Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

a sad malo ja...

mala ramonamala ramonaNa prelazu izmedju sedamdesetih I osamdesetih godina, proslog veka (kako to glupo zvuci), u Beogradu je na muzickoj sceni vladalo poprilicno mrtvilo.

Grupe I solisti kao sto su: Generacija 5, YU-grupa, Suncokret, Srdjan Marjanovic, Hajduk Stanko I jataci, su bile vedete tadasnjeg vremena. Istina da su pokusavali da izgledaju drugacije od modela koje je nametalo tadasnje socijalisticko uredjenje ali u onome sto su oni tada nazivali rokenrolom nije bilo ni naznaka bunta. Tekstovi pesama su bili posveceni ovcama, livadama, plavim ocima, silascima u dragstor po cigarete itd. Tu I tamo poneki santimetar kose preko uveta ili brada od petnaestak dana bio je njihov ceo doprinos popularizaciji neke nove socijalne culture.

Hrabri buntovnici iz sezdesetih Siluete, Elipse, Crni Biseri nisu imali dostojne naslednike u etabliranoj “deci cveca” iz dobrostojecih porodica. Tu naravno izostavljam POP-Masinu koja je zaista odudarala I izgledom I stavovima. Robert Nemecek je ziveo u mojoj zgradi I ja sam ga kao pionir u kratkim pantalonama posmatrao kao svetsko cudo. Vezbali su u podrumu zgrade I stvarali nesnosnu buku koja mi je bila interesantnija od tada sveprisutnih melodicnih koracnica.

U to vreme, lagano je od uveta do uveta, sistemom pokvarenih telefona, pocela da kruzi prica da se na obe, beogradske, radio stanice pusta neka druga vrsta muzike od do tada uobicajene. Mi, malo drugaciji, tada smo slusali Deep Purple, Rolling Stones I neizbezne The Beatles. Ja licno sam slusao samo pocetne rifove pesama I eventualno prvu strofu I zurno sam prebacivao iglu gramofona na sledecu pesmu u trenutku kada su nailazile obavezne I neizbezne solo deonice. Bili su mi dosadni. Tada smo nekako svi u drustvu, pored skole, obavezno, bili upisani od strane matoraca I u muzicku skolu. Od potencijalnih pijanista, harmonikasa, klarinetista, ubrzo smo se pojavom prvih gitara u Robnoj Kuci Beograd, preorijentisali na taj instrument. “Crni Leptir” je odjekivao po kraju.

Nikola Karaklajic je u svojoj emisiji “Vece uz radio” poceo da pusta pank. Nedugo za njim I Sloba Konjovic na Studiju B. Zbog Vibracija I Parade Albuma smo se zakucavali pred radio-aparatom, uradivsi pre toga sve domace zadatke, da nam slucajno ne bi bilo uskraceno slusanje tih emisija utorkom I cetvrtkom. Dzubox je uz Politikin Zabavnik bio novina koja se redovno kupovala I cuvala (po broju, kao u biblioteci) Sa velikom paznjom su se citali izvestaji iz Londona od Sase Stojanovica aka Punkerton-a. Imena poput Sex Pistolsa, Buzzcoksa, The Clash, su polako postala deo nezaobilaznog interesovanja. Poceli smo prvo pojedinacno a potom masovno da porucujemo ploce iz inostranstva, koje su nam donosili matorci sa sluzbenih putovanja. Sloba je imao svoje kanale za snabdevanje plocama a I svako ko je dobio nesto novo, “od preko”, mu je odnosio na slusanje. Moja prva pank ploca koju sam dobio je naravno “Never Mind the Bollocks” I doneo mi je otac iz Londona.

Prve ploce koje sam kupio u Beogradu u Jugotonovoj prodavnici su bile “No more herous”-The Stranglers I album Vibrators-a. Za Strenglerse se cekao red I pustali su jednog po jednog kupca u radnju.

Da se vratim malo unazad.

Tih godina je u Beogradu otvoren prvi I pravi kafic. “Zlatni papagaj”. Tu su visili sminkeri sa svojim italijankama I u “lacosta” majicama. Oni su slusali disko muziku I lozili se na Travoltu iz filma “Groznica subotnje veceri”. Bilo je vazno videti I biti vidjen, kao uostalom I danas.

Tu u blizini, na platou Filozofskog fakulteta, skupljala se “intelektualna elita” cupavaca koji su svojim nosevima parali nebo. Imali su I svoju diskoteku gde su mogli u terminu od sedam do jedanaest da masu kosama uz njima drage hitove sezdesetih I sedamdesetih godina.

Kafane su tih godina po gradu radile do deset, kada su se zajedno kucama razilazili sabani iz “Romoteke” sa kalisa, ekipica iz Papagaja I cupavci iz podruma “Efa”.

Tu negde tih dana se po gradu stidljivo pojavila I prva ekipa pankera, koja se u pocetku skrivala po parkovima I podzemnim prolazima.

Prva poznata mesta okupljanja beogradskih pankera bila su: Dragstor u Nusicevoj, Sava Kranj, podzemni prolaz na Terazijama. Nesto kasnije, parkic kod hotela Moskva, zatim park kod Cetnika.
Pank muzika je pustana u petnaestominutnim blokovima na “matine”-u u Cepelinu I ponekada na “Efu”. Tada bi neki cudni klinci, odskakali pogo medju sablaznjenim diskofilima I sabanima, I pokupivsi svoje ploce nestajali u mraku beogradskih ulica.

 nastavice se...


Dule is back!!! :) Jel' te

Dule is back!!! :)

Jel' te to Biljana Srbljanović za uši dovukla nazad? :)


reading

O pa bice ovde nesto za citanje, bas lepo. A povratak je bio neminovan, onaj entuzijazam koji je vidjen u TV Dizanju nije mogao nestati bez traga


sloba konj ruls

ko mene se jedan lik u to vreme osisao na pravu krestu, ono, obrijao se i ostavio krestu, onda se jedne noci verao uz crkvu da skine krst :-))) da, uhapsen i osisan na celavo od plavih 'drugara'. jedan drugi, koji je imao band, je u nedostatku pica na zurkama, nosio apotekarski alkohol: u cahsu iscedi svez paradajz i onda nalije alkohol...ne znam sta je s njim sad.
a ja sam u svojoj pank fazi nosila neku falsh barbiku kojoj sam oblepila noge flasterom, ovarbala ih u crno, nacrtala joj A na grudima i podigla joj kosu u krestu, ofarbala u zeleno i nosila po gradu: onda dodjem u lokalni disco i turam je u lice nevinih posmatraca :-) mogu da zamislim na sta je sve to licilo ali moje drugarice i a smo mislile da je to Bas Kul :-p
kakvo vreme!

troll, ti se nisi bio nesto odjavio...ili se ja nisam skoro update.ovala? ili je to bio neko drugi...? sorry!


A ja sam u svojoj pank fazi

A ja sam u svojoj pank fazi nosio bejzbol palicu... Dobra stara vremena :))


haha!

pazi, a da je izvadis opet? ;-)))


beat on the brat:)

Bit on d brat, vit a bejzbol

Bit on d brat, vit a bejzbol bat :))
Bravo Dule!


Hahaha, sad ipak prvo

Hahaha, sad ipak prvo dooobro razmislim :)))


ratnici

ja bejzbol palicu i palice generalno pamtim iz detinjstva iz ova dva izvora mladalackog obrazovanja:
Ratnici podzemlja
&
Paklena pomorandza


ja sam Ratnike

gledao preko 50. puta. Mi smo se kao klinci "otimali" ko ce da bude Ajax, moj kum Gibon je dobio tada nadimak Rembrant po liku iz filma i dan danas pizdi zbog toga:)


E, to su nashi stari tada

E, to su nashi stari tada smatrali nepozeljnim uzorima.

Da su znali da ce Warriorse da zamene Zvezde Granda, a da ce umesto Alexa de Largea rshum da pravi Ceca Nacionale.... Bzvz.


dule,

ja skoro kupio DVD Warriors i pustam film mojoj devojci koja ne kapira zbog cega se ja toliko lozim i kako to da ceo film znam napamet...

can you dig it!

can you dig it!

...

CAAN-YOUU-DIIIG-IT !!!


hey babe,

"...a ja sam u svojoj pank fazi nosila neku falsh barbiku kojoj sam oblepila noge flasterom, ovarbala ih u crno,..."

jel si ti jedna od onih, "bolje golub u ruci nego riba sa akademije"...:)))

provaljena si


pa nije bas bio golub

:)


kako bese dule molim te? kad

kako bese dule molim te? kad si vec online....


grafit

sa Akademije? Bolje q---c u ruci nego riba sa Akademije. To je izvorno:)


hehehe... sad se

hehehe... sad se secam!:))

hva-la-ti
du-le!!!


Glavonja, wlcm bck!

A kad smislim da li imam šta da kažem o panku, javiću se opet. ;)

PS. Prva ploča - Simon & Gsrfunkel, kupljena u "Kulturi" na Terazijama. Posedujem i danas. Volim vinil, šta ću. ;)

Dobrodošao kući.


i ja, malo, zemla

moja prva je bila ABBA-Waterlo!(1974)


Eto vidiš!

A ne znam zašto mi se sad vrzma po glavi jedna singlica koju sam isto kupio u Kulturi tih godina (neko mi odavno mazno!) grupe Sparks - This Town Ain't Big Enough For Both Of Us!

(Mileta, priznaćeš majci, kadtad!)


bili smo punkeri i nesto

bili smo punkeri i nesto kasnije
mozda ne oni "pravi", ali opet...
lepo odrastanje


Diskomer

(merac popularnosi ploca), nedeljom od 10-12 na Studiju B, u originalnoj izvedbi Slobe Konjovica.
Tada se zaista slusao radio, ko je jos imao nekakav "stereo" aparat, njegovoj sreci nikad kraja! :-)


:)

dobrodosao nazad :)


Koliko vidim......

.......nista nisi propustio:) Sva mesta i imena su tu.....emisije takodje....mislio sam da se vise niko ne seca skupljanja pankera u parkicu kod Moskve:)
Secas li se "Dzudi Dzudi" od Crnih Bisera? Bio je to veliki hit svojevremeno:)

Zvonko Drazevic


Dzudi, Dzudi

ulitimativni hit. Video sam Dzeta malopre u gradu, jos uvek on vuklja gitaru sa sobom:)


:))

Dzet je ziva legenda i uzor mnogima:) I ja ga cesto vidjam po gradu........svojevremeno (citaj nekada davno):) "jurio" sam ga svuda da bih mu "uvalio" demo snimke.....tada se to tako radilo:)

Zvonko Drazevic


Dobrodoshao nazad!! "Moja

Dobrodoshao nazad!!

"Moja prva pank ploca koju sam dobio je naravno “Never Mind the Bollocks” I doneo mi je otac iz Londona ... Prve ploce koje sam kupio u Beogradu u Jugotonovoj prodavnici su bile “No more herous”-The Stranglers I album Vibrators-a".

Zasto me ovo nije iznenadilo... Obecavao si od pocetka :))


Nije valjda

da su ti "Crni biseri" primer "buntovnih sezdesetih"!? Bljak!


Pozdrav od bivsheg (?) hipika

Poshto drzim da o muzici ne vredi prichati (jer pricha govori vishe o nama nego li o zadatoj temi) prosledjujem ono najbolje shto je treskalo iz podruma FixFaxa -
Janis Joplin
Jefferson Airlane
Greatful Dead


Lune,

Grateful Dead:))


Strejt from d hart

R'n'r

Kad vam je teshko, kad patite, kad ne znate shta biste sa sobom, stisnite chvrsto svoju dragu ili dragog i uzivajte uz
Dark end of the street

Za sve crnce Evrope - Irce i Srbe.


Lune, da ubaciš link na „reč",

uradiš sve kako si uradio samo što ispred te adrese staviš [url= i ne zatvoriš odmah zagradu nego prvo nalepiš adresu. Pa onda to izgleda ovako:

[url=http://www.blablabla]Janis Joplin[/url...

Ovde na kraju, umesto trotačke moraš opet da zatvoriš uglastu zagradu. Ja ne smem da stavim, pretvoriće se u pravi link. Srećno!


Icke,

nema sanse da Lun to ukapira:) pa on jos uvek slusa Grateful Dead!


Videćemo Dule kod sledećeg

... komentara. Ne bih se ja baš zakleo. Lisica je Lun.

A i ja sam dobro objasnio, nije da nisam. Do moga. o)))


Dobri duh

Zahvaljujem dobrom choveku koji skup bezlichnih slova i ostalih znakova pretache u lepe link naslove.
Btw, kako se to radi?


to mi novi blogeri znamo:)

ja samo radim svoj posao. Uredjujem blog:)


ajde covece, drzi barem malo do sebe

ako si rekao da neces vise na blog, to je trebalo i da ispostujes; ovako si ispao (tri tacke)


...

Chemu "tachkiranje", petre?
Mislish li da se "drzanje do sebe" najbolje iskazuje kroz zadrtost?
Nije li u prirodi misleceg bica da se menja, prilagodjava i nadgradjuje?
Uostalom, to shto Dule ima potrebu da jednu lepu temu podeli sa vecim brojem ljudi ni na koji nachin ne znachi ono shto ti pretpostavljash.

Btw, rech "isposhtovati" ne znachi nishta.


ma,

ako neko napise onakav blog, posalje sve u p.m. i ispadne 'baja' te teatralno sve napusti, onda ocekujem da tako i bude... A ovo, moz'-da-bidne-al-nemoradaznaci, od toga mi je stvarno muka, treba da se ima odgovornost za izgovorenu i napisanu rec, a ne ovako.

A sto se tice reci ispostovati, ne bih da tupim o tome, ali cu da kazem jedan vic: Kako Zemunac popravlja kola? Otvori haubu i kaze motoru: Ajde, batice, ispostuj me!


Dule je dobrodošao,

a principijelnost je odlika rigidnih ličnosti. o))

Odluke i uverenja treba povremeno (ili stalno) usklađivati sa iskustvom i okolinom. U suprotnom, ostane ti samo ta, što Lun reče, srpska zadrtost. A znamo koliko nam je korisna ta osobina.

Ako neko baš insistira, mogli bismo je nazvati i dogmatizmom.

Uaa dogma! Živelo menjanje mišljenja!


flip-flop

*flip-flop*
aktuelno na proslim americkim izborima - karakterna osobina demokrate nam kerija.
covek menjao misljenje svaki dan, a opet onoliko ljudi glasalo za njega.

(ne mogu da verujem da sam okrenula na politiku!? prvo sto mi palo na pamet, obozavam izraz i podrzavam davida i. u anti-principijelnosti)


DD=DobrodoshaoDule

Konachno! Kada si otishao odavde nastavio sam da te chitam na hr-u ali sam i dalje nastavio da dolazim ovde po navici. Cisto bi otvorio stranu i bacio pogled shta se deshava ali obichno nista toliko interesantno, uglavnom trucanja o politici i sl. Odlaskom mnogih pametnih ljudi odavde i tvoje malenkosti bilo je sve manje potrebe za b92 blogom. Mada moram pomenuti i par ljudi mogu ih slobodno nazvati "cuvarima varte" koji su ostali, ne bi li ovom mestu dali smisao i nastavili da se bore i pisu protiv svega shto je loshe. Takodje se nadam da ce tvoj povratak biti pozitivan signal za mnoge buduce blogere koji ce ovde pisati pozitivne, inspirativne stvari. Nadam se da ces konacno nastaviti sa odlomcima iz almanaha "Pankeri gde ste"!
Sve najbolje...


Evo grupe........

.......koju su prisvajali i metalci i pankeri.....Kilmister i dalje prasi:)

Motorhead 1

Motorhead 2

Zvonko Drazevic


ovo je jos ludja verzija

O daaaaa

Daleko ludja:)))) download_o sam je:)
Evo nesto iz grada u kome se veceras igra revans ;)

live at Manchester

Roma ispada veceras....a Milan sutra uvece? :)

Zvonko Drazevic


:)

Roma nije ispala, vec izginula sinoc na Old Trafordu. Da jedna zabarska ekipa primi sedam komada, neverovatno. I dalje sam u cudu.
Veceras, verovatno ispada i Milan. Jos samo da stigne dvojka iz rupe, pa da dan bude idealan :)

Dule, jel' ides na tekmu danas?

ps Lepo je sto si se vratio.


nesto mi se ne ide

slutim potop, omiljenog mi tima.


Mirka Kontica

na ovoj planeti ima pet.


Mislim, da li smo...

na istom terminalu?!


O,

Kakav radostan dan
Ptice pevaju...

Da se nisi usudio opet da zbrišeš :)
Naporno, bre, ovo...toplo - hladno...baš :)

p.s. pozdrav za Bo


Bo,

te pozdravlja. Evakuise se iz gajbe, stizu navijaci. Pocinje prenos Lige Sampiona


Дуле,изненади ме

што си се вратио овде.Желим ти срећан нови почетак:)

избрисани члан:)

Ух,како је чудно писати ћирилицом на компу,једва одкуцах ово мало текста....хух....
Сад да пробам несто ново...го ман. утд.,хехе,баш је симпа


Eto, a kao juce da je bilo...

...mnoge od stvari koje pominjes. Hvala na sjajnom tekstu, zeljno ocekujemo nastavak!


koliko ja imam pitanja

za tebe:) hvala, sledi nastavak ovih dana


ja sam

odrastao uz Doorse, Floydove, Wudstok, a kasnije se malo sharalo sa njemachkim krautrokom kao shto je Eloy.. da bi Sex Pistolsi, Clash, Ramonsi, Strenglersi, Pixies protrchali pored mene noseci mi Pogues koji su me usmerili na nove pravce u R&Rolu i dalje u World muzichke scene; rege, salsa, africhka, indijska muzika, dok se kroz sve to provlachio Dzez kao neka nit koja spaja sve te stilove u muzici:-)

Dule drago mi je da si opet sa nama:):):)


Pa vazda si dobrodosao...

...i kod mene na bl, a moze i ovde, "takoreci nezvanicno" ;o))


Lepo je što si se vratio

Ovo je pravo mesto za borbu.
I naravno - pank nije mrtav :))


super

Dule is back, long live R n R ! I nemoj vise na ekskurzije ;)

Pozdrav


SKC

Bio je to lipanj mjesec 1980 i vjerujem jedno od prvih pojavljivanja beogradske pank radije bih rekao novovalne scene na hrpi. Nastupali su tada Idoli i Sarlo akrobata. Na kiosku sam kupio cak 2 primjerka vidika sa singlicom retko te vidjam sa devojkama. I danas sam ponosni vlasnik tih ploca. Prije samog nastupa Idola na podij su izisli clanovi teatra levo i bacali bombone u publiku. Jedan bombon pogodio mi je zub. Sjecam se izmedju ostalog dugacke verzije pjesme a ja kazem ah a di je amerika. Inace ne bih rekao da su intelektualci pred filozofskim imali noseve u nebu. Kad god sam tamo dosao uvijek sam odmah nasao prenociste. Ekipa je uvijek bila dobra.


to im je bio deo imidza

mi smo bili klinci a oni su vec apsolvirali zivot, sa filozofske strane:)


hvala za ovaj come back :)

hvala za ovaj come back :)


haaa "Crni leptir" ... secam

haaa "Crni leptir" ... secam se leta kad se cuo gde god sam se zaustavljala u Istri. Uvek uvece, gomilica drustva 1-2 gitare, uz sum mora..ih bre razsentimentalisala sam se :)))


malezijski punk

Neko vece na Arte (njemacko-francuska TV stanica visokokvalitetne programske sheme) bila podulja reportaza o punk sceni u Malaysiji. Wow! Tamo se stvarno prasi od punka (jos uvijek), kao da sam se vratila u ´77., ´78.

Medjutim, ono sto me najvise impresioniralo je ozbiljan, praktican drustveni angazman. Sve te grupe i skupine pankerske su pokrenule i razlicite socijalne projekte (za siromasne, nezaposlene, beskucnike, mlade prijestupnike, soup kitchens, ...). Rekla bih - pank evoluirao od protesta u promisljeno djelovanje. Bas nam ti malezijci dali lekciju, svaka cast!


"Sve te grupe i skupine

"Sve te grupe i skupine pankerske su pokrenule i razlicite socijalne projekte (za siromasne, nezaposlene, beskucnike, mlade prijestupnike, soup kitchens, ...). Rekla bih - pank evoluirao od protesta u promisljeno djelovanje."

Dunjice, nema to veze sa punkom, koji bi trebalo da odbacuje svaki socijalni angazman. Okay, mozda je "evoluirao" - u Frankenshtajna - koji pishe projekte i aplicira kod donatora :))

I, eto, vidis slucajnosti, bash u Maleziji - u zemlji u kojoj deluje onaj naoko humani baja, Muhammad Yunus (Grameen Bank), o kojem se zaista moze reci da "promishljeno deluje".


Muhammad Yunus

nije iz Malezije, nego iz Bangladesha. Kamo lijepe srece da je takvih "naoko (cemu zloba?) humanih baja" vise.

Sto se tice punka, on je nastao kao pobuna protiv malogradjanstine i establishmenta. Nakon prvobitnog verbalnog kritikovanja (da ne pominjem: pljuvanja), punkeri su se odlucili na djelovanje. Nisu se zadrzali na kritikovanju, nego krenulu u djelovanje. Sto je jedan inteligentni i logicni razvoj. Sve se mijenja, zar ne? Ono sto nije otvoreno za promjenu, nije nikada ni vrijedilo.

Ne znam cemu to vrijedjanje angazmana tih mladih ljudi i usporedjivanje s Frankensteinom? Takodjer i izjava o pisanju projekata i apliciranju kod donatora? To mi zvuci na onaj ignorantski i zlonamjerni stav na Balkanu o gradjanskom angazmanu. Najveci dio ljudi angaziranih socijalno to rade iz altruistickih pobuda ili sa zeljom da aktivno ucestvuju u promjenama. takvi angazmani pocinju najcesce spontano, iskrenih namjera, cak nemajuci vremena da se strukturira negdje na papiru; a sto se novca tice - najbolje stvari su se desavale zbog volonterskog angazmana i privatnih priloga onih koji su taj angazman tako zeljeli podupirati. S "aplikacijama kod donatora" cesto nemaju nikave veze.


Što se tiče Malezije &

Što se tiče Malezije & Bangladeša, glupa greška, sorry.

U vezi sa Junuzovim angažmanom, to zavredjuje posebnu temu, ali ono "naoko human" je nešto najblaže što o njemu mogu reći. Evo, na primer ovo može biti zanimljiv izvor: www.mises.org/story/2375, kao i da vidiš tih "16 odluka" Grameen banke (www.grameen-info.org/bank/the16.html). Odličan tekst iz londonskog Ekonomista nažalost nije dostupan na netu, ali da ne dužim... Sem, naravno, ako ti to ne želiš :))

"To mi zvuci na onaj ignorantski i zlonamjerni stav na Balkanu o gradjanskom angazmanu"

Pa, ne znam, s obzirom da sam pola života radio za firme i organizacije koje žive od donacija, kao i da sam imao tu (ne)sreću da vodim neke projekte, kao i da mi je cela mladost prošla u "gradjanskom angažmanu" - mislim da je ova tvoja strelica upućena na pogrešnu adresu.

"Takvi angazmani pocinju najcesce spontano, iskrenih namjera, cak nemajuci vremena da se strukturira negdje na papiru"

Da, počinju tako, ali su kao takvi u 99 odsto slučajeva neodrživi. Moraju se staviti na papir, ako ništa drugo a ono zbog poreza, pravdanja troškova itd.

Primer sjajnog angažmana je na primer ovde: www.globalgiving.com, ali tu bar niko ne tvrdi za sebe da je punker :))

Inače, način na koji "malezijski punkeri" deluju mnogo je bliži njihovim arhi-neprijateljima, koji su se nekada zvali deca cveća. Ili je postmoderni raj sve te razlike izbrisao? Nemam pojma, ja nisam punker :)


Sto se tice ovog zadnjeg,

malezijski punkeri. Ja bih, eto da pojednostavim, dozvolila da i tu postoje regionalne i kulturoloske razlike u odnosu na punk, protest i angazman. Punk (ili bilo koja druga pojava, ukljucujuci npr. demokraciju) u Maleziji nema obavezu da u svemu kopira svoje zapadne uzore, nego se razvija u skladu sa svojim specificnostima. U suprotnom bi bili jos jedna zrtva zapadnjackog kulturnog imperijalizma.

A za grameen banke - poznate su mi kritike i smatram da nisu sasvim neopravdane. No, ja se radujem svakoj korisnoj inicijativi za prevladavanje siromastva; kako materijalnog tako i duhovnog, i kao takvu inicijativu sam pozdravila od sveg srca krajem devedesetih. Tada sam i sama vodila slicne projekte u BiH, ali prilagodjene tom prostoru, i znam koliko su imali jedan pozitivni utjecaj i gdje je bilo pomozeno mnogima; te gdje je medjuovisnost dovela do sinergije. Iz toga mozes vidjeti da je mene ideja mikro-kredita impresionirala i nacin kako je sve krenulo. A da se SVAKA stvar moze gledati s razlicitih strana, kritikovati i hvaliti, nije nista novo. Nase gledanje na stvari ima puno veze i s onim sto nosimo u srcu.


www.kiva.org

Pa, ne znam koliko se svaka pojava moze kritikovati. U teoriji svakako, ali... Okay, nije vazno. Nego, umesto g. Junuza, u ciju motivaciju ne samo da sumnjam, vec je smatram strahovito negativnom, a zbog ccijeg delovanja ce stanovnistvo juzne Azije (posebno zene, nazalost) tek ispashtati, evo ga jedan primer drugacijih mikro-kredita: www.kiva.org . Pojedinci pomazu pojedince, bez mesanja donatora, bankara itd, sa nultom kamatnom stopom, sa jedinom motivacijom da se pomogne ljudima iz zemalja "treceg sveta" koji zele da zapocnu neki posao, a za to nemaju sredstava. Niti zele moc da uredjuju naccin zivota ljudima kojima pozajmljuju svoj novac, za razliku od g. Nobel prize winnera.


Johnny011,

hvala na linku. Zanimljivo je i ohrabrujuce vidjeti primjere globalne solidarnosti. Jedino, moj problem je nazivanje siromasnih zemalja "trecim svijetom". To mi, u najboljem slucaju, zvuci pokroviteljski. Cak i ovdje na Zapadu raste svjesnost o tome da naziv nije najpogodniji, pa npr. trgovine u kojima se prodaju proizvodi iz Azije, Afrike, Lat.Amerike, sve manje nazivaju "Third Wold Shop" i sl., a sve vise "One World Shop". Sto smatram svakako primjerenijim.

Nego, pruza mi se prilika da predstavim svoje iskustvo s mikro-kreditima u BiH, u cijem davanju, procjenama i posrednistvu sam ucestvovala.

Radila sam za jednu medjunarodnu organizaciju koja je, izmedju ostalog, radila i socijalne projekte i pomoc izbjeglicama i povratnicama. Imali smo (imaju jos uvijek, iako vise nisu u Bosni, jer su projekte predali u lokalne ruke i dalje ih pomazu financijski, logisticki, savjetodavno) srecu da smo imali jako dobru reputaciju, da novce koristimo gdje su najpotrebniji, da se mnogo angazujemo, itd. Zbog toga smo dobijali dosta privatnih donacija iz Njemacke, Svicarske, zemalja Beneluxa. Slali/donosili su nam novce i rekli da s njima cinimo sto smatramo najboljim.

A mi smo to uradili ovako: sume od nekoliko tisuca maraka smo davali kao kredit ljudima koji su htjeli pokrenuti ili unaprijediti biznis koji se ticao proizvodnje hrane (pcelari, farme kokoski, pastrmki, gljiva). Dali bismo im cash, a njihova je obaveza bila kredit vratiti u svojim proizvodima (jaja, meso, gljive, med). Sto je za njih bilo posebno povoljno, jer nisu morali imati gotovinu za povratak kredita. Te proizvode smo dalje distribuirali po izbjeglickim kampovima i medju socijalno ugrozenim stanovnistvom. Mnogi od njih su u to vrijeme od pomoci dobijali jos samo ulje, brasno, secer, a ostali ni to. Prizvodi koje su nasim posredstvom dobijali od korisnika nasih mikro-kredita znacajno su poboljsali njihovu ishranu. Sto bi se reklo: jednim udarcem dvije muhe.

To sto smo radili se kasnije proculo, pa smo kasnije dobijali i novce od EU za vrlo slicne projekte.


Dunjice,zaista sjajan

Dunjice,
zaista sjajan primer, sve sto mogu jeste da cestitam i tebi i tvojim tadasnjim kolegama. Ideja kreditiranja cash za proizvode koji potom idu dalje cini mi se da je kao i svaka dobra ideja - jednostavna, a efektna, "samo" je se trebalo setiti i naravno, realizovati :))

Nema licnog iskustva sa programima ekonomske pomoci, ja sam bio u nekim drugim vodama. Ipak, neko moje indirektno iskustvo sa, npr. misijama EU i UN u Bosni i na Kosovu jeste da je njihova pomoc, u donacijama i kreditiranju, izuzetno birokratizovana, da su skloni zloupotrebama te pomoci, da su suvise daleko, strukturalno, ali i mentalno, od korisnika te pomoci itd. Primer za te zloupotrebe: nekadasnji zamenik shefa UNMIK na Kosovu Gerard Fisher zavrsio svoju misiju na Kosovu, vratio se kuci, da bi bilo otkriveno da je proneverio oko 10 miliona eura. Nisu mu mogli nishta, zbog imuniteta cini mi se. Ili, dodje covek iz Portugala u Bosnu i posle 2-godisnje misije, na polozaju menadzera srednjeg nivoa u EU, kupi veliku kucu u Lisabonu (to mi je sam rekao). Ili jedna od shefica u USAID-u u Sarajevu, sa mesecnom platom od 10-ak hiljada dolara i dnevnicom od oko 300 dolara, non-stop sa flashicom viskija, bez veze sa realnoscu i tim kako ljudi tamo zive.

Cini mi se da su na terenu, bar sam tako ja primetio, najefikasnije organizacije poput Norwegian People Aid, koje deo pomoci dobijaju direktno od stanovnika zemlje iz koje dolaze. Sjajne su i crkvene humanitarne organizacije, katolicke i protestantske, koje rade na terenu i veoma su efikasne. Naravno, ima i tu zloupotreba, poput nekih islamskih dobrotvornih org., ali mislim da najveci broj njih jako dobro radi.

Ono za "treci svet" si u pravu.


Hvala, Johnny011!

Inače, mogla bih ti pričati duge priče o projektima i medjunarodnoj pomoći. Mnogo toga doživjela, ne samo čula.

Npr: zamisli, kada smo odradili jedan sjajan projekt rekonstrukcije s follow-up (znači: psiho-soc. asistencija "korisnicima" nakon fizičke rekonstrukcije zgrada), odoh ja u Sarajevo na razgovor s tadašnjim predstavnikom Evropske Komisije da "ispitam teren" za aplikaciju za slijedeći projekt. A on mi reče. "Hmm, znate, ovo ću Vam reći kao privatna osoba, a ne u funkciji ... . Vi (mislio na organizaciju za koju sam radila) ste za tu sumu novaca koju ste imali napravili neusporedivo više nego drugi, mnogo veći i iskusniji. (Mi smo potpuno rekonstruirali nešto preko 140 stambenih jedinica, kuća i stanova. op.d.) Oni bi za te novce uradili 30-40 kuća, u koje se vjerojatno mnogi nikada neće vratiti. problem je," kaže on, "što te velike organizacije od takvih projekata žive, oni su opravdanje njihovog postojanja. Ako bismo vama opet dali da puno napravite za male pare, to je ozbiljna konkurencija i poremetilo bi red stvari na "sceni". Zato, molim Vas, napišite neki project proposal s "ozbiljnim" troskovima za visibility, administraciju, gradjevinske radove, u redu veličina kao i vaša "konkurencija". Tako ćete daleko lakše dobiti nova sredstva od nas."

Poslušala sam savjet za slijedeći projekat, ali nisam se mogla natjerati da pišem projekt u kojem administrativni troškovi npr. premašuju 15%. Nismo ga dobili. Ipak - na neki način nam je to sačuvalo obraz pred svim onim ljudima koji su cijenili naš rad i kojima smo uspjeli pomoći. Istovremeno, privatne donacije iz inozemstva su curile... Upravo ona sredstva koja su nam omogućavala da ulažemo u projekte koje "veliki" nisu smatrali dovoljno sexy da se njima pozabave.

Evropska komisija nam je ipak kasnije dala relativno dosta sredstava za mikro-financing, ali ne onako fleksibilno kao naši privatni prijatelji.


Uh, ovo sto si mi ispricala,

Uh, ovo sto si mi ispricala, taj razgovor sa predstavnikom EC je bas.... Nego, ima tu puno "zasluge" i nvo-a, njihovih pokusaja da se dodvore donatorima, da saznaju kakvim su projektima donatori skloni pa da na osnovu toga pishu projekte, iako to nema veze sa potrebama ljudi na terenu... To ide dotle da se u komunikaciji kaze: "Dokle smo stigli sa onom Evropskom komisijom?" - u smislu dokle se stiglo sa obnovom trafo-stanica... Upravo taj ulagivacki mentalitet, da ga tako nazovem, NVO-a puno uticu na kreiranje cele atmosfere i na ponasanje donatora. Jedan dobar poznanik, Englez inace, jednom mi je rekao: "Nijedan donator nece odbiti projekat, samo ako uspes da im ukazes na znacaj toga sto zelis da uradis". Inace, taj momak se grozio upravo ovoga, opipavanja pulsa donatora, izvodjenja na skupe veccere itd.


Odlično Dule. Vratio si me

Odlično Dule. Vratio si me u tinejdžerske dane.

Bila je u to vreme i neka berza/preprodaja ploča nedeljom beše negde u tadašnjoj ulici 29. novembra.


sada je berza ploca

nedeljom u kaficu "Resava"


yey

i pomislih ko moze da napise ovako dobar blog koji sa uzivanjem citam....i onda shvatih pa Dule se vratio!!! moj omiljeni bloger :D


Moja prva ploča,

koju sam kupila u Jugotonu u Dunavskoj, ostavila me je bez daha, nepovratno sam se zaljubila: The Specials. Zaljubila sam se istog leta u ska, punk i četiri godine starijeg punkera. Dok su moje vršnjakinje učile kako da se šminkaju, cmaču filmski i nose štikle, ja učila punk i preferans. Nosila dedina odela i grombi kapute, šešire..Kada sam sama konačno zakoračila u srednju usmerenu, shvatila sam da sam sa druge planete.
Izlazilo se u Portu, koja je ipak bila za smrdljive hipoše, na kej kod "Malinjaka", prethodno ispred "Mrce", pa Dunavska, plato ispred SPENS-a, a posle i klubovi: Đava, Kazbah (yaeeaahhh...), Sonja, koncerti, koncerti...Moj prvi koncert bio je u Studiu M i ako se ne varam, svirali su Luna, Obojeni program, možda Grad...
Šta bih dala za tu obamrlost...


Dulence

zaboravi ti najavangardniju grupu sedamdesetih

Igru Staklenih Perli

Moze da se skine i poslusa ovde:

http://www.pljuga.com/muzicki-bukvar/I.html


Quote:zaboravi ti

Quote:
zaboravi ti najavangardniju grupu sedamdesetih

Oni su bili samo prepisivaci ranijih Pink Flojda uz malu kolicinu kraut rocka. Posljednji izdanak onoga sto se u svijetu zvalo dinosaur rock.


Izvini

a koji bendovi iz tog perioda nisu "prepisivali"?

U krajnjem slucaju nisu Pink Flojdi losi za prepisivanje.


Sarlo Akrobata

ima mnostvo XTC rifova, njih je Milan gotivio. Svi su tada imali neke uzore, "najskidaniji" je bio Dzoni Tanders, prepoznatljiv u skoro svakom Sex Pistols rifu.


Ovo prerasta u beskorisnu

Ovo prerasta u beskorisnu diskusiju. Posjedujem prva dva albuma ISP-a i danas ih ne mogu slusati za razliku od recimo paket aranzmana ili Suncane strane ulice. To je samo znak da za mene nisu dobro ostarili. Inace ja sam poklonik Hendrixa i dobrog Chikago bluesa te west coast glazbe.
Ovaj natpis Duleta je prisjecanje na neko drugo vrijeme kad nismo bili optereceni politikom i kad politicari nisu bili estradne zvijezde. Meni je takodjer jedan od upecatljivih dogadjaja bio koncert na stadionu JNA 1979 kao prvo javnije predstavljanje Prljavog kazalista.
Za razliku od vecine drugih oni su tada izravno povikali
Ja sam odrastao
uz ratne filmove u boji
uz ceste tucnjave u skoli
uz narodne pjesme pune boli
ja sam stvarno sretno dijete.

Potpuno drugaciji izricaj od dotadasnjeg uz iznimku Buldozera koji su progovarali vise u metaforama.


u pravu si

za Buldozer, ja sam njih iskapirao puno godina kasnije.


Takva su vremena bila da su

Takva su vremena bila da su morali zamotati sve ono sto su govorili i jos su bili cenzurirani. Tek samostalno Brecelj vise ne mora zamatati pa ide otvoreno (Majmuni, Svuda ljudi svuda zastave). One koje zanima dobar presjek diskografije neka pogledaju na najpogodnije mesto. Iznenaditi ce se koliko tamo ima starog rocka.


na pepsi szigetu

u pesti, od 8-15.avgusta, pored ostalih, sviraće Tha Madness i Killing Joke


sveza scena

kazu da je vikao 'ziveo pank'...govorio je moj otac iznenadjeno i blago zabrinuto...ja bio klinac, ali nekako mi je odmah sinulo da je rec o Conti i Pekinskoj Patki, i bilo je...ekipa postenih intelektualaca tamanili su maminu pitu sa sirom i...pa jelte, kritikovali, kao i svakog cetvrtka uvece, u skladu sa onim sto su smatrali avangardnim...kako ti mladi ne znaju sta bi vise od sebe...eto pruzeno im je da imaju sve, i besplatno skolovanje, i on student elektrotehnike, a tako...ma razumeju oni bunt, ali nekako je sve to nedefinisano i praznjikavo i glavne su tamne naocari...
Bilo mi je jasno da se desava nesto posle cega nista vise nece biti isto. I ladno se nisam slozio sa pitojedima, posle cega sam poslat na spavanje...
A pank mi je pobegao, pa... za koju godinu. Kad sam poceo da slusam muziku, pank vec nije vise bio nista novo. Nesto kao lektira. Zadrzala se beskrajna energija i osecanje da nista nije sveto, da se sve sme dovesti u pitanje - hvala na tome.
Uzgred, dogodilo mi se nesto jako smesno pre neku godinu...pustim na poslu Sex Pistolse i iz radoznalosti pitam par mladjih znaju li ko je to...odgovor:nemam pojma, neki pop-rock...
Onda sam se podsetio koliko je sve sto se dogodilo posle panka daleko manje freaky nego sto je moglo biti pre njega.


pank kao lektira

:)