Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

U potrazi za vanzemaljcima III. Karterov argument

Probabilistički argument - koji se nekad se zbog pozivanja na posmatračku selekciju naziva i antropičkim - protiv postojanja vanzemaljskih civilizacija sugerisao je australijski teorijski fizičar Brendon Karter, inače ekspert za strukturu i evoluciju crnih rupa, koji već dBrendon Karter, klasično živopisno predavanjeBrendon Karter, klasično živopisno predavanjeugo vremena živi i radi u Francuskoj. Karterov argument (1983) je iznenađujuće jednostavan: pretpostavimo da poredimo biološku vremensku skalu neophodnu za nastanak inteligentnih posmatrača na nekoj planeti i astrofizičku vremensku skalu koja nam govori koliko je ta planeta nastanjiva. Astrofizička skala može biti, na primer, dužina života matične zvezde koja obezbeđuje energiju za živa bića na planeti (u slučaju Sunca to je oko 9 milijardi godina, mada će rast njegovog sjaja učiniti Zemlju nenastanjivom i nešto ranije). Biološka vremenska skala je na Zemlji oko 4 milijarde godina, koliko je evoluciji bilo potrebno da polazeći od mrtve materije stvori inteligentne posmatrače sposobne za međuzvezdanu komunikaciju.

Sad, držeći se Kopernikanskog načela koje nam govori da ne treba da smatramo da smo zbog nečega posebni, za očekivati je da su obe ove vremenske skale, nazovimo ih Ta i Tb, dobijene slučajnim uzorkovanjem iz neke, nama a priori nepoznate, raspodele. Što se Ta tiče, tu nam je napredak astrofizike omogućio da prilično dobro sagledamo oblik te raspodele; o Tb nažalost znamo veoma malo osim da je nezavisna od Ta. Sad nastupa ključni Karterov uvid: ako su dve veličine istog tipa (u ovom slučaju vremenske) nezavisne, tada je a priori vrlo verovatno da je jedna ili daleko veća ili daleko manja od druge; kad precizno definišemo intervale koji odgovaraju izrazima "daleko veći" i "daleko manji" u ljudskom jeziku, ovo možemo i precizno dokazati koristeći bajesovski pristup verovatnoći pojedinačnih događaja. Naravno, ovo se odnosi na tipične, odnosno karakteristične vrednosti za obe raspodele. Konkretno, ako bi Tb imalo normalnu raspodelu ("zvonastu krivu"), ovo bi odgovaralo veličini na kojoj se nalazi maksimum raspodele.

Šta nam ovo govori o životu van Zemlje? Uočimo najpre da je u Sunčevom sistemu približno Ta = 2 Tb, tj. da su ove veličine istog reda veličine. To je, naravno, moguće pošto su, kao što smo rekli, one obe "izvučene" iz neke raspodele. Ali, Karter rasuđuje na sledeći način: od dve najverovatnije mogućnosti, ako bi tipično Ta bilo daleko veće od tipičnog Tb, onda bi bilo jako teško objasniti zašto u prvom slučajnom uzorku vidimo baš Ta ~ Tb ponašanje. To bi bilo slično situaciji u kojoj izvadivši deset kuglica iz ćupa koji sadrži milion belih i hiljadu crnih kuglica otkrivamo da smo izvadili, recimo, 6 belih i 4 crne - moguće, ali ekstremno malo verovatno. Dakle, imamo jako dobre razloge da odbacimo pretpostavku da je Ta daleko veće od Tb. Ostaje nam suprotna mogućnost, da je biološka vremenska skala daleko duža od astrofizičke. Da li i sa tim imamo problem u svetlu situacije u Sunčevom sistemu? Karter zaključuje da je odgovor negativan. Naime, naše postojanje kao inteligentnih posmatrača u ovom trenutku istorije Sunčevog sistema i svemira ruši tu simetriju: mi možemo videti samo one procese i stvari koje su kompatibilne sa našim postojanjem baš u ovom trenutku. To je jednostavan posmatrački selekcioni efekat. Isto kao što kad lovimo ribu mrežom koja ima "rezoluciju" od 10 cm, nećemo u ulovu naći ribe od, recimo, 5 cm, što uopšte ne znači da ih u reci ili jezeru gde pecamo nema, zar ne?

Prema tome, na prvoj planeti na kojoj je došlo do pojave inteligentnih posmatrača, na onoj koja predstavlja "rani rep" raspodele bioloških vremenskih skala, za očekivati je da će ti posmatrači upravo uočiti da važi Ta ~ Tb - i ne treba da se čude zbog toga! Ta planeta se, po Karteru, zove upravo Zemlja. Tipična biološka vremenska skala je mnogo duža od astrofizičke, te stoga jednostavno nije još bilo vremena da negde drugde u Mlečnom putu evoluiraju naša "braća po razumu". Te smo stoga u ovom trenutku sami u galaksiji i SETI projekti su lišeni istinskog smisla.

Karterov argument je u poslednjih skoro četvrt veka mnogo puta diskutovan i analiziran. Njime su se obilato koristili protivnici SETI-ija u svojim naporima da umanje ili ukinu finansiranje ovih projekata. Prvu naprslinu u logici Karterovog argumenta uočio je rumunsko-izraelsko-američki astrofizičar i istaknuti savremeni popularizator nauke Mario Livio, koji je u članku iz 1999. godine ukazao da se može osporiti nezavisnost astrofizičke i biološke vremenske skale ukoliko je za evoluciju inteligentnih bića u nekom stadijumu neophodan kiseonik (kao što, za sada, imamo sve razloge da verujemo!). Naime, kiseonik se u planetskoj atmosferi može pojaviti tek na određenom dobro definisanom stadijumu hemijske evolucije na planeti, što je blisko vezano sa intenzitetom ultraljubičastog zračenja matične zvezde, a samim tim i sa dužinom trajanja iste te zvezde.

U poslednjih par godina došao sam do zaključka da se Karterov argument može osporiti napadom na pretpostavku o nezavisnosti iz drugog ugla - naime šta ako relevantna astrofizička skala zapravo nije trajanje matične zvezde ili bilo šta slično tome, već jednostavno interval između velikih katastrofalnih poremećaja koji su uzrokovani uglavnom astrofizičkim uzrocima (recim o eksplozijama supernovih i gama-bleskovima), a čija se učestanost smanjuje tokom galaktičke istorije? Time bi se postiglo da se i Fermijev paradoks i Karterov argument razreše na analogan način - dve muve jednim udarcem! Skicu rešenja predložio sam u radu objavljenom pre tri godine u časopisu Astrobiology, a detaljniju verziju, sa numeričkim simulacijama koje pokazuju postojanje korelacija (odnosno narušenje pretpostavke o nezavisnosti), upravo pripremam sa nekoliko saradnika.

Na taj način, osnovna pouka jeste da ni Karterov argument ne može biti odlučujući u pogledu pitanja postojanja vanzemaljskih inteligentnih bića i civilizacija za kojima tragaju SETI projekti. Međutim, on je podjednako kao i Fermijev paradoks provocirao veliki broj jako korisnih razmišljanja i istraživanja. U narednom tekstu razmotriću biološki argument protiv SETI-ija (onaj vezan za imena Simpsona i Majera), a zatim ću pokušati da sumiram dokle smo stigli u potrazi za vanzemaljcima.

 

Nastaviće se


milane,

Na taj način, osnovna pouka jeste da ni Karterov argument ne može biti odlučujući u pogledu pitanja postojanja vanzemaljskih inteligentnih bića i civilizacija za kojima tragaju SETI projekti.

ili, sto toni soprano(sic!) nadahnuto rece: all we see, is not all there is!

slazem se u potpunosti. pozdrav.


odlicna tema.nemam sad

odlicna tema.nemam sad vremena,ali javicu se uskoro sa svojom teorijom..pozdrav!


milane,

"...Mario Livio, koji je u članku iz 1999. godine ukazao da se može osporiti nezavisnost astrofizičke i biološke vremenske skale ukoliko je za evoluciju inteligentnih bića u nekom stadijumu neophodan kiseonik (kao što, za sada, imamo sve razloge da verujemo!)"

zbog cega kiseonik? zasto ne bi postojale inteligentne vrste koje uopste ne koriste kiseonik i vodu kao osnovni izvor energije? nekako mi je taj argument o kiseoniku prizeman jer je kiseonik ipak samo gas bas kao i svaki drugi. zbog cega npr., neke druge vrste ne bi u svojim plucima (ili cemu vec) sagorevale butan? ko zna, aminokiseline od kojih je nastao nas zemaljski zivot mozda ne igraju nikakvu ulogu u nekoj drugacijoj atmosferi od ove nase azotske.

milane, jel moze par reci o ovome ako nije problem?

ps. da li ste imali priliku da procitate "the saga of the exiles" od Jullian May?


Pa to je dodatni bonus...

...tj. ako imate vrste koje su nezavisne od kiseonika, to je samo dodatak. Poenta Liviovog argumenta je ona cuvena logicka greska koju ljudi cesto cine kad misle da dodavanjem informacija nekoj hipotezi mogu povecati njenu verovatnocu - a zapravo je mogu samo SMANJITI. Da upotrebim primer jednopg kolege iz knjige na kojoj upravo radim, tvrdnja "Linda je odlicna teniserka i feministkinja" uvek ima MANJU verovatnocu od tvrdnje "Linda je odlicna teniserka", nasuprot tome sto se nekim ljudima moze ciniti drugacije.

Za Maya sam samo cuo (na moju zalost, prilicno slabo stojim sa SF-om iz 50-tih i 60-tih, danas je tako tesko doci do tih knjiga...), jel to isto sto se u US zvalo "Pliocen Exiles" ili tako nesto?


Upravo tako, umesto reci

Upravo tako, umesto reci kiseonik, stavite bilo koju drugu (voda, CO2, CO, metan) koja vam odgovara, i uvek smanjujete verovatnocu hipoteze.


Definicije?

SETI je definitivno zanimljiva oblast, ali ne znam gde da je svrstam.

Mislim da za formalno razmatranje nedostaje nekoliko definicija:

- sta su "inteligentni posmatraci" ? Da li je to nesto sto prolazi Turingov test? Da li je Turingov test dovoljno sirok? Ili "inteligentni posmatraci" po definiciji moraju nasumice da gadjaju svemir usmerenim radio talasima?

- sta je "zivot" ? Da li je pojam suzen na samoreplicirajuce proteinske masine (tj. molekuli kao building blocks), ili postoji druga definicija ? Da li postoji formalna definicija?

Posmatrajuci pomenute konstante, da li se uzima zdravo za gotovo da nema dovoljno tamne materije i da se ne desava bang - bang - bang? Jer ako se desava, sta moze to da "prezivi"? Fotoni su ispali prilicno pametni, dovikuju se na daljinu brze od svetlosti i detektuju posmatrace. Da li oni "prezivljavaju" bang-bang singularitete?

Ili je SETI analogan mom ocekivanju da sretnem svog blizanca na ulici? Mislim da mi se to nece desiti (tj. prilicno bih se iznenadio.) Pa cak gledajuci druge dvonosce po ulici ne bih se kladio da se bas radi o "inteligentnim posmatracima".

Znaci potrebne su, pre svega, definicije. Ili je cela stvar teoloske prirode.


Nije mi jasan taj

Nije mi jasan taj fatalisticki pristup kod statisticara - predpostavka da se prvi uzorci uvek nalaze na repu raspodele. Zasto nekada ne predpostave da se prvi uzorak nalazi blizu vrha zvona (sto je i logicno u neku ruku, zato sto priroda nema bas previse vremena za gubljenje, i njeno ponasanje je krajnje optimalno i pragmaticno :)


...i ekonomično.

Ortak, nemoj ekonomiju da zaboravljaš, inače propadosmo. :)


Najbolje da se dogovorimo da

Najbolje da se dogovorimo da je prvi uzorak "pravi uzorak", postavimo to kao aksiom, pa sta nam bog da :)


Daće Bog

Daće Bog. :)


Teorija svemogusnosti

Analizirajuci logicki, mogucnosti uslovljene fizickim zakonitostima,pa i kvantnom osnovom,malo je verovatno da zivot van zemlje ne postoji.Reklo bi se i inteligentni zivot.Pod pretpostavkom da je evoluciona,relativna i ostale teorije ispravna,mogucnost postojanja zivota van naseg prisustva se veoma lako moze braniti.Svaki argument da je to nemoguce usled pomanjkanja materijalnih dokaza,pada u vodu razumevajuci velicinu kosmosa i usled toga,nemogucnost kontakta sa drugim civilizacijama.Ali isto tako i ispravnost teorije bozjeg porekla zemlje i zivota se moze braniti logickim argumentima.Ne zaboravimo da je Isus bio istorijska licnost,hiljade ljudi,prisustvovalo je njegovim cudima!Postoji mogucnost,da su tvorci jevanjdelja i dodali malo umetnicke slobode,ali molim vas!Mislite da bi ovolika grandioznost hriscanstva bila omogucena,samo literalnim podsticajem?Znaci da se pre 2000 godina,nesto ipak dogodilo.

Ipak,analizirajmo malo problem,i sa filosovske perspektive.Sta ako nase zakonitosti,fizika pa i sama logika,gubi svoj znacaj na obodu naseg shvatanja?Zapravo, sta ako je unutrasnjost tog oboda,definisana iskljucivo nasom samoobmanom?Sta ako smo mi,planeta zemlja,kosmos,zapravo samo jedan mali deo ogromnog sistema?Nesto sto bi mozda licilo na zivi organizam!
Ne zaboravite,da je bakteriji nas organizam,velik kao nama suncev sistem!Postoji mogucnost,da smo mi zapravo samo mali atomi a planetarni sistemi molekularni nivo,jednog mnogo masivnijeg objekta!
Zasto ovo ne bi moglo da stoji kao mogucnost?!A mozda mi zapravo i ne postojimo,ko nam garantuje,da je nasa senzibilnost i culna reakcija na spoljasnje drazi,definisana realnim?I sta je to realnost?Mozda je sve to samo nasa iluzija!Sve ovo izgleda malo verovatno,ali ne treba iskljuciti ni jednu mogucnost.Uostalom,to je i sastavni deo logickog misljenja,koje pretpostavlja svoju bit fizickim zakonima.
A mi na tome sve i zasnivamo..

copyright by S


Quote:detaljniju verziju, sa

Quote:
detaljniju verziju, sa numeričkim simulacijama koje pokazuju postojanje korelacija (odnosno narušenje pretpostavke o nezavisnosti)

Da li se ovo odnosi na dokaz o postojanju korelacije izmedju Ta i Tb? Molim vas da deo toga i ovde objavite.


Nisam siguran da sam u

Nisam siguran da sam u potpunosti razumeo Karterov argument, ali ono sto mi se cini nelogicnim je sledece:
1.Ta i Tb nisu potpuno nezavisne velicine jer je Ta uvek vece od Tb (u slucaju Zemlje 4.5 - 3.8 = 700 miliona godina)
2.Ako se za vrednost Ta uzima duzina zivota zvezde onda se prejudicira da ce se inteligentni zivot pojaviti iskljucivo pri kraju njenog zivotnog veka.


Bez obzira na sve teorije

i uz svo postovanje, ipak mislim da je verovanje da samo sami u Univerzumu jednako nekadasnjem verovanju da se Mesec, Sunce, zvezde okreću oko Zemlje.

U trinaest milijardi istorije Univerzuma jednostavno MORA da je bilo, ima i biće inteligentnog života.

Verovatnoća je jedan od ključnih zakona stvaranja u Univerzumu.
Ukupna verovatnoća u celom Univerzumu je 1.
So, ako na Zemlji ima inteligentnog života, mora ga imati i somewhere out there.

To da li ga vidimo, ne vidimo, da li ćemo ga ikada videti, to je tako nebitno po te tamo živote i po Univerzum sam.


Licno se slazem...

...i kao sto mozete videti iz citavog tona ovih tekstova, ja spadam medju optimiste u pogledu astrobiologije i SETI-ja. Ipak, slozicemo se da je najpre najvaznije analizirati upravo *skepticku* stranu price, upravo da bismo znali kako da joj se suprotstavimo, zar ne?


Sta bi bilo kad bi bilo

Uvek sam se pitala, ali nigde nisam naisla na neki tekst o tome pa molim za pomoc ako neko zna.
Sta bi bilo kada bi kojim slucajem (neznam koji bi bili uslovi za to) recimo pi bilo ne 3,14... nego nesto drugo, ili kada e ne bi bilo 2,718281828... (ako neko ne moze da zapamti 2,7 pa dva puta godina rodjenja Lava Tolstoja!).
Sta ove brojeve u nasem kosmosu inicira...


Ili kada brzina svetlosti ne

Ili kada brzina svetlosti ne bi bila najveca moguca brzina ... :)


Mislim da je to vec radjeno

Cini mi se, secanja nisu bas pouzdana, da je neko "napravio" teoriju u kojoj je sve kao u Anstajnovoj samo sto brzina ne moze biti manja od brzine svetlosti.
Zapravo ako je brzina kod Ajnstajna mnogo manja od brzine svetlosti (citaj tezi skoro nuli) tada imamo Njutnovu teoriju. A kada bi brzina bila veca od brzine svetlosti dobili bismo negativnu masu???
Jos ludje a sta kada je brzina bliska brzini svetlosti - prica se svodi na granicne vrednosti (delimo nulom ako je brzina jednaka brzini svetlosti a to nije moguce).


Mislim da je Milan vec

Mislim da je Milan vec pominjao pricu da postoje indicije o tome da se periferni delovi svemira krecu brzinama vecim od c (u blogu o BB), ako sam razumeo dobro.


Nisam siguran da sam u

Nisam siguran da sam u pravu, ali mislim da prica ide ovako.

Mi koristimo postojecu matematiku jer ona opisuje dobro svet oko nas. Mogu se napraviti i drugacije algebre i geometrije koje nisu ove koje mi poznajemo.

Problem je sto njih ima jako malo. Mi mozemo da kazemo, evo algebre gde je 2+2=5. Ona bi jako dobro opisivala svemir u kojem se, kada stavis dva objekta pored druga dva objekta, naprasno stvori peti objekat. Ali takva algebra bi bila jako losa, jer bi bila strasno nekonzistenta. A i taj svet bi bio jako cudan. U njemu bi morala da vladaju tako cudna pravila (da se objekti stvaraju sami od sebe) da ne bi bio moguc.

(Postoji oblast koja se zove opsta algebra, i ona se bavi pitanjima "ako definisemo operaciju 'o' i operaciju 'x' kao (sledi definicija), hajde da vidimo sta vazi od zakona kao sto su komunitativnost, asocijativnost etc. Sto vise toga vazi, to je ta algebra ocenjena (uslovno receno) bolje. Tako postoje prsteni, polja, grupe... koji mu dodju kao neka ocena 'kvaliteta' zamisljene algebre.)

Slicna prica je i u geometriji. Mi koristimo Euklidsku geometriju jer ona dobro opisuje nas svet (barem dok ne odemo u suvise velike ili male velicine). Postoje i druge geometrije, i pretpostavljam da postoji onoliko mogucih 'vrsta svemira' koliko postoji validnih geometrija. Jer ako zelimo da taj svemir ima iole 'pristojnu' fiziku, ta fizika zahteva dosta konzistentnu matematiku, a to eliminise mnoge geometrije i algebre.


Taj deo je OK

Formalne logike i razne geometrije (Lobacevski, Projektivna) tu mi je sve OK. Ja sam matematicar po obrazovanju ali bas to 3,14.... e tu je neka poruka (setite se romana Kontakt).
Ili e kao granicna vrednost reda i td. pa bas toliko...


Fino nastelovani svemir

Ja nisam matematicar, a kao ja Vama nesto objasnjavam iz opste algebre :)

Mene je svojevremeno fasciniralo pitanje zasto Stefan-Bolcmanov zakon glasi bas kako glasi? Zasto bas na cetvrti stepen? Tu je meni pala na pamet ideja slicna Vasoj - da je neki nizi stepen, onda bi termicki procesi izgledali mnogo drugaciji. Konkretno, sve sto se hladi zracenjem bi imalo mnogo vecu temperaturu nego u nasem svetu. Meni je palo na pamet da takav svemir "ne bi bio stabilan". Ja imam neku intuitivnu ideju da su sve te konstante, a ima ih dosta, nekako pazljivo doterane jer da samo jedna nije takva kakva jeste, svet bi se doslovno raspao, ili ne bi ni nastao.

Mozda postoji neki svet gde pi nije 3.141..., ali tamo gravitacija ne opada sa 1/r^2, ili verovatno ni nema gravitacije ali zato postoji neka druga sila, koja kod nas ni ne moze postojati. Mozda taj drugi svemir zapravo postoji bas ovde zajedno sa nasim svemirom, ali zbog toga sto je tamo pi malo manje nego kod nas, nasi svemiri se preplicu ali ne ukrstaju?


raspodela na osnovu jednog uzorka?!

Za Tb imamo tacno jedan uzorak, dakle nikakvim statistickim rezonovanjem ne moze doci ni do kakvog zakljucka! To je kao da imamo kesu sa 10 miliona lopti, i izvucemo jednu crnu i onda hipotetiziramo koja je raspodela crnih unutar te kese...

Dakle, da bi se procenila Tb mora se konsultovati biologija, a mislim da ona sugerisa da je Tb

Ali to i jeste problem sa frekventizmom...

...sto, nasuprot bajesovskom pristupu, nema mesta verovatnoci pojedinacnih dogadjaja. Medjutim, mi SVAKODNEVNO koristimo verovatnoce pojedinacnih dogadjaja. Kad kazemo "Sutra ce verovatno padati kisa" ili "Na sledecim izborima ce najverovatnije pobediti smradikali", onda je ocigledno da postoji samo jedna jedina instanca tog dogadjaja, a ipak su te recenice smislene i sa stanovista obicnog jezika, a i sa stanovista nauke, zar ne?

Frekventizam je slepa ulica; jedino bajesianizam nam daje tumacenje verovatnoce prihvatljivo za prirodne nauke.


nihilizam

Oduvek sam smatrao tu bajeserijansku filozofiju vrstom najekstremnije naucnog nihilizma. Pogledaj samo recnik koji se koristi "u prvom slučajnom uzorku"...

No, ipak, priznajem, rezonovanje je potpuno tacno ako se uzmu date pretpostavke. Ali sa bioloske strane, meni se i dalje cini da je evolucija mogla da ide i _mnogo_ brze, samo da je bilo vise prirodnih katastrofa.. :)

Primer sa kishom dobro ilustruje postupak. To bi bilo kao kad bi otisao na neku nepoznatu planetu, i da tamo pada kisha, i onda samo na osnovu toga zakljucis da kisha mora da cesto pada, jer otkud to da prvi dan kad si dosao bash pada kisha? Tacno je, ako mozes _bilo sta_ da zakljucis, to je verovatno da cesto pada kisha. Ali po meni je to potpuno pogresno, i iz toga sto jedan dan pada kishe ne mozes _nista_ da zakljucis, ukoliko ne ubacis najmanje 10tak kontrolnih parametara, usvojis neke uzrocno-posledicne veze, proveris svoju teoriju sa jos najmanje 3 grane nauke, i slicno...


кочие Језекиља пророка

верујем ,мало је било такових којима швајцарски хотелијер, а маштовит притом ,није почетком 7десетих века што кљокну текстом те илустрацијама у књизи 'повратак у будућност' кресно жижак веровања 'умале зелене' .наравски ија ,полуобразован, бејах међ' поменутим.но сумњи склон,а моглосе тада,обиђох подоста поменутих локалитета како би се на лицу места уверио у прочитано.Пипнух човеколике на ускршњим острвима ,усликах се у индији поред стуба који нерђа, у африци са племенским врачем догона зијах кратковид ка сиријусу док у пирамидама гизе дрчан и заноћих (подобро подмазавши тај отпочинак чуварима)те се успут ,онако спонтано, ‘бемлига, са мојом пратиљом тамо и креснух, но неби отом јер није предметом ове студие.
И ништа конкретно не установих.а коштало.
онда,након пар година ,смирено закључих : Ванземаљци су нас свакако посетили и то више пута но кад су закључили са киме би овде на земљи имали посла одлуком спонтаном потрпашесе хорски у своје брзолетне кочие и налик фијуку мисли севнуше у 3 лепе али веома забачене галаксије где их ми становници плаве планете још задуго нећемо моћи нањушити.
Џабе нам трудноће.


PONOVO: SADA I OVDE:

NAJCRNJA EKIPA. pajope:::::::::::::::::::::::


Jezekilj

Well done, Cher.

Ама шта мислите, на тему Кларковог монолита, да ли су нам претходно оставили какав baby alarm да их на време упозори ако се кадгод дрзнемо да кренемо ка њима: онда би они, јадни, морали наново да селе и крече???


Ili mozda tek da ponovo poprskaju DDT-ijem?

Salu na stranu, jedna od malog broja hipoteza koje uspesno odgovaraju i na Fermijev paradoks i na Karterov argument jeste ona o mutiranim/namerno isprogramiranim za unistenje zivota/civilizacije fon Nojmanovim sondama koje je lansirala prva ili jedna od prvih galaktickih civilizacija (tzv. "berserker scenario", koji su u sf kontekstu sugerisali Benford i Saberhagen, a malo detaljnije matematicki obradio Brin u onom QJRAS clanku iz 1983). To ne bi bile lepe vesti. Ili sto bi neki rekli: shala, shala, pa veshala...


Pa da ... Klarkovi monoliti

Pa da ... Klarkovi monoliti bi mogli da se shvate kao neka vrsta fon Nojmanovih masina, preko kojih je neko pratio i uticao na to sta se ovde desava sa periodom odabiranja, kao i vremenskim kasnjenjem, od 1000 godina :)

A. Klark ih je "pobedio" koristeci najdestruktivniji kompjuterski virus ikada smisljen (apropo price o problemima softvera f.Nojmanovih masina o kojoj ste ranije govorili)


Mozda su i

Mozda su i neki ljudi "mutirane fon Nojmanove sonde namerno isprogramirane za unistenje zivota/civilizacije na Zemlji" :D


Eh poredjenje je sasvim

Eh poredjenje je sasvim dobro...

To bi bilo slično situaciji u kojoj izvadivši deset kuglica iz ćupa koji sadrži milion belih i hiljadu crnih kuglica otkrivamo da smo izvadili, recimo, 6 belih i 4 crne - moguće, ali ekstremno malo verovatno.

Da, ali ako taj experiment ponovimo milijardu puta...verovatnoca je ipak drugacija. Koliko ja shvatam govorimo o zivotu u svemiru...globalno.

Sve price o kiseoniku su samo nase ogranicenje...ima toliko drugih kombinacija u kojima bi mogla sevnuti iskra zivota.

Da citiram Klarkov lik iz dela "Rama"..."Ne budite planetarne soviniste..."

Zare sa Lemana


ej bre Zare,

pa gde si ti?


Cao Angie...

Pa radi se...
Moj delija ima sad godinu i po.
Al evo svratim ipak ...
Sad cu opet malo da Budem aktivnjij...
Lepo je da me se neko seti....hvala ti.

Zare sa Lemana


tebe i kiklopa

smo bash pominjali, kada ste se nekako u isto vreme, zajedno izgubili, evo i njega nazad, a bash lepo shto si se i ti povratio- vi mora da ste u nekoj telepatskoj varijanti.


Sto svi beze od te

Sto svi beze od te hipergeometrijske raspodele? To za kuglice inace i nije tako neverovatno "samo" 2*E-10. Dakle ako izuces 10 kuglica recimo 20 milijardi puta, mozda ces jednom ubosti dati raspored.
Nego Milane s kojim pravom mi uopste pretpostavljemo raspodelu za Tb?
Ako se samo posmatra Tb na osnovu jednog uzorka najlogicnije je pretpostaviti da je nasa vrednost za Tb blizu ocekivane vrednosti.
Kakva je uopste raspodela za Ta?


Pa to bi bilo cudno...

...s obzirom da znamo sledecih par stvari: (1) mi smo po svemu sudeci prva, ako ne inteligentna, a ono tehnoloska vrsta u Suncevom sistemu, (2) sigurno je da u okolini obliznjih zvezda nema veoma naprednih tehnoloskih vrsta. Postavlja se pitanje zasto se nismo pojavili daleko ranije (za sta je, uzgred, bilo fizickih i hemijskih mogucnosti).

Sto se Ta tice, tu se postavlja pitanje definicije. Licno smatram da je to vremenska skala izmedju galaktickih gama-bleskova koja opada eskponencijalno sa vremenom, sa vremenskom konstantom od oko 3 Gyr od nastanka Galaksije pre oko 12 Gyr. Klasicna forma KA sugerise da je to duzina trajanja zvezda na Glavnom nizu, koja je otprilike uniformna raspodela (i zavisi kao stepena funkcija zvezdane mase)...


uboden raspored...

...pa to i mislim. Nije da je bas neka verovatnoca...ali je moguce...kada to gledamo kao verovatnocu ogromnog broja, nezavisnih dogadjaja.
...nisam matematicar ( u IX-oj beogradskoj sam bio drustveni smer...matish dva puta nedeljno...jedan bezzim, drugi prespavam)...al prosto mi zvuci zdravorazumski i logicno.
...ispravite me ako gresim ali zar nije Karl Sagan napravio racunicu koja bi otprilike ovako glasila...
***neka samo jedna zvezda od 1000 ima planetni sistem...
***neka samo 1 sistem od 1000 ima planetu pogodnu za zivot...(pojam zivot u najsirem smislu...mislim...najsirem...)
***neka samo na jednoj od tih planeta "kresne" iskra zivota
***neka samo na jednoj od njih zivot pokrene ono sto bi se moglo nazvati intelektom...
***od 1000 inteligencija nek' samo jedna pokrene civilizaciju
***neka samo 1 od 1000 civilizacija prezivi...(prirodne katastrofe, lokalne i globalne, samounistenje...i td)
__________
Ostaje nam u nasoj galaksiji i necemu sto bih nazvao "poznatim svemirom" (...mislim na okolne galaksije, zvezdane oblake i magline, do kojih Habl moze da zvirne...) na desetine miliona planeta sa potencijalnim civilizacijama.
Dal' cemo se ikada sresti, zbog udaljenosti koje prosto covek izgovori a NE moze da shvati, to je vec drugo pitanje.
Moje skromno misljenje (prosecni SF fan...he,he) je da zivot buja u svemiru...

Zare sa Lemana


pa pretera ga pomalo sa tim milionima...

...kad pomnozis cetiri puta te hiljade, dobijes bilion, a to je vise nego sto ima zvezda u Mlecnom putu. Nije bas nasa galaksija toliko velika! ;o) A one u drugim galaksijama ne vredi traziti - do njih ionako svaka poruka mora da putuje milionima godina, pa ili nas ili njih vise biti nece...


Кад смо већ код тих милиона

Јесте да ово није тема, али ме интересује Ваше мишљење. Читао сам неки текст који на основу простог прорачуна математичке вероватноће показује да је случајан настанак једног најпростијег молекула протеина толико мали да је уопште немогућ. У истом тексту мало детаљније и обимније је уз помоћ "закона" информатике, па чак и термодинамике објашњена немогућност еволуције. Следи текст:

"Случајна појава сложеног органског молекула противрјечи законима термодинамике. Сваки систем тежи минимуму своје потенцијалне енергије и највећем степену нереда у себи. Понекад минимум потенцијалне енергије захтјева услове који подразумјевају извјесни степен уређености: тако се формира шестозрака пахуљица или монокристал дијаманта. У таквом уређењу распоред молекула или атома у решеци је енергетски најекономичнији. Да би са растопила пахуљица или кристал, неопходно је утрошити енергију. Али пахуљица и кристал у себи носе врло малу количину информација. На основу њих се може одредити само просторна структура молекула воде или кристалне решетке.
Сасвим је другачија ствар са било којим сложеним органским молекулима. Сви они су високоенергични. За синтезу било којих органских материја потребна је енергија - приликом њиховог распада она се ослобађа. А са пахуљицом и кристалом све је обратно: за отапање је потребна енергија, док се приликом кристализације она ослобађа.
И тако, ако се органски молекул препусти самом себи, он ће тежити минимуму енергије - то јест, ка свом распаду. Ка распаду ће тежити и зато што је то стање неуређеније. Кад се пахуљица устреми ка минимуму енергије - појављује се прости поредак. Неред и минимум енергије као да се боре између себе за структуру пахуљице: чија ће да надјача, зависи од довода или одвода топлоте.
Али са органским молекулом ствари не стоје тако. И тежња ка нереду и тежња ка минимуму енергије овдје се не боре између себе, него заједничким снагама разваљују молекул на колико је могуће мање дијелова. Због тога је синтеза сложеног органског молекула веома компликована: она захтјева да се енергија доводи до молекула, али и да се новостворени молекул својевремено уклони изван домета дејства те енергије, јер ће у супротном она развалити синтетизовану материју, и то много радије и лакше, него док је била присиљена да је гради.
Али хајде да претпоставимо нешто невјероватно: нека се неопходна количина биолошких аминокиселина искупила на једном мјесту и нека се оне не распадају приликом ступања у узајамне реакције брзинама од по стотину пута у секунди. Колика је вјероватноћа да ће се као резултат тих реакција случајно саставити једна, прилично проста бјеланчевина од неких 100-ак аминокиселина, уређених и сложених према строго одређеном редослиједу? Пошто се у бјеланчевинама користи 20 врста аминокиселина, вјероватноћа да ће сваки молекул стати баш на своје, само њему одговарајуће конкретно мјесто, једнака је 1/20. Значи да је вјероватноћа таквог догађаја једнака (1/20)^100
Да бисмо стекли представу о томе колико је мала та вјероватноћа, направимо сљедеће прорачуне. У читавој видљивој Васиони приближно се може "пребројати" 10^80 елементарних честица. Замислимо да то нису елементарне честице, него баш наше биолошке аминокиселине, које у међудејства ступају милијарду пута у секунди у току тридесет милијарди година (највећа од свих претпостављених старости Васионе). Али и тада ће се одвити само 10^107 реакција. У милијарду милијарди таквих васиона неће се уз овакве услове остварити довољна количина реакција да би се испуцао потребан број комбинација, и то уз услов да се свака неуспјешна комбинација истог трена разложи и врати у почетни положај. А у најпримитивнијој ћелији таквих молекула има на стотине и хиљаде!

На овоме би се човјек, рекло би се, могао и зауставити са својим прорачунима и под грудвом хиперастрономских цифара једном заувијек закопати Опаринову хипотезу. Саме услове за прорачун ми смо изабрали да буду повољни до невјероватности. Међутим, успркос томе што су и те како имали могућност да направе овај прости прорачун, врло угледни научници су трошили године, неки чак и деценије, да би хипотезу Опарина доказали експериментално."


OK, ima to veze...

...mada nije tako jednostavno kako na prvi pogled izgleda. Ta i slicne racunice (i nisu se samo naivni kreacionisti bavili tom vrstom racuna, radili su to i veliki naucnici, recimo ser Fred Hojl) je formalno tacna, ali je sjajan dokaz koliko su pozitivisti gresili u tvrdnji da je svaka tacna tvrdnja samim tim i naucna tvrdnja (i obratno). Naime, zaista, kad bi ga sastavljali od izolovanih atoma, nikad ne bi dobili nista na Zemlji. Ali poenta i jeste u tome da se (A) ne sastavlja od izolovanih atoma, vec od gotovih organskih jedinjenja cija je brza sinteza demonstrirana u laboratoriji Miler-Jurijevim eksperimentom, a kasnije je pokazano da ih i komete donose na povrsine planeta, te (B) da je njihovo slaganje nalik sklapanju puzzle-a, a ne okretanju ruleta; drugim recima, stvari koje se uklope "kako treba" (shvatite ovo uslovno, ne podrazumevam postojanje Viseg Dizajna, samo vise funkcionalnosti), onda tako i ostanu sve dok se ne postigne jos funkcionalnija kombinacija. Zamislite da puzzle slazete tako sto fiksirate neko mesto i onda na njemu isprobavate SVE komadice. Pa zatim to radite sa susednim, pa sa trecim, pa kad vise ne budete mogli da uklapate onda pocnete ispocetka - pa nikad ga ne bi slozili... Nasuprot tome, vi to radite tako da nadjete fiksirane delove (uglove), pa onda isprobavate sta se slaze sa njima, i kad nadjete onda idete dalje - dakle nije u pitanju slepa slucajnost, vec funkcionalni poredak. Sad, verovatno Vam nisam dovoljno dobro objasnio, ali nadam se da je bar osnovna poenta jasna - o tome ima dosta u jednoj popularnoj knjizi o poreklu zivota od Cairns-Smitha koju sam, cini mi se, vidjao i u "Platou" u Beogradu (a imate i u nekoliko Dokinsovih knjiga)...


Претпоставио

Претпоставио сам да је овај прорачун сувише једноставан да би био тачан, и мислим да се неможе у потпуности ослонити на њега. Ипак нешто сам мало погледао по интернету на тему Милер – Јуријевог експеримента. Они су утврдили како су од неорганских, простих једињења настале аминокиселине (које су узете за полазну тачку за вероватноћу из горњег текста), али не и протеини који су уствари носиоци информација. И у кометама су нађене само аминокиселине.
Погледао бих ову ситуацију из информатичког угла. Да би предали информацију од предајника ка пријемнику морамо имати систем знакова, нпр слова у писаној речи или у овом случају аминокиселине. То је најнижи ниво информације, статички ниво. На овом нивоу предајник само предаје, а пријемник само прихвата кодирани сигнал, то јест, сигнал који носи симболе који су познати и предајнику и пријемнику. Да би била правилно схваћена, информација захтева посебна правила груписања кодних ознака, односно, захтева језик који је јасан и предајнику и пријемнику (правила предаје мисли речима, да би се од групе речи могла креирати нека реченица са смислом, а не бесмислени скуп речи). То је виши, такозвани синтаксни ниво информација. Хаотично састављен скуп дозвољених слова неће предати реч која има неко одређено значење. Другим речима, да би се предала информација, код познате азбуке мора бити не просто скуп познатих сигнала, него синтаксно организован систем, који у себе укључује познате речи, обједињене у реченице по одраније прихваћеним граматичким правилима. Међутим, и синтаксно исправно организована порука може бити таква, да са собом уопште не носи никакву корисну информацију; то може да буде обична бесмилица, успркос томе што ће у њој све речи припадати познатом речнику и што ће оне бити организоване у складу са свим важећим правилима граматике. Пример такве поруке су стихови генерисани рачунаром (Док слепо пливаше сан по разбијеним надама, Космос са болом почиваше над разбијеном љубављу). Долазимо, дакле, до још вишег нивоа информације - до њеног значења. То је такозвани семантички ниво. Пријемнику информације је потребан смисао (записан у протеину), а не скуп речи и симбола, макар он био синтаксно потпуно исправно организован. Дакле пут информације би био овакав: Предајник > осмишљена порука (семантички ниво) > изражавање језиком (синтаксни ниво) > записивање у одређеном коду (статички ниво) > сигнал предат пријемнику > код дешифрован (статички ниво) > прочитан повезани текст (синтаксни ниво) > схваћен смисао поруке (семантички ниво). Пример: Конструктор ствара објекат у форми идеја, на семантичком нивоу. Своју мисао он изражава општим прорачунима, речима, цртежима. Детаље тих идеја могу да разрађују његови помоћници из пројектантског бироа. Технолог ту семантику преводи на синтаксни ниво, разрађујући редослед операција приликом израде детаља. Радник преводи синтаксу технологије непосредно у "код" производа. Производ, на тај начин, носи у себи идеје конструктора, записане по правилима информатике на нарочитом, сложеном језику технологије. После израде производ се проверава. Прво се контролишу делови и исправност њиховог повезивања (синтаксни ниво). Затим се провјерава радна способност одређених подсистема (на пример, авионског мотора). Затим следи проверавање читавог производа - пробни лет авиона, на пример. Закључак који следи из овога је да информација не може да иде од нивоа кода ка семантичком нивоу. Барем тако каже информатика.
Информација изражена кодом (на статичком нивоу) може да се чува и предаје на најразличитијим материјалним носиоцима, само под условом да су они у стању да не губе или покваре сам код. Значење информације је апсолутно независно од начина њеног похрањивања и предаје: на папиру, на дискети, у електронској меморији, молекулу ДНК, итд. Што се тиче информације, записане на било који начин на било каквим носиоцима, примећено је једно, никада не нарушено правило: приликом механичког копирања и похрањивања информација се никада не побољшава, то јест, у идеалном случају она остаје иста, а у реалности се она може или изгубити или делимично покварити случајним упадањем спољних сигнала шума. Свако ко је имао прилику да ради са касетама и дисковима који се преснимавају по неколико пута то одлично зна. Нигде и никада није опажен случај да је приликом копирања или похрањивања неке информације створена нова идеја (тј. нова информациона порука) на семантичком нивоу. Еволутивна наука тврди да је ово могуће, али у великом временском интервалу. Хајде да и ту солуцију размотримо. Узмимо за пример прелазак једне сложене врсте у другу; рецимо настанак птице од гуштера. Примера ради нека се то десло у размаку од неколико милиона година, и да је за то време једном годишње множењем долазило до копирања генетских података, на рецимо, просечном узорку од пар милијарди јединки. Дошли би до калкулације од нпр 10^15 копирања, који су довели до потпуно нове сложене врсте, тј до нове комплексне информације на семантичком нивоу. Направимо други пример који би донекле могао да се упореди са овим, а могуће га је извести у данашњим технолошким условима. Узмимо нпр савремени програм за обраду фотографија фотошоп. Покушајмо да га копирамо у припремљеном систему великих капацитета, какви данас постоје. Озбиљни рачунарски системи су данас у стању да преносе и копирају информације са више гигабајта у секунди. Нека се програм копира неколико пута у секунди, и нека одређени софтвер издваја све верзије које се разликују од оригинала и нека их тестира. Притом се систему може повећати могућност грешке у копирању, слабљењем оубичајених софтверских решења за проверу протока информација, да би добили већи број копија са грешком. Можда би требало узети у обзир да иако је у питању софтвер са великом количином информација, и даље је за неколико потенцијала простији од ДНК птице. За нпр годину дана тестирања требало би да очекујемо једну копију која ће имати сасвим нову алатку, савршено функционалну, која побољшава употребљивост програма на сасвим нов начин (семантички ниво). Мислим да такву пробу нико не би узео у озбиљно разматрање, јер је апсурдна. А еволутивна наука нам каже да су тако настали милиони живих врста, за само пар милијарди година.
Извињавам се на обимном тексту, и ако сам Вас заморио оволиком причом не морате одговорити. Већину сам написао сам, а има и делова које сам копирао из исте литературе као и у горњој поруци.
Хвала на одговору и свако добро


Pa ima ta tvrdnja

Pa ima ta tvrdnja kreacionista da je verovatnoca nastanka najjednostavnijeg zivog organizma iz nezive materije jednaka verovatnoci nastanka Boinga 747 kad tornado prodje kroz autootpad.
Analogna tome je i prica o "mutaciji softvera".
Dakle sasvim je izvesno da niz pojedinacnih slucajnih mutacija tesko ili nikako ne moze da dovede do razvoja slozenih organizama ili novih vrsta sam po sebi.
Ipak zivi organizmi, upravo kao sto je i Milan rekao, mozda imaju neke (mozda jos nedovoljno proucene) biohemijske funkcionalne mehanizme koji objasnjavaju proces evolucije.
Na kraju krajeva genetska slicnost izmedju nekih vrsta je mnogo veca nego sto se to na prvi pogled cini.Npr. simpanza i covek se razlikuju u manje od 1% genetskog materijala, svi sisari su ,mislim, 50% isti itd...


Samo jedan uzorak za Tb

Zasto se tvrdi da imamo samo jedan uzorak iz raspodele za Tb? Zar time ne ignorisemo validan podatak da u velikom broju blizih ili daljih sistema nismo registrovali inteligentan zivot (sposoban za komunikaciju u SETI smislu)? Zar to nije jos N miliona uzoraka razlicitih od prvog (ne bukvalno uzoraka, ali znamo u kom opsegu se Tb tamo nije dogodilo)?

Pozdrav,

Nikola Gedelovski


Raspodela Tb

Tacno je da je podatak i odsustvo (inteligentnog) zivota na planetama. Ipak, to je prilicno slab podatak. Ako ima dve teze: da je zivot na tim planetama odsutan, i da je zivot u ranom razvoju, ovaj podatak ne moze da odluci izmedju njih. A gledajuci planete u nasem suncevom sistemu, verovatnije je da je zivot potpuno odsutan.

U tom smislu, mozemo reci da je Tb distribucija koja ili ima vrednost 0, ili ima neku drugu vrednost nepoznate raspodele. Na osnovu odsustva mozemo proceniti frekvenciju kad ima 0, ali ne mozemo proceniti nista o ovoj drugoj raspodeli, tj o brzini evolucije kada se najprimitivniji zivot pojavi.

A, ako je tacno da je glavni razlog zbog velike ocekivane vrednosti raspodele Tb bas to sto cesto ima vrednost 0, onda se treba zapitati da li je zemlja toliko hemijski unikatna, a ako nije, onda cela teorija i dalje ne radi :)


Ima tu jos jedna bitna stvar...

...koja se obicno previdja: zivot na Zemlji nastao je neverovatno brzo. U poslednje vreme se cak smatra da mu je bilo potrebno manje od 100 miliona godina nakon sto se povrsina ohladila dovoljno da nastanu prve bakterije i arhee. Ovo nam govori da, ako bi prosta primena kopernikanskog nacela vazila i ovde, gdegod postoje hemijski uslovi i gde je proslo barem tih 10^7 godina, pa hajde da zbog "ramena" raspodele ostavimo jos dva i tri puta toliko, MORA doci do biogeneze. A to je vec problematicno, s obzirom koliko je vremena proslo od tada (na ogromnoj vecini planeta). Stoga je Karterova sugestija da mora biti da smo mi u repu raspodele, ali onom "ranom" prilicno smislena, bar na prvi pogled. Ali, neki numericki eksperimenti pokazuju da cak i da je prosecna Tb cak i 10^14 godina, opet bi bilo dovoljno nastanjenih mesta u Galaksiji, te SETI ima smisla...


gnoseološka komendija:.

postavih
praznu kozervu od mesnog nareska
na jedini breg
u diiivnom bloku 45
i sve u njemu postade reon nov
u okrug njene osi

nije u sebi ništa čuvala
ni ticu ni gnezdo
ali je vladala nad svime
u bloku 45

vidim
ta drama mi između ušiju
natera boga
da se na tren pojavi(m)
dok pomno prati naše živote
prekraćuje mu večnost naša konzerva
piše režira i gleda je sam
u bloku 45


Nezavisnost Ta i Tb

Moram priznati da sam se stalno i iznova vraćao na nešto što je u početku uzeto kao aksiom, postulat, šta god. To je postavka da je Ta nezavisno od Tb. Po strani u ovom trenutku slučajno uzorkovanje. Međutim, kad je uzet prvi slučaj, Sunčev sistem i život na zemlji, odnos je uspostavljen između tih skala uz olaki komentar, "eto tako je ispalo u ovom slučaju".

Činjenica da se sve dešava u ovom, jednom, kosmosu je dovoljno jaka da učini Ta i Tb veoma povezanim i zavisnim. U ovom kosmosu postoje fizički zakoni, sile i materija. Ta materija je ne samo na subatomskom, već i na atomskom nivou jedinstvena u svemiru. Hoću reći, ne postoji u svemiru neki drugi oblik organizovanja materije i neki drugi oblik i raspored sila. Mi ove sile i ovakvu materiju smatramo svuda prisutnima. Čak je i hemijski periodni sistem elemenata pojam koji se ne dovodi u pitanje. Tog momenta je jasno da su i hemijska jedinjenja takođe jednaka u univerzumu. Ovde se uklapa i ovde pomenuta priča kad se kiseonik uzeo za primer učešća u redoks procesima koji su veoma dobar način transfera energije u kontrolisanom sistemima. Slažem se takođe da ako se sem kiseonika u raspravu uvede voda i recimo ugljenik, veza između Ta i Tb postaje sve jasnija i određenija. Umesto vode se može upotrebiti metan, umesto ugljenika silicijum (sve ovo teoretski) ali se time ne umanjuje stepen korelacije.

Ako sada posmatramo kosmološku skalu na kojoj primećujemo cikluse stvaranja, razvoja i eksplozije zvezda, na njoj će se primetiti momenti kada se mogu stvarati teži hemijski elementi te se i neka referentna tačka biološke skale može zakačiti od nekih momenata kosmološke skale. To je, po meni, sasvim dovoljan pokazatelj da skale nisu nezavisne.

Zaključak. Obe skale važe u istom prostoru i nad istom materijom. Ona ih povezuje. Njene zakonitosti predstavljaju korelacionu funkciju između njih.


Evo jedne slike koju sam

Evo jedne slike koju sam napravio mojim digitalnim fotoaparatom. Slikano je sa brda iznad Graca u maju 2004. Tek sam pre neki dan slucajno primetio cudan objekat na nebu gore levo.Isprva mi je licio na otvoreni vojni helihopter(doduse fali rep) ali po svoj prilici je oblik koji je kao kad se spoje dva tanjira sirim delom i pognut je na dole. Garantijem da slika nije fotomontirana niti modifikovana vec je preneta u originalu.

http://images.punggo.com/viewer.php?id=772185PIC00008.JPG


Ha! Nije lose...

...zapravo jedna od boljih nlo fotografija koje sam video. Mogao bi da bude helikopter, tesko je razaznati, jedan od onih bottom-heavy, poput lynxa i malo nagnut. Doduse, ima sad i raznih fensi jedrilica sa kratkim krilima - a na kraju krajeva mozda je bas to onaj nacisticki leteci tanjir sa Antarktika... Grac, kazes. Kako stoji Hajder tamo? ;o))


Hajder

je u Koruškoj (Kaernten), gl. grad Celovec (Klagenfurt). Graz je u Štajerskoj (Steiermarkt). Ne znam da li njih Haider baš puno zanima?


Ma dobro, zezam se ja,

ali ta "teorija" o naci letecim tanjirima koji dolaze iz hipertajne baze na Antarktiku mi je oduvek bila fascinantna - kako spojiti sto vise razlicitih fantazama i opsesija savremenog coveka u jedan narativ...


da, mene to podsjeca

na ona bulaznjenja o kominternovsko-vatikansko-cia-kgb-...inim urotama ;-)


Nista bez Gowing's Law-a :).

Nista bez Godwin's Law-a :).


Pa nije bas sasvim...

...zato sto Godwin implicira da se time preseca smislena debata, a ne da se to cini kao ovde, u sali! ;o))


Austrijanci nisu u NATO-u,

Austrijanci nisu u NATO-u, ne znam sta imaju od tih transportnih vojnih helihoptera. Ipak izgleda da hel. tog tipa imaju prilicno masivan rep, tesko da bi mogao da se nevidi, a mozda i skije.
Meni objekat lici na nlo iz crtanog filma ili onih starih filmova i stripova - klasican leteci tanjir.
U prilog tom obliku ide i odsjaj na desnoj strani sto je skladu sa polozajem sunca koji se otprilike moze odrediti na osnovu senki objekata na zemlji. To dodatno smanjuje i mogucnost neke greske kod snimanja iako je slika napravljena digit. fotoaparatom. Ne mogu da procenim distancu ali se cini da bi mogao da ima jedno 20-30m u precniku.


Jedva chekam nastavak!

Dakle kao shto rekoh, jedva chekam da prochitam taj bioloshki argument protiv SETIja...imam pitanje: ako se uzme da je relevantna astrofizichka skala interval između velikih katastrofalnih poremećaja koji su uzrokovani uglavnom astrofizičkim uzrocima, koja bi onda to bila vrednost za Zemlju i Suntze? I u kakvom je onda odnosu prema onih 4 milijarde godina...
A zashto se stalno pominje da se trazhe inteligentna bitja? Dodushe to ne bi mnogo skratilo Tb ako se uzme u obzir da su se na Zemlji inteligentna bitja pojavila tek pre oko milion godina...ok, sama sam sebi odgovorila na ovaj deo pitanja:)
Pozdrav
Ivana iz Getingena


Hvala, hvala...

...na lepim recima, a sto se pitanja tice, jasno je da se danas npr. gama-bleskovi desavaju u galaksijama poput Mlecnog puta jednom u nekoliko stotina miliona godina (tacna vrednost zavisi od stepena izotropije, odn. anizotropije njihovog zracenja sto je jos uvek ne sasvim razjasnjena stvar). Osnovna poenta je medjutim da se ta vremenska skala menja, da je u proslosti bila znatno kraca nego danas, tako da se "resetovanje" astrobioloskog casovnika moglo desavati znatno ucestalije...