Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Braćo Rusi, ako boga znate...

...pomagajte!

Evo već dva dana se mučim, da l' da vas molim, šta da radim...Nešto ne volim da molim, naročito države nikad ništa molila nisam, a sad prosto ne mogu da izdržim, to je jače od mene...Pre dva dana se pojavila izjava Tome Nikolića. Kaže da ako Rusija ne da veto na Ahtisarijev plan, on odlazi...za njega više neće biti mesta u politici i javnom životu...kaže, da ako vi ne date veto, ode on u svoje selo.

Braćo Rusi, evo molim vas, dr'žte taj veto u džepu, ne dajte ga...neće se valjda Toma popišmaniti, otići će. Nisu radikali baš od reči, tako i Vučić obećavao, pa ništa...al' k'o velim kad' neko, ovako k'o Toma, uceni toliku državu lično, zadaviće se, ako proba toliku reč da pojede.

Je l' bi mogli vi to meni da učinite? Evo, ja otkad znam za sebe, mnogo vas volim. Moj tata je bio zadrti antikomunista, ali je stalno ponavljao da ne može jedna pogrešna ideologija da pokvari sve lepo i dobro što je dao tako veliki narod, kao vi. Zato su svi učili engleski, a mene tata upisao u "ruski" razred. Na takmičenju u znanju ruskog jezika sam osvojila odlično drugo mesto u Beogradu, kategorija sedmih razreda. Dobila sam Turgenjeva. Pobedio me neki što je godinama živeo u SSSR-u. Nesportski. Govorio moj tata da smo svi mi Sloveni, da smo braća, da smo jednom-nekad došli iz vaših krajeva...i vodio me na vaš štand na sajmovima knjiga...tamo naravno deca bila retka pojava, pa su me uvek okitili značkama i poklanjali mi slikovnice.

Meni je detinjstvo crtao Bilibin, veliki Ivan Jakovljevič. Učila sam da crtam precrtavajući pečurčice i jagode pod Vasilisom Prekrasnom, a i one bube tvrdokrile. Od knjiga sa bajkama iz celog sveta, onih što su imale pola lanene korice, ja sam najviše volela Uralske bajke, o malahitu i Zmijskoj kraljici. Na ruskom sam čitala bajke o caru Saltanu i zlatnom petliću. Baba Jagina kućica, na jednoj, kokošijoj nožici, mi uterivala noćnu stravu.

Nisam ja za drečanje na mitinzima i ma'nito prozivanje "majke Rusije"...otkud majka... ja računam više mi dodje kao neka tetka, al' ni to ne znači da mi nije mnogo poklonila.Evo, ja i sad u po' noći znam da izrecitujem Jesenjinovu "Brezu". Nigde ne cakli sneg tako, kao u njoj. I Puškinove pesme o zapadnim Slovenima, o nama, o Kara Đorđu i strašnu pesmu o vukodlaku. Umem iz mesta da izrecitujem "Buru", onu koja je tako nervirala Bulgakovljevog Bezdomnog...A gospodin, veliki Majstor, Bulgakov se kod mene gura na prvom mestu sa gospodinom Antonom Pavlovičem Čehovim, koji sada sigurno sedi u nekom nebeskom miru, sa zasluženom kapicom, na kojoj je izvezeno veliko, zlatno slovo M.

I sad kad mi neko kaže da život gledam kao u ruskom romanu, ja šta ću, nego da se složim...Toliko sam se načitala vaših Majstora, da mi se breze samo ljuljaju pred očima...i Ščedrina i Leonova i Pasternaka...mene je na pola godine, sa časova književnosti, izbacila profesorka u gimnaziji...stigli na red "Rat i mir" , "Tihi Don", "Braća Karamazovi" i ostala braća Rusi...ko to onako veliko da pročita, sem mene nenormalne...onda mene razred nagovori da se javim, svi dremaju, a ja držim predavanje o Aksinji, koja zapliće nogama, pod teškom obramicom...i tako, sve dok profanka nije provalila da ja imam deset ocena, a ostali ni jednu...zaključila mi pet i izbacila me...

Neka kaže ko šta hoće, ali nema bolje poezije od proze Majstora Bulgakova..."U belom plaštu s postavom boje krvi, šepavim konjaničkim korakom, u rano jutro četrnaestog dana prolećnog meseca nisana..." Kako bi iko odoleo opisu olujne pomrčine, kada se "...sa neba spustio bezdan i potopio krilate bogove...Nestao je Jerušalaim - veliki grad, kao da ga nikada nije bilo na svetu..." I ko može da kaže da po ovom svetu i dan danas ne hodaju Anuške, ne prosipaju zejtin po šinama i ludom glavom, nedokazanom, ne prave požare...i nepopravljiva pseća srca i jaja iz kojih se izležu, umesto pilića, strašne zmije...dok i dalje cveta zvezdasti osip sifilisa i zavija mećava kao vuk.

Mogla bih ja još...makar me i vi izbacili sa časa...nego, ja eto sve nešto mislim, bi li vi sad meni, braćo Rusi učinili uslugu i poslali Tomu u njegovo selo...nek' bar jednom plati račun, nek' održi reč...Bi li vi to meni učinili? Ovo sa Kosovom su mučna posla, znate i vi...prodali su ga odavno, potpisali, otpisali, prokockali kao da je tuđe...sad samo dižu prašinu...pa k'o velim bar neka korist ako može...Bi li vi braćo Rusi držali ruku u džepu? Nek' se vidi u šta su se galamdžije kockale i šta su prokockale, mašući zarđalim kašikama u zadimljenom bircuzu...neka plate svoje račune. Evo, a ja ću i dalje da slavim Majstor Bulgakova, velikog Doktora Čehova, Vojnoviča i ostale velike Majstore velikog naroda.

"Laže on, laže! O, bogovi, kako laže!" (Ivan Nikolajevič, "Majstor i Margarita")

 

 

 


Jao, Jelice, kad bi vredelo

u rusku crkvu bih otisao. Svecu da upalim, da se skruseno pomolim. Ali, Toma je neverni Toma, obecavao je on povlacenje i ako izgubi od Tadica - ali porece. Pa, kovelim, greota da arcim svecu.


Ja računam

nije se šaliti sa tetka Rusijom...valjalo bi ipak podeblju sveću pripaliti, u crkvici Aleksandra Nevskog, recimo...


ma, pali sveću, bre.


Елице

ти мои герои

деян


Samo sam te

čekala :)))


преведи

ово на русски па прати дипломатским путевима у кремљ


Eh, prevešće oni

i bez mene i poslaće Kuda treba, ne sumnjam ;)


podseti me

jelice na uralske bajke, kameni cvet. ostala mi ta knjiga sa lanenima koricama kod kuce, moracu da donesem.


Dejane,

ja je negde zagubila u seljenjima, srce me boli...ali sam našla u antikvarnici knjigu P.P.Bažova, Uralske bajke, napisane po Kamenom cvetu, bar neka uteha...je l' se sećaš majstora Danila, koga je odvela Zmijska kraljica i njegove verenice, Katje Mertvjakove? I srebrnog kopitašca?


ja sam ti se kao

klinac mnogo sekirao oko tog danila, kakva je ispao budala i kako je naseo na cari vesticine.

A inace u poslednje vreme imam vise kontakata s Rusima nego ikada. Imamo kucnjaka Ruskinju. Divna zena, lice joj ko sestarom opisano, oci goluboje, kilnici je obozavaju, u Ûkrajini je bila vaspitacica u obdanistu. Vec se prijavila da farba jaja s decom za Uskrs.
Dodjem kuci a ona pegla i slusa Betovena, kad pustis Cajkovskog ona prepozna - kaze - Mars slave, to je cajkovski napisao kada ste vi Srbi pobedili Turke. a ovo je kaze, Krcko orascis. Ja bez reci.
Pre nekoliko nedelja mi se zalomilo da prevodim libreta opera - jevgenije onjegin i boris godunov, ponesto nisam razumeo, pitam je a ona ne samo sto zna da prevede nego zna pricu, zna ko je bio godunov, zna sve o puskinu.

ali zato sto kuva, strava i uzas, samo uz litar votke mozes one splacine da pojedes, krompir i kupus, to je to. smeje se lucija, kaze, ne moze i intelektualka i kuvarica.
imali su ti komunisti skolski sistem, cudo jedno.


A ja

sam mnogo volela Katju...kad je ona počela da pravi nakit i ukrase, kao Danilo, pa svi mislili da je ukrala...
A ovo drugo, Lucija ima pravo, ne mož' sve...


Skolski sistem ...

...cudo jedno...pa su iz sistema bezali u poeziju ili u vodku.


blago vama

blago vama, gde ste je nasli!? Fakat za komunisticke (socijalisticke) skole... Voleo bih da svet koji je pokupio najolje od oba sistema. Nazalost, deluje mi da smo krenuli ka svetu koje ce da pokupi *najgore* od oba sistema :(


Jelka

ja sam napamet zanala "Sneznu kraljicu", a Pastir Kostja je moj alter ego. Jel dovoljno, il' josh da se shlihtam Rusima ?


Mnogo je samo

kad biju...dakle, za mene je Snežna kraljica, neosnovano, ali ipak ruska...naročito onaj patuljak, koji na početku zavrti šareni kišobran...


hehe snežna kraljica

i deca sa neobično slovenskim imenima tipa Kaj i Gerda? :))

A patuljak sa kišobranom - čista slovenska duša, zvana Ole :)

Dajte da ne preterujemo sa rusofilstvom večeras - jes' ti baš super ovaj tekst, Jelice, ali znaš da ne volim kad mi diraju u matj radnaju, Dansku ;)

V.


Vucko,

dobro sam se nasmijala sa Snjeznom kraljicom i rusko-literarnim hegemonizmom.

Nego, gledala sam skoro film Snjezna kraljica, FINSKI. Pravo da se djeca, a i odrasli, slede. K´o Kajevo srce.


Finska je uvek bila deo Rusije,

samo im ne priznaju.


Ha, nix fršten

Snježnu kraljicu je napisao Hans Christian Andersen, Danac. Film po istoimenoj knjizi napravili prije 15-tak godina Finci.

Sigurna sam da bi se Fincima bas, bas dopala ova izjava o "uvijek dio Rusije, samo im ne priznaju".


Alternativno,

što se tiče jačine reakcije, treba im sugerisati da su oduvek bili deo Švedske, ali to neće da priznaju - pa testirati od čega više podivljaju :)

Inače mi kažemo "pije kao Rus" - a ako dobro shvatam, Rusi kažu "pije kao Finac" - što severnije, to veći procenat alkohola u krvi...

V.


Da, to sa Švedima pali

u Danskoj, Finskoj, Norveškoj, ... gdje se još pojavljuje kao službeni jezik (Finska i Norveška, mislim).

A ono o piću, ja čula "pije ko Poljak". I odgovorno tvrdim da je poljska votka jača ;-) Ja mislim, što sjevernije - više mraka (bukvalno) - šta da radi čuvjek?


Tradicionalna

komšijska ljubav...kao i svugde uostalom.


Finska...

kažu da je introvertan Finac onaj koji gleda u svoje cipele, a ekstrovertan onaj koji gleda u tvoje...

Inače je Snedronningen obrađena i na Hallmark kanalu pre nekoliko godina, Bridget Fonda u naslovnoj ulozi izgleda tako da bih se rado menjao sa Kajem ;)


Chupacabra,

ja to za Finsku i Ruse samo kazem da plasim Ahtisarija, ako cita:))


I da

posthumno obraduješ čika Aleksandra Nevskog :)


Ekstrovertni i introvertni Finac

nije isto što i eks i intro Laponac. Oni im dižu dobrano prosjek ekstrovertnosti ;-)


Kad smo kod Snežne kraljice,

a je l' znate da je ona, tako lepa pesma Darka R. "U širokom svijetu" u stvari song iz pozorišne predstave Snežna kraljica...to peva Gerti kada dolazi jesen, a ona još nije našla Kaja...u njoj su i još ove dve krasne pesme

Đavo

Crn sam đavo
Lica čista
Iz mog oka
mjesec blista

Vješte ruke
Vreli skuti

Svijet o meni još će čuti

Tko već znade
neka šuti

Bijeli svijete
Božjih boja
Varljiva je slika tvoja
Da istinu čovjek vidi
Počeo bi da se stidi

Zato mi je na um palo
đavolje ogledalo.
i

Vražje staklo

Rasprslo se vražje staklo
Negdje iznad ovog svijeta
Zrnca sitnija od pijeska
Raznio je hladni vjetar

Kom padne taj trun u oko
Prazne slike samo gleda
A srce u koje uđe
Pretvori u komad leda
Pretvori u komad leda
Pretvori u komad leda

Malo trolovanja na rodjenom blogu...


Izvinjavam se,

malo sam nestala...nije domaćički...al' tračarenje sa Bgd je tako slatko :)
Vučko, pa zato sam i napisala "neosnovano", znam i ja da ta kraljica nije njihova, nije to nikad bilo sporno...ali smo se nagledali onog ruskog crtanog, malo, malo, pa su nam ga zavrteli...


Ma svi ste vi isti

Koštunica, ti... držite narod u zabludi o Rusima...

"a nisu jabuke bile male,nego 'Micurinke',ovolike!"

:P


Ja sam

naročito ista ;)
A šta Rus zna da napravi...iiiii...


iiiii... yoga


na ruski nacin



Sta Rus moze da napravi...

...naprimer..najveci mikrocip na svetu.


Bebo

Nije dovoljno. Moraš reći da voliš "Majstora i Margaritu".


I ono "Brebo" je super.

Skraceno od "Bre Bebo":)


nsarski

haha...i tako je beba previše..
Sta ću kad sam smoto.


Grofe

Pa volim. Volim i ceo Ruski umetnichki eksperiment. Volim jos i Visockog, Tarkovskog brata mu Konchalovskog i oca im pesnika Takrovskog..nastavice se, ako nije dovoljno :)


..takodje

..pozz za ruski blues


Za J i JJ od J

Za Jelicu:

"Upravo me je pregazio tramvaj na Patrijaršijskim ribnjacima. Pogreb u petak u tri sata. Dođi. Berlioz." (MiM)

Za JJBebu:

konji

Za obe:
"Bloggers Herz"


Fala Lektorko moja :))


bio je zgodan dasa, nema shta


Bebooo, kakav super tip!

Tek sad kapiram neke njegove tekstove...


Vladimir Visocki je bio

Vladimir Visocki je bio pesnik, glimac, muzz franscuske glumice Ane Karine, chini mi se, super lik. Nekada sam, mada na sasvim drugu foru, volela da slusham i stihove Bulata Okudzave koje je govorio takodje uz dzitru, ali mi ga je Bora Chorba uspeshno ogadio :))


Volim i jednog i drugog.

I imam. I slušam. Ma, šta će nam Čorba gaditi, nesretnik? Ja i ne znam da on postoji. Ako sam nekad i znala, zaboravila sam.

Sviđa mi se što ti, za razliku od većine koji na neki isključiv način vole jazz & rokenrol - razumeš i ove druge stvari, koje nisu anglosaxo. Hahaha, a sviđa mi se jer taj kvalitet prepoznajem i kod sebe. o)))

Kunoć, draga, sutra će biti novog belaja. Treba sna.


O, pa ja ti chitam i slusha

O, pa ja ti chitam i slusha sve. Imam muziku za svaku priliku, sve me zanima...a Rusi, pa zar to nisu nasha braca? :)) Ku'noc mila.


JJ Bebo

Visocki je bio muz Marine Vladi, francuske glumice ruskog porekla. Tri sestre Poljakov, od kojih je jedna Marina Vladi.
Inace, kada je Visocki umro, citava se Moskva digla na noge i ispratila ga uprkos sistemu koji ga je srozao. Njegova sahrana je bila tiha, gradjanska neposlusnost.


Jelena

Tako je Jelena, ja znam da je bila jedna poznata glumica. :)Bilo je davno, a ja malo mladja ....super shto si se setila. Hvala , mislim da je lepo da se setimo svih kul faca - ovo je jedan kosmopolitski blog. Stay cool :))


Hvala draga Lektorko,

za uzvrat mogu samo da ti ponudim nerashlađeni sok od kajsije, koji klobuča bogatom žutom penom i miriše na berbernicu.
Stižem sa Jalte. Bačena hipnozom.


eeeee... to bi bilo lepo,

eeeee... to bi bilo lepo, kad bi se obistinilo. ali, slaba vajda - radikali nikad nisu imali taj prelaz iz reci u dela (jesu u nedela)


joooooooooooj

hajde da se pridruzim molitvi ... Ne treba gubiti nadu!!!

P.S. mnogo lep ... kako bih ga nazvala ... apel!?

:)


Pridružujem se:

što neko ovde reče, braćo Rusi, pri glasanju zadržite ruke u džepovima.
Nisam vernik, ali evo zbog sujeverja :)

"Отче наш, иже јеси на небесјех, да свјатитсја имја Твоје, да приидет царствије Твоје, да будет воља Твоја, јако на небеси и на земљи..."

Ne znam šta mi je ali imam (pred)osećaj da će, kao opcija, isplivati nešto TREĆE.
I taj mi predosećaj sluti na nešto ružno. :(

P.S.: Enivej, onaj vadikal NEĆE održati reč, čak i ako bude ispunjen "uslov".


Naravno,

da nece, eno ga raspricao se...trazi da radikal predsedava Skupstinom Srbije...Mada bismo svi voleli da odeeeeeeeeee tamoooooooooo dalekoooooooooooooo. A mozda emigrira u Rusiju?! Jupiiiiiii ako se to desi...


bilo bi lepo da se i ti

bilo bi lepo da se i ti nadjes u nevolji ,a da te neko samo gleda zarad koristi onog koji ti otima stan auto tasnu.


Jelice..o)

...Uvek razlikujem bar dve Rusije. Jedna je ona velike književnosti, slikarstva i muzike, a druga ona politička, odvratna, mračna, krvava, nasilna i teška. Između ova dva pola je život običnih ljudi, i to bi mogla biti ta treća.
Četvrta je ona, kojom ovi naši politički mamlazi zamlaćuju puk, a koju je najbolje opisao poštar iz mog kraja, pokojni čika Dule...
Taj čika Dule nije voleo Ruse, i uzbuđivao se samo i onda kad bi ih neko hvalio. Naročito ga je iritiralo društvo ispred lokalne samousluge, koje je cevčilo pivo, sedeći na gajbama i u vreme bombardovanja širilo glasine kako Rusi samo što nisu stigli, dovezli neko silno oružije i razne bedastoće. Čika Dule bi im tada prišao i pozvao se na svoje dugogdišnje iskustvo poštanskog dostavljača i nepogrešivo precizno izgovarao sadržaj koji sam sto puta čuo...-A, ne.kakvi Rusi. četrdeset godina sam ja u ovom kvartu nosio razne pošiljke. Dolazilo je svašta, ogroman broj velikih i malih paketa. Ali niko ga iz Moskve nije dobio.-
Nakon toga bi se povlačio, a rusofili ostajali ćutke, zaustavljeni u svom glupavom brbljanju.


tacno da postoje dve Rusije...

...minimum...........
I dalje nije losh ta zemlja u kojoj mozes da kupis jeftino knjigu


Drago

Šta misliš odakle takva polarizovanost.
Da te pitam..
Nekad davno radio sam preko Studentske zadruge kao lučki radnik. Brodovi iz Rusije dovozili su žito.
Rusi, pijani mornari, recitovali su Jesenjina.
To me fasciniralo. Koji bi naš pijani fizikalac recitovao Djuru Jakšića?
Da li je to ispreplitanje kulturnog i primitivnog, pravilo, ili izuzetak u Rusiji.


Pravilo je da su pijani ili bar

da posle 10h svaki drugi bacuska nosi otvorenu konzervu u ruci ma gde se nalazio. onda je baca tamo gde se zatekne.
to mogu ako smem i ja da posvedocim.
A ovo drugo na mom uzorku nije zapazeno.


ne razumem ???

mornar + fizikalac = primitivan ???

Mozda je Rusima Jesenjin, kao Crnogorcima Njegosh, pa i "primitivni mornar fizikalac" zna da ga recituje!?


Možda dobro prolazi kod

Možda dobro prolazi kod udvaranja Ruskinjama & ostalim snašama koje sreću usput pa... :)


edi-va

Nije mornar primitivan što je mornar, nego što je raspojasano pijan...bio.


eeee sad,

znachi ja kad sam pijana (a desi se i to ponekad) ... ma necu da zakljuchim po toj logici.


Ha, grofe...

..ko će to znati. Ima tamo nešto u šta je ugrađena "greška". Mornari recituju Jesenjina...neverovatna slika..o) Možda su mornari po kazni, studenti na društveno korisnom radu.o)
No, ima tamo ona logika ikone i sekire. Na zidu ikona, a ispod nje sekira. I ako ne ide ikonom ide sekirom. Eliminisan čitav onaj humani prostor i nemogućnost ljudima da učestvuju u procesu odlučivanja. Postoji car i na drugoj strani postoji bunt.
Tamo ljudski život ne znači ništa u realnom životu, ali je do tančina ispisan u umetnosti. Prosto, sve što valja prebačeno je iz realnosti u tu sferu.
Pogledaj samo koliko im nestane rudara, koliko padne aviona, koliko se ljudi otruje alkoholom...
A onda, na drugoj strani imaš hor donskih kozaka. Pustim to i meni koji nemam nikakvoga religijskoga iskustva se učini da će bog sići i sesti tu negde preko puta mene.
Ne znam grofe...
No znam da me ovi naši rusofili, što zaluđeni, što isfolirani, nerviraju do bola.


jos bolji dokaz

u prilog relativnosti zivota, bolji od svih nestalih rudara, palih aviona i otrovanih alkosa, je nacin na koji diluju sa terorizmom - upadnu i pobiju sve, i teroriste i taoce, uzrast i pol nebitan.

ubedljivo najruznija narodska kategorija, kao i kod nas, kao i svuda, uostalom - nouveau riche.


Moskva je svetska metropola

nouveau riche


Da,

grad sa najvecim brojem Milijardera - 25!




A za nostalgicne rusofile,

A za nostalgicne rusofile, evo jedne fotke iz doba carske Rusije:


Ova se zove

"Lenjin u Finskoj"


Je l' ovo Raspućin?

Kažu da su ga na ruski dvor dovele crnogorske princeze, kao vraca (lekara)!!!


Ne, to je N. Krupskaja,

dok je Lenjin bio u Finskoj...


Kažu...

da je pornografija u stvari bila "Killer app" za fotografiju, što bi rekli u IT-u.

Nije loš bio provod u toj carskoj Rusiji, a?


Nije loše ako je ovo provod.

Ali ako je ovo seks, onda je baja u totalno lošoj poziciji. Neće se taj ovako leba najesti...


Ali zar nije sexy

u ovim čizmama i dugim gaćama? Koja bi ga odbila? :P

A osim toga, možda čovek ima teleskopski nišan...

V.


A i ona

ima šiške ispod miške, kompletira se sa bradom...nego on je kratak za ovu ideju...jedino ako se nije pobrk'o sa slonom...iju...šta mi bi...žena, majka...tu sa vama...c,c,c...


A brada...

... sa ovom bradom izgleda kao praško :)

V.


ma,

kakve veze ima. I to je tema za odrasle, pogotovu u ove kasne sate...


Ne znam dal je teleskopski

al da ima nestvarno duge noge, što jes-jes.


Ja mislim da su

mu upravo te duge noge smetnja...


Imas mail

koji ceka da ga preuzmes..a za noge, ma mani noge...da ne ulazim u detalje!!!


Preuzela mail

i napisala odgovor...'de ono stadosmo, kako reče? Kod detalja?...


Kako se kazze na slovenackom

"veccih detalja"...hahahah!
Jadna deca..pored take majke!


Pri večjih detajlih...

...što bi rekli braća Slovenci...samo ti tako, dovešću ti ja ovo moje (jedno od) "jadno" dete, da vidiš kako može da se odgaji planina...a mogla bih i onog mladjeg, da ti malo fudbalom zaore travnjak ;)


Ti to kao u filmu "Ko to tamo peva"

decooooooooooooooo..Bushi,,,,decoooooooooooooo..
Pa sad mogu i ja tebi da dodam moje dvoje i oanko nikad nisu bili u Slo...A sto se travnjaka tice.,..dobro si me podsetila,...valjalo bi kad bi se zaoralo...malo...kolko korova niklooooooooo...Odoh kucci....pa do sutra...prekid..kao sto znas od kuce se ne javljam...Samo gledam u travnjak i gruckam kolacice sa visnjama...naravno cokoladne!!!
Hehehehh..
Poz
Zlobnik


ako, ako...

neka, neka...izabraću ti zeta sa takvom majkom da iz kuće ni izlaziti nećeš, depiliraćeš travnjak pincetom, ne bi li imao izgovor da ne izađeš iz dvorišta...vidimo se sutra...zagrcnu li se ti to višnjom...biće učinilo mi se ...pazi kako to žvaćeš, je l' znaš da čokolada goji?


Hahahah ne brini

a i zasadio sam visnju koliko da sedis na tremu i gledas kako zri a ja cu da ih stavljam u cokoladu..kad odes...u Slo!
A sto se prije tice...hm...ma nek dodje.pa cemo da vidimo dal ce da radi pinceta il vosak...mislim za depilaciju
Uh koliko se vode pije posle slatkisha!!!!


Krasici,

you missed the point. Ne pokusava on da jede leba, no mu se klizau opanci. (Ne sme da se nagne).


Hahaha, taj rad, znači!

Jer, gledam, nije mi logično. o)))


Zoks

Pa kakav je to car? Caru spale gace :)))A vid' carice? Stavila ruke pod glavu, ni da mrdne :))


Pa zato je carica,

da ne mora da mrdne...a on se samo podupro, da ne padne...


Pa, prica se...

da je Raspucin imao sa cime da se pohvali, tako da ova poza odgovara pricama :)


Eh, draga

nemojmo baš preterivati, pa i on je bio samo čovek, a ne podmornica...


Pa ako je sve tako kako ti

Pa ako je sve tako kako ti kazesh Jelice, onda je stavrno charobnjak :)


Pa jes'

al' će onda ona morati jako da uključi maštu.


Jelice..o)

..sve mi se čini da je tu bilo O : O...o)))


ja da vam kazem,

ovde sve ludo. od jelice, pa nadalje.

smejem se celo jutro.


Pa dobro jutro,

još malo i laku noć...a između plavi đavolak mi kida živce.


bez naslova

Je l' neko cuo psovku: 'bem te u kolena vrljava?
Mozda datira iz ovih vremena:)


Da,eeee...

...možda je baš to bio trend..o)


Drago ja

ipak mislim da je trend u šiškama pod miškama i ostalom žbunju...


Ma obilje trendova...

....čist naturalizam.o) Kao kod Zole.o)


Jao Drago

i njega mnogo volem, a i njegovog uzora Gija.


i ovo


Drago,

nismo ni mi njima nikad ništa slali...al' sam ja nekako zapamtila po onim dečijim novinama, od Zabavnika na dalje, koliko je bilo poziva za druženje i razmenu značaka "volim sve što vole mladi" iz Harkova...


Ma, znam ..o)

...da nismo, Jelice. Nego sam hteo da ispričam taj jedan životni treptaj.
A "volim sve što vole mladi", naravno..o) Imam i sada negde značku na kojoj su Lenjin, Marks i Engels zajedno.o)


Au druže,

to mora da je goblen, a ne značka :)


" U velikim narodima, geniju

" U velikim narodima, geniju se gnezdo vije," Njegos! To apropo one prve Rusije koju volimo.


Jel ono beše Njegoš

Jel ono beše Njegoš svojevremeno kukao kako je "Bog visoko a Rusija daleko"...? Znači, nismo se opasuljili odonda. Što se Tome tiče, lepo je što ti je dao temu za ovaj post, Jelice, ali ništa od svega toga... ispašće dupli mućak, ni veta ni baj-baj Tomo...


Ja k'o velim

da probam...


zeznula si me skroz

pisao sam veceras blog na ovu temu ali si me sa ovim skenjala.
upravo sam pisao o onoj drugoj Rusiji koja je sada na povrsini a koja nam se namece kao model.
Nece oni nama nuditi Bulgakova, Cehova, Gazdanova &co, nama se nude modeli poput Putina, Medvedeva, Jurija Luskova & co.
Nudi nam se model posrnulog drustva u zamenu za sacicu trzista i PR-a da eto ima jos uvek zemalja u svetu koje se okrecu Rusiji.
Zato ljudi, gasite svece ako razuma imate. Nije zlato sve sto sija pa makar dolazilo i iz zemlje pisaca i pijanista.
Sada ne znam da li ima smisla da objavim svoju pljuvacinu, ali eto videcu kada ovo tvoje malo splasne.


Pa naravno da Rusija nije

Pa naravno da Rusija nije više zemlja Bulgakova, Čehova & co. - oni su odavno mrtvi :)
Pljujte vi slobodno po ovoj drugoj Rusiji, po Putinu & co. - mnogo će da se potresu. Mare oni za vas kao i za ove što traže od njih veto.


Eh Mrave,

Rusija ni u vreme Bulgakova nije bila zemlja Bulgakova...


OK, OK, Rusija je oduvek

OK, OK, Rusija je oduvek bila "tamnica naroda". Happy now?


Ja sam za pljuvačinu

i za stihove. Moze i vodka. Pa kud puklo.


Ja sam...

..i za votku i za stihove, pa onda to zajedno:):):)


da se pljuje, jasta!

sta god, samo da se pljuje!


Rusi su najnačitanija nacija na svetu...

prica se da im je za vreme Staljina jedina zabava bila citanje, pa otuda verovatno i da pijani mornari recituju Jesenjinove ili Puskinove pesme... I ja palim svecu da ode Toma, ali se plasim da je samo marketinski trik jer nemojmo da zaboravimo da su Radikali tradicionalno najobavesteniji...Ako Rusi ne stave veto, mozda su se dogovorili da to uradi neka druga clanica Saveta bezbednosti :) pa da rezultat bude isti i kao da jesu...Uostalom, odluka je doneta, pa sad kako bude...


Carobnice,

pa to ja i kažem...da Rusi ne daju veto, pa da Toma održi obećanje i ode.


Moja pokojna majka, kao i

Moja pokojna majka, kao i mnogi iz njene generacije, verovase u Ruse oslobodioce od Nemaca, blagostanje koje ce sloboda doneti....medjutim, pricala mi je kako je njen prvi susret sa oslobodiocima u Beogradu, pricam o IIsv. ratu, naravno, bio susret sa polu-golim, pijanim ruskim vojnicima koji su pili sta god da im se naslo pod rukom. Nosila je vodu i hranu zajedno sa svojom strinom koja je bila Ruskinja, iz "one Rusije", pre "slobode." I neverovatno kako su se moji roditelji, na pomen Rusije, kada cuju pesme, o literaturi ne moram ni da pricam, uvek rasplakali. Ja pitam-a zasto bre ljudi, a oni-ma to samo od sebe....Ja sam isto tako bivala povremeno sentimentalna od ruskog u skoli od petog osnovne, do cetvrtog gimnazije. Obozavala sam nastavnicu ruskog,Jelisavetu, u skoli, kao mala, a i razrednu,profesorku ruskog, kasnije kao gimnazijalac. I tako usadise u meni rusofilski sentiment. E to je ona "jedna Rusija," a sada ona druga koja je u meni izazivala uzas, od maminih prica, preko Ceha koje sam sretala kao mala na moru, koji su kao izbeglice dolazili u Jugoslaviju zbog najezde ruske artiljerije i tenkova iz "one druge Rusije," a kada su se prvi put usudili da zucnu( mozda ne prvi put). A onda u Americi upoznam Japanca koji kad god se napije peva Polusko polje sa suzama u ocima. Ja ga pitah zasto, a on mi kaze kako su Japanci sentimentalni. Zacudim se silno. Prijatelji Rusi, duse od ljudi. Ruski, posle toliko godina ucenja ko ne bi, izgovaram kao Ruskinja. Ipak, nadam se odlasku Tome Nikolica u selo, kao i nekih drugih koji ce, ili u Kostunice, ili na neko drugo mesto, nije ni vazno; svi zajedno u zaborav. A vampiri proslosti, neka se nikada vise ne povampiruju i neka svane jedanput. Mnogo je mracno u poslednje vreme.


Što zeznula Dejane,

pa okači i ti svoj, nije sporno...ja nemam ništa protiv "kontra-blogova"...uostalom, sumnjam i da bi imao čemu da se u mom blogu protiviš...ja samo molim braću Ruse da ne daju veto, pa da se Toma samo-fwd u selo...Ja im i ne tražim modele, niti mi se sviđaju takvi modeli, niti im tražim da mi išta nude...ono o čemu sam ja pisala je nesporno dobro i zlata vredno...a svećice se pale za molbu, da mi maknu Tomu...ako veto košta, a koštaće, onda bi ovo trebalo da je za dž, a tol'ki sevap.


Cool

rasporedicemo se, potrajace ovo.
Sorry naravno da je sve OK, nesto se cimnem cim krenemo korak u onom pravcu.
Ne bih da nam Rusi cine pa makar i Toma ostao u sedlu.
Oteracemo ga sami ako zasluzimo.


Važi šefe,

raspoređivanje...ja ću da recitujem i odvlačim pažnju, a ti im pridži s' ledža...


Sve vidim kako ga teramo...

Sve vidim kako ga teramo... ubi se jadan od muke!


Россия...

Toliko asocijacija literarne prirode...

"Breza" jeste sjajna, ali je meni još bolja ona kratka i neverovatna Sergejeva:

Снежная замять крутит бойко,
По полю мчится чужая тройка.

Мчится на тройке чужая младость.
Где мое счастье? Где моя радость?

Все укатилось под вихрем бойким
Вот на такой же бешеной тройке.

Tomas Man nije bez razloga tvrdio da je ruski jezik toliko mek i divan, "bez kostiju".

Autor po čijem fenomenalnom romanu sam uzeo nik ispričao je, mislim baš u "Levitanu", onu anegdotu o nepredvidivoj prirodi Lava Nikolajeviča-Šetaju se, Tolstojevim imanjem,Lav Nikolajevič, Anton Pavlovič i Aleksej Maksimovič(aka Gorki).Duboko udubljeni u pitanja literature , politike i drugih bitnih stvari, ne primećuju koliko vreme brzo prolazi...Odjednom Lav Nikolajevič zastane, lupi Antona Pavloviča po leđima i pita ga, nimalo visokim stilom:Fu..te li često, Antone Pavloviču?
Čehov se zacrveni, onako nežna i sentimentalna duša i jedva nekako uspe da odgovori-Ne baš.
Tolstoj ga pogleda, začudi se , podvrisne:Ja da, j..b svaju mać, i nastavi razgovor tamo gde su stali, kao da ništa nije bilo....
Sa druge strane, setim se onih opisa prote Mateje Nenadovića , kada je išao da traži pomoć od majčice Rusije pa ga "braća" tretirala kao siromašnog i pomalo budalastog dalekog rođaka.Ili svedočanstva Simeona Piščevića, srpskog generala koji je otišao da živi u Rusiji, koja nisu nimalo pohvalna...Ili, pak, poslednjeg slučaja iz bliske nam istorije, onog nesrećnog zauzimanja prištinskog aerodroma a odmah zatim i povlačenja sa njega...
U Rusiji postoji milion stvari koje se mogu voleti.Rusku političku elitu i zvaničnu rusku politiku ,sem ponešto Rusa, i donedavno Lukašenka, malo ko razume, a nekmoli voli.
Ovo odustajanje od veta koje bi rezultovalo Nikolićevim povlačenjem iz politike bila bi jedna od malobrojnih usluga koje je Rusija učinila Srbiji u istoriji naših , više nego traljavih odnosa...


Eto, lepo ja kažem,

Levitane, šta je to za njih, sitnica...samo da ne mrdnu, a usluga onolika...nečinjenjem.
A "Brezu" volim, jer se moja ćerka uvek stidljivo nasmeje, kada se u poslednjoj strofi pomene njeno ime.
opet malo Bilibina...


Све читам и све мислим...

Види овај што се овај народ расписо при помену Русије, и то у лепом контексту, још када би се Левитан појавио да исприча ону о Толстоју и Чеховом, бијо би то потпун угођај...

Могао бих ти, другу Левитане, да пазиш како форматираш текста на овем блогу. Летимични читачи ће промашити главну ствар у тексту!


Велеумни,

а зашто не рећи и allmighty генсече,
јесте и до прелома(отвореног, mea culpa) али држим, ако је макар до Вашег тако рекућ никнејма, да Ваши становити проблеми са не баш најбоље форматованим текстом потичу и од величине Ваших обрва.
Али,кад боље размислим, било који други генсечки никнејм не би Вам донео више среће:
Да сте Уљанов, сметала би Вам коса(и имали бисте фрапантну сличност са каквим филипинским подметачем бомаба,или, још горе, зменом), мада бисте имали гарантован профур код оне грофице за коју велиду да је дошла из Беча
Џугашвили суче мустаће и елиминише около, па не постизава,
када бисте били Никита вероватно бисте тукли ципелом по тексту,
па Леонид ипак остаје најбоље решење.

Гледаћу следећи пут да то упакујем лепше и да се верније држим правописа,а већ на следећем пленуму ћу се због тога самоизложити жестокој критици.
Хвала што својим будним оком мотрите на све,
мили наш генсече.


:o) Levitanu i Brežnjevu

ovim putem šaljem izraze svojeg najiskrenijeg divljenja & obožavanja.

Do viđenja na Plenumu!


Izvini Jelice,

izvini za troll ali moram. U toku je Utisak nedelje. Dovela američkog i britanskog ambasadora a iz trbuha joj zbore Matija, Koštuica, Ćosić, Milošević, Toma... Strašno. Neviđeno do sada. Može devojčica pravo u vladu Tominu ili Koštuničinu.

Hag

Muzička podloga - kazačok. Doduše u malo modernijem aranžmanu.


Dear Hag,

ipak si tu...
Ko i ja :)

Kazačok je internacionala, uživaj...

kazačok uvek i svuda


Jesam draga L,

proradio mi internet iz čista mira. Ili kao da me je čuo. Fala mu:)))

J.


Strašno...Jasna..

...kakva glupa i provokativna pitanja.
Pa onda namešteni gledaoci koji imaju ista pitanja. Ovo što rade je širenje ludila, ako se još išta ovde može više širiti.


I ja se izvinjavam...

I naravno, utisak nedelje izjava Premijera...bas cudno!?


More ljudi,

nije sporno...trolujte...jedino što ja nisam gledala, pa pojma ne znam o čemu pričate...čitam ovo ko kad stari Topalović sluša dijalog bez subjekta i objekta (i na kraju zaključi da se dogovaraju da ga otruju).


Bećković - Christiansen

Ovdje na ARD ima jedna moderatorica s emisijom tipa "Razvodnjen do boli utisak nedjelje". Ukida se, od juna je vise nema, iako je zena zbog tog talk-showa zaradjivala 9 miliona evra godišnje. Hej, 9 milja evrića! Onda kada je ovdje tračamo, neki Nijemci, poznavaoci srpskog medijskog prostora, i ja, uvijek se završi na: "Ma, Christiansen (tako se zove moderatorica) kao ona Bećković." Grube riječi, priznajem.


Čekaj bre,

ti stvarno gospodjo Hag misliš da ovde imaš posla sa moronima!

Dobro, da si ti večeras vodila UTISAK, šta bi pitala tu EXELENCIJU od ambasadora!?

Sem što bi im davala sve za pravo...

Poznato je, da ja Bećkovićku očima nemogu da vidim, iz istih razloga kao i Velja.A imam i ličnih razloga!

Ali moram večeras da stanem u njenu odbranu, jer je ispoštovala gledaoce, ne mislim na one koji se javljaju, već one koji gledaju utisak.


Ne znam Labude,

što me ne čudi da se ti slažeš s njom baš večeras.
I ne znam zašto bi bilo poznato širim masama da ne možeš da je vidiš očima. Ona je uvek ovakva, samo je sad bila onako razgolićena do koske.

TV B92 nije njena privatna televizija ni privatna prćija i ne može tako da se ponaša, pre svega, nevaspitano a zatim i navijački. Ima drugih televizija, na primer RTS, Most, Palma plus, Art... a ima i Fokus radio. To bi bio pogodak. Mogla bi s Jankovićem da srbuje i truje do zore.

Ona je slika i prilika Košuničinog pogleda na svet.
Osim toga, nije istina mnogo toga što je rekla.

Na primer, da u ustavu piše da je Zemlja ravna ploča je l' bi to bilo tačno samo zato što piše u ustavu koji znamo kako je donet, po mraku i glasanjem dva dana, isterivanjem ljudi iz kuća, glasanjem više puta, bez dokumenata.

Takvu snagu ima i preambula. Ali sa takvom skupštinom može u ustvu da piše šta god im padne napamet. Drugo je pitanje da li je to ludilo ili šta već.

Pa čak i da je sve što je rekla tačno, kako ne smeta što je ta ista vlada prekršila ustav donošenjem uredbe o finansiranju države? To je ok, je l' da?


Jasna,

ako je po tebi Bećkoviđka nacionalista, pa ti si stvarno čudo od čuda.

pa ja sam zbog nje napisao tekst o medijskoj mafiji, jer u goste zove jedne te iste goste već punu deceniju, tvoje fanove NATAŠU, BORKU, BISERKO, KOVAČEVIĆKU-Vučo je zvala 50 puta u emisiju,,,

I nikada je zbog toga nisi napala, recimo SVILANOVIĆ je u UTISKU bio gost najmanje 15 puta, novinari vremena jedno 30 puta, i tako redom...

I ti nju sad prozivaš za nacionalistu i setera i setera,,,

Znaš šta, neko od nas dvoje je opasno ideološki BOLESATAN, sad neka vide ljudi ko je to!?

Znaš kako se kaže, kada radnik jede PEČENO pile, jedno od njih dvoje je bolesno.


Vidi Labude,

možda i nema smisla da ti objašnjavam jer bi to mogao i sam da zaključiš. Nije stvar u tome koga ona zove, nego zašto nekoga zove i šta ga pita. A vidimo kako se ponaša prema, kako ti kažeš, mojim fanovima, koje su, uzgred, moje prijateljice. A ja biarm prijatelje.
Svilanovića ne poznajem, Vreme ne čitam.

pozz

Hag


Kad reche kazachok


evo pa vezbajte


98% masnoće

Tako je bio naslovljen predlog utiska u kom neki od međunarodnih zvaničnika kaže da na Kosovu 98% stanovništva ne želi da Kosovo ostane u Srbiji.

Ako "naša" vlada i njeni glasnogovornici stvarno tako vide pitanje Kosova, mi više uopšte nemamo čemu da se nadamo. A i videli smo kako je prošao Miloševićev pokušaj "liposukcije" :-( Užas!


Pa jes'

kod nas uvek nastane panika kad se pojavi inkasant...


Гробар

А зашто се ви толико бојите Томе Николића? Ако радикали треба да дођу на власт, што је прилично вероватно после ове трагикомедије коју нам сваког дана приказује "демократски" блок, онда ће то да се догоди са или без њега.
Они који су Шешеља послали у Хаг мислили су да ће после тога радикална странка да се распадне па од тога ништа не би. Напротив. Да не буде тако и после евентуалног Николићевог повлачења?


Radikali su tu da...

da prave galamu, da hoce vlast davno bi je se latili, a ako dodju onda ne znaju sta bi sa njom, tako da im najvise odgovara da budu dozivotna opozicija...


Ja ga se ne bojim,

ja ga se stidim!


a sto?

jel' vam je otac?
(pa cak i tada, hmm?)
ovakav stav mi nikada nije bio jasan, pa ako bi mogli i zeleli da elaborirate zasto. stvarno me zanima koji to porivi mogu da nagone na osecaj i stanje stida zbog jedne ovakve spodobe.


Ne

hvala Bogu nije mi otac, ma nikakve rodbinske veze nemamo. Znate, kada ovde (Nemachka) gde zivim puste neki snimak ili reportazu o SPODOBI, a ja u tom trenutku u multi-kulti drushtvu prijatelja, mene obuzme stanje koje se naziva stid ili sramota.

Nadam se da vam je to dovoljno ...


i dalje ne razumem

ali pretpostavljam da je problem u meni.
ne mogu da se stidim ljudi koji su mi dijametralno suprotni po izborima i stavovima, bili oni moj narod ili ko zna ko.

takodje sam sigurna da jedno "multi-kulti" drustvo to moze da shvati, ne znam bas mnogo ljudi zadovoljnih svojim maticnim politicarima i njihovim ideologijama.

u svakom slucaju - hvala na odgovoru.


stevie,

izvini što se mešam. Ali seti se da je rekao (Toma Nikolić) da kad on dođe na vlast da će prekinuti diplomatske odnose sa Hrvatskom. Pa misliš da to niko u svetu ne prenosi. Zato čovek treba da se stidi, ja bar tako mislim.

Na blogu o crnogorskom ustavu stavila sam deo njegovog intervjua uoči referenduma (udarni termin RTS 1). Baci pogled ako te ne mrzi.

Hag


jb, mozda

nisam najpozvanija da o tome komentarisem, u srbiji ne zivim vec neko vreme. ne znam kako se mogu osecati ljudi koji ga svaki dan slusaju i gledaju, koji redovno glasaju i ocekuju neki civilizovani i pozitivni preokret u svojoj zemlji, a on im stalno izmice i deluje sve dalje i nedostiznije.
ono sto o tomi (on u mom stavu je samo jedan od mnogih, ako ne i citave 3/4 srpskih politicara) mogu da kazem je - kreten i ludak, a sto u smislu posledica za srpstvo i srpsku zemlju mogu da osecam su jedino bes i tuga.
za jednu zemlju je sramota da joj takve spodobe kroje politiku i predstavljaju je u svetu - sa time se slazem - ali imam problem sa licnom identifikacijom sa bilo cime sto taj covek i njemu slicni predstavljaju (vec jednom rekoh - ne samo kod nas, evo, konkretno, ja imam slican problem i sa bushom i njegovom administracijom).
mislim da shvatam sta svi vi koji o stidu zbog tome pisete zelite da kazete. u tom smislu, nema coveka na planeti koji ne bi trebalo da je postidjen zbog nekih drugih ljudi, a po meni je to besmisleno.
cenim sve vase odgovore i vase misljenje, ali dozvolicete, nadam se, i ovo drugacije.


Pa kao sto su se Rusi

stideli pijanog Borisa Nikolaevica Jeljcina, koji je pravio majmuna od sebe gdegod bi u svet otisao, i bagatelisao sa Rusijom za 500gr vodke, tako se i Srbi stide Tome grobara. Toliko je valjda jasno. Ne nastupa on samo u svoje ime, nego i u ime nekog naroda, kakogod to besmisleno izgledalo.


hehehe nsarski,

meni je Jeljcin bash bio simpatichan. Mnogo me je puta nasmejao.
:)


Da, simpatican, al' ne bi voleo da ti vodi drzavu?

I to u vreme kad se vazne stvari po svetu desavaju.
Ovako, recimo:
http://www.youtube.com/watch?v=IgGZKPwpvoc&mode=related&search=


Da,

ne bih volela ... A inache mi flash player on strike!


Vole-

la. Sorry:))


No problem,

ne pishe mi na chelu, hehe u nicku!

:)))


A nekom prilikom, se beše, izgubio

pa ga danima uzduž i popreko po Moskvi tražilo. A on navodno obeznanjen u reku upao.

BTW, ljudi, oćemo li uskori svi kao Čerevićan pisati? I glagole na kraju rečenica stavljati?

To se zove snažan autorski pečat. Ha!


Krasici,

sve ti oprastam - od onda kad si me opametila sa Kosovom u dve tri kratke recenice, pogotovu - ali mi u Cerevicana ne diraj. Pisite kako znate, Cer ima svoj stil. Let the man be!


Pa čekaj, i ja ga obožavam!

Nismo se razumeli. Ne samo da bih volela da pišem tako, ja bih volela tako i da govorim! Mislim, ne tako pametno, to nemož da kopiraš, nego takim stilom. Eto. Između ostalog i zato što mi je dosta ovih "modernih".

A btw, napiso pesmu o teniskom reketu - ko lutka!

A ono za kosovo se ne sećam, jel smo se kačili? :o)


Nismo,

samo si me opametila i naucila. Thx:)


samo se ti šali,

ali ja se niš ne ljutim. ;) A lepo su se nindža-kornjače izrazgovarale između sebe. Primetio?


Da, pricaju sami sa sobom,

a mene napili tekilom:))) Hehe, no passaran!


Biće još belaja,

vidim ja.


Jedna fotka iz savremene

Jedna fotka iz savremene Rusije...


juuuuu

uplashi me fotka ... Sanjacu ih bojim se.



I stare...

...prst i nos...


Gde

ih izvlachite samo da mi je znati?


?

Iz nosa.


?

ma ti to mene malo ... je l'?


Zoks

A jel ovaj u sredini ziv il' ga drze tu tako. Treba im kvorum? Mada i ova orlushina levo...bojim se



U sta

li je se Boris zagledao?


E...

nema više starih vremena... drug Tito je umeo to da pridrži rukom, a Boris se nešto mršti, kanda...


Ma

meni se chini da se on smeshi onako ... bezobarzno.


Ko je

pomenuo reč "strah" ? Ja nisam...samo mi je muka.


Cak i ako

Tomislav Nikolic odluci da se povuce iz politike, to nece znaciti nista specijalno. Uvek postoji Aleksandar Vucic...

Razumete sta hocu da kazem.


PU, PU...

sto bi Jelica rekla sacuvajmeboze i dalekobilo...


Sacuvaj me Boze i daleko bilo,

ali, to je tako. Ni meni se to bas ne svidja.

Vodje, odnosno lideri, ne postoje sami po sebi, i oni nastaju iz nekog drustvenog okruzenja. Tako da, ukoliko Tomislav Nikolic nestane kao javna licnost, to ne znaci da su njegovi glasaci otisli zajedno sa njim. Oni koji dele ista ili slicna vrednosna opredeljenja i dalje ce postojati... Ukoliko nemaju lidera bice pasivni- ali opet, i dalje ce biti tu. A kada pogledamo realno, njegova zamena je A. Vucic. Sasvim sigurno.

Seselj je u Hagu. A da li postoje glasaci SRS-a? Mislim da da.


I

pomerisesmesta. I operimajicu.


Ja razumem,

meni Toma, onakav vazda snužden, još nekako i humanoidan, kad mu vidim okruženje. Sve nešto krvožedno, pomamno...


Svi su oni krvozedni

Svi su oni krvozedni, samo sto to Tomislav Nikolic vesto prikriva.


Meni on nikad još

nije izgledao snuždeno, a kamoli humanoidno...krvoločno...da.


Da krvlochno,

i meni, a i totalno van svake pameti su mi mnoge njegove izjave.


Jelice, Jelice...

...kako zaboravi i iz sećanja izostavi ну пагоди! :))

A na sva tvoja pitanja, odgovor imaju samo ova dvojica!


Uprkos svim knjigama procitanim, bajkama,

ucenju jezika i predstavama, nisu mi bili bliski, nisam nista kapirala, ali:

konj: http://www.youtube.com/watch?v=Beo15NwG4xE

i

pozovi...: http://www.youtube.com/watch?v=YGfZPPyqj5I

i naravno breze :)

http://www.youtube.com/watch?v=qd4y0dtXOyw&mode=related&search=


Ama slatka,

mnogo toga nisam napisala...a ovo si me stvarno (prvo) podsetila...


Jelo, džaba se šlihtaš

Jelo, džaba se šlihtaš :)

www.queeria.com


Peđice,

baš bi mi značilo, možda me ipak razumeju...


Ma razumem ja tebe draga

Ma razumem ja tebe draga moja Jelo, ali nemaš ti tu ekonomsku snagu da možeš da nateraš braću Ruse da promene svoj stav... Eeeee da imaš koju milijardu, to bi već bila druga priča

www.queeria.com


Peđice,

ja mislila da ih emotivno taknem, ima stvari koje se ne mogu kupiti...XAXAXAXAXAXAXA...a da imam koju milijardu, ne bih ja njima ni pisala, otišla bih ja umesto Tome u selo, sadila eko povrće i voće i imala sopstveni zoološki vrt, veliku biblioteku i zvala te u goste.


Kao ja , kao ja....

jedino sto nemam bas zoo vrt...samo dva ljubimca..za sada!


Jes' vala baš,

kao ti, kao ti...samo bi kod mene gamizali ljubimci na sve strane...javi mi se kad se tvoji multiplikuju...da ne prilazim...karakter mi je na nulici, kad se radi o bebama kucama, pa još ako su na oca - mede...ih!


Bez naslova

Draga Jelice,
lep Ti ovaj blog o prvoj Rusiji, o onoj sto pise, peva, slika, sta god.
Al'de nadje da molis one za koje ne znam kada nam ispunise zelju - vekovima u nazad:(.
Bojim se da ce uraditi kontra od Tvoje molbe samo da nam napakoste.
Nisu Ti to ni Karamazovi, ni Anuske, ni Platoni Karatajevi...
To su Ti oni drugi. Oni se ne mole. Sa njima se ni ne prica!

PS Nazirem, izmedju redova, bilo lepo ovdi:)))


Ja k'o

velim da probam...otkako sam pročitala ono obećanje, mira nemam...


Rus, disi?

Ma pijano to sve, mf.


Svi smo tu, Green,

i vidi kako je ovde široko, prostrano. Ko ruska stepa, ili duša. Sad, ovde sa tekile moraš na votku. Neće smeta da mešaš?


Il na nekoj

drugoj zescoj drozi sto piju.


ns mf

Ma, ne piju bre imalin. Rastope sa limuntusom pa u plavusu. Citaj sa usana: U VENU, bre. Vruce, da se ne stvrdne pre vremena. Jest.


Da nije

antifriz?


bnez naslova

Znam, ljudski je probati i po sto puta.
Al' Ruje su to.


CCCP

1967 godina, apsolventska ekskurzija 20 dana SSSR, prvo putovanje u inostranstvo, velika nacija na velikom prostoru. Otreznjenje vec sledece godine sa bratskom pomoci Cehoslovackoj, studentskim nemirima i odlaskom u JNA. Sledeca poseta planirana 2010 godine. Puno Zapada od onda sa USA ekvivalentom Rusije od 1976 do prosle godine. Naporan Dostojevski, dobra znanstvena fantastika i ozbiljna muzika. 90% izvoza sirovine. Laka KGB diktatura. Ali ko jos ocekuje racionalnost od Slovana? Posle Tome Grobara bi dosao jos grozniji Aleksandar Vucic...

300 km voznje po Gorskom Kotaru, lepa setnja uz more od Kraljevice do Bakarca, mrkac (hobotnica) pod saccem, Pazinska Malvazija...

LP MMM, Ljubljana


Как закалялась сталь


Николай Алексеевич Островский

Тавариш Корчагин,

Читајући роман "Како се калио челик", због твоје бескрајно тужне судбине, као дечак, плакао сам три дана...
Молим те, поручи својој руској браћи, у име већинског јужнословенског народа:
Браћо Руси, немојте више да нас браните!

PS: Jelice, molim te, ako bude trebalo da se prevede, pomagaj. (ja cu isto tako, za poljski, ako kad zatreba :)).


Ama,

razumemo se...pa, to sam i ja mislila, da nas ne brane, neka drže ruku u džepu, a sevap obaška - reč je reč.


A sta ce Cole,

casni Knjaz, ako mu dodje novi/stari komsija, zauvek? :-)


Utepaće me Knjaz,

eto šta...baš će mnogo da se obraduje...ima da me isfura iz moje parohije, koja je isto takođe u njegovom ataru...zato ja ovo i radim iz nesebičnih, opštedržavnih korisnih razloga, nije meni samo za mene...ne znam 'de je Tomino selo, al' ne mož' da bude daleko od mog Zavičaja.


Tomino selo je na suprotnoj strani

od tvoga,...ima izmedju ceo grad i jos malo vishe...tamo gde izvire Lepenica,,,,a inace ima kuccu u Šumaricama, ali na svu srecu on je na levoj strani a ja na desnoj...kol ko da se razlikujemo..A Jelice, platices, u svakom slucaju!!!


A zato Lepenica

tol'ko musava...a što je on na levoj strani? Da zavara protivnike? A šta ćeš pa ti na desnoj (mada sumnjiv si mi, sumnjiv, još od onog tvog hegemonističkog zabadanja zastavica i špenadli...)? Znaš šta, ako je on bliže tebi no meni, ja nastavljam sa kukumavčenjem...a da ću platiti, znala sam i dok sam naslov kucala ;)sve sam na tebe mislila...


Hm prica se prica

...znas ono od traca do istine...da je poceo u istom selu da gradi fabriku vode...pa sta ce mu politika kad ce i vodu da izvozi, ako je to tacnoo.Nisam bio na toj strani odavnoooo!A i sta cu kad je on tamo...
A to sta cu ja na desnoj, odnosno levoj strani...pa to zavisi odake dolazis...nekad sam levo, a nekad desno, ako dolazis iz G.Milanovca...ali svakako na suprotnoj od Tome!
Pa da pobegla u Sloveniju...mislis da si neuhvatljiva....videcemo se mi...uskoro...za to oko placanja!


Pedjo, prijavljujem se

ako zatreba ispomoć, za oba jezika.;)


Dzienki, Krasici

Hvala, Krašićka :)), szerdecznie!


Vidi ti njih mačiće,

kako su se rašuškali na poljskom...šećeri...ja na poljskom znam samo osnovne-egzistencijalne...i pesmicu o Petru, biberu i vepru.


E, ja ne znam tu o Petru biberu i vepru!

Baci ovamo!


E Krasici,

'de me nađe u ove sitne sate, uz to da ne umem da je napišem na poljskom...to je pesmičuljak, brzalica za vežbanje...'ajd ovako da napišem: "Ne pjepš Pjetše pjepšem vjepša, da bi šinka bila lepša." (ovo poslednje l je ono precrtano, što se izgovara izmeđuv i u)


Svaka tebi čast,

ja im slabo znam brzalice. I inače izašla iz štosa.

Ali bi to moglo ovako da izgleda: nie pieprz Pietrze pieprzem wiepsza ze by szynka była lepsza. Gratulacje! Studirala?


Ma jok draga,

nego nam kroz kuću defilovali poljski rudarski inženjeri, donosili mi Dejvijeve lampe, male paradne rudarske mačeve (eno ih kod sina u sobi), komadiće rude i kamene soli i učili me da čitam poljski i pesmice usput.Posle malo i zimovala u Poljskoj, pa isti tatini prijatelji dolazili da provere da li je sve u redu i donosili mi kolačiće sa pekmezom od cvekle (ukus mrak, boja čarobna).
Al' si ga napisala, svaka ti čast! To je to.


Kolačići od cvekla-pekmeza?

Mislim da nisam probala. Zvuči super! A najbolja supa na svetu (odmah posle francuske od luka) je barszcz czerwony, iliti supa od cvekle. Nažalost, u mojoj kući je ne podnose, pa me mrzi da pravim za sebe. Samo kad hoću da se podsetim Varšave.

A tvoja priča o rudarima je divna.


Hvala...

a ti kolačići liče na naše poljupčiće...boja pekmeza je zaista neopisiva, kristalno bordasta, a ima neku krvavu notu...ukus nije baš, ali za videti, divno...
A ovo oko rudara...pa od tad' ih pamtim, uvek su bili mnogo dobri, pa kad izginuše oni grešni poljski rudari, meni se baš, baš stužilo.
Nego, odo ja da čmavnem...ko će sutra ustati...nismo odredili požarnog na blogu, al' računam, neće biti čupetanja...eventualno malo recitovanja...


supe

tek kad sam malo "videla sveta" pocela sam da uzivam u supama, to kod nas obicno uvek bilo s mesom - cista supa, mozda malo povrca (rinflajs). mama pravila i od koprive/zelja, kao i od paradajza, once in a blue moon (aj' ovo prevedi, krasnaja!) cak i borsc.
a ovde razni gustisi od svega zivog - carrot-ginger, pumpkin, lentil, chili, bean, split pea, ma svega ima, i tako dobro!

cvekla je nesto fenomenalno, narocito obozavam salatu (arugula ili spinach) sa cveklom, blue cheese i orasima.


Brava, Krasici

Evo nagrade (simbolicne):


Szefe, jede ti se barszcz, a?

Priznaj slobodno. A za žytnu hvala, sutra ću probam, pre ručka. A dobro će doći i kad dođu Rusi. Da ne diraju parfeme. ;)


Prosze bardzo., szanowny p. Pedziu.

Al nas ima sa sviju strana, a?


Ko Parcova

Da prostis. Tu smo deco. Tu li BS? Jel ona Francuska stuca? Nemoj da joj saljemo siptare. Da je uplase. Mozda.


Ako

može bez "šiptara" na ovom blogu, molim. Dok njih taj naziv vređa i ja ga tako brojim.


JG

Moja greska. Ma nekoga da im pravi kafr cisto da vidu kako je nami. No nation, no nationalism. Nemosti neki Antirasista biti Nacionalista nikako, Jelice. Proveri. A ovo na sh, samo probo da prozovem Finca Martija A. Nisam ga vido od Trilateralne komisije. A ti, Bre ko cela komisija. Langsam. Sto kazu u Sloveniji.


I to vrlo...

polako. Odoh da spavam. Na bis.


Jesmo li već rekli da ne mož' BS noćas?

Jesmo. Jel zamolila da je ne ogovaramo iza leđa? Jeste. Hoćemo li je poslušati? Nećemo.

I šta me sad, slatki, pitaš dalje? Dal' štuca na francuskom? Ni slučajno! Ove sa Banjice ne mož' prevaspitati nikako. Te štucaju na srpskom ko da sutra ne postoji!


kr

stvarno i na srpskom super zvuci moja omiljena "like there's no tomorrow"


;o) Stevie,

i moja omiljena! Uz pomoć 4 reči i jednog apostrofa, ljudi na engleskom izneli celu filozofiju.


Ma stucaju i hrcu simultano

ko oni KIRK. Ne mos razdvojiti sta je sta. Kirk je sviro natri roga odjednom. Mozda i ovi imaju treci shtrument. A? Al sto mi ovo o crkvama lepo. Sam tamjan, ko da miri iz televizije. Nije losa ideja. Praviti tamjan. Ima da ide onoliko. Ma i u Tokiju cu da ga valjam. Ako je legalno, podrazumeva se.


Jel to kad Srbija bude do Tokija,

il planiraš da skokneš i ranije?


Ma Srbija je do Tokija,

vido ja. Nego, Verde, di nam se dede Gensek? Argonaut?


Evo ga samnom. Jedemo

Evo ga samnom. Jedemo jabuke:)


Da, i to sa jabukama

o tome cemo drugom prilikom:))


Plava riba,

svastikin but, gensek, jabuke i Argonaut...a lepo sam rekla da idem da spavam...


Jelice,

čisto da si u toku, radi se o genseku KPSS :)

V.


O uvažajemom tavarišu

Leonidu Iljiču Brežnjevu. Tako da smo u okviru teme, ne brini. Držim pod kontrolom. o)))


Samo još da

savatam jabuke i mogu mirno da zaspim...15697 put Laku noć!


Javicu za jabuke,

zurim na date...


Pazi kako se ponašaš tamo.

I ne radi ništa što Rusi već nisu uradili.
.
.
PS. A za te tri jabuke, evo moja dva centa: Jelice, ne brini i dalje smo u domenu slovenske duše, to jest mitologije. Radi se naime o bogu Perunu i o njegove tri zlatne jabuke... (Nsarski, bojim se da će tvoja dva cena biti bolja - slobodno demantuj!)


Xeeeeeeeexeee,

ubi me!
"I ne radi ništa što Rusi već nisu uradili." :)) That's a hard act to follow, my dear.


kuku, n-ski,

jel' date vec gotov?


Pa, manje-vise.

Samo sam dotrcao do kancelarije da dignem server - iskljucivali struju danas. A i japanska klopa: kao one night stand - sutra vec zaboravis sta si jeo. Bez sarme nista.
Ne, salim se pomalo sa dve case vina u sebi. Simpaticna prijatna japanska vecera, ali sutra valja ustati - pratim nekog rano na avion za Bg. Ku noc svima.


Nsarski,

isprati i sebe na taj avion, pa izađi koju stanicu ranije, u Ljubljani, da viš' što sam skuvala sarmu - k'o devojčica! Kupus sa Đeram pijace, suvo meso izmedju...šaputala celu noć na jedinici. Il' da ti pošaljem faksom?


bez naslova

Pusti mu na e-mail, brze je.
Cudo tehnologije:)))


.


Da se javim i da idem da radim...

Baš kažem ženi danas:

- Ovaj narod iz Beograda i ostalog belog sveta je dokon u pi... veoma dokon! Oni stižu na taj blog da pišu, da kartaju karte, da igraju šaha... a ja napišem nešta malo, i to uvek pod uzbunom.

U nameri da zaslužnim drugarca'ma i drugovima stavim do saznanja da mislim stalno o dužnostima koje sam zapatio javivši se na ovi blog, i naravno mislim na njih kao na osnovno gorivo za stvaralački rad (kako ovo samo sujetno zvuči, al' ajd)...

Poštovani...
[begin]
Zeleni, JJ, Krasići und Šarski tugedr vith J.G, domaćicom, und Tovarišč Levitan, kojeg viđam uživo svaki dan i uvek je nadrndan, ali tako mu ćeif... [endOfList]

Nesvrstani u gornju listu, nemojte se osećati zapostavljenim... Misli GenSek i na vas.

GenSek danas ima važna državnička posla.

Vaš današnji stvaralački rad smatrajte neohodnom pomoći koja se od vas očekivala zarad očuvanja kontinuiteta u treningu nervnih završetaka sviju nas.

Mene čeka dug put (čak u Bačku Palanku)... Drumska Krstarica, druga GenSek-a je dosad odolevala svim izazovima koje je put pred njojzu stavljao. Pa ipak, iako se to kosi sa partijskim principima, prekrstiću se pre odlaska u nepoznato... Čuvajte mi Jugoslaviju.

P.S.
Eh, da mi je malo jabuka...


Hvala Vam

druže Genseče! Staraćemo se!


igraju šaha


Nije samo

da igraju, nego uspevaju još uvek da budu zamišljeni...genijalno!


Leo B

mislish..kartash shaha? :) Spremila jabuke .. chekaju te kad se vratish Volgom u BeoGrad.


Da, i imaju 20 - 50 000

Da, i imaju 20 - 50 000 dinara platu, a sirotinja jadna nema kruva da jede... :)


Kiedisz, kiedisz (davno bese)

92-95, ostase samo lepa secanja.

Dobra noc! (odoh na spavanje)


Čuj davno!

davno je 76-81, to je davno, a ovo tvoje ko juče da je bilo.:o)) Kunoć, p. Pedzio.


E sto se sad uhvatiste Tome.

E sto se sad uhvatiste Tome. Neka on i postane covek sa Koka-Kola reklame, napusti sve i pocne da uziva u prirodi svoga kraja, tu je Wolfie, ona viba vadikal, ona baba vadikal, i etc...

Nece svi kolektivno.


Pa nek'

povuče nogu...obeć'o je...jedan po jedan...


kad smo vec kod Tome

pre neki dan mi na vratima zazvoni grupica - njih cetvoro:
"Izvinite ako smetamo, mi smo iz radikalne stranke, da li gledate blagonaklono na nasu stranku ?"

Ja u soku, idu ljudi od vrata do vrata sa sve svescicama i verovatno beleze ko, sta i sl.

Totalno zbunjena kazem: NE
oni: HVALA
i predjose na sledeci stan

Ima li iko informaciju o ovakvim desavanjima ?


Snezana

kako ovo da shavtim -kao upozoronje da idu po kucama ili da su fini?


Meni

sumnjivo i jedno, a naročito i drugo, nije im to baš prirodno agregatno stanje.


Di prirodno! Mozda stopalom

Di prirodno! Mozda stopalom zaglavljuju vrata?


Jelice

sumnjivo i meni, stvarno, ne mogu da gresim dusu, bili ljubazni
al' njih cetvoro - da ih nije malo mnogo ?
Jos kad sam rekla NE , oni stvarno "hvala" - mislim, da nije bilo u fazonu dajte nam vas glas, vec vise kao anketa - na koga mogu da racunaju, ili ne daj boze one varijante : ubelezi ove da ih maltretiramo posle


Bebo

veruj mi, ni ja ne znam kako da shvatim :(


Slicno...

su radile demokrate (DS) u poslednjoj predizbornoj kampanji cije epiloge gledamo poslednjih dana...Od vrata do vrata...
A:Dobar dan.
G:Dobar dan.
A: Pa gde ste vi, mi Vas tražili ovih dana?
G: ?!
A: Je l' možemo da računamo na vaš glas?
G: Ne možete.
A: Do vidjenja.
G: Do vidjenja.
Ovo je prica jedne moje poznanice, nije ni izasla na izbore.

Tako da je moguće da Vadikali primenjuju znanje steceno pre dve godine u Italiji na kursevima demokratije...


Moja Rusija, mozda treca a mozda i jos neka

Jelice,

Izuzimajuci iz vase proce Tomu, kome od sveg srca zelim da se vrati u rodno selo, ne mogu a da ne podelim sa vama tri osvrta na moje vidjenje Rusa.

Ne znam odakle, evo i danas kada pokusavam da nadjem pravi uzrok, dogadjaj ili nesto konkretno sto sam pokupio iz kucnog vaspitanja, ne mogu da definisem odakle se u meni stvorila naklonost ka Rusima koju pamtim jos od detinjstva (sem kada smo osamdesetih igrali cuvene kosarkaske utakmice protiv SSSR-a).

I onda jednog dana, kao inzenjer za jednu Beogradsku firmu, odem u Moskvu tokom "nicim izazvanjih i neopravdanih sankcija UN" kada nase firme tesko da su igde u inostranstvu mogle da rade sem u "bratskoj" Rusiji.

Vidjenje prvo: Stigao sam navreme da vidim prve zapadne prodavnice u kojima su date cene bile na 100gr kako se Rusi ne bi odmah slogirali, kao i klasicne ruske magaze u kojima su svi rafovi ispunjeni sa 3 vrste konzervi, nekoliko korpi sa nekim prljavim krompirom i cveklom, a na delu za meso tamno crveni skoro braon blokovi necega sto je trebalo da predstavlja govedje meso.

U takvoj atmosferi na poslu su nas docekali lokalni sefovi, (ne mogu to da nazovem menadzerima, to u Rusiji 1994/1995 nije bio poznat pojam) koji su jedva docekali ne bi li posle godina provedenih u strahu od svega i svacega sada oni mogli nad nekim nekaznjeno da se izivljavaju.
Jedino cega su se smrtno plasili i dalje su bili "njihovi", kada bi se pomocnici pomocnika najveceg mafijasa i stvarnog gazde Moskeve - gradonacelnika Luskova, najavili da dolaze u posetu/inspekciju gradilista. Videti neopevano podanistvo takvoj vlasti bio je dozivljaj koji se pamti kao zivotno iskustvo.

Za sve vreme izvodjenja radova, skoro 3 godine, znam samo za jedan slucaj ruskinje racunovodje zaposlene u predstavnistvu nase firme koja bi nam se obratila sa "Dobar dan" ili "Dobro jutro" na srpskom. Ko zna ruski znace kolika je razlika, ko ne zna: "Dobri denj i dobro utro", a mi provodili 3 godine po 12 do 16 sati na gradilistu i trudili se i rukama i nogama da pricamo Ruski jer oni ni jedan drugi jezik nisu znali, ali ovo odslikava kakav odnos su Rusi imali prema "braci" Srbima.

Mita nezasita gomila aparatcika, uvek spremna na turu pica koja bi se zavrsavala pijanim baljezganjem kako ce nas sve vratiti kuci i prekinuti radove, kako su za sva kasnjenja krivi Jugosloveni (Srbi im nisu bili definisan pojam) ...

Vidjenje drugo: I onda kada vam je Rusa i Rusije pun i mislite da ih mrzite vise nego Nemce pojavi se obican covek, tehnicar na gradilistu Ruslan, koji nam od kuce donese specijani biljni caj od poljskog cveca koji on i njegova zena svakog leta skuplanju po nekim livadama i sumama i suse samo za porodicnu upotrebu. Caj navodno obnavlja energiju i daje snagu organizmu, a posto vidi da radimo dan i noc on mora da nas necim okrepi da se ne bi razboleli i nudi nam jednu od retkih dragocenosti koju njegova porodica ima - i tako se za jedan cas otvori ruska dusa o kojoj smo citali u Tolstojevim delima.

Vidjenje trece: Dvanaest godina posle i na drugoj strani sveta u Americi, upozna moja zena neku Ruskinju i vidjale se s vremena na vreme radeci neki part time posao u istoj radnji. Nikakvo bog zna kakvo prijateljstvo, korektan odnos na poslu, ali nikada u kucu jedni drugima otisli.
Jednog dana zenina Ruskinja je onako sramezljivo upita ne bi li ona sa muzem (sa mnom) dosla na proslavu njenog rodjendana. Njena sestra je u Rusiji i ona u Americi nema nikog svog da za rodjendan bude sa njom, nikoga ko shvata njenu tugu zbog toga, a mi smo Srbi i mozemo da je razumemo jer volimo i patimo na isti nacin.
I bili smo u srcu Amerike u ruskom restoranu kao juce prenetom iz Rusije devedesetih godina, za veceru pili votku umesto vina, nazdravljali u krug, tancovali uz zvuke Ukrajinskog orkestra (ni njima nije smetalo sto to vise nije Rusija, u njihovom svetu to je bila nekadasnja "rodina") i bilo je lepo njima, a i nama.

Koja je od ovih Rusija prava, verovatno od svake po malo.


city...

mislim da je tako svuda...svaka zemlja ima lica i naličja...ja sam ovaj put pisala o onom koje volim, a uopšte ne sumnjam i znam da ima i onih koje su sušta suprotnost ovom lepom.


Diktatura

Nazalost su Rusi oduvek ziveli pod diktaturom. Secam se jedne BBC emisije o Sibiru i potpunom nerazumevanju koncepta demokratije i individualnih sloboda. Pravoslavna crkva ih rastura bas kao i Srbiju. Lakse je sa malim Vatikanom :-)

LP MMM, Ljubljana


bolje da ne ode

jer plasim se da posle njega dolazi neki jos tvrdji radikaljeros
ovako im je super
glume opoziciju i idu mi na zivce


Poznajem Drugaricu Jelicu..

ali mi godine ne dozvoljavaju da verujem u bajke, valjda se zbog toga i zovu bajke?
Ne sporim da su Ruske bajke medju najlepsima, ali ako ne zaspis odmah nakon citanja ili slusanja, eto ti Tome kao realnost.
Dakle,Toma je prevazisao Ruse i izrekao u jednoj recenici citavu bajku, koja je kao i svaka bajka, daleko od realnosti.
I kao sto je Gladisev ("Zivot i prikljucenija vojnika Conkina")pravio rakiju od necega od cega se ne pravi rakija, tako se ni ta bajka o Tomi ne pravi od istog tog "materijala"...(mislim da sam pristojan, pa ne navodim naziv "materijala" , kao ni njegovo poreklo!
Cehov, Bulgakov....hmmm, steta sto se umeshashe medj nas, nisu zasluzzili!
Lep pozdrav, Jelici!
BKC


Pozdrav čestiti Knjaže,

samo sam čekala kad ćeš da se pojaviš i do'vatiš me za uvo :)
Pa zato su Rusi o kojima ja pišem i tako dobri, ko bi znao bolje da sažme to ludilo...hibrid krompir koji rađa odozgo i rakija od kilo govana i kilo šećera (što pristojan? pa to je naučni rad)
A za ovo poslednje se ne slažem, Bulgakov, Čehov...jesu zaslužili da se umešaju, ne samo među nas, no svuda. Za dobre ljude uvek i svuda ima mesta (jer ih skoro po definiciji sopstvena zemlja izgurava i ne razume), a bez onog što su oni napisali, ovaj svet ne bi bio tako lep.


Pa jes..jes, bas kako kazes!!!

Taj recept za "rakiju"je pravi naucni rad...ipak u Sumadiji se jos uvek vise prefereira sljiva, jal tako nesto(dunja, kajsija...)
Hm...to za Bulgakova, Cehova & ostale...pade mi na pamet razgovor Jegora Bulicova sa cerkom Shurkom, koji otprilike ide ovako (nemam kad da trazim citat):
"Zivim u pogresnoj ulici, sa pogresnim ljudima vec 30 godina...kako ces ti da zivis sa njima Shurka?"
Mozda sve to nema veze sa temom ili ima..ko ce ga znati...ali valjda zbog toga sto je Toma iz "moje ulice"
Sta li je Toma citao u detinjstvu...ili je mozda zastao kod gusala???


Možda su ga tukli

guslama zato što nije hteo da čita.


Moguce...je da je tako bilo, ko ga zna!

Inace su on i Natasa Jovanovic bilki aposlutni anonimusi u javnom zivotu KG.-a, a tek nakon formiranja paravojnih i dobrovoljackih jedinica poceo je da se vidja, tu i tamo..Ostalo znamo.
Inace ja ne verujem da ce se on povuci iz javnog zivota i poolitike, ako Rusi ne daju veto...smislice vec nesto, kako ga nismo dobro razumeli...


Cole,

Rusi i ja ga držimo za reč, mene i njih 300.000.001...ako su mu toliko bitni, neće ih valjda slagati...k'o što rekoh gore, velika je to reč za progutati, da se ne zadavi...


Pa valjda pamtis hiljade slicnih

obecanja...te prirode!Ajd ozbiljna si zena i majka....Rusi nece naravno podrzati plan, ali nece ni glasati, kao sto nece staviti ni veto!Prosto bice uzdrzani, kao i Toma nakon toga..dok se ne zaboravi.Zivi bili pa videli...


Ja k'o

velim da probam...


Pa jes ne kosta mnogo...

pa kad smo vec kod ruskih pisaca....Drug Gorki u predstavi "Na dnu" rece .."Ponekad je i lazz velika uteha...!"
nego da se mi vratimo na Domanovicca, koga bi poneki odavde da izbace iz lektire...jer nas kolektivno, kao narod, slika negativno....???Hmmm!
Nego sta bi sa kolacima...al to cemo na private...
Poz,
BKC


Nadam se

poseti Zavičaju za 1.maj - ruski pristup :) Ako ne ranije tada ćemo o istima...jesu bogovski nema šta, kupio si me najcenjenijim u mene valutama, knjigama i čokoladom.


Pa cekaj onda....

tu nesto onda ne stima....ti si potkupljena,a u Srbiji je omiljen izraz..."a gde sam tu ja!!!?"
Al da ne izlazimo iz okvira teme....
Tekst ti je lep, kao sto svi kazzu, pa da se ne protivim.Jedini je problem sto u jednom, najvaznijem delu, nije tacan...ali Bajke su bajke, zar ne?


U tkom

delu?


Pa u onom da ce Toma

da ode u selo....hahaha.Posumnjala si u svoje znanje iz Ruske branshe..ma ne...Tu si kao saticc. ali ove ljude ti ne poznajes, a ka nazalost DA!
Ne brini..jos kad Voju puste...ovi iz Haga..to ce tek biti zabava...a kako su poceli nego sta ce.Vratice nam se i Voja&Toma....etc.


Knjaže...

vidim ja u kom čuču grmi zec...ne bi ti da ti se proširi komšiluk...sve baksuziraš "neće, pa neće"...a mož' biti hoće, pa održi reč...da viš' kako će moj Badnjevac postati bitno zdraviji u odnosu na tvoju lokaciju...xexexe...


Ma nece on da se vrati kod mene...

opet...nego u to drugo selo....na izvoriste Lepenice,,Gledicci.Tamo kazzu fura fabriku vode.Moram da skocim da vidim da li je istina...biznismen covek!
A Badnjevac ne moz biti zdraviji....mada u odnosu na Pravni fak...rezultatt izmedju tebe i mene je 1:1....moj je jedan-jedna vec u zatvoru..a tvoj ceka kad ce da dodju po njega...pecen je, kazzu!!!?
Poslao sam ti i jednu fotku...ali ne umem da je stavim ovde, pa neka je kod tebe....


руса браће помоћ

има томе, радила нека радиоматерска експедициа са лорд хове исланда (за оне са тројком из географије ома уз источне обале аустралије) доста забачено од новог сада па зарад тог и надражујуће за нас заљубљенике етерских комуникациа. елем, рокају оператори из поменуте забачености звоне по еуропи, ми их у р. клубу примамо али тањушан нам излазни сигнал у антени па нас не евидентирају. утом комшије руси са својим снажним р. станицама прегазише опсег и у моменту их одрадише. е сад ми се обратимо Браћи да нас најаве тамо далеко (што баш и није регуларно) па да ови обрате пажњу и нанас.
- kако да не чак шта више, нагласи оператор тамошњи
и чекамо ми, смењујемосе на слушалицама ... десетак сати. руси протежирају и друге операторе из еуропе сличне нама по сигналу предајном који их, после нас, замолише за посредовање, евидентирамо их, како их најављене од руса, они издалека прозивају те се труде да их чују па им потврде рапорта само наш позивни знак руси ни да помену. потсећамо их ми већ и сами себи досадили,
- да забележенисте доћићете наред убеђујунас
у међувремену се понудише и други из еуропе, а на истом опсегу са јачим сигналом да нам помогну, но ми се захвалисмо да се руси не увреде. утом се и етарске пропагације покарабасише и оста нама у р.клубу, тај пут, поменути исланд . . . . неодрађен.
(пример је иначе атипичан за радиоаматере те гласнике зближавања па га управо зато и евидентирам. а и било нам битно у р.клубу баш то острво да га одрадимо јер нам фалило за р.ам.диплому звану ''острва света'').


Dobar dan

Čerevićane! Očekivala sam poetičnije, ali obradovaće se tvojoj priči yu...


Telegrafija

Jelica, ono je bila radioamaterska poezija na telegrafski način :-) Upravo očekujemo da nam se javi naša ekspedicija sa Samoa ostrva. Nije ih odneo Solomonski tsunami. Ja sam tek 2002 shvatio šta je Tihi okean!

Kao što vidiš po broju komentara, Rusi su zahvalna tema za emocionalne izlive u teškim vremenima. Solženjicin sa Gulagom je bio dobra ilustracija toga.

LP MMM, Ljubljana

P.S. Čudi me, da još niko ne spominje piroške?


Stižu piroške...

jes' ih stvarno greh zaboraviti...


Kijevski kotlet

E sada mi jos samo jesetra i kijevski kotlet iz Metropola nedostaju! Tamo sam se ozenio, u nasem nesudjenom Domu Omladine.

Polako shvatam Web-2 kroz ove multimedijske priloge na blogovima. Ja sam ipak ostvarivao elektronske uredjaje i racunarske programe. Banalno ali bolje placeno :-)

LP MMM, Ljubljana


Mozel' Beef Stroganoff ?


Moze i nemoze

Odlican izbor pa odlazim gladan na spavanje...

LP MMM, Ljubljana


SJAJAN TEKST !

SJAJAN,SJAJAN,SJAJAN,SJAJAN,SJAJAN,SJAJAN,SJAJAN,SJAJAN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
H V A L A !


'ajd Ninoslave

iz tvoje tastature u ruske uši.


Nadam se da ce i u srpske usi

stici poruka Vaseg odlicnog teksta.
Pozdrav !


Ninoslave

hvala, da ne zaboravimo matuške (ili babuške)


junak našeg doba

. Kako li bi TN izgledao kod Čehova? .
. To me pitanje juri od kako sam pročitala bombonu (ljutkastu, doduše) od teksta .
. Možda se nekom javlja da ga i ima kod Majstora!? .


"gledajte dobro u zid ispred sebe

.. i iz toga che se roditi novela" - rek'o Chehov.

A Bulgakov je skoro tri decenije "gledao" u Majstorov zid... i tek isto toliko vremena nakon smrti bio priznat za (dobrog) pisca..
uh..


novelistički

. ja, iako moram da ga gledam, i sasvim dobro – na žalost – vidim . nekako ga nikako – na sreću – ne vidim . zato i volim Čehova (i ostale Ruse): što je mogao da gleda – i takve – za sve nas .


Takvi kod

Majstora nose glavu pod miškom...Čehov bi ustao iz groba zbog takvih, kad' bi mog'o...i ponovo nas zasenio svojim oštrim seciranjem.
A od ljutog nema slađe.


veriGLADindid..

nikad nisam imo "ujaka" iz amerike.. ni po jednoj osnovi.. ono, sve sam.. jadan.. ali stiže mi paket, sećam se.. neka mi nešto
nije drugačije umela reći hvala.. turila u paket dve mandarine, nešto oraha u ljusci i grombi kaput, onako za dve osobe.. uh,
jebote, kakav je to kaput bio!: sivocrn na riblju kost.. s tajnim i ostalim džepovima.. mirisao na mošus.. težak ko tuč.. ali,
postadoh glavni baja u kraju.. još sam menjo cipele s jednim nosačem sa žel.postaje.. bile su to preteća bruks cipela, imale
su ono uzdignuće na prstima sa ojačanjem, da kad ti padne orman na prstiće.. ne bude ono venčanja neće biti.. jer ja imam čir na
k.ti.. nevesta je bila u crnini.. itajraad.. bejaše oma i spisak sa satnicom ko kad nosi kaput.. što zbog valjanja po kališu sa
nezbrinutim kolegicama sa časova o komunizmu, što zbog utiska nedelje na raznim ispitima hrabrosti i gluposti.. što zbog onog: a greju
li kod vas.. uh, češće sam bio bez kaputa nego u njemu..skoro uvek sam čeko da mi ga vrate u našem tadašnjem kafiću zvanom "?", često u
svetozarovom društvu.. njega niko nije volo.. bio je veeeeeliki lažov.. ali sa stilom.. ja sam ga volo jer mi nije ulazio u
interese, osim što je najčešće nosio moga grombija.. umeli smo za veče da odmaštamo čitav paralelni svet i rusiju koja je
tad bila svakom normalnom komunisti semiramidin viseći vrt.. ja čeznuo toliko, da su me par puta polumrtvog vadili iz dunava, tamo niže oko pančevačkog mosta, jer sam plivanjem za idealima pokušavao da se domognem crnog mora.. da i ja udahnem pravu komunističku raju u raju.. eh.. Moscou,
les plaines de Krim Et les Champs-Elysées On a tout mélangé et on a chanté Et puis, ils ont débouché En riant à l'avance
Du champagne de France Et on a dansé.. yaaaaaaahhh.. od svih nas jedino je "naravno", svetozar, više puta "bio" u moskvi.. i zato su ga ovi
štreberi mrzeli iz dna duše.. usput ih je zajebavo latinskim citatima koje je sam proizvodio, a oni bi odreagovali tek sutradan
dok nisu proverili sve rečnike i biblioteke.. dolazili bi s rečima i prezirom, tipa:
-opet si izmenio red reči..
-red oSećanja, -uzvraćao bi im on,
-RED NAVLAKE I DEŠAVANJA!.
uh, i mrzeo je kolko lovce tolko i nas ribolovce, objašnjavajući da ribe osećaju tako jak bol
prilikom gutanja raznih udica ali, pošto im je bog uskratio mišiće na licu, nisu baš u stanju da nam to i pokažu..
-treba taj bol dočarati, glupaci! - vikao bi ponekad na nas.. glupake.. al nama bilo najlakše da mislimo kako on stalno preteruje i laže..
nije zbog nas.. nego zbog njega.. misiiimm.. dooooobro.. često bi se samo zagrlili i plakali, onako željni svega.. satima.. al da se držimo teme: jedan put sam ga čeko, ma preko svake mere je pretero..
držo je kaput dva dana u kontinuitetu.. napolju omorina nekih minus 17c.. u "?" ko napolju.. sedim ja, cvokoćem i čekam, imo sam u planu
neki prljav poso na kališu.. dolazila mi partijska druga iz ćelije u hamburgu, oprasna žemska.. nako valjda plavuša, al pošto mnogo partijski sastančila, beše joj poveliko dupe, pa je ja jednom savetovo(dok je govorio drug stari), slušaj drugarce: pred svaki obrok svuci se i jedi pred ogledalom, pa ćeš jesti daaaleeko manje.. to mi izgleda upalilo, te se ona najavila, kao da se zahvali, jellllte.. pa sam mislio da se malo preslišavamo pamfleta, i mešamo pljucu ispod
spomenika francuskoj revoluciji(baćuška, kad bi ta pljunula, probušila bi lavabo).. a gde bi drugde.. kad, dođe ti svetozar sav nekako otsutan, naruči kuvano vince i dva tvrdo kuvana jajeta
ispriča mi tužnu priču, kao o sestri koja je morala da se uda u mom baš kaputu i da ode sa mužem na dan medenog meseca opet u mom baš kaputu
ja se upišo od smeha i hladnosti, al progutam udicu šta ću kad mi se smrzli mišići.. greje ideja o onoj hamburgernici za taj dan..
priča on al nikako da mi da mog grombija.. kašlje onako majstorski, poodmaklo.. izmiče platnenu salvetu i kaže: saće tebi tvoj brat da
nacrta di je šta po moskvi, pa kad jednog dana budeš bazao po mraku tamo, da ti se nađe.. i poče on, sve ližući sa apetitom onu mastiljavu olovku:
te ovo ti je crveni trg, ovde ti je stanica metroa blizu puškinovog trga, ovde ti je boljšoj teatar.. donese kelner barena jaja
pokuša da mu otme onaj salvet, ovaj ustade onako, u mom kaputu, nakostreši se i poče naizust tekst jevgenije ivanovne:

evo! na rastanku poklona za tebe:
ostatak neizgorele sveće,
pertle od cipelica i koštica šljive.
zagledaćeš se paaažljivo i osmehnuti se prezrivo..
takva je bila
tvoja ljubav,dok nije umrla:
vatra, i laki trk, i slatki plodovi
nad ponorom, na ivici nesreće..

i majstorski, onako u drami uzleteo, ubaci da dokrajči istu, pevajući:. vi suuužnji koje mori ..glad.. eh, kakva je to gllllad bila.. veriGLADindid.. i turi ti on onaj salvet, kao usput, dubooooko mimo već
pocepane postave od džepa..
dođe i rat.. nekako, svi se zajebasmo sa pogrešnim pravcima (alla senza unico).. naravno, jedan od prvih metaka koji ispališe švabe, rokne u
čelo druga svetozara, već polumrtvog od sušice.. ja.. nisam baš izlazio po lošem vremenu.. više sam to nekako teorijski shvatao.. potvrdih da žvaka i u ratu može da promeni smer pljuvačke.. i
tako navatam stipendiju za odma posle rata.. kao moskva, na par godina, ono čisto sektaški.. skinem ti ja uniformu - bio lep u pm.. tero kosu na prirodno, spakujem harmoniku, i par vunenih čarapa.. setih se svetozara i njegove velike ljubavi spram moskve, i sa suzama u očima, prišijem njegovu fotku na svoj grombi rever, onako spreda.. neka najzad i on prošeta po gradu iz mašte..
četkica za zube mi ostala na klaviru i krenem.. u nedosanjani san.. 16 dana u posleratnim vozovima prema moskvi.. usput zamenili par puta lokomotivu za votku, pa onda skidali ogradu oko zimskog dvorca, menjali za lokomotive s amerima.. leto-zima leto-zima
i stignem ti ja nekako u komunisticki raj.. nisu baš to veče nešto grejali, te se dadoh sve sa grombijem u jebene, sve long distans šetnje po moskovskom filmskom platnu.. al oćeš q.. niko da ti kaže gde je šta.. braćo rusi bre, pomagajte!,. ništa..vadi kviska, pevam: u beograd doći će staaaljin i molotov, samo da nam bude nov beograd gotov.. q.. ne jebu živu silu.. priduvalo nešto
od urala ko da će govna da padaju.. ja zadignem kragnu, uturim ruke duuboko u onaj moj grombi.. kad.. nešto duboko a mekano.. izvučem i krenem da plačem.. evo i sada plačem.. to bude onaj plan grada od mog druga svetozara..
i ja onako iz zezanja, a i nemajući druge, krenem po njegovom crtežu ..jebote, kad ono sve tačno.. uh, svetozare brate.. zahvaljujući i tome, još te noći iz dlana mi pila neka balerina iz boljšog.. leeeeepppaaaa, dassmrzneš!. kroz neki dan po uobičajenoj moskovskoj usranoj hladnoci od minus 170c
gleda ona moja zaljubljena balerina, čas u mene čas u svetozara sa revera, i pita:.
- a jel,baćuška.. jel ti to neko značajan na reveru?.
- eh, kako nije.. to je veliki svetozar!.- i ko nošen plimom ispričam joj priču do ujutru.. strpljivo, ona to bogami, iz ljubavi saslušala, tek će:.
- slušaj maladjec..vidim voliš svog druga i sigurno mu želiš sve najbolje i dalje..
- daa..
- e pa vidi, ja ti sutra odlazim u soči sa trupom.. plešemo krcka.. pa ako hoceš da ti povedem drugara.. misimmmm, da vidi da ima još lepote u našem raju..
..ja - štaću?. uradih isto što bi svi.. skidoh grombija..
i od tada nisam više video ni balerinu, ali ni svetu.. pa, ako ga neko slučajno vidi.. bilo kako, bilo gde, neka mu kaže da mi nedostaju i on i njegove priče.. i da sam mu sve verovao, onako, u dubini.. jer ne sećam se da sam mu to ikada reko..al valjda je znao..zna


Toma Lopata?

Toma Lopata da ode iz politike? Nema sanse!! Smislice on vec nesto.....ako Rusi budu obrazlozili zasto nisu stavili veto, Toma ce u svom stilu (ponovo) da odgovori:"E da sam to znao nikada ne bih rekao...."

I on i ostali suvise dobro zive od politike da bi je napustili zbog jednog neodrzanog obecanja. Rec kod nas odavno ne vredi nista....na zalost.

http://www.youtube.com/watch?v=UuhGYFXGJU4

http://www.youtube.com/watch?v=3lVJPFq0YeQ

Zvonko Drazevic


Okno labudice

Iz dnevnikami No 22052005
predivno danas pa smo uz mediterana,naravski. tašta mila se
odomaćila ,raspoložena vremenskim ugodjajem. kupača množina, čamci samo zuje motorima plašeći nedužne planktone.jedna naspram nas pristojno razmaknutih butina ,ko labudica krila, predala se u potpunosti na milost i nemilost suncu,
meškoljeći se.na momente sevne joj maca ispod tange
-kako je nije sramota da tako leži ,tašta će
-mislim da mi grešimo gledajući ka njoj ,jaću
-pa šta ,treba da žmurimo
-nije baš ni zavirivati ispravno,filozofiram
-ja nezavirujem nego mi je baš u pravcu moora,a mismo
pre nje došli uostalom ,taštaće
-a taki su mladi današnji zaklone more u momentu ,saću
je zamoliti da malko ispriži noge da nezaradi karcinom ja-
jnika od ultravioletnog intenziteta ,ja uslužan
-nećeš ti ništa govoriti, nju treba da je sramota
-kako oćete,pomirljivo ću
utom 1 čamac brzotrz samo što se ne ukuca ukamenjar kraj
nas te na čistom ruskom kormanoš motora momčić 2x2 m
doviknu našu razmaknutu komšinicu
-larisaaa
ispravi se devojčurak toplesom ogrnuta,posve pristojne kon-
figuracije i u 2 koraka uskoči u plovilo te pričepljenog gasa
isto se prope i zapiša obalu kamenitu morem
-nisam ni opazila da je gola gore ,tašta iznenadjeno
-ta ja to ni negledam uz ove prirodne lepote ,da vam priznam
-pa nisi bio takav ranije
-ha,stari se , pojašnjavam,nego odoh po kapućino,godiće
-može,al namaži mi prvo ledja sonim jačim faktorom danas baš
prži
-da htedoh predložiti morate se paziti spočetka a tamo za koji
mesec kad nabacite boju neće biti brige više
-ti mene ko da malko zekiš, nisam ja ovamo došla da ostanem
-štoooo, pa šta bi nam falilo ,ja domaćinski

(nepotrebno izostavljeno)

a na larisu ,napred pomenutu, nabasah slučajem obijajući pragove ovdašnjih kafea koi mesec kasnije.u jednom je zatekoh gde obavlja odgovorni posao šankerke i reč dve ,počesmo se onako u nevezušu sretati i da sad nedetaljišem te smaram Vas pikantnostima,bogme pokazala se ruska duša baš otvorena i darežljiva prema meni bratu slovenskom te zaključih tada ponesen plavetnilom okajoj , nema ništa bezrusa .Naravski slučaj ne prijavih tašti mi miloj a ivi neširite.molim.


Ne brini

Čerevićane, mi smo pouzdani, nama povereno, ko u crnu zemlju zakopano...a kad od prutića poraste drvo, čije frule sviraju samo "U cara Trajana kozje uši" ti nas se seti ;)