Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

gde ste pankeri, part 2

...nastavljam pricu tamo gde sam stao pre neki dan. U maju ce biti objavljena knjiga "Gde ste pankeri"!?

radost evroperadost evropePo ondasnjim pravilima I kriterijumima zivota pankeri su izgledali sokantno. A I trudili su se da se gotovo uvek tako  ponasaju, shodno datim okolnostima. Pocele su po jaknama da se kace zihernadle I bedzevi. U pocetku “serpe” a potom I normalne velicine. Pojedinci su poceli da se farbaju u zeleno I roze mada je preovladjivalo przenje kose hidrogenom. Radost Evrope je tada pevala o tome;

 

"generacijo moja pa sta je sad ovo

kud prohujase godione nase

nekada smo bili glavni u gradu

a sadasnja deca nas izgledom plase.

Po sedam-osam bedzeva nose

na svakom uglu ofarbane kose"                       

Zahvaljujuci nekom entuzijasti u najpoznatijem Britanskom katalogu za narucivanje bedzeva, pojavili su se, bedz-Pank, (pank, napisano cirilicom) I bedz sa imenom Slobe Konjovica. Polako su od preko stizale I kozne jakne a splitska “Jugoplastika” je prepoznavsi momenat, plasirala na trziste plasticne (Ili bog bi ga znao od kog materijala) tzv. rokerke. Ko je nikada nije obukao, ne zna sta je muka. Pecati po telu od znoja bili su sasvim uobicajena propratna pojava, nosenja te jakne. Borovo je proizvodilo nesto nalik “martinkama”, vrlo sumnjivog kvaliteta, tako da mnogi od “prvoboraca” panka I danas imaju problem sa kicmom, zbog dano’nocnog nosenja istih. Zelja ka bilo kakvoj, dobroj, zajebanciji I negiranju svakog autoriteta krasila je novu ekipu u gradu. Najveci problem je tada, ipak, bio status pankera koji su u to vreme bili mahom, od strane roditelja, izdrzavani srednjoskolci. Trebalo je slediti svoje istomisljenike sa zapada, pobeci od kuce, I zapoceti sa revolucijom. Najduhovitije price iz tog vremena poticu upravo iz sukoba sa matorcima. Mladja (danas diplomirani istoricar) je revoltiran zato sto mu roditelji ne dozvoljavaju da farba kosu I teraju ga da uci  izgovorio antologijsku recenicu: “Joj, samo da zavrsim fakultet, kakav cu onda klosar da budem”! 

kulturoloski fenomen 

Polako, ali sigurno, pankeri su poceli da privlace paznju: sredine, roditelja, skole, dusebriznih sociologa, koji su se trudili da objasne sta se to desava sa zlatnom omladinom kojoj je dato sve, novinara ali I raznoraznih siledzija I sabana koji su na veliku srecu kosijanera (hipika) zauvek digli ruke od njih I ustremili sve svom snagom na novu, zivopisniju subkulturnu grupaciju. Pankeri su se u pocetku “nadobijali” batina ali ubrzo se ekipa prosirila I postala mnogo bolje organizovana.  Jedan od najvecih I najzescih okrsaja pankeri su imali sa tadasnjim pitomcima Vojne gimnazije. Postoje raznorazne price o tim sukobima. Istina je da su jedno vece pitomci uleteli u parkic kod “Moskve” I naterali nekolicinu da se uhvate u kozaracko kolo I otpevaju na sav glas cuveni partizanski hit. Predugo je trajala blagonaklonost policije ka sve agresivnijim atacima vojnih gimnazijalaca tako da su se sukobi prosirili, sve dok jedan po jedan pitomac nije odlazio put kasarne “najeden batinama”. 

Posle izvesnog vremena kada su se strasti, sa cuvarima “socijalistickog morala” malo smirile, pankeri su se preselili u parkic kod hotela Palas (zbog spomenika vojvodi Vuku nazvan “kod cetnika”), I jednom prilikom priredili spektakularnu tucu, koja je zapocela gadjanjem flasama, sa sminkerima ispred “Zlatnog Papagaja”. Razni mitovi su se posle ispredali o toj tuci ali je istina da se posle vise-dnevne hajke na pankere sve to primirilo. Jedina, prava,  zrtva je bio Darko Pacov, tada pevac grupe Humani Genocid koga je neko u guzvi ubo nozem u butinu.   

Sukobljavali su se pankeri I sa sticenicima Doma sa Dorcola od kojih je vecina bila iz Novog Pazara. Najagresivniji I najgori medju njima je bio izvesni Pinki koji nije prezao od toga da potegne noz na slabije od sebe. Zavrsio je ispolomatan na platou Filozofskog fakulteta u trenutku kada je mislio da je “ovladao” prostorom. Kao direktan povod tome je bio samar koji je udario Tanji Svedjanki. Usledile su silne policijske racije I potere, posle toga. Niko, nikada, nije otkrio, ko je te veceri ucestvovao u tuci, posle koje su pankeri ostavljeni na miru, barem za neko vreme. Ja se secam toga sa osmehom. 

“Ajde da ih bijemo”, siledzijska filozofija, potpirivana medijima I celokupnom javnoscu, koja je opravdavala agresiju na grupu, koja je “podrivala system”, sistematicno je dobijala zamah. Pankeri su naravno, terali po svome.  Poceli su da se masovno osnivaju bendovi po Beogradu.

Prvu pravu priliku da uzivo prisustvuju koncertu pank muzike, “drustvo” je imalo na pank-maskenbalu u hali “Pinki”. Naziv manifestacije sam po sebi govori kakav odnos su nadlezni imali prema panku. Dva dogadjaja su obelezili taj “maskenbal”.

Prvi je slika Djoleta Rahaje, koji se na koncertu pojavio maskiran u Carlija Caplina, u listu, “Radio TV revija”. Fotografija je potpisana sa komentarom: “Momak ocigledno imitira Hitlera”, nastavljajuci u duhu tadasnje tradicije, da pravi socijalisticki novinari uvek moraju biti na oprezu,  pravi krstaski rat koji se vodio protiv pankera. Uz konstantnu zamerku da su bezrazlozno ruzni, prljavi I zli, novinari su poceli da ih prozivaju da su nacisti. A oni su vecinom bili anarhisti ili ultra-levicari.

Drugi je cuveni Canetov “performans”, kada je kao pevac Urbane Gerile lakom za kosu prskao prve redove publike urlajuci: “Uaa, sprej protiv dzibera. Uaa, pips, za seljaci’”! Epilog je poznat. Cane je zavrsio u bolnici sa polomljenom vilicom. 

nastavice se…


Moj muz je imao

pre dvadest i kusur godina narandzastu kravatu na kojoj je cirtilicom pisalo 'PANKOT NEMRE'. To je trebalo da znaci PUNK IS NOT DEAD.


Pretera ga s tim *dva'est i kusur* godina...

...em sto je prva pank revolucija bila pre *tacno* 30 godina u UK (1977), pa dok je sve doslo do ovih krajeva, em (znatno vaznije!) nije ti muz bas toliko mator, pa jos nosio kravatu... ;o)))

(pozdravi ga svakako puuuuno!)

Inace, simpa tekst, kao i obicno kod Duleta! Ono o anarhizmu je posebno tacno, ali ne treba smetnuti s uma da nije svaki anarhizam ultra-levi, ono nesto "intelektualnijih" pankera citalo je Nicea i Stirnera, sto ce reci da su bili *desni* anarhisti (u recniku tadasnjeg rezima, anarho-liberali).


Viša matematika

2007-1977=30
30 > dva'es'ikusur


Pa sad.....

......da li da i ja uradim copy/paste? (neka ja cu, Dule Gl):)

Jedina grupacija koja je bila ili koliko toliko bila ok sa pankerima, bili su metalci, kojima sam i ja pripadao. Doduse, bilo je "ostrih" pogleda ispred dragstora u Nusicevoj ali oni bi obicno trajali dok vatrena voda ne bi pocela da deluje. Od tog trenutka razmenjivali bi cirku a kasnije zajedno krenuli u "potragu" za sminkerima :)
Prave potrage, naravno, nije ni bilo, ako bi stvarno hteli da ih pronadjemo znali smo gde se skupljaju....to je vise bila zajednicka setnja....onako iz fazona :)

Secam se te tuce ispred "Papagaja" i uboda nozem, taj dogadjaj (ubod nozem) je za to vreme bio grandiozna stvar :)

Zvonko Drazevic


:))

Hvala ;) :)

Jos jednom za stara (dobra) vremena :)

motorhead-god save the queen

ramones & lemi

Zvonko Drazevic


Dule

pitanja:
1. koje godine bese ta "bitka" kod Zlatnog papagaja ?
2. jesi li ti bio panker ?


cekaj da se prisetim

ne znam tacno, ali mislim da je to bilo 80 ili 81 godine. Da ja sam bio i jos uvek sam indoktriniran punk filozofijom:)
Inace sve ovo o cemu pisem sam ja licno proziveo i doziveo. Ime knjige "Gde ste pankeri" je u stvari Kojina "dobacivka", nasoj ekipi koja je u to vreme "menjala svet" u SKC-u:)


bojis kosu u zeleno ?

bojis kosu u zeleno ? :))))

sad se jasnije secam tih dogadjaja. Ja nisam bila ni za pankere ni za sminkere, vecito u nekom svom fazonu (the story of my life)- pa sam sa strane gledala dogadjaje.

U to doba mi je bilo najvaznije da pobijam sopstveni rekord u boravku na zurkama i organizovanju istih. Tako da su me cesto pitali kako to uspevam da napravim zurku na kojoj se pankeri i sminkeri druze i ludo zabavljaju :)) A meni je najteza stvar u organizaciji bila kako da "ispratim" roditelje :) Naravno, uvek su isli kod bake na spavanje, mada mi je jednom cale zapretio da ce iz protesta da spava na parkingu u prikolici - da ceo svet vidi sta mu cerka radi :))

Moj moto je bio: nije vazno dal' si panker ili sminker ako umes da se zabavljas

Dobro je bilo to vreme :))


lepo i bezbrizno

sinoc sam bas setao sa zenicom "stazama svog detinjstva" i izmedju ostalog, uveo sam je u dvoriste Dadova. Koliko sam samo vremena proveo motajuci se tu po kraju. Svakog ponedeljka su bile svirke u Dadovu gde se skupljala fenomenalna ekipa. Na Tasu oko Skc-a. Vecito smo vukljali neke instrumente i muvali "sminkerke":)


Da..SKC, Dadov, KST idt, i

Da..SKC, Dadov, KST idt, i sad iz ove perspektive kao pre 100 godina da je bilo u neko drugoj galaksiji, i stalno sebi postavljam pitanje: kako ODANDE dodjosmo OVDE ?


ja mislim

da pravi pankeri nikad nisu stigli OVDE. ili su se samoubili na neki nacin ili su above all.


tu smo:)

borimo se za egzistenciju cesto krseci pravila i pristajuci na kompromise koje smo prezirali. Ima jako puno likova iz tog vremena koji su ipak mnogo toga uradili u zivotu ali cinjenica je da se niko nije obreo u politici. To je zabava za "seljake"!


Moj prijatelj staklorezac,

/omiljena grupa-Gang of four/,mi rece pre neki dan:
Resio sam da promenim imidz, treba da nabavim TIGAR patike,CARRERA farmerke,SANDOKAN majicu i kosulju KOJA CACKA USI, tako obucen cu da idem gradom, da idem na more,da putujem.
DA nosim na sebi ono sto ONI nose u sebi.
Sve ovo zamislite u moravskom akcentu(eufemizam V.Ognjenovic)


jaoo dule

dosavrsio si mi danasnji dan :)))

oce li biti jos pisanija na ovu temu???

ahhh :))))
inace, ja sam se jos igrala u pesku tada, ali sada me okruzuju ljudi, meni najblizi upravo ta tvoja banda.

vi ste nesto najlepse sto postoji na ovoj planeti :)

zaboravih da dodam

thank you :D


bunt

nosila bedževe na cipelama, majicu naopako, minđuše naopako i ponosno pročitala "prvu" pank knjigu ... jel beše "Bašta trnja" il me sećanje vara?


Basta Trnja

je ta knjiga. Ja sam prevrnuo pola grada da je nadjem pre par meseci. Na kraju me zove Sloba Konjovic koji je bio recezent knjige i kaze mi:" Evo, ga covek sedi pored mene u kancelariji i on je ima"! Sloba je veliki covek i moj idol.
Jugoslav Pantelic sa Studia B mi je ljubazno ustupio svoj primerak. Ovih dana cu da mu je vratim:)


korice u

nekoj crno pink kombinaciji, ali se sećam da sam posle čitanja bila srećna što sam panker u Srbiji, SFRJ (ups) a ne u Engleskoj. Btw. evo šta bivša pankerka sada sluša


izv

izvinjavam se ako je bilo govora, mozda sam propustio

moglo se procitati gde su i sta rade neki od ondasnjih pankera

zna li se gde su i sta rade posetioci 'zlatnog papagaja"?


ja znam i secam se

dvojice iz tog vremena koji su ucestvovali u frci. Cveja bivsi hokejas Zvezde je sada u Atini a Sale Zupanc je vlasnik kafica "Fantazija" u Ruzveltovoj. Naravno da smo i tada bili, a i sada smo veliki prijatelji.

ps. Sada sam okrenuo Carlija mog druga telefonom koji mi je rekao da je tu tada visila ekipa kasnije okupljena oko Andrije Draskovica.


U ono vrijeme u nasim

U ono vrijeme u nasim krajevima punk je bio pomodarstvo. Najveci dio pankera pripadao je visem srednjem sloju i njihov bunt ustvari je bio generacijski bunt. Ono vrijeme bilo je jos vrijeme trosenja kredita te s time povezanog lagodnog zivota kada se nije moralo puno raditi da bi se dobro zaradilo. Ondasnjem sistemu odgovarala je pojava panka jer su na neki nacin kanalisali bunt u jednom smjeru koji su mogli drzati pod kontrolom. Danas je kod nas zrelo vrijeme za pank no danas se frustracije usmjeravaju putem estabilismenta drugim pravcima.
Danas se nezadovoljstvo i taj socijalni izricaj artikuliralo kroz rep kao angaziranu glazbu.


Evo ja

sam bila
pank (phii, neka vrsta, svi smo mi bili "salonski" pankeri, da se dobro razumemo)
Kad sam bila mala.
Posle sam shvatila that "rock is dead" a sad mislim da je vaskrso, na neku foru.

Cramps-Garbageman

Yeeeaahh!

Olga


Nije fer

Dule, Dule ovo uopste nije fer. Posto si rekao da odlazis bio sam skroz revoltiran i razocaran. Razocaran odustvom jednog od mojih omiljenih autora na blogu nekako sam zaobilazio posetu sajtu. I sada dodjem i imam sta da vidim... cetiri bloga... alo ko sad da nadje vremena da ih iscita i uhvati ritam...
Dule, Dule, Dule... is back. I nemoj sada da pises neku vodicu nego ostrije i ostrije...
Odo' da citam...


Posto sam rodjen pocetkom

Posto sam rodjen pocetkom 70-ih, bio sam bas klinac kad se punk sirio Beogradom. Uticaj brata mog najboljeg druga bio je presudan kad je muzika pocela da me interesuje. Medjutim, punk tada nije bio nista novo kao sto napisa neko. Ploce sam slusao kod najboljeg druga i to onda kad je njegov brat bio extra raspolzen da nam dozvoli da budemo kod njega u sobi i tu porvedemo neko vreme. U suprotnom ploce su bila zabranjena zona. Kod kuce sam uglavnom slusao snimljene kasete. Jos uvek imam majicu Sex Pistols bez rukava kupljenu u Bezistanu, a knjizi Basta trnja kupljenoj na istom mestu odavno se gubi svaki trag. Secam se i nekih cizama, mislim da su se zvale Amigo, koje nisam skidao s nogu. Mozda mi je ta istreniranost pomogla da u vojsci nosenje cizama prodje bez ikakvih problema.
P.S. Dule, drago mi je da si se vratio.


Sta se desilo sa ekipom ?

...koja je činila tadašnju Radost Evrope ...Kuve, Smilja, Čarli - vidim - prisutan ....Boricu...možda bolje da ne pominjemo..?...Šta se desilo sa Mariom /guitar/ ?
Ima li neko pojma šta je bilo sa Darkom ex Radnička kontrola ?


Mario je u Hr.

Grbavac pise tekstove za narodnjake, Carli i Smilja standardno ok. Darko je u Londonu


SETI SE MOJE PESME...

JA Sam nosio tvoje crvene duboke starke koje su mi bile 4br.veceee:)))


jadac