Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Elementi

svetski poredaksvetski poredak

Kada se vidi ovako podeljena karta Sveta, pa su Srbija, Bosna i Hercegovina, Rumunija, Albanija, Grenland, skoro cela Afrika, Iran i poneko iz južne Amerike u istom košu, na šta sve može da nas asocira?
Stopa PDV? Fudbal? Nezaposlenost? Možda...
Ekonomija? Blogosfera? C.

 

Radi se o analizi koju je uradio Google, a odnosi se na zastupljenost sajtova i njihovih lokacija koji distribuiraju malware (malicious software) – štetnih programa sa različitim zadacima (elementi).
Po ovom istraživanju koje je Google objavio na svom novom blogu, postoji oko 12 miliona identifikovanih adresa. U svom prvom postu, Google Online Security Blog donosi i detaljno uputstvo za webmastere: Tips for Cleaning & Securing Your Website.


znaci

da bi trebalo da se ponosimo, ali opet i ne bas;)


Nisam pronašao

Nisam uspeo da pronađem tekst preko koga bih mogao da vidim zašto su nas baš stavili u grupu u koju su nas stavili. Budi good boy pa nas uputi tačno na taj tekst. Hvala.

Miloš Mihaljević
--- www.askMilos.com ---
Sve što ste hteli da pitate o računarima a niste imali koga. Posetite, komentarišite, pitajte ili pišite za nas!


Da, zelena boja za nas

Da, zelena boja za nas ništa ne kaže posto smo mala zemlja po broju servera-stranica. Tj nisu normalizovali (relativizovali) podatke po državama.


U savetima Google

U savetima Google kažu:

Quote:
...First and foremost, enable automatic updates for your operating system as well your browsers, browser plugins and other applications you are using....

Ja mislim da za iole urednog korisnika ovo nije najbolji savet iz dva razloga:

- Ozbiljniji problem: Microsoft ponekad, verovatno u panici, izdaju updates koji imaju bugove. Neki su ozbiljni. Posledni koji sam ja pokupio, npr, mi je svakih nekoliko dana blokirao mašinu i bio je teži za otkriti. Imali su jedan i pre nekoliko dana u samom installeru tih updates, koji je lako bilo primetiti na nekim mašinama posto je odmah po instaliranju poceo da pravi probleme posle reboota, koji je mogao samo ručno da se reši i procedura ume da zbuni ljude koji se nisu previse oprobali u administraciji.

- Manje ozbiljan problem: neki updates automatski rebootuju mašinu, bez obzira na aplikacije koje se vrte na mašini.

Meni bolje rezultate daje strategija gde:

- Mi se Norton Interent Security, ili sličan, održava automatski
- A Microsoft updates mašina automatski skine, ali ne instalira, a ja onda rucno instaliram i to tek posle nekoliko dana pošto na Googlu proverima da nema problema sa updateom.

Ovako do sad nisam imao problema.


Odoše komentari i sa ovog

Odoše komentari i sa ovog bloga...


Ili...

Dobiješ poruku Microsofta u kojoj te obaveštavaju "da si žrtva nelegalne distribucije softvera", pa ti dobronamerno stave crni pečat u pasoš. Ni moj XP nije skoro (čitaj nikada) osvežen, ali to radi AVG svaka 3 sata. Jedino se nadam da Firefox 2.0 neće napraviti problem jer on siluje (apdejtuje-ne pita).


Mogao si da zaobidjes crni

Mogao si da zaobidjes crni pecat... Kad ti se to desi uradis restore operativnog sistema na taj dan pre nego sto ti se to desilo... Obicno ce biti ponudjen taj dan i to vreme za restore.

I u buducnosti vise nikad ne instaliras taj konkretni patch(uvek izaberes "custom installation")... Sve ostalo mozes... I automatic updates radi ko satic...:)))


Ma...

Rešio sam taj problem pojavljivanja pozdravne poruke upotrebom gumba Delite tamo gde treba. Ima bre da se javi kad negde ide!


Moje iskustvo

Kad sam donela svoj racunar u london, donela sam na njemu i citav serijal neregistrovanih i nelegalnih proizvoda. Pravila neku vecericu kod kuce za drustvo s posla i drugar me pitao da nesto proveri na net-u. Otkrio da mi je XP nelegalan i postavio me na stub srama.

Onda je, posto ima kontakte, zvao Microsoft i ovi mi poslali 'complimentary copy' Windows-a XP. Obecala sam da cu jos i da se sretnem sa njima. To cu uraditi ovih nedelja (malo sam odugovlacila). Sad sam 100% legalna.


Čuj, postavio te na stub

Čuj, postavio te na stub srama... kao da oni ne koriste nelegalan softver? Naravoučenije - ne daj nikome tuđem da ti koristi računar. Ako pita zašto - security policy :)


ako

je u placanju XP-a legalnost, onda sam ja 100% nelegalan i nije me neshto blam:):):)


Foliranje

Nisu na zapadu uopste imuni na pirateriju. Kao sto i MS sam zna da se od kucnih korisnika nikada ne bi 'leba najeo.

S druge strane, i mi smo otisli u krajnost. Svi imamo instalirano softvera na racunarima kao da se svi odreda bavimo i programiranjem i web dizajnom i 3D modelovanjem i cime sve ne i to u isto vreme.


Nisu na Zapadu imuni na pirateriju,

ali su korisnici s ove strane grane imuni na legalne instalacije.


nema

nikakvog foliranja... zashto da neshto placam ako ne moram?!
XP mozhesh downlodovati ako imash dovoljno velik hard disk, zashto bi ga placao..isto vazhi za norton ili AVG.. dovoljno je shto placam internet prikljuchak (treba to iskoristiti)...


Vi njega lebom, a on ...

Ima prica na tu temu. Vozio se nas covek nekim od USA autoputeva, i primeti kolegu vozaca with flat tire and no spare. Covek se ponudi da da svoju ispravnu rezervnu gumu u zamenu za neispravnu. Urade tako, nas covek nastavi svojim putem, dok je drugi ostao da promeni tocak. Kad ne lezi ...... za sat dva ga stize drumska policija sa prijavom kolege kome je pomogao da se vozi autoputem bez rezervne gume (prica bi trebalo da je istinita ...)

P.S.

Prica je zbog

Quote:
Malo sam odugovlacila


Lično sam slušao

Lično sam slušao Microsoftovog konsultanta kako na jednom predavanju moli slušaoce (sa sve sklopljenim dlanovima) i kaže "Please, please do not apply ALL Microsoft patches and updates without selection" :)


Posebno je opasan malware sa

Posebno je opasan malware sa Grenlanda :)


Aha, kad ga Eskimi zavuku...

Aha, kad ga Eskimi zavuku... :)


samo da se nadovezem

istina Microsoft izbaci te update-ove i istina imaju bugove. Poslednji update (rucno sprovodim taj opasan zadatak:)) ) sam instalirao sve i ispostavilo se da je security cumulative za IE7 KB931768 usporio otvaranje IE-a i na XP-u i na Visti ( premium ), pa sam ga izbacio. Bio je jos jedan na XP-u ali sam mu zaboravio sifru.
Bas tu pre neki dan nije hteo ni da mi se pojavi desktop na XP-u kao ni Windows explorer upravo zbog ovih malware-ova jkkjk.dll i jos neki takav sa uvrnutim nazivom. Dva dana sam jurcao netom da nadjem neki programcic koji se zove VundoFix koji je stvar resio u 5 minuta. Da se razumemo: NOD32 a ni Kaspersky ga nisu detektovali.


Zagađenje

Iskren da budem, mene je ova raspodela na karti, verovatno zbog rasporeda crvene boje asocirala na glavne svetske zagađivače prirodne sredine, ili nešto što ima veze sa Kjoto protokolom.
Ovako ispade da je u pitanju virtuelna sreda, i TCP/IP protokol...


Finska

kako je Finska u zelenoj zoni? Nije da nisu informatčki razvijeni.


Informatički razvijeni,

ali me ne čudi što nisu među softwerskim štetočinama.