Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Rvanje sa tranzicijom – ženski stil

Zovem se Marija.

Marija iz Novog Sada.

Imam 40 godina i lepo se razmišljam da li da «uzimam četrdeset prvu», mislim, šta će mi još jedna ovakva godina života?! Dvadeset godina živim i čekam da neko primeti da se meni ne sviđa život u tranziciji. Suši mi se kičma, opada kosa i lome mi se nokti od takvog života. Maturirala sam dok se pakovao vojvođanski jogurt za revoluciju kojom je tzv. tranzicija počela. U tranziciji sam se udala, rodila prvo dete napustivši studije književnosti početkom rata, preživela inflaciju u ogromnom strahu od gladi, rodila drugo dete posle rata koji se, recimo, okončao dejtonskim sporazumom, a pre bombardovanja 1999. Plakala sam kad su pukli Varadinski most, išla skelom preko Dunava kod sestre u Petrovardin i svađala se sa tatom koji je za sve krivio amere i imperijaliste i pravdao sve domaće likove koji su u stvari odlučivali o mom ženskom životu u tranziciji.

Radovala sam se silno 5. oktobra verujući da će tranzicija dobiti neko podnošljivije lice, da ću se zaposliti za stalno, da će sestra odlučiti da ipak ne ode u Nemačku, da ću dobiti neke nove domaće likove koji će brinuti o mom ženskom životu u tranziciji. Očekivanja su mi izneverena, onog što je budio nadu su ubili, sestra je otišla na Novi Zeland, a sa tatom sam se nastavila svađati, samo su sada njemu odjednom domaći likovi bili krivi za sve, a na amere i imperijaliste je zaboravio, osim što je letos ponovo počeo da se kune u ruse. Mama mi je uvek strpljivo objašnjavala da mi je bolje da se pomirim sa sudbinom i da se ne svađam toliko.

Ne umem da se pomirim sa tranzicijom kao sudbinom, smatram je zlotvorkom svog života i neću da se mirim sa njom, hoću da ona nestane iz mog života i da počne nekih novih dvadeset godina koje ću proživeti bez tranzicije. Neću da se selim, hoću ovde da živim, a da ne budem stalno zabrinuta i premorena i iznervirana neverovatnom količinom bahatih likova koji se ponašaju kao da teskobe tranzicije ne postoje.

Radim «na crno», gledam «u belo» kad vidim da mi «ne ide» radni staž, da sam «osigurana» preko muža, da sam diplomirala u međuvremenu i da sam zbog toga «suviše kvalifikovana» na raznim konkursima za koje bezuspešno pišem prijave, odlazim na razgovore na kojima me pitaju razne bezobrazluke neki likovi koji žive u istoj zemlji kao i ja, ali su nekako izbegli tranziciju.

A ovih dana, dok ženski naivno ponovo verujem da će biti napravljena vlada koja će nešto poraditi na mom boljem životu, ovih dana sam odjednom shvatila da će moja starija ćerka dobiti pravo glasa sledeće godine i da je njoj CEO život prošao u tranziciji i da će je neko mrtav-hladan zvati da na te neke izbore sledeće godine izađe. I opet sam se svađala sa tatom, kaže «stalno se nešto buniš, sačekaj još malo, treba nam ruska podrška i pro-ruska vlada, sad je to važno». I rekao mi je da sam baš drska i bezobrazna kad sam pitala da li će moja ćerka onda glasati za neke ruse ili, šta? I odjednom sam postala neopisivo ženski besna. Na ruse i amere, na naše i njihove, na tuđe i svoje, na slučajnost da budem rođena baš ovde i baš sada i da mi ceo život prođe u teskobnom čekanju nekog spremnog da razmisli o okolnostima u kojima živimo i ja i druge žene moje gneneracije. Bes je provalio jer sam postala svesna da nikom sem meni ne bi smetalo da takav život žive i moja ćerke sa pro-ruskom ili pro-američkom vladom, svejedno. Bitno je da se izgleda svaka vlada ponaša kao da ja ne postojim, kao da im zbog toga baš ništa ne mogu i da ja mogu, ako hoću, da budem očajna, apatična ili tužna – to se njih ne dotiče. Alo?! Pa, zašto postoje vlade? Da bi se razni bolesni likovi igrali politike i moći? Ili zbog mene i ovakvih kao ja? Kako da im javim za ovu tranziciju koja jede moj život?

Rvem se sa teskobnim životom dvadeset godina, odrekla sam se svega što normalne žene imaju u zemljama u mom komšiluku, živim sa 250 evra stalnih muževljevih prihoda i mojih nesigurnih 100 ili 150, kako koji mesec, ne idem kod frizera, maltretiraju me zubari nervozni što rade za male plate, viču na mene šoferi u gradskom saobraćaju, prekrajam sa mamom odeću za ćerke «da izgleda kao novo», potkradaju me na pijaci, prezrivo me gledaju na šalterima, sa strepnjom odlazim u banku pozajmljujući da se vrati poslednja rata «na minusu kreditne» da bi mogao da se dobije novi kredit, pravim kolače, završavam kurseve za računare, dajem časove jezika, ne pamtim jutro kad sam se probudila bezbrižna.

Sve stilove rvanja sa tranzicijom sam isprobala i smisliću ih još i evo, prestaću da se svađam sa tatom, poslušaću sve mamine savete, ma kako mi se besmisleni činili, podneću i sledeći konkurs koji će biti za nekog drugog, sve ću podneti osim da me se omalovažava i ponižava pričom o tome da moj život u tranziciji nije važan i da ima bitnijh tema od mog ženskog rvanja sa istom. Odbijam, ženski tvrdoglavo, da se povinujem predlogu da sam ja, samo ja i isključivo ja odgovorna za mojih poslednjih dvadeset godina i da «malo vidim kako su druge uspele u životu», a ja eto nisam, jer mi nešto valjda fali, šta li, nemam valjda sposobnosti da sa gracioznim osmehom na debelom obrazu preživim ratove, zločine, bedu, siromaštvo i najgore od svega – omalovažavanje.

Da je moj život film, bilo bi već neke zanosne glumice koja bi umesto mene rekla «life sucks, shit happens» i onda otišla da pokupi svoj honorar od milion dolara.

I ona na moj račun, na račun mog rvanja sa svakodnevicom, kao i mnogo ovih ostalih.

A ako bi vas posle filma pitali da li ja, Marija, postojim negde, da li sam stvarni lik, slobodno kažite:

- Garant negde postoji, samo što je niko, ama baš niko ne vidi. I nikom u stvarnom životu nije važna njena priča, ali je super fora za film, zar ne?

napisala: gordanac


Osećam se kao Marijina sestra na Novom Zelandu

Ovo je baš tužno.


Uf

Divan tekst, uzasna prica... Nemam ideju, ne znam resenje zadatka, ne znam cak ni postavku, ni koliko ima nepoznatih. Sve mi je nepoznato... osim Marijine price. Prica mi zvuci poznato.


sjajan i tuzan tekst

...


bravo gordanac!

bravo gordanac!


gordanac

ja sam takodje zena koja se shiba sa tranzicijom. Stavila sam lice u shake i zaplakala...


glavu gore

, bolje izadji i stavi nekom saku u lice...

sad bar ima kandidata kolko oces

garantovano pomaze


pnbb..

...za to u lice chuvam shtiklu.:))


rezervno oružje za jj bebu

a gordani hvala za izuzetan tekst


Lektorko moja mila

ti znash..:))


Već više puta nalećem na

Već više puta nalećem na cipele na blogu i pre neki dan gledam knjige fotografija u knjižari i nalećem na jednu debelu knjigu gde je umetnik u akvarelu naslikao na desetine modela ženskih cipela. Sve izuzetno lepo i maštovito. Naravno, setim se blogerki :)

A sad čitam Marijino pismo i setim se svega i svačega, a ponajviše finansijskih problema koje smo moja familija, ja ili moji prijatelji imali. Ali smo se uvek nekako izvlačili, od skupljanja i prodavanja divljeg kestenja (dok sam još bio u osnovnoj školi), kamilice, nabacivanja (malterisanja) raznih hala, ručnog šivenje gornjeg dela cipela (isto davno, u Karlovcu), raznog. Problemi su kratko trajali, sve je ovo ili bilo davno ili jako davno, ili se nije meni desilo, pa bar ja brzo zaboravljam detalje, tešku situaciju, i meni ostaju prijatne uspomene.

Nije mi cilj da budem ciničan, zašto bi se od obrazovanog i vrednog čoveka očekivalo da bude streetwise. Ne treba.

Ali, ako je situacija teška, a čovek ne želi da se prepusti sudbini, da li uopšte postoji alternativa akciji? Individualnoj ili kolektivnoj.

Cipele mi padoše na pamet (posao sa kožom, ženska moda) pošto je žena jednog mog bivšeg klijenta, amerikanka, bila nezadovoljna sudbinom, iako sa odličnom reputacijom u City, ali i gorućom željom da se bavi dizajnom, modom pa se hrabro upustila, pre manje od dve godine, u Notting Hill Design. Mislim da je već break-even (zarađuje više nego što troši) i ako joj se bude htelo prodaće biznis za višemilionsku cifru za par godina. Nije imala previše novca u početku, nije mogla da priušti zaposlene, sama mlatila po Italiji i cenjkala se. Sve u manje od dve godine (i moje je iskustvo da uvek ima par godina zezanja i muke)

Sećam se još jedne žene: poče da ljušti koru od pomoradži, kuva u nekoj šećernoj vodici, seče na štapiće, umače vrhove u tamnu čokoladu, muči se sa prodajom, u prvo vreme još pomagale komšinice i prijateljice, posle počela da zapošljava, da bi joj za nekoliko godina ponudili preko 5 miliona funti za biznis (7 miliona evra). Nije prodala tad nego kasnije, za nižu cenu.

Šta bi trebala da bude poenta? Ne znam ni sam, pretpostavljam da je beznađe najgore, i ja samo nekontrolisano ubacujem šipku u točkove beznađa. Evo, kad dođem sledeći put donosim Mariji ovu knjigu sa cipelama, knjigu kako se piše biznis plan, odemo sa mojim novosadskim ortacima na piće i ko zna šta nam padne na pamet.


Milane brate, herikteru stari

da nam nije tebe ko bi nam pokazao spas u biznis planu. Ko? I, neda si cinichan, nego si odvraaaaaatno cinichan. Do gadjenja


Ne, nisam ciničan. Vrlo sam

Ne, nisam ciničan. Vrlo sam ozbiljan.

Ja ću se Mariji javiti kad dođem, predložiti da se vidimo.
Ona lepo piše, ko zna, možda mogu da joj pomognem.

Mene ovakve priče pogađaju do tačke gde me pokreću na akciju. Ja mogu i pomoći ću ljudima.

Tvoje se raspoloženje prema meni progresivno kvari. Potpuno nepotrebno i neoprezno, uopšte me ne poznaješ.


Milanche, herikterski nauchniche

ako mislish da nama ovde fale ideje koje cesh nam ti, onanko iz rukava, na jendvatri, uz pice sa pajtosima, istresti i tako nas sapasti bedaka, nezaposlenosti...onda to govori koliko pojma nemash niochemu. Ako mislish da spas nas u trazniciji lezi u biznis planu, kome cesh nas opet ti nauchiti, onda si sve samo ne dobronameran. I sve shto govorish je toliko nadmeno i odvratno uvredljivo prema zenama (i mushkarcima) koji placajau najvishu cenu zivota za koji su najmanje sami zasluzni, da ja nemam teksta.


Moje reči mogu da budu u

Moje reči mogu da budu u najgoru ruku naivne, što se mene tiče, samo ih ti, i sad mi se čini da to rado radiš, interpretiraš kao nadmene i odvratno uvredljive.

Ja nisam predložio da se vidim sa svim ženama Srbije i da ih učim biznis planu nego sam predložio da pozovem neke moje novosadske ortake i da se vidim sa Marijom i da donesem knjigu. Tj uči nas dobar UK profesor, ne ja.

Misliš ipak šaljem i poruku svim ženama pomalo? Ok, šaljem, i ženama i muškarcima. Ali kod mene nema ni trunke želje da nekog povredim, samo namera da pomognem. Tvoj je izbor kako ćeš da tumačiš moje reči. Meni je, uopšte, potpuno strano vređanje drugih ljudi.

Ja sam probao razne biznise, sve uspešno, i nema razloga da ne budem optimista.


Tvoje rechi uvek zvuche

Tvoje rechi uvek zvuche nadmeno, mada bi ti voleo da ih ja chujem kao naivne. Imash nepopravljivu potrebu da na tudjim blogovima, na tvoje nesvracam, pokazesh koliko si superioran i u odnosu na temu i u odnosu na sve nas; da nam svima solish pamet, da svima objashnjavsh sve. E sad, meni je to uglavnom smeshno, naivno i providno pa ti se retko direktno obracam, sem pre neki dan na blogu Jasmine Teshanovic, gde je Zoxter gostovao sa svojim tekstom kada sam, isprovocirana tvojom spektakularno glupom argumentacijom, reagovala. Danas si me svojim komentarom degutirao vishe nego obichno ali nemam nameru da sa tobom bilo shta oko toga polemishem. Chuvam se da me ne ubije prejaka rech...


JJ

Quote:
I sve shto govorish je toliko nadmeno i odvratno uvredljivo prema zenama (i mushkarcima) koji placaju najvishu cenu zivota za koji su najmanje sami zasluzni, da ja nemam teksta.

da li znas sta si rekla? ko je to i kako najmanje zasluzio? ko je bio letargican? ko nije glasao?! Ko Nije Glasao??!! ko se nije politicki angazovao da promeni bar kamen jedan u ovoj zemlji? pa samo da se pola vremena koje provode mnogi na ovo blogu ulozi u nesto drugo sto moze da pomeri stvari, vec bi bilo drugacije. moja mama je sad u penziji ali je poslednjih 20 godina imala sa svojom koleginicom privatnu firmu, da, u srbiji. obe imaju muzeve koji su ostali u drzavnim firmama a njih dve su se 'drznule' da pomere stvari. i nisu bile partijski angazovane, samo su radile. i dobro smo ziveli od toga. kod nas mozda i ima ideja (ili su vec sve stare?) ali nema znanja i nisam sigurna zasto mislis da cak i MN ne moze da da neki savet posto je vrlo uspesan u UK? danas slusam na radiju b92 o sajmu dizajna koji se otvara/otvorio u beogradu i govori nas covek da je doveo par znacajnih ljudi iz tog sveta iz inostranstva da nas Nauce kako i sta da radimo, jer Znaju a mi Ne znamo. kaze da smo 20 godina u zaostatku. samo mogu da reflektujem to i na druge oblasti. i sad zasto ne moze da se saslusa savet sa strane?

mi nemamo ideje, mi smo zaostali, mi smo neinformisani, mi smo Zatvoreni prema svemu sto dolazi spolja, mi smo van vremena&prostora, mi smo letargicni, mi smo beskrajno lenji, mi nemamo inicijativu i zato nam je tako. i zato smo zasluzili sto nam je tako. ja sam 'napolju' tek dve godine i vracam se nazad, da ne bude zabune da sam od onih 'napolju' koji misle da su najpametniji. i ne solim pamet samo mi je puk'o film od kukanja i staticnosti!


"mi nemamo ideje, mi smo

"mi nemamo ideje, mi smo zaostali, mi smo neinformisani, mi smo Zatvoreni prema svemu sto dolazi spolja, mi smo van vremena&prostora, mi smo letargicni, mi smo beskrajno lenji, mi nemamo inicijativu i zato nam je tako. i zato smo zasluzili sto nam je tako."...To uopshte nije tachno. Suvishe je generalizovano. Mozda neki, oni sa najmanjim obrazovanjem koji su i najveci "gubitnici" tanzicije......ali znsh u chemu je glavna fora? Ni ti ni MN niste shvatili sushtinu Marijinog pisma a spochitavate nam. Ja letargichna!...pa to je komedija :)))))


a sto si licno shvatila? ko

a sto si licno shvatila? ko je rekao da si ti letargicna? shvatili smo oboje isto jer smo videli istu sliku - zena od 40 godine u tranziciji, tesko joj je i ne vidi izlaz i na tome se i insistira u postu, zato i pisem ovoliko o tome da se malo damo u akciju. sad sam procitala jedan od komentara gordane.c pa mi je jasnije sta je htela da kaze. sorry, razni ljudi vide isti text na razlicite nacine. jedno je jasno, da nista ne preostaje drugo sem da se jos vise zapne. a to sto kazes da je generalozovano, pa i govorim o srbiji koja i dalje ima iste probleme. svi sem neki posto onih na vlasti. i jesmo lenji. to shvatimo kad odem napolje i vidimo koliko drugi ljudi rade da bi imali to sto imaju. da, lenji smo.
ps. i molim te nemoj licno da me shvatas, i ja sam besna sto je uvek neko kosovo bitnije od zivota i ljudi u zemlji koji pokusavaju da ga zive najbolje moguce, ili gori hilandar, ili se CG odcepljuje. sve mi je jasno ali morate da se mrdnete. ne na ulicu, jer ne moze isti nacin promene da se primeni u svakoj situaciji.


BoL

Narvno da sam shavtila lichno- svi mi koji prolazimo ovu Golgotu od zivota ovde, svi mi koji smo zaglavljeni na ovom otpadu, preko blata kroz koje gacamo prolazimo u istim cipelama. Pa ja zivim sa svim tim sudbinama, okruzena sam raspadnutim svetovima; nechija "lenja" ruka me vozi tramvajem do Banovog brda a neka "neuka" mi prodaje jagode na Zelenjaku...Naravno da sam shvatila lichno. Da je tako kako ti mislish bilo bi lako. Bilo bi tako prokleto jednostvano. Ali nije. Narvno da shvatam lichno, drga BoL, jer sve mi koje zivimo u uvom shupku od zemlje zovemo se Marije.


ne, ne bi bilo lako, i nece

ne, ne bi bilo lako, i nece biti lako, ali mora da se ide dalje. grozno je ali se samo seti zemalja istocnog bloka, seti se istocnog berlina, koliko je to dugo trajalo...i proslo je. nisu im drugi to 'sredili' vec sami sebi. a kad smo kod zena i zenskih pitanja, u EU zene i dalje imaju nize plate od muskaraca za iste poslove.
ps. i dalje mislim i ponavljam da bi gradjanska neposlusnost u vidu neplacanja poreza/struje/TV pretplate/...ucinila svoje, samo mora neko zvanicno da stane iza toga...bar za pocetak.


bebo,

gradjanska neposlusnost bi dovela do toga da se ljudi nadju na ulici, ostanu bez struje i td. to bi imalo smisla kada bi se svi solidarisali , ali sta ako ja ne platim ,a on plati.Inace, to su sve sitne pare za ove na vlasti, da se ne lazemo. samo demonstracije i zapad mogu da nam pomognu.


kapi & BOL,

ja sam isto za gradjansku neposlušnost - kad bi imali podatke videli bi da upravo najugroženiji prvo plaćaju sve, pa šta im ostane, a najveći dužnici su oni koji nas sve potkradaju. Lično sam čula da u okolini NSada upravo bogataška vikend naselja godinama ne plaćaju ni vodu ni struju. i šta im fali?

baš mislim da bi ih takav način reakcije naroda pogodio!

mislim da svaki strah tipa 'ostali bi bez struje' je neopravdan, bar smo mi izvežbani za takve prilike :o)
ps. samo da krenemo čim pre, dok ne zazimi


JJ Bebo,

ni ja te ne razumem (hahahha). Pa zar nije dovoljno samo da pogledash kako je Karic postao milijarder , pa Jeremic , Miskovic ,Tomic ? Radili ljudi vredno, kopali i rukama i nogama. Covece , pa Marko je raznosio gajbe , nije gubio vreme, a ti tu blogujesh.
Zemljo otvori se!


a o cemu ti pricas? ko je

a o cemu ti pricas? ko je pominjao lopove? zasto mesas babe&zabe?


zato sto lupetate.

Ja zivim u Americi ,peta godina, i ne znam nijednu osobu koja je zavrsila koledz, a da ne radi, ili radi bilo sta da bi prezivela.To sto kod nas traje tranzicija 20 goidina , samo po sebi govori da nam je drustvo nenormalno , i da niko normalan u toj zemlji ne moze da se iskaze. Zato su je mnogi i napustili.


ne bih ja vredjala tebe...

pa nemoj ni ti nas, fer?
tranzicija ne traje 20 godina, kad smo kod lupetanja. ne znam ni ja nikoga u nemackoj ko studira a ne radi. kad si vec u usa znas koliko ljudi godisnje imaju dana odmora a koliko kod nas? jos uvek mi nisi odgovorila na pitanje zasto si pominjala lopove? s tim u vezi, da li znas da Prag 'drzi' ruska mafija? govorim o Pragu u EU. kazes da nam je drustvo nenormalno? pa i ovi ljudi koji pisu ovde, pa i JJB, je deo tog drustva. da li to znaci da su Svi 'nenormali'? da li to znaci onda da Nista ne moze Jebeno da se uradi ovde? kad si vec 5 godina u USA, daj neki predlog, m? mislim, predlog sta da rade zene&muskarci sa 40 sa politicarima i svojim zivotima u SRB i kako da to promene? ozbiljno pitam.


Bebo,

Ja mislim i na godine pre 2001 , a i posle 2003. koje su sa stanovišta tranzicije potpuno propale. Sto se tice odmora, pogledaj koliki odmor imaju Nemci pa to ne sprecava Nemacku da bude jedna od najrazvijenijih zemalja u Evropi. Znash sta, i Celzi je kupio ruski mafijash ,ali Engleska itekako profitira od toga. Kao uostalom i Ceska sto profitira, i ako je, kako ti kazesh, u rukama ruske mafije. A sta se kod nas deshava , zemlja nam je sve siromasnija, a srpskih tajkuna sve vishe. Kako da ti kazem , da nam je drustvo normalno, ne bi Toma Nikolic bio predsednik Skupstine , a SRS pobedila na izborima.
Sta je moj predlog? Pa sigurno ne da se prilagodjavamo nasem sistemu , nego da ga menjamo. Kako? Pa prvo moramo da promenimo vlast, jasno ti je i zasto. Bez toga, mi smo izgubljeni.


pa menjali smo je. i? opet

pa menjali smo je. i? opet cu da ponovim, potrebni su novi ljudi, zato pametni u politicke partije, nece niko za vas da podmece ledja (jer nas sistem tako ne funkcionise, nazalost).


e vidish,

to je veliki problem.recimo, i sada ako budu novi izbori, ldp -koalicija ce biti prinudjena da napravi savez sa ds i g17+, a to znaci da posle izbora ,ukoliko pobede, od lustracije i od sablje nece biti nista.no dobro, jedini cilj koji treba da imamo jeste da udjemo u nato i u eu. ulaskom u nato, necemo vishe da brinemo sta ako sutra narod izglasa tomu nikolica za predsednika.ulaskom u eu, nece biti moguce da neko poput velje ilica postane magistar, a da ne zna ni kompjuter da ukljuci.kvalitet ce doci do izrazaja.


Jel to onaj EU

u kome fasista postaje predsednik Francuske?


To rece Cika Miloje

koji zivi u fasistickoj drzavi i nista mu ne smeta.Smetaju mu iskljucivo oni koji bi da zive u normalnoj zemlji.


Ne nego mi smeta

da oni koji legitimno biraju fasistu za predednika drzave (sa 51% sto znaci da vecina Francuza podrzava tu opciju) nama biraju i prete koga cemo mi za predsednika skupstine. Sto mi grobar i njegova druzina razbojnika idu na ganglije je druga stvar, ali sto pederi (izvinjavam se Queeriji, ovo oznacava karakternu osobinu a ne seksualnu orijentaciju) zamisljaju da njihovo govno smrdi manje od nasega i smatraju da smeju da po drugim zemljama postavljaju ko se njiima dopada ili ne dopada me takodje nervira. Vi gospodine da zivite u fasistickoj zemlji bi sad bili vec u zatvoru a mozda i pred zidom sa desetak pusaka uperenih u Vasu glavu, prema tome ovo kod ovde je anarhija i raspad sistema a daleko od fasiszma.


oni imaju ekonomski jaku

oni imaju ekonomski jaku drzavu, jedna su od vodecih clanica EU, i moze im se da se mesaju. takodje nisu pobili silan narod na etnickoj osnovi u poslednjih 50 godina (nacizam u FR u vreme II Rata je vec druga tema) i to sve posle holokausta. a moze im se iz gore navedenih razloga. jaci su, razumes? bolji su. to je kao kad odes u diskoteku, na vratima je tip od 2metra i 200kila misica i ne da ti da udjes, a ti oces i prkosis. i znas sta ce ti se desiti? isto ono sto se nama desilo '99te.
nama treba njihova podrska a ne njima nasa.
nama treba njihov novac a ne obratno.
na prozor nasih novinara i dalje xplodiraju bombe.
zato sto smo i dalje pretnja po stabilnost i mir za ceo region, a oni ne (cak i sa novim predsednikom desne orjentacije!).
i ko sto neko rece jednom, i francuzi su nacionalisti i piju vino uz rucak, samo sto smo mi alkoholicari.
zato sto ne mozemo sami, tad smo najgori i sebi i drugima.
zato sto im treba ujedinjena evropa, jaka i bez vecih trzavica, a mi smo sposobni za zemljotres.

eto, zato oni mogu a mi ne.
ps. fashizam i nacionalizam nisu isto.


BoL:

Quote:
takodje nisu pobili silan narod na etnickoj osnovi

Evo malo detalja za masakr nad Alzircima 8. maja 1945, za koji se Francuzi jos nisu
izvinili
. U jednom danu je pobijeno 45,000 nenaoruzanih demonstranata u tzv. Setif masakru.
Za svoja "dela" tokom WWII izvinjenje je doslo tek 1995.


vadis iz kontexta, nsarski

rekla sam u poslednjih 50 godina i naglasila bas to vezano za II Rat. ok? da li su se turci izvinuli kurdima? nadam se ako SM dobije kintu da ce da uradi taj film o francuzima u II Ratu, drzim fige. i da, francuzi jesu nacionalisti ali ne pravi probleme koje mi pravimo. mislim, neke stvari i zemlje ne mogu da se porede. prosto ne mogu.


Slazem se,

neke zemlje ne mogu da se porede, i mi pravimo ogromnu politicku gresku sto to ne uvidjamo.
Turci se nikad nece izvinuti Kurdima, to je jasno. Cak su Kurdi u Tuskoj "teroristi", a ti isti Kurdi u Iraku "oslobodioci" (oslobodili se Sadama i imali zastitu USA 10 godina kao prakticno nezavisna zemlja). Kurdima u Turskoj je zabranjeno zakonom da koriste maternji jezik, na primer.
Onim primerom sam samo hteo da kazem da, kad je rec o principu, Evropa itekako ima cime da se "istakne", kako kod kuce, tako i po kolonijama. Ali, nismo mi pozvani da to isticemo.
Kad je o Sarkoziju rec (ja licno nisam pratio kampanju gospodina, te ne znam mnogo o njemu) znam samo da su lokalni fasisti ovde presrecni. "Pobedio je anti-americkog kandidata!". (To su govorili i za A. Merkel). Oni kandidate dele na pro- i anti-americke, drugi aspekti politickog programa su nebitni.
punopoz.:)
ns.


Nsarski, ,

Nesto mi nije bash najasnije. Da li to znaci da su lokalni fashisti u Francuskoj za to da Turska udje u EU , posto znam da Ameri jesu?


Pravo da ti kazem,

nemam pojma. Znam da je Sirak bio protiv Turske u EU. Ne znam kako ce ovaj da se postavi prema tome. Ja licno mislim da Turska ne treba da bude primljena u EU iz vise razloga - Kipar, Kurdi, Jermeni, ljudska prava, prava manjina, itd.


i sto je meni jos vaznije,

i sto je meni jos vaznije, prava zena na izbor, koji god.


jok cika miloje

, to je onaj eu u kome od grcke spanije portugalije i slicnih lenjivaca, ispadose sasvim ekonomski ok drzave


Uvek me uvredi

konstatacija " sve sto vredi je otislo iz zemlje ". Jesam li ja bezvredna ili manje vazna? Mnogi pametni i vredni su ostali iz raznih razloga ali se slazem da su nam vrednosti devalvirale. Ne zbog tranzicije jer je to u ovoj drzavi usputna stvar.


Bebo ,

Pa u normalnoj zemlji lopovi se nalaze u zatvoru , zar ne?


pa kako u kojoj a i zavisi

pa kako u kojoj a i zavisi koliko je ko 'tezak' i koliko se ima interesa od njega, sta sve drzi u zemlji.
imas odgovor malo iznad. ignor pitanje oko lopova, jer si mi ga sad dala. ali ajde da izbegnemo to 'nenormalna zemlja' i te frazetine, pliz. ajmo malo konkretnije o problemu. karakterizacija zemlje i drustva kao 'nenormalnih' nista ne resava.


Dobro, tebi su moje reči

Dobro, tebi su moje reči nadmene. Možda nisu svima. Ako su nadmene svima opasno grešim i moram brzo da učim i menjam stil. To ti, po mom mišljenju, ni dalje ne daje pravo da gubiš strpljenje i reaguješ bez razmišljanja.

Pogledaj i tvoje reči. Meni su prazne. Pogledaj ih samo na ovom blogu. Ima ih dosta jakih i uvredljivih. Ja takve reči ne koristim. Ili ih koristim vrlo retko.

Pogeldaj svoju instiktivnu reakciju ovde. Samo si 60 km od Novog Sada i sve što ćeš da uradiš je da staviš lice u šake, zaplačeš i udariš krivca štiklom u lice. Ok je to, ali je meni jeftino. Jeste podrška, ali poprilično prazna.

Ja iskreno želim da pomognem svim pojedincima na koje me sudbina nanese. "Supperioran", "soliš pamet",... sad si malo spustila loptu. Počela si bila sa težim rečima. Ali ja i ovakve reči izuzetno retko koristim kad pričam o drugim ljudima.

Moja "nepopravljiva" potreba! Nije nepopravljiva, ja sam srpeman da učim iz grešaka. Ali ne mislim da svima objašnjavam sve. Ne pišem ja ni približno toliko, a i ponavljam se.

"spektakularno glupa argumentacija" - opet ti je ovo prazno, sve same kvalifikacije. Moje mišljenje iznešeno na Zoksterovom blogu se nije promenilo. U principu se ne slažemo u nekoliko detalja koji se vrte oko abstraktnih moralnih principa. Ja sam možda upotrebio spektakularno zbrkane reči, ali sam posle pojasnio i stojim iza argumentacije. Možemo da se vratimo tamo i rasčistimo. Nisam ja izmislio one misli, ja sam IT, ono su izmislili oni koji znaju mnogo više od mene i kojima su moral i etika "posao". Baš me interesuje kako si ti zaključila da su spektakularno glupe, kojom se logikom rukovodiš.

Ali ako su ti moji komentari degutantni, nećeš više da polemišeš, ne želiš da te ubije tvoja prejaka reč šta da ti radim, tvoj izbor.


M.N

Znash shta, sve shto si rekao o meni u ovom postu je glupost. I opet tako sjuprim mislish da sve znash. Ali, ja te potpuno razumem. I zalim. Zato cu se na ovome zadrzati. Za razliku od tebe, ja sam sposobna da zagnjurim lice u shake i da zaplachem nad osecanjima, sudbinama svih nas. U stanju sam da zaplachem nad zivotima svih zena koje su 15 godina provele u ovoj tamnici u ovoj vukojebini, boerci se za svoje porodice, za svoju decu; boreci se za sebe, svoje dostojanstvo, svoju ljudskost, mashtu, talenat...pri tom gledajuci sav ovaj shlajam i olosh kojim su okruzene. U stanju sam da saosecam i zaplachem nad svim "luzerima" koji nisu u stanju da napishu jedan pishljivi biznis plan i osmisle svoje vec pogubljene zivote.


Ok Bebo. I meni je žao tih

Ok Bebo.

I meni je žao tih ljudi i želim da im pomognem.
I pomagaću im pojedinačno kad budem nailazio na njih i u okviru mogućnosti.

Nije mi ideologija bila cilj u prilogu, iako tako izgleda.
Jednostavno, posle 17 sati buljenja u IT ekran to mi je bila prebrza reakcija u Blog ekranu.

Ja reagujem nepromišeljeno, po pravilu, ali uglavnom bez loše namere pa se olako provlačim kroz život. Nadam se da ću se vremenom popraviti.

Izvini za ružne reči i nepromišljenu reakciju.


JJ , MILANE

Ovo nerazumevanje i razilaženje me baš rastuži gotovo isto koliko i text jer ste oboje zapravo vodjeni istim emocijama - saosećanjem i tugom s tom razlikom što jedno gleda pesimistično na stvari a drugo optimistično što je i normalno s obzirom ko gde živi .
JJ je verovatno umorna kao što smo i svi od ovog pokušavanja da održimo bar osnovno ljudsko dostojanstvo i izborimo se najbolje što umemo i ja nju potpuno razumem. I poučena predjašnjim iskustvima a i poznavajući situaciju razumem njeno razmišljanje da nije sve jednostavno u stilu -- sešćemo sa prijateljima da razmotrimo šta možemo da uradimo. Milane verovatno je i ona kao i Marija ili bilo ko drugi sela milion puta i razmotrila šta dalje ali uvek nešto nedostaje i nešto mora da se 'krpi'.I ceo život tako.Jeste potrebna je akcija ali ja mislim da Gordanac zapravo piše da joj je baš dosta akcije u smislu -- daj da prikrpim ovo sad ovako pa videćemo dalje.Možda samo želi da sedi sa svojom decom i smeje se i razmišlja gde će na odmor.
A s druge strane JJ sigurna sam da Milan nije mislio ništa loše kao ni Beba od Lončara. Oni imaju ono drugačije razmišljanje i gledanje na stvari koje smo mi zaboravili ovde jer je ovde nemoguće mnoge stvari izvesti a to je praktično i kažu -- pa hajde da uradimo nešto. JJ ne znam koliko pratiš ali Milan se već više puta pokazao i ponudio da bude dobrotvor i to je jedino što mene zanima. Volela bih da ima više Srba u dijaspori koji bi se ponašali kao on ( slučajno radim u jednoj državnoj instituciji tj. upravi i slučajno sam pokušavala nešto da odradim i videla koliko su naši ljudi iz dijaspore neosetvljivi na ono što nam se dešava i peru svoju savest što ne pomažu svom narodu razmišljanjnem tipa -- vi u Srbiji nećete da radite i lopovi ste...)
može biti i da je tako ali mi je dovoljno da znam da ipak ima ljudi koji se usudjuju da veruju i pomažu...


Konstruktivan stav

Dragi Milane,

Danas sam se zbog tebe ulogovala da bih ti se obratila i rekla da si ti reagovao na ovaj tekst upravo kako je, za moj pojam potrebno. Naime, mi smi naučili da samo diskutujemo i opisujemo probleme, ali ne i da ih rešavamo. Ti si upravo to uradio, ponudio nam rešenje, tj. neke primere koji su uspešni, pa da svako u svom domenu potraži rešenje. Bojim se, da mi čekamo da neko shvati da mi vredimo i da nas nagradi za sve žrtve koje smo pretrpeli bez ikakve krivice. Slažem se da smo žrtve, ali i one imaju obavezu da prevaziđu svoju ličnu sudbinu i da nađu način da se izbore za srećnoju budućnost. Hvala ti za predlog, ja to cenim, i moram ti reće da si mi osvežio dan.


e, milane...

...žene ovde čuda prave, sretala sam žene svih životnih dobi koje su iz osnova menjale sve i svašta što umeju da rade da bi se preživelo, zaradilo za osnovne potrebe. One se same javljaju za prekvalifikacije, uče biznis-planove, bore se, ej, k`o lavice i tigrice odjednom, siva ekonomija, crna ekonomija, bela ekonomija, preduzetništvo, kućni poslovi, udruživanje u male ženske zadruge, briga za širu porodicu, za stare roditelje, sve one to postižu, ali više je mnooooogoooo teskobno! Predaha malo treba nama tranzicionim ženama što se svaki dan šibaju sa funkcionisanjem sopstvenih porodica u neprekidnoj zabrinutosti hoće li i sutra to sve moći postići.

Razlika između naše i drugih tranzicija je što je kod drugih taj svakodnevni život bio TEMA tranzicija, a kod nas je SVE DRUGO važnije od ljudske svakodnevice kojom se vidljivo niko ne bavi, to je naš problem.I taman ga nametneš (bar malo), a onda ih brzo potisne neka druga, kao "važnija" tema. Ekonomska i socijalna pitanja i problemi su kod svih drugih društava bila drugo ime za tranziciju, a kod nas su to prečesto "sporedna" pitanja, jer, bože moj, ima toliko značajnijih tema! `Ajde?!

Šta je neminovna posledica?
Više od 60% zaposlenih žena ima još jedan posao "u fušu", a o ženama na selima da ne pričam.

Mislim, i mi žene imamo dušu!:)
Ja bih samo da se i institucionalno i društveno ta pitanja nametnu kao prioritet.


Razumem. Ono što je mene

Razumem.

Ono što je mene navelo da napišem prilog je paradoks, na prvi pogled bezizlazna situacija - državna ekonomska situacija ima inerciju, ne može da se promeni dovoljno brzo za nekoga ko neće da se pomiri sa situacijom a ima 40 godina.

Jedini koliko toliko deterministički izlaz je akcija! Bar se meni tako čini. Nije lako dati odgovor na pitanje "Koja akcija?". Ali mora da bude akcija, inače ili negiraš pretpostavku da nećeš da trpiš situaciju ili se uzdaš u sreću.


akcija!

Yes!
I - uvek, naravno!
Da si ti žena domaćica ja bih tebi dala najbolji primer za to kako izgleda akcija onih koji bi trebalo da rešavaju ekonomsku situaciju, dakle, evo ovako:

Sedi domaćica u beskrajno prljavoj kući, štroka sve po dva prsta svuda po kući, četiri kubna metra prljavog veša i šest kubnih metara istog za peglanje, sudovi - svi prljavi, frižider prazan, a po špajzu paučina, a ona sedi i vajka se: "Iju, što je muzgavo, iju što je grozno!Šta da radim?!" i onda se seti, pa pozove drugaricu, pa ona dođe, pa se onda zajedno vajkaju kako je sve grozno. E, tako otprilike izgleda rad onih na javnim poslovima koji bi tranziciji trebalo da daju sadržaj rešavanja ekonomskih i socijalnih pitanja. I, da, taman kad bi drugarice-domaćice i krenule malko da se to sve sredi, onda se jedna seti stvarnog i ogromnog problema da ne znaju ko je bio prvi vlasnik kuće u kojoj stanuju Mika ili Laza, pa se vrate da sednu da to bistre, jer je to važno.

Karikiram, ali to mu dođe na to.


Ok, razumem ovaj

Ok, razumem ovaj deo:

Quote:
...E, tako otprilike izgleda rad onih na javnim poslovima koji bi tranziciji trebalo da daju sadržaj rešavanja ekonomskih i socijalnih pitanja...

I to je jedna stvar. Ja uopšte ne branim te ljude. Druga je stvar da je Marija kategorična da ne želi ovako da živi sledećih 20 godina.

I opet se vraćamo na ono u čemu se slažemo, akcija.


Kakvo sediste, takvo glediste

Postovani Milane,

procitao sam vas komentar na sjajan tekst Gordane C i sve reakcije koji je izazvao. Mislim da je nesporazum nastao zato sto ste inicijalni post protumacili kao individualnu ispovest jedne napacene zene i da ste, uveren sam, potpuno dobronamerno pokusali da joj pomognete da resi svoj problem. Medjutim, Marija nije pojedinac, svi smo mi Marija.

Resenja koja nudite su data iz pespektive politicki i ekonomski dobro uredjenog okruzenja. Ovde, ona mogu biti korisna samo onima koji se dobro snalaze u haosu.

Zato, mislim da bi pravi savet svima nama bio da na izborima neutralisemo one koji odrzavaju haos i permanentnu tranziciju nasih para u sopstvene dzepove.

" U pocetku bese haos..." LUX FIAT!

Pozdrav, Dr m


Tranzicija je

grozna maceha u svim zemljama u kojima se desila. Zagarantovani poslovi i dozivotna radna mesta su nestali, a pojavili su se "moderni, liberalni poslovni ljudi" koji smatraju da je sasvim OK (za razliku od EU gde su u genetski materijal vec ugradjena neka pravila) da radnik radi 15 sati dnevno za platu koja jedva da pokriva sat vremena njegovog rada, da radi po principu "sve poslove koje poslodavac smatra neophodnim za obavljanje poslovnog procesa" da se ljudi otpustaju za poprek pogled, da ne sme da se pomene Sindikat pod pretnjom otkaza... Da ne pominjemo tajkune koji su u rangu ranih robovlasnika i domace privatne poslodavce koji su njihovi verni i najbolji padavani(citaj ucenici)
Da ne pominjemo politicare kojima su ekonomsko stanje gradjana i uredjenje poslovnog okruzenja drzave poslednja poglavlja iz udzbenika o geometriji visedimenzionalnih prostora.
Ovde je nazalost jedino resenje priblizavanje EU kako bi nas ona naterala da primenimo neke standarde. Trenutno vlast i moc su u rukama tajkuna i privrednika koji bi ako bi trebalo kotlove lozili ljudima samo da zarade jos neke dodatne novce.
I moguce buduce opcije ne daju nikakvu bolju viziju buducnosti sa liberlnim kapitalizmom, koji je izuzetno poznat da ljude trosi kao gorivo za pravljenje para, a ne vodi racuna o tome da im pruzi radne uslove dostojne modenog drustva.


"Svi smo mi Marija"

Razumem ja i poštujem ljude koji su ovako pročitali post.

Ali za mene je Marija konkretna osoba iz Novog Sada koja lepo piše i koja je čvrsto rešila da od sad pa na dalje sebi učini život boljim. Lepo pisanje i resolve (mešavina odlučnosti i tvrdoglavosti) su više nego dovoljna kombinacija. Tako da je meni Marija prilika da se pokaže kako akcija ume da bude moćnija od reči. Jo bolje, kako je prava stvar mešavina reči i akcije.

Možda je ovo neki inženjering-humanities fault line. Nama se problemi, jednostavno, ne rešavaju samo od priče. I ako je ovo samo priča onda je lepa, ali je blog mnogo manje potentan, poslednjih 15 blogova su podjednako lepi.


JJ Beba...

...maneš suze!
Sve se mi šibamo sa tranzicijom ovako ili onako, ja sam samo mislila da će nam biti lakše da se o tome priča...
Sšibati je skroz, možemo mi to, to je ideja. Pa da se samo malo streseš kad se setiš teskoba, to bih ja...


Dva puta

sam danas rekla da bih volela da budem samo malo kao ti

p.s. Jelena, hvala!


gordanac

ja radim ko dragstor protiv tranzicije...i ne pomislim na dotichnu dok se vako jasno ne prostre predamnom. Eeeee, onda se setim svega...i onog keca iz matemamatike onooomad na pismenom iz matematike...
Cao Modesty :)) Evo josh jedna.... lepa...
http://www.youtube.com/watch?v=fkSzXWNkyKg


:))

i jos :))))) za pesmu, lepa.
gordanac i joni mitchell, definicija stila!


Sjajan tekst

a tako nešto sam i očekivala od autorke. Toplo, istinito, jednostavno rečeno.

I posebno želim da naglasim sledeću rečenicu:

Quote:
Kako da im javim za ovu tranziciju koja jede moj život?


Bravo

Vrlo je dobro, svi komplimenti autorki.


Veoma, veoma

lepo. Hvala Gordana. :-)


odlicno. mozda pre knjiga

odlicno. mozda pre knjiga nego film?


Odlican tekst!

Meni se place. Place mi se od zalosti sto je ovoliko mladih zivota onemoguceno da zivi obicno. Place mi se sto vidim da nema inicijative da se ovom bezobrazluku stane na put. Jeste strasno i dugo i na izgled beznadezno, ali treba ustati protiv BEZOBRAZNIH, RDJAVIH, GLUPIH, PROSTAKA. Ovo je strasno! Ovako je bilo kada smo mi drugi polazili u beli svet. Nije bilo posla, nade, stalno se nesto treslo. Ako preko ove zadnje politicke bljuvotine judi predju i pasivno odgledaju kraj "predstave," onda smo mi najgori i najgluplji narod na svetu.


haha...stvarnost je jos

haha...stvarnost je jos tuznija

http://www.youtube.com/watch?v=-i2MFOCXW4M


cure...

(Jelena i gordanac) savrshene ste.

zadnjih 20 godina kao povodanj odnesoshe ljudima zhivote..
u bestraga.. i u mrtvaje neke..

a iz "marijine mrtvaje" odjekuje vapaj za normalnim zhivotnim tokom..


bravo

gordanac i jelena


Life sucks, shit happens

I ja sam Marija. Deceniju i po mladja.

Citam i ne verujem. Prepoznajem se u skoro svakom drugom redu (samo zbog manjeg iskustva). Izmedju redova se narocito prepoznajem.

I ko zna koliko nas ima sirom ove zemljice, sva sreca te nije velika!


Ja bih dodao da ne mora

baš da se bude Marija da bi vams e ovo dopalo. Evo ja nisam Marija, opet razumem. Daklem, umetnik je uspeo da pronađe univerzalna osećanja. :-)


Gordanac,

hvala.


Nije rec o uosećavanju

Niti sam govorila o umetničkoj vrednosti.

Čitajući blog, kao ne-umetnik, prelistavala sam prošlost, sadašnjost i zamišljala budućnost (nažalost).

A ime...pa, svaka treća koja se ne zove Jelena zove se Marija, tako da nije ni bitno.


cestitam na zenskom stilu

cestitam na zenskom stilu


sjajan tekst

i fantastican stil pisanja...a o sadrzaju nemam sta da kazem sem da se potpuno slazem.


A sad neshto sasvim drugachije...

...

... ukrali su mi prošlost... ukrali su mi budućnost... pljunuli u lice...
... ni suza više nemam...


Зовем се Александар,

имам два метра и велико ћебе.


Aleksandre,

da te ne zovu Lynus?
Tako si mi zvučao. :)


транзицијом опоменут - мушки стил

Живео сам више од пола века у окружењу где сам као појединац био толико идентификован са заједницом да нисам ни осећао потребу да себе означим као нешто различито јер замишљах бесмо једно велико и сложно тело а ми појединци органиму. веле дела апостолска . . . . а у народа који вјерова бјеше једно срце и душа једна (гл4 став 32) .потом се поменута импресија
покарабасила,спаковах пар књига под мишку и бупнух,додуше позван, у посве ново острвско окружење где су кулисе већ одавно биле постављене а игроказ трајао ,те незнајући тест наизуст предадох се шаптачу ,но за разлику од сличних познаника схватих убрзо да веома мало могу мењати ток радње што искористи судбина те ме . . поведе заруку .


...

Quote:
спаковах пар књига под мишку и бупнух,додуше позван, у посве ново острвско окружење
...
Quote:
схватих убрзо да веома мало могу мењати ток радње

uf, opasno je dobro sto nisi ranije shvatio


Cestitam Gordani na sjajnom

Cestitam Gordani na sjajnom tekstu.
Vidim u prici sve "Marije" i zenske i muske ove tranzicije. Trudim se da ne mislim na to, ali eto...procitam pricu pa iskoci samo.


...

bjutiful..


bez naslova

Hvala Gordana.
Procitala sa lakocom, ali i sa knedlom u grlu:(
Kud sam generacija sa Marijom, tud se i prepoznadoh - po malo:(
A... Raste mi dete starije, pa me jos veca knedla u grlu pritisla. Sta ako je i ona neka Nova Marija?:(
"Kud plovi ovaj brod???"


...

Quote:
Pa, zašto postoje vlade? Da bi se razni bolesni likovi igrali politike i moći?

Quote:
...neki likovi koji žive u istoj zemlji kao i ja, ali su nekako izbegli tranziciju


Draga Marija,

nekoliko saveta. Nadam se da ce pomoci. Nemoj da shvatis pogresno - ako ti se ne svidjaju, ignorisi.

Quote:

da ću dobiti neke nove domaće likove koji će brinuti o mom ženskom životu u tranziciji

Nemoj da cekas domace likove koji ce o tebi brinuti. Ako nesto u zivotu zelis kreni prema tome. Nije zadatak vlade da tvoj zivot ucini srecnim. Njihov zadatak je da stvore uslove da ti sama svoj zivot ucinis srecnim. Tebi se izgleda uslovi ne svidjaju: ni pre 5. oktobra ni posle. Tesko da ce bilo ko da ih napravi boljim nego sto su sad. Problem je izgleda i u tebi. Moras poceti da se snalazis. Veruj u sebe, pusti vladu i politiku!

Quote:

Neću da se selim, hoću ovde da živim, a da ne budem stalno zabrinuta i premorena i iznervirana neverovatnom količinom bahatih likova koji se ponašaju kao da teskobe tranzicije ne postoje.

Vecina se ljudi u razvijenom svetu seli u potrazi za boljim zivotom. U Americi ocas posla promene casovnu zonu u kojoj zive, u Evropi govorno podrucje. Zasto je nesto sto je dobro za stotine miliona lose za Mariju ? Nemacka ti je na 2 sata leta, Francuska i Engleska na 3. Ako toliko zelis veci standard - probaj da se preselis, mozda ti se svidi.

Quote:

Pa, zašto postoje vlade? Da bi se razni bolesni likovi igrali politike i moći? Ili zbog mene i ovakvih kao ja?

Gresis! Vlada postoji zbog tebe ali i zbog tvog komsije. Tvoj problem nije sta radi vlada, tvoj problem je to sto tvoj komsija voli to sto radi vlada. A njih kojima sve to ne smeta je vise nego vas kojima smeta. Nemas ti problem sa vladom, ti imas problem sa Srbijom ovakvom kakva jeste. I ja isto :))

Quote:

Sve stilove rvanja sa tranzicijom sam isprobala i smisliću ih još i evo, prestaću da se svađam sa tatom

Ovo ti je najpametnije. Iz tog boja nikad ne bi mgla izaci kao pobednik.


Quote: Vecina se ljudi u

Quote:
Vecina se ljudi u razvijenom svetu seli u potrazi za boljim zivotom. U Americi ocas posla promene casovnu zonu u kojoj zive, u Evropi govorno podrucje. Zasto je nesto sto je dobro za stotine miliona lose za Mariju ? Nemacka ti je na 2 sata leta, Francuska i Engleska na 3. Ako toliko zelis veci standard - probaj da se preselis, mozda ti se svidi.

Ekvivalent tome bi bio savet da se iz NS seli u KG na primer. Ni Amer tek tako ne odlazi u Spaniju ako mu je lose u Carson City.

Savet "ako ti ne odgovara idi" je malo detinjast. A ne verujem da bi situacija bila drasticno bolja za generaciju od 40 leta ni da je za predsednika skupstine izabran Dalaj Lama. Prosao voz. Tuzno ali tako je.


"ako ti ne odgovara

idi" tako je i Kojadinović savetovao Anastasijevića. Nije baš detinjasto. Ili nije baš samo detinjasto.


Bravo Gordanac

pravi tekst u pravo vreme! Spominjes momenat kad je pocela tranzicija - jogurt rev. , dobro se secam svoje prve emocije: STRAH i prve reakcije: SKLONITI SE. I zivela sam u strahu i sklonila sam se do prvih izbora koji su obecavali, i tada se umesto straha pojavila NADA. Kolko to bese godina?
Sad se necu skloniti. Treba raditi na svojoj i buducnosti nase dece. Ovi politicari vode brigu o Srbima na Kosovu, pa o Srbima u Hrvatskoj pa o Srbima u Bosni /jedino ne vode racuna o Srbima koji su se iselili i o nama koji zivimo u Srbiji-mi smo im valjda izdajnici?
Zelim da se zahvalim svima na Blogu koji mi drze paznju!


super je napisano ali moram

super je napisano ali moram da kazem da me je text malo razbesneo. sorry. znamo odavno da svi dobijaju poslove uglavnom preko veze ili politicke partije, koje god, svi imaju svoje kanale. ako je vec dotle doslo, a nece se menjati situacija jos dugo (tranzicija ce kod nas da traje rekordno dugo, potpisujem!), lepo sharu za neku partiju jer drugacije ne moze. ozbiljno kazem. jos ako je aktivno clanstvo, a gordanac ima potencijal da bi je hteli sigurno u svim 'prodemokratskim' partijama, sticice i novi posao. nemaju svi stomak za politiku, ali nema niko po dvatri zivota da pati non.stop! nema vise ni u EU stalnog posla, to vise ne postoji. samo na godinu do tri i posle ponovo na berzu rada. strano zivotno osiguranje je kod nas, ako se ne varam, od 500€ godisnje pa navise. jel ne moze da se odradi jos neki privatni cas pa da se uplacuje? za 30 godina se tu dobije poprilicna kinta, i vise nego sto bi bila domaca penzija. a i to ce jos malo da ukinu. u nemackoj su jako smanjili penzije jer niko ne puni fondove. i sta sad da rade oni koji su uredno placali?! nista. moj gazda nemac, bivsi kamerman, zaradjivao jako lepo. penzija nikakva i on penzionerski pronasao da se brine o jednom invalidu: kuva za njega, cisti mu stan...nije ga blam.

izvini sto mozda stavljam so na ranu ali nista nije sramota raditi, sem prostitucije. mada, ako je za decu, sve je dozvoljeno. samo je pitanje izbora. ne, ne slobodnog izbora jer to kod nas ne postoji, ali postoji izbor. ko ima stomak, imace i da jede. sorry sto sam surova ali life sucks.

ps. pa bar 70% tvojih textova na blogu bi mogli da budu za neke novine. mozda i plate? izvini, mozda preterujem ali kad vec pricamo otvoreno...


E ne mogu da verujem sta

E ne mogu da verujem sta citam


a sto?

ozbiljno pitam.


Cini mi se da je vas predlog

Cini mi se da je vas predlog 'stranka-posao' mediokritetski,nemoralan a ceo nastup vrlo neosecajan i nepazljiv.Mozda stavljate so na ranu a sigurno solite pamet.

Usput kako to da su svi poslovi casni osim prostitucije? Prostitucija nije castan posao?


nisam rekla da nije, ali

nisam rekla da nije, ali govorimo o srbiji, zar ne? uostalom od prostitucije zaradjuju uglavnom makroi (i u nemackoj!). nego, da li mislite da moze da se promeni ta situacija u SRB za jos jedno 10 godina? nisam sigurna a gordanac ce imati 50. rekoh da je jedan zivot i treba ga proziveti po svom izboru ali u datim okolnostima. rekoh da za politiku mnogi nemaju stomak, nemam ga ni ja, ali ako se opredelimo da ne zelimo posao preko partije, imamo 40, nemamo stalan posao, imamo 2je dece, ne vidimo izlaz...i znamo da se nece nista jos skoro prometini, a starimo...? jel sad jasnija poruka? nisam bezosecajna i znam da je tesko u srbiji ali ako vec vidimo da ti drugi ne brinu o nama (vlada) zasto se onda pametni i sposobni ne uclane pa da probaju da menjaju nesto, m? nece to samo i treba da prestanemo da razmisljamo da ce bilo koji srpski politicar (bar od ove stare garniture) da ista promeni zato sto 'narodu treba'. to je lose, ali je tako.

izvinjavam se ako sam bila nepazljiva, nije mi ta namera bila. promene idu sporo ali sa promenama/tranzicijom moramo i mi da se menjamo. to je poruka. e sad ko moze...


'nisam bezosecajna i znam da

'nisam bezosecajna i znam da je tesko u srbiji ali ako vec vidimo da ti drugi ne brinu o nama (vlada) zasto se onda pametni i sposobni ne uclane pa da probaju da menjaju nesto, m?'

Ako je to bila poruka, slazem se. Doduse nema stranke u kojoj se covek ne bi osecao kompromitovan od pocetka... i jos manje ima stranke u kojoj bi se covek osecao da svoj talenat stavlja pod vodjstvo postenih i dobronamernih lidera...ali to je vec druga prica

Najlakse je biti pametan za drugoga: Mozda dobronameran nastup ali vi jos uvek drugima solite pamet...A sad vec i ja ;)


pa u sustini to i jeste

pa u sustini to i jeste poruka: nema nacina da u SRB bude bolje ako mislimo da ce Oni da nam to naprave. zato, pametni u stranke pa da vidimo gde smo i gde idemo! nisam pametna za drugoga ali se na blogu uglavnom kuka i jadikuje i psuje...a svi sede za compom i? kome je bolje od toga? nikom. jel ce dugorocno biti bolje od toga? nece. so? koliko se ljudi okuplja ispred sv. marka? nedovoljno sto znaci da nije nacin dobar. evo, necu vise :-)
ps. sorry na 'soljenju pameti', opet nije bila namera, ali kad se tako hrabro iznese problem pred druge (svaka cast, najiskrenije!) nekako mi se cini da to 'super je', 'divan text', 'rasplakala sam se' i slicno nicemu ne vodi. akomerazumes.


zaista me pogadja

jos jedna potvrda shizofrenog rascepa u "blogovskoj" (dal da napisem "normalnoj"? srbiji. naravno, siri je ovaj blog mnogo od srbije, ali akcenat nije na geografiji nego na rascepu.

dakle, lavina raznolike osicaste i govnjive vatre je srucena na 2 (i recima - dvoje) ljudi koji su pokusali, potrudili se, ili mozda drznuli se da daju predlog, pomognu da se pronajde resenje, naglas razmisle o opcijama...

ZASTO je davanje predloga AUTOMATSKI shvaceno kao nedostatak empatije?

ZASTO se zamera onima koje ova bolna prica POKRECE na akciju?

ZASTO se ponuda za pomoc dozivljava kao “soljenje pameti”?

Zar takve reakcije u starti ne zatomljuju i to malo inicijative koja stidljivo proviri???

A pada mi na pamet i ona da “se savet daje samo onome ko ga trazi ili ko je u smrtnoj opasnosti”….ne znam, mozda je to zaista way to go, nacin odakle ce se generisati tako potrebna energija za promene u nasem drustvu….

Licno, blizi mi je nacin koji su predlozili milan i bol.

I za kraj – na ovom blogu se stvarno svasta moze videti cuti i procitati, ali hipokrizija ako se i pojavi brzo je se smesti tamo gde pripada. Tako da predlazem da svi zaobidjete dalje komentarisanje bol-ine ideje o uclanjivanju u stranku, jer masa ljudi koja za to ima stomak bi to I URADILA, oni koji ne mogu NE BI i what`s the fucking point gubiti se u hipotetickim verbalnim onanijama, i vrednosno komentarisati nju, kad ona samo ukazuje na realne zivotne opcije !!!!!


Ma hajde molim te Mimi

ko je srucio govnjivu vatru?
Imaju ljudi razlicito misljenje i pisu to ovde, u cemu je problem?


ah pa da je tek

puko mrmorenje misljenja u pitanju, bio bi ovo skup prasnjivih uglednih memljivo-pospanih akademika sanu.

ovde su emocije jako naglasene, zato i voglim blog. i da blogujem.

a da je bila zesca vatra, bila je. vrati se gore pa procitaj prve jjbebine reakcije na milana!


~~~

Quote:
jos jedna potvrda shizofrenog rascepa u "blogovskoj" (dal da napisem "normalnoj"? srbiji. naravno, siri je ovaj blog mnogo od srbije, ali akcenat nije na geografiji nego na rascepu.

Rascepljeni smo mi svugde...


Gordanac, BoL i ja u tranziciji

Postovana BoL,

molim Vas da mi pomognete da razumem inicijalni post Gordane C, danas mi nesto bas ne ide.

Ja tekst nisam razumeo kao kuknjavu protiv tranzicije nego kao nezadovoljstvo sto nam neko stalno odugovlaci i ometa prolaz kroz tranziciju pa se ona otegla vise nego sto mozemo da izdrzimo. Ili, sto neko, mozda, i ne zeli da zavrsimo tranziciju od komunizma do zdravog razuma nego bas hoce da ostanemo ovako, sa obe noge u vazduhu.

Sto se tice Gordane C, slutim, samo slutim jer ne znam, da ona bas sad, dok ja ovo pisem, bije nasu bitku i zelim joj da uspe, za dobro svih nas. Osoba koja tako razmislja i tako oseca bice uspesna gde god bila. Hvala joj sto nije sebicna.

Pozdrav, Dr M


moja poruka je da ne treba

moja poruka je da ne treba samo gordanac da bije bitku za nas i sebe vec da svi treba da joj se pridruzimo, koliko ko moze, ali da damo sve od sebe. tek onda mozemo da se zalimo da nismo uspeli iz vec nekih razloga...ali dok sedimo kod kuce i 'podrzavamo gordanu c', i 'zelimo joj da uspe', nece se mnogo toga promeniti. i ne tumacim njen text, samo pisem sta mislim.


Ako se i prostitucija uzima u obzir kao "resenje",

preporucujem Krlezu i Smrt bludnice Marije da vas razuveri.


bebo, ok,

ali ne mogu svi da se uclanjuju. ne radi se samo o toj jednoj zeni. ne moze se reci ljudima kojima je toma nikolic sada predsednik, a ni ranije nije bilo bolje, i kojima dinar vrtoglavo propada, i kojima najavljuju vanredno stanje: pa uclani se. nisu svi sposobni za guranje promena i sl. i to ne znaci da ne zasluzuju normalniji zivot. zamisli postenu i potpuno neobrazovanu zenu na selu, recimo, najebala je totalno, pa sad, ne mozemo joj reci: ako ti se ne svidja, uclani se pa menjaj. radi se o tome da upravo ta zena zasluzuje medije koji je nece lagati, da moze pravilno da odluci kad bude glasala, pa kad glasa, da se ispostuje njena volja, pa kad se ispostuje njena volja, da drzavu vode odgovorne osobe koje nece dovesti do toga da se proglasava vanredno stanje i razne druge ucene i kazamati za gradjane. i znam da uopste ne mislis to tako bas bukvalno kao sto si napisala, nego si i ti ogorcena, i to je potpuno razumljivo.

radi se o tome da ocekujemo vlast koja ce resavati realne, a ne virtuelne probleme. a da bi se to desilo, prvo treba mediji da prestanu da lazu. mislim, jeste zacarani krug, ali bih ga ja rado nacela na tom mestu - kod medija. a posto mediji ne prestaju da lazu, pokusavamo ovde na blogu da kazemo makar delice istine. tako da ja ovo ne dozivljavam kao kukanje.

hej, a mozda i ne plate :)


jelena, ok :-) nisam ni

jelena, ok :-)
nisam ni mislila da Svi treba da se uclane, vec oni ko bi mogli, bas oni neki pametni koji su bili pokrenuti na promene i 5.oktobra. i neki novi pametni koji moraju da shvate da se nece promeniti ako se ne ukljuce. samo tako ce se chuti i za sve marije. gde su svi ti bivsi otporasi, mislim na klince koji su popili sve one batine? koliko godina sad imaju? gde je ivan marovic?? (IVANEEEEEEEEEE!!!!!!) prosto ne mogu da verujem da ne moze da se izadje iz tog zacaranog kruga. pa sve zemlje iz okruzenja su izasle, moramo i mi. opet mislim da bi gradjanska neposlusnost, ozbiljno organizovana (gde je taj LDP sad kad nam treba?! zar se ne busaju da su oni onaj pravi 5ti oktobar i naslednici zoranove ideje?!) mogla da 'probudi' sve uspavane. moze da opomene opasno te koje boli uvo za sve marije i njihove porodice. naravno da svako zasluzuje da ima slobodne medije ali kod nas ne moze Jos do toga da dodje jer imamo uglavnom staru gardu politicara. i na to se sve svodi. moraju novi ljudi.

potrebni su novi ljudi u politickom zivotu i nece to neko drugi da uradi, nesmemo da ocekujemo da ce komsinica 'marija' da sredi i nase potrebe i da se nadamo da ce ona druga pametna da se uclani a da cemo mi da je podrzimo. moramo od sebe da krenemp. zasto da neka od nas ne pokusa da politickim delovanjem da sve od sebe da sredi i 'marijine' probleme? i znam da neki mogu a neki ne politicki da deluju ali mislili smo da necemo moci da prezivimo ni '93.cu pa jesmo. mnogo smo mi snalazljivije i zilavije nego sto mislimo, malo da se stisnu zubi i da se krene ka resavanju problema. i opet ponavljam, ljudi sa diplomama, poznavanjem stranih jezika, mali preduzetnici koji se vec najlicnije moguce bore sa tranzicijom i mozda po prvi put pokusavaju da rade na taj nacin, moraju da daju sve od sebe da politicki deluju. prvo u svojoj okolini pa onda i dalje. zbog buducnosti svoje dece i svoje zemlje. sad je vreme. pa evo ti primer: moj cale je arhitekta u penziji, nikada nije radio privatno, nista ne zna o tome, nikada comp nije ukljucio...pre 3 godine je poceo, muka ga naterala i nerviralo ga sto mora da za svaki tender i svaki papir sa kolicinama i cenama odlazi kod mamine sekretarice da mu kuca sve to. i sta? kupio je Kompjuter za neobavestene, Windows za neobavestene i MS Office za neobavestene i seo za moj stari PC. ne zna engleski, samo nemacki, uzeo moje recnike, prevodio, pitao me po 100x za neke stvari i - savladao. moj cale je '38.mo godiste i jaaaako tezak da promeni bilo sta. e pa kad on moze, mogu i 'marije'!

p.s mozda i plate, mozda i ne (ne mislim na blog vec na neke novine) :-) ali ne znamo dok ne pitamo, a? ;-) uostalom, koliko ljudi sedi na ovom blogu a placeni su da propagiraju ideje jedne partije? sta, kao, za dzabe? nemoj da smo naivni...


gordanac,

krofne su bile super ali ovo je pun pogodak. mada toliko istinit da smo se sve stužile. jedino me drži nada da bar naša deca neće znati šta je bljuzga 'tranzicije'...ili je reč 'unuci' realnija?
u stvari, kad malo bolje razmislim, biće da je 10% kojekakvih poluljudi decenijama pustošilo živote ostalih 90%. što je najtužnije, oni niti vide niti čuju Mariju, a toliko su joj oduzeli...

uf, šalji još jednu tepsiju (onih čokoladnih!!!)


deca...

...deca, naša deca moraju imati okolnosti potpuno drugačije od ovih proteklih dvadeset godina. Da bi se to dogodilo moraju se menjati prioriteti, moraju se nametnuti ekonomske teme kao glavni prioritet. Vlade su zadužene za makroekonomsku politiku i kreiranje povoljne okoline za poslove, zato o njima pričam. Neču ja da me država zapošljava, hoču državu koja VIDI šta je ono što interesuje većinu ljudi (i muškaraca i žena) i sa čime se rvu svakodnevno, a to su kod nas ekonomska i socijalna pitanja i zabrinutost za zdravu životnu sredinu. Time neko mora da se bavi dnevno, tek tada će primetiti da Marije postoje.

Msleem, paz` ovaj slučaj:


U pravu ste potpuno...Na

U pravu ste potpuno...Na zalost da bi do toga doslo svest nas samih, srpskoga naroda i biraca, mora da bude na tom nivou. Ali na zalost trenutno samo manjina tu svest ima.Kao sto smo videli u decembru vecina ne glasa = ne zanima ih ni ekonomija ni politika ni bilo sta drugo, druga veca skupina glasa za Srbiju,Kosovo,Inat,Ponos a tek poneki Srbin glasa za ekonomiju,prosvetu,evropske integracije...

Dok vecina Srba ne shvati razliku izmedju ove tri opcije i shvati gde lezi njihov interes i koja od ove tri opcije dovodi do boljeg,kvalitetnog zivota, dotle ce i oni koji nas vode jedriti na vetru koji im mi duvamo u ledja: iz supljeg u prazno, Kosovo je Srbija, Ne treba nama Evropa i tako dalje...

S


pa kad jednom ode kosovo

pa kad jednom ode kosovo valjda ce prestati da se prica o srBstvu toliko a poceti konacno o ekonomiji, obrazovanju, kvalitetu zivota. za pocetak srbi bi trebali da povezu da srBstvo nema nikakve veze sa punim friziderom, nekako je u direktnoj suprotnosti. umesto 'glavom&srcem' da pocnu da razmisljaju kroz novcanik i svoju decu, pa ce i glasati drugacije i brojnije. a dok srbi ne postanu politicki svesniji, svi lepo u partije da se menja. (opet solim pamet? sorry.)


Ako

svi odu u pratije onda nece biti toliko pozicija za sve clanove stranke kada im partija dodje na vlast... a mozda i hoce ako partija na vlasti otpusti sve zapolsene koji nisu njihovi clanovi. Ovo je bila shala ali u Srbiji je bas tako, novi izbori, nove stranke na vlasti, novi menadzment, nove izmisljene pozicije u firmi/opstini/ministarstvu...

Istinita prica od pre 3 godine (kao ilustracija stranacke drzave), na benzinskoj pumpi ispred mene stoji covek, poznata silueta, hmmm... pridjem i prepoznam druga iz gimnazije, ista klupa. Padne tesko pozdravljanje, red je, nismo se videli godinama, "sta ima, gde si, sta radis... a cuo sam da si otisao, da, da... Da, kad se promenila vlast postao sam tehnicki direktor. Sad zivim u ovom bloku, kupio sam stan. Da moja su kola, kupio sam ih prosle godine. Ne, sad sam savetnik, kad su ovi dosli na vlast sve su poskidali i doveli svoje". Prosle godine cuh da je taj isti poznanik, opet na svojoj staroj direktorskoj poziciji... kazu da je opet clan vladajuce stranke.


znam da je tako ali ako taj

znam da je tako ali ako taj direktor/savetnik uradi nesto i za druge, bar u toj firmi gde je direktor, nesto sto ce da ostane kao dobro i za dalje, onda nije strasno. samo, cini mi se da tvoj poznanik misli samo na sebe i svoju porodicu. to mora da se promeni, a za promenu trebaju novi ljudi sa drugacijim ciljevima.


Taj

je ocito mislio samo na sebe... kad sam ga pitao za posao za bivsu suprugu ladno me je ignorisao :P

Bebo a kako u ovolikoj nemastini naci nove ljude i sa drugacijim ciljevima? Mislim kako koji zajashi tako ga jashe dok kljuse pod njim ne lipsa... policajac nece uzimati 1000.din mita kad mu plata bude 100 hiljada, sudija nece za 1000e gledati kroz prste ako mu plata bude 5000.e itd... do vrha tako. Jednostavno svi gledaju samo svoje doope.


jeste ali mora da im se

jeste ali mora da im se pokaze da lako mogu da izgube taj posao ako ne rade po zakonu ili ako lose rade. i da im se upise sve to u radnu knjizicu, to bi bilo sjajno! kad bi svi upirali prstom kao anastasijevic i radili svoj posao onoliko dobro koliko on radi svoj, gde bi nam kraj bio...ali predaleko smo otisli. mada, ne radi se sve uvek samo zbog novca i za novac. niko nije placao hiljade i hiljade gradjana srbije da setaju tolke godine, pa su uspeli da se izbore za svoj glas. upornost i istrajnost...ne mogu vise, sve sam vec napisala sto mislim.


Odlicna prica, Gordanac!

Realnost ove nase tranzicije je zaista surova, sve sto si napisala (nazalost) je tacno, a stilski veoma dopadljivo. Pisi i dalje, i vise, samo napred! (za pocetak, Restak ce, nadam se, doci sa odmora :))

PS: Posto nam je upravo protekao 9. maj, nama u ovoj zemlji, zasada, samo Dan pobede 1945., setih se TV serije "Marija" (gl. uloga Mira Banjac).


gordanac,

sada kada je sve pomalo utihnulo, da i ja napisem par reci, dok sedim pored vatre. ako sam dobro razumeo 2+2=4 jos uvek? ako je tako, onda je to samo po sebi ogromno dostignuce, sve drugo je manje vazno. bay the way, sta bi sa onim blogom o tatama i cerkama? mozda sada neki post o tome, kada si vec u prilici?

strasti su se juce uzburkale izmedju istomisljenika, nepotrebno, kao sto to kod nas cesto biva. mislim da je Milan Novkovic imao najbolju nameru, pomalo zaboravljajuci da nismo svi preduzimaci, a i da tamosnje okruzenje ne favorizuje preduzimace, sto je veoma bitan preduslov za preduzeti nesto. ne znam sta je JJ Bebu (cije prisustvo na blogu je osetno i po mom misljenju dobrodoslo) toliko ogorcilo, ako ne sveukupno osecanje nemoci spram mogucnosti uvodjenja diktature u Srbiji, na mala vrata, sto nikoga zdravomisleceg ne ostavlja ravnodusnim. a posebno ne vas tamo, kojih se najdirektnije tice.

u svakom slicaju, iz tvojih dosadasnjih komentara se moze zakljuciti da imas materijal da, i pored svega, ostanes na vrhu, kako rece pesnik? there will be sunshine after rain!


Mlađa sestro,

...ti nisi sama, pa znaš koliko nas ima, tužnih sestri sa kesama tregerušama koje jure i spašavaju sve redom svih ovih godina. Nemoj tražiti one recepte, tipa, "čudo od jednog jajeta" ili "ratna torta" odmah stupi u štrajk, nemoj u kući stvarati atmosferu da nam niko ništa ne može.
Pa ja se sve ove godine borim na sve načine, veoma aktivno, i stalno mi se nameće da sam budala ali neću da se predam idemo do kraja carice moja...


Strasno

teska tema... svi imamo (ili sami jesmo) nekoga kao Marija, svi to gledamo oko nas. Tu se nema sta dodati ili oduzeti, eventualno prebaciti tu pricu u svoj zivot...

Strasno mi je zao nasih zena, majki... gledam ih kako ujutro vuku bunovnu decu, zureci do vrtica pa onda do radnog mesta, popodne obrnuta prica, razmile se po gradu, vrtic, kupovina, kuca, kuvanje, spremanje... i sutra ponovo. Pun grad (svaki u Srbiji) je takvih prica, gledas u centru ili na NBGD-u hiljade takvih zena, uzurbanih, namrstenih, odsutnih... sve one imaju slicnu zivotnu pricu.

Pre neko jutro (ponedeljak mislim), kisha, 7.00h, zena vuce petogodisnje dete, dete jos bunovno, jedva ide, nesvesno gazi po baricama prljave vode... stoje na ivicnjaku, majka vreba priliku da uhvati rupu u saobracaju i pretrci na krcatu autobusku stanicu sa druge strane bulevara. Kakvo beznadje...

PS.
Povodom jos jednog sukoba na relaciji dijaspora-matica... treba razumeti i jedne i druge. Nisu svi ljudi istih sposobnosti, stremljenja, nisu svi sposobni da odjednom preseku svoj zivot i nastave ga na nekom drugom mestu ili u totalno drugim uslovima... stoga treba razumeti i one koji su ostali u Srbiji i one koji ne mogu da promene svoju svakodnevnicu. Ali isto tako ljudi koji su otisli napolje posle nekoliko godina zaborave da je strasno tesko sve to promeniti, strasno tesko je prelomiti da se recimo u 35 ili 40 zivot pocne ispocetka... jednostavno posle nekog vremena covek zaboravi sta se desavalo pre 5 ili 10 godina, sa pozicije u kojoj je sada deluje mu sve to kao relativno lak izbor i cudi se ljudima koji nemaju snage da to isto urade.


o krofnama, o hajdi, o jagodama

Retko vidjam zene ovde, u tudjini.
Tako sam birala, nije niko drugi kriv. I kako vreme prolazi, onih inicijalnih cetvrt sata zenske komunikacije sve mi teze ide...Zato radije posmatram i slusam. I primetila sam kod sebe sasvim novu vrstu bola za domom...

Vidim oko sebe, jos uvek (srecom), zene potpuno drugacije od sebe. Zene koje su u zivotu odabrale sasvim drugaciji put.
Zavrsile su skolu, udale se, rodile decu, rade svoj posao cetiri sata na dan, brinu o svom domu, brinu o sebi...
Izabrale su da imaju vremena da spreme sebi krofne, da celo popodne sa svojom cerkom listaju Hajdi, da stignu na pijac radnim danom i kupe sveze jagode, da uce portugalski i idu na taj chi, da se vidjaju sa prijateljicama za popodnevnu kafu i stignu da uzivaju u svojoj basti. Nisu neradnice, nisu bez ambicija, nisu nesposobne, nisu paraziti. Jednostavno su sa svojim partnerima izabrale za svoju porodicu miran zivot. I taj zivot zive i ispunjene su i srecne.

Njihov izbor NIJE moj izbor, ali NIKAD sebi ne bih dozvolila da ga omalovazavam ili prezirem ili smatram laksim! I nisam u tome sama. Nema te partije i nema tog politicara(ke) koji ovde sme sebi da dozvoli da ih zaboravi ili omalovazi ili smatra nevaznim. Njihova mogucnost izbora je u svakom partijskom programu i svakoj predizbornoj kampanji!

I to me pogodi kao grom. Gledam njih, koje su jednostavno rodjenjem dobile mogucnost I Z B O R A i setim se svih mojih Marija u Srbiji, koje su upravo takav zivot htele da izaberu. Kako ih je neko tako odvratno i surovo orobio za njihov san o mirnom zivotu! I setim se kako, svaki put kad odem kuci, kod tih mojih Marija, onih koje imaju cerke, negde u trecem satu razgovora, vidim u jednom trenutku u ocima BEZDAN - vreme prolazi a nada da ce njihove devojcice imati mogucnost da biraju sve je T A N J A!

I onda pricamo. Jednom, mi, drugarice, gledajuci se u oci. Svaka svoju pricu. I nije to prica o nemoci, i nije prica o neprilagodljivosti. Stalno su hrabre, i borbene i sposobne i madjionicarke, te moje Marije. Ali ovo je nasih pola sata. Kad jedne drugima pricamo sta nas boli! I kad placemo, ne zato sto smo raspekmezene zene i sto ne mozemo ili ne umemo...Placemo ZATO!

Eto, boli me ovde u trecoj kuci svasta...


Eto Modesty

meni se još više plače sad posle ovog tvog posta...ovo nije šala , ni cinizam , ovo mislim ozbiljno.I mislim koliko ovakvih teških momenata smo preživeli svi. Plašim se da mi srce ne otvrdne...
Moja mama nije otišla na odmor ko zna koliko dugo...


kakvo plakanje...

... nije smak sveta...
gordanac ti pishesh odlichno i treba se boriti sa onim shto dobro radimo, a kod tebe je to jezik, koji kao virus pravi paniku u redovima nepismenih vlastodrzhaca.
ja mislim da si ti zasluzhila svoj blog na ovom sajtu, svojim sjajnim komentarima, a i ovom prichom;-)

a za bladrunner:
- glavu gore i welcome to the machine:):):)


Kazezoze

znam...nije mi u prirodi da 'kukam'. Mada ma koliko mislila da sam oguglala, neke ljudske priče me skroooz...


U životu nije sve samo

U životu nije sve samo izbor, svi bi hteli da biraju a niko muku ne bi birao. Zašto to kažem, bila sam skoro u gostima u Beogradu i pitam šta ima novo, kaže mi prijateljica za godinu dana sa sprata umrlo troje, ubio ih život! Kako?
Svi starosti od 40 do 50 godina, roditelji im živi i bolesni, deca od 15 do 25 godina, imali su posao i trčali u želji da sve zadovolje i ispune sva očekivanja ... samo su zaspali i umrli.
Vratim se u NS i koliko sutra odem u Sr.Kamenicu da zakažem preglede, a profesorka kaže, prava stvar, jer baš ta populacija svakodnevno umire, kao da je epidemija.
Nemožeš uvek da biraš, niti da odeš daleko i da se sakriješ, budeš prosto izabran i stigne te odgovornost obična i lična.
E onda još politika, tranzicija, strahovi od svega i svačega...polako pucaš!
Sve više srećem ljudi koji bi da odu u brda ili pustare Banata, da nikog ne vide i nikog ne čuju, treba im mir i tišina, da spasu svoj jadni život i smanje radnu temperaturu mozga.
Baš bi im čitala Hajdi ali su veliki i sada ih zanima Tračara, čekam unuke pa ću ponovo čitati o dobroti i lepoti...


ali nije sasvim tako. zena

ali nije sasvim tako. zena sa dvoje dece koja radi samo 4 sata dnevno ne moze sve da im obezbedi u nemackoj. zato ima muza/bivseg muza koji radi 10-12 sati da bi mogli da zive tako da ona bude do te mere opustena. inace, u zapadnoj nemackoj je postojao mnogo mali broj vrtica jer se 'latentno' forsiralo da muskarac radi a zena sedi u kuci sa decom. postoji i neki izraz, to ce bolje dunjica da vam objasni, kao sto je kod nas kukavica (koja podmece jaje drugoj ptici) tako su se nazivale zene u zapadnoj nemackoj koje su radile i ostavljale decu u vrticu ili jaslicama. da ne pominjem da upravo u toj zapadnoj nemackoj broj vrtica u odnosu na decu je bio neverovatno mali (npr. 5% prostora u odnosu na kolicinu dece). u istocnoj je bilo sve kao i kod nas, zene rade uglavnom i decu ostavljaju u takvim ustanovama.
da zakljucim, u .de moraju oboje da se odluce sta ce da rade kako da bi mogli da zive normalno ;-)


Da, da, imala sam ja

Da, da, imala sam ja konsultanta Nemca, nekad je bio savetnik kod kancelara, pa mora da radi kao crnac od Srbije do Maldiva da izdržava dve žene i decu... to je bilo pravo iznenađenje što žene u Srbiji vode biznis i što su školovane a njihove su "samo" u obrazovanju i zdravstvu...e moj Joerg, pa samo mi znamo da sečemo uši i krpimo dupe, kad jednog dana bude para za troškarenje već će tu muškarci zavladati, to se već vidi u kapitalnim zahvatima i investicijama...
I tako, sedela ja jednog dana sa jednim vojnim zvaničnikom, pitam, pa kako je u vojsci a on mi odgovara, JNA I VJ su upropastile majke, to još niste čuli, zato što su išle za sinovima i stalno tražile veze da ih spašavaju od svih tih hrabrih i strateški važnih pothvata i napada. Vojsku su upropastile ŽENE, reče on i osta živ, jer mi je bilo žao da ga ubijem... I zato tražim da žena bude ministar odbrane, policije i šef BIA, pa da vidimo i to čudo!


eeee, gde nam je sad SM ex

eeee, gde nam je sad SM ex bloger da te podrzi :-) samo jedan hint: jednom je 'neko' rekao da bi shefica bia.e trebala da bude dana draskovic. e pa, Ta zena mislim da ne bi mogla da bude na celu icega i slicne zene (ceca, jeca, cica, mica...). hocu reci, ima zena i zena :-)


Mislish

na Rabenmutter - tako se opisuje "losha majka". Tako se i dan-danas nazivaju majke koje zlostavljaju ili zapostavljaju svoju decu. To je ustaljen izraz.


WOMEN POWER

Slazem se sa Novkovicem, potrebna je akcija! Gordanac, sa svim srcem sam uz tebe i tvoju porodicu! Ocito je da ovako vise ne moze..Koliko sam takvih prica i osecanja cula i videla..Mislim da je sad dosta! Posto su zene one koje su uvek nosile na svojim ledjima "ljudsko" drustvo dok su muskarci mudrijali ili ratovali ili vodili politiku( u biti, jeli govna da izvinete!)bas zene treba da se organiziraju i da uzmu situaciju u svoje ruke.Afrika je primer toga!Zene i zenska deca su one koje vuku vodu sa izvora kilometrima(dok muskarci sede u kolibama, puse i naravno JEDU GOVNA!)Pada mi na pamet neki POKRET zena Srbije koje su protiv etnickih sukoba, protiv nacionalizma,protiv ratnih zlocinaca, protiv korupcije i ostalih simpaticnih "muskih aktivnosti" i "zapucati"direkt za Brisel, u masi, i izjaviti-javno naravno-kompletnu disocijaciju od svega toga i traziti na sav glas POMOC!Kad razmisljam o rusima-setim se komentara moje bake koja mi je uvek govorila da bi rusi i ispod Majke Bozije ukrali ..Kad mislim na amere-padnu mi na pamet serial killer-i;debelo bolesni ljudi koji u se pokrecu po samoposlugama elektricnim auticima jer ne mogu da hodaju od odvratne debljine (kad se kaze: ko ima visak maslaca i na dupe ga maze..), omladina ispranog mozga koji ne znaju -sto bi se reklo-gde su suplji dok se ne napipaju! Nismo mi zaostali ni glupi!Mi smo nesretni i siromasni! Ali se moze raditi po tom pitanju!Imamo nasu kulturu, nasu tradiciju i nase gene i mozda je doslo vreme da sve to iskoristimo! Evo vam izazov: organizirajmo se i to u masi!KO je ZA?
P.S. izvinite na vulgarnostima ali doslo mi onako, IZ UNUTRASNJOSTI!


. garant negde postoji, samo što je niko, ama baš niko ne vidi .

. ...i koliko dana imaju one marije tako nevidljive , koje čekaju da ih prepoznaju oni koji će da ih pitaju kako si ? a koliko vremena tako nevidljivi imaju da sretnu svoje te koje će da vole , koje će da im pomognu da hodaju : po tračnicama tranzicija koje život uvek i svuda traži ? gde je šalter za omašene ljubavi , zbog pogleda spuštenih u borbi za do sutra ?

. bravo za portret i prozivku ! .

&&&&&&&&&&

Ne može biti

Tvoje

Mojim veće

Danima
postaje

Otkucava
put

Očima
dugu

Boji

Dlanom

Presijava

Zlato
iz pora

Vadi

Bilom

Meri

Lutanje
dolaska

Zlatnim dlanom

Moje bilo
tvoje

Traži

Dno

Ne može
biti

Bliže

Do tvog
sna


jebo tranziciju:.

jutros raano
ja ko pička
ponovo ustanem prvi
i odem da piš..operem zube
i vratim se
da je maltretiram
usnulu
mmmmmmmmmmmmmmA
pustimeJošmaloooobre
uh jebote
pročiće mi tranzicija dok ti daš
ma puuuusti me, skote
znaš da sam dobila
ih a kako si zgodna
ma ne počinji da se pališ
NEMA NIŠTA
al kako ne smrdiš
tako neumivena
ma beži bre kako ne smrdim
i ne jedi me bre
i vrućina mi nešto
ma ne smrdiš majke mi
ko beba mirišeš
na dušu
ma daj bre više
s tim Bebama
e a znaš li razliku
između grupe terorista
i žene u klimaksu
?
pa sa teroristima se Da
pregovarati
xaxaxxaxaaxmajmunexaxa
daj neki peškir
ajde
al samo još ovaj put
i ako možeš ovaj put
brzo
imam sastanak kod one kretenke
mmmmmmm
..
oko 10.30
izlazimo napolje
panika
lep dan
al sve drugo
što nas čeka
apsolutni mrak
...
do večeras


Malo

pojasnjenje, moze?

Quote:

...
do večeras

Kome?


tunajt.. ćeš imati novu vladu..mladu.. a već tako staru..

tunajt..
ćeš imati novu vladu
mladu..
a već tako staru
večeras će srbije
pevati u stadu
i bićemo prvi
ako nam šerificu ne ukradu
žalićemo
što je tek polufinaale
a na ispale
će nam ići bale
neko će
i dalje piti
skupa vina
od kojih
otpadaju glave
i jesti gumene
boNbone plave
...
večeras će
po keju šetati
najlepše Marije
na svetu
ko ima 550 dindži
kod bože jesti će pizzu
neko će u savani
napisati ti
telefon na salvetu
i eto
laž
po
laž
- kolaž
istina
po
istina
(kako se beše zvaše ona tvoja iz ns?)
kristina?


Zbogom Kristina...

Kristina, ja idem,
zaključaj vrata zamnom,
...
...

No, nije Kristina.

PS.
Ne trolujemo, drzimo se i teme :P


pazte vas dvojica

koga zovete! ima ovde iz NS & okoline pun blog....ako krenu da se odazivajuuuuu.... ;-p


Kristinu

ne zovemo, definitivno... a da vas ima ima vas i to obilno :P


nedugovečnost.. taa manjkavost:.

eh
u glavi gore levo
mi fotka moje
Prave marije
i Marije ćerke nam..
sa njima
na vatrenoj liniji
u rovovima
koji gledaju tamo
preko grudobrana
gde nas više nema..
pogled otuda
-gde nas nema-
dobrano menja
perspektivu..

a lepo si mi cvilela:
zajebi sve
i to je samo
kalkulantska dramaturgija
ne izlazi iz sobe
smatraj da si se izložio vetru..
od zida i stolice ŠTA je bolje na svetu?.
zašto izaći odatle
kuda ćeš se u sumrak vratiti
isti kao što si bio
a pogotovo što ćeš patiti?.

i platiti


hmm

...


Tekst je super. Razumem

Tekst je super. Razumem svaku Marijinu rec. Dakle Marija, posto zovot tako funkcionise da tudje probleme mozes da resis dok kazes - kex, a za svoje nema leka, onda obrati paznju;
Ima nade za tebe. Cak ima bar dva puta. Moras da udjes u valdin ili nevladin sektor. Ako hoces u vladin to moze preko stranaka (gadjaj ove parlamentarne), ali da znas da je to tezak put. Tamo je jeziva guzva. U vladin sektor mozes da dodjes i preko jedne totalno etablirane i normalne pojave koja se u Srbiji zove "kontroverzni biznismen". Dakle, budes ortak sa nekim Canetom, Miskom,... i budes mu PR ili tako neko besmisleno sokocalo. Za svaki slucaj nabavi neku diplomu sa nekog privatnog faxa, npr managenet u bankarstvu ili tako neku slicnu budalastinu.
A, moze i ovako; odes u nevladin sektor. Meni su super ove Zene u crnom. Ajde sto putuju u Tuzlu, vidim stigle su i do Teksasa. Mozes i do nekih za ljudska prava, ali za to treba da imas talenta. Ne znam da li spadas u grupaciju zena za koje se kaze da su "riba". E, nema leka za tebe ni u NGO. Tu mora da se osisas, da nosis tegle od naocara i da imas nos kao kljuc od ludnice. Ako si npr "riba" onda mozes da prodjes u onaj prvi sektor.
I za prvi i za drugi sektor mora da imas, sto bi rekli stariji majstori "kalajisan" zeludac. Dakle moras da pricas "mi", da oformis laznu sliku u glavi i da poverujes u nju, a zatim da je istinski zastupas. Npr ti ne volis Pink, smatras da je to smece i tako i govoris, ali onda te pozovu da budes tamo neka alka, daju ti soma i po jura (sto je bedno, veruj mi) i onda pocnes da verujes da si u dobroj kuci, pa jos i pricas o tome. moras da privas da je Mladic jedan super baja i da majka tako nesto jos nije rodila, ili moras da verujes da ako 200 hilj Srba sa Kosova ostane bez kuce da ce tvojoj deci biti bolje, to je sitnica, izaberi. Moras da pricas kako te pored caleta koji te ne razume i ne slaze s sa tombom, muz samara i da si ti jedna iskrena feministkinja. Odma ce da ti uleti neki sluzbeni put sa dnevnicama od Opre Vinfri ili tako neke slicne kreature. Moras da pricas kako nece bre ti da ti Karla kroji drzavu, alo, nego zdrava sumadijska krv.
...
Vidis mogucnosti su brojne, a ti i dalje kukas. Pa, zar je moguce da se jos nisi snasla, Maro, moja draga.
Naravno da se nisi snasla jer ti spadas u normalne i pristojne ljude i sramota te je sve ovo da radis. Nemas zeludac za to. Ako ti posle svih ovih godinazeludac nije procureo, onda nema leka za tebe. ti si normalna osoba i ovde si endem. Onda ili pocni (nastavi) da zivis kao endem ili pali odavde, ili bar daj deci da ti ne trunu ovde. Kompjuteri, jezici i kucno vaspitanje - bice im dovoljno za start, a posle i Bog pomogne.


pored ogromne kolicine

pored ogromne kolicine cinizma u ovom postu, ima jedna pametna i tacna stvar: "Onda ili pocni (nastavi) da zivis kao endem ili pali odavde, ili bar daj deci da ti ne trunu ovde. Kompjuteri, jezici i kucno vaspitanje - bice im dovoljno za start, a posle i Bog pomogne."


Postovana, potpuno se slazem...

Mada, tranziciju, licno, smatram simptomom - ne uzrokom.
Uzrok su kao i pre petnaest godina politicari koji se ponasaju kao da je narod tu zbog njih, a ne oni zbog njega. Gomila likova koja se okoristava patnjom ljudi koji su ih i doveli na vlast, u krajnju ruku. Potpuno cudan krug. Nelogican i neobjasnjiv logikom. Meni licno totalno je nebitno ko je na vlasti. Da li je vlada pro-ruska, americka, kineska, neptunska totalno je nebitno. Crveni su zbaceni i sva pozitivna energija 'promena' je uludo potrosena. Nista nije uradjeno. Pobogu, cujem da je Nikolic predsedavajuci u parlamentu.
Kazem, 'cujem' jer nisam vise u Srbiji. Otisao sam pre 17 meseci.
Obzirom da ne kazem 'godinu i nesto' sve je jasno: svaki se mesec broji, i te kako...
Vidim iz brojnih komentara da Vas tekst pogodio bas tamo gde treba. Tamo gde boli. Duboko verujem da je pogodio i one koji su za tu bol odgovorni. Samo cute... Svesni su da ce deveto koleno platiti.
Ah da, pomenuti 'graciozni osmeh na debelom obrazu' nikako ne bih nazvao osmehom. To je grc, odnosno neka cudno bizarna facijalna eksprsija, koja je zapravo nesto totalno drugacije od naseg divnog osmeha, nesto usiljeno i grozno. 'To' manje-vise koriste politicari, dok je kod Kineza, Indusa, Filipinaca skroz normalno... Ne zelim da to i NAMA postane normalno.
Pozdravljam Vas!


gordanac

predivan tekst! Samo zivot moze tako nesto da napise.
Ja ne prolazim nasu tranziciju kod nas ali je sa tugom posmatram odavde. Kada se nadjem sa mojim drugaricama (pretezno Engleskinje)one raspravljau o garderobi, raspordajama, letovanju, zato ih on nije tekstirao, kakva je bila party prosle noci? Da li je on dobar u krevetu? I slicno. Onda ih mrzim. I mrzim sebe sto sam pristala da se nadjemo i sto trosim vreme sa njima, raspravljujuci o glupostima. A onda opet ukapiram da ne treba da ih mrzim. Nisu one krive sto su rodjene ovde, u nekoj sigurnosti, i mi tamo, u glibi.


Nemoj mrzeti sebe

Nemaš ni jedan razlog. Uči od prijateljica kako se raduje i radi. Kad dobro naučiš, vrati se da i nas naučiš, jer mi ovde ne znamo ni jedno ni drugo. Mislim da je to naš najveći problem, a ne tranzicija.


Ja sam strpala pištolj u džep.

Ja sam strpala pištolj u džep. Taj pokret mi je omogućio da se sa sasvim prepustim sledećim zaboravima:
u januaru da se češljam
u februaru da perem zube
u martu da pevam
u aprilu da kuvam
u maju da izvodim psa u šetnju
u junu kako se otvara prozor
u julu da čitam
u avgustu da pišem
u septembru da kašljem
u oktobru da jedem
u novembru da pijem vodu
u decembru da se probudim,
a sad ne mogu sa se setim da li sam zaista ovo ja.

KRAJ


‚A može i ovako:

maj+jun - intenzivni kurs nekog stranog jezika (može plaćanje na rate, manje poznate skole su daleko jevtinije)

jul - krečenje stana, bojenje drvenarije itd.

august - odmor uz sredjivanje biblioteke, fonoteke, hobi-opreme planiranje budućnosti, informisanje o tržištu i tržištu rada, razmatranje mogućnosti za privatni biznis, zaposlenje itd.

septembar- upisivanje nekog ozbiljnijeg kursa na kom se može steći znanje potrebno za planiranu delatnost/zaposlenje

Nije savršeno, ali može poslužiti za početak. Doradi i prilagodi svojim potrebama i afinitetima.


Biljana M.

carice. I opet kazem -dobro jutro. Pishi. Chekamo :)


JJBeba

Pokušaću. Hvala na podrškama. smile


Biljana M.

i tebi veeeeliki smajl :)))


Biljana ,

Zaboravi na pistolj! Dokle cemo da im se sklanjamo sa puta?


Pištolj je metafora...

Kapi ja nikom nisam na putu. Ali oni meni jesu.


Pre 26 godina

Napisala sam prvu pesmu u životu:

Vadio je revolver
Dok palila sam cigaretu.
Šibicu je zamislio kao metu.

Neću da se plašim,
Neću da se plašim
I neću da se plašim...

A šta ako promaši?

Srećom, to je jedina pesma koju sam napisala u životu. Ili sam druge zaboravila, mada smo mi iz Valjeva skloni toj poeziji.


prepreka

na putu da ostvare svoje prljave zamisli ,na to sam mislila.


Eto i Marija kaze

Odbijam, ženski tvrdoglavo, da se povinujem predlogu da sam ja, samo ja i isključivo ja odgovorna za mojih poslednjih dvadeset godina i da «malo vidim kako su druge uspele u životu», a ja eto nisam...


Marijama & Biljani M.

potvrdjujem zenski tvrdoglavo i odbijam da se povinujemo predlogu da smo mi i iskljuchivo mi odgovorne(i) za poslednjih dvadest godina nasheg zivota i "neuspeh" istih.


Breaking the Spell and Radical Creativity

U redu :)

Ali, i pod pretpostavkom da ti nisi "Bravo Biljana", "Tako je Biljana" i slično osoba, i da si imuna na neku dozu arogancije, evo levo jednog mnogo arogantnijeg gospodina, a starijeg, i meni je uvek ok odslušati starije.

Marija tvrdoglavo priča i o narednih 20 godina :)

A Stuart A. Kauffman priča o co-creaciji, co-organizaciji... Kaže da mi modifikujemo okolinu oko sebe da bismo brže evoluirali.

Kaže i da naš mozak nije algoritamski (tj podržava tezu Penrosea i sličnih), radical creativity nije algoritamski i ja ovde mogu samo, pomalo arogantno, da primetim da bi algoritamska disekcija prošlosti mogla da bude u najbolju ruku ono što joj i poslovica nudi, učiteljica.

Koga mrzi da prati ceo link, za nealgoritamsku kreativnost Kaufman daje jedan primer, teaser:

...Years ago my computer sat on my front table, plugged into a floor socket. I feared my family would bump into the cord and pull the computer off the table, breaking it. I now describe the table: 3 x 5 feet, three wooden boards on top, legs with certain carvings, chipped paint with the wood surface showing through with indefinitely many distances between points on the chipped flecks, two cracks, one crack seven feet from the fireplace, eleven feet from the kitchen, 238,000 miles from the moon, a broken leaf on the mid board of the top…..You get the idea that there is no finite description of the table — assuming for example continuous spacetime...

To je bio uvod, da bi:

...So I invented a solution. I jammed the cord into one of the cracks and pulled it tight so that my family would not be able to pull the computer off the table. Now it seems to me that there is no way to turn this Herculian mental performance into an algorithm...

Ovo je co-organizacija tipa gde ti, npr, ideš prva kroz prašumu, sa mačetom u ruci i krčiš put. A iza tebe tri hiljade nas razmišljamo o smislu života.

Ako je istorijski magnet baš toliko jak čovek uvek može da vara na kartama pomalo. Npr, odeš 20 godina u budućnost pa onda pišeš "Kako je propala tranzicija", "Kako je zaživeo digitalni film", "Kako sam donela Web 3 u Evropu" i slično. Tj ja mogu samo da se frljam, ti bi bolje znala koju mačetu izabrati.

Na jednom mestu Kaufman kaže da je svest "ontologically emergent". Da bi bar onaj kreativni deo svesti dobio šansu ja mislim da bi čovek trebao da se potrudi da bar deo tog teškog plašta prošlosti gurne u stranu.


Milane Novakovicu

ne razumem zashto mi se obracas? Nemam nameru da chitam ishta nashta me upucujhesh, razumeh? Ne interesuje me. Razlog zbog koga ti se obracam je taj da te obavestim da ja jesam "Bravo Biljana" i jesam "tako je Biljana" zato shto poshtujem rad Biljane Maksic, zato shto se radujem svakom njenom javljanju na blogu, zato shto zelim da ponovo pishe jer ima shta da kaze. Ja podrzavam Mariju- Biljanu M. kao talntovanu, mashtovitu, zanimljivu osobu, zenu, pisca, dramaturga....Zelim da nam pishe, da bude sa nama. Nema nikakve arogancije, cinizma. Ja nisam ta.


Mali je nesporazum, komentar

Mali je nesporazum, komentar nije tebi upućen nego Biljani.

Tj iako je ispod tvog komentara na istom nivou je kao tvoj komentar, pa tako nije tebi upućen. Jednostavno blog software tako radi.

Naravno, i ja poštujem i podržavam sve te ljude, samo im se obraćam na drugi način. "Bravo Biljana", iako simpatično, joj u stvari od mene ništa ne znači, još jedan nepopznati obožavalac.

Evo, i ja želim da Biljana piše, za neki digitalni film, npr, i namerno sam malo provocirao, da dam svoj doprinos buđenju iz letargije.


Milane...

... evo, lepo te molim chovechanski, nemoj da nas budish iz letagije, pliz. To budjenje u stlu "slon u sraklenoj radnji" i ako mogu da dozvolim da je dobronamerno, boli. Drz' se onoga shto shto zhash


Ok, ne budim tebe :) Ali

Ok, ne budim tebe :)

Ali nemoj sada da se postavljaš kao predstavnik svih ostalih.

Ja budim pojedince, prvo Mariju, sad Biljanu. Ako me većina budu molili da prestanem ja ću prestati.

Slon ok, al ne lomim ja baš previše na svom putu :) Znam ja donekle kako je tamo. Mi u Bgd imamo oko 100 zaposlenih ljudi i oni uglavnom više ne žele da dođu i rade u Londonu, tamo im je lepše.

Ja znam da napalim ljude na akciju, videćeš :) Ja sam i došao na blog da promovišem dobročinsko društvo, trust (zato sam i pitao Mimi) za tamošnje mlade talente (ili starije), samo je to, iz opravdanog razloga do daljnjeg po strani.

Znam ja još par stotina famozno pametnih ljudi u Bgd kojima je ok moja paljevina, pa kad odradimo Novi Sad, pa Kragujevac, ko zna...

Ja Biljanu ne poznajem ali sam napisao prilog pošto imamo dosta zajedničkih prijatelja. Baš su me ti ljudi napalili za Digitalni Film, primarnog kandidata za scenario zveknuo motor pa sad piše scenarija i vrti roštilj u večnim lovištima, Web 3 se dešava od ove godine, to znam dobro i sam, itd.

Tj ne idem baš nasumice kroz staklenu radnju, iako zapnem za ponešto. Pusti me da malkice provociran Biljanu, nije strašno, javiće se ona ako sam neprijatan. Pa baš ti zajednički prijatelji su mnogo suroviji prema meni, da vidiš koje reči oni koriste :)


milane,

kod nas po zakonu o investicionim fondovima 70% kapitala mora da se investira u zemlji. ako uopste postoji zakon o trustovima, verovatno je ista stvar. zar ne mislis da je malo riskantno da izlazes dobar deo novca domacem trzistu. jer ti nije bolje da sediste tog trusta bude u londonu, a onda samo imas kancelariju u srbiji da distribuira novac. u srbiji ni pravna ni fizicka lica ne mogu da bas slobodno raspolazu svojim novcem. nazalost. a i u londonu je sigurno lakse naci dobrog money managera.

plus, gde bi u srbiji taj trust investirao novac? radila sam sa takvim institucijama i oni 40-60% sredstava ulazu u hedge fondove i PE.


Greška u koracima - mi smo

Greška u koracima - mi smo u Londonu odavno registrovani, oslobođeni poreza i slično, samo talente fatamo po Srbiji.

Ovo je do sad bilo jako malo i ja sam svoju prvobitnu potrebu da pišem o tome smirio pošto ima šanse da nam se ukaže prilika da to odjednom proširimo. Tada bismo počeli, možda, da vučemo za rukav i neke srpske entitete pa sam zbog toga postavio pitanje.

Sumnam da ćemo baš tako brzo imati novca za Hedge Fondove i PE, meni bi bio ogroman uspeh da smo break-even u nekoj šire obrazovnoj postavci za, recimo, godinu dana (npr odnošenje knjiga tamo, prevođenje nekih od njih itd) tako da nam pomaganje pojedninačnim talentima ne bude samo trošak, i da nam se "zabava" ne završi pre nego što je ozbiljno i počela.


pa dobro,

ali je pravi posao da fondacija bude self sustainable, zar ne? ;)

elem, o kojoj organizaciji je rec? jel ima neki web site? volela bi vise da znam o tome sta radite.

i jos related...


Self sustainable, naravno,

Self sustainable, naravno, ali sa par stotina hiljada evra ne možemo da budemo self sustainable preko hedge funds i PE.

A ovo je novac koji bi, sa malo sreće, mogli imati u skorije vreme. I, bar prvu godinu, više razmišljam o fund raising events što bi neko u Bgd, stalno zaposlen, mogao bolje da organizuje (ovde probali na brzinu (ono tipa radimo 17 sati dnevno svoj posao pa onda usput nešto organizujemo za vikend) i više smo gubili na organizaciji nego što smo dobijali u prilozima :) Možda i neko čeprkanje sa knjižarama, izdavaštvom i slično.

Do sad je to bilo manje, u najbolje vreme pomagali do 5 ljudi, zovemo se MB Trust i nema nas na webu - tj ima takvo ime al to nismo mi :) MB je od Milan,Buca glupo i menjaćemo ime ako odlučimo da naglo porastemo. Ima i jedna žene koja je to osnovala sa nama, ne želi da se eksponira, i ima još nekoliko ljudi na boardu.

Za mesec i po ću znati da li će ovo ići u veću priču ili ne.
Ako krenemo u veću priču onda ćemo biti u prilici da je podržavamo bar nekoliko godina. Tj daćemo sebi šansu da se bolje organizujemo i prebolimo one prve boljke.


a kako podrzavate

talente? stipendije? i kako merite talenat? i koju vrstu talenta? mogo bi blog o tome...


Ma nasumice ih nadjemo,

Ma nasumice ih nadjemo, preko preporuke, i damo im novac. Posle nedelju dana zaboravimo kako se zovu (doduše ja ponekad zaboravim koliko imam godina, najozbiljnije, i pošto znam kad sam se rodio moram da oduzimam).

Tj zbog frke sa poslom smo na ovom zadatku mnogo manje ozbiljni (iako je bilo kandidata koji su dobijali veći novac, to je bilo ozbiljnije, dolazili su nam i u firmu da pomažu, neki su rekli da će vratiti novac u trust (iako to nije obaveza itd).

E sad, to bi moglo da ide ozbiljnije uskoro. Mnogo ozbiljnije. Čekam, ne smem da kažem zašto (nema veze sa Srbijom :) Daj mi fore mesec i po dana i, ako sve bude kako treba, ide veliki blog i pravimo planove.

E sad, kad si me sad ti isprovocirala :) ajmo dalje sa paljevinom:

- Web 2 je out, zaseli Google, Yahoo, Sky, Microsoft i slični.

- Life Sciences su in.

- Web 3 je very in. Tek bi trebao da počne da se dešava.

U Life Sciences sam imao ponudu za EC, super prošli u prvom krugu, nismo prošli u drugom (Uni of Hedelberg nam nije odradio geometric reasoning za protein folding kako treba plus dosta EC politike). Tako da ću kod investitora (danas išao da vidim top JP Morgan brass, ne znaju šta će sa novcem od investitora). Ponudio sam Mileni da mi prepeva EC ponudu u biznis plan, malo divlja ponuda al ako se ne uplaši uradićemo :)

Web 3 - ovde neće biti važno da li si u Srbiji, Mongoliji i da li imaš ozbiljan novac za ideju. Par kompjutera, interent, vreme i ideja će biti dovoljni da se čovek oproba.

Zbog tebe mi pada na pamet Reuters i ova vest. Ovaj service je Reuters objavio pre nekoliko dana. Cena, dvesta i nešto hiljada funti (bliže pola miliona dolara) godišnje. Sad ono interesantno:

- Software je uradila firma iz Guilforda. Tamo je University of Surrey.

- Sa tim unviverzitetom sam ja radio prvi R/D posao za EC (GIDA - Generic, Information based Decission Assistant). Radili smo baš to, samo još šire i bolje (mešali i fundamentalnu i tehničku analizu u integrisani Web Service).

- Mi (nekoliko Java ljudi iz Beograda i ja) smo uradili 85% posla. Surrey 10%, Španci ništa (mi uradili i njihov deo, oni se potpuno izgubili, firma od preko 1,000 ljudi) i Nemci (više Grci iz Berlina) 5%.

- Na univerzitetu najviše radili, skoro sve, doktoranti i najviše uradio najmlađi od njih, kinez. Doktorirao pre par meseci i zove me juče, video i on vest u novinama (Reuters krenuo sa ovim pre nekoliko dana) i pošto još nije našao posao pita me da li imam veze u Reutersu.

A pre par godina oni me ubeđuju "ajde da komercijalizujemo", pa jedan drugi nemački institut, oni imaju još bolji software ali ja nisam imao vremena.

A ono što smo mi uradili je Rols Rojs prema Reutersu (doduše i mi smo koristili njihove vesti, no tu sad uleće Web 3, ovo je cool tema za blog). Da je samo jedan naš čovek radio ovih 85% projekta onomad mi u Beogradu imamo 30-tak ljudi koji su to mogli da urade sa četvrtinom njihovog vremena.

Prosto neverovanto, ove priče teško prodajem i britancima, evropska škola, previše razmišljaju i prepametni su, samo ameru mogu da prodam za 15 minuta u pubu, oni odmah pitaju koliko mi treba novca.

Elem, našo sam evo i jednog engleza sad, ko da ga je najluđa srpska majka rodila, traži od investitora 20 miliona oni mu nude 30. Videli smo ovde i tvoje njujorčane pre nekoliko nedelja, imaju preko 1,000 milijardi pod menadžmentom (ženska bila ovde, uklapa se u blog), ne smem da kažem ko su al ako skoknem u New York javljam se.

Naravno, vreme je da napišemo biznis plan i za ovo, Nemci imaju super software, bolji od Guilforda, tip je super cool, uz Web 3 database okruženje postavka će biti još pametnija, Reuters može sa ovako ogromnom cenom samo da nam probije led.


jesu bas newyorcani

ili iz pala alta? i jel ima neke veze paul allen s njima?

(ako su ti, radila sam nesto za njih :))

daj jos plz...moze blog, a i mail mi otvoren :)


Ne smem previše da pričam,

Ne smem previše da pričam, već sam lepio neke sličice na blogu davno i nešto piskarao. Jurim posao od počeka Decembra, potpisao NDA i sledeće nedelje počinjemo da pišemo ugovor.

Ništa posebno, ogroman multi-management ASP biznis iako se fokus polako pomera sa tog dela o kom ne smem da pišem na risk management tako da sam sve više i ja u fokusu pa me vode po svim ovim sastancima.

Jeste New York (koji ti je ovo Palo Alto? CA?)

Nemam pojma za Paula, interesantna koincidencija, on je sa Eurythmics osnivačem u konvertovanoj crkvi u Londonu imao prostor gde smo bili i mi, tačnije naš šef dizajna, sa timom, co-scenarista na "Kako je Propao Rock and Roll", zbog koga mi je i palo na pamet da se "zakačim" na Biljanin komentar (inače o muzici i filmu nemam pojma).

Neverovatno kako Intenret inicira faznu tranziciju (ovaj prevod sam naučio od NŠarskog) u six-degrees-of-separation.
Tj aktivira jednu apatičnu mrežu.

Javiću se na email, moram da razmislim koliko smem da pričam, nije ništa spektakularno, klasična Internet induced decentralizacija funkcionalnosti, klasičan Web 2, zavisi koliko znaš o multi-managementu, samo zamisli to kao ASP.


ej, jjb

od toliko licemera, poltrona, od mnostva ljigavih idolopoklonika, od mase za koju odmah vidis da ne kapiraju, cak ni pogresno, jer ne umeju, nego ponavljaju procitano, pored svih nadmenih bez pokrica koji ismevaju i sto ne razumeju,
ti nadje bas milana...

kazi bar da ti je on kap u punoj casi, da mi bude lakse

znas ono, jakovljevicu, zasto ti da platis za sve njih...


pnbb

nisan ja nashla njega, Milan je nashao mene.:)I upravu si ovo je kap u chasi; samo je on fallio da nam otkriva biznis planove, rendanje pomorandzine kore i umakanje u chokoladu...Da li on uopshte zna kako se zivi u Srbiji? U Svilajncu, Jagodini,...? Tamo gde stanuje prava tranzicija. Tamo ne smesh da pisnesh! Da li Milan zna koliko reketa treba da dash, recimo Palmi, da otvorish firmu? Koliko para i odakle za sve to treba da odvoji pedesetinekagodishnnjakinja, sa dvoje dece studenata i...Biznis plan? Ma, 'ajde pnbb, nemoj i ti da me nervirash. Mogla bih danima da pricham o tranzicionim sudbinama zena u Srbiji. Shta sve rade i shta su sve radile da prezive i da spasu svoje zivote, decu, poslove. Verujem da bi vam, zavaljenim u te hajtek stolice pred kompom, to bilo zanimljivo shtivo. Ali, necu. Svakog od tih gubitnika postujem, svi oni/one, ma kako neuki/e i bedni/e bili/e imaju svoj ljudski potencijal, koga nemam nameru da, ovim glupim pomorandzinim korama vredjam. Boravkom na ovoj temi i chinjenicom koliko me je diskusija o njoj pogodila, pokazala sam koliko je smatram pravom i vaznom; vaznijom od svih tupljenja o formiranju vlade koja nam je sudbina, koja je vechna, koja nam je zagarantovana, koja sa nama nema nikakve veze.
PS tebi sam odgovorila zbog akumuliranog kredita koji se, nichim izazvano, kod mene pojavio, ali mislim da ni ti ni bilo ko drugi nemate potebu Milana da branite od njega samoga. Ja ga ne napadam, ja nemam nikakva odnos prema njemu, meni se samo ne svidja to shto govori.


nadam se da

ne trosim sad vec kredit...

znam sta ti hoces da kazes, znam, valjda , i sto.

ne branim ga, no se cudim. kako ti ne zapade za zub neki drugi. a ima ih, ko sto rekoh, ihaj.

hm, pa i ovaj ovde, pre no sto se u blago skriputavu hi-tek stolicu pomocu raznih prevara uvalio, imao je stivo bogato detaljima, najblaze receno, neobicnim...


pnbb..

..ja sam davno objavila da vodim jednu pank banku, tako da je pojam kredita ovde figurativan ....a hajtek stolica se ne odnosi na tebe, to je bila metafora.....:)
chitaj, i veruj


ok,

primarna delatnost prve pank banke (baba), u daljem tekstu ppb(b), nikad i nije bila krediti gradjanstvu...

a ovo citaj i veruj, jel to savet, apropos onoga sto sam napisao gore za masu koja ponavlja procitano?

pa moze i to, samo mi nadji autoriteta


pnbb "samo mi nadji autoriteta"

chitaj i veruj samom sebi.


pa sad,

ako se ogranicim samo na svoja dela, to je maksimum 2 godine... bar ono sto je stampano.

uzmemo li i beleske, u vr' glave jos 4.

a sta posle?

a da citam staro i pisem novo istovremeno jos ne mogu.
skodi i zdravlju, vodi u razrokost.


pnbb


Kapi

Nikome ne treba dozvoliti da ostvari svoje prljave zamisli. Ali ja sam malo pukla, treperim kao da je 1993. A tek 1999.
Godinama se suočavam sa prljavim zamislima i onima koji mi ne veruju da je sitacija veoma zabrinjavajuća.
Maštam o glečeru koji će me zagrliti...


biljana,

za tebe znaci josh ima nade, oni drugi koji ne veruju su skuvane zabe.inace situacija jeste da se zestoko zabrinemo.


ččččUUUUvvvvaaaJJJJJJJ:.

večnost privlači mene..
znaamo se nas dvoje..
njen prvi znak je - bezljudnost..
a ja sam tu - kod kuće..


jos neke Marije

Zena koja zivi u mom komsiluku se zaista zove Mari(j)a. Njena prica mi se cini jos crnjom od ove, zaista sjajno napisane. Ima dva sina, jedan radi, drugi je razbojnik - krade i pljacka. Radila je u dve-tri kafane da bi imala od cega placati sudske kazne svog mladjeg sina.
Sada je u invalidskoj penziji, dobija svega 6000 dinara, ima leukemiju, ima cir za zelucu. Mladji sin koji sad ima 24 godine i posle dvogodisnje zatvorske kazne krade, ona i dalje placa kazne.
Pocela je pre mesec dana da radi na crno - kopa vinograde u okolini Subotice. Skoro sam je sreo i pitao za tezinu: rekla je da je imala 38 kila, ali sad vise sigurno ni toliko nema. Pored svega je radila goblene, kukica kad ima jos snage i kada vidi nesto uvece. Skoro je bila po svoje radove u zenskoj organizaciji - dobila je diplomu za rucni rad i pozlacenu iglu. Izvinjavala se sto ne moze da ide redovno na sastanke zena koje se bave rucnim radom, ali ne iz hobija. Te zene su shvatile da se od toga moze nesto i zaraditi - kasnije su cule cak i za izraz "ekonomsko osnazivanje zena". Iste te zene, pa i komsinica Marija su radile GOTV kampanju, jesu pozvale puno zena da ode na glasanje. Nisam ih smeo pitati za komentar vezano za desavanja u skupstini, a mozda ih licno to toliko i ne dotice. Imaju svoja posla, osim kucnog koji se mora uraditi imaju i narudzbine.
Marija i dalje kopa, i dalje radi svoje rucne radove. Ona je u organizaciji zena za koje je gradonacelnik rekao da su opasne "jer ih ne mogu kontrolisati", zato one nece dobiti ni prebijen dinar od lokalne vlasti. One mu porucile da "obrise svoje dupe sa tim parama". Prodale nekoliko radova i nadoknadile troskove.
Bio bi komentar poduzi da napisem - pa cak i kratko- price tih zena koje su u mom komsiluku i okruzenju.
Previse je Marija u nasoj zemlji, sami ih treba primetiti. I sve se one bore na svoj nacin.


(jedan od) vodič(a)

1. Zagrliti sebe. Jako.
2. Zaplakati. Još jače.
3. Oprostiti. Sebi. Drugima. Na svim greškama.
4. Ponovo zaplakati. Od - do olakšanja.
5. Krenuti. Napred. Ne unazad.

p.s. po potrebi, ponoviti postupak; može i više puta