sinova, nego “samo” kćeri. Prenijela bi i na njih, siguran sam, ono što se nakon ovdje ispričanih priča čini nespojivim: blagost koja otvara srca, ali čvrsta ruka kada treba, shvatanje posla od kojeg se živi kao misije davanja, a ne samo koristi za sebe i prilike za gaženje preko mrtvih do cilja (na portirnici Doma zdravlja u Vrazovoj, dovoljno je bilo pomenuti njeno ime i sva vrata bi vam bila sa osmijehom otvorena, kao da su samo na vas čekali…), način kako da se u porodici stvori kreativna klima, privid da je sve dozvoljeno, ali sve to uz pažnju prema bližnjim, ni malo terora (a to nije za nju samo uža porodica, jer da je tako ne bi do ovog dana opstala tamo gdje je) i izgled ne uvijek zadovoljnog, ali ljudskog bica koje zna svoje mjesto i uvijek spremno gleda istini u brk sa dozom humora …
Da, i to sve bez cigare u zubima od jutra do sutra, jedne za drugom kahVe doljevuše, mahalskog mudrovanja i zadaha “brlje”. Ne sjećam se slavlja kod nje po postavljenim stolovima (čak ni švedskim) ali ni da je neko izašao iz njihove kuće gladan. Nove Godine su posebno pamćene po kolačima “do krova” i mirisu jaja ujutro (ona ih je pržila na puteru - to je vitaminska bomba za djecu, kaže) dok bi “rondala” na teču kako je kilav, pa mu i loženje kaljeve peći ne ide od ruke i cijela kuća je zavijena dimom. A “dudle” (njen izraz za cigarete) će mu nagurati…zna se gdje, jer ih dudla od 5 ujutro uz par skuvanih kafa i lupanje džezvama. Na razmijenjene teške riječi smo tako, obično padali od “šege” i poslije bi sve bilo po starom. Danas, bez teče, komšiluk joj se nadje pri ruci, kaže, ali život je negdje daleko i svrati u rijetkim prilikama sa vijestima od djece i nas ostalih rasutih po svijetu.
Jedno sam siguran, njeni sinovi sigurno ne bi pustili brkove kako bi ličili na majku.


Shmoozin

vi ste pobednik!
:)


Shmoozin

you shmoozed me.

Cmok!

Olga


Peder

"peder" je ako se ne varam francuski zargonski izraz. Zasto je kod nas usao u pezorativnom smislu, nije mi jasno. Ne znam da u francuskom ima isti negativni prizvuk, ali misilm da je vise kao "gay", dakle neutralno.


Za razliku od pedera,

Puf je u njemackom jeziku sinonim za javnu kucu. Ipak se igraonica za djecu, iza Merkatora na n.Bgdu, zove Puf-Puf.

Uvijek su mi zanimljive te kulturoloske razlike u imenovanju istih/razlicitih stvari.


Džambas

Imam jednu džambas tetku. Ma, svih sedam su džambas, ali ovu posebno volim.
Elem, ta moja tetka je jednog davnog dana, sačekala muža, postavila mu ručak i kada je on jeo, obula cipele, uzela tašnu i sitnu dečicu, u svaku ruku po jedno, zahvalila mu na saradnji a i svemu, okrenula se i otišla. Posle nekoliko godina udala se opet. Živela u srećnom braku, rodila još jedno dete. Teča je umro, ima deset godina.
Pre godinu dana, tetka je slomila kuk. Operacija, bolnica, banja, rehabilitacija. I fizioterapeut. Mladji od nje. Tetka se zaljubila. Prepolovila. Podmladila. Odlučila da se uda. Deca je odgovaraju:
- Kevo, aman, šta ti je? Imaš velike unučiće. Praunuci će skoro. Dva puta si se već udavala. Nećeš valjda. Pa, znaš šta on (samo) hoće.
A, ona im odgovara:
- Ne marim. Znam šta ja hoću. Promenu. Dosadilo mi je ovako.
Porodični savet još zaseda. Natezanje se nastavlja. Rasplet se očekuje.

p.s. inače, kažu, da nam je sve to po ženskoj liniji; i za da; i za ne; i za šta; i za koliko; i za kako; i za kada; zna se; tačno


NEVEROVATNO !

A JEDAN MOJ TECA, NAPUNIO 84 GODINE, UDOVAC, OTISAO U VIJETNAM I POCEO DA TRENIRA NEKU NJIHOVU JOGU. ZIVI SA TRI PRIJATNE VIJETNAMKE I PONEKAD MI POSALJE MEJL I NEKU FOTKU - ONI (NJIH CETVORO) U BASTI, SEDE I DISU; ONI NA ULICI, SMEJU SE; ONI U PARKU, VEZBAJU...


Kao mlada tetka...

Moram da vam se svima zahvalim na pricama o vasim tetkama. Moja bratanicka tek ima 17 meseci, ali ja jedva cekam da je uhvatim pod svoje cim pocne da prica i da joj objasnjavam od koje je sorte. Cija si, mala? (pitanje iz detinjstva) I da joj pricam kako ustvari lici na svoju prababu, moju babu, koja je bila uvek posvadjana sa pola sela (uvek razlicita polovina) jer nije ogovarala nego je govorila svima tacno sta misli u lice ("ti, Mico, si totalno mutav. sve ti zena odredjuje" i to pred Micinom zenom). I dedu, kad se naljuti, zvala ludace i psovala onog sto ju je suocio sa njim (zaboravih mu ime), "bog da mu dusu prosti." A deda je kukao za svojom babom deset godina posto je ona umrla dok i on nije preminuo. Iako se bio ozenio dvaput posle nje i to 10 meseci posle njene smrti po prvi put, skoro onako kao sto je i predvidela "ako ja umrem prva, ti neces ni pola godine izdrzati sam."

Znaci ima tih zena u svim porodicama. Treba ih ceniti i reci im licno koliko su divne i vazne u nasim zivotima.


Ovo je divan omaž

tetkama koje su tu da ugađaju deci, puštaju ih da rade sve što mama i tata ne daju. Tetke su u većini slučajeva mlađe mamine sestre i imaju lepšu garderobu i šminkaju se, za razliku od mame. I daju šminku, nisu stipse. Vode na sladoled, u bioskop, imaju često više od jednog teče, počesto rade u Švajcarskama i, samim tim, deci donose čokolade. Kada tetke dođu, one, zajedno sa mamom, tatom i jednim od teča, idu na igranku ili na večeru na Ribarsko ostrvo. Znam da će neki sada reći da ima i drugačijih tetaka, domaćih, sa jednim tečom, musavih, što mese najbolje pite i kolače, onih sa sela kod kojih se provode leta i koje same kolju za supu. Ali, nisu vam to ljudi tetke, to su vam nine. Nema tu priče.


Eh, tetke

Tako ja kažem svojoj ženi gde je nama pamet bila da budemo tetka i teča umesto mama i tata. Pa da ih vodimo na sladoled i u bioskop umesto da im kupujemo spanać i plaćamo vrtić. Da ih puštamo da sve rade umesto da ih teramo da peru ruke pre jela i da stave ruku na usta kada zevaju. Da živimo u Švajcarskoj a ne u 1,5 sobnom stanu pretvorenom u dvosobni da bi njima obezbedili sobu. Da se i ti šminkaš a ne samo tvoje sestre. Da imaš više teča a ne samo mene. Da posle posla idemo negde da gledamo zalazak sunca a uveče sedimo pored TV-a uz kafu ili idemo u pozorište a ne da jurimo decu do deset, da raspremamo stan do 11 i onda da se srušimo na krevet, pričaćemo ujutru telefonom iz firme. Da ne jurim pre posla do doma zdravlja da ondesem urin na analizu ...

Gleda me žena i ne može da veruje otkud meni sve te ideje. Gledaju me i deca i na svu sreću još uvek ne razumeju koliko lupam.


...

pročitah vam priče, ljudi...

o ljudima
snazi individualnog pečata
o onima koji ostaju
o spajanju
o ženama i muškarcima
van konteksta iako ih tu trpaju nemilo
uputstvo za upotrebu krajnje nepotrebno
samo čitaj...ako smeš
jer ovde ostaješ sam sa sobom
nozdrve ti golicaju mirisi
pozivaju da se setiš, osetiš
korakneš...ako smeš
u tu snagu sirovog života
kad drugi odlaze
da bi tebe dočekali osmehom...

otvorila je vrata širom, uputivši onima ispred sebe prekoran pogled - zašto ste tužni, šta se snebivate, ulazite...ovi i dalje u neverici, ne znaju šta da kažu, kako da se ponašaju u datim okolnostima...ta ipak je muža sahranila...nije im jasno odakle joj snaga da peva.
Na dan kad sam se rodila, jedva, pomodrela, polu-udavljena, prebrzo, kao da nisam htela više da čekam, moja baba je ispratila svog dedu...
od njega dobih oči i ruku koju će mi neki vezivati, da naučim propisno da pišem, od nje nemogućnost da mi se tepa, muziku...i svašta nešto.
obično su bake one što vas maze, neumorno prave gomilu kolača, raznorazne djakonije, pletu vam džempere i šalove, tutkaju vam sve to da ne omršate, da se ogrejete, pa vas oblače i tako redom.
ali baba je bila drugačija, iako je umela dobro da kuva...iako je brinula za mene, godinama.
sećanje na nju me vodi u razgovore, šetnje, rasprave, u neku čudnu mešavinu osećanja sete i radosti, pokušaja da je ne zaboravim, želje da to sve sačuvam da ne izbledi...da prenesem nekud, kroz sebe i razvezanu ruku dalje...


..

tteeeeeeeeeeeeeeeeTKKKKKAAAAAAAAAA!!!!.