Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

I Touched The Bottom Of Life

tomatomaToma Zdravkovic je, uprkos balkanskim merilima, privlacio publiku kao magnet. Nije pevao na kvarno. Njegove pesme nisu bile imitacija života.

Toma Zdravković ostaće zauvek junak novokomponovane tragedije. Promovisao je novi stil života: zaljubiti se, nesrećno se zaljubiti, napiti se, napisati pesmu koja postaje hit, otpevati tu pesmu, dotaći dno i... sve ispočetka.

Brojni brakovi, bezbrojne ljubavi, bolest, uludo straćeni novac, putovanja, jad i sreća „na kapljice", doveli su ga u veoma nezgodnu poziciju: postao je lider, umorni lider.Lideri se, kao što znamo, oslanjaju isključivo na narod.Narod Tome Zdravkovića sastoji se od umornih intelektualaca svih kategorija, umornog radništva i seljaštva, umornih devojčica i njihovih mama, umornih alkoholičara i apstinenata, umornih partijaca i subotara...Sto je sasvim normalno za čoveka koji je dan odmora proglasio za najtužniji dan.  

Toma je stalno u modi, jer se pesme koje je on napravio, kao kafanske himne po nepisanoj tradiciji prenose s kolena na koleno, pa je danas njegova publika isto tako mlada kao ona iz pedesetih godina kad je u leskovačkoj „Dubočici" prvi put stao pred mikrofon.

Životno putešestvije Tome Zdravkovića ima sve elemente avanturističkog filma, s primesama trilera. „Kralj kafane"  je upoznao u svojoj karijeri sve što se upoznati moglo: i neslućene visine popularnosti, i dno života, nemaštinu i ogromnu lovu koja mu je nehajno odlazila iz ruku, a sve je to prošarano, žestokim sudarima sa alkoholom i kockom, da posle svega, ostane isti zanesenjak i zaljubljenik u kafanu. Ili u život. Razlike ionako nema.Melodramu nikad nije svesno stvarao, niti joj se predavao, ali je svaki „hepiend" u karijeri primao kao nešto normalno i zasluženo, kao pročišćenje posle golgote kroz koju je prolazio.

A ostalo je mnogo da se pamti. Od pesama „Umoran sam od života", „Danka", „Dotak'o sam dno života", „Sliku tvoju ljubim", „Ciganka", „Buket belih ruža", „Tamburaši, tamburaši" , do euforičnih koncerata i zakletvi kafanskih go-stiju da je Toma car i legenda, i da je tu kraj, potop i tačka.

---------------------------------------------------------------------------------------------
Moje licno iskustvo sa Tomom, obelezavaju dve situacije. Prva je kada je moj drug Carli u ful pankerskoj uniformi stopirao ispod pancevackog mosta ne bi li se nekako prevezao na zurku do Novog Beograda. Stala su mu dva simpaticna krimiogena lika (Citaj, siledzije) I ponudila voznju. Zauzvrat je morao da im peva “Danku” do Novog Beograda. Ponos u njemu mu nije to dozvolio tako da je posle dandare koja je usledila, pevao is sveg glasa. Njegova interpretacija se silosima toliko svidela da su ga sve vreme vozili po gradu dok su zavrsavali poslove I izbacili ga, promuklog iz kola, na istom mestu gde su ga I pokupili. Taj vise nikada nije podigao palac u vis.

Druga je, satrovacka verzije iste te pesme, koju smo bez prestanka pevali u bus-u putujuci na ekskurziju putevima Prve Proleterske:

“Koka da ti zemka liko ko te limvo kaDan, ti si jamo bavlju canajve na tusve o kaDan”!

Refren:

“Ja ramo da jempi da uzimbla lbo, o koka je zantu vajo votzi jmo, od koka su cino znetu kaDan ja spijami seca bez stankapre, I cemsapu kaDan, kaDan, limtevo”!

Huci buci Sutjeska, Neretva, Igman, Drvar itd, itd.

Toma je car!

 *u prvom delu sam se malo okoristio tekstom sa tomazdravkovic.com


...

Odlican text,svaka cast!!!Bash sam nocas bila u kafani i naravno na repertoaru 90% njegove pesme...Imaju dusu,imaju smisao...
pozdrav


Kod nas je problem,sto kad

Kod nas je problem,sto kad se nesto zacrta tako i ostaje,ne ide se u dubiozu..Toma je super,ali postoje i mnogi drugi,njegovog ranga a i jaci..


Toma je bio čisti bluuuues.

Toma je bio čisti bluuuues.

"zaljubiti se, nesrećno se zaljubiti, napiti se, napisati pesmu koja postaje hit, otpevati tu pesmu, dotaći dno i... sve ispočetka".

Upravo ovakvi motivi karakterišu pesme gotovo svih blues legendi.

Takav je i Šaban Bajramović, pogotovo kada sa Mostar Reunionom zapeva i zasvira bosanske sevdalinke...

Sjajan je bio Toma, a i tekst ti Dule nije loš :))


e jbga da ne preterujemo

e jbga da ne preterujemo malo .... Toma i blues, ako je o muzici rec?


haha, takoh te u slabu žicu

haha, takoh te u slabu žicu :))
ne, naravno da ne kada je o muzici reč, već o osećaju, a to je valjda u bluesu najvažnije?


sad mi je lakse

negde sam vec napisao misao muddy watersa
{ili gresim?) da je blues kad se dobar covek
lose oseca,to jeste potreban ali ne i dovoljan uslov da bi nesto bilo blues. Blues je prvenstveno muzicki izraz.
Naravno da se ne prepirem shvatio sam tvoju ideju sasvim je OK.


qq lele, johny gde me nadje sa

mostar sevdah ovako rano izjutra???!!!!

pa ko ce sad da radi kad cuje kako boluje celebica biba


mimi

pa, gde si ti??!!

jel kuješ konje po mjesecu ili ašikuješ skoro svako veče :)))

jesi ozdravila? sve ok?

hvala za link! spotove im ne videh do sada, fantasticno!!

uf, kako volim mostar...


mimi kuje,

a majka je kune
ne kuju se cerko konji po mjesecu *-)))

a reci, jelda su sjajni spotovi? ja tako jedva cekam da sviraju negde u "nasim krajevima"....ma zapucala bih i u ove nove eu clanice samo da ih slusam!!!! a prvi put sam cula za njih tek pre 2 godine kad sam bila u sarajevu. greota da nisam ranije!

ajd pisacu ti ostalo na mejl, optuzice nas dule za trol! mada ovo do sad i nije, sve je na fonu bluza & dna zivota :)))


e, i ja sam za njih prvi put

e, i ja sam za njih prvi put čuo u sarajevu, tamo kupio i diskove i tako to :))

ali, gledao ih nisam uživo, da, baš šteta.

ajd, javljaj se :)


ajaoooj, a tek tog derneka

kad se setim.....majkomila, ako neko od te ekipe cita blog pa me prepozna....zesce ofiranje :)))

evo evo, javljam se cim prije!


upssss, zanimljivi momenti

upssss, zanimljivi momenti :)
bogami, moraćeš to malo da mi razjasniš :))


Ako je Toma blues, sta je

Ako je Toma blues, sta je onda car nad carevina, Sinan? ;)


ma daj bre, kakav sinan???!!!!

drzimo se teme, kolega oldtimer!

sad ce jos i dzej da postane blueser, huh :)?


Dule! O, Dule!

Desetka za CCarlija :)

Inacce, nisi se ti "okoristio" tekstom sa tomazdravkovic.com nego je "autor" istog bezoccno pokrao Petra Lukovicha. Pogledaj "Bolja prosslost" (Prizori iz muzicckog zzivota Jugoslavije 1940 - 1989). Izdavacc "Mladost", Beograd, 1989.

Jebiga, jeste da je ovo Srbija ali autorska prava su autorska prava. I to je joss jedan od problemaa u Srbiji :)


provalio sam

imam ja "Bolju Proslost". Na tom sajtu nije potpisan autor. Nema veze, jutros mi je nesto to palo na pamet. Uzeleo sam se kafane, i doticanja dna:)
"Ubi" me ovaj moderni, politicki korektan, nacin zivota!


"Ubi" me ovaj moderni, politiccki korektan, naccin zzivota!

Ne mozze se drugaccije medj civilizovane, znass i sam :)


Robert Johnson Vs. Toma

Robert Johnson Vs. Toma Zdravkovic ?

(za mene nije pitanje)


Tom W(aits) vs Tom(a) Z(dravkovic)

srBski spleen, :).


bravo, moze i tako! svejdno,

bravo, moze i tako!
svejdno, nikako Toma Z.


Muzika treba da sluzi za

Muzika treba da sluzi za uzivanje,hedonizam,pojacavanje energije,ka nebu ili dnu.Po meni je glupo,da je muzika sredstvo opredeljenja,a zanr nacin zivota.Ja uzivam u kvalitetu.Od Silvane do Nirvane..uzivanje je bitno.


od Silvane do Nirvane

duhovito:))


Kod nekih ljudi, poput Tome

Kod nekih ljudi, poput Tome Z, ili Tome W, ili toliko drugih manje ili vise nalik njima, nacin zivota je takav da postaje zanr za sebe. To vec nije nimalo glupo.


glupost je neunistiva!

glupost je neunistiva!


to Tom W. vs. Tom Z.

pasuje, ali mene vishe podseca na jednog drugog boema iz belgije, zbog emocija u pesmama proizashlih iz kafane, izgubljenih ljubavi i sete.
pozdrav steely dan-u;-)


...are you really just

just a shadow of the man that I once knew,
are you crazy, are you high...

kad smo vec kod kvintesencijalnog dana, mesavine cinizma, ocaja i nade...


Ucite od majstora.Kod mene

Ucite od majstora.Kod mene svira od zornjaka pa do mraka!Imam preko dve stotine cd-ova,plus oko 200 gb na hardu.Muzika je svuda.Bez i-poda ne izlazim ni da zalijem mlad lukac,a kad udjem u makinu,samo prebacim na blu-tooth,odskrinem prozor i festa moze da pocne..Cak sam i u wc-u ugradio vodotpornu liniju..


noise,ali nikad tuzan..

noise,ali nikad tuzan..


Super tekst, samo ...

... bi ovo ...

Quote:
*u prvom delu sam se malo okoristio tekstom sa tomazdravkovic.com

... moglo da stoji na početku.


Tamara,

nema tu mnogo sto-sta da se izmisli o Tominom zivotu. Sve price su skoro iste. Ja nisam prekopirao tekst, ali kao da jesam:) Zato sam i napisao to pod *. I to cu uvek da radim kada koristim neciju uslugu...a i to su manje-vise biografski podaci. Dobar je on lik bio, skroz. Poz.


Toma

je voleo da se kocka ,i da rasipa kintu koju je posteno zaradjivao.Kada je vec oboleo,pokojni Jusa Bulic ga je pustao da se kocka u Zoni na crtu,iako je znao da Toma umire.Kralj kafanske tuge napravio je dug od oko 500000dm.Jusa za sve to vreme ,kako kazu,nije pravio nikakvu frku.Sve u svemu Tomin zivot bi mogao da bude scenario za film,i to dobar.


ma daaaj! jos nam samo fali

ma daaaj! jos nam samo fali film o tomi, pa onda biste kao Brusu i Rokiju II


Brusu?

Springsteenu? The Bossu? Pa 'e l' pravili film o njemu, :)?


sto da ne?

ja se ne palim na narodnu muziku ali bi njegov zivot nekome mogao da bude zanimljiv.Inace gledao sam dokumentarac o podizanju spomenika brusu liju u Mostaru.Pre toga mislio sam da se radi o budalastini nekih manijaka.Pogledao sjajan dokumentarac o dvojici zaista intrigannih ljudi i shvatio da nije bas sve tako crno na Balkanu.Zato,bilo bi interesantno videti neki film o Tomi,Zoranu Radmilovicu,Pavlu Vuisicu,Koracu .....Oni su bili deo jednog drugog ,boljeg Beograda.


Toma...

...je cesto pevao u restoranu Jezero a zatim je imao obicaj da ode do hotela Sumadija na pice i ponovo nesto otpeva. Znajuci za njegovu naviku, (ma svi su znali za tu naviku) posle Jezera brzo bi se "preselili" u Sumadiju i cekali da se pojavi, nikada nije "omanuo" :)
Ponekad je svracao do Sumadije uvece, samo da popije nesto......a onda bi ga neko zamolio da nesto otpeva.......nikada nije odbio...

Zvonko Drazevic


Hvala na podsecanju

i jedno pitanje: - Da li je moguce nabaviti nejegovu izvedbu "Lili Marlen"? Znate, ona iz serije: "Balkan Ekspres". Imam izvodjenje Edit Pijaf i Marlen Ditrih, ako to moze da pomogne u otvaranju neke kucne fonoteke.


Izgleda da pesma nikada nije snimljena

Kada se film pojavio u bioskopima, izasla je i LP sa "soundtrack" iz filma. Secam se da sam pazljivo gledao ovu plocu, ali je nisam kupio, bas zato sto je nedostajala upravo jedna, tada (1981/2) inkriminisana numera u izvodjenju Tome Zdravkovica. Ipak, ostavljam mogucnost da nisam u pravu, da je snimak ostao u nekom bunkeru- sve do danas. Mozda bi Mica Markovic, ako je u to vreme bio u PGP RTB (?) mogao da nas uputi na trag.

Za utehu, evo k(h)imne.


Pesma.

Dok pesma ne vaskrsne, prosledjujem strip koji sam uradio za "Panccevac" (lokalni nedeljnik formata dnevnih novina) "nadahnut" scenom iz filma "Balkan ekspres". Film je, kao ssto vam je poznato, sniman u Panccevu (vechim delom).


Hvala!

Moja omiljena je "Zena prijatelja mog", bolja je od originala (Enrico Macias). Ali - to svi imate.


Toma je bio jedini "lider"....

... kojeg je narod od srca voleo & iskreno uvazavao. A Toma ga nikada nije izneverio!

Mungos, The Fun

P.S. Nikada nisam realizovao svoju punk-metal verziju "Danke"...


P.S. Nikada nisam realizovao svoju punk-metal verziju "Danke"...

Hvala ti na tome!


:))) Nema na cemu...

... vestice!:)))

Mungos, The #*&@&%#(@!


i to je

u redu:))))


Mungose

Od planinara na ovamo...
pocecu da se kunem u tebe. Mungosa mi!:-)


a

shto?:)


angie

Veruj mi da nije vezano za tebe. Jednostavno su mi smesni Mungosovi ovakvi kratki-vic komentari. Izvini, molim te, na mojoj nespretnosti.
Pozdrav i tebi i Mungosu.


znam,

da nisi nishta loshe mislio, al' se uklopilo,
pa k'o velim, da iskoristim:)


:))) No problem, Uco, samo...

... ne radi to kad' lazes, kumim te!:)))

Mungos, The Mene Mi


Je li tacno da se sa Tomom

Je li tacno da se sa Tomom "poigrao" neki lik (ovaj izraz je mlogo popularan u posl. vreme) tako sto mu je (Tomi), posto se vratio iz Kanade sa lecenja, ponudio bubreg, pa se posle predomislio? Stampa u ex-Yu je dosta u to vreme o tome pisala.


Taj lik je bio toliko ekspresivan

taj nije sakrio nijedan jedeini pedalj iz svog zivota. Kad bolje razmislim, "hedonista" zvuci komicno, Toma je bio jedan od onih koji ne pevaju O zivotu, vec pevaju ZIVOT, nose ga oko sebe kao tablu "eat at Joe's", samo za dzabe - na izvol'te za sve.

I ne zale.


Uvek kada ga neko pomene,

Uvek kada ga neko pomene, setim se jednog prijatelja iz osnovne skole, koji je imao jako tezak zivot, i mnogo je voleo da slusa Tomu.Skoro da nije bilo razgovora s njim a da ne citira neki stih.
Elem, jednom, on i jos par drugara se napiju, i odluce u sred noci da idu na more. Sednu u kola, on pusti Tomu, nagazi po gasu...sve vreme place slusajuci muziku. Stignu za 3 sata do Budve.
Otreznili se u toku puta bez problema. Umrli od straha.


Zju...Dobro je,

da su se otreznili. Dao im Toma krila. Rekoh nije valjda i kraj tragican! ...No, umreti od straha je ipak lepse nego samo umreti :-)


To Dule!

ajsa koju i o Kvaki

halouhalou majlitl surnejm
vinevrmet antil tudej
jormadrnejmju aftr mi
forlajf tukipmi eza memori


Catch (without 22)

"Let's go to the old inn,
where local authentic guy plays violin.
With its blue tunes of earth,
I'll rest my heart."


A moze i

Saban

ajvbin alkoholik
endic olhr blejm
avbin alkoholik
batajm not d sejm


Bora Spuzic the Catch

Lean on, lean on
lean on Sharmountain
and take care of the three shepherds
The first sheperd is praying to her
let me go you nasty mountain
and so on