Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

The Party’s Over: Pedere u logore!

Straight to HellStraight to HellNe, ovo definitivno nije još jedan odoh ja, nikad se neću vratiti blog. Mada moram priznati da sam malo razmišljao, dok sam piškio, šta bi to trebalo da se desi pa da spakujem svoje cyber stvari i napustim ovo mesto. Došao sam do zaključka da mene odavde mogu samo da iznesu kao onomad radikale iz Skupštine, tako da vi zlobnici - obustavite slavlje. Smatram da je povlačenje odraz kukavičluka, a to sebi ne bih mogao da dozvolim.

Danas sam dobio e-mail poruku od NN lica koje mi je poslalo dva veoma zanimljiva linka. U pitanju su sajtovi People Can Change i Positive Alternatives To Homosexuality. U pitanju su nevladine organizacije koje pružaju podršku muškarcima koji su uspešno odbacili neželjena homoseksualna osećanja i počeli da grade svoj heteroseksualni identitet i heteroseksualni način života. Njihova misija je da pomažu ostalim muškarcima koji žele da odbace svoja neželjena homoseksualna osećanja.

Kako piše na jednom od spomenutih sajtova, najčešći razlozi za promenu jesu želja da se zaleče emocionalne rane koje je proizvela istopolna seksualna želja, lične vrednosti, očekivanje nezadovoljstva gej životom, religioznost, želja za ne-seksualnim prijateljstvom sa muškarcima, stid, strah od odbačenosti, nemogućnost da se izgradi zadovoljavajuća gej veza.

Ex GayEx Gay

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A šta kažu korisnici usluga ovih nevladinih organizacija, zašto žele da se promene:

- Ta osećanja su se uvek kosila sa mojim moralnim vrednostima. Ona su mi nanosila bol i stvarala probleme u prijateljstvu sa muškarcima.

- Istinski verujem da nikada ne bih mogao da budem srećan vodeći gej život i verujem da je promena moguća. To me motiviše da se promenim.

- Imam snažnu vezu sa Bogom i sve što bi se isprečilo želim da izbacim iz svog života. To je bila velika prepreka u mojoj vezi sa Bogom. Želim da živim život koji je Bog odredio za mene, a ne onaj koji je najjednostavniji.

- Stvaram bolju vezu sa Bogom tako što odbacujem gej seksualna osećanja.

- Imati zdrava prijateljstva sa muškarcima je veliko zadovoljstvo, čak i sa muškarcima prema kojima bi pre osećao seksualnu želju. Nepostojanje seksualne želje mi dozvoljava da bolje upoznam te muškarce.

- Svaki put kada bih imao ta osećanja, osećao bih da je to pogrešno, lažno i destruktivno.

- Ja verujem da sreća ležu u životu gde me žena voli s kojom živim u braku i imam decu i konstantno gradimo i usavršavamo tu vezu.

- Želim da ispunim bračna obećanja.

- Želim da budem srećan, a sreća za mene znači imati ženu i decu i srećnu porodicu.

- Gej seksualna osećanja me sprečavaju da se identifikujem kao muškarac.

- Želim da budem ponosan što sam muškarac, ali nisam.

- Želim da se ponašam u skladu sa polom koji mi je podario Bog, da postanem pravi muškarac.

- Želim da se osećam, izgledam, mislim, ponašam, budem i živim kao muškarac kojeg je Bog stvorio po svom liku.

Ex GayEx Gay

 

 

 

 

 

Glavni razlog zašto ljudi žele da promene svoje gej seksualno opredeljenje jeste društveni pritisak. Konstantno uznemiravanje i zlostavljanje, kao i pritisak porodice i religijskih grupa koje povećavaju predrasude prema istopolno orijentisanim osobama, može uzrokovati emocionalni stres kod lezbejki, gej i biseksualnih osoba. Pod takvim uslovima oni mogu da osete da je jedino rešenje da promene svoje seksualno opredeljenje, što u tom trenutku može izgledati kao jednostavnije rešenje umesto da se suprotstave i da pokušaju da promene okruženje.

Terapija preobraćanja je metod kojim se eliminišu istopolna seksualna osećanja. Stav naučnika i medicinara je da ova terapija nije efikasan i da je potencijalno opasan. Etičnost i efikasnost „terapije preobraćanja“ odbačena je od svih mejnstrim medicinskih i asocijacija za mentalno zdravlje, koje smatraju da je seksualna orijentacije nepromenljiva i da svaki pokušaj menjanja može štetiti zdravlju te osobe. Terapiju preobraćanja treba razlikovati od averzivne terapije koja podrazumeva elektrošokove.

Lečenje homoseksualaca se često spominje u javnosti i terapija preobraćanja se koristi kao argument protiv pokreta za LGBT prava. Protivnici homoseksualnosti umesto da proklinju homoseksualnost, kao što su nekad činili, danas koriste strategiju sažaljenja i podržavaju stvaranje i jačanje eks-gej pokreta.

Terapija preobraćanja se fokusira na individualno i grupno savetovanje. Neke od tehnika koje se koriste u hrišćanskom kampu (čitaj logoru) Love in Action u Tennessee-u uključuju radionice o dečijem razvoju, rodnim ulogama, ličnoj seksualnosti, čitanje Biblije, stvaranje novih zdravih rutina i ponašanja, kreativno pisanje, uključivanje roditelja u komunikaciju... Hrišćanska internacionalna nevladina organizacija Exodus International preporučuje tehniku da kada osoba oseti seksualnu želju prema osobi istog pola istog momenta treba da nađe osobu suprotnog pola i da počne da traži lepotu u njoj, da razlikuje seksualnu želju od naklonjenosti i da se pokaje i prizna svoje grehe. Tehnike koje preporučuju u nevladina organizacija National Association for Research & Therapy of Homosexuality iz Kalifornije uključuju traženje ne-seksualnog prijateljstva sa muškarcima, eksperimentisanje sa tradicionalno muškim aktivnostima, prisećanje na preživljeni bol zbog toga što je osoba drugačija.

Mejnstrim medicinske ustanove tvrde da terapija preobraćanja može biti škodljiva, jer eksploatiše osećaje krivice i zabrinutosti i tako urušava samopouzdanje i može odvesti u depresiju ili čak samoubistvo. Postoje dokazi da stepen depresije, korišćenja alkohola i droge, želja za samoubistvom duplo veća kod osoba koje su prošle kroz terapiju preobraćanja.

Gej tinejdžeri često bivaju na silu sprovedeni u eks-gej kampove od strane svojih roditelja. Na primer 1995. godine 16-to godišnji gej muškarac zatražio je emancipaciju od svojih roditelja jer su ga prisiljavali da se podvrgne terapiji preobraćanja. Prošle godine 17-to godišnji gej muškarac je sproveden sa lisicama na rukama u eks-gej kamp.

Reparativna terapija je veoma unosan biznis jer su tretmani veoma skupi, ali roditelji gej tinejdžera ne žale novac. Organizacije koje sponzorišu eks-gej kampove često koriste anti-gej političke kampanje da bi prikupili fondove koji većim delom zadrže za sebe.

Predrag M. Azdejković

www.queeria.com


ovo je grozno :-S

lici mi na isterivanje djavola...21. vek...horor...

ps. za prvi pasus imas ogroman poljubac!!!! :-*


Ljubim i ja tebe Bebili :)

Ljubim i ja tebe Bebili :)


evo doprinosa struke

božemesačuvaji

sakloniipomerisesmesta...Šok terapije?!! Kako su se samo lepo setili, nema šta...humanisti jedni neopevani...a da se oni malo uključe, pa da im proradi šta im sad ne radi, a možda budu malo i svetleli noću, pa uštede pare za struju...
Peđice nem'o ti ništa da se lečiš, nema od čega...a ovo oko odlaženja isto, nem'o te sanjam, nego se tu priheftaj prstićima i drž' busiju. Najhrabriji ostaju. Tuj sam ako nešto treba.(idem malo da dremnem, ako je frka probudi me...)


e

bastosamhteladakazem, nemoj pedja slucajno da bi se lecio! :-)


Pa ja nešto razmišljam da

Pa ja nešto razmišljam da otvorim sličan biznis, da lečim pedere. Da se seksamo dok nam se ne zgadi :P
Mislim da bi se čak našli i volonteri i donatori za takav project :)


Pedja,

a jel ima ona reversibilna, straight-to-gay varijanta? Evo ja npr zelim da odbacim svoja heterosexualna osecanja jer mi smetaju u svakodnevnom druzenju sa zenama. hocu da postanem peder i nista drugo!

o kvirijo pomagaj!


Irvase, nema tebi leka...

Irvase, nema tebi leka... Pre bi pukla hidroelektrana Đerdap nego da od tebe napravimo pedera... Džaba...


sto si bre takav pedja, evo,

sto si bre takav pedja, evo, obecavam da cu marljivo uciti i raditi sve sto mi kvirija kaze....


Mislim da je mnoogo bolje da...

... lečiš strejtere ;)

Šalu na stranu...
Te osobe koje nisu zadovoljne kao gay, neće biti zadovoljne ni kao str8. I meni ih je zaista žao.
A ove nazovi "doktore" koji pokušavaju da nas "izleče" ... uh ...autocenzura... #@~°%#

Pozdrav.


Will & Grace

Sad sam se setio da postoji sjajna epizoda Will&Grace koja se bavi baš ovom tematikom :)

Fenomenalna scena kad prikažu neku dajkušu i tetku koji su već par meseci u braku, i Karen pita: "Jesu ovo dva muškarca ili dve žene?" :))))))))))))

(izvinjavam se ako sam nekoga slučajno uvredio sa ovim epitetima, nije mi bila namera!)


Ima super epizoda u South

Ima super epizoda u South Parku - Cartman Sucks, kada Batersa pošalju u ex-gej kamp, a ima i film "But I'm a Cheerleader" ;)


But I'm a cheerleader

Taj film mi čuči na hardu mesecima, nikako da stignem da pogledam :)

Sad imam razlog više :)


Evo meni se trenutno skida

Evo meni se trenutno skida sa torrenta :P
U filmu se pojavljuje RuPaul ali u muškom izdanju :))


da pederi imaju sise na

da pederi imaju sise na ledjima bili bi mnogo kompletnije opremljeni za strejtere


transformers

One of the nation's most outspoken critics of homosexuality, evangelical Christian leader, the Reverend Ted Haggard, stepped down from his post earlier this year when it was revealed that he had been involved in a homosexual relationship. But his spokesman recently announced that Haggard was completely heterosexual following three weeks of "intensive counseling." His story renewed debate over whether or not homosexuality is a lifestyle choice that can be voluntarily rejected with prayer and therapy.

The Love Won Out conference was promoted on billboards around Phoenix
The Love Won Out conference was promoted on billboards around Phoenix
Some evangelical Christians are spreading the word that change is possible. Leaders of what's often called the ex-gay movement held an all-day conference last month at a church in Phoenix, Arizona. It is part of a nationwide campaign called Love Won Out. More than 800 people came to hear the essential message that homosexuality can be overcome through therapy and devotion to Jesus Christ.

In a session called Help for Those Who Struggle, Alan Chambers told the audience that he used to be gay. "You know what, God did an amazing work in my life," he said, "and I am so proud every day to be a living, breathing example of his grace, and his mercy and his transformation." The 75 men and women listening to him attentively responded with hallelujahs, amens and applause.

Alan Chambers says people can change
Alan Chambers says people can change
Chambers is president of Exodus International, an umbrella group for many Christian ex-gay ministries. He says more and more people who are uncomfortable with their same-sex attractions are seeking what some in the ex-gay movement call reparative therapy. He stresses it is not a cure for homosexuality. "Cure is not a word that I would ever use. Certainly that's not what we're advocating with regards to homosexuality. But what we are saying is that it is a condition that people have found freedom from, they have changed."

Evangelical Christians may have the best-known and best-organized ex-gay ministries, but they are not the only religious group offering to help gays and lesbians change. There's a Jewish program, JONAH, Jews Offering New Alternatives to Homosexuality. A Roman Catholic ministry called Courage focuses on chastity and follows a 12-step program. Each approach is a bit different, but generally, they include prayer, Biblical teachings, and some sort of individual or group therapy.

But many mental health experts are skeptical that any of them have any effect. Clinton Anderson, who directs the Lesbian, Gay and Bisexual Concerns Office for the American Psychological Association, says "There really isn't any scientifically adequate research behind reparative therapy."

Three men come to the prayer tent to pray
Those hoping to become straight turn to prayer, Biblical teachings and therapy
The APA official emphasizes that sexual orientation is not a choice that can be voluntarily changed, and that so-called "conversion therapy" for homosexuals is not supported by science. Anderson explains that the association has several concerns. "First of all, that the therapies have never been adequately demonstrated to be safe or effective, and (second) that the promotion of such therapies contributes to the climate of prejudice and discrimination in this country."

But leaders in the ex-gay movement say thousands of Americans are now living as former homosexuals, and that each person should have the right to decide for him or herself what is best.

The hundred or so protestors outside the Love Won Out conference have decided what's best for them, and it's to be who they are. Many, such as Daniel Gonzales, 26, said they find the conference offensive. Gonzales is a member of a group which tracks the ex-gay movement. He's had personal experience with their therapy, and as the crowd chanted "Hey, hey, ho, ho, homophobia's got to go!" in the background, he loudly shared his opinion: "Ex-gay therapy doesn't work," he yelled. "That's why I'm here today!"

Bradley Wishon leads a Phoenix congregation with many gay and lesbian members
Bradley Wishon leads a Phoenix congregation with many gay and lesbian members
Reverend Brad Wishon was also in the crowd. He leads a mainly gay and lesbian congregation at Gentle Shepherd Metropolitan Community Church in Phoenix. He says he's seen firsthand from his own parishioners that ex-gay ministries can do more harm than good. "Anytime you tell people that they are invalid, that their life and personhood are invalid based on any tenet of faith," he explains, "that is a hateful message."

Pennie and Mark Vatcher watched the protestors, with their son, Brett, as they took a break from the Love Won Out sessions. The family lives in San Diego, California, but made the 560-kilometer drive to hear the testimonials. Brett, 16, said he's knows he's gay, and confessed that he did not want to come to the conference. "I didn't even know what to do... but I guess, you know, I have no choice because my parents, you know, they control my life," he said with a laugh.

Brett's parents are both devout Christians and say they just want what's best for their son. They're considering therapeutic programs to help Brett become heterosexual. His mother, Pennie, says the conference was inspiring. "Even though my son right now at this point is not desiring to be anything following the Lord," she notes," I believe seeds are planted today and I have the faith that it's going to be growing, watering through his life and one day he will accept Christ."

Brett says he listened with interest to the formerly gay speakers and found their stories compelling. But, standing next to his mom and dad, Brett admits he's not interested in any kind of therapy. "I know I'm gay - and like, their stories are really inspiring, but I know this is me and I don't really want to change."

His dad, Mark, said the conference taught him he needs to learn to love his son… unconditionally. "Absolutely, love him forever," he says, adding that nevertheless, the weekend renewed his hopes that one day, his son will become straight.

zaboravih ko, ali neka javna licnost rece pre nedelju dana da su ovakve izjave ravne genocidu.


Pedja bre!

Gde si ovo sve izbunario?
Ovo je nesto strasno obskurno, razmisli dobro, ne radi bas dobro za tvoju misiju.
Nemoj da se ljutis, i nemoj da se ljuti horda "Srbija u PC ruhu" (oxymoron, by the way, ali to je OK jer PC je diskreditovan davnih dana, catch up Srbi!)
Gay ljudi imaju svoju muku, i te kako.
Znam mnoge iz Beograda, jos od kad sam bila mala.
Elektroshokovi? nisu njihov problem, kako bi bilo da se izadje sa nekom pricom "kako bi to moja mama primila" ili "kako je to moja mama (ili tata, nema veze, oboje) primila/o/li"?
Znas li ti jos neke gay ljude u BG?
Ili si "the only gay in the village" kao David u Little Britain.
Zatim: deca da ili ne? usvajanje, pravo usvajanja? svoja? Licni odnos prema tom pitanju?
Starost?
Brak, kao ne samo odnos ljubav / seks, nego, koga volim toga zelim i da zastitim, iza smrti, finansijski, dakle nasledno pravo?
Ovo su sve jako vazna pitanja za gay ljude.
Egzistencijalna.

Da li mislis da ce Priscilla The Desert Queen da se izbori sa Srpskim roditeljima, drustvom, sistemom....?
Mozda i hoce, ali tamo ima malo i brak, deca, sigurnost, buducnost a ne samo kostim, camp, k. p. j. pardon, k. k. j. Sto se hriscanstva tice, upoznala sam neke deklarisane gay ljude koji rade u Vatikanu.
Stari Grci su govorili: zena za porodicu, decak za ljubav, muskarac za seks.
Dakle HomoSX nije bas juce izmisljen pa da sada svi treba da se sablaznjavamo, palimo, cudimo, sta li....

Nadam se da te nisam prestravila.

Good luck!
and
Courage, dragi, courage.
Reci ti nama ovde kako su tvoji mama, tata, skolski drugovi odreagovali, onako, u detalje i od srca, to ce biti udarac pesnicom u zube homofobiji.
Mnogi ce da liju suze umesto da troluju.
Da li je Queeria najveca ili najpopularnija Gay aktivisticka organizacija?
Najglasnija, javnija?
Pa hajd' onda, nemoj da pravimo sprdnju od gay pitanja.
Volela bi da cujem da mi neko kaze da ima necega u ovome sto pricam.
Ili je cela Srbija matcho? Ukljucujuci gay i zene?

Olga


Odgovori Olgi

Quote:
Gde si ovo sve izbunario?

Dobio na mail link, pa sam napravio malo istraživanje.
Quote:
Ovo je nesto strasno obskurno, razmisli dobro, ne radi bas dobro za tvoju misiju.

Ne razumem zašto? Ovaj tekst više ima cilj "vidi šta nam rade", a ne "idi prijavi se u logor".
Quote:
Elektroshokovi?

Pre dve godine kada sam išao da se čupam iz vojske, jedan čika neuropsihijatar mi je ponudio, ako želim da se lečim od pederluka, terapiju elektrošokovima i detaljno mi objasnio kako to izgleda... Gledam slike golih frajera (golih Rusa iz 50-neke) i kada se napalim onda bzzzz.
Quote:
Znas li ti jos neke gay ljude u BG?

Ovo pitanje me vređa
Quote:
Zatim: deca da ili ne? usvajanje, pravo usvajanja? svoja? Licni odnos prema tom pitanju?

Deca ne idu uz moju garderobu, tako da svoju neću imati, niti usvajati ako to ikada bude moguće, čak i ako na tome moj partner insistira... Pravo na usvajanje da. Ne podnosim decu u svojoj bližoj okolini.
Quote:
Starost?

28
Quote:
Brak, kao ne samo odnos ljubav / seks, nego, koga volim toga zelim i da zastitim, iza smrti, finansijski, dakle nasledno pravo?

Ovo pitanje ne razumem...
Quote:
Da li mislis da ce Priscilla The Desert Queen da se izbori sa Srpskim roditeljima, drustvom, sistemom....?

Ona prvo mora da se izbori sa samim gejevima, pa tek posle srpskim roditeljima, drustvom i sistemom...
Quote:
Nadam se da te nisam prestravila.

Jesi, ne razumem šta je proizvelo ovu lavinu pitanja...
Quote:
Reci ti nama ovde kako su tvoji mama, tata, skolski drugovi odreagovali, onako, u detalje i od srca, to ce biti udarac pesnicom u zube homofobiji. Mnogi ce da liju suze umesto da troluju.

Moja coming out priča u tom smislu uopšte nije zanimljiva, niti je za suze a nije ni udarac pesnicom u zube homofobije...
Quote:
Da li je Queeria najveca ili najpopularnija Gay aktivisticka organizacija? Najglasnija, javnija?

Najveća nije, najpopularnija hm hm još nismo dobili Oskar popularnosti, najglasnija moža, javnija definitivno da.
Quote:
Pa hajd' onda, nemoj da pravimo sprdnju od gay pitanja.

Ne znam zašto je moj pokušaj da napišem prvi ozbiljni blog tebe naveo da pomisliš da se sprdam sa gej pitanjem?

Pedja - umoran od odgovaranja na pitanja


Pedja

Vala, jesi zavrnuo rukave da mi odgovoris.

Sad ja tebi, onako bez reda, elektro-sokirana sam ovom pricicom o neuropsihijatru, vojsci i o anonimno poslatom linku (ovo manje, ima spama na sve strane).

Izvini ako sam te uvredila.
Nenamerno.

Daffit iz Little Britain je bila sala.
By the way, ne znam ni da li je Little Britain bila na TV kod vas, odatle "znas li ti jos neke.."
Ako nije, evo, apelujem na B92 da je uvezu.

Za prestravljivanje, pokaj, pokaj.

Brak i nasledno pravo sam dole negde objasnila.

Starost: svi kad tad pocnu da brinu da li ce biti usamljeni kada budu stari.

Coming out prica ne mora da bude tvoja...
Znam ljude koji su sredovecni a njihovi roditelji jos ignorisu situaciju.

Sto se dece tice, na Notting Hill- je u zadnjih par godina glavni modni detalj beba, bez bebe ne treba ni izlaziti na ulicu, bruka je (gde tolike bebe nalaze, ne znam, ili imaju neki metod da ih sprece da porastu).

I tako dalje, da ne umorim Pedju sa odgovorima na odgovore.

Da si ti nama ziv i zdrav, bice i Oskar.

Olga


kiss x 3 za damu iz Londona

kiss x 3 za damu iz Londona :))


3 kisses

2 U 2!

Olga


Izlečeni

Ne znam koliko blogeri znaju, ali "otac računarstva" je bio gay (ko kaže da gay ne može da bude roditelj :)).

Alan Turing, genije koji je "obio" najpoznatiju nemačku mašinu za šifrovanje u II svetskom ratu, Enigmu, objavio nekoliko fundamentalnih radova iz oblasti računarstva dok ta oblast još nije ni postojala, javno je osuđen 1952. za "acts of gross indecency".

Da bi izbegao zatvor, bio je primoran na hormonsku terapiju za smanjenje libida na bazi estrogena, od koga su, kao uzgredni efekat, počele da mu se razvijaju grudi.

Uspešno je izlečen - izvršio je samoubistvo 1954. godine, u 42. godini.

Evo samo jedan detalj iz Vikipedije o značaju Alana Turinga za svet u kome živimo i ove sprave koje koristimo da se ovde družimo:

Since 1966, the Turing Award has been given annually by the Association for Computing Machinery to a person for technical contributions to the computing community. It is widely considered to be the computing world's equivalent to the Nobel Prize.


Naravno

da moze da bude roditelj.
Ja spomenuh neke komplikacije u vezi s' tim.

Sto se tice vase price, ima toga onoliko ali ipak je sve to u sferi "obskurno", "ekstremno", "prevazidjeno" a gay populacija pati od mnogo prozaicnijih ali vrlo egzistencijalnih problema na dnevnoj bazi.
Zar nisam u pravu?
I by the way, ja nisam roditelj osim sto sam majcica mnogim lepim kucicama, volim ih kao bebe. Time se bavih, potomstvo ne stigoh, tako je ispalo, nije se stiglo.
+ sila ljudi.
Da, da, moze se biti roditelj na razne nacine.
Ja oko toga jos ne cvilim, ali mogu da shvatim da vecina ovog covecanstva cvili za potomstvom iako ga ne bi platili licnom srecom, ili bi ga mozda platili, sta kosta da kosta, ranije ili kasnije (bez minimuma licne srece nema normalnosti, to je jedina normalnost koja postoji).

I sta kazesh, kompjuteri?
Nisam znala.
Ali, lose po brak. Mrak.

Olga


Uh Olga,

ne znam da li si u pravu. Pretpostavljam da jesi u vezi toga - više se verovatno ne koristi sumpor i vešala.

Nego... rekao bih da je Peđina i Bobanova stvar kojim će redom da nam pričaju priču ovde. Te lične stvari ne moraju uvek ni da budu nešto, što bi neko na ovaj način pričao. A svakako ne svake nedelje u krug.

Što se tiče dece - ja jesam roditelj, jednom malcu koji će u junu napuniti 4 godine. I to se prilično razlikuje od profesionalnih "roditeljstava" koje sam pre toga imao. Poželeo bih svakome tu radost. I supruzi i meni još jedno - ako stignemo, samo što nas vreme prilično gazi - nije mi nepoznat tvoj problem.

Već sam rekao ovde na blogu makar jednom: ne vidim nikakav razlog protiv da, kao društvo, omogućimo partnerima koji su u stabilnoj gay vezi i sa dovoljno prihoda, da usvajaju decu. O braku već i da ne pričam.

Ne vidim kako neko može da bude gori roditelj ako želi da usvoji dete, od onoga koji dete ostavlja na teret društvu. A pri tome je to jedini način da postane roditelj, kao i onima koji, zbog medicinskih problema, to isto ne mogu, a nisu gay par.

Bez minimuma sreće nema normalnosti. Ali ne razumem zašto bismo održavali veštačke barijere koje ne dozvoljavaju sreću - svejedno da li je u pitanju gay brak ili usvajanje.

Pozdrav,

Vučko


Vucko

Vestacke barijere se kako tako polako klimaju ali dok se sasvim ne rasklimaju, ode jos koja generacija.

Olga


Dragi Vucko,

to za Turinga ne znam, ali mogao bih da govorim za one za koje znam; jedan od najvecih ruskih knjizevnika, Nikolaj Gogolj, bio je (prikriveni) homoseksualac. Fjodor Dostojevski je jednom prilikom izjavio: "Svi smo mi izasli ispod Gogoljevog sinjela". Naravno, tu je mislio na cuvenu Gogoljevu pripovetku "Sinjel", koja je posluzila kao matrica za rusku realisticku knjizevnost XIX veka.
Gospodine Azdejkovicu, sokiran sam tekstom koji ste ovde postavili, a posebno cinjenicom da je taj mail Vama upucen (u cilju upozorenja? Zastrasivanja? Tragicno). Ako Vam nesto znaci, imate moju punu podrsku. Homofobija je uzasna stvar.


U cilju, mogli bi da se

U cilju, mogli bi da se prijavite... Stiglo je sa nepostojece e-mail adrese ...
Još davno, davno, davno, sam dobio sličan mail koji je sadržao link "domaćeg" sajt, tj. sajta koji se bavi ovom tematikom na našem jeziku, ali nažalost ne mogu da ga nađem link :(


Alan Tjuring

kao omazh Tjuringu Stiv Dzobs i Stiv Voznijak su za logo Apple-a odabrali zagrizhenu jabuku u boji duge. Naime Tjuring je samoubistvo izvrshio tako shto je zagrizao otrovanu jabuku. Omiljena bajka mu je bila Snezhana i sedam patuljaka. A duga..well somewhere over the rainbow:-)


Pa...

ja znam nešto drugaciju verziju... Oba Stiva su bili veliki fanovi Bitlsa cija izdavacka kuca se zove Apple Corps, pa su zbog toga svoju kompaniju nazvali Apple Computer, Inc. Sa njima su upravo zbog imena imali tri sudska spora. Poslednji je okoncan pocetkom februara trajnim dogovorom o koriscenju trejdmarka Apple. Boje su u logo ubacene kao kontrast jednobojnim prugama na IBM-ovom logu. Korisnik Macintosha sam vec 8 godina, dovoljno da usput pokupim svakakve informacije, al' da ne trolujem vise u prvom postu na ovim blogovima :-) Za vise informacija preporucujem "Apple Confidential - The Real Story of Apple Computer, Inc." by Owen W. Linzmayer.

Pozdrav,
Zoran


Zorane,

da ne bude da mi ovde ubijamo donosioce loših vesti: dobrodošli na blog :)

Inače, podstakli ste me da napravim par google search-eva - i evo i "trećeg puta": Apple computers je dobio ime po Sir Isaac Newton-u.

Evo kako je izgledao jedan rani logo Apple computers:

A evo ovde čovek objašnjava celu priču.

Pozdrav,

Vučko


...

Prvo, hvala za dobrodošlicu, trudiću se da budem uzoran član ovog bloga ;-) Pogledao sam link i čini mi se da je deo o kompaniji Apple baš površno napisan. Piše da je Apple izgubio spor oko imena 60-ih godina, a u stvari kompanija je osnovana 1. aprila 1976. godine, prvi spor je pokrenut 1979. a završen IIRC 1981. godine.

Prvi logo je kreirao Ron Wayne, zaboravljeni treći suosnivač kompanije koji je svoj udeo prodao drugoj dvojici posle manje od mesec dana za $800. Trenutna vrednost kompanije Apple na berzi je oko 80 milijardi dolara. Taj logo je kreiran tek pošto je kompanija dobila ime, tako da otpada priča da je Apple dobio ime u čast slavnog fizičara.

Logo je bio previše komplikovan i praktično nerazaznatljiv pri štampi u malim razmerama, pa je Steve Jobs oko godinu dana kasnije angažovao PR agenciju Regis McKenna da napravi novi logo. Rob Janov, umetnički direktor agencije, je krenuo od crno-bele siluete jabuke. Pošto nije bio sasvim zadovoljan izgledom, odlučio je da jabuku "zagrize" da ne bi, po njegovim rečima, "ličila na paradajz" :-)

Pošto sam ja osvedočeni Mac-addict, mogao bih o ovome da pričam danima, a da se ne umorim :-) Ipak neću više da smaram, nastaviću nekom drugom prilikom na nekom prikladnijem mestu. Da ovo trolovanje ne bi bilo baš sasvim off-topic, prilažem i jednu zanimljivu "vest" ;-)

Macs Are, Indeed, Gay

Pozdrav,
Zoran


Alan Turing

Jedna od meni najsnažnijih priča govori o Alanu Turingu, britanskom matematičaru i informatičaru, rođenom 1912. i jednom od ljudi najzaslužnijih za razvoj matematičke misli unutar informatike; mnogo računarskih mašina na svetu nosi njegovo ime. Zapamćen je i po tome što je "provalio" nacističku Enigma šifru, i tako znatno skratio II svetski rat. Magazin Time ga je marta 1999. svrstao među 20 najvažnijih umova XX veka, a u The Pink Paper se nalazi na 91. mestu gej-lezbejskih heroja, na listi od 500 osoba. Jedan od najvažnijih događaja u njegovom životu desio se 1928. godine, i to je blisko prijateljstvo sa Cristopher Morcomom, koji umire 2 godine kasnije od tuberkuloze, i čija ga smrt pogađa duboko. Bili su soul-mates u pravom smilu te reči. Od tog trenutka postaje ateista, što znatno utiče i na pravac njegovih istraživanja. Jedna je od najpoznatijih žrtava anti-gej kampanje u inače do skora izraženo-represivnom britanskom sistemu. 1952. godine je uhvaćen i bilo mu je suđeno zbog odnosa sa 19-godišnjim momkom ("privatni" seks između dva muškarca preko 21 godine starosti je dekriminalizovan u Britaniji 1967. godine, a "granica pristanka" je spuštena na 18, 1994. godine). Na sudu je izjavio da ne vidi šta je to bilo loše u onom što je radio. Odslužio je godinu uslovno, uz uslov da prima injekcije estrogena kako bi mu se obuzdao seksualni nagon, ali su mu se umesto toga samo uvećale grudi. Sumnja se da se otrovao cijanidom 1954. godine. 2000. godine ustanovljena je nagrada Alan Turing za ljudska prava, koja se dodeljuje za izuzetan doprinos u promociji lezbejskih i gej prava u prethodnoj godini. Prvi nosilac ove nagrade bila je LGBT organizacija Stonewall. Alan Turing je bio potpuno otvoren po pitanju svoje seksualnosti i pravi je heroj svog doba. Bio je pod stalnom prismotrom, što zbog svoje homoseksualnosti, što zbog poverljivih poslova na kojima je radio. Zadužio je svet i svoju zemlju posebno; ona mu je to na najgori način vratila.

Iz teksta: Homoseksualnost i matematika
http://www.queeria.com/kolumna.aspx?id=3757


Quote:Zadužio je svet i

Quote:
Zadužio je svet i svoju zemlju posebno; ona mu je to na najgori način vratila.

Gledala sam pre godinu-dve film "Enigma" bez Turinga!!! Zamenjen je drugim likom, heteroseksualcem i za svaki slučaj začinjen hetero ljubavnom pričom! Za nepoverovati da se takvi falsifikati rade 2001!


jenuary 26 by patti smith

JANUARY 26

gerard de nerval
death by hanging
fear of sun snow
wear dark glasses

thought about a rabbit today
wearing dark glasses
thought about a rabbit today
thought about blind rabbit

it hurts just to think about
singing I try to work it out
dead in winter two calico shirts
they cut the rope that cut him down
hurts just to think about
wonder how he schemed it out
and how I'll do without him

metronome song
how pleasant to swing like a rabbit
how pleasant to slip
from the slip knot string
the kick thump moan
and everything swings
back like a timepiece
tolls back everything
swings back like a rabbit
grey fluff on a string


Dragi Pedja

Ja sam majka ...i nemoj da mi vas je neko dirao!
Gnusam se pokusaja koje si opisao. Sto dalje od tih budala!!!

Ja sam drugacija jer sam sigurna da drugacije postoji...pa eto da znas da nas ima!

Saljem iskrenu ljubav svima kojima treba kuraz. Budimo ono sto jesmo i klonimo se uskogrudih, dogmaticnih budala i spasilackih organizacija..... to vazi za sve ljude koji realno gledaju na svet...koji ,jel, nije bas ruzicast.
Zagrljaj i poljubac!


Prijatelju...

Tema je potpuno 'neaplikabilna' na Srbiju u sadasnjem vremenu.
Daleko smo od zapada po mentalitetu, kulturi, nacinu razmisljanja, ponasanju... Ne kazem ni da smo bolji ni da smo gori, samo smo r a z l i c i t i. Zbog toga nam i shvatanja demokratije i ljudskih prava i svega ostalog nisu ista.
Mislim da je u Srbiji potpuno normalno biti homoseksualac (sto ne znaci da cu odobriti odrzavanje 'gej parade' ili sklapanje 'gej braka' ili slicno). Seksualno opredeljenje je potpuno nebitno. Poznajem odlicne likove koji su homoseksualci i to je 'ladno njihova stvar. Nista me ne sprecava da sa njima pijem pivo. Sta ako neko voli amebe? Da ga izmenimo pa da zavoli morske zvezde? Samo ako neki 'autoritet' kaze da je to 'normalno', a ono 'nije'.
U celoj ovoj prici normalni su i heteroseksualci i homoseksualci.
Nenormalni su oni sto hoce da ih menjaju. Jebote, to mi sve deluje suludo, kao nekakva 'kolektivna lobotomija'.
Sta su to 'nezeljena homoseksualna osecanja'?
Sa cije tacke gledista?
Jadnike u pomenutim 'nevladinim organizacijama' shvatam kao likove sumnjive proslosti, koji prosipaju strasno jeftinu filozofiju, sa izvestacenom facijalnom gimnastikom i ponasanjem agenata 'jehovinih svedoka' koji mi dolaze na vrata guraju nogu unutra i pricaju mi da je to za moje dobro, itd, itd...
Nista dalje.


Zeljudina

ajd jos malo se rastegni....pa budi ljudina....Sto da gejevi nemaju brak i decu? Lepo si rekao sve o lobotomiji....zar ne mislis da je kolektivna lobotomija vec odradjena kroz prisvajanje osnovnih ljudskih prava samo za hetero. Da mi hetero malo poradimo na sopstvenim ostecenjima i prilagodimo se normalnom zivotu....onda ne bi bilo gej parada...
Ja sam mnogo razmisdljala i nisam nasla ni jedan normalan razlog da gej ljudi ne mogu da imaju brak ili da imaju decu. Stvarno ne vidim nikakvu razliku medju nama.
Pozdrav!


prava

ljudska prava su ogranicena samo pravima drugih ljudi. mislim da bi imovinska prava gay parova morala biti izjednacena sa hetero parovima jer ideja nasledja jeste da nekome obezbedis egizstenicju posle smrti naravno iz emotivnih razloga i tu razlike nema. pitanje usvajanja je druga stvar jer se t pojavljuje treca strana, dete, koje ima svoja prava a to je da ima oba roditelja. ako gey par napravi dete licno to je njihovo dete ali usvajanje je druga stvar, to je stvar sire drustvene zajednice koje mora voditi racuna i o detetu. ovo je sazetak jedne od rasparava koja se vodila u skoro svim drzavama koje su/nisu legalizovale gay brakove


O slucaju

"da nekoga od nas sutra udari kamion" je uvek nemilo pricati, ali....
Koliko ja znam brak je jedina institucija koja osigurava partnere u naslednim zakonima. Svaka druga kombinacija moze da se osporava.

Sto se tice usvajanja, to je kompleksno pitanje.
Ni ja nisam sigurna kakav tu stav da zauzmem.
S jedne strane, tacno je da dete ima prava da ima oba roditelja a sa druge strane u davna vremena mogla je i jedna osoba da usvaja (nesto kao Great Expectations) i to se radilo takodje da se "zabetonira" pravo nasledstvo, to jest da se neko zbrine.
Ja sam cak cula za jedan gay par gde je stariji partner zakonski usvojio mladjeg da bi ga posle svoje smrti obezbedio.
Testamenti su vrlo nesigurna stvar.

Olga


Prava

Svakako, šira društvena zajednica treba da vodi računa o detetu. Detetu treba porodica, koja će ga voleti i brinuti se o njemu. Nego, da li ovo nekom zvuči poznato:

Svaka treća žena u Srbiji trpi fizičko, a svaka druga psihičko nasilje od strane sadašnjeg ili bivšeg partnera.

Čini mi se da homoseksualna porodica koja usvoji dete ne mora da bude "najgora" stvar koja se jednom detetu može desiti, ni najveće "zlo" protiv koga se društvo mora "boriti" u tom smislu. Meni nasilje u porodici izgleda kao mnogo veći problem.

Pozdrav,

Vučko

P.S.: Ovo je izdvojeno mišljenje nekoga ko je proveo pet godina u Danskoj a poslednjih godinu ipo u Britaniji. Nije bazirano na preovlađujućim stavovima, društvenim konsenzusima, anketama itd :)


?

"...sto ne znaci da cu odobriti odrzavanje 'gej parade' ili sklapanje 'gej braka' ili slicno...?

Bas zbog ovakvog shvatanja su gay parade i vidljivost razlicitosti vrlo potrebne. Meni kada neko nesto ne odobrava, ja bas onda hocu to da uradim. Vazno je imati porodicu i voleti se medjusobno. Svi koji nam ulivaju sigurnost, koji zive sa nama u kuci, stanu, mogu da budu nasa porodica. Kao dete sam napisala jedan sastav i ukljucila nasu macku Cickosa kao jednu od nas. Glupaca od uciteljice je pozvala mamu na raport da joj se zali na mene koja sam tada imala oko 8-9 godina i da je ispituje o eventualnim nenormalnostima u nasoj kuci. Bila sam vrlo ponosna sto je mama ispreskakala doticnu kojoj vise nije palo na pamet da zucne.


E bravo Jelena.

I moji su mama i tata par puta "preskocili", naravno, mediokritetsko nastavno osoblje koje je posle krenulo u osvetnicke tehnike....Povredjena sujeta, moji su "preskok" radili sa sarmom.
Sad im se vise ni imena ne secam. Prema tome, pa sta?
Treba "paradirati", terati po svom.
To je jedini nacin. I, sasvim je OK.

Olga


Olga,

U toj istoj osnovnoj skoli, kada sam bila prvi razred, oformili su i trece, eksperimentalno odeljenje koje je ta doticna nastavnica trebalo da vodi. A posto je zena zavrsavala defektologiju, njoj su dozvolili da odabere djake. I kao da je juce bilo, secam se, izasli smo kao kuzni iz prdhodnog odeljenja i u redu, drzeci se za ruke u parovima otsetali do "defektoloskog:" mi deca ravedenih roditelja, Romi, nuslimancici, mentalno zaostali i jedinci kojima sam takodje pripadala. I posto mi je tako skola pocela, mrzela sam je iz dubine duse dok nisam usla u peti razred i nasla drustvo. Ja se i dan, danas uzbudim kada na ovo pomislim. A kao ziveli smo u besklasnom drustvu, pioniri, sletovi i tako to.


joj, skolo!

"mi deca ravedenih roditelja, Romi, nuslimancici, mentalno zaostali i jedinci"
sve sami "knjiski primeri" dece sa specijalnim potrebama - tuzno. i to sve po odabiru i ukusu uciteljice, a znamo da su se za takve uloge uglavnom gurale upravo one najogavnije. strasno.
moj brat je uvek imao problema i roditelji su bili zvani na razgovor samo zato sto je bio na svoju ruku, van kalupa, radoznao, energican, hiperaktivan i lisen strahopostovanja prema autoritetima.
a kad se tek setim kako je moja uciteljica kinjila djake kojima skola nije isla, one iz siromasnijih porodica ili pripadnike manjina - idealno leglo kompleksa, nezadovoljstva, mrznje.
jos smo i dobro "ispali", sta su sa nama pokusavali da urade.


mi smo delili slolsko dvoriste

sa jednim malim domom za decu bez roditelja tako da su sva ta deca isla u nasu skolu i doticna uciteljica je tu decu uzasno tretirala, zavaljivala im cuske i slicno

Olga


u jebote

nismo se ovome od tebe nadali, ti si tako veseo mladic.

A sad ozbiljno: Ima li sanse da covek posalje decu u taj logor preventivno, za nedaj boze. Mislim, nije da bi meni smetalo da su mi sinovi gej, bas bi me bilo briga a to smo im vec i rekli, nego imam zelju da ih se ratosiljam na jedno metar dana, da danem dusom?
Dzigericu mi pojedose :-)


Pa, Dejane,

šta ti to rade? Poveri se, biće ti lakše, a možda nadjem i neki savet, pošto smo mi već prošli kroz skoro sve razvojne "faze". (Uzgred pitam se imaju li i roditelji pravo na "faze"?)


Dracena,

ovo sa "fazom" ti je odlična ideja, želim i ja u fazu, 'ajd da to izglasamo nekako...ovi moji me drže uključenu u trofazu...pa ako bi' mogla malo i ja d'imam neku fazu, jako mi se to sviđa, ono da je prolazna, ali kao mora tako i nikako drugačije i svi to moraju da razumeju i izdrže kako god znaju.

Deki ne uzbuđuj se, to samo stiže proleće, pa im dodaje efekat na fazu, proći će i to...samo misli na to da će da prođe, pa je odmah lakše...samo da precveta malo drveće i biće bolje...


Jelice,

ti to meni čitaš misli? :))))

Evo jednog saveta koji mi je dao moj mudri otac:

"Čuvaj ih od onog sa čega nema povratka: droge, alkohola i kriminala, I ČEKAJ DA ODRASTU."

Prosto k'o pasulj i savršeno efikasno.


Dracena,

svi mi s' decama, čitamo misli jedni drugima ;)
Ja sam isto na čekanju, čim sam rodila prvo dete, babica u bolnici mi je rekla da sve dečije faze se najlakše preživljavaju, tako što pomisliš na to da je to prolazno, ima kraj, nije doveka...samo polako...i ja se toga držim...ali ipak želim i ja malo u fazu...
Izvinjavam domaćinu za gnomovanje, al' ljudi smo...

I da iskoristim priliku da odgovorim na pitanje, koje ovde videh, da li je homoseksualnost bolest? Ja lekar nisam, dakle mogu da odgovaram drugačije, ako se pretpostavlja i takav odgovor...ja kažem NE, ne nije.


Da, Jelice

Faza-faza-faza, nigde pauza.:)

Da li je homoseksualnost bolest? Djavo će ga znati. Ni ja nisam stručnjak. Družila sam se sa nekoliko ljudi ovakvog opredeljenja i ono što sam slučajno zapazila je da su svi prošli kroz jako mnogo osporavanja njihove ličnosti (nisam se baš mnogo upuštala, ali mi se čini da nisu svi osporavani zbog pola, nego su razlozi bili različiti). Da li je to u nekoj vezi sa njihovim opredeljenjem, pojma nemam. Samo mi je sa mog aspekta malo tužno što ti ljudi propuštaju kontakte sa suprotnim polom koji zbog te različitosti i komplementarnosti umeju da pruže neizmernu radost. Ali moguće je da i oni mene na isti način žale. O svemu tome ne razmišljam mnogo, jednostavno živim i puštam druge da žive kako najbolje znaju i umeju. Malo mi je neprijatno kad me žena startuje, jednako kao i kad me startuje muškarac koji mi se ne svidja i to je sve.


Vidi, ja mislim

da ne propuštaju...prosto meni se čini da su ljudi, bez obzira na pol, tako raznovrsna bića, koja garantuju bogatstvo i raznolikost u kontaktu. Osim toga, poznajem nekoliko homoseksualaca i jako su vedri, veseli i ljubazni ljudi, pa i iz toga zaključujem da nisu uskraćeni za bilo šta...čak moram da kažem da mi je dosta drugarica reklo, a to je bio i moj zaključak, da su gejevi jako dobri prijatelji, jako ljubazni, dobri, spremni da pomognu i razumeju te...ja ne delim njihovo seksualno opredeljenje, ali to zaista nije ni potrebno za dobar i lep odnos...i razumevanje.


Naravno,

nisam mislila na ponašanje. Ponašanje je spoljašnjost, a naša spoljašnjost služi okolini, a ne nama. Ponašanje se zato i uči i nije uvek odraz unutrašnjeg raspoloženja. Nego sam rekla da mislim da je za njih šteta što propuštaju nešto što ja smatram vrednim i lepim, a što može da se uspostavi samo izmedju različitih polova. Ali, naravno, moguće je da i nisam u pravu. Kako bilo ko može biti siguran da je u pravu kad su u pitanju bilo koje emocije?


Ma zezam se

rastu, pa taman naucis kako da ih hendlujes, a oni te prevazidju i zadaju ti novi domaci. Nista nepodnosljivo, samo iziskuje napor.

Moja majka, tvrdi da koliko god teski bili, mene ne mogu da prevazidju.


Da, ovo je moj pokušaj da

Da, ovo je moj pokušaj da iznedrim ozbiljnu temu, zato je i u naslovu The Party's Over... Moram priznati da mi je išlo teško da do kraja ostanem ozbiljan i da tekst ne preraste u maštariju o skrivenim orgijama u eks-gej kampovima...


Pedjo,

džavole jedan!


Jesam :) Priznajem, non stop

Jesam :) Priznajem, non stop su mi grešne misli :P


Ej, pa to je

barem lako. Ako stizes od ludorija, vidi nekako pa dugo, temeljito i slatko kao nikada pre ljubi svoju zenu. Kako, zasto? Pa zato sto se tako prave cerke. Da ti useceri zivot.
Uzgred, nisi jedini, moj je svakim danom sve ludji, brzi i jedva ga sustizem (ne juri sa vetrom u kosi samo po plazama), nego mi se cini da ima neki mix i ja ne postizavam vise, bre!. Eh, da je samo dzigericu?!


Bitna je polazna pretpostavka

Da li je homoseksualizam bolest?


komična tragedija

megasmile. . .

Ne, ovo definitivno nije još jedan odoh ja, nikad se neću vratiti blog.Mada moram priznati da sam malo razmišljao, dok sam piškio, šta bi to trebalo da se desi pa da spakujem svoje cyber stvari i napustim ovo mesto. Došao sam do zaključka da mene odavde mogu samo da iznesu kao onomad radikale iz Skupštine, tako da vi zlobnici - obustavite slavlje. Smatram da je povlačenje odraz kukavičluka, a to sebi ne bih mogao da dozvolim.

megacry. . .

Glavni razlog zašto ljudi žele da promene svoje gej seksualno opredeljenje jeste društveni pritisak. Konstantno uznemiravanje i zlostavljanje, kao i pritisak porodice i religijskih grupa koje povećavaju predrasude prema istopolno orijentisanim osobama, može uzrokovati emocionalni stres kod lezbejki, gej i biseksualnih osoba. Pod takvim uslovima oni mogu da osete da je jedino rešenje da promene svoje seksualno opredeljenje, što u tom trenutku može izgledati kao jednostavnije rešenje umesto da se suprotstave i da pokušaju da promene okruženje.


djapeje?

nevezano za ružnu priču o gay-straightenin logorima,
jesi gledao neki film izraelskog reditelja eitana fuchsa?


Ako je to Eytan Fox i film

Ako je to Eytan Fox i film Balon, onda jesam... Meni se mnogo svideo...


ima još dva, odlična,

'walking on water', i 'yossi&jagger',
prvi je o odnosu agenta mosada, i mladog gej momka iz berlina, koji dolazi u ISR u pokušaju da nagovori svoju sestru, zaljubljenu u izraelca i naseljenu u kibucu, da se vrati kući u berlin na proslavu 70. rođendana njihovog oca. ono što mladić i devojka međutim ne znaju je da im je deda bio naci-lider tokom rata, i zbog toga im mosad staje na trag.

drugi film je o odnosu dva momka u idf-u, u macho-okruženju. mladići se zaljubljuju jedan u drugog...

i tako... mogu da ti nabavim dvd-jeve, pa da ti pošaljem, da imaš...

aj ćao. bedak još jednom za te logore. :(


BALON (HA-BUAH)

Lulu živi sa dva gej momka, sa sumornim zaljubljenikom u muziku Noamom i gizdavim vlasnikom kafea, Jalijem. Cimeri dane i noći provode u tipičnom lenstvovanju - izlaze, gledaju TV, vode ljubav. Savremeni su i napredni, ali se ne bave politikom previše. Sve se menja kada na jednoj rampi Noam upozna Ašrafa, slatkog i strastvenog Palestinca, Noam je rezervista, a Ašraf pomaže ženi koja mora da se porodi pokraj puta. Ovo baš i nisu neke okolnosti za prvi susret, ali nešto ih vezuje. Kada se Ašraf pojavi u Noamovom stanu, započinje snažna i erotična ljubavna veza. Ašraf postaje deo njihove grupe, dok se Lulu i Jali stalno zaljubljuju i odljubljuju. Neko bi pomisli da ova dva muškarca mogu da podstaknu promene u znak mira, ali njihova veza je prokleta. Užasno nasilje u životu izvan ovog mehura obavija i njih, pa njihova veza polako prerasta u bolnu i tragičnu ironiju.
...
Jesus He knows me and He knows I'm right. I've been talking to Jesus all my life... Touch the screen! Heal!
Daj bre, pokvareni ljudi uvek ce pronaci nacin da zarade novac na tudjim "mukama"!


Pedja,

Ukoliko trazhish lek za svoje gay sklonosti, preporuchio bi ti "love in action" klub u Amsterdamu u popularnom Vazelin straat-u na Laidtse plainu.
Garantujem ti izlechenje svih svojih sexualnih problema...
jedini problem je da se mnogi nakon tretmana nisu vishe hteli da vrate u mesto odakle su doshli, nego su ostali u A-damu...pa eto ti sad razmisli...:)


QQ, Kazezoze kako ti to

QQ, Kazezoze kako ti to mišljenje imaš o meni... Ja sam poštena pederka... NIŠTA PRE BRAKA...


Brak!?!

Pa i to se mozhe regulisati na licu mesta:)


Kazezoze,

garant je greška u kucanju...znam ja džavola...ništa pre Mraka ;)


Jelice šta to

Jelice šta to radiš!!!???
Hoću da se predstavim kao fino čeljade, pre svega bogougodno, a ti mi tu postavljaš nogu!!!
Što bi rekao Sadam Husein (Bog da mu dušu prosti) u South Parku: I can change, I can change, I can change :P


Uuups,

ja mislila ti oćeš da se zabavljaš ludo...a ti bi da budeš fin...izvinjavam se, zaista je Peđa mislio na brak, ja ga dobro znam (i Peđu i brak) i Peđa malo malo pa o toj temi...i sve mi govori "sve,sve, ali kad bude Brak, e onda..." i prosto je predan tome kao cilju i kriterijumu jednom životnom, njegov životni postulat je ništa pre Braka", a to ima zakačeno i na više mesta po kući, naročito u radnoj sobi, gde stvara (je l' ovo dosta, mogu ja još ako treba...)...


Homo brak

Sta ces, ne treba ni tu gajiti prevelike iluzije, kao ni u hetero. Eto, danas nam je u posjeti bio prijatelj, zivio 14 godina u homo vezi, a cim je bilo postalo moguce ovdje u Njemi, "okrunio" je brakom. Sada se rastaju, dijele imovinu ... otprilike ista prica kao i u svakom braku.


i vezem goblen na kome piše

i vezem goblen na kome piše "ništa pre braka" :))


´el ovako?


jbt ovakve stvari me dovode

jbt
ovakve stvari me dovode do ivice nervnog sloma.
to je kao kad bih se ja lecila, isla u kampove, molila se dezurnom bozanstvu i generalno se borila protiv svoje kovrdzave kose. mogu da je ispeglam, al kad je operem, eto lokni.

e, al zato ja lepo ugrejem figaro pa dodam jos, iz inata. ne moze mi niko nista! :)


Živele kovrdže

Quote:
e, al zato ja lepo ugrejem figaro pa dodam jos, iz inata. ne moze mi niko nista! :)

Ovo mi se sviđa :)) Samo napred teodora...


sta ces, tipicno (u mom

sta ces, tipicno (u mom slucaju polu-)srpsko: kad se osecas bespomocno, kreni da se ku..ovaj, jel su ovde dozvoljene ruzne reci?


jesu, jesu, što

jesu, jesu, što bezobraznije to bolje :)


odlicno. ne ide mi pristojno

odlicno. ne ide mi pristojno izrazavanje.


Aman Teodora,

što bre peglaš lokne...nemoj sad da te pošaljemo u kamp...ja bre dado' tolike pare za proizvodnju što prirodnije izgledajućih lokni mi na glavi (inace mi kosa prirodno vuce na barila špagete), a sve u cilju što ređeg češljanja i frizure same po sebi (fazon, ja bih da ih ukrotim i ufriziram se, al' ne ide priroda je to...), a ti peglaš božji dar, kuku crna Teodora...


jel znas ti kako je tesko

jel znas ti kako je tesko ziveti sa prirodnim loknama?
ne mozes da se ocesljas ko covek, moras da SECES cvorove, probudis se sa ucebanim pticjim gnezdom na glavi, izgleda super samo kad je sveze oprana i nalickana, a da ne pricam o tome da mora svaka dlaka da bude na svom mestu. ne smem da pipnem kosu da ne bih nesto poremetila.

ravna je prakticna... sta god da joj uradis, ona samo fljosne nazad kakva je i bila. :)

mada, moram priznati, u zadnje vreme se ponosim svojim loknama. uglavnom zato sto su beogradjanke uglavnom ravnokose, pa sam atrakcija. a volem paznju... ;)


Jel' vidiš,

lepo ti ja kažem, lokne i ništa drugo, lokne i samo lokne ( a ovo što šljokne nazad, mani, sve ti se po glavi prilepi, samo mali procenat vlage i ja idem ko pokisla kokos...zato lokne i da viš' šta je živina na glavi...
Peđice sorči, malo gnomovanja...al' ovo je od univerzalno fundamentalnog značaja - lokne ili ne?!


jes' vala... al zamisli kako

jes' vala... al zamisli kako JA izgledam kad je vlaga, sa mojim jadnim, suvim loknama? ko da sam zabila makaze u steker.
u svakom slucaju, dajem prednost loknama (uvidela sam koliko je peglanje kose pogresno, zahvaljujuci bibliji i elektrosokovima). mada, pre par godina sam od nekih retardiranih klinkica u troli dobila socan komentar na temu istih. 'vidi, ovcica'. sad kad pomislim na taj dan, zao mi je sto ih nisam tukla. tako mi i treba, kad sam budjavi pacifista.


Teodora,

draga, samo se ispraviš,grudi napred, nos gore, prezriv pogled koji obećava očnjake, pa da vide ovcu, kokoške...


a jel mogu i da ih bijem?

a jel mogu i da ih bijem? nisam se odavno potukla, onako ljudski :D


Pa draga,

of hors...


wheeee!

mada, kakva sam kukavica, verovatno bih odustala u poslednjem momentu.


gnomovanje,

nova rech iz bratske nam Slovenije...zapamtio:-)

A na Holandskoj TV bila jednom (nemampojmakad)neka dokumentarna emisija o tim kampovima u Americi.
Meni lichno sve lichilo k'o da je rezhir'o lichno bush u produkciji pentagona i evangelistichke crkve, na zadatu temu:"Prochishcavanje mozga", a sve za holivud comp.pr.:-)))
Bili tu prisutni (kao glavni glumci) i par izlechenih (chitaj ochishcenih od zla)koji su prichali o nachinu ispiranja mozga, neprestanim izgovaranjem molitve upucene gospodu da ga izbavi od zla.
Razultat je bio primetan, jer se izlecheni nisu vishe mogli setiti nijedne druge rechenice osim te molitve.
Nekoliko izlechenih (mushkih i zhenskih)su se u svojoj molitvi toliko zblizhili, da su se i venchali, Tu, na licu mesta i sada zajedno, u srecnom braku uzhivaju, u svojim molitvama:-)))
Ipak je Amsterdam bolja opcija!


Pa ovo je strava!

A da li bi ovaj kamp pomog'o Koštunjavom i Bokiju da izleče kohabitacionu ljubav?


Ne, njima nema pomoći...

Ne, njima nema pomoći...


najezio sam se

najezio sam se od ove tvoje price. podsetilo me to na radovana karadzica i njegove stihove (pogledati odlican film koji se na dvd-u delio uz neki broj danasa prosle godine) u kojima svojom muskoscu leci lezbijke. svet je pun budala, a nekako su sve uvek mile i bliske crkvama.

heh, a sto se prirodnosti homoseksualnog odnosa tice - moje dve keruse redovno se seksaju kad je jedna u teranju... mozda da ih bacim na elektrosokove sledeci put?


Jesu li ti kuce

Jesu li ti kuce krštene?
Vesna Rivas (pevaljka, radikalka) nema takvih problema od kada je krstila svoje kuce... Pa ti razmisli... Ili možda Radovan leči i takve slučajeve?!


Samo da ih ne...

leči naš precednik ovdašnji...on je imao kucu(veliku ko kuća, zdravu ko riba i jaku ko bik)koja je bila vegeterijanac...kao i precednik sam...baš on objasnio u Mladini, u intervjuu, kako se njegovo kuče samo opredelilo da odbija meso i jede samo semenje...kad kuče potegne i crkne za dva dana...što ti je zdrav život čudo jedno...


A precednik od tuge za kucom?

A precednik od tuge za kucom?


Ne vuci

me za jezik...samo kuca platila životom prehranu semenkama.


kuce provereno nekrstene

kuce provereno nekrstene! pretpostavljam da je radovan vise mislio na koze i ovce...

jelice - ne diraj mi vaseg predsednika! ne znam da mu je pseto otislo u vecna lovista, ni zbog cega, ali zbog vegetarijanske ishrane sasvim sigurno nije. psi su svastozderi kao i mi - lakse prezivljavaju bezmesnu ishranu nego vrle i zdrave vestacke koncentrate.

pedja - jednog dana se mozda i promeni misljenje o homoseksualcima, ali vegetarijance ce ostati nesto sto treba ugaziti milom ili silom, i naterati da makar lizne sunkicu (ovo poslednje ima veze iskljucivo sa hranom).


sto bi rekao prepametni ron

sto bi rekao prepametni ron white: 'You're not going to recruit me! I didn't climb to the top of the fucking food chain to eat CARROTS!'


Jelice

Jelice, ako vam se ne svidja predsednik, ajde da se menjamo. Od sad cu ja Drnovseka zvati mojim predsednikom, a vi Tadica vasim. Mozete da izaberete i nekog drugog ako vam je vise po volji, ali mog ne dirajte... Jel vazi? ;))

In praise of...Janez Drnovsek

Friday November 17, 2006
The Guardian

As the only vegan new-age mystic who is also a head of state, Slovenia's president, Janez Drnovsek, would stand out from his fellow heads of state even if he had not decided to live alone with his dog in a remote village rather than use the presidential palace. A former communist, and then a grey-suited banker who guided his country to independence and into the EU, Mr Drnovsek underwent an extraordinary conversion after being diagnosed with cancer.

Shunning political convention, he has launched himself into a new existence, living off organic fruit and vegetables while baking his own bread. He has set out his ecological philosophy in bestselling books, the latest of which was launched this week. His thinking is anything but clear, a fuzzy mix of aspirations and ideals drawn from many sources.

He says he supports the gentle treatment of animals and the environment, taking a stand against materialism and poverty. He has attacked the common agricultural policy as wasteful, to the dismay of Slovenia's much more conventional government, which has restricted the presidential budget after he used the office to launch a series of campaigns, including a personal peace initiative in Darfur.

He has also given up conventional medicine, to the horror of his doctors. His ideas are hopeful rather than practical - some would say simplistic and wrongheaded. But he is also a cheering example of human unpredictability and a great boost to the diversity of European democracy.


JD

JD transformacija se dogodila posle iznenadnog odstranjivanja jednog bubrega. Sada iscrpljuje rak niskokaloricnim vegetiranjem. 2M Slovenaca moze dozvoliti takav luksuz Predsedniku Republike sa ogranicenim pravima. Zamislite Americkog predsednika u slicnom stanju. Srecom imamo razumnog Zorana Jankovica u Ljubljani.


yu1bcd

ako smatrate da je drnovsek nerazuman ili neodgovoran predsednik, onda ste krajnje razmazeni. njegova bolest sloveniji ocigledno nicim ne skodi, a njegova licnost i borba koju vodi za sopstveni zivot svakako su doprineli izuzetno pozitivnom imidzu koji slovenija ima (makar u liberalnim evropskim krugovima).

americki predsednik se ponasa kao da mu je amputiran 1 mozak, a ne 1 bubreg. stanje je mnogo teze. 7 000 000 000 ljudi na ovoj planeti trpi zbog toga. to vise sebi ne mozemo da dozvolimo.

a ako vam drnovsek ne odgovara, ponuda vazi i za vas. hajde da se menjamo. ja vama tadica, nikolica, kostunicu, vi meni drnovseka. imate, bre, jednog od retkih predsednika u evropi za kojeg mozete bez stida i blama da kazete 'nas predsednik'.


To nije tačno...

jer njegova priča škodi ugledu Slo...recimo, način na koji se počupao sa premijerovim kabinetom, zbog neodobrenog zahteva da mu se dopuni (pozamašni) budžet, koji je prerano potrošio...kako je mogao takav prosvetljeni lik da padne tako nisko i počupeta se oko tako prozaičnog razloga- para...zato je,recimo, inadžijski, otkazao davno zakazanu posetu Španiji, što je kod njih izazvalo sve, sem pozitivnih reakcija ili razumevanja...i ovo je samo jedna od njegovih priča, koje nisu doprinele ugledu Slo...trenutno je aktuelna priča oko guvernera Slo...
To da od njega postoje mnogo gori, za mene nije kriterijum da se njime ponosim, jer postoje i mnogo bolji i odgovorniji. Ja to "bez blama" ocenjujem samo na osnovu njegovog obavljanja funkcije, na koju je sam želeo i kandidovao se (svoju bolest je tada sakrivao od birača), noseći svu odgovornost za tu odluku. Ja ne mogu da zato što je neki predsednik mnogo gori se ponosim predsednikom, koji svoju funkciju i dužnosti doživljava isključivo u svetlu ličnih potreba i želja.
A kako Vama zvuči (možemo i o domaćim utiscima o predsedniku), kada predsednik abolira direktora kockarnice osuđenog na aps zbog punjenja džepova u privatizaciji iste i koji uspe da izbegava taj zatvor na sve moguće načine, a kad konačno, posle pet godina ode u njega, onda komotno izlazi napolje, vikendi, po njega dolazi ljubavnica besnim kolima i sl...mediji se zgranu, a predsednik ga oprosti kazne, uz reči "Jadan čovek, baš se napatio..."
Onda predsednik, bez da to i primeti, oprosti zatvorske kazne i dilera drogom, pa kad ga u jednom intervjuu na tv upitaju a što je abolirao dilera, predsednik se iznenadi i iz tog medija sazna da je potpisao aboliciju za dilera...posle se ispostavi da je tada i još dvojicu zatvorenika istog kriminalnog zanimanja, pustio iz apsa, prevremeno i svojim potpisom, naravno ni ne primetivši...Ja bih stvarno želela ovim da se ponosim, ali nešto mi ne ide...


ok , moji prijatelji po evropi

ok , moji prijatelji po evropi ne znaju za dillera, ni za kockara, ali znaju za drnovseka i vrlo im je simpatican. nisam rekao da treba njime da se ponosite, ali ne morate da ga se stidite.

a i citava ova prica je pocela od gluposti koju ste izvalili da je brodi umro zato sto nije jeo meso!? ajd da se vratimo na pocetak.


Brodi je bio

zezanje, a onda ste Vi počeli da izvaljujete floskule o "osvešćenom" predsedniku...koji umesto da se bavi svojim poslom, se bavi sam sobom.
Da se odmah razumemo, ja baš ništa nemam protiv vegeterijanaca, ali imam vrlo protiv predsednika, koji ima više vremena da(za platu koju dobija)blagoglagolji naciji o svom načinu prehrane, umesto da se recimo pozabavi državljanima, Romima, koji žive nedelju dana u šumi, oterani od kuća (kakve god one bile)...pa se onda bavi Darfurom i Kosovom, a njegovi, već pomenuti državljani tri meseca žive u Centru za strance (?!!) u sopstvenoj državi, bez da se on seti da je na funkciji koja simboliše i jedinstvo, dakle i socijalno i svako drugo, nacije...tek mnogo, mnogo kasnije(možemo se upitati i o motivima) se ih se je konačno setio i fakat, pomogao im...samo je moralo da prođe tri meseca da bi on primetio i nekog drugog sem sebe. Tako da meni njegovi deklarativni stavovi ne znače baš, baš ništa...sva istinitost i vrednost te priče se proveravaju samo u praksi.Ja te "Indija, energetske tačke i izvori, Butan gas" i slične priče ne kupujem, nek' da ostavku, nek' se odrekne plate i privilegija, pa nek' se bavi sobom koliko voli i pusti nekog drugog da se bavi poslovima predsednika države.On je sebi dozvolio i javno, sa ponosom da kaže, da je svoju knjigu (isprepisivanu sa svih strana) napisao samo za šest nedelja, "za koje vreme je ČAK i PAR puta uspeo da ode do posla, kabineta"...to mu ne beše u programu i obećanjima kada se kandidovao i sigurna sam da ga zato ljudi nisu izabrali na tu funkciju.


Image

Pozitivnom image dezele je doprinelo "4M pridnih rok" sa "surprisingly mediocree politicians" - citat Financial Times.

Jelice, ako ovako kriticno nastavis, pozvacu te na rodjendan kroz nedelju dana :-)

LP MMM S56A, Ljubljana


yu...

...ma, ja se trudim da se opustim malo na blogu...malo da pobegnem od posla i da ne moram da pišem ono čime se svaki dan bavim...samo...kad mi neko napipa slabu tačku, ja zaboravim nameru i skočim...
Unapred srećan rodjendan :)


Emocionalna inteligencija

Ovo nam bas nije neka jaca strana na Balkanu! Vise volimo da kritikujemo i moraliziramo iliti isterujemo pravdu.

Juce sam ocekivao novi blog ali opustanje jos traje. Mic'o Mrkaic' rastura na www.finance.si

LP MMM S56A, Ljubljana


Pa, dakle,

dva pitanja:
1. Šta ti znači ova oznaka: LP MMM S56A, Ljubljana?
2. Imaš li neki link ili ključnu reč za emotivnu inteligenciju?


Dracena,

Marjan će svakako i sam odgovoriti, ali, čisto dok se ne snađe, evo mali avans :)

http://artinian.bit.si/s56a.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Emotional_intelligence

Pozz

Vučko


yu, juče sam

skoro u ponoć radila intervju sa njim...vredan čovek.

Peđa, molim te izvini za ovu količinu gnomovanja.


JD

Ne moramo, bar mi neki, da zamisljamo americkog predsednika. Vidimo ga odlicno. Posledice osecamo svi, od cega god da se lecio. Kada je neko bolestan, kao gospodin Drnovsek, trebalo bi da se posveti iskljucivo sebi i svom lecenju. U takvim situacijama drzavu bi trebalo da vodi neko ko bi se posvetio samo politici koja zahteva susrete, putovanja, mnogocasovni rad, ucestvovanje u razlicitim manifestacijama itd. sto je fizicki iscrpljujuce za zdravu, a kamoli bolesnu osobu, ili rekonvalescenta.


Jelena,

potpuno se slažem sa tobom, dodajući i da smatram neodgovornim kandidovanje za funkciju, prenapornu za čoveka sa problemima u zdravlju, ozbiljnim...on se i jeste posvetio isključivo sebi i svom lečenju, samo u okviru i na funkciji koju obavlja.


Nikola,

može, slažem se za menjanje, evo zvaću ga od sada Nikolin predsednik...a to kako to gledaju iz sveta ima i svoju drugu stranu...već su nam odande i stigli nazivi "drugorazredni guru"...kada bi se on stvarima, izazvanim isključivo ličnim razlozima, bavio van svoje funkcije, bilo bi u redu...on je instituciju predsednika podredio ličnim potrebama, zanemarujući sve svoje obaveze van te priče. Cela priča zvuči, od spolja, kao osvešćeno...u stvari se radi samo o LIČNOJ priči, što je nedopustivo na toj funkciji, za koju ga niko na krajeva nije ni terao da kandiduje. Ma kako to nekome izgledalo kao dirljiva priča o prosvetljenom predsedniku, njegova činjenja i nečinjenja pokazuju beskrajnu licemernost i nedoslednost, sem kada se radi o ličnim potrebama i ličnim razlozima.


nije ga terao

nije ga terao niko da se kandiduje, ali niko nije terao ni birace da glasaju za njega. meni ni najmanje ne smeta kada drzavni funkcioner pokaze svoje privatno lice sve dok to nikoga ne ugrozava. a problemi sa kojima se slovenija nosi u ovom trneutku izgledaju smesno premo onome sto se desava u evropi, o ostatku balkana da i ne pricamo. dalja rasprava je suvisna.


Da li je ugrožavanje

i trošenje para poreskih obveznika na platu čoveka, koji ne radi svoj posao? Naravno da birače niko nije terao, ali je ostaje pitanje odgovornosti osobe, koja se je na jedan način predstavljala u predizbornoj kampanji, a kada je sela na to mesto, zahvaljujući biračima, koji su joj poverovali, je počela da se bavi samo sobom.
Nisam ja ni rekla da su slovenački problemi veći ili teži od evropskih ili balkanskih, niti smo o tome i počinjali priču.
Slažem se da je rasprava, koju ste započeli, suvišna.


Da li to znači da su gej

Da li to znači da su gej vegetarijanci totalno ugasili?


ak-hm

ne, mislim da su astrofizicari vegetarijanci zapravo najgori. :D


dobro, neka ti bude...

dobro, neka ti bude... pobedio si :P


kompromis: da se nadjemo u istom preseku?

ateisti i vegetarijanci - dno dna?


Odmah spaliti :)

Odmah spaliti :)


Heej

pa zar bi mene na lomachu..ja sam em ateist, em vegetarijanac...


I ...

... ja :o)


eto, drugari...

eto, drugari, gorecemo zajedno... :))


Ups ...

... tek sad vidim, ja u stvari samo nisam vegetarijanac, ali kako god, nisu ni mesožderi ateisti baš nešto popularni u zadnje vreme :o)


:):):)

nisam nija bash ateista, malo naginjem na budizam:):):)


:o)

Ma bolje UPS nego SPC, pardon, budizam nego SPC :o)))


Pa da i ja...

...idem tamo.o)


Eee, baš super :o)

Baš će da bude fino društvo :o)


Ma, da...

...jedino nisam vegeterijanac. Ali, žrtvovaću meso.o)


Ma nema veze ...

... nisam ni ja :o)


najgore sto nam se moze desiti

Na jednom very cool srpsko-crnogorskom tulumu u Njemackoj prije par godina smo se dotakli teme djece (cini mi se da je moj trudnicki stomak djelovao inspirativno) i sta sebi i njima pri tom zelimo? Prica je, ocekivano, bila ono: glavno da je zdravo, nema veze da l´ je musko ili zensko i sl. kliseji. A onda jedan mudrac, koji se predstavlja za umjetnika, intelektualca, iznese "blago" iz svoje mentalne "riznice": "Najgore sto bi mi se moglo desiti je da mi dijete postane peder" kaze. "Najgore sto bi se meni moglo dogoditi," rekoh nakon pola sekunde oporavka od soka, "je da mi dijete postane macho."

Sta je dalje bilo, nije tesko pogoditi - naprasno promijenili temu. Kasnije su mi tamo prisutni, koji ne govore Jezik, prilazili i pitali, sta sam tako strasno rekla, da je nastala "neka cudna atmosfera"?

Inace, potpisujem Vuckov komentar o tome da je nasilje u porodici najvece zlo koje se djetetu moze dogoditi. Sto se tice odrastanja u jednospolnim zajednicama, smatram da je vazno djetetu omoguciti da uspostavi blizak odnos povjerenja s osobom istog spola (ako nije zastupljena u "roditeljskom" paru) - radi mogucnosti tako vazne identifikacije, odn. uzora u procesu odrastanja.


Hehe

sigurno, da bi dete imalo na kome da praktikuje ovo:

"When I was a boy of fourteen, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be twenty-one, I was astonished at how much he had learned."
-- Mark Twain

Vrlo važan deo odrastanja :)

Pozdrav,

Vučko


I to je istina,

a jos vaznija je spremnost da se uci - i od djece. Poz, V.


Pa ok,

Za razliku od onog gore, o tome sam tek počeo da skupljam iskustva :)

V.


Zblanuto

Ja kad ljudima pricam koliko sam puno naucila, i jos ucim, od moje djece, pocesto me gledaju samo zblanuto. Steta!


homofobija na lecenje

Bio skoro neki film na TV-u, ja u prolazu "snimim" scenu:
Decak i devojcica se vracaju iz skole, idu kroz neki sumarak, dolazi nekoliko drugih decaka (kao lokalna banda - kao i svaka sa "likom" na celu). E taj "vodja bande" stalno napada onog klinca sa drugaricom govoreci mu da je peder i da ce zato da ga biju. Pojavljuje se (mislim Antony Hopkins) sapne nesto malom banditu i ovaj brzinom munje nestane sa svojim drustvom.

Sta mu je sapnuo: da zna da upravo ON oblaci maminu garderobu (ili nesto slicno) i ako ne prestane da maltretira ono dvoje da ce to svima da objavi.

Mene je scena odusevila zato sto pokazuje da homofobija UVEK najintenzivnije stize od onih koji sebi (a kamoli drugima) nemaju hrabrosti da priznaju svoju seksualnu opredeljenost.

Tako Pedja, mislim da bi trebalo organizovati kampove za lecenje onih koji ze zalazu za kampove o kojima si ti pisao.

p.s. sto se filma tice izvinjavam se na ovakvom sakacenju - bila mi je bitnija asocijacija na temu


Ja hoću naziv tog filma ako

Ja hoću naziv tog filma ako može...


cek' malo da probam da nadjem

cek' malo da probam da nadjem


Hearts in Atlantis

film

a meni prvo pade na pamet onaj:
this boy's life (1993). de niro i dicaprio..
ima nešto slično, čini mi se..


hvala :))

hvala :))


molim i drugi put :))

molim i drugi put :))


Ne znam čemu tako negativan

Ne znam čemu tako negativan odnos prema "preobraćivanju" homoseksualaca u hetroseksualce.Ljudi koji se osećaju loše zbog svoje homoseksualne orijentacije imaju pravo da to promene ako tako žele.


da i meni je preobracivanje

da i meni je preobracivanje isto super - recimo ja bih bas voleo da mi nokti rastu umesto trepavica, pa da onda 'nokcem' ocima kad citam komentare
zasto bi se ti osecao lose kao homoseksualac?


sta rade heteroseksualci kada se osecaju lose

trknu u red light, kupe viagru ili poseve necakinju?
Ne verujem da im neko predlaze promenu "orijentacije".


Glavno pitanje je ZAŠTO se

Glavno pitanje je ZAŠTO se neko oseća loše zbog svoje orijentacije. Možda zato što konstantno dobija od okoline poruke da je manje vredan zato što je gej.


ah te poruke okoline...

ah te poruke okoline... slusah ivanu zigon sinoc - treba da se volimo, radujemo, bla bla... a kasnije - a ne te perverzije i bolesi gay parade... jebo okolinu


Pa, rekoh

ti ja da je Amsterdam prava opcija. Ovde se izgubio taj osecaj manje vrednosti, jer nema tih poruka od okoline, koje su toliko ochite u nekim drugim zemljama.
Jedan moj drugar iz Rijeke je rekao da se u Hrvatskoj isto tako oseca zbog svoje orijentacije, te da zbog toga izbegava da se vraca u Rijeku.
Odlazi samo zbog majke, da je vidi i shto brzhe nazad u A-dam...ne oseca se chovek nikako dobro tamo:):):)


a'dam

u amsterdamu i holandiji se zaista svi osecaju dobro. svakako da i ovde postoje razne netrpeljivosti - ali ljudi su jako slobodni. posebno predstavnici manjinskih grupa, koje su - kad se sve sabere zapravo velika vecina.


pa, ne bih se bas slozio da

pa, ne bih se bas slozio da smo mi u srbiji slobodni...


Kafice,

ja mislim da je Nikola pod "ovde" mislio na Amsterdam.

Sorry, Nikola, na upadanju!


spasiba dunjica

a, da. u pravu si. sad ima smisla komentar.


ako zamijenis "gej" (u Q. postu)

s "migrant", "izbjeglica", "invalid", cak i "(pre)mlad" ili "zena", sve ostalo ostaje isto.

Treba se imati prilicnu unutarnju snagu i mentalnu i emotivnu stabilnost da se ne bi pokolebali pod pritiskom cesto ponavljanih nakaradnih percepcija okoline.

Primjer: u Njemackoj (opet ja :-) ) je percepcija u javnosti da su mladi muskarci turskog, ali i ruskog, porijekla velika opasnost za zajednicu zbog visokog stepena nasilnistva u toj drustvenoj grupi. Zbog te reputacije su im znatno smanjene sanse za pristup u "bolje" skole, na bolje placena radna mjesta. To, zauzvrat, u tim mladim ljudima izaziva ocaj, gnjev, nasilnistvo, ... I tako Jovo nanovo... Postaju "bad guys" jer im nista drugo ne preostaje. Kakvi god da su, good guys or bad guys - crno im se pise, sve ih se trpa u isti kos. Na kraju, kako kaze moj jaran ŽC iz Zen´ce - donji su.

Hocu reci - kako te "svi" ili svi vide; ako ne znas onako stvarno, u sebi, s pouzdanjem - tko si zapravo, takav na kraju i budes. Sjeb..


To vam je Babicu isto

kao sa devojlkama koje se osecaju lose u vezi sa svojim grudima, velicina, oblik...sta god.
OK, mozda one pokazuju slabost, ali zasto se od svih nas uopste ocekuje da budemo jaki i nesalomivi? Nije njihova greska sto se one osecaju lose (u vezi sa svojim grudima) a svakako nije resenje u odlasku kod hirurga.
Resenje je u tome da ih okolina ohrabri i podrzi da budu onakve kakve ih je Majka Priroda, Kreacija, Bog, zovi kako hoces, stvorio.
Ja na primer imam plave oci.
Ja sam sasvim zadovoljna sa bojom svojih ociju, cela moja porodica ima plave oci. Ali, takodje shvatam da ljude sa plavim ocima cesto shvataju "olako", svetle oci deluju manje prodorno, plavooki ljudi ne mogu da falsifikuju ostrinu pogleda, prodornost onih sa tamnim ocima.
Ovo, na primer, nema nikakve veze sa ostrinom karaktera.
Pogled tamnog oka takodje uvek izgleda strasnije, mi plavooki izgledamo uverljivije kad gledamo naivno, nevino i zaljubljeno.
Opet, nikakve veze sa sustinom ali ....utisci, utisci, ah, ti kobni Utisci.
Ponekad neko sa plavim ocima hoce da pukne od muke sto ne moze da izvede operaciju, nastup, efekat onoga sa sasvim tamnim ocima.
Ja licno nisam ali verujem da ljudi potezu za obojenim kontaktnim socivima, da nije tako, ne bi se prodavala u svakoj apoteci.
I uopste, ako covek moze da utice na svoju gendersku seksualnu orjentaciju, onda bi i hetero muskarci mogli da odluce da nece vise da se bakcu sa zenama (mnogi zapravo mrze zene, to ste valjda videli, nesto im se desilo, nije ih volela mama, nije ih htela prva ljubav...)
i da pomocu terapije predju u gay?
Cula sam od mnogo zena "Uh, dosta mi je, sto nisam lezbejka!".
Moze li to?
Uh, napad logoreje.
Nadam se da sam nekako uspela da prenesem svoju misao.

Olga


Olga, to s bojom ociju

me podsjeca na staru stvar da zene s ravnom, glatkom kosom ceznu za loknama, a loknaste za glatkom kosom. Samo, na srecu, s kosom se to mnogo lakse "regulise".

Nekako, svima nam je trava zelenija na drugoj obali i onaj kolac veci koji je dopao komsiji.


To sa travom je

definitivno tacno.
Velika guza / mala guza: tipican primer. I, ha naravno lokne, frizeri pare na tome mlate.
Ovo sa ocima...pa ipak, juznjake uvek smatraju strastvenijima, ne vidis im zenice kad te gledaju...
Sve to nema veze sa istinom.
Ja na primer mislim da su Englezi strastveniji od Italijana a ne daj boze Srba.
Ja se bavim vizuelnim stvarima, efektima, ako hoces, i cesto razmisljam o tome zasto ovo dozivljavamo ovako a ono onako. Bavim se "utiscima". I ovo za plave ljude mi se cini objektivno ( a ne "travnato").
Onda, cujem i komentare drugih, pa je uvek "plava, nezna, providna" i "plav, metiljav...bla, bla, bla", "nije mi on dobar frajer, suvise je svetao".
Kod nas se uvek za tamne ljude kaze da su "markantni".
Ljudi, svakako kod nas, svetlu put, kosu, oci, povezuju sa slaboscu.
Sto se tice toga, kao i lokni, moja baba je govorila (tj. tako su je citirali, ja je nisam poznavala) "Sto ne mozes sakriti ti istakni".
Bakuta je bila veliki fashion mag, vidi se, po paroli, da je znala "zanat" inside-out.

Olga


E, ova mudrost tvoje bake

treba da udje medju Misli velikih ljudi! Puno vrijedi.


Pa jes'

"le babulenka" je bila lik.
I ne daj boze da bi je neko zvao baka, ona se zvala majkica.
Otisla ja kod frizera, kodsa mi je bujna i dugacka, ali "ni tamo ni 'vamo" dakle, blago talasasta.
Frizerki je otpala ruka a meni glava, ispravljala, ispravljala, sa nekim peglama, fenovima na paru, produktima, dva sata i cudo od racuna.
Posle su se svi divili drugari, muz i ostali, kosa leluja kao da je od plastike, a jedan od njih kaze "Pa ne znam, napravili su ti od puno kose kao da imas mnogo manje kose." Ups.
Onda je pala sitna kisica, vazduh je bio vlazan, u roku od par sati posao se uspostavio uzaludnim.

Olga


Nesvrstana

meni jedno oko zeleno, drugo braon.

A ni kosa mi nije ni ravna ni kovrdžava, većinski kovrdžava sa nekoliko izdajničkih ravnih pramenova.

Noćna mora za statističare.


Covece!

Ja ni u najludjim snovima nisam mogao verovati da takvo ludilo kao kampovi za "izlecenje" homosekualizma postoje. Pa ti ludaci u svojoj ostrascenosti ne kapiraju kakav zlocin cine... odakle ikome ideja da na silu treba nekoga da menja... a jadnichci koji sebe ubede da treba i mogu da se promene, o boze!!!! pa tako se prave psihopate i poremecaji zaista --- zar ne bi moglo nesto da se uradi da se zabrane takvi kampovi?
totalno sam sokiran - kao neki jeftini film mi sve zvuci... uplasio sam se do cega vodi lazni moral
Milos


uopste me ne iznenadjuje

a ne bi me iznenadilo ni da postoje u srbiji, te da su preko spc finansirani iz drzavnog budzeta. glavni vaspitaci bi bili onaj sarmantni gavrilovic, pahomije, ilarion...


Covece!

Ja ni u najludjim snovima nisam mogao verovati da takvo ludilo kao kampovi za "izlecenje" homosekualizma postoje. Pa ti ludaci u svojoj ostrascenosti ne kapiraju kakav zlocin cine... odakle ikome ideja da na silu treba nekoga da menja... a jadnichci koji sebe ubede da treba i mogu da se promene, o boze!!!! pa tako se prave psihopate i poremecaji zaista --- zar ne bi moglo nesto da se uradi da se zabrane takvi kampovi?
totalno sam sokiran - kao neki jeftini film mi sve zvuci... uplasio sam se do cega vodi lazni moral
Milos


Milose,

ni ja.
Zato sam isprepadala autora ni krivog ni duznog sa serijom posalica, sve misleci da je iscupao nesto iz neke sasvim egzoticne vrece.
Kad ono.....
Ispadoh strasno naivna.
Jedino opravdanje mi je sto zivim u zemlji, vec dugo, dugo, koja, mada nije tolerantna koliko nas ubedjuje da jeste, ipak ima civilizovan odnos prema gay fazonu, tu su tolerantni zavidno.
Turisti kazu (he, he, he) da je to zato sto su vecina Engleza, makar pritajeno, gay.
A neki kazu da su vecina Srba, definitivno pritajeno, gay.
Ko ce znati.
Ja sam zensko.
Meni se poveravaju samo deklarisani.
A ovi u Srbiji, kazu, nikako ne ostaju kratkih rukava.
What do you make of that?

Olga


psihopate...

...eto sta su.

meni samo nije jasno kako jedna majka moze tako da vredja i ponizava svoje dete. "sine, ti si prljav, gresan i nenormalan, 'ajde da te mi posaljemo u kamp. onda oni tebi malo bzzt bzzt, a ti nama unucice". bolesno. pa ne bih dala svoje dete u taj kamp ni za svu cokoladu ovog sveta. mislim, ono... gej sin bar nece da mi dovodi u kucu razne kvockice. :)


Neznanje

Bez obzira na to što smo u 21. st. još uvijek vlada ogromno neznanje. Da netko šalje teenagera na promjenu spolnosti je nevjerojatna glupost! Spolnost teenagera je još uvijek fluidna, dezorijentirana, u toj je dobi potpuno noramlno imati i homoseksualna iskustva. Zato ne bih govorio o gay teenagerima, mislim da u tom uzrastu se ne zna je li netko gay ili ne. Općenito, vjerujem u konstitucijsku biseksualnost svih ljudi...


Muka mi je više ...

Muka mi je više od svih koji lamentiraju nad tužnom sudbinom homoseksualaca ...


Firuse,

gornji desni ugao prozora: crtica, kvadratić, iksić.

Klikneš na iksić - i problemi kao rukom odneseni :P

V.


Ljubomoran si jer ne

Ljubomoran si jer ne lamentiraju nad tvojom tužnom sudbinom :P


Xe, xe ...

Ne dragi moj, nisam ljubomoran, samo mi je (malo) muka ...


Pedjice, reagovao si preosetljivo

Sa zakasnjenjem se ukljucujem u ovu diskusiju. Makoliko da cenim misljenja izneta u clanku, kao i neke diskusije blogera, zelim da kazem da ima dosta “ishitrenih misljenja i stavova”. Ni sam naslov nije najbolje srocen, deluje kao samoodbrana kada ste stisnuti uza zid (neko voli da bude stisnut uza zid, a neko ne), dramatizujucim i srceparajucim naslovom: “The Party’s Over: Pedere u logore!” (Queeria, 19 Mart 2007). Ja to vidim stalozenije i mirnije glave. Ti, Pedjice, navodis da su u pitanju sajtovi People Can Change i Positive Alternatives To Homosexuality, nevladinih organizacija koje pružaju podršku muškarcima koji su uspešno odbacili neželjena homoseksualna osećanja i počeli da grade svoj heteroseksualni identitet i heteroseksualni način života; njihova misija je da pomažu ostalim muškarcima koji žele da odbace svoja neželjena homoseksualna osećanja. Pa sta je to strasno sto ima i takvih sajtova! Naime, tacno je da ima NGO odnosno nevladinih organizacija koje se bave ovim o cemu Ti govoris (pogotovu toga ima u SAD), sto je njihovo pravo. O nevladinim organizacijama moze se mnogo govoriti, neke dobro rade, neke bi trebalo zabranjivati shodno zdravoj logici, jer u njihovom bavljenju svim i svacim (od sirenja demokratije i ljudskih prava do obaranja stranih vlada), najcesce pod plastom “zastite ljudskih prava”. Stoga, ako neke zele da rade na tome da “pomognu” gejevima da postanu heteroseksualci, neka ih, neka rade! To sve neko placa, pa neka rade. Naime, ima ne malo homoseksualaca koji su nezadovoljni time sto jesu (daleko od toga da su svi “proud of being gay”), zapravo ima relativno malo “srecnih homoseksualaca”, makoliko se to nekome svidelo ili ne, pokusavajuci da ubedi sebe da “takvih srecnika ima svuda oko nas”. Ovde vec zadiremo u sustinu homoseksualne preferencije, sto je siroko polje. Prema tome, ako neko hoce da odvikava gejeve od toga sto oni jesu, na to se treba nasmejati i ici dalje. Na kraju krajeva, srecom velika vecina ljudi je usmerena heteroseksualno, sto su prirodni i bozji zakoni za produzenje ljudske vrste, a samo je jedna manjina sa istopolnom orijentacijom, koju treba razumeti, ne osporavati ih, ali nikako ne bi se smelo prizeljkivati da oni postanu vecina u drustvu, ukoliko ne bismo zeleli da se ponovi legenda o nestanku Sodome i Gomore. Gejeve, dakle, ne treba progoniti (a ima veoma mnogo zemalja gde su oni progonjeni gore nego zivotinje, odnosno gde su ubijani – pocev od Irana gde vesaju gejeve do SAD i drugih razvijenih zemalja gde povremeno bivaju pronadjeni ubijeni mladi muskarci, gejevi, iz jedinog razloga sto su bili to sto jesu – gejevi, a nekin (nenormalnim i agresivnim) ljudima je to smetalo. Toga ima i bice, to je rizik s kojim gejevi zive, ali je dobro da se svetska javnost sve vise sensibilizuje s njihovim “raison d’etre”, odnosno pravom na postojanje, medju nama, oko nas, ali u relativno malom postotku.
Zanima me sta mislis, Pedja, o misljenjima da “mozda i nema homoseksualnosti, vec ima samo homoseksualnih cinova”. Ovoga puta pomenucu jednog zanimljivog Argentinca. Manuel Puig (1932-1990), pisac i filmofil (posedovao je videoteku sa preko 3.000 filmova). Napisao je vise romana, medju kojima je najpoznatiji “Poljubac zene pauka”, lepa i tragicna prica ljubavi izmedju dvojice muskaraca. Knjiga je prevodjena na mnoge jezike, ukljuciv i srpski. Po knjizi je snimljen i istoimeni film («Poljubac zene pauka», “El beso de la mujer arana”, “Kiss of the Spider Woman”), sa dvojicom poznatih glumaca (William Hurt, koji je dobio Oskara za najbolju musku ulogu koji su bili kandidati za Oskara.Takodje, po romanu je sacinjen i zapazen mjuzikl, dugo izvodjen na famoznom njujorskom Brodveju, a i radjene su pozorisne predstave sirom sveta, ukljucujuci i Beograd. (U Beogradskom dramskom pozoristu, u reziji Egona Savina sa Draganom Nikolicem i Bogdanom Diklicem).
Puig nije krio svoju seksualnu orijentaciju i jednom je izjavio da je “ceo svoj zivot proveo u potrazi za dobrim muzem” (In his later years he complained bitterly of having spent his life in an unsuccessful search for a good husband). Medjutim, on je smatrao da homoseksualnost ne postoji per se, ali da postoje homoseksualni aktovi. Rekao je: “Para mi, la homosexualidad no existe, es una proyeccin de la mente reaccionaria. Quiero decir: hay personas que realizan actos homosexuales, pero sera necessario entender que el sexo no tiene transcendencia, no tiene peso moral. El sexo es como comer, beber, dormir, forma parte de la vida vegetativа y por esto es que no me parece que la identidad deba pasar a travs de la sexualidad. La idea de dar un peso moral al sexo es un crimen cometido hace muchos siglos, se dice que fue un patriarca el que concibi esta monstruosidad para controlar a las mujeres” (Za mene, homoseksualnost ne postoji, u pitanju je izmisljotina reakcionarnih ljudi. Zelim reci: postoje osobe koje vrse homosekualne akte, ali se mora shvatiti da seks nema transcendenciju, nema moralnu tezinu. Seks je potreba kao jedenje, pijenje, spavanje i cni sastavni deo vegetativnog zvota; stoga, smatram da se identitet licnosti ne bi smela kvalifikovati kroz seksualnost. Ideja da se seksu da moralna tezina je zlocin pocinjen pre mnogo vekova; kazu da je tu monstruoznost pocnio neki stariji musarcna kako bi kontrolisao zene). Seks između osoba istog pola je oduvek postojao i postojaće, smatrao je Manuel Puig, uzimajući to kao nešto što je prirodno, dakle nesprečivo, ali termin homoseksualnost je doživljavao kao glupu izmišljotinu onih koji vole da sve u životu definišu.
Idejom da homoseksualnost ne postoji a da postoje osobe istog pola koje obavljaju seksualne odnose, bavili su se i drugi, medju kojima i profesor Misel Fuko (Michel Foucault,1926-1984), koji se naučno bavio proučavanjem seksualnosti, i bonvivan Gor Vidal (Gore Vidal, 1925-), koji se dosta razume u seksualne stvari. M. Fuko kaze: «Naravno, jos uvek ima onih koji smatraju da je homoseksualnost uvek postojala... Takvim naivcima Dover je dao dobru lekciju istorijskog nominalizma. Seksualni odnosi izmedju dve osobe istog pola su jedna stvar. Medjutim, voleti isti pol kao takav, uzivati u njemu, jeste druga stvar, to je citavo iskustvo, sa svojim objektima i svojim vrednostima, sa jednim nacinom postojanja i svesti o njemu kojeg neko ima. To iskustvo je kompleksno, razlicito, poprima razlicite forme. («Reci i pisanja»). G. Vidal ima direktniji pristup: «Ne postoje homoseksualne osobe, postoje jedino homoseksualni cinovi».
Voleo bih da u jednom od narednih blogova cujem Tvoje reakcije na ovo.


Vladimire ti si se baš

Vladimire ti si se baš raspisao, kako te samo nije mrzelo... Pa hajde da ispoštujem tvoju uloženu energiju i da se posvetim odgovorima.

Quote:
Ni sam naslov nije najbolje srocen, deluje kao samoodbrana kada ste stisnuti uza zid (neko voli da bude stisnut uza zid, a neko ne), dramatizujucim i srceparajucim naslovom: “The Party’s Over: Pedere u logore!” (Queeria, 19 Mart 2007).

Naslov ima samo jednu funkciju, da privuče pažnju i ništa više. Ja volim bombastične naslove koji u gomili drugih blogova privuku pažnju.

Quote:
Pa sta je to strasno sto ima i takvih sajtova!

Pa s jedne strane nije ništa strašno, svako ima pravo da sa svojim životom radi šta god želi, ali... Slažem se da je veliki broj homoseksualaca nesrećan, a to je mahom izazvano time što nisu prihvaćeni od okoline i porodice, naravno tu postoji i autohomofobija i gađenje prema samom sebi, jer biti peder je, hteli mi to da priznamo ili ne, nešto sramotno (tako se to od većine percipira). E na tom osećaju nelagodnosti sa sopstvenom seksualnom orijentacijom ove NVO profitiraju... Ja to stavljam u domen Kleopatra, Vidovita Zorka koje pomažu ljudima raznim melemima i amajlijama.

Quote:
Na kraju krajeva, srecom velika vecina ljudi je usmerena heteroseksualno, sto su prirodni i bozji zakoni za produzenje ljudske vrste

Hm, na sreću?!?! Pa produženje ljudske vrste više nema nikakve veze sa heteroseksualnošću. Za pravljenje dece treba minimum muškarac komada 1 i žena komada 1. Ne, preformulisaću. Za pravljenje dece treba zdrava sperma i žena. Ovo što si napisao je u direktnoj koaliziji s onim što tvrdi Manuel Puig.

Quote:
Zanima me sta mislis, Pedja, o misljenjima da “mozda i nema homoseksualnosti, vec ima samo homoseksualnih cinova”.

Meni je to svođenje samo na seksualne odnose i ja takav stav ne mogu da podržim. On pored toga što ne veruje da postoji homoseksualnost, ne veruje da postoji ni heteroseksualnost ni biseksualnost. Ne mogu da podržim tu svedenost samo na seksualni čin.