Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Kujna

Moj sanMoj sanKujna je srce svakog stana. Doduše, moj muž to gleda ekonomskom računicom i kaže da dobra kuhinja za deset odsto, u startu, diže cenu stana, pri prodaji. Meni to tako surovo zvuči. Odmah pomislim na nekog, ko bi od mene, makar i za tih deset odsto više, otuđio moje vence suvih paprika, lonce na tačkice i ostalo, kuhinjsko blago, koje skupljam već godinama.

U našoj kuhinji carujem ja. Ostali žitelji stana se po kunjinji guraju, lupaju poklopcima i mahom pokazuju u polovičnom izdanju - zadnji deo viri iz frižidera, a prednji je duboko unutra, uz mumlanje, jer ono što se traži još nije naučilo da zviždi. Druga popularna poza je polučučanj, sa rukama na kolenima, uz napregnuto gledanje u rernu. Naročito kad su praznici, pa sve zamiriše, kojim povodom se ukućani spontano okupe pred programom "180 stepeni, dok ne porumeni".

Pre jedno par godina sam konačno dobila kuhinju po izboru. Poklonio mi muž za rođendan...kako romantično! Rečeno mi je "Izaberi!". Prvi pokušaj izbora je glatko otpao. Poželela sam da mi neko sazida kuhinju, istarsku, pa da munem u nju Smederevca (već sam našla i rupu za odžak, na zidu), a na bele, tanke garnišne da okačim sitno kockaste zavese. Muž ateista se prekrstio, zamislio gomilu krečastih majstora kako cigliraju kujnu i mene kako, kasnije, ulazim u istu sa naramkom drva, k'o kanadski doseljenik, u vreme zlatne groznice.

Izveden je plan B. Odvedena sam ekspertima iz Italije, što ne znači da sam se načisto predala. Braći Talijanima sam, da ne bude posle zabune, objasnila odmah sledeće stvari:

1. Nova kuhinja mora da izgleda kao stara. Hoću da zakucavam eksere u zidove, kačim suve paprike i trave i to ima da se slaže sa kujnom i mojim tačkastim šerpama.

2. Nemoj slučajno da neko proba da mi proda, umesto kujne, fitopatološku laboratoriju. Otpadaju rostfraj pultovi, u kojima se ogleda jedna zelena jabuka i buket suvog granja, koje se izuvijalo k'o da je ubrano pored nuklearke u Krškom. Otpada minimalizam i metalne fioke, neću da me 'vata strava da ću, umesto mojih činija i šerpenji, u velikoj donjoj fioci, ugledati bose noge sa etiketom na palcu.

3. Ne dolaze u obzir imitacije crvenih zebara i albino leoparda, ali je poželjna izvesna količina kiča, u obliku sićušnih, bapskih cvetića, matorog, izanđalog mesinga i grbavog, mutnog stakla.

Naravno, uz napomenu da meni kuhinja treba za kuvanje, a ne za učestvovanje na takmičenju revija za unutrašnje, minimalističko, uređenje, sa nikad korišćenim šporetom i gomilom izgladnelih aveti, koje kroz istu lelujaju.

Eksperti su izjavili "Prego!" i skockali mi kuhinju, koja izgleda kao da sam je nasledila od prababe. Obaška su se obradovali što su našli ludaka spremnog da na zid zvekne  kamene pločice, koje niko do tada nije hteo da kupi. Lako okrhane, sa kamenitim žilama, za fenseraj pod imenom "Saso di Piava", za bolje prijatelje razumljiviji prevod "Kamen iz Soče". Istim su mi obzidali elemente, ostavili mesta za eksere i prodali crnu rernu, koja izgleda kao komandni pult iz Nautilusa. I napravili mi policu za knjige i kredenac na maglena stakla, kao i gomilu kukica i šipčica da kačim šta god poželim. Hvala im.

Ja sam pristupila radu čekićem i sada u mojoj kuhinji, što na konopčićima i rafiji, što na ekserima, vise buketi lovora, crvenih, suvih paprika, bosiljka, belog i crnog luka...i zemljani lonci i činije, stare bordo cediljke, papirnati kikiriki i girlanda od drvenih jabučica. Da im ne bude dosadno, tu su i tegle sa mojim pekmezima, sito za projino brašno i brojna porodica varjača.

Na jesen se kuhinja, na mah, pretvori u izložbu mrtve prirode...to kad ja stavljam turšiju. Sa svih strana se kotrljaju šargarepe i krastavčići, a kućom miriše sirće...Tom performansu predhodi kuvanje ajvara i cepkanih paprika, u specijalnim crnim šerpama, slavskim i svadbarskim. Tada ostatak porodice njuška kod vrata, a ja varjačom kao žezlom, mešam po šerpi, slušam dnevnike i ponekad čitam...da mi prođe brže vreme mešanja. Najveću pomamu međ' stanovništvom izaziva kuvanje pekmeza, od kajsija i od jagoda...tada cela kuća zamiriše medeno i miris jagoda plovi po svim sobama. Deca se motaju kao mace oko nogu i sa iščekivanjem prate pućkanje jagodne lave.

Ovih dana, kuhinja je bila prometnija no inače. Jaja su ćućorila u lukovini i najlonkama, pekle su se pite višnjeve i proje, seljačke, za prst debele, koje krckaju i ostavljaju sladak, pun ukus kukuruza...I kao vrhunac, tiramisu od jagoda. Noćas je u kući uvedeno požarno dežurstvo. Naslednici su opravdano sumnjali da bi pater familias mogao da ustane u zla doba i tiramisuu prekine doba potrebnog izležavanja.

Kažem vam, kuhinja je srce stana. I duša.

A što se tiče Smederevca...nisam odustala, pre ili kasnije, ako ne ovde, onda drugde, napraviću ja njemu mesta u mom životu i prostoru. Imaću ga ja, sve sam već smislila.

 

 


Ima jedna poznata izreka,

eksperimentalno potvrdjena nebrojeno mnogo puta: "Bez obzira koliko je velika kuca, stan, ili apartman, i koliko je veliko drustvo - svi ce se u jednom trenutku uvek naci u kuhinji". Ovo bi moglo iz izreke da se unapredi u aksiomu:)


Nsarski,

tačno tako, ja se uvek setim žurki, gde je u kuhinji uvek bilo najbolje društvo i najbolja zabava. kad svi posedaju gde god mogu, a ostali se naslone leđima na zid, ma lepota...


"smederevac"

Jelici na poklon:

PS: Ovo im je novi model, "Royal".


Jao Peđa,

što je crven! Juče mi baš žmu pokazivao neki šporet u Maršeu (oni restorani uz put), na drva, crven, stoji tamo iz ukrasnih razloga. Ja zavirim, kad on bezveze obojen, k'o kulisa...a ovaj je mnogo lep, samo bi mu ja šipčice malo zamenila, mnogo mi ove žute, zar ne bi bile bolje one crne, od livenog železa? Al' ipak je lep...a gde mu je ono fioče za pepeo?


Nema pepela,

reciklira se, valjda :)))
A za sipkice, ne brini, naci ce se u Smederevu malo gvozdja, crnoga. :-)


Nuklearni

Smederevac?! Je l' svetli noću?


Mozda i svetli,

ako prilikom transporta prodju kroz Vincu, pa sofer svrati na kaficu-dve.


Onda svetle

i šporet i šofer.


:)

lepa prica


Super pricha..

..blago je tvojoj porodici sa tobom, kad volish toliko kuhinju i kuhanje:):)
a ja sam tvoju kuhinju zamislio otprilike ovako..


Kazezoze,

sviđa mi...samo problem sto u šerpenje, one gore, žeće upada prašina, a šporet je ko bombona.
Inače moja kuhinjska želja žarka su i dva lavaboa u Brelima. Stanu, apartmanu, naših vlasnika...dva orgomna lavaboa, stara, četvrtasta, od bračkog kamena. Kad ih nađu arheolozi za jedno par 'iljada godina, ima čudom da se čude...doktoriraće, na njihovom mistoično-obrednom značaju, neki arheolog, garant.


kupus

...a zimi, ispod poklopca od crvene serpenje, malo okljocane, krchka se kis'o kupus sa rebarcima i kozuricom od slaninice. Na otomanu u coshku lezi i cita novine domacin koji je stigao sa drzavne sluzbe. U jednom momentu, posto je citajuci zadremao, novine...klap, padnu mu na lice a poklopac istog momenta, kao na komandu, pochinje da igrucka i tiho zvecka na serpi a to uspavljujeee... Eeeee... those was the days....


BIBO...

najlepši izraz za dugo kuvanje sarme, kupusa i supe je - da šapuće.


tiramisu od jagoda? kako bre

tiramisu od jagoda? kako bre od jagoda? pa gde stavis jagode? u onaj sirac? nesto tu meni mirise na bogohuljenje... ;)

a tvoj muz ko moja mama. ja napravim, ona na kvarno smugne u kuhinju kad ja ne gledam i onda kaze 'au, dete pa ovo ti se raspada...'

naravno da se raspada, sunce ti kalajisano, kad sam ga tek sklepala! i lepo sam ti rekla da ne diras, i i i IZLAZI IZ MOJE KUHINJE, ZLO NIJEDNO! :)


Tiramisu od jagoda - samo za vas!

Ja ga lično i personalno "voćno" preuredila.
Daklem:

Od 5 belanaca napraviti šne i dodati 4 kašike šećera i 1 vanil šećer (da bude masa gusta i sjajna kao za puslice)
5 žumanaca umutiti sa 4 kašike šećera i 1 vanil šećerom, pa dodati, uz mućenje, 500 gr sira Mascarpone (ne probavati sa drugim sirovima)
Žutu masu, laganim mešanjem, sjediniti sa šneom.

Piškote namakati u hladno mleko (brzo, da se previše ne napiju, samo jedan valj i najbolje italijanske, nikako srpsko-hrvatske piškote). Na red piškota namazati polovinu krema i odozgo na kolutiće naseckati jagode. Opet red piškota, na njih naseckati jagode, pa završiti preostalim kremom. Odozgo na debelo, 2mm posuti čokoladu u prahu (Milka, Benko...ono što deca piju u mleku) i samo prstohvat cimeta, za dašak mirisa.
MORA da prenoći.

Još fenomenalniji je sa malinama. Čista poezija.

Ovo je inače najbolji recept i za običan tiramisu, sa piškotama koje se moče u hladnu kafu.


jes' najbolji, jer jos nisi

jes' najbolji, jer jos nisi probala moj. kako sam skromna... :D

nego, kako pet belanaca i pet zumanaca... ja ga pravim od osam zumanaca i cetri belanca (s tim sto uglavnom dodam jos dva zumanca i odgovarajucu kolicinu secera, jer mnogo volem da zderem filove dok se prave ;)... a di je brendi? kako bez brendija?

hajd', probacu ovu tvoju varijantu, cim stignu ljudske jagode. necu ove plasticne.


tiramisu,najbolji:)

od 4 belanca napraviti sne
4 zumanca umutiti sa 100gr prah secera, dodati 500gr mascarpone sira( u nedostatku istog moze i 500gr umucene slatke pavlake) i pola ampule arome gorkog badema...
kada se smesa ujedini, kasikom polako dodavati sne od belanaca..
skuvati jaku crnu instant kafu u koju se doda jos par kapi arome gorkog badema.
potapati piskote u kafu..red piskota, red krema...
posuti gorkim kakao prahom i ostaviti da prenoci..
uzivajte


Alo bre tiramisu & jagode

jel vi 'ocete da ja riknem ovde?


Bebo,

ma šta ti je, jagode su lake...


Nesto mi se jede

Ima već dva meseca da sam bacio cigarete i sad mi se neprestano nesto jede, a vi nasli da pričate o kuhinji.
Nije lepo...:)


Možda je to i genetski - ja

Možda je to i genetski - ja nikad nisam pušio, a uvek mi se nešto jede :)


Bejbi,

begova čorba je lek, nije jelo:)))


Slažem se Jasna,

potpuno, to je pod oči da se maže, grehota jesti, begovska!


e nije.

8 zumanaca i 125g secera umutiti onako doooooobro, da bude skoro belo. prokuvati malo na pari, a dok se kuva, polako dodavati jedno 80ml brendija. brzo ohladiti (najbolje potapanjem u led ledenu vodu) i dodati 750g mascarpone sira. umutiti 4-5 belanaca sa kasikom secera i dodati kremu. piskote umakati u mesavinu kafe i brendija (na cetvrt litra kafe ide oko 30ml brendija). i onda lepo red piskota, red krema, red gorkog kakao praha, pa onda opet isto. :)

mada i ovo sa bademom mi zvuci njam njam. ce isprobamo sve.


e jeste. recept prepisan iz

e jeste.
recept prepisan iz jednog restorana u Sijeni, gde je i nastao tiramisu.


ma ne bunim se, nisam ni

ma ne bunim se, nisam ni rekla da je moj oridjinal. ;)


:))

probaj, videces da je savrsen.


ce probam, ce probam. :)

ce probam, ce probam. :)


Jelice

a kako bi bilo da poshaljesh fotku od tog tiramisua, npr. presek!? Verovatno ste sve vec pojeli, ali ako postoji mogucnost da mi vidimo tu divotu - a? Mogla bi i tu tvoju kuhinju da nam dokumentujesh!? Preterujem li sa zeljama?

Pozdrav:)


Edi-va

s tiramisuom, mučna posla, ostali ostaci, bojim se nije reprezentativno ni malo...a kujna samo što nije stigla u slikama.


Jelice ne slažem se sa tobom

ni malo u ovoj temi :) Pa posle neka kažu da na blogu b92 vlada jednoumlje :)))
Sve potpuno obrnuto - kuhinju bih najradije ukinula. Treba mi samo mesto da skuvam kafu, hajde dobro i neko malo mestašce koje hladi, sokove recimo.
Da se ja pitam jeli bismo samo hleba i pavlake i jogurta.
A ako već mora da se ima kuhinja onda da bude sve minimalističko ili neka bude kakva god samo da ja ne moram da zalazim u tu prostoriju.
O zimnicama i ostalim majstorijama, pretpostavljam, nema potrebe da govorim.
Ali, što je veoma važno, znam da kuvam. Ali, što je još važnije, ne volim patotije.
Za nas pomahnitale spremačice najbolja je kuhinja koja se uopšte ne koristi.
Mi za uskrs jeli pečeni krompir, pa smo sad pred razvodom braka kao i inače tokom praznika.


Maco,

ko je pomenuo demokratiju u kujni? Ja sam bila jasna, dakle ja carujem ;)
Vidi, tu se nećemo nikada složiti, ja što volim i obožavam i kujnu i kuvanje, to je čudo jedno. Al' vidiš to je tolerancija...nego kako stojiš sa Smederevcima?


Moj veternički klan

poseduje Smederevac. Znaš kako smo ga samo obožavali tokom bombardovanja i inače tokom restrikcija struje. On nam je bio najbolji drugar i uz malobrojne komšije bili smo glavni u selu - prali kosu redovno :)) Na njemu uvek lončina puna vode, kafa čas posla i tako. Ali što prlja! E to je već moja noćna mora.


E, hvala bogu..o)

Tekst nakon sto dana...o) I uživao sam,nema šta..o)
A zamisli ambiciju - dajte mi "smederevac"..o) Jest, pa ko će posle drva da ti napribavi..o)


Knjaže,

zar ti ne spavaš? Ja k'o velim da se provučem neopaženo, dok ti tremuješ, al' džaba...


Ma nisam ja...ti si obnevidela

od kuhinjskog dima koji kulja iz tvog "smederevca"...ajde imam ja jedan ...cu ti ga dam..ali mu je potrebna ozbiljna reparacija, jer bo je iscrpljen od dugog raubovanja! Na plotnama su mu jos ostaci od crvene paprike, proslogodisnje,a forenzicari bi nasli jos puno toga, ako bi bas hteli...
Rekoh ti ja da mnogo citas ruske romane...dal da predjes na Bukovskog, promene radi....hahahaha!!!
A to sa receptima...pa ne znam, ja sam onako Balkanac pa volim jednostavno..ono sach i ispod njega...moze pogacha a mozze i nesto sa 4 noge
Cestitam ti na kuhinjskoj atmosferi, koja bar za mene nikada nije bila nesto primamljiva, pa cak ni u pozama koje si opisala, na 180 C
Ipak..srdacan pozdrav iz suncem okupane Shumadije
BKC
PS> Ono je bio Drago, moj prezimenjaka


Može, što

stariji, to bolje, mada imam pik na stričev šporet, u letnjoj kujni, ostatak nemačke reparacije posle 1.sv. rata, znaš kakav je lep, ko onaj gore, ima suknjicu...
Što se tiče Bukovskog, ja ne bih na njega prelazila, troje dece imam, kud ću više...bolje ovo sa šporetima ;)


Drago,

izvini molim te, pomešala sam te sa knjazom čestitim...brzo čitala pa mi promaklo ime, a ostalo prezime...mea culpa...a, vidi, ovo oko Smederevca, ja obožavam šporete na drva i pletene korpe, kupim sebi korpicu i srećna sam nedelju dana...moj žmu odlično prolazi.
(pa, nisam baš toliko zabušavala, bio tekst o Rujama skoro...ja ko velim da se ne namećem baš prečesto:)


:))

Otoman, Jelice, u kuhinji mora da bude - otoman! Ko ga nije imao, neće znati o čemu pričam.


Draga,

nemam kud da ga zgurnem, a već sam šacovala kud bi turila bar neko foteljence, neku sedaljku...mada meni mnogo više fali prozor...kako su ovi mrmoti, koji su pravili zgradu, usprkos zakonima važećim, napravili kujnu bez prozora, čudo jedno. Gde ja da okačim kičaste zavesice? Gde?! Gde da metnem saksiju sa cvećem? Monstrumi jedni.


ima...

...gde: okačiš ogledalo umesto prozora (mutno, seckano, bojeno, pravo...kakvo god hoćeš) - pa na njega, a još iznad na zgodno mesto sijalica! I da ima mali sims, za začine, ili šta već hoćeš...


Nema gde,

sve sam već izokačila naokolo...al' sam ipak kupila jedan starinski, mali prozor, napravljen u Sarajevu, može da se otvori, dubok, ima i zavesice i ćupčiće, da me mine želja.


Obozavam kuhinje

kao sto volim i da kuvam a bogami i da jedem.
Svu sam decu obucila vestini kuvanja i sad imam konkurenciju da se cudis.
U mojoj kuhinji rastu razni zacini svuda okolo....divota jedna...kad me uhvati kreacija,kuvam i zacinjujem simultano u po dve tri serpe, dva tri tiganja i po koji lonac....i samo cupakm i ubacujem ...a ono miri da umres od srece....
Protok ljudi kroz moju kuhinju je neverovatan....
Jednom sam imala inspiraciju na tikvice...i sama se zaprepastila sta sam sve, slano, slatko, na kusanje i td napravila.... Zacini lezu na tikvice svakojako...Drustvo jelo ...ne znaju da stanu....kad se sve pojelo ...blazeno su se osmehivali ali nisu znali dal su jeli ili nisu....siti i laki ko pero.


Ijao sestro slatka :) vidim

Ijao sestro slatka :) vidim ja da ću da batalim Tunjavog i otvorim blog o kuvanju. (Inače kada sam slobodan tj. kada ne radim - kuhinja je samo moja. Mislim tokom kuvanja, ne posle - posle mogu i drugi. :)


E pa sestro slatka

tako bih i ja volela da kuvam ako bi posle sve uradili drugi. Gledam Olivera (najslavnijeg kuvara što u sve trpa limun a onda se naši pokondireni Vojvođani primaju da kuvaju po njegovim receptima pa im sve gadno jer nije uopšte slatko nego kiselo a neće da priznaju) i sve vreme grickam nokte od nervoze što hvata one bočice i koješta masnim i prljavim prstima i samo se mislim ali ko će to posle da prebriše i opere i oriba...


Da ti kazem Jelena

da sam upoznala jednu Leskovcanku sto kuva tako da joj nema preemca...sve po leskovackoj tradiciji....i ja mislila , biber , tucana paprika....beli luk i persun....i to je to...kad ono....pozva ona mene na leskovacku muckalicu s karijem i puding od manga sa safranom....
Kaze mi ona...ce se uteepas kad probas....:)


Ja sam jednom

tetki skuvala paprikaš sa origanom. Jadna žena preplakala gladna ceo dan.
E da, mango i limun i kari i strogo morska riba na obali Dunava i tako te stvari...

I mali trač-blat-troll: Olja Bećković koja nije sigurna da li je u pitanju skupština Vojvodine ili skupština Novog Sada a u ozbiljnim problemima u Novom Sadu, zbog kojih bi Beograd prevrnula naglavačke, vidi previše čvaraka. Fuj, bljak!!! Uaaaa!


:)

Fuj..bljak....


Sestro slatka,

ja ne trošim Džejmija, za moj ukus mnogo i previše trava i začina...mada kad se setim kako engleskoj hrani fali ukusa, to je jedini način da se dočara istoj neki smisao. A pravo da ti kažem ni ja ne volim ono krvničko presipanje u dvadeset nekih šerpica i bacanje ostataka po kujni (a onaj zejtin, prska li prska, do plafona!).


Srđane,

slatka prijo, stižu slike uskoro...nego dok mi dočekamo taj tvoj blog, davaj ti neki recepis, ličnog ili češkog izvora...mož' i neki podrumsko-manastirski ;)
Uostalom, gde se kuva no u kujni...'ajd sad svi recepti za kiseljenje kupusa, a ne da kratimo živce Dekiju...
Možemo temu započeti i, originalnim nadasve, novinarskim pristupom :"Šta se kuvalo u Češkoj ovih prazničnih dana, reći će nam naš gost...."


Prekjuče - tuna stek,

Prekjuče - tuna stek, čileansko crno vino jedno odlično
Juče - butka od novozelandskog jagnjeta u belom vinu. zalivali pivom - češkim naravno - Krušovice ekstra gorko. Posle udarili po rokforu.
/ta dva dana sam ja bio gazda/

Danas - eno žena sprema bifteke i šargarepu (ja sam na poslu zato sam ovoliko aktivan na blogu - inače ne bih trošio toliko vremena da je to moje slobodno vreme) :)
Sutra (opet ja gazda) - sveža pastrmka na gradele (ijaoooo što će da bude)

E sad ne umam da opisujem ono ko Spaja ukus na nepcetu i to, ali shvatilo se šta je pisac hteo da kaže.

(Inače nismo stalno baš tako svakodnevno aktivni nego sad su nam tu gosti iz Bg)


Gazda, niste loši,

čak dapače, dagušče i dalabud. Blago gostima :)
Obrati pažnju na moju zavičajnu proju naturalis, eno je dole, na krpčetu.


Jelice..o)

..e ovo "delabud" kao inačica za "dapače", to je "hit tjedna".o))))
P.S. Nego, zamenila si me sa Knjazom na samom startu...o)))


Joj Srđane,

pa gde ti je patriotizam. Jagnje sa Novog Zelanda:)))

"Juče - butka od novozelandskog jagnjeta u belom vinu. zalivali pivom - češkim naravno - Krušovice ekstra gorko. Posle udarili po rokforu.

Inače, uverila sam se da je ta jagnjertina vrhunska. Isto u Pragu. Ne dobaciše ovi sa Peštera ali dobaciše ovi sa Zekanda.

Hag

P.S. Uverila se u Tedino i Srđanovo kuvanje lično i potvrđujem da je bajno.


e, tako, tj. sasvim obrnuto,

e, tako, tj. sasvim obrnuto, i kod mene. skoro uvek se zna red; ja kuvam, a muž posle sve ostalo. :) jedino sin "smeta" tokom kuvanja, jer nam kuhinja nije zidom odvojena od trpezarije i dnevne sobe, šporet onako na sred prostorije, pa on voli da vozika svoj tricikl oko njega. ali pošto voli u pauzama i da zagleda u šerpe, i da "pomaže", i da dodaje isl, dozvoljeno mu je da se muva naokolo. :)


Lektorko,

ovo sa triciklom je fenomeeeenalno!
Moji dok su bili mali, a to se vuklo godinama, jedan deo kuhinje je bio njihov. Tu su imali mali sto i stolice, poličice sa malim sudovima i mali šporet. Tu su se igrali, "kuvali", "prodavali", jeli, primali goste, crtali...i uvek bili blizu mene :) Kad sam ja kuvala, onda su i oni dobijali isti materijal i "kuvali" svoje. Posle se popentraju na stoličicu i peru sudove u lavabou. To im bila i radionica i kuhinja. Onda su porasli...
Eno ga moje zeleno "prozorče" dole na slici, vidi ga!


Jelice,

videla :)))
Odoh sad da radim dok ne popusti koncentracija i ne padnem na nos, pa se posle opet uključim. Hoćeš onda jedan gruzijski recepat? Ko stvoren za tvoju ludu kuhinju! :)


Lektorko

draga, pa naravski, davaj!


cekaj,

ne razumem, kupila si - prozor?
i stavila ga - gde?

(inace, znas onaj vic o plavusi koja kupuje zavesicu za svoj kompjuter, i kad joj prodavac kaze da joj za to ne treba zavesa, ona vikne "ej, aloooo, ja imam windows!")

pozdrav od plavuse :)


Lektorko draga,

naravno...prozorče, zeleno, na kačenje...slikala sam ga upravo, pa ću poslati, mali, ali ipak prozor :)
Tri godine ne mogu da pošaljem komentar, stalno me izbacuje, ako se ovako nastavi, moja prolećna haljina će imati mašne na leđima.
Za po' sahata stižu kujinske slike. Naravno, zbog tehničkih razloga.


e, ajde onda,

prvo slike kuhinje, a onda i mašnica na haljini. :)


To je kod nas na selu, bar

To je kod nas na selu, bar do pre 30-35 godina, bilo po dizajnu.

Naime, kuhinja je najčešće bila kuhinja, trpezarija i dnevna soba (tj reč "arhitekta" se nije učila u progrevačkoj osnovnoj školi :)

Kao zaluđen elektronikom, pre nego što sam otišao na faks, iz moje kuhinje (kuhinje moje majke, da budem precizniji) se po Prigrevici ponekad emitovao i radio program. Ok, nismo imali Milana Lukića & Co al bilo je tu pričljivih i nestašnih likova.


Radio Kujna!

Sviđa mi se...ja ponekad šaljem izveštaje iz kujne, ali nisam još probala da emitujem odatle. Dobra ideja.


književni trol

iz Tasićevog "Oproštajnog dara":

"Kada je bio u sedmom razredu, pokušao je da napravi muzički stub od šporeta. Na terasi našeg stana godinama je stajao stari štednjak koji mu je poslužio za ovu besmislenu konstrukciju. Drugi fundament ovog projekta bio je gramofon Toska 10. (...) Brat je taj gramofon jednostavno, kako je docnije govorio, "dekonstruisao", testerom, kleštima, odvrtačima i drugim alatkama, i postavio disk za ploču na mesto velike ringle. Zvučnike je stavio u rernu. Kupio je nove prekidače za štednjak, montirao ih, i kraj njih štampanim ćiriličnim slovima ispisao reči: ВОЛУМЕ, БАСС, ТРЕБЛЕ, БАЛАНЦЕ. Umešao je hladnu neskafu (...), stavio prvi album Kleša na svoj šporetofon, i seo na crvenu plastičnu hoklicu. (...) Iz aparata je uskoro pokuljala nesnosna buka i na sat-dva sa terase rasterala vrapce (...)."


da, gordanac!!!!

imala moja baka u svojoj kujni na severu vojvodine - jelicin sporet-san sa slike, a pored sporeta otoman na kom sam kao dete zimi spavala pod najdebljom dunjom (nije voce, za neupucene!) na svetu...

uh, sto ste mi dozvale slike...


paz` sad...

...pošto vidim da ovde ima i-haaaj! znalaca od kuvanja, evo malo "malih tajni" - (ko već zna, neka preskoči) - ljubiteljke kuvanja pokupljenih od familije i sjajnih kuvara po Vojvodini:
- kolenice, butkice, suva rebra i ostala dimljotina uvek se kuva u 2/3 vode i 1/3 mleka
- u skora sva kuvana jela, na kraju dolazi kašičica senfa (birati ukuse senfa) i pola kašičice šećera
- na svako meso ide senf (bez obzira šta se posle s njim radi) mera je jedna kašičica na šest šnicli bilo čega
- kad se peče pile u rerni (kao grill) uvek u njega staviti suvo voće koje je pri ruci (šljive, kajsije,..), koje se ne služi
- u svaki "testeni" kolač koji po receptu zahteva prašak za pecivo staviti i na vrh noža soda-bikarbone
- svaku ribu držati oko sat u plitkoj posudi potopljenu u blagi rastvor sirćeta i soli (jedna rakijska čašica - semenkara na pola litre vode), a pre dalje pripreme obrisati je krpom
- za dobru riblju čorbu treba "cigla" - samlevena prekuvana bela riba u odgovarajućoj količini i nikad seckani luk, uvek ceo ili propasiran do paste


Ovo

pišemo i pamtimo! Hvala Majstorice!


Sviđa mi se oni za senf jer

Sviđa mi se oni za senf jer to upražnjavam uvek. Glede mleka setih se: meso tipa šnicle, pileća prsa i slično ostaviti da odstoji noć u kefiru ili jogurtu. Kefir/jogurt posle prosuti meso osušiti salvetom i pripremiti sa borovnicama i dalje kao gore za ono suvo voće (naučile me kolege sa Kavkaza ludilo je).


A meso

ne povuče kiselinu iz jogurta/kefira?


Ma ne povuče ništa samo

Ma ne povuče ništa samo omekša neverovatno. Onda se pravi najbolje na jakoj vatri kratko da unutra ostane ne baš sirovo ali onako sočno. Mada verovatno može da se termički obradi i bilo kako tj i duže.

Ne napisah gore, zaboravih - da odstoji u kefiru ali u frižideru, ne vani.


Alo bre Kusovac!

Je l' sam okačila slike kujne?! Jesam. Kamo ga komentar!?


Napisao kratak pa odustao.

Napisao kratak pa odustao. Nema smisla. Večeras ću. Tu mi gosti pa glumim turist. vodiča.


Večeras

da mi se posvetiš. Uspavaj goste, pa se raspiši.


Ja

imam otoman u kuhinji!!! I orman lep, drveni. I policu sa knjigama. I televizor i kompjuter... Hej, pa meni je cijela dnevna soba u kuhinji!? Američki stil...$%jbmt&/%$"$ 35 kvadrata #$"%$&


Jao,

Vlasto, skoro bih ti rekla "blagiš tebi", a onda sam se opsetila kako je bilo kad smo se mi zbližavali u 35 kvadrata (je l' tebi kujna 35 kvadrata - reci, pa da crknem od zavisti, ili ti je sve đuture to...? al' sam indiskretna...)


Sve mi je...

kujna. Ama, ženo, ne crkavaj prerano zbog, ajd da kažem, 37 kvadrata mog životnog prostora. Imam ja još sto iznad glave, ali nikako da sredim.
Molila bih zato ovom prigodom sve ljude dobra srca na ovom blogu da učestvuju u akciji "Pomozimo Vlasti da sredi potkrovlje". Svako po dva dinara kada bi dao, život bi mi se okrenuo za sto kvadrata. To mu dodje nešto kao blogerska zajednička kasa. A kad sredimo meni sprat, idemo da pomažemo nekog drugom...Ha?Ha? Jel može? Jel može?


Vlasto,

je l' to da bude kao neka pretplata ili jednokratno?


otvoricu

tekući račun građana kako bi neometano teklo od vas ka meni


Vlasta

postaje hidrocentrala!


Kujna sa otomanom...

... postaje Otomanska imperija.


Dr M

Dooooobra :)


U mom beogradskom stanu jos

U mom beogradskom stanu jos uvek stoji zidani sporet. Jedino taj stan izgleda kao i davne 1936 kada je sazidan. Svi su porusili te sporete i kaljeve peci. Zauzimaju prostor, kazu. Smisljam sta da uradim sporetu pa da ga osposobim da bude koristan jer se vise nista ne lozi na drva. Secam se kako su ga mama i baka glancale da se onaj gvozdeni deo sija. A kada su kuvale sarme, to je trajalo satima i satima. Sudovi su se prali vodom uzetom iz kazanceta smestenog sa strane. Medjutim, kako su dosla moderna vremena, kod nas u kuci mnogo kasnije nego u normalnim kucama, to se i izgled nase kuhinje promenio. Prvo je prekriven teraco pod sa toplim podom, vrizider nabijen tik uz zidani sporet, onda sporet, elektricni, do vrata koja vode na terasu sa sve ogromnim kuhinjskim, prastarim stolom, onim u cijoj su fioci stajale varjace za mesanje, a i za kaznjavanje:)mene kada sam bila bezobrazna, na sred kujne. Posto se sa nafta peci preslo na termoakomulacione, i to je stavljeno do elektricnog sporeta. Ta kuhinja iz mog ranog detinjstva prerasla je u jednu neobicnu tvorevinu, mesto naseg okupljanja sa koga smo se grejali, gde smo susili zimi cves i slusali Veselo vece, nedeljom. Sada ce uvesti to novo centralno grejanje i ja cu opet preskociti "moderno doba" i ostavicu i sporet i sto i te kaljeve peci zato sto nisam prakticna. I ovde u Americi je kuhinja potpuno pretvorena u nas suare u kome kuvamo, gde nam, kako kaze Jelica, vise dzidzabidze: suve trave, papricice koje sam nanizala, hiljadu drvenih kasika koje sam ponela sa sobom u tudjinu i tako ih vukla od mesta, do mesta i sto nekih cajnika i ....Jedino nemam zavese jer ne volim zavese. E, Jelice, bas sam sentimentalna prema kuhinjama.


Jelena,

ne daj da se ruši zidani šporet, kakav bi to greh bio! Pa, ja mogu samo da ga sanjam...možda se nađe majstor koji bi mogao da ga "uelektriči", danas se svašta može...a i da ne može, grehota je rušiti ga.


Jelice

Ne pada mi ni na pamet da ga rusim. Cak sam mislila da na njega stavim elektricnu plocu, sporet, ali ploca. Medjutim, on ima i gvozdenu povrsinu pa bi to bilo malko teze za izolacije i ostala drndanja....Ovako, to ce da stoji i da bude jedna od uspomena. Secam se kako smo iz svih tih mesta, sporeta i kaljevih peci, vadili pepeo koji smo stavljali mackama u razne kutije za njihove "licne" potrebe. Sada i to ima da se kupi, mislim taj njihov "pepeo" koji ja i dan, danas znam iskljucivo pod ovim arhaicnim nazivom:)


Jelice

zavidim ti :)
Imamo isti ukus. Moja kuhinja je mala, ali se nisam odrekla raznoraznih ruralnih visuljaka i akcija sa cekicem i ekserima (mrzim betonske zidove). Totalno sam luda za zacinima i onim starinskim bocicama. Ponosna sam na nasledjenu policu za zacine - drveno keramicku s kraja IX veka.

Razlika je u tome sto sam ja prava i odgovornisti u kuhinji podelila na potomke i pater familias personu. Vazno je da su prihvatili stil :)))
Iako su mi potomci muski(13,17)- svi imamo svoje dane za kulinarske vratolomije - i porodicna nam je odlika: niko se ne drzi recepta. Tesko dva put ponovimo isto, nazalost, jer nekad bismo hteli :))) Takmicimo se u kreativnosti, sem ovog najmladjeg on je rekorder u brzini i u ostavljenom haosu posle sebe - ali zato majstor za koktele (bezalkoholne-sva sreca).
Rvemo se doduse, oko spremanja, ali upravo smisljam pakleni plan za resenje problema :)


Jelice, odlično. Hteo

Jelice,

odlično. Hteo najpre da izdržim do večeras pa da čitam uz lulu i konjak (tvoji tekstovi prolaze kod mene uglavnom u tom društvu) ali nisam izdržao. "Skenirao" tekst tj pročitao onako brzinski. A ono večerašnje se naravno ne isključuje.

Ali: Jao ti ga majci ako ovo prođe ovako bez slika (ima da ti napujdam na blog Cvijusa, Braju, Milutina Labuda, ovu Djuricku što se sad ukazala, zamoliću Dejana da ti ustupi Ćervičana itd). Daklem: ako si mislila da ćeš proći samo sa onim smederevcem skinutim ko zna odakle - grdno se varaš. Sve si lepo opisala, ja sam to zamislio ali HOĆU 2-3 FOTKE!!! Ako ne ovde makar na mail. A onda ću ti ja poslati "u zamenu" fotke jedne stare morske kuće sređene u tako nekom starinskom stilu.

P.S. A posle ćeš lepo da pišeš šta kuvaš i kako, u kojim prilikama... A i ja ću. Ušla si u moju omiljenu temu. :)


Eto Jelice

sad tek videh da nisam jedina? Daj slikaj ti to!


Slikala sam,

iz tehničkih razloga, slike će biti okačene za pola sata. Može neki recepat?


Jelice

OBOZAVAM vase tekstove, tako su lepi... celu noc nisam spavala a sad se, posle price o kuhinji, osecam preporodjeno!


Sakam da zvakam!

Sakam sto pomala kujna. Mnogu vo kujna ne se vrtkam i ne sakam gotvenje. Nezahvalna rabota mi izgleda gotvenjeto: so saati da se secka, proprzuva, podleva...i sto ti ja znam, pa potoa da se postavuva masa....i za 15 minuti rezultatot e kup prljavi tanjiri i casi....site mrzovolni i prejadeni a domakinkata so polni race rabota za sreduvanje i mienje vo kujnata. AAAaaaaa fala neeee....


Delilah,

hvala, imaš (može ti? u kujni smo...) neki recepat?


jao, meni je domet kineski

jao, meni je domet kineski (valjda) przeno povrce i piletina. U to inace stavljam i sargarepe (one male). nemam neke femino averzije prema kuvanju, vec nekako nikad vremena za kuhinju. A ko ce jos u Americi da primenjuje kuhinju iz Vojvodine?
Mada pravim lepe i mastovite salate (citaj nabacam sve i svasta kao npr proprzene sljive)... Odlucila sam da kupim neku knjigu tipa French Women for All Seasons da unapredim svoj gastronomski zivot, samo da je jos vremena.

Ipak najfenomenalnije predjelo koje sam ikad probala:
urme obmotane jednim listom tanke slanine u kojoj su blago proprzene. Prethodno se u njih stavi kozji sir (onaj mekani) i badem (oljusteni). Fantazija!


Delilah,

ovo sa urmama tako grešno zvuči...dakle kakvo predjelo! Mmmmm...da se proba.


...

Joj, kao toplije zvuči kujna, Čuveno: "Kuvarice manje zbori da ti ručak ne zagori", moja baka je izvezla na nekoj tvrdoj tkanini i držala na vidljivom mestu, iznad šporeta. Ručak iz njene kujne i mamine "kuhinje" ne može da se poredi. Eto, sad bar znam da je stvar u Smederevcu.


Petra,

imam te zidne stoljnjake, sa izvezenim scenama i porukama opštekorisnim. Nisam imala gde da ih prikačim po kujni, pa mi stoje u spavaćoj sobi (!!?) Imam nju za šporetom, kako u ruci drži neki fikus u fazi cvetanja, sa sve saksijom, a on joj dodiruje lakat. Gore izvezeno "Nek ti kaže ova ruža da te želi moja duša".
Imam i drugi, gde se on i ona vide do pola, pogled zaklanja sto sa pečenim piletom (izvezenim-!!!). Ona u lakom poluokretu, a on je drži za struk zguza (dizvineš) i piše "Nije blago ni srebro ni zlato već je blago što je srcu drago".
Moja drugarica mi donela na poklon iscrtana platna (mastiljavom olovkom) i konce sa takvim kuhinjskim prizorima i sentencama, da izvezem sama...reci!


Aga Cooker

Svaka ugledna britanska porodica mora da poseduje u svojoj kuhinji AGA COOKER (sporet na drva).
Jamie Oliver iskljucivo koristi ovu spravicu za svoje ludorije.

http://www.patricktaylor.com/aga-cooker

So, it could fairly be said that our Aga was the heart of the home.


Spiridone,

impresivno, nema šta. Čuj AGA, pa ovaj je najmanje veliki vezir umočen u vanilu. A što nema neko prozorče, da se gvirne unutra?


Pa to

je Hram! A najvolim kujinjske zurke. U kuhinji uvek najbolje drustvo, sedi gde se ne sedi i tako to.


Pa Deki,

'de si ti meni! Izvol'te u kujni...Kažem ja, nigde se tako lepo ne priča i šuška, kao u kujni.


Jelice

ako dobro razumem sta je Smederevac, on ovde dolazi pod imenom AGA i svako ko drzi do sebe ima jedan. Doduse za AGU treba prostor i solidna medjuspratna.
AGA je takoreci statusni simbol.
A mislim da sam ih vidjala i po Italiji, ili nesto sasvim slicno.

Mada, ako cemo da cepkamo dlaku, AGA treba da je tamno zelen.

Olga


Olga, kada vec cepkamo dlaku

1. Insulated Covers
Those twin insulated covers are the great Aga hallmark. When closed, they`re just gently warm to the touch. Open them and both hot plates are instantly ready to cook.

2. Boiling Plate
A high heat that can boil water faster than most electric kettles. It`s large enough to hold three average sized saucepans at once.

3. Heat Source
Once an Aga is up to operating temperature just a trickle of energy is all that`s needed to keep it there. You can choose from natural gas, propane gas, electricity or oil.

4. Simmering Plate
Again holds three average sized saucepans. It also doubles as a griddle.

5. Roasting Oven
This oven can take anything up to a 13kg/28lb bird. It is also used for grilling and doubles for baking.

6. Baking Oven
Featured in every 3 or 4 oven Aga. Like all Aga ovens the cast iron interior holds in its heat tenaciously, so don`t be afraid to open the door and take a peek at progress.

7. Simmering Oven
Using this versatile oven in conjunction with the hotter oven and hotplates is the key to Aga cooking simplicity - and its wonderful flavours.

8. Warming Oven
Featured on every 4 oven Aga. Keeps cooked food warm without drying it out, ideal for entertaining.

9. Warming Plate
A valuable general purpose surface standard on every 4 oven Aga.


Spiridone

vidim da poznajes materiju.
I jos nesto da dodam, bez alata nema ni zanata.

Olga


Narode, STIGLE SLIKE !













Jelice

evo imaš komentar od mog čoeka:
Strava, bravo!
'beš kujnu bez suvih ljutih i lovora.

edit:
Tražio još da gleda fotografije i samo ponavlja: Kako je dobra kujna!


Fala, draga i

pozdravi i zafali se na hvali čoveku. Pa, kad naiđete, da svratite :) A bez ljutih, slažem se sa njim, nema kujne...i uopšte, mora po kujni da visi svašta nešto.


Jimmy

Jedna stvar je kada se kuva kod kuce, kako to sjajno
opisuje Jelica, a i mnogi u svojim komenatrima.
Ali kada ste u restoranu spremni da konzumirate neki zgodan
obrok, moze vam se desiti i ovo.

Dzimi Stanic, pevac i kontrabasista bio je gost u
jednoj tv emsiji, gde je spremao neki svoj specijalitet.
Na pitanje voditelja, da li se sa mnogih putovanja seca nekog zanimljivog dogadjaja u vezi kulinarstva ispricao je sledece:
Bili smo u jednom gradu u untrasnjosti. Nakon koncerta svratili smo u restoran na veceru. Kelner nam je doneo jelovnik, i dok smo ga mi pregledali, celo vreme se cesao pozadi po donjem delu leđa.
Pitao sam ga: - Imate li vi hemoroide?
-Imamo, ako nije precrtano...


Mićo,

doooobra :) Slatko si i mene i žmua nasmejao.


Meni treba da prave novu kuhinju

bice slicna vasoj, ali u boji tresnjinog drveta,bez lajsni gore i staklenih delova, ali imacu novi sank i stocic u njemu. Imam ugao za koji ce se praviti polica za kuvare i sveske a deo ce da bude za kacenje ludih solja i saksijice sa zacinima, posto je preko puta prozora. Ne mogu iscekati kada ce sve biti namontirano i sredjeno.
U kuhinji ko bi hteo da mi brlja, moze samo da nadrlja! Samo probrani mogu sudove da peru, o kuvanju nema ni govora!!
Kako imamo "letnju kujnu", tu bi mi jedan AGA dosao samo tako. O ho, djuveci, punjene paprike, musaka od tikvica, boranija sa cuftama, a uuu... Svasta nesto bi jos tu moglo da se smisli.
GordanaC nam dade neke fine savete, samo da dodam da u dizana otesta, za strudle i slicna brzojedeca testa dodajem kasiku sirceta, ne punu, nego onako, da pokrije dno, isto to dodajem i u kore za pitu kada ih razvlacim.
Kada apelujete za recepte evo jednog prostog i lakog i za one sto znaju a ne vole da kuvaju ;)(pod uslovom da vole puding)
Potrebno je 3 kesice pudinga sa slatkom pavlakom, 1,3dl mleka, 3 kesice vanil secera, 9 kasika secera, 125 gr mlevenog maka, rum i cimet, naravno, pola kasike secera u prahu.
Stavite 1l mleka da se kuva, dodate mu 9 kasika secera. Umutite u preostala 3 dl puding. Kada je mleko vrelo, uzmete nekoliko kasika, prelijete mak, dodate mu ruma (jedno 2 kasicice, ako je ekstrat onda manje), mesate na umerenoj temperaturi dok mleko ne pocne da vri. Kada sklonite sa ringle dodajte rum. Skuvate puding, sklonite sa sporeta, dodajte vanil secer i promesajte. Ako vam je problem odkativna metoda, onda tri posude pa po varjacu u svaku dok ne podelite na ravne casti. U jedan deo dodate mak, jer je toplo i jedno i drugo. Ciniju navlazite vodom, po celoj povrsini. Pomesate cimet i secer u prahu i sipate po ciniji. Sipate 1/3 pudinga, obicnog, pa onda onaj sa makom i opet obican puding. Kada se dobro ohladi prevrnete na tacnu za kolace... i uzivate...


bamby,

('ajmo na ti, u kujni smo), bori se za svaki ekser!
Recept zvuči mmmmm...idem po kuvarsku svesku, pa uzvraćam apsolutno najboljom višnja pitom - Remzinom!


Na ti, svakako,

malo sam se zanela. ;)
Kad smo kod visanja, zaboravih da napisem da umesto maka mogu i visnje iz visnjevace, ali da se dobrooo ocede, a da se visnjevacom preliva. Uzme se onaj stapic za raznjice, uvek ima neki koji nije koriscen, pa se izbocka puding i prodje svuda.
Ludilo kako dobro izgleda.
Mi smo ljubitelji pita svih vrsta, jedva cekam.


Remzina pita

Potrebno 16 tankih kora.

Umutiti sneg od 3 belanceta, dodati 2 šolje (srednje, one za nes) šećera, 3 žumanceta (umućena pre toga), 1 šolju ulja, još 1 šolju šećera (mora tim redosledom), 1 šolju griza u koju je umešan 1 prašak za pecivo i dve šolje gustog jogurta (onog u čaši, k'o kiselo mleko).

Prvu koru namazati tanko kremom, na nju staviti drugu, opet namazati, treću isto takođe, a na četvrtu staviti razmazati više krema. Na to staviti višnje i samo još malo pošećeriti (jedna ravna kašika šećera je više no dosta). Onda, jer ova pita ne sme da se rola, da ne izađe krem, preklapati pitu na širinu od oko 6-7 cm.
Tako se naprave četiri rolne, koje se namažu sa malo vruće vode, u koju je sipana mrvica ulja i peče na 180.
Pita može da se pravi i sa borovnicama, jabukama (naravno uz cimet, orahe ili mlevene lešnike i suvo grožđe), a može i sa mlevenim i naseckanim orasima. Dobra je i sa naseckanim kajsijama (kiselo voće treba malko došećeriti, jabuke i sl. ne)


O ho ho!

Slican recept imam, pod ruznim imenom "lazna strudla". Sutra po visnje, pa da pravim ovu pitu poeticnog naziva. Torta, uskrsnja, pojedena vec.
Ako vam ostane barenih jaja, napravite za 20 min salatu. Na 5 barenih jaja ide 150 gr kackavalja, 200gr sunke, sunkarice, pilecih prsa (sta ko voli), kiselih krastavcica, po ukusu, ali bar 5 velikih, 150-200 gr majoneza, 100 gr kisele pavlake, sok od pola limuna, kasicica senfa, bosiljak i origano. Sve sastojke izrendati na krupno rende, pazljivo izmesati da se ne ukashi i dobro ohladiti. Ko moze da ceka, najbolje da prenoci.


Kuhinja je krasna; al' jel' moze

Ova zadnja slika iz kuhinje - "UZIVO"-by FEDEX,UPS or POST OFFICE.
Krpu zadrzi imamo krpa-kol'ko 'oces!
Ako, se pretvori tokom transporta u "gradjevinski materijal"; imamo tehnologiju za to.

MOZE i recept; al'sa svim GRADJEVINSKIM MATERIJALOM u njega.


49 41

može faksom? :)
Eno ga recepat dole. 'Ajd sad i ti davaj neki recepis, ali ne one što već imam...šetao si svuda naokolo, sigurno imaš još toga...


Moze coranje (trampa)?!?

Ja tebi teoriju (recepise)-ti meni praksu (materijal iz Sumadiju i Ljubljanu)?!?
----------
Jeo prvi put kod komsija u ulici u kojoj sam odrastao-bio
V-raz.osn./napravio posle 30. god. familiji po vizuelnom secanju; a, bogami i po stomacnom.
Familija se "RAZVALILA"-stomacno!
----------
Skuva se KACAMAK (PURA) na GUSTO. Po naski:U kipucu slanu vodu dodajes belo neprosejano (Jelicino iz Sumadiju) kukuruzno brasno. Dodajes i mesas,dodajes i mesas,...mesas,mesas,mesas.
Kad je gotovo-mora da bude kao GUSTI-TVRDI KACAMAK!
Pustis da se 'ladne 5-10 min./Dok se na SMEDEREVCU u tiganju (povecem) ne rascvrci ulje (zejtin).
Vadis supenom kasikom gusti kacamak-velicine jaja;-formiras kolicinom-punjenja kasike.
Kasiku gustog kacamka tras u vrelo ulje;tras jedno za drugom do punog tiganja.Okreces ih kasikom-viljiskom dok ne porumene crvenkasto sa svih strana.
Vadis ih iz tiganja i slazes na tanjir sa podebljom salvetom na njemu; da upija preostalo/visak ulja sa njih.
Jede se:"Prelivaju se retkim malinovim(PROPASIRANIM)dzemom.
Moze i sa Jelicinim (ljubljanskim)dzemom od "rdecih jal'
cernih ribizlov"!
Sta da sanjam bez materijala!
Jel' se trampimo ili NE ?!?


Evo ja, kao mlada

Evo ja, kao mlada femenistkinja, kažem da je kujna strava :)
Trenutno sam i ja u pravljenju nove kujne, ali sam se ja odlučio za metal, staklo i cyber minimalizam :))

www.queeria.com


Ne vidim ove slike, one u

Ne vidim ove slike, one u ostalim komentarima vidim. Jel' do mene ili do vas? A inače ste mi toliko otvorili apetit ovim kujinskim pričama da sam morala da trčim u pekaru po burek.


Ne znam

o čemu se radi, ja slike vidim...mada se već dešavalo da jedni vidimo slike, a drugi ne...misterija neka tehnička, ja se u to ništa ne razumem.


Smederevac me uvek podseti

Smederevac me uvek podseti,
na farmu Srebrenac na Kopaoniku i Cika Tiju kuvara koji je spremao najbolji peceni krompir na svetu svih vremena, naravno u smederevcu. Cika Tija, inace kuvar na farmi je krompir pekao, ne u rerni, nego u onoj fioci gde pada zar i pepeo, onda uzmes onako krompir musav i pepeljast, dunes malo, umocis ga onako sa korom dok je vreo u kopaonicki-krivorecki kajmak i vegetu, to se sve topi i pusi, milina jedna - nema nista lepse, kakvo crno pecenje... Pored smederevca toplo, a napolju duva vetar i pici mecava.

Inace sredinom sedamdesetih, iz kojih datira ova prica, put do Kopaonika trajao je 24 sata, ne kao danas 3. Isao sam autobusom iz Beograda do Brusa nekih 6 sati. Onda prespavam u Brusu kod strica Gvozdena - Bog da mu dusu prosti, i ujutru autobusom do Brzeca. Sa te bruske strane Kopaonika, postojao je organizovan prevoz samo do sela Brzece. Put se odatle uopste nije ni cistio do Kopaonika, tako da ko je hteo na skijanje, morao je da ide pesice 13 km, natovaren sa jedno 30-ak kg tereta(skije, cokule, ranac...) . Stara farma Srebrenac, bila je na pola puta. Pentrajuci se po planini, onako gladan, ozebao i umoran, jedva sam cekao da stignem u Tijinu kujnu, da se ogrejem pored njegovog smederevca i pocepam jedno kilo-dva krompira.

Onda, nastavljam put sam kroz planinu, iako sam bio klinja gimnazijalac, nisam se plasio - mada sam jednom lutao dugo po mecavi. "Oces Tija da ti zapakuje malo krompira", "Moze Cika Tijo, hvala".
"Sibicu si pono', bez sibice se ne ide u planinu" "Jesam Cika Tijo, ajd' u zdravlju sad" "Aj' zdravo i, srecan put..."


kujna, a u kujni...

draga jelice, predivno! a ja za praznik opsesivno razradjivala "idejno resenje moje buduce kuhinje" (jednom kad nasa mala porodica konacno nadje svoj dom), gledala razne web-stranice, prezentacije, ikea katalog, plus masta i kreativnost...
a sve vreme mislila o svojoj pokojnoj baki i njenoj kuhinji/dnevnoj sobi/trpezariji/salonu gde smo se najlepse grejali, druzili, posmatrali, mirisali, ruckali. bilo je i tv-a i radija, svi bismo se rasporedili po kanabetu, klupici, stolicama okolo stola, pa bi kuvali, asistirali, ljustili, seckali, pricali, smejali se, komentarisali, plakali, porodicne i komsijske price pricali, tu bi goste primali (komsiluk je nailazio bar dvaput dnevno).
a ta peckica koja nas je grejala je iznedrila najlepse pogace i buhtle, plus cvrkutala oko najzanosnijih krofni ikada.
blagodarim najlepse + zavidim na kuhinji!


stevie,

hvala :) i da što pre imaš i ti svoju, samo svoju kujnu...mi smo se isto stalno nešto seljakali, uvek sam imala tuđe kuhinje...a sada uživam u mojoj kujni i samo kačim naokolo sve i svašta...važno je samo da je topla i da u njoj miriše...u kujni mora da se kuva, inače ništa od duše njene...biće i to, samo polako.


hvala, draga j,

meni, uz sve to, vazna i muzikica, kako to inspirise!

kao dodatak (dobrim jelima), ono sto mi se mnogo svidja u dobroj starinskoj kuhinji je i zanimljiva grncarija, plus plocice a la portugalske azulejos raznih motiva (a to moze da se instalira i u kupatilu). pitaj dejana, jel' on ima?


Dejaneee!

Pita stevie koje pločice imaš u kujni?


ovo lici

na onu scenu kad se roditelji posvadjaju, pa mama kaze detetu: "pitaj oca sta ce za rucak"

ako dejan nema plocice, bicu razocarana, uspomene me neraskidivo vezu za taj plavi keramicki dizajn :-)


" Sutra,

sine, sutra..."


Jelice

lepa ti je cuisine! Bash onako malo nostalgichna ... Nemam neki spec-recept. Za tebe sam ja amaterka, ama chasove da mi drzish, kad vidim sve ove tvoje recepte to je vec Haute Cuisine. Respect!


edi-va,

hvala, evo crvenim od zadovoljstva :)mada, pravo da ti kažem, ja obožavam jednostavne recepte, ovaj mi je skoro dala moja snajka u Zavičaju i pravim ga danima deci, utamane još toplo...dakle:

Proja vulgaris, snajkina

Sastaviti dlanove, kao kad se umivaš i tako dva puta zahvatiti kukuruzno brašno (najbolje u plavoj vanglici praviti proju :)) U njega dodati pola praška za pecivo i postepeno vode da je testo gusto (mešati varjačom), da se ne otkida sa kašike, ali ne sme ni da se troši...U srednji pleh, samo posut sa malo kukuruznog brašna, kašikom, na gomilice sipati testo, pa ga rukom pripljeskati da se spoji i izravna. Peći na 200, dok korica na počne da puca kao suva zemlja i ćoškovi i rubovi se odvoje od pleha. Proju pokriti krpom, da da'ne dušom i lomiti, ne seći.Eno ga primer gore u mojoj kujni (ostatke proje, ako ih ima, zamotati u krpu, slatka je i hladna).


Joooooooj za te proje, projice

i projare je moja baka specijalista. Shto ona to znaaaa. Obavezno pravi uz sarmu, podvarak & co. Sve shto ima veze sa kiselim kupusom bude uvek servirano u pratnji proje. Mmmmmmm. Dobro ti ovo "vulgaris" hehehe. Nego setih se da sam jednom iz aviona "ponela" (da ne kazem ukrala) jedan nemachki zenski chasopis, samo zbog recepta. To inache ne lichi ni malo na mene, ali me je slika i opis i sadrzaj te kulinarske kreacije naveo na lopovluk. Moram da ga pronadjem. Chim budem, odmah ga postiram ovde u tvojoj virtuelnoj kuhinji. Pravila sam to tri puta i mogu ti reci, uspelo mi. Josh svi bili odushevljeni.
:)


Jelice, moze 1 varijacija na proju?

Proja cultivis (projara)

Treba otici, recimo, na Kalenica gumno i naci kukuruzno brasno, zuto, krupnije mleveno (prodavci se "kunu" da je mleveno na potocari, al' nek im bude- da ne lazu).

Kukuruzno brasno, 1/2 kg, sipati u plavu vanglicu (slazem se da je najbolje da je vanglica plave boje, ali ako nemate, moze i tamnocrvena), te se, uz mesanje drvenom varjacom, doliva kisela voda (gazirana, naravno), do potrebne gustine. Dodati i 2-3 pune kasike obicnog, psenicnog, brasna. Uz neprekidno mesanje, dodavati prasak za pecivo (celu kesicu), malo soli, malo(1-1,5 dl) zejtina (ne ulja, jer ulje moze, greskom, biti i motorno, a zejtin ne moze), razbiti 1 do 2 sveza jajeta i barem 200-300 grama, prethodno viljuskom izdrobljenog belog sira, punomasnog, iz krajeva gde ne vade (skidaju) kajmak, npr. Sjenica, Nova Varos, Homolje.
Pleh tanko namaziti zejtinom i tanko i ravnomerno posuti istim kukuruznim brasnom. Smesu sipanu u pleh mozete izravnati drvenom spatulom koju ste posebno pripremili za ovu priliku (a mozete i rukama, u nedostatku iste).

Napomena: ako vam je smesa malo redja (ulili ste malo vise kisele vode), necete morati da je ravnate ni spatulom niti prstima, vec ce se sama izravnati. Nemojte se sekirati zbog ovoga, visak vode isparice prilikom pecenja.

Proju peci u rerni (po mogucstvu u sporetu na drva, na srednjoj vatri, dok ravnomerno ne porumeni, ali ne sme nikako da zagori (probati probadanjem nakvasenom viljuskom).

Projaru sluziti vrucu (nikako ne vrelu, zbog mogucih opekotina neodoljivim mirisom privucenih "gladnica") uz svetlo, hladno pivo (moze i Lasko) ili spricer, odn. gemist.

PS: Tu bi, otprilike, bio kraj (i pocetak) mom kulinarskom umecu, za sada.
Da, setih se, posle pazljivog (vise od 10x) gledanja filma "Kum I", znam recept i za spageti Corleone, odn. bolonjez.
:))


Peđa, odličan

početak, ta projara se inače, u mom zavičaju, zove i "školovana proja"...a kajmak se bez obzira na skidanje, ipak zvekne unutra, što je sigurno, sigurno, neće da ometa.


Meni i ova tvoja "neskolovana",

sa slike, izgleda vrhunski (jel' moze 1 malo parcence na fax?).

Pitanje u vezi kujne:
Jelice, jel' su ti italijanski masoni ozidali sudoperu i ostalo (tamo gde se sa strane i do poda vide spec. plocice), il' se to meni samo cini (opticka varka)?
U svakom slucaju, ideja mi se veoma svidja!


Peđa, jesu,

to su iste pločice, kamenite kao i na zidu, samo što su oni tako rasporedili elemente da se napravi manje "pauza", ali da su šire, pa na njih stavili pločice, tako da izgleda kao zidano (ispunili mi želju, bar naizgled:)...ono dole, u dnu elemenata, isto takođe, samo na ukrasnim lajsnama, koje mogu da se skinu, jer je kujna na nogicama, pa da se lepo obriše ispod (a ne da mi se kote ale i akrepi i djubar kojekaki ispod kujne).


Jelice, potrefili ste u bolnu mi tacku!

Jos uvek nemam kuhinju po svojoj meri!
Prvi uslov koji mora da ispuni je da je velika,bar jedno 15 m2, puna svetla, sa prozorima i da caruje jedan poveliki sto.
Obozavam da kuvam a moji ukucani obozavaju da jedu-doduse ne bas sve sto im napravim.
Vaznost frizidera je shvatilo i moje dete kada smo ga zimus kupovali-ona je protestvovala jer nismo kupili velicinu koja njoj pasuje, da moze bez penjanja na stolicu da ga otvori i uzima sa polica sta joj treba!
Inace, dok sam bila devojka, pa kad sam pravila zurke kod kuce, svaka zuraja se zavrsavala u kujni. A sada kad dodju prijatelji, oni dobri s kojim se pricaju vruce teme, sedi se u kujni.
Jeli ko gledao film Kao voda za cokoladu? A sta kazete na one recepte, prepelice u sosu od ruzinih latica!?


Eh Gothso

i ja bih se širila i imala bih sto sa fiočicom, za beštek, u sred kujne (mada je zgodno i uz zid, fino se naslanja na isti, kad se pije kafa)i duboke prozore za saksije...al' ne mogu da dočekam, pa sam napravila meni na kol'ko se moglo...rastemo, ne gubimo nadu, biće i otomana i kujni velikih. Samo napred, u nove kuhinjske pobede!


Moje carstvo je 3x1,5m

Moje carstvo je 3x1,5m veliko! I zamisli ima cak i sto,okrugli, caruje sredinom kujne. Ko kuhinja za lutke!


Ујна,дебела ко кујна

Тесе кујнице сећам, невелика, здудана мобилијаром те са земљаним подом била је главно окупљалиште моје бројне фамилие. уњојсе кувало нашпорету који се ложијо шапурикама понекад измешаним са оним употребљеним у прокоду јер тоалет папир још није бијо измишљен а новине скупе да се зате баналне потребе троше него нова шапурика, кад се окруни клип кукуруза, па се на канап веже упрокод за рад одржавања хигијене однатраг смени дотад употребљивану која ,знасе, иде ушпорет. ватра букне у моменту, а миомир и да вам не дочаравам.ту се јело на повеликом асталу мушемом прекривеним ,на њему смо ,ми унуци, домаће радове школске писали,завирујући у ајнзискарте које су стизале на нашу адресу и биле затакнуте у повећи рам слике косовке девојке одмува усраном .тусе дремало после ручка на пошироком лежају јагњећим кожама застртим .ту је мајка са комшијским женама, кодаи гледам, штрикала, кадоспу, чарапе од вунице коју је истовремено парала од неког изанђалог џенпера, оговарајући уповерењу комшилук .ту је деда с комшијама приповедо о тибожејесиниси темама сисајући смрдљиву крџу коју је у папир од штаницле од шећера куповне из радње умотаво те расположење наливајући вином нашим, ал непресеченим дунавом.ту смо се ми деца увече купали у лавору и сушили узшпорет док се кувала вечера а ми мали данедангубимо мазили мачке љубимице које су јеле неке залогаје бачене им ућошак, те кера ригова, бесног баш ал снама децама ко памук је бијо.суботом су се ту на асталу месили колачи ,шапа се сећам, које ми дечурлија никад да дочекамо да се испеку него онако једну тепсију врући мајка нам да да се оладе а ми исе нечекајући пад температуре нажваћемо панам дође зло.тује мајки у домаћинству помагала једна дебела ,па кад уђе укујну а оно немош се окренути.сви је звали ујна,а она била комшиница уседелица ,кућа донас ,без икога па је отуд узмајкуми трајала.. . .и била члан фамилијеми.
Од целе дедине куће ,повелике занатлијске,знате оно, горња кућа доулице чиста и уредна ,ко олизана ,собе са притвореним шалукатрама ка сокаку да се муве некупе ,форавз умушкатлама,
собе у коју се само улазило кад се светила водица и ославама ил гости кад наиђу ,кревети намештени са украсним јастуцима руком везеним ,те кандилом вазда горућим за мртве испред иконе кућног свеца Николе ,мени ето у трошном сећању оста поменута кујница из доње куће, која се пространим фластерисаним двориштем настављала на горњу,према содари,пекари,качарама те башти и шталама тамо добагрема комшијских . . .


Čerevićane,

hvala, kao i obično, a sad posebno :)


Pronashla sam ga!

Original na deutsch: Wirsing-Hack-Pastete
Moj slobodan prevod: Pita sa kupusom i mlevenim mesom
E sad ja ne znam kako se taj kupus kod nas zove. To je posebna vrsta, pa zato evo ti link sa slikom. http://de.wikipedia.org/wiki/Wirsing

250 g brashna, 120 g margarina, 4 jaja, so (za testo)
600 g kupusa, 2 chena belog luka, (i pazi sad peverzije) 100 g suvih shljiva!, 300 g mlevenog (govedjeg), 300 g kiselg mleka ili bolje josh kisele pavlake, biber i jedno zumance.

Brashno, margarin, 50 ml hladne vode, jedno jaje i malo soli zamesiti. Saviti u providnu foliju i ostaviti da stoji u frizideru. Kupus oprati, odstranti koren i iseci u strafte. Staviti u kipucu vodu (posoljenu) i obariti 2 minuta. Sipati u cedaljku i oprati hladnom vodom i ostaviti da se dooobro ocedi!
Iseckati beli luk i suve sljive. Pomeshati sve sa mlevenim mesom, kupusom pavlakom i preostalim jajima. Dobro posoliti i pobiberiti. Namazati pleh (od 2,5 litra zapremine) uljem. Testo malo premesiti, pa razviti na pobrasnjenom stolu na 2 do 3 mm debljine. Staviti u pleh i razvuci i po zidovima pleha (kvazi tapacirati). Svo testo koje pretekne preko ivica pleha odseci. Pemesiti i razviti na 1 mm debljine i iseci u strafte 1 cm shiroke. Napuniti pleh (testo) smesom, poravnati i poredjati preostalo testo (strafte) dijagonalno. Premazati zumancetom. Peci na 180 °C, oko 60 minuta. Servirati sa Creme Fraiche ili slatkom pavlakom. Prijatno!


edi,

ovo vrlo ozbiljno izvazovno zvuči...mora da se proba...a taj kupus se zove kelj.
Mi inače vrlo volimo crveni kupus (onaj ljubičasti u stvari). Najednostavniji i odličan kao prilog je "Ruski kupus" :

Manju glavicu crvenog kupusa naseći malo deblje no za salatu, posoliti i malo zakiseliti jabukovim sirćetom. Oljuštiti jednu veću, kiselkastu jabuku, očistiti od semenki i narezati na ploške, debele 0,5 cm U šerpu staviti ulja samo malo, da pokrije dno i na toplo ulje staviti kupus. Zaliti ga vodom (približno do 1/4 kupusa i površinu potpuno pokriti ploškama jabuke. Poklopiti i dinstati na tihoj vatri. Povremeno doliti vode, ako nestane, pa zacvrči. Kada kupus gore omekne, to je to (treba pred kraj otklopiti kupus, da ispari voda, ali paziti da ne zagori). Isključiti i varjačom promešati, jabuke se raspadnu i oboje lila, nestanu u kupusu, ali mu daju nežno slatkast ukus.


Italijanske kuhinje

Slike mi nesto poznate jer su i nama Italijani uvalili kuhinju pre desetak godina. Zena je to izabrala kao moderno, a mene odusevili kompletnim kompjuterskim nacrtom za tri dana. Naravno i moja Jermenka iz Jagodinu je carica u kuhinji pa ja tamo samo kuham neskafu i pomalo kradem iz firzidera. Obavezn Elektrolux, a zadnji model je neki Sibirski kojem stalno klopoce motor. Moja gospoja jos nije cula za stednju elektrike.

Uskrsnja klasika, sunka u testu, farbana jaja, mlada jagnjetina i obavezna putica. Valja izdurati...

LP MMM, Ljubljana


Uh, žvaće se kod vas,

ako, odlično...bogami i moj frižider kokodače, ko da će da snese nojevo jaje, ali u uputstvu pisalo da je normalno da ispušta čudne zvuke, pa ga tolerišem. Moji Talijani su to meni ručicama sve svojim nacrtali i to na moje oči, sve donoseći mi vrata, kvake, pločice, stakliće i ostalo (kod njih u fabrici, pored venecije, oni nemaju radnje)...


Dugmici

Vodi racuna o plasticnim dugmicima za otvaranje vrata i fijoka jer su kod nas vecinom pukli! Made in Venice kvalitet :-)

Ja imam potvrdu od JNA, da sam bio neuhranjen na regrutaciji! Narastao desetak cm u pubertetu, a tezina ostala jednaka :-) Od onda vecinom trocifrena sa Jagodinku pa sam jako radostan kada povremeno dostignem status docenta iliti manje od stotke!

LP MMM, Ljubljana


Nema

ništa plastično, braća prišrafila mesingane ručke...

Onaj uštipak-kačamak mnogo dobro zvuči (light) samo mene više asocira na uz slano (neki sirac), nego na slatko.


.

.


Бестидна самопромоција

Користим прилику да бестидно самопромовишем Викикувар. Још увек веома мали, али пар вредних дама би могло чуда да направи :)


Nikola

Погледао сам Викикувар по препоруци.
Као што то пречесто бива када је Википедија у питању и овде постоји грешка, боље речено нетачност.
Не постоји, бар ја за њега нисам чуо, јело које се зове Чорбанац.
Постоји ЧОБАНАЦ. То је специјалитет из Славоније.
Живео сам тамо доста времена, па те ствари знам.


Биће да неки

Биће да неки људи ипак зову то јело чорбанац.


Биће да

У праву сте Никола. Неки људи то јело зову чорбанац.
Но оригиналан назив је чобанац. Чорбанац је по начину
припреме и састојцима идентичан чобанцу.
Не знам ко је и када чобанац почео да назива чорбанац.
Мислим да ћете се сложити са мном, да је ипак најважније да се ради о изузетно укусном специјалитету.
Пријатно.


Čorbanac je

mužjak od čorbe.


Evo da ti

ukrasim blog sa par rariteta.





Edi-va

Mislim da sam ove tvoje "raritete" videla u jednom evropskom muzeju igračaka i da se radi o minijaturama.


Ma ne

postoje i mogu da se kupe, ali su cene basnoslovne. Imam i link evo pogledaj!
http://www.antik-oha.de/


Super ti je san

Imam jedan poluraspadnuti u đul bašči. Namena mu je prevashodna pečenje crvenih mirišljavih babura od Mačve.Ponekad mu pozajmimo ploču za rostilj ili poklopac da štiti roštilj od vetra. To je to. Nekad su i šporete i ljude pravili kvalitetnije, za više poslova.
A šte reći o današnjim pločama? Prodaju, bre, šporete bez ringli?! Svašta. A rerne? Ne možeš ni pizzu da ispečeš na 250. Za butkicu na rešije bolje da odma daš elektrodistribuciji ruku do lakta da ti odseče. Letnji dan do podne. Ništa me manje ne muče ni ovi novi frižideri. Jes da možeš ceo uspravan da uđeš, što nam je svima bio cilj, ali zašto je 100 evra skuplji ako se frižider nalazi gore, a zamrzivač dole, kao što je i normalno? Hm...Ne znam...Možda zbog bele kuge. Više domaćinstava će kupiti onaj jevtiniji, sa frižiderom dole, pa se domaćice češće nagnu, i tako...
Greetings


bez naslova

Pamtim staru kujnu moje babe. U njoj su uredno bili smesteni zivoti generacija...
I nasi (mojih sestara i mene) su se nekako upleli u tu pricu.
Zemljani pod, kredenac - zeleni, veeliki prozor koji gleda na dvoriste, dva kreveta sa slamenim dusecima koji skripe kad se valjas po njima i toliko visoki, da smo se jedva peli na njih. A najlepse od svega bila su dva sporeta, izmedju kojih je uvek stajao po naramak drva za potpalu u staroj pletenoj korpi.
Sto i stolice od drveta, skromni i zeleno ovarbani, da se slaze uz kredenac.
Starih fotografija po zidovima...
I bas u toj kujni volele smo da spavamo nas tri. Do kasno u noc skakale smo po tim krevetima, dok se iz sporeta culo pucketanje suvih grancica, koje smo vazda dodavali da nam vatra ne zagasi.
A moja sadasnja kujna, jedva da se svila na ovih sest kvadrata. Mastam o jednoj veeelikoj, gde bi stalo sve ono sto bih volela.
Bice, valjda.

PS Lepa ti je Tvoja:) Sarena i topla.


Hvala

draga :)