Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Svi smo odgovorni

Svi smo u jednom momentu u životu doneli neku odluku, učinili nešto ili propustili da učinimo, i to je bila polazna tačka na putu kojim smo stigli baš u ovu tačku. Zašto sam ja u subotu uveče otišla na žurku, a ne u Beograd? Donela sam takvu odluku, i sutra kada neko baci neku novu bombu mogu samo da se pokrijem ušima. To što je situacija u državi generalno loša jeste rezulatat delanja/nedelanja svih nas. To što su izborni rezultati takvi kakvi su jeste i moja odgovornost. I zbog toga što nisam nešto više ili manje učinila sada nemamo vladu, gomilu problema nema ko da rešava, a veoma retke novinare koji govore o ovim ozbiljnim problemima nema ko da zaštiti. To što se zločinci šetaju ulicom je i moja i vaša odgovornost. Zašto nismo bili glasniji? Zašto nismo bili jedinstveni u nastojanjima da se obezbedi poštovanje osnovnih ljudskih prava? Zašto smo se opustili?

Postavila sam na jednom sajtu pismo Draganu Jočiću i dobila odgovor nekog klinca od 19 godina da je njemu super, on nikoga ne dira i niko njega ne dira. Dira te, da, dira te jer kada neko pokuša da ubije novinara, pokušao je da ubije i tvoju slobodu i tvoje pravo. Kada neko ne uhapsi i/ili ne osudi zločince, osudio je tvoju budućnost.

Uvek se setim jedne gospođe koju smo snimali u Kikindi, čija su deca negde po inostranstvu. Ona je rekla: Šta smo mi svi mislili kada smo ’93 kupovali frižidere za 1 marku čekovima? Šta smo mislili ko će to sve platiti? E zato, između ostalog, sada ja patim za svojom decom.

Ljudi, ne očekujem da neko misli na moj interes, očekujem upravo da svako misli na svoje dupe, ali dugoročno. To što sam ja otišla na žurku u subotu bila je veoma nepromišljena odluka o veoma kratkoročnom zadovoljstvu. Ako se nekome čini da sam mislila samo na sebe, nisam. Za mene, za moju budućnost bi bilo mnogo bolje da sam otišla u Beograd. Mislite na svoje dupe, čuvajte svoju slobodu i svoj mir. Kako god odlučite tako će vam i biti, to je zagarantovano.

Samo da se razumemo, ni Jočić ne misli na svoje dupe, iako mu se tako čini. Kratkoročno je to. Proći će i njihovo.

A ja sam, što bi rekla jedna moja draga osoba, pojela svojih sedam mršavih krava.

Neću da optužujem nikoga za situaciju u kojoj sam. Sama sam sebi kriva.


Jelena..

..šta da ti kažem..Jeste..


Ovo je

tako protestantski! Bravo. Zaista bravo. Takav stav vodi uspehu, smatram ja. A s druge strane shvatam da mora u životu malo i da se švindla, malo čovek da ide linijom manjeg otpora, inačće ti se život pretvori u pakao.


Protestantski, :)))))).

A ima malo i 'revolucije koja teče'. Možda, ipak, treba malo opuštenije kroz život.


Hvala Dejane

i pozdravi divno, talentovano dete. Ali ga i pošalji na kupanje ponekad :)

Protestantski - protestantski?
Ili protestantski - protestantski?

I da, švindlam, pa vidiš i sam da švindlam (mada nisam sigurna za ovaj izraz? ponekad se osećam kao da sam upala na onu žurku u Munjama :)


bez naslova

Da, svako je sebi kriv.
I po matematickojlogici kada bi se kriv na krivog oslonio, mozda bismo postali i pravi:)
Dogodice se to, nadam se, uskoro.
Jer, dosta je ove tisine i "rada" na miru.


svašta, Jelena,

što bi ti, mlado, zdravo i pravo, miroljubivo ljudsko biće, bila bilo kome kriva za bilo šta?

bila si u nekom drugom fazonu tog momenta, i to je sasvim okej. ne moraš da radiš nešto što ne osećaš da ti se radi u opredeljenom trenutku.


pa i ja sam u subotu

bio na zurci. Najbolje bi bilo da se sada "zavucemo" u kuce. Nema sanse. Keep on runing! Dosta si ti uradila.


Ne bilo kome kriva

nego sebi. O tome i pričam.

Mi smo birali tako kako smo birali, i sada imamo raspadnutu državu. Nije nama niko drugi kriv zbog toga što ovom državom vladaju/ne vladaju/šta li rade dotične persone.

Nije mi valjda kriva geografija, važni putevi, rudnici?
Ne, mi smo izabrali da nam bude tako kako jeste.

Druga je stvar što volim da budem plastična, u želji da precizno objasnim, pa se čini malo preterano :) Dobro je meni, hvala na pitanju, ja uglavnom i mislim samo na sebe. Ali dugoročno :)


ma ajde molim te, boga ti...

Quote:
Mi smo birali tako kako smo birali, i sada imamo raspadnutu državu. Nije nama niko drugi kriv zbog toga što ovom državom vladaju/ne vladaju/šta li rade dotične persone.

... ne zasmejavaj me. kakve veze mi imamo sa frikovima moći koji su uticali na raspad države?

mi smo gotiva generacija, i radili smo šta smo mogli da se očuva taj kool neki spirit prostora, nouvelle vague mi smo. druga generacija će inhalirati novi etar kool-a, i tako će to doveka biti. neće nikada prestati, čak iako se prethodne generacije pred polovinu veka pretvore u bumbare, ili šta već.


Nesporazum

Ne raspad države, jedne od onih prošlih država, nego raspadnutu ovu sada državu, raspadnutu kao lošu u kojoj ništa ne funkcioniše. Raspadnutu svakodnevicu.

A da smo gotiva nema spora.


one hundred years of solitude

nije ona raspad od juče, dear.

Quote:
nego raspadnutu ovu sada državu, raspadnutu kao lošu u kojoj ništa ne funkcioniše. Raspadnutu svakodnevicu.


dobro srdjane,

nisi ti kriv.


of course

i am not, kapi.


Žanka...

Naša Žanka Stojanović napisala je pismo povodom sinoćne emisije na TV b92 - Ko vlada zatvorima- skrećući pažnju na okolnost da Dragoljub Milanović umesto da je u zatvoru, po nezakonitoj diskrecionoj odluci ministra Stjkovića šeta Beogradom kao slobodan čovek.
Za tgo je odgovoran ministar, uprava zatvora ali i javnost koja to gleda mirno i kao da je sve u redu.
Strašno..


Drago,

isto, šta drugo reći nego - jeste.


moj pogled na stvar

postoje nizi i vishi ciljevi u zivotu. vishi cilj je da zemlju ostavish lepu i demokratski uredjenu, generacijama (tu ubrajam i nashe potomke) koje dolaze.


Sjajna konstatacija !

Sta je sledeci korak ?
Ciscenje svoje kuce. Svog dvorista. Svog grada. Svoje zemlje. Sveta.
Ciscenje, dakle. Ili ne ?
Realna perspektiva ili Utopija ?
Pozdrav !


Vrlo cesto sam sa muzem

Vrlo cesto sam sa muzem raspravljala o tome da smo svi krivi jer smo otisli i ustupili mesto, sto rece Vesna Pesic, rulji. Otisli smo jer za nas nije bilo mesta, jer su drugi dobijali poslove preko veze, ulazili na fakultete preko veze, gurali nas po autobusima, pljuvali nas sto setamo kucice, gazili bi nas da su mogli i pre dvadesetak godina, da bi sada uzeli maha zajedno sa podmlatkom. Ipak, borba moze da se odvija na mnogo nacina. Protest i gradjanska neposlusnost su u sustini isto, protest. Svaki covek na svetu moze da na svoj nacin doprinese time sto ce da prestane da se krije, ako se krio i da ne govori nista protiv svoje savesti. Umetnik ce pa na svoj nacin da kaze. Znaci, komunikacija na bilo koji nacin, otvorena, hrabra i pod punim imenom i prezimenom.


Jelena,

hvala na odgovoru !
Zaista, govoriti u skladu sa sopstvenom savescu i pod punim imenom i prezimenom JESTE najbolji nacin da se zivi kao ljudsko bice.
Hvala jos jednom i veliki pozdrav !!!!


Neodgovornost

Mislim da je osnovni problem ove zemlje besperspektivnost, pomanjkanje nacionalnog programa i nedostatak stvarne opozicije! Naime pod Miloševićem je postojala kakva takva opozicija koja je nudila neku perspektivu da se izadje iz beznadja ratova i haosa. Nakon 5. oktobra do Đinđićevog ubistva takodje je postojala perspektiva i makar privid da neko ima ideju gde to ova zemlja treba da ide, šta joj je cilj, i šta je ono što treba učiniti, da bi se tom cilju prišlo bliže.
U to vreme su svi iz bivšeg režima povučeno ćutali i gledali kako će da prežive. Tada je propuštene šansa (ne ulazeći u to ko je kriv) da se ova zemlja očisti od korova i da razne likove jednom za svagda smestimo iza rešetaka bez prava da se ikad više slobodno šetaju našim gradovima, zbog zločina prema građanima Srbije. Ovako svi se oni slobodno šetaju, otvaraju klinike, uvoze i izvoze, trguju, pa čak i Milanović koji je praktično jedini zaglavio zatvor.
Da je tada to urađeno, svaki sledeći moćnik bi se debelo zapitao šta ga čeka ako postupa neodgovorno ili ne postupa uopšte. Da je ondašnja politička elita zaglavila robiju i snosila konsekvence za svoju bahatost, da li bi danas Koštunica uopšte razmišljao kako da izigra sopstveni ustav i datum konstituisanja parlamenta odredi proizvoljno, ne bi li pobegao od formiranja vlade, a sve sa ciljem izbegavanja odgovornosti oko Kosova. Uvek će se oni zakloniti iza nekog zakona neke samo njima znane logike (tipa zašto da ne sarađujemo sa SPS ili SRS kad oni nisu zabranjeni – nije protivzakonito ali je nemoralno).
Problem je što i ostali pristaju na tu igru.
Ovde nema opozicije, nema ni jedne perspektivne ideje koja bi povukla na neku stranu da se krene iz ove žabokrečine, ideje iza koje bi stali građani. Svi koji nam se nude su manje ili više sivi... Tadić kohabitira sa Koštunicom, ovaj se Veljom, Dinkiću je sve jedno samo da ima neki zabran u kome će da bude na vlasti (što bliže finansijama to bolje), SPO se pokazao u više navrata, o onim iz predhodnog režima (SRS, SPS, PSS) da i ne govorim, LDP je sa Tadićem bez Koštunice, na lokalnim nivoima su svi sa svima, svi su se izdelili i mesto ideje sprovode partijsku despotiju, a zapravo svako radi za sebe i svoju partiju – preduzeće – interesnu zajednicu, ono što mu odgovara. Svako pravi fingirane sukobe na jednoj strani a kohabitira na drugoj strani (malo ću da te čačkam al neći da te rušim).
U stanju ovakve potpune političke neodgovornosti, naravno da se svako ko je iole misleći oseća odgovoran i pokušava da nađe način da učini nešto... na žalost neorganizovano može jako malo. Građanska neposlušnost je lep vid protesta, ali na žalost jako spor. Dok političari počnu da osećaju posledice toga svi ćemo propasti... Ono što ovoj zemlji fali je jasna ideja, nacionalni plan i program za nardnih 20 ili 50 godina, ali ne uopšten i parolaški nego inženjerski, konkretan, korak po korak, faza po faza, sa sve odgovornošću i konsekvencama za nesprovođenje.
Pre 15-tak godina sam u nekoj kontakt emisiji postavio pitanje jednom političaru „da li pristaje da ako ne ispuni to što je obećao za svog mandata ide isto toliko vremena na robiju?“... Naravno da nije pristao... Ni danas nijedan političar ne bi pristao na nešto tako.


marke,

nama jedini cilj treba da bude da udjemo u eu i u nato.


Da

samo što to podrazumeva gomilu drugih ciljeva.
A i to su dva cilja, ne?


I..

...gomilu drugih pretpostavki, među kojima su opet najvažnije one političke..
I koliko se god gadili politike, mi se uvek gadimo na svoju štetu..


jelena,

ako ostvarimo jedan ,to znaci da smo ostvarili i drugi , u nashem slucaju.tek tako mozemo da se osiguramo iznutra.


Zar nije..

... cilj da živimo u normalnoj uređenoj zemlji gde svi a naročito elita (ma koje vrste) odgovorno radi svoj posao? Ako je EU i NATO sredstvo da se dodje do tog cilja onda ok. Pitanje je samo da li je to i dovoljan uslov da se ono prvo ostvari?


marke,

to je preduslov. zelm reci , da ne bude zabune, ldp-koalicija ne moze sama da osvoji vlast u srbiji. to je nazalost tako. a opet, najbezbolnije je da se udruze sa ds. zato, nemoj da im zamerash.zasto je vazno da udje u nato? pa zato jer sam ubedjena da smo postali clanica NATO odmah posle 5. oktobra, djindjic bi ostao ziv, a to znaci da bi vec bili u eu. stvorili bi se uslovi da izgradimo normalnu zemlju.


Ne verujem

da bi vec bili u EU, ali bi se svakako vodili pregovori.


Kohabitacija sa, kohabitacija sa .....

Kad kažeš najbezbolnije je sa DS, tom istom logikom se rukovodi i DS, nejbezbolnije je sa DSS, pa onda DSS sa G17.. i tako do... svih sa svima...
Ja ovde govorim o odgovornosti svakog pojedinačnog političara za posao kojim se bavi i o potrebi za konsekvencama za neodgovornost a ne o koalicijama. Nije funkcija orden pa da se političari sa njom slikaju, nego odgovornost da radi posao koji mu je poveren. Dokle god se to ne promeni svi će funkcije doživljavati kao dozvolu za bahatost u nekoj oblasti (Ilić, Dinkić, Kojadin, Stojković, Bogdanović...).


marke,

gde ti zivish?
ds nije isto sto i dss, ovo sto se tice clanstva. clanstvo dss-a cine bivshi clanovi sps-a,jul-a, srs i spo-a.


Apsolutno ...

...sam toga svestan, zato su mi i krivi, jer pristaju na trule kompromise da ih ovi iz dss pa na dalje ucenjuju do sudnjeg dana. Sa druge strane plaćaju danak svojoj neodgovornosti, jer da su manje pravili gluposti na raznim nivoima imali bi značajno više glasova pa ovi ne bi mogli da ih zezaju.


ja mislim

da bi se to caskom moglo reshiti smenom tadica u ds


U ovom trenutku

Quote:
nama jedini cilj treba da bude da udjemo u eu i u nato.

U ovom trenutku, po meni, mi zapravo i jesmo propali.
Mi zivimo u propasti.
To tako izgleda.
Ako se nekom to dopada, taj je isto propao.
I najvise me izbezume ti likovi koji kazu: Pa ne znam sta sad tu nesto specijalno tebi smeta, jel te neko dira ?
Pa ne ne dira me, samo naravno moram da vodim racuna da savijem glavu kad prolazim pored majmuna.
Covek je upucan na pesackom prelazu, ej ,nije cak ni zgazen nego upucan. Znaci dirkamo se malo ipak...

dakle da se vratim na pocetak, nama je stvarno jedini izlaz da nas neko okupira, dovede u red i onda se mi oslobodimo nakon sto se kultivisemo...

To je kao drvo koje tinja na laganoj vatrici, ako cekas da se ugasi samo od sebe ima da se nacekas. Ali ako imas malo baruta kod sebe vatru mozes da ugasis i ako je pospes barutom. On ce planuti na momenat, potrositi kiseonik onom panju koji je goreo i zajedno sa njim sve ce se ugasiti za tren.


eu i nato

Ne znam jesu li to bas nasi ciljevi ako:

1. u EU postanemo gradjani n-tog reda obzirom kakva nas reputacija prati znaci losiji od Bugara i Rumuna a njih tretiraju kao polusvet,

2. ulaskom u NATO postacemo rubno podrucje za Rusiju koja je cilj a rubna podrucja stradaju prva (razni kisobrani i slicno)

A sta time dobijamo? Nista. KiM gubimo i sa njima i bez njih kratkorocno gledano. Standarde u sopstvenom drustvu moramo uskladiti sami pre nego im se pridruzimo i to je zadatak koji moramo da ucinimo sebe radi a ne nekog drugog. Beli sengen mozemo dobiti i bez ulaska u pomenute organizacije. Moj licni stav je da ne treba zuriti sa pridruzivanjem jer ako ih budemo molili i jurili postojace uvek neki novi uslovi koje moramo ispuniti. Ako pak odustanemo od tih ideja bicemo crna mrlja na tlu Evrope sto im svakako nije u interesu i mislim da bi tim potezom bili pozvani uz mnogo bolje uslove.


Slicno je nesto rekao i Dalaj Lama

kada sam ga 6-og Oktobra, 2000. sreo u Indiji. Ovako mi je tada to objasnio - Sloboda je duhovna osobina i nju prate druge duhovne osobine. Jedna od njih je ODGOVORNOST. Ako u Srbiji politicari posle ovih promena NE BUDU ODGOVORNI, onda je to siguran znak da NIKO u Srbiji jos nije slobodan.... Prosvetljen covek. Dalaj Lama.


Tačno

tako.


Tacno tako

Odgovornost je osobina koja u sebi nosi mnoge druge pozitivne osobine i otvara put ka spoznaji viseg i boljeg nacina zovota.


A neodgovornost je mana koju prate mnoge

druge mane i koja vodi ka sve dubljem i svirepijem negiranju zivota.


Tako je

Zato vredi svaka akcija koja podstice na odgovornost.


Odgovorni

Quote:
To što je situacija u državi generalno loša jeste rezulatat delanja/nedelanja svih nas.

Jelena, slazem se, ali bih dopunio:
-Jesmo li bas svi podjednako odgovorni? Da li bismo se, insistiranjem na kolektivnoj odgovornost svih gradjana, vratili par spratova nanize, u vreme drustvene imovine, po "definiciji" i svacije i nicije?

Sa druge strane, na idiografskom planu, ne mozemo se odreci licne odgovornosti, makar kroz biracko pravo (dodao bih, trebalo bi da bude i obaveza), licnog kapaciteta da mislimo svojom glavom, da kritikujemo negativno i podrzavamo pozitivno, da imamo aktivan stav prema drustvu...

PS: Nisam ni ja bio u subotu uvece na Tasu, bio sam na putu, vratio se dockan. I meni je krivo. Ali, nadoknadicemo :-)


DA

Zato u ovu subotu svi na Tas.
tamo je zurka.


Rafilovicu

Kazes ovo: "Jelena, slazem se, ali bih dopunio:
-Jesmo li bas svi podjednako odgovorni? Da li bismo se, insistiranjem na kolektivnoj odgovornost svih gradjana, vratili par spratova nanize, u vreme drustvene imovine, po "definiciji" i svacije i nicije?"

A ja mislim da je ovaj tvoj stav paranoican i plitak.
Odgovoran covek ili kolektiv se odgovorno, odnosi prema sebi i drustvu a u skladu vremena i situacije koja postoji u datom trenutku.
To plitko poimanje pojma svacije i nicije je pogubno.
Imala sam kolegeinicu koja je dobila stan od firme u kojoj smo radili i o tom stanu nije brinula ni malo a o kuci svoje majke jeste....jer je smtrala da taj stan nije njen. To isto sam dozivela u jednoj stranoj zemlji gde sam zivela ...gde jedna porodica nasih ljudi zivi u iznajmljenom stanu u kome nisu oprali podove tri godine jer nije njihov.
Odgovornost je deo svakoddnevnog zivota...pre svega zbog nas samih.
Kad o necemu brines to nesto postane tvoje po difoltu, jer si u to nesto uz tu brigu uneo
ljubav i rad i postovanje.


Dva plicaka,

jedan ispod drugog, dovoljna su "neplivacima" :-). Pogledaj i drugi stav. U svakom slucaju, dualizmi, pa ni ovaj koji sam, mozda nedovoljno precizno, pokusao da navedem, nisu moj izum.

Sa tvojim ilustracijama plitkog poimanja "svacijeg i nicijeg" u potpunosti se slazem. Gotovo svakodnevno (nekad, mozda i "paranoicno") se borim sa takvima, u neposrednom okruzenju (zajednicko dvoriste, trotoar, ulica, park, itd.), omutaveh vise, ali, pojedinci ne razumeju. Nedostaje "jedna karika": drzavni organi moraju da sprovode zakone i propise, od komunalnih do Ustava. Dakle, odgovornost, ali na svim nivoima, od gradjanina "pokornog" do najvisih cinovnika. Sto je gradjanin svesniji, a cinovnik viseg ranga, odgovornost mu je veca.

Sa druge strane, dolazimo do (jos jedne) inverzije: kao gradjani, obicni, "pokorni", prinudjeni smo da teramo drzavu da bude drzava, umesto da drzava pokorava svoje gradjane i uci ih odgovornosti, toleranciji, postovanju zakona, propisa...
Ipak, treba biti optimista, i boriti se i dalje; sta nam drugo preostaje:)

Vidimo se u subotu!


optimizam

sve se ređe pominje, ali bez njega nema nam spasa!!!


Ocekivao sam ovo

Hmm nekako sam ocekivao ovakav tekst posle naseg razgovora u subotu. Rekao bih da si u jednoj stvari u pravu,a to je kriticnost, kriticnost prema sebi i svojim postupcima,jeste osnovna pretpostavka kriticnosti prema drustvu. Ali (uvek ima ono ali), u ovom slucaju mislim da si malo previse kriticna. Jer porodica Anastasijevic bez svake sumnje zna da ima nasu podrsku i to da smo otisli ,ti i ja ili svih onih 500 ljudi koji su bili na svirci u "Crnoj kuci" ne bi promenilo nista. Jer mi kao drustvo iskazujemo solidarnost samo u uzasno ekstremnim situacijama( kad nekome prete smrcu ili kad nekom bace bombu na gajbu ili bude pretucen. Reagujemo samo na posledice ne i na uzroke. Ovo je drustvo u kome zaista svako gleda samo svoje dupe,a taj bespotrebni i nametnuti ideoloski egoizam ubija solidarnost. Slucaj sa Dinkom ti je ocigledan primer. Dok je radio-izuzetno dobro- svoj posao i izvestavao niko ga nije pitao imas li ti prijatelju kakvih teskoca, preti li ti neko, da li ti je ugrozena bezbednost? NE tek kad su se majmuni sa stormfronta toliko obezobrazili da su javno poceli da zagovaraju njegovu likvidaciju onda se drustvo oglasilo. Za mene je prava, istinska, ljudska solidarnost ono sto je uradila lokalna ekipa sa Limana. Naime drug Dinko zivi kod domexa gde se okuplja lokalna ekipa svakodnevno. E oni su mu rekli da ce pre ubiti Dzordza Busa nego njega jer je bolje zasticen. Citiram " i mnogo ozbiljnija formacija od grupe debilnih nacista bi dobro razmislila pre nego bi krenula na nas,dok je nas bice i tebe nista ne brini". E to je prava solidarnost gde je grupa ljudi komsija obicnih normalnih gradjana stala u zastitu svog komsije jer mu prete jer oni ne zele da se sutra isto desi i njima. To je danas u Srbiji uzasno retko ,svest o tome da zivis zajedno sa nekim a ne pored njega i da brines sta se njemu/njoj desava jer delite iste problreme i imate iste brige bez obzira cime se bavili. Zato se ne slazem da svako treba da brine za svoje dupe,jer to jeste prirodno,ono sto nas razlikuje od zivotinja jeste svest o tome da treba pomoci drugim ljudima jer tako pomazes i sebi. Najvise me nervira kod tih izbora klad neko kaze glasajte za sebe,ne ja necu da glkasam samo za sebe hocu da glasam i za komsiju i za njegovu unuku i za njegovu macku... i da njega ubedim da je bitno da izadje na izbore i ako treba da ga uputim ko se za sta zalaze jer on radi po 10 sati dnevno i ne stize da se obavesti ili nema uslove. No daleko sam otisao,poenta je dokle god se svi kratkorocno ili dugorocno svejedno budu brinuli samo i iskljucivo za svoje dupe ovo ce drustvo tonuti sve dublje u beznadje. Uostalom vama svima je blizak primer pokojni premijer .Da li se on brinuo samo i iskljucivo za svoje dupe? Mislim da ipak nije. Ono sto treba da uradimo nije samo da se borimo protiv posledica i da izadjemo na demonstracije kad nekoga pretuku ili mu prete smrcu ili mu bace bombu na gajbu,vec treba da se borimo protiv uzroka,koji dovode do toga da neko bez frke i opasnosti da bude uhapsen sikne bombu na neciju kucu. Ti uzroci se ne nalaze samo u ratovima koji su vodjeni ili nacionalizmu,vec i u tom ideoloski nametnutom egoizmu i neogranicenom individualizmu koji je postao zvanicna ideologija svih politickih partija,a kojim se vrlo lako mogu kontrolisati drustveni procesi, i kome je glavno oruzje odsustvo solidarnosti u drustvu i zainteresovanosti građana za ucescem u procesu odlucivanja u drustvu.


Potpuno si u pravu

Sve sto si rekao je na mestu.
Medjutim, nevolja je u tome sto su stvari otisle predaleko.
Ovo je jos davno Milan konstatovao, i jednom prilikom izjavio da bi najvise voleo da se u novoj godini probudi i shvati da je sve samo sanjao.
Bas te godine on je otisao. Mozda se i probudio a mi ostali u njegovom snu zarobljeni.

Naime, mi treba da cuvamo jedni druge ali danas, mi smo ugrozeni od naoruzanih ljudi.
Sta cemo ?


Шта ћемо?

Штета! Волео бих да имам инспирације да причам о музици и да причам анегдоте из мог иначе досадног живота, али немам.
Имам инспирације да претражујем начине за добијање страњске визе на дуже време. Са њом бих повео породицу да по први пут у животу напустимо Србију и да се не вратимо док Србија не постане држава слободних људи.

На несрећу Србије, много њених становника воли да робује. Они што воле робовање волели би да и ми остали са њима весело и упорно робујемо. Слобода је у оваквој Србији резервисана за малобројне...

Малобројни слободни, слободно одржавају део робујуће Србије у ропству. Исти ти, робујући живаљ убеђују да је ропство дужност и привилегија сваког грађанина Србије. Напослетку, исти ти – малобројни, лоше ђаке који не желе да уче такву школу – слободно елиминишу. Било је времена у Србији када је било и наде и вере да слобода није далеко. И творца идеје су елиминсали. Од тада нам је слобода све даља. Елиминација је спорт којим се малобројни слободњаци радо баве зарад испуњења патриотских и/или државничких улога. Елиминација се изводи тако што вас или прогласе лудим, или прогнају у било коју страну земљу, или вас једноставно пошаљу у вечна ловишта постављањем бомаба или каких других згода. Свесни у најбољи од три исхода, а жељни праве слободе – имају пред собом веома сужен избор за даље делање.

Ја не желим ником да наудим. Не желим да наудим чак ни онима који мени желе да науде. А како да пређем преко брвна – ако нисам ован? Бојим се да овој земљи нема ослобођења. Ми, робујући жељни слободе, најчешће смо мирољубиви као овце. Да није тако зачас бисмо били у табору оних са почетка – малобројних слободних.

А кад успемо да одемо негде, па кад чујем глас из домовине како сам се продао страним силама, кад чујем како сам сопствену децу осудио на живот ван Србије, кад чујем како бројно робље радосно прославља повратак у средњи век ... тек тада ћу знати да сам успео да сачувам мали комад слободе за своју породицу и неку потоњу слободну Србију.

П.С.
Нисам ја тако мрачан. На срећу, имамо мало дворишта, траве за гажење и неба па се луксузно правим да на свету не постоји срећник ко ја. А онда само прошетам кроз улицу и вратим се на почетак приче.


Breznjev

:)


Evo sta cemo...

Da se uclanimo u macevalacki klub i da se naoruzamo...Sabljom.


da li svi smo mi odgovorni?

godine 96. bila sam mesec dana u Njujorku i tada mi je ovakvu recenicu o odgovornosti, arlaukao moj drug, koga nisam videla 16. godina, taman onoliko koliko godina on nije krocho u Srbiju i strasno me je uvredio i povredio, u njegovom lepom stanu na Menhtenu, dok mi je nabrajao sta je sve moglo da se uradi, a nije...

pitanje kolektivne odgovornosti me uvek povredi, jer boli.

sem gradjanskih oblika protesta, glasanja za demokratske opcije, volontiranja u projektima koji spadaju u kategoriju opsteg dobra i brige za bliznje, sta ja jos mogu da uradim, a da mi niko ne nabacuje osecaj krivice za nesto sto me direkt zvekece po glavi, emocijama i zivotu mom malom. ako ima, molim da mi se kaze.


Vesna,

amin. Potpisujem ovaj tvoj post.


ima, ima

kubura + tnt + improvizacija!

dodas Ra - Hana i Mr. no-a!


Ovo me podseti

Bila ja tako mlada, pa studentske demonstracije, Terazije, non-stop visila tamo. Pa kao necu da idem na more tog leta, sta ja da uzivam kad vidis sudbina zemlje se resava. Onda neki moji ljudi videli Vuka Draskovica u Miloceru, pika odbojku.E jebi ga, reko'.


I tako i bi...

kao što se da videti iz trenutno priloženog.


a ja se uvek setim ...

Jokanovica, mlad i sirogojno dzemper a ja sa trudnom zenom stojim i podrzavam, hladno i mraz. I mogu jos, jos samo malo. A potom nas je prodao kroz gace 5 narednih stranaka, ususkao se u beogradski jetset i srecno prizenio. Kad god se setim toga osecam se prodano i glupo. A malo me i boli i ne mogu da oprostim.


Jelena Krajisic

ovim postom si me kupila:)
najtopliji pozdrav!


Draga Jelena

tako je.
Odavno kapiram da je tako.
Kad je krenulo kosmicko sranje, samo da dodam, setila sam se svojih drugova i drugarica iz recimo gimnazije, fakultet isto.
Drnda neki profesor, izivljava se, ustane hrabri buntovnik, pobuni se protiv situacije, izlozi se, a 90% razreda ga pogleda prezrivo "Shit Stirrer", svi cute.
Glavno je "proci" sto lakse, svaka pobuna otezava.

Olga


Ja nisam odgovoran !

Samo da se zna !


Nema veze, Nenormalko.

neka tebe.
Pricamo o principu, ne o zlatnim izuzetcima.
Normalno.

Olga


Dakle,

neodgovoran.


Najlakshe je proglasiti sebe

Najlakshe je proglasiti sebe neodgovornim za svoje postupke. Chujem da to uvazavaju i na sudu.


proces

džej džej,
nisu odgovornost i krivica isti pojmovi, zar ne?

kriv sam sudu jer sam odgajao i pušio skank, a to je protivzakonito. međutim, neodgovoran sam za svoje delo pred sudom jer nisam smatrao kao mladić da je nešto loše ili protivzakonito ako odgajam lepu biljku gandže i gledam kako se stvara skank. dakle, neodgovoran sam za svoj mladalački postupak pred časnim sudom. sud mi to prihvata, te iako i dalje smatra da sam kriv jer sam pregazio zakon (zastareli, iz 1972. godine, a mi smo na ulazu u xxi prvi vek kada većina 25-ogodišnjaka puši skank bez ikakvog problema ili griže savesti, mislim se ja u sebi ali se ne usuđujem da sudiji kažem svoje misli naglas jer se bojim da će to umanjiti moje šanse za pomilovanje), no ipak me pomiluje i stavi moj krimi-kejs ad akta pošto sam kao mladić zasnovao svoju etiku na pogrešnim premisama, pa samim tim nisam odgovoran za svoj krimi-prestup.

ili, oh, kako je teško služiti zakonu, kako kaže h. keitel u bad timing-u nicholas roeg-a. ;)


Fuchs

Stvaaaarno? :))

mislila sam shodno niku kojeg ponosni vlsnik nosi i komentre koje ostavlja...pa ko velim....:)


džej džej

;)


Sr Kee

inache, Klimta volimo :)


Najskuplja slika,

ikad prodata:

Portret Adele Block-Bauer za $135 mEleona. Platio Mr. R. Lauder. I ja bih, kad bi imao tu lovu.


Sharski

zamisli- Klimt je svoje slike testamentom ostavio austrijskom narodu da se dive i uzdushu pred njihovom lepotom, a rodjaci k'o rodjaci osporili isti, kazu umetnik nije znao shta radi, nije bio odgovoran za svoje postupke, pa je slike ostavio narodu a ne njima. Sha imama tamo neki narod da gleda tu lepotu, nije to za svachije ochi. :(


ostaviti

ili ne ostaviti
pitanje
je sad

Olga


I ovde se radi o odgovornosti

Olga :) Da to taj chika i to pitanje. Moji prijatelji slikari smtraju da je ovakva komercijalizacija umetnosti katasrofra i za umetnost i slikare. Niko od slikara ne pravi slike za prodaju i preporodaju, za muzeje i papreno naplacivanje ulaznica .Njih goni neshto drugo...belina platna.. Van Gog je umro siromashan ko crkveni mish a sada svi zaradjuju na njemu i njegovim platnima. Opet odgovornost


bebo, napisite ovo i nebojsi

bebo, napisite ovo i nebojsi milenkovicu na blog-u. verujte dobicete zanimljiv odgovor. radi se o ulozi umetnika u savremenom svetu


Ok Niksone

pogledacu. Nisam bila kod njega


Dzaba Bebo

sta umetnik misli
kad je bankar zavladao.
Mislim bukvalno. ovde nam godina poslovno zavisi od toga koliki su bili bonusi u "sitiju".
A Mr Saatchi, posebna prica, neka jede g***a, dodatno je kumovao "art as an asset" talasu (-anju).
Izvinite za vakabular.

Olga


Mila

lepo sam ti rekla- you are my man :))da ne kazenm girl


All yours

darling.

Olga


Hebiga,

i slike mog dede su ostavljene srpskom narodu - i, eno, pola ih je ubudjalo u muzeju grada, druga polovina se valja po crnom trzistu. (Ja sam jednu velicine A4 formata kupio za $1000. A on je imao platna od po par kvm). Life is such.


E, trebalo je da promenish

E, trebalo je da promenish narod :))


Nope.

I'm stickig with it. No matter what. Mis' das ce me cacanski dzukci oterati?!

Deda je bio profesor Kosti Hakmanu:


ovome s leva. Desno je Kostin ucenik Ljuba Popovic.


Sharski, imam slichan

Sharski, imam slichan problem, tachno znam o chemu govorish :((


Well, then,

Out of watching
out of wiles
comes the bliss of
secret smiles.
All things are not
told to all.

(A.L.Tennyson - Idyls of the Kings).
This is just for u JJ.


E pa 'faaaaala, Her Shraski,

E pa 'faaaaala, Her Shraski, fala...


Life is

a bitch, darling.
Zato ga niko ne voli a svi misle da je seksi.

Olga


Yeah,

and then you die...
Btw, Hakman je radio sa Klimtom.


Ko ce kome

ako ne svoj svome.

Olga


Der Kuss

My favourite!


Daaa,

tokom svih godina studija mi je taj poster bio u sobi:)


I ja imam poster ...

i neki dan shetam gradom i naletim na reprodukciju u jednoj antikvarnici. Oko tri metra visoka, a nekih metar i po shiroka (odokativno). Nisam mogla sita da je se napijem ochima. Toliko me je ocharala, da nisam ni primetila da pola sata buljim u sliku ... Intoxicating!


Ne !

Nisam ne-neodgovoran !


Nemojte tako ljudi

mozda je Nenormalko dao sve od sebe.
Zato se i zove Nenormalko.
A, Nenormalko? Koja je tvoja prica? Jesam li u pravu?

Olga


Nenormalko

samo zeli da privuce zene, vidi kolike su se oko njega sjatile ;)


mozes ti

Mislis sheret se shegachi?

Olga


ma

da


A-ha

HA
Mani (mo) ga onda.

Olga


pa vec

smo ga


Kasno palim

ko mi je kriv kad citam svaki drugi komentar.

Olga


Odlicno napisano

Kada sam 1993 shvatio da se debelo razlikujem od vecine Srba u tome kako treba da izgleda nasa drzava ja sam napustio istu i otisao u Kanadu. Moj pokojni zet mi je tada rekao da gresim jer niko nece ostati da brani ono u sta smo mi verovali.... ja sam ipak otisao.
Kada je 1999 bombardovana Srbija ja sam svakodnevno bio na ovdasnjim demonstracijama. Broj prisutnih Srba se smanjivao strasno brzo posle prvih dana kada smo svi verovali da nesto ipak mozemo da uchnimo da se zaustavi ludilo. Ja sam uporno dolazio i kada nas je ostalo samo nekoliko.....
Kada su bili izbori septembra 2000-te ja sam se vratio u Bgd da glasam.
Nisam siguran da ovo sto pisem ima ikakvog smisla, valjda pokusavam da pricham sa svojom savescu. Kao i svi zar ne?


necu reci ko je ovo rekao,

da ne bi skrenuli sa teme, ali jako je dobro razmisljanje

"Nedavno je profesor Vladimir Goati rekao - mi smo teško društvo misleći na nasleđe rata, na zločine, ubijanje. Mi ne možemo da postavljamo laka pitanja jednom teškom društvu. Mi jesmo odgovorni za to što se dogodilo, svi, i nas će to pratiti, bez obzira na to kakvo je naše subjektivno osećanje. Ja sam rođena u Kragujevcu i kao dete sam preživela streljanja đaka i drugih ljudi. I posle mnogo godina sam pročitala da Nemci decenijama nisu išli u Kragujevac, ne zato što im je to bilo zabranjeno, već zato što je to bilo njihovo osećanje vlastite mere. Oni su znali da se tu dogodio jedan strašan zločin, da je to urađeno iz njihovog naroda, iz njihove sredine, i da oni ne mogu iz toga da se izdvoje. I mislim da svako od nas mora da razmišlja o tome da će to nas, savremenike tog zločina, ali i one koji dođu posle nas, neprekidno pratiti. Nedavno je Dezmond Tutu rekao - što pre priznate zločin, pre ćete ga se osloboditi"


Rodjenim u Kragujevcu

da li ste sigurni da su djake u Kragujevcu pobili bas Nemci?

P.S. Inace odgovornost u Srbiji je nepoznanica, svi imaju prava na SVE osim na sopstvenu odgovornost i to je opste poznato zato pozdravljam savesnost autorke ovog bloga.


Nevena, ne razumem,

a ko ih je pobio?


za bauera

o Kragujevcu i krvavoj bajci na brdovitom Balkanu postoji jedna druga verzija ali to ovde sada nije tema.


arkan

, mislim1


za istinu o Kragujevcu

za tako nesto bi bilo potrebno pokrenuti ceo postupak istrazivanja zlocina komunista po zavrsetku i u vreme II sv. rata i 100 000 ubijenih na isti nacin kako su muslimani ubijani u Srebrenici.
Izvinjavam se za skretanje s teme.


od sve bede

od sve bede i nesrece koja nas prati najvecu muku mi izaziva ovaj osecaj mazohizma i posipanja pepelom. Jesmo krivi i potrebno je da trazimo put ka isceljenju ne sporim, ali ovakvi komentari ...

Da se vratimo jos malo u istoriju i razmislimo da li smo mi pobili one Srbe dok se voska povlacila u Albaniju pa na Krf? Mozda smo to mi sami onako takticki. Ili mozda smo se sami zatvarali u Jasenovac da bi napakostili ustaskoj drzavi. Ili pak da bi upropastili Turke sami ozidali Cele-kulu?

Hajde Nevena zasto samo Kragujevac dodaj jos nesto, malo soli na ranu tako prija. I da nije tuzno toliko je gadno da ne bi bilo ni smesno.


soli na ranu

su dodavalai i cetnici i partizani a ko to i dalje cini vidi se.


potpisujem tekst! od jedan

potpisujem tekst! od jedan do deset devetka!


Meh,

Samo se okrenes oko sebe i pogledas ljude i shvatis da do daljnjeg (daljnje = dok se ne pojavi politicar sa harizmom i sposobnoscu i energijom i zeljom poput Djindjiceve) nema nama mrdanja iz mrtve tacke. Zasto? Zato sto postojece garniture (u rotaciji) vide da je narod umoran od zajebavanja i lazi i, sto je najgore, da je nespreman da se brani (sto je apsurd za bilo koga sa gramom svesti o tome da je su politicari oni koji treba NAS da se plase, a ne obrnuto). Zato i moze da se prodje sa ubistvima novinara i skrivanjem kriminalaca... Narod je manji od makovog zrna u njihovim ocima... Narod ne reaguje i oni osecaju da mogu da rade sta hoce. Naravno da ne moze jedna osoba da ga motivise sama, naravno da je za to potreban napor mnogih ali i te "mnoge" mora neko da okupi. Da im objasni da su mocni, da je drzava njihova, da su politicari njihove bitches a ne obrnuto. Dokle god bude psihologije "ma nije do mene nego do komsije koji je glasao za radikale" ne idemo nikuda, bre... Dok svaki od nas ne shvati da smo gospodari onoga sto ce nam se sutra dogoditi, dotle ce nas kecati svaki Velja Ilic i svaki Kostunica i svaki Jocic a mi cemo svakim cutanjem i svakim neglasanjem (neoglasavanjem) traziti repete. Jel treba ponovo na ulice da idemo? Nema problema... Ako je to jezik koji razumeju onda moramo da im na tom jeziku i kazemo sta mislimo... Sve, SVE je gore od cutanja jer cutanje je znak odobravanja i pomirljivosti, kada to imaju onda jebes sve ostalo... Onda smo svi do jednog ovce... Tesko je, znam da jeste, ali pogledajte sta je alternativa? Pa j***m mu mater, da li je moguce da ima osobe koju ne vredja jedan Velja Ilic ili Jocic na mestu ministra? Alo? ALO!?
Osecam se uzasno rezignirano jer sa 22 godine moram da objasnjavam nekome sta je ponos... Sta je kichma... Sta je bes! Bes koji mora da bude budan u svakom od nas, ali ne bes iz osecanja bespomocnosti vec bes kao energija da se gadovi sklone. Cesto cujem pitanje da li ima nekoga sposobnog da ih zameni. Ne mora da ih ima sada, ni za 2, 3, 5 godina. Ali nesposobni moraju da se sklanjaju hiruski jer nas guraju dublje u blato. Cutanjem im dajemo zeleno svetlo... Ja hocu da zivim u Beogradu, da radim u beogradu, da obezbedim neki solidan ziv. standard u Beogradu. ONI da me isteraju iz MOG grada? Nikada!... I znam da nisam usamljen u ovom stavu...


....mi imamo

svoje predele....
slike?
Knjige?

Kako bese? (Volja za moc)

Olga


krivi ili ne krivi - biti ili ne biti

“Covek moze da uradi bilo sta sto pozeli, ali ne moze sve sto zeli.”

Svako mora da izabere svoju bitku i tako ce dati najveci doprinos drustvu.

To osecanje koje je vas uhvatilo sada, uhvatilo je mene sinoc i to kao lavina...doslo je cak dotle da sam kriva i zbog one katastrofe u Americi (ja odavde iz BG) !!! Dovelo me je do napada cira. A onda dolazi bes, bes sto radim to samoj sebi, bes sto ne mogu vise da ucinim – a ja bih i deci vise, i zemlji vise, i jednoj humanitarnoj organizaciji na cijem sam celu bila, i poslu koji radim, i komsinici, i ocu i prijateljicama i rodbini, drzavi, slabima, za pravdu, za mir , a snage sve manje.

Ne moze se Jelena, ne moze se uvek i ne moze se sve. Niko nece imati koristi od potrosenih ljudi koji su jurisali na vetrenjace.

Ja se ne razumem u politiku – ocigledno, jer me stalno nesto cudi. Dobra sam u drugim stvarima, ali ne mogu da pratim dogadjaje kao novinari kojima je to posao, ili oni kojima je to blisko sa poslom.

Moj posao nema veze sa politikom. Da bih mogla da izdrzavam porodicu moram da radim onako kako treba. A to podrazumeva apoliticnost. Da li mozete da zamislite koliko mi je tesko da postignem sve ? U ovoj zemlji ? Da pobedim u svim bitkama koje zavise od mene ?
A opet me savest tera da se logujem ovde, da saznam, da probam da uradim sta je u mojoj moci – gledano dugorocno, mora se. Pa koliko se moze, bolje nego nista. Nista vise nije opcija.

Nazalost, oni koji su mnogo krivi ne osecaju to, oni koji su najmanje krivi uvek misle da su mogli vise i osecaju to kao ogroman teret - eh, greska prirode :(


Citat:

"Ovde nema opozicije, nema ni jedne perspektivne ideje koja bi povukla na neku stranu da se krene iz ove žabokrečine, ideje iza koje bi stali građani."


Ovo nije tacno, LDP je istinska opozicija koja nudi izlaz iz zabokrecine ali joj nazalost nedostaju gradjani za realizaciju istog. Eto i vama, kao gradjaninu, ipak nedostaje nacionalni program ali on gradjanima ne treba jer gradjani ne staju iza nacionalnog programa, oni staju iza ideje o gradjanskom drustvu. Zato se LDP i proglasava izdajnicima itd, da ne duljim, sve je to vec postalo otrcano i degutantno.

Izvor sa kojeg treba crpiti ideje i snagu postoji, samo sto je nekima u Srbiji stalo da se on sto prije zaboravi. Zato se valjda i nastoji sto vise palamuditi (izvinjavam se, ne poznajem bolji izraz) kako bi se paznja prebacila na neku drugu, nebitnu stranu i onda dobijas danasnju Srbiju i sludjen narod u njoj.
Ne postoji narod koji bi se drugacije ponasao u slicnoj situaciji, zato ga ne mozemo ni okriviti. Zna se ko je kriv za to, pojedinci koji su nastavili Milosevicevu politiku i nacionalni program SANU. Oni i dalje obmanju narod, ne zbog dobrobiti Srbije vec zbog svojih licnih interesa i straha od placanja cijene zbog djela iz proslosti, zato treba sto prije da odu na smetljiste istorije.


ideje LDP-a nisu same po

ideje LDP-a nisu same po sebi lose, meni je bliska posebno ona o liberalizaciji ekonomije i obracunu sa kriminalom. medjutim kada vidite ko to treba da sprovodi, onda se vratite u realnost. ldp ne moze da dobije podrsku gradjana tako sto ce se stalno pozivati na djindjica, a sa druge strane raditi suprotno onome kako je on cinio.

ldp je cini mi se na vlasti u beceju, tako da nije istinska opozicija.


niksone

ti si pobrkao ldp sa ovom sadasnjom ds


izvinjavam se slucajno sam

izvinjavam se slucajno sam pobrkao. ne radi se o beceju, vec o novom beceju, gde je ldp-ov predsednik opstine


eto nixone

da si jos samo pomenuo i obracun protiv ratnih zlocinaca, mogli smo mozda postati i prijatelji.


bez ulagivanja, mislim da se

bez ulagivanja, mislim da se pod kriminalom i to podrazumeva. evo iskreno u mom delu ulice ima oko 15 kuca, od toga 6 narodnosti (srbi, makedonci, romi, cesi, madjari, rumuni), vise religija (pravoslavci, katolici, jedan staresina nekakve adventisticke crkve + jedan zadrti komunista + pravoslavni svestenik). u takvom okruzenju meni nije bilo pojmljivo da nekoga ubijete zbog druge vere ili nacionalne pripadnosti.

inace sto se tice ``obracuna ldp-a sa monopolistima``, ovde cu da skrenem paznju da status nije dobro odabran casopis. setite se diska koji deljen uz jedan broj u kojem je poslednji djindjicev intervju. pogledajte ga, pa posle intervjua pogledajte reklamu na poledjini casopisa. slucajno ili ne?


slucajno ili ne,

sve je to nebitno moj nixone. Sustina je bitna a to je da trenutno niko drugi na politickoj sceni Srbije, osim LDP-a, ne nudi izlaz iz sadasnje situacije. Za par godina ces me sjetiti i reci da sam bio u pravu, believe me. Zao mi ljudi koji pate bez ikakve potrebe, zbog gluposti nekolicine politicara kojima trenutni haos u Srbiji odgovara.

Ovo sto rade Kostunica i Tadic, toboze u ime nekih visih ciljeva, je zamajavanje naroda, produzetak agonije i gubljenje vremena. Sve ostalo je kao sto rekoh, nebitno i zato me ponekad ljute reakcije nekih ljudi na blogu, medju kojima si i ti a koji nikako da shvate vaznost sadasnjeg trenutka, izbor izmedju svjetla i tame moj nixone.

A birati svjetlo ne znaci i imati razumijevanje za Tadica koji kohabitira sa Kostunicom, sa tamom ili tamjanom, kako god zelis.. Isto kao sto sam prije nekoliko godina, nakon odlaska Milosevica, znao da je Kostunica zlo za Srbiju (to mogu da ti potvrde svi moji prijatelji, s nekolicinom sam cak morao prekinuti prijateljstvo jer su se tada zaklinjali u Kostunicu) dakle isto tako, sada osjecam a i definitivno je jasno ljudima koji zele da vide, da ce Tadiceva neodlucnost mnogo da kosta srpski narod.
Iako sam tada mogao razumjeti njihovu euforiju nakon odlaska Milosevica, ni dan danas mi nije jasno kako je moguce da su bili tako slijepi kod ociju. Zao mi prijatelja, prijatelji su bogatstvo.


oibibio

nismo imali drugi izbor nego kostunicu podmetnuti narodu u zamenu za milosevica.pa kostunica je i tada jedva pobedio milosevica


kapi

u jednoj stvari gresis, a to je da je kostunica isti milosevic. ja sada ne pricam o politici vec o tome, da kostunica nije bio lopov, a seti se samo sta je to tada znacilo narodu.


niksone

cinjenica je da je kostunica okupio oko sebe sve miloseviceve ljude.


E moj druze oibibio

znaci samo je LDP "svetlost" a svi ostali su "tama", docim su najvece zlo i pokretacke snage "mraka i bezumlja" Tadic i Kostunica? Zvucis kao vodja neke sekte. Ili jos bolje, kao Kostunicin prethodnik, faraon pod lipom.
I molim te, koji to izlaz nudi LDP? Jel' ti stvarno mislis da ce svi nasi viseslojni i teski problemi biti brze i bezbolnije reseni ako budemo slepo sledili tu kvazi "gradjansku" mantru da ima od sada pa do vecnosti da se posipamo pepelom od jutra do mraka zbog onoga sto je cinjeno u nase ime?
Ti hoces isto sto i radikalski glasaci - quick fix. E pa ne moze. Nema brzog, lakog i bezbolnog resenja za nase probleme. Korupcija, nepismenost i siromastvo koje su se talozili decenijama i vekovima ne mogu se iskoreniti nikakvim dekretom, potezom pera ili "dobrom voljom" jednog pojedinca, cak ni jedne partije, pogotvu ne politicke grupacije sa tako infantilnim nastupom kao sto je Cedin, koji se ponasa kao razmazeno dete kojem je oduzeta najdraza igracka. U njegovom slucaju Demokratska Stranka, koja nije njemu ostavljena u amanet a ponasa se kao da jeste.
Zato se moj druze ovaj tezak mucan i bolan proces zove tranzicija a ne revolucija. Ne mozes svakih par godina da dizes revoluciju jer ni mnogo stabilinija i uredjenija drustva od naseg to ne bi mogla da podnesu. Odgovoran i ozbiljan poiticar mora da vodi racuna o potrebama svih gradjana jedne zemlje, a ne samo o onih pet, deset, dvadeset ili trideset odsto koji za njega glasaju. Tu, doduse, padaju svi "junaci" naseg doba, ali Ceda je u tom preziru prema negradjanskom delu Srbije otisao najdalje. A i mnogi od vas na ovom blogu zajedno s njim. Pa kako onda ocekujete da pridobijete te ljude za ideju koju i ja delim, da Srbija postane jedno normalno drustvo, ako ih stalno udarate po glavi i nazivate stokom dok im objasnjavate kao ce u Evropu uci samo onih pet odsto odabranih?


Red Devil-e

posto nemam mnogo vremena, samo cu ti na brzaka odgovoriti na ovo:

Ne mozes svakih par godina da dizes revoluciju jer ni mnogo stabilinija i uredjenija drustva od naseg to ne bi mogla da podnesu.

Ako treba, svake godine revolucija, zasto ne? sve dok ne bude kako treba. Ili ti mislis da se treba pomiriti s trenutnim stanjem u Srbiji i cekati da ti roda donese slobodu?

Taj stav zastupa i Tadic, zato se agonija i produzava, gubi se vrijeme zbog te demagogije koja je vjerovatno nastala u SANU kuhinji. Nije iskljuceno da je nastala i u Tadicevoj kuhinji, cuo sam da njegov tata zna dobro da kuva/kuha.


Možda ...

...nacionalni nije baš prava reč, recimo državni program. U ostalom zovimo to dugoročnim jasnim i realnim planom kako i šta dalje (bez ikakvih predznaka nacionalni, građanski,...). Za LDP ne mogu još uvek da procenim, jer biti bolji od gorih još uvek ne znači biti dobar. Naime LDP kao nova stranka tek treba da pokaže svoju odgovornost. Tek reba da pokaže kako će da sprovodi vlast tamo gde je bude imala. Dakle, možda je LDP novi izbor ali mu treba vreme. Ako partijska podobnost bude kriterijum za bilo koje mesto, naspram sposobnosti i stručnosti opet ćemo (i sa LDP-om) ući u isto kolo kao i sad.
Što se Izvora tiče, mislim da je upravo njega karakterisao jasan i realan plan šta treba uraditi da bi se iz tačke A stiglo u tačku B, i to je nazivao pravim imenom bez zamagljivanja.


jeftin politicki pamflet

Zasto? Dok citam tekstove blogova jedostavno sam vise navikao da naidjem na ovakav jeftin politicki pamflet. TV shop marketing. I uvek se pitam zasto?

"Ruke su mi prljave, savest mi je cista." Mozda je ne razumem valjano pricu o moralnom, o odgovornosti, o zdravom razumu na kraju, ali mi se cini da ne postoji politicka karijera za nekoga ko je ovo ikada izjavio. Znate, mozete se zrtvovati za svoju ideju, drzavu i uciniti neke lose stvari ali to je zrtva a ne nagrada. Znaci iz zrtvovanja se ne mogu izvaciti poeni, nagrade, posebno ne politicke jer to tada nije zrtva zar ne?

Stoga dragi moj prijatelju ne verujem u Vase reci i ne zamerite mi zbog toga.

PS. Voleo bih da pitam, ucinilo mi se da sam na dobrom mestu obzirom da se obracam Vama oibibio. Molim Vas recite mi Vas stav o izjavi V Pesic o liku i delu E. Kusturice i njegovoj promeni vere. Unapred hvala.


Emir i Nemanja

Postovani vinetu,

dozvolite mi da Vam, dok ne dodje Vas sagovornik, uputim neka svoja razmisljanja o zadatoj temi.

Pravoslavni zivalj u BH je u vreme turske okupacije prelazio u Islam prvenstveno zbog povoljnijeg drustvenog i socijalnog statusa- sama vera u Rec Prorokovu nije bila od primarnog znacaja. Vrlo cesto su takvi novi pravovernici isticali svoj novi verski i drustveni status mnogo militantnije od muslimana koji su generacijama pripadali Islamu. Otud i izreka " Gori poturica od Turcina"

Emir-Nemanja Kusturica se vratio u krilo Pravoslavlja i tome se nema sta zameriti. Ono sto bih mu ja zamerio je da toliko istice u javnosti jedan krajnje intiman cin, kao sto je verska pripadnost, da mi se cini da u tome mozda ima mnogo vise drugih interesa od smernog ispovedanja Svetosavske istine kojom je iznenada obasjan.

Bez pretenzija da tumacim ili branim iskaz Vesne Pesic, ja sam njen iznenadjujuce ostar komentar shvatio kao poruku da se vise nece tolerisati, bez reakcije,

"prodaja muda za bubrege"

Izvinite za adekvatan izraz.

Pozdrav, Dr M


sta se nece tolerisati?

Postovani Dr M,

poenta mog pitanja bila je tumacenje izjave V. Pesic sada visokog funkcionera LDP-a. Inace taj "iznenadjujuce ostar komentar" kako ga Vi nazivate je jezik mrznje i verske netolerancije. Ili, zamislite salve osuda i napada koje bi slusali od jurisnika LDP-a da je kojim slucajem neki od vidjenijih Srba prihvatio veru Alaha, a da je to kojim slucajem na taj nacin "iznenadjujuce ostro" komentarisao recimo bilo ko iz SRS-a.

Jedna od bitnih stvari koje se ujedno ticu i teme ovog bloga je da ne zasluzujemo ovaku politicku elitu i da su jednaki medju sobom ili pak dve strane jedne iste (lose) medalje.

Inace E. N. Kusturica je javna licnost te ako svako malo citamo ili slusamo sta je juce doruckovala Madona ne vidim razlog za toliko buke oko medijske propracenosti navedenog cina. Uzgred ko odredjuje meru tolerisanja?


Nece se tolerisati...

...licemerstvo bilo koje vrste. Promena veroispovesti je licni cin a medijsko paradiranje Pravoslavljem je zloupotreba vere u politicke i merkantilne svrhe. Madonin dorucak je, mozda, interesantan kome je interesantan ali ako se insistira na brendu kornflejksa onda je to reklama i to neko debelo placa- parama ili necim drugim.

Ne slazem se sa Vama da su sve politicke elite jednake. Ako je tacna izreka da svaki narod ima vlast kakvu zasluzuje "jurisnici" LDP-a se bore da dobijemo bolju vlast od one koju zasluzujemo.

Nema odredjivanja mere tolerisanja prema lopovluku, nasilju, licemerstvu itd.- mera je nula tolerancije.

Tolerancija mora postojati prema drugim ljudima i drugim misljenjima i tu je mera ukus i vaspitanje svakog pojedinca.

Pozdrav, Dr M


O toleranciji

"Tolerancija mora postojati prema drugim ljudima i drugim misljenjima i tu je mera ukus i vaspitanje svakog pojedinca."

Upravo ova Vasa recenica je demant Vas i V. Pesic. Ali necu vise o tome polemisati jer smo ocigledno oprecnih misljenja i ja cu svakako zadrzati svoje jer mi se cini da su argumenti na mojoj strani.

Oko LDP-a. Ne znam koja je primerenija, da li "Riba od glave smrdi" ili "od g* se pita ne pravi" kako ono Vi kazete "izvinite za adekvatan izraz." Mada ni ona "Gde ima dima..." nije losa.

Ali da preskocimo narodne, mnogo toga se govorilo o lideru te stranke, malo toga je dematnovano, gledao sam ga u par TV duela i kada su neke teme u pitanju ne odgovara se na zadato pitanje vec se demagoski prebacuje na drugu stranu. Namerno ne pominjem detalje jer ja dokaze nemam. Ali kako valjanih objasnjena nema dozvolicete mi da sumnjam.

Inace moj stav je da posle Djindjica niko nema tapiju na njegove ideje, njegovu licnost i harizmu. Niko ne moze slediti njegov put jer novi put moramo naci sami. Oni stariji setice se borbi za natavak puteva Lenjina, Staljina, Tita, Mao-a i ovi nastavljaci mi lice na njih. Tako ce i proci.

Ali evo mog skromnog doprinosa. Hajde da ucinimo nesto stvarno kao sto predlaze vlasnica ovog bloga. Ima ovde dosta ljudi. Hajde da nadjemo temu oko koje se gotovo svi slazemo. Npr. da se potpisemo i trazimo smanjenje broja poslanika, kao predlog zakona. Tesko da ce neka stranka biti protiv jer se taj novac odliva iz dzepova poreznika/glasaca. Eto mali pomak da nesto ucinimo i sa grbace skinemo one debelguze koje citaju novine i ne rade nista smejuci nam se u lice TV kamera.

Ili nesto drugo oko cega se svi slazemo. Cinimo nesto za sebe jer ovi koji su tu nece uciniti nista.


Tolerancija na delu

Postovani vinetu,

Posto Vi smatrate da je Vasa argumentacija bolja a ja se sa tim ne slazem, i posto izjavljujete da necete promeniti misljenje, na mene je red da pokazem toleranciju na delu i da Vas vise ne gnjavim primedbama kako Vi imate grdne zamerke na lidere LDP-a iako, sami kazete, nemate nikakve dokaze, ali ne vidim zamerke na program LDP-a.

Za razliku od neslaganja o predhodnom, potpuno se slazem da je Skupstina sa ovolikim brojem poslanika glupost a pogotovu zato sto glasovi poslanika pripadaju partijama a ne poslanicima. Zato mislim da bi bilo dobro da se Vas predlog prosiri i na promenu Ustava, nekog koji nece da nam se uvali preko noci...znate na sta mislim.

Pitanje je samo koji mehanizam moze da se primeni, ne verujem da ce bilo koja od stranaka koje su ucestvovale u izglasavanju sadasnjeg Ustava da pokrene inicijativu da se on promeni, tako da nam ostaje jedna stranka koju ne smem da Vam pomenem da se ne bismo ponovo popeli na ringispil sa koga smo sisli na pocetku ovog teksta.

Pozdrav, Dr M


ukazivati na zlo,

nije i ne moze biti jeftin politicki pamflet. emir/nemanja i njegovo djelovanje u posljednjih 15 godina je sve, samo ne dobro. njega ne zanima ni bosna ni srbija, njemu je, kao i njegovim mentorima, vlastiti interes iznad svega. to sto je promijenio vjeru je naravno njegova privatna stvar ali kad vec pricamo o tome, meni bi draze bilo da je to uradio za vrijeme rata u sarajevu.

naravno da je takva mogucnost bila iskljucena, emir/nemanja se uvijek priklanjao jacima, onima koji su na vlasti jos iz vremena komunizma na nasim prostorima. ista stvar je i sada, nema teorije da se emir/nemanja kao javna licnost ukljuci u ovu kampanju, ne nudi mu se nista, ima on mnogo vaznijih poslova i planova.

znajuci o kakvom se karakteru radi, ne bi me cudilo da, kad za to dodje vrijeme, postane katolik i uzme argentinsko drzavljanstvo. vec zamisljam, diego kusturica ili pedro, lijepa argentinska imena a i havana ce mu nekako ljepse lezati.

tekst gospodje Pesic ne mogu komentarisati jer ga nisam procitao.


kada je rec o smradu kusturici ,

zanimljivi su motivi zbog kojih je promenio veru. recimo , kada covek uzme drugu veru? normalno je ocekivati da on to uradi onda ako se ne slaze sa onim shto propoveda njegova vera. no, u ovom slucaju to nije istina, jer je kusturica " najavio da ce se "biorevolucija" nastaviti proizvodnjom sokova s nazivima saddam hussein i maradona, 'jer i oni zaslužuju da imaju svoju vocku'" osim toga , u trenutku kada se u hagu sudi pripadnicima srpskog naroda zbog pocinjenog genocida nad muslimanima u srebrenici , kusturica je napustio svoju veru i postao blizak prijatelj kostunici koji btw. ne zeli da isporuci mladica hagu. zar to dovoljno ne govori o kusturici kao coveku . a da ne pricam da je svoju slavu kao reziser stekao tako shto je srbe u svojim filmovima predstavio kao primitivne i zatucane.zato je oibibio u pravu kada kaze da njemu nije stalo ni do nas ni do muslimana, njemu je stalo samo do njegovog sopstvenog dupeta.


motivi i "smradovi"

Eto Kapi, Vi recimo tacno znate motive zbog cega je Kusturica ucinio jedan tako licni cin. Inteligentan covek bi zakljucio da ste mu prijatelj kada to znate zar ne. A on je (po Vama) sjajan prijatelj sa Kostunicom a Kostunica nece da izruci Mladica te Vas ja eto iskreno molim (i ne nazivam zbog te veze smradom) da nam pomognete oko tog pitanja Mladica.

Inace obavestavam Vas da je Francis Ford Coppola takodje neopevani smrad po Vasim merilima jer je italijanski narod u svojoj trilogiji prikazao kao mafijaski. Dalo bi se nabrojati jos te Gospode koja se bave filmskom umetnoscu koja takodje zasluzuju to Vase priznanje "smrad".

Ili ja lose tumacim to odlicje koje pominjete ili bi Vama valjalo oduzeti tastaturu na mesec dana kao disciplinsku meru bez ikakve civilizacijske stete. I molim Vas nemojte ovo shvatiti licno, sloboda Vaseg izrazavanja odaje nekulturu.

PS. Znate Kapi, nesto su mi sumnjivi i Mario Puzo i Al Pacino. Treba to proveriti.


vinetu

Francis Ford Coppola nije promenio veru.


Ahaaaa! Zavera!

Znaci obzirom da se nigde ne pojavljuje Kusturica u tom tekstu, Matija Beckovic je prijatelj Tadica a Kusturica Kostunicin jer to slika kaze? Ne vidim ko je ovo izmedju jer je slika mala ali vidim mislim Gavrilovica do Tadica zar ne? Znate Kapi, Kostunica nije moj favorit i oko njega bi se slozili lako ali ostatak price je u najmanju ruku netacan. Bar onaj deo vezan za Kusturicu. A da i dr. Nele je smrad zaboravih jer je on Kustin prijatelj naravno. I tako u nedogled. Ko zna po toj teoriji ko se sve slikao sa Kusturicom i ko je sve smrad po toj liniji. Tragicno!

Sto se tice Coppole znaci oduzima mu se to naimenovanje "smrad" jer covek nije promenio veru samo je (koliko i Kusturica) "ocrnio" italijanski narod ko Kustirica srpski.

Definitivno nam je DB u krvi a nekima i UDBA pa sta ko voli!


vinetu ,

hajde josh jednom procitaj, mozda i ukapirash , dace Bog


uh Kapi, sad mi je lakse ...

kapi:Francis Ford Coppola nije promenio veru.

Plasio sam se da nije slucajno i Kopola promenio veru, sto znaci da i njegovi filmovi vise ne bi vredeli ... bez obzira na nagrade. Ali bi valjda i u tom slucaju smeli da volimo njegove "rane" filmove iz vremena politicke podobnosti?;)

Evo, ja sam jos uvek pod utiskom velikog otkrica gradjanske Srbije o zastiti/nepromenjivosti vere pa sam hteo da vas pitam da da li ce i taj kriterijum biti jedan od onih "lustracionih"? I dokle bi se u tom slucaju islo u proslost? Hm, mislim da bi trebalo poci jos od Perunovih vernika:D.

I kako bi se tretirali oni koji su veru u boga zamenili verom u marksizam/lenjinizam? A i one koji su religiju zamenili ateizmom ne bi trebalo tek tako zaobici. Ako nisu kompletni, morali bi biti bar ... polu-smradovi ...

ps. a kako bi tebalo tretirati greh "slikanje sa politicki nepodobnim licnostima"?;)


cuj vasilije,

cim je dobio nagradu, pretpostavljam da ju je i zasluzio. ja to nisam ni osporila, nego neshto ste se pobunili kada je zlatnog medveda dobila redateljka jasmila zbanić za film "grbavica", ili ti mozda nisi? sto se tice vere, ja jedino verujem u ljubav.


vinetu ,

ti ili nisi informisan ili se pravish lud
http://www.serbianna.com/columns/feljton/009.shtml


mozda sam ja neobavesten

O osnovnoj delatnosti Gospodina E. N. Kustirice ja ne bih jer to je nekako vise stvar licne kulture svakoga od nas, to se poznaje ili ne poznaje i tu je negde tacka te price. Na stranu dozivljaj te umetnosti, ja ovde pisem o poznavanjem njegovog rada i mislim da o tome ne treba mnogo raspravljati.

Kakvo zlo Vi tacno prizivate ne znam i iz Vaseg teksta se to ne da naslutiti. Kada ce neko promeniti svoj stav o Bogu i koga ce izabrati nije na meni niti na Vama da o tome sudimo. To mozemo podvesti pod slobode svakoga od nas i nadam se da se oko toga ne sporimo. To sto se Vama cini je G. Kusturica to cinio iz koristoljubivih razoga mozete misliti ali ne mozete pisati bez dokaza a da bi Vas neko smatrao ozbiljnim. Ako se vec zalazete za odgovornost dozvolite je prvo sebi.

Obzirom da se po sadrzini Vasih komentara moze reci da ste u najmanju ruku simpatizer LDP-a cudno je da ne znate za (gafove, ispade) stavove jedne od bitnijih funkcionera te stranke. Ali dozvoljavam. Mozda da se o tome informisete.


vinetu ,

a kako se to moze dokazati? mislite da trazimo priznanje samog kusturice? ja sam vam dala tekst iz koga se jasno vidi da kostunica shtiti mladica. na fotografiji se pak moze videti da je kusturica u dobrim odnosima sa kostunicom. da kusturica namerava da na sokovima stavi sliku sadama huseina koji je svojevremeno iračanima porucio da je džihad njihova verska dužnost , i to je tacno. a tacno je i da kusturica nije vishe dobrodoshao u bosnu.
e sada , kakve veze ima ldp sa ovom pricom ?


Aman ljudi...

... dokazali ste da se iz svega može sve zaključiti.
Ako je promenio veru, to je njegov problem ili želja ili.. zašto mi imamo da raspravljamo i da se svadjamo oko toga. Mogao je da promeni i pol, pa šta bi onda? On nije ništa manji i ništa veći smrad pre i posle toga. Da li je blizak ovome ili onom i ko koga kako i koliko koristi je drugo pitanje. Ako se zalažemo za građansko društvo niko ne sme biti smrad zbog vere, nacije, rase, pola i bilo koje različitosti. Ako je smrad, smrad je zato što je svojim ponašanjem zaslužio taj epitet.


marke,

smrad je jer se njushi sa kostunicom koji shtiti ratnog zlocinca odgovornog za genocid pocinjen u srebrenici.ja bih razumela da covek promeni pravoslavnu veru zbog stida jer su srpski crkveni velikostojnici takodje stali u zashtitu mladica, ali obrnuto , nikako ne mogu razumeti i opravdati. kakav stav nasha drzava ima prema svemu shto se dogadjalo u bosni , govori i presuda skorpionima. naravno da je njegovo pravo da promeni veru, to niko nije osporio, kao shto je i moje pravo da tog coveka smatram da je smrad ,da vonja na pokvarenost. jasno?


smara taj nemanja...

smara taj nemanja...


Dakle ...

...da rezimiramo, Nemanja je smrad jer se njuši sa Koštunicom i ti imaš prava da ga smatraš smradom jer vonja na pokvarenost. Ok, to znači nema veze sa njegovom bivšom, sadašnjom ili budućom verom. To je potpuno legitiman stav i ja ga ne osporavam kao tvoje mišljenje.
Ovo drugo oko kontra promene vere baš i ne shvatam, da li ti pokušavaš da izjednačiš crkvene velikodostojnike i veru? Pa i oni su vojnici svoje partije, zaposleni u svom preduzeću, ni bolji ni gori od svih naših funkcionera. Vera je valjda nešto drugačije od toga. Promena vere nije promena partije.
Koliko vidim na http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2000/03/13/srpski/p00031207.shtm i Čeda je pravoslavac, a nešto ne čuh da se ispisao iz pravoslavne vere zbog svega navedenog u tvom postu. Znači samo pokušavam da kažem da je vera lična stvar svakog pojedinca i da niko nije ni manje ni više dobar bilo koje vere da je. A što se SPC tiče, pa tu zaista ima svega i svačega, i divnih ljudi i umetnika i pesnika i... ali isto tako i baraba i probisveta i kalkulanata i profitera i ..., što ne znači da treba zbog toga menjati veru.


Marke,

rekla sam da bih mogla da razumem. ono jeste , za veru nam ne treba crkva. nego , ja ranije uvek kad napadnem nashu crkvu , neki to povezu sa napadom na pravoslavlje.


Jelena

znam da govoriš o odgovornosti pred samom sobom. Ranije sam se tako osećala, više ne, moram priznati. Shvatila sam da ne mogu ja tako puno da uradim koliko neki drugi to mogu da ne uvaže, izbrišu. Okruženi smo mediokritetima, kriminalcima, potkupljivim minornim dušama, propalicama i oni su mi krivi za sve. Naravno, ne znači da treba da prestanemo da razmišljamo i delamo. O kontrer....
Zato, predlažem radnu nedelju punu savesti i odgovornosti, a bahatost za petak uveče. Ko peva zlo ne misli. Are u in?


Have to add one thing

Parafraziram - nemam direktan citat

"Loša vlast, može da učini mnogo više štete jednom narodu nego bilo kakva nesreća. Kada je dugotrajna, narod posle određenog vremena izgubi osećaj ŠTA JE DOBRO A ŠTA LOŠE ZA NJEGA...."

Ivo Andrić - Znakovi pored puta

Mislim da kad se izgubi kompas teško se nalazi željeni pravac nazad, tačnije treba da se uloži dupli napor da bi se nešto "odučilo, pa naučilo na drugi način". Primera ima koliko hoćete, samo pogledajte unaokolo.

Cya around m8s


Postavlja se pitanje....

.. koliko ljudi u Srbiji zaista shvata da je ovo sto st evi ovde naveli sto-postotna istina. Na zalost, niko visene veruje u sebe.


Sjajno...

Postavljen je jos jedan vremenski rekord u odlazenju u kompletni offtopic...